Telefoonmaker gaat mogelijk privacyvriendelijke custom-rom GrapheneOS meeleveren

Een telefoonfabrikant gaat mogelijk de privacyvriendelijke custom-rom GrapheneOS vanuit de fabriek meeleveren met een toestel. GrapheneOS claimt in overleg te zijn daarover. Het is onbekend over welke fabrikant het gaat.

Het is onbekend wat de telefoon precies zal bieden, maar hij zal worden gebouwd volgens de vereisten van de makers van GrapheneOS, melden de ontwikkelaars. "Een van onze doelen sinds lange tijd is werken met een hardwaremaker om een telefoon te produceren die voldoet aan onze vereisten en die is ontworpen om GrapheneOS als stock OS te draaien. We hebben geen details over met wie we werken of iets anders, maar we zijn er optimistisch over."

Door het gebrek aan details is er niets bekend over hoe de telefoon zich zal onderscheiden van andere modellen op de markt en wanneer hij zal uitkomen. GrapheneOS is een op privacy gerichte custom-rom die alleen draait op Googles Pixel-telefoons. Het werd bekend nadat klokkenluider Edward Snowden zei dat hij GrapheneOS op een telefoon zou draaien. Tweakers behandelde GrapheneOS onder meer vorig jaar zomer in een overzicht van installatie en gebruik van custom-roms.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een custom-rom voorgeïnstalleerd komt te staan op een telefoon. De OnePlus One had bijvoorbeeld CyanogenMod en ook fabrikant Wileyfox maakte gebruik van Cyanogen als besturingssysteem voor smartphones.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-02-2022 • 07:23

72 Linkedin

Reacties (72)

72
72
64
4
0
7
Wijzig sortering
Wel heel niche denk ik. Ik ken een paar mensen die nog met een oude telefoon rondlopen puur voor privacy.

Ze vinden het niet erg om geen whatsapp te hebben of een goede camera. Lijkt me ideaal voor hun om zo hun eerste stappen naar een smartphone te kunnen zetten zonder hun foto’s en berichten te delen met Apple of Google.
Ik heb ongeveer 2 jaar lang een degoogled telefoon gehad, en ik moet zeggen dat het me alles behalve tegenviel. Ik had het geïnstalleerd op mijn Oneplus 6 en de batterij ging merkbaar langer mee (bijna een dag langer). Ook is mijn Oneplus 6 degoogled telefoon sneller dan mijn normale Oneplus 8. Toch ook bijzonder om te zien.

Van Google heb ik echt helemaal niks gemist. Ik deed het deels vanuit privacy redenen en deels vanuit "meer uit je telefoon halen". Het is gewoon bizar hoeveel je telefoon weer tot leven komt zonder Google. Een custom ROM met Gaps geïnstalleerd (Google apps) blijft langzaam.

Ik zou graag zien dat bank apps e.d. gewoon in Fdroid stonden. Dit zou het voor veel consumenten makkelijker maken om over te stappen naar een Degoogled telefoon. Ik heb namelijk geregeld de vraag gekregen van vrienden om hun telefoon ook degoogled te maken, maar ik kan het wat dat betreft voor de gemiddelde consument niet aanraden.
Ik heb ongeveer 2 jaar lang een degoogled telefoon gehad, en ik moet zeggen dat het me alles behalve tegenviel. Ik had het geïnstalleerd op mijn Oneplus 6 en de batterij ging merkbaar langer mee (bijna een dag langer). Ook is mijn Oneplus 6 degoogled telefoon sneller dan mijn normale Oneplus 8. Toch ook bijzonder om te zien.
En een voordeel is dat je via custom firmware toestellen vaak langer ondersteund worden en meer upgrades krijgen.
Ik zou graag zien dat bank apps e.d. gewoon in Fdroid stonden. Dit zou het voor veel consumenten makkelijker maken om over te stappen naar een Degoogled telefoon.
Dat is niet nodig. Tegenwoordig kan je Aurora Store gebruiken als vervanger voor de Play Store. Gecombineerd met microG voor het ondersteunen van pushberichten, heb je een volledige Google-vrije smartphone waarop veel applicaties gewoon werken, en waarbij je niet eens hoeft in te loggen in de Play Store om er gratis applicaties uit te installeren en actueel te houden.

F-Droid is nog steeds handig, en dat wordt dan ook verzorgd door AuroraDroid. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 februari 2022 08:26]

Gecombineerd met microG voor het ondersteunen van pushberichten
MicroG kan een stuk meer dan alleen pushberichten overigens. Hij kan ook de lokatieverzoeken voor GSM/WiFi data onderscheppen en naar privacyvriendelijke alternatieven sturen, de corona API van Apple/Google voorzien en zelfs safetynet faken tot op zekere hoogte :) Ik vind het mooi gemaakt.

De ontwikkelaar van GrapheneOS klaagt vaak over de codekwaliteit van MicroG en daar zal zeker wat in zitten, maar zijn oplossing is het sandboxen van de echte google play services. En daar zie ik niet zoveel in op privacygebied. Zelfs in een sandbox kan het nog veel lekken omdat het toch continu toegang heeft tot je lokatie en apps ermee moeten communiceren. Ik wil juist degooglen omdat ik google niet vertrouw. Natuurlijk is Android ook gebaseerd op Google code maar die is tenminste open source. Play services niet.

Overigens vind ik die developer ook een van de grootste nadelen aan GrapheneOS. Hij is enorm gebeten op iedereen die zijn OS niet het allerbeste vindt dat er bestaat, en met name op CalyxOS die een iets andere insteek heeft (integratie met MicroG, meer focus op functiecompleetheid en pragmatiek boven security waar graphene dit precies andersom doet). Als je ook maar iets positiefs zegt over Calyx op een forum komt hij vanuit het niets om je uit te schelden en te roepen dat je bezig bent met een misinformatiecampagne om hem persoonlijk aan te vallen. Is mij ook een keer gebeurd, terwijl ik geen banden heb met Calyx, ik wou alleen maar een vraag van een andere user beantwoorden over de verschillen tussen de twee.

Hij kwam me erg paranoide en fanatiek over en ik zal zijn OS ook niet meer overwegen als optie. En gezien zijn gedrag kan ik het me ook wel voorstellen dat hij veel mensen tegenover zich vindt. Ik stond juist nogal positief tegenover Graphene tot hij me aanviel :) Self-fulfilling prophecy. Maar het gekke is dus: Ik raadde die gebruiker juist aan om GrapheneOS te nemen als hij het beste op security gebied wilde. Ik had het gevoel dat hij me vooral aanviel omdat ik Calyx niet tot op de grond afbrandde. Er lijkt veel kwaad bloed te zijn tussen die twee.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 7 februari 2022 12:57]

Wel jammer dat microg zich niet meer waagt aan chromecase api v2. En dit probleem kan wel met meer apis zich gaan voordoen.
Inderdaad, maar ik heb begrepen dat deze gewoon helemaal dichtgetimmerd zit a la DRM (widevine enzo). Dus ook wel te begrijpen, widevine reverse engineer je ook niet zomaar.

Kennelijk is Google bang dat op die manier content wordt gedownload ofzo?

Maar inderdaad de kans is best groot dat het met meer API's gaat gebeuren. Zeker omdat MicroG eigenlijk maar 1 persoon is (Marvin) die af en toe ook gewoon geen tijd heeft omdat hij betaald werk doet. Best knap dat hij zo uberhaupt zo ver is gekomen tegenover een bedrijf dat biljoenen waard is.
Dat is niet nodig. Tegenwoordig kan je Aurora store gebruiken als vervanger voor de Play Store. Gecombineerd met microG voor het ondersteunen van pushberichten, heb je een volledige Google-vrije smartphone waarop veel applicaties gewoon werken, en waarbij je niet eens hoeft in te loggen in de Play Store om er gratis applicaties uit te installeren en actueel te houden.
En dit is precies wat ik bedoel met "dat ik het de gemiddelde consument niet aanraad" ik gebruikte ook Aurora store, maar je spoofed de Playstore. Het is dus niet een officieel iets. Het gebeurde ook geregeld dat apps niet wilde updaten of dat apps niet native wilde installeren. Je moet dan in de instellingen dingen gaan lopen wijzigen. (Kortom niet gebruiksvriendelijk).

Ikzelf weet me we te redden met dit soort flaws, maar hier wil je Pietje 2 huizen verderop niet mee opzadelen. Om nog maar niet te spreken over dat ze jou dan iedere keer bellen dat iets niet helemaal werkt.

Nogmaals, voor mijzelf werkt het prima, maar enorm gebruiksvriendelijk is het (nog) niet.
En dit is precies wat ik bedoel met "dat ik het de gemiddelde consument niet aanraad"
Dat stelde ik dan ook niet ter discussie. Ik begrijp maar al te best dat er een verschil is tussen de 'technical enlightened' en degenen die gewoon een apparaat willen hebben dat werkt, wat het ook mag kosten.

Verder kunnen gewone gebruikers ook niets met F-Droid. Elk obstakel is er één te veel.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 februari 2022 09:11]

maar eigenlijk is dit precies wat er mis is met android,

het is niet dat het inherrent slechter is dan iOS,
het is ook niet dat hackers er veel meer kwetsbaarheden in zullen vinden
het is zelfs niet dat het 'gebouwd is om te spioneren'

het heeft simpelweg 3 essentiële problemen: deels door gebrek aan commitment

1: het is semi-gratis dus bedrijven als google willen zo hard en zo graag mogelijk veel van je weten dus platforms zoals je google-account, de playstore, play services etc zitten wél vol met meekijkware.
2: het is relatief eenvoudig om roms te maken dus elke app die bij. china&co een 13in-een-dozijn toestel kan laten bouwen komt vervolgens met z'n eigen telefoon nauwelijks diferentiatie en nog minder support. en boven alles goedkoop. maar nagenoeg geen Know How.
3 Doordat het allemaal zo goedkoop moet is er ook vanuit de chip-industrie geen incentive om lang support te leveren, dus zelfs als jij als telefoonmaker graag upgrades wil blijven bieden dan ben je afhankelijk van bedrijven als qualcom, mediatek etc kortom you are screwed. - het alternatief om dan maar zelf chips te ontwerpen en dus ook zelf de keten in handen te hebben blijkt lastig - het is apple gelukt maar ze zijn daarbij een uitzondering. Samsung krijgt het al nauwelijks voor elkaar - maar heeft dan weer niet de bedrijfsstructuur om lange support te (willen/kunnen) leveren en huawei kreeg het alleen voor elkaar door grote overheidssubside vanuit china.
-->> er is één klein lichtpuntje aan de horizon: als Big. N. arm niet mag overnemen van softbank dan moet er iets anders gaan gebeuren. Mogelijk komt er dan een consortium van het een of ander van de grond om ARM te kopen (ik hoop persoonlijk op een EU-based innitiatief met een hoop subside) om hier een chipproducent op te richten die ARM koopt en voor al zijn licentie-nemers chips kan bakken (als ze dat niet zelf willen (laten) doen. op die manier zouden we 2 vliegen in 1 klap slaan,
* toegenomen werkgelegenheid als er in de EU chips worden geproduceert en ontworpen
* afgenomen afhankelijkheid van VS en China als het aankomt op export van chips (of technische kennis) -

[Reactie gewijzigd door i-chat op 7 februari 2022 09:42]

Ik als consument ben tevreden met Android omdat het goedkoop is.

Kijk ik naar iOs dan moet je dus eerst €1000 betalen voor een telefoon en de apps zijn ook duur. Ik wil je subscription niet app developers.
Een iPhone SE heb je voor 430 EUR. Gekeken naar hoe lang Apple updates uitbrengt, is het geen probleem dat het toestel wat ouder is.

Dat gezegd hebbende vind ik 430 EUR nog steeds veel geld voor een smartphone. Verder heb ik als technisch onderlegd persoon niets met Apple's gesloten speeltuin. Daarom kijk ik altijd naar smartphones rond de 200-250 EUR, waar ik iets van LineageOS op kan draaien, en wat 3-5 jaar meegaat.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 februari 2022 12:44]

Het probleem met de SE is dat je buiten de SoC zit met een design en fysieke specs van 5 jaar geleden. Grote bezels, 1 camera, geen vingerafdruk in het scherm, geen OLED enzo. Bij Android heb je al die dingen al voor 200-300€.

En inderdaad ik vind iOS ook veel te gesloten.
Ik vind het juist zo moeilijk om in te schatten hoe goedkoop of juist duur het is. Je geeft er aanvankelijk bijna niets aan uit, maar met alle data die het van je verzameld kun je er op rekenen dat het dubbel en dwars wordt terugbetaald. Niet alleen door af en toe een advertentie te tonen voor producten die duurder worden door de advertenties, maar ook doordat er veel psychologische trukkjes worden toegepast om je uitgavepatroon en levenspatroon aan te passen (Harari noemde het bij Wintergasten het hacken van de mens). In ieder geval weten ze met Android ook voor elkaar te krijgen dat de halve wereld om de twee/drie jaar een prima werkend apparaat dat nog jaren mee zou kunnen op de schoot gooit.
En dit is precies wat ik bedoel met "dat ik het de gemiddelde consument niet aanraad" ik gebruikte ook Aurora store, maar je spoofed de Playstore. Het is dus niet een officieel iets.
Het is een nogal een principieel ding, maar ik vind dat LineageOS / Fdroid (zonder Aurora) juist veel geschikter voor de gemiddelde consument. Dat ze dan niet in de Playstore kunnen is een voordeel. De Playstore zit vol met twijfelachtige software. Daar geen gebruik van maken is goed!

Ik snap dat de meeste mensen niet zo denken en vooral bezig zijn met zoveel mogelijk "features" te verzamelen voor een lage prijs. Net zoals de meeste mensen hun auto niet uitkiezen op de bumper, gordels en airbag. Dat neemt niet weg dat het veiliger zou als ze dat wel zouden doen. De grote massa denkt helaas niet zo en dus hebben we gordels enzo wettelijke verplicht gesteld zodat mensen er niet zelf over hoeven na te denken. Want als je Henk van de snackbar echt vrij laat kiezen zou hij liever in een afgedankte Formule-1 auto naar z'n werk rijden dan z'n huidige burgerbak.
Het gebeurde ook geregeld dat apps niet wilde updaten of dat apps niet native wilde installeren. Je moet dan in de instellingen dingen gaan lopen wijzigen. (Kortom niet gebruiksvriendelijk).
Niet mijn ervaring, hoewel ik wel eens heb meegemaakt dat Aurora korte tijd niet werkte heb ik nooit iets hoeven aan te passen om het weer werkend te krijgen en ik gebruik het al heel wat jaren. Maar ik wil wel geloven dat er flinke verschillen tussen telefoons zitten. Ik heb mijn telefoons altijd uitgezocht op goede ondersteuning door LineageOS en een grote community, wellicht is mijn ervaring beter dan gemiddeld.
Ik heb ook een deGoogled telefoon en gebruik Aurora om enkele apps te downloaden. Tuurlijk kun je microG gebruiken en ik ben blij dat het wordt ontwikkeld. Toch is het vervelend dat de meeste apps zo worden ontwikkeld dat ze niet zonder gsf kunnen. Programmeurs sturen kun klanten dus naar Google omdat ze a) te lui zijn om zelf alle code te schrijven b) functies implementeren die niet zonder Google kunnen. Voor de meeste apps kan ik me daar wel overheen zetten, maar voor de apps van onze banken vind ik dat echt heel triest. Je kunt ze natuurlijk via Aurora binnenhalen en met microG draaien, maar wat gebeurt er als er misbruik wordt vastgesteld. Neemt de bank dan alle verantwoordelijkheid op zich of wordt er eenvoudig gezegd dat jij je niet aan de voorwaarden hebt gehouden en hebt zitten hacken. Ik heb diverse keren gesprekken gehad met medewerkers van banken over de distributie van hun apps, maar daar bleek telkens uit dat als je het via een andere weg dan Apple of Google zou binnenhalen, dat voor eigen verantwoordelijkheid zou zijn. Ik gebruik ze dus niet. Ook al heeft dat tot nu toe betekend dat ik van bank heb moeten wisselen en dagelijk geconfronteerd wordt met meldingen dat ik een app moet gaan gebruiken (geeft ook wel aan hoe interessant het voor de banken is om je de hele dag te mogen volgen). Helaas voelt de Nederlandse Bank zich nog niet geroepen om in te grijpen (die heb ik ook al gecontacteerd) zolang er nog alternatieven voor de apps zijn.
Inderdaad, ik heb voor mijn bank apps ook een andere optie genomen: Namelijk een oude iPod Touch die ik alleen daarvoor gebruik...

Die heb ik alleen niet altijd bij me maar dat is niet zo erg. Ik heb onderweg ook eigenlijk nooit een bank app nodig. Als ik wat moet overmaken dan kan dat wel wachten tot ik thuis ben. En het is ook wel zo veilig dat de toegang tot mijn bankrekening niet zomaar uit mijn zak gerold kan worden.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 8 februari 2022 21:07]

Inderdaad, het draait allemaal om die stupide GMS. Teveel app makers die zich afhankelijk maken van Google. Onnodig. Zelfs banken apps maken gebruik van GMS.

De vraag is, hoe komen we af van GMS? Zonder dat framework kun je makkelijk degooglen. Maar helaas.
Inderdaad, het draait allemaal om die stupide GMS. Teveel app makers die zich afhankelijk maken van Google. Onnodig. Zelfs banken apps maken gebruik van GMS.
GMS is een verzamelnaam, maar de meeste applicaties hebben enkel push-notificatie ondersteuning nodig. Die berichten gaan via Google omdat dit energie bespaart, omdat zo maar een enkele verbinding nodig is. Zoals mijn andere reactie noemt, kan dat tegenwoordig via open-source software.

Met applicaties die dit slim implementeren is er overigens geen privacyprobleem. Signal stuurt bijvoorbeeld een leeg bericht van hun servers, via Google's servers, naar de smartphone als er iets noemenswaardigs gebeurd is (bericht ontvangen, contact toegevoegd, ...). De smartphone zoekt vervolgens direct contact met de Signal servers voor de context van het lege bericht.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 februari 2022 08:36]

Wanneer je toegang tot Google (1e100.net) volledig blokkeert in je firewall, blijft Signal gewoon normaal werken.
Dat verbinden met Google door Signal lijkt mij dan ook totaal overbodig.
Vanuit de GrapheneOS community is er een (hardened) fork van Signal, genaamd Molly. Deze heeft ook een FOSS versie, die enkel en alleen WebSockets ondersteund, dus volledig zonder Google.Molly wordt goed up-to-date gehouden en door middel van een backup & restore kun je switchen van Signal naar Molly (of andersom).

[Reactie gewijzigd door jurroen op 7 februari 2022 09:05]

De niet-Play store versie van Signal werkt ook zonder Google framework.
https://signal.org/android/apk/

Ik ga eens onderzoek doen naar de verschillen, want het feit dat Molly in F-Droid zit is iets handiger maar maakt ook weer niet zó veel uit aangezien Signal ook zelf kan updaten.
De niet-Play store versie van Signal werkt ook zonder Google framework.
https://signal.org/android/apk/
Klopt. Signal heeft zowel ondersteuning voor Google Play / FCM notificaties als via WebSockets. In het verleden zijn er al wel eens wat bugs geweest dat de detectie niet goed werkte, hoewel dit op een of twee handen te tellen is. En er zijn mensen die de voorkeur geven aan helemaal geen Google integratie - ook al wordt die code niet gebruikt. Daarvoor is de FOSS variant van Molly wel fijn :)
Ik ga eens onderzoek doen naar de verschillen,
Dat is met name security related. Zoals versleuteling van de database met een passphrase, veilig wissen van het RAM bij vergrendeling, support voor SOCKS/Tor en dus ook een FOSS variant. Zie mijn link voor een beknopte weergave van die verschillen. Een gedetailleerdere vergelijking vind je op hun Github.
Wanneer je toegang tot Google (1e100.net) volledig blokkeert in je firewall, blijft Signal gewoon normaal werken.
Dat verbinden met Google door Signal lijkt mij dan ook totaal overbodig.
Signal kan gebruik maken van WebSockets om de applicatie direct met de eigen servers een verbinding open te laten houden voor push notificaties. Een probleem is dat dat meer energie kost, zeker als je meerdere applicaties hebt die elk een eigen verbinding opzetten naar eigen servers.

Dus nee, het verbinden via Google's servers is niet overbodig. Het wordt vaak vergeten, maar beschikbaarheid is ook een pilaar van informatiebeveiliging. Als je accu sneller leeggetrokken wordt, dan heeft dat invloed op de beschikbaarheid van dienst en gegevens. Geavanceerde gebruikers kunnen hierin uiteraard zelf een keuze maken. Voor de massa heeft het echter wel nut om het energiezuinig te doen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 februari 2022 09:00]

Inderdaad, het draait allemaal om die stupide GMS. Teveel app makers die zich afhankelijk maken van Google. Onnodig. Zelfs banken apps maken gebruik van GMS.
De meeste apps werken ook zonder GMS. Een van de neveneffecten die je helaas vaak ziet is dat er dan geen notificaties zijn. Sommige apps ondervangen dit op een andere manier, zoals Signal met WebSockets. Ik ben bang dat banken het teveel als niché zien. Dus wat je eraan kunt doen: sowieso je bank contacteren en aangeven dat dit gewense functionaliteit is. Wees vocaal, hoe meer meldingen hoe serieuzer ze het zullen nemen.
De vraag is, hoe komen we af van GMS? Zonder dat framework kun je makkelijk degooglen. Maar helaas.
GrapheneOS heeft een tussenoplossing: je kunt Google Play (en GMS) in een restricted, sandboxed versie uitvoeren - bijvoorbeeld in een ander profiel waarin je alleen die apps draait die niet zonder kunnen.

Een ander voordeel van die profielen op GrapheneOS is dat ze ook nog eens een volledig eigen encryptiesleutel gebruiken.
Ik ben bang dat banken het teveel als niché zien. Dus wat je eraan kunt doen: sowieso je bank contacteren en aangeven dat dit gewense functionaliteit is. Wees vocaal, hoe meer meldingen hoe serieuzer ze het zullen nemen.
Ik ben het eens met het sentiment, maar ik vermoed dat banken dit niet als een niche zien, maar als een risico. Want eigenwijze gebruikers met geroote telefoons + wazige stores met potentiële malware = risico.
Wat de banken betreft is dan niet werken een voordeel, geen nadeel.

Ik verwacht eerder dat ze zullen proberen in de app te detecteren dat er "geknoeid" is met de telefoon, om dan helemaal niet te werken, of in een dergelijk geval alle verantwoordelijkheid voor fraude bij de gebruiker te leggen.
Ik wil helemaal geen bank software op mijn telefoon.
Het is geen oplossing van een probleem. Het veroorzaakt alleen maar MEER afhankelijkheid van de telefoon. Telefoon kwijt ==> betaal vermogen kwijt.. (in ieder geval voorlopig)...
Diefstal van een telefoon wordt zo dubbel nuttig, je houdt er een telefoon aan over, en mogelijk ook nog wat centen uit andermans portemonee.
Dan doe je het toch gewoon niet? Je hoeft die bankapp niet te installeren :+
Dat dacht ik ook, maar de Knab bank dacht daar anders over. Ik moest binnen een maand vertrokken zijn bij de Knab bank omdat hun app verplicht werd gesteld. Overstappen naar een andere bank is in deze tijd niet makkelijk omdat het door alle controles gewoon een paar maanden duurt voordat je een rekening hebt (zeker zakelijk). Nu heb ik een bank die me er dagelijks aan herinnert dat ik de app zou moeten gaan gebruiken. Voorlopig kan ik daar mee leven, maar er zal wel een moment komen dat zij het ook gaan verplichten. Pas als er geen alternatieven meer zijn wil de Nederlandse bank iets gaan doen, dus dat wachten we dan maar af.
Inderdaad, het is wel een gezeik tegenwoordig. Nu loopt mijn bank ook alweer te zeuren dat ik periodiek een foto van mijn ID kaart op moet sturen. Ze denken zeker dat ik door de tijd heen opeens iemand anders ben ofzo :') Ik zou graag bij een bank gaan die dat niet heeft maar dit soort dingen zijn moeilijk te doorgronden voor je er echt een rekening hebt.
Helaas die ID check is wettelijk verplicht.... al is periodiek eens in de paar jaar.
Heeft te maken met witwas praktijken. Banken MOETEN kunnen laten zien dat ze weten wie hun klanten zijn..
Ja maar ze weten toch wie ik ben? Ik heb me destijds bij het openen (nog geen 5 jaar geleden) al gelegitimeerd en mijn identiteit verandert echt niet zomaar. Ik heb er geen begrip voor, wet of niet.

Ik wacht ook zo lang mogelijk om het te doen. Ik heb gewoon geen zin in dit gezeur. We hebben al administratieve last genoeg tegenwoordig. Maar de geldautomaat komt nu elke keer pinnen met waarschuwingen (eerst 1x in de maand ofzo) dus ze zullen binnenkort wel moeilijk gaan doen.

Sowieso zou ik het liefst zonder bank doen. Zeker nu het flink geld kost (vroeger was het tenminste gratis en kreeg je nog rente). Maar helaas is dat geen optie meer. Bitcoin leek een goede optie: iedereen speelt zijn eigen bank, maar dat is alleen maar een speelbal van speculanten geworden.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 8 februari 2022 22:44]

Maar het personeel wisselt steeds dus die moeten zich opnieuw overtuigen.
Het feit dat Banken nu ook identieits controle diensten bieden helpt ook niet echt.

Nog afgezien van het wettelijk afgedwongen data-delen met derden.... als iemand dat zou willen.
(Alle data van de tegen partij van een transactie wordt daarin gewoon meegenomen.
(PSD2).
GrapheneOS kan ook werken met sandboxed Google Play. Dat is voor de gemiddelde consument toch weer een stukje werkbaarder.
Zie mijn bericht hierboven. Het klopt en het is beter dan niks hebben, echter levert het zo nu en dan toch problemen op.

Alternatieven in Fdroid zou veel beter zijn.
Ik zie dan ook veel liever Fdroid groeien dan spoofed versies van de Playstore. Je hangt namelijk (welliswaar anoniem) maar toch weer aan Google. En er wordt toch weer een profiel van je gemaakt.
F-Droid is enkel en alleen voor opensource software. Dus dat gaat gewoonweg nooit gebeuren met banking apps. Ik geloof dat er wel een banking standaard is(
gebruikt door sommige banken in Duitland) waarvoor ook Opensource apps zijn, maar last time I checked zijn de Nederlandse banken heel gesloten met ieder hun eigen app-je.
Aurora store werkt uitermate goed, zeker vergeleken met een jaar geleden toen ik wel eens issues had. Maar nu werkt het is probleemloos en is het echt een prima oplossing, zelfs voor totaal atechnische personen die het niet erg vinden iets meer werk te hebben in ruil voor privacy.
Meer werk, want je moet by default even update-all klikken - apps updaten gaat niet volledig automatisch tenzij je de service installeert als systeem-app waarvoor je root rechten nodig hebt tenzij deze natuurlijk al geïntegreerd is in de ROM.

[Reactie gewijzigd door YoMarK op 7 februari 2022 09:54]

Ja, want als ik Aurora gebruik binnen mijn eigen netwerk, waar alle Google domeinen zijn geblokkeerd, dan werkt het niet. Aurora verbindt je dus direct met Google.
wanneer je F-droid toch al hebt, kun je de bank apps via bv de aurora store downloaden
in de FAQ van linegeos for micro G vind je meer info

"if you need apps which are available only on the Play Store, you're free to host your personal instance of PlayMaker or GPlayWeb and connect it to your F-Droid client, which will let you download apps from the Play Store and install them via F-Droid. Another solution is to use a local app, like Aurora Store.
Vraag dan wel even na bij je bank of ze dat ondersteunen. Het zou vervelend zijn als je bank bij misbruik van je rekening aangeeft dat het je eigen schuld is omdat je hun app niet via de officiële weg hebt gedownload en gebruikt.
Ook een one+ 6t gebruiker, hoe heeft u Graphene geinstalleerd? Ik zie de 6/6t niet staan bij supported phones.
Prachtig concept natuurlijk, een OS gericht op privacy. Hoef je je daar in ieder geval minder (want 'geen' is een slecht idee) zorgen om te maken.

