Ontwikkel- en marketingkosten Alan Wake Remastered zijn nog niet terugverdiend

Remedy heeft nog geen royaltyinkomsten ontvangen voor Alan Wake Remastered. Volgens de Finse ontwikkelaar heeft uitgever Epic Games Publishing de kosten voor de ontwikkeling en marketing nog niet terugverdiend. De game kwam ruim zeven maanden geleden uit.

Alan Wake Remastered verscheen vorig jaar in oktober in de Epic Games Store en voor PlayStation- en Xbox-consoles. Hoeveel exemplaren van de game er zijn verkocht, is niet bekendgemaakt, maar uitgever Epic Games Publishing heeft de gemaakte kosten er nog niet uitgehaald, blijkt uit het jaarverslag van Remedy.

Welke afspraken er precies gemaakt zijn tussen Remedy en Epic, is niet bekend. De bewoording wijst erop dat Epic de kosten voor de ontwikkeling en marketing heeft betaald en dat de Finse ontwikkelaar daarna een deel van de eventuele winst krijgt in de vorm van royalty's. Alan Wake Remastered komt dit najaar ook nog naar de Nintendo Switch.

Remedy meldt in zijn jaarverslag dat de ontwikkeling van Alan Wake 2 in de productiefase is. Er moet nog veel werk verzet worden, maar de game begint 'in veel gebieden' complete vormen aan te nemen. De game moet in 2023 uitkomen. Een exacte datum is nog niet bekendgemaakt.

De free-to-play game met codenaam Vanguard, waar Remedy samen met Tencent aan werkt, heeft volgens de studio goede progressie gemaakt sinds het vorige kwartaal. De game is nog wel in de proof-of-conceptfase.

Datzelfde geldt voor Condor. Dat is de codenaam voor een toekomstige game die een spin-off is van Control. Daarnaast werkt Remedy aan Heron, 'een grotere Control-game'. Die titel is nog in de conceptfase. Al deze games worden gemaakt met de eigen Northlight-engine van Remedy.

Remedy had in het afgelopen boekjaar een omzet van 12,7 miljoen euro. Dat was 55,9 procent meer dan een jaar eerder. De studio verwacht tussen 2023 en 2025 diverse grote games uit te brengen, die de 'inkomstenstroom' in de komende jaren moeten verbreden.

Alan Wake Remastered

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

16-05-2022 • 14:24

54 Linkedin

Reacties (54)

Wijzig sortering
Jammer dat het niet aanslaat. Oorspronkelijke Alan Wake is mijn favoriete Xbox 360 game en daarna ook nog eens gekocht voor de PC. De grote massa heeft echter geen interesse in dit juweeltje.
Jammer dat het niet aanslaat.
Dat is een aanname... We weten niet hoeveel Epic heeft gerekend voor ontwikkeling en marketing... We weten niet of er aan creatief boekhouden wordt gedaan... We weten niet de verkoopcijfers.

De verkopen van de originele Alan Wake in de eerste twee weken waren 1/10e van die van Red Dead Redemption...

Daarnaast is de Alan Wake Remaster natuurlijk alleen verschenen op de Epic Game Store voor PC...
Het slaat niet aan, het verkoopt niet zoveel als gewenst. Vooral als we het vergelijken met een game als Max Payne waarmee Remedy natuurlijk doorbrak bij het grote publiek. Alan Wake is echt "niche" zo lijk het een liefhebbers game voor een kleine groep. Een groep gamers die houdt van de combinatie van adventure + thriller.

Toen ik Alan Wake op de Xbox 360 speelde had ik een behoorlijk grote groep gamers om mij heen en de meeste wisten niet wat Alan Wake was. Ze speelden liever Call of duty, later overwatch etc.. LoL nog steeds populaier etc etc...

Eigenlijk zeg je het zelf ook al een beetje in alinea 2, Read dead sloeg wel snel aan bij het grote publiek ;-)
Ik vind het ook niet echt gek. Ik vind Alan Wake een prachtig spel, maar het is aan de andere kant wel lineair, veel rondlopen en op dingen schijnen met een zaklamp. Het is ook een vrij aparte horror ervaring, het wil een beetje Silent Hillerig aan doen met een lekker Stephen King sfeertje, maar de meeste vijanden die je mag... beschijnen zijn eigenlijk gewoon mannen met wat zwarte rook om zich heen, niet echt angstaanjagend zeg maar.

Ik ga het mensen niet kwalijk nemen dat ze het laten passeren.
Als het inderdaad niet zo goed verkoopt dan speelt wellicht ook nog mee dat Alan Wake eigenlijk geen remaster nodig had... Ik heb de 360 versie vorig jaar nog opnieuw gespeeld op de XSX en dat ging prima. Lage resolutie, maar dat viel eigenlijk helemaal niet zo op, wellicht doordat het grootste deel van de game toch erg donker is. Op pc lijkt dit me nog eens te meer het geval omdat de resolutie dan geen issue hoeft te zijn.
Ik heb dit spel eigenlijk nooit gezien, titel wel eens gehoord. Maar ff gauw wat gameplay bekeken en ziet er uit als een interessant spel. Veel plezier beleeft aan Max Payne back in the day.

Zodra het via een niet-Epic store te krijgen is zal ik eens kijken :)
Nouja, ga er maar echt van uit dat Remedy wel netjes de boeken in kan zien waar het draait om hun deel, lijkt mij wel dat zoiets in de contracten goed is vastgelegd.
Maar wij weten natuurlijk ook niet wat de ontwikkelingskosten zijn geweest die Epic aan Remedy heeft betaald.

Enige toegevoegde waarde zoals ik het begrijp is 4K, maar voor een hoop mensen is dat voorlopig ook nog geen toegevoegde waarde.
Denk niet echt dat het exclusief op EGS niet eens zo heel veel impact heeft, ken inmiddels een hoop mensen die publiekelijk wel mauwen op EGS maar uiteindelijk toch gewoon hun games ook daar kopen.
Ik denk dat een hoop mensen zijn, waaronder ik, die EGS alleen maar openen voor de gratis games. Over 2 dagen een mystery game! Ik heb werkelijk nog nooit iets gekocht in de EGS. Mijn gevoel is dat als Fortnite niet zo een succes was geweest de EGS ook geen enkel bestaansrecht zou hebben.
EGS begon als een marktplaats voor de Unreal Engine. Daar alleen al is een bestaansrecht voor gezien het marktaandeel van UE.
EGS staat compleet los van de marktplaats voor de unreal engine, dat is ook duidelijk te zien aan de storefront en functionaliteiten.
Dat het in dezelfde launcher zit maakt het nog niet dat de stores verder compleet los van elkaar staan. De launcher is in feite niets meer dan een webpage in een local application.
Als EGS exclusive was heb je in ieder geval de reden. Los van dat je daarmee de bulk van markt mist, heb je ook veel mensen die principieel geen EGS exclusives kopen (stemmen met je portemonnee)
Dit kan ik wel beamen. Ik vind het vervelend hoe agressief Epic de laatste tijd tekeer gaat tegen partijen als Apple en Steam, om vervolgens zelfs met allerlei exclusives te komen. Komt toch wat hypocriet over en ik wil daarom niet meedoen aan dat hele feestje van ze.

Jammer vooral ook dat Remedy zich zo aan Epic heeft verbonden want het is een van de weinige studio's waarbij ik enthousiast ben over eigenlijk elke game(serie) die ze uitgebracht hebben; Max Payne, Alan Wake, Quantum Break, Control, allemaal toppers.
Voor remedy is dit prima.
epic garandeert een verkoop van x miljoen en vult de werkelijke inkomsten aan tot die x.

Oftewel voor Remedy was dit een warmhoudertje van de franchise tot het volgende deel met 0 financiële risico's.
Voor remedy is dit prima.
epic garandeert een verkoop van x miljoen en vult de werkelijke inkomsten aan tot die x.

Oftewel voor Remedy was dit een warmhoudertje van de franchise tot het volgende deel met 0 financiële risico's.
Eerste zin uit het artikel:
Remedy heeft nog geen royaltyinkomsten ontvangen voor Alan Wake Remastered.
Het uitbrengen van een flop brengt wel degelijk financiële risico's met zich mee. Deze geflopte titel schaadt de goede naam van Alan Wake wat de verkopen van Alan Wake 2 mogelijk negatief zal beïnvloeden.

Voor Remedy is dit echt geen zoethoudertje. Het is een financiële strop.
Epic betaald de miljoenen (gegarandeerde omzet) pas na periode x. Volgens mij is dat normaal 12 maanden. Dus niet gek dat ze na 7 maanden die miljoenen nog niet hebben.

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 17 mei 2022 08:50]

Epic betaald de miljoenen (gegarandeerde omzet) pas na periode x. Volgens mij is dat normaal 12 maanden. Dus niet gek dat ze na 7 maanden die miljoenen nog niet hebben.
In het artikel staat:
Welke afspraken er precies gemaakt zijn tussen Remedy en Epic, is niet bekend.
Dus het kan best zo zijn dat het klopt wat je zegt. Maar een termijn van 12 maanden voordat je je geld krijgt lijkt mij wel wat veel van het goede. Is dat echt hoe Epic dat normaal doet? Ik dacht dat Epic zich juist in probeerde te zetten voor uitgevers en ontwikkelaars. Een jaar lang op de centen zitten past daar niet echt bij.
Kleine nuance:

Epic betaalt na 12 maanden de gegarandeerde omzet aan de publisher. De publisher is hier ander deel van Epic. Epic-de-publisher houdt er vervolgens het contractueel overeengekomen deel van af voor financiëren van de ontwikkeling, marketing, verdeling etc. en als er iets overschiet gaat het naar Remedy.
Top, duidelijke samenvatting _/-\o_
Principeel geen EGS exclusives kopen want "EGS is slecht" maar wel gewoon alle games spelen die op Unreal Engine draaien...
Appels met peren. Totdat Epic zegt dat alles dat op Unreal draait enkel in die winkel launcher te verkrijgen is, hoef je niks tegen een engine te hebben.
Mij maakt het platform helemaal niet uit om eerlijk te zijn. Een game is een game.
Verder is het misschien wel handig dat er geen monopoly ligt bij één partij op het gebied van game distributie, dat is alleen goed voor die ene partij.
Het helpt denk niet dat een deel van de mensen die wel interesse zou hebben het origineel al heeft gespeeld EN dat de originele game er nog best aardig uit ziet.
Daar ben ik er in ieder geval één van. Het origineel, plus de spin-off American Nightmare, was een game waar ik destijds erg van genoten heb. De remaster, tja, ik had er wat meer/anders van verwacht denk ik om de game nog een keer te kopen en te spelen. Uiteindelijk heb ik hem dan ook niet gekocht.
Het is, IMHO, ook niet de moeite waard.

Daarbij, niet op Steam...
Jammer dat het niet aanslaat. Oorspronkelijke Alan Wake is mijn favoriete Xbox 360 game en daarna ook nog eens gekocht voor de PC. De grote massa heeft echter geen interesse in dit juweeltje.
Gespeeld met de GamePass en persoonlijk hoef ik geen remake, speelt precies hetzelfde en het gaat tenslotte om de beleving en niet hoe het er uit ziet.

En de 'stotterende' cutscenes... :? waar men het over heeft, ik heb ze niet gezien in het origineel :)

p.s Als je Amarican Nightmare nog niet hebt gespeeld, wel wat korter maar ook zeer mooi.

[Reactie gewijzigd door Multimediaknaller op 16 mei 2022 14:45]

Gespeeld met GamePass? Met of zonder GP, in de xbox store moet er (nu dan) gewoon voor betaald worden. Of mis ik iets?

AW was zeker een leuke frisse afwisseling destijds. Zou graag nog een keer een (remastered) kijkje willen nemen.
Hij was een tijdje te spelen met de GamePass, alleen blijven sommige titels er niet eeuwig instaan.
Zonder te cijfers te hebben gezien snap ik eigenlijk überhaupt niet zo goed welke jeuk deze remake krabt.
Game is op zich al een redelijke niche, ik heb dingen in mijn koelkast die ouder zijn dan Alan Wake.
Verder ziet het origineel er nog prima uit.
Kan me zomaar voorstellen dat je hier niet zo'n behoefte aan hebt als je dit al hebt gespeeld.

Als het dan uit "nieuw" PS4/5 publiek moet komen kan ik me voorstellen dat het tegenvalt.

Remakes moeten voor mij in ieder geval wel echt soort van zin hebben. Ik ga hem niet kopen alleen maar omdat ik het originele spel gaaf vond.

Mass Effect Legendary Edition vind ik een goed voorbeeld van een nuttige remake.
3 gigantische games voor de prijs van 1 en hij was niet meer op de voorlaatste en huidige generatie consoles speelbaar dus je trekt een heel blik jongere gamers open die te jong waren voor de originele games en nu consoles hebben waar het origineel niet meer speelbaar is.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 16 mei 2022 15:28]

denk dat het sowieso beter verkocht had als er een 2e deel verschenen was.. even weer opfrissen met de remaster en dan met deel 2 aan de slag..

Mega toffe game heb hem ook staan op gamepass geloof ik maar voel nou niet de drang om het weer op te pakken. (waarbij je met deel 2 wel een aanleiding tot zou hebben)
Welke afspraken er precies gemaakt zijn tussen Remedy en Epic, is niet bekend. De bewoording wijst erop dat Epic de kosten voor de ontwikkeling en marketing heeft betaald en dat de Finse ontwikkelaar daarna een deel van de eventuele winst krijgt in de vorm van royalty's.
Remedy had beter een afspraak kunnen maken over royalties op omzet ipv royalties op winst. Omzet is relatief eenvoudig te bepalen, 'winst' kan via creatief boekhouden zo laag mogelijk gehouden worden.
Het een hoeft het ander niet uit te sluiten.
Ze kunnen prima afspraken dat ze 15% van de omzet krijgen, maar dat het bedrag pas gaat lopen vanaf x miljoen euro omzet, zodat ze eerst de kosten kunnen terugverdienen.

Dus bijvoorbeeld over de eerste 10 miljoen euro omzet is geen royaltyvergoeding verschuldigd.
Nou, ga er maar van uit dat de contracten gewoon goed in elkaar steken, zeker juist met kennis tegenwoordig van creatieve boekhouding. Vergeet niet dat creatieve boekhouding steeds lastiger wordt om alles verantwoord te krijgen.
Maar we weten niets over de contracten dus alles is mogelijk, en afspraak maken over royalties over de omzet terwijl de ontwikkeling en marketing van het hele project betaalt is door Epic zal nog wel lastig zijn, in iedergeval vanaf het nul punt, dat dit gaat lopen vanaf dat het afgesproken bedrag is behaalt is weer een ander verhaal.
Ik heb het vermoeden dat deze remaster vooral gebruikt is om mensen na de Control DLC weer een beetje aan te wakkeren voor Alan Wake zelf, en daarmee de hype zachtjes aan te slingeren voor Alan Wake 2. Daarom zal het niet zo'n hele grote ramp zijn dat er nog geen winst op is gedraaid.

Voor de mensen die Alan Wake niet gespeeld hebben, maar Control wel, snap ik dat ook een remaster er niet zomaar voor zorgt dat je even een oude game gaat spelen. Ikzelf zit in ieder geval met smart op deel 2 te wachten, aangezien ik de oorspronkelijke game op de 360 heb gespeeld, en het lang heeft geduurd voordat ik weer zo'n sfeervolle game voorbij heb zien komen :)
Dat is inderdaad voor mij het geval. Ik had voor het spelen van Control en de DLC's eigenlijk weinig interesse in Alan Wake, maar nu wil ik het wel eens proberen. Kan ik het beste voor de remaster gaan of is de oorspronkelijke versie beter?
Niet zo gek, als het alleen op Epic store (PC)
Als het op Steam was geweest zou het veel beter verkopen,.

Ik zit ook niet te wachten om Tencent client op me computer te gaan installeren,
Idd, voor mij is het simpel: no Steam, no buy. Helemaal nu ik een Steam Deck heb.
Aan de ene kant vind ik het kwalijk dat Steam zo'n monopoly heeft op de markt.
Aan de andere kant vind ik Epic een vreselijk bedrijf.

Lastig.
Review: https://www.youtube.com/watch?v=kM1IvcLvc6o

Verdict bij 6:00:
"Playing Alan Wake Remastered is a bit like taking an old horror hardcover off the bookshelf and wrapping it in a glossy dust jacket; it looks brand new on the surface, but the experience of actually thumbing through it remains the same and some of the edges of of its well-loved pages are starting to look a bit dog-eared. It's therefore fairly inessential for existing Alan Wake fans, but its consistently menacing atmosphere and clever plot tricks still make for a distinctive survival-horror experience for newcomers - even if the advanced action of Remedy's most recent game has left poor Alan in its wake."

[Reactie gewijzigd door vinx77 op 16 mei 2022 14:45]

Dat zelfde Epic heeft de originele Alan Wake Enhanced edition gratis weggegeven in de Epic game store.
Snap wel dat mensen niet de 30 euro willen neerleggen voor een opgepoetste versie.
Ochja, helemaal vergeten. Tja en alleen voor 4k zou ik em ook niet, op dit moment, kopen aangezien ik, en nog een hele hoop gamers met mij, toch niet fatsoenlijk 4k kan draaien.
Als het op Steam was had ik 'm gekocht (ondanks dat ik het origineel al heb)
Eerlijk is eerlijk ik heb er over nagedacht, maar het verschil met Control vondt ik toch wat te groot om maar de gok te nemen
Jammer om te horen want het origineel was een prachtige ervaring en de Remake lijkt mij hetzelfde in een nieuw jasje dus ik ga deze zeker wel kopen en net als de Remake van Dead space wat mij ook erg interessant lijkt maar op één of andere manier denken anderen anders over deze remakes.. persoonlijk zou ik graag zien dat goede spellen bewaard blijven en ergens tussen de 15 en 20 jaar een Remake krijgen dan tussen de 5 en 10 jaar een Remaster met alleen wat hogere frames en resoluties.
Blijf een parel van een spel maar vrees dat teveel mensen die spel al kennen en nog te fris in het geheugen zit. Merk het met zoveel spellen, nou zit hier wel al iets van tijd tussen maar zie ook genoeg spellen die van de vorige generatie consoles al geport worden. Ik ga echt niet opnieuw een spel spelen/kopen wat ik 5 jaar geleden nog gespeeld heb. (zeker niet grote hoeveelheid mediocre games ze opnieuw uitgeven) Ik kan me echter genoeg spellen van de PS1/2 heugen waar ik wel opnieuw in zou willen duiken (Resident Evil 2/3, crash en spyro hebben we net gehad) maar hd remake van Tomb Raider 1-3 (niet die anniversery gedrocht met QTE) Kings Field 1-4, Chaos Legion. En genoeg gamers die die spellen nog nooit gespeelt hebben

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee