SETI@home stopt met distributed computing

Het vrijwilligersdeel van het astronomieproject SETI@home-project gaat in sluimermodus. Volgens de initiatiefnemers is de data genoeg geanalyseerd en is het te veel werk om de gedistribueerde verwerking voort te zetten.

De vrijwilligerscomponent van SETI@home stopt op 31 maart, meldt het Berkeley SETI Research Center. De initiatiefnemers noemen twee redenen voor het instellen van de sluimermodus, zoals ze het zelf noemen. Volgens hen is het rendement wetenschappelijk te laag geworden, omdat het niet nodig is de data verder te analyseren.

Daarnaast noemen ze als reden dat het veel werk is om het gedistribueerd verwerken van data te beheren. "We moeten onze focus houden op het beëindigen van de back-endanalyse van de resultaten die we al hebben, en daar een wetenschappelijke paper over schrijven."

De website en het forum van het project blijven wel in de lucht. De reden dat het project in sluimerstand gaat en niet geheel stopgezet wordt, is omdat de projectnemers hopen dat astronomen van UC Berkeley andere toepassingen vinden voor het gezamenlijke rekenwerk. "Als dat gebeurt start SETI@home zijn gedistribueerde rekenwerk weer." Tot het zover is, verwijzen ze naar andere projecten op basis van het Boinc-platform voor distributedcomputingprojecten.

SETI@home startte in 1999 en was toen een van de eerste grootschalige projecten op het gebied van gebruikmaken van gedistribueerde rekenkracht die vrijwilligers doneerden. Vanwege het wetenschappelijke doel was het wellicht het bekendste project: de clients rekenden op basis van data afkomstig van radiotelescopen, om tekenen van buitenaards leven te vinden. Ze zochten daarbij naar patronen die niet aan ruis toe te schrijven zijn en wellicht informatie bevatten. Voor zover bekend is nooit zo'n signaal aangetroffen. Andere Boinc-projecten verrichten werk op gebieden als biologie, wiskunde en astronomie. Op Tweakers kunnen vrijwilligers zich als onderdeel van de Dutch Power Cows gezamenlijk op rekenprojecten storten.

SETI@home Enhanced BOINC Screensaver (v6.03) Bron: Wikimedia

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

03-03-2020 • 13:44

93 Linkedin

Submitter: Mel33

Reacties (93)

Wijzig sortering
SETI@Home is al een tijdje niet meer het meest populaire BOINC project, dat is World Community Grid.

Bron: https://www.boincstats.com/stats/projectStatsInfo gebaseerd op aantal hosts dat deelnemen aan het project.
Ook de laatste kolom bekeken? Last update 1970!
Van BOINC combined, die staat op 1970-01-01 00:00:00, oftewel het is een 32-bit 'Unix' timestamp met alles 0; nooit ingevuld dus. Als je er op clicked, en dan 'last 40 days', dan zie je de laatste update van combined op gisteren staan. Misschien een foutje in het script.

De laatste kolom van Seti is overigens wel gewoon ingevuld.
Dat is de UNIX epoch, waarschijnlijk een foutje in de site. De rest van de data is wel actueel.

(Sowieso bestonden het WWW, HTML en CSS nog niet in 1970, dus de site móet nieuwer zijn.)
Dat is het uur 0:00 voor de unix/linux/ntp/epoc tijd meldingen. Ge er tegenwoordig gerust van uit dat die datum niet actief is ingevuld.
De vraag is echter: heeft het ook iets opgeleverd?
Geen resultaat is ook een resultaat. Na al die data kunnen we, denk ik, wel aan gaan nemen dat als er buitenaards leven is, deze niet op de gezocht frequenties contact zoeken.
Enige nuance: je hebt het over contact zoeken. Dat hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Wij sturen al zo'n 100 jaar radio- en (later) televisiesignalen de ruimte in. Dat kan opgevangen worden, maar slechts in een bol rond de aarde van pakweg 200 lichtjaar in diameter. En dat brengt me op m'n tweede punt: zelfs als er buitenaards leven gebruik maakt van de onderzochte frequenties, dan hebben wij slechts zo'n 20 jaar onderzocht. Die 20 jaar moet dan wel vallen in een gedeelte van hun ontwikkeling in de tijd dat zij ook daadwerkelijk gebruik maakten van deze frequenties...

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door MIB75 op 3 maart 2020 14:34]

De meeste signalen die we de ruimte insturen vervallen na enige tijd tot ruis. Door natuurkundige wetten heeft die radio bal waarschijnlijk 'slechts' een straal van 70lj. Tevens zijn de bruikbare frequenties vrij beperkt tenzij er toch nog een paar natuurkundige of quantum wetten zijn waar we nog niet achter zijn.

Waarschijnlijk is het bericht dat op de verste afstand nog bruikbare informatie bevat Hitlers speech.

20 of zelfs 100 jaar is niets gezien ons sterrenstelsel al 100.000 lj breed is. Als buitenaards leven op dezelfde wijzes als ons communiceert moet het relatief dichtbij zijn willen we het ooit vinden.

In de praktijk zullen we alleen zijn in de ruimte en ander leven waarschijnlijk nooit gaan vinden, of tenminste nooit de mogelijkheid krijgen om er mee te communiceren.
Het zou raar zijn als er geen buitenaards leven zou zijn.
Alleen zou een elite (buitenaards) contact zoeken met een tokkie (aardsleven). Neen, want waar je mee omgaat wordt je mee besmet.
Leven zal er ongetwijfeld wel zijn in het heelal, daar is het veel te groot voor en zo uniek zullen we niet zijn.

Maar of we ooit geavanceerd(er) leven gaan vinden is een tweede, laat staan de mogelijkheid hebben om er mee te communiceren. Ons zonnestelsel valt -waarschijnlijk- onder de eerste generatie zonnestelsels die (zo ver bekend) leven uberhaupt mogelijk maakt en zal ook de meteen tot de laatste generatie behoren die het universum in al zijn glorie kan aanschouwen.

We hebben maar een beperkte tijdsspanne om het uberhaupt te vinden en onze reikwijdte om er mee te kunnen communiceren is veel te klein. Praktisch gezien zijn we gewoon alleen.
"Ons zonnestelsel valt -waarschijnlijk- onder de eerste generatie zonnestelsels die (zo ver bekend) leven uberhaupt mogelijk maakt en zal ook de meteen tot de laatste generatie behoren die het universum in al zijn glorie kan aanschouwen."

Waarom dit?

En waarom is het onmogelijk om een verdergaande vorm van communicatie te ontwikkelen, zoals b.v. een halve bol die het licht van een ster sterk kan verminderen op commando, gezien van buiten die halve bol?
Omdat er een paar generaties sterren nodig zijn geweest om de elementen die nodig zijn voor het leven zoals wij dat kennen, in de hoeveelheid dat we nu tegenkomen, te creëren. De zon is al ~5 miljard jaar oud, er heeft ook nogal wat tijd gezeten tussen het ontstaan van ons zonnestelsel en de supernova(s) die onze stofwolk mogelijk gemaakt heeft. Dat op een leeftijd van ~14 miljard jaar dat ons heelal oud is. Er zijn maar een handje vol generaties aan sterren voor ons geweest, waar het leven zoals wij het kennen niet mogeljik was door het gebrek aan de zwaardere elementen. +/- een paar miljard jaar, behoort onze zon tot de eerste zonnestelsels waar in het leven mogelijk is.

Over een paar miljard jaar zullen we door het uitdijen van de ruimte, weinig meer zien dan ons eigen sterrenstelsel cluster. Buiten dat de zon door zijn expansie over een paar honderd miljoen jaar waarschijnlijk het leven hier op aarde toch onmogelijk maakt.

Dat bij elkaar zorgt er voor dat we wel een beetje in het "perfecte" stukje tijd zitten om het universum in al zijn glorie te aanschouwen. We gaan voorbij een beperkt aantal miljard lichtjaar toch -zeer waarschijnlijk- geen geavanceerd leven vinden, als we het al detecteren. Wat het zoekradius ten opzichte van het gehele -zichtbare- universum verhoudingsgewijs vrij klein maakt.

Zo'n type 2 of 3 beschaving die op dat niveau wat voor elkaar krijgt, is minstens erg zeldzaam of ver genoeg weg dat het voor ons -nog- niet zichtbaar is.

Praktisch gezien onze huidige kennis zijn we helaas alleen en onze zoektocht zal beperkt zijn tot de melkweg . Maar goed, we denken al veel te weten en ver te zijn met de natuurkunde en kennis, maar dat dacht men in het verleden wel vaker en zie hoe ver we gekomen zijn in de afgelopen 100 jaar, laat staan 500 of 1000 jaar. Wat echt helemaal niets is op kosmische of zelfs natuurlijke schaal.
Denk dat er veel leven is. En gezien de voorbeelden online is het wel bijna zeker dat ze ons bezocht hebben.
Reden dat er niet meer contact is, is de reden die ik genoemd heb. Er valt voor hen veel meer te verliezen dan te winnen.
Waarom ga jij er vanuit dat buitenaards leven elite zou moeten zijn? Wie zegt dat er op één of andere exoplaneet niet het lokale equivalent van een primitieve axolotl rondkruipt? Da's ook buitenaards leven, maar met SETI@Home ga je dat nooit vinden natuurlijk.
Ik doel op buitenaardsleven dat hier naar toe kan reizen. Ik geef een menselijke vergelijking om het te verduidelijken. Hoog beschaafde wezens zullen zeer waarschijnlijk geen contact zoeken, daar vermening tot afbraak van hun eigen cultuur zal lijden.
Veel signalen die we vandaag de dag de lucht insturen lijken in grote mate al op ruis: door encryptie lijkt de data zeer veel op ruis, uitgezonderd reguliere radiouitzendingen over de ether.

Ver ontwikkelde beschavingen zullen hoogstwaarschijnlijk ook geen of in veel mindere mate ongecodeerde data over de ether versturen, waardoor het veel lastiger zal zijn om deze te detecteren.
Hoe kan je iets op 200 lichtjaar afstand opvangen als het pas 100 jaar geleden uitgezonden is?
Niet, maar in een bol om de aarde kan je 100lj de ene kant op en 100lj de andere kant. Das wel 200lj!

@Fly-guy @Mib75 Heel leuk als je alles gaat meenemen :
https://en.wikipedia.org/wiki/Drake_equation
Ja, die vergelijking is briljant! Ik was de naam ff kwijt, maar dit vind ik altijd wel een eye-opener voor iemand die zich iets afvraagt over buitenaards leven. Wij denken altijd heel erg in het "hier en nu". Met de afstanden in de ruimte wordt dat al lastig, maar wanneer je ook nog eens de periode gaat meenemen waarin intelligent leven daadwerkelijk signalen verstuurt, wordt het helemaal lastig. Tenminste, het geeft stof tot nadenken!
Zo briljant is die vergelijking nu ook weer niet. Daarnaast zijn de in te vullen waarden voor de diverse termen dusdanig divers inschatbaar dat er gigantische verschillen kunnen optreden in de uitkomst.
"Zo briljant is die vergelijking nu ook weer niet."

Dan zie ik ook graag een onderbouwing. Deze vergelijking wordt algemeen gebruikt in de wetenschap. Dat maakt het in mijn ogen behoorlijk briljant. Want laten we eerlijk zijn, de kans dat jij of ik ooit met iets komen wat algemeen aanvaard wordt, is vrij klein.
Briljant is een overdreven superlatief in dit geval. Niet alles uit de wetenschap is briljant. Let wel: ik zeg niet dat de vergelijking slecht is. De basis ervan is niet verkeerd. Het is een formule waarin alle (aan ons bekende) factoren verwerkt zitten, die zouden moeten bijdragen aan het ontstaan van intelligent leven.

Echter doordat de verschillen in ordegrootte per in te vullen variabele in deze vergelijking extreem groot zijn (afhankelijk van een hoop aannames), komt er geen consistent antwoord uit.

Zie voor toelichting onder het kopje Range of results op de wikipedia-site die hierboven gelinkt is door Pep7777.

[Reactie gewijzigd door RMYuma op 5 maart 2020 04:12]

100 lichtjaar de ene kant op en 100 lichtjaar de andere kant op.
Diameter van 200 (straal van 100)
:)
En dan te bedenken dat ons melkwegstelsel pak 'm beet 100.000 lj in doorsnee is....
Dus licht en radiogolven hebben 100.000 jaar nodig om van de ene naar de andere kant te komen...

(Het eerst volgende stelsel, de Andromedanevel, is 2,2miljoen lj verderop.....)
Goed lezen! ;-) Een bol met een diameter van 200 lichtjaar. Oftewel een straal van 100 lichtjaar.
"200 lichtjaar in >diameter<"
Hij heeft het dan ook over een bol met een diameter van 200 lichtjaar en met de aarde als middelpunt. Oftewel vanaf de aarde gezien 100 lichtjaar in alle mogelijke richtingen.
..bol rond de aarde van pakweg 200 lichtjaar in diameter..
Aangezien wij in het midden van die bol zitten, is de afstand 100 lichtjaar
MIB75 heeft het over 200 lichtjaar in diameter. Vanaf de aarde (als middelpunt) is dat dus 100 lichtjaar in alle richtingen.
Diameter = 2 x straal?
Er staat niet 200 lichtjaar afstand.

[Reactie gewijzigd door remotica op 3 maart 2020 14:28]

Tegelijkertijd wordt er ook data geanalyseerd die niet uit 1 punt komt, maar uit het hele heelal. Ons bolletje is maar 200 (licht)jaar, maar wordt steeds groter. Je kan bij iets van 100 (licht)jaar geleden terugkijken, maar ook bij iets van 1000 (licht)jaar of langer.
Enige nuance: je hebt het over contact zoeken. Dat hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Wij sturen al zo'n 100 jaar radio- en (later) televisiesignalen de ruimte in. Dat kan opgevangen worden, maar slechts in een bol rond de aarde van pakweg 200 lichtjaar in diameter.
Maar tot welke afstand zijn de radio- en tv-signalen nog boven de achtergrondruis te onderscheiden?
Andere optie is dat ze wellicht wel op die frequenties zitten, maar niet erop kunnen of willen reageren. ;)
Tot die conclusie kunnen we helaas nog niet komen. SETI heeft nog maar een klein deel van het heelal gescand.

Maar goed, of we ooit aliens op de radio frequenties zullen tegenkomen lijkt steeds minder plausibel omdat we zelf minder radio gebruiken en zelf innoveren en merken dat radio niet de beste manier is om te communiceren met aliens.
Uit het artikel: "Ze zochten daarbij naar patronen die niet aan ruis toe te schrijven zijn en wellicht informatie bevatten. Voor zover bekend is nooit zo'n signaal aangetroffen"
En negatief resultaat is ook resultaat.
Heel goed antwoord wat ik een beetje miste in het artikel. Bewijzen hebben dat iets niet is gevonden is net zo waardevol en zeker niet een misser. Wetenschap is ook zaken uitsluiten.
Wat mis je dan precies in het artikel? Er staat toch letterlijk dat er nooit een signaal werd ontdekt? Weet niet wat er meer over te zeggen is
Net zo waardevol?
Ik denk dat de daadwerkelijk ontdekking van berichten van buitenaardse intelligenties toch wel wat waardevoller zou zijn dat wat we nu hebben!
Daarover een wetenschappelijk rapport schrijven lijkt me dan ook aardig nutteloos.
Juist niet! We weten nu zekerder dat we niks hebben gedetecteerd! Wetenschappelijke rapporten die alleen negatief resultaat hebben zijn inderdaad impopulair, maar wanneer ik een experiment bedenk, en iemand anders is het niet gelukt met een vergelijkbaar experiment, ga je kijken wat je misschien anders moet doen.
Je moet een heleboel aardse data identificeren en weggooien, die analyse en de methodes zijn doorlopend in ontwikkeling en daarom gouden info voor iemand die hier later verder mee wil.
In het artikel zelf: "Ze zochten daarbij naar patronen die niet aan ruis toe te schrijven zijn en wellicht informatie bevatten. Voor zover bekend is nooit zo'n signaal aangetroffen."
jazerker, een heleboel statistische data.
Het niet vinden van signalen is natuurlijk ook een uitkomst.
Blijkbaar niet. Anders zouden we het wel weten..
Ik kan de bron niet vinden, maar in het verleden zijn er publicaties geweest over de resultaten.

1) Het project heeft veel bijgedragen aan computer sciences en distributed computing. Er zijn nieuwe algoritmes en patronen ontwikkeld en op grote schaal getest. De kennis heeft bijgedragen aan bijvoorbeeld serverless computing in de cloud.
2) Het project heeft wetenschap en sterrekunde gepromoot. Alle beetjes helpen om wetenschap populaire en interessant te maken en uiteindelijk hebben vele duizenden mensen een kleine maar trotse bijdrage kunnen leveren aan de wetenschap.
De effecten van het promoten van wetenschap zijn meetbaar en significant.
3) Er zijn een aantal "suspects" geweest die na verdere analyse geen signaal bleken te zijn, maar wel een interessant natuurkundig verschijnsel. Mede door de frequentie waar geluisterd werd zaten er geen grote ontdekkingen bij, maar dan was ook niet de verwachting. Seti luistert namelijk maar een heel stil stukje van het radio spectrum.
Oh das dat gedoe wat je op je PS3 aan kon zetten, geen idee dat het nog werkte..
Geen idee of het ook voor SETI kon, maar volgens mij was dat voor Folding@Home.

Het vouwen van eiwitten, met een visualisatie meen ik mij te herinneren.
En PS3Grid, tot er een update kwam waardoor je geen Linux meer kon draaien.
Nee das niet waar, de linux update had niets te maken met folding. De folding kon je gewoon draaien op het OS van de PS3.
In het begin werd de PS3 veel gebruikt om Linux op te draaien, en werd er een cluster van gemaakt om onderzoek te doen. Na updates is de ondersteuning voor Linux verwijderd en kon dit niet meer. Later hebben ze met een update ondersteuning voor folding@home toegevoegd. Maar in een eigen cluster draaien is nog steeds niet mogelijk.
Deden we niet RC5 priemgetallen gebeuren
Ochja, nu je het zegt.. thanx.. _/-\o_
Geen primaire resultaten (behalve dan: er zijn zeer waarschijnlijk geen radio-aliens), maar wel secundaire.

Enthousiasme voor wetenschap, het populariseren van ‘public’ distributed computing. Ik neem aan dat ze ook nogal wat technische uitdagingen hebben moeten overwinnen en daarmee zowel direct als indirect aan de ontwikkeling van het internet en internet-technologie hebben bijgedragen.

Seti@home was een Big Data-project, toen die term nog niet eens bestond.

Het grappige is dat eigenlijk voor het hele SETI-project geldt: het gehoopte resultaat is niet gehaald, maar de wetenschap en stand der techniek is er wel met sprongen door vooruit gegaan.

Soms heb je een Large Hadron Collider-project soms heb je een SETI, het blijft belangrijk dat in de wetenschap men ‘groot’ durft blijven denken.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 3 maart 2020 14:20]

Ik zat er warmpjes bij. Niet 100% verspilt.
Nog altijd liever dit dan pak em beet bitcoin imho. Dit levert voor de wetenschap nog iets op.
Ja, we hadden er ook nuttige dingen als reclame of Facebook mee kunnen draaien.
Weet niet waarom je post -1 is, er zit wel waarheid in. Ik heb zelf nooit zo geloofd in dit soort projecten en vond het zonde van de energie. Een onderzoek heeft altijd een doel, geen resultaat is ook resultaat, maar toch wat minder concreet dan bijv. de wat meer tastbare onderzoeken die daadwerkelijk gebruikt gaan worden. Vandaar dan ook altijd gericht op de medische kant van folding. M.i. realistisch en beter haalbaar.

Heb me wel vaak afgevraagd waarom SETI en bijv. zaken als Primegrid een behoorlijke en vrij constante userbase hebben. Mijn vermoeden bestaat uit 3 dingen: nerdstuff, gezelligheid (fora) en vooral bovengemiddeld snel punten of badges verzamelen. Mijn ervaring is dat bij medische projecten badges minder snel te verdienen zijn en ook voor de ingezette rekenkracht naar verhouding meer fouten zijn (verlies van punten) of tov aantal uren relatief minder punten. Als je als team of persoonlijk dus hoog in de ranglijsten wilt komen kan beter geen medische projecten draaien. Persoonlijk vind ik dit niet zo'n goed motief, maar wie ben ik.
En een stroom dat het gekost heeft in de afgelopen 20 jaar! Je kon nergens binnenlopen of beheerders hadden de rekenkracht van de werkstationpopulatie aangewend om seti@home op te draaien in de downtime of als screensaver.

Das war einmahl...
Ik beken. ;)
Heb op ongeveer 120 PC's (PII en latere PIII machines) de classic SETI gedraaid.
Vooral tijdens de zomervakanties waren de leslokalen lekker warm :)
SETI@home classic workunits: 45,707
SETI@home classic CPU time: 359,578 hours
Absurd eigenlijk hé met de technologie die vooruit gaat. Ik heb op een enkele desktop nu op een dikke 2 weken net geen 500.000 units bij elkaar geraapt. (Threadripper 1950x stock speed).
Maar de WU's van 'classic' zijn niet te vergelijken met de huidige (vanaf 2005) credits/WU's.
Toen was 1 WU gewoon 1 credit. Nu wordt er (meer) gekeken naar overige zaken.
Wist ik niet! Bedankt voor de verduidelijking! Ik herinner me nog de eerste berichten die ik las over Seti, als ik me niet vergis zelfs in een magazine 'Netwerk'.

Heb het altijd al een boeiend project gevonden. Begin ik er net aan, blijk ik meteen de laatste maand in te zetten van het bestaan er van.
En een stroom dat het gekost heeft in de afgelopen 20 jaar! Je kon nergens binnenlopen of beheerders hadden de rekenkracht van de werkstationpopulatie aangewend om seti@home op te draaien in de downtime of als screensaver.

Das war einmahl...
Er zijn over de jaren meerdere berichten geweest over sysadmins die werden ontslagen omdat ze dit soort projecten draaiden op de werkstation / server vloot van hun werkgever - zonder overleg.
Raar dat Folding@Home niet bij de lijst van Boinc staat. Daar gaat de kracht van mijn grafische kaart naartoe als ik idle ben.
Ik had het liever ook anders gezien, maar BOINC is Berkeley University. Folding@Home is van Pande Labs.
Heeft de eigenschap Berkely University daar mee te maken? Lijkt me niet, er zijn er zoveel niet van Berkeley. Alle genoemde projecten draaien enkel via de BOINC client, terwijl Folding@Home en bijv. Mersenne zelf hun eigen clients hebben. Wil je bijv. priemgetallen zoeken kan je Primegrid via de BOINC client nemen of jezelf aansluiten bij Mersenne en via die client. Ik vond alles via de BOINC client wel zo prettig. 1x alles instellen en taken beheren ipv in losse clients. Overzichtelijker en beter te reguleren als je meerdere projecten doet.
Ik heb daar nog wat uurtjes mijn PS3 op laten pruttelen. :)
Jammer, heb in het verleden veel lol gehad met Seti@Home. Ben een flinke tijd lid geweest van Seti@Netherlands, destijds het grootste Nederlandse S@H team (geen idee of dat nog steeds zo is). Dat was een gezellige groep mensen met gezamelijke interesse in wetenschap, hardware tweaken voor betere prestaties, enz... Ook enkele bijeenkomsten gehad met het team, inclusief dagen waarop we allerlei afdank-hardware bij elkaar raapten om daar S@H machines van te bouwen en die voor het team te laten draaien.

Ook mijn eerste softwareproject dat daadwerkelijk door anderen gebruikt werd, kwam uit die hoek. Een tool om de voortgang van je S@H rekenwerk (eventueel van meedere computers op een netwerk) om te zetten in een webpagina zodat je een rudimentaire vorm van remote monitoring had.

Achteraf kun je je afvragen of het op full load draaien van al die hardware ecologisch verantwoord was (antwoord: nee), maar toch leuke tijden gehad met dit project.
Junk Mountain in Delft :) daar hebben we ook nog is de S@NL BBQ gehouden mooie tijden

https://imgshare.io/image/tpCvH
Vroeger altijd lachen, bedrijvennetwerk plat omdat een of andere gestoorde "systeembeheerder" op elke PC Seti@home had geinstalleerd.
Dan mogen ze die wel bedanken want als je netwerk plat ging vanwege seti was het behoorlijk ruk te noemen.

Gelooft er dan ook weinig van eerlijk gezegd.
Ik heb hier (thuis, max 2 users) ooit Seti op een Netwareserver gedraaid (Netware 6.5?) op een P4 en de performance dook er door naar beneden. Zelfs met 100 Mbit (3Com) kaarten.
De datatransfer was ongeveer de helft.
Dus op een druk productienetwerk zou de impact best wel groot kunnen zijn geweest om SETI op een server te draaien. ;)
Server is niet netwerk....
Maar dat zie je niet als gebruiker.
Voor hen is het netwerk gewoon (rete)traag.
Maar dit is niet het vivaforum. :)
Zou leuk zijn als de mensen achter SETI een aanbeveling zouden maken om de rekenkracht die nu overblijft in te zetten voor bijvoorbeeld folding@home:
https://foldingathome.org/

Deze doen hetzelfde, maar rekenen mee voor ziekteonderzoek i.p.v. buitenaardse intelligentie.
Ik heb anders nog wel een leuk projectje voor de DPC, hoor. Kunnen ze ook veel eer mee verdienen (en ik geld). :+

Iets serieuzer:
De kans van slagen was laag en mogelijk heeft het project gefaald in het originele doel (afhankelijk van je perspectief), maar het heeft wel de bereidwilligheid aangetoond om gezamenlijk aan iets groters te werken. Hopelijk zal dit er ook zijn voor toekomstige projecten. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 3 maart 2020 13:59]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee