Folding@home behaalt 470 petaflops aan rekenkracht

Het Folding@home-project heeft door het beginnen van een gedistribueerd coronavirus-researchproject een totaal van 470 petaflops aan rekenkracht tot zijn beschikking. Daarmee beschikt het project over twee keer meer rekenkracht dan de Summit-supercomputer.

Met Folding@home kunnen gebruikers de rekenkracht van hun pc's inzetten voor onderzoek naar complexe ziekten. Eerder deze maand meldden de wetenschappers achter Folding@home dat er een speciaal project is opgezet voor research naar het coronavirus. Sindsdien is het aantal vrijwilligers voor het project flink gestegen, zo meldt de director van Folding@home, Dr. Greg Bowman, op Twitter.

Voor de uitbraak van het coronavirus, meldde Greg Bowman dat Folding@home dertigduizend actieve vrijwilligers had, die gezamenlijk goed waren voor zo'n 100 petaflops aan rekenkracht. Inmiddels doen vierhonderdduizend vrijwilligers mee aan het project, waarmee de totale rekenkracht dus uitkomt op 470 petaflops. Het gros van de rekenkracht wordt gebruikt voor het coronavirusproject.

Ter illustratie: de Summit-supercomputer van het Oak Ridge National Laboritory, momenteel de krachtigste supercomputer ter wereld, haalt piekprestaties van 200 petaflops. Bij een Linpack-benchmark haalt de computer 148,6 petaflops, schrijft Techspot. Summit zelf wordt inmiddels ook ingezet voor onderzoek naar het coronavirus.

De Dutch Power Cows hebben ook een Folding@home-team. Gebruikers kunnen hieraan meedoen door zich in te schrijven voor Team 92. Om mee te werken aan een vaccin voor het nieuwe coronavirus, dienen gebruikers te folden voor 'covid-19'. Gebruikers kunnen inmiddels hun gpu en cpu inzetten voor het coronavirusproject. De client kan hier gedownload worden. De Dutch Power Cows hebben daarnaast een forumpost gepubliceerd met antwoord op veelgestelde vragen.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

22-03-2020 • 14:56

263 Linkedin

Submitter: robvanwijk

Reacties (263)

Wijzig sortering
Voor de mensen met Docker is het zeer gemakkelijk om je server in te zetten voor dit project omdat je het ook vanuit een Docker container kan draaien:

https://hub.docker.com/r/johnktims/folding-at-home
om je server in te zetten voor dit project
Let wel even op dat de meeste webhosters er niet blij mee zijn als je zulke software op hun (virtuele) servers draait.
Moet je toch zelf weten?
Je betaald tenslotte voor x rekenkracht, Dat die 9/10 niet of nauwelijks gebruikt wordt is een ander verhaal.
Dat is zeer afhankelijk van de algemene voorwaarden en fair use policy van je hosting provider.
Bij de meeste hosting providers heb je ook unlimited opslag en bandbreedte, maar dat betekent niet dat je al je vakantievideo's in 4k60 moet gaan streamen of Call of Duty op moet zetten. Dat wordt ook wel fair use genoemd, en anders wordt je projectje offline gehaald en moet je even aan support uitleggen hoe alles zit ;)
Denk dat hij doelt op thuis servers ;)
alternatief https://hub.docker.com/r/linuxserver/foldingathome
Blogpost bij image; https://blog.linuxserver..../covid-19-a-quick-update/

De LinuxServer images zijn ook altijd wel noemenswaardig.
Houden hun images via CI pipelines altijd mooi up-to-date en uniform qua docker setup.
Geven ook goede support via Discord wanneer je problemen hebt met opzet van hun images.

[Reactie gewijzigd door faxityy op 23 maart 2020 02:28]

Afgelopen weekend heb ik een "Helm Chart" gemaakt voor het installeren van de Folding@Home software op Kubernetes Clusters.
Het maakt gebruik van een zogenaamde `StatefulSet` waarbij rekentijd niet verloren zou gaan bij een node failure of het reschedulen van de workload naar een andere node.
Dit is uitermate handig als je bijvoorbeeld op AWS gebruik maakt van Spot Instances.

https://github.com/pcktdmp/charts

Bedrijven, instanties of individuen met Kubernetes clusters welke rekencapaciteit willen doneren wordt het hiermee toegankelijker gemaakt.
Tevens voor alle unraid gebruikers:

https://forums.unraid.net...inuxserverio-foldinghome/

Ook te vinden in de Community Applications plugin!
Maar hoe werkt dat? Is er één instantie die gebruik kan maken van al die rekenkracht? Of zijn we met z'n allen één bepaalde moeilijke berekening aan het uitvoeren? Kunnen wetenschappers over heel de wereld hier gebruik van maken? Waar gaan we naar op zoek, vaccin voor Corona?
Het is opgericht door een universiteit in de VS (kan me niet herinneren welke). Die vertelt jouw pc ook welke taak jouw pc moet uitvoeren.

Wat je pc doet, is dat het virtueel eiwitten gaat vouwen. Na het vertalen van je genetisch materiaal in een eiwitketen, is dit nog een rechte lijn. Om het daadwerkelijk een functie te geven, moet die keten eerst een specifieke vorm krijgen; een langgerekte vezel voor je spieren, of een bolachtig dingetje dat zuurstof vervoert. Zo heeft Sars-Cov2 ook eiwitten die een zeer specifieke vorm hebben om aan hun doelwit -een eiwit aan het oppervlak van je luchtwegen- te binden.

Je voert niet allemaal exact dezelfde taak uit, maar werkt wel met een groot deel aan hetzelfde doel. Eerder vandaag kwam het nieuws dat de vorm van dat ene eiwit van het virus ontdekt is. De volgende stap is het vouwen van een stofje dat ook prima in het 'slot' van dat eiwit past.

(edit= spellingsfoutje)

[Reactie gewijzigd door ikverhaar op 23 maart 2020 19:03]

Spreken we dan over een werkend vaccin als dat stofje in het slotje past?
Nee, dat is geen vaccin. Een vaccin is bedoeld om je immuunsysteem te trainen.
Een dergelijk stofje zou binden aan de 'grijpers' (Spike-proteïnen is de technische naam) van het virus. Dat zorgt ervoor dat het virus geen vrije grijpers meer heeft om je cellen binnen te dringen. Het virus heeft je cellen nodig om zich te vermenigvuldigen, maar dat kan dan dus niet meer.

Je kan het dus beter vergelijken met hoe antibioticia tegen bacteriële infecties werkt; meer een medicijn dan een vaccin.
Dat is niet waar. Een anti-stof is een stukje DNA die bepaalde cellen gebruiken om het virus te herkennen. Die eten besmette cellen dan als het ware op en breken het DnA af of kapsellen de cel in. (een vorm van witte bloedcellen) het voordeel van een vaccin is dat mocht het virus muteren. De witte bloedcellen zo getrainde zijn ze vaak de gemuteerde cellen ook aanvallen en vernietigen. Als je anti-stoffen toe dient dan herkent een witte bloedcel vaak het virus. Maar niet de gemuteerde vormen. Daarom duurt een vaccin ook langer. Ze maken een zwakke dan wel dode versie van een virus die het lichaam toch als vijand ziet.

Toch verwacht ik dat met de huidige single cell sequencing en ook normale sequencing gezamenlijk met crispr- Cas en zelfs de nog nieuwere methodes dan crispr- Cas. Dit velen malen sneller kan dan vroeger.
Er zitten stukjes waarheid in je verhaal maar het totaalplaatje zoals je het schetst klopt niet. Een beetje een klok-en-de-klepel verhaal.

Witte bloedlichamen (of leukocyten) is een verzamelnaam voor alle bloedcellen met een celkern (rode bloedcellen en bloedplaatjes hebben geen celkern). Verschillende witte bloedlichamen vervullen verschillende functies, die verderop in mijn verhaal vanzelf duidelijk worden.

In de initiële besmetting zijn er geen antistoffen in het lichaam voor de onbekende indringer. Een menselijk lichaam bevat lymfocyten waarmee een nieuwe indringer wordt ontdekt. Dit is bij een totaal onbekende indringer de B-cel. De B-cel is een soort brute-force aanval op alle mogelijke antigenen. miljoenen b-cellen met verschillende receptoren voor antigenen bevinden zich te allen tijde in het lichaam.

Het het proces waarin het immuunsysteem van het menselijk lichaam korte metten maakt met een nieuwe indringer, begint met een toevallige binding aan één van deze B-cellen. De B-cel transformeert na de binding in een B-geheugencel. Deze B-geheugencel gaat zich vermenigvuldigen en een deel van de nieuwe cellen transformeert in een B-plasmacel. Deze B-plasmacellen maken massaal antistoffen aan voor deze nieuwe indringer.

Antistoffen zijn immunoglobulinen. Dit zijn eiwitten die als functie hebben een reactie te geven op antigenen. Antigenen zijn de moleculen (dat kunnen eiwitten, maar ook polysacchariden (suikerstructuren) of peptiden (niet-spiraalvormig gevouwen aminozuurketens) zijn) waaraan een bepaalde te bestrijden stof wordt herkend. Dit is niet exclusief voor pathogene of lichaamsvreemde stoffen, ook je bloedcellen hebben antigenen. Immunoglobulinen/antistoffen/antilichamen zijn geen 'stukjes DNA': DNA is een eiwit, maar dat maakt niet dat elk eiwit een stukje DNA is.

Een antistof heeft receptoren voor (= bindt zich aan) de antigenen van hetgeen dat het moet bestrijden. Antistoffen maken deel uit van het immuunsysteem en hebben als functie zich te binden aan de antigenen. Door deze binding kan het antigeen niet meer binden aan de celreceptoren waarmee normaliter de cel wordt binnengedrongen, en het maakt fagocytose eenvoudiger omdat de vaste tak van een antistof een receptor bevat voor fagocyterende cellen, die op die manier makkelijker bij het te vernietigen object kunnen komen. Wat vervolgens gebeurt, is dat de fagocyten van het immuunsysteem de indringer verteren.

Fagocyten zijn non-specifiek, ze zijn enkel specifiek getraind op het herkennen van de vaste tak (de 'zware keten') van antistoffen. of de twee andere takken van de antistof nou gebonden zijn aan een coronavirus of aan een vreemde rode bloedcel zal het witte bloedlichaam worst wezen, zijn taak is om hetgeen waaraan het antistof vast zit te vernietigen.

Kort samengevat: herkenning door B-cel, die verandert in een B-geheugencel en begint te delen, een groot deel van de B-geheugencellen verandert in B-plasmacellen, die gaan antistoffen aanmaken die zich binden aan het antigeen van de indringer, daarmee wordt de indringer onschadelijk gemaakt, en daardoor kunnen de fagocyten (de killer-cellen) de te bestrijden indringer eenvoudiger vinden. Alle genoemde cellen zijn een ander type witte bloedcel.

dan:
het voordeel van een vaccin is dat mocht het virus muteren, de witte bloedcellen zo getraind zijn dat ze vaak de gemuteerde cellen ook aanvallen en vernietigen.
Dat hangt er maar net vanaf hoe een virus muteert. Wanneer er B-geheugencellen aanwezig zijn in het lichaam, zal bij een besmetting door een pathogeen (een ziekmaker) met dezelfde antigenen sneller een immuunreactie op gang komen en zul je waarschijnlijk niet ziek worden.

Het kan zijn dat het DNA wat zich in de virus bevind (wat mogelijk dodelijkere gevolgen heeft dan een eerdere versie van het virus) muteert zonder dat daarbij de antigenen veranderen. In dat geval heb je gelijk: dan zijn er B-geheugencellen in je lichaam aanwezig waarmee een nieuwe infectie direct wordt gespot en de productie van antistoffen meteen op gang komt. Bij een eerste infectie kan dit een aantal dagen duren tot het aantal antistoffen toereikend is.

Maar dat is niet altijd het geval, en het is nog niet duidelijk of dat ook bij dit Coronavirus het geval is. De jaarlijkse influenza is een virus wat heel snel muteert en elk jaar andere antigenen heeft. Daardoor heb je elk jaar opnieuw een griepprik nodig, want de B-geheugencellen van vorig jaar beschermen je niet tegen het gemuteerde influenza-virus.
Als je anti-stoffen toe dient dan herkent een witte bloedcel vaak het virus.
De meeste vaccins zijn geen injecties met antistoffen, maar met een verzwakt, dood, of opgebroken ziekmaker. Een injectie met antistoffen helpt enkel acuut tegen een actieve besmetting (injecties met antistoffen worden ook wel Serums genoemd), maar helpt niet in de opbouw van immuniteit.

Immuniteit wordt alleen bereikt wanneer er een B-cel verandert in een B-geheugencel, en dat kan alleen maar door blootstelling aan het antigeen van de ziekmaker. Sommige injecties bevatten een synthetisch bereide versie van het antigeen, zonder dat er daadwerkelijk een ziekmaker wordt geïnjecteerd (bijvoorbeeld het Hepatitis B-vaccin), sommige vaccins bevatten dode ziekmakers (zoals het difterie-vaccin) en sommige vaccins bevatten levende maar verzwakte ziektemakers (zoals de poliovaccins).
Daarom duurt een vaccin ook langer. Ze maken een zwakke dan wel dode versie van een virus die het lichaam toch als vijand ziet.
Een vaccin duurt lang om te ontwikkelen, maar dat komt niet omdat het lang duurt om te testen of het ook werkt tegen alle mogelijke gemuteerde vormen van een pathogeen. Voor een gemuteerd pathogeen moet een apart vaccin worden ontwikkeld als dat gemuteerde pathogeen andere antigenen heeft.

Een vaccin duurt lang om te ontwikkelen omdat er absoluut geen risico mag zijn dat het vaccin ervoor zorgt dat de ontvanger er toch ziek van wordt, en anderzijds dat het wel in voldoende mate effectief is om het immuunsysteem te triggeren. Vaccins worden hoofdzakelijk toegediend aan jonge kinderen. Het moet niet zo zijn dat een verzwakt pathogeen in het lichaam van een jong kind, waarbij een immuunziekte nog niet is geconstateerd, lang genoeg de tijd krijgt om alsnog uit te groeien tot de gevaarlijke ziekte dat het is.

Anderszijds moet het ook niet zo zijn dat het pathogeen dermate verzwakt is, dat het lichaam het niet als een potentieel gevaar beschouwt en dus geen B-geheugencellen aanmaakt. Dat is ook de reden dat een aantal vaccinaties één of twee keer herhaald moeten worden (de 'boosterdosis'), waarbij een reactie van het immuunsysteem wordt opgewekt. Alles om er maar zeker genoeg van te zijn dat je wél de blootstelling hebt gehad en dus B-geheugencellen hebt aangemaakt, maar dat je er ook zeker niet ziek van kan worden.

Vaccins zijn een van de meest zwaar gereguleerde producten in de Geneesmiddelenwet, en dat is maar goed ook, want je injecteert de lichamen van kleine kinderen, waarvan het immuunsysteem nog in ontwikkeling is, met een verschrikkelijke ziekte. Dan moet elke mogelijke twijfel over de veiligheid worden weggenomen. Dat maakt dat het waanzinnig lang kan duren tot een vaccin op de markt kan komen.
Dank voor dit zeer interessante stuk. Zou je in lekentermen willen/kunnen uitleggen wat wij nu met Folding@Home precies bijdragen?
Graag, bedankt voor je waardering. :)

Folding@Home is een gigantisch project wat groter is dan het onderzoek naar SARS-CoV19 alleen. Eerdere projecten van Folding@Home hebben bijgedragen aan onderzoek naar hoe het biologisch mechanisme werkt waarmee kankercellen op hol slaan om maar wat te noemen. Folding@Home is in principe een gedistribueerde supercomputer met een heel breed toepassingsgebied binnen de biochemie. Er is wel één gemeenschappelijke factor van alle projecten van Folding@Home, en dat is dat alle projecten werk verrichten in het 'vouwen' van eiwitten (vandaar de naam Folding @home).

Ten eerste: Voor meer informatie, lees ook zeker het artikel op de website van Folding@home zelf: https://foldingathome.org/2020/03/10/covid19-update/

Zoals de projectbeschrijving verteld, zijn de huidige onderzoeken gericht op de 'druggable proteïn targets' van SARS-CoV2. Dit is waar het verhaal iets complexer wordt dan zoals ik het in mijn eerdere bijdrage heb gemaakt.

Een virus is opgebouwd/kan opgebouwd zijn uit meerdere onderdelen:
 • Het belangrijkste deel is het stukje DNA of RNA wat het virus in een gastcel wilt inbrengen. Dat stukje DNA of RNA zijn een soort blauwdrukken waarmee een cel het virus gaat nabouwen.
 • Zo'n stukje DNA of RNA wordt, zolang het geen cel heeft geïnjecteerd, beschermd door een omhulsel. Dit omhulsel heet een capside, ofwel een eiwitmantel. Een capside is opgebouwd uit meerdere capsomeren, wat je misschien het beste kan vergelijken als één schub in de mantel van het virus. Deze eiwitmantel beschermt het genetisch materiaal tot het virus zich heeft kunnen binden aan een infecteerbare gastcel. (Niet elk virus heeft een capside; het coronavirus wel)
 • Om de eiwitmantel heen zit (soms, niet altijd, maar wel bij het coronavirus) een 'virusenvelop'. Dit is een extra omhulsel om de eiwitmantel heen, en waarvan de 'huid' van deze envelop is gemaakt van een lipidenmembraan. Lipidenmembranen zijn ook wat de celmembranen van alle levende cellen maakt.
 • Wanneer een virus een virusenvelop heeft, zijn de antigenen (de 'Spike-proteïnen') op dit membraan aangebracht. Deze Spike-proteïnen zijn de antigenen die de antistoffen die je lichaam aanmaakt aanvalt. Deze Spike-proteïnen zijn de lange stengels/antennes/geef het een naam die je ziet op de illustraties van het coronavirus. (Wanneer een virus geen envelop heeft, maken deze proteïnen deel uit van de eiwitmantel)
Een zwakte ontdekken in één van deze schakels, kan een goede stap richting een medicijn zijn. Dus als we kunnen voorkomen dat één van deze onderdelen niet kan worden geproduceerd, dan zijn we al een heel eind richting een medicijn.

Het afweersysteem van je lichaam werkt met antistoffen en die antistoffen hebben één functie, namelijk hechten aan de (in de regel) unieke antigenen van het virus (de Spike-proteïnen). Hiervoor moet dus eerst infectie hebben plaatsgevonden, moet er een B-cel zich hebben gehecht aan het virus, moet deze B-cel zijn getransformeerd in een B-geheugencel en moet deze zich zijn gaan delen en moet een deel van deze B-geheugencellen zijn getransformeerd in een B-plasmacel. Antistoffen zijn 'eenvoudige' moleculen en een B-plasmacel produceert deze in grote getalen. Het vervelende is alleen dat het proces vanaf eerste detectie tot massaproductie van antistoffen ongeveer 4 tot 7 dagen duurt. Een enkele geïnfecteerde lichaamscel produceert duizenden virussen die elk op zoek gaan naar de volgende cel om te infecteren. Het lichaam heeft dus even de tijd nodig om de achterstand in te halen en dat is de periode waarin je ziek wordt.

Niet iedereen overleeft de consequenties van dit vrij lange tijdspad. Medicijnen zijn dan middelen waarmee de gevolgen van een virus kunnen worden geremd of worden beperkt, of waarbij de reproductie van dit virus wordt geremd of beperkt. Het is als een soort assistentie voor je immuunsysteem wat het op zichzelf niet trekt. Nonspecifieke medicijnen zoals Paracetamol of ibuprofen zijn medicijnen die niet zoveel met de ziekmaker zelf doen, maar verminderen de effecten ervan (remt ontstekingen, verlaagt de koorts, enz); dit zijn non-specifieke geneesmiddelen. Veel interessanter is om te kijken naar een specifiek geneesmiddel, wat daadwerkelijk het pathogeen zelf aanvalt. Eiwitten zijn dan bij uitstek een goed doelwit, want die zijn in de regel uniek per pathogeen.


Tot zover de extra achtergrondinformatie.

Het huidige project van Folding@home gericht op het coronavirus heeft tot op heden drie belangrijke resultaten opgeleverd:
 • Het RBD-domein van het coronavirus in complex met de ACE2-receptor
 • Een inhibiterend molecuul 'N3' in complex met het protease-eiwit van het virus
 • Het RBD-domein van het coronavirus in complex met het antigen-specifieke deel van een menselijk antistof
Het RBD-domein is het antigeen, het Spike-eiwit. Een complex betekent dat er een 3D-model is waarin het antigeen 'ingehaakt' is met de betreffende receptor. Dus punt 1 leert ons dat het coronavirus cellen aanvalt met ACE2-receptoren (deze worden vooral gevonden in cellen in de longblaasjes), en punt 3 leert ons wat de structuur is van de antistof die het virus onschadelijk kan maken.

Punt 2 is ook belangrijk; wanneer een viraal stuk RNA of DNA (RNA in het geval van het coronavirus) wordt gereproduceerd, bestaat het product uit één lange streng en zitten daar altijd extra stukjes aan of tussen. Protease zorgt ervoor dat deze extra stukjes van het product af worden geknipt, waarna het in een werkzaam eiwit kan worden gevouwen. Het is te vergelijken met een productieband, waar uit een stuk plaatstaal de losse vormen voor het eindproduct worden gestanst. Het plaatstaal is het gereproduceerde RNA, de stansmachine is het protease-enzym. Een inhibitor is een molecuul dat zich bindt aan het enzym en niet meer loslaat, waardoor het enzym 'kapot' gaat. Dit is een belangrijke ontdekking, want een inhibiterende stof maakt het onmogelijk om het virus uiteindelijk te assembleren.

Een bijzondere eigenschap van eiwitten is de 3-dimensionale structuur. Eiwitten zijn niet alleen een aaneenschakeling van aminozuren in een specifieke volgorde, maar naast die specifieke volgorde moeten de strengen ook nog een specifieke 3-dimensionale vorm aannemen om daadwerkelijk de functie te kunnen vervullen.

Over dit proces van het vouwen van eiwitten weten we eigenlijk heel weinig. In cellen weten we dat het over het algemeen geen actief proces is; terwijl het eiwit nog wordt opgebouwd in de ribosoom, begint het zich al te vouwen en te ontwikkelen tot de actieve, gevouwen vorm. Elk aminozuur in een eiwit heeft een bepaalde mate van bewegingsvrijheid en dat maakt dat er talloze mogelijkheden zijn om een eiwit te vouwen, die exponentieel toeneemt met het aantal aanwezige aminozuren. Een verkeerde vouw in het eiwit, en het verliest zijn functie. Belangrijker dus nog dan de bouwstenen waarmee het eiwit is opgebouwd, is te weten hoe, en in welke volgorde, deze aminozuren zich vouwen tot het uiteindelijke, werkzame eiwit.

Het proces waar Folding@Home deel uit maakt, is het beproeven van legio mogelijke 3D-structuren voor eiwitten en te kijken of deze in de simulatie een complex (binding) aangaan met elkaar. Dit is grotendeels een soort brute force attack met een behoorlijke educated guess, maar er zijn nog steeds miljarden, zo niet meer, mogelijke 3D-structuren te testen om uiteindelijk de best mogelijke receptormatch te vinden voor een bepaald eiwit. Met die informatie kan dan verder onderzocht worden wat de exacte aminozuur-sequentie is waaruit dit eiwit is opgebouwd, en op welke manier we hiervoor een synthetisch medicijn kunnen maken.

De huidige resultaten maken het vooral goed mogelijk om een serum te ontwikkelen: de ontdekking van Folding@home leert ons de eiwitstructuur van het spike-eiwit van SARS-CoV2, en het leert ons hoe de antistof eruit ziet die eraan hecht. Vervolgstappen kunnen zijn om onderzoek te doen of deze antistof synthetisch bereidt kan worden (daar ga ik niet vanuit), of dat we een gastcel kunnen injecteren met het RNA om antistoffen te gaan produceren. Het laatste komt vaker voor, en vaak worden E. Coli bacteriën 'besmet' met een (synthetisch) bereide streng aan RNA, waarna de bacterie de antistoffen begint aan te maken aan de hand van de RNA-blauwdruk waarmee we de bacterie hebben geïnjecteerd. Deze antistoffen kunnen we dan opvangen en testen op effectiviteit tegen het virus en mogelijke bijwerkingen.

[Reactie gewijzigd door naarden 4ever op 23 maart 2020 12:58]

Nogmaals grote dank voor de uitgebreide uitleg.

Als ik het dus goed begrijp én heel versimpeld weergeef, dan doen we het volgende:

Om een virus tegen te werken is 1 van de opties om de eiwitschil die eromheen zit kapot te maken. Dat verhindert het virus om cellen binnen te dringen en zich daarmee te kunnen reproduceren. Uiteindelijk willen we dat er B-cellen zijn in ons lichaam die het virus herkennen en B-cellen zijn die "weten" hoe het virus te bestrijden. Met o.a. Folding@Home richten wij ons op de miljarden mogelijke eiwitstructuren totdat we er 1 of meer hebben gevonden die passen bij het virus en het verhinderen zijn gang te kunnen gaan. Dat is dan een serum. Het serum "leert" onze 2 soorten B-cellen om het te herkennen en om het af te breken.

Klopt dit?
Je hebt het bijna goed. :)

Het aantal mogelijke antigenen is haast eindeloos en je hebt dus waanzinnig veel B-cellen met unieke receptoren nodig om alle mogelijke pathogenen te herkennen en te bestrijden. Je lichaam heeft in de permanente strijd tegen ziekmakers een gigantisch breed scala B-cellen ('Naïve B-cel') in het lichaam, maar in hele kleine aantallen. Wanneer er een ziekmaker wordt ontdekt die 'past' op deze B-cel, begint die B-cel als een gek te vermenigvuldigen. Dat worden B-geheugencellen. Wanneer er voldoende B-geheugencellen beschikbaar zijn, zal een deel zich gaan specialiseren naar een B-plasmacel. B-plasmacellen maken antistoffen op grote schaal aan: 'kleine' eiwitstructuren van relatieve eenvoud. Antistoffen worden vaak weergegeven als een Y-vormige structuur: de twee korte armen bevatten specifieke receptoren voor de antigenen van de ziekmaker, de lange arm helpt om fagocyten aan te trekken, die vervolgens de ziekmaker omhullen en verteren.

Men spreekt van immuniteit wanneer een bepaalde ziekmaker eerder in het lichaam aanwezig is geweest en het immuunsysteem B-geheugencellen heeft aangemaakt tegen dat antigen. Deze B-geheugencellen kunnen enorm lang in het lichaam aanwezig zijn (als je eenmaal specifieke B-geheugencellen hebt, blijven die vaak voor decennia tot levenslang in het lichaam aanwezig in verhoogde aantallen). Bij een nieuwe infectie zijn de specifieke bestrijders (de B-cellen die 'weten' hoe het virus te bestrijden) reeds in grote aantallen aanwezig, waardoor de productie van B-plasmacellen direct van start gaat. Vaak merk je dan niet eens dat je besmet bent; je lichaam ruimt het virus dan op voordat je er ergen in hebt.
Met o.a. Folding@Home richten wij ons op de miljarden mogelijke eiwitstructuren totdat we er 1 of meer hebben gevonden die passen bij het virus en het verhinderen zijn gang te kunnen gaan.
Precies. Ik wil hier alleen even, aan de hand van je stellingname:
Om een virus tegen te werken is 1 van de opties om de eiwitschil die eromheen zit kapot te maken.
het volgende toelichten: het menselijk lichaam heeft in principe één route om een pathogeen de deur te wijzen:
 • herkenning (naive B-cel bij eerste infectie, B-geheugencel bij herinfectie),
 • productiecapaciteit bouwen (vermenigvuldiging B-geheugencellen en specialisatie B-plasmacellen),
 • troepen maken (B-plasmacellen produceren specifieke antistoffen)
 • verdrijven (fagocyten verteren de door antistoffen gemarkeerde en onklaar gemaakte ziekmakers)
Dit proces werkt uitsluitend door herkenning van het antigen van de ziekmaker; dat is de enige manier hoe ons lichaam ermee overweg kan. Maar er zijn meerdere mogelijkheden om een virus onschadelijk te maken die wij als mensen of die met medicijnen wel kunnen. Zo maakt zeep bijvoorbeeld het celmembraan van de virusenvelop stuk, en heeft Folding@Home nu een molecuul gevonden (inhibitor N3) die opzich het virus niet onschadelijk maakt of infectie bestrijdt, maar wel voorkomt dat het virus zichzelf kan herproduceren in een geïnfecteerde cel.

Folding@Home is in grote mate het virtuele proces doorlopen wat al die 'naive B-cellen' samen ook doen: trial and error. Het antigen van de ziekmaker is de sleutel, en alle naïve B-cellen zijn samen alle mogelijke sloten waar de sleutel mogelijkerwijs in past. Met Folding@Home proberen we eigenlijk hetzelfde te doen, maar dan door middel van een computersimulatie. Het blijkt alleen dat het in de computer lang zo eenvoudig nog niet gaat. Waarom precies weten we niet, maar het in elkaar zetten van het slot gaat miljarden keren fout, en slechts een enkele keer goed, zelfs al hebben we wel precies de juiste onderdelen. De volgorde waarin we de onderdelen in elkaar zetten, de hoeveelheid kracht die we gebruiken om de schroefjes aan te draaien zijn allemaal punten waarop het slot kapot kan gaan en waardoor de sleutel niet werkt. Al die kleine verschillende specificaties, dus de volgordes en de aandraaimomenten, zijn de 'vouwen' van het eiwit: er is maar één manier om het goed te doen, en de rest zorgt voor een niet-passend slot/eiwit.

(toevoeging: het is misschien belangrijk om ook even te vermelden dat een antistof, wanneer eenmaal gebonden aan het juiste antigen, niet meer loslaat. Het 'grijpt' het antigen vast en zorgt er dus voor dat dat antigen (dat Spike-proteïne) zich niet meer kan binden aan iets anders. Op die manier wordt het virus dus onschadelijk gemaakt. )

Daar stopt het werk van Folding@Home ook: het is uitsluitend bedoeld om de exacte specificaties, de bouwhandleiding als het ware, van de eiwitten te vinden die zich hechten aan de antigenen van de ziekmaker. Maar zodra dat bekend is, kunnen wetenschappers daarmee verder aan de slag in de zoektocht om, met die informatie, een specifiek medicijn te ontwikkelen.

Een van de mogelijkheden daarin is om een methode te vinden waarmee antistoffen kunnen worden geproduceerd die de handleiding volgen. Zo'n antistofpreparaat noemen we een Serum. een Serum toedienen is eigenlijk je immuunsysteem een stap voor zijn: je wacht niet tot je immuunsysteem de B-cellen heeft getraind en zelf antistoffen produceert in de B-plasmacellen, maar je injecteert de antistoffen direct waarmee je eigenlijk de taak van de B-plasmacellen overneemt.

Belangrijk om op te merken dus: een Serum (antistofpreparaat) is geen vaccin en helpt ook niet om je immuun te maken tegen de ziekmaker. Het is een middeltje waarmee direct de troepen het veld in worden gestuurd om het virus te bestrijden. Het Serum leert dus ook onze B-cellen niets, sterker nog: het maakt dat de B-cellen eigenlijk niets hoeven te doen. Het is een direct geneesmiddel, maar geen preventief middel.

Vaccins zijn preventieve middelen: het zijn preparaten van de ziekmaker zelf, maar dan in verzwakte vorm, een dode ziekmaker, of soms zelfs alleen maar de losse spike-proteïnen. Dit is dan bedoeld om ervoor te zorgen dat je immuunsysteem, zonder dat je lichaam daadwerkelijk besmet raakt met een ernstige ziekmaker, wél een immuunreactie opwekt, en dus wel B-geheugencellen gaan aanmaken die decennialang in je lichaam aanwezig blijven. Dit om ervoor te zorgen dat, mocht je ooit in aanraking komen met de échte ziekmaker, je immuunsysteem de ziekmaker direct herkent en gelijk kan beginnen met troepen maken, in plaats van dat je dan pas moet beginnen met het aanmaken van de eerste B-geheugencellen.

Daarin zijn serums en vaccins wezenlijk verschillend: vaccins zijn preventief, zorgen ervoor dat je lichaam bekend raakt met de ziekmaker zodat je het niet nog een keer kan oplopen. Serums zijn middeltjes waarmee een virus bestrijdt kan worden en zijn dus een geneesmiddel in die zin, maar een injectie met een serum maakt je niet immuun tegen de ziekte die het serum bestrijdt.

Ik hoop dat ik het zo duidelijker heb verwoord! :D
Ik heb elke keer nieuwe vragen. ;) Inmiddels F@H geïnstalleerd.

Ontzettend fijn dat je zoveel tijd neemt om uitgebreid en helder uiteen te zetten hoe dit werkt.
Nu zag ik dat je mechatronica studeert. Vanwaar/hoe de grote kennis van de werking van virussen en ons immuunsysteem?

[Reactie gewijzigd door Jorgen op 23 maart 2020 17:46]

Puur uit persoonlijke interesse! Ik heb het VWO afgerond en was behoorlijk goed in biologie, en dan specifiek in genetica, zelfregulatie (waarin de stofwisseling en de eiwitsynthese van een cel worden behandeld). Ik heb overwogen om biochemie of bio-informatica te gaan studeren. Ik heb ook stages gedaan bij het RIVM en bij Genmab. Uiteindelijk heb ik toch gekozen om Mechatronica te gaan studeren omdat ik mezelf in een werksetting beter zie functioneren wanneer ik met mijn handen bezig kan zijn en kan ontwerpen (ik had op dat moment ook nog geen diagnose voor mijn ADHD, wat ook maakte dat ik het niet zag gebeuren dat ik gedisciplineerd genoeg zou kunnen zijn om een studie op WO-niveau te volbrengen. Ook dat is met de afgelopen twee jaar enorm veranderd). Maar ik moet zeggen, als ik dan weer zulke gigantische verhalen aan het schrijven ben kriebelt het toch wel weer een beetje... ;)

Microbiologie is overigens niet het enige waar ik mij enorm goed in heb ingelezen. Elders op tweakers schrijf ik ook Spotlight-reacties over accu's of straling. Sinds mijn derde jaar van de opleiding is het enthousiasme voor scheikunde en microbiologie weer enorm opgelaaid.
Kudos, hulde en dank. Ik kan je posts (muv de eerste) helaas niet met +3 beoordelen omdat we op elkaar reageren, maar dat verdien je zonder meer.
Om van DNA naar een werkend eiwit te gaan zijn er verschillende stappen berekening nodig. De eerste paar stappen zijn vrij makkelijk, maar als je uiteindelijk je rijtje bouwstenen hebt voor het eiwit, wordt het moeilijker. Deze bouwstenen, aminozuren, worden namelijk op een bepaalde manier opgevouwen (folding) in een 3D structuur. Deze 3D structuur bepaald welke aminozuren aan het oppervlakte van het eiwit liggen en ook de vorm, dat is van groot belang bij de functie ervan. Wij helpen mee om verschillende 3D structuren te berekenen.

[Reactie gewijzigd door mrmoos op 23 maart 2020 09:22]

No shit sherlock :+ ;)

Ik bedoelde natuurlijk; wat wordt er door onze CPU's / GPU's berekend en wat kunnen we daar uiteindelijk mee?
Bedankt voor je uitgebreide en heldere uitleg over het immuunsysteem bij virussen.

Je schrijft:
Vaccins zijn een van de meest zwaar gereguleerde producten in de Geneesmiddelenwet, en dat is maar goed ook, want je injecteert de lichamen van kleine kinderen, waarvan het immuunsysteem nog in ontwikkeling is, met een verschrikkelijke ziekte. Dan moet elke mogelijke twijfel over de veiligheid worden weggenomen. Dat maakt dat het waanzinnig lang kan duren tot een vaccin op de markt kan komen.
In hoeverre verandert dat wanneer het vaccin voornamelijk bij volwassenen wordt toegediend? Men zegt al dat kinderen veelal geen (levensbedreigende) klachten ontwikkelen bij een besmetting met covid-19. Het lijkt mij dan dat in eerste instantie de kinderen niet de doelgroep zijn voor een vaccin.
Bedankt voor de waardering. :)
In hoeverre verandert dat wanneer het vaccin voornamelijk bij volwassenen wordt toegediend?
Het uitgangspunt blijft natuurlijk gelijk: Een vaccin is bedoeld om je resistent te maken tegen een bepaalde ziekmaker, zonder dat je de ziekte dat de ziekmaker teweegbrengt daadwerkelijk krijgt.

Het maakt dan ook in essentie niet veel uit of je een vaccin bij een kind of bij een volwassene inbrengt. De reden waarom ik specifiek noem is omdat bij kinderen het immuunsysteem nog in ontwikkeling is. Het mechaniek van het immuunsysteem bestaat uit besmetting, herkenning, en bestrijding, waarna B-geheugencellen in het lichaam overblijven en de immuniteit verzorgen. Het grote verschil tussen volwassenen en kinderen daarin is dat een volwassen persoon al enkele tientallen jaren aan allerlei pathogenen is blootgesteld en niet vaak wordt besmet met een onbekend pathogeen. Kinderen daarentegen zijn om de haverklap ziek; die hebben voor heel veel ziektes waar volwassenen geen last van krijgen nog geen immuniteit opgebouwd. Dat maakt ook dat het immuunsysteem van een kind, zeker in de jonge jaren, haast permanent in behoorlijk aangeslagen toestand verkeert. Een kind is dan ook vaak heftiger ziek; hoge koorts (39 tot 40 graden) komt bij kinderen wel vaker voor, terwijl dat bij een volwassene uitzonderlijk is.

Maar nogmaals: het uitgangspunt blijft gelijk. Een vaccin is bedoeld om je, zonder symptomen, bloot te stellen aan een ziekmaker zodat je bij een echte besmetting reeds immuniteit hebt opgebouwd en je reeds B-geheugencellen hebt aangemaakt tegen de ziekmaker. Het is niet de bedoeling dat je daadwerkelijk de ziekte krijgt ten gevolge van een vaccin.
Men zegt al dat kinderen veelal geen (levensbedreigende) klachten ontwikkelen bij een besmetting met covid-19.
Ja, dat is hoogst uitzonderlijk, en de exacte reden waarom dat zo is blijft een raadsel. Vooropgesteld is dat kinderen minder vaak bestaande gezondheidsklachten hadden die de symptomen van CoViD-19 kunnen verergeren of levensbedreigend kunnen maken. Bijzonder genoeg laten de cijfers van de SARS uitbraak in 2003 en de MERS uitbraak in 2012 hetzelfde zien: kinderen lijken minder snel ernstige klachten te ontwikkelen van coronavirussen (SARS en MERS waren ook beide coronavirussen).

Het doet wat denken aan de waterpokken: een ziekte die de meeste kinderen zonder al te ernstige symptomen doorstaan. Wanneer de waterpokken pas op latere leeftijd voor het eerst voorkomt bij een persoon, zorgt dat vaak voor veel ernstigere symptomen en een sterk risico op ernstige complicaties zoals long- en hersenvliesontsteking. Maar SARS-CoV2 en waterpokken hebben verder niets met elkaar te maken.
Het lijkt mij dan dat in eerste instantie de kinderen niet de doelgroep zijn voor een vaccin.
Dat klopt; als er nu een vaccin op de markt komt, gaat het hoofdzakelijk bedoeld zijn om als eerste de risicogroepen immuun te maken, en kinderen horen daar voor dit virus niet bij. Maar dat is een uitzondering voor dit virus specifiek.

Voor alle andere ziektes waarvoor vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma zijn opgenomen geldt dat de ziekte in welk levensstadium dan ook levensgevaarlijk kan zijn, en dan geldt: hoe eerder immuun, hoe beter. Ook belangrijk is om je te realiseren dat, wanneer een vaccin pas op latere leeftijd wordt toegediend, de groepsimmuniteitsgraad daarmee ook zakt. Er zijn immers meer kinderen die in de groep 0 tot 3 jaar oud vallen, dan dat er kinderen zijn die in de groep 0 tot 1 jaar vallen.
Goede post. Een aanvulling: Corona virus heeft geen DNA, maar RNA. Maakt voor het verhaal verder geen verschil.
Veel dank voor de moeite dit zo helder uit te leggen. Ik wilde al deelnemen maar begrijp nu beter wat dit bijdraagt.
Ok.. dat is ook belangrijk. Lijkt met dat het medicijn er sneller gaat komen dan het vaccin. Ik denk dat ze sowieso in Nederland moeten wakker worden, NU!. Ik zie beelden uit Amsterdam/Rotterdam/Groningen waar het leven zijn gewone gangetje gaat. Ze zouden de situatie in België eens moeten bekijken. Iedereen blijft binnen omdat de situatie echt dramatisch is. Gezien de incubatietijd gaat er binnen 10 dagen een gigantische stijging zijn in de Nederlandse besmettingen en met als gevolg ook enorm veel doden. Sensibilisering is nodig. Rutte had zijn mond moeten houden over groepsimmuniteit. Lockdown komt er sowieso!
Lockdown lijkt het toverwoord maar is dat niet. Je mag nog steeds naar je werk, je mag boodschappen doen, etc. Dus het grootste deel van je dagelijkse activiteiten blijven hetzelfde als nu. Als mensen gewoon een beetje nadenken is een lockdown niet nodig. Maar dat betekent wel dat mensen eigen verantwoordelijkheid nemen en dat is moeilijker dan anderen de schuld geven.
Er is wel degelijk een verschil tussen onze mildere lockdown vs de groepsimmuniteit bij jullie.
trouwens nu gaan ze ook de max 1.5m regel invoeren bij jullie. De lockdown volgt nog geloof me.
Die 1.5 meter is er al een tijd
Die regel is advies pas vandaag zou je kunnen zeggen dat het geen advies meer is

[Reactie gewijzigd door tailfox op 22 maart 2020 23:53]

Eigen verantwoordelijkheid klinkt leuk maar is iets dat bewezen niet werkt. Standen in NL vol met mensen, tot zo ver eigen verantwoordelijkheid.
Je mag nog steeds naar je werk
Daar vergis je je in. Een lockdown zoals die in Nederland ons te wachten staat, betekent dat dat écht uitsluitend de kritieke arbeidsgroep, dus de winkelmedewerkers, de voedselvoorziening, enz. nog naar werk gaan omdat zij voorzien in de eerste levensbehoeften (en/of de infrastructuur die voor die voorziening noodzakelijk is). Alle andere sectoren, van bouwbedrijven tot autowasstraten, gaan dicht.
je mag boodschappen doen, etc.
Ja, maar er wordt wel op toegezien dat je niet 27 keer op een dag naar de supermarkt gaat. De uitwerking daarvan zal verschillen, maar het wordt geen plek om te socializen. Spullen pakken, afrekenen, en terug naar huis. Geen geleuter.
Als mensen gewoon een beetje nadenken is een lockdown niet nodig.
Als de afgelopen dagen één ding heel duidelijk hebben gemaakt, is dat een beroep op de individuele verantwoordelijkheid niet aankomt bij een te groot deel van de mensen. Dan maar het blik repressie openen, hoe spijtig dat ook is. Wederom geldt hier: een kleine groep idioten verpest het voor de rest.

Men blijkt helaas niet te begrijpen dat om een collectieve maatregel succesvol te laten zijn, ieder zijn individuele verantwoordelijkheid moet nemen. Maar het wordt meer gelezen als 'het grootste deel doet genoeg, dan hoef ik het niet te doen'. Als teveel mensen dat denken, krijgen we de praktijken zoals we dat afgelopen dagen hebben kunnen vaststellen.

Het is beschamend hoe slecht gedisciplineerd Nederland is.
Maar dat betekent wel dat mensen eigen verantwoordelijkheid nemen en dat is moeilijker dan anderen de schuld geven.
Precies, en als dat niet gebeurt, dan moet het maar zo.
Collectiviteit is toch al jaren naar de kloten?

Net zoals echt oog voor het individu, business first al tijden.

Het een zal vast komen door het ander. Want als ik het goed doe in een bedrijf dan is de pay-out enorm.
Ik ben krantenbezorger na een (geestelijke) instorting( en ja, ongelooflijk, maar je kan in amsterdam wonen met 5 krantenwijken, en daar je hypotheek/boodschappen etc van betalen)
Dit was een bericht dat ik eerder heb geprobeerd te versturen aan het management:
Helaas geen reaktie!

Van een Krantenbezorger:


Maatregelen die de krant momenteel hoort te nemen om besmetting van bezorgers
en door hen abonnees te voorkomen:

Het knelpunt is het depot, waar de kranten verdeeld worden, en mensen samenkomen.

1> Lever de krant op tijd aan, liever een half uur eerder.
De depothouder kan de boel tellen/verdelen, en moet daarna weggaan.
Als een half uur eerder niet mogelijk is, stel dan de uiteindelijke bezorgtijd uit.

2> Spreek met elke bezorger op het depot een afhaaltijd af
Je kan je tas in 5 minuten volladen, dus 12 bezorgers per uur.
Geef iedere bezorger dus een tijdslot.
Het is dan wel ophalen en wegwezen, evt communicatie kan per telefoon, email/whatapp.
Als het goed is is de depothouder bij het ophalen dan al verdwenen,
of is de bezorgtijd evt. verlengt.

3> Geen bijlagen. Bijlagen bijvoegen kosten veel meer tijd dan het 5 minuten tijdslot.
De evt zaterdag bijlagen gelijk drukken met de krant op gewoon krantenpapier.
Niet als apart boekje/invouwer maar als een katern.
reclame sowieso niet!
Er moet genoeg drukkerscapaciteit zijn door het afnemen van abonnementen de laatste jaren

4> Als een bezorger ziek wordt, melden bij alle abonnees in zijn wijk,
Van iedereen zijn immers adres/email/telefoon-gegevens bekend.

Tot slot, op de meeste depots zijn er minder dan 12 bezorgers, dus moet er geen echt probleem zijn,
Ik kom momenteel opzettelijk laat mijn kranten ophalen, in de hoop niemand tegen te komen.
(Wat meestal goed gaat)
Echter door onzinbijlagen zoals 18/03 van de postcode loterij bij de telegraaf
(die iedereen al 100x in de bus heeft gehad) trof ik toch nog 5 man aan.

Verdere, als krantenbezorger rij je iedere dag door weer en wind, en vat vaak een kou.
Ikzelf ben daardoor eigenlijk van oktober tot begin april continue verkouden, grieperig etc.
Hoe kan ik dan constateren dat?

Dat waren mijn gedachten

Groet Cor

Hier wordt uiteindelijk toch niets mee gedaan

[Reactie gewijzigd door bo-r op 22 maart 2020 20:29]

Economie gaat nog altijd voor. Dus reclame, onzinartikelen, etc, gaan voor op jouw en mijn gezondheid. Zolang elke ondernemer nog bljift denken dat zijn/haar onderneming vitaal/cruciaal is (en niet alleen voor de portemonnee van de eigen, zoals het te vaak wordt ogpevat, maar voor heel Nederland) gaat er te weinig veranderen helaas.
Een complete lock-down is mijns inziens niet echt nodig. Een lockdown is leuk om besmettingen uit andere landen te voorkomen, maar het virus is toch al in ons land en de buurlanden.

Er zijn twee getallen die zeer belangrijk zijn:
1) de groeifactor, dus hoe veel meer nieuwe patiënten zijn er iedere dag? Vooralsnog zien we dat we de meesta dagen 1,15-1,25 keer zoveel nieuwe patiënten als de dag ervoor hebben. Als dat getal eenmaal onder de 1,0 zit, is het ergste voorbij.

2) de reproductiefactor: het aantal nieuwe patiënten dat de gemiddelde patiënt infecteert. Ook daar is het getal 1,0 een belangrijk keerpunt. Als we daaronder komen, wordt de ziekte vanzelf kleiner. Vooralsnog ligt die factor rond de 2-3.

Een complete lock-down is niet vereist, op voorwaarde dat we die twee getallen onder de 1 weten te krijgen. We hoeven dus ook niet iedere individuele besmetting te voorkomen om de ziekte compleet uit te roeien. Als we driekwart van de infecties voorkomen, komt de reproductiefactor onder de 1,0 (ervan uitgaande dat die factor 2-3 accuraat is).

Als we allemaal blijven denken dat het 'slechts een griepje' betreft, zal de situatie heel ernstig worden. Als we ons allemaal aan de maatregelen houden, zal de impact hoogstwaarschijnlijk te overzien blijven.

Hier is een zeer interessante video die dieper op de wiskunde van zo'n virus uitbraak ingaat: https://youtu.be/Kas0tIxDvrg
Een lockdown heeft niets met het buitenland te maken, het is om interne besmettingen te voorkomen!

Bij een lockdown mag je alleen nog de deur uit om boodschappen etc te kopen - dus niet zoals die duizenden [censuur] lekker naar het strand, park of natuurgebied te gaan. Anderhalve meter afstand houden is voor die plekken waar je heen moet, dus niet voor de lol heen gaat.

Het enige verschil is dat bij een lockdown ze consequenties aan het niet binnen blijven kunnen verbinden, helaas lijkt dit nodig te gaan zijn door allen die de huidige maatregelen niet kunnen of willen begrijpen en opvolgen.
Zover ik het begrijp krijg je bij een lock-down te weinig groepsimmuniteit... Laat dat nou juist dat gene zijn wat noodzakelijk is. Lockdown is leuk en je drukt het even de kop in, maar zodra je het opheft, kan het virus (als het toch nog stiekem ergens rondgaat) weer even hard toeslaan.

En daarnaast denk dat een lockdown wel degelijk met het buitenland te maken heeft. Een wereldwijde lockdown zou zin hebben, maar niet het ene land wel en het andere land niet.
Groepsimmuniteit is een slap excuus om de economie niet te veel schade aan te willen doen. Voor je groepsimmuniteit hebt opgebouwd zijn er al een x aantal doden.
Hoe makkelijk dat ook is om dingen te zeggen zoals "Kennelijk is de economie belangrijker dan mensenlevens", is de de realiteit helaas heel erg hard. Je kunt een land wel op slot gooien, maar voor hoe lang? Totdat er geen corona meldingen meer zijn in Nederland? Na 3 maand is dat in Wuhan nu eindelijk zover, en dan? Iemand gaat tanken in Belgie of Duitsland, hup besmet begint het verhaal weer opnieuw.

De hele harde realiteit is dat we een economie hebben die dingen voor ons betaald zoals bijstand, WW, AOW, ziekenzorg etc. Als we Nederland op slot gooien totdat er een vaccin is (en dat is op zijn minst pas over een jaar) dan zijn we als we daar uitkomen een failliet land, dan hebben we geen zorgstelsel meer, geen AOW en WW en niemand is immuun voor COVID19 en we hebben geen geld meer om vaccins te kopen voor 17 miljoen nederlanders.

Dit is de harde realiteit waar we mee te maken hebben, er is hier geen makkelijke uitweg in.
En nu doen we de economie niet veel schade aan? Als ze de economie hadden willen beschermen dan hadden ze vanaf dag één dat er een corona besmetting in Italië was geregistreerd de risico groep moeten isoleren. Dan kon de hele economie zo goed als door draaien.
Dit is mondiaal, we moeten het mondiaal aanpakken!Zie https://medium.com/@tomas...nd-the-dance-be9337092b56
Groepsinmuniteit wordt in Nederland met succes middels diverse vaccins gerealiseerd, is zeker geen slap excuus.
Groepsimmuniteit zonder vaccin is een utopie. Waar het om gaat is op dit moment niet ineens zo veel mensen ziek te hebben die medische hulp nodig hebben.

Daar heeft een lockdown wel degelijk zin voor, namelijk voor een periode breng je nieuwe besmettingen zo laag mogelijk.

Wat je wel krijgt bij een volledige lockdown is dat zodra hey wordt opgeheven is dat er weer haarden zullen opsteken. Daarom verwacht ik ook tot het vaccin er is dat er uiteindelijk een cyclus komt van 4 weken lockdown, 1 week soepelere lockdown wat zich gaat herhalen tot het niet meer nodig is.

Dit zodat de zorg niet ineens zo'n grote vraag op zich gericht krijgt en je toch nog wat activiteit behoudt.

*mening van een ongeschoold iemand dus nemen met een gigantische lading zout.
Een lockdown is niet om het virus uit te roeien; het dient primair om over 1-2 weken de druk van de ziekenhuizen af te halen.
Hehe ! Bent me voor , plus er bij
Juist, en na een lockdown komt het virus gewoon keihard terug omdat het er nog is en mensen ineens weer met zijn allen op bezoek gaan.
Je kunt de mensen beter een boete geven bij samenscholing of bij het met zijn allen gezellig naar t strand gaan... gewoon Max 2 personen tenzij ze kunnen aangeven dat het een gezin betreft.
Een lockdown is gewoon 1 van de maatregelen die kan worden getroffen om té snelle stijging van het aantal ziekenhuis patiënten tegen te gaan. Die maatregel gaat er vast wel komen en waarschijnlijk ook niet eenmalig. De bedoeling van al deze maatregelen zijn enkel en alleen om ons zorgsysteem niet te overbelasten. Helaas is het lastig in de schatten wanneer bepaalde maatregelen ingezet moeten worden en al helemaal niet te weten hoe vaak. Uiteindelijk is dit allemaal ongekend en (gedeeltelijk) experimenteel omdat we nog niet eerder zo’n situatie hebben meegemaakt.

Daarom hebben we echter experts die hierover beslissen. Het is als een busrit en de chauffeur is de RIVM. Die bepaalt waar en hoevaak we stoppen om even bij te komen.
Wat ben je met groepsimuniteit als je gezondheidssector het aantal zieken niet aankan.. Verder is er bij een lockdown ook verspreiding en opbouw van die immuniteit, maar gestager. En dat laatste is dan weer belangrijk voor het eerste dat ik heb aangehaald
inderdaad. Zo moeilijk is het niet.

1. We moeten de aanwas van patiënten op de IC behapbaar houden . En daarbij hebben we een extra uitdaging omdat er in Nederland véél minder IC-bedden zijn dan in het omringende buitenland (belgië x2, Dld x4 per 1000 inwoners).

2. maatregelen hebben pas effect na 7 dagen of zo, dus je kunt het niet exact voorspellen.

conclusie: nu koste wat kost vertragen is een absolute noodzaak. Als de maatregelen "te goed" zouden werken kun je altijd nog versoepelen. Totaal onrealistisch scenario maar goed.
Er zit toch wel iets tussen geen lockdown en gelijk een lockdown voor de rest van het jaar in?

Er worden gewoon drogredenen gehanteerd door RIVM. Dat vind ik toch eng.

[Reactie gewijzigd door maxtrash op 22 maart 2020 21:13]

Dat groepsimunniteit idee is van den domme. Enfin natuurlijk gezien niet; want natuurlijke selectie. Maar doe maar hoor. Zal veel schelen aan de pensioenkas.

Wat de mensen achter dit idee niet schijnen te snappen is dat je op een gegeven moment (als er al heel wat besmetting is), de boel gaat lopen als een sneltrein. En capaciteit is niet perce het probleem, al leg je de mensen bij wijze van spreken in tenten. Het grote probleem is het tekort aan ventilators om mensen te beademen samen met een te kort aan medisch personeel dat nog in staat is te werken, laat staan die druk aan kan.

Maar we spreken binnen een maand nog eens.

Welke maatregel je ook neemt, de gevolgen laten altijd een week -14 dagen op zich wachten (incubatie)

En vertrouwen op gezond verstand van de massa hebben we in België in eerste instantie ook willen doen. (Het kleinste kind weet dat dit niet lukt).
Rekenen op groepsimmuniteit is eigenlijk gewoon opgeven, dat is jammer genoeg het plan in Europa. De lockdown is er om er voor te zorgen dat de ziekenhuizen niet overspoeld worden met zieken waardoor de mortaliteit de hoogte in vliegt (vergelijk de sterftecijfers van Italië en Wuhan met die van de rest van de wereld).

Het beste zou natuurlijk een wereldwijde lockdown zijn om het virus uit te roeien, maar zelfs een lokale lockdown heeft zin alleen al om de ziekenhuizen niet te overbelasten.
Een complete lock-down is mijns inziens niet echt nodig.
Gelukkig mag jij een mening hebben maar ben je niet verantwoordelijk voor de uitvoering van jou mening.

Je begin leuk met cijfers te werken maar vergeet dat je die cijfers met maatregelen kan beïnvloeden. Aangezien een besmetting pas na dagen zichtbaar gaat worden zullen jou cijfers plots kunnen veranderen en zijn ze niet meer als zodanig te beïnvloeden.

Je sluit af met diepere wiskunde van zo een virus.

Wat ik in je hele betoog mis is de mens, menselijkheid en dood. Verschil met griepje is dat de dood bij corona geen leuke snelle dood is, pijnlijk en lang. Maar misschien kun je daar ook wiskunde op los laten hoe lang het duurt, hoeveel pijn voordat iemand sterft. Dan kunnen we daar ook een cijfer aan hangen om te kijken of het nog acceptabel is. 8)7
Ja, die cijfers zijn weer te beïnvloeden via twee parameters:
1) het aantal personen waar een patiënt mee in contact komt
2) de kans dat zo'n contact tot besmetting leidt.

1 beïnvloed je door social distancing, quarantaine, werken vanuit huis etc.
Ook is dit te beïnvloeden door de lengte van de aandoening te verminderen middels het ontwikkelen van een medicijn.
2 beïnvloed je met name door afstand te houden en handen te wassen. Ook beïnvloed je dit door het hoesten te verminderen, wederom middels een medicijn.

Ja, ik kan ingaan op hoe tragisch de infectie is, hoe in Italië ouderen ziek worden, wegens triage niet behandeld worden, in isolement moeten blijven en traag, pijnlijk en eenzaam sterven en gecremeerd worden. Dat is echter niet de focus van de discussie; dat is namelijk de ontwikkeling van een medicijn en het inperken van de nieuwe besmettingen.
Je denkt cijfers te kunnen beïnvloeden en dat is exact het probleem. Er zit een vertraging tussen infectie ziekte en weer anderen kunnen infecteren.

Je hebt het nu al beïnvloeden door de ontwikkeling van een medicijn en hoe lang denk je dat dat nog gaat duren. Weken, maanden, tot die tijd is een eventueel medicijn totaal niet relevant.

Maar punt blijft je begint met cijfers en menselijk leed totaal vergeet
Nee, ik vergeet het menselijk leed niet. Het menselijk leed is te beperken door het aantal patiënten te beperken en de infectie binnen het lichaam zo klein mogelijk te houden, dus door een zo klein mogelijk aantal virusdeeltjes besmet te worden (door handen wassen en afstand houden). Dan heeft je immuunsysteem meer tijd alvorens er voldoende virusdeeltjes zijn om symptomen te veroorzaken.
Ik denk dat je je daar zwaar in gaat vergissen.
Waarom zijn Italie/Spanje/Frankrijk en zelfs wij België niet voldoende als voorbeeld?
We zijn hier echt redelijk snel in full lockdown gegaan en onze cijfers waren gisteren nog steeds verdubbeld. Het gaat nog tot woensdag duren vooraleer we een daling gaan zien, hopen we.

Ik ben er zeker van dat jullie binnen 10 dagen gaan achter over vallen van de cijfers en dan slaat de paniek toe. Helaas te laat. Superspreaders doen hun werk. 1 corona een tram en 20 mensen zijn besmet. Die incubatietijd maakt het virus ook krachtig in het verspreiden door hosts die het zelf nog niet weten dat ze besmet zijn. We wachten op de cijfers van Italie maar hun lockdown is al een week langer aan de gang en de cijfers blijven verdubbelen!

Maar hopelijk heeft de wiskunde gelijk :)
(nog) niet weten dat ze besmet zijn. Er zijn symptoomloze dragers.
Maar je eerste 1 a 2 niesjes komen onverwachts waar je ook bent op dat moment (en alle daarop volgende ook trouwens). Dus blijf met zn alle lekker thuis voordat je het weet heb je je vrienden en ouders van 60-90 jaar oud al besmet en dan is het huilen na de maaltijd.
Owja en kinderen zijn misschien redelijk immuun maar die niezen en verspreiden het net zo goed voor wie het nog niet wist.

[Reactie gewijzigd door SpitfireNL op 22 maart 2020 18:38]

Lekker makkelijk... en alle bedrijven dan? Weet jij wat de gevolgen zijn als bedrijven weken, zo niet maanden dicht zijn? Er zijn namelijk zat bedrijven die niet kunnen sluiten omdat ze niet gecompenseerd worden door de huidige regeling. E.e.a. kan op termijn leiden tot een faillissement van deze bedrijven.. dan hebben we het nog niet eens over de economische schade.. als alle mensen zich nou aan de maatregelen zouden houden had het uberhaupt niet zover hoeven komen..
En straks als de lockdown opgeheven wordt? Wat dan.. is het dan over?
Zal het antwoord vast geven: nee, dan is het er nog en slaat het later alsnog toe.
Neen maar dan kan de ziekenzorg het terug aan, de lockdown is niet echt om het virus niet te verspreiden maar om het gespreid te verspreiden zodat de ziekenhuizen en dergelijke kunnen volgen met de zorg.
De enige optie voor het mondiale probleem is een vaccin. Alleen dan kunnen we het stoppen.
Zo niet zitten we jaren in lockdown, tot het vaccin gevonden is. Die scenario's zijn er al!
Taiwan toont aan dat er ook een andere optie is: Vroeg testen en isoleren van mensen uit probleemgebieden heeft er voor gezorgd dat het leven in Taiwan er nog relatief normaal aan toe gaat. Te laat voor Europa nu, maar dat kunnen we wel beginnen doen eens de situatie terug onder controle is.
En hoe ga je die verspreiding dan tegen zonder een lockdown? Bij een lockdown mag gewoon niemand meer naar buiten als het niet hoeft. We zitten op dit moment op dezelfde morality rate per dag als Italie. En we weten allemaal wat daar nu aan de hand is..

Het probleem van de mens is dat het altijd een ver van onze bed show is totdat het dichtbij komt. Alleen is het dan al te laat. Dat is overduidelijk te zien in de landen waar het nu mis gaat.
Anoniem: 455617
@ikverhaar22 maart 2020 23:46
Er zijn twee getallen die zeer belangrijk zijn:
1) de groeifactor, dus hoe veel meer nieuwe patiënten zijn er iedere dag? Vooralsnog zien we dat we de meesta dagen 1,15-1,25 keer zoveel nieuwe patiënten als de dag ervoor hebben. Als dat getal eenmaal onder de 1,0 zit, is het ergste voorbij.

2) de reproductiefactor: het aantal nieuwe patiënten dat de gemiddelde patiënt infecteert. Ook daar is het getal 1,0 een belangrijk keerpunt. Als we daaronder komen, wordt de ziekte vanzelf kleiner. Vooralsnog ligt die factor rond de 2-3.
Deze twee factoren zijn eigenlijk hetzelfde; de groeifactor is een gevolg van de reproductiefactor. Indien de gemiddelde patiënt < 1 andere patiënt infecteert zal de groeifactor ook naar < 1 dalen (met een vertraging van de gemiddelde incubatietijd). En dan zal de epedimie inderdaad afnemen en uiteindelijk overwonnen worden.

Er zit echter een zeer gemeen addertje onder het gras. De statistiek die je aanhaalt is alleen van toepassing op het daadwerkelijke aantal patiënten. Het probleem is hierbij de ratio van bevestigde (geteste) besmettingen vs. het werkelijk aantal besmettingen. Deze ratio is niet exact bekend, en, nog belangrijker, deze ratio is geen constante (verschilt per land door verschillen in test richtlijnen en in tijd als gevolg van veranderende beschikbaarheid van testmaterialen).

Het gevolg is dat je makkelijk een vertekend beeld van de werkelijkheid kunt krijgen en dat zorgt ervoor dat je niet blind kunt afgaan op de groeifactor.
Een complete lockdown helpt om de idioten binnen te houden die nu nog overal massaal bijeenkomen. Natuurgebieden, bouwmarkten, milieustraten (afval), stranden, thuisfeestjes, met z'n vieren in de auto etc.. etc..

Gewoon 1 persoon per huishouden naar buiten voor hond uitlaten en boodschappen doen.

Als we niet luisteren komt er vanzelf een gebod. De regering heeft namelijk al genoeg gewaarschuwd. Telkens als er een waarschuwing komt met een dringend verzoek voor één ieder van de regering en die dan compleet wordt genegeerd door de idioten dan komt er vanzelf controle op door de uitvoerende macht; politie/marechaussee of misschien wel inzet van het leger.
Leger inzetten tegen de bevolking, pak jij de grondwet er even bij?
Waar staat dat dan? Noem eens het nummer van het artikel dat je bedoelt? Ik vind namelijk slechts vijf keer het woord "krijgsmacht" in de grondwet:
quote: Artikel 97
1 Ten behoeve van de verdediging en ter bescherming van de belangen van het Koninkrijk, alsmede ten behoeve van de handhaving en de bevordering van de internationale rechtsorde, is er een krijgsmacht.
2 De regering heeft het oppergezag over de krijgsmacht.
quote: Artikel 98
1 De krijgsmacht bestaat uit vrijwillig dienenden en kan mede bestaan uit dienstplichtigen.
2 De wet regelt de verplichte militaire dienst en de bevoegdheid tot opschorting van de oproeping in werkelijke dienst.
quote: Artikel 100
1 De regering verstrekt de Staten-Generaal vooraf inlichtingen over de inzet of het ter beschikking stellen van de krijgsmacht ter handhaving of bevordering van de internationale rechtsorde. Daaronder is begrepen het vooraf verstrekken van inlichtingen over de inzet of het ter beschikking stellen van de krijgsmacht voor humanitaire hulpverlening in geval van gewapend conflict.
2 Het eerste lid geldt niet, indien dwingende redenen het vooraf verstrekken van inlichtingen verhinderen. In dat geval worden inlichtingen zo spoedig mogelijk verstrekt.
Er staat nergens dat het leger niet binnen Nederland ingezet mag worden (en dat is maar goed ook; militairen helpen al meerdere malen enorm geholpen bij (dreigende) overstromingen). Er staat zelfs niet dat het leger niet tegen de eigen bevolking ingezet mag worden. Uiteraard wil niemand (inclusief de militairen zelf!) dat dat nodig is, maar ik zie niets in de grondwet dat het verbiedt.

Overigens, "het leger inzetten" betekent niet meteen "schieten op iedereen die niet meewerkt"!

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 22 maart 2020 20:46]

De krijgswet of staat van beleg is een noodtoestand die in werking treedt als het leger de rechtspleging overneemt van de burgerlijke autoriteiten. Tijdens de periode dat de krijgswet van kracht is, gelden vaak andere wetten dan normaal.
Leger inzet om kmar te ondersteunen ? Zie t probleem niet...
Zolang er niet staat wat die inzet in gaat houden staat er eigenlijk helemaal niks he...

En zeur niet , bierschuit heeft gewoon gelijk

[Reactie gewijzigd door hatex op 22 maart 2020 20:44]

Een lockdown is geen wiskundig principe. Het is vooral semantisch. Ieder land heeft weer z'n eigen invulling aan een lockdown. In feite zitten er ook weer geen hele grote verschillen tussen NL en België. Wat vooral zou helpen is groepjes mensen verbieden dichter dan 1.5m bij elkaar te staan. Een zogeheten lockdown is echt overbodig, vind ik. Inmiddels is de WHO het daarmee eens zo lijkt het. Ze spreken zich uit tegen zogeheten lockdowns. Laten we vooral nuchter nadenken en die maatregelen treffen die nodig zijn.

Veel mensen zijn voor een lockdown omdat ze zekerheid zoeken in onzekere tijden. Dan klinkt lockdown simpel en iets waar ze zich aan kunnen vasthouden. Maar zoals gezegd, er is geen definitie van lockdown. Het gaat erom dat je doelgericht de juiste maatregelen treft. Ik vind dat Nederland dit doet. Alleen sommige mensen zullen aangesproken moeten worden op fout gedrag en desnoods boetes uitdelen. Je wilt op dit moment ook niemand gevangen nemen. Let wel, een maatregel voor harde handhaving is simpel opgelegd. De uitvoering is een stuk complexer. De politie kan onmogelijk overal tegelijk zijn. En burgers onderling kunnen slaag raken omdat de ene groep vindt dat de andere groep regels niet naleven.

Rutte en het RIVM stellen dat er vanzelf op termijn groepsimmuniteit optreedt. Dit is feitelijk juist. Groepsimmuniteit is geen doel op zich, dat vindt Rutte ook niet. Maar ook hier, mensen zoeken graag vastigheid en willen de schuld bij iemand kunnen neerleggen, behalve zichzelf. Dan is Rutte een simpel doelwit. Dat is de psychologie die boven komt drijven als mensen onzekerheid ervaren en verklaarbaar gedrag. Daar zullen we de komende tijd mee moeten leven. En achteraf is altijd makkelijk praten, dan gaan we over een paar maanden ook weer zien, lezen en horen.

[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 22 maart 2020 15:55]

Inmiddels is de WHO het daarmee eens zo lijkt het. Ze spreken zich uit tegen zogeheten lockdowns. Laten we vooral nuchter nadenken en die maatregelen treffen die nodig zijn.
Heb je daar een bron van?
Die titel zegt net het omgekeerde van wat KoffieAnanas zegt..

"Top WHO official says coronavirus lockdowns alone not sufficient;
As more governments adopt lockdown measures, a top World Health Organization official said on Sunday such restrictions alone are not sufficient to contain the coronavirus pandemic
"

Daar staat : Alleen maar lockdowns invoeren is niet genoeg.

Naast lockdowns zijn er nog meer maatregelen nodig om het onder controle te houden.

edit: Een kijk van twee virologen tov. groepsimmuniteit voor Corona:
https://www.vrt.be/vrtnws...psimmuniteit-coronavirus/

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 22 maart 2020 19:33]

Precies. Een lockdown is een woord zonder inhoud.

Kortom, wat de WHO zegt. Het gaat niet om lockdowns (een lockdown uitroepen is niet genoeg), het gaat om de specifieke maatregelen die getroffen worden. Een lockdown uitroepen geeft een gevoel van schijnveiligheid.

Landen die een zogeheten lockdown hebben afgeroepen lopen extra risico. Die landen gaan op een gegeven moment verkondigen dat de lockdown over is. En gaan dan over op minder strenge regels. Echter, zodra de bevolking hoort dat een lockdown voorbij is, gaan ze massaal weer alles doen. Want, lockdown is voorbij.

Door de maatregelen zoals genomen door Nederland, en uitgelegd aan de bevolking, neem je de bevolking mee. Dan geldt zowel voor het opschalen, maar juist ook voor het afschalen.

Zoals gezegd, het gaat om de specifieke maatregelen. De WHO zegt helemaal niet dat landen een lockdown moeten invoeren, dat is namelijk een wassen neus. Het gaat om de specifieke maatregelen, die zijn het belangrijkst.

Bij een pandemie gaat het erom dat je vooral de replicatie onder de 1 brengt. Zonder maatregelen besmet gemiddeld 1 persoon 2 anderen. Als gemiddeld 1 persoon minder dan 1 ander persoon besmet, dan dooft de pandemie uit. De maatregelen zoals getroffen zoals geen handen geven, 1.5m afstand houden, etc zal moeten leiden tot een vermeerderingsfactor van veel lager dan 1.

Daarnaast is het cruciaal besmette personen te isoleren, en de personen met wie deze in contact is geweest ook te testen en ook te isoleren. Door met name het carnaval en mensen op vakantie in Italië is het aantal besmettingen zodaning geëxplodeerd dat deze maatregel nu lastig te hanteren is. Voor korte termijn wil je als overheid nu eerst controle en de besmettingen zo snel mogelijk omlaag krijgen. Daarna zul je individuele gevallen moeten isoleren.

NB. Helaas zijn er nog steeds tweakers die vinden dat alle maatregelen sowieso onzin zijn en dat er met de jaarlijkse griep meer doden vallen en dus dat het allemaal maar overdreven is. Ik denk dat we ons vooral daar zorgen om moeten maken...

[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 22 maart 2020 19:57]

Zie ook https://medium.com/@tomas...nd-the-dance-be9337092b56 over hoe je e.e.a. onder controle houdt.

Dit is mondiaal, we moeten het mondiaal aanpakken!

edit: verkeerde URL copy/paste

[Reactie gewijzigd door jcvw op 22 maart 2020 21:50]

Bij mij in het dorp is het sinds de zomer niet zo druk op straat geweest. Ik begrijp het totaal niet wat deze idioten allemaal aan het doen zijn, kids zou ik nog kunnen begrijpen, maar het zijn voornamelijk volwasse dwazen die rond lopen als kip zonder kop. Ik woon met een kanker patient en ik heb me de afgelopen week hier zo aan geirriteerd
Ik woon in Rotterdam en het is hier echt rete rustig op straat...

Ik ben het met je eens dat de 'sense of urgency' wel wat hoger mag worden bij mensen.
Ze zouden de situatie in België eens moeten bekijken. Iedereen blijft binnen omdat de situatie echt dramatisch is.
Ik weet niet in welk België jij vertoeft, maar daar waar ik de afgelopen dagen ben geweest is dat absoluut niet het geval. Iedereen loopt gewoon nog lekker rond en wanneer bepaalde dingen verboden worden dan steekt men massaal de grens over.

Jouw houding is wat mij mateloos irriteert op het Belgische nieuws. België doet het niet beter dan andere landen, maar ze zitten wel met het vingertje naar ieder ander land te wijzen dat ze het niet goed doen. Houd daarmee op. Ook het nieuws dat Nederlanders de grens overtrekken om goedkoop te tanken, daar gaat het dan 15 minuten over in het nieuwsbulleting en dan wordt er tussen neus en lippen in 10 seconden vermeld dat Belgen naar het buitenland gaan om daar hun vrijetijdsactiviteiten te kunnen beoefenen. Houd daarmee op. Ik vind het sowieso erg kansloos als je ten tijde van een humanitaire crisis jezelf alleen maar boven anderen gaat plaatsen en doet alsof je beter bent, maar in België is dat op dit moment wat heerst.

[Reactie gewijzigd door Fidesnl op 22 maart 2020 16:06]

Ik woon op 500m van de grens van Nederland. En alle binnen wegen zijn geblokkeerd en de hoofdwegen staat de politie. €500 boete. Ook staan er overal camera's. Dus hier bij ons is de grens goed dicht.
Ik begrijp je punt helemaal niet, snap zelfs niet waar je dit vandaan haalt.

Er is in België letterlijk niemand die ook maar een cent geeft om hoe het in NL gaat , laat staan dat er vanuit België officiële kritiek komt op NL/andere landen ( behalve dat ene ding met de brandstoftoeristen).

Nederland heeft nu eenmaal gekozen voor een radicaal andere aanpak, dat constateren wij als Belgen en verder is dat jullie eigen zaak. Het enige punt dat wij daaromtrent -terecht- maken is dat die andere aanpak geen vrijgeleide mag zijn voor Nederlanders om hier te komen doen wat ze willen, het is niet omdat het bij jullie nog mag/mocht dat dat hier ook het geval is.
Dat grenshoppen is in beide richtingen uiteraard een slecht idee. De Belgisch-Nederlandse grens is intussen gesloten voor niet-essentiële verplaatsingen en er zijn barricades geplaatst.
[...]
Ik weet niet in welk België jij vertoeft, maar daar waar ik de afgelopen dagen ben geweest is dat absoluut niet het geval. Iedereen loopt gewoon nog lekker rond en wanneer bepaalde dingen verboden worden dan steekt men massaal de grens over.
En krijgt een vette boete+ de wegen naar NL zijn afgezet.
In Brussel hangen drones die 3-talige boodschap spuien.
Waar ben jij dan de afgelopen dagen geweest? Als Nederlander kom je niet binnen tenzij het voor werk of noodzakelijk is? De grenzen zijn zo goed als gesloten met Nederland. Hier in Belgie mogen de eigennaars van 2de appartement aan zee het ook niet bezoeken. Iedereen wordt teruggestuurd. Regels zijn hier wel veel strenger dan jij laat uitschijnen. 100den pv's per dag worden er uitgeschreven aan mensen die met 3 of meer over straat lopen en niet onder één dak wonen. 1 per 1 binnen in supermarkten, maximaal 30 minuten om je boodschappen te doen, ect..
De grenzen zijn alleen gesloten tussen 9-17u buiten die tijden staat er überhaupt nergens een controlepost, daarom is het hele verhaal van "grenzen sluiten" wat de Belgische overheid roept, maar een schijnvertoning.

Daarnaast zijn de grenzen alleen gesloten voor toeristische activiteiten. Het bezoek van vrienden en familie is gewoon toegestaan (ze laten je voor die reden in ieder geval gewoon de grens oversteken).
Je MAG geen vrienden en familie bezoeken!
BS wat je vertelt!

Familieleden hebben hier geen contact meer!
Enkel die personen die als één gezin onder één dak leven.
Ik heb zelf mijn ouders ook al 10d niet meer gezien. Mijn kinderen ook niet omdat ze in Q zitten bij de moeder want die had een verhoogde temperatuur, wat dan weer een nieuw risico vormt.

Ik heb contact met mensen in Italië en daar is zeer erg en eng.
Niemand komt daar nog buiten, enkel voor een snelle wandeling of boodschappen.
Het sociale leven is tot nul herleid.

En als er toch nog massaal na 17u over de grens gereden wordt zijn het allemaal onverantwoordelijke mensen.

De cijfers zullen duidelijk zijn na 2 maanden en dan komen we nog wel op terug.
Wie van jullie twee woont er nu daadwerkelijk in België? Ik ben een beetje lost in deze discussie.
Ik woon in België, heb eigen bedrijf in NL.

Zaterdag, was het geen probleem.
sinds vandaag bij grens in NL Limburg naar BE Limburg, eerst afslag over de grens, snelweg dicht, controle wat je komt doen. Ben je even gaan shoppen als BE in NL heb je een probleem, misschien nu nog waarschuwing.
Ik had netjes loonstrook bij met NL bedrijf er op en mijn BE adres. Dat was geen probleem, woon werk mag nog, de rest mag niet meer. Dus als BE moet je ook een geldige reden hebben als je weer terug naar BE wil. ff tanken, boodschappen doen, vergeet het maar, alleen woon-werk mag vanaf vandaag nog.
Om het coronavirus te bestrijden, zijn de grenzen 24/24 tussen België en Nederland gesloten voor niet essentiële verplaatsingen.
Dat wil zeggen dat je enkel over de grens mag voor je werk en voor een medische of familiale noodzaak. Bezoek aan vrienden valt hier niet onder. Bezoek aan familie alleen uit noodzaak om assistentie te verlenen.

Gelieve geen onwaarheden zoals hierboven te verspreiden.
Jij woont in België ? Jij weet dit omdat.

De realiteit heb ik vandaag al meegemaakt van NL naar BE en weet dus gewoon wat de echte realiteit is. Niet van iemand die maar wat roept.
Tip: kijk even het 1limburg nieuws van 19u30 vandaag. Daarin is met camerabeelden vastgelegd wat ik eerder beweerde :)
Oh we hebben dus een 9 tot 5 mentaliteit controle.

Eens kijken, zit nu op google maps te kijken file en zie daar zie gewoon bij 1e afslag over de grens 19:15 een file staan. exact waar vanmorgen ook een controle was. Woon in België werk in Nederland en kan je garanderen dat sinds vandaag die controles zo zijn dat je er alleen inkomt als je kan aantonen in Nederland te werken. was al gewaarschuwd dus had mijn loonstrook vandaag bij, Nederlands bedrijf, Belgisch adres anders kom je er niet in. Vrachtverkeer is wel uitzondering. Heb het dus zelf vanmorgen rond 10.30 terug naar België nog mogen meemaken.
Snelwegen zijn ook uitgestorven aan de grens.
Zou ook eens zoeken want kleinere overgangen worden sinds vandaag met barricades geblokkeerd, containers en zo, zodat je alleen via de grotere overgangen er in of uit kan.

Bezoeken van vrienden, familie kun je sinds vandaag ook vergeten.
ij vindt nog hier en daar een gaatje, proficiat. Belgie zit in lockdown en jullie gaan sowieso volgen.
Ik heb net een vergelijking gezien tussen NL en Italie. Dag 6 en het dodenaantal loopt gelijk op met italie! Zij zaten ook maar aan 140 doden na 6 dagen. Als je die curve gaat volgen gaan er zich nog veel drama's voltrekken. https://ridderkerksdagbla...met-corona-itali-achterna
Wat je je punt gewoon lekker tanken in BE of omgekeerd BE lekker shoppen in NL ?
Mee eens. Ik vond de toespraak van Angela Merkel veel pakkender en beter uitleggen waar het op staat. (YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=TgC2TzvIRY8 )
Nederland heeft meer besmettingen en doden dan België. België neemt drastische maatregelen om de verspreiding in te dammen en de patiënteninstroom in ziekenhuizen onder controle te houden terwijl in Nederland mensen nog volop het virus aan elkaar door kunnen geven.

Officiële statistiekenkaart van John Hopkins University: https://www.arcgis.com/ap...740fd40299423467b48e9ecf6

Ik hoop dat het Verenigd Koninkrijk en Nederland snel hun strategie aanpassen voor hun eigen goed, kwestie van Italiaanse scenario's af te kunnen wenden.

[Reactie gewijzigd door lazyduck op 22 maart 2020 16:18]

Leuke cijfers, maar in België is dus 0,034 procent van de bevolking besmet, in Nederland is dat 0,026 procent van de bevolking..... In België zijn er dus ongeveer 30% meer besmettingen per inwoner.
In het VK is het "maar" 0,008 procent van de bevolking.
Ter vergelijking, in Italie is bijna 0,1 procent van de bevolking besmet.
Zag gisteren gewoon belgen boodschappen doen in Nederland alleen de nederpander komt Belgie niet in.
iedereen blijft binnen ? Denk het niet. Winkelen = geen discipline, het is eerder je doet maar wat. Afstand houden, nee ik moet hamsteren... Daarstraks gaan wandelen in het veld achter ons, 2 wielerterroristen dat dachten dat ze gingen meedoen aan de komende tour de France deden zelfs nog geen moeite om wat afstand te houden, ik heb zelfs nog bijna moeten opzij springen of die ezels hadden me aangereden. Hadden de kinderen er niet bijgeweest had het niet zo leuk afgelopen voor die 2 ezels. De buren gaan rustig op bezoek bij elkaar,. De meeste allochtonen trekken er hun geen bal van aan en organiseren zelfs nog familie bijeenkomsten. Meer dan 50% van de opgenomen mensen in Limburg is van allochtone afkomst. Als het aan mij zou liggen zou het veel strenger zijn. De meesten denken nog altijd mij kan het niet overkomen: ik ben gezond ... daarom dat kanker zoveel doden maakt omdat je het meestal te laat te weten komt. Na de krokusvakantie mocht iedereen rustig blijven verder doen en daa is het grote probleem ontstaan, al de teruggekeerde reizigers. Ik ken mensen die echt me5 schrik zitten, ex collega heeft hiv van in de jaren 90 ( compleet dormant), dochtr van een vriendin heeft een immuniteitsziekte, ouders die hartproblemen hebben. Ik ken genoeg mensen die in het UZ Leuven werken, deze lachen er zelf niet mee. Zonder “lockdown” zal de zorg op een gegeven moment het niet meer aankunnen en dan moet er gekozen worden wie gaan we redden. Door middel van een lockdown bestaat de kans dat dit niet nodig is en iedereen de zorg kan krijgen die nodig is. Tevens wordt de kans op een remedie alsmaar groter. Dus hoe langer je het kan uitstellen hoe meer kansen je de mensen kan geven.
Dit heet een anti-viral.
Nee, dan spreken we over een medicijn (symptoombestrijdend middel). Een vaccin zorgt ervoor dat immuniteit wordt opgebouwd doordat deeltjes van het virus in een vroeg stadium herkend worden wanneer het virus het lichaam binnenkomt. Bij een vaccin worden deeltjes van de ziekteverwekker of verzwakte vormen aan een persoon blootgesteld. Een vaccin zal alleen voordeel hebben bij personen die nog niet ziek zijn geweest door deze variant van het virus. Met dit medicijn kunnen symptomen van de ziekte veroorzaakt door het virus bestreden worden totdat het lichaam het virus zelf heeft uitgeschakeld.

[Reactie gewijzigd door Vraaggast op 22 maart 2020 15:33]

ik ben geen expert, maar als symptoonbestrijding is het niet effectief toch?
Eens een virus cel in je lichaamscel zit dan heeft kan het daarbinnen dupliceren en zichzelf kopiëren.

Dit is volgens mij (weer, een lekenmening) dus wel iets dat preventief werkt ipv reactief.

Iemand die wat beter is ingelicht en me kan corrigeren?
Virussen kunnen zichzelf niet dupliceren, het zijn geen bacteriën en dus ook geen cellen. Dus als je kunt voorkomen dat ze zich in 1 van je eigen cellen kunnen stoppen is dat wel zeker effectief.
Hoe minder virussen er zijn, hoe minder kans zien cellen te infecteren, hoe minder het lichaam zelf hoeft te doen. Zie het als een reserve bataljon dat een keerpunt(de overwinning) sneller kan helpen forceren.
Voor zwakkere(ouderen) mensen met verminderde immuniteit, kan dit verschil tussen dood/leven betekenen
Niet echt.
Een vaccin is een eiwit wat erg lijkt op een ziekteverwekker, maar je niet ziek maakt. Wel gaat je lichaam er mee ana de slag om antilichamen te maken tegen dat eiwit. Als de echte ziekteverwekker dan je lichaam in komt, herkent je lichaam dat en zal veel sneller antilichamen daar tegen kunnen maken.

Als ik het stukje van ikverhaar lees wordt er nu gezocht naar stoffen die lijken op de eiwitten die op jouw lichaamscellen zitten waar het virus aan hecht bij het binnendringen. Als je die stoffen injecteert in jelichaam, dan gaan die op de bindingsplaatsen van het virus zitten zodat het niet meer bindt aan je cellen. Afhankelijlk van het stofje krijg je dan een competittie tussen dat stofje en de eiwitten op je cellen.
Zo dringen er minder virussen je cellen in, wordt je minder ziek en heeft je immuunsysteem meer tijd om antilichamen te maken tegen het virus om het echt op te ruimen.
Zou je alsjeblieft een link kunnen geven over dat het zojuist gevonden virus eiwit? Ik wil graag mijn website bezoekers hierover inlichten en aansporen mee te doen met folding@home. Ik kon het nieuws zelf niet vinden.
Dank je! Hopelijk kan ik een paar honderd gamers aan het werk zetten.
Just an FYI, voor de gene die hier niet bekend mee zijn. Grid computing bestaat al tientallen jaren, BOINC is een goede client waar je veel projecten kan steunen. Rosetta@home helpt bijvoorbeeld ook mee voor COVID-19 protein folding.
Als eerste excuses voor voor mijn gebrekkig Nederlands schrijven .

Dit wordt het nieuwe Manhattan project! en hopelijk kunnen we het vaccin versnellen.

Het is jammer dat we niet hebben geleerd van de Sars/Mers uitbraak want dat vaccine had er allang moeten zijn. Aangezien dit virus voor 82% gelijk is aan Sars. En samen al 30 jaar oud zijn.

Virologen wisten dat dit virus levensgevaarlijk was voor de mensheid en kon muteren naar een sterkere variant en hebben naar mijn mening gefaald met het bedwingen en controleren van het virus en natuurlijk ook de geheimzinnigheid van China tot 2 x aan toe eerst Sars en nu Carona hebben niet geholpen .
Met het vertellen van leugens dat het niet overdraagbaar was van mens tot mens.

De Amerikanen zijn triljoenen kwijt en zijn echt boos op China.
Dit grapje kon nog wel eens oorlog betekenen in de toekomst.
Ik vrees het ergste voor de amerikanen 52% heeft daar obesitas en lopen naar mijn mening extra risico.

Gelukkig ook goed nieuws er zijn teminste 20 Vaccins in ontwikkeling waarvan 1 uit Duitsland. gebasseerd op het SARS virus loopt 4 jaar voor op de rest. Waarchijnlijk het bedrijf dat Trump wilde kopen.

Er wordt al gechiedenis geschreven met hoe snel vaccines al in de pre test fase zitten. Normaal duurd dit jaren!

Het is jammer dat er in nood wel opeens goed samengewerkt kan worden, nu lopen we weer achter de feiten aan.

En de oorzaak is nog niet opgelost mensen slachten nog steeds op de open markt exotische dieren denk aan gevogelte/ vleermuizen zonder enige vorm van bescherming.
Dat soort beesten zijn natuurlijke host van virussen en kunnen zo dus overspringen van dier naar mens en muteren. En een pandemic veroorzaken.
Dat soort markten moeten per direct wereldwijd gesloten worden om herhaling te voorkomen in de toekomst.

En ook dit had allang moeten gebeuren.
Dat het al lang had moeten gebeuren lijkt me nu achteraf duidelijk.
Maar hoe verander je een cultuur waar dit normaal is. Een cultuur waar tijgerbotten potentie betekenen en waar vleermuizen en weet ik wat eten ook normaal is.

Laten we ook niet vergeten dat China het in het begin in de doofpot gestopt heeft. Er was een dokter die gewaarschuwd heeft maar ja overleden en zijn gelijk gekregen. Nu zit de rest met de gebakken peren.

Het enige waarop je moet hopen is het voordeel van het totalitair regime in China, dat ze maatregelen nemen deze markten geheel te verbieden.

Wat dit nu wel zichtbaar maakt is dat we feitelijk al totaal afhankelijk zijn van China. Autofabrieken liggen al stil, geen onderdelen uit China. De mondkapjes komen uit jawel China. Ga zo maar door.

De honderden miljarden aan schade moeten straks opgehoest worden, bedrijven naar de klote. Zo zie je wat de impact van een paar vleermuizen met een ziekte aan de andere kant van de wereld kan zijn. Honderden miljarden schade.
Dat noemen ze triljoenen en dat is ook meteen de reden dat die markten gesloten gaan worden in de toekomst.
Als dit te lang duurd is het 1929 all over again. Waar uit uiteindelijk de WW2 is uitontstaan.

Mensen snappen de ernst van deze situatie niet helemaal we zijn in oorlog met een gemuteerd virus dat heel graag wilt blijven leven.

Om maar even een vergeten Pandemie te noemen, vergeten omdat het grote nachtmerie was
Influenza 1918 een gemuteerd griep virus schatting tussen 50 miljoen 100 miljoen doden.
Gelijk aan 200 miljoen in deze tijd. Meer dan ww1 ww2 bij elkaar.
En toen was er geen eens vliegverkeer.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik echt in schock ben hoe snel dit gegaan is in een modern tijdperk.
Dit virus verspreid zich zo snel het is zo besmettelijk ik ben echt weg geblazen.

[Reactie gewijzigd door Ladiesman777 op 22 maart 2020 19:54]

Stiekem ben je in de war met BOINC, Berkeley University. Dit is van de Pande-groep, van een wetenschapper (:
Zoek eens op folding@home in de google play store en je krijgt boinc. Die boinc app is de vervanger van de oude folding@home app.
Indien de "correcte" oplossing wordt "berekend" dan wordt dit een serieuze kandidaat voor medische wetenschappers vwb de genezing van COVID.

Er zijn wel verschillende "pogingen" voor nodig, en de berekening is "intensief".
Voor wie zich afvraagt of men daadwerkelijk iets bereikt met folding@home , op reddit staat een draadje waar men hier redelijk diep op ingaat:

https://www.reddit.com/r/...ly_accomplished_anything/

Verhaal is wat minder zwart / wit dan je zou geloven.

Maar het is in ieder geval niet zo dat je je computer aanzet, meerekent met een corona project, en actief aan een oplossing meewerkt. Zo simpel is het helaas niet.
Waarom komt er niet evenredig zoveel rekenkracht bij? met meer dan 10x het aantal users?
Naast zoals bovenstaand genoemd dat nu ook de minder krachtige systemen vaker zullen worden ingezet is er tevens een capaciteitsprobleem waar hard aan gewerkt wordt.
Op een normale dag haal ik met een 2080ti ongeveer 2.5 miljoen punten. Nu is dat ongeveer 1.7 a 2 miljoen. De kaart stast helaas vaak genoeg stil omdat hij geen werk krijgt.
Omdat niet iedereen een Core i9 of threadripper ter beschikking heeft. Ik zou zelf hoogstens mee kunnen doen met een i7-4770HQ. Prima CPU voor Dev werk, maar voor compute is het een ander verhaal.

Folding@home is van oudsher een project voor BioNerds geweest. Mensen die van computers houden en toevallig iets met biologie doen, of die het heel vet vinden om met hun Computerkennis bij te dragen aan gezondheidszorg.

Wat je nu ziet is dat jan en alleman met een computer ook mee gaan helpen, en dat kunnen dus inderdaad ook Celeron, APU's of Core M CPU's zijn.
Ik doe ook met mijn oude cpu en gpu's mee. Zou het helpen dat een oude Titan ook gemaakt is voor berekeningen buiten gamen?
Tuurlijk helpt het. Ieder beetje rekenkracht is mooi meegenomen. Een Titan is in dat opzicht ook geen magere videokaart of IGP. Daar kan je best nog wat werk mee verzetten.
Omdat de mensen die al redelijk at rekenkracht tot hun beschikken hadden dit waarschijnlijk al deden. Veel minder krachtige computers zullen nu ook meedoen.

Nog even een mooi iets van de nieuwste folding@home applicatie, je kan hem gewoon ook draaien tijdens het gamen. Het programma berekent alleen als de pc idle is, oftewel je hebt er geen last van.
Je kan instellen hoe zwaar die rekend, en of je het alleen als hij idle is of altijd.
Het gaat hier niet zozeer om het aantal gebruikers, maar ook om de gebruikte hardware. Niet iedereen heeft een even krachtige pc.

Waarschijnlijk waren het vooral enthousiastelingen (vermoedelijk met krachtige hardware) die aan folding deden. Dat is met de komst van het coronavirusproject ongetwijfeld wat meer 'mainstream' geworden.
Het werk moet ook verdeeld en gevalideerd worden
Waar blijven de bedrijven?
Kantoren vol computers die niet gebruikt worden.
Laat maar zien dat bedrijven vóór zijn zou ik zeggen!
Bij mij op kantoor ook maar het zijn allemaal thin clients...
Bij ons ook maar het zijn er wel 2000....
Genoeg kantooromgevingen waar de IT-infra dichtgetimmerd zit. En om nou juist wijzigingen uit te gaan voeren, met mogelijke storingen tot gevolg, tijdens een periode waarin we massaal thuis moeten blijven? Mm. Nee, dan maar niet.
Zelfde voor hogescholen waar pc-lokalen zijn met een 40-50 tal pc's die nu niks te doen hebben.
Hou er ook rekening mee dat dit niet zonder andere impact gaat. Al deze rekenkracht kost ontzettend veel energie en dat heeft natuurlijk ook weer impact op het milieu bv. De pc's die idle staan verbruiken vele malen minder stroom dan een pc die continue staat te rekenen.
Er liggen wereldwijd nu zoveel bedrijven plat dat de impact van dit project te verwaarlozen is.
Het milieu is altijd belangrijk...
Ik hoop dan ook dat de bedrijven die hun hardware lenen gebruik maken van groene stroom uit hernieuwbare bronnen.

[Reactie gewijzigd door _AvA_ op 22 maart 2020 23:41]

Voeg dan ook even het argument erbij voor je uitspraak.
Iets van: Alle hernieuwbare energie is een variatie van zonne-energie die chemisch opgeslagen wordt.
Zon + CO2 -> Boom -> verbranding = Electriciteit + CO2
Zon + Water -> Waterstof + Zuurstof -> Verbranding = Electriciteit + Water
Enzovoorts.
Want alleen je uitspraak nodigt alleen maar negatieve reactie uit.

Alle andere bronnen zijn niet hernieuwbaar.
Olie
Kern

Valt wind en zonnepaneel onder hernieuwbaar?
Vallen die niet onder andere categorie?
Jups, heb hem nu ook draaien. Naast thuisblijven is dit het weinige wat we kunnen doen denk ik...
Same here, gebruikt maar 50% GPU power, ik sla wel een dagje gamen over om te helpen ;-).
Is dit alleen voor gpus? Of ook voor cpus?
Momenteel, wat ik gelezen heb is dat als je alle ziektes doet dan gaat merendeels naar Corona.
Volgens Folding@Home is meer GPU kracht nodig dan CPU kracht.
Momenteel, wat ik gelezen heb is dat als je alle ziektes doet dan gaat merendeels naar Corona.
Volgens Folding@Home is meer GPU kracht nodig dan CPU kracht.
Dat komt omdat GPU cores veel efficiënter dit soort taken kunnen uitvoeren. :)
En dat maakte toen je vroeger nog kon kiezen dat iedereen de gpu client draaide en niet altijd de cpu client. Maar er zijn ook taken die enkel op een cpu uitgevoerd kunnen worden omdat deze te complex zijn voor een GPU. Het Corona onderzoek kan blijkbaar grotendeels op gpu uitgevoerd worden.
Van wat ik heb gezien betreft het voornamelijk GPU. Je kan in FAHcontrol je CPU uitschakelen als je alleen je GPU kracht wilt doneren. Dát is wat ik doe, gezien ik een GTX 1070 heb die wel redelijk wat kan folden maar ik liever niet m'n ouwe 6 core Xeon van bijna 10 jaar oud onnodig belast ('t is een 45nm part die enorm veel hitte produceert en stroom vreet... ik wil best helpen maar dát zou gewoon zonde van de stroom zijn). :)
Moet je n's naar de CUDA cores kijken (als je Nvidia hebt). Die gebruikt hij om te rekenen..
Voor AMD is het de noemer "Compute 1"
Taskmanager geeft een vertekend beeld, qua GPU usage.
Heb me hier op het forum laten vertellen dat wat Taakbeheer vertelt over je GPU niet altijd klopt. Ik had ook +-50 % belasting van m'n GTX 1050 in Taakbeheer, maar MSI Afterburner zegt dat hij 100 % belast wordt.
Mooi, net geinstalleerd, en me bij team 1288 Netherlands aangesloten !!
Inderdaad wel jammer dat er niet een alleen "Corona" optie is, alleen all diseases.

[Reactie gewijzigd door martijnmaas op 22 maart 2020 15:33]

Wel even aanmelden bij team 92, onze eigen Dutch Power Cows! }:O
Dutch Power Cows
Even snel info vraagje; hoe werkt de 'idle' optie hier? Wanneer wordt de pc als idle gezien? Geen acitiveit, muis beweging/browsen, extreem lichte game etc.
Zodra je de PC belast krijgt dat voorrang op de foldingathome service, wat dat ook is.
Kak doe ik !!

Gedaan !! _/-\o_

[Reactie gewijzigd door martijnmaas op 22 maart 2020 16:43]

Gedaan! 2080 op full.
COVID-19 heeft wel de hoogste prioriteit in de Any Diseases lijst. Dus als er COVID werk is, krijg je het ;)
Momenteel wordt onder "all diseases" met voorrang aan corona gewerkt, zolang er workunits voor zijn. Je zult dan ook zien dat 'ie het corona project pakt :)

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 22 maart 2020 21:57]

Let wel op dat de servers die de workunits uitdeelt, regelmatig kuren heeft door de vergrote populariteit van het project. Ben ook sinds een week begonnen maar heb tijdens het thuiswerken al meerdere keren gehad dat er wel verbinding met de servers gemaakt kon worden maar dat je simpelweg niets terug kreeg.
Er word momenteel overleg gevoerd (als ik ltt moet geloven) om meer servers neer te zetten met hogere doorvoer snelheden.
dus dit probleem word hopelijk minder, maargoed liever een bottleneck dan geen gebruikers,,
Als de server het niet aankan heb je Rosetta@home als alternatief. Die werken ook aan een oplossing voor het Coronavirus.
Ik heb zelf een ander probleem (luxe probleem)
Ik moet het in een VM draaien omdat er geen werkende client voor mijn host-OS is.
En zonder GPU passthrough betekend dat CPU only, en er zijn niet zoveel opdrachten voor CPU only ;(

Ach ja alle werk wat ze me toegooien wordt nu opgevreten door de helft van een Ryzen 3700 :Y)
Ik help mee aan Folding@home tegen COVID-19 en zit wel bij team PCMR. Mooie cijfers in elk geval, maar ik mag mijn PC niet 24/7 laten draaien. 1 tip voor de makers:
Maak een app voor android en misschien IOS, je zult er veel gebruikers bij krijgen.

[Reactie gewijzigd door Ludwig005 op 22 maart 2020 20:22]

Er is ooit een f@h client voor Android geweest, door Sony ontwikkeld, maar daar is een paar jaar terug de stekker uit getrokken.

Ik ga de regeltjes nu even niet opzoeken, maar iets zegt me dat een iOS-versie nooit door Apple goedgekeurd gaat worden.
Rosetta@home heeft wel een Android versie maar is wel in beta.
folding@home heeft meer baat bij een gpu voor berekeningen
rosetta@home gebruikt je cpu voor berekeningen (via Boinc)

je zou alle twee tegelijk kunnen draaien als je zou willen
Er zijn wel andere BOINC projecten die de GPU gebruiken, zoals GPUgrid
Weet je zeker dat je ze gelijk kan draaien? Ik zie namelijk geen download voor Folding@home voor BOINC. (Vroeger volgens mij wel, zo heb ik BOINC ooit ontdekt)
Omgekeerd staat het ook niet bij de BOINC projecten.
folding@home zit niet op boinc alleen rosetta@home
folding@home heeft zijn eigen launcher en ik draai alleen met de gpu voor folding@home vanwege het meer baat hebben bij een gpu
om dit te wijzigen in folding@home ge je naar:
advanced control - configure - slots en dan de cpu slot verwijderen
zo kan ik dus folding@home op de gpu draaien en rosetta@home op de cpu tegelijk

hou er rekening mee als je dit mocht gaan doen dat je wel zorgt voor voldoende koeling en dat je voeding dit ook probleemloos aan kan
aangezien beide dan 100% worden belast

[Reactie gewijzigd door snarfj op 22 maart 2020 20:12]

Zorg ervoor dat je computer goed gekoeld is: belasting op de CPU is vergelijkbaar met stresstests als Prime95. M'n AMD 3900x gaat naar 75 graden op 4Ghz per core met een goede waterkoeling op max.

RTX 2080s gaat eveneens naar 75 graden.

GPU is alvast véél sneller dan CPU: zowat een factor 7 voor de workloads tot nu toe.

Folden maar!

[Reactie gewijzigd door TheBlackbird op 22 maart 2020 17:18]

75 graden is toch goed, die dingen kunnen toch tot 99 voordat ze throttlen en slijten?
Had er op mijn laptop idd last van, heb BOINC daarom gecapt op 50% tijd 50% kracht, blijft nu onder de 70 graden.
GPU lijkt wel goed te koelen, maar maakt dan zo'n herrie op 50% blijft hij onder de 70 graden.
In overclock guides raden ze aan om de Ryzen 2 onder de 80-85 graden te houden. Dus 75 graden is zeker goed, maar ik moet m'n waterkoeling en kastventilatoren een goed tandje hoger zetten, dus je kan het best in de gaten houden in het begin.
Ah, bedankt voor de tip. Ik heb een laptop met Intel/Nvidea RTX, heb je daar ook een temperatuur advies voor?
Ik overweeg om er nog een standaard met betere fan onder te zetten, maar veel meer kan ik er niet aan koelen. (Kan gelukkig wel handmatig de interne fan hoog zetten als ik hem zware berekeningen laat doen).

Dus mijn enige optie is om gebruik terug te brengen. Als de ene core te heet wordt schalen de anderen geloof ik ook automatisch terug. Hopelijk is een 50% tijd 50% cores dus iets meer dan 25% van de potentiële rekenkracht. (Kan geloof ik zonder problemen tot 75%/75%, maar dan maakt de fan bij normaal gebruik teveel lawaai),
GPU is alvast véél sneller dan CPU: zowat een factor 7 voor de workloads tot nu toe.
Hoe kan je dit zien?
Omdat het aantal geschatte credits op CPU alleen rond de 300.000 is en met GPU alleen ongeveer 2.100.000.
1700x en 2080ti komt hier niet boven de 50 graden met m'n custom loop op max. Voor de rest:

Folden maar!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee