Ontwikkeling opensource-e-mailapp FairEmail gaat toch door

De ontwikkeling van opensource-e-mailapp FairEmail gaat toch door. FairEmail is mogelijk binnenkort weer beschikbaar in de Play Store, maar het is nog niet bekend wanneer. De app is vorige week om onduidelijke redenen door Google uit de appwinkel gehaald.

Aanvankelijk wilde de ontwikkelaar niet verdergaan met de ontwikkeling van FairEmail. Hij noemde de vele negatieve reviews en de strenge, onduidelijke eisen van Google als reden voor het stoppen met de ontwikkeling van de e-mailapp.

De ontwikkelaar komt daar nu op terug en schrijft op het forum van XDA dat hij 'een goed gesprek heeft gehad met Google'. Volgens Google lag het probleem bij de gebrekkige informatie in het privacybeleid, dat niet vermeldde welke persoonlijke gegevens mogelijk naar servers konden worden verzonden en wanneer. De ontwikkelaar heeft het privacybeleid aangepast, zodat het aan de eisen voldoet. Ook is hij bezig met het indienen van een aangepaste versie van de FairEmail-app bij de Play Store en Github.

FairEmail is een alternatieve e-mailclient voor gebruikers van Android-toestellen. FairEmail verzamelt geen data van gebruikers en is daarom populair onder Android-gebruikers die zo min mogelijk gebruik willen maken van Google op hun telefoon.

Door Loïs Franx

Redacteur

25-05-2022 • 18:57

42 Linkedin

Submitter: Munchie

Reacties (42)

42
42
30
5
0
10
Wijzig sortering
Ik had de hele controverse gemist, maar dat is mooi! Ik gebruik veel programma's van Marcel al jaren, zoals Xprivacy en Netguard en Fairmail, de meeste betaald. Meestal komt niets anders in de buurt qua opties om alles echt precies in te stellen, hulde voor deze ontwikkelaar! Fairmail is ook echt fijn.

Overigens installeer ik ze niet via de Play Store, beter als het daarbuiten kan.

(Het enige wat ik nog niet heb uitgevonden is hoe je een bericht kunt archiveren in Fairmail, ligt waarschijnlijk aan mij.)

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 25 mei 2022 19:12]

Archiveren werkt bij mij. Je moet waarschijnlijk nog aangeven welke map je archief map is. Dit kan je doen vanuit Instellingen->Hoofd: Dan bij Accounts toevoegen of wijzigen kiezen voor Handmatig instellen en account opties, vervolgens Accounts en dan je account kiezen en naar beneden scrollen. Daar kan je aangeven welke map welke functie heeft.
Ik heb er ook eens naar lopen zoeken toen een map dacht dat het een prullenbak was en ik zeker wist dat het een instelling was. Dat klopte.
Dank!! Hier zat het probleem inderdaad, er stond geen map als archief ingesteld. Ik begrijp zelf gewoon te weinig van hoe e-mailaccounts werken denk ik haha. Nu werkt het!
Goed om te lezen dat dit geholpen heeft!
In de meeste gevallen herkent de emailclient wel de verschillende soorten mappen, maar soms moet hem een handje helpen (heeft misschien met taal te maken).
Hmm het is gewoon de Engelstalige Gmail (ja, ik weet het, ik zou echt van Gmail af moeten, maar dat is zo'n vreselijk moeilijke overstap).
Je kan een bericht naar rechts vegen, dat is archiveren, naar links is prullenbak.

Mooi dat de ontwikkeling doorgaat.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 25 mei 2022 23:18]

Bij mij kwam daar geen optie archief, maar dat was omdat er geen map als archief ingesteld stond voor mijn account in Fairmail. Had geen idee dat dat moest, snap denk ik te weinig van e-mail, maar nu werkt het. Met dank aan J44p hieronder.
Aangezien je het veel gebruikt. Zou het kunnen dat het puur een email cliënt is, en niet een programma waar ook een kalender in zit, al dan niet met een widget?

Die info kan ik niet zo snel vinden.
Het is alleen een mail client inderdaad.
Het is idd een super mail alternatief op android. Koppelen met gmail en mailbox.org was in 1 min gebeurd.

Snap niet zo goed wat men lastig aan de app vind, je hebt veel opties, maar daar hoef je helemaal niks mee te doen. Het is gewoon een super functionele app waarin heeeel veel kan, ipv alles voor gekauwd en dichtgezet als de mail app van google.
De ontwikkelaar is de Tweaker @M66B. Ik vind het een aardige app, mijn vader heeft het op zijn telefoon en tablet. Geïnstalleerd via F-droid, want hij heeft geen Google-account 🙃
De interface is wel even wennen. Mail verzenden en ontvangen is voor mijn vader geen probleem, maar als ik instellingen wil aanpassen moet ik echt eventjes er voor gaan zitten. Dat zal wel komen omdat het uitgebreid is...

Zelf gebruik ik NetGuard van dezelfde ontwikkelaar als personal firewall zonder root. Enige applicatie die zoveel kan en waar ik voor kon betalen ook zonder Google account.
Ik gebruik de FairEmail app ook inmiddels enige tijd, met heel veel plezier.

Nu Sony hun eigen e-mail app op Xperia toestellen heeft ingeruild voor de Gmail app van Google ben ik gaan kijken naar alternatieven. Voor zover ik heb gevonden doen de meeste apps iets met een server waar jouw e-mailberichten door worden gehaald. Vaak is het zelfs zo dat jij je wachtwoord invult van de e-mailserver en dat het wachtwoord wordt gedeeld met de servers achter die apps. Dit heb je niet zo snel in de gaten als je bij een willekeurige 'Do you accept the terms..' melding snel op YES drukt zonder te lezen.

FairEmail daarentegen is een traditionele e-mailclient die niet jouw wachtwoord of e-mails deelt. Enorme aanrader om te gebruiken en de pro licentie te kopen als je het kunt missen.

Edit: Dank je wel @M66B voor je inzet en je goede werk!

[Reactie gewijzigd door Blockchain op 25 mei 2022 23:14]

Ja...want Sony heeft een bewezen track-record als het op jouw privacy aankomt.

Het beste is je eigen email opzetten en je email-app alleen maar toegang geven tot het IP-adres van de mail server.

Ik glimlach toch iedere keer weer als ik een email ontvang die zegt "wil je onze emails nog wel ontvangen? Je leest ze nooit".

Je kan overigens op een Sony toestel hun spyware-toetsenbord (SwiftKey) met al die handige "features" niet eens uitscahkelen...maar je kan natuurlijk wel een ander toetsenbord installeren. Ze gebruiken volgens mij nu weer Gboard, maar dat is niet veel beter.
Zo gebruik ik nu de Samsung mail app.
Die is alleen up to date in de Samsung shop.
Ik mis daar de mogelijkheid om een alias te gebruiken.
Zit dat wel in FairEmail?
@M66B Fijn dat dit met een aanpassing in het privacy beleid gladgestreken kan worden.
Fairemail is een fijne email client met veel opties voor mensen die waarde hechten aan privacy.
Wat is de aanpassing?
Dat is mij niet geheel duidelijk geworden uit het artikel, en ik heb niet zo'n behoefte om de T&C van de oude en nieuwe versie te vergelijken.
Volgens Google lag het probleem bij de gebrekkige informatie in het privacybeleid, dat niet vermeldde welke persoonlijke gegevens mogelijk naar servers konden worden verzonden en wanneer.
Welke servers? Die van Google, de email-server, andere servers?
Gelukkig maar, ik vind het een erg fijne app. Die is verder af dan Outlook of Gmail IMHO.

Dat FairEmail PGP is voor mij een grote plus ☺️
Ik snap deze combinatie niet

> Volgens Google lag het probleem bij de gebrekkige informatie in het privacybeleid, dat niet vermeldde welke persoonlijke gegevens mogelijk naar servers konden worden verzonden en wanneer.

> FairEmail verzamelt geen data van gebruikers

Als er geen data verzameld wordt lijkt me dat er ook niks naar servers (behalve de mails natuurlijk) wordt verstuurd, dus lijkt me het privacybeleid heel simpel of zelfs niet nodig. Heeft iemand enig idee hoe dit zit?

[edit] Dat er niks verzameld wordt en standaard alleen data naar de mail servers van je mail provider verstuurd worden staat nu ook in de privacy policy (dit is overigens wel net een paar uur geleden aangepast, voorheen stond het er minder specifiek) https://github.com/M66B/F...98ab2d9514d217/PRIVACY.md. Waarom dit voor de huidige release voor Google niet akkoord was is me niet helemaal duidelijk kijkend naar de oude versie https://github.com/M66B/F...2de801bfde5856/PRIVACY.md

[Reactie gewijzigd door aaahaaap op 26 mei 2022 18:43]

Blijkbaar snapt Google dat ook niet... dat je ook gewoon geen gegevens verzamelt. :+
als je het niet zegt wil niet zeggen dat je het niet doet
Maar als je op de vraag 'Verzamel je gegevens' het antwoord "Nee" geeft, dan is het logisch dat je op de vraag 'welke gegevens je verzamelt' het antwoord naar alle eerlijkheid leeg laat.

En met :+ bedoel ik meer: "Zoals de waard is, vertrouwd hij zijn gasten".
Als je geen persoonsgegevens deelt, dan is dát net je privacybeleid. Google (alsook de GDPR en aanverwanten) verwacht dat je de consument daarover correct inlicht.
Geen idee of het vorige privacybeleid van FairEmail de toets van GDPR niet zou doorstaan, maar het lijkt mij alleszins niet moeilijk om voor een app als deze een correct privacybeleid te schrijven (en indien nodig wil ik daar gerust aan meehelpen, @M66B - ik ben een betalende en zeer tevreden gebruiker van FairEmail)
Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.
niet echt de gebruiksvriendelijke client, maar handig om bepaalde accounts volledig afgescheiden te houden van zowel google, microsoft als samsung services
niet echt de gebruiksvriendelijke client, maar handig om bepaalde accounts volledig afgescheiden te houden van zowel google, microsoft als samsung services
Hoe bedoel je dit precies? Hoe moet ik dit zien? Kijkt Microsoft mee met mijn e-mails die ik in de Outlook app gebruik?

Ik was weliswaar op zoek naar een goede e-mail app, maar kom niet echt op een goede uit. Blue Mail staat weliswaar nu hoog om keer te gaan proberen.
er wordt naar mijn zin iets te veel naar huis teruggestuurd/opgeslagen/door AI geanalyseerd (toch zeker als gratis gebruiker), zelfs predictive input van je keyboard doet dat op een telefoon en in outlook online zéker, waar het als "feature" wordt bestempeld
Precies. Ik heb het een aantal jaren gebruikt maar ik heb het ook nooit kunnen doorgronden. Verder dan een mail kunnen lezen kwam ik niet.
Voor basisemail vind ik de mailclient in LineageOS (AOSP mail met wat updates) eigenlijk meer dan genoeg. Lang niet zo uitgebreid als de mailclient van andere bedrijven, maar meer dan goed genoeg. Helaas werkt die niet goed op niet-LineageOS-ROMs (omdat de exchange services die erbij horen als system geïnstalleerd moeten worden) maar verder is het een prima mailclient.

Thunderbird voor Android komt eraan, met een beetje geluk schudt dat het Android-ecosysteem wat op.
Probeer een K9. Bevalt mij prima en heeft een duidelijke (en aanpasbare) interface.
Ik ben een aantal jaren geleden van K-9 Mail app voor Android overgestapt naar FairEmail, omdat er geen updates meer uit kwamen voor K-9.

De interface van FairEmail kwam bij mij in eerste instantie wel wat intimiderend over vanwege de vele opties en instelmogelijkheden, maar het valt eigenlijk allemaal reuze mee, aangezien de app ook een handige "wizard-modus" heeft waarmee je middels het doorlopen van enkele stappen de meest gebruikelijke instellingen kunt instellen.

Ik ben er erg blij mee! :Y)
Same here, van K-9 overgestapt naar FairEmail. De wizard werkt gewoon goed voor het instellen van mijn e-mail accounts, zelfs met mijn custom domains. Erg tevreden, een welkome toevoeging van e-mail applicaties in Android, zijn er vrijwel geen te vinden die echt open source zijn.
De laatste release van K-9 Mail op f-droid is van een maand geleden.

Nu ik een eigen mailserver daai (en bij gmail weg ga), ben ik ook naar een andere mail app aan het kijken. K-9 en FairEmail zijn de 2 die ik wil testen, dus het is goed om te lezen dat de ontwikkeling toch weer opgepakt wordt.
'Vele negatieve reviews'? Ik vind het wel een fijne app, liep ook wel tegen een muur op in het begin met de instellingen, maar alles went ;-)
Anoniem: 1582350
26 mei 2022 13:52
Marcel is wel eens stug maar hij maakt wel hele fijne privacy veilige software. Ik gebruik al heel lang NetGuard om controle te houden over al die APP's op Andriod.

Ik ga nu FairEmail nu ook eens proberen en het goed dat hij en Google een verhelderend gesprek hebben gehad.

Van de week stond er inderdaad ook bij NetGuard dat de ontwikkelingen waren stop gezet. Hopelijk gaat dat nu ook weer soepel tussen hem en Google.

Update: zoveel opties in dat het eerst even schrikken is wat je allemaal kunt instellen....alles eigenlijk. Gelukkig zijn de standaard settings de meest veilige privacy niveau en je kunt later stap voor stap het aanpassen.
Ook in instellingen werkt de zoekfunctie dus ene instelling vinden doe je sowieso.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1582350 op 26 mei 2022 14:32]

Mmm op dit moment kan ik de app niet terugvinden in de Google playstore....
Kijk eens naar F-Droid. Daarin staan de meeste open source apps.
Allen kan je dan geen Google of Microsoft/0365 accounts toevoegen als je de app uit F-droid haalt.
Dat klopt niet, met f droid of github install kun je gewoon gmail en 365 toevoegen.
Nee dat kan dus niet. Dat heb ik geprobeerd. Krijg je een foutmelding dat je de app uit de store moet halen.

0365 zal vast mogelijk zijn met wat gepuzzel (IMAP waarschijnlijk oid, had ik geen zin in). Maar Gmail sowieso niet, Google blokkeert dat namelijk keihard op apps die niet uit de Playstore komen.
mijn gmail en 365 hangt er zonder problemen in. gmail zonder enig gepuzzel, evt meer info:

https://github.com/M66B/F...FAQ.md#user-content-faq6=

blijkbaar is er sinds gisteren iig een beperking opgeworpen, maar is eenvoudig op te lossen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee