IBM draagt beheer World Community Grid over aan onderzoeksinsttuut Krembil

IBM stopt met het World Community Grid, het project voor gedistribueerde rekenkracht dat het in 2004 in gang zette. Het project gaat over naar het Krembil Research Institute, een Canadees onderzoeksinstituut op het gebied van gezondheid.

Het Krembil Research Institute neemt op korte termijn het beheer over het World Community Grid over van IBM, staat op de site van het project. De rekenprojecten die momenteel draaien op het grid, waaronder die voor covid-19, blijven actief en het onderzoeksinstituut meldt nieuwe projecten te willen starten, waaronder een voor onderzoek rond Parkinson. Het WCG benadrukt daarnaast hoge standaarden voor privacy en beveiliging te blijven hanteren.

World Community Grid

IBM startte in 2004 met het World Community Grid. Het doel was om een platform te bieden voor tal van onderzoeksprojecten die baat hebben bij gedistribueerde rekenkracht. Vrijwilligers kunnen daar de ongebruikte rekenkracht van hun systemen voor inzetten. WCG is sindsdien uitgegroeid tot een omvangrijk project dat meerdere successen behaalde en onder andere een rol speelde bij een doorbraak in de behandeling van kinderkanker. Ook de Dutch Power Cows, het team voor gedistribueerde rekenkracht van Gathering of Tweakers, richtte zich bij de jaarlijkse stampedes vaak op projecten op het WGC.

Het Krembil Research Institute is in het Canadese Toronto gevestigd en maakt deel uit van het Noord-Amerikaanse University Health Network, een netwerk van onderzoeksorganisaties voor ziekenhuizen. Op het forum van het WCG spreken vrijwilligers voor het project hun zorgen uit over de migratie. Onder andere vragen ze zich af hoe het zit met de door IBM verleende infrastructuur, financiële steun en projecten op andere terreinen dan gezondheidszorg. Op de vraag waarom IBM eigenlijk stopt met het WCG, zegt een beheerder: "Die vraag kunnen we niet beantwoorden, want we zijn niet langer onderdeel van IBM, maar het is niet onverwacht dat een bedrijf van tijd tot tijd veranderingen aanbrengt bij zijn filantropische doelen."

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-09-2021 • 09:44

23 Linkedin

Submitter: teacup

Reacties (23)

Wijzig sortering
Dus de titel hoort te zijn: IBM verlaat World Community Grid
Neen, de titel is correct.
Jouw titel wil zeggen dat het WCG een eigen organisatie was en IBM er nu uit stapt. Dat is niet het geval. IBM was eigenaar en geeft het project nu uit handen aan Krembil.

Vergelijk het zo: Microsoft geeft eigenaarschap van Office365 aan een ander bedrijf. Dan stapt MS niet uit O365, maar O365 verlaat Microsoft wel. In de hoop dat dit wat duidelijker is.

[Reactie gewijzigd door Deguchi op 14 september 2021 10:55]

Dus eigenlijk moet de titel zijn:
IBM draagt World Community Grid over aan Krembil.

Niemand verlaat iets :9
Nou ja...
https://www.worldcommunit...out_us/viewOurPartners.do

Het is een samenwerkingsverband van partijen en IBM beheerde het. Het beheer wordt nu dus overgedragen aan een andere partij en IBM gaat er geen energie meer in steken. Ze hadden ook het beheer kunnen overdragen en nog wel kunnen bijdragen.

[Reactie gewijzigd door lenwar op 14 september 2021 11:49]

Ik heb eigenlijk nergens gelezen dat ze niet meer gaan bijdragen. Ze dragen "enkel" het beheer over.
Het accent in de communicatie ligt op het bewegen van het WCG naar haar nieuwe "huis", het Krembil instituut. Het gaat dus niet alleen over het beheer, maar ook over de financiering.

Opmerkelijk in deze communicatie is hoe wordt verzwegen welke vorm de rol van IBM in deze transfer precies heeft. Gisteren heb ik naar aanleiding van een topic dat ik gisteren erover heb gestart (WCG is moving to Krembil Research Institute) echt hard gezocht naar hoe IBM die transfer begeleidt. Maar zo snel hierover geen bronnen vanuit IBM of schrijvende pers op het internet gevonden.

Ook nieuws, dat op voorhand als een hint was te interpreteren dat die beëindiging van de ondersteuning van WCG door IBM ophanden was, is niet te vinden. Het is dus goed stil gehouden.

De ondersteuning lijkt effectief al te zijn gestopt, zoals ook de moderator op het forum suggereert ("as we're no longer part of IBM", zie ook het forum topic gelinkt hierboven).

Of IBM nog als suikeroom gaat fungeren? Tja, misschien, maar IBM heeft natuurlijk niet voor niets die overdacht in gang gezet. Dit duidt gewoon op een wijziging van strategie. Dan achteraf nog weer financiering in stand houden lijkt mij dan een verdraaid onduidelijke strategie.

[Reactie gewijzigd door teacup op 14 september 2021 20:03]

Ik was ook op het verkeerde been gezet.
Een duidelijkere titel zou kunnen zijn: IBM splitst World Community Grid af
Volkswagen maakt in elk geval geen braadworsten meer :) IBM maakt al heel lang geen Thinkpads meer. Ik herinner me dat ik een jaar of tien terug nog een werklaptop heb gehad waar zowel Lenovo als IBM op stond. Wat ik opvallend vind aan IBM dat ze heel veel hebben afgestoten. In dezelfde tijd als de laptop waar ik het over had, werkte ik bij een bedrijf dat van boven tot onder IBM voerde. We werkten met IBM platformen op IBM hardware. Daarvoor gebruikten we zelfs IBM ontwikkelomgevingen (op Eclipse gebaseerd). Een deel was oorspronkelijk afkomstig van Lotus. Nu lijkt er helemaal niets meer van over te zijn.
Vooruitgang betekent ook afscheid nemen van achterhaalde technologie.
Vooral software is daar gevoelig voor qua security.
Het vreemde bij IBM is dat veroudering of achterhaald zijn niet echt de reden lijkt te zijn. Laptops zijn nog steeds onverminderd populair in bedrijven, scholen en gezinnen. Ook de softwaredivisies van IBM deden het goed. Ze waren voor een deel ingekocht, zoals Lotus en Rational. Er zit wel een aantal missers tussen zoals Websphere Portal Server, maar Websphere Application Server was een prima product. Ook Rational Developer was prima te gebruiken. IBM heeft een heleboel producten zoals Lotus Connections (later IBM Connections) dus ook niet uitgefaseerd, maar verkocht met de divisies die ze maakten. En die uittocht is blijkbaar nog niet afgelopen.
Als een bedrijf geld wil vrijmaken voor een nieuwe activiteit dan kan de moeilijke keuze om een bestaande succesvolle activiteit te verkopen toch een goede strategie zijn. Die activiteit levert door haar succes veel op zodat die de nieuwe activiteit een kickstart kan geven.
Er zit wel een aantal missers tussen zoals Websphere Portal Server, maar Websphere Application Server was een prima product. Ook Rational Developer was prima te gebruiken.
WebsphereAS is/was rock-solid, maar ook altijd sterk achterlopend op de ontwikkelingen (Java EE 5: released May 11, 2006, WAS met Java EE 5 support (7.0):September 9, 2008. En de track record van de latere edities was vergelijkbaar.
Enkel de liberty profile editie houdt de ontwikkelingen nog een beetje bij. WAS stand-alone en WAS Network Deployment zijn altijd late to the party.
Java 11 support nog altijd enkel op Websphere Liberty profile, dus zodra je cluster support wilt doen met Network deployment zit je vast op Java SE 8. Naar mijn mening een blamage voor een bedrijf als IBM dat zo'n grote positie inneemt in het java ecosysteem.

Rational developer goed te gebruiken... laten we het daar houden YMMV... wat betreft mijn mileage: wat een bagger-tool. Blij toe dat we het bij ons lang geleden (in de Java EE 5 tijd van 7.0) ingeruild hebben voor general purpose IDEs (naar voorkeur van de developer Eclipse, NetBeans, VSCode, IntelliJ IDEA community). Nou Websphere nog de deur uit.
WebsphereAS is/was rock-solid, maar ook altijd sterk achterlopend op de ontwikkelingen (Java EE 5: released May 11, 2006, WAS met Java EE 5 support (7.0):September 9, 2008. En de track record van de latere edities was vergelijkbaar.
Dat was wel een dingetje ja, aan Websphere produkten. Ze liepen altijd minimaal een versie van Java achter. Toen ik als achteloze junior ooit vroeg hoe het met de veiligheidsupdates zat, kwam daar ook niet echt een antwoord op.
De Thinkpads en Nokia telefoons kan je nog steeds kopen, maar dan van een andere fabrikant.
De Blackberries zijn niet meer te koop. (Maar misschien dat je in China Android telefoons kunt kopen die er in de verte een beetje op lijken.)
BlackBerry is altijd al de BES server geweest. De telefoons zijn en waren altijd al maar een bijzaak.
Nokia was overigens de eerst en meest toon aangevend mbt een fysieke toetsenbord.
Is dit ook een gevolg van de afsplitsing van Managed Infrastructure Services uit IBM Global Technology Services als zelfstandig bedrijf Kyndryl. Dat zou eind 2021 helemaal rond moeten zijn.
Niets eigenaardigs aan, IBM is aan het herstructureren, hebben met de laatste 2 CEO's (Sam Palmisano en Ginny Rommety) niet echt veel geïnvesteerd in de toekomst door korte termijn winsten boven alles te willen stellen.
De nieuwe CEO neemt in ieder geval besluiten, en probeert focus aan te brengen. Of dat goed of slecht zijn zal de toekomst leren.

[Reactie gewijzigd door Philos31 op 14 september 2021 10:58]

In de vroege jaren tweeduizend nog jarenlange processortijd gedoneerd aan WCG. Hopelijk heeft het toch iets betekend en volgen er nog interessante projecten. De manier waarop IBM hier de stekker uit trekt is toch wel eigenaardig..
De stekker gaat er niet uit hè. Het project wordt overgeheveld naar een nieuwe custodian.
Blijft wennen dat IBM geen Thinkpad's meer maakt, Nokia geen telefoons meer heeft en Blackberry hun PKB telefoontjes niet meer voeren. Al deze bedrijven bestaan nog en doen andere dingen. Raar maar waar.
Stilstand is achteruitgang. Door deze manouvre kan WCG weleens mooie nieuwe initiatieven ontwikkelen.
Het wordt daarmee hopelijk diamant slijpen in de meest waardevolle briljant voor Krembil.
IBM heeft een mooie grid-machine neergezet.
In mijn dienstverband bij IBM vanaf 2004 heb ik daar ook een mooie bijdrage aan kunnen leveren als vrijwilliger.
Peugeot maakt ook zout- en pepermolentjes. En die zijn ineens auto's gaan maken.
I know i know. Hyundai maakt schepen etc. Of neem nou Honda...wat die allemaal maakt. Als die fabrikanten stoppen met auto's maken dat zou een shock zijn.

De molenwerkjes van peugeot zijn er nog steeds!

[Reactie gewijzigd door taxus op 14 september 2021 13:46]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee