Japanse wetenschappers stellen nieuwe potentiële behandelvormen voor neuroblastoma te hebben gevonden, een kankersoort in de hersenen die vooral kinderen treft. De zogenaamde kandidaat-medicijnen werden gevonden met behulp van het World Community Grid-project.
Dat melden de wetenschappers op de website van het World Community Grid-project. De onderzoekers van het Chiba Cancer Center in Japan hebben naar eigen zeggen zeven potentiële medicijnen gevonden voor een vorm van neuroblastoma dat bij kinderen voorkomt. De stoffen grijpen in op een zelfvernietigingsprogramma dat alle cellen bezitten, genaamd apoptose. Door de geprogrammeerde celdood te stimuleren moet de tumor verdwijnen.
Volgens de wetenschappers binden de potentiële medicijnen zich aan de TrkB-receptor die zich op het celmembraan bevindt. Na binding wordt de werking van de receptor geremd, wat vervolgens leidt tot activatie van P53, een belangrijk molecuul dat optreedt als beschermer tegen kanker. Uiteindelijk worden mechanismes aangezet die de celdood in gang zetten.
Omdat de werking van de TrkB-receptor al bekend was gingen de Japanse onderzoekers op zoek naar moleculen die de werking ervan konden remmen. Hiervoor zijn drie miljoen verschillende stoffen geanalyseerd, waar veel rekenkracht voor nodig is. Deze werd verzorgd door het World Community Grid-project, waar ook Tweakers aan meedoen. De Japanners stellen dat de berekeningen, die in twee jaar zijn uitgevoerd, met een conventionele pc ongeveer 55.000 jaar geduurd zouden hebben.
Alhoewel het vinden van kandidaat-medicijnen een eerste stap is op weg naar een werkend medicijn moet nog een lang ontwikkeltraject worden gevolgd. Door de complexiteit van medicijnontwikkeling komen slechts weinig van deze kandidaten uiteindelijk op de markt.