Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Wat gebeurt er met de 3,5mm-jack?

Bijna alle nieuwe smartphones hebben er een

20-03-2017 • 06:00

493

Multipage-opmaak

Inleiding

Het is een hardnekkige mythe dat Apple altijd wil verrassen bij zijn productintroducties. Voor de iPhone 7, met een presentatie in september 2016, wilde de fabrikant juist dat het publiek en de makers van accessoires ruim van tevoren op de hoogte waren van de grootste verandering. Daarom kwam in november 2015 voor het eerst het gerucht naar buiten dat Apple de geliefde 3,5mm-jack voor headsets wilde schrappen.

Dat Apple iedereen wilde voorbereiden, is logisch. Het is een grote en op voorhand geen populaire stap, want wie heeft er geen headset met 3,5mm-plug in de la liggen? Het is wereldwijd de defactostandaard voor audio en we zijn gewend onze headsets in elk denkbaar apparaat te kunnen steken. Iedereen die in de zaal zat of naar de stream keek tijdens de presentatie, wist dus al wat er zou komen. Makers van headsets die werken op iPhones, moeten overstappen van 3,5mm naar lightning. Dat betekent dat Apple licentiegeld kan vangen, maar ook dat de oortjes om een andere reden duurder moeten worden. Lightning geeft een digitaal audiosignaal, dus headsets hebben een eigen dac nodig, een digital-to-analog converter, om er hoorbaar geluid van te maken.

De Marshall London, met twee 3,5mm-aansluitingen, want waarom niet?

Het gerucht dat de iPhone 7 geen 3,5mm-aansluiting had, bleek onmiddellijk invloed te hebben op de rest van de smartphone-industrie. LeEco en Lenovo kondigden nog voor Apple toestellen aan zonder de 3,5mm-aansluiting. HTC volgde kort erna. En toen bleef het oorverdovend stil, want waar onmiddellijk een paar fabrikanten met Apple meegingen, bleven de grootste fabrikanten vasthouden aan de audiojack. Samsung om te beginnen zet hem nog in al zijn telefoons, maar ook LG, Sony en Huawei presenteerden in 2017 allemaal modellen met de bekende uitgang in de behuizing.

Desondanks zijn de dagen geteld voor de 3,5mm-aansluiting. Op de lange termijn is het vermoedelijk niet haalbaar om eraan vast te houden. De overgang kan echter nog best een paar jaar duren.

De verwijdering in 2016

Wat hebben de nieuwe Nokia 3310, Nokia 3, 5 en 6, Huawei P10 en P10 Plus, LG G6, General Mobile GM6, Samsung Galaxy Xcover 4, Wiko WIM en Alcatel A5 Led gemeen? Minimaal twee dingen: het eerste is dat ze allemaal zijn gepresenteerd op telefoonbeurs Mobile World Congress, eind vorige maand in Barcelona, dé beurs om mobieletelefonietrends voor het komende jaar te zien. De tweede? Het zijn allemaal gloednieuwe modellen met een 3,5mm-aansluiting.

Het viel op: waar LeEco, Motorola en HTC Apple volgden in het verwijderen van de audioaansluiting, zijn er nu ineens veel nieuwe telefoons, van de 49 euro kostende 3310 tot aan de 750 euro kostende XZ Premium, die allemaal nog altijd die ouderwetse analoge aansluiting hebben. Vrijwel geen merk wil er afscheid van nemen. Dat is onverwacht, want dit is de eerste generatie telefoons waarvan de fabrikanten tijdens het ontwerpen wisten dat Apple de 3,5mm-aansluiting zou afschaffen. Het is een duidelijk signaal dat smartphonemakers nog niet klaar zijn met de aloude jack. Waarom is dat? Toen we ernaar vroegen, bleek het een eenvoudige kwestie te zijn. De fabrikanten zetten de jack erin, omdat veel klanten erom vragen.

Desondanks is het goed mogelijk om de aansluiting weg te laten. Er zijn alternatieven voor en fabrikanten die hem weglaten, willen duidelijk de overgang makkelijker maken. Vrijwel elke telefoon zonder 3,5mm-aansluiting heeft een dongle van usb-c naar 3,5mm in de doos. Bovendien zitten er usb-c-oortjes in de verpakking. Bij Apple gaat dat om EarPods, bij HTC om de Usonic-headset. Maar waarom zou de aansluiting weg moeten? Het antwoord is ruimte. Je steekt de headset in de telefoon en dat neemt de nodige ruimte in de behuizing in. Weglaten levert dus ruimte op.

Hoeveel scheelt dat nu echt? Daarvoor hebben we een berekening gemaakt met twee telefoons: de iPhone 6s en de Google Pixel XL. In beide gevallen hebben we gemeten hoe groot het onderdeel in de telefoon was om de 3,5mm-aansluiting te huisvesten. Hierbij hebben we in 2d gekeken en simpelweg aangenomen dat onderdelen de hele dikte van de telefoon innemen. Dat is niet zo, maar het rekent makkelijker.

X-ray Google Pixel XL

De Pixel XL heeft de kleinste 3,5mm-jack. Voor zover zichtbaar is de aansluiting rond de 15x8,5mm in de telefoon. De versterker moet ook nog ergens zitten, maar dat is slechts een klein chipje. Daarmee is de 3,5mm-aansluiting rond de 130mm², ongeveer 1,04 procent van de totale oppervlakte van de telefoon.

Bij de iPhone is dat een stuk meer. De hele module is 16x14mm groot, ongeveer 220 vierkante millimeter. Dat is ongeveer 2,4 procent van het oppervlak van de iPhone 6s.

Uiteraard hebben we ook even uitgerekend hoeveel groter de accu kan zijn door het weglaten van de jack. In beide gevallen komt er ongeveer 100mAh bij. De iPhone 6s had, als de ruimte die de audiopoort inneemt, aan de accu was toegevoegd, een 1812mAh-accu kunnen hebben in plaats van 1715mAh. In de Pixel XL zou een 3550mAh-accu hebben gepast, in plaats van een van 3450mAh. Daarbij gaan we uiteraard uit van dezelfde dichtheid.

De toekomst: usb-c en draadloos

Als de 3,5mm-aansluiting verdwijnt, hoe kun je dan van audio genieten vanaf je smartphone? Er zijn verschillende opties, maar de twee meest logische zijn de laadaansluiting, dus usb-c op vrijwel elke nieuwe smartphone en lightning op iPhones, en draadloos via bluetooth.

Schematische weergave route audio in smartphonesDaar doemt een groot nadeel en tegelijk voordeel op van het mogelijke verdwijnen van de 3,5mm-plug. Het stelt namelijk hogere eisen aan de headset die je gebruikt. Headsets zullen duurder zijn, maar het voordeel kan zijn dat je beter geluid krijgt dan direct uit je smartphone.

Dat zit zo: als je nu je eigen headset inplugt, komt de audio als analoog signaal uit je telefoon; het is immers een analoge aansluiting. De geluidskwaliteit en het volume hangen grotendeels af van componenten in de telefoon: de versterker en de dac, digital-to-analog converter. Die zitten bij usb-c-headsets in de headset zelf en de geluidskwaliteit hangt dus niet langer af van de telefoon die je hebt, maar van de headset die je erbij hebt. Dat biedt kansen; telefoons met een goede dac zijn vaak duurdere modellen, hoewel er uitzonderingen zijn. Voor een headset met een goede dac zul je echter geen honderden euro's hoeven neer te leggen. Aan de andere kant lijkt het niet voor de hand te liggen dat je in elke marktkraam voor een euro oortjes kunt kopen met een goede versterker en dac erin; de prijs daarvan zal hoger liggen.

IPhones hebben een bijkomend probleem. Headsets met een lightning-aansluiting werken echt alleen op iPhones en iPads. Zelfs op een MacBook is het niet mogelijk die oortjes te gebruiken, want er zijn geen MacBooks met lightning, alleen met usb-c en 3,5mm-jacks.

Headsets met usb-c en lightning hebben ook nadelen, behalve hun hogere prijs. Zo bieden ze geen mogelijkheid om zonder accessoire een telefoon te laden en tegelijk naar muziek te luisteren. Met een 3,5mm-aansluiting zijn dat twee aparte poorten, bij usb-c en lightning is dat niet zo. Urenlang video's streamen en tegelijk je accu op peil houden met een powerbank zit er dus niet in.

De draadloze optie is geen nieuw alternatief. Draadloze oortjes kun je al jaren kopen, al zit er sinds de afgelopen tijd meer schot in, met onder meer oortjes van Apple en Samsung die vorig jaar op de markt verschenen. Bluetooth-headsets hebben als voordeel dat er geen draadjes zijn om in de knoop te raken of over te struikelen en dat ze geen aansluiting op de telefoon vereisen. Nadelen zijn er ook. Ze hebben een accu en moeten dus geregeld aan de lader. De kwaliteit van audio over bluetooth is bovendien niet naar ieders smaak en de verbinding via bluetooth is niet zo stabiel als een bedrade verbinding.

Tot slot

Usb-c naar 3,5mm adapterLightning naar 3,5mm-adapterBij de huidige generatie smartphones is er dus nog voldoende keuze tussen modellen met 3,5mm-jacks, want op een paar toestellen na heeft vrijwel elke telefoon er een. Wie per se een iPhone wil, kan nog altijd een SE of 6S kopen en op Android is de keuze in elk geval heel ruim. Dat is mooi, want veel mensen protesteerden luidkeels tegen het verdwijnen van de aansluiting op diverse telefoons vorig jaar. Onder die groep mag je ook Tweakers scharen; wij hebben bij alle gereviewde telefoons zonder jack het ontbreken ervan bij de minpunten gezet.

Desondanks neemt de kans af dat een nieuwe smartphone deze aansluiting heeft. Vrijwel alle duurdere modellen en binnenkort ook goedkopere smartphones hebben usb-c en ook als er wel een 3,5mm-aansluiting is, zal er een groeiende markt zijn voor usb-c-headsets, die zich bovendien beter kunnen onderscheiden met audiokwaliteit. Om het probleem van tegelijk laden en audio luisteren te ondervangen, zouden er zelfs smartphones kunnen komen met twee usb-c-poorten. De usb-aansluiting is veelzijdiger dan de analoge audioaansluiting en dat valt dus als voordeel te verkopen.

Het is niet te voorspellen of de 3,5mm-aansluiting een plekje zal hebben op de smartphone van de toekomst. Het zou zomaar kunnen dat hij verdwijnt, maar hij zou er ook nog jaren op kunnen zitten. De analoge 3,5mm-audioaansluiting bestaat sinds medio vorige eeuw, dus het is in elk geval makkelijk te voorspellen dat hij zijn langste tijd vermoedelijk heeft gehad.

Reacties (493)

493
480
199
65
4
217
Wijzig sortering
Makers van headsets die werken op iPhones, moeten overstappen van 3,5mm naar lightning. Dat betekent dat Apple licentiegeld kan vangen, maar ook dat de oortjes om een andere reden duurder moeten worden. Lightning geeft een digitaal audiosignaal, dus headsets hebben een eigen dac nodig, een digital-to-analog converter, om er hoorbaar geluid van te maken.
Feitelijk levert het Apple twee keer geld op; een keer vanwege de licentiekosten voor het gebruik van de lightning-connector en eenmaal door kostenbesparing wegens het ontbreken van de desbetreffende DAC in de iPhone.

Ik weet namelijk zeker dat de bespaarde kosten niet zullen worden door gerekend in een lagere toestelprijs voor de klant.

Feitelijk is het ook klinkklare onzin. Of de DAC nu in het toestel of in de headset zit; het signaal gaat hoe dan ook analoog je oren in, dus zelf heb je er geen klap aan.
Dit.

Sorry Arnoud, ik lees het meeste van je werk met plezier maar dit artikel is wat mij betreft ondermaats.

Het draait alleen maar om geld.

Dat een usb-c aansluiting potentieel beter geluid op kan leveren is leuk en aardig maar smartphones worden voor de grote masse geproduceerd, niet die anderhalve audiofiel.

Wanneer luister de gemiddelde smartphone gebruiker naar muziek? In het OV, op de fiets, wandelend, in de auto, vliegtuig etc. Wat hebben al deze omgevingen met elkaar gemeen? Veel omgevings geluid.

Dat is (gedeeltelijk) op te lossen met een goede headset of op maat gemaakte oortjes maar hoeveel mensen gebruiken die dingen? Weinig. Zou mij verbazen als de gemiddelde gebruiker meer dan 50 a 100 euro aan een headset/oortjes uitgeeft.

Dan is er ook nog de kwestie van het bron materiaal. 99.9% van de gebruikers luistert naar mp3, spotify of youtube. Wat heb je aan een goede dac en en goede oordopjes als het bron materiaal al niet van al te hoge kwaliteit is?

En dat is het hele punt. Geld. Nu word er nog een verloopje meegeleverd zodat iedereen mak meegaat. Uiteindelijk is er geen verloopje meer en dan heb je twee keuzen.

Koop een verloopje = geld voor fabrikant
Koop nieuwe headset/oordopjes = geld voor fabrikant.

En dan zullen we het er nog maar niet over hebben of die nieuwe oordopjes dan ook daadwerkelijk beter geluid produceren dan 3.5mm oortjes.

Of nog erger, als fabrikanten beslissen dan de specificaties om de paar jaar net iets anders moeten zodat iedereen steeds opnieuw nieuwe oortjes of verloopjes mag kopen.

Het is heel simpel; het draait in dit geval allemaal om geld. 3.5mm hebben fabrikanten geen controle over en het lever ze niks op. Aan usb-c oordopjes kunnen ze WEL geld verdienen.

En dit is niet de eerste keer. Mijn eerste smartphone, een HTC Touch Diamond had ook GEEN 3.5mm jack maar wel een micro usb naar 3.5mm converer.

Het resultaat? Irritant dat je niet kan opladen tijdens het muziek luisteren (en in die tijd trok het luisteren van muziek je accu nog in een paar uur leeg) en een kleine 100 euro armer over de 2 jaar dat ik dat ding had omdat die verloopjes steeds kapot gaan.

Kortom dit is allemaal al eerder geprobeerd. Toen was het ruk en nu is het nog steeds ruk want het is er niet voor de consument maar voor de fabrikant.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @t_o_c20 maart 2017 07:45
Kortom dit is allemaal al eerder geprobeerd. Toen was het ruk en nu is het nog steeds ruk want het is er niet voor de consument maar voor de fabrikant.
Eens :)

Toen Apple de 3,5mm-aansluiting weghaalde in de iPhone 7, heb ik dat in het openbaar 'volstrekt debiel' genoemd.
In de review van de HTC U Ultra, zonder 3,5mm-aansluiting, schreef ik onlangs:
Het voornaamste dat je moet weten over de hardware van de U Ultra: hij heeft geen 3,5mm-jack. Het is iets wat veel mensen verwachten op hun telefoon en het ontbreken ervan is het verrassendste element van dit toestel. Zeker voor een bedrijf dat zich al jaren laat voorstaan op audio in zijn smartphones, is het een vreemde keuze om de de-factostandaardpoort voor audio weg te laten.
Het is echter wel goed om te laten zien waarom ik denk dat telefoonfabrikanten ermee weg gaan komen, welke argumenten ze gaan gebruiken en waarom mensen die gaan slikken. Dit is geen column of opiniestuk waarin ik ronduit kan zeggen 'dit zijn de argumenten en telefoonmakers die dit doen zijn volslagen getikt'. Dat zou passen op een tweakblog, maar niet in een achtergrondartikel voor op de frontpage.

Trouwens: ik had ook een Touch Diamond - die had absoluut geen micro-usb hoor. Het was een extusb-naar-3,5mm-converter, wat hem nog zeldzamer maakte. Ik moest daar idd ook nog aan denken toen ik dit schreef. Net als jij heb ik daar veel gedoe van gehad ;)
Maar als ik dit lees:
Maar waarom zou de aansluiting weg moeten? Het antwoord is ruimte.
en eronder lees dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt, is dan niet de meest eenvoudige uitleg dat Apple simpelweg meer Beats By Dre en Airpod headsets wil verkopen? Voor Beats Electronics hebben ze een paar miljard neergelegd.

Het zal onwaarschijnlijk zijn dat veel iPhone gebruikers overstappen vanwege het weglaten van de aansluiting (ook al wordt het wel als irritant ervaren), maar er zullen wel meer gebruikers zijn die draadloze headsets overwegen. De Airpods zijn de meest logische keuze voor iPhone gebruikers die oordopjes willen, terwijl de Beats headphones tot de meest populaire koptelefoons behoren. Dan is het financieel gezien ineens een agressieve, maar ook goed doordachte en logische keuze van Apple, iets wat prima bij ze past. Nu ze voor beide soorten headphones zelf een draadloze variant aanbieden hoeven ze de gebruiker alleen maar in de juiste richting te duwen. En Apple weet het als geen ander te verkopen. Mooi praatje over innovatie en de fanatieke aanhangers worden zelfs enthousiast om de nieuwe producten aan te schaffen ;)

Bij andere fabrikanten vermoed ik dat het meer na-aap gedrag is.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 23 juli 2024 17:46]

De visie van Apple is draadloos en Beats helpt hen daarin om andere fabrikanten van headphones die richting in te duwen. Moest Apple meer headphones van Beats willen verkopen dan zou het er voor zorgen dat je enkel Beats hoofdtelefoons kan gebruiken bij iPhones.
Nee, dat laatste mag niet. Hier is wetgeving voor aanwezig.
Daar is totaal geen wet voor. Beats is een Apple product en Apple kan daar mee doen wat ze willen. Er is geen enkele wet die Apple verbiedt om hun eigen producten enkel met hun eigen producten te laten werken zolang ze niet over monopolie beschikken. Met 14% van de smartphone markt kan Apple dus doen wat ze willen.
Ik heb het niet over een wet tegen Apple, maar een wet die het verbiedt aan concurrentie om assecoires te verkopen.
Die is er niet. Apple is geen monopolist (verre van) en dus niet gehouden aan bepalingen die tegen misbruik van monopolieposities gericht zijn.
Het zijn dan dit soort 'achtergrondartikelen' die het 'debiele' gedrag van fabrikanten normaliseren. Laten we er over praten alsof het onvermijdelijk is en niet langer vol te houden, dan wordt het dat vanzelf.

Hoe objectief is dit artikel? Als die ruimte voor extra batterij zo belangrijk was dan werden er al jaren telefoons met betere batterijen geproduceerd. Goede dag batterijduur bij redelijk intensief gebruik is echter de standaard voor 'goed'. Twee dagen haal je toch niet zonder er een baksteen van te maken. Wat kost het aan batterijduur wanneer ik bluetooth gebruik om een paar uur per dag muziek te streamen vs draadje?

Wat vinden we ervan dat koptelefoons makkelijk stuk gaan omdat ze in tassen, jaszakken zoek raken en een duurdere koptelefoon dus helemaal niet wenselijk is? En zoals hierboven opgemerkt, wat een geneuzel over geluidskwaliteit in het OV, in de stad, etc. Het is net zo objectief waar dat telefoons voor 90% van de tijd in omstandigheden worden gebruikt waar je niets hebt aan marginaal betere kwaliteit. En als het om bluetooth gaat, hoe zat het ook alweer met de kwaliteit? Waar zijn de telefoons die nu al aan de man gebracht worden met onderscheidende geluidskwaliteit? Nauwelijks te vinden pogingen in een niche.

En hoe onhandig is het dat wanneer mijn telefoonbatterij eindelijk een dag meegaat mijn koptelefoon van tijd tot tijd leeg is. Weer een batterij om niet te vergeten.

Het is wikken en wegen, 'objectieve' achtergrondartikelen zouden dat ook moeten doen. En als het overduidelijk is dat voor vrijwel niemand de voordelen tegen de nadelen opwegen, dan is dat het.

[Reactie gewijzigd door brabbelaar op 23 juli 2024 17:46]

Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @brabbelaar20 maart 2017 10:16
Het is wikken en wegen, 'objectieve' achtergrondartikelen zouden dat ook moeten doen. En als het overduidelijk is dat voor vrijwel niemand de voordelen tegen de nadelen opwegen, dan is dat het.
Ik geef het Amerikaanse Fox News niet vaak credits, maar in dit geval moet ik toch hun slogan aanhalen: we report, you decide :)

Je ziet hier al in de reacties dat mensen er verschillend over denken. En in discussies elders op internet heb ik ook al meerdere kampen gezien. Sommige mensen luisteren geen audio en vinden de aansluiting een verspilling van ruimte. Andere mensen vinden bluetooth headsets een verademing en een hele verbetering ten opzichte van draadjes. Sommige mensen vinden usb-c een prima compromis, omdat het net als 3,5mm ook werkt op meerdere soorten hardware. En sommige mensen vinden het, net als jij en ik, debiel dat je het weg zou halen.

Wat ik vind, is echter niet zo belangrijk. Door de gang naar usb-c schat ik in dat op termijn de 3,5mm-jack niet meer in algemeen gebruik is. Ik snap het dat je daar niet mee eens bent, maar het is een logisch gevolg van hoe de technologie en de markt er nu voor staat. Ik zie het als mijn taak ontwikkelingen te beschrijven, niet om ze te beïnvloeden aan de hand van wat toevallig jouw of mijn mening is (voor zover ik dat zou kunnen)
Ik denk dat we te hard van stapel lopen want er is ook analoge audio mogelijk over UBS-C. Dit kan dankzij een nieuwe USB standard --> USB Audio Device Class 3.0 (ADC 3.0)

http://www.androidauthori...io-class-3-0-spec-719505/

Importantly, the USB Audio Device Class 3.0 continues to support both analog and digital audio. The two secondary bus (SBU) pins are still allowed to be used for non-digital audio transfer, so device manufacturers can continue to provide Type-C to 3.5mm adaptors to support existing headphones. In fact, all spec compliant hosts will have to support these “headset adaptor devices” going forward, so current headphones will continue to work with USB only smartphones.

USB Audio over USB Type-C™ allows OEMs to remove the 3.5mm analog audio jack, shaving up to a millimeter off product designs and reducing the number of connectors on a device. ( bron usb.org)

De nieuwe standaard moet nog wel opgenomen worden maar eens dat is gebeurd vervalt elk argument tegen het weglaten 3.5mm jack omdat je dan ook gewone analoge oortjes kan aansluiten én digitale oortjes met DAC.

Apple blijft het zorgenkind in dit verhaal omdat iPhone 7 oortjes over de lightning connector gaan waardoor ze zelfs niet werken op een nieuwe MacBook pro. Voor Android telefoons ziet het leven er rooskleuiger uit dankzij de nieuwe standaard. Ik verwacht dan ook dat fabrikanten de 3.5mm jack stelselmatig zullen weglaten omdat er een waardig alternatief is dat zowel analoog + digitaal overweg kan.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 23 juli 2024 17:46]

Ik geef het Amerikaanse Fox News niet vaak credits, maar in dit geval moet ik toch hun slogan aanhalen: we report, you decide :)
Dit is helaas niet hoe het nieuws werkt. Er is ook zoiets als agenda setting. Een vraag stellen en daar dan voor en tegenargumenten bij zoeken is niet hetzelfde als 'neutraal'.
"Is Obama eigenlijk wel in Amerika geboren?" Een domme vraag waarop het antwoord al duidelijk was, maar je kunt er jaren over debatteren als een nieuwsorganisatie meedoet met het idee dat het een legitieme vraag is.
"Is een systeem met sterk collectief gereguleerde ziektekostenverzekeringen beter dan een volledig vrije markt?"
"Is het afschaffen van de 3,5mm jack een vooruitgang?"
Welkom bij Fox News.
Ik zou zeggen Welkom bij het nieuws anno 2017

Het gaat om de slogan en niet om Fox News in het bijzonder.

Arnoud geeft geen eigen mening maar gewoon een betoog van hoe het waarschijnlijk zal gaan verlopen en ik ben het met hem eens. Zo zal het waarschijnlijke gaan tenzij de consument
en de media (lees grote review sites) stelling nemen waardoor er misschien iets veranderd.
Toch denk ik dat het wel voor zoete koek geslikt gaat worden.
Anoniem: 650454 @Garret141021 maart 2017 09:38
Heb je niet door dat Tweakers als mediabedrijf hier ook verantwoordelijkheid in heeft? Precies wat je zegt, alleen in dit geval slikt Tweakers het als zoete koek.
Accepteer het nu gewoon, iemand heeft dhr. Wokke verzocht een beschouwing te schrijven en geen betoog, en dat heeft meneer Wokke netjes geprobeerd.

Een beschouwing is niet dat je slechts verwoord wat 95% van je lezers vindt. Al is de vraag nog zo debiel, zolang het geen feitelijke vraag is (waar is Obama geboren) maar een mening (zorgstelsel /Jack) zijn er voor en tegen argumenten dus kan men een beschouwing maken, zelfs als de schrijver zelf en de lezer liever een betoog zien. Voor de eigen kerk preken is bovendien minder interessant.
De reden dat ze geen 3.5 meer willen ligt niet aan de dikte, want je ken ook 2.5 inch jack plaatsen.

Ze willen digital audio from device to device introduction, zo dat ze end to end encryptie kunnen toepassen, zo kan muziek niet geript worden.

De nadelen zijn natuurlijk dat een externe dac extra battery usage gaat verbruiken...
Ik vraag mij ook af wat er gebeurd als je on the go muziek wil luisteren en je batterij van je gsm wat wil herladen?
1 slot is te weinig
Ik zei on the go, ken jij en draadloze lader die zou weken terwijl je aan het wandelen bent een muziek luisterd?

Draadloos laden is trouwens tergend traag en warmt het toestel erg op.
Met mijn xstorm batterij die qc3.0 heeft, laad ik mijn s7 op één uur volledig op van 0%
Maakt toch niet uit dat het traag is, over het algemeen hoef je alleen 's nachts te laden en langzaam laden is beter voor de conditie van de accu.

Snel laden is slechts handig als je telefoon bent vergeten te laden of uren lang met dat ding bezig geweest bent, in het laatste geval zou het wel eens een signaal kunnen zijn dat dit ding te veel je leven beheerst.

Van een snellader wordt de accu overigens heter dan de draadloze lader.
Je hebt duidelijk nog geen ervaring met usbc devices.

Een externe dac verbruikt meer energie dan een interne.
Reken niet dat je nog een dag met je gsm zal gaan als je gebruik maakt van een usbc adapter...

Ik merkte hetzelfde trouwens op met mijn laptop waar ook USB c opzit. Ik heb namelijk geen hdmi poort meer, dus heeft hp mij een usbc adapter meegeleverd, maar CPU verbruik is daarmee continue tussen 10-15%
Batterij gaat dus veel minder lang mee nu...

Gelukkig zit er bij mij ook thunderbolt op, daarmee heb ik geen extra cpu (maar dat kost wel veel en heeft een externe voeding nodig...)

Laatst wil ik ook wel zeggen dat ikliever een gsm heb die 4mm dik is, maar dat ik tenminste niet al die adapters overal moet meenemen..
Dunner hoeft het echt niet meer te worden voor mij

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 23 juli 2024 17:46]

Hmm ik zei niet dat het al perfect is, ik gaf antwoord op je vraag! Bij on to go denk ik aan in de trein werk of café en ook in de auto zie je steeds vaker draadloosladen als een optie. Ik ben er zelf ook geen fan gezien het lage rendement.
Ze willen digital audio from device to device introduction, zo dat ze end to end encryptie kunnen toepassen, zo kan muziek niet geript worden.
Serieus denk je dat echt? Een earplug of een headphone kan je zo digitaal als wat maken maar er zit altijd een overgang van digitaal naar analoog in. Dat het wat lastiger is de muziek te rippen kan kloppen maar wie ript er nu op afspeelsnelheid?

Die encryptie zit al wel in het bestand zelf als je bv muziek koopt middels itunes ik zie alleen niet het belang in om verder te gaan dan dit.

Wat ik tot nu toe nog niet gelezen heb is het argument wat Apple heeft aangedragen om de audio jack weg te laten. Namelijk de waterdichtheid van het toestel. Op zich legitiem maar waarom halen ze dan ook niet de lightning connector weg ;-)
Je hebt niet goed gelezen.
Ik zei dat het nu zeer eenvoudig is om te rippen.
De door jou omschreven methode is zeker niet zo gemakkelijk als de huidige methode (jack inprikken)

Bovendien blijft mijn ander argument ook nog recht.
Je kan niet opladen terwijl je muziek wil luisteren (on the go)
Jawel joh met bluetooth heb je toch alweer een jack out? Zon ding heb je al voor minder dan een tientje. Ik geloof niet dat die encryptie echt de reden is. Dat opladen is natuurlijk wel een ding maar de nieuwe iPhones en ik geloof bijna iedere android telefoon kan je draadloos opladen.
Je kan toch altijd nog steeds de analoge audio die uit de dac in de headset komt rippen? uiteindelijk moet er analoog signaal je oren in.
Anoniem: 887817 @brabbelaar21 maart 2017 02:16
Ter aanvulling:

Mensen verkondigen wat ze vinden/gevonden hebben.
Je geeft daarmee niet alleen bloot waar je zelf naar zoekt maar je beïnvloed ook de mensen die niet stil staan bij het feit dat we de werkelijkheid verbuigen rond een verzameling aannames zowel actief bewust als aangeleerd/automatisch.

Wat er iemand dus opvalt en waar de focus bij ligt is voor een deel persoonlijk.
Het wordt pas lastig wanneer mensen populair nieuws willen brengen of een gevoel van samenhorigheid scheppen rond dingen die niet werkelijk van belang zijn en buiten proporties worden geblazen omdat de (gemeenschappelijke) focus ergens bij ligt.

Wat is er echt belangrijk? Wat wordt er "verkocht" (voorgelogen, aangenomen) als belangrijk?
Zelfs terwijl ik Tweakers.net of ander nieuws met grote scheuten zoutzuur neem beïnvloed het me toch. Op zijn allerminst hoe onbekommerd en vrolijk ik door het leven ga en anders wel door in alle zogenaamde belangrijke punten die hier gemaakt worden.
Als "wij" het maar allemaal eens zijn met elkaar, volgens welke doctrine van welke schrijver, toch?

"We report you decide" is gewoon naïef zonder zelfkennis of begrip van simpel gedrag want onmogelijk neutraal.
Anderen interpreteren het verschijnsel en blazen het op tot een conspiratie.
En dan is zo'n slogan ineens een uitspraak van een wolf in schaapskleren.
In elk geval allemaal pogingen om "samen te komen" rond strijdpunten in plaats van oorspronkelijke overeenkomsten.

Lang verhaal kort, het zal mij niet bommen of je wel of niet zo'n jack plug wilt, er zijn belangrijkere dingen om bij stil te staan als je blijvend elkaar wilt kunnen luchten dan zogenaamd "nieuws" als dit.
De fabrikant, de sales guru en verkondigers (fans/haters) bomt het des te meer met hun 'belangen' en of dat nou zo'n belangrijke mensen (lees: rollen) zijn, tja. Ze laten je graag geloven van wel of ze dat nou zelf geloven of niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 887817 op 23 juli 2024 17:46]

Ik ben het volledig met brabbelaar eens en ik vind de argumenten van Around eigenlijk nogal zwak. Het gaat echt om framing. En dit artikel doet dat in mijn ogen volledig verkeerd.
Desondanks zijn de dagen geteld voor de 3,5mm-aansluiting.
Een ferme bewering, maar ik zie nergens in het artikel een onderbouwing voor deze vooronderstelling waarop het hele artikel is gebaseerd. Wordt deze in twijfel getrokken, dan zakt heel het artikel als een broodje pudding in elkaar.
Hoezo geen onderbouwing? Apple en Samsung gaan over op geen 3.5mm jack. Daarmee is hij in feite al verdwenen -- samen hebben ze 3/4 van de markt.
In de reacties zie je inderdaad dat mensen er verschillend over denken, maar de stand is absoluut niet 50-50. Van wat ik hier zo lees vindt de overgrote meerderheid het een (zware) verslechtering waarbij enkel winstmaximalisatie voor de fabrikant het doel is.

Misschien dat een poll hier wat inzicht in zou verschaffen.
Mensen die geven om de jack, zijn ook eerder geneigd dit artikel of een poll te lezen en erop te reageren. Sowieso is Tweakers in het algemeen al een niet-representatieve groep.
Vergeet niet dat de grootste groep mensen het geen biet uitmaakt welke aansluiting iets heeft. Die gebruiken gewoon het setje oortjes dat in de verpakking zit.
En ja die grote groep zit niet op Tweakers, en gaat al helemaal niet op internet hierover discussiëren.
nou veel mensen hebben ook een mooie koptelefoon (gekocht) dus die maakt het ook wel uit of die blijft werken of niet. Nu zul je wel langzaam een verschuiving naar USB-C krijgen maar dat gaat inderdaad jaren duren want een koptelefoon is jaren lang nuttig en ik zie er nog niet veel met USB-C.

Bluetooth, kabelloos - ik heb het ook geprobeerd maar het gebruikt meer stroom (aan allebei de kanten), geef mij maar een kabeltje.
Bij de goedkopere telefoons (<200) zit vaak zowel wel geen oordopjes als geen oplader meer, alleen een USB snoertje. Dat was niet zo'n probleem totdat die malle USB-C aansluiting bedacht werd.
De grootste groep die dat doet? Als ik zo eens om mij heen kijk zie ik vaker aftermarket oortjes of koptelefoons dan de standaard modellen, of het geen ik op straat zie representatief is weet ik niet maar ik denk niet dat je dat zomaar kan aannemen
Beats Audio denk ik. Wat alleen is gekocht om de naam, en zeker niet voor de geluids/ bouwkwaliteit.
Anoniem: 890159 @MenN20 maart 2017 13:56
Zo lang als dat setje meegaat dan. Omdat losse oortjes bij mij steeds er uit vallen heb ik een soort hoofdband met oortjes erin gekocht, voor een paar euro bij de Action. Geluid kan vast beter, maar op de fiets, auto of wandelend heb ik dat toch niet nodig.

Er gaat er geregeld een kapot (draadbreuk denk ik), maar dat is voor die prijs niet zo erg.
> Geluid kan vast beter, maar op de fiets, auto of wandelend heb ik dat toch niet nodig.

Even los van al het bovenstaande. Als je zo vaak naar muziek luistert buitenshuis, waarom verwen je jezelf dan niet? We hebben tegenwoordige prachtige techniek, voor niet eens zo heel veel geld. Waarom zou je dan naar je favoriete muziek luisteren met oortjes van de Action? Je mist zo enorm veel van de muziek...

Daarnaast, kan je niet gewoon een losse hoofdband over je losse oortjes heen doen? Of ben ik nu gek? :9
Anoniem: 890159 @jeffhuys20 maart 2017 18:14
Het is alleen een plastic klem die die oortjes in m'n oren klemt, lijkt wel wat op zo'n ding om je broekspijpen uit de fietsenketting te houden. Een hoofdband is me veel te warm, zeker 's zomers. Ik heb een draadloos oortje, vooral om handsfree te bellen, maar dat heeft continue een lege accu en het geluid kan niet hard genoeg voor op de fiets. En ik luister op de fiets meestal naar FM radio, zo'n goed geluid heeft die toch niet. Overigens gaat dat niet eens draadloos omdat de draad als antenne dienst doet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 890159 op 23 juli 2024 17:46]

Haha, dit is denk ik echt voor de grote meerderheid waar.
Ik heb recentelijk een beats-powerbeats3-wireless headset gehaald, voor op mijn iPhone 7 met hardlopen. Als je dat eenmaal hebt, wil je nooit meer een bedrade koptelefoon gebruiken. Met een accuduur van ongeveer 10-12 uur, behoorlijk goed geluid en het gemak van "geen draad" ben ik echt heel tevreden.

Ik kan die 3,5mm dan ook prima missen op mijn telefoon.
Ik luister buiten graag radio, en dan is die draad noodzakelijk om als antenne dienst te doen. Of heb je een telefoon waar ze vonden dat "gratis" radio niks oplevert en dat dus ook maar geskipt hebben?
Ik heb niks met radio :)

[Reactie gewijzigd door CorbataGames op 23 juli 2024 17:46]

Usb-C gaat nog jaren, zo niet meer dan 10 jaar duren voordat het normaal is. We zijn nog maar net aangeland bij een redelijk universele laadkabel en er worden anno 2017 nog talloze usb 2.0 spullen verkocht.

USB c is per definitie te kostbaar voor n groot deel van deze aardkloot.
Jouw mening telt dus wel. Juist personen welke reviews / achtergronden schrijven geven vaak hun mening (zo objectief mogelijk). En wanneer een fabrikant iets totaal achterlijks doet, jouw taak ze op basis van feiten terecht te wijzen. En feiten lijken me overduidelijk aanwezig.
Was het niet zo dat USB-C zowel analoog geluid kan overbrengen met een goedkoop verloopje én digitaal waarin de DAC in de (duurdere) headset zit?

Dat vind ik een prima compromis, een USB-C verloopje/splitter en je kunt kiezen voor goedkopere oordoppen met jack of juist een hoge kwaliteits-set met converter ingebouwd
[...]

Wat ik vind, is echter niet zo belangrijk.
Schrijvers van tech artikelen zouden kunnen overwegen om voor zover relevant, bvb op basis van uitslagen van polls, expliciet te refereren aan gebruikerservaringen.
Sorry ga ke fox news slogan echt gebruiken. Een nieuwszender die geen nieuws maar rumors verspreid. Ik dacht dat nieuws gebaseerd was op feiten over hetgeen gebeurd was en bewezen is. Wat fox news tegenwoordig doet is #alernativefacts wat neerkomt op text presenteren zonder enige kern van waarheid en in het belang van huidige amerikaanse regering/lees Trump.
Moeten wij je artikel ook zo interpeteren ?
Wel, dat neutraal rapporteren heb je zeer goed gedaan, want op basis van je artikel vond ik dat je er zeer positief over deed. Alsof je er helemaal voor open stond en er best wel de voordelen van inzag.
Pas in de comments werd jouw persoonlijke mening me duidelijk. En zo hoort het ook. Well reported! :)
"Laten we er over praten alsof het onvermijdelijk is en niet langer vol te houden, dan wordt het dat vanzelf."
Offtopic, maar die zelfde frustratie heb ik als het neer komt op het verkopen van UHD onder de naam 4K.

UHD = 3840 pixels in de breedte (hoogte afhankelijk van de beeldverhouding)
4K = 4096 pixels in de breedte (er zijn ook een aantal andere die voor 4K door kunnen, maar allen hoger als 3840).

Nu kun je zeggen, tja die 300 pixels. Van de andere kant war dat nog niet zo lang geleden meer als 1/3e van de totale breedte. Maar erger wordt het als je dit door trekt.

8K zou dan 8192 moeten zijn maar zal dan wel 7680 worden. 16 K zou 16384 moeten zijn maar zal dan wel 15360 worden enz.

Nu terug on-topic.
Hier is natuurlijk kans op het zelfde. Nu krijg je het verloop stuk er nog bij, straks niet meer. Hebben mensen dan een koptelefoon voor dit signaal, gaan ze ineens een ander digitaal signaal versturen waardoor het niet meer werkt enz.

Ook de voordelen zie ik echt niet. Je hebt meer ruimte dus kunt een grotere accu. Wat verbruikt eigenlijk meer accu, Bluetooth of die dac? En dan hebben we het er maar niet over dat je nu ook nog eens een extra accu nodig heb in je koptelefoon (of oortjes).

En dan de voordelen van het digitale signaal, via Bluetooth of via de usb-c. Dat is helemaal geen voordeel ten opzichte van de 3,5mm-jack want je krijgt niet Bluetooth of usb-c ipv de 3,5mm-jack. Nee die heb je sowieso al. Dus als jij graag via Bluetooth luistert dan kan dat prima ook al heeft de telefoon een 3,5mm-jack.

Het enige 'voordeel' is dus de plaats-besparing, en die vindt ik niet heel sterk.
De kans dat er uberhaupt 8K video ooit gaat komen is redelijk minimaal. Laat staan 16K. of het nu 15 of 16 duizend pixels zouden zijn. Tenzij we echt naar videobehang gaan, maar dat zit er voorlopig nog niet in.

4K is voor het doel al pretty close to overkill. De grootste echte voordelen op de maat van TVs zoals wij die kennen zijn de verbeterde kleuren, niet eens de extra pixels.
Dat klopt niet helemaal, het heeft vooral ook te maken met de oppervlakte van het scherm en hoe kort je er op zit. TV’s groeien nog altijd terwijl de woonkamers dat niet doen (dus hogere resoluties blijven nut hebben). En dan heb je inderdaad nog zaken als TV-behang.
Voor een monitor groter dan 30” is al 5k aan te raden. Theoretisch kun je nog voordeel hebben (ongeacht de grote) tot zo’n 64k. Maar dat is op zich een discussie die niet onder dit topic valt.

Waar het om gaat is dat als je als consument te veel accepteert (zoals nu het wegvallen van de 3,5mm-jack) het al snel in een waterval resulteert waarbij als het ene ‘negatieve’ er door is, binnen no-time er nog een grotere beperking bovenop komt enz.

Vernieuwing is goed, maar wel alleen als het ook verbetering is (niet elke vernieuwing is een verbetering). Dat lijkt me hier niet het geval.
Die touch diamond heb ik ook gehad maar dit was gelukkig ook ten tijde van het veelvuldige gebruik nog van MP3 spelers.
Ik had er een aantal en oa een ipod dus naar muziek luisterde ik nooit op mijn touch diamond.
De batterij ging daarvan ook veel te hard naar beneden :p

En idd geen microusb :-) Ik heb de touch diamond hier nog liggen.

Alhoewel het aantal reviews van bluetooth oortjes blijft stijgen bij mij en ik dus meestal draadloos muziek luister zou ik de 3,5 mm aansluiting ook niet willen missen voor de momenten waar ik gewone simpele oortjes wil aansluiten of mijn grote hoofdtelefoon.

Verder heb je altijd een kleine lag als je met bluetooth luistert. Wat helemaal geen probleem is voor muziek maar wel kan storen bij youtube of film kijken op je device.

Is er een toekomst voor het verdwijnen van de 3,5 mm aansluiting. Naar mijn mening wel. Maar zover zijn we nog niet.
Het is duidelijk dat jij geen draadloze headphone hebt of dat je je bijna altijd per auto verplaatst anders zou je artikel een andere toon hebben. Ik geef toe je hebt je huiswerk gedaan en je hebt mooi de voordelen en nadelen opgenoemd van draadloze headphones. Maar ik merk dat je weinig moeite doet om de nadelen van bedrade versies uit te lichten want dan zou je artikel Lightning en USB-C als back up aansluiting of als alternatief voor audiofielen aanduiden.

Kijk gewoon naar hoe Apple zijn producten verkoopt en dan zie je ook dat hun visie draadloos is. Maakt Apple reclame over hoe fantastisch Lightning wel niet is bij hun nieuwe collectie Beats koptelefoons? Nee dat doen ze niet. Ze maken reclame over hoe geweldig hun draadloze koptelefoons wel niet zijn.

Ik vind nochtans dat je artikel niet slecht geschreven is voor iemand met een kabel fetisj :)
Een ding wat ik mis in je verhaal is dat de standaard voor audiofiele hoofdtelefoonaansluitingen de 6.3 mm jack is en tegenwoordig ook steeds vaker een 3.5 mm jack met een mooi (en goedkoop) Verloopkerk naar 6.3.

Deze standaarden zijn daar niet zomaar verdwenen, want versterkers zonder allerlei DAc's en andere poespas zijn nog altijd het beste. Hoe denk jij dit systeem te verenigen met de USB-c verbinding? Is het dan echt de bedoeling dat iedereen met een usb-c naar 3.5mm jack verloopje rondloopt en blijft lopen? Of is het de bedoeling dat iedereen een aparte hoofdtelefoon voor thuis heeft een aparte voor onderweg?

[Reactie gewijzigd door bammette op 23 juli 2024 17:46]

Dank voor je toevoeging en interessant om het vanuit de fabrikant te gaan bekijken. Ik mis alleen wel echt een conclusie wat de ruimte besparing nou oplevert.

Het gaat over 1% a 2% ruimte, 100mAh qua actie, maar is die winst nu een sterk argument of is het inderdaad geldklopperij?
Waarom niet een 2.5mm jack in een telefoon om ruimte te besparen? Er zijn genoeg goedkope adapters verkrijgbaar naar 3.5mm.
Sterker nog, het is zeker ruk maar het wordt verkocht als een feature. Allemaal om het leven voor de consument 'makkelijker' te maken. Het lijkt wel een trend aan het worden, fabrikanten castreren producten/software of voegen er allerlei spyware aan toe om vervolgens deze shit aan te bieden als iets dat in het voordeel van de consument is. En de consument koopt het dus is het een succes.
Dat alles om geld draait veroorzaken wij als consument zelf want wij kopen die rommel. Mensen staan in de rij om de nieuwste zaken aan te schaffen terwijl de fabrikanten eigenlijk de boel in de zeik nemen en geld te vragen voor zaken die ze weggelaten hebben.
Eigenlijk best een knappe manier van zaken doen, als je er zo over nadenkt. De kunst van het weglaten en daar geld aan verdienen. Ik zal eens kijken of ik dat bij mijn baas kan flikken.
Het leven van de consument makkelijker maken terwijl dat juist niet zo is.
Ik gebruik mijn headset voor meerdere apparaten omdat ze allemaal een 3.5 jack hebben. zo luister ik spotify op mijn telefoon en volg meetings via mijn headset als ik op mijn werk een vergadering heb via webex, Plus je kan onderling wisselen omdat iedereen een 3.5 jack heeft.
Als ik voor elk apparaat een andere headset moet hebben ligt mijn buro vol met headsets wat nog onnodig geld kost ook.

En Bluetooth is leuk, maar ik ken mezelf. Dan heb ik hetzelfde als met mijn accuboor machine. Als ik die nodig heb is die leeg ;)
Sorry hoor, maar van zo'n apparaatje zie ik het nut totaal niet in. Je koopt een apparaat waar je je koptelefoon inplugt om er vervolgens vanaf je telefoon muziek heen te streamen. Dat kost dus meer batterij, Bluetooth slurpt je telefoon binnen no time leeg. Bovendien is het helemaal niet handiger. Het enige verschillen zijn dat je met je draadje aan een ander apparaat zit en dat je twee apparaten mee sleept in plaats van één. Meer bewegingsvrijheid is natuurlijk ook onzin. Alsof je je telefoon niet even in je zak kan doen en er mee weg kan lopen. Dan is er natuurlijk ook nog kwaliteitsverlies van de audio. Dit zou mensen het leven moet vergemakkelijken? Laat het voor mij dan maar lekker moeilijk hoor.
Heb zelf een Sony SBH20, ooit bij mijn Sony Xperia Z gekocht. Hoewel ik moet meegeven dat van die SBH20 het formaat, accuduur, geluidskwaliteit en gebruiksgemak echt prima is gebruik toch vaak oordopjes zonder die SBH20. Waarom een extra kastje gebruiken als dat niet nodig is? Ik heb een setje Sennheiser oordopjes welke ik prima vind klinken. Werken perfect met mijn telefoon en met mijn laptop. Apparatuur uitbrengen welke niet werkt met zo'n bewezen standaard met zoveel gebruiksgemak is gewoon belachelijk en puur en alleen om het geld te doen.

Er valt nog zoveel te verbeteren aan mobiele telefoons en wat doen de fabrikanten, een handige aansluiting verwijderen 8)7
Als er een natuurlijke evolutie is kan ik dat best snappen.
Als niemand iets nog gebruikt is het logisch dat fabrikanten het niet meer implementeren.(denk aan floppy, 3D, cdrom, seriele poorten, paralelle poorten,...

Maar iets die nog in grote getale gebruikt wordt ga je niet verwijderen.
Ik ben alleen nog maar bluetooth headsets/speakers tegengekomen die op de een of andere manier het voor elkaar krijgen om de audiokwaliteit flink naar beneden te schroeven.

Ik dacht enigsinds dat de audiostream van een hogere bandbreedte zou zijn dan wat er over BT heengestuurd kan worden. Dit is echter al een tijdje niet meer de situatie sinds de introductie van A2DP Bluetooth audio.

Misschien zijn het ondermaatse DAC's die in de headsets zitten, of is het mogelijk druk op bluetooth frequenties? Ik verzin maar wat....

In elk geval zou ik het fijn vinden om van de draden af te mogen zijn, maar tot nu toe blijkt uit de praktijk dat de kwaliteit en betrouwbaarheid er flink op achteruit gaat. Dit geldt overigens niet alleen voor headsets. Maar ook voor bijvoorbeeld voor muizen, keyboards en ethernet/wifi.

Nope, totdat de kwaliteit en betrouwbaarheid op hetzelfde niveau is als bedrade versies blijf ik devices kopen met een 3,5MM jack.
Ik heb een Beats Studio Wireless en die klinkt echt geweldig goed. Maar goed dat is geen referentie natuurlijk want je moet van die klank houden. Ik hou van veel bass dus ideaal voor mij. Maar ik hoor ook veel positiefs over de nieuwe Bose wireless headphones dus ze bestaan zeker. Het prijskaartje bepaald momenteel de geluidskwaliteit maar ik geef het niet lang voor je ook goede kwaliteit krijgt voor minder geld.
Das nog best knap trouwens, een kabel achter een knoopsgat laten hangen ;)
Anoniem: 890159 @monojack20 maart 2017 14:16
Nou, niemand belet je een draadloze headset te gebruiken bij een toestel dat een 3,5mm plug heeft. Je hebt nu de keuze.
Sterker nog, het is zeker ruk maar het wordt verkocht als een feature. Allemaal om het leven voor de consument 'makkelijker' te maken.
Makkelijker?

Ik heb een FiiO X5 FLAC-speler waar (potentieel) 256 GB aan SD-opslag in kan, met een set Shure SE315 oortjes. Ik gebruik mijn telefoon nooit voor audio. Echter, laten we eens zeggen dat ik dat wel zou doen.

Mijn telefoon heeft in essentie 3 taken:
- Bellen
- Navigeren
- Internet
- Whatsapp

Ik ben afhankelijk van het OV, en zoek dus veel/vaak tijden op, plan routes, en navigeer me zo ongeveer te pletter vanaf veel stations door heel Nederland. In de zomer moet het scherm volle bak aan staan om zichtbaar te zijn, en zeker in combinatie met navigatie kost dat enorm veel stroom. Vaak komt het voor dat ik wel ergens héén kan navigeren, maar daarna niet meer terug. Daarom gebruik ik al een tijdje een dikke Anker powerbank om mijn telefoon onderweg opgeladen te houden.

Als ik nu mijn telefoon oplaad via de powerbank, dan kan ik nog steeds muziek luisteren via de 3.5 inch jack. Als ik die jack nodig heb voor een verloopje, dan kan ik de telefoon dus niet meer laden. Kort gezegd, ik kan of mijn telefoon opladen, of muziek luisteren, maar niet beiden, terwijl mijn huidige telefoon dat wel kan.

Hoezo vooruitgang?

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 22 juli 2024 17:13]

Stop met vast te houden aan die kabel. Draadloos is de vooruitgang. Bij draadloos kan je nog steeds opladen terwijl je luistert en je hoeft zelfs niet bij je toestel te blijven terwijl het ligt op te laden.
Dan zit je met een volle telefoon, en lege oordopjes. Ik gebruik *niks* draadloos als ik het kan voorkomen en een kabel ook maar enigszins practisch mogelijk is.
En jij als gebruiker van het OV moet je toch ook wel ergeren aan al die andere mensen op het openbaar vervoer die geen rekening houden met jouw kabel? Sta je daar te luisteren naar j favoriete nummer en ja daar komt dat perfecte stukje in dat nummer en hup je koptelefoon wordt van je oor gesleurd door de knop op de jas van die stomme passant die zo blind is dat ie niet ziet dat je daar met een loshangende kabel zit. Het lef dat die heeft. je hebt hem nog net geen oplawaai gegeven terwijl het toch wel best een dure koptelefoon is die hij bijna gemold had. ;)
Ik luister muziek in het OV sinds 2006, en er is nog nooit iemand in mijn kabel blijven hangen. Ik erger me veel meer aan mensen die met oordoppen in en ogen vastgeroest aan het scherm rondlopen en verwachten dat iedereen voor hen aan de kant gaat. Wat mij betreft hoor je als je rond loopt niet op je mobiel te turen en oordoppen in te hebben, maar dat is een andere discussie.
Daarom doe ik de kabel ook doorgaans onder mijn jas. Kabel is veel praktischer dan al dat draadloze geneuzel - het is altijd gehannes, storingsgevoelig, onbetrouwbaar en het slurpt batterij. Stop een alles maar draadloos te willen maken!
En als je dan zit op een bank? Dan is het nog steeds hetzelfde liedje. Of je kabel nu onder je jas zit maakt niet uit hoor hij zal op een bepaald punt altijd ergens je jas moeten verlaten.

En draadloos storingsgevoelig? Heb ik nog nooit last van gehad en ook met een draad luisteren slurpt batterij hoor.
Bedraad luisteren verbruikt nog altijd minder dan bluetooth gebruiken en een koptelefoon waar ook een batterij inzit :z
Ik heb in mijn studententijd toch aardig wat OV gereisd, maar kan me totaal niet vinden in het probleem wat je beschrijft. Stop je kabels anders eens onder je vest/jas/shirt/trui. Doe ik ook, blijf nooit ergens achter hangen.

Ik zou overigens nooit weglopen van mijn toestel in het OV, in dat op zich vind ik het draadje wel ideaal, vergeet je je telefoon ook niet :P
Daarom heeft ie het ook tussen aanhalingstekens gezet...
Ja, dat is inderdaad knap! :)

Ach, uit eigen ervaring. Het is allemaal niet zo dramatisch als veel mensen doen voorkomen. Je kunt ook gewoon een goede bluetooth headset kopen en dan omzeil je het hele probleem van niet kunnen laden en het twee keer geld vragen door de fabrikant - Apple in dit geval. Sterker nog: je kunt dan zelfs twee dingen tegelijk laden aan je powerbank (als je een goede hebt) je smartphone en je headphone! ;) Heb je toch nog je kabeltjes! :+
Jawel, maar dan hebben ze je toch zover dat je die techindustrie nog een keer gaat sponsoren omdat zij vinden dat jij geen 3,5mm-aansluiting nodig hebt.

En eigenlijk wil ik helemaal geen oplaadbare oordopjes. Ik gebruik ze niet dagelijks, maar als ik ze uit de kast pak zijn die accu's natuurlijk weer leeg. En na 3-4 jaar zijn ze in zo'n slechte staat dat je weer een nieuwe mag kopen, want uiteraard zijn die accu's niet vervangbaar.

Klink ik cynisch? Dat komt omdat ik er niks tegen kan doen voor mijn gevoel... :(
Daarbij bluetooth geeft lag (vertraging) ivm 3.5mm headphone jack (die koper als geleider gebruikt en min of meer instant geeft wat je hoort). Bluetooth headphone is leuk als je alleen muziek luistert, maar bij het kijken van films merk je al (als je goed oplet) dat de boel out of (lip)sync. Wat gewoon irritant is.
Dat ervaar ik wel met mijn Logitech BT-adapters ja, daar zit een paar tienden seconde verschil tussen. Met muziek geen probleem, met games is het irritant, maar afhankelijk van de game hoe irritant het is, maar bij video is het echt irritant.

Ik heb in een vorig bericht wel eens gevraagd hoe dat bij goede BT-oordopjes zat en daar werd beweerd dat er geen sprake was van lag, maar ik betwijfel of dat waar is. Het gaat toch om extra omzettingen (naar draadloos), dus het zal allicht iets zijn.
Precies dit... gebruik ook bijna nooit oortjes. Maar de keren dat ik ze wel een keer gebruik zal het met draadloos gewoon niet werken omdat ze gegarandeerd leeg zijn. Gevolg: deze functionaliteit vervalt simpelweg voor gebruikers zoals ik.
Maar je argument is een beetje scheef. Als je een telefoon koopt zit er tot nu toe altijd een setje oortjes bij. Aangezien je niet vaak oortjes gebruikt zul je vast niet geïnvesteerd hebben in een paar super high end oortjes.

Wat is er op tegen om dan die enkele keer gewoon de standaard oortjes te gebruiken?
Omdat ik die standaard oortjes niet om aan te horen vind :) Ik gebruik mijn oortjes op de fiets of op vakantie. Op die momenten luister ik intensief, maar dan (om diverse redenen) ineens een paar maanden niet...

En mijn vorige set oordopjes is 15 jaar meegegaan, dus voor incidenteel gebruik vond ik 100-150 euro voor een setje nog niet zo heel gek geïnvesteerd.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 17:46]

Nee. Ik gebruik al jaren een Bluetooth headset. Ik vind het laden minder irritant dan het snoertje wat mij wil wurgen tijdens bewegen en de zoveelste kabelbreuk of stekker die kapot gaat.

Maar, ach. Zoveel mensen, zoveel wensen! :)
Het is ook heel persoonlijk, het punt is alleen: als jij BT wil gebruiken kan dat al jaren. Als ik 3,5mm wil gebruiken wordt me die mogelijkheid ontnomen.

Ik game overigens met een bedrade headset. Nog nooit gewurgd door het snoertje :?
Ik heb diverse bedraade koptelefoons en oortjes gehad. Ook die hebben niet het eeuwige leven. Ik heb zoveel ellende gehad met kabelbreuken en kapotte stekkertjes.
Inderdaad, dan heb je toch nog je kabeltje. Waarmee meteen de onzin van de "draadloze" headset is aangetoond. Ze moeten aan de lader.
Dat is het zelfde als zeggen dat je smartphone niet draadloos is. Want die moeten ook aan de lader
Kwint, het hele doel van het verwijderen van de 3,5 mm aansluiting is toch om van een kabel af te komen?

En vervolgens heb je een extra laadkabel nodig... Je hebt er een extra zorgenkindje bij wat ook opgeladen moet zijn....

Beam me up, Scotty.
Ik wil helemaal niet van die kabel af.. als een dopje uit mijn oor valt zit ie tenminste nog aan een kabeltje vast. Die dure dopjes van Apple zijn gedoemd om kwijt te raken.
nee niet van de kabel, maar van de aansluiting
Alleen heb je een kabeltje af en toe nodig voor op te laden (laten we zeggen om de tien uur), terwijl je de audio kabel ten allen tijde aangelokten moet laten. Per tijdseenheid uitgedrukt heb je dus meer te maken met audiokabel dan met laadkabel. Iemand die zich stoort aan kabel heeft dus minder last van op-te-laden-maar-draadloze toestellen.
Op zich ben ik het wel eens met wat je zegt, maar draadloos luisteren heeft toch wel een aantal nadelen tov bedraad luisteren die niet eenvoudig weg te poetsen zijn.

Kostprijs, het extra werk, milieubelasting, levensduur, ...

Ik houd het nog maar bij m'n analoge bedrade koptelefoon...
ach, ik haal een koptelefoon uit mn grote bak met ict-brol, steek het in, en het werkt. handig!

ik haal een draadloos oplaadbaar oortje uit mijn grote bak met ict-brol: ik moet het eerst opladen want omdat ik het enkele weken niet gebruikt heb, is het leeg: een uur vertraging. niet handig.

het is gewoon weer een extra device die opgeladen moet worden en zonder dat dit MIJ voordelen biedt.

De "problemen" die hiermee "opgelost" worden zijn dingen die ik niet als probleem ervaar.
En hoe lang hangt je koptelefoon aan zo'n kabel? Een kwartier en je kan weer een hele dag verder.
Buetooth is geen optie, ik wil de nadelen die daar aan zitten niet, gewoon een 3.5mm jack en geen gemaar.
Waarom niet? ik moet bluetooth gebruiken. ik maak gebruik van gehoortoestellen dus een headset met lightning of 3.5mm jack werkt voor mij niet.
Prima voor jou, ik gebruik geen gehoortoestellen en wil geen oplaadbare oordopjes, gewoon een draadje dat altijd werkt. Bluetooth zat er sowieso al jaren op, ik heb ook een bluetooth headset, daar ga ik niet mee lopen sjouwen of hardlopen.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 23 juli 2024 17:46]

Helaas werkt zo een "draadje" ook niet altijd. Op een bepaald moment kom je op een keerpunt waar de failure-rate van een draadloze-chip lager wordt dan van een mechanische connectie.

Sjouwen is bij de laatste modellen wat overdreven, al blijven ze iets zwaarder dan een bedraad headset. Maar ook daar is een bedrade headset niet ideaal bij het hardlopen, wat mij betreft ligt het gebuirkscomfort bij sporten iets hoger bij een niet bedrade set.
Daarom heb ik drie goedkope in ear headsetjes liggen, met draadje. Ik ben geen audiofiel dus ze mogen goedkoop zijn. Ze mogen op een gegeven kapot en kwijt. ik wil niet dat ze in het zand vallen bij het rennen en dat doen draadloze. Mat mij betreft dus nog even lekker niet, en ik ben zeer zeker niet de enige.
Ze zijn er anders wel, Bluetooth setjes voor sporten. Zit zelfs een draadje tussen het linker en rechter oordopje. Is dat dan misschien iets?
Prima toch dan maak je gebruik van bluetooth. Die zit er wel op. 3.5mm jack werkt voor alle grof 75% van de andere gevallen.
Deze zal niet snel verdwijnen.
Net zoals er het microSD kaart slot niet verdwijnt.
Dat er toestellen zijn die geen hebben klopt volledig. Maar er zijn zat genoeg toestellen die er wel een hebben.

Hetzelfde heb je met de 3.5mm jack
En al gaat het wel om een audiofiel, de USB-C poort zit er toch sowieso bij. 99% gebruikt de jack, die paar mensen die dan toch een betere dac willen en specialistische oortjes, kunnen alsnog gebruik maken van USB-C. Je kan het dus inderdaad zien als geldklopperij.

Bovendien, wie gaat er nu peperdure Headsetstraat kopen voor z'n telefoon, als dat dan het enige apparaat is waar het in kan. Niet in de pc, niet in de TV, nergens in. Ja, de iPad...
Ik zie inderdaad vooral nadelen voor de consument. Maar anderzijds.... Mij persoonlijk zit de jack aansluiting hoofdzakelijk in de weg. Waterdichte telefoon, met 1 gat. En juist daar zit nu voortdurend stof e.d. in. Dus die enkele keer dat ik een jack aansluit doet hij het meestal niet en moet ik eerst weer gaan lopen blazen e.d.! :P Muziek luister ik alleen in de auto of thuis. In beide gevallen dus niet met een koptelefoon...
Een jackaansluiting is prima (spat)waterdicht te maken. Het is gewoon een buisje met daarin contactjes. De contactjes mogen best contact hebben met water want laagspanning dus ook zeer weinig lekstroom. Qua stof heb je een punt, maar je kan de telefoon onder de kraan afspoelen :)
De aansluiting is gelukkig wel waterdicht ;) Maar het stof - dat is het grote issue. En onder de kraan afspoelen werkt uitstekend om het stof weg te krijgen - maar vervolgens de jack aansluiten terwijl de boel nog nat is is weer niet handig ;) Hoe dan ook is het voor mij bijna standaard dat ik werk heb om de jackaansluiting werkend te krijgen. Dat komt vooral omdat ik die weinig gebruik. Maar ik gebruik hem weer nog minder omdat het altijd gedoe is, dus meer issues, dus... etcetera. Dus al zou ik hem zondermeer af en toe missen als hij er niet was - op dit moment ben ik hem liever kwijt dan rijk! Gebruik hem enkel om Spotify via de telefoon af te spelen op het mengpaneel. Daarvoor heb ik nu onlangs zo'n eenvoudig bluetooth ontvangertje gekocht. Werkt prima!
In jouw geval kan het prima werken, natuurlijk! Maar in bijvoorbeeld mijn geval (en met mij velen); ik gebruik nauwelijks een hoofdtelefoon op mijn smartphone. Als ik bluetooth zou gebruiken kan ik vrijwel garanderen dat de batterij leeg is als ik die wil gebruiken. En anders wel te kort tijdens het gebruik.
Dan moet ik pairen. Al een tijd geen BT gebruikt maar vroeger moest je de standaard code van het apparaat kennen (soms 000, soms 999, soms 1234) om te kunnen pairen. Maar dat zal tegenwoordig handiger zijn.
En diefstal! Als iemand mijn smartphone jat terwijl ik aan het luisteren ben dan merk ik het meteen! Bij BT is de dader 10 meter verderop in de menigte (wat is het bereik van BT?). En een draadloos headsetje is makkelijker te verliezen in de trein o.i.d.
Dus los van jouw (terechte) gemak, zie ik geen voordelen.
Ik kan me inbeelden dat veel mensen zoals jij nauwelijks een headphone gebruiken. De enige conclusie die je hieruit kan trekken is dat aan- of afwezigheid van een connector van ondergeschikt belang is aangezien die functie nauwelijks tot niet gebruikt wordt.

Om verder te gaan over BT: Gelukkig bleef bluetooth ook niet stil.
Pairen hoeft niet meer (tenzij bij een initiële verbinding),
De accu's lopen uiteindelijk leeg, maar tegenwoordig gaan ze probleemloos een dag mee. Het opladen is een bijkomende procedure en veroorzaakt frustraties, gelukkig wordt dat beperkt door snelladen (5' charge, 60' power).
Waarom denk je dat een BT headset gemakkelijker te verliezen is?
Een bedrade headset is minder makkelijk te verliezen omdat ie aan een touwtje vastzit!
Wat dat pairen betreft; Als je één dedicated headset gebruikt is dat natuurlijk geen issue. Maar ik gebruik het zo weinig dat de headsets die ik gebruik niet altijd al gepaird zijn geweest. Een stekker erin steken lijkt me toch handiger, bedrijfszekerder, goedkoper....
Ze zouden de jackplug dóór de behuizing kunnen maken, dus dat je een gaatje van de voor- naar de achterkant van het toestel hebt lopen. Kan je makkelijk doorblazen én het is innoverend! :*)
Klinkt wel gaaf op zich... Zou in ieder geval mijn aandacht trekken :D Of het echt handig is vraag ik me af. Maar vernieuwend is het zeker weten!
Vraag jij patent aan of doe ik het?? :P
En je kan je 800 euro high end smartphone dan ook aan je sleutelbos hangen (ring door het gaatje), hardstikke handig! Of aan een spijkertje ophangen (naast de oplader). Touwtje erdoor, vastbinden aan je broek en nooit meer val-issues! En dus als jackplug te gebruiken. Wel vervelend met de dan zichtbare en beschadigbare contactjes.....
Ik zie mogelijkheden.... Haha.
"- op dit moment ben ik hem liever kwijt dan rijk!"

Rubber dopje er in als je hem toch zo weinig gebruikt?
Ik heb een bumper met dopje er aan vast en dat werkt top.
Ben zo blij met mijn 3,5"-aansluiting!
Zweetdopjes voor hardlopen, Bt voor werk en enorm ding voor audio.

[Reactie gewijzigd door emmerx op 23 juli 2024 17:46]

Dan heb ik weer zon onhandig uitstekend rubber dingetje aan m'n telefoon ;)
Anoniem: 890159 @kazz198020 maart 2017 14:59
Dan stop je er een dopje in als er geen stekker in zit.
Die peperdure headsets hebben Bluetooth, die kan je dus zo min of meer in elk toestel gebruiken.
Als ik je reactie lees, draait het bij jou inderdaad om geld alleen. Ik lees innovatie, de durf om te veranderen. Daar investeer ik graag in.
En wat is dan precies de innovatie in dit geheel? Het proces van digitaal naar analoog is enkel verplaatst van de telefoon naar de oortjes/headset.
Aan het proces zelf is niets veranderd en dat hoeft mijnsinziens ook niet.

Wat je wel ziet is dat je nu merkspecifieke hardware krijgt of in ieder geval lightning versus USB-C. Hierdoor is de drempel om te switchen van merk/besturingssysteem verhoogd en of dat nu een goede verandering is trek ik toch in twijfel.
Er is geen innovatie, maar een herhaling van vroeger. Mijn LG Cookie had des tijds ook zo'n speciale oplaadpoort waar je dan met een speciale stekker een headset op aan kon sluiten. Kosten: 30 euro. Standaard meegeleverd was een headset met deze aansluiting.

De voorganger daarvan (bij mij), een Motorola L6, had ook geen jack. Moest je ook een verloopje voor kopen voor de mini USB poort om een standaard jack te krijgen.
Zelfde bij mijn SE 500i. Erg blij was ik niet met dat gedoe…
Maar iets weglaten onder naam: innovatie gaat natuurlijk niet goed samen.
Iets nuttigs toevoegen is innovatie, niet iets weglaten.
Straks dan halen ze alle hdmi aansluitingen op mijn tv weg op 1 na. Die ene aansluiting moet ik gebruiken voor 4 kabels.
Ja nee dat is innovatie en durf zeg.. Dat is pure geldklopperij want ik zal natuurlijk van die ene fabrikant een speciaal ding moeten kopen (zie: verloop stuk bij Apple) zodat ik wel normaal gebruik ervan kan maken.

BT headsets kan al jarenlang naast een headjack.. Wat gebruikt men het meest? De headjack, niet het BT gezever.

Dusja de conclusie dat dit alleen maar om geld draait klopt toch gewoon voor de volle 100%?
Iets weglaten betekent besparen, onder de naam apple houd dat in: ook nog eens meer geld vragen voor het apparaat.
Dus minder leveren (besparen), hogere verkoopprijs (meer winst). Nu is aan winst maken niets mis, maar besparen op het meest gebruikte onderdeel van een telefoon is gewoonweg lomp.
Het enige wat Apple zal doen is zich kapot lachen, die lachen zich kapot dat er nog fans van hun zijn die dit goed praten.. En aangezien ik sinds de iPhone 6 geen iPhone meer gekocht heb, lach ik keihard met ze mee :D
Soms moet je iets nuttigs weglaten om vooruit te kunnen en innovatie mogelijk te maken. Dat weglaten zelf is niet perse innovatief, maar gewoon een gevolg van evolutie.
Of dat in dit geval klopt of pure geldklopperij is, die discussie laat ik maar even in het midden - vond alleen je stelling dat iets weglaten nooit innovatief kan zijn wat kort door de bocht. :)
Maar niemand kan vertellen wat er wel innovatief aan is. Niemand kan een daadwerkelijk voordeel opnoemen, wel kan men nadelen bedenken.
Dit is gewoon min of meer het probleem van fans zoals LBorger die alles van Apple blindelings innovatie noemen.
Dit soort fans die zullen het ook innovatief noemen indien een iPhone 2x zo licht wordt, maar de accu nog maar 1 uurtje meegaat. Persoonlijk zie ik het als een nadeel, maar sommige ''fans'' zullen keihard roepen: dat is innovatie.
In mijn ogen is dat net als met de headjack een grote achteruitgang en pure geldklopperij :)

Over het opladen, oké draadloos opladen kan wel handig zijn indien je ook enigszins kan bewegen met je telefoon (dus niet verplicht op 1 of andere ''laadplaat'' leggen en je er vervolgens niks mee kan).
Maar qua draadloze headsets, ik heb het weleens een paar keer een kans gegeven, maar ik raak die krengen keer op keer kwijt. Valt zo'n ding weer uit je oren tijdens het rijden enja dan heb je pech. Kan je de auto aan de kant zetten om ergens onder je stoel dat oortje te vinden.
Indien die nu uitvalt dan kan ik blindelings de kabel volgen en dan heb ik het oortje weer in mijn handen.
Stom voorbeeld, maar voor mij een hele grote reden om er gewoon niet aan te beginnen. Het werk voor de meter niet (voor mij dan).

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 23 juli 2024 17:46]

Wat is hier nou in godsnaam innovatief aan? Dat we een chipje van een telefoon naar een headset verplaatsen? Dat we een stekkertje vervangen voor een andere stekker? Dit is een cynische cash grab, niets meer en niets minder.
Tweakers is wat dat betreft echt een Nederlandse techsite. Bij alle reviews is de belangrijste spec altijd de prijs.
Dat is dan ook wat, althans, voor mij, een belangrijke rol speelt bij de keuze van een telefoon. Nee, ik sla niet iedere twee jaar 700 euro stuk op een telefoon. Ik doe al ruim 3,5 jaar met mijn 1st Gen MOTO G.
Ik mis eigenlijk de cijfers die aantonen dat dit daadwerkelijk een evolutie is, echter ben ik het er met jou eens dat je moet durven zaken veranderen.

Indien iemand met cijfers zou kunnen komen dat de levensduur van oortjes voornamelijk ingekort wordt door kabeldefecten, of indien zou blijken uit surveys dat de minijack en de kabels grote frustraties zijn, dan zou je kunnen spreken van een grote vooruitgang.
Ik vind het 'ruimte, want dan past grotere accu' ook een onzin argument. Op die manier kun je op alles bezuinigen 'Geen 5Ghz wifi, want 100 mAh meer accu', '1GB minder ram, want 100 mAh meer accu'. Tuurlijk, alles wat je weglaat scheelt ruimte en die gebruikte kan gebruikt worden voor wat anders. Ze hadden ook de telefoon 0,1mm dikker kunnen maken voor dezelfde extra capaciteit.

Ik deel derhalve je mening dat het gewoon om ouderwetse geldklopperij gaat.

Qua milieubelasting is het ook onwenselijk. In plaats van electronica in de telefoon te stoppen wordt dat nu verplaatst naar de oordopjes die meer dan een telefoon een vervangingsproduct zijn. Ook worden oordopjes eerder in de prullenbak gegooid waar een telefoon sneller in het recyclingsmilieu terecht zal komen.
10 seconden gezocht op Amazon: $8,40 adaptertje voor lightning en 3.5mm jack tegelijk. Dat is ongeveer 1% van de aanschafprijs van de goedkoopste iPhone 7 in NL. Is dat minder praktisch dan de iPhone 6s situatie met twee kabels? Niet echt, nog steeds twee kabels nodig om te laden en te luisteren. Al moet je wel wat moeite doen om het adaptertje te kopen.

Ja, potentiële inkomsten van licensing en adapters zullen vast een rol hebben gespeeld in de beslissing om de 3.5mm jack te verwijderen. So what?! Je hebt alle keus. Aandeel Apple is geloof ik op het moment rond de 15% van de total smartphone verkopen (global), nou niet bepaald een monopolie.

Dus grow-up, maak je afweging. Apple neemt een stap, aan jou de keus (en met jou vele anderen) om het wel of niet te accepteren. Maar stop a.u.b. met het doen alsof een bedrijf dat concurreert op een vrije markt niet volgens de spelregels van diezelfde markt zal moeten spelen.

Het is nog een luxe product ook, er zijn zat telefoons met 10% van de prijs die ook kunnen bellen, sms-en en whatsappen.
Ik denk dat het toch iets genuanceerder ligt.

Apple doet er alles aan om mensen binnen hun ecosysteem te houden en dat lukt aardig mag je toch wel stellen. Mensen hebben vaak naast een iPhone ook een ipad of macbook.
Echter, met het wegnemen hebben ze een inconsistentie gecreëerd in hun eigen ecosysteem door het feit dat (zoals in het artikel gezegd) er op de macbooks geen mogelijkheid is om je nieuwe fancy lightning headset/oortjes zonder verloopjes aan te sluiten.

Daarnaast is de vervangingstermijn van een macbook een stuk langer dus het is niet zo dat je maar een jaar of twee jaar maximaal hoeft te overbruggen voor het gelijk getrokken zou kunnen zijn.
Apple pusht eerder richting Bluetooth heb ik de indruk.
In dat opzicht is dat universeel ondersteund doorheen het hele gamma.
Tot Apple met een firmware update de accessoire defect maakt omdat het niet-gecertificeerde hardware is. Dan is het een duur adaptertje.
We moeten klantonvriendelijk gedrag niet belonen maar bekritiseren.
Als niemand een toestel koopt zonder 3,5" jack zit dat ding er zo weer terug in.
Apple gaat vast niet een model met en zonder 3.5"jack uitbrengen, dus de keuze gaat dan opeens over hele andere zaken dan enkel de audio-aansluiting. Dan wordt het de vraag; vind je de 3.5" jack zo belangrijk dat je bereid bent om van OS te wisselen?
Waarschijnlijk niet, dat weet Apple ook. En die paar (tienden van?) procent klanten die het wel doen worden ruimschoots gecompenseerd door de rest die het allemaal lijdzaam accepteert. Of zelfs verdedigt zoals in dit artikel.
Je hebt gelijk. Misschien trekt het zelfs nieuwe klanten.
Anoniem: 436362 @rvdv1277320 maart 2017 08:30
Denk je dat echt? ik denk dat de industrie ons alles kan verkopen wat ze willen. Het gros van de mensen boeit het toch niks
Ook al kiest iedereen op Tweakers ervoor om alleen nog maar een telefoon te kopen MET 3,5" jack verdienen ze aan alle andere verkopen meer dan genoeg geld om dat gat dicht te trekken.
De "normale" consument" boeit het allemaal geen moer, als het maar het nieuwste model is... en draadloze koptelefoons zijn toch ook gewoon hip en cool?!

[Reactie gewijzigd door Cowamundo op 23 juli 2024 17:46]

als de gewone koper zijn telefoon terugstuurt omdat het er niet op zit, gaat het vanzelf over
Geeft dan ook direct het niveau van de "gewone koper" mooi weer als ze dat niet of van tevoren al weten of in de winkel merken voordat ze overgaan tot kopen.
Ik zie het probleem niet zo. Er is voldoende keuze aan telefoons en marktwerking doet zijn ding uiteindelijk wel, als mensen een 3.5mm jack willen in telefoons maar die niet beschikbaar zijn, dan is er echt wel ergens een fabrikant die er werk van gaat maken. Waar vraag is, kan geld worden verdiend. Blijkbaar denkt Apple echt dat het de propositie van de apple phones kan verbeteren door die 3.5mm jack eruit te halen, prima toch. Misschien is het extra beschikbare volume in de telefoon ook een factor, wie weet.... Misschien krijgen Iphones daardoor weer betere camera's of accuduur t.o.v. de concurrentie in eenzelfde formaat, je weet het niet.

[Reactie gewijzigd door govie op 23 juli 2024 17:46]

Het weglaten van de 3,5 mm aansluiting betekent niet automatisch dat andere componenten beter worden.

Apple is een apart geval in de markt. Apple is marktleider en monopolist van de iPhone. Voor de consument die iPhone gebruikt betekent dit dat er uiteindelijk geen keus meer is in wel of geen 3,5 mm aansluiting. Het ding verdwijnt.
En aangezien Applegebruikers om allerlei redenen niet van iPhone afstappen, zullen velen, zij het met tegenzin, het verdwijnen van de 3,5 mm aansluiting voor lief nemen.

Bij Android zien we welke keuze de consument zelf maakt. De meeste grote merken de 3,5 mm aansluiting blijft, omdat de consument er om vraagt.

Laten we wel wezen: die 1 tot 3% ruimtebesparing is voor mij als consument totaal niet van belang. Ik lever graag een kwartiertje uptime in voor de 3,5 mm connector.
Ik denk dat de dubbele camera meer ruimte inneemt.

Dat een analoge aansluiting al meer dan 100 jaar bestaat, is imho geen argument om 'm af te schaffen.

Er moeten juist meer ipv minder aansluitingen op de smartphone komen.
Dat een analoge aansluiting al meer dan 100 jaar bestaat, is imho oo kgeen argument om 'm niet af te schaffen.

Op een bepaald moment moet je ook de gevestigde standaarden durven aftoetsen; indien nodig deze als legacy bestempelen of aan te passen aan de huidige normen.

Je bent vrij om als consument te bepalen wat 1-3% meer of minder voor jou betekent. Sinds de begindagen trachten de producenten een zo klein en zo licht mogelijk toestel op de markt te brengen. Ook al hebben smartphones in zekere zin de trend omgekeerd door steeds grotere schermen te willen implementeren, alsnog blijft de drang om dikte, randen, gewicht steeds kleiner te maken. Die trend kan je als consument moeilijk ontkennen.

Wat mij betreft is vooruitgang minder, niet meer.

[Reactie gewijzigd door road rebel op 23 juli 2024 17:46]

Ouderdom is dan van de andere kant ook zeker geen reden om iets af te schaffen, wanneer het nog steeds doet wat het moet doen. De voordelen voor de consument van het verwijderen van deze aansluiting zijn dan ook ver te zoeken. Ik zou er eerder voorstander van zijn dat ze de aansluiting laten bestaan, en voor wie het wil dan de mogelijkheid bieden om USB-C of lightning audio devices aan te sluiten.
Bluetooth is al een tijd mogelijk, en is ook wat ik persoonlijk het vaakst gebruik, maar toch zou ik eerder de voorkeur geven om een telefoon te hebben met jack, zodat ik ook iets anders aan kan sluiten zonder extra adapter, of zelfs zodat ik mijn BT headphones met de kabel kan aansluiten om geen latency te hebben of om de batterij te sparen.
Vroeger in de installatietechniek werd de vloerverdeler geintroduceerd, heel de sector over de zeik, want tuinslang aansluitingen is niet duurzaam. 20 jaar later zie je overal slangen zonder radiator. Hetzelfde geldt voor de HR-ketel, manmanman de wereld verging laat staan bij de warmtepompen, een groot drama! Vooruitgang van een totaalconcept van maar 1 fabrikant zelfs, kan zich niet voltrekken zonder enige weerstand en het loslaten van bepaalde standaarden. Ik zie echt het probleem niet, als het een slecht idee is, dan stapt apple er binnenkort wel weer vanaf.

[Reactie gewijzigd door govie op 23 juli 2024 17:46]

Soms moet je een stap achteruit doen om er twee vooruit te maken. Neem de digitale camera (had in het begin 300 kpixels) en de elektrische auto (matige actieradius, lange laadtijd).

In het geval van de 3,5mm aansluiting bestaat de mogelijkheid van draadloos luisteren al jaren. Sommigen zijn al lang over, anderen hoeven (nog) niet zo nodig.

Het mooie hiervan is dat elke consument zijn eigen afweging kan maken.

Zo zijn er anno 2017 nog steeds benzine- en dieselauto's te koop en fotograferen sommigen nog analoog. Hell, het cassettebandje en de platenspeler zijn weer springlevend!

Dan vind ik het onvriendelijk van een fabrikant om zonder echt grote noodzaak je clientèle te dwingen om die stap achteruit te maken.
Als 400 euro uitgeeft aan een telefoon dan zijn nieuwe oortjes qua prijs niet het probleem.
Je kunt niet bij de ander in de portemonnee kijken.

En persoonlijk vind ik 180 euro voor niet super hifi Apple oordopjes ook veel geld.
En dan koop je gewoon andriodje, met 3,5mm jack, hallejulla! _/-\o_
Wat had jij dan gedacht?????
8)7
Ik vind dit toch wat kort door de bocht en dat zal ik met een voorbeeld aangeven:

Ik heb een Lenovo K5 Note smartphone hier. Prima ding, snel zat voor wat ik mee doe. Helaas heeft het een groot nadeel: Het geluid wat uit de 3.5 mm poort komt is erg zacht.
Ik luister op vol volume en nog steeds is het niet hard genoeg. Mijn iPhone 6S kan veel harder maar die heeft dan weer geen SD Kaart slot.

Via een digitale uitgang kun je dit probleem omzeilen door een headset met ingebouwde DAC te kopen. Die zal dan op elke telefoon hetzelfde geluid produceren.

En dat is wat Arnoud bedoelt.
Maar niet elke headset levert dan op dezelfde telefoon hetzelfde geluid. Zelfde probleem, toch?
ja, maar met een usb-c aansluiting+ een 3.5mm Jack (zoais in de meeste telefoons) kan je zelf kiezen
Ik miste ook een kleine paragraaf over deze motivatie voor bedrijven, het verkopen van meer peripherals en controle over welke hardware wel en niet met hun product werkt.

Ik heb mensen ook wel eens over de "analog hole" gehoord, dat de content industrie van 3.5mm af wil om piraterij tegen te gaan. Zelf geloof ik daar niet zo in omdat altijd het signaal analoog eindigt.

Maar om het stuk nou ondermaats te noemen, ik vond het een goed en interessant stuk.
Waarom niet gewoon 2 usb aansluitingen maken? Ik vind het universele niet erg, maar maak dan wel iets wat we allemaal kunnen gebruiken. Dan kun je nog lang vooruit met je eigen setje of je koopt een nieuwe set als het je uitkomt?
Omdat 2 usb aansluitingen aanbrengen minder geld opleverd dan speciale koptelefoons, stekkertjes en snoertjes.
Nou wellicht 1 universele en 1 speciale voor audio, zo krijg je wel de optie om op te laden en om te luisteren of nog beter, om ze zelf in te stellen software matig. Als de jack weg is, moet je wel andere oortjes kopen :)
Typisch gevalletje van en.m.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence
Oh hier gaan we weer. Ik vind dat Arnoud goed zijn best gedaan heeft. Aan het begin van zijn stuk dacht ik dat hij volledig de mist in ging gaan want het las als één van de rants die we hier regelmatig zien maar Arnoud heeft duidelijk zijn huiswerk gemaakt en heeft alle voor en nadelen aangehaald. Enkel bij de conclusies vind ik dat hij nog wat de mist in gaat maar niemand heeft een glazen bol, ook ik niet.

Wat ik maar niet snap in threads over het verdwijnen van de jack is dat iedereen zo aan kabels blijft vasthouden en dan begint te zeuren over licenties en geld.

1. Ook bij de jack waren er licenties en vloeide er geld naar Apple. Als je een headset of oortjes met jack wou waar mee je je iPhone wou bedienen dan moest je een gelicenseerde headset kopen (made for iPhone)

2. De toekomst is geen USB-C of Lightning maar draadloos. Is draadloos perfect? Nee draadloos is niet perfect maar de voordelen van draadloos maken de nadelen van bedrade headsets helemaal goed. Ik heb nu al meer dan een jaar een draadloze hoofdtelefoon en zou nooit geen bedrade versie meer willen zelfs geen Ligthning versie. Er zijn 3 nadelen aan draadloos: prijs, opladen en connectie. Alle drie zaken die opgelost kunnen worden. De prijs zal sowieso zakken, opladen zal binnen een aantal jaren ook gewoon draadloos kunnen en connectie zal ook sowieso verbeteren.

De nadelen die ik ondervind bij bedrade versie zijn nooit opgelost en kunnen nooit opgelost worden. Kabels gaan (bij mij zelfs heel snel) kapot, je hebt veel minder bewegingsvrijheid en je vermijd dat je dure hardware op de grond gesmakt wordt door jezelf of pasanten.

Wie heeft het nog niet meegemaakt dat zijn hoofdtelefoon van zijn hoofd wordt getrokken door een nietsvermoedende voorbijganger? Een knoop of een arm is al voldoende om zowel headset als telefoon tegen de grond te smakken. Wie heeft er nog nooit een kapotte kabel gehad? En bij oortjes betekend dat direct volledig vervangen. Om nog maar te zwijgen van de eeuwige knopen die kabels met zich meebrengen (al zijn daar wel oplossingen voor)

Dat het geluid minder is dat klopt al lang niet meer. Ok ik heb niet de goedkoopste headset. Het zal daar wel aan liggen dat het verschil niet hoorbaar is tussen zonder of met kabel maar dat is dus al zeker geen punt meer.

Van ervaringen die ik hoor en lees van mensen die overstappen naar draadloos is het steeds dezelfde. Ze snappen eigenlijk niet waarom mensen nog een bedrade versie willen kopen.
Dat weet je niet of het alleen maar om geld draait.
Winstmaximalisatie zal zeker een determinerende factor zijn geweest, mogelijks waren er nog veel meer. Ease-of-use, meer controle over rechten, efficiëntie met stroom, stevigheid, design, hadden evengoed ook van belang kunnen zijn.
Dit is toch de wereld op zijn kop....... "Om het probleem van tegelijk laden en audio luisteren te ondervangen, zouden er zelfs smartphones kunnen komen met twee usb-c-poorten"

Eerst als argument aanvoeren dat het weglaten van de 3,5 mm aansluiting ruimte oplevert, wel 1-2%! (en als je ziet hoe groot de trilmotor is, valt daar ook nog wel een paar procenten te winnen). Er kan wel een hele HONDERD mah bij!!!! Wauw!

Dat is echt een top reden om allemaal te gaan lopen kloten met verloopstukjes, opladen van dure headsets, meer geld uit te geven!

Samen slopen we de crisis.....!

[sarcasm-mode off]

Ik ben een groot voorstander van het handhaven van de 3,5 mm jack
Ik durf zelfs het tegenovergestelde te beweren m.b.t. geluidskwaliteit.
Hoe mooi BlueTooth ook werkt - m'n HiFi-versterker heeft zo'n chip ingebouwd, en het geluid is gewoon slechter dan met een kabel in de 3,5mm van m'n telefoon (tot voor kort dan, want m'n nieuwe telefoon mist idd die aansluiting).

M.a.w.: Apple gooit z'n geluidskwaliteit te grabbel aan inferieure koptelefoonfabrikanten. Tenzij je hun veel te dure eigen kabels gebruikt waarschijnlijk.
Ik snap heel goed dat het irritant is, maar het heeft wel degelijk nut.

Het verschil in dacs tussen telefoons is behoorlijk groot, net als de power van de ingebouwde versterker.

Na het kopen van de (niet usbc) telefoon is er eigenlijk geen manier meer om met een bedrade koptelefoon dit aan te passen. Ik heb het geprobeerd met een batterijgevoede versterker via 3.5mm, maar dat betekent een extra blok aan je telefoon en je hebt nog steeds die matige dac. Ik luister met relatief simpele dopjes maar hoor duidelijk verschil tussen verschillende bronnen.

Waar ik ook last van heb is dat de telefoon op vol volume minder hard gaat dan de radio van mn auto. Als ik dus van radio naar aux schakel is er een flink niveauverschil en dat is irritant. Daarnaast is de geluidskwaliteit van een bluetooth aptx ontvanger van 15 euro in de auto in staat een veel beter geluid te geven dan de 3.5mm.

Het aantal bluetooth koptelefoons met aptx (dus niet beperkt door bluetooth compressie) is zeer beperkt dus dit wordt wel steeds meer een alternatief maar is het nog zeker niet.

In feite is het een stap vooruit in modulariteit dat je nu zelf keuze hebt wat de kwaliteit van je analoge output is.

Het is zeker zo dat de vervangende dopjes duurder zijn, maar elke telefoon is zo een potentiele high end muziekbron.
Kortom dit is allemaal al eerder geprobeerd. Toen was het ruk en nu is het nog steeds ruk want het is er niet voor de consument maar voor de fabrikant.
Geweldig samengevat! _/-\o_
Maar als t alleen om geld draait, waarom leveren ze dan allemaal gratis en standaad een klein plugje erbij zodat alle 3.5mm koptelefoons er gewoon nog prima mee werken en mee zullen blijven werken?

Dat die dingen bij jou steeds verrot gaan lijkt me, met alle respect, toch een beetje aan jezelf te danken of je koopt troep/je fabrikant verkocht troep. Dat ding wat Apple erbij doet gebruik ik nu al maanden, geen enkel probleem.

En niet kunnen laden tijdens muziek luisteren... Mja. Misschien dat dat voor sommige mensen een probleem is, kan ik niet over oordelen. :) Mijn telefoon hangt elke nacht aan de lader en redt t (99,9% van de tijd) prima de dag door. Eventueel half uurtje laden kan ie weer uren vooruit. Big deal. Maar wellicht dat anderen om de een of andere reden meerdere keren per dag moeten opladen.
Spotify (en vele andere diensten) heeft aangekondigd in hogere (zo niet hoge) kwaliteit te gaan streamen, Apple is dus goed op de hoogte en levert dus zeker geen "zure appel".

Het is aangetoond dat er enorm veel gehoorschade in het spel is, met de geleverde hoofdtelefoons (3de partij hoofdtelefoons), hopelijk verander dit nu, door kwalitatief / vanwege gezondheids-overwegende redenen een beter product neer te zetten, die aanslaat bij voornamelijk de grotere spelers (breed uitgezet consumentenproducten), zo niet audiofielen.
Inderdaad.

En bovendien gaan de 3,5 mm jacks niet verdwijnen. Want naast MP3 spelers heb je ook nog stereo's, muziekinstrumenten, laptops, etc, etc.

Waar je dus uiteindelijk op uitkomt is een situatie waarbij je per device aan het zeulen bent met een aparte koptelefoon omdat de aansluitingen allemaal net even anders zijn of met een stapel verloopstekkertjes. Beide opties zijn gewoon ruk.

De consument heeft hier echt helemaal niets aan, integendeel.
Ik heb tot nu toe ook nog geen enkel goed argument gehoord voor verwijdering van de 3,5 inch jack.

Dunnere telefoon? Kan hij dus nog makkelijker kapot. En waarom niet wat dikker en betere batterij? Verder sleep je weer allerlei adapters mee die je kunt vergeten of kapot kunnen gaan. Ook word de aansluiting weer extra fragiel met allerlei adapters er aan.

Dit is echt zon verandering om om maar te veranderen en leverd voor de eindgebruiker geen enkel voordeel op.
Nja dunner, de camera is bijv net zo dik of misschien zelfs iets dikker. Het hele ontwerp is zodanig dat ze er niks mee kunnen bereiken door het weg te laten.
Toestel kan niet platter, tenzij alles dunner gemaakt wordt. Accu kan niet groter want er zitten nog genoeg andere componenten (tenzij ze een hele rare vorm accu maken die in elk gaatje opgevuld kan worden, maar dat doet/kan apple niet).

Enige conclusie die ik hieruit kan halen is dat Apple nog meer is gaan besparen op hun toestellen. Nu is 1 headjack niet zo duur, maar bespaar dat maar eens op miljoenen iPhone's, dat merk je wel aan het eind van het jaar op je bankrekening :)
Inderdaad. De vraag is alleen hoe ver ze kunnen gaan. Ik koop uit principe geen telefoon zonder 3.5 inch jack (ongeacht welk merk). Maar ik weet dat er weer genoeg in de rij zullen staan voor de volgende iPhone.
3,5mm jack kan ook zeer storen. Ik heb een goed gaming headset, maar ik moet het zo gaan draaien dat het OS de micofoon gaat zien en werken. Contact punten kunnen slijten, maar dat is ook bij de USB aansluitingen. (contactspray in mijn moederbord spuiten doe ik liever niet)
Steek jij altijd jou gaming headset in je telefoon? Dat is wel echt een apparaat wat je niet overal in wilt steken en meestal zo'n 24/7 in je usb poort hangt. Ik zal ook niet klagen dat ik mijn bloothooth koptelefoon met dock niet perse in een 3.5 wil hangen (doet die wel, geluid werkt nog altijd prima).

Sommige apparaten horen nou eenmaal niet onderweg meegenomen te worden, en hoeven ook niet in je iphone. Hoewel dat misschien nog voor een skype call te verantwoorden is.
Ik heb het over de 3,5mm jack/invoer an sich, dat het gevoelig is. En nee ik heb geen Apple produkten, maar een headset erop aansluiten, zou ook kunnen ;)
En 9 van de 10 keer zit de storing in de kabel / plug van je koptelefoon en niet in de 3,5mm ingang van het apparaat.

Betreft een kabelbreuk, en dat zul je met die nieuwe technologie (op draadloos na) blijven houden.
Ik zou 9 van de 10 keer zeggen dat als je het gaat draaien, dat het gaat "kraken" en wat 'statische geluiden' gaat horen. Natuurlijk kan een kabelbreuk voorkomen, maar de 3,5mm jack invoer(dat met maar 1 of twee palletjes contact maakt op de stekker) is vaker het probleem. Dat is niet alleen bij 3,5mm versies.
Dit is ook het symptoom van kabelbreuk. Door het draaien en knikken komt er druk op de aders waardoor de verbinding beter/slechter wordt. Precies ditzelfde probleem merk ik ook bij instrumentkabels. Alleen in tegenstelling tot jouw aanname dat het aan de aansluiting zelf ligt, is het probleem altijd verholpen na vervanging van de kabel.
Ik vervang regelmatig mijn koptelefoontjes, grootste probleem is inderdaad kabelbreuk. Dit is ook waar Apple op gokt, meer omzet door grotere marges op randapparatuur die meer aan slijtage onderhevig is en dus vaker vervangen moet worden..
Anoniem: 498327 @Annihilism20 maart 2017 07:10
2mm kan ook. Dan nog kan er een minijack aansluiting in (hersenkraker ;) ).
Vorige iPhones waren sowieso al gevoelig voor verbuiging. Dit is later grotendeels verholpen door een sterker materiaal te gebruiken. Vraag is dan of je het lot wil tarten door zo'n toestel nóg dunner te maken.

Persoonlijk heb ik liever een wat dikker toestel met een fatsoenlijke camera, accu (uiteraard verwijderbaar) en voldoende slots voor geheugenkaarten en eventueel een 2e SIM-kaart.
Feitelijk is het ook klinkklare onzin. Of de DAC nu in het toestel of in de headset zit; het signaal gaat hoe dan ook analoog je oren in, dus zelf heb je er geen klap aan.
Dat maakt dus wel uit.

Als DAC onderdeel uitmaakt van toestel is kwaliteit constant en heb je daar als fabrikant van toestel controle over.

Als jet ieder voor zichzelf is dan krijg je wirwar van dac en kwaliteit en dat heeft gevolgen voor aanzien van je telefoon.

Bovendien zal een externe DAC meer energie gebruiken dan interne. En ook dar heeft gevolgen voor aanzien van je telefoon.

Wat ik overigens mis in het artikel welke standaarden er bestaan voor digitale audio. Want als je straks een usb c oortje hebt wil je hem wel met elk ander telefoon kunnen gebruiken.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 23 juli 2024 17:46]

[...]
Dat maakt dus wel uit.

Als DAC onderdeel uitmaakt van toestel is kwaliteit constant en heb je daar als fabrikant van toestel controle over.
Als aanvulling: aangezien Apple een reputatie hoog te houden heeft, zal er ook een bovengemiddeld goede DAC inzitten die waarschijnlijk gekalibreerd is met de iPhone. Dat geeft beter geluid met een 3.5mm jack headphone van 5 euro dan over een jaar eentje die 15 euro kost waar een zo goedkoop mogelijke DAC in zit.
Dat is een assumptie die nergens op is gebaseerd en tevens onjuist is. De DAC van een iphone is niets bijzonders, niet heel slecht of zo maar zeker ook niet heel goed.
[...]


Feitelijk levert het Apple twee keer geld op; een keer vanwege de licentiekosten voor het gebruik van de lightning-connector en eenmaal door kostenbesparing wegens het ontbreken van de desbetreffende DAC in de iPhone.
Is dat wel zo? Er moet nog steeds een DAC in de telefoon aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat er geluid uit de speaker komt, lijkt me stug dat dit een aparte DAC zou zijn.
.oisyn Moderator Devschuur® @Neko Koneko20 maart 2017 09:19
In feite wel. Ze kunnen natuurlijk een chip gebruiken dat meerdere outputs heeft (en dan is er meestal ook nog een verschil tussen speaker voor hard geluid en die voor het telefoneren), maar die zal waarschijnlijk duurder zijn.

[.edit: Ik had de post aanvankelijk verkeerd begrepen, dat verklaart de reacties hieronder, die hadden de edit ws nog niet gezien ;) ]

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 17:46]

want jij belt nooit zonder oortje?
Want de luidspreker in de telefoon hoeft niet aangestuurd te worden?
Dat klopt, maar die hoeft niet van hoge kwaliteit te zijn omdat die speakers sowieso (op zijn best) matig geluid kunnen produceren. Dan heeft een peperdure DAC geen enkele zin.
Ben ik het niet helemaal mee eens, een dac die in het toestel zit is vaak ondermaats qua geluidskwaliteit vergeleken met een externe dac. Ik kan dat verschil in ieder geval goed horen :P
slightly off topic, maar uit interesse: hoe heb jij vastgesteld dat het verschil dat je hoort de DAC is en niet bijvoorbeeld de PCB layout, softwarematig gesleutel aan de audio of placebo?
Simpel, een AudioQuest Dragonfly red gebruiken :)
grappig, maar dat is totaal geen antwoord op mijn vraag ...
Zou je de vraag dan misschien wat meer willen onderbouwen?
Jij stelt dat je verschil hoort tussen twee dacs. Verschil in klank kan door vele dingen komen, wat ik genoemd heb is pcb lay-out, software die stiekem nog aan de audio zit (eq) en placebo. Hoe weet jij zeker dat de verschillen doe je hoort daadwerkelijk door de dacs komen en niet door een van deze andere redenen?
Wanneer ik muziek afspeel op mijn telefoon wordt dat niet door de Android geluids driver geregeld maar door een apparte Hi-Fi driver die wordt geleverd met een muziek applicatie. Het betekend overigens dat ik alleen mijn muziek kan horen via die applicatie. Vervolgens wordt dat geluids signaal weer doorgestuurd door mijn externe DAC naar mijn Bowers and Wilkins headset.

Wanneer ik gewoon op Youtube filmpjes kijk, wordt het geluid geregeld door de Android geluids driver, uiteraard kan ik dan inderdaad het verschil niet goed horen.

Wat mij vooral opvalt is zonder de DAC dat het geluid platter is dan wanneer ik de DAC gebruik. Dit verschil kan ik zonder die muziekapplicatie ook goed merken, het is dan minder ruimtelijk.
Ik begrijp uit je uitleg dat je altijd weet waar je naar luistert, en dat er bijv geen volume regeling tussen de twee verschillende audiopaden wordt gedaan.
Dat betekent dat je test niet echt representatief is en dat de verschillen die je hoort aan van alles en nogwat kan liggen ipv de dac (neemt natuurlijk niet weg dat je verschil hoort en vooral moet genieten van wat je hebt).
Het verschil ligt in dat geval bijna 100% zeker aan de compressie die youtube op de audio doet.
Die lightning naar 3,5 mm adapter van apple schijn toch wel erg goed te zijn voor het geld.
http://www.kenrockwell.co...adapter-audio-quality.htm
Dat kun je alleen beoordelen als je 2 identieke headphones hebt en 2 identieke toestellen, die als enige verschil hebben: Wel of geen DAC en AMP.
Sinds wanneer bepaald apple de nieuwe standaard ?
Het feit dat het veel ruimte in de telefoon in neemt is echt een onzin reden:
"Om het probleem van tegelijk laden en audio luisteren te ondervangen, zouden er zelfs smartphones kunnen komen met twee usb-c-poorten." waar is nu die extra ruimte dan ?
Gewoon creatief om gaan met de ruimte.

Weet iemand of FM radio werkt met usb-c ?
Het is helemaal geen klinkklare onzin.

Er zit nog een aardig verschil tussen de DAC's en amps in devices. Ik neem als voorbeeld even mezelf, ik kan prima een uurtje relaxen op de bank met de koptelefoon op en wat goede muziek van de telefoon, hoef ik niet telkens de desktop ergens anders neer te flikkeren.

Nu heb ik een koptelefoon met een nogal hoge impedantie (250ohm) maar nu wordt het lastig voor mobile devices. Alle devices kunnen wel een paar oortjes aansturen maar een flinke koptelefoon is voor het ene apparaat te veel gevraagd en voor het andere apparaat op het randje. Sommige koptelefoons hebben zelfs een eigen amp (bats by dre enz.) ingebouwd. De tablet welke ik soms het vliegtuig in neem heeft een heel matige amp en kan mijn koptelefoon amper aansturen. Het laag valt volledig weg. Mijn telefoon (OP3) kan een stuk beter het ding aansturen. Voor het beste moet ik eigenlijk gewoon mijn normale amp hebben, maar dat gaat wat lastig.

De DAC in een telefoon is ook niet altijd even geavanceerd, nu zal je het verschil niet snel horen met een paar oordopjes maar de puristen zullen vast wel iets anders van mening zijn :+

Al met al, er is genoeg reden om een externe geluidskaart in je telefoon te willen, al is het er alleen al omdat je een flinke koptelefoon met eigen dac en amp wilt hebben.

Nadeel is dat alle legacy koptelefoons weggegooid moeten worden, want mijn eigen mobiele amp heeft enkel 3.5mm...

Ja het is nú ruk vanwege bovenstaande, maar er zijn ook veel voordelen. Zeker als makers 2 USB-C poorten in hun telefoon duwen en het niet uitmaakt welke je waarvoor gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Nox op 22 juli 2024 23:33]

De DAC blijft: je wilt wellicht je MP3 en FLACs afspelen over de speaker van de telefoon.
Ja, maar die speakers leveren over het algemeen matig geluid. Een goede DAC heeft dus geen enkele zin. Een cheap-ass variant van enkele centen voldoet dan ook. Ik ben namelijk nog geen enkele telefoonspeaker tegen gekomen die zo'n fijn geluid produceert dat ik er lang naar wil luisteren.

Sterker nog; ik ken niet eens een laptop die fijn geluid produceert. Dat wil wel wat zeggen aangezien ik er al vele honderden op mijn reparatietafel heb gehad en laptops beduidend grotere speakers hebben dan een smartphone.
Of die DAC nu goedkoop is of niet, of het geluid nu k^t is of niet, die DAC blijft erin zitten. Er is dus geen ruimtebesparing of kostenbesparing of iets dergelijks.
Dit is zeker geen nieuwe fenomeen, op mijn 2e toestel een Samsung E900 zat ook geen 3,5mm aansluiting: http://www.gsmarena.com/samsung_e900-1508.php
En dat was in die tijd wel vaker het geval elke fabrikant bracht toen zijn eigen vorm uit, mijn Nokia ui die tijd had ook een compleet andere stekker. Enige voordeel nu zou zijn als iedereen overgaat op USB-C maar als ze dan iets doen zoals Apple met Lightning heb je nog steeds een aparte headset nodig voor elk merk. Nee het verleden heeft duidelijk gemaakt dat dit niet werkt, laat die 3,5mm aansluiting er maar lekker op zitten.
Voordeel van USB is wel dat dat iedere fabrikant er mee aan de slag kan, terwijl de 'lightning'-aansluiting een gepatenteerd ontwerp dat eigendom van Apple is.

Persoonlijk vind ik USB-C veel fijner dan Lightning. Bij USB-C zitten de contactpinnetjes in de male-stekkers, terwijl dit bij lightning in de female-connectoren zit. Die contactpinnetjes willen nog wel eens een keer slijten, zeker bij intensief gebruik van de connector.

Bij USB-C zal eerder de male-stekker van de laadkabel slijten terwijl dit bij Lightning bij de female-connector zal gebeuren - die normaliter in het toestel zit. Feit is dat een USB-C laadkabel goedkoper en makkelijker te vervangen is dan de female Lightning-connector die in een iPhone of iPad zit.
Maar apple levert een verloopstukje mee van lightning naar 3.5 mm mee waar een dac inzit en apple levert een lightning headphone mee, waar ook een dac in zit. Dus ipv 1x een dac in het toestel, leveren ze nu standaard bij de iphone 7 2x een dac extern mee.
Dus die vlieger gaat niet op...
Het geld argument steekt ook hier weer de kop op terwijl dat natuurlijk klinkklare onzin is.

Ten eerste: geld besparen is natuurlijk niet van toepassing, er wordt nooit wat 'bespaard' in commerciele toepassingen. Besparen is wat consumenten doen als je keuzes maken, niet wat fabrikanten doen als ze iets ontwerpen en in de schappen leggen.

Ten tweede: in het geval van Apple hoeven ze waarschijnlijk niet echt al hun inkomsten uit licenties of aftersales te gooien, ze hebben niet echt de noodzaak en het gaat ook in tegen hun plan van klantbinding. Als hun idee bestaat uit een zo goed mogelijke UX aanbieden, dan past dingen moeilijk maken daar niet in. Daarnaast kan je prima iets kopen van een non-Apple fabrikant die ook niks afgedragen heeft aan Apple. In sommige gevallen zal het OS dan bij het aansluiten melden dat het ding mogelijk niet goed werkt om dat Apple er geen keuring overheen heeft laten gaan, maar dat is het dan ook wel.

Dus, worden mensen verplicht meer geld uit te geven? Nee. En wordt Apple opeens extreem rijk om een 'strategische zet' ? Nee, ook niet, want dat zijn ze al, en in vergelijking met hun andere inkomstenbronnen lijkt de store sales en aftersales niet echt noemenswaardig.

Wat ik me wel voor kan stellen is dat de Lightning connector de laatste generatie custom connector zal zijn, mogelijk om dat ze alles draadloos willen maken, maar ook moelijk om dat ze alles op USB-C of een kleine versie daar van willen gooien (Er is nog geen micro-USB-C he!). Een apparaat ontwerpen kost meerdere jaren, en op het moment dat USB-C uit kwam denk ik niet dat ze die achteraf even in de telefoon gooien. Daarnaast kan je een custom connector ook niet zomaar vervangen met iets universeels, dan krijg je weer boze klaten die hun custom assescoires weer niet kunnen gebruiken. Maar in het vervangen van poorten kan je natuurlijk nooit iedereen blij maken. Dus puur en alleen op het 'welke poort gebruiken we'-probleem zit je alsnog in een moeilijke situatie waar niks te winnen is.
Die dac zal er sowieso in moeten blijven om de (handsfree) speakerfunctie te kunnen gebruiken.
Ik kan het me niet voorstellen dat er geen dac meer in een IPhone zit. Er zitten toch gewoon speakers op?
Die DAC zit gewoon in het toestel hoor. Of verwacht jij dat er een DAC in dat kleine dunne verloopkabeltje zit wat Apple verkoopt?

Wat ik weer mis in de algehele discussie is de meerwaarde van het leveren van stroom aan een koptelefoon. Nu moet ik iedere keer een AAA batterij in mijn noise cancelling headphones stoppen, met een USB-C connector (Apple, letten we even op, stap over op USB-C op de Iphone!) kun je de headphone poweren door de telefoon of laptop. Hier word de koptelefoon lichter van, wat op je hoofd alleen maar fijner is.
Die DAC zit gewoon in het toestel hoor. Of verwacht jij dat er een DAC in dat kleine dunne verloopkabeltje zit wat Apple verkoopt?
MerijnB in 'reviews: Wat gebeurt er met de 3,5mm-jack?'

Uiteraard zit er óók nog een DAC in de telefoon zelf.
Plus dat het ze bergen geld kan gaan opleveren met allerlei Itunes-achtige marketingplatforms. Want een volledig digitaal kanaal leent zich bij uitstek voor wurg- & drupmonetezaties in het kader van de populaire 'defective-by-design' marktfilosofie. (Zie ook [url="https://defectivebydesign.org/"]

Gelukkig blijven onze oren voorlopig wel nog analoog.. :*)
Apple heeft wel een Lightning-naar-mini‑jack-adapter erbij geleverd, dus de kostenbesparing wegens het ontbreken van de DAC in de iPhone 7 is tenietgedaan door de DAC in de Lightning-naar-mini‑jack-adapter. Die adapter kost los €9, maar dat is natuurlijk veel meer dan wat het hun echt kost om te maken en ook nog een manier om extra geld te verdienen als klanten hun adapter kwijt raken.

EDIT: Ik las net in de comments dat er toch nog een DAC in de iPhone 7 zit, omdat er natuurlijk ook een speaker in zit. 8)7

[Reactie gewijzigd door Naud1234 op 23 juli 2024 17:46]

Dit artikel is weer een stuitend voorbeeld van Technologisch Deterministisch denken op de Tweakers redactie. Het lijkt ervan uit te gaan dat de omslag wel moet gebeuren, want het is technisch gezien beter.

Het artikel begint immers met het nieuws dat de meeste fabrikanten niet met Apple mee gaan. Maar vervolgens al op de eerste pagina met de verrassende tegenconclusie:

Desondanks zijn de dagen geteld voor de 3,5mm-aansluiting. Op de lange termijn is het vermoedelijk niet haalbaar om eraan vast te houden.

De enige argumenten die daarop volgen zijn technisch van aard.

Maar wat technisch gezien de logische volgende stap lijkt, hoeft in de praktijk niet te zijn. SMS werd veel populairder dan videobellen. En waarom heb je geen 3D-TV thuis? Het ding biedt immers een extra dimensie! One more!

In de praktijk zijn ook sociaal-maatschappelijke factoren belangrijk. De maatschappij kiest welke technologie ze accepteert. Kern-energie, daar hebben we gewoon nee tegen gezegd. Terwijl een visionair bestuurder in Duitsland daar zonne energie juist aanjaagt.

Die politieke, menselijke factoren, begin daar eens.

Je had ook deze vraag kunnen stellen:

Asus plaatst ondertussen een 5000Mah accu in een telefoon die even groot is als de iPhone 7, maar met audio jack. Bieden de verkleining van electronica en de verdichting van accutechnologie voor fabrikanten niet een significant grotere bron van accu-groei dan het verwijderen van een Jack? Is Apple's argument wel steekhoudend, of zit er iets anders achter? Een toename van 100Mah, dat had je ook uit kunnen leggen als "Apple heeft niet echt een sterk argument, dus waarschijnlijk spelen er politieke redenen".

- Er is weinig geld te verdienen aan alomtegenwoordige 3,5mm koptelefoons. Bedrijven ontwikkelen graag walled gardens via eigen standaarden, vaak ten nadelen van de consument.
- Het sluiten van de 'Analog hole' lijkt een belangrijk reden voor deze technology push.

Daarnaast hoor ik niemand over de privacy implicaties wanneer een deel van de consumenten op draadloze technologie overstapt. Wifi kun je automatisch uitzetten als je van huis vertrekt. Maar het continu aan moeten hebben staan van Bluetooth tijdens het muziek luisteren maakt je trackbaar in de fysieke ruimte.

Een bewuste eigen stem voor Tweakers?

Kortom, een 3,5mm headphone jack is politiek gezien beter voor de consument. Kan Tweakers geen kritisch signaal geven naar de producenten? The Verge maakte wel meteen een mooi statement. Nu is Tweakers niet The Verge. Maar wees in ieder geval bewust van je eigen denkraam. In veel van Tweakers artikelen klinkt nu een onbewust determinisme door, terwijl de rest van de maatschappij ondertussen begint in te zien dat technologie niets alleen feest is, en dat het allemaal ook niet onvermijdelijk is.

Ik zie vooral de opkomst van Technologisch Deterministisch denken binnen Apple sinds Steve Jobs weg is. Voor een bedrijf dat zich op design richt is dat gevaarlijk, want design gaat niet alleen over het begrijpen van technologie, maar vooral over het begrijpen van mensen.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @unfold20 maart 2017 15:52
Dit artikel is weer een stuitend voorbeeld van Technologisch Deterministisch denken op de Tweakers redactie. Het lijkt ervan uit te gaan dat de omslag wel moet gebeuren, want het is technisch gezien beter.
Uhmm nee, het is niet 'technisch gezien beter' en dat is ook niet wat het artikel zegt. Fabrikanten hebben een andere prikkel om hem weg te laten. Die prikkel zit erin dat usb-c-headsets naar alle waarschijnlijkheid duurder zijn, maar door de aanwezigheid van usb-c in steeds meer apparaten komen er steeds meer van die headsets in omloop. Het weghalen levert dus de komende jaren in toenemende mate minder weerstand op van gebruikers.

Dat Apple niet is afgestraft op het weglaten van de aansluiting, biedt bovendien weinig hoop. Prikkels zijn vaak economisch en bij Apple zijn die sterker dan bij de concurrentie: immers, wie Lightning-headsets wil maken moet Apple betalen. Voor usb-c geldt dat niet voor de fabrikant van de smartphone.
Maar wat technisch gezien de logische volgende stap lijkt, hoeft in de praktijk niet te zijn. SMS werd veel populairder dan videobellen. En waarom heb je geen 3D-TV thuis? Het ding biedt immers een extra dimensie! One more!
Goede voorbeelden van dingen die het niet hebben gehaald of anders hebben gehaald dan verwacht. Dat waren echter dingen die iets moesten toevoegen aan bestaand gebruik en niet iets weghaalden en dat is wel een elementair verschil.
Bieden de verkleining van electronica en de verdichting van accutechnologie voor fabrikanten niet een significant grotere bron van accu-groei dan het verwijderen van een Jack? Is Apple's argument wel steekhoudend, of zit er iets anders achter? Een toename van 100Mah, dat had je ook uit kunnen leggen als "Apple heeft niet echt een sterk argument, dus waarschijnlijk spelen er politieke redenen".
Apple claimde zelf daarnaast dat het ruimte nodig had voor de Taptic Engine, de trilmotor die achter de Home-knop zit. Dat klinkt niet onlogisch, want de jack zat inderdaad precies daar. Mijn kennis van de layout van componenten gaat niet ver genoeg om te beoordelen of er elders in de behuizing plek voor was geweest - of dat er inderdaad politieke redenen meespelen.
Daarnaast hoor ik niemand over de privacy implicaties wanneer een deel van de consumenten op draadloze technologie overstapt. Wifi kun je automatisch uitzetten als je van huis vertrekt. Maar het continu aan moeten hebben staan van Bluetooth tijdens het muziek luisteren maakt je trackbaar in de fysieke ruimte.
Dat is een uitstekend punt. Kudos daarvoor. Er is een oplossing in het bluetooth-protocol zelf, maar ik weet in hoeverre fabrikanten die gebruiken.
Kortom, een 3,5mm headphone jack is politiek gezien beter voor de consument. Kan Tweakers geen kritisch signaal geven naar de producenten? The Verge maakte wel meteen een mooi statement. Nu is Tweakers niet The Verge. Maar wees in ieder geval bewust van je eigen denkraam. In veel van Tweakers artikelen klinkt nu een onbewust determinisme door, terwijl de rest van de maatschappij ondertussen begint in te zien dat technologie niets alleen feest is, en dat het allemaal ook niet onvermijdelijk is.
Je begint met een conclusie en die kun je delen of niet. Tweakers is inderdaad geen platform voor statements zoals The Verge dat doet - opinie is geen standaardonderdeel van onze artikelen en columns hebben we enkele jaren geleden afgeschaft. Onze meningen zitten in reviews.

Zoals ik opmerkte, merken we het gebrek aan 3,5mm-jack steevast aan als minpunt in reviews en dat blijven we doen. Dat zijn statements op de plekken waar ze horen en waar het ertoe doet: iedereen die de beoordeling in de review of de PW ziet, ziet gelijk hoe wij daarover denken. Dat geldt ook voor de fabrikanten: de Nederlandse afdelingen sturen trouw elke scorekaart door naar het hoofdkantoor, waar elke keer die 3,5mm-jack prominent als nadeel genoemd staat. Dat is in mijn ogen veel krachtiger dan een eenmalig statement.

Je veronderstelling dat de maatschappij nu pas begint door te krijgen dat technologie geen feestje is, lijkt me ook onjuist. De maatschappij is uitermate conservatief, onwetend en past zich slecht aan. Tweakers is daarnaast als geheel - maar ook wij als redactie dragen daaraan onze steen bij - een kritisch platform. Natuurlijk: we zijn allemaal dol op technologie, maar zeker niet blind. Hier een paar voorbeelden van artikelen waar dat tot uitdrukking komt
reviews: De smartphone steelt de stilte
reviews: Het leed dat Android-updates heet
reviews: Gaap: blijven we wakker van blauw licht?

Tweakers heeft in mijn ogen een eigen stem, maar wij zijn - in tegenstelling tot The Verge (en daar zijn ze maar wat jaloers op) - een levende community met een grote waaier aan visies en meningen die we allemaal respecteren zolang mensen die meningen op respectvolle manieren uiten. Wij schrijven voor iedereen. Dat zie je terug in de zakelijke berichtgeving op het gebied van nieuws, genuanceerde reviews zonder grote juich- en afzeikverhalen voor de kliks en gebalanceerde achtergronden met argumenten vanuit allerlei kanten.

Verwar dat niet met technologisch determinisme of een gebrek aan een kritische visie op technologie; die dingen staan allemaal los van elkaar :)
Ach mijn HTC TyTN II uit 2007 had een HTC ExtUSB™ (11-pin mini-USB and audio jack in one).
Toen was er al een fabrikant die wat anders had dan een 3,5mm jack.

Maar omdat Apple iets zegt is het nu opeens big nieuws.
Precies hetgeen mij opviel. Zo stikirriant en dodelijk vermoeiend.

Een tech bedrijf doet iets nieuws/experimenteels. Niemand geeft er een ruk om, want het is op dat moment nog iets meer voor geeks.

Dan komt die Appel er weer aan, wordt het door alle media opgepakt en gaat die commune compleet los alsof Apple iets revolutionairs doet. Gaaaaap.
De HTC oplossing is nooit door een significante hoeveelheid mensen gebruikt, en, belangrijker, dat is het *verleden*. _Daarna_ is iedereen juist overgestapt naar de 3.5 mm audio jack. In 2007 hadden bijna alle telefoons er geen -- Nokia had 2.5mm, Samsung en HTC hadden proprietary jacks, etc.etc. Wat gebeurde er nog meer in 2007 ook alweer? Oh ja, de eerste iPhone kwam uit met een 3.5mm audio aansluiting, overgenomen van de iPod. En 2 jaar later had iedere telefoon er een.
Het verschil is vooral dat iemand die iets nieuws/experimenteels doet, dat doet op een vrijblijvende opt-in basis.

Apple daarentegen maakt dé iPhone. Dé smartphone of choice voor veel mensen. Waarom? Omdat iPhone. Niet leuk, maar wel waar.
Breng nieuwe features en ideëen naar het platform, en je klantenbasis gaat je toejuichen. Goed gedaan! Ga tornen aan features die veel mensen gebruiken, en je krijgt geheid klachten. Vooral omdat het Apple ecosysteem zorgt voor een mooie lock-in. Om daaruit te komen vereist een serieuze investering. Ze geven je in principe drie opties:
  • Sleur met dongles.
  • Schaf een nieuwer koptelefoon aan.
  • Stop met Apple.
Niet echt een prettige klant-product relatie.
Ja ik snap t wel.
Maar vind het vooral sneu :P
Ik zou inderdaad ook van tweakers verwachten dat er een kritischere houding is tov deze ontwikkeling.

Vanuit milieutechnisch oogpunt zou het beter zijn om de oordopjes weg te laten uit de verpakking en iedereen zijn eigen hoofdtelefoon te laten gebruiken/kopen, dan dat op deze manier een bepaalde technologie wordt opgedrongen.
Nu blijft iedereen zitten met een berg oordopjes die straks nog beperkt te gebruiken zijn. Het zou mij dan ook niets verbazen als er vanuit europa wetgeving zou komen op dit gebied.

Ook de onhandigheid dat je straks als je je hoofdtelefoon op twee verschillende apparaten wilt gebruiken, je twee pluggen nodig hebt, of dat uitwisselen totaal niet werkt. Apple werkt allen met Apple hoofdtelefoons, samsung alleen met samsung en omdat huawei ook wat geld wil verdienen hebben die ook hun eigen platform.

Deze ontwikkeling lijkt me totaal ongewenst, onafhankelijk van de technologisch ingestoken review.
Volledig mee eens! Tevens is het opladen en tegelijkertijd muziek luisteren niet meer mogelijk zonder 3.5mm slot wat ik persoonlijk ook een behoorlijk minpunt vind!!!
Je vergelijking loopt spaak op het aanbod-probleem en de bestaande aangekochte zaken. Er zijn ook genoeg mensen die het niks uit maakt, en ook genoeg mensen die graag het nieuwste hebben of die trouw zijn aan een bepaald merk. Stel dat je bijvoorbeeld iOS wil, dan is er helemaal geen analoge I/O optie. En stel dat je alles wil zolang het maar geen Android heeft, dan zijn je opties ook steeds beperkter.

Sommige mensen hebben een headset en lopen een bijpassende telefoon, andere mensen kopen een telefoon en daarna een bijpassende headset. De meeste mensen maakt het geen zak uit en gaan er van uit dat er wel wat bij de telefoon zal zitten.

Verder is 'geld verdienen' aan een connetor ook zo'n beetje verleden tijd in de consumentenmarkt. Je had dat nog met compactcamera's met non-standaard USB stekkers, en vroeger zo'n beetje met alle auto radio frontjes, PDA's, en zelfs de pinouts op PC's voor dat ze USB hadden.

Sure, je kan nog even die 0.5% pakken om je gebruikers dwars te zitten en te hopen dat iedereen zich aan een standaard houdt, maar als dat zelfs met iets als Ethernet en TCP/IP niet lukt vraag ik me af of dat met iets anders wel gaat lukken.

Analoge aansluitingen zijn steeds minder van 'nu', en dat de audio aansluiting daarmee ook verdwijnt is dan toch niet zo gek?
aangezien de luidsprekers in de oordopjes een per definitie een analoog signaal (geluid is analoog) produceren is het wél gek dat de aansluiting digitaal moet zijn.

En verder is het natuulijk erg handig dat bij een kwetsbaar product als oordopjes er zo min mogelijk dure componenten is de oordopjes zitten maar zo veel mogelijk lekker beschermd in de telefoon, dat lijkt mij economisch (voor de consument) en qua duurzaamheid de meest logische oplossing. Alleen de producent verkoopt natuurlijk liever kunstmatig dure 'digitale' oordopjes omdat de als die stuk gaan de consument niet alleen een nieuw draadje, stekkertje en oortjes moet kopen maar ook een nieuwe dac, amp etc.
Je kan ook een goedkope digitale headset kopen... Al dat gezeik over mogelijke dure headsets. Goedkope headsets kan je prima kopen, natuurlijk is goedkoop analoog en goedkoop digitaal allebei gewoon ruk, maar als je perse een headset van 6 euro wil kopen dan kan dat. Bedraad, draadloos, met bluetooth, met rf, met DAC, zonder DAC, met amp, zonder amp, met accu, zonder accu, met USB, zonder USB, ze bestaan allemaal al. Misschien nog niet met lightning-only, maar ook daar krijg je gewoon een adapter voor.

Er verandert in de meeste gevallen gewoon niets, en als er wel perse wat verandert zal dat in de vorm van een klein verloopstukje zijn, niet anders dan bij diverse andere apparaten. Sure, je kan altijd duizend apparaten die het wel hebben vinden, maar je kan net zo makkelijk duizend apparaten vinden die het niet hebben.
Anoniem: 650454 @unfold21 maart 2017 09:29
Ik begon te koken door de simpele en onkritische weergave van meneer ArnoudWokke en stond op 't punt een vergelijkbaar statement als jou te maken. Dank dat je me voor was.

@redactie Tweakers: hoe kan zo'n verhaal gebakken lucht zonder kritische noot de redactie passeren? Hebben jullie niet door dat jullie met jullie berichtgeving ook het discourse rond technologie beïnvloeden? Jullie zijn een van de belangrijkste Nederlandse bronnen wat betreft nieuws over technologie, ga alsjeblieft ook zorgvuldig met die rol om. Simpelweg grote producenten met allerlei financiële belangen napraten doet ons, de consument, niet bepaald goed.
Wat het onvermijdelijk maakt is het feit dat ze maar 1 fabrikant in het hele rijtje genoemd hebben die een significante hoeveelheid telefoons verkoopt, namelijk Samsung. En die hoort er eigenlijk niet tussen omdat al bekend is dat de volgende generatie Samsungs zonder 3.5mm audio zal werken.

Zodra de Galaxy S8 uit is betekent dat dat het overgrote merendeel van verkochte flagship telefoons geen 2.5mm analog out meer heeft. Om het dan nog af te wenden zou moeten blijken dat dat een gigantisch verkeerde beslissing was, commercieel gezien -- en dat gaat dus niet gebeuren.
Kan de DAC wel verwijderd worden? Voor het afspelen via de ingebouwde speakers heb je toch ook een DAC nodig?
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Martijn189920 maart 2017 07:11
Kan de DAC wel verwijderd worden? Voor het afspelen via de ingebouwde speakers heb je toch ook een DAC nodig?
Dat is het punt niet. Het punt is dat je geen analoog signaal kunt versturen over usb-c of bluetooth, waardoor er in elk geval aan de ontvangende kant van het signaal - in de headset dus - een dac moet zitten om het digitale signaal om te zetten in een analoog signaal :)
Het gaat erom dat ruimtebesparing ivm weglaten van o.a. de DAC (omdat die in de headset zit) 1 van de argumenten is die aangedragen wordt. Maar blijft het feit dat je voor de speakers in het toestel nog steeds een DAC nodig hebt en dus niet weggelaten kan worden

[Reactie gewijzigd door Yucko op 23 juli 2024 17:46]

Als he goed leest word aangegeven dat dat de DAC eigenlijk heel klein is in. In verhouding maakt het weglaten van de DAC niet veel uit.
De dac kan nooit weg uit de telefoon, dus dat is geen discussie.
.oisyn Moderator Devschuur® @andreetje20 maart 2017 09:26
De discussie is 1 DAC minder, niet alle DACs weg.
Jij denkt dat er meerdere dacs in een telefoon zitten? Heb je daar een bron voor?
.oisyn Moderator Devschuur® @MerijnB20 maart 2017 10:22
Potato potato, een DAC is een digital-to-analog converter. Een multichannel DAC is in feite gewoon meerdere DACs op een enkele die.

Over het algemeen kan een telefoon alle outputs onafhankelijk van elkaar aanspreken (loudspeaker, belspeaker en koptelefoon), en gebruikt hij dus niet 1 DAC voor alle outputs.
Over het algemeen kan een telefoon alle outputs onafhankelijk van elkaar aanspreken (loudspeaker, belspeaker en koptelefoon), en gebruikt hij dus niet 1 DAC voor alle outputs.
Interessant, maar nog nooit gezien? Anyways, ik kan me niet voorstellen dat er een andere DAC (met minder kanalen) gebruikt wordt omdat er nu geen jack meer opzit, heb je hier een bron van?
.oisyn Moderator Devschuur® @MerijnB20 maart 2017 11:09
ik kan me niet voorstellen dat er een andere DAC (met minder kanalen) gebruikt wordt omdat er nu geen jack meer opzit
Waarom kun je je dat niet voorstellen? Dat ligt toch voor de hand?
heb je hier een bron van?
Nee, het was een theoretische discussie. Omdat er 1 kanaal wegvalt, kan er een goedkopere en/of (marginaal) kleinere multichannel DAC in. Of ze dat ook doen is een tweede.
Om wat feiten erbij te pakken heb ik geprobeerd om de specs van de DAC in de iphones erbij te zoeken, is helaas niet publiek beschikbaar.

Waarom ik het me niet voor kan stellen: de prijs van multi channel DACS is zo laag (< € 1), er zijn wel eens linkjes langsgekomen in het zilveren hifi kabels topic, maar ik kan ze zo snel niet vinden.

Áls er al prijswinst te behalen valt door het laten vallen van 1 of 2 DAC kanalen zal dat vermoed ik centen zijn, dat lijkt me niet echt een motivatie voor het weglaten van de jack (er zijn andere factoren die een veel grotere rol spelen).
Je redenering is incorrect. Dat kunnen dus gewoon dezelfde signalen zijn die uit een enkelvoudige DAC komen. Sterker nog: de kans dat dat zo is is erg groot.
.oisyn Moderator Devschuur® @Indoubt20 maart 2017 16:42
Je redenering is incorrect. Dat kunnen dus gewoon dezelfde signalen zijn die uit een enkelvoudige DAC komen
Ik zeg niet dat dat niet kan, ik zeg dat de praktijk uitwijst dat je toestel in staat is beide speakers los van elkaar aan te spreken. In een dergelijk geval kan het signaal niet uit 1 DAC komen.
Volgens mij klopt het niet wat jij zegt. Bij mijn weten hebben de ingebouwde luidspreker en de 3,5 mm uitgang gewoon hetzelfde geluid.

Je kunt wel de volumes apart regelen van bv beltoon en muziek. Maar daar zijn geen aparte dacs voor nodig.
.oisyn Moderator Devschuur® @andreetje20 maart 2017 16:40
Volgens mij klopt het niet wat jij zegt. Bij mijn weten hebben de ingebouwde luidspreker en de 3,5 mm uitgang gewoon hetzelfde geluid.
Er zijn twee ingebouwde speakers: een voor hard geluid en een die je tegen je oor houdt. Ik weet niet hoe het met andere telefoons zit, maar ik heb ze op mijn Lumia 950XL wel eens beide gehoord.
Dat is wel het punt wat in het artikel gemaakt wordt wanneer er naar de ruimtebesparing gekeken wordt:

"(...) en bovendien zijn een dac en amp nodig in de behuizing. Weglaten levert dus ruimte op."

Je telefoon zal altijd minstens 1 speaker nodig hebben, en dus ook minstens een mono DAC om het digitale signaal om te zetten naar analoog. De ruimtebesparing zit er dus hoogstens in dat deze kleiner kan zijn omdat er geen stereo nodig is en mogelijk omdat deze van mindere kwaliteit kan zijn.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @rvankruistum20 maart 2017 07:39
Mja, de bulk daarvan zit in de aansluiting van de headset zelf. De dac in bijvoorbeeld de Axon 7 van ZTE - een van de toestellen met naar verluidt de beste audio van vorig jaar - is 6x6mm groot en 0,85mm dik. Dat is al niet veel. Het is wel wat ruimte, maar de ruimte die de aansluiting zelf inneemt is veel groter - ik heb de verwijzing dus uit het artikel gehaald :)
Mijn oude HTC touch had een apparte mini USB poort met ook analoge pins waar ook hun eigen hoofdtelefoon op aangesloten kon worden. dus is zoits wel mogelijk. Maar de DAC naar de hoofdtelefoon verplaatsen is vragen om de downgrade van je telefoon want de betaalbare headset/dopjes zullen een crappy DAC en versterker hebben. Ik zie het er nog van komen dat de EU naast de micro USB ook de 3.5mm jack verplicht.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @memphis20 maart 2017 07:33
Mijn oude HTC touch had een apparte mini USB poort met ook analoge pins waar ook hun eigen hoofdtelefoon op aangesloten kon worden. dus is zoits wel mogelijk.
Klopt, HTC noemde dat extusb, maar dat is geen onderdeel van usb-c :)
Er zijn genoeg milieuredenen om de 3,5 mm aansluiting te verplichten.

Er komen zeker weer meer batterijen in het milieu door Apple's actie. Daar helpt geen schone productie aan.
Word dit niet gewoon digitaal verzonden en door de dac in de speakers omgezet?
De speakers en mic zitten in het toestel, dus die DAC+ADC ook. Het is dus niet zo dat het toestel geen DAC bevat. Op diezelfde DAC zat vroeger ook het 3.5" jack. De enige ruimtebesparing is dus de connector zelf.
Een speaker is per definitie analoog en heeft dus altijd een DAC nodig die eerst het signaal omzet van D naar A.
Ik heb het idee dat de meegeleverde en 3rd party headsets met lightning adapter ook gewoon hun signaal uit de interne dac krijgen. Tenzij er in de meegeleverde lightning naar jackadapter ook een DAC zit. Doordenkertje, dit ;)
Er is een tear down van die adapter geweest, ja er zit een DAC in.
Verklaart waarom ze zo duur zijn. Ja, ik heb al een keer een vervangende moeten kopen. Waarna ik natuurlijk de kwijtgeraakte weer terugvond. Bloedirritant, blij dat ik vooral mijn BT headphones gebruik.
Klopt, een DAC zit er sowieso in voor de speaker (en een ADC voor de microfoon). De koptelefoon output zit hoogstwaarschijnlijk in hetzelfde chipje geintegreerd, dat scheelt flink in componenten.

Mobiele apparatuur gebruikt vrijwel uitsluitend klasse "D" output, waarbij de luidsprekerconus alleen maar voor- of achteruit gedrukt wordt met volle kracht, en dit op zeer hoge frequentie. Technisch gezien komt het neer op oversampling tot 1-bit output.

Prettig voor de telefoon is dat hierbij nauwelijks enig energieverlies in de versterker optreedt, en dus er een rendement tot wel 95% gehaald kan worden.

Prettig voor de gebruiker is dat dit heel mooi lineair is en er geen vervorming optreedt. Het resultaat is vergelijkbaar met klasse A.

Prettig voor de fabrikant is dat dit geen dure analoge componenten nodig heeft en dus heel goedkoop te produceren is, en ook nauwelijks ruimte inneemt.

Technisch gezien is er dus geen enkele reden om naar draadloos of iets anders te gaan. Draadloos gebruikt veel meer energie, omdat er aardig wat audio data moet worden overgedragen. In het geval van Bluetooth moet deze data ook nog gecomprimeerd worden, wat nog eens extra energie kost. Gebruik van een USB DAC is dan iets zuiniger, maar omdat er dan allerlei extra protocollen worden gedraaid en de dataoverdracht minder efficient is, zal dat ook meer van de accu vergen dan een interne versterker in de telefoon.
Ik wil mijn telefoon kunnen opladen terwijl ik een film kijk. Thuis nu vaak nodig en in het buitenland met een powerbank nog belangrijker. Slechte ontwikkeling dit.
Ik wil mijn telefoon kunnen opladen terwijl ik muziek luister in de auto.

En nee, bluetooth is geen optie. Of moet ik nu maar een nieuwe auto gaan kopen omdat mijn huidige auto geen bluetooth audio heeft?

Bluetooth is een leuke optie, maar zeker niet altijd dé optie.
Wij willen nog wel eens met z'n tweeën naar 1 apparaat luisteren. Hebben we zo'n splitser voor. Kan niet met bluetooth.
Wij luisteren vaak op vakantie naar MP3's. Via m'n telefoon. Dat trekt m'n telefoon echt niet als ik hem dagen achter elkaar wil gebruiken en heb ik hem dus ook aan de USB lader hangen ('s nachts laden is geen optie, dan staat de auto accu uit). Ik kan wel bellen via bluetooth, maar ik heb geen audio via bluetooth. Wel via die 3.5mm-jack.
Ik heb overal in huis oordopjes liggen, bij bed, bij m'n PC, in de woonkamer. Gaat een dure grap worden om die allemaal gaan te vervangen. Terwijl de meeste nu gewoon van die goedkope dingen zijn om even snel te kunnen gebruiken.

Als er geen smartphones meer zijn zonder 3.5mm jack, hoef ik geen smartphone meer. Het is waar ik m'n telefoon 99% van de tijd voor gebruik...
Als er geen smartphones meer zijn zonder 3.5mm jack, hoef ik geen smartphone meer. Het is waar ik m'n telefoon 99% van de tijd voor gebruik...
Dan moet je echt eens nadenken over een media player. Die zijn voor muziek veel geschikter (betere DACs), gaan veel langer mee op een accu en zullen altijd een 3,5 jack houden. Voor de 1% koop je dan een goedkoop telefoontje.
De meeste media players ondersteunen geen Spotify of Audible. Dan blijft ongeveer alleen de Ipod over.
Dan moet hij én zijn telefoon én zijn Bluetooth headset opladen...
Ja, maar anders wordt hij gewurgd door zijn kabel, of belemmerd in zijn (hoofd)bewegingen omdat het kabeltje ergens vast zit of er zitten knopen in of een kabelbreuk of het stekkertje is kapot of de aansluiting in de telefoon is kapot.

...Of je moet laden. Dat gaat met moderne Bluetooth headsets snel en ze gaan ook lang mee op de accu. En de nieuwe Bluetooth standaarden zijn behoorlijk energie zuiniger dan die ouwe Bluetooth troep.

Al die problemen met die snoertjes, stekkertjes en aansluitingen, waren voor mij de reden jaren terug de sprong te maken naar Bluetooth. En het laden vind ik een minder groot probleem dan het snoertje of de problemen met het snoertje of stekkertjes of aansluitingen.
Ja, maar anders wordt hij gewurgd door zijn kabel
Really? :+
Al die problemen met die snoertjes, stekkertjes en aansluitingen, waren voor mij de reden jaren terug de sprong te maken naar Bluetooth. En het laden vind ik een minder groot probleem dan het snoertje of de problemen met het snoertje of stekkertjes of aansluitingen.
Ik heb toch liever een keuze ipv dat ik wordt gedwongen om iets anders te gebruiken. Het is een standaard dat al meer dan 100 jaar oud is! If it works don't fix it!!! Er is op dit moment geen goede reden om het weg te laten behalve het feit dat het de fabrikanten geld bespaart en dus daarmee hun winst vergroten. Wij als consument zien dat echt niet terug in de prijzen hoor ;) .
Klopt. Je kunt het er mee eens zijn of niet. Maar denk je nu echt dat Apple of andere producent de 3.5mm jack revived omdat we hier op Tweakers boos reageren?

Ik zou zeggen: onderneem actie. Koop geen spullen meer van fabrikanten die de 3.5mm jack niet meer ondersteunen. Dan raak je ze waar het pijn doet.
Lol kerel je spreekt over mij alsof ik superonhandig ben en in de knoop raak met kabels. Gebeurt nooit. haha :p Ben zeker niet belemmerd.
Hahaha! Maar ikke wel! Altijd ruzie met die klote snoertjes! :)
Haha zie het al voor me en kan me het best voorstellen. Ik geef toe dat het niet ideaal is, dat krijg je van me.
Wow, nog een apparaat welke opgeladen moet worden en nog meer batterij verslind van mijn telefoon.

Wow, such toekomst.
Koop jij bluetooth oordopjes voor me? Ik ben tevreden met wat ik nu heb
Daarnaast geeft bedraad betere kwaliteit dan draadloos. Wil je met draadloos goede kwaliteit dan moet je veel geld neerleggen.
Veel telefoons gaan uren mee tijdens video, je kan 3 films kijken op een acculading zowat.
Voor €9,89 bij bol.com krijg je een stekkertje met lightning aan de ene kant en 3.5mm en lightning aan de andere kant. Kun je tegelijkertijd luisteren en laden.

https://www.bol.com/nl/p/...99509563-9200000072346950

"Productbeschrijving
Luister naar muziek een laad tegelijkertijd je iPhone, iPad of iPod op. De 2 in 1 Lightning Adapter / Lightning en Jack 3.5mm audio aansluiting voor hoofdtelefoon maakt het mogelijk dat u naar muziek kan luisteren en tegelijkertijd uw telefoon kan opladen.

Speciaal ontworpen voor iPhone 7 en iPhone 7 Plus iPhone 6 / 6S / 6 Plus"

Desondanks: waarom in hemelsnaam de aansluiting weglaten?
Waterdichtheid?
De telefoon te dik?>2 mm stekker

Even afgezien dat ik het er ook niet mee eens ben.
Er zijn nog de volgende opties:
- Er is een splitter van Belkin, die de lightning-verbinding splitst: http://www.belkin.com/nl/F8J198/p/P-F8J198/ of http://www.apple.com/nl/s...ar-audio-en-oplaadadapter

- Je kunt met dit apparaatje een bedrade koptelefoon "omtoveren" in een bluetooth-versie
https://griffintechnology...uetooth-headphone-adapter

[Reactie gewijzigd door White Feather op 23 juli 2024 17:46]

En heb je ook naar de kwaliteit gekeken? Dit waarschijnlijk Chinese kabletje heeft ergens in de plug een hele goedkope dac zitten. Gevolg: een waardeloze muziekervaring op een telefoon van € 750.

Is dit écht de route die Apple wil uitzetten?
Bedankt, maar dit soort dingen vind ik dus superirritant. Echt zoiets wat ik supersnel kwijtraak. Daarnaast betwijfel ik of de kwaliteit goed is en vind ik het eerlijk gezegd ook een beetje eng.
De analoge audioaansluiting bestaat sinds 1878, dus het is in elk geval makkelijk te voorspellen dat hij zijn langste tijd vermoedelijk heeft gehad.
Even een nuance:
De eerste analoge aansluiting is de 6,35mm stekker die in telefooncentrales gebruikt werd en die komt uit 1878. De 3,5mm stekker komt rond 1950 op de markt voor gebruik in headsets bij transistorradio's en breekt pas in de jaren '70 door dankzij de Sony Walkman.

Ik ben het met je eens dat de 3,5mm stekker een lange staat van dienst heeft maar doen alsof die uit de 19e eeuw komt is onzin.

Waarom die lange staat van dienst an sich reden moet zijn om het gebruik te stoppen is mij een raadsel.

In ieder geval maakt het voor de dikte van de iPhone 7 niet uit. Die is namelijk 0,28 inch oftewel 7,1mm. Precies even dik als de iPhone 6S mét 3,5mm stekker en dikker (!) dan de iPhone 6 mét 3,5mm stekker.
Het is idd een non-argument.

Iets wat goed is, hoeft niet weg.

Ik heb eigenlijk nog geen enkel doorslaggevend argument gehoord waarom de 3,5 mm aansluiting voor iedereen zou moeten verdwijnen.
Wat ik grappig vind aan deze review is dat er best veel aandacht wordt besteed aan het duidelijk maken waarom de aansluiting weg zou moeten, met hele analyse hoe groot de connector wel niet is, om dan uiteindelijk op het einde aan te geven dat een oplossing voor een groot nadeel van het weglaten het bijzetten van een tweede USB-C zou zijn. Volgens mij kost dat net zoveel ruimte.

Algemene conclusie was beter geweest: Apple weet niet meer wat ze kunnen veranderen om nog in de presentaties groots aan te kondigen, dus ze gaan maar functies weghalen en dat inderdaad als gigantisch voordeel presenteren. Geweldig.
Het punt is (zoals ook in het artikel staat) dat een usb c aansluiting veer generieker van aard is, en je dus meer 'mogelijkheden' krijgt voor de hoeveelheid ruimte die hij inneemt.
"Er zijn alternatieven voor en fabrikanten die hem weglaten, willen duidelijk de overgang makkelijker maken. Vrijwel elke telefoon zonder 3,5mm-aansluiting heeft een dongle van usb-c naar 3,5mm in de doos. Bovendien zitten er usb-c-oortjes in de verpakking."

Dus het alternatief voor een aansluiting is het meeleveren van een converter? Dat is geen ruimtebesparing, maar ruimteverplaatsing.
Ik vind de 3,5mm echt een gemis op mijn iphone 7. Eerst had ik er niet zoveel moeite mee, maar merk dat het gewoon onhandig is. Ik heb meerdere dopjes voor verschillende doeleinden, zo wil ik bijvoorbeeld niet mijn inears sport dopjes gebruiken op de fiets omdat ik dan totaal geen verkeer hoor. Aan de andere kant is het ook onhandig dat ik mijn earbuds met lightning niet meer even in mn macbook kan prikken. Mn sportdopjes werken op zich prima met het bijgeleverde verloopje, al is het geheel lelijk en lomp: omdat er een haakse plug op de sportdopjes zit, is het een rare klont die in je zak zit.

En bedenk ook even dit: Audio via lightning werd al ondersteund, want bv mijn autoradio speelt gewoon audio af via lightning (ook met een iphone 6). Apple had dus makkelijk de keuze aan de fabrikant kunnen geven: premium headsets via lightning (met goeie dac en amp) en de goedkopere via 3,5mm. Maar goed, dat is duidelijk niet des apple's.

Dat gezegd hebbende zijn ook 3,5mm headsets (vaak) niet onderling uitwisselbaar tussen android en ios (en volgens mij zijn er onderling bij android ook nog verschillen aangezien mijn htc sensation beats setje ook niet werkt op een moto of samsung) Audio werkt altijd, maar de mic en remote dus niet.

Ergens hoop ik op de terugkeer van de 3,5mm aan de bovenkant, maar dat zal wel wishfull thinking zijn.
Om het probleem van tegelijk laden en audio luisteren te ondervangen, zouden er zelfs smartphones kunnen komen met twee usb-c-poorten.
Dus de jack neemt teveel plaats in, laten we die dan vervangen door een USB-C aansluiting. Want die neemt geen plaats in?
Zoals hierboven gesteld, draait het om geld: je kan de telefoon goedkoper maken (niet: verkopen) door allerhande onderdelen eruit te halen en tegelijk jaag je de consument op kosten omdat ie dan maar duurdere "oortjes" moet kopen.
Ik mis nog steeds de pure noodzaak om een de facto standaard weg te saneren. Een usb-C naast een 3,5 mm jack vind ik nog altijd ideaal: Ik kan kiezen voor een goedkope bedrade hoofdtelefoon op de jack, een duurdere met dac op usb-C, of een BT-headset.

En wellicht zijn er nog mensen die hun hoofdtelefoons niet alleen op hun telefoon gebruiken, maar op tablets of, god verhoede, een versterker/home cinema set of mp3-speler (ja, ik ben al oud). En natuurlijk kun je overal een andere voor aanschaffen, maar omdat nou verplicht te stellen...

[Reactie gewijzigd door xONet op 23 juli 2024 17:46]

Dat doe ik! ik kan mijn bose met 2 bronnen tegelijk laten connecten. Telefoon en bijvoorbeeld streamen van muziek van mijn laptop. Als er dan een telefoon gesprek binnenkomt kan ik die voeren via mijn koptelefoon. Prima :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.