HP geeft grote delen webOS-code vrij

HP heeft opnieuw code voor het webOS-besturingssysteem openbaar gemaakt onder een opensourcelicentie. De uitgebrachte Community Edition van webOS is bedoeld voor makers van custom software voor de TouchPad-tablet.

De zogeheten Community Edition, die versienummer 3.0.5 heeft meegekregen, is geen volledige opensourceversie van webOS, maar bevat wel grote delen van de code. Met de broncode moet het vooral voor ontwikkelaars van custom roms voor de HP TouchPad gemakkelijker worden om aanpassingen te doen aan het besturingssysteem. De software is niet geschikt voor andere hardware die op webOS draait.

De fabrikant hoopt dat ontwikkelaars met de software aan de slag gaan om functionaliteit in het besturingssysteem te verbeteren. Met de Community Edition is het bijvoorbeeld mogelijk om notificaties aan te passen of de card view en launcher te modificeren.

In september komt HP met Open webOS 1.0, dat niet alleen geschikt is voor de TouchPad-tablet, maar ook gebruikt kan worden voor andere hardware. Deze release moet de eerste volledige opensourceversie van webOS markeren. Eerder bracht HP al andere delen van de webOS-code uit, waaronder het applicatieframework Enyo. Ook de kernelsoftware van de TouchPad werd al onder een opensourcelicentie gepubliceerd.

Door RoD

Admin Mobile

27-06-2012 • 14:56

36 Linkedin

Submitter: Ossebol

Reacties (36)

36
36
22
2
0
8
Wijzig sortering
Als n00b vraag ik mij af of delen hieruit makkelijk te porten zijn naar Android?
Nee, dat is niet eenvoudig.

Wat het interessantst wordt als er een webOS-distributie gaat verschijnen analoog aan Cyanogenmod voor Android. Aangezien beide op een Linux-kernel draaien (en dat er dus voor veel apparaten kernels beschikbaar zijn) zou dit kunnen betekenen dat je zonder veel moeite te hoeven doen kunt overstappen van Android naar webOS

De eerste stap zou zijn om WebOS zo te maken dat het zonder problemen op een Linux-kernel draait die eigenlijk bedoeld is om Android te draaien. Vanaf dan is het geen enkel probleem om webOS te poorten naar elk apparaat dat ook Cyanogenmod draait.
Anoniem: 442878
@DCK27 juni 2012 18:33
Nee, dat is niet eenvoudig.

Wat het interessantst wordt als er een webOS-distributie gaat verschijnen analoog aan Cyanogenmod voor Android.
http://opensource.palm.com/WOCE/index.html
Misschien, maar de vraag is of ze er zoveel aan hebben. Sinds de ontwikkeling van WebOS is stilgelegd is Android in hoog tempo doorontwikkeld. Ik vraag me af of Android niet al veel te ver is om iets aan oude WebOS code te hebben. WebOS was opgezet voor webapps en was f*&king traag, Android heeft met Webkit en V8 al state-of-the-art en supersnelle HTML5 en JS engines.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 27 juni 2012 17:37]

WebOS maakt ook gebruik van webkit :) dus dat sneller maken is het probleem niet.
Google heeft Mathias Duarte ingehuurd en dat is niet de enige WebOS-er die ze hebben overgenomen. Kortom, WebOS heeft allang heel veel invloed gehad op Android.
Niet echt, de enige grote overeenkomst is dat het onder de motorkap beiden Linux is, wat daar boven op draait is compleet anders tussen deze 2 apparaten.
Inderdaad de kernel is beide linux en die moesten ze dus al vrij geven onder GPLv2 licentie :) Die hadden ze dus al 'af kunnen kijken'.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 27 juni 2012 15:11]

Als het java code is moet dat opzich wel kunnen ja, is het een andere taal zal het wat moeilijker zijn.
Wat heeft Java code te maken met Android? Volgens mij is Android geschreven in een C variant. Java heeft alleen betrekking op de apps

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 27 juni 2012 15:07]

Stop alsjeblieft met het verspreiden van onjuiste informatie. Android is Java. Zie ook m'n vorige reactie:
Stukfruit in 'nieuws: Gerucht: HTC komt dit jaar met drie Windows Phone 8-toestellen'
He..

Android (kernel) is toch echt gebaseerd op de linux kernel.
Volgens mij draaien alleen de apps binnen een afgeleide van de jvm?

(Je eigen reacties als bron gebruiken geeft geen meerwaarde aan de betrouwbaarheid van je post)

Hier een al betere bron om het tegendeel te bewijzen: http://en.wikipedia.org/wiki/Android_(operating_system)

[Reactie gewijzigd door Oerdond3r op 27 juni 2012 18:55]

Gebaseerd op. Dat zeg je heel goed :>

Android zelf is Java. Dat de onderliggende "bibliotheken" (OpenGL, Linux kernel, FreeType, Skia, Webkit, enz, enz) in C en C++ geschreven zijn doet daar niets aan af.
Android is een samenraapsel van vanalles, een linux kernel, een berg libraries, een jvm en wat apps. Zomaar stellen dat het Java is, is tekort door de bocht
je hebt reeds cynagenmod9
Deze kunnen hier wel weer les uit trekken, gezien de camera en microfoon nog niet werken.

http://www.cyanogenmod.com/
Cyanogenmod 9 voor de HP Touchpad heeft hier niets aan. De vrijgegeven code helemaal niets te maken met drivers, maar met het systeem dat bovenop de kernel draait. Bovendien is het probleem is dat de drivers die voor o.a. de camera en microfoon gebruikt worden closed source zijn en niet aan te passen zijn voor gebruik onder Android, en dat men dus ook niets had aan de al vrijgegeven kernelcode voor webOS op de Touchpad.

Overigens werkt de microfoon door een workaround in de nightly builds wel sinds een week of twee. Als je nog steeds Alpha 2 draait is een recente nightly build zeker een aanrader om te installeren, aangezien er nog meer zaken verbeterd zijn.

[Reactie gewijzigd door DCK op 27 juni 2012 15:54]

In the nightly werkt de microfoon al wel
HP is toch gestopt met de ontwikkeling van WebOS en met het maken van apparaten die op WebOS draaien? Waarom komen ze dan in september met WebOS 1.0?
OpenWebOS - oftewel een min-of-meer netjes gedocumenteerde open source versie waarmee de community aan de slag kan. Dan hoeft HP zich er niet meer mee te bemoeien.
WebOS is echt, in tegenstelling wat sommige denken, een heel erg stabiel, snel en mooi OS. Het is echt een OS dat voor mij zelfs beter is dan iOS qua consistentie. OK, de eerste versie van op de touchpad had wat bugs, maar kijk eens nu, nu werkt die zonder problemen.

Kijk ook maar eens hoe goed WebOS werkt op een Pre 3, het benut de hardware echt heel erg goed, net als Wp7.

Ook de interface vind ik erg goed, het feit dat deze zo goed als onveranderd na 3 jaar nog steeds te gebruiken is, en goed oogt zegt al veel. Kijk maar naar iOs 2.0 bijvoorbeel, of Android 1.6, die ga je zo niet kunnen gebruiken vandaag omdat het zo ongeorganiseert oogt.

Android 4.0 en de Chrome Beta browser hebben ook (heel weinig dan wel) wat weg van Web OS.

Het multitaskingsysteem is ook nog steeds ongeëvenaart. De cards zijn heel wat anders dan de recent apps switcher van o.a. ICS.
Ik vrees dat juist die consistentie verloren gaat zodra de community de ontwikkeling overneemt. Want hoe veel voordelen er ook aan opensourceprojecten zitten, het trekken van één lijn en die gecoördineerd volgen, lukt vaak niet binnen zo'n vrij systeem.
Ehr, WebOS die de hardware goed benut? Ik heb juist de indruk dat er nog een enorme optimalisatie slag te doen is met WebOS. De Touchpad performt gewoon niet goed genoeg, zeker als je dit vergelijkt met CM9 op diezelfde Touchpad: die vliegt. Dit terwijl webOS in potentie volgens mij meer kans had om iOS naar de loef te steken: functioneel prima, zakelijke, soliede werkervaring terwijl ik Android juist meer een cowboy / houtje touwtje ervaring vind (sorry als ik hiermee Android liefhebbers voor het hoofd stoot).

Tot op de dag van vandaag vraag ik me af hoe de tablet wereld er uit had gezien als de marketing afdeling van HP had besloten om de TouchPad met een veel scherpere prijs in de markt te zetten, gevolgd door een veel snellere versie driekwart jaar later. Nu was het vanaf dag 1 al een gelopen race: de TouchPad kostte exact evenveel als de iPad.

Ik heb me wel vaker verbaasd over HP marketing: VG Anylan is ook zo'n debacle geworden.
Ik denk dat WebOS vooral geromantiseerd wordt, ik heb even met de palm pre mogen spelen en het is een leuk OS maar niet bijzonder, persoonlijk vond ik maemo wat dat betreft een stuk beter.
Anoniem: 442878
@blouweKip27 juni 2012 18:43
Ik denk dat WebOS vooral geromantiseerd wordt, ik heb even met de palm pre mogen spelen en het is een leuk OS maar niet bijzonder, persoonlijk vond ik maemo wat dat betreft een stuk beter.
Ga je mond spoelen
http://www.youtube.com/watch?v=tXkpTOTnxn0
http://www.youtube.com/wa...s-jDF14kE&feature=related
Ik heb een Palm Pre en die is echt erg traag in vergelijking met WP7 bijvoorbeeld. En veel bugs die nooit zijn opgelost.
Ik denk dat je dan nog wel het verschil ontkent tussen WebOS 1.x en 1.4.5 op de Pre en/of het verschil tussen de Pre en de Pre 3. Ik gebruik werkelijk dagelijks met plezier een Pre 3, afgezien van het gebrek aan apps is het gewoon fijn in dagelijks gebruik, ook in vergelijking met Android of IOS. Ook maar net wat je gewend bent natuurlijk, maar met name het multitasken (bijvoorbeeld switchen tussen e-mail en wifi instellingen, switchen tussen Google Maps en agenda...) is goed doordacht en uitgevoerd.
Ik heb zelf een touchpad tijdens de firesale kunnen bemachtigen dankzij een medetweaker.
Het is mijn 3e tablet waar ik persoonlijk ervaring mee heb en ik vind het het beste os!
De andere os'n zijn android an ios.
Ik hoop van harte dat ze dit blijven door ontwikkelen!
Ik heb helaas geen touchpad kunnen bemachtigen, maar gebruik nog steeds mijn Palm Pre2 met WebOS. (deze smartphone van HP/Palm is eigenlijk best goed, ondanks mijn eerdere scepsis voor HP telefoon hardware)

Tot nu toe vind ik WebOS het prettigste en meest vlotte en stabiele OS, dus ben zeer geinteresseerd in een "doorstart" van dit OS. Jammer dat HP het zo snel gekilld heeft.
Een beetje tegenwicht tegen iOS en Android kan geen kwaad, zeker niet op tablet gebied.
Laten we hopen dat er voldoende apps worden ontwikkeld voor WebOS, dan wordt het ook interessanter voor een grotere groep mensen.
Dat het conceptueel het beste ben ik met je eens, maar ben van miserie toch overgestapt op een N9, die vloeiender is en waar de verbinding niet constant uitvalt (heb mijn pre2 verschillende keren opgestuurd ter reparatie). Webos was gewoon niet af, maar het blijft in mijn ogen de beste UI daar deze eenvoudig te schalen is van gsm naar tablet naar laptop naar desktop. De N9 is dan weer compleet het tegenovergestelde, een UI die zeer vloeiend is computerwise, maar zeer traag werkt voor een mens. Een combinatie van de twee was leuk geweest.
Wel prettig. Kan de community er nog wat mee.
Anoniem: 425494
@HellBeast27 juni 2012 15:14
WebOs is een zeer interessant systeem voor de de Open Source Comminity. Bekijk maar eens deze discussie waarin een vergelijking plaats vindt met Chrome OS. Ik vind dat HP goed bezig is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 27 juni 2012 15:25]

WebOs is een zeer interessant systeem voor de de Open Source Comminity. Bekijk maar eens deze discussie waarin een vergelijking plaats vindt met Chrome OS. Ik vind dat HP goed bezig is.
Iedereen kan nu aan de slag. Hier staat de "handel"
http://opensource.palm.com/WOCE/index.html
Laat maar komen die volledige open versie, eens kijken of de Flyer die misschien lust :)
Als WebOS ooit te draaien valt op mijn iPad dan wil ik dat wel een poging geven :) Vond WebOS altijd al een mooi OS. Helaas dat het een beetje een stille dood is gestorven.

Ik hoop dan ook dat hierdoor er nieuw leven in geblazen wordt.
Zou er niet op rekenen, de iPad is zeer gesloten en de bootsector in het NAND overschrijven is volgens mij al niet te doen, laat staan dat je een custom bootloader kan schrijven, het NAND opnieuw kan partitioneren om ruimte vrij te maken voor WebOS, en ga zo maar door.

iDroid probeerde al Android op iPhone 3G en 2G te krijgen, en het bootte wel, maar ook daar zijn de issues nooit echt opgelost en is het een beetje een stille dood gestorven.
Anoniem: 449164
27 juni 2012 15:20
leuk, webos is een mooi systeem en ik zou het thuis graag krijgen zonder de spullen van HP.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee