Samsung zou volgens een recent artikel te maken hebben met veel minder vraag naar zijn midrangesmartphones dan voorzien. Daardoor zouden er 50 miljoen onverkochte smartphones in pakhuizen liggen. Die ontwikkeling is te zien aan de prijsontwikkeling van midrangemodellen.
Veel van die voorraad van 50 miljoen onverkochte smartphones zijn Galaxy A-modellen, claimt The Elec op basis van eigen bronnen binnen het bedrijf. Bovendien zou Samsung de orders bij toeleveranciers tussen april en mei hebben verlaagd met 30 tot 70 procent en zou het 10 tot 20 procent minder smartphones aan het produceren zijn.
Bij dat nieuws zijn in elk geval details aan te tekenen. Ten eerste is het onbevestigd; het is onwaarschijnlijk dat Samsung, als het waar is, dit zelf naar buiten zou willen brengen. Bronnen kunnen wellicht niet het hele plaatje compleet hebben of ernaast zitten met exacte cijfers. Bronnen binnen een bedrijf hebben meestal de trend wel goed in beeld, dus of het goed gaat of juist niet.
Het is normaal om een voorraad aan te leggen van al aangekondigde en van niet aangekondigde smartphones. Zo kunnen ze snel bij winkels en webwinkels liggen, waardoor de levertijden binnen de perken blijven. Volgens The Elec houden veel fabrikanten rond 10 procent van de jaarproductie aan als voorraad. Dat zou neerkomen op tussen 20 en 30 miljoen stuks op voorraad.
Gaat de prijs omlaag?
Nu is dit als informatie lastig te controleren, maar er is een manier om af te leiden of de vraag naar Samsung-smartphones uit de middenklasse aan de lage kant is. Dat kan door te kijken naar de prijzen van die midrangemodellen. Immers, als de vraag laag is en de voorraad hoog, ontstaat er druk om de prijzen te verlagen. Voorraad aanhouden is duur en het is goedkoper om dan al geproduceerde exemplaren tegen een lagere prijs aan te bieden.
Daarvoor is het nuttig om de twee belangrijkste midrangemodellen eruit te pikken: de A33 en A53. Daarvan hadden we vorige maand een review; de telefoons zelf zijn al iets langer te koop. Bovendien hadden ze voorgangers uit de afgelopen twee jaar. Daardoor kunnen we zien hoe de prijzen daarvan zich in de maanden na release hebben ontwikkeld.
Wat je hieraan ziet, is dat de prijs van midrangesmartphones vrijwel altijd daalt. Uitzondering is vorig jaar, toen de A52 door chiptekorten op dezelfde prijs bleef hangen. Dat de prijs in de loop van enkele maanden na release al daalt, is dus zeker geen uitzondering, maar de vraag is hoeveel.
Om dat te zien, zetten we de A-telefoons tegenover de Galaxy S-modellen. Daarbij gaat het over de S22, S21 en S20 en, om de duurste klasse erbij te pakken, de Ultra-modellen daarvan. Zo kunnen we zien of de midrangemodellen minder in trek zijn dan in vorige jaren én dan andere Samsung-modellen.
Alleen bij de telefoons van dit jaar is de daling bij beide modellen meer dan 20 procent ten opzichte van de prijs bij release, terwijl de S22's in de drie maanden na release ongeveer 7 procent in prijs daalden. De daling is iets steviger dan in vorige jaren.
De daling was in 2020 bij de A51 en A31 rond 16 procent, dat is nu 23 procent. In 2021 zaten de A- en S-modellen relatief dicht op elkaar, toen de daling bij de A52 en A32 uitkwam op 9,4 procent en bij de S-modellen op 6,5 procent.
Daarbij is wel aan te tekenen dat het alleen gaat om prijzen in de losse verkoop. Deals in combinatie met abonnementen zijn in de prijsinformatie van de Pricewatch niet terug te vinden en dus niet mee te wegen. Toch is dat wel een manier om snel van voorraden af te komen; een provider koopt een voorraad op tegen korting en biedt die korting weer bij abonnementen, waardoor het toestel alleen in combinatie met een abonnement goedkoper is. Over dit fenomeen schreven we eerder al eens.
Samsung ging zelf al eens in op hoe de vraag naar Galaxy A-telefoons zich zou ontwikkelen bij de presentatie van de kwartaalcijfers eind april. "We zullen actief inspelen op de vraag op de massamarkt en de verkoop van de midrangetelefoons uitbreiden." Dat wijst erop dat Samsung eind april nog dacht dat de verkopen van de A-telefoons in de lift zaten.
Tot slot
De informatie van The Elec over de grote voorraad onverkochte midrangesmartphones is lastig te controleren, maar we zien in de Pricewatch wel een grotere prijsdaling dan in eerdere jaren bij Galaxy A-telefoons én een grotere daling dan bij de Galaxy S-modellen van dit jaar. Dat wijst erop dat er inderdaad minder vraag en/of meer aanbod is.
Er is natuurlijk macro-economisch veel gebeurd, met tekorten op het gebied van materialen, hoge inflatie in veel landen en de oorlog van Rusland in en tegen Oekraïne. In dat licht valt het met de onrust wat prijzen betreft wel mee. Een kwart van de prijs af in drie maanden, zoals met de A53 is gebeurd, is best veel, maar uitzonderlijk is het ook weer niet. Als een product echt niet populair is, kan het zomaar zijn dat de fabrikant driekwart van de prijs afhaalt, en dat is hier duidelijk niet gebeurd.