Totdat je een nieuwe app installeert die bepaalde rechten nodig heeft. WhatsApp is er zo eentje die 'nodig heeft' nogal ruim interpreteert. Neem je die rechten meteen weer af, werkt de app niet meer.

Om echt je hebben en houden prive te houden moet je elke app aan een grondige inspectie onderwerpen. Misschien dat die paar mensen die jij kent dat ervoor over hebben, de meeste mensen klikken gewoon op 'Install'.
Als je privacy belangrijk vind dan moet je whatsapp sowieso niet installeren natuurlijk...
(( Even los van wat Whatsapp ook van je contacten verzameld. Los van waar iemand zich van bewust is van wat hij allemaal deelt. En ook los van hoe je op telefoons maar heel beperkt kan instellen welke apps welke informatie mogen en kunnen vergaren. Zo kan je schijnbaar op een Android telefoon een app rechten hebben om te zien welke andere apps er op die betreffende telefoon staan. Zover ik weet kan je die als gebruiker niet blokkeren (out of the box). ))


Even over het algemene concept van privacy:

Naar mijn mening is een onderdeel van privacy in de breedste zin, dat jij bepaald, welke informatie van jou, jij met wie deelt. Niemand is een volledig open boek en niemand is volledig gesloten. Iedereen bepaald zelf welke informatie die persoon met wie deelt. Je deelt bepaalde dingen met je partner, andere dingen met je ouders, je kinderen, je buren, je vrienden, je collega, de winkelier, de kassière, de fysiotherapeut, de persoon met wie je altijd bij de bushalte staat, enz, enz, enz.

Iemand kan er heel bewust voor kiezen om z'n ziel en zaligheid met Google en Samsung te delen (door bijvoorbeeld een Samsung toestel te kopen en alle instellingen 'op standaard' te laten - geen waardeoordeel links of rechts) en juist weer niks aan Meta te willen geven. Dat is natuurlijk een belangrijk deel van privacy. Jij bepaalt wie en welke informatie van jou mag hebben.
Iemand kan er heel bewust voor kiezen om z'n ziel en zaligheid met Google en Samsung te delen (door bijvoorbeeld een Samsung toestel te kopen en alle instellingen 'op standaard' te laten - geen waardeoordeel links of rechts) en juist weer niks aan Meta te willen geven. Dat is natuurlijk een belangrijk deel van privacy. Jij bepaalt wie en welke informatie van jou mag hebben.
Maar is het een keuze als het 'de standaard' is? De meeste gebruikers maken die keuze niet. Dat komt niet enkel door een gebrek aan interesse, maar ook door het gebruik van dark patterns. Hoeveel websites hebben wel niet een cookiemuur waarbij de 'doe wat nodig is om mij toegang te geven tot de website' knop groot is en een enkele klik vereist, terwijl de privacybeschermende opties achter meerdere kliks zijn weggewerkt? Kan je dan nog wel van een keuze spreken?

Zelf heb ik mijn browser ingesteld dat als een site niet whitelisted is, dat na het afsluiten van het laatste tabblad waarop een site gebruikt werd de bijbehorende cookies verwijderd worden. Als een site niet ondersteund wordt door Stardust Cookie Cutter, dan kan ik gerust op de grote 'accept' knop drukken zonder dat ik mijn hebben en houwen permanent aan de betreffende site verbindt.

'De standaard' zou moeten zijn dat totaal niets gedeeld wordt, en dat het makkelijk voor de gebruiker is om enkel te delen wat nodig is (functioneel) en niet te delen wat niet nodig is ('analytics', 'marketing', 'social media', ...).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 februari 2022 08:49]

Maar is het een keuze als het 'de standaard' is?
Ja. We zijn allemaal volwassen en hebben een eigen verantwoordelijkheid om gewoon te lezen. Het moet alleen wel duidelijk zijn (dus niet ellenlange lappen tekst in onbegrijpbare taal, enz.). Die dark patterns zijn dan inderdaad wel een ding.
'De standaard' zou moeten zijn dat totaal niets gedeeld wordt
Ik ben van mening dat je gewoon altijd moet kiezen. Dus dat er niks standaard wordt ingesteld, voordat je verder kan, moet je een keus gemaakt hebben. Gegevens delen kan er natuurlijk daadwerkelijk voor zorgen dat je een betere gebruikerservaring hebt en iemand kan het het waard vinden.

Anekdotisch voorbeeld:
Ik heb zelf een Apple telefoon en maak gebruik van het Siri-systeem. Niet zo zeer de stembesturing, maar het achterliggende gebeuren. Dat is voor mij een bewuste keuze. Het Siri-systeem stuurt best een boel gebruiksdata naar Apple toe).
Ik heb zo'n 'Siri-widget' dat een paar apps laat zien op basis van wat het Siri-systeem denkt dat ik wil gaan gebruiken. Dat gaat 'best wel' goed (niet feilloos natuurlijk). Sommige dingen zijn overduidelijk gebaseerd op tijd (dus als ik iedere ochtend op een bepaalde tijd een app opstart, dan staat die er standaard bij), sommige op basis van een push-bericht (dus de app heeft een bericht verstuurd en dan komt die app naar voren toe in de widget) maar soms ook zonder een voor mij 'verzinbare' reden en dat het nog klopt ook - er zal vast een algoritme achter zitten dat ik niet snap of door heb, maar het werkt wel voor mij.
Helemaal mee eens. Helaas vindt de massa dat niet belangrijk en moet ik na een half jaar geen WhatsApp concluderen dat ik toch wel heel veel dingen mis.

Dus maar weer terug, maar wel op een oude telefoon onder een ander account. Zo mis ik niks, maar is m'n dagelijkse telefoon ook geen verlengstuk van Meta. En dat is misschien wat alu hoedje... soit.
Totdat je een nieuwe app installeert die bepaalde rechten nodig heeft. WhatsApp is er zo eentje die 'nodig heeft' nogal ruim interpreteert. Neem je die rechten meteen weer af, werkt de app niet meer.

Om echt je hebben en houden prive te houden moet je elke app aan een grondige inspectie onderwerpen.
Of je permissies zodanig inrichten dat WhatsApp niet de rechten krijgt op je contactenlijst, maar op een contactenlijst. Gecombineerd met een bruikbare tool om te bepalen wie wel in die lijst mag voorkomen en wie niet vanuit je volledige contactenlijst, kan je precies bepalen welke informatie 'gevoed' wordt aan een applicatie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 februari 2022 08:17]

Heb ook al gezocht naar een manier om WhatsApp in een soort sandbox omgeving te draaien, waarin ik inderdaad volledig in controle ben over wat er wel/niet door mag. Maar dat blijkt lastig. In theorie is dat precies wat je zou willen, maar heb nog geen oplossing gevonden die ook nog relatief makkelijk toe te passen is.

Dit is natuurlijk 1 voorbeeld, eentje die meteen duidelijk is, maar er zijn natuurlijk heel veel apps die een volledig op privacy gericht OS om zeep kunnen helpen. Het is jammer, maar om jouw gegevens echt privé te houden moet je tegenwoordig door nogal wat hoepels springen.
Heb ook al gezocht naar een manier om WhatsApp in een soort sandbox omgeving te draaien, waarin ik inderdaad volledig in controle ben over wat er wel/niet door mag. Maar dat blijkt lastig.
Dat is volgens mij niet zo lastig. Heb je wel eens naar Shelter gekeken?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 februari 2022 08:29]

Nope, die kende ik nog niet. Was specifiek op zoek naar WA oplossingen, deze is generiek, nog beter! Laatste update is wel twee jaar terug, maar het is hoe dan ook een poging waard. Dank voor de tip!
Op GrapheneOS zijn er secondary profiles - vanuit het OS zelf, die veel betere isolatie bieden dan die work-mode die Shelter gebruikt. Maar, als je geen GrapheneOS draait is Shelter inderdaad een handige oplossing.
GrapheneOS is inderdaad een stuk beter, maar wordt helaas maar door een lijstje aan (dure) toestellen ondersteund. Shelter zal niet op alle Android toestellen werken, maar wel op veel meer modellen dan GrapheneOS.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 februari 2022 09:05]

Ja, helaas. Dat GrapheneOS alleen Pixel toestellen ondersteund heeft primair twee redenen:
  • De hardwarematige beveiliging, waaronder full verified boot (en in het verlengde ervan het opnieuw locken van de bootloader met een andere key), IOMMUs, regelmatige firmware updates, etc.
  • En het gebrek aan mankracht.
Dus wat dat betreft is de samenwerking met deze vendor heel tof. Hopelijk komt daar een duurzame, lange samenwerking uit waarvan de gebruikers de vruchten kunnen plukken.
Ja, helaas. Dat GrapheneOS alleen Pixel toestellen ondersteund heeft primair twee redenen:
  • De hardwarematige beveiliging, waaronder full verified boot (en in het verlengde ervan het opnieuw locken van de bootloader met een andere key), IOMMUs, regelmatige firmware updates, etc.
  • En het gebrek aan mankracht.
Ik vermoed dat GrapheneOS ook beperkt wordt door de 'het moet perfect zijn, of wij doen het niet' gedachtegang. Voor veel besproken functies (goed permissiemodel) zou het ook al een grote verbetering zijn om dit in enkel software te doen. Nee, dat is niet zo veilig als dat het nu is, maar nog steeds een stuk beter dan de huidige staat. Daarmee zou je ook veel meer toestellen kunnen ondersteunen.

Dat is overigens geen negatief punt richting GrapheneOS. Zij specialiseren zich op een specifiek gebied, en dat is ook wat waard. Ik ben benieuwd welke telefoonmaker die samenwerking aangaat. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 februari 2022 09:19]

[...]
Ik vermoed dat GrapheneOS ook beperkt wordt door de 'het moet perfect zijn, of wij doen het niet' gedachtegang.
Eens. Het team wil geen consessies doen - mede omdat er ook al genoeg initiatieven zijn die dat wel doen, waaronder LineageOS, CalyxOS en /e/. De code van GrapheneOS is open source, dergelijke projecten zijn vrij om die code te gebruiken en bijvoorbeeld dat permissiemodel over te nemen :)
Laatste update is wel twee jaar terug, maar het is hoe dan ook een poging waard. Dank voor de tip!
De versie op F-Droid is enkele maanden oud.
Ik gebruik Insular, dat wordt elke paar weken geupdate (is weer een FOSS fork van Island die in de play store staat), dus dat is misschien ook nog een alternatief voor shelter.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 7 februari 2022 12:32]

Je kunt er ook voor kiezen om, als je die apps moet gebruiken, deze in een secondary profiel uit te voeren, compleet afgesloten van de rest van je data, contacten, foto's en dergelijke.
Lijkt me ideaal voor hun om zo hun eerste stappen naar een smartphone te kunnen zetten zonder hun foto’s en berichten te delen met Apple of Google.
En locatie + verplaatsingen (bijv. je favoriete tankstation), en de telefoonnummers en namen van de mensen die je in je contactgegevens hebt staan (die daar geen impliciete goedkeuring voor hebben gegeven), en je internet gedrag (en daarmee o.a. je voorkeuren in politiek, selectie van partner(s), boodschappen, etc), de WiFi netwerken waar je mee verbindt.

Ik vergeet er vast nog wel een aantal, waarschijnlijk weet ik ook niet alles.
Ik heb mijn Galaxy S5 (2014) tot vlak voor de kerst in gebruik gehad met vroeger Cyanogen en de laatste jaren LineageOS. Ik heb de telefoon vervangen door een Oneplus 8t, heb daar meteen weer Lineage op gezet en hoop daar weer zo lang mee te kunnen doen.

De initiële setup kan wat ingewikkeld zijn, maar als het eenmaal draait dan kan je de wekelijkse OTA updates met weinig moeite installeren. Je kan zelf bepalen in hoeverre je stukjes privacy opgeeft voor functionaliteiten.
Ik vermoed dat bijna alle grotere merken al afvallen als die nu geen officiële mogelijkheid bieden om eigen roms te installeren (te grote verandering). Daarnaast de merken met sterke banden met google (eerdere investering teniet doen en derven inkomsten).
Dan lijkt het ook nog een bedrijf te zijn dat geld lijkt te willen inzetten op een oplossing die de klantenkring sterk kan aanspreken om er als fabrikant ongeveer gelijk of meer aan terugverdienen (investering rendabel maken)
Welke merken blijven dan over? Zou het Fairphone kunnen zijn?
Ironisch genoeg is Google een van de vendors die goed meewerkt. Zo zijn ze een van de zeer weinige partijen (misschien de enige?) die hun devices uitrust met de mogelijkheid om de bootloader opnieuw te locken met een custom key - de enige usecase hiervoor is custom roms. Ook submit het team achter GrapheneOS patches, bugreports, welke soms upstreamed worden naar AOSP (dus de "kale", open source Android).

Ik vermoed dat de kans dat het Fairphone is vrij klein is. Hun huidige toestellen hebben (nog?) niet de hardware features die GrapheneOS nodig heeft en ze zijn volgens mij ook wat te klein om bepaalde zaken (zoals support agreements voor firmware/drivers) te kunnen sluiten. Ik gelooff - maar pin mij hier niet op vast - dat de belofte om hun toestellen ook X jaar te ondersteunen niet de gehele lifespan firmware/driver updates omvat.
Welke features doel je op?
Ik verwijs je graag naar deze reactie van de lead developer, over de Fairphone 4.
Sony doet het wel bij enkele modellen. Die worden ook door Sailfish ondersteund.
Goed moment, nu waarschijnlijk in Nederland (neem aan dan ook de EU) verkopers verplicht worden* voor updates.
Geen één winkelier gaat dus nog Android-toestellen verkopen.

*eigenlijk is dat nu al het geval, aangezien je recht hebt op een deugdelijk product. En iets dat meestal binnen 1,5 jaar geen updates meer ontvangt is dat logischerwijs niet.
Goed moment, nu waarschijnlijk in Nederland (neem aan dan ook de EU) verkopers verplicht worden* voor updates.
Geen één winkelier gaat dus nog Android-toestellen verkopen.
Smartphonebakkers gaan het dan explicieter maken hoe lang updates worden gegeven. Zo nodig worden er afspraken tussen smartphonebakkers, groothandels en winkels gemaakt hierover. De EU markt is te groot om te negeren. Zie ook Facebook, die loze dreigingen de wereld instuurt maar nooit het lef zal hebben om daadwerkelijk de EU te verlaten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 februari 2022 09:25]

Valt wel mee. Het updatebeleid vam Samsung en Google is inmiddels gewoon prima.
Ben heel benieuwd wat hier uit gaat komen.

Helaas heb ik er weinig vertrouwen in dat het App bouwers zal aansporen om apps te bouwen die geen Google vereisen. De meeste App bouwers lijken zich weinig aan te trekken van Googleloze Huawei of andere stores. Uiteraard heb je oplossingen als MicroG, maar het zou mooi zijn als dat niet langer nodig is en het gewoon direct werkt. Gevoelige apps zoals Bank/DigiD wil ik toch graag liever draaien zonder workarounds.
Zie ook de Sandboxed Google Play van GrapheneOS. Ik gebruik zelf DigiD en mijn bank app overigens op een barebone GrapheneOS, dus zonder Google Play, MicroG etc.
Stiekem hoop ik dat het om OnwardMobility gaat, BlackBerry was altijd al veel veiliger en privacy vriendelijker dan Android toestellen, de switch naar Android zat bij mij niet lekker. OnwardMobility zou dit echt wel goed maken door GrapheneOS te gaan gebruiken.
Als (tevreden) fairphone gebruiker weet ik dat de fairphone toestellen naast de android die ze standaard mee krijgen ook geleverd worden met /e/os: https://www.fairphone.com...your-data-safe-with-e-os/.

Volgens mij staat FairPhone er in ieder geval voor open om zelf een eigen os op je toestel te zetten. Ook zijn ze in de regel welwillend om info te verstrekken zodat dit ook een beetje moet lukken.

Daarmee zal het mij niet verbazen als een fairphone toestel nu of in de toekomst met GrapheneOS kan worden uitgerust.
Tja, ik zie nog altijd liever dat we een compleet andere manier van werken met roms krijgen.

1 deel van de rom voor beveiliging en bootloader en drivers en een ander deel van de rom die de consument zelf kan kiezen.

100% van de huidige roms die meegeleverd worden met toestellen vind ik maar ruk. Te veel bloat, slechte stock apps, veel accu drain door apps die ik nooit aan raak en veel geheugen en opslag verspilling voor apps die op de telefoon staan en in het geheugen geladen worden terwijl ik ze nooit gebruik. En uitzetten kan je ze niet omdat ze gewoon weer opnieuw in geladen worden...

In geef steeds minder om telefoons omdat ze gewoon imperfecte meuk zijn waar ik me aan erger. De apps werken niet zoals ik dat wil en de telefoon doet van alles behalve wat ik wil zoals instant notificaties doe gewoon bewust vertraagd worden om een half procent accu te besparen wat voor bepaalde doelen de telefoon onbruikbaar maakt sinds android 9...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee