HP geeft broncode Android-kernel voor HP TouchPad vrij

HP heeft de broncode vrijgegeven van een Android-kernel voor zijn TouchPad-tablet. De TouchPad werd op de markt gebracht met het webOS-besturingssysteem maar HP heeft intern klaarblijkelijk ook aan een Android-port gewerkt.

HP TouchPadHet gaat om versie 2.6.35 van de Linux-kernel die gebruikt kan worden als basis voor Android 2.3.x, ook wel bekend als Android Gingerbread. Een gebruiker van de website Rootzwiki heeft de broncode online gezet bij Github zodat deze voor andere ontwikkelaars te benaderen is. Het enige wat ontbreekt is de wifi-driver terwijl deze vermoedelijk gewoon onder de gpl-licentie valt. HP zou de mogelijkheden voor publicatie van die driver momenteel nog onderzoeken en mogelijk volgt de release later.

Het bestaan van de broncode maakt duidelijk dat hoewel de TouchPad standaard met webOS geleverd werd, HP intern ook testen heeft gedaan met Googles Android-besturingssysteem. De tablet werd in februari 2011 aangekondigd en kwam in juli op de markt. De laatste wijziging aan de Android-broncode is van maart 2011, toen heeft HP waarschijnlijk de keuze gemaakt al zijn pijlen op webOS te zetten.

Dat HP ook aan een Android-versie gewerkt heeft komt niet geheel als verrassing; enkele maanden geleden doken berichten op dat sommige TouchPads per ongeluk uitgeleverd werden met Android Gingerbread in plaats van webOS. HP weigerde aanvankelijk te reageren maar liet later weten dat de Android-versie niet voor release bedoeld was en dat het een onderzoek zou starten naar de kwestie.

Ontwikkelaars zijn al tijden bezig met het porten van andere besturingssystemen naar de TouchPad. Zo zijn er al versies beschikbaar van Android Gingerbread en Ice Cream Sandwich. De release van de broncode zou het voor ontwikkelaars echter makkelijker kunnen maken om bepaalde bugs te repareren.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

08-02-2012 • 08:23

33 Linkedin

Submitter: FreshM

Lees meer

'HP gaat tablets met Android maken' Nieuws van 14 februari 2013
HP geeft nieuwe versie van WebOS vrij Nieuws van 19 oktober 2011

Reacties (33)

33
33
16
0
0
16
Wijzig sortering
Leuk alhoewel ik nu al een tijd webos gebruik op de tocupad en het bevalt mij ten zeerste.

Ik heb er daarnaast een ipad met iOS 5 telefoon met android 2.3.7 en webOS 3.0.5 moet zeker niet onderdoen. Integendeel ik vind het veel makkelijker werken. Multitasking, content toevoegen, snelheid , ... is allemaal even goed of beter.

Enkel APPS loopt wat achter maar de basis is zeker daar, ik ben nog niks tegengekomen wat ik mis.
Dit.

Ik begrijp het ook niet, Palm is tijdens hun hele bestaan altijd hun tijd ver vooruit geweest en maakte altijd harstikke mooie, goed werkende en functionele dingen.

Wat Apple nu eigenlijk is had Palm kunnen zijn, waarom ze dat niet zijn heeft denk ik voor een groot deel met naamsbekendheid en marketing te maken.

Iedereen loopt het altijd maar te dissen, maar WebOS is een grandioos OS.
Volgens mij was het probleem met Palm dat ze heel goed waren in software, maar minder in (design van) hardware. Daarom hebben ze Palm ook ooit gesplitst in een Palm OS deel en een Palm hardware deel.

Apple was sterk op beide punten (persoonlijke mening; sterker op hardware dan software) en dat totaalplaatje is wat voor een groot deel verantwoordelijk is voor de populariteit.


Ik denk dat HP nog wel wat leuks kan doen met Palm OS, maar daar zijn wel grote investeringen voor nodig, en de vraag is of HP dat ook echt kan en wil.
zomaar een indicatie wat HP in mijn ogen onhandig gedaan heeft:
- Aanbod in de market is zeer beperkt. (ik weet het, kip vs ei discussie). MAAR! Dit aanbod wordt nog verder beperkt als je bij het instellen van je account niet als woonplaats de VS of GB ingevuld hebt: een hele rits apps is dan ineens niet beschikbaar :(
- Het aanpassen van bovenstaande vereist een hele rits handelingen en resetten van je account ofzo. Onnodig ingewikkeld en een voorbeeld hoe ik me als niet-VS of GB inwoner als 'niet relevant' geacht voel.
- Pricing, tsja... voor 100nogwat euro is het een topding. Maar voor het originele bedrag zou ik hem nooit gehaald hebben.

Eigenlijk komt het erop neer dat ik door de aanpak van HP niet het idee heb dat de klant wel centraal heeft gestaan bij het ontwikkelen van het fysieke apparaat (het is een mooi ding) maar vooral niet bij de zaken eromheen.
Aanbod van HP was al redelijk uitgebreid, niet op het niveau van Android of iOS maar mist wat tijd was het daar zeker geraakt.

Dat de markt onderverdeelt was geld net zo goed voor iOS en android werkt op dezelfde manier .

Pricing was in orde, je kreeg een apparaat dat vergelijkbaar was dan ene ipad of de top end androids voor een vergelijkbare prijs.

Die opmerking van de klant centraal snap ik niet echt goed, het OS en apparaat werken heel goed samen, draadloos opladen, integratie met webos phones,... Ik zie hen juist veel verder gaan voor de klant dan anderen .
Juist, ik heb hem naast de ipad gekocht vanwege de uitverkoop, en voor 130 euries ofzo voor de 32gb versie is het een leuke gadget.

Ik gebruik de touchpad meer dan de ipad, gebruiksgemak vind ik beter en het multitasken is super. Jammer dat het een onbemind OS is, dit had echt een succes kunnen zijn.

Enige reden waarom ik de ipad nog gebruik is de 3g module onderweg, deze zit helaas niet in mijn touchpad anders stond de ipad morgen nog op marktplaats :+
Het weglaten van 3G is een bewuste keuze geweest. De Pre³ telefoon heeft ingebouwde hotspot functionaliteit (die hier spijtig genoeg niet werkt, maar daar heb je dan weer freetether voor) zodat je bij een combinatie Pre³/TP steeds met beide toestellen online kunt gaan met 1 enkele sim kaart
"Enige reden waarom ik de ipad nog gebruik is de 3g module onderweg, deze zit helaas niet in mijn touchpad anders stond de ipad morgen nog op marktplaats"


Je kan je smartphone ook gebruiken als "Wi-Fi hotspot" voor je touchpad. Dan heb je de 3g module helemaal niet nodig. Ik heb het gisteren nog getest op de iPad van mijn vriendin met mijn Xperia neo als access point, werkt perfect :)
Toch mooi van HP dat ze dit gedaan hebben,zo blijven de Tablets bruikbaar zonder al die custom roms die problemen met zich dragen (niet werkende dingen).
Ik denk dat het uitbrengen van deze kernel er juist voor zorgt dat bij die custom roms alles wel gaat werken.
Ik denk dat hij dat ook bedoelt. Dat de slechte roms hierdoor weg zullen blijven, omdat de broncode vrijgekomen is en ze niet teveel moeite hoeven te doen.
Je hebt niets aan een kernel zonder bijbehorende rom.

Die rom gaat HP niet maken dus maakt dit de weg vrij voor goedwerkende costum roms.
Frustrerend is dat altijd. Bij Linux/BSD is de kernel een op zichzelf staande eenheid die nergens van afhankelijk is, alleen het eerste process wat ie moet opstarten (init?) moet bekend zijn en bestaan. Waarom moet je nu weer een ROM hebben? Het doet me denken aan al die oude emulators van C64, MSX en Spectrum computers waarvan de ROM microcode copyrighted was en niet-overschrijfbaar. Dan moet je wel.
Hoe wil je zonder ROM je Kernel gebruiken? CLI is nogal lastig op een tablet naar mijn mening (mogelijk via USB)
Met alleen een kernel heb je zelfs geen CLI.
Wat heeft de CLI ermee te maken? Die wordt bij mij altijd gestart omdat de boel zo geconfigureerd is dat de kernel een filesystem op de harde schijf opent, daar drivers vandaan haalt voor toetsenbord en muis en een CLI of GUI opent. Nog steeds geen ROM nodig.

[Reactie gewijzigd door blorf op 8 februari 2012 10:56]

Met een rom wordt gewoon de software bedoeld waar alles op draait, wat wil je gaan doen met een tablet zonder user interface? Het zal niet zijn dat ze wel een ROM hebben maar dat ze die niet vrij willen geven, waarschijnlijk is er gewoon geen uitontwikkelde rom.
De rom op de C64 was meer letterlijk ROM, read only memory, waar inderdaad het basis systeem van het apparaat in stond (commodore basic V2 :)). Dat kon je overigens wel gewoon uitzetten en ook aanpassen, niet in de ROM zelf, maar wat je dan deed was de bovenste 32K (waar de ROM zat) uitlezen en weer terugschrijven naar het RAM met hetzelfde adres. Vervolgens kon je ergens een vlaggetje omzetten waarmee de ROM uitgezet werd en kon je lekker in het systeem dingen aanpassen in het RAM. Of gewoon alleen het ROM uitschakelen en de volle 64K (nou ja, bijna) benutten voor je eigen programma.
Ik snap niet wat je bedoelt. Het punt van deze kernel is dat de broncode van de drivers in kernels van andere ROMs kan worden gebruikt.

Bovendien is de bijbehorende ROM al maanden beschikbaar nadat hij op bepaalde Touchpads was geleverd.
Hoezo? met de asop code en de kernel kom je een heel eind, kan zijn dat niet alle kernel drivers worden meegeleverd door HP, maar het zou me niet verbazen als de tablet gewoon standaard meuk aan boord heeft die al wel werkende te krijgen is onder android.
Als ze deze tablet met Android op de markt gebracht hadden, was het misschien wel een groter succes geweest. Ben wel benieuwd naar de aantallen in dat geval.
Ik denk dat het met de enorme concurrentie wel mee was gevallen. De enige reden dat het plots goed verkocht was de enorm lage prijs. Ik denk dat het erg lastig is om nu succesvol de tablet markt op te stappen.
Dat betwijfel ik. De markt voor Android tablets is verzadigd, met webOS hebben ze de mogelijkheid (gehad) om een andere gebruikerservaring te bieden. En hoewel het OS niet perfect is vind ik het een juweeltje om mee te werken.
Dat betwijfel ik. De markt voor Android tablets is verzadigd, met webOS hebben ze de mogelijkheid (gehad) om een andere gebruikerservaring te bieden. En hoewel het OS niet perfect is vind ik het een juweeltje om mee te werken.
Inderdaad. De markt is verzadigd vooral door die Chinese meuk.

offtopic:
Welk OS vind je niet perfect?
Het webOS was volgens kenners z'n tijd ver (2009) vooruit. Dat zou een oorzaak van het probleem kunnen zijn, behoudens de brakke hardware van PALM.
Mogelijk dat het nu alsnog een succes wordt.
http://www.palmclub.nl/fo...ningen-zijn-verdeeld.html

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 442878 op 8 februari 2012 11:20]

Als bezitter van de hp touchpad heb ik al redelijk wat roms geprobeerd.
Maar iedere keer was het et net niet. WebOs doet het eigenlijk wel goed maar inderdaad het gemis aan apps doet je toch wat meer rond kijken.

Dit nieuws is het wachten wel waard!!
Als er straks een stabiele variant van Android uitkomt voor de touchpad zal ik cker overstappen.
Dalingrin meldt op twitter iig dat hij niet veel winst ziet door het vrijgeven, ze hadden het wel graag gehad in een eerder stadium.
Anoniem: 415516
8 februari 2012 08:42
Dat HP ook aan een Android-versie gewerkt heeft komt niet geheel als verrassing; enkele maanden geleden doken berichten op dat sommige TouchPads per ongeluk uitgeleverd werden met Android Gingerbread
Misschien moeten ze ook een onderzoek starten naar hun Quality Control procedure 8)7
Het mooie is nu dat je de voordelen van beide hebt, het stabiele, goed werkende webOS naast het app aanbod van Android, die overigens ook stabiel is tot nu toe (CM9 v0.6)
Yep. WebOS heeft wel mijn voorkeur bovem CM9/0.6, vind het een stuk prettiger en gestructureerder werken (en WebOS ondersteunt wel flash). Maar er is voor mij nu geen enkele reden meer om een Android tablet aan te schaffen, de TouchPad biedt WebOS en Android aan via dualboot en is kortom voor web developers ideaal. Daarnaast heb ik er nog wel een iPad 1 bij.
Geweldig, hopelijk dat de slimme mensen iets kunnen doen aan de wifi problemen, en aan batttery drain.

Heb verschillende ROMS getest, MIUI? XRNO CM7, CM9, Nu heb ik de laatste erop staan. Is het beste voor tablets, maar had het gevoel dat CM7 performante was (hardware acceleratie), en minder battery drain had. Okk waren drivers beter op orde. Wifi probleem is met iedere rom tot nu toe.

Miste gewoon het app aanbod op web os.
Voor iternet gaat het goed, maar als ereader is het het niet vanwege gebrekkige ondersteunning voor verschillende formaten.
Wifi lijkt me een hardware- of driverprobleem. Niet iets dat in het OS opgelost kan worden. Dat is hetzelfde als dat je met Windows beter bereik hebt dan met Ubuntu, op je laptop dus. Dat is ook raar.

Er kan een miniscuul verschil zijn, maar het meeste zal in de hardware en/of driver opgelost moeten worden.
Ik heb reeds aan aantal weken ICS er op staan, bevalt me buitengewoon goed.
en nog geen vastlopers gehad.

Android op je touchpad
Zorgt dit er nu voor dat het makkelijker wordt om de nieuwe versies van Android geschikt te maken voor de Touchpad? Ik weet wel dat er roms zijn met ice cream sandwich, maar de laatste rom-versie is 0.6. Misschien dat de broncode helpt om sneller tot een 1.0 versie te komen.
Versie 0.6 heeft nog een aantal onvolmaaktheden, waardoor ik nog even wil wachten...
Uiteraard is het goed van die kernel.

Maar ik vind het echt jammer dat HP/Palm er niet meer uit hebben gehaald. Ik heb het helaas nooit zelf kunnen proberenm, maar als ik kijk naar wat ik in filmpjes heb gezien is het een mooi OS. Ik snap het gewoon niet, ik denk dat ze hier echt wat van hadden kunnen maken!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee