De cyclus van iPhone-geruchten

Je kunt er de klok niet exact op gelijk zetten, maar toch zit er een ritme en patroon in telefoongeruchten. Aan de hand van de cyclus rond iPhones zetten we op een rij waarom je bepaalde informatie over onaangekondigde telefoons op bepaalde momenten op internet vindt.

Als Apple-ceo Tim Cook op het podium stapt in september, ben je als volger van de mobiele markt, en veel Tweakers-lezers vallen daaronder, zelden verrast. Meestal zijn alleen enkele details nieuw, zoals de precieze naam van een bepaald model en de exacte adviesprijs die Apple zijn telefoons meegeeft. Bij andere telefoonfabrikanten gaat het al net zo: daverende verrassingen zijn zeldzaam in de mobiele markt.

Een zeldzame verrassing: Jo Harlow kondigt de Nokia 808 PureView aan op het MWC 2012.

Wanneer je weet wat er voorafgaat aan de presentatie van een telefoon, is dat volstrekt logisch. Je hebt als fabrikant de keuze: of je verrast het publiek door telefoons vroeg aan te kondigen, maar het nadeel is dat er veel tijd zit tussen de aankondiging en het moment dat kijkers van de aankondiging de smartphone echt kunnen kopen. De andere optie is om weinig tijd te laten tussen de aankondiging en de release, maar dan is de verrassing weg. Fabrikanten kiezen doorgaans voor het laatste, omdat niet iedereen de mobiele markt op de voet volgt en zij dus wel verrast kunnen worden met een aankondiging.

Geruchten over telefoons Soort info Betrokken partijen Bronnen van geruchten
> 1 jaar voor release Nieuwe functies Bedrijf zelf, klein aantal toeleveranciers Vaak Westerse bronnen en analisten
12-9 maanden voor release Vastgestelde functies en ontwerp Bedrijf zelf, toeleveranciers Westerse bronnen, analisten, Aziatische bronnen
9-6 maanden voor release Ontwerp, gebruikte componenten Bedrijf zelf, toeleveranciers Westerse bronnen, analisten, Aziatische bronnen
6-3 maanden voor release Exacte specs en afmetingen Bedrijf zelf, toeleveranciers, productiebedrijven Gemengde bronnen
3-0 maanden voor release Exacte specs en functies Bedrijf zelf, toeleveranciers, productiebedrijven, providers, keuringsinstanties Gemengde bronnen

De eerste fase: r&d

De eerste fase is vaak voor analisten en Westerse journalisten als Mark Gurman van persbureau Bloomberg en youtuber Jon Prosser van Front Page Tech. Ook analisten als Ming-Chi Kuo doen vaak veel duiten in het geruchtenzakje. Zij publiceren dan vooral informatie over functies die verderop op de roadmap staan. De meest waarschijnlijke bronnen daarvoor zijn mensen binnen de r&d-afdeling van Apple. Er zijn in dit stadium weinig mensen op de hoogte van de plannen, laat staan dat bekend is welke functie precies voor welke iPhone zal zijn.

Een voorbeeld van zo'n gerucht is de komst van een vingerafdrukscanner achter het scherm. Kuo stelde toen de iPhone 13 uitkwam al dat de iPhone 14-serie geen Touch ID achter het scherm zou gaan krijgen. En Prosser had het bijvoorbeeld in 2020 over iPhones met meerdere schermen. Daarbij gaat het om prototypes, waarbij onduidelijk is of en wanneer die zullen uitkomen.

De geruchten in dit stadium zijn meestal weinig concreet. Het gaat meer over de richting die Apple op wil. Zo zei Kuo in april 2021, bijna anderhalf jaar voor de vermoedelijke release, dat er dit jaar geen mini-iPhone meer zou gaan verschijnen.

Het is ook een stadium waarin er informatie en renders verschijnen die later een correctie krijgen. Zo zou de iPhone 14 Pro Max volgens Prosser geen notch krijgen, maar een enkel cameragat. Dat claimde hij meer dan een jaar voor de vermoedelijke release. Inmiddels zegt hij dat het gaat om een dubbel cameragat, waarvan een ovaal.

Vermeende iPhone 14 Pro Max-renders via Front Page Tech

Ongeveer een jaar voor release

In de periode ongeveer een jaar voor de release veranderen de geruchten. Het zou kunnen dat Apple rond die tijd de definitieve keuzes maakt op het gebied van ontwerp en onderdelen. Daardoor moeten er deals komen met toeleveranciers en vindt de verificatie van het ontwerp plaats; past alles precies zoals Apple heeft bedacht of moeten er nog details worden aangepast?

Omdat er langzaam aan meer mensen en bedrijven betrokken raken bij het proces, zijn er meer plekken waar een lek vandaan kan komen. Dat zorgt er ook voor dat geruchten niet langer het domein zijn van mensen als analist Kuo en Bloomberg-redacteur Gurman.

Omdat Apple op dat moment het ontwerp lijkt te hebben vastgesteld, is er meer overzicht over wat de volgende iPhone zal gaan bieden. Dit is het punt in het proces waar jaren geleden voor het eerst naar buiten kwam dat de iPhone 7 geen 3,5mm-jack zou hebben. Dat gebeurde via Macotakara uit Japan.

Het is ook een fase waarin veel geruchten naar buiten komen die later niet blijken te kloppen. Dat komt vermoedelijk doordat weinig betrokkenen het hele plaatje hebben en dus niet weten of een bepaalde functie het wel of niet gehaald heeft. Zo zijn er vaak geruchten geweest dat Apple iPhones zou gaan voorzien van USB-C. Dat gerucht ging al in 2015, maar het is nu jaren later en er is niks van gekomen. Het kan zijn dat Apple prototypes heeft gehad, of dat een toeleverancier iOS-code met USB-C-ondersteuning onder ogen heeft gekregen. Vaak houden bronnen informatie vaag, om niet te verraden waar de informatie precies vandaan komt.

Je kunt natuurlijk nog altijd zelf een USB-C-poort op je iPhone zetten.

Ongeveer acht maanden voor release

In de periode zo rond acht maanden voor de release heeft Apple niet alleen knopen doorgehakt, maar plaatst het vermoedelijk ook bestellingen voor componenten. Daardoor ontstaat een veel beter beeld van hoe een toekomstige iPhone eruit komt te zien en in welke formaten hij zal komen.

Het is de periode aan het begin van het jaar dat de eerste exacte specificaties naar buiten komen, maar vaak zonder een exact idee van de precieze modelnamen. Als je dit bericht terugleest over wat de iPhone 12-serie zou worden, dan zie je al snel wat er is gebeurd. De iPhone 12 mini heette daar iPhone 12 Pro, maar de schermdiagonaal en afmetingen kloppen bij benadering. Bovendien was er nog geen idee dat er vier iPhones zouden gaan verschijnen. De iPhone 12 en 12 Pro lijken extern en intern ook veel op elkaar.

Het is ook de tijd dat makers van accessoires langzaam een interesse beginnen te ontwikkelen in de komende iPhones: mensen kopen vaak hoesjes tegelijk met een nieuwe telefoon. Het maken van een hoesje is niet zo gecompliceerd als het ontwerpen van een telefoon, maar er is wel wat tijd nodig om alles klaar te hebben voor de release.

Intussen zal Apple in deze periode alles klaarmaken voor de massaproductie van de nieuwe iPhones. Dat betekent dat steeds meer mensen en bedrijven op de hoogte zijn van de exacte plannen en dat maakt de kans op lekken steeds groter.

iPhone 12-renders van Max Weinbach

Ongeveer een half jaar voor release

Dit is de periode waar we nu in zitten. Zo een half jaar voor release ontstaat een duidelijk beeld van hoe de line-up voor dit jaar eruitziet. Er komen meer renders en beelden en soms zijn hoesjesmakers ook al bezig met het maken van cases op basis van die afmetingen. Ook komt er meer technische informatie beschikbaar, vooral over de hardware.

Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan solide informatie over de camerasensors die in de nieuwe iPhones zitten. Zo kwam in 2020 in maart naar buiten dat er iPhone 12-modellen zouden komen met een tof-sensor en de Pro-modellen hebben die ook. Ook de camera met ultragroothoeklens die autofocus zou krijgen was een detail dat in deze fase naar buiten kwam. Dit jaar gaat het onder meer om een indruk van de ontwerpen van de vier iPhones, naast details over het camera-eiland.

De laatste maanden voor release

In de laatste maanden voor de release zijn de bronnen voor geruchten een stuk gemengder. Dat is ook logisch. Apple moet de telefoons opsturen naar keuringsinstanties wereldwijd, zoals de FCC in de VS, maar bijvoorbeeld ook de Bluetooth SIG en Wi-Fi Alliance. Dit is ook de fase dat providers gebrieft worden over wat eraan komt.

iPhone 8 in hoesje, render van EvLeaks

Dit is namelijk de fase waarin de marketingplannen worden uitgewerkt. Apple doet zijn eigen marketing in thuisland Verenigde Staten, maar in Nederland en België doet Apple niet aan marketing. Dat gebeurt bij providers en retailers. Die krijgen dan niet de telefoons en de namen te zien, maar sommige dingen moet Apple wel van tevoren zeggen, zoals een releasedatum en details rond de prijzen. De geruchten rondom nieuwe iPhones richten zich daarom vooral op details rond prijs en release, of wat er in de doos zit.

Een ander element is dat Apple zijn nieuwe iOS-versie al in juni in bèta uitbrengt en in die code zijn ook vaak verwijzingen te vinden naar nieuwe softwarefuncties voor komende iPhones. Zo kwam in 2013 naar buiten dat de iPhone 5s een vingerafdrukscanner zou gaan bevatten. Als die hele geruchtenmolen is geweest, volgt de aankondiging in het najaar en tegen die tijd is het hele circus voor het volgende jaar alweer begonnen.

Andere telefoons

De geruchten rond andere telefoons zijn minder talrijk en minder voorspelbaar. Google Pixel-telefoons lekken steevast voor de release op allerlei manieren uit, terwijl er ook altijd al van alles bekend is over Galaxy S-telefoons.

Dat de geruchten minder zijn, ligt vermoedelijk aan de vraag vanuit gebruikers. Artikelen en video's over een midrange-Xiaomi-telefoon hebben een kleiner publiek dan verhalen over een nog niet aangekondigde iPhone. Bovendien zijn de toeleveringsketens minder lang. Andere telefoons zijn ook in massaproductie, maar hoeven niet met tientallen miljoenen exemplaren gemaakt te worden. Ook zijn er vaak minder marketingplannen. Dat maakt geheimhouding, zeker in de vroege fase, ook iets makkelijker.

Als Android-telefoons lekken, gebeurt dat vaak tussen zes en drie maanden voor release. Vaak gaat het gelijk om een heel pakket, waaronder renders van het apparaat en basale specs. Dat gebeurde bij de S22-serie, waarvan renders in september verschenen - ruim vijf maanden voor release. De renders bleken niet helemaal te kloppen, maar de afmetingen wel. Bij de S22 was het 'Apple-patroon' ook duidelijk te zien. De geruchtenmolen kwam op gang met details over camera's, waarna renders en specs volgden en vervolgens de aandacht ging naar de release.

Samsung Galaxy S22 en S22+ via OnLeaks, Zouton en 91mobiles

Tot slot

De komende maanden kunnen we geruchten verwachten over onder meer de releasedatum van de volgende iPhones, bepaalde software- en camerafuncties en misschien wat over de prijzen. Dat is logisch, want het is waar Apple en partnerbedrijven zitten in de cyclus. De geruchten volgen logischerwijs op de informatie die Apple verspreidt.

De vraag is hoe zich dat de komende jaren zal ontwikkelen. De markt voor smartphones is al enige jaren verzadigd en dat kan invloed hebben op de vraag naar geruchten over nieuwe iPhones. Als mensen niet of minder klikken, zullen leakers hun aandacht in elk geval deels op iets anders gaan richten.

De vraag is of we nog ooit een verrassing zullen zien, zoals lang geleden gebruikelijk was. De eerste iPhone in 2007 was een complete verrassing, mede omdat het zo ver voor de release was: hij kwam pas vijf maanden later uit. Bij de derde iPhone in 2009 was er voor de presentatie al niks geheim meer. Lekken is niet van alle tijden, maar zolang smartphones mainstream zijn, is er vrijwel geen verrassende smartphonepresentatie meer geweest. Want dát er geruchten komen die de verrassing weghalen, daar kun je de klok op gelijk zetten.

Dit artikel kun je gratis lezen zonder adblocker

Alle content op Tweakers is gratis voor iedereen toegankelijk. Het enige dat we van je vragen is dat je de advertenties niet blokkeert, zodat we de inkomsten hebben om in Tweakers te blijven investeren. Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat je privacy of veiligheid in het geding komt, want ons advertentiesysteem werkt volledig zonder thirdpartytracking.

Bekijk onze uitleg hoe je voor Tweakers een uitzondering kunt maken in je adblocker.

Ben je abonnee? Log dan in.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

26-04-2022 • 06:00

13 Linkedin

Reacties (13)

13
13
5
1
0
7
Wijzig sortering
Leuk voorbeeld in het stuk:
Een voorbeeld van zo'n gerucht is de komst van een vingerafdrukscanner achter het scherm. Kuo stelde toen de iPhone 13 uitkwam al dat de iPhone 14-serie geen Touch ID achter het scherm zou gaan krijgen.
Dit speelde echter óók al in de aanloop naar de iPhone 13. Toen was er sprake van dat de 13-reeks zowel FaceID als TouchID (in scherm) zou krijgen. Dit heeft echt maanden op alle sites gestaan, totdat zowat 4-5 maanden (?) voor release de glazen bol draaide en werd verkondigd dat het toch niet ging gebeuren.

Voor mij als fervent TouchID gebruiker / fan, was dat wel een domper, maar desondanks heb ik de 13 mini gekocht. Op vrijwel alle vlakken ben ik hartstikke tevreden met mijn compacte toestel, maar dat ik enkel FaceID heb op het toestel stoort me nog dagelijks. Met Toud ID kun je onder alle omstandigheden unlocken, ongeacht of je een slok koffie neemt, het toestel plat op tafel ligt of je met je hoofd in je kussen ligt verzonken. Plus, het gebrek van de 'home' plek op het scherm, brengt met zich mee dat er meer gestures gebruikt worden op het scherm, waardoor je toch geregeld je app sluit, terwijl je eigenlijk gewoon wat anders trachtte te doen.

Al met al hoeven ze van mij die 'voorspellingen' of lekken niet zo frequent te ventileren, zeker niet als ze gewoon het tegenovergestelde van de waarheid zijn. Vertraag de PR molen dan maar wat en lek een maandje later..
eigenlijk moegen we af van woorden als geruchten, het zn. lekken van informatie etc. Het maakt de info zogenaamd extra spannend maar het is gewoon geregiseerd door communicatie en market afdelingen. Niet alleen voor Apple, iedereen doet het. Andere merken, hardware, games. Dus niet " blogger xyz gokt hoe het nieuwe ontwerp zal zijn en heeft doorgaans gelijk..." maar hij heeft van merk x de nieuwe specs gekregen.

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 26 april 2022 07:49]

Heb je hier enig bewijs voor of is dit pure fantasie?
Gewoon nadenken. Als je alle eerste informatie analyseert is het altijd "gelekt"". Ook bij een zelfde bedrijf, bijv een uitgever van games. Een berijf met een fantatische marketing strategie als Apple lekt dan altijd precies op het juiste moment informatie, bijv een paar maanden voor een nieuwe release. Je zou verwachten dat als een lek iets oncontroleerbaars is dat het op veel willekeurigere momenten werd gedaan., en als lekken erg gevonden werd gebeurde het een of twee keer en volgen er strenge maatregelen. Nu leest iedereen het want het geeft je een gevoel de ander voor te zijn, je zit er bovenop.

Je kunt uiteindelijk niets anders concluderen dat "lekken" de hype verhoogd en gewoon een marketing strategie is.
"lekken" = proefballon
Volgens mij is Apple niet zo van van de proefballonnen, die doen gewoon.
Ik denk ook dat ze niet van de proefballonnen zijn. Wel denk ik dat hun marketing blij is als mensen een jaar lang over geruchten aan het praten zijn.
Natuurlijk, het is gewoon gratis reclame. Daarnaast; iedereen weet wel dat er ongeveer elk jaar een nieuwe iPhone / iPad uitkomt. Toen ik in de markt begon te raken voor een nieuwe iPad, was mijn eerste impuls om te kijken of er een nieuwe in het verschiet lag. Dan kom je vanzelf op geruchtenmolens uit en ga je je aankoop al min of meer zitten plannen.
Ik denk juist dat ze héél goed kijken naar wat klanten willen. Marktonderzoeken. Prijzen. Technische haalbaarheid. Past het product in de belevingswereld. Past het in de praktijk. Zijn er samenwerkingen mogelijk met andere producten, binnen en buiten het Apple ecosysteem. Is de markt niet al verzadigd. Welke doelgroepen lopen er precies warm voor. Kannibaliseert het nieuwe product op de bestaande eigen producten?

Juist omdat ze heel zeker willen zijn dat het een succes wordt, komt Apple niet vaak met een echt nieuw product. Het komst heel nauw. Voor je het weet loop je te ver voor of kom je met een niche-product.

De Newton was in veel opzichten zijn tijd vooruit en flopte daarom, terwijl vergelijkbare producten een paar jaar later wél een succes waren.
Een stel YT-ers praten elkaar na in de hijgerige jacht op kijkers. Neem dat gerucht dat de iPhone 13 standaard satelliet verbindingen zou hebben. Kijk dan eens naar de datums waarop die filmpjes gepubliceerd zijn.

Je ziet het nu ook met de Tesla PI smartphone. Bizarre specificaties suggereren, waarschijnlijk technisch onmogelijkheden zoals "even opladen met de ingebouwde zonnepanelen".

Apple lijkt het voordeel te hebben van een grote groep trouwe fans, die Apple als een ster zien. Net als dat fans "alles" van b.v. Britney Spears willen weten. Die zullen hun waardering niet onder stoelen of banken steken als ze een gratis Apple product krijgen. Beste reclame voor Apple voor lage kosten.

Vooral in de beginjaren had Apple vaak inspirerende ontwikkelingen, neem die draadloze oortjes die nu overal en nergens gekloond worden. Dat vond ik extra nieuwswaarde hebben, leuk om de roddels daarover te horen. Tevreden over mijn iPhone en Apple watch. Het nieuwe is nu vaak een megapixel meer hier en daar, een millimeter dunner of smaller of een gratis abbo bij aankoop van een apparaat. Ik voel niet de noodzaak om het nieuwste model te hebben omdat ik iets essentieels mis. Als de iPhone 15 bijvoorbeeld 10 dagen zou werken op 1 oplading, dat zou een aankoop motivatie voor mij zijn.
Vooral in de beginjaren had Apple vaak inspirerende ontwikkelingen, neem die draadloze oortjes die nu overal en nergens gekloond worden.
Je kijkt nu door je persoonlijke bril. Dat mag natuurlijk, maar de beginjaren van Apple waren de jaren tachtig ;)
Het nieuwe is nu vaak een megapixel meer hier en daar, een millimeter dunner of smaller of een gratis abbo bij aankoop van een apparaat.
Helemaal mee eens, maar let wel: Dit is altijd al zo geweest, met elk product van Apple. Heel zelden komen ze met een nieuwe variant computerproduct, maar er is nooit een periode geweest dat Apple elk jaar met een totaal nieuw product kwam.

Zelfs als ze dat wel doen, lopen die producten vaak een hele tijd nog maar matig ook. De Watch en de AppleTV bijvoorbeeld.
Ik vond de Apple II ook een knappe computer in die tijd. Ik voel me oud :D

Weet je, er is een doelgroep die nauwelijks buiten Apple om kan, de blinde of slechtzienden die ook wil weten wanneer de volgende trein komt of waar gebouw X is. Out of de box zit er al zoveel in, voiceover, braille, vergroting, slimme kleuromkering, bediening. De Android / Google toestellen zetten stappen voor die doelgroep - juich het toe. Neem een Samsung Gear 3 smartwatch, die spreekt al de knoppen uit. Komt echter nog niet in de buurt van Apple.

Ja, spraakuitvoer, loopnavigatie, OCR, het vreet stroom. Eigenlijk is een Apple battery sleeve verplicht om de dag te halen. En/of een ruim gedimensioneerde powerbank.
Anoniem: 467952
26 april 2022 13:40
Zelden verrast omdat alles al goed werkt en de meeste snufjes wel al uitgevonden zijn. Waar iedereen van zou opkijken is een bijna onbreekbare iPhone die een batterij heeft die een week mee gaat. Maar dat is misschien iets voor binnen 15 jaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee