Seti@home zoekt naar nieuwe vrijwilligers

Seti@home zoekt nieuwe vrijwilligers vanwege een forse toename van de hoeveelheid te verwerken gegevens. Een upgrade van een radiotelescoop in Puerto Rico is daarvan de oorzaak.

Volgens projectleider Eric Korpela zorgt de upgrade voor een datastroom van 300GB per dag. Dit is vijfhonderd keer zoveel als bij het oorspronkelijke Seti@home-project. Per jaar levert dit 100TB aan data op, ongeveer even veel als de hoeveelheid data die in het Amerikaanse Library of Congress ligt opgeslagen.

"De nieuwe Seti@home-software is 500 keer zo krachtig als alles wat hiervoor kwam. Dat betekent dat de kans 500 keer zo groot is dat we ET vinden", aldus Dan Werthimer, hoofd wetenschapper van het nieuwe project.

Seti@Home logo

Seti@home is een project waarbij aan de hand van radiosignalen uit de ruimte naar buitenaards leven gezocht wordt. Data van radiotelescopen wordt in kleine stukjes geknipt en vervolgens verdeeld over de computers die via de Boinc-clientsoftware rekenkracht aan het project leveren. Meer dan 5 miljoen gebruikers hebben zich al aangemeld en er zijn continu 320.000 computers met het project bezig.

De radiotelescoop nabij het kustplaatsje Arecibo in Puerto Rico heeft een diameter van 305 meter en is daarmee 's werelds grootste single aperture-telescoop. Met zijn zeven nieuwe ontvangers kan hij radiosignalen uit zeven regio's in de ruimte simultaan ontvangen. De toestroom van data wordt bovendien vergroot doordat de apparatuur een groter deel van het radiospectrum bestrijkt.

Hoewel het originele Seti@home Classic-project in december 2005 werd beëindigd, is het project daarna voortgezet op het Boinc-netwerk. Met dit netwerk voorziet de universiteit van Berkeley momenteel in rekenkracht voor 42 projecten.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Pieter Molenaar

04-01-2008 • 12:59

80 Linkedin

Submitter: markg85

Reacties (80)

Wijzig sortering
Is het niet interessant om PS3 (of XdooS360) software voor Seti@Home te schijven? De PS3 heeft zo'n gigantische boost aan het Folding@home project gegeven, wellicht kan dit ook voor Seti de oplossing zijn. Ik weet niet of de console-hardware geschikt is voor de Seti-berekenigen.

[DPC Reclame] PS3 Tweakers -> vul als teamnummer 92 in bij de Folding@Home software op je PS3. Dan helpt je PS3 niet alleen onderzoekers met het vinden van oorzaken en oplossingen van ziektes als kanker, Alzheimer, Parkinson, maar ook de Dutch Power Cows in de internationale strijd om de 1e plek in het Folding@Home project. [/DPC Reclame]
Dat ligt er maar aan of het uberhaupt wel interessant/mogelijk is om S@H pakketjes op een PS3 geanalyseerd te laten worden. Met Folding@Home zie je het ook: de PS3s berekenen hun pakketjes heel snel, maar enkel met de bepaalde soorten pakketjes die naar PS3s gestuurd worden. Het merendeel aan pakketjes moet nog altijd door PCs berekend worden, omdat de Cell processor daar nou eenmaal niet efficient mee om kan gaan.

(PS: De AMD/ATi Radeon videokaarten doen het qua gemiddelde performance per unit aanzienelijk beter dan de PS3s in Folding@Home - en die verwerken dezelfde pakketjes. Dus als je een nieuwere Radeon hebt: download de nieuwste drivers en zet je videokaart in op Folding@Home ;)).
Daar wordt al aan gewerkt. Zie bijvoorbeeld http://setiathome.berkele...hread.php?id=37298#506327

Dit is dan wel een client die op linux draait. Om het toegankelijk te maken voor de gewone PS3 bezitter, zal Sony eerst marketingpotentieel moeten gaan zien in Boinc zodat ze het kunnen opnemen in de firmware. Ik betwijfel of dat erg snel gaat gebeuren.
Ik denk dat de XBOX360 (XdooS360 voor jou) niet dezelfde boost kan geven als de PS3 dat kan. Volgens mij is de constructie van de Cell processor hier verantwoordelijk voor.

http://fah-web.stanford.edu/cgi-bin/main.py?qtype=osstats

edit: stats

[Reactie gewijzigd door airell op 4 januari 2008 15:50]

Er wordt van diverse kanten aan gewerkt, CELL, GPU, multithreading enz.

http://www.rapidmind.com
http://lunatics.kwsn.net/gpu-crunching/index.0.html
[URL="http://http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1204738/last"]GPU Client : dnetc RC5-72 + nvidia 8800 GTX[/URL]

Persoonlijk vindt ik die rapidmind interessant, t'benut alle cores en optioneel ook nog eens de gpu.
Blijft één van de meest zinloze dingens die men doet:

- Men heeft eigenlijk géén enkel idee wat men zoekt.
- Men gokt erop 'patronen' te kunnen herkennen volgens het idee dat er herkenbare patronen zijn. En wie definieert het concept 'patroon'
- Men zoekt compleet @ random en concentreert zich niet echt op zones die meer 'kans' hebben dan anderen.
-Men weet totaal niet wat men zal kunnen doen met eventueel 'ontvagen' patronen
- Men is al jaren bezig en men heeft nog niets gevonden, maar men blijft ervan overtuigd dat er 'iets' is en dat men het gaat vinden...
- Al die nerds die hun pc aanlaten en hun cpu 100% belasten verbruiken enorm veel stroom op een zeer onefficiente manier.
- Al dat rekenkracht kan voor veel nutigere dingen gebruikt worden. Kanker?!

De hoofdreden dat SETI zinloos is? Wel, stel dat er ooit een tijdsmachine zou gebouwd worden. Dan zou men dat toch al lang weten doordat iemand uit de toekomst ons dat zou komen zeggen.
Zelfde met Aliens. Als die dingen bestaan en slimmer zouden zijn, dan zouden ze ons al hebben opgezocht (indien voor hun mogelijk). Als ze echt zouden bestaan en dit kenbaar zouden willen maken, dan zou men al lang een signaal hebben 'ontdekt'.

Sorry, maar niemand kan mij overtuigen van het nut van SETI...

[Reactie gewijzigd door jvvv op 4 januari 2008 13:40]

+1Anoniem: 176498
@jvvv4 januari 2008 15:10
I agree. Stel nu nog dat ze een carrier frequency vinden die ze niet kunnen thuiswijzen en daarop verder werken. Denk je dat ze dan nog ook maar enige data vinden op die carrier? zonder de data modulatie te kennen, of de bitrate. Om nog maar te zwijgen over eventuele forward error encoding (denk aan viterbi ofzo) enz enz...
En als een signaal zo zwak is door de grote afstand dan kan het volgens mij enkel gevonden worden door middel van een cdma code. Om zo nuttig signaal uit de ruis te halen. En die cdma code moet je dan ook alweer kennen.
En als het iets totaal anders is waarmee we (nog) niet vertrouwd zijn, wat dan.

het is volgens mij dus gewoon totaal onmogelijk om ook maar ooit iets op te pikken die informatie bevat die interpreteerbaar is.

dus ik zou er zeker m'n tijd en geld niet insteken.
Stel even dat ik mee zou gaan in die laatste reden van jou: waarom zouden wij niet andere levensvormen mogen ontdekken en hen opzoeken, in plaats van passief afwachten tot zij ons komen opzoeken? ;) Bij mijn weten zenden wij ook niet een signaal uit met als enig doel om door aliens opgepikt te worden.
Er wordt wel een signaal uitgezonden naar de ruimte...
idd, dat wordt al alnge tijd gedaan

De eerste van wie ik weet dat hij het deed is Hitler :p Die zond videobeelden van de glorie van eht Derde Rijk de ruimte in :p

Sindsdien doen ook wetenschappers het, in de hoop dat er nog ergens een hoop idioten wezens zit die aan het luisteren is naar de leegte...
Heb je zeker van de film Contact ;) http://www.imdb.com/title/tt0118884/

Nee, waarschijnlijk een van de eerste radiouitzendingen zullen ze opvangen, zeker nog geen televisiebeelden imho.
je noemt het stukje:

- Al die nerds die hun pc aanlaten en hun cpu 100% belasten verbruiken enorm veel stroom op een zeer onefficiente manier.

vind je het dan wel goed als de -door jou genoemde- nerds hun CPU 100% belasten op een medisch project, want op dat moment word er nog steeds enorm veel stroom verbruikt.

Ik vind in ieder geval dat het goed is dat mensen hun rekenkracht beschikbaar stellen voor het oplossen van problemen (in mijn geval bij Rosetta@home).

En 500 maal zoveel data is echt een enorme groei voor SETI, het is te hopen dat ze het op 1 of andere manier kunnen verwerken.
0Anoniem: 166883
@jvvv4 januari 2008 15:02
Gelukkig, een reactie die er een is naar mijn hart. Met alle respect, wat Jvvv ook zegt is, er zijn gruwelijk veel zaken die veel belangrijker zijn. Ik denk dat we een keer naar buitenaards leven moeten gaan zoeken als wij hier op aarde onze zaakjes op orde hebben. En zolang dit niet het geval is, moeten we ons niet gaan bezighouden met nutteloze zaken, want nutteloos zijn ze. Of kan iemand mij vertellen wat dit voor nut heeft?
Ik heb altijd meegedaan aan het orriginele Seti project. Sinds het op Boinc zit voelt het anders aan, en niet zo speciaal meer als vroeger. Dit was voor mij ook de reden om de overstap te maken naar andere projecten.

Ik vraag me alleen af of ze de software niet zo kunnen optimaliseren dat de gegevens op de pc's van mensen ook sneller verwerkt kan worden. Als je ineens 500x zoveel data aanbied, kun je denk ik niet verwachten dat er ook ineens meer mensen mee gaan doen. Zeker omdat het een "vaag" project is. Mensen werken liever mee aan een project als TSC of Folding...dan weet je tenminste dat je meehelpt aan het oplossen van bepaalde ziektes.
Ik zou eerder "nutteloos" zeggen dan "vaag"
Als DPC (Dutch Power Cows) doen we ook mee aan SETI@HOME. Dit al vele jaren. Het is ook een van de oudste DC projecten.

Voor meer informatie over DPC en Seti volg onderstaande link:
http://wiki.dutchpowercows.org/index.php/Seti%40Home
Wat ik me afvraag is wat er gebeurd met de data die niet verwerkt kan worden, omdat er te weinig rekenkracht beschikbaar is....

Word dat zomaar weggegooid ?
Dat wordt zeker opgeslagen en in een wachtrij geplaatst tot er rekenkracht vrij is. Natuurlijk kan men ook niet tot in het oneindige bufferen. Op bepaalde momenten zullen ze dus wel eens wat data 'weggooien'. Hoogstwaarschijnlijk kijken ze dan wel naar minst waardevolle datastroom (in de mate je dat kan zeggen natuurlijk).
Dat stapelt zich op.
Computers worden (ja nog altijd :+) steeds sneller dus misschien is alles wel bijgewerkt als de volgende upgrade van dat ding komt :)
Die data wordt opgeslagen op servers die pakketjes uitdelen aan de clients.
Lijkt me wel 100 terrabyte per jaar opslaan is best een prijzige hobbie.
Je moet er wel rekening mee houden dat dit soort telescopen niet worden gebouwd om Seti en hun netwerken bezig te houden maar om gedegen wetenschappelijk onderzoek uit te voeren naar allerlij fenomenen. De data die ze overhouden delen ze graag met Seti onder het mom van 'je weet maar nooit wat eruit komt'.
+1Anoniem: 242076
5 januari 2008 11:07
Steun je dan niet beter een project als Folding@home? Aangezien dat toch indirect de gezondheid van vele mensen zou kunnen gaan beïnvloeden?

Waarvoor wordt dit Seti project dan concreet ingezet? Enkel voor de verwerking van gegevens van die radiotelescoop?
Tja idd laten we eerst hier op aarde maar de problemen oplossen en in vrede gaan leven voordat we gaan oorlog voeren met ET.

Ik dacht dat Bush al contact had met Aliens waarom zoeken we nu nog verder?
We denken toch niet nog steeds buitenaardse wezens er ook nog eens zoals ET eruit ziet of dat ze uberhaud onze radiosignalen snappen?

Pas maar op we straks niet muziek illegaal delen met ET! dan krijgt RIAA het echt druk.
ik draai seti maar ik krijg geen werk meer binnen, nog mensen last van?
Dit soort vragen kun je heel goed op het DPC forum kwijt ;)

[URL="http://http://gathering.tweakers.net/forum/list_topics/5"]Dutch Power Cows[/URL]
Even je URL gecorrigeerd:

Dutch Power Cows
Ik zou liever mijn processorkracht geven aan een project dat een hogere kans heeft op een nuttige bijdrage aan de wetenschap/mensheid. Het zoeken naar patronen in radiosignalen uit de ruimte is heel leuk maar de kans dat er een signaal van buitenaards leven herkenbaar tot hier komt lijkt me heel klein.
ja die is ook heel erg klein, en ook al vind je die signalen wat dan?
Dan weet je dat er leven buiten deze planeet is, daar kun je wel vanuit gaan hoor met 5 biljoen sterren om je heen:P
Hoe groot die kans is weet niemand. Kan ook 1 op 100 biljoen zijn.

Ik ben wel benieuwd of we het ook geloven als SETI een signaal ontcijferd. Als het maar door 1 telescoop is ontvangen is er eigenlijk geen bewijs dat ze de boel niet in de maling nemen.
Daarom worden signalen die niet geverifieerd kunnen worden door andere ontvangers en meerdere weernames op hetzelfde 'stukje' ruimte met dezelfde frequentie, ook niet als bewijs voor buitenaards leven aangenomen door SETI. Anders had SETI al vele jaren geleden 'bewijs' gevonden namelijk (zie het WOW!-signaal).

[Reactie gewijzigd door Droniac op 4 januari 2008 14:24]

Laat ik je dan vertellen dat er aleen al meer dan 100 biljoen sterrenstelsels zijn... dus de kans dat er een nog sterretje is met een planeetje eromheen met (intelligent) leven erop is tja...

Statistisch gezien is de kans zelfs zo, dat er leven is waarvan er wellicht wel 1 als een eeneiige tweeling op jou lijkt en nu achter zijn pc zit een dergelijk berichtje zit te lezen (dat zou leuk zijn toch :P).

Mare... ik vind het ook redelijk nutteloos project. Stel dat ze wat vinden, dan duurt de communicatie (signaaltje heen en terug) als nog tientallen jaren... niet heel productief.
Wat als het gewoon de aarde in spiegelbeeld is :+
0Anoniem: 219930
@blorf4 januari 2008 18:59
Tja, wat maakt het in Godsnaam uit hoe groot de kans is.

In plaats van ons te concentreren op mogelijke radio signalen die buitenaards leven zouden kunnen bewijzen, kunnen we ons beter concentreren op de waarnemingen, foto's, videos en physieke sporen gevallen die buitenaardse bezoekers hier hebben achtergelaten.

Civiele piloten, astronauten, militairen, presidenten, politie agenten, &c. er zijn tal van respectable ooggetuigen van schotelvormige voertuigen die in sommige gevallen ook nog eens ondersteund worden door radar opnamen waar dingen op bewegen met onmenselijke snelheden.

Zelfs uit het officiele Amerikaanse onderzoek naar de realiteit van het fenomeen (Blue Book) bleek dat van de meer dan 3201 onderzochte waarnemingen er voor 9,1% te weinig informatie was om een conclusie te trekken en dat maar liefst 21,5% onbekend bleek. Zeer interessant sinds er een aparte categorie was voor "te weinig informatie". Er bleek zelfs dat hoe langer en duidelijker een waarneming was hoe groter de kans was dat het object ongeindentificeerd bleef!

Al dit afstandelijke theoretische onderzoek lijkt niets meer dan een tegenzin (angst?) om in te zien dat deze planeet al langdurig bezocht word. Om nog maar te zwijgen over de verspilling van resources, of zoals Stanton Friedman het project noemt "Silly Effort To Investigate"

Trindade Island UFO (meer dan 40 marine ooggetuigen)
http://www.ufoevidence.or...ection/1950s/Photo300.htm

Kelsey Bay UFO
http://www.ufoevidence.or...section/1980s/Photo43.htm

Het Phoenix lights incident http://www.ufoevidence.org/cases/case270.htm, Japan Airlines 1628 (radar bevestiging en bevesting van FAA leidinggevende) http://www.ufoevidence.org/cases/case287.htm, &c, &c, &c, ad infinitum.
Hiervan is nog geenzins aangetoond dat het gaat om ET ;)

Bevestigd door geloofwaardige getuigen zegt ook niet zoveel, het blijven mensen, en mensen zijn sensatie belust.

Het is toch inmiddels ook wel duidelijk dat de US geloofwaardigheid in de ufo-hype houden, omdat ze dan minder hoeven uit te leggen over hun eigen waargenomen experimenten.

En wazige fotos uit de jaren 50 en 80 zijn nu nog "bewijs" ?
(fotos in die zijn zijn vaak de typische vliegende schotels, maar tegenwoordig zien we meer driehoek lichten enzo)
Haha, laat in deze tijd iemand nou eens een hoge resolutie foto of duidelijke video maken.

En die phoenix lights zijn geloof ik zelfs op dicovery al onderuit gehaald, het ging om lichtkogels die op een gegeven moment achter een berg verdwijnen.

En de geloofwaardigheid van mensen volgt hier wel uit, quote van je eigen link :
Witnesses were reporting such markedly different objects and events that night that it was difficult for investigators to understand what was taking place. Some witnesses reported five lights, others seven, or even more. Some reported that the lights were distinctly orange or red, whereas others reported distinctly white or yellow lights. Many reported the lights were moving across the sky at seemingly high speed, whereas others reported they moved at a slow (angular) velocity, or they even hovered motionless for several minutes.
On topic, toch leuk dat het prjoect ontwikkeld blijft worden, het doel van het onderzoek is toch zelden zo belangrijk als de leerzame weg (in dit geval over distributed computing en algortihms)
0Anoniem: 219930
@Virtox9 januari 2008 15:06
Voertuigen zonder vleugels, staart, geluidsloos en met een snelheid van duizenden mph zijn niet van ons.

Bevestigd door radar zegt alles. Radar is ook sensatie belust?

Ja zeker. De negatieven zijn onderzocht en metingen wat betreft de afmetingen van het object zijn op locatie uitgevoerd. Dat is nog zeker bewijs. Het zijn alles behalve wazige foto's.

De variatie aan objecten zegt niets over de geldigheid van het fenomeen.

Die Phoenix Lights analyse van de lichtkogels lijkt niets op het originele verschijnsel. Zie de documentaire zelf.

Opnieuw, sinds er video van is; laten we de video spreken.
ik help liever mee kanker enzo te genezen dan et te vinden.
de kans dat we hem vinden is toch bijna nul.
anders vinden ze ons wel.
en wat als we hem vinden... we kunnen niet eens met de meeste dieren op aarde praten.
we weten niiet wat ze willen ( totale uitroeiing weten wij veel.
nee ik doe liever nuttiger zaken
'folding@home ofzo
Het UD Cancer project is er anders al mee stopt...
Fundamenteel spul is toch nuttiger naar mijn idee. (Draai zelf ufluids en QMC als grootste onderdelen.)

Maar het is allemaal meningen, of het nu iets draaien of de stroom besparen is.
Hahaha, ik weet niet hoor, maar misschien als dieren uberhaupt zouden kunnen praten, dat we dan wel met ze zouden kunnen praten :P En dieren willen maar een ding, en dat is exact hetzelfde als wat wij willen. Voortplanten. Waarom willen we dat? Omdat onze genen ons dat opdragen, we zijn niets dan machines die onze genen in het oneindige leven voorzien. Leuk he ;)

Toevallig hebben we vrijwel iedere taal die ooit is vastgelegd weten te ontcijferen, natuurlijk zijn er altijd hints vanuit het menselijke die ons helpen met het ontcijferen, maar het is zeer goed mogelijk dat we iets uit kunnen vinden uit radiosignalen.
:p wat als we door dit project in contact komen met aliens die kanker kunnen genezen en dit als een bericht door het universum sturen?
ik vrees dat als men ooit iets zou vinden, al dan niet leven of nieuwe bruikbare toepassingen, dit niet vlug zal meegedeeld worden, mede door de regering(en) en investeerder(s).
Zelf geef ik liever mijn rekenkracht aan projecten die naar oplossingen voor ziektes zoeken, eveneens door BOINC.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee