Je kunt er de klok niet exact op gelijk zetten, maar toch zit er een ritme en patroon in telefoongeruchten. Aan de hand van de cyclus rond iPhones zetten we op een rij waarom je bepaalde informatie over onaangekondigde telefoons op bepaalde momenten op internet vindt.
Als Apple-ceo Tim Cook op het podium stapt in september, ben je als volger van de mobiele markt, en veel Tweakers-lezers vallen daaronder, zelden verrast. Meestal zijn alleen enkele details nieuw, zoals de precieze naam van een bepaald model en de exacte adviesprijs die Apple zijn telefoons meegeeft. Bij andere telefoonfabrikanten gaat het al net zo: daverende verrassingen zijn zeldzaam in de mobiele markt.
Wanneer je weet wat er voorafgaat aan de presentatie van een telefoon, is dat volstrekt logisch. Je hebt als fabrikant de keuze: of je verrast het publiek door telefoons vroeg aan te kondigen, maar het nadeel is dat er veel tijd zit tussen de aankondiging en het moment dat kijkers van de aankondiging de smartphone echt kunnen kopen. De andere optie is om weinig tijd te laten tussen de aankondiging en de release, maar dan is de verrassing weg. Fabrikanten kiezen doorgaans voor het laatste, omdat niet iedereen de mobiele markt op de voet volgt en zij dus wel verrast kunnen worden met een aankondiging.
Geruchten over telefoons | Soort info | Betrokken partijen | Bronnen van geruchten |
> 1 jaar voor release | Nieuwe functies | Bedrijf zelf, klein aantal toeleveranciers | Vaak Westerse bronnen en analisten |
12-9 maanden voor release | Vastgestelde functies en ontwerp | Bedrijf zelf, toeleveranciers | Westerse bronnen, analisten, Aziatische bronnen |
9-6 maanden voor release | Ontwerp, gebruikte componenten | Bedrijf zelf, toeleveranciers | Westerse bronnen, analisten, Aziatische bronnen |
6-3 maanden voor release | Exacte specs en afmetingen | Bedrijf zelf, toeleveranciers, productiebedrijven | Gemengde bronnen |
3-0 maanden voor release | Exacte specs en functies | Bedrijf zelf, toeleveranciers, productiebedrijven, providers, keuringsinstanties | Gemengde bronnen |
De eerste fase: r&d
De eerste fase is vaak voor analisten en Westerse journalisten als Mark Gurman van persbureau Bloomberg en youtuber Jon Prosser van Front Page Tech. Ook analisten als Ming-Chi Kuo doen vaak veel duiten in het geruchtenzakje. Zij publiceren dan vooral informatie over functies die verderop op de roadmap staan. De meest waarschijnlijke bronnen daarvoor zijn mensen binnen de r&d-afdeling van Apple. Er zijn in dit stadium weinig mensen op de hoogte van de plannen, laat staan dat bekend is welke functie precies voor welke iPhone zal zijn.
Een voorbeeld van zo'n gerucht is de komst van een vingerafdrukscanner achter het scherm. Kuo stelde toen de iPhone 13 uitkwam al dat de iPhone 14-serie geen Touch ID achter het scherm zou gaan krijgen. En Prosser had het bijvoorbeeld in 2020 over iPhones met meerdere schermen. Daarbij gaat het om prototypes, waarbij onduidelijk is of en wanneer die zullen uitkomen.
De geruchten in dit stadium zijn meestal weinig concreet. Het gaat meer over de richting die Apple op wil. Zo zei Kuo in april 2021, bijna anderhalf jaar voor de vermoedelijke release, dat er dit jaar geen mini-iPhone meer zou gaan verschijnen.
Het is ook een stadium waarin er informatie en renders verschijnen die later een correctie krijgen. Zo zou de iPhone 14 Pro Max volgens Prosser geen notch krijgen, maar een enkel cameragat. Dat claimde hij meer dan een jaar voor de vermoedelijke release. Inmiddels zegt hij dat het gaat om een dubbel cameragat, waarvan een ovaal.
Ongeveer een jaar voor release
In de periode ongeveer een jaar voor de release veranderen de geruchten. Het zou kunnen dat Apple rond die tijd de definitieve keuzes maakt op het gebied van ontwerp en onderdelen. Daardoor moeten er deals komen met toeleveranciers en vindt de verificatie van het ontwerp plaats; past alles precies zoals Apple heeft bedacht of moeten er nog details worden aangepast?
Omdat er langzaam aan meer mensen en bedrijven betrokken raken bij het proces, zijn er meer plekken waar een lek vandaan kan komen. Dat zorgt er ook voor dat geruchten niet langer het domein zijn van mensen als analist Kuo en Bloomberg-redacteur Gurman.
Omdat Apple op dat moment het ontwerp lijkt te hebben vastgesteld, is er meer overzicht over wat de volgende iPhone zal gaan bieden. Dit is het punt in het proces waar jaren geleden voor het eerst naar buiten kwam dat de iPhone 7 geen 3,5mm-jack zou hebben. Dat gebeurde via Macotakara uit Japan.
Het is ook een fase waarin veel geruchten naar buiten komen die later niet blijken te kloppen. Dat komt vermoedelijk doordat weinig betrokkenen het hele plaatje hebben en dus niet weten of een bepaalde functie het wel of niet gehaald heeft. Zo zijn er vaak geruchten geweest dat Apple iPhones zou gaan voorzien van USB-C. Dat gerucht ging al in 2015, maar het is nu jaren later en er is niks van gekomen. Het kan zijn dat Apple prototypes heeft gehad, of dat een toeleverancier iOS-code met USB-C-ondersteuning onder ogen heeft gekregen. Vaak houden bronnen informatie vaag, om niet te verraden waar de informatie precies vandaan komt.
/i/2004764992.png?f=imagenormal)
Ongeveer acht maanden voor release
In de periode zo rond acht maanden voor de release heeft Apple niet alleen knopen doorgehakt, maar plaatst het vermoedelijk ook bestellingen voor componenten. Daardoor ontstaat een veel beter beeld van hoe een toekomstige iPhone eruit komt te zien en in welke formaten hij zal komen.
Het is de periode aan het begin van het jaar dat de eerste exacte specificaties naar buiten komen, maar vaak zonder een exact idee van de precieze modelnamen. Als je dit bericht terugleest over wat de iPhone 12-serie zou worden, dan zie je al snel wat er is gebeurd. De iPhone 12 mini heette daar iPhone 12 Pro, maar de schermdiagonaal en afmetingen kloppen bij benadering. Bovendien was er nog geen idee dat er vier iPhones zouden gaan verschijnen. De iPhone 12 en 12 Pro lijken extern en intern ook veel op elkaar.
Het is ook de tijd dat makers van accessoires langzaam een interesse beginnen te ontwikkelen in de komende iPhones: mensen kopen vaak hoesjes tegelijk met een nieuwe telefoon. Het maken van een hoesje is niet zo gecompliceerd als het ontwerpen van een telefoon, maar er is wel wat tijd nodig om alles klaar te hebben voor de release.
Intussen zal Apple in deze periode alles klaarmaken voor de massaproductie van de nieuwe iPhones. Dat betekent dat steeds meer mensen en bedrijven op de hoogte zijn van de exacte plannen en dat maakt de kans op lekken steeds groter.
Ongeveer een half jaar voor release
Dit is de periode waar we nu in zitten. Zo een half jaar voor release ontstaat een duidelijk beeld van hoe de line-up voor dit jaar eruitziet. Er komen meer renders en beelden en soms zijn hoesjesmakers ook al bezig met het maken van cases op basis van die afmetingen. Ook komt er meer technische informatie beschikbaar, vooral over de hardware.
Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan solide informatie over de camerasensors die in de nieuwe iPhones zitten. Zo kwam in 2020 in maart naar buiten dat er iPhone 12-modellen zouden komen met een tof-sensor en de Pro-modellen hebben die ook. Ook de camera met ultragroothoeklens die autofocus zou krijgen was een detail dat in deze fase naar buiten kwam. Dit jaar gaat het onder meer om een indruk van de ontwerpen van de vier iPhones, naast details over het camera-eiland.
De laatste maanden voor release
In de laatste maanden voor de release zijn de bronnen voor geruchten een stuk gemengder. Dat is ook logisch. Apple moet de telefoons opsturen naar keuringsinstanties wereldwijd, zoals de FCC in de VS, maar bijvoorbeeld ook de Bluetooth SIG en Wi-Fi Alliance. Dit is ook de fase dat providers gebrieft worden over wat eraan komt.
:strip_exif()/i/2001602601.jpeg?f=thumblarge)
Dit is namelijk de fase waarin de marketingplannen worden uitgewerkt. Apple doet zijn eigen marketing in thuisland Verenigde Staten, maar in Nederland en België doet Apple niet aan marketing. Dat gebeurt bij providers en retailers. Die krijgen dan niet de telefoons en de namen te zien, maar sommige dingen moet Apple wel van tevoren zeggen, zoals een releasedatum en details rond de prijzen. De geruchten rondom nieuwe iPhones richten zich daarom vooral op details rond prijs en release, of wat er in de doos zit.
Een ander element is dat Apple zijn nieuwe iOS-versie al in juni in bèta uitbrengt en in die code zijn ook vaak verwijzingen te vinden naar nieuwe softwarefuncties voor komende iPhones. Zo kwam in 2013 naar buiten dat de iPhone 5s een vingerafdrukscanner zou gaan bevatten. Als die hele geruchtenmolen is geweest, volgt de aankondiging in het najaar en tegen die tijd is het hele circus voor het volgende jaar alweer begonnen.
Andere telefoons
De geruchten rond andere telefoons zijn minder talrijk en minder voorspelbaar. Google Pixel-telefoons lekken steevast voor de release op allerlei manieren uit, terwijl er ook altijd al van alles bekend is over Galaxy S-telefoons.
Dat de geruchten minder zijn, ligt vermoedelijk aan de vraag vanuit gebruikers. Artikelen en video's over een midrange-Xiaomi-telefoon hebben een kleiner publiek dan verhalen over een nog niet aangekondigde iPhone. Bovendien zijn de toeleveringsketens minder lang. Andere telefoons zijn ook in massaproductie, maar hoeven niet met tientallen miljoenen exemplaren gemaakt te worden. Ook zijn er vaak minder marketingplannen. Dat maakt geheimhouding, zeker in de vroege fase, ook iets makkelijker.
Als Android-telefoons lekken, gebeurt dat vaak tussen zes en drie maanden voor release. Vaak gaat het gelijk om een heel pakket, waaronder renders van het apparaat en basale specs. Dat gebeurde bij de S22-serie, waarvan renders in september verschenen - ruim vijf maanden voor release. De renders bleken niet helemaal te kloppen, maar de afmetingen wel. Bij de S22 was het 'Apple-patroon' ook duidelijk te zien. De geruchtenmolen kwam op gang met details over camera's, waarna renders en specs volgden en vervolgens de aandacht ging naar de release.
Tot slot
De komende maanden kunnen we geruchten verwachten over onder meer de releasedatum van de volgende iPhones, bepaalde software- en camerafuncties en misschien wat over de prijzen. Dat is logisch, want het is waar Apple en partnerbedrijven zitten in de cyclus. De geruchten volgen logischerwijs op de informatie die Apple verspreidt.
De vraag is hoe zich dat de komende jaren zal ontwikkelen. De markt voor smartphones is al enige jaren verzadigd en dat kan invloed hebben op de vraag naar geruchten over nieuwe iPhones. Als mensen niet of minder klikken, zullen leakers hun aandacht in elk geval deels op iets anders gaan richten.
De vraag is of we nog ooit een verrassing zullen zien, zoals lang geleden gebruikelijk was. De eerste iPhone in 2007 was een complete verrassing, mede omdat het zo ver voor de release was: hij kwam pas vijf maanden later uit. Bij de derde iPhone in 2009 was er voor de presentatie al niks geheim meer. Lekken is niet van alle tijden, maar zolang smartphones mainstream zijn, is er vrijwel geen verrassende smartphonepresentatie meer geweest. Want dát er geruchten komen die de verrassing weghalen, daar kun je de klok op gelijk zetten.