IBM ontslaat rond 3900 mensen vanwege eerdere verkoop van bedrijfsonderdelen

IBM gaat rond 1,5 procent van zijn banen schrappen. In tegenstelling tot andere grote techbedrijven, die mensen ontslaan vanwege de economische vooruitzichten, zegt IBM duizenden mensen te ontslaan omdat het eerder bedrijfsonderdelen heeft verkocht of afgestoten.

Chief financial officer James Kavanaugh zegt tegen Bloomberg dat de ontslagen 'gefocust' zullen zijn op mensen die vanuit Kyndryl en Watson Health bij IBM werken. Kyndryl was voorheen de managed infrastructure services-tak van IBM, die in november 2021 werd afgesplitst naar een losstaand bedrijf. Watson Health was de gezondheidstak van het bedrijf en werd vorig jaar verkocht.

Kavanaugh verwacht dat de ontslagen IBM 300 miljoen dollar zullen kosten. De ontslagen passen in een trend van grote techbedrijven die grote ontslagronden aankondigen. Googles moederbedrijf Alphabet schrapt bijvoorbeeld twaalfduizend banen, bij Microsoft moeten er rond tienduizend mensen weg en Spotify heeft het over 6 procent van zijn banenbestand, ofwel zeshonderd mensen. De meeste techbedrijven zeggen banen te moeten schrappen omdat er in de afgelopen jaren te veel mensen zijn aangenomen en de economische vooruitzichten verslechterd zijn. IBM geeft dus een andere reden en zegt daarnaast nog mensen aan te nemen in delen van het bedrijf waarvoor relatief veel groei wordt voorzien.

IBM had in het afgelopen kwartaal een omzet van 16,7 miljard dollar, ofwel 15,3 miljard euro. Dit is gelijk aan het jaar daarvoor. De netto-inkomsten van het afgelopen kwartaal waren 2,9 miljard dollar, 17 procent meer dan een jaar eerder. Omgerekend waren dit netto-inkomsten van 2,7 miljard euro. De jaaromzet bedroeg 60,5 miljard dollar, of 55,5 miljard euro. Dit is 6 procent hoger dan een jaar eerder.

Door Hayte Hugo

Redacteur

26-01-2023 • 11:33

54 Linkedin

Lees meer

Reacties (54)

54
54
25
3
0
20
Wijzig sortering
Al die verontrustende berichten, lijken er op dat de wereld steeds meer afstevent op een Recessie ;(
Overal zie je en lees je berichten van massa ontslagen, helaas.
Vrees dat we al op weg zijn naar een aantal magere jaren, van hoge inflatie en weinig koopkracht ;(
Sterkte, meer kan ik de betrokken mensen niet meegeven in deze zware tijd.
Al die verontrustende berichten, lijken er op dat de wereld steeds meer afstevent op een Recessie ;(
Overal zie je en lees je berichten van massa ontslagen, helaas.
Vrees dat we al op weg zijn naar een aantal magere jaren, van hoge inflatie en weinig koopkracht ;(
Sterkte, meer kan ik de betrokken mensen niet meegeven in deze zware tijd.
IBM is niet heel goed vergelijkbaar met Meta, Microsoft, Alphabet, Amazon en al die andere techreuzen die onlangs massa-ontslagen hebben aangekondigd. De enige overeenkomst is dat ze allemaal in het IT-wereldje opereren, en er zullen ongetwijfeld overlappende producten en diensten zijn.

Maar IBM opereert grotendeels in een totaal ander segment van de IT-markt, en functioneert ook op een heel andere manier. Het bedrijf bestaat dit jaar 135 jaar, en heeft een veel meer 'old school' bedrijfscultuur. Weliswaar nog steeds heel erg Amerikaans, maar het bedrijf is een stuk minder op groei gefocused dan de conculega's die groot zijn geworden dankzij het internet.

Het ziet ernaar uit dat deze ontslagronde onderdeel is van een herpositionering van het bedrijf, na het afstoten van wat onderdelen. Dat heeft IBM eerder gedaan (in fases heeft het bedrijf alle hardwaredivisie's verkocht of gesloten), en zegt over het algemeen niet zo heel veel over de algemene economische situatie.
@Gerard001a Volgens mij ben jij de enige die het artikel goed begrepen/geïnterpreteerd hebt :)
😊 😏 👍En toch krijg je dan hier gewoon minnen hoor 🤪
Dat heeft IBM eerder gedaan (in fases heeft het bedrijf alle hardwaredivisie's verkocht of gesloten)
Huh? Ze maken misschien geen toetsenborden of laptops meer, maar servers zijn nog steeds een groot deel van IBM met producten zoals mainframe en POWER.
Vrij recent is het Global Technology Services die onder andere veel infrastructuur leverde in een los bedrijf genaamd Kyndryl gegoten. Dat wordt vermoedelijk bedoeld met het afstoten van deze divisies. Ze maken inderdaad nog wel mainframe hardware.
Laten we het hopen, dat het dan geen voorbode is van een grotere ontslaggolf 🤔
Want het blijft vaak een drama voor de gewone hardwerkende arbeiders en hun gezinnen
Het lijkt vooralsnog vooral bij grote techbedrijven te gebeuren. Die hebben een flinke groei doorgemaakt en konden goedkoop geld lenen de afgelopen jaren. De groei loopt terug(geen pandemie meer) en de rentes zijn ook weer aan het stijgen(lenen wordt dus duurder). Die twee factoren zorgen ervoor dat het voor deze bedrijven nagenoeg onmogelijk is om door de gaan op de huidige koers.

Als je naar de gehele arbeidsmarkt kijkt is zo'n beetje elk bedrijf opzoek naar mensen.
Het lijkt vooralsnog vooral bij grote techbedrijven te gebeuren. Die hebben een flinke groei doorgemaakt en konden goedkoop geld lenen de afgelopen jaren. De groei loopt terug(geen pandemie meer)
Welke groei heeft IBM dan doorgemaakt? Want volgens de links van Cergorach in 'IBM ontslaat rond 3900 mensen vanwege eerdere verkoop van bedrijfsonderdelen' is er juist niet echt groei geweest bij IBM.
Totdat de recessie echt toeslaat denk ik. dan is het zoeken naar personeel ook snel voorbij, vrees ik ☹️
Hoop dat ik ongelijk krijg, maar ben er niet gerust op 😒
Zo'n verontrustende berichten vind ik het niet, en het is ook geen signaal van een recessie naar mijn mening.

Veel ontslagen zijn omdat ze tijdens corona teveel mensen hadden aangenomen (wat inderdaad niet handig is), en gekeken naar de afgelopen 2 jaar zijn er meer mensen aangenomen dan nu ontslagen worden.
Er is meer aan de hand dan alleen teveel mensen aangenomen te hebben:
De meeste techbedrijven zeggen banen te moeten schrappen omdat er in de afgelopen jaren te veel mensen zijn aangenomen en de economische vooruitzichten verslechterd zijn.
Dat laatste duidt toch op een recessie?
Verslechterd ten opzichte van normale gemiddelde, of ten opzicht van de corona boom die tech bedrijven gehad hebben?

In dat laatste geval gaan we weer terug naar normaal, dat is voor tech bedrijven minder goed maar wijst niet per definitie op een recessie.
Dit soort cijfers wordt berekend door te vergelijken met het jaar ervoor, de jaren daarvoor neemt men niet mee. Stom, maar het is nu eenmaal zo met die economen.
De algemene verwachting van de economie na corona was erg positief.
Dat blijkt toch moeilijker te gaan dan verwacht vanwege allerlei oorzaken (oorlog Rusland, China die nog altijd last heeft van Covid, etc), dus moeten bedrijven gaan bijsturen.
De verwachte groei kan niet gemaakt worden in de huidige status van de wereld.

Na 50000 mensen aan te nemen in twee jaar, gaan ze er 10000 ontslaan (Microsoft).
Kan je dat een recessie noemen? Bwa, je kan het ook bijsturen noemen. De economie kan niet blijven groeien zoals het de voorbije 10~ jaar deed.

Bedrijven die hun boeltje niet op orde hebben (of bv. getroffen worden door de energieprijzen), krijgen het moeilijk omdat er plots geen constante grote groei meer is.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 26 januari 2023 20:16]

dit soort cijfers wordt berekend door te vergelijken met het jaar ervoor, de jaren daarvoor neemt men niet mee. IMO stom, maar het is nu eenmaal zo met die economen.
Zie Cergorach in 'IBM ontslaat rond 3900 mensen vanwege eerdere verkoop van bedrijfsonderdelen'
IBM heeft het dus helemaal niet zo goed gedaan en dus ook niet te veel mensen aangenomen.
Ik zie het, IBM lijkt de uitzondering op de regel te zijn.
Hoewel als ik naar de cijfers van IBM kijk het al 10 jaar ieder jaar omlaag gaat, dus dat wijst ook niet op een recessie maar een bedrijf wat al lange tijd niet optimaal draait.
Hoewel als ik naar de cijfers van IBM kijk het al 10 jaar ieder jaar omlaag gaat, dus dat wijst ook niet op een recessie maar een bedrijf wat al lange tijd niet optimaal draait.
Dat klopt; ik reageerde vooral op je coronastukje. ;)
Hoop dat je gelijk hebt 👍
Ontslagen worden in moeilijke tijden is zoveel zwaarder voor de mensen 😒
Er is een groot verschil tussen 'gewone' bedrijven en die techreuzen.
Een gewoon bedrijf heeft pakweg 100 mensen nodig om iets te realizeren. Mocht het een techbedrijf zijn zou het daarvoor 200 of 300 mensen in dienst nemen, want zulke techbedrijven zijn meestal zwaar overgewaardeerd, dus geld is er toch genoeg. En de aandeelhouders willen snel snel snel incasseren, niet investeren op lang(ere) termijn.
Als het dan eventjes minder gaat, zijn de gevolgen voor zulke techbedrijven dan ook zwaarder.
Ik heb niet zozeer medelijden met de grote techbedrijven, maar wel met de gewone werknemers, die betalen vaak de prijs van ontslagen worden 🥺
Volgens het artikel gaat deze ontslagronde IBM ongeveer 300 miljoen dollar kosten. Op 3900 mensen is dat dus gemiddeld ruim 76000 dollar p/p. (er vanuit gaande dat het redelijk evenredig is verdeeld.)
Dan heb je wel even buffer om een nieuwe baan te zoeken, toch? ;)
Er zullen altijd mensen zijn die aan de bovenkant van de afkoopsom zitten, maar ook vele zoals schoonmaak en onderhoud die met een grijpstuiver weg moeten en voor die mensen en hun gezinnen is het een drama ☹️
Schoonmaak ?!
IBM is geen schoonmaakbedrijf; IBM is een IT bedrijf en heeft technici in dienst. Schoonmaak is facilitair, en dus doet IBM dat vanzelfsprekend niet zelf.

Nu er complete divisies gesloten worden, zal het contract met de facilitair dienstverlener ook wel worden opgezegd. Maar dat valt dus buiten de 3900 mensen van dit artikel.
Wat een kortzichtige reactie :O
Bij jouw zijn mensen duidelijk niet gelijk.
je zal maar jaren hebben gewerkt en de werkomgeving van de ITers hebben verzorgd en hun maaltijden en nu je baan verliezen ;(
Ja, dan is je eerste reactie je bent geen IBMer en zeker geen ITer, dus jouw pijn tellen we niet mee, in de cijfers, die dus nog hoger uitvallen.

[Reactie gewijzigd door Gerard001a op 27 januari 2023 09:07]

Dat is toch helemaal niet wat @MSalters zegt? Het punt is dat het schoonmaak personeel hoogst waarschijnlijk niet bij IBM zelf in dienst is en dus niet bij die 3900 ontslagen bij IBM zelf geteld wordt. Bij gevolg is die 'afkoopsom', zoals jij ze noemt, niet van toepassing op hen.
Dat dit gevolgen heeft voor toeleveranciers en andere bedrijven staat buiten kijf en niemand beweert dat dit voor hen niet erg is, maar die bedrijven komen niet voor in deze specifieke rekensom en zijn dus voor dit concrete voorbeeld irrelevant.
Irrelevant?
Besef wel dat de facilitaire dienstverlening vaak zonder afkoopsom op straat komt te staan ☹️
En dat die mensen nu niet worden meegeteld is louter verborgen leed, die mensen zijn ook hun werk kwijt.
En besef je wel ook een bedrijf als IBM zou niet functioneren zonder facilitaire medewerkers.
Dat zijn dus nu de mensen die zonder gezicht of afvloeiings getal ook met honderden op straat staan ☹️☹️
Ik zou beter moeten weten en hier gewoon niet meer op reageren, maar je antwoordt alweer naast de kwestie en het lijkt erop dat je niet goed gelezen hebt wat ik geschreven heb. Alles wat je schrijft, klopt volledig, maar heeft niets te maken met de theoretische rekensom die hier werd aangehaald. De rekensom was: 300 miljoen dollar verdelen over 3900 werknemers die aan de deur gezet worden. En voor die specifieke rekensom, is de situatie bij eender welk bedrijf dat niet IBM is, inderdaad gewoon irrelevant.
Niet meer en niet minder dan dat.
Het feit dat die ontslagronde op meer mensen invloed heeft dan enkel de werknemers van IBM zelf, is absoluut iets dat niet uit het oog mag verloren worden en het feit dat je dit onder de aandacht wilt brengen, is heel lovenswaardig. Je slaagt er blijkbaar niet in om specifieke, concrete voorbeelden los te koppelen van het overkoepelend sociale drama. Dat anderen hier op dit forum dat wel kunnen, wil daarom nog niet zeggen dat zij onmensen zijn.
Dat anderen hier op dit forum dat wel kunnen, wil daarom nog niet zeggen dat zij onmensen zijn.
_-------–--
Dat zegt helemaal niemand 😦
Maar laten we maar stoppen, ik zie het leed van de gewone hardwerkende arbeiders die vaak een onmisbare schakel in een bedrijf zijn, maar eigenlijk nooit gezien of gewaardeerd worden.
We zien het bericht beide anders.
We zullen elkaar respecteren en tweakers leden blijven 👍😊
Dat de wereld naar een recessie stevent was toch al wel duidelijk??
Kijk alleen al naar de inflatie op dit moment.

Meer lonen uit de CAO's (in NL) gaat wel wat goedmaken, maar niet alles. Een bedrijf dat meer loon moet gaan betalen kan besluiten om daarop minder werknemers aan te nemen of er een aantal te ontslaan om OK te blijven functioneren.

Het piept en kraakt aan alle kanten, niet alleen hier in Nederland.
En ondanks dat veel bedrijven zoeken naar mensen kan dat nog steeds een recessie inluiden. Er zijn geen mensen die de plekken kunnen invullen ondanks dat er nog genoeg werkzoekenden zijn. Zij willen en (voornamelijk) kunnen die plekken echter niet invullen omdat er andere kennis/ervaring wordt gevraagd.

Veel bedrijven moeten ook de coronasteun nog terugbetalen. Dat wordt her en der ook nog wel een dingetje denk ik. Artikel (helaas achter betaalmuur) schetst ook een wat vreemde situatie die al een half jaar zo door gaat... https://www.trouw.nl/econ...or-rare-economie~bb78e4d2
Helemaal met je eens 👍
Dus er komen hoe dan ook zware tijden voor de gewone hardwerkende mensen bij veel bedrijven, vrees ik ☹️
Besef goed dat al die bedrijven geen berichten doen met de hoeveelheid banen en afdelingen die ze erbij krijgen. Bij alle genoemde bedrijven zijn ze volgens mij nog altijd (dik) in de plus met nieuwe banen tov vorig jaar.
Dat is ook wel zo, maar maakt het niet minder zuur, als je als werknemer je baan verliest en mensen zijn toch geneigd eerst en vooral naar zichzelf te kijken 👍
Recessie
Never waste a good crisis.

Wat nog triester is, is dat dit soort bedrijven het heel tactisch doen met percentages te noemen,
maar daarnaast vervolgens ook tijdelijke contracten niet meer gaan verlengen.

https://www.wsj.com/artic...-labor-market-11674524006
In the last five months of 2022, employers cut 110,800 temp workers, including 35,000 in December, the largest monthly drop since early 2021. Many economists view the sector as an early indicator of future labor-market shifts.
En dit zijn hoofdzakelijk de grotere bedrijven die de getallen doorgeven. Daarnaast heb je een heel grote middengroep aan bedrijven die niks rapporteert.
Valt wel mee denk ik zo.
Alphabet schrapt 12.000 banen van de 187.000 banen, dus houden ze er 175k over.
Dat zijn er dus meer dan op dan een jaar eerder in dienst hadden (156.000)
Zelfde voor de andere bedrijven, ze hebben gewoon teveel mensen aangenomen en te hoge verwachtingen misschien, maar een groei van personeel van 15 tot 20% per elk jaar is gewoon heel veel.
Weinig koopkracht is in heel veel gevallen: minder groeiende koopkracht. In ieder geval in dit deel van de wereld zien we dat in nieuwe CAO's forse loonstijgingen worden afgesproken die het verlies aan koopkracht door inflatie behoorlijk compenseren. En inflatie is ook eindig. Het blijft niet stijgen met de huidige cijfers. Dus na 1 of 2 jaar is de inflatie al weer ingehaald door regulier loonstijgingen.
Tenzij we in een koopkracht, prijsstijgingen spiraal komen en dan is vaak de gewone arbeider de klos ☹️
Dat is helaas de realiteit. Grote bedrijven, vooral de techbedrijven(?) hebben schijt aan medewerkers en als het aan hun lag en het kon, hadden ze elke menselijke medewerker vervangen door AI medewerker. Voor de techbedrijven is het dus gigantisch winstgevend maar ze moeten dan niet huilen als er plots veel minder koopkracht is.
Valt wel mee, meest ontslagen en recessie vindt plaats bij de kantoor banen en bullshit banen. Eigenlijk een gecreëerd bubbel.

Mensen die wel echt output leveren hebben nergens last van en kunnen juist steeds meer geld vragen doordat er steeds meer mensen zijn met 2 linkerhanden.
In tegenstelling tot veel andere tech bedrijven heeft IBM geen hele goede periode gehad tijdens de pandemie. Er zitten een paar kwartalen tussen die extreem slecht waren. De afgelopen 10 jaar laat de omzet en winst een neerwaartse trend zien.

Bronnen:
https://www.macrotrends.net/stocks/charts/IBM/ibm/revenue
https://www.macrotrends.n...arts/IBM/ibm/gross-profit
-- Laat maar, ik kan blijkbaar niet meer lezen ---

[Reactie gewijzigd door remcos2 op 26 januari 2023 13:28]

IBM heeft juist NIET kunnen profiteren van de corona-pandemie.

IBM verkoopt al geruime tijd geen hardware meer, dus ook geen hardware om thuiswerken of clouddiensten mogelijk te maken. Het bedrijf is tegenwoordig een IT-dienstverlener in de zakelijke markt, en blijkbaar is dat een sector waar de afgelopen jaren iets minder geld in was te verdienen. En die twee divisies die nu zijn afgestoten zijn dat niet voor niks, blijkbaar verwachtte het bedrijf daarmee in te toekomst toch niet de gewenste omzet en marge te kunnen halen.
Nee, hij geeft bronnen dat IBM het NIET goed gedaan heeft. Je kunt zelf eenvoudig de concurrenten bij de grafiek invullen.
IBM is al jaren op de terugweg. Vroeger maakten ze zelf nog dingen in huis. Tegenwoordig is het beleid om kleine bedrijven op te kopen die een goed product hebben maar geen goede verkoop. Wat IBM dan doet is hard inzetten op verkoop, het onderhoud af te bouwen, en het product enkel als melkkoe aan te houden. En zo eindeloos door.

Als dat werkt en goed gaat, waarom niet zou je zeggen. Maar klanten trappen er niet zomaar meer in en IBM is achteruit aan het hollen qua mankracht en omzet.

Er zijn uitzonderingen, zoal het Power-platform, al is de vraag hoe lang dat nog kan bestaan.
Het klinkt misschien raar, maar ik ben er wel blij mee: Kan ik weer mensen vinden om onze teams te versterken!

Maar dan moeten ze nog wel de juiste kennis en kunde meebrengen, of als junior kunnen worden opgeleid.
Ik begrijp wat je bedoeld, het is inderdaad vaak moeilijk de juiste profielen te vinden. Langs de andere kant: vaak wordt ook het kaf van het koren gescheiden in zulke ontslagrondes omdat iedereen met hetzelfde probleem kampt.
Verhaal klopt niet helemaal. Hayte Hugo schrijft namelijk "Chief financial officer James Kavanaugh zegt tegen Bloomberg dat de ontslagen 'gefocust' zullen zijn op mensen die vanuit Kyndryl en Watson Health bij IBM werken".
Dat is incorrect, want Bloomberg stelt:
"The cuts will focus on workers remaining after spinning off the Kyndryl and Watson Health units and will cost the company about $300 million, he said. IBM still expects to hire in the “higher-growth areas,” Kavanaugh said."
Dus de focus ligt niet op mensen die vanuit Kyndryl en Watson Health bij IBM werken - die waren immers juist afgesplitst - maar op de werknemers die overbleven bij IBM na de afsplitsing.
Voor 3900 werknemers betekent dit gemiddeld ca. $77.000 per werknemer.
Je kunt de zin "remaining after spinning off" op verschillende manieren interpreteren. Het kan heel goed zijn dat er een deel van de medewerkers niet mee wilden met de nieuwe bedrijven of nog nodig waren of nog iets anders.
En nu zijn zei al dan niet gedwongen aan de beurt.
IBM gaat rond 1,5 procent van zijn banen schrappen. In tegenstelling tot andere grote techbedrijven, die mensen ontslaan vanwege de economische vooruitzichten, zegt IBM duizenden mensen te ontslaan omdat het eerder bedrijfsonderdelen heeft verkocht of afgestoten.

Hoe je het ook brengt, het komt op het zelfde neer
Je ziet het overal, in een goede tijd gaan grote bedrijven bezuinigen, mean lean, om in een slechte tijd het hoofd boven water te houden. Later komen pas het mkb. Dus eigenlijk niets nieuws onder de zon.
daar is er weer eentje. Weer een bedrijf

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee