HP haalt driekwart van prijs TouchPad-tablet af

HP heeft de prijs van zijn tablet TouchPad in Noord-Amerika met driekwart verlaagd. De computermaker kondigde deze week aan te stoppen met het maken van tablets. De tablet, die begin deze maand 499 dollar kostte, kost nu 99 dollar.

De nieuwe prijzen zijn bekendgemaakt door HP aan partnerbedrijven die zijn tablet proberen te verkopen, meldt PreCentral. De computermaker vraagt retailers de nieuwe prijzen zo spoedig mogelijk door te voeren. In Canada zijn daardoor al enkele retailers, zoals keten Best Buy, die de tablet voor de nieuwe prijs van 99 dollar aanbieden. De 32GB-versie kost 149 dollar. Beide producten worden daarmee waarschijnlijk ver onder de kostprijs verkocht. Volgens iSuppli kost het maken van de 16GB-versie rond 300 dollar.

HP moet van zijn voorraden af, omdat het deze week aankondigde te stoppen met het maken van smartphones en tablets met zijn eigen besturingssysteem WebOS. Eerder verschenen al berichten dat Best Buy zijn voorraad TouchPads terug wilde geven aan HP: de winkelketen zou slechts 25.000 van de 270.000 TouchPads hebben verkocht.

De marktleidende pc-maker bracht zijn eerste tablet deze zomer uit met een adviesprijs van 499 dollar. De tablet werd slecht ontvangen door reviewers en verkoopt matig. De TouchPad werd in februari aangekondigd. De TouchPad heeft net als de iPad een 9,7" capacitief touchscreen met een resolutie van 1024x768 pixels. De tablet draait op een 1,2Ghz dualcore-soc van Qualcomm.

Overigens zouden de makers van WebOS ontevreden zijn over de TouchPad en WebOS-smartphones. Uit een interne test van HP zou gebleken zijn dat WebOS twee keer zo snel draait op een iPad 2, meldt The Next Web. Inmiddels probeert Microsoft WebOS-ontwikkelaars over te halen om voor Windows Phone te ontwikkelen door gratis telefoons en training aan te bieden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

20-08-2011 • 10:01

1.129 Linkedin

Lees meer

HP komt niet met Windows RT-tablet Nieuws van 30 juni 2012
HP geeft nieuwe versie van WebOS vrij Nieuws van 19 oktober 2011
HP introduceert zakelijke all-in-one Nieuws van 23 augustus 2011

Reacties (1125)

-1112501044+1187+216+32Ongemodereerd509
Wijzig sortering
In Europa zal hij zeker niet komen. Gegarandeerd komen ze in de moeilijkheden.
Volgens de Europese richtlijn 2005/29/EG zou het - volgens mijn interpretatie - geen problemen mogen geven. Niettemin hebben veel Europese lidstaten een verbod op verkopen met verlies aangezien dit als oneerlijke concurrentie wordt beschouwd.

HP zal dus waarschijnlijk zijn dumpprijzen vooral toepassen in de VS en Canada.

Kostprijs waarschijnlijk nog hoger dan $ 300
Volgens iSuppli kost het maken van de 16GB-versie rond 300 dollar.
De uiteindelijke kost is waarschijnlijk nog hoger. iSuppli vermeldt zelfs nog onderaan hun berekening
This cost assessment is preliminary in nature, and accounts only for hardware costs. It does not take into consideration other expenses such as software, licensing, and royalties or other 'soft' costs.
En we houden hier ook nog geen rekening met de hoger dan verwachte voorraadkosten wegens de tegenvallen verkopen ;)

Strategische zet of wanhoopsdaad?

Ik heb mijn twijfels over deze prijsverlaging. Aan de ene kant zit HP met een hoop niet verkochte tablets die ze kwijt moeten geraken. Aan de andere kant is deze radicale prijsverlaging - eigenlijk dumping - een mes in de rug voor de consumenten die de HP tablets wel aan de volle prijs hadden gekocht. Het hangt er voornamelijk van af welke consumenten dit zijn. Ik hoop dat HP hier genoeg over heeft nagedacht. Stel dat die consumenten - die de volle prijs betaalden - voornamelijk de kern van hun userbase was - de zogenaamde product evangelisten - dan schieten ze hun hele consumentendivisie overhoop. Ieder marketeer weet dat een product en/of divisie kan vallen of staan afhankelijk van de reactie van de first-users (klanten die je nieuwe producten opvolgen, bereid zijn een premium prijs te betalen om als eerste het product uit te testen, hun (on)genoegen verkondigen over jouw producten aan kennissen via word-of-mouth zowel off- als online,..).

Investeerders hebben hun vertrouwen in HP ook verloren. Zie ook het aandeel van HP op de NYSE. Maar dit was ook te verwachten. Investeerders reageren nu éénmaal emotioneel en niet rationeel. Dat weet elke investeerder op de beurs die zijn job/hobby serieus neemt.

Belangrijk voor HP zal zijn of ze met hun nieuwe strategie de markt zullen kunnen overtuigen. Momenteel komen er heel wat tegenstrijdige en onduidelijke berichten in het nieuws en dit komt het beursaandeel van HP niet ten goede. Er is bijvoorbeeld nog altijd geen duidelijkheid omtrent de toekomst van de pc-consumentendivisie. Alhoewel insiders misschien al meer weten. In ieder geval is hun beurskoers sterk gedaald (met ongeveer 25% gedaalt ten opzichte van begin deze week - van ongeveer $ 32 tot $ 24).

Mijn conclusie

Als ik de laatste gebeurtenissen zie en de uitgelekte informatie bekijk ziet dit er echt niet goed uit voor HP. Momenteel lijkt hun strategische koersverandering totaal niet goed uitgewerkt. Ik krijg het gevoel dat resultaten bleven tegenvallen en één of meer overtuigende managers besloten de pc-divisie af te stoten zoals IBM ooit deed. En omdat iedereen overtuigd was aan de top, moet de rest van het bedrijf dit maar uitvoeren. Hoe? Dat moeten ze maar zelf uitzoeken.
Natuurlijk hoop ik voor HP dat dit niet het geval is, maar dit is wel de indruk die ik momenteel krijg. Ze mogen en moeten dringend werk maken van duidelijkere informatie en het hele bedrijf op dezelfde golflengte krijgen. Anders zullen de financiële markten negatief blijven reageren.
Er gaan al verhalen dat HP eerdere kopers geld terug geeft, dus dan zou dat mes in de rug nog al mee vallen.
Als ik het goed begrijp zijn dit momenteel nog geruchten?
Als dit officieel wordt bevestigd is dit een goede zaak voor bestaande klanten. Natuurlijk is het financieel een ramp (op korte termijn althans).

Sterker nog zou een terugbetaling zou trouwe HP consumenten nog meer overtuigen HP producten te blijven kopen. Het gevoel dat er naar jou geluisterd wordt en met jou rekening wordt gehouden is een krachtig middel om consumenten te binden aan jouw bedrijf. Natuurlijk als HP zijn consumentendivisie van de hand doet is er geen reden meer om bij HP te blijven...
Dit is in ieder geval verteld aan een aantal van die consumenten, maar wel alleen degenen dei de afgelopen 30 dagen gekocht hebben. De eerste 50 dagen kopers, dan, zijn hun geld gewoon kwijt.

Maarja, HP Consumer divisie gaat afgestoten worden en ze willen blijkbaar geen fatsoenlijke prijs ervoor krijgen -- of ze verwachten dat ze dat toch niet krijgen.
Tja, en daarom verkoopt men hier ook xbox360's en PS3's voor onder de kostprijs, omdat het niet zou mogen.. yeah right..
Die worden ook niet verkocht onder de kostprijs. Zeker nu niet, maar zelfs in het begin was de hardware dichter bij breakeven dan bij dumping.

Overigens zijn de anti-dumping wetten meestal meer dat je niet meer dan n procent onder de kostprijs mag gaan zitten, niet dat het helemaal niet mag.
Uit een interne test van HP zou gebleken zijn dat WebOS twee keer zo snel draait op een iPad 2, meldt The Next Web.
Dat klopt niet, anandtech heeft die geruchten al ontkracht. Het probleem zit hem in het OS, niet in de hardware. Die is gewoon zo goed als even snel als in de ipad.
Seriously; heb je je eigen link gelezen???

De iPad is sneller dan de TouchPad in Javascript benchmark, waar WebOS veel gebruik van maakt. De iPad 2 draait toertjes rond de Touchpad en is de snelst geteste tablet uit jouw test.
The only area where the iPad 2 could conceivably be 2x the speed of the TouchPad due to SoC hardware alone is in GPU performance.
De PowerVR van de iPad2 is veel sneller dan de Touchpad, en jij gaat dat nu even weerleggen?

Verder staat het hele artikel vol met deze woorden:
if we assume that...
is technically fast enough...
does potentially...
I'm going to ignore ...
It's reasonable to say...
but presumably...
It's unclear if...
enz
Dit moet zowat het slechtste artikel ooit zijn dat ik lees op AnandTech en de subjectiviteit druipt eraf.
Ik geloof dat je zelf de link niet hebt gelezen. Er wordt juist vrij goed in uitgelegd hoe de hardware waarschijnlijk even snel is. Zelfs de quote die je zelf geeft zegt dat: het enige punt waarop de ipad mogelijkerwijs twee keer zo snel kan zijn hardwarematig is de GPU, op de rest is hij even snel.
Blijkbaar is die GPU dus toch doorslaggevend, blijkbaar is bij de touchpad de GPU de ergste bottleneck. Dat correspondeert met mijn ervaringen met notebooks, zodra je iets gaat laten zien met een niet-statisch beeld
offtopic:
: een spel dat genoeg heeft aan een Pentium III of Athlon XP op 1,2Ghz met 256-512MB RAM en destijds al antieke Geforce2 of Radeon 7000 draait voor geen meter op een veel krachtiger dual-core Athlon64/Allandale-Pentium op 1.8Ghz en met 2Gb geheugen als die met een te zwakke grafische kaart is uitgerust, bv een Geforce 7000M, 7150M, GMA500, 600, 900, 950, 3000, 3150, 3500, 3600, 3650, X3000, X3100. De snelste cpu kan het gbrek aab rekenkracht van deze igp's niet compenseren.

Ook met de snellere 4500M en 4500MHD is het maar de vraag of je veel meer kunt als een standaard kantoor-taak (tekst, spreadsheet, database, presentatie, e-mail, webbrowser) en een filmpje (geen HD) of een simpele flash-game. Pas met de HD2000 en HD 3000 in de Sandy-Bridge cpu's zijn de Intels geschikt voor eenvoudige games van 10 jaar geleden, mits die games niet nVidia, Ati of Matrox (ja die telde toen nog mee) dedicated zijn. Vele uit die tijd kunnen niet overweg met andere gpu's als de genoemde merken.
Volgens orangeorders:

Als u iets koopt op een Amerikaanse site dan is de belastingvrije limiet € 22. Voor alle zendingen met een totale waarde onder dit bedrag hoeft u geen invoerrechten en BTW te betalen.

Bij zendingen met een waarde tussen € 22,00 en € 150,00 hoeft u geen invoerrechten te betalen, maar WEL de BTW.
En vergeet de inklaringskosten niet, dat is ook nog eens 12,50 ofzo, dus je betaalt er een procent of 30 bovenop op deze prijzen.
Ik heb mijn Canadese vriendin gevraagd of zij er een voor me kon ophalen vanmiddag. Ze is bij een BestBuy en Futureshop in Montreal geweest. Bij de BestBuy gingen ze gisteravond om 19.00 in de verkoop en waren ze om 21.00 uitverkocht. Bij Futureshop stond er buiten een groot bord 'NO MORE HP TOUCHPADS'.

HP heeft dus duidelijk een ding bereikt met deze stunt: Super veel reclame!
Aan al die publiciteit heeft HP weinig, ze stappen uit de markt. Ze zullen voornamelijk blij zijn dat ze snel van de oude voorraad af zijn, dan kan dat boek dicht.
Nee, niet gebeld maar nav de berichten op Twitter en Facebook.

Ik heb zelf 2x 16GB besteld en mijn status is nog steeds ín voorbereiding'.

Ik heb ze ook een paar dagen een terug mailtje gestuurd maar (nog) geen reply.
Ten eerste wil ik stellen dat ik dit niet schrijf om beledigend over te komen maar ik vind het
vrij triest om te merken dat het Tweakers Nest ineens tjokvol aasgieren zit.
Ik geloof namelijk niet dat het merendeel van jullie een dergelijk tablet zou kopen voor de
normale prijs en daarmee de maker waarderen, belonen en in leven houden.

Het punt dat ik wil maken is dat HP mede door jullie (de aflatende klant in algemeinem) in deze positie is geraakt en dat het vooral daarom jammer is dat er nu ineens blinde lijkenpikkerij plaatsvindt. Persoonlijk heb ik het meeste met Apple en de vaak bekritiseerde hogere prijs betaal ik graag omdat ik erg tevreden ben met t spul en de ontwikkelaars daarmee steun en beloon.

Zo werkt het toch. Toch?
Als de markt zo zou werken, zouden we in een heel andere wereld leven.

De markt is geen lief aaibaar beestje. Concurrentie is hard en het aanbod is vandaag veel grotere dan pakweg 10 jaar geleden. Goedkoper transport, massaproductie (schaalvoordelen >> lagere productiekost), online verkoop, .. zijn hier de oorzaken.

Natuurlijk zijn de meeste personen die de tablet willen kopen aan $99 dollar niet dezelfde als die hem zouden kopen aan de originele prijs van $499. Het zijn allebeide consumenten met compleet andere prijsverwachtingen.

Als Porsche ineens zou beslissen om zijn auto's te verkopen aan de helft van de prijs - niet rekening houdend met wetgeving op verkoop met verlies e.d. - dan zouden er ook veel consumenten zijn die ineens die Porsche zouden willen hebben.

Ander voorbeeld

Je plant een cd-speler te kopen voor jouw auto. Er zijn twee opties.
 • Merk A kost €50 en biedt een basic cd-speler aan. Heeft radio en cd-speler, maar ook niet meer.
 • Merk B kost €100 en biedt een cd-speler die ook mp3's kan afspelen en heeft daarbij nog eens een vijf-cd-wisselaar
Stel dat je de prijzen niet zou kennen, maar alleen de specificaties van beide cd-spelers dan heb je bepaalde prijsverwachtingen. Met name de prijs die je bereid bent te betalen. Stel dat het bijvoorbeeld is
 • Merk A €40
 • Merk B €70
In de winkel kies je hoogstwaarschijnlijk merk A. Aangezien die het dichtst leunt bij je prijsverwachtingen. Merk A is maar €10 duurder dan verwacht, ten opzichte van merk B die €30 duurder is dan verwacht.

Stel dat merk B zijn prijs verlaagt - wegens tegenvallende verkopen bijvoorbeeld - tot €75. Het prijsverschil is dan ineens in het voordeel van merk B en dus is de kans groter dat je voor merk B kiest.

Ik laat hier wel tal van factoren buiten beschouwing. Zo is er maar keus tussen twee producten. En is de enigste factor die je aankoop beïnvloedt de relatie tussen de prijsverwachting en de uiteindelijke prijs.

Toegepast op HP
Door de sterke prijsdaling spreekt de tablet ineens een andere markt consumenten aan. Rekening houdend met het feit dat de voorraad eindig is (productie werd stopgezet) en de prijs sterk onder de prijs is van alternatieve tablets zijn de meeste consumenten agressiever. Ze weten namelijk dat dit een one-time-opportunity is.

Dit (menselijk) fenoneem zie jij mss als blinde lijkenpikkerij, de ander als een mooie opportuniteit. Ethiek in het bedrijfsleven en de consumentenmarkt is en blijft een hot topic. Zoals ik al zei is de markt nu éénmaal geen lief aaibaar huisdiertje.

[Reactie gewijzigd door c-mattic op 20 augustus 2011 13:12]

c-mattic

Dank voor jouw uitgebreide reactie, jouw betoog is plausibel maar het punt wat ik
vooral wil maken is dat een keuze juist wel een emotionele is.
Je moet een klik hebben met een produkt en dat kan zitten in de uitstraling,
visie en gevoel. Kijk naar de hele sneakerbusiness, mensen kopen sneakers
omdat de reclame een sfeer neerzet waarmee zij zich willen identificeren.
Ze kopen niet Nike omdat die fijner zitten dan Puma of Adidas.
Het is het gevoel dat ze willen krijgen.
Een ander voorbeeld is dat er overal in den lande grote winkelketens zoals
bijvoorbeeld de Mediamarkt of BCC kunnen stunten met lagere prijzen dan
de lokale wit en bruingoedboer.
Ik ben iemand die deze kleine middenstanders steunt door juist bij hen
mijn aankopen te doen ondanks een iets hogere prijs.
Dat is een sympathie-aankoop, ik vind dat sociaal en een goed gebaar.

Dan terugkoppelen naar de TouchPad.
Er is een duidelijk signaal door de consument afgegeven door het links laten
liggen van t kleinood. Geen interesse, geen behoefte om het HP initiatief te
supporten en daardoor is het doodgebloed.

Eerst laten doodbloeden en dan wegslepen, nee dat is niet mijn stijl.
Overigens vind ik het onbegrijpelijk dat ik met een sociaal betoog naar beneden
gemod wordt terwijl hardere en egoistische standpunten een plusje krijgen.
Maar goed, dat zegt veel over de teneur in dit topic en dat is best jammerlijk.
@ wndwlckr

Een touchpad kopen is voor heel veel mensen een uitgave die niet dringend nodig is.
We hebben een PC , we hebben een laptop en meestal ook een mobiel.
Dus de Touchpad is niet echt noodzakelijk het is meestal een spele dingetje voor de meeste mensen op dit moment.
De mensen die zon touchpad nodig hebben die kopen er toch wel 1 ongeacht het bedrag.
De mensen die hem wel willen maar hem niet nodig hebben vinden de prijs van 400 euro voor een dingetje die ik niet echt nodig heb te duur.
Nu gaan Hp de boel dumpen en komt zon touchpad ineens binnen een bereik waarvan die mensen zoiets hebben voor die prijs wil ik zon ding wel proberen ook al is het misschien niets voor mij dan kan ik hem vast en zeker voor dezelfde prijs wel weer kwijt over een maand.

Dus lijkenpikkerij vind ik een overdreven benaming.

Daarnaast zeg jij dat jij de plaatselijke middenstand steund doormiddel van aankopen die je bij hun doet die iets duurder zijn.
Dit vind ik ook een groot iets ik doe hetzelfde mits het prijsverschil niet te groot is.
70 tot 80 % goedkoper doet mij wel besluiten deze plaatselijke middenstand toch de rug toe te keren voor iets wat ik eenmalig in de paar jaar koop.


Ik denk dat jij ook als je diep in je hart kijkt dit doet als je laptop die jij wil hebben bij de plaatselijk boer 1000 euro kost en bij de grootgrutter 200 euro.

[Reactie gewijzigd door Read op 20 augustus 2011 23:28]

"Ik denk dat jij ook als je diep in je hart kijkt dit doet als je laptop die jij wil hebben bij de plaatselijk boer 1000 euro kost en bij de grootgrutter 200 euro."

Read, daar mis je dus de essentie.
Ik wil m helemaal niet hebben dus ook niet voor 200 euro.
Dat is dus bij mij precies omgekeerd. Die 1000 vind ik veel te veel, die 200 wil ik nog wel overwegen.

De plaatselijke middenstander mag best duurder zijn, ten eerste scheelt het me kosten: 50km (25km heen, idem terug) plus €8 tol en als je ermee terug moet, dat nog twee keer, maar bovenal gemak (die rit duurt ook heen en terug elk ½ uur). Daarbij levert die plaatselijke middenstander mischien ook nog extra service.

Als het verschil te groot wordt, dan kies ik echter ook voor die grootgrutter, maar de voornaamste reden is toch vaak dat de plaatselijke middenstander nou net dat model wat ik wil hebben, met die bepaalde eigenschap, net niet heeft.

Kan die hem wel bestellen, dan is het prijsverschil meestal nog groter en als je dus om dat ding te bekijken toch al naar die grootgrutter toe moet dan is het meestal net het meeste gemak om het ding dus daar te kopen, (je bent er immers toch al), en niet terug naar huis te gaan om vervolgens de volgende dag of het volgend weekeinde dat ding bij de plaatselijke middenstander te bestellen (met een levertijd van mischien weken als het ding bij hem überhaupt leverbaar is, wat hij dan, tesamen met de prijs ook pas de week daarna kan vertellen.

Dan houdt het toch gewoon op.

Teruggekoppeld naar de touchpad, die wil ik ook niet hebben omdat daarmee de click, zoals je die in de eerste post noemt, ontbreekt. Dat ding is het nu eenmaal net niet (de iPad en 2 ook niet trouwens, en de eerste Android of Playbook die wel clickt moet ik nog tegenkomen) en dat gaat bij mij dus ook op voor 90% van de spullen bij de plaatselijke middenstander, of ik vind ze veel, maar dan ook veel te te duur, of ze missen nou net één of twee eigenschappen die ik essentiëel vind (en op die duurdere ontbreken die vaak ook en zo niet, dan zijn die duurder omdat er behalve die 2 nog 10 andere features op zitten waarvoor ik helemaal niets geef).
En als apple morgen zegt dat ze de iPad 2 cancellen en zich gaan richten op iPad 3, met een geheel nieuw (incompatible) OS, maar we verkopen de bestaande voorraad voor 150 euro per stuk?[1] Zou je dan nog steeds vinden dat het lijkenpikkerij is om zo'n ding te scoren?

[1] Niet dat Apple dit ooit zou doen, maar goed.
90 procent van wat ik wil hebben wil ook (vrijwel) niemand hebben, simpelweg omdat ik op sommige punten net wat meer eisen stel als een ander en daar voor wil betalen, maar niet per sé voor de hoofdprijs het beste van het beste wil.

Stel als voorbeeld een geluidskaart (inmiddels vrijwel uitgestorven, maar toch)
De gemiddelde koper heeft genoeg aan youtube geluid via kleine speakertjes en is tevreden met onboard sound of een goedkope geluidkaart.
De gamer wil de beste en duurste omdat die THX-gecertificeerd is of anderzijds specifiek afgestemd is op wat nuttig is bij gamen.

Ik kies voor een middenmodel want ik hoef die certificering niet omdat ik nauwelijks game, maar ik wil wel een goede AD-converter voor het opnemen van muziek van mijn gitaar, platenspeler, ... en bij die onboard sound is er juist op die AD-converter bepaard.

De TX-gecertificeerde geluidskaart heeft wel een redelijk goede AD-converter juist omdat dit een luxe product is en de koper gewoon daarvoor wilt betalen ook al gebruikt hij die niet. Voor mij sluit die totaal niet aan bij mijn wensen, en is hij veel te duur. De geluidskaart die ik wil, is wel te koop, maar niet bij de plaatselijke middenstander.

Iets soortgelijks kun je stellen over notebooks, de gemiddelde koper neemd een goedkoop model met goedkope cpu en Intel flut-graphics, de gamer koopt een topmodel met giga-grafische kaart en high-end cpu. Het model dat het beste bij mijn wensen aansluit heeft niet die dure high-end cpu maar wel een fatsoenlijke grafische kaart, een type dat je in de meeste winkels ook nauwelijks ziet. Wil je fatsoenlijke graphics dan krijg je meestal ook een overgedimensioneerde cpu en dus bijgevolg een veel te duur systeem met een te korte accuduur.
Waarom heb jij dan geen Touchpad gekocht als je zo graag bedrijven steunt? Nee er was gewoon vanalles mis met Palm toen en nu ook met HP. Waarom is het ding niet te krijgen in NL bijvoorbeeld? Waarom duurt het een half jaar na aankondiging voordat het ding te koop is? Waarom is webOS nog steeds zo sloom? (ja heb een Palm Pre gehad dus weet een beetje waar ik het over heb)
HP heeft hiermee gewoon veel fouten gemaakt, en dat is op zich nog overkoombaar, maar als je een gat wil slaan in de tabletmarkt heb je gewoon een lange adem nodig, dat zag ik al een jaar geleden.... HP heeft zijn tablet niet die kans gegeven en dat is gewoon stom en getuigt van weinig vertrouwen in zijn eigen product.

Als er iemand is die de touchpad heeft laten doodbloeden is het HP zelf.

[Reactie gewijzigd door Ramon op 21 augustus 2011 15:32]

mooi voor jou als je graag te veel betaald :p
dit heeft niets te maken met lijkenpikkerij.
de fabrikant bied het zelf aan voor die prijs dus ik zie niet in wat er mis mee is
als ik er in belgie kan aanraken onder de €100 koop ik er ook 1.of 2 :p
Nee zo werkt het niet. Het gaat op de markt niet om sympathie maar om vraag en aanbod.
Het aanbod van HP was gewoonweg niet goed genoeg. Dit kan je vergelijken betreft de gegeven mogelijkheden tegenover de concurrentie, maar ook qua prijs. De TouchPad bood gewoonweg niet genoeg voor die prijs om interessant te zijn.
Interessant punt, enkel waren de HP Touchpads hier niet in NL te koop. Enkel in de UK zouden ze verkocht gaan worden.
Dus ik betwijfel of door het ontbreken van Tweakers leden de verkoop van deze Touchpads ook zo was achter gebleven.
Persoonlijk zou ik me meer zorgen maken over Apple en de steeds grotere invloed die dit bedrijf krijgt.
Over niet alle lange tijd heb je waarschijnlijk voor van alles ineens een "App" (al dan niet betaald) nodig om er gebruik van te maken, terwijl dat voorheen gewoon publiekelijk toegankelijk was.
Daarbij zou ik me vooral zorgen maken over de traceerbaarheid en het censuur wat daarop van toepassing zal zijn.
Nee, wij zijn echte Nederlanders ;)
Voor 99 dollar wil ik er wel eentje. WebOS wordt misschien niet meer doorontwikkeld, maar de specs zijn helemaal niet mis en met wat geluk worden er wel custom ROMs gefabriceerd (of een port naar Android :Y) )

[Reactie gewijzigd door Petervanakelyen op 20 augustus 2011 10:05]

Wel even opletten, dat het in Canada (US ook) gebruikelijk is te adverteren zonder belastingen.

Gezien ik komende week naar Montréal ga (Ik werk daar ~2 maanden per jaar), heb ik er maar even één besteld (32GB) en laat ik hem daar op kantoor bezorgen.

Subtotaal: $149,99
Shipping: Free
PST $13.39
GST $7.50
Total: $170.88

$ -> € @ 1,41, maakt iets meer dan 120 euro. Prima prijs natuurlijk, maar wat ik met name even wilde aanstippen is dat we het hier makkelijk hebben met verplicht adverteren van incl. prijzen voor particulieren. Maar, dan moeten we wel even oppassen met te simpel de wisselkoers er op loslaten als we ergens bestellen waar dat niét zo is :)

[Reactie gewijzigd door Floppus op 20 augustus 2011 16:25]

Dat btw-loos adverteren heeft alles te maken met het feit dat de staten in zowel de VS als in Canada zelf hun btw-tarieven mogen bepalen. Anders zou ieder artikel in een advertentie moeten worden voorzien van een waslijst aan retailprijzen.
Dat is niet het enige: in de VS *mag* je je producten niet inclusief sales tax prijzen, met kleine uitzonderingen voor dingen als hotdogstands en dergelijke die alleen voor zeer kleine bedragen verkopen.

In europa is het over het algemeen juist niet toegestaan om op consumenten gerichte producten te adverteren *zonder* BTW.
dat we het hier makkelijk hebben met verplicht adverteren van incl. prijzen voor particulieren
Dat is misschien wel makkelijk, maar je zal ze de kost geven die geen flauw benul hebben hoeveel belasting jij ze tusen neus en lippen door afdraagt per maand. Ik woon in Canada, en het is een verademing om zo helder en duidelijk te hebben (1) wat jij betaald aan de winkelier voor het product en (2) wat aan belasting ingehouden wordt. Dit wordt des te belangrijker hoe hoger jouw tarief is.

On-topic:
Ik kwam er een paar uur te laat achter en alle Touchpads waren overal uitverkocht.
Voor weinig wilde mensen ook wel een HD-DVD maar daar hadden ze ook geen moer aan.
Met een HD-DVD speler kon je HD-DVDs, DVDs en CDs mee spelen. Dat er geen HD-DVDs meer worden uitgebracht maakt dus niet dat het een nutteloos apparaat is geworden.

Bij de TouchPad is dat nog veel minder het geval. Je kan ermee het internet op en dat verandert de eerste 10 jaar nog niet dusdanig dat je er weinig mee zou kunnen.

Maar zelfs zonder die mogelijkheid is het voor $99 een prima fotolijstje met ingebouwde batterij, muziekspeler, etc.
Daar kan de gemiddelde fotolijst bij de MediaMarkt niet tegenop.

Nee, ik zou er ook wel 1 willen hebben voor $99. Ik denk dan ook dat ze binnen de kortste keren weg zijn en op e-bay voor een hogere prijs weer worden aangeboden.
"Je kan er mee op internet" lijkt me nou niet meteen iets dat je de komende 10 jaar van een huidig apparaat kunt verwachten.

Kijk maar naar IE6. Die kan nog wel pagina's weergeven, maar echt lekker gaat dat toch niet meer he.

Het ding wordt niet meer ondersteund. Webstandaarden veranderen steeds...
Joh, de komende 5-10 jaar redden we ons nog wel met html5 en css3 hoor, dat wijzigt niet zo snel. Daarnaast is de kans ook nog wel aanwezig dat bijvoorbeeld honeycomb gepoort wordt naar dit apparaat, en dan wordt het toch een interessante tablet voor 100 euro.
Maar ik heb sterk mijn twijfels of dit ding al een volledige HTML5 capabele browser aan boord heeft. HTML5 is in de meeste browsers nog niet 100% geimplementeerd immers.
Sterker nog, in geen enkele browser is ie 100% geimplementeerd, omdat de spec nog niet af is.
Er valt een tablet wel een stuk meer te tweaken, en 99 dollar heb ik er wel voor over, zelfs als ik 2 dagen gebruik en het daarna 2 jaar in de kast laat liggen. :)
Dat is niet waar.. Ik heb destijds voor heel weinig een xbox 360 HD-DVDspeler aangeschaft. En toen veel films gekocht die toen net uitwaren en op dvd nog 4 keer zo duur waren als de HD-DVD..
Nou met die blauwe laser kon je een mooie lasergun maken }>
En dan?? Vliegtuigjes pesten?
Dit is nou zo'n mooi voorbeeld waarom correct taalgebruik echt wel helpt in de communicatie:

Zoals het nu geschreven is, zijn/waren er kennelijk een aantal wilde mensen voor wie er een HD-DVD was (waar ze blijkbaar niet zo veel aan hadden).

Met een simpele "n" erachter ("wilden", dus) leest het in een keer een stuk makkelijker en in een keer goed... :)
Waarom klampt iedereen zich toch zo vast aan de Amerikaanse stock?
Europa zit nog vol met Touchpads die echt niet overgeslagen worden wat betreft de prijsdaling!

GEDULD
For those asking about inventory and pricing outside USA -- Fire sale is US only and so is out of stock status.

van hp twitter:
https://twitter.com/#/BrynaAtHP/
Ik las ergens dat je in europa producten niet onder de productie kosten mag verkopen wegens concurrentie vervalsing ofzo

of het waar is weet ik niet, hou me er niet aan vast.

*edit* stond hier in de reacties op pagina 2:

In Europa zal hij zeker niet komen. Gegarandeerd komen ze in de moeilijkheden.
Volgens de Europese richtlijn 2005/29/EG zou het - volgens mijn interpretatie - geen problemen mogen geven. Niettemin hebben veel Europese lidstaten een verbod op verkopen met verlies aangezien dit als oneerlijke concurrentie wordt beschouwd.

HP zal dus waarschijnlijk zijn dumpprijzen vooral toepassen in de VS en Canada.

Kostprijs waarschijnlijk nog hoger dan $ 300
Volgens iSuppli kost het maken van de 16GB-versie rond 300 dollar.
De uiteindelijke kost is waarschijnlijk nog hoger. iSuppli vermeldt zelfs nog onderaan hun berekening

[Reactie gewijzigd door wimstradamus op 21 augustus 2011 00:43]

dat vind ik onzin. bedrijven zouden moeten mogen doen wat ze willen. HP krijgt door deze actie een gigantische klanten database. Mooie actie.
Zo concurreer je kleine bedrijven uit de markt.

Apple heeft zo een 80miljard dollar in de bank liggen.
ik denk dat ze Ipads ook kunnen verkopen voor 100$ en het niet zo hard voelen, gewoon meer uit hun appstore halen.

Denk je dat HTC, Samsung daar blij mee gaan zijn?

Het is goed dat de Europa de bedrijven en consument beschermt .
Het is goed dat de Europa de bedrijven en consument beschermt .
Consumenten beschermen doormiddel van mij weerhouden om een 100 dollar pad te kopen?

Ik weet niet wat jou definitie is van beschermen maar kom niet tussen mij en wat ik wil kopen.
bestellen in zwitzerland dan?
Waarom zouden ze dan wel consoles voor onder de kostprijs mogen verkopen?
Ik las ergens dat je in europa producten niet onder de productie kosten mag verkopen wegens concurrentie vervalsing ofzo
De fabrikant mag perfect onder productiekost verkopen, het is de detailhandel die niet zomaar mag verkopen onder de inkoopprijs tenzij tijdens solden om oude stock weg te krijgen.
Prijs voorheen $499, prijs nu $99, sinds wanneer is dat "haalt driekwart van prijs af", dat zou $125 zijn? Het is eerder "haalt 80% van de prijs af".
De prijs was geen 499, maar 399. 499 is de 32 GB versie die nu voor 149 in de winkel ligt/lag.

Zie ook de eerste bronlink. Driekwart klopt dus, maar "eerder deze week voor 499" niet. Tweakers denkt blijkbaar dat alle tablets precies de prijs van de iPad zijn...

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 20 augustus 2011 11:19]

kwart = $499 / 4 = $124.75
driekwart = $499 / 4 * 3 = $374.25

$499 - $374.25 = $124.75

Klopt uiteraard nog steeds niet - zouden inderdaad 4/5e moeten zeggen. Maar daar hebben we dan weer geen mooi woord voor; viervijfde bekt niet lekker ;)
1 2 3 ... 39

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee