De Dutch Power Cows breiden de zoektocht naar aliens uit

De Dutch Power Cows starten op 1 april weer hun jaarlijkse stampede. Het is de zestiende editie van het fenomeen en dit keer zetten de koeien hun rekenkracht in voor SETI@Home, dat door het ontrafelen van radiogolven uit het heelal zoekt naar signalen van buitenaardse intelligenties.

Op zaterdag 1 april starten de Dutch Power Cows de Boinc-clients die nodig zijn om rekenkracht bij te dragen voor SETI@Home. Het doel van een stampede is om een maand lang zoveel mogelijk punten te scoren bij het project. Omdat het SETI-project al heel wat jaren loopt was de aandacht binnen de Dutch Power Cows hiervoor een beetje verwaterd. De stampede kan daar verandering in brengen.

SETI@Home is een van de oudere nog draaiende distributedcomputingprojecten en het maakte destijds distributed computing bekend bij het grote publiek. Hierbij zetten vrijwilligers ongebruikte rekenkracht van een of meerdere systemen in, voor via internet ontvangen rekentaken. Vaak gaat het om rekenwerk voor wetenschappelijke doeleinden.

SETI staat voor de Search for ExtraTerrestrial Intelligence en een van de toegepaste methodes is het onderzoeken van kortegolfradiosignalen uit de ruimte. Kortegolfsignalen komen van nature niet voor dus als dergelijke signalen gevonden worden dan kan dit een aanwijzing zijn voor het bestaan van buitenaardse technologie. Hiertoe wordt gebruik gemaakt van gegevens die zijn verzameld met de grootste radiotelescopen op de aarde. 'Nadeel' van deze techniek is dat aardbewoners alleen in hun eigen achtertuin kunnen zoeken.

Het SETI@Home project is in mei 1999 van start gegaan en maakt tegenwoordig gebruik van de universele Boinc-software. Iedereen die zijn computer mee wil laten grazen om zo de wetenschap én de Dutch Power Cows te steunen kan deze software installeren en zich registreren bij SETI@Home. Om je bij de kudde van DPC te voegen log je in op je persoonlijke pagina bij SETI@Home en kies je bij je team voor Dutch Power Cows, met teamid 30206. Op Gathering of Tweakers hebben de Dutch Power Cows hun eigen subforum en daar kan je terecht met al je vragen. Ook daar worden dagelijks stats gepost zodat je zelf de voortgang kan volgen.

Dutch Power Cows is een Nederlands team dat zich bezig houdt met distributed computing. Het is op 12 oktober 1998 opgericht door enkele leden van Tweakers. In de beginjaren van distributed computing waren de Dutch Power Cows berucht om hun megaflushes, waarbij op korte tijd grote hoeveelheden resultaten werden teruggestuurd naar de statsservers. Omdat dit lang niet altijd op prijs werd gesteld, kwam men op het idee om dan maar langere tijd een project onder handen te nemen. Hieruit zijn de jaarlijkse stampedes ontstaan. Dit jaar dus gaat alle aandacht één maand lang naar SETI@Home.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-03-2017 • 17:20

146 Linkedin

Reacties (146)

Wijzig sortering
Op zon titel moet ik wel even klikken natuurlijk. Fermi Paradox iemand? Zo niet, verplichte kost omtrent dit onderwerp.

Persoonlijk denk ik dat het krioelt van het leven in allerlei onvoorstelbare vormen en maten, in het universum. Zodra dit wordt bewezen heeft dat een enorme psychologische impact. Eerlijk is eerlijk, ik denk dat ze dan wel met wat meer moeten komen dan een bacterie.

Er is natuurlijk ook een stuk angst, kijk je naar hoe wij ons hebben gedragen naar volkeren die minder ver geavanceerd waren door de geschiedenis heen, dan kon dat niet veel gruwelijker. Van de positieve kant, er was dan altijd wel wat te halen voor de meer geavanceerde partij. Ik denk dat als je verder bent dan ons, dus ook technologisch verder bent, je steeds minder afhankelijk gaat zijn van dingen. De nood voor misbruik wordt minder, want het is niet efficiënt.

Simpel voorbeeld, om in de topic sferen te blijven, we kunnen koeienvlees nu al in het lab laten groeien, dit wordt ooit de standaard. Moeten we dan nog koeien slachten? Stel nu dat de koeien die we per jaar naar binnen toe schuiven, op de maan hadden geleefd. Dan waren ze praktisch aliens geweest.

Zolang we het vlees nog niet in het lab hadden kunnen laten groeien, hadden ze een behoorlijk probleem gehad. Echter is de ruimte zon vijandig speelveld, dat om die ruimte te kunnen trotseren je technologisch al van een bepaald niveau moet zijn. Dus zodra je veilig onder de knie hebt om door de ruimte naar de maan te kunnen vliegen en grote hoeveelheden koeien zou kunnen mee nemen om ze te slachten, heb je waarschijnlijk het technologische niveau al bereikt om het op een andere manier te bereiken die efficiënter is. Goed nieuws voor de koeien.

Mooi ook dat er veel mensen zijn die zich het niet voor kunnen stellen, terwijl ze de gigantische variatie in flora en fauna op onze eigen planeet voor lief nemen. Dus de logica is dan, alleen bij ons, maar absoluut niet op die miljarden andere planeten.

Waarom ze nog geen contact met ons hebben gezocht? Naast dat de afstanden gigantisch zijn, is er denk ik nog een goede reden. Het interesseert ze gewoon niks. Wij gaan ons ook niet proberen voor te stellen aan een hoop mieren, ze kunnen het toch niet bevatten en tegelijkertijd geven wij er geen moer om. Dus als je als alien ras al een paar miljard jaar verder bent, ondertussen al op onvoorstelbare manieren met elkaar communiceert, volgens manieren die Einstein nog ver te boven zouden zijn geweest, ga je dan de moeite nemen om een stenentijdperk achtige techniek zoals geluid te gebruiken, zodat wij het kunnen onderscheppen?

Zou toch lullig zijn als we er ooit achter komen dat het net een andere frequentie was o.i.d. Of dat wat wij nu beschouwen als ruis, juist de dagelijkse ruimte radio show is. Zoals in deze en natuurlijk deze recente topper. Van mij mogen ze komen.
Ik ben het met heel veel met je eens, echt!

Alleen zet ik dikke vraagtekens bij je bewering dat hogere technologie ook vanzelfsprekend een hogere beschaving in zal houden.. Kijk naar de afgelopen 200 jaar Verenigde Staten.. vredelievender zijn ze er niet op geworden, Integendeel, hun technologie zorgt voor meer efficiëntie, een grotere reikwijdte en betere overall resultaten in warfare en (contra)spionage.

Als het daadwerkelijk krioelt van het leven in het universum (iets wat ik als jongetje van 12 al riep (1976 dus, ben van '64) tegen de gevestigde wetenschappers in die massaal riepen wij zijn alleen! Er was nog lang geen exo-planeet in het vizier en ik heb eigenlijk al die jaren glimlachend toegekeken hoe de consensus veranderde gedurende de decennia...

Nu durf ik met gerust hart te stellen dat wanneer er allerlei beschavingen zijn in even zoveel stadia van technologische en spirituele ontwikkeling en evolutie er even zoveel verschillen zullen zijn hoe die beschavingen omgaan met hun technologie.

De ene zal puur ingesteld zijn op verdediging en bescherming, de ander zal altijd naarstig op zoek zijn naar (zeldzame) grondstoffen ten koste van andere levensvormen en tussen die twee uitersten zullen er ontelbare varianten van verhouding technologie en beschaving bestaan..

Ik geloof persoonlijk niet zo in het nut van hoe SETI te werk gaat. Het positieve er aan vind ik dat ze zoeken door te luisteren i.p.v. te roepen van hier zijn wij. Zo dom!

[Reactie gewijzigd door Liberteque op 30 maart 2017 20:27]

Mee eens, maar niet met het voorbeeld wat je kiest. Er is namelijk voor de VS nog steeds wat te halen. De VS is in je voorbeeld niet miljoenen/miljarden jaren verder dan de mensen waar ze misbruik van maken.

Al zal je verder gelijk hebben er zullen vast rassen zijn die we absoluut moeten vermijden en rassen die ons juist van alles kunnen brengen. Er zijn zoveel mogelijkheden, we bekijken het maar al te graag door onze menselijke koker, die helaas ook heel beperkt is.

Mooi voorbeeld, de nieuwste Alien film:
http://www.imdb.com/title/tt2316204/?ref_=nv_sr_1

Om even te benadrukken dat er iets niet klopt, heeft ze het op een gegeven moment over het feit dat geen dieren geluiden zijn, waaronder geen vogels...

Want als er leven is, dan zijn er natuurlijk standaard vogels; Beperkt referentiekader, beperkte uitkomst, zonde.
Persoonlijk denk ik dat het krioelt van het leven in allerlei onvoorstelbare vormen en maten, in het universum.
Hoewel niet zo duidelijk zegt de Bijbel dat ook: Efe:3:10 Opdat nu, door de Gemeente, bekend gemaakt worde aan de overheden en de machten in den hemel de veelvuldige wijsheid Gods Wat er op aarde gebeurt is een schouwspel voor daar.
Zodra dit wordt bewezen heeft dat een enorme psychologische impact. Eerlijk is eerlijk, ik denk dat ze dan wel met wat meer moeten komen dan een bacterie.
De wetenschap gaat eerst niet met meer komen als een bacterie, ten eerste omdat de schok te groot zou zijn. Mensen zouden het niet geloven. Velen geloofden ook de maanlandingen niet.

Daarnaast is het de vraag of men het überhaupt kan bewijzen, technisch gezien dan. Wetenschappelijk gezien moeten we stellen dat we buitenaards leven niet kunnen bewijzen en dus dat het niet bestaat. Het bestaan van geesten is ook niet te bewijzen.

Sterker nog, de wetenschap zou ooit zelfs bewezen hebben dat een hommel niet kan vliegen. Uit berekeningen en windtunnelproeven zou blijken dat een hommel te weinig aerodynamisch is om zich met vleugeldraagkracht in de lucht te kunnen verheffen.
Er is natuurlijk ook een stuk angst, kijk je naar hoe wij ons hebben gedragen naar volkeren die minder ver geavanceerd waren door de geschiedenis heen, dan kon dat niet veel gruwelijker.
Terechte angst. Als iemand überhaupt in staat is wel die afstanden te overbruggen (bv dmv een soort Warpdrive) dan heeft die zoveel macht (technologisch overwicht) dat hij eenvoudig de aarde kan vernietigen of reinigen van alles dat hij ongewenst beschouwd.
Van de positieve kant, er was dan altijd wel wat te halen voor de meer geavanceerde partij. Ik denk dat als je verder bent dan ons, dus ook technologisch verder bent, je steeds minder afhankelijk gaat zijn van dingen. De nood voor misbruik wordt minder, want het is niet efficiënt.
Grondstoffen. Wij denken er nu ook al over om die in het heelal te gaan halen zodra dat mogelijk is. We weten nu al dat er van sommige grondstoffen een tekort gaat zijn en met recycling kunnen we nog niet alles herwinnen.
Voedsel zal men ook nodig hebben. Grote kans dat men daarvoor plant of dier wilt gebruiken.
En er dreigt nu al voedseltekort, ook wereldwijd, onder meer vanwege biobrandstof.
Waarom ze nog geen contact met ons hebben gezocht? Naast dat de afstanden gigantisch zijn, is er denk ik nog een goede reden. Het interesseert ze gewoon niks. Wij gaan ons ook niet proberen voor te stellen aan een hoop mieren, ze kunnen het toch niet bevatten en tegelijkertijd geven wij er geen moer om. Dus als je als alien ras al een paar miljard jaar verder bent, ondertussen al op onvoorstelbare manieren met elkaar communiceert, volgens manieren die Einstein nog ver te boven zouden zijn geweest, ga je dan de moeite nemen om een stenentijdperk achtige techniek zoals geluid te gebruiken, zodat wij het kunnen onderscheppen?
Hoe was het ook al weer in Star Trek: Beschavingen die nog geen Warp drive kenden mocht geen contact mee gemaakt worden.
De bijbel staat (net zoals The origin of species) nog op mijn must read lijstje. Het is altijd makkelijk om het standaard af te schuiven als kolder voor een atheïst zoals ik, maar feit is dat het een boek is wat door de eeuwen heen heel veel heeft betekend en is geschreven door hele knappe koppen.
al blijft dit fragment uit de geweldige serie mr. robot mij wel kippenvel geven: https://www.youtube.com/watch?v=hkBP_PZVmno

Ik begrijp de angst dat als ze zover zijn, ze kunnen doen wat ze willen. Alleen stel dat we ooit zo ver komen dat we individuele atomen kunnen rangschikken, dan zijn zelfs grondstoffen niet meer interessant om ergens anders te halen. Er is gewoon een grote kans dat als we maar ver genoeg ontwikkelen, we niks hoeven te plunderen, want met 1 gedachtegang staat het al voor je neus. Echte aanrader die ik hieronder al heb gekopieerd, die het wat minder zweverig maakt dan dat het nu klinkt:
http://waitbutwhy.com/201...ligence-revolution-1.html

Het kan ook veel duisterder zijn, wat nu als mensen als terraform apparaat gebruikt worden? Je (=geavanceerd Alien ras) zoekt een geschikte host (apen), je veranderd hun DNA zodat er mensen uit komen, waarvan je (omdat je dit als Alien ras, al miljoenen keren eerder hebt gedaan) weet wat ze met x aantal eeuwen gaan doen met de planeet. De aarde is voor ons wel leefbaar, maar wellicht voor hun totaal vijandig. Misschien gedijt je soort super goed onder nucleaire/hoge concentratie koolstofdioxide/etc. omstandigheden en vernietigt de mensheid zich vroeg of laat altijd binnen een bepaalde range op dezelfde manier. Dan, omdat mensen altijd een voorspelbaar pad volgen, kom je na x aantal tijd terug en voila, je planeet is klaar voor gebruik.

Dus.. tijd voor een biertje.
Waarom ze nog geen contact met ons hebben gezocht? Naast dat de afstanden gigantisch zijn, is er denk ik nog een goede reden. Het interesseert ze gewoon niks.
Dat is mogelijk, maar alleen relevant als binnen een redelijke afstand zich een buitenaardse beschaving bevindt die technologisch ver genoeg is ontwikkeld om contact mogelijk te maken - en dat is niet vanzelfsprekend. Het is ook mogelijk dat technologie voor interstellair reizen uberhaubt niet realiseerbaar is.
Er is een zeer grote kans dat wij op korte termijn de grootst mogelijke sience fiction fantasieën kunnen realiseren:

http://waitbutwhy.com/201...ligence-revolution-1.html
Het is morgen 1 APRIL mensen !!
Als ze ons nog niet gevonden hebben na 10 miljard jaar, dan gaan wij ze ook nooit vinden. Als het er al is en als het al intelligent zou zijn. Wat ik ook een beetje raar vind, is dat er op onze planeet maar 1 intelligente levensvorm is. Eigenlijk zou je moeten verwachten dat er een gradatie zou zijn, met wezens die hun wereld beheersen. De intelligentie van dieren is ook maar dat en belangrijker: ze ondergaan hun omgeving. Het is toch raar dat uit al die vormen leven er maar 1 gekomen is dat filosofisch denkt en zijn omgeving aanpast aan zichzelf.
In mijn stuk zeg ik juist dat het ze niet interesseert. Dus ze zoeken niet al 10 miljard jaar, ze weten miss al lang dat we er zijn, maar het boeit ze gewoon niet.

Ik weet dat er waarschijnlijk mieren zijn in het grasveldje naast ons huis. Ik heb geen behoefte om ze te gaan zoeken, want ik heb er geen profijt van.

Dat van dat er maar 1 soort intelligent is geworden brak ik vroeger ook mijn hoofd, maar daar zijn mooie verklaringen voor te vinden. Wat ik persoonlijk veel interessanter vind, is dat juist die ene soort (de mens) helemaal niet zo 1 soortig is geweest als wij denken:

https://www.youtube.com/watch?v=JnERUZNqwbc
Jij niet, maar weet je hoeveel mensen er mieren bestuderen, je valt er van omver :P
Wel erg energie slurpend project, grappig hoe graag we buitenaards leven willen vinden en onze eigen planeet ter verdoemenis helpen ;-)
Even gecharcheerd gezegd;

Mensen die voor Ajax zijn "haten" Feyenoord supporters, maar zodra een Ajax speler in het nederlands elftal een doelpunt maakt tegen een ander nationaal elftal juigt elke Feyenoorder.

Mensen uit Rotterdam "haten" Amsterdamers, maar komen ze die Amsterdammer tegen in de sahara dan zien ze de verschillen ineens niet meer omdat nu wel blijkt dat ze meer overeenkomsten hebben dan verschillen.

Hollanders vinden Belgen dom. Maar als het Belgisch elftal gehakt maakt van het Spaanse elftal vinden we dat mooi omdat we meer overeenkomsten met de belgen hebben dan met de spanjaarden.

Samenvattend, zodra er een "grotere macht" is, zijn mensen meer geneigd overeenkomsten te zien in plaats van de verschillen.

Mijn hoop is dat wanneer we buitenaards leven in de melkweg kunnen aantonen, kunnen we er wel vanuit gaan dat er (omdat er miljarden sterrenstelsels zijn zoals de melkweg) ontelbaar veel leven is.

Dat betekend dus ook veel potentieel gevaar.

Dat betekend dat Israelieten en Palestijnen na 70 jaar oorlog, elkaar uiteindelijk niet meer als beesten zien maar als 'broeder mens'. Dat het besef komt dat we als mensheid veel potentieel menselijk kapitaal (wellicht zijn daar al meerdere Einstein equivalenten geboren de laatste 50 jaar) laten verhongeren in Afrika.

Waarschijnlijk ontwikkelen we dan geen wapens meer om tegen elkaar te gebruiken maar wapens puur ter verdediging tegen een onbekende macht.

Misschien komt dan ook het besef dat we optimaal gebruik moeten maken van de aarde omdat dat onze enige asset is, dus producten maken die zo gemaakt zijn dat ze na 5 jaar uit elkaar vallen (cyclistisch verval) zodat je een nieuwe MOET kopen is zonde van de materialen en de energie.] en dus onacceptabel (Dat dat goed werkt in het "kapitalistische systeem" staat haaks op het belang van de overleving van de mensheid.) Nu begrijpen/beseffen we dat niet, we kennen namelijk niet anders. Straks gaan we het allemaal anders zien.

Dus ja, ik hoop vurig dat dit vandaag in plaats van morgen zal gebeuren. We zijn hier zo onderhand blind met elkaar aan het concureren voor de spulletjes die dit kleine stofballetje (de aarde) te bieden heeft terwijl we elkaar en de aarde in dat proces kapot maken.

Ter referentie, de melkweg heeft miljoenen sterren, de meeste sterren hebben planeten, een deel daarvan kan leven zoals wij het kennen ondersteunen.

Nou is op het oppervlak ter grootte van een zandkorrel op armslengte aangetoond dat er meer an 10.000 sterrenstelsels zoals de melkweg zijn! Food for thought right?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hubble_Ultra-Deep_Field
Ik dacht even dat het verhaal goed zou aflopen (verbroedering van de volkeren), maar uiteindelijk hebben we dan toch nog een alien-vijand. :'(
Well, misschien geen vijand natuurlijk maar wel angst voor het onbekende. :)
Angst omdat andere machten wellicht verder ontwikkeld zijn en ons kwaad kunnen doen (al dan niet onbedoeld).

Als hier in nederland een snelweg aangelegd moet worden waar nu een mierenhoop staat is er geen mens die deze mieren gaat informeren. De mieren op hun beurt kunnen nooit begrijpen waarom er een snelweg aangelegd moet worden of wat een snelweg uberhaupt is.

Dus als het intellect verschil te groot is, zijn we idd zwaar de pineut.
We hebben al een vlag voor de mensheid :) en aan de andere kant slaan we elkaar de hersens in. Ik ben het helemaal met je eens en hoop dat we als aardbewoners eens relatief normaal kunnen samenleven.

Hitch hikers guide to the galaxy, is natuurlijk fictie maar doet precies dit gegeven. Man protesteert voor zijn huis omdat dat aan de kant moet voor een weg. Dan wordt hij ontvoerd en komt hij erachter dat de aarde aan de kant moet voor een snelweg. Super verhaal!

Ook horror verhalen in de wereld van Lovecraft zijn eigenlijk hierop gebaseerd. 'De ouden' zijn zo veel groter en intelligenter dan de mensheid en vernietigen eigenlijk niet bedoeld onze planeet.
Niet te vergeten dat het bevatten van veel van die kennis in de wereld van Lovecraft mensen zo te boven gaat dat menig persoon compleet gestoord wordt omdat hij de kennis niet aan kan. (Een te ingrijpende verandering van het realiteitsbeeld) Geweldige food for thought allemaal.
Misschien niet meer als we dan later een federatie hebben in de Melkweg. Maarja wie weet hebben we dan weer een anti-federatie in een Andromeda. Eerst maar eens FTL waarmaken :9
Het idee dat er buitenaards leven is - in welke vorm dan - omarm ik. :) De eenvoudige vraag "Waar zijn ze dan?", "Waar is iedereen?", of "Waarom hebben we ze nog niet gevonden" zijn van die dingen die toch blijven hangen. Enrico Fermi stelt dat de Aarde uniek is en de enige planeet in het hele universum is (of nog extremer: in het hypothetische multiversum) die levende wezens herbergt.

The Fermi Paradox: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fermiparadox
The Fermi Paradox — Where Are All The Aliens? (1/2): https://www.youtube.com/watch?v=sNhhvQGsMEc
The Fermi Paradox II — Solutions and Ideas – Where Are All The Aliens: https://www.youtube.com/watch?v=1fQkVqno-uI
Misschien is het wel een beetje te egocentrisch om te denken dat wij interessant genoeg zijn om jezelf als inter- planetair/galactisch/dimensioneel/?? reiziger aan kenbaar te maken.

Waarom zouden zij zichzelf willen voorstellen aan deze vreemde bewegende vleeszakken / (net niet) primaten?
Als/Wanneer er bezoekers komen hebben zij een dusdanige technische voorsprong op ons dat het aannemelijk zal zijn dat zij zich voorstellen door te laten merken dat wij in de weg zitten met hun plannen voor deze planeet..
Wij 'mensen' als soort zijn egocentrisch, dat zijn we door de millennia geweest en zullen we voor - ten minste de komende duizenden jaren - nog zijn. Dat is nu eenmaal onderdeel van ons overlevingsmechanisme.

Enfin, als je de schaal van Kardasjov bekijkt hebben wij als soort nog niet eens een tier I beschaving weten te bereiken. Als er daadwerkelijk intelligente wezens zijn die een tier III, of hypothetisch hogere tier hebben bereikt, dan zouden ze - wederom volgens Enrico Fermi - ons niet interessant genoeg vinden of onze natuurlijke grondstoffen willen mijnen, waarbij wij alleen maar in de weg staan.

Gek idee wel :P Het zal er in ieder geval niet op neer komen dan we onder een dak samen kunnen leven.

Schaal van Kardasjov: https://nl.wikipedia.org/wiki/Schaal_van_Kardasjov
!

[Reactie gewijzigd door JantjeKlaasen op 1 april 2017 01:15]

Waarom zouden zij zichzelf willen voorstellen aan deze vreemde bewegende vleeszakken / (net niet) primaten?
Wat een positief zelfbeeld zeg!
Tja, die Fermi paradox. Volgens mij is er helemaal geen paradox. Dat je "leven" zou kunnen waarnemen door (met of zonder telescopen) omhoog te kijken, is zeer simplistisch gedacht. En dat leven ook (vaak) intelligentie betekent is ook een aanname.
Van beschavingen is bekend dat ze slechts tijdelijk (bijvoorbeeld duizenden jaren) bestaan en dan ten onder gaan (door verschillende oorzaken). Zoiets zou al vele malen, in het universum, gebeurd kunnen zijn, voordat er überhaubt mensen waren.
Seti vind ik een zinloos project.
Dat is wel heel optimistisch gesteld, dat als er 'mogelijk aliens' worden gedetecteerd, we dan één groep worden als blok tegen de aliens. We kunnen de E.U. niet eens bij elkaar houden :P Vooruit, als er een dikke interplanetaire oorlog komt kunnen we van het gevaarlijke 'wij-versus-zij'-principe gebruik maken, het principe dat al zoveel ellende heeft veroorzaakt op deze aardkloot. Mochten we dan 'winnen', is het binnen de kortste keren weer business as usual.

De kans is helaas groter dat we domweg andere planeten leeg gaan zuigen in de nabije toekomst om aan grondstoffen te komen, als onze eigen aarde leeggeroofd is. Geld is geld en alles mag daarvoor wijken, dat zit blijkbaar in het aard van het beestje als je dat niet van begin af aan al aan banden legt. Geld en macht verkrijgen kan op alle niveau's, dat kan klein (lokaal), dat kan middelklein (regio/land), dat kan groot (internationaal), dat kan zeer groot (interplanetair). Daar verandert een vergroting van onze denkwereld niets aan, die fabrikant maakt nog steeds een brak product om jou binnen 3 jaar wéér een nieuw product bij hem te laten kopen.
Zwaar offtopic, maar te interessant om voorbij te laten gaan. Excuses daarvoor.

Met de huidige koers van ons mensen is dat geschetste scenario i.m.h.o. zeer waarschijnlijk.
Een leeggeroofde aardkloot waar alles aan bewoonbaar gebied naar elkaar toegegroeid is.
Onszelf al rovende verder verspreidend door eerst 'ons eigen' zonnestelsel.
Het is al enige tijd mijn beeld en vrees voor de mensheid, agent Smith verwoorde het legendarisch in the Matrix:
"I'd like to share a revelation that I've had during my time here. It came to me when I tried to classify your species and I realized that you're not actually mammals. Every mammal on this planet instinctively develops a natural equilibrium with the surrounding environment but you humans do not. You move to an area and you multiply and multiply until every natural resource is consumed and the only way you can survive is to spread to another area. There is another organism on this planet that follows the same pattern. Do you know what it is? A virus. Human beings are a disease, a cancer of this planet. You're a plague and we are the cure."

Maar hopelijk heb ik het mis en weten wij onszelf als maatschappij en wereld andere gewoonten aan te nemen, met hernieuwde vormen en ideeën van economieën te komen en implementeren. Vernieuwde bestuurlijke vormen te vinden waarin het huidige complexe systeem met conflicterende en eindeloze procedures tot het verleden behoren, waarin tirannie onmogelijk is. Waar het volk inspraak heeft en gegarandeerd voorzien kan en zal worden tot ongekleurde informatie waarmee wij zelf opinie kunnen vormen....

Zwaar afgedwaald van het topic, waarvoor nogmaals excuus, maar er is werk aan de winkel mensen, en dat kan niet vaak genoeg gezegd worden. :P }>
We weten hoe het afliep met de eerste bewoners van het continent Amerika. Op dat scenario gaan we dan nieuwe governance uitrollen, het kan niet anders en iedereen zal dat begrijpen.

En als we "winnen", zal er altijd een andere grotere macht zijn (want de ruimte is groot).
Dat we daar paralel aan onze overlevingskansen willen vergroten door de mensheid op verschillende stofballen te verdelen is logisch. Dat zouden we al moeten doen in het geval we echt totaal alleen blijken te zijn.

[Reactie gewijzigd door procyon op 30 maart 2017 19:15]

Mooie gedachten, maar ik ban bang dat je iets over het hoofd ziet.

Als er ergens buitenaards leven is dat een bedreiging voor de mensheid zou kunnen zijn, dan moet dat eigenlijk wel in de buurt van een andere ster dan de zon leven. De dichtstbijzijnde vreemde ster staat op ruim 4 lichtjaar van de aarde. Met onze technologie is dat een veel te grote afstand voor bemande ruimtevaart; de bemande ruimtevaart is nog niet verder gekomen dan 1,337 lichtseconde vanaf de aarde.

Als een buitenaardse levensvorm wél de middelen heeft om een leger naar de aarde te sturen, dan is hun technologie kennelijk zoveel verder ontwikkeld dan de onze dat we eigenlijk alleen maar kunnen hopen of bidden dat hun beschaving ook zoveel verder ontwikkeld is, dat ze ons niet zomaar komen onderwerpen of wegvagen.

Ik vrees dat we de inspiratie om onze problemen aan te pakken op de aarde zelf zullen moeten vinden.
Waar had ik dat precies over het hoofd gezien?

Zodra we leven ontdekken, al is het een eencellige op mars, dan weten we per definitie dat er ook leven is dat verder ontwikkeld is dan ons. Enige wat je dan kan doen is de efficientie van onze ontwikkeling maximaliseren om de kans op overleving te maximaliseren. (met stokken en stenen gaan we het niet redden ).

Dus dat betekend, zorgen dat het menselijk kapitaal niet verloren gaat (de einstein's), zo optimaal mogelijk gebruik maken van de eindige recources van de aarde. (optimaal ontwikkelen van producten zodat vervanging steeds minder nodig is.)

Oorlog? Hoewel het enige positieve wat daar ooit uit is gekomen technische vooruitgang is, is een zeer grote verspilling van menselijk kapitaal en resources.

Dus ja, als andere beschavingen met " legers" kunnen optrekken naar de aarde zijn we de pineut. Waarschijnlijker zal zijn dat ze ons bezoeken met een gerobotiseerde verkenner (net zoals wij dat doen)
Waar had ik dat precies over het hoofd gezien?

De Fermi paradox https://www.youtube.com/watch?v=sNhhvQGsMEc
"Zodra we leven ontdekken, al is het een eencellige op mars, dan weten we per definitie dat er ook leven is dat verder ontwikkeld is dan ons."

Dat is een onjuiste aanname, lees de meerdere linkjes naar de Fermi Paradox. Het kan zijn dat er een soort 'great filter' zijn waardoor de meeste levensvormen niet heenkomen. Het is praktisch onmogelijk door die filter heen te komen.

Als wij net door die filter heen zijn gekomen, en andere levensvormen tegen die filter oplopen en er niet doorheen komen, dan zijn we de meest geavanceerde levensvorm. Het ontdekken van simpelere levensvormen betekent niet automatisch ook geavanceerdere levensvormen. (Het maakt het overigens wel een stuk waarschijnlijker)
Zelfs al vinden we iets, is de kans heel groot dat zij reeds uitgestorven zijn, en zelfs al is dat niet is ze bereiken vrijwel onmogelijk. Maar kijk, liever voor de zoektocht naar aliens dan facebook...
Wauw, prachtig geschreven!
Even gecharcheerd gezegd;

Mensen die voor Ajax zijn "haten" Feyenoord supporters, maar zodra een Ajax speler in het nederlands elftal een doelpunt maakt tegen een ander nationaal elftal juigt elke Feyenoorder.

Mensen uit Rotterdam "haten" Amsterdamers, maar komen ze die Amsterdammer tegen in de sahara dan zien ze de verschillen ineens niet meer omdat nu wel blijkt dat ze meer overeenkomsten hebben dan verschillen.

Hollanders vinden Belgen dom. Maar als het Belgisch elftal gehakt maakt van het Spaanse elftal vinden we dat mooi omdat we meer overeenkomsten met de belgen hebben dan met de spanjaarden.

Samenvattend, zodra er een "grotere macht" is, zijn mensen meer geneigd overeenkomsten te zien in plaats van de verschillen.
Dus om het leven op aarde leefbaar te houden hebben we een gemeenschappelijke vijand nodig? Mmm dan hoop ik dat we die verrekte snel vinden of zij ons.... Overigens werkt niets zo polariserend als de aanname / het geloof / de bewering dat er een hogere / grotere macht is, namelijk God, maar dat terzijde...
Just niet. Door de rest cycles van consumenten electronica te benutten voorkom je dat je dedicated slurpende servers moet gebruiken.
Natuurlijk verbruikt een pc iets minder stroom als die echt idle is, maar van idle naar vol is nog altijd minder dan extra rekenkracht opstarten.
Tegenwoordig is het stroomverbruik bij idle een flink stuk lager dan vroeger, dus die vlieger gaat niet echt meer op.
Idle verbruikt mijn pc 35 watt. Maar full load (CPU en GPU gaat dat naar 280 watt.
Is wel een forse toename.

Maar voor mezelf denk ik dan altijd maar dat (tenminste in de winter) dat verbruik direct bijdraagt aan de verwarming van mijn huis. Dit scheelt stookkosten waardoor de computer effectief een 100% rendement heeft ;)
Voor 6 a 7 maanden per jaar inderdaad, de andere helft... laten we het daar maar niet over hebben :p

Ik ben dan weer iemand die 'de aarde wil redden' (en bijkans mn portemonnee) en 27,50/mnd betaal voor gas & elektra vanwege laag verbruik.. eerst de aarde, dan de aliens :p
Zodat we de volgende planeet kunnen verpesten ;)
Helaas is het niet een maandje eerder, dan zou je het nog in kunnen zetten voor bijverwaming.
Was even boodschappen doen maar m'n i5 deed zijn werk. Voedingsventilator maakte best veel geluid.

Geen idee of we de opwarming van de onze habitat hiermee tegen gaan. De troost is het vinden van andere extraterrestrialale die soortgelijke problemen hebben.
Zijn hier ooit resultaten uit gerold?
Van seti weet ik het niet, maar in 1977 is een signaal ontvangen waarvan men denkt dat het misschien aliens kunnen geweest zijn:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Wow!_signal
"Arecibo Observatory beamed a digital stream toward the area of the signal's origin. The transmission consisted of approximately 10,000 Twitter messages"

Zucht, nu komen ze natuurlijk nooit hier naar toe.
tenzij er een trump-tweet tussen zat, dan heb je een grote kans dat ze hun oorlogsvloot hebben gestuurd ;P
Tot nu toe is Obama de president met de meeste oorlogshandelingen wist je dat?

http://www.latimes.com/projects/la-na-pol-obama-at-war/
Jazeker; elk blokje dat is gegraasd is een resultaat :) namelijk een bevestiging van dat er in dat pakketje radiogolfdata geen bijzonderheden zijn aangetroffen! (experts: correct me if I'm wrong)
Zijn hier ooit resultaten uit gerold?
Bedoel je of er al ooit aliens zijn gevonden...!? Ehm, denk je niet dat je dat dan al lang en breed, eindeloos herhalend en nonstop gehoord had van alles wat ook maar een beetje op "media" lijkt?

Of als je me "hier" doelt op stampedes: ja, het is al een paar keer voorgekomen dat de Power Cows de eerste plaats hebben veroverd dankzij de extra rekenkracht van T.net-lezers die normaal niet meedoen aan DC-projecten.

In hoeverre die projecten hun uiteindelijke doel behaald hebben weet ik helaas niet. Zelf heb ik eigenlijk alleen meegedaan aan "Seventeen or Bust". Er is een getal met een speciale eigenschap en dat project probeert aan te tonen dat het het kleinste getal met die eigenschap is. Toen ze begonnen waren er nog zeventien kleinere getallen over waarvan niet bewezen was dat ze die eigenschap niet hadden; inmiddels zijn er nog maar zes over: nog niet klaar, maar er is dus wel duidelijk vooruitgang ("resultaat") geboekt.
ik heb liever dat ze deze rekenkracht inzetten voor iets nuttigs , onderzoek naar bv kankercellen (wordt al gedaan dacht ik zo ) maar ik neem aan dat dit in het kader van 1 april is en eigenlijk had ik wel iets orginelers verwacht dan het zoeken naar buitenaards leven....

[Reactie gewijzigd door Gandalf68 op 30 maart 2017 17:54]

Zo kun je overal wel iets nuttigers voor vinden, je kunt ook de tijd die je nu in tweakers steekt besteden aan onderzoek naar whatever, dat is ook nuttiger.
Persoonlijk vind ik onderzoek naar buitenaards leven nog best nuttig hoor, kennis over wat er allemaal bestaat is nooit nutteloos, ook al is de kans klein dat je het op deze manier (of andere) gaat vinden.
Ok, maar stel ze vinden een kortegolfsignaal, wat dan? Wat ben je dan nog meer wijzer geworden dan wanneer je die niet had gevonden? Want laten we wel wezen...we zijn behoorlijk arrogant om te denken dat we daadwerkelijk het enige levende wezens zijn in het universum. En als je deelneemt aan dit project geloof je dus sowieso al dat er meer bestaat dan de mens, toch?

Dus bij het vinden van een kortegolfsignaal zijn we eigenlijk niet veel meer opgeschoten dan wat we al dachten bij het deelnemen aan dit project. En dan is het natuurlijk ook nog niet bewezen dat een kortegolfsignaal daadwerkelijk van een "slim" wezen in het universum af komt.

Naar wat ik heb begrepen stoten black holes en de vernietiging van een ster ook golfsignalen af. Maar zover reikt mijn kennis niet ;)
Als ze zo een signaal vinden is dat zeker een doorbraak. De meest knappe koppen houden zich nog altijd op 'het is mogelijk maar zeker weten we het niet'. Het is de vraag, zijn we alleen of niet? Tot op heden hebben we nog geen bewijzen van andere 'intelligente' levensvormen buiten onze planeet. Beide antwoorden zijn beangstigend, maar fascinerend.

Dus ja als ze in onze "melkweg" zoiets vinden is dat een grote doorbraak. We zijn dan vrij zeker dat er ander leven is, en dat hebben we vooralsnog niet kunnen aantonen/weten.

Het leven hier, de evolutie heeft vele miljarden jaren geduurd. Dus als het ergens anders ook is moet het ook al zo lang bezig zijn. OF niet, dat is een erg interessante vraag.

Dit is dus zeker niet nutteloos. En er worden aan die andere zaken ook gewerkt. Polio is bijna uitgeroeid. Kanker wordt ook altijd nog onderzocht en veel belovende resultaten komen af en toe beschikbaar. Ja er is veel te doen op aarde. Daarom vind ik het raar dat we nog altidj discussies hebben over een god, en onenigheid hebben over grenzen en andere idiote dingen. Wij zijn maar een piepklein planeetje waar we niet echt zuinig op zijn.
Mensen die nu ervan overtuigd zijn dat de aarde plat is, met alle bewijzen en dingen die er nu zijn. Maanlanding is fake zeggen ook mensen. De "elite" regelt alles hier op aarde "vaccinatie werkt niet en is een samenzwering" Je zou verwachten met de huidige technieken dat we slimmer waren. Ik heb echter soms het idee dat we terug in de vroege middeleeuwen zijn. Als je dus deelneemt aan dit project weet je niet "zeker" dat er leven buiten ons is maar de mogelijkheid is er. Dat willen we graag weten.
Ik geloof zeker dat er meer leven in dit universum is dan alleen op deze kleine steen, maar ik had graag bewijs gezien. Voor waarheid aannemen dat het klopt alleen omdat je het gelooft is voor religekkies, je moet eerst ook nog maar iets hard maken (of in elk geval aannemelijk maken), bewijs leveren.
Anoniem: 509351
@mark-k31 maart 2017 01:49
Het universum is zo krankzinnig groot dat het voor de meesten het voorstellingsvermogen te buiten gaan.

Al is de kans al zo belachelijk laag (1 op de duizend biljoen of whatever) dat je leven op een planeet aantreft dan is het er dus, ergens (misschien wel op een locatie waarvan het eerste licht de aarde in ons leven en ver erna niet eens bereiken zal). En een kans op leven is er, gezien ons bestaan.

Ik denk wel dat de kans op intelligent leven klein is en gezien de schaal van de kosmos een project als seti weinig tot geen kans van slagen heeft.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 509351 op 31 maart 2017 02:03]

Tja, als het universum werkelijk 'oneindig' is dan is het eigenlijk onmogelijk dat er maar 1 planeet met leven zou zijn. Het grootste probleem van het ooit vinden is inderdaad de afstand. Stel dat we op een planeet van 5 miljoen lichtjaar van ons vandaan zouden kunnen kijken (met een mega telescoop bijvoorbeeld), dan zouden we de situatie van 5 miljoen jaar geleden zien want zo lang doet het licht erover om hier te komen. Grote kans dat sterren die je in de nacht ziet niet eens meer bestaan tegenwoordig. Je loopt gewoon gigantisch achter qua informatie door de afstanden.
Zover ik heb begrepen zijn de sterren die we nu zien al dode sterren en is het licht van een ster de explosie van toentertijd.

Je kan je er niks bij voorstellen eigenlijk.
Dat kan ook, kijk maar op de lijst van Boinc projecten.
Dit keer hebben de DPC club er echter voor gekozen om Seti te doen.
https://tweakers.net/nieu...e-dat-kanker-herkent.html

[Reactie gewijzigd door Rixter223 op 30 maart 2017 19:45]

ik heb liever dat ze deze rekenkracht inzetten voor iets nuttigs , onderzoek naar bv kankercellen ....
Zoek maar een voor jou geschikt project uit. https://www.worldcommunitygrid.org
Sinds 1999 niks gevonden. Waarom ga je er vanuit dat je wel wat kan vinden? In de komende 18 jaar? Of de komende 180? Of miljoen?
De kans is gewoon te klein, de afstanden te groot, de logica is ver te zoeken.
Ik vind zaken die met ruimteverkenning te maken hebben nooit zinloos, maar dit toch echt wel. Geloof mij maar, over 100 jaar met terawats verstookte energie hebben we nog steeds niks gevonden.
De technologie wordt steeds beter, kleine details kunnen beter waargenomen worden, de interpretatie wordt steeds beter en ga zo maar door. Stel je voor dat gerenommeerde wetenschappers in het begin hadden gezegd 'naah, dit gaat toch niks worden'. Dan liepen we nu nog rond met speren en dierenhuiden :+

We staan nog altijd redelijk aan het begin van de space age en werken veelal met data die nieuw is voor ons. Details die we nog niet eerder gezien hebben en oplossingen waar we voorheen nooit op zouden zijn gekomen. Het zijn kleine stapjes maar elk stapje is er een :)
Ik ben echt voor research, in vrijwel elk veld, maar je kan net zo goed gaan zoeken naar een beschaving onder de aardkorst, of proberen te communiceren via radiogolven met een kolonie bacterien in een petrischaaltje. Het moet wel een beetje reeel zijn, en bij dit onderzoek lijkt men een beetje de realistische visie te verliezen, gewoon omdat de hoop te groot is en omdat men graag naar scifi kijkt.
Elk ander onderzoek levert resultaat. Dit na 18 jaar niet. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dat gaat veranderen.
Elk ander onderzoek levert resultaat. Dit na 18 jaar niet. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dat gaat veranderen.
Want jij weet wat er over 10 jaar uitgevonden gaat worden in die branche? Er zijn onderzoeken die zinlozer zijn maar langer hebben geduurd. Stel je voor dat de uitvinder van de verbrandingsmotor zijn hoop op goede verbranding op had gegeven. Of dat de gebroeders Wright bij tegenslagen waren gestopt met hun onderzoeken en testen. In die tijd hadden mensen ook gezegd 'er is geen enkele reden om aan te nemen dat het de volgende keer wél gaat lukken'. De zoektocht naar leven buiten onze aarde is belangrijk omdat het potentieel antwoord kan geven op héél veel vragen. Het is niet simpelweg 'nee, geen leven, jammer dan' of 'ja, wel leven, leuk'.
En zelfs als het antwoord na jaren "nee" is levert dat enkel meer vragen op al geeft het ook antwoorden. Dat is juist het mooie hiervan, vind ik.
Als je als voorbeeld bijvoorbeeld de zoektocht naar zwaartegolven gebruikt, valt die 18 jaar heel erg mee. Daar werd decennia naar gezocht voordat de LIGO detector vorig jaar eindelijk de eerste rechtstreekse observatie deed van een zwaartekrachtgolf. Daar komt bij dat de ontdekking van zwaartekrachtgolven, hoewel heel belangrijk voor natuurkunde, niet direct veel gevolgen heeft voor de mensheid. De ontdekking van buitenaards (laat staan intelligent) leven zou waarschijnlijk een veel grotere, snellere impact hebben. 18 jaar lang op precies dezelfde wijze doorzoeken zou inderdaad dom zijn, maar aangezien onze technologie nog steeds met een redelijk exponentiele curve vooruit blijft gaan, is de kans dat de technologie om buitenaards leven te ontdekken in dat jaar is uitgevonden ieder jaar hoger.
Het is altijd veel aannemelijker geweest dat deze golven bestonden en waargenomen konden worden.
Het slaat werkelijk nergens op om te denken dat er een beschaving is of was die radiogolven hebben uitgezonden exact naar onze planeet toe. Die kans is imo echt een miljard keer kleiner.
Wat moet ik me voorstellen bij gerenommeerde wetenschappers in de tijd van speren en dierenhuiden? :9
Niet kijken of luisteren en je weet inderdaad zeker dat je nooit iets zal vinden.
logica is er genoeg, de mens is nieuwschierig en zal dat ook altijd zijn.
Kost wat stroom inderdaad maar die wordt ook nog wel eens schoon en bijna gratis via cold fusion reactor.
Ik zou je willen aanraden de film Contact eens te bekijken.
Die film slaat nergens op.
We hebben het hier echt over bizar lage kans. Je hebt zo veel factoren die hier van invloed zijn, de belangrijkste nog wel dat de kans dat een beschaving in het zelfde ontwikkelstatium is als wij heel klein is. We hebben pas kort radiosignalen en de mogelijkheid om dit op te vangen, een bliepje op de tijdsperiode op kosmische schaal. 100 jaar op 13 miljard jaar is helemaal niks. Daarnaast is alles heel ver weg, de kans dat het recht op ons af gestuurd wordt is heel klein. De kans dat zo'n signaal sterk genoeg is is heel klein. De kans dat er uberhaubt een beschaving is die zich ontwikkelt zoals wij dat doen is heel klein. De kans op leven is wat groter, maar tot nu toe hebben we bijna geen enkele planeet kunnen vinden die uberhaubt vriendelijk genoeg is om leven toe te laten.
Ik kijk ook Star Trek en ik vind het prachtig, maar kom op jongens, dit is gewoon fantasie. Get real.
Hoe klein de kans ook, het is een kans :) Als je kijkt naar enkel onze aarde en hoe sommige dieren in zeer vijandige omgevingen leven waarom kan dat niet ergens anders? Ik denk ook dat we eerder cellige levensvormen vinden en geen dieren of zo.
Die ga je met een schotel niet vinden.
Nee, klopt. Maar op Mars bijvoorbeeld wel of Titan. Toch is dit ook niet helemaal zinloos want ook al is de kans ontzettend klein, hij is er.

Wetenschap is tot nu toe altijd maar met nog geen 4% bnp gefinancierd voor alles. En dat heeft al zo veel opgeleverd! kun je voorstellen als daar meer geld naartoe zou gaan.
Ik ben niet tegen het zoeken naar leven of ruimteverkenning, maar met een schotelantenne luisteren naar mogelijke signalen in de ruimte is gewoon zinloos. Doe het anders, en dat mag wat mij betreft heel veel geld kosten.
Ik zeg nergens dat die film realistisch is, maar hij is wel gewoon leuk.
Zoals Carl Sagan al zie: If we are really alone, it would be an awful waste of space. :)

En ja alles wat je zegt klopt, ben ik ook helemaal met je eens maar ik ben toch voor blijven luisteren.
Ja ach, ieder z'n hobby :) Probeer alleen een beetje de teleurstelling te voorkomen.
Carl was een wijs man, maar ondanks dat de uitspraak mooi klinkt en vast een kern van waarheid bevat; het heelal boeit het echt geen snars of er iemand woont of niet :)
Het interesseert jouw huis ook helemaal niet of je er woont of niet, toch woon je er. En als ik vanaf mijn werkplek bewijzen zoek dat jij daar echt woont wordt dat een lastig dingetje, Ik weet niet wie je bent en waar je woont namelijk en mijn nadeel zou zijn dat jij helemaal niet naar mij op zoek bent. Sterker nog, je wilt dit misschien helemaal niet.

Ik vind ook dat wij eerst als mensheid een bepaald maatschappelijk en sociaal niveau moeten bereiken voor wij gaan roepen: hier zijn wij, we kunnen nog niks, maar we willen al zoveel..

Zou het lot van de natives in America anders geweest zijn als ze de blanken hadden uitgenodigd? Nah ;)
Over dat vraagstuk zijn ook genoeg films en series, maar op zich is er niks mis met alvast op zoek gaan, ondanks dat wij er als mensheid niet 'klaar' voor zouden zijn. Er zijn altijd delen van de bevolking die wat verder zijn dan de rest. Laat je niet tegenhouden door idioten, vooruitgang is waar we beter van worden.
En de zoektocht is leuk, maar zoek dan naar iets met resultaat. Er worden exoplaneten ontdekt, het is gaaf om daar mee door te gaan. Meer planeten, meer data, meer informatie over of daar uberhaubt mogelijk leven zou kunnen zijn. En zo ja, dan kan je er misschien een antenne op richten om te luisteren of er iemand thuis is, maar je zal snel genoeg merken dat er geen signaal te vinden is.

Nogmaals, de kans is gewoon te klein. Je kan de Drake Equation gebruiken voor een inschatting, en volgens verschillende uitkomsten is het aantal tussen 0.00000001 en 156 miljoen mogelijke planeten met leven in het waarneembare universum.
Hoe dan ook, minder dan 0.01 planeten per sterrenstelsel. Succes met zoeken.
Helemaal met je eens. Echter we kunnen zoeken op twee manieren. Kijken of roepen. Deze laatste lijkt me niet zo verstandig. Ook al is er per galaxy maar 1 doorontwikkelde beschaving dan nog zouden er honderden miljarden beschavingen zijn. De getallen zijn gewoon te groot en de afstanden zo niet groter
Wat is er mis met roepen? Tegen de tijd dat iemand ons hoort en een vloot hierheen stuurt is onze beschaving allang uitgestorven of dusdanig verder ontwikkeld dat we hier heel anders tegenaan kijken.
Zo'n signaal is duizenden jaren onderweg.
Als wij roepen komen onze signalen binnen 5 jaar aan bij de dichtstbijzijnde ster (Alpha Centauri). Mocht daar onverhoopt een beschaving zitten die FTL kan, is er theoretisch first contact voor 2027. Praktisch gezien onwaarschijnlijk maar zeker niet empirisch te bewijzen dat het onmogelijk is. Je begint natuurlijk te roepen bij de locaties het dichtst bij je in de buurt, niet bij een ster op 3000 lichtjaar toch?

Laten we maar gewoon eerst observeren in plaats van te roepen.. roepen kan altijd nog

[Reactie gewijzigd door Liberteque op 31 maart 2017 13:48]

We roepen allang door al onze signalen die we onverhoopt de ruimte insturen :)
En waarom naar een specifieke richting roepen? Gewoon omnidirectioneel zodat je meer kans hebt.
Van al die sterretjes in de buurt hier hebben we al een redelijk beeld van wat voor planeten daar rondzweven en wat de kans is dat er leven op zou kunnen zijn. De dichtstbijzijnde die een beetje in de mogelijke categorie valt is volgens mij al zeker 30 lichtjaar. Ga jij 60 jaar wachten om te kijken of er antwoord is? Nee, gewoon overal naartoe sturen. Of niet.
Daarnaast, als er al een beschaving is op 30 lichtjaar afstand die onze signalen hadden kunnen oppikken en in staat zou zijn hierheen te komen, dan hadden ze ons allang gevonden.
Het is echt allemaal valse hoop, fictie, niet realistisch en veel te kleine kans.
Ik zie het nut er ook niet van in, maar kennelijk zijn er mensen die lekker naïef gaan lopen roepen waar we zitten omdat het kan.. Laten we eerst even orde op zaken stellen voor we als Humanity naar buiten treden. We hebben geen idee hoe druk het is daar buiten ons eigen zonnestelsel..

Er is gewoon te weinig data om op voorhand deze situatie op de juiste waarde te schatten. We komen nauwelijks van deze steen af en we moeten nog maar eens zien waar wij staan over 50 jaar met een overbevolkte planeet met steeds minder grondstoffen.

Wij hebben dan een ander totaal niets te bieden, behalve een nadelige onderhandelingspositie als het gaat om handelsbetrekkingen. Time will tell..
Het is onvoldoende bekend hoe groot de kans nou precies is, lastig om iets over te zeggen dus. Mogelijk is intelligent leven veel vanzelfsprekender dan gedacht, misschien juist ook veel minder. We weten het gewoon niet.

Verder is het mogelijk dat er nog manieren zijn om te communiceren die we nu niet kennen die veel sneller/efficiënter zijn. We hebben simpelweg te weinig informatie.

Zelf vind ik SETI wel een mooi project. Wellicht blijkt het totaal nutteloos te zijn, maar wellicht gaat het ook de grootste ontdekking van deze eeuw doen...
Hoi!

Nee nog niet gezien, maar is vast suuuper realistisch ;)
Hold your horses beste Tielenaar, als je met al te grote verwachting die film gaat bekijken raak je zeker teleurgesteld. En ik hou best van het genre.. (veel plezier ermee iig)
Als ze op 1 april iets vinden ben ik nog niet heel bang.
Mochten er Aliens zijn (grote kans) is hoe verder we komen hoe groter de kans dat we ze vinden, dat is een feit :P
Het is inderdaad een simpele 'ja het is er of nee, het is er niet' elk van deze antwoorden vind ik eigenlijk even angstwekkend eigenlijk. Want als het er is, in welke mate? En als het er niet is, als we op al die duizenden 'aardse' planeten NIKS vinden van leven. Dan zijn wij heel erg uniek, en dat we uniek zijn is al eigenlijk een feit. Toch zijn we maar aan het aanklooien met onze planeet.

Ik denk inderdaad dat we nog deze eeuw antwoord vinden op die vraag en zeker ergens in water organismes vinden. Dat zal een hele grote ontdekking zijn! Wij zijn het resultaat van van miljarden jaren evolutie. Het is dan zeker interessant of dat op andere plaatsen in het heelal ook zo gegaan is of misschien sneller/trager dan ons. Daarnaast is er nog altijd een theorie die zegt dat het leven niet hier ontstaan is maar is meegereisd op een komeet die hier is ingeslagen.

Het is een zeer interessant onderwerp. :)

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 30 maart 2017 17:40]

Om je fascinatie nog maar wat verder te voeden: wat als er nu leven elders is, maar we herkennen het niet? Daarnaast, een project als SETI gaat er min of meer vanuit dat het leven zich elders op een vergelijkbare wijze ontwikkelt. Maar wat als dat nu niet zo is? Wat als er elders leven is dat op een totaal andere manier geëvolueerd is en andere wijze van communiceren hebben ontwikkelt?
Je moet ergens beginnen natuurlijk, en de beste/makkelijkste manier is te zoeken naar iets wat je al kent. Het heeft geen zin om te zoeken naar andere vormen van communicatie, omdat we (nog) geen idee hebben hoe het te herkennen alszijnde communicatie en hoe het vervolgens te interpreteren.

Verder zijn er dus blijkbaar 2 andere mogelijke vormen van leven, waaronder silicium. Ik heb lang geleden eens een docu hierover gezien en de gedachte is dat leven gebaseerd op koolstof (aanzienlijk?) eenvoudiger te realiseren is dan leven gebaseerd op silicium. Andere basis-stoffen zijn onwaarschijnlijk, gezien de scheikundige aard van koolstof en silicium (gaan makkelijk verbindingen aan, doordat de buitenste elektronen schil slechts voor de helft gevuld is).

Seti doet misschien niet op de meest trefzekere manier onderzoek, maar het is op dit moment de enige manier waar we iets mee kunnen.
Dat begrijp ik natuurlijk. Mijn opmerkingen zijn dan ook filosofisch bedoeld.
Volgens mij zijn er maar 3 redelijk logische vormen van ''leven'' mogelijk:
In pure energie vorm
Gebaseerd op Silicium
Gebaseerd op Koolstof

Dat maakt het rijtje te herkennen levensvormen relatief kort.
Leven herkennen in pure energie vorm zal ws nog het grootste obstakel vormen.

Mochten er nog (veel) meer mogelijkheden bestaan dan kunnen we dat op dit moment blijkbaar niet eens goed wetenschappelijk beredeneren......
en wie weet zijn er elementen die wij helemaal niet kennen, dat onze natuurkunde niet veel verder rijkt dan de melkweg, waarbij we zelf alleen maar elementen maken op basis van aardse kennis.

Wie weet zijn er wel hele andere elementen in het (on)eindige universum die andere vormen van (intiligent) leven mogelijk maken.
Dat er nog onbekende elementen zijn is zo goed als zeker.
Alleen zijn dat wel elementen die in de hele zware categorie passen.
Het is niet voor de hand liggend dat er leven mogelijk is op basis van elementen met een heel hoog atoomgetal.
Bovendien zijn dat soort zware elementen steeds zeldzamer naarmate ze zwaarder worden. Deze worden nl alleen gemaakt in de allerzwaarste sterren.

De huidige wetenschap is overigens ook in staat om veel verder het universum in te kijken dan de Melkweg en daar elementen te detecteren op basis van lichtspectra. Voor zover ik weet is daar nog nooit iets uit naar voren gekomen wat we nog niet kennen.
Nope - we maken atomen zonder al te veel kennis vooraf. Dat doe je door zware atomen te fuseren, en te kijken wat er ontstaat. In de praktijk krijg je dan hele gevarieerde mengsels.

Niet dat er overigens veel mogelijk is. Elk element bestaat uit een atoomkern (dingen met twee of meer kernen bestaan ook, maar dat heet een molecuul, en dat is scheikunde). Elke atoomkern bestaat uit protonen en neutronen; andere deeltjes worden eruit gewerkt. Er moet een balans zijn tussen protonen en neutronen, anders wordt het overschot eruit gewerkt of splijt de kern.

Kortom, we weten zo ongeveer welke elementen er kunnen bestaan. De discussie is beperkt tot de theoretisch allerzwaarste elementen, die - als ze daadrwerkelijk bestaan - zo instabiel zijn dat ze in minder dan een nanoseconde uit elkaar vallen.

En hoe weten we dat we alle bouwblokken hebben? De LHC bij het CERN - we maken daar deeltjes uit pure energie, zonder recept vooraf.
Als je al naar de aarde kijkt en hoeveel verschillende soorten er hier (zijn) geweest. Ja, dan zou dat ook op andere planeten mogelijk zijn. Maar zoals ezp al zegt zijn dat de drie vormen die we 'kennen'. Ik weet niet meer wie dat zei maar die had het ervoer dat we nu vooral kijken op plaatsen gelijkend op de aarde. Maar in de diepzee heb je ook levensvormen die ergens anders niet kunnen bestaan. Dus wie weet zijn er buiten de zones die we nu denken leefbaar te zijn ook wel mechanismes. Dat zou een doorbraak zijn in ons denken. Iets wat wetenschap zo mooi en fascinerend maakt. Het idee dat alles wat we nu weten overhoop gegooid kan worden.
het leuke is dat het nooit een nee kan worden, daar is het universum gewoon te groot voor. Er blijven dus maar twee antwoorden over: Ja, of we weten het (nog) niet
Even voor mijn idee, SETI, vooral CPU of GPU power? Zijn verschillende projecten waar ik kort even mee deed, sommige vooral gefocussed op cpu en anderen op gpu, vandaar de vraag. (I know, google, geen zin in :z )
SETI@Home kan zowel op CPU's als op GPU's draaien. Zie bijvoorbeeld deze how-to: https://setiathome.berkeley.edu/cuda.php
Maar wat is nu efficienter? Een dikke cuda gpu of een dikke xeon cpu? Dat is zo lastig te vinden. Reden is dat ik best wil meedoen aan deze actie en heb een flinke vloot aan semi-idle servers, zowel bare-metals met flinke cpu's als enkele GPU servers voor rendering. Vandaar mijn vraag en dan -1 krijg... :/
Volgens mij gebruikt SETI de overcapaciteit op je machines, dus gewoon alles inzetten.
Is dat eerlijk? :X :P
De ranglijsten die bij dit soort projecten gemaakt worden, meten altijd de hoeveelheid hulpbronnen die de deelnemers voor het project hebben ingezet. Dat is veel meer afhankelijk van de hoeveelheid hulpbronnen die iemand ter beschikking heeft dan van talent of toewijding. Dat betekent dat hoge plaatsen niet heel veel zegt over wie die plaats behaald hebben.

Je zou het oneerlijk kunnen vinden gebruik te maken van hulpbronnen die niet je eigen verdienste zijn, maar het spelletje is eigenlijk alleen maar om zoveel mogelijk hulpbronnen is te zetten. Zolang je geen gebruik maakt van computers zonder toestemming te hebben van de eigenaar en geen resultaten instuurt die niet met het officiële programma zijn verkregen is er volgens mij niets aan de hand.

Ook voor succesvolle sporters geldt doorgaans dat ze alleen zover hebben kunnen komen als ze gekomen zijn, dankzij de ondersteuning van hun ouders en talentvolle trainers.
Ik vind het nogal milieuvervuilend dit soort acties.
Als je niet te veel stroom wil verstoken draai BOINC dan op een raspberry pi 3 :) .Werkt bij mij in ieder geval!
Die onderzoeken leveren natuurlijk ook weer kennis op die ten goede van de mens kan worden gebruikt. Ik vind het in ieder geval leuk om af en toe er aan mee te doen, en het heeft ook al enkele resultaten opgeleverd dus wie weet wat de toekomst brengt.
Ach, wij hebben net nieuwe zonnepanelen en de meterkast is nog niet aangepast om het terugdraaien van de meterstand mogelijk te maken. Kan ik die stroom die we anders aan ons elektriciteitsbedrijf doneren maar beter hiervoor gebruiken ;P
GPU, een beetje videokaart crunched een blokje info veel sneller dan een cpu. Je moet het wel goed instellen, amd of nvidia. Maar hij gebruikt beide. Met de geoptimaliseerde clients kun je alles wel instellen zoals je het hebben wilt, wel of geen cpu enz.
Bij http://www.seti.nl// is wel veel info te vinden.
Ik heb destijds ook meegedaan, maar ik zou dat nu eigenlijk niet snel opnieuw doen.

Toen SETI gestart werd kon je cpu nog niet terugclocken. Zaken als speedstep bestonden uberhaupt nog niet. Met andere woorden; je cpu draaide altijd op vol vermogen. Het was daarom dan ook heel zinnig om aan dit project mee te doen.

Anno 2017 is dat de situatie heel anders omdat een idle machine gewoon veel minder stroom verbruikt. Mijn Skylake zit op onder de 30W idle en 1W op suspend to ram. Ga je meedoen aan een project als dit dan kan dat verbruik gerust met 400% toenemen.

Het lijkt mij dat het nu duurzamer is om gespecialiseerde hardware hiervoor in te zetten, vergelijkbaar met de bitcoin mining machines. Dan verbruiken "we" minder stroom voor hetzelfde resultaat.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 30 maart 2017 18:11]

Dat klopt niet meer, je kunt het instellen nu. Max. vermogen cpu kun je bv. op 50% zetten en je videokaart bv. uitschakelen. Dit onderwerp gaat ook niet over stroombesparing maar over het inzetten van zoveel mogelijk rekenkracht voor een project en lang leve mijn zonnepanelen :)
Dit onderwerp gaat wel over je niet gebruikte CPU-kracht inzetten en het punt van sdk1985 is heel valide. Mijn CPU draait idle op 0.76Ghz in plaats van 4Ghz. Dat betekent dat de CPU dus idle nog 19% kracht heeft en stroom gebruikt (en dan heb ik het lineair gedaan, geen idee of dat klopt). Dus dan moet ik BOINC vertellen dat ie maximaal 19% van mijn CPU mag gebruiken, maar reken maar dat die CPU bij dat gebruik al weer omhoog klokt.

Waar het in het verleden ging om je verbruikte energie nuttig in te zetten, is het nu een investering geworden. Je kunt hooguit beargumenteren dat je wil dat de beschikbare rekenkracht, die er al is, nuttig wordt in gezet. Je moet dus zelf maar zien of je de hogere energierekening voor dit project over hebt.
Ooit was de insteek je weggegooide cpu cycles iets nuttigs te laten doen. Nu moet je echt achter het project staan.
Moeoeoeooeo here we go again.... Kataklop Kataklop.
Eens even gecontroleerd if ik daar nog kon inloggen, en ja hoor, sinds Jan 2002 lid.
Toch eens even zien of het nog allemaal onthouden heeft zeg.. :D
Waar ben jij ingelogd? Deed vroeger ook mee maar de bookmark die ik had van ze doet het niet (http://www.dutchpowercows.org/)
Ah ik doelde bij Seti@home zelf, niet bij de Dutch Power Cows :p

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee