Dutch Power Cows maken zich op om World Community Grid te begrazen

De Dutch Power Cows bereiden zich op de jaarlijkse Stampede voor. In deze vijftiende editie zetten de leden van Gathering of Tweakers de rekenkracht van hun systemen in voor het World Community Grid, een grid voor verschillende onderzoeksprojecten.

Op zondag 1 mei starten de Dutch Power Cows de Boinc-clients die nodig zijn om rekenkracht bij te dragen aan het World Community Grid. Doel van de 'koeien' is om een maand lang zoveel punten te scoren bij het project, dat de teams de toppositie in de wereldwijde ranglijst pakken. Tegelijkertijd is de wetenschap daarbij gebaat.

Het World Community Grid is namelijk een overkoepelend initiatief voor gedistribueerde rekenkracht, dat talloze deelprojecten omvat voor onderzoek waarbij complexe berekeningen uitgevoerd moeten worden. Op dit moment zijn dat er zes: Help stop TB (Tuberculose), FightAIDS@Home - Phase 2, Outsmart Ebola Together, Uncovering Genome Mysteries, Mapping Cancer Markers en The Clean Energy Project - Phase 2.

Iedereen die mee wil grazen en zo de wetenschap en het distributedcomputingteam van GoT een handje wil helpen, kan de Boinc-client intstalleren en zich registreren bij het WCG. Lid worden van de "Dutch Power Cows" kan door op 'Join Team' te klikken op de pagina van het team. Vervolgens kunnen deelnemers een of meerdere van bovenstaande deelprojecten selecteren. Op Gathering of Tweakers geven de initiatiefnemers tekst en uitleg over het deelnemen aan subteams en de weergave van statistieken.

Dutch Power Cows logo (klein)De Dutch Power Cows is een Nederlands team voor distributed computing dat op 12 oktober 1998 is opgericht door enkele leden van Tweakers. In het verleden was DPC berucht om zijn megaflushes, totdat dit verboden werd omdat de statsservers overbelast dreigden te raken. Daarop besloot het team om verspreid over enige dagen zoveel mogelijk punten te scoren, in navolging van onder andere het team van Ars Technica. Sindsdien zijn er veertien stampedes georganiseerd, allemaal op verschillende projecten. Deze editie zal de eerste zijn waarbij een eerder gekozen project bestormd wordt: stampede nummer acht betrof ook het World Community Grid.

World Community Grid

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

26-04-2016 • 13:36

93

Reacties (93)

93
92
62
3
0
23
Wijzig sortering
Anoniem: 304426 26 april 2016 16:50
Dit jaar kan je ook meedoen met je android smartphone of tablet!
De BOINC app is in de play store te downloaden en je kan aangeven hoe je telefoon gebruikt wordt. Standaard rekent ie alleen als je aan de oplader zit en de batterij vol zit. Er wordt ook rekening gehouden met de temperatuur van je toestel.

Een beetje smartphone van nu heeft meer rekenkracht dan een Playstation 2 en we hebben in Nederland pak 'm beet 10(?) miljoen van die dingen 8 uur per nacht idlen. Perfect voor BOINC dus! Qua stroomkosten hoef je het ook niet te laten

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 304426 op 23 juli 2024 18:05]

Het is alleen jammer dat 'Outsmart Ebola' het enige WCGrid project is wat ook op Android/ARM draait. Alle andere projecten binnen WCGrid draaien alleen op Win/Mac/Linux.
Hopelijk worden alle projecten binnenkort ARM-ready gemaakt.
De App Store van Apple heeft zoiets voor zover ik weet helaas niet...
Anoniem: 84766 26 april 2016 13:54
Is er überhaupt al iets bereikt met deze projecten?
Ja. Bij het FightAIDS@Home project (phase 1) zijn een aantal interessante mogelijke nieuwe zaken gevonden die nader onderzocht worden in de huidige Phase 2.

Bij het Clean Water-project (inmiddels afgelopen) zijn ook een aantal resultaten geboekt.

Je moet niet verwachten dat er een all-in-one en kant-en-klare cure for cancer uit WCG zal komen rollen, dat is ook helemaal niet de bedoeling. Het is de bedoeling dat een hoop intensief rekenwerk, wat normaal gesproken jaren van supercomputer-werk zou kosten (als het al mogelijk is), nu op kortere termijn gedaan kan worden.

Onderzoekers kunnen nu dus veel meer onderzoeken dan vroeger mogelijk was, door de onmenselijke hoeveelheden brute rekenkracht die men via WCG/BOINC nu ter beschikking heeft.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 18:05]

Anoniem: 84766 @wildhagen26 april 2016 14:33
Maar er zijn tot op heden enkel specifiekere onderzoeksrichtingen uitgekomen. Ook waar Tiny hieronder naar verwijst wordt nog niet concreet toegepast. Ik wil het niet afschuiven als nutteloos, maar als wereld hebben we er nog niks aan gehad. Ook The Clean Energy project heeft nu 36000 potentiele materialen gevonden. Hopelijk komt er ooit een mooie doorbraak en kunnen we zeggen dat het door een van deze projecten is gekomen. Tot die tijd is het heel bot gezegd een waste of resources, maar wel vrijwillig, dus je hoort mij niet veroordelen.
Maar er zijn tot op heden enkel specifiekere onderzoeksrichtingen uitgekomen. Ook waar Tiny hieronder naar verwijst wordt nog niet concreet toegepast. Ik wil het niet afschuiven als nutteloos, maar als wereld hebben we er nog niks aan gehad.
Hier ben ik het bepaald niet mee eens.

Nu kunnen namelijk de meest kansrijke methoden om een ziekte aan te pakken worden onderzocht. Voorheen moesten onderzoekers zelf door alle mogelijkheden (zowel de compleet kansloze, als de meer kansrijke) heenwerken.

Vroeger werd dus een hoop onderzoekstijd (en geld!) verspil met het doorzoeken van kansloze opties, waardoor men niet eens toekwam aan eventuele meer kansrijke mogelijkheden.

Nu kan men door de enorme rekenkracht van de miljoenen computers al een eerste schifting maken, zodat de onderzoekers zich bezig kunnen houden met de meest kansrijke onderdelen, en de meer kansloze er uit gefilterd worden (of opzij gezet voor eventuele latere verdere analyse).

Dat je geen tastbare medicijnen kunt kopen die door WCG gevonden zijn, maakt het niet meteen nutteloos of 'niks aan gehad'. Het heeft de wetenschappers namelijk wel een heel stuk geholpen en ontlast!

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 18:05]

Er is inmiddels door dit onderzoek bekend geworden welk gen de veroorzaker is voor het uitzaaien van kankercellen.
Dat lijkt mij geen 'waste of resources'. Binnen 10 jaar verwacht men kankercellen te kunnen isoleren (geen uitzaaiingen meer), waardoor een ongeneeslijke ziekte wellicht in een bepaald percentage omgeturnd wordt in behandelbare ziekte.

Daarnaast wordt er heel veel specialistisch onderzoek gedaan (b.v.: wat heeft een kankercel nodig om door te woekeren, wat kan 'containment' bewerkstelligen van zulke cellen, etc. etc.).

WCG biedt ook diverse projecten aan, waardoor je zelf ook nog kan kiezen waar je jouw resources voor wil inzetten.
Daarnaast bepaal je uiteindelijk ook zelf wanneer je jouw PC weer uitzet ;)
Hier zijn veel updates van de projecten (lopend en afgerond) te vinden: https://secure.worldcommu...ory=1_0&sortBy=&pageNum=1
maar als wereld hebben we er nog niks aan gehad.
Volslagen onzin, met alle respect. Wetenschap komt in 99,99% van de gevallen vooruit met (extreem) kleine stapjes, zo werkt het nu eenmaal. Dit soort projecten is met name goed in het uitsluiten van bepaalde zaken, zodat je verder kan kijken/zoeken. Heel erg belangrijk dus.

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 23 juli 2024 18:05]

" jaren van supercomputer-werk zou kosten (als het al mogelijk is), nu op kortere termijn gedaan kan worden"

volgens mij heb ik een paar jaar geleden een artikel gelezen waar mee is uitgerekend wat het opbrengt tov van de stroom kosten en andere kosten

De conclusie was dat al die mensen die mee doen, beter hun geld wat ze daar in stoppen bij elkaar kunnen vegen en daarvan een echte super computer kopen die hetzelfde laten uit rekenen.. Dat was een stuk effectiever...

En ik denk dat dat nog steeds zo is, de super computers gaan veel harder (sneller worden) dan wat wij thuis hebben staan..
Is er in die analyse ook meegenomen dat de CPUs van alle deelnemers al zijn aangeschaft? Deze CPUs zijn slechts een aantal jaar relevant qua rekenkracht, voordat nieuwe krachtigere/efficiëntere CPUs ze inhalen. In die jaren staan de CPUs het overgrote gedeelte van de tijd uit/niks/weinig te doen. Er is dus geld uitgegeven aan de CPUs maar die worden niet volledig benut, wat ook een vorm van verspilling is. Met WCG/BOINC maak je die verspilling minder. Ik denk dat het geld dat vervolgens door de deelnemers uitgegeven wordt aan stroom op deze manier dus toch efficiënter besteed is doordat die verspilling wordt verminderd dan als er van dat geld 1 supercomputer gekocht zou worden.
volgens mij ging het totaal niet om de aanschaf
Puur verbruik van alles (niet alleen van je pc maar ook van de supporting infra dus jouw netwerk, internet en de servers die dat weer af moeten handelen)

als je al die kosten (milieu even mee rekenen dus hier) op 1 berg gooit is een super computer die hetzelfde uitrekent veel goedkoper

Ja ik snap ook wel dat dat wat lastiger te regelen is maar ik wou het gewoon maar als voorbeeld mee geven.
aan de andere kant..

Ook zonder dat je dit soort doelen support:
- de infra heb je thuis al
- Internet betaal je ook al
- de PC heb je ook al.

Je zou het dan alleen nog over een stroom rekening kunnen hebben echter over wat voor bedrag hebben we het dan..
dat kan best oplopen...

even een reken sommetje dan

stel je voor dat je 100 W extra pakt (je zet hem niet uit of hij gaat niet in idle je gebruikt de cpu dan gewoon max)
Dan is misschien 100W nog niet eens zo heel veel gerekend

Als je dit dus 20 uur doet (je houd hem de 24 uur per dag aan maar 4 uur gebruik je je pc zelf dus dan doet ie niks extra)

dat is dan 2KWh per dag

stel je doet dit 300 dagen per jaar dan is dat 600KWh per jaar dat is keer laten we zeggen 20 cent: 120 euro per jaar kost je dit geintje dan.

ook al zou je 1 van deze dingen door de helft doen dan nog zit je op 60 euro per jaar. ik rekende onderstaand voorbeeld uit van maar 25 euro..

Maar als 10K mensen per jaar die 120 euro echt zo doen, dan is at al 1.2miljoen euro per jaar wat je zou kunnen besteden. Dat loopt dus lekker op
gros van de mensen die hieraan mee doen hebben de PC al 24/7 aan staan.. die voelen dat echt niet extra.. ik heb een PC thuis staan die wordt gebruikt om Series te kijken/downloaden. daarnaast ook een webservertje en mail server.. i5 8Gb MacMini dat ding verbruikt 25 Euro per jaar aan stroom. maar 16 uur per dag dat we de PC niet gebruiken ivm werk en slapen.. zou deze omdat deze toch aan staat makkelijk de wetenschap helpen.. zonder dat ik er maar ook een greintje van voel..
als jij de cpu constant voor 100% gebruikt (weet niet zeker of die tools dat echt doen)
dan ga je echt wel wat meer gebruiken dan 25 euro per jaar

Ik hen ook een media center pc staan hier (amd cpu) gebruik in idle maar 20-30 watt (24/7)

maar als ik de cpu gewoon vol gebruik gaat ie met gemak naar 100+

dat is dus minimaal 70W meer. Als zo'n client dat effect dus zou hebben dan is dat ( (70W*20h*365 dagen)/1000)*0.20 cent = 102 euro extra per jaar.
neem als voorbeeld een telefoon die in de handsfree kit staat (ipv de oplader thuis) mijn motor draait toch wel, mijn auto accu zit na 5 minuten al weer vol. De stroom is dan eigenlijk "gratis" (aadje93 rijd nog een wat oudere auto, geen hyper modern ding waar de generator van de v snaar gekoppeld word).

Als 5 miljoen mensen dat doen, en er is een optie om alleen met WIFI verbinding de data te ontvangen/versturen dan is dat mooie rekenkracht wat eigenlijk niets kost.
Wat jij zegt gaat in tegen de fysica. Zolang je batterij oplaadt verbruik je meer, staat je autoradio op verbruik je meer. Je gsm opladen ga je niet merken omdat dat ding echt belachelijk weinig verbruikt maar het zal het verbruik van je wagen een ietsepietsje verhogen. Gratis energie leveren met je auto zou anders wel mooi zijn :)

On topic: Werken die koeien nu voor de big pharma die achteraf gaan claimen dat ze wel duizenden euro's voor één pilletje moeten vragen omwille van hun research? * StGermain heeft al kapitalen moeten besteden aan medicatie...
als de motor draait levert de generator weerstand, of die stroom die geleverd word vebruikt word of niet, die generator draait vrolijk mee :+
Als ik mij goed herinner neemt de weerstand van een generator niet-verwaarloosbaar toe als er een stroom doorheen loopt, dit kun je bijvoorbeeld testen door hem te kortsluiten terwijl je met de hand draait ofzo. Als ik me dit fout herinner hoor ik dat natuurlijk graag. (Geen generator bij de hand, kwam niet door de airport security heen ;P)
weet alleen dat mijn brushless motor (Wat maar een miniscuul ding is vergeleken bij een auto generator) bijzonder wat weerstand gaf terwijl er geen stroom op stond, gewoon door de magneten die erin zitten tegenover de spoel
Hangt allemaal af van hoelang je pc aanstaat. Als ik niet thuis ben, staat dat ding gewoon uit. Ook een beetje een kwestie van zet de kachel een half uur voor je gaat slapen uit en laat geen lampen branden in ruimten waar je niet bent.
Na een jaartje mee te hebben gedaan, ben ik er toch mee gestopt na het ontvangen van de stroom rekening. Ik moest enkele honderden euro's bijbetalen.
Idle vs full load verbruik verschilt enorm!
Dus hoewel ik dat wel zou willen, doe ik niet meer mee.
Ik zet mijn pc gewoon uit als ik ga slapen. Ik zie BOINC als iets wat draait als ik draai (of een kop koffie ga halen). Nauwelijks verschil in mijn rekening gezien.
Eigenlijk wel ;) ik had vorig jaar het verbruik van 4 personen en ik woon alleen :')

ps. FX-8320 en een R9 280x die continu stonden te stampen.
Ik geef eigenlijk nooit meer geld aan 'goede doelen' omdat het eerste geld naar een vaak overbetaalde directeur gaat. Maar met BOINC kan ik iets zinnigs bijdragen, en de kosten vallen me mee. Ik heb zojuist eens een ampèremeter aan mijn voedingskabeltje gehangen aan de 220V-kant, en GEMETEN (geen gokwerk) wat het me kost. Mijn INTEL I5-3450 op 3.1 gHz gebruikt met mijn GeForce210 zo'n beetje 185mA in idle, 24 uur per dag. Met BOINC met permissie van max 80% CPU gebruikt hij 350mA. Kost BOINC me ongeveer €80,= per jaar. Ik vind het de moeite waard. (En heb teruggeschakeld naar max 70% CPU-power. Net iets betere performance van mijn PC en scheelt nog een heel klein beetje stroom.) Mijn 350Watt voeding heeft het gemakkelijk....
Om nou alle goede doelen over een kam te scheren gaat een beetje ver ;). Kijk eens naar de goede doelen die door GiveWell worden aanbevolen. Zij reviewen goede doelen op basis van 'evidence, cost-effectiveness, room for more funding, and transparency' om zo er achter te komen welke goede doelen jouw geld het best besteden.

[Reactie gewijzigd door AgamemnonZ op 23 juli 2024 18:05]

Het is te hopen dat een computer die ontworpen is voor brute rekenkracht hier veel efficiënter in is dan een hoop computers die wat samen over een netwerk staat te rekenen!
Je mag er gewoon niet vanuit gaan dat iedereen bereidt is al dat geld te investeren in een super computer, of dat mensen überhaupt bereid zijn om geld te geven voor deze projecten. Volgens mij draait het hele principe erop dat mensen veel sneller bereidt zijn om een beetje rekenkracht ter beschikking te stellen dat anders ook maar idle staat te draaien en dan kost dat maar een beetje meer energie extra.
Het mooie van die boinc client is dat je hem gewoon 's nachts op je PC aan kan zetten. Dat is een stuk makkelijker dan een hele grote groep mensen zo ver krijgen dat ze je geld gaan doneren om een supercomputer te kopen met de kracht van het boinc netwerk.
Inderdaad. Mensen zijn meer bereid om verborgen kosten te betalen, electriciteit/water/gas, dan echt fysiek geld moeten overmaken. Zeker als het met een klein programma kan wat 's nachts aan kan staan. Bovendien, het geld moet dan nog nuttig besteed worden en dat gebeurt niet altijd.
ja ik ben met je eens de meeste mensen zijn zo

Ik ben net tegenovergesteld, ik denk er niet over om dat te gaan doen en mijn desktop/laptop constant flink te gebruik in idle.

Maar als ik wist dat er bv DPC een super computer hadden gekocht en ze dus bijdrages van een paar tientjes per jaar nodig zijn voor gebruik en onderhoud dan zou ik dat geen enkel probleem vinden om te storten (dat zou ik dus ook echt wel doen)
Dus een HPC cluster met een jaarlijkse doneerronde ? Een computeopedia.
Is die conclusie dan weer inclusief stroom en huur ?
ja voor zo ver ik kan herinneren was het dat je beter een super computer aan kon schaffen met z'n allen en dan dat wat je jaarlijks dus uitspaart te storten zodat je daarvan de super computer kunt huren en laten lopen

als voorbeeldje is zou je kunnen zeggen dat 25K mensen per jaar 25 euro storten
dan heb je dus 625K per jaar om een server in de lucht te houden....

Als je een bank of instelling zo ver krijgt om het wat voor te financieren op basis van deze gegevens moet je wel een flinke server kunnen kopen van een paar miljoen. Die laat je dus crunchen en je betaald de lening en het verbruik af met de 625K die je per jaar binnen krijgt. Moet te doen zijn
en jij denkt dat je met 625k een supercomputer hebt? Zeg dat je net 100 servers zonder infrastructuur of gpgpu mogelijkheden heb voor dat geld :+
maar als je geld doneert moet je nog maar hopen dat het op de juiste plek terecht komt. hoeveel miljarden is er al niet aan afrika gegeven met de melding "voor 2 euro hebben zij een kraan met schoon drinkwater" ja leuk volgensmij is er al genoeg gedoneerd om elke meter een kraan te plaatsen en nog is er gebrek aan schoon drinkwater.
De conclusie was dat al die mensen die mee doen, beter hun geld wat ze daar in stoppen bij elkaar kunnen vegen en daarvan een echte super computer kopen die hetzelfde laten uit rekenen.. Dat was een stuk effectiever...

En ik denk dat dat nog steeds zo is, de super computers gaan veel harder (sneller worden) dan wat wij thuis hebben staan..
Ik denk dat het geld dat vervolgens door de deelnemers uitgegeven wordt aan stroom op deze manier dus toch efficiënter besteed is doordat die verspilling wordt verminderd dan als er van dat geld 1 supercomputer gekocht zou worden.
Dat weet ik wel zeker, een supercomputer is altijd efficiënter dan losse computers. De meeste supercomputers zijn overigens niet veel meer dan een cluster van reguliere computers met een hoge snelheidsverbinding er tussen. Voor taken waarbij die snelle interconnect niet nodig is zou je maar weinig verschil moeten zien tussen gewone computer en een supercomputer.
Wel is een supercomputer typisch gestript van alles wat niet nodig is en is voeding en koeling centraal geregeld wat veel scheelt in de efficiëntie.

Toch is het project IMHO geen verspilde moeite. Die vergelijking gaat namelijk alleen op als je ook daadwerkelijk geld verzamelt en een supercomputer koopt. Ik denk dat de meeste deelnemers geen geld zouden doneren. Dan heb je effectief dus helemaal niks. Nu is er nog iets gedaan, ook al is het misschien nogal verspillend.

Vanuit milieuoogpunt is het denk ik wel te verdedigen dat dit soort projecten meer kwaad dan goed doen door de lage efficiëntie. Als je echter alleen naar de wetenschappelijke opbrengst kijkt dan is iets beter dan niets.
Maar er is geen supercomputer. Deze onderzoekers hebben blijkbaar geen toegang tot die dure dingen, daarom vragen ze burgers hen te helpen.

Bovendien, waarom niet én/én? En een supercomputer, en een BOINC netwerk. Er worden hier voorbeelden gegeven van 24/7 aan laten staan, maar dat hoeft niet. Als 10 miljoen Nederlanders 's nachts hun smartphone opladen én de wetenschap helpen via de BOINC app, is dat geen grote financieële bijdrage, maar wel een grote bijdrage aan rekenkracht.

En beweren ik doe niet mee, want het kan beter met een supercomputer is hetzelfde als je zegt ik ga niet een weekend naar Barcelona, want een week Miami is veel beter.
nee dat zeg ik allemaal niet

Het moet niet en/en het principe is net dat het geld wat iedereen nu eigenlijk verspild door aan dit mee te doen (dus die 50-150 euro per jaar wat je dat kost kwa energie gebruik!) als dat gewoon geïnvesteerd word om een super computer draaiende te houden dan is het effect vele malen groter, voor het zelfde geld reken je vele malen meer uit en is het uit eindelijk voor het milieu veel minder belastend

Daarom werk ik niet aan mee geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt om 100+ euro per jaar extra te betalen aan energie waarvan ik weet het effect minimaal is.
Het kan veel beter besteed worden, daar zou naar gekeken moeten worden

Het is geen Barca of Miami, dat is allebei leuk. Het 1 doet niet hetzelfde (en veel beter) dan de andere...

De onderzoekers zouden dus moeten vragen voor al die mensen die mee doen, storten jullie het geld wat je er voor over lijkt te hebben, maar direct naar ons toe en dan onderhouden we daar een super computer van en hier is de site waar je bij kunt houden hoe je euro's zijn besteed en wat ze hebben uitgerekend.
Ik zal mijn reactie uitleggen.

Het is duurder dan een supercomputer

Jij zegt "daarom werk ik niet aan mee geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt om 100+ euro per jaar extra te betalen aan energie waarvan ik weet het effect minimaal is."

Ik zeg "er worden hier voorbeelden gegeven van 24/7 aan laten staan, maar dat hoeft niet. Als 10 miljoen Nederlanders 's nachts hun smartphone opladen én de wetenschap helpen via de BOINC app, is dat geen grote financiële bijdrage, maar wel een grote bijdrage aan rekenkracht."

M.a.w. Je geeft geen 100+ Euro uit. Je telefoon ligt al aan een oplader en die extra rekenkracht die nodig is voor BOINC is geen 100,- per jaar.

Geef geld voor een supercomputer
Jij zegt "De onderzoekers zouden dus moeten vragen voor al die mensen die mee doen, storten jullie het geld wat je er voor over lijkt te hebben, maar direct naar ons toe en dan onderhouden we daar een super computer van en hier is de site waar je bij kunt houden hoe je euro's zijn besteed en wat ze hebben uitgerekend.

Maar dan is het probleem van centralisatie. Wie gaat die computer aanschaffen beheren en onderhouden? In welk land komt die? Wie gaat elk jaar met de pet rond voor donaties? Wie bepaalt welk project er op mag draaien? Wie krijgt er voorrang? Misschien ben ik principieel tegen het genome project, gaan ze toch onderzoek doen met mijn geld. Allemaal keuzes die bij BOINC bij de 'donateur' liggen.

Er is niet één onderzoeksbureau dat wetenschappelijk onderzoek doet, er zijn vele instanties die er gebruik van maken. Dit project is juist opgestart omdat supercomputers niet altijd de oplossing kunnen bieden.

Barca vs Miami
Allebei leuk, maar jij gaat naar geen van beide. Je vindt het Barca weekend niet interessant omdat het niets voorstelt in vergelijking met Miami (ook al is Miami niet mogelijk, maar Barcelona wel). Er wordt dus helemaal niet op vakantie gegaan, terwijl al die BOINC gebruikers al een ronde Sagrada Família erop hebben zitten.
Weet je toevallig of er iets uit het Folding@Home project (wat nog steeds lijkt te lopen?) is gekomen? kan er weinig over vinden, maar wel benieuwd, mede vanwege de koppeling met playstation die er een tijd geleden was. (heb mn PS3 destijds maanden lang op dat ding laten draaien hehe)
Of er concreet iets uit Folding@Home gekomen is, durf ik niet te zeggen.

Maar er zijn wel 129 wetenschappelijke papers geschreven naar aanleiding van het project, dus op dat vlak heeft het zeer zeker iets bijgedragen, waar hopelijk weer op verder gebouwd kan worden door wetenschappers :)
Ah oke, en das ook niet verkeerd natuurlijk, dank voor de info! :)
De nerd in mij ontwaakt... }:O Zal ik toch maar een paar tweedehands Xeons gaan halen of zijn die tegenwoordig nutteloos vergeleken met GPU's?
Goede vraag! Je zou denken dat als men tegenwoordig zwaar getweakte machines met 8, 16 of weet ik hoeveel GPU's in een box gebruikt om Bitcoins te minen, dat een Xeon meer of minder weinig gaat helpen. Ook tablets en zo - dat schiet toch niet op als het om puur rekenen gaat? Is het voor de hostende organisatie niet eenvoudiger om in plaats van tijd en moeite steken in een gedistribueerde omgeving, dat te besteden aan BTC-mining achtige machines?
Alle beetjes helpen!
Als er 10.000 tablets meedraaien is dat mooi meegenomen.
Als 100.000 core i3's meedraaien is dat heel mooi meegenomen.
Als iedereen met een tablet of niet zo'n krachtige PC zegt: dat heeft toch geen zin, dan hebt je niets.
Die gespecialiseerde machines kosten veel geld en vreten energie. Meedoen als deenemer is een soort van vrijwillige bijdrage van energie voor processor cycles die gebruikt worden door een project. Daarbij komt: 'tablets en zo' hebben een iets mindere cpu die zuiniger is en als nog flink wat rekenwerk kan verzetten. Het is een win-win voor wetenschapper en deelnemer.
Wat ik mij dan afvraag is waarom ze dit niet in de winter organiseren. Dan kan je nog je huis verwarmen met de restwarmte. In de lente/zomer is dat eigenlijk vrij zonde.
Als ik mijn desktop in de woonkamer zet en deze volle bak laat rekenen dan is het daar zo warm. Maar nu is het zonder de verwarming aan te doen al snel een graadje of 17/18.
Goed idee! Hoewel vandag de kachel aan staat hoor
ik wilde je een plus 3 geven maar kan helaas niet meer voten. Goed punt. Verder lijkt mij het ook een beetje nutteloos om tablets of telefoons in te gaan zetten. Natuurlijk helpen alle beetjes maar als een goed xeon of high end gpu systeem 1000 keer zoveel FLOPS uitvoert lijkt het mij een beetje zonde van de tijd om ook naar tablets en smartphones te kijken.

[Reactie gewijzigd door Electric Vibes op 23 juli 2024 18:05]

Het project dit jaar is World Community Grid, er zijn op dit moment geen onderdelen bij WCG welke draaien op GPU-basis. Dus alle CPU power die je kan/wil (gaan) inzetten is welkom :)

edit:
Als men twijfelt, zie het als een bijdrage aan goede doelen door een paar euro aan electra om te zetten in rekenkracht. :)

[Reactie gewijzigd door Suicyder op 23 juli 2024 18:05]

Het is een tijdje geleden(jaartje ongeveer), maar veel BOINC projecten hebben geen GPU ondersteuning. En in mijn geval was mijn GTX 760 een tiental keer sterker in het verwerken van data dan mijn FX4100 CPU (is dan wel een zwakke CPU in vergelijking met een Xeon)
Misschien een domme vraag, maar kun je dit eigenlijk ook zien als een Botnet?
Echter dan met een verlichtend doel, ipv bijvoorbeeld een DDOS aanval?
Komt een beetje in de buurt, het is inderdaad een soort botnet met vaak vele duizenden computers die een stukje data van de command server downloaden, dit uitvoerig gaan berekenen en dan de resultaten weer terugstuurt.
nee je geeft je eigen hier vrijwillig voor op er word niets gedaan zonder dat je er van weet.
je verstuurd geen bergen aan data via internet maar je download een klein bestand laten we zeggen 4MB en dat bestand bevat astronomische rekensommen die je computer dan gaat doen, als die klaar is stuurt hij die 4MB weer terug en download je een nieuw 4MB bestand.
op deze manier help je mee aan verschillende soorten onderzoeken.
Anoniem: 329694 @Tiny26 april 2016 14:43
Het is "Distributed", dat is dan ook het enige dat 1 op 1 staat met een Distributed DoS aanval.

Kortom: Je sluit jezelf aan op een groot netwerk, om gezamelijk een bepaald doel te behalen. Bij een botnet sluit je je als het goed is niet uit vrijewil aan :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 329694 op 23 juli 2024 18:05]

Anoniem: 100386 26 april 2016 13:57
Ach de tijd van de megaflushes @ Distrubited Folding. Genoeg blokjes binnenhalen, alles opsparen en gaaaaan !! Servers dagenlang compleet plat door de enorme hoeveelheid resultaten die er werden ingestuurd :p

DPC werd gevreesd in die tijd }>

En DPC-NGS natuurlijk. Die waren de bestûh }:O

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 100386 op 23 juli 2024 18:05]

En natuurlijk de dagelijkste en wekelijkse stats! En de onderlinge rivaliteit! :)
En dan laat iemand de nieuwe SARA supercomputer inwerken door ook mee te laten draaien. }:O
In het verleden heb ik geholpen, nu heb ik vooral last van lawaai/hitte daarnaast staat het meestal uit om accuduur redelijk te houden.

Ik wens anderen die hun omgeving /materiaal er op ingericht hebben veel succes.
Inderdaad ook een reden voor mij om destijds te stoppen of misschien 1 a 2 dagen wat bij te dragen. Wij hebben echter op het werk een computer waar enkel een streaming radio en een live-stadtieken-paneel en load paneel van onze klanten op draait die we vorige keer hebben mee laten doen
Dit doet mij denken aan de nostalgische ideologische tijden. Idle time inzetten voor research. Zonder winstbelang. Puur voor het gevoel. Folding@home. Seti@home. Altijd een mooi excuus om de pc niet uit te hoeven zetten.
Toen hadden ze ook nog geen energiebelasting ingevoerd. Nu gaat een PC als ik hem niet gebruik gewoon uit en laat ik hem zeker niet 100% load draaien.
Een paar dagen meedoen vind ik nog wel leuk, maar alle idle tijd van mijn systemen beschikbaar stellen kan tegenwoordig gewoon niet meer aangezien we gedwongen worden energie te besparen.
Heb nog nooit meegedaan dus zonet even gedownload en hij is druk aan het renderen. Is het de bedoeling dat ik dit nu doe of pas na 1 mei?
De stampede begint op 1 mei, maar het staat je natuurlijk vrij om nu al mee te doen, en om na het eind van de stampede ook mee te blijven draaien.

Graag zelfs, alleen maar goed voor DPC en WCG ;)
He, mooi! Kan ik hier ook onderdeel van uitmaken? Ik bezit nog wat goede apparatuur..


Edit: onderdeel van een groep als deze.

[Reactie gewijzigd door SampleUser op 23 juli 2024 18:05]

Iederene kan deelnemen en is welkom, er zijn geen restricties (behalve uiteraard systeemeisen) :)
Even kijken wat de systeemeisen zijn dan. Gebruikt die ook gpu rekenkracht?
BOINC en WCG heeft wel projecten gehad met werk voor GPU's, maar afaik zijn er op dit moment geen projecten die op de GPU kunnen draaien, alleen op CPU's.
Anoniem: 557449 26 april 2016 13:42
m0000 }:O

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.