Er zou weinig vraag zijn naar Samsung-smartphones en dat is te zien aan prijzen

Samsung zou volgens een recent artikel te maken hebben met veel minder vraag naar zijn midrangesmartphones dan voorzien. Daardoor zouden er 50 miljoen onverkochte smartphones in pakhuizen liggen. Die ontwikkeling is te zien aan de prijsontwikkeling van midrangemodellen.

Veel van die voorraad van 50 miljoen onverkochte smartphones zijn Galaxy A-modellen, claimt The Elec op basis van eigen bronnen binnen het bedrijf. Bovendien zou Samsung de orders bij toeleveranciers tussen april en mei hebben verlaagd met 30 tot 70 procent en zou het 10 tot 20 procent minder smartphones aan het produceren zijn.

Bij dat nieuws zijn in elk geval details aan te tekenen. Ten eerste is het onbevestigd; het is onwaarschijnlijk dat Samsung, als het waar is, dit zelf naar buiten zou willen brengen. Bronnen kunnen wellicht niet het hele plaatje compleet hebben of ernaast zitten met exacte cijfers. Bronnen binnen een bedrijf hebben meestal de trend wel goed in beeld, dus of het goed gaat of juist niet.

Het is normaal om een voorraad aan te leggen van al aangekondigde en van niet aangekondigde smartphones. Zo kunnen ze snel bij winkels en webwinkels liggen, waardoor de levertijden binnen de perken blijven. Volgens The Elec houden veel fabrikanten rond 10 procent van de jaarproductie aan als voorraad. Dat zou neerkomen op tussen 20 en 30 miljoen stuks op voorraad.

Samsung Galaxy A53 A33 Hero
Samsung Galaxy A53 en A33

Gaat de prijs omlaag?

Nu is dit als informatie lastig te controleren, maar er is een manier om af te leiden of de vraag naar Samsung-smartphones uit de middenklasse aan de lage kant is. Dat kan door te kijken naar de prijzen van die midrangemodellen. Immers, als de vraag laag is en de voorraad hoog, ontstaat er druk om de prijzen te verlagen. Voorraad aanhouden is duur en het is goedkoper om dan al geproduceerde exemplaren tegen een lagere prijs aan te bieden.

Daarvoor is het nuttig om de twee belangrijkste midrangemodellen eruit te pikken: de A33 en A53. Daarvan hadden we vorige maand een review; de telefoons zelf zijn al iets langer te koop. Bovendien hadden ze voorgangers uit de afgelopen twee jaar. Daardoor kunnen we zien hoe de prijzen daarvan zich in de maanden na release hebben ontwikkeld.

Wat je hieraan ziet, is dat de prijs van midrangesmartphones vrijwel altijd daalt. Uitzondering is vorig jaar, toen de A52 door chiptekorten op dezelfde prijs bleef hangen. Dat de prijs in de loop van enkele maanden na release al daalt, is dus zeker geen uitzondering, maar de vraag is hoeveel.

Om dat te zien, zetten we de A-telefoons tegenover de Galaxy S-modellen. Daarbij gaat het over de S22, S21 en S20 en, om de duurste klasse erbij te pakken, de Ultra-modellen daarvan. Zo kunnen we zien of de midrangemodellen minder in trek zijn dan in vorige jaren én dan andere Samsung-modellen.

Alleen bij de telefoons van dit jaar is de daling bij beide modellen meer dan 20 procent ten opzichte van de prijs bij release, terwijl de S22's in de drie maanden na release ongeveer 7 procent in prijs daalden. De daling is iets steviger dan in vorige jaren.

Samsung Galaxy S22, S22+ en S22 Ultra
Samsung Galaxy S22, S22+ en S22 Ultra

De daling was in 2020 bij de A51 en A31 rond 16 procent, dat is nu 23 procent. In 2021 zaten de A- en S-modellen relatief dicht op elkaar, toen de daling bij de A52 en A32 uitkwam op 9,4 procent en bij de S-modellen op 6,5 procent.

Daarbij is wel aan te tekenen dat het alleen gaat om prijzen in de losse verkoop. Deals in combinatie met abonnementen zijn in de prijsinformatie van de Pricewatch niet terug te vinden en dus niet mee te wegen. Toch is dat wel een manier om snel van voorraden af te komen; een provider koopt een voorraad op tegen korting en biedt die korting weer bij abonnementen, waardoor het toestel alleen in combinatie met een abonnement goedkoper is. Over dit fenomeen schreven we eerder al eens.

Samsung ging zelf al eens in op hoe de vraag naar Galaxy A-telefoons zich zou ontwikkelen bij de presentatie van de kwartaalcijfers eind april. "We zullen actief inspelen op de vraag op de massamarkt en de verkoop van de midrangetelefoons uitbreiden." Dat wijst erop dat Samsung eind april nog dacht dat de verkopen van de A-telefoons in de lift zaten.

Tot slot

Samsung Galaxy A53
Samsung Galaxy A53

De informatie van The Elec over de grote voorraad onverkochte midrangesmartphones is lastig te controleren, maar we zien in de Pricewatch wel een grotere prijsdaling dan in eerdere jaren bij Galaxy A-telefoons én een grotere daling dan bij de Galaxy S-modellen van dit jaar. Dat wijst erop dat er inderdaad minder vraag en/of meer aanbod is.

Er is natuurlijk macro-economisch veel gebeurd, met tekorten op het gebied van materialen, hoge inflatie in veel landen en de oorlog van Rusland in en tegen Oekraïne. In dat licht valt het met de onrust wat prijzen betreft wel mee. Een kwart van de prijs af in drie maanden, zoals met de A53 is gebeurd, is best veel, maar uitzonderlijk is het ook weer niet. Als een product echt niet populair is, kan het zomaar zijn dat de fabrikant driekwart van de prijs afhaalt, en dat is hier duidelijk niet gebeurd.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

22-06-2022 • 12:02

83

Lees meer

De cyclus van iPhone-geruchten
De cyclus van iPhone-geruchten Nieuws van 26 april 2022

Reacties (83)

83
83
42
2
0
34
Wijzig sortering
Ik denk ook dat ze een beetje lijden onder hun eigen succes, en de vooruitgang in de markt. Waar je jaren geleden nog echt vooruitgang zag bij het upgraden van zelfs je high-end telefoon, zijn tegenwoordig zelfs de budget-telefoons vrij goed uitontwikkeld. Ze gaan langer mee zonder aan een upgrade toe te zijn, dus men koopt minder snel een nieuwe. En dat is een goede ontwikkeling. Dat is mijn take op dit nieuws.

[Reactie gewijzigd door Aardedraadje op 22 juli 2024 22:31]

Het is vaker herhaald maar ik zie bijvoorbeeld nog steeds geen enkel reden waarom ik mijn Huawei P30 Pro zou moeten vervangen. Alles wat ik er mee doe, doet het nog uitstekend. Batterijduur is goed, camera is uitstekend, alles werkt soepel en snel en drie jaar geleden gekocht voor net geen 500 euro (mooie aanbieding). Waar mensen aantal jaar geleden nog upgrade puur omdat het kan, zien we ook dat als alles in het leven duurder wordt, dat er keuzes voor luxe upgrades als eerst worden uitgesteld. Er zal een enkeling zijn die altijd het nieuwste wil hebben, maar de gros is tevreden.

Combineer dit met wat jij zegt, dat mid-range telefoons beter zijn geworden, langer worden voorzien van (veiligheids)updates en je hebt gewoon geen reden om te vervangen tenzij defect. Dat whatsapp 0.3 sec sneller opstart (of snapchat)... kan ik persoonlijk niet wakker van liggen. Daarvoor ga ik geen 600+ euro voor uitgeven.
Het was niet puur omdat het kan, maar altijd ook een dikke verbetering in performance. Nu kan ik m'n iPhone 8 uit de lade halen en eigenlijk geen enkel verschil merken met m'n huidige 12...
Dat ligt toch echt aan jou perceptie :)

Open eens een paar apps en ga terug naar de eerste. Je iPhone 8 zal alles opnieuw z'n werkgeheugen in moet laden en dat geeft vertraging. Het opslag geheugen is ook trager.Het beeld is minder fel, geeft minder contrast en de foto's zijn zeker bij minder licht beduidend slechter dan van de 12.
Bij een pro of pro max merk je bij elke handeling het verschil met de 8 door de verdubbeling van de beeld verversing snelheid. De ghosting van de panelen word ook elk jaar beter en dat merk je bij het scrollen.

Het verschil is jaar op jaar zeker kleiner dan 10 jaar geleden, maar nog altijd echt wel merkbaar, zeker als je meerdere generaties terug kijkt :)
500 euro ook wel een stevig bedrag.
Mijn Samsung A52s die ik enkele maanden geleden kocht, kostte me amper 370 euro.

Het blijft natuurlijk een aftrekbare kost voor zelfstandigen. Een aftrekbare kost van 370EUR betekent voor mij dat ik misschien eens 130EUR minder netto loon kan uitkeren. En over 3 jaar is ze afgeschreven volgens de fiscus. (wat wel terecht is vind ik)

Ze kost me dus netto 3 à 4 EUR per maand.
Maar ik heb dan bijvoorbeeld wel geen abonnement op de Libelle of Knack. :-)
Anoniem: 1022589 @anno36122 juni 2022 19:23
Die 370 is juist het stevigste bedrag: het is het allemaal nèt niet. Een P30 pro daar is alles op hoog nivo. 500 euro is dan zeker niet veel.
Ik heb de A52s een week geleden gekocht voor €240 bij Ben. 4 jaar updates. Batterij aan het einde van de dag boven de 50%, alles is prima. Niet perfect maar gewoon oprecht prima. Sneller dan de S10e die ik hiervoor had. De tijden dat je veel moet uitgeven aan kwaliteit zijn echt voorbij, al laten reviewers je natuurlijk graag anders geloven.

[Reactie gewijzigd door thompouce op 22 juli 2024 22:31]

Dit is relatief. Goede telefoons worden goedkoper en goedkope telefoon worden beter. De smartphone als product word steeds meer volwassen en de trickle down van features zet stevig door.

Jouw highend s10e is inderdaad prima te vervangen met een midrange toestel dat 2 jaar nieuwer is. Maar dat wil niet zeggen dat de toestellen van meer dan 1000 euro geen bleeding edge features hebben.

Ala, je mag het teveel geld vinden voor een klein beetje meer features dan een midranger, maar ik merk toch echt wel het verschil als ik een midrange toestel naast een premium leg.

Ik werk in de telefoonbranche en krijg wekelijks de nieuwe modellen in m'n handen. Van low end tot midrange, tot flagship tot de ultra premium folds en feature phones.

De tijd dat je veel moet uitgeven is zeker voorbij, maar er is echt wel uitmuntende kwaliteit te vinden in zelfs de allerduurste modellen ;)

[Reactie gewijzigd door Styreta op 22 juli 2024 22:31]

Anoniem: 1022589 @thompouce22 juni 2022 22:54
Jaja dat is zo. 240 is echt super. En al die midrange en zelfs meeste budget krijgen de taken goed gedaan.
Wil je echt goede camera, draadloos laden , 1440p scherm, premium gebouwde behuizing etc etc dan is 130 euro erbij leggen voor een 2 jaar oud flagship een no-brainer; indien je deze dingen tenminste op waarde schat.
500 Euro voor een flagship valt m.i. erg mee. Want ik denk niet dat je deze twee toestellen kan vergelijken. Zelf ook 3 jaar geleden voor dit bedrag de p30 pro gekocht. Geen enkele reden om over te schakelen naar wat nieuwers. Vind het ook een goede ontwikkeling. Vroeger deed je het met upgrades en custom roms. Nu is de hardware van het niveau dat het makkelijk 3 tot 5 jaar meegaat. Dus minder innovatie, en lang leve de software ondersteuning.
Chinese soft en hardware combi met een partij die niet/nauwelijks aansprakelijk is te stellen onder Westers recht, kan een reden zijn.
Een vriend van mij heeft ook enkele maanden geleden een A52s gekocht, nieuw voor €199,-. Echt een uitstekende telefoon, al helemaal voor die prijs. Ik heb zelf een S20, het enige directe verschil wat ik merkte is de helderheid van mijn S20 is wat hoger. Camera naar mijn mening vergelijkbaar, speakers klinken hetzelfde, apps openen is vergelijkbaar. Om 800 euro meer uit te geven aan bijv. een S22+ is naar mijn mening weg gegooit geld
Dit zien we sowieso in de hele computer-industrie. In 2012 moest je er niet aan denken om een PC uit 2002 te gebruiken. Nu gooi je een SSD in je 10 jaar oude machine en hij doet het nog helemaal prima.
Idd, ik gebruik nog steeds mijn Medion laptop van 2014, I7 4710HQ met 16GB geheugen en een SSD erin. Gaat als een tierelier nog steeds en nog geen nieuwe nodig tenzij die kapot zou gaan.. Normaal zou ik na een jaar of 3 wel een nieuwe willen maar tegenwoordig onnodig!
Yep tenzij je games speelt maakt het allemaal niet zoveel meer uit.
Haha, idd. Werk hier nog steeds op mijn Lenovo Y580 van een jaar of 10 oud. En idd, alleen de HD vervangen door een ssd en je hebt gewoon nog steeds een meer dan voldoende laptop in huis voor het dagelijks gebruik.
Budgettelefoons worden steeds beter, behalve die van Samsung, want de Galaxy A-lijn is nog steeds gewoon rommel als je het vergelijkt met de Moto G-lijn van Motorola.

Dus denk dat inderdaad de stijgende populariteit van budgettoestellen en zakkende populariteit van de alsmaar duurder wordende vlaggenschepen zou kunnen verklaren waarom mensen voor andere merken kiezen. Ben wel benieuwd hoe deze data er uit ziet in vergelijking met andere fabrikanten.
Onzin natuurlijk. In vergelijkende tests, ook van Tweakers, komt de A-lijn er gewoonlijk goed uit. Allesbehalve rommel dus.
Conclusie van Tweakers over de A53 een week geleden:
"De Galaxy A53 lijkt in alles op de toestellen uit de Galaxy A52-serie; van de no-nonsense vormgegeven behuizing tot de featureset, die voor deze prijs onderscheidend is. Zo heeft de A53 een IP67-classificatie voor waterdichtheid, die maar weinig andere middenklassetelefoons hebben, en krijgt het toestel maar liefst vijf jaar updates. Scherm en camera zijn eveneens bovengemiddeld. Weliswaar heeft de A52 veel van de genoemde pluspunten ook, waarbij de A53 in andere opzichten eerder slechter dan beter is. De nieuwe Exynos-soc is trager dan de Snapdragon in de snelste A52-versie en de A53 heeft niet langer een 3,5mm-hoofdtelefoonpoort en een meegeleverde oplader. De langere accuduur ten opzichte van het oudere model is wel fijn meegenomen."
N = 1 maar deze modellen komen juist het dichst in de buurt van mijn eisen en doen het allebei net niet. Dus blijf ik bij mijn S9 van 4 jaar oud.
Wat ik zoek vind ik heel simpel:
* Goede accuduur
* 3.5mm jack
* Bovengemiddelde (maar niet perse super) camera

De rest maakt niet zoveel uit. Alleen voldoende opslagruimte is leuk

A52 had alles behalve de accu. Bij de A53 halen ze die 3.5mm jack weg... Tja dan is mn huidige telefoon met af en toe een powerbank net zo goed.
Had die A53 een 3.5 jack en het was een instant buy

[Reactie gewijzigd door Yankovic op 22 juli 2024 22:31]

Er zijn natuurlijk wel verloopjes te gebruiken van USB-C naar audio jack. Afhankelijk van de toepassing niet optimaal, maar voor veel toepassingen wel afdoende.

Voor mij is het vooral de duur van software-updates waardoor het grootste deel van de telefoons afvallen, dat is juist bij Samsung relatief goed.
Laat nu net de (update)support per maart dit jaar verlopen zijn van de S9. Door het ontbreken van security updates is het daarom geen optie meer om zo'n telefoon te gebruiken.
Door het ontbreken van security updates is het daarom geen optie meer om zo'n telefoon te gebruiken.
Nou ja, kan wel, maar dan met een custom ROM.

En als je het over concurrerende merken hebt: het is bij veel merken absurd hoe snel je zelf al (security)-updates mag gaan fixen. Merken als motorola zijn wat mij betreft per direct afgeschoten om die reden. Ik koop ook niet per se het nieuwste toestel (nodeloos duur en een generatie ouder kan qua hardware prima mee) en dan zijn de updates al zo ongeveer verlopen op het moment dat je je toestel koopt.
Inderdaad,

Plaats een custom ROM op je S9 (liefst dan een light versie) en je gaat eens zien hoe snel je S9 ECHT is zonder al die "rommel" van het merk zelf.
(mogelijk dat je camera wel een stapje terug doet spijtig genoeg, heb al een tijd geen custom rom meer gedaan op een samsung, maar vroeger vond ik wel geen optie om de camera even goed te krijgen als de samsung camera app)

Zeker het proberen waard voor je de telefoon zou "weggooien" en een nieuwe kopen.
Er zit helaas steeds meer drm en andere bagger in de camera(software) die het rommen steeds moeilijker maakt :(
Dat werkt niet deftig:
dan moet eerst je telefoon uit je hoesje, anders krijg je die converter er niet tussen = gesukkel,
en dan nog is het geluid via USB pak stiller (te stil)
Afhankelijk van je hoestje en de dac in het toestel :)
Met een USB-C naar 3.5mm adaptertje verbreed je jouw opties flink en die zijn aardig compact. Laat je gewoon standaard aan de kabel van je oordopjes hangen.
Ik heb hetzelfde met de Galaxy M31s vs de M32 en de M33. Kleinere accu, kwalitatief minder scherm, geen 3,5 mm jack aansluiting. Zojuist nog een 2e OS update naar Android 12 ontvangen.
In die quote zeggen ze ook dat hij in eigenlijk alle opzichten slechter is geworden dan zijn voorganger :)
Wat Samsung eigenlijk doet is teveel onnodige gimmicks (subjectief, mening), maar welhaast niks echts iets "vernieuwends" brengt. Realistisch gezien, wat valt er nu nog echt te innoveren op een, inmiddels, extreem doorontwikkeld platform als de smartphone? Foto's scherpstellen middels een laser zat op LG, vloeibare lenzen. Samsung DEX is een leuk idee om een soort desktop-platform te creeëren, maar ik vraag mij af hoeveel dat echt gebruikt wordt.

De rek is eruit en ik denk om mij heen te merken dat mensen ook langer hun telefoon houden.
De nothing phone komt met grappige ledjes op de achterkant

LG was de innovatie koning onder de wat grotere jongens met hun maffe slide modelen en leipe air gestures of modulaire koppel modules, maar het heeft ze niet mogen redden. Helaas geen LG smartphones meer. Massa gerichte eenheidsworst is gewoon het meest rendabel :'(
Ik denk dat een vouwbare telefoon toch een behoorlijke innovatie is. Verder zijn telefoons echt uitontwikkeld.ik heb zelf een s21 ultra, daarvoor had ik een s9+. Alleen in de camera merk ik duidelijk een verschil maar verder zijn de stapjes echt klein.
Wij mogen ook niet vergeten dat de koopkracht de laatste tijd fel achteruit gegaan is. Heel Europa kraakt onder de gevolgen van Corona en ook nog de oorlog. De straffen die voor Rusland bedoelt zijn dat heeft Europa meer last van dan Rusland zelf. Enfin ik hit toch veel mensen klagen dat ze te kort komen en beter hun uitgaven moeten beheren.
Mensen houden hand op de knip. Doe maar jaartje langer met mobieltje!
Consumentenbestedingen zijn zeer fors toegenomen tov een jaar eerder volgens zeer recente cijfers van het CBS.
Dat de totale bestedingen zijn toegenomen lijkt me een gevolg van de toename van veel prijzen. Alles is duurder, dus voor hetzelfde product is men al meer geld kwijt.
In de cijfers voor consumentenbestedingen van het CBS is reeds een correctie voor prijsverhogingen doorgevoerd.
Je hebt een groep mensen die geld over hadden na de corona (want niet op vakantie, minder reizen, minder uit eten, etc.) deze groep ging zich vnl te buiten aan veel online aankopen. Als je dus naar totale bestedingen kijkt zie je dus gewoon groei. Kijk je naar aantal mensen dat meer besteed dan zou dat dus wel eens kunnen tegenvallen. Grote groepen mensen hebben hun bankrekening nml niet zien groeien in de coronatijd.
Sinds begin dit jaar is er meer inflatie tel daarbij op het conflict in de Oekraine en grote groepen mensen zullen voorzichtiger zijn met wat ze kopen.
Je kunt allemaal voor en tegens aandragen, feit blijft dat de bevolking veel meer geld is gaan uitgeven aan duurzame goederen en de markt wereldwijd QoQ gegroeid is in Q1 (ik denk niet dat er veel verschil is in de Westerse landen hierin) en dat Samsung als ze tegen het einde van Q2 nu op grote voorraden zitten dus of veel te hoge schattingen heeft gemaakt of ergens de boot mist.
Mee eens, ik probeerde slecht een nuance aan te brengen in door te zeggen dat het meer geld uitgeven slechts betrekking heeft op een bepaalde groep van de bevolking en dat dat niet perse betrekking hoeft te hebben op het grootste gedeelte van de bevolking.
De consumptie van goederen is in april maar 7,5% hoger dan in april 2019 (voor Corona), dus ~2,5% groei per jaar. Het lijkt erop dat Samsung het herstel na de eerste Coronagolf te optimistisch heeft geëxtrapoleerd...

(Bron: https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/82608NED/table)
Als er weinig ontwikkeling is, dan zal er ook minder vraag zijn. Ik vind Samsung de laatste 3 jaar weinig innovatief. Als ik kijk naar de high-end line, valt het elk jaar weer tegen. Kleinere accu, plastic, ... Ik heb de S20 (daarvoor de S9, S7 en S6), wilde de S21 of S22 kopen, maar zal nu waarschijnlijk voor de Apple 14 Pro gaan. Alleen in hun grootste model heeft Samsung de mooie features. Apple doet dat niet. De 13 Pro heeft alle toeters en bellen, maar een normaal formaat scherm.
Weinig innovatief? De Galaxy Z Fold en de Galaxy Z Flip vind ik toch bijzonder innovatief. Nog los van de doorontwikkeling van een fingerprint reader onder (!) het touchscreen.

Misschien zijn deze ontwikkelingen niet interessant voor jou maar het is toch wel zeker innovatief.
Is niet 1 van de redenen dat er weinig vraag naar is, omdat samsung hun telefoons volpompt met ADS, zelfs op hun HIGH-END line?
Waarschijnlijk niet gezien ze dat niet doen.
LOL. Alleen al hun eigen software kan worden gezien als de meest irritante rommel ever. Vorig jaar (of was dat het jaar ervoor?) heb ik voor mijn schoonvader een Samsung S7-tablet geïnstalleerd.

De haren rijzen je ten berge.

Google Assistant vs. Bixby.
Google Drive vs. Samsung Cloud vs. Dropbox (die als sponsor stond geïnstalleerd)
Google Mail vs. Samsung Mail
Google Photo's vs. de Samsung Gallery
enz...

Constant popups of je dit wil of dat wil; niet alleen die van Android zelf, maar ook die van Samsung. Voor je het weet krijg je je e-mail binnen in 2 verschillende programma's, zitten je foto's in 2 galleries en in 3 verschillende cloud-diensten, en heb je twee assistenten draaien (en heb je een Samsung Cloud-account waar je niet om gevraagd hebt).

Ik heb 15 jaar Android-apparaten gebruikt, maar enkel telefoons van fabrikanten die (bijna) stock Android draaien dat lang ondersteund werd, of makkelijk vervangen kon worden door een custom ROM. Ik heb een Motorola Milestone, een Nexus 4, en een Nokia 6.1 2018 met Android One gehad; 3 telefoons in 15 jaar.

Die paar keer dat ik met een Samsung-telefoon of tablet te maken heb gehad (geïnstalleerd voor iemand anders, meestal) heb ik altijd besloten "zoiets schaf ik nog niet misschien aan."

Zelf ben ik overgestapt op de iPhone, omdat er blijkbaar geen keuze meer is in de smartphonemarkt als je iets wil dat redelijk lang (5-6 jaar) ondersteund wordt: Apple, een Google-telefoon (die vaak geïmporteerd/grijs gekocht moet worden, zoals de Nexus lijn vroeger), of Samsung. Telefoons van Chinese bedrijven zoals Xiaomi of Huawei of wat dan ook komen er hier niet in. Dat iets "Made in China / Assembled in China" is kan ik helaas niet voorkomen. Alle andere merken zijn niche; soms zo niche dat het soms zelfs lastig is om er een hoesje voor te vinden.

Als je de ervaring van de installatie van een iPhone of iPad vergelijkt met die van een Samsung-apparaat, dan kun je het Apple-apparaat na 15 minuten installeren 6+ jaar gebruiken. Het Samsung-apparaat moet je na ongeveer 45 minuten laten repareren omdat je het tegen de muur hebt gesmeten.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 22 juli 2024 22:31]

wat een overdreven reactie zeg :)

ik draai al 4+ jaren met een S9... eigenlijk niet zoveel last van de Samsung zooi, nog steeds updates... 1 ding moeten doen, de Bixby knop iets anders laten doen. Oh ja en nog steeds geen Samsung account.

bij Apple kan je er bijna niet omheen, ze moeten je niet lastig vallen, je *kan* niet anders bijna dan hun ding gebruiken. Als jij dat als positief ervaart, goed voor je, ik krijg er de kriebels van.

installatietijd is ook vrij kort (google account ingeven... zeker evenveel werk dan een apple ding).
oh ja artikel is van april... niet slecht voor zo'n toestel.

bij uitzondering kan het nog, maar ik vrees ervoor.
Haha, ik herken dat wel inderdaad. Punt is alleen: Samsung maakt fysiek degelijke toestellen met lange support, dat is ook wat waard. Ik heb zelf een s10e. Die zeurde in het begin ook maar na een tijdje ben je door het gezeur heen; het is niet zo dat de apps maar blijven zeuren. Een heel aantal kun je afdoen met "nee, wil ik niet, zout op" en dan is het klaar.
Ik heb zelf sinds eergisteren een Samsung S21 FE. Geweldig toestel. Ik gebruik het met Nova Launcher en de dubbele apps heb ik stopgezet en waar het kan verwijderd. Geen last van opdringerige meldingen en in-app advertenties.
Tip: Wil je verder rust in de smartphone-tent, sideload dan Blokada. Serene advertentierust is het resultaat :)
Volledig mee eens. Mij oplossing: een samsung (5 jaar ondersteuning) en via ADB alle troep eraf gooien. Honderden apps waren het. Heeft mij een avondje gekost, maar ik heb nu een volledig bloatware vrije telefoon welke jaren ondersteuning krijgt.
Ja maar jij bent een tweaker. Veel mensen kopen de Samsungs juist voor de "Samsung Ervaring". En eerlijk is eerlijk, ik vind OneUI niet slecht. TouchWiz was vreselijk maar ze hebben hun leven gebeterd.

Het zou wel mooi zijn als je bij het opstarten kon kiezen. Een Samsung ervaring of een native google ervaring. Maar dit mag niet eens van Google. Als je play services meelevert dan moet je ook bepaalde apps van google voorinstalleren. En mag je eigen app store niet eens auto updates doen.
Ik zie dit nog steeds wel op sommige toestellen en ook krijg ik nog steeds onzin celebrity notificaties ("upday").

Sowieso is het uberhaupt zeer slecht dat ze daar ooit mee begonnen zijn.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 22:31]

Dit doen ze al enige tijd niet meer vriend :D
Het feit dat ze het ooit gedaan hebben (net zoals advertenties in het menu van de TV; was volgens mij ook Samsung) is genoeg om ze in de toekomst te vermijden omdat ze hebben aangetoond bereid te zijn dat soort dingen te proberen.

Net als Microsoft met advertenties voor hun diensten in de Verkenner of in het Start-menu.

Zoals de Duitser zo mooi zegt: "Daß sollte gar nicht in der Lage sein." oftewel: je zou niet eens moeten _overwegen_ om het te proberen.
En zo is het overal wel iets ;)
Ik heb sinds kort een galaxy s21 fe, geen A model dus, maar goed. Ding was in januari op de markt gekomen voor 750 euro. Ik verlengen bij vodafone, 27.50 per maand voor alles onbeperkt (-5 euro dus 22.50 met ziggo), was de telefoon 360 euro. 60 eraf omdat ik met een code van ING bij mobiel.nl bestelde, en ik krijg nog een JBL flip 5 speaker die 100 euro in de winkel kost ook! Eigenlijk te bizar hoe goedkoop ze de telefoon weg doen. Ik vind het geen probleem hoor, hoop de speaker nog voor 70 te verkopen en 100 te krijgen voor mijn oude telefoon. Heb ik voor 130 euro een nieuwe high end telefoon.

Leuke verandering gezien voor de rest alles waar ik geld aan uit geef bruut in prijs gestegen is. Laatst bij de Red Hot Chili Peppers 5.25 per biertje betaald. Om maar wat te noemen.
raar hoe goedkoop het is als het je toestel betaald via je abonnement |:(
Nee dat doe ik niet. Een sim only had mij exact hetzelfde per maand gekost. Ik heb het openstaande bedrag per direct betaald, ik betaal maandelijks niets voor mijn smartphone.
Maar bij abo's zijn altijd zware kortingen gegeven toch? Volgens mij is dat niets nieuws. Ik heb zelf alleen prepay en ik zie de S serie nog steeds heel duur zijn.
Volgensmij is het zo dat Samsung hier kortingen geeft aan Vodafone om meer telefoons van hun merk te verkopen.
Logisch, 500 (overdreven) modellen en types per jaar uitbrengen is onzin. En de kwaliteit is niet meer wat het was, tevens veel bloatware naar mijn mening.
Het grootste probleem is dat ze te veel telefoon modellen hebben... tot nu toe kan ik Samsung modellen niet meer volgen... terwijl bij Apple veel simpeler is geworden.
Er is maar eigenlijk een woord voor: marktverzadiging.
En misschien ook wel het gebrek aan zinnige innovatie. Mensen roepen al heel lang om een langere accuduur maar dat gebeurt maar steeds niet. Er wordt vooral gewerkt aan randzaken en gimmicks.
Ik zou wel een S22 willen maar enkel met een snapdragon, dus ik wacht wel op iets anders!
Bij normaal gebruik ga je dat verschil ook niet merken met de exynos, het is niet ze dat die traag zijn...
Ik heb een S22 en ik kan mijn telefoon niet 1 op 1 vergelijken met een Snapdragon uitvoering maar het viel mij gelijk op dat er geen tot nauwelijks snelheidswinst te bespeuren is tov mijn vorige telefoon, de OP 6T. Ik verbaas me nog steeds over het soms inhouden van de telefoon of de traagheid waarmee apps zich laten installeren. De accu, ik red regelmatig het einde van de dag niet.

Enige merkbare verbetering tov mijn vorige telefoon zijn de camera's.

Ik heb echt op het punt gestaan om de telefoon terug te sturen en voor het eerst van mijn leven een Apple (mini) te kopen.
Ik ben ook wel benieuwd naar hoe dit is na 6 maanden (en 9m) en een jaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.