Als je er voor jezelf uit bent dat je op Android verder wilt zonder Google, rest nog de vraag hoe je dat kunt doen. Nu is Google in zijn geheel uit het digitale leven knippen voor veel mensen onmogelijk, gezien hoever de invloed van de zoekgigant reikt, van lettertypes op websites via YouTube tot zakelijke kantoorsoftware. Daarom is de vraag voor tweakers die ermee bezig zijn, hoe je minder afhankelijk van Google kunt worden. Er zijn diverse gradaties waarin je dat kunt doen. Laten we beginnen bij de gemakkelijkste: je behoudt je huidige telefoon met Google-diensten, maar gebruikt ze minder.
Het begint bij bewustwording, zegt PalingDrone. "Al die kleine stukjes data worden her en der verzameld en gecombineerd tot een mooi en kloppend profiel. Is het daadwerkelijk nodig dat al die bedrijven je echte naam hebben, je locatie weten, weten wie je familie/vrienden zijn, met wie je contact hebt, waar je werkt, wat je geboortedatum is en hoe je eruitziet? Minimale data is een mooi streven. Zo kan er ook weinig uitlekken mocht een bedrijf dat jouw gegevens bezit, een beveiligingsprobleem hebben waardoor alles op straat komt te liggen."
Hoe je dat doet? NuKeM begint bij de privacy-instellingen van apps. "Ontneem ze alle rechten die ze niet nodig hebben en verwijder ze als je ze niet nodig hebt."
Ook kun je kijken naar het gebruik van een andere browser dan Chrome en een andere mailclient dan Gmail; NuKeM en Jurroen noemen beide FairEmail voor e-mail en Bromite als browser. Bromite is gebaseerd op Chromium en lijkt in de interface ook op Chrome.
Stappenplan voor Nextcloud van Jurroen
- Installeer F-Droid. Dit is een alternatief voor de Play Store en bevat alleen maar opensourceapps. Het heeft nog een voordeel op de Play Store: apps worden grondiger getest op een ongewenste werking.
- Installeer vanuit F-Droid de Nextcloud-app en DAVx5.
- Open de Nextcloud-app en doorloop de wizard om je account in te stellen. Dit kan op een bestaande server of via een van de aanbieders die gratis een paar GB's aan opslag bieden.
- Eenmaal ingesteld, open in de Nextcloud-app de instellingen en kies voor de optie "Synchroniseren agenda & contactpersonen". Vervolgens wordt DAVx5 geopend en moet je nogmaals inloggen. Op de achtergrond genereert dit een appwachtwoord.
- Je kunt DAVx5 opnieuw openen en de synchronisatie-instellingen aanpassen. Standaard staan die op vier uur.
- Log in op de webinterface van je Nextcloud-server/aanbieder. In de Calendar- en Contacts-apps is te zien of de synchronisatie goed is gegaan.
NuKeM noemt verder de suggestie om Signal te proberen voor het versturen van berichten en webapps in plaats van native apps, omdat die minder kunnen doen en niet op de telefoon blijven staan. Signal voor het versturen van berichten in plaats van WhatsApp is volgens Jurroen en NuKeM ook aan te raden. WhatsApp heeft prima encryptie, maar slaat wel onversleutelde back-ups op via Google Drive.
Een stap verder is het wisselen van mailprovider. NuKeM: "Deze stap zal voor veel mensen waarschijnlijk een stap te ver gaan, omdat je vaak moet betalen en het veranderen van een mailadres vaak rompslomp geeft. Deze stap is volgens mij echter onontbeerlijk. Deze dienst is niet voor niets gratis bij Google… de inhoud van je mailbox zegt veel over jezelf."
Het belangrijkste is volgens Jurroen om de synchronisatie van e-mail en contacten anders te laten verlopen. Dat kan bijvoorbeeld via Nextcloud. Zie het stappenplan hiernaast.
De stap erna is Google helemaal van je telefoon gooien. Dat kan op diverse manieren. Jurroen heeft momenteel /e/ draaien en wil op termijn over naar GrapheneOS. NukeM zat op een Samsung Galaxy S7 met LineageOS en MicroG, een vervanging voor Google Play Services.
Inmiddels is hij over op een iPhone. Het liefst vond ik een hedendaagse smartphone die nog jaren, liefst 'officiële', LineageOs updates krijgt, maar die is niet eenvoudig te vinden. Het is ook erg subjectief. OnePlus wordt bijvoorbeeld goed ondersteund, maar die telefoons vallen me wat tegen en de Xiaomi Pocophone F1 spreekt me ook maar matig aan. Liefst zou ik een Samsung Galaxy S10e of Fairphone 3 goed ondersteund zien worden, maar ja… Na veel wikken en wegen heb ik dan maar de stap gemaakt naar een iPhone."
PalingDrone zit op het moment van schrijven nog te 'pielen' met een nieuwe build van LineageOS die Google-dienstenvervanger MicroG niet ondersteunt op zijn Xiaomi Mi 5. "Ik draaide tot kortgeleden LineageOS 16 op een Mi 5 en dan de versie met ingebouwde MicroG als vervanger voor de Google-services. Dat werkte prima; ik ben niets tegengekomen wat niet soepel ging of rare foutmeldingen gaf."