Dutch Power Cows: doe mee met stampede en help bij onderzoek naar coronavirus

De Dutch Power Cows, Tweakers' team voor distributed computing, zijn bezig met de organisatie van hun negentiende 'stampede'. In april wil het team massale rekenkracht inzetten voor onderzoek naar het nieuwe coronavirus, bij het Rosetta@Home-project.

Het Dutch Power Cows-team roept medetweakers op om de wetenschap een handje te helpen en zo wellicht een bijdrage te leveren bij de strijd tegen de pandemie. Bij zijn jaarlijkse stampede bundelt het team gedurende een maand zoveel mogelijk rekenkracht op één project. In het verleden ging dat bijvoorbeeld om projecten voor het modelleren van het universum, onderzoek naar medicijnen en de bestrijding van malaria.

Dit jaar verliep de aanloop naar de stampede anders dan verwacht. Het gedistribueerde project Folding@Home had een project opgezet om research te verrichten naar het coronavirus. De publiciteit leidde wereldwijd tot een enorme toevloed aan rekenkracht. Alleen al in week 12 kregen de Dutch Power Cows er bijna vierhonderd nieuwe users bij die wilden meehelpen met het rekenwerk aan het vouwen van eiwitten voor het coronaproject van Folding@Home. Het project is een enorm succes, maar de vraag was wat de DPC met de stampede zouden doen.

De DPC openden toch maar een stemtopic om de deelnemers de keuze te geven op welk project ze zich zouden storten, ook al leek dat een beetje mosterd na de maaltijd, want de uitkomst zou toch al vaststaan, dachten de initiatiefnemers. Maar dat liep anders. Het overgrote deel van de stemmers heeft gekozen voor Rosetta@Home. Ook dit project doet, op zijn manier, onderzoek naar het coronavirus. Rosetta@Home is een initiatief van het Baker Laboratory van de Universiteit van Washington. Het project draait al sinds 2005 en publiceert regelmatig resultaten die met behulp van distributed computing zijn behaald.

Onlangs meldde het project al succes. Met behulp van de Rosetta-suite voor moleculair modelleren, was de structuur van een belangrijk coronaviruseiwit voorspeld, weken voordat die vouwstructuur in het laboratorium was waargenomen.

De Dutch Power Cows hebben dus gekozen voor Rosetta@Home. De stampede begint op 1 april 2020 en duurt een hele maand. Week 13 wordt gebruikt om over te schakelen, de instellingen te testen en nieuwelingen te helpen. Rosetta@Home maakt gebruik van het Boinc-platform. Deelnemers moeten dan ook de Boinc-client installeren, Rosetta@Home als project selecteren en zich al dan niet registeren als nieuwe gebruiker.

Om deel uit te maken van de Dutch Power Cows is het nodig in te loggen op de website van Rosetta met je credentials. Je wordt dan doorgestuurd naar jouw account, waar je van alles kan instellen en ook een team kan selecteren. Wie zoekt naar Dutch Power Cows, met team-id 78, en 'Join Team' klikt, voegt zich aan de kudde toe. DPC waarschuwt dat personen toestemming moeten verkrijgen voor de inzet van machines die niet hun eigendom zijn, zoals op het werk.

Gebruikers hoeven niet allemaal weer over te schakelen van Folding@Home naar Rosetta@Home. In tegenstelling tot Folding@Home, dat gebruikmaakt van zowel de cpu als de gpu, maakt Rosetta@Home uitsluitend gebruik van de cpu. Wie voldoende resources heeft om in te zetten, kan de grafische kaart blijven gebruiken voor Folding@Home en een aantal processorcores toewijzen aan Rosetta@Home voor dubbele inzet in de strijd tegen covid-19.

Meer informatie staat in het starttopic '[Stampede 19] Back to Rosetta@Home' van de Dutch Power Cows.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

23-03-2020 • 23:08

159 Linkedin

Reacties (159)

159
150
83
5
0
56
Wijzig sortering
Ook dit project doet, op zijn manier, onderzoek naar het coronavirus.
'op zijn manier'?
Ik zie geen directe relatie met het coronavirus, niet dat het geen nuttig werk is maar om hier nu het coronavirus bij te slepen lijkt mij (correct me if I'm wrong) niet helemaal juist.

Hoe dan ook, mijn game-bak mag meedoen en staat nu dapper mee te puzzelen.
http://boinc.bakerlab.org/rosetta/

Rosetta's role in fighting coronavirus


Thank you to all R@h volunteers for your contributions to help accurately model important coronavirus proteins. The collective computing power that you provide through R@h helps academic research groups world wide model important protein structures like these.

From a recent IPD news post:

"We are happy to report that the Rosetta molecular modeling suite was recently used to accurately predict the atomic-scale structure of an important coronavirus protein weeks before it could be measured in the lab. Knowledge gained from studying this viral protein is now being used to guide the design of novel vaccines and antiviral drugs."

Since the release of SARS-CoV-2 genome sequences in late January, a number of important corona virus proteins like the one described above have been modeled on R@h volunteer computers. A list of these proteins is provided by the Seattle Structural Genomics Center for Infectious Disease (SSGCID).

24 Feb 2020, 18:19:59 UTC · Discuss
In mijn geval was ik al begonnen met Rosetta@Home onder DPC toen ik merkte dat zij meer taken beschikbaar hadden staan. Ik ben veel in de ruimte aanwezig waar de PC staat en mijn kast blijft vrij stil onder volledige CPU load maar is wel luidruchtig onder volledige GPU load. Een CPU only project is dus een stuk geschikter om aan mee te doen voor mij. De eerste 3000 punten zijn binnen, ben benieuwd wat we met z'n allen kunnen bereiken.
Hmm ben je niet bang voor de levensduur van je processor, en voor je energierekening?
Er wordt al meer dan 15 jaar aan diverse vormen van distributed computing gedaan. Niet alleen Rosetta@Home, maar ook Folding@Home, Seti@Home, RC5, World Community Grid etc etc.

Er is nog nooit een noemenswaardige melding geweest van slijtage hierdoor. Zolang je je CPU temp maar op fatsoenlijke waarden houdt is er in de praktijk niks aan de hand.

Ok, theoretisch zal het mischien zo zijn dat je CPU ipv 15 jaar nu 14,9 jaar meegaat, maar dat is niet echt heel erg relevant.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 24 maart 2020 06:49]

Nadeel is, ik heb ook nog nooit gehoord dat hier iets mee is bereikt.

Maar ik volg het ook niet heel erg. Ik heb wel lang mee gedaan in het verleden.
Er rolt ook geen kant-en-klaar medicijn of vaccin uit dit soort projecten. Als dat de verwachting is, kan iemand er beter niet aan beginnen.

Het zal altijd gevalideerd moeten worden door de wetenschappers achter het project. Het helpt hun om allerlei berekeningen te maken die ze anders zelf zouden moeten doen op supercomputers enzo. Via distributed computing krijg je enorm veel extra capaciteit erbij, waardoor er veel meer rekenwerk gedaan kan worden.

Toch levert het zeker wel wat op. Bij deze 2 specifieke projecten weet ik het niet (omdat ik die normaal niet draai), maar bij WCG (World Community Grid) heb je bijvoorbeeld onder andere een project tegen kanker (Map Cancer Markers) en één tegen AIDS (FightAIDS@Home). De wetenschappers achter beide projecten publiceren regelmatig updates op de projectpagina's van het betreffende project met resultaten die men bereikt heeft, wat ze ermee kunnen, en wat hun doelstellingen zijn voor nieuwe (batches van) work-units. Is vaak wel heel erg medisch allemaal, maar dat is nou eenmaal inherent aan wetenschappelijk onderzoek.
In het artikel staat een link waar duidelijk word dat het wel helpt

Link: https://www.ipd.uw.edu/20...-in-fighting-coronavirus/

[Reactie gewijzigd door chris1508 op 24 maart 2020 07:22]

Leren dat iets niet werkt is ook leren. Of geen resultaat is ook een resultaat. Alles wat we kunnen schrappen als oplossing is ook vooruitgang.
Ik kan anders toch spijtig genoeg melden dat mijn PSU kapot is gegaan 2 weken geleden, toen ik folding@home had geïnstalleerd en de performance op medium had gezet. Na 2 uur kapte mijn voeding ermee en kon ik een andere kopen. Waarschijnlijk slijtage, vanwege de leeftijd van 10 jaar. Maar zonder het rekenen voor folding@home, was 'ie waarschijnlijk niet kapot gegaan. Dus ben nu best terughoudend om zoiets opnieuw te gaan doen.
Je wijst nu het folding@home aan als oorzaak van het kapot gaan van je PSU. Dat is zeer onterecht in mijn ogen. Een PSU in goede staat moet 100% belasting van je PC gemakkelijk aankunnen. Zo niet, dan was hij al defect of versleten, of je hebt een te zwakke PSU in je PC gezet (altijd 20% meer capaciteit rekenen dan nodig).
ja dat schreef ik ook, dat wss de ouderdom het probleem was. Hij was overigens prima gedimensioneerd. 500 Watt voeding voor een Core i7-4770 en Geforce GTX 1600. Max. vermogen 350 watt.

Feit blijft dat als mijn systeem niet 100% belast was, de voeding niet stuk gegaan was. Dus een load zoals Folding geeft meer risico dat je (al dan niet aan slijtage onderhevige) hardware kapot kan gaan.
Als hij dan nu niet een keer stuk was gegaan, dan was hij wel een keer kapot gegaan tijdens een gaming sessie. Je PSU was al langzaam kapot aan het gaan, je 100% load was gewoon de spreekwoordelijke druppel.

Lijkt mij sterk dat hij nog jaren heel was gebleven bij een 80% i.p.v. 100% workload.
500 watt past inderdaad, maar wel net. Een GTX + i7 is inderdaad 350 watt, maar geheugen, moederbord,drives en fans moeten dan ook nog meegerekend worden. En dan nog USB devices. Als het 500 watt op de rails is, dan hou je misschien 20% over. Maar als het 500 watt bruto is, dan word het in mijn ogen krap.

Ik zou er zelf een 750 watt voeding in gezet hebben. Ook om ruimte te hebben om de hardware uit te breiden of te upgraden zonder een nieuwe voeding te moeten inbouwen.
Ik heb het uitgerekend aan de hand van enkele websites waarbij je alle specs van je systeem kan opgeven. En het totale vermogen (incl. drives, usb, etc, etc) kwam op zo'n 350 watt.
Dan moet je er ook even bij vermelden wat dit voor psu was (merk en type). de ene psu is de andere namelijk niet. Bij heel veel pc's is de psu de sluitpost en wordt hierop bezuinigd. Te weten: een enigszins fatsoenlijk voeding kost met gemak 80 - 90 euro (buck-down ontwerp, 80-plus gold, 105c caps panasonic fr of gelijksoortig, hq componenten). Ik zie helaas veelal voedingen van twee-drie tientjes gebruikt worden, omdat men de centen liever uitgeeft aan die mooie cpu of videokaart, of die extra fan met de mooie lampjes erin |:( .

En zelfs bij kwaliteitsvoedingen ga je op een bepaald moment krijgen dat, na langdurig gebruik, elektrolytische condensatoren kapot gaan, hun capaciteit verliezen, bol staan of gaan lekken. In een schakelvoeding (smps) hebben deze vrij veel te verduren , wat inherent is aan het principe van een smps.

Tien jaar voor een schakelvoeding die veel gebruikt wordt is een lange tijd. Je voeding was gewoon op, heeft weinig met folding te maken.
pricewatch: OCZ ModXStream Pro 500W
Dat is 'm :)

Het heeft te maken met een zware belasting en oudere systemen zullen hier eerder last van krijgen. Ik zeg niet dat elke voeding kapot zal gaan door folding, maar het risico is hoger.
Nog steeds is dat een kromme vergelijking. Je schrijft het toch op als risico door folding dus ga je bij sommige mensen toch de indruk wekken dat het folding proces schadelijk kan zijn.
Dat is net alsof je met een 10 jaar oude setje banden op je auto gaat racen op een circuit waar je er al 40k km op heb gezet op de openbare weg en dan zegt dat je banden kunnen ploffen als je gaat racen.
Daar heb je een race/circuit niet voor nodig op dat punt...
Ik trap volgens mij op een paar gevoelige teentjes heb ik het idee, als ik de reacties lees op mijn posts. :)

Het enige dat ik zeg is dat dit proces je systeem maximaal kan belasten en je dus voorzichtig moet zijn met oudere hardware. Zoals bij mij kan het gebeuren dat je PSU (of ander component for that matter) de geest begeeft.

Het klopt dat je zegt dat het niet folding an sich is, maar het proces heeft bij mij hier wel toe geleid.

Ik kan met een nieuwe auto prima vmax rijden voor een langere tijd. Maar ik moet niet gek staan te kijken dat bij een 20 jarige auto dit voor de nodige problemen kan geven. Dus wees voorzichtig, dat is het enige dat ik zeg. Het kan weldegelijk leiden tot defecte hardware (net zo goed een stresstest zou kunnen doen).
Maar als je tegen het eind aan loopt van je hardware keis je zelf voor welke instelling. Op low power mode gebruikt het ~30% resources en had je gewoon vrolijk door kunnen gaan.
Hoever jij het gaspedaal in trapt is je eigen keus.
Het is niet zozeer gevoelige teentjes maar we willen mensen aanmoedigen om mee te helpen en niet ontmoedigen waar jij nu mee bezig bent.
Ik ontmoedig niet, maar ik wijs op de mogelijke risico's. Niet mis mee, toch?

Voor jouw beeldvorming: ik had de load ingesteld op LOW een aantal uur... maar zag dat mijn GPU niet mee deed, en dat dit pas gebeurt bij de setting Medium. Dus veranderde ik de load in Medium. Ik ben nooit naar High gegaan. Alleen bij Medium wordt je GPU wel 100% belast. En mijn CPU zo'n 40-50%.
En dat was na een paar uur teveel voor mijn PSU, blijkbaar (naast de reguliere taken die ik deed).
Als je met een relatief goedkope voeding draait die al erg oud is, dan is het sowieso zaak deze te vervangen. Wat je voorstelt, settings veranderen om zo een lage workload proberen te krijgen is een slecht idee. Het is niet zo dat een voeding óf werkt óf kapot is. Daartussen zit een heel spectrum van "aan het kapot gaan". Als je weet dat je psu al zo oud is, en in den beginne al nooit van zo'n geweldige kwaliteit was, dan was het beter geweest om deze preventief te vervangen. Nu is de psu defect geraakt, kennelijk zonder bijkomende gevolgen. Voor hetzelfde geld was er meer dan alleen je voeding stuk gegaan, en kon je investeren in een nieuw systeem. Een i7-4770 op zo'n oude en goedkope voeding draaien is eigenlijk onverantwoord en gewoon zonde. Da's hetzelfde als een fiets van €5000,- kopen en er vervolgens banden van de action opleggen 8)7
Deze PSU was destijds best een goed ding en goed beoordeeld. Helemaal niet goedkoop zoals hier wordt geschetst.

Maaruhm, men wilt dat iederen mee doet met dit project en tegelijk moeten de deelnemers zich wel realiseren welke PSU ze hebben, welke load het systeem kan veroorzaken en dat de PSU modern moet zijn en van goede kwaliteit, want anders is het eigenlijk onverantwoord (zoals jij het omschrijft)..

Hoeveel mensen die hieraan nu mee willen gaan doen, zullen hier gelijk aan denken, schat je in? Ik denk niet zoveel mensen. Dus je oproep is vooral bedoeld voor Tweakers die al flink in de hardware zitten.
Goed beoordeeld omdat de problemen vaak pas na een paar jaar kwamen, die van mij was na 3 jaar ook dood, harde knal en de IC scherfjes lagen in de fan grill...
Goed, dan geloof je me toch niet? Doe je mooi eigenwijs. Leer je er ook niks van. Een algemene beoordeling van een psu zegt weinig; je moet weten hoe die dingen werken en beter kijken naar hoe ze zijn opgebouwd. Een algemene tweakers beoordeling van een voeding zegt helaas erg weinig als "de fan is erg stil" en "kan er weinig aan ontdekken". Nee, een leek kan dat ook niet nee.

"Dus je oproep is vooral bedoeld voor Tweakers die al flink in de hardware zitten"
Ook weer onzin; dit geld enkel voor gebruikers die én een zelfbouw pc gebruiken én daarbij een ondermaatse (van slechte kwaliteit) voeding gebruiken. Feit dat jij destijds niet zo'n beste psu had gekocht betekend niet dat andere mensen automatisch die keuze maakten.

Daarnaast zijn de psu's in kant en klare producten, zeker van merk computers, meestal van redelijke tot zelfs goede kwaliteit. Vaak komen ze direct van de grote psu builders als Delta af. Zo is me bekend dat bijv. Dell zeer mooie psu's gebruikt, tot zelf 80-plus gold voedingen in bepaalde systemen.
okay, daar kan ik wel in mee gaan.
Hmmm, da's niet zo'n heel beste voeding. Een firma als ocz heeft al niet zo'n beste naam; dit is een relatief goedkope voeding. Wat ocz doet is die dingen inkopen bij een grote oem builder en er de eigen naam op plakken. Het is simpele smps, geen 80-plus gold certificering, met één enkele epcos 85c eindcap. Kans is als je die al vervangt dat dat ding alweer werkt.

Ter vergelijking: https://tweakers.net/pric...0-platinum/specificaties/ zoiets begint er meer op te lijken. Lijkt duur, maar je hebt wel TIEN jaar garantie. Zoveel vertrouwen heeft de fabrikant in zijn product.
omg.. nou bij een best spel wat je cpu en gpu eens goed zou belasten was het ook wel gebeurd dan..
een voeding van 10 jaar oud kan je ook niet meer betrouwbaar noemen..
Helaas ook gelezen op het forum van LTT
Ik zou juist denken dat door de constante temperatuur de levensduur juist verlengd wordt.
Door de wisselingen tussen warm en koud zet het materiaal steeds uit en krimpt het weer.
Daardoor kunnen interne verbindingen verzwakken wat de levensduur dus naar beneden haalt.
Constant onder load en dus op een redelijk vaste temperatuur zou dus beter moeten zijn.

PS: kan goed zijn dat dit reeds onderzocht en bevestigd is, maar dat weet ik zo niet direct. Neem het dus niet direct voor waarheid aan.
Het is maar zeer de vraag of je niet beter geld rechtstreeks aan wetenschappelijk onderzoek kan doneren dan veel elektriciteit via een dergelijk programma bij te dragen.
Lijkt me ook beter voor het milieu.

Donatievoorbeelden:
https://www.universiteitl...un-leids-corona-onderzoek
https://erasmusmcfoundation.nl/projecten/corona/
Als je geld geeft aan een onderzoek doe je eigenlijk weinig, behalve dat ze misschien extra middelen kunnen kopen, bij een grote som geld. Bij Folding@home worden er proteïnen gevouwen voor bij te dragen aan het onderzoek.
Bij folding@home gaat 70% van je steun in financiële zin rechtstreeks naar de overheid als energiebelastingen en btw.

Bovendien geef je een eenzijdige soort steun (rekenkracht) die alleen maar ingezet kan worden voor beperkte doeleinden en die bovendien niet milieuvriendelijk is.

Als je geld geeft aan onderzoek is dat belastingvrij en kunnen de wetenschappers voor het volledige bedrag kiezen hoe het beste middelen in te zetten.


Folding@home lijkt me meer iets voor nerds die een positief gevoel willen hebben over hun zwaar overpowerde computer. Je levert er wel een bijdrage mee maar doneren is vrijwel zeker efficiënter voor de wetenschap.

Als je er dan toch voor folden kiest ga dan alleen folden in de 4 uren dat de zon het hoogste staat en het aanbod van hernieuwbare energie het hoogste is.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 24 maart 2020 12:48]

Folding@home lijkt me meer iets voor nerds die een positief gevoel willen hebben over hun zwaar overpowerde computer. Je levert er wel een bijdrage mee maar doneren is vrijwel zeker efficiënter voor de wetenschap.

Als je er dan toch voor folden kiest ga dan alleen folden in de 4 uren dat de zon het hoogste staat en het aanbod van hernieuwbare energie het hoogste is.
Een stukje nuance: Door het thuis te laten draaien komt de verbruikte energie nog op een nuttige plek terecht. In plaats van een datacentrum waar de warmte de lucht in gaat, kan diezelfde warmte goed gebruikt worden zolang er anders toch nog gestookt wordt.

Daarnaast staat de hardware hier nu toch al, het opnieuw produceren ervan kost ook een hoop (zowel financieel als de schade die het aanricht in het milieu). Waarom alles twee keer produceren als er ook dingen zijn die prima op een laptop of desktop kunnen draaien?

Daar komt nog bij dat server hardware vaak best prijzig is vergeleken met consumenten hardware. Het is waarschijnlijk geen doen om 1000 losse windows installaties te beheren, maar een tiental servers met elk 128 cores gaat prima. De prijs is daar dan ook wel naar, dus als iedereen die toch al een pc draaiende houd ook even BOINC laat draaien kan dat ook een hoop schelen in de aanschafkosten.

Perfect is het niet, maar ik heb m'n laptop en desktop toch al, dus dan lijkt het mij een prima idee om dit te laten draaien.
Slijtage is echt een non-issue. Elek. kosten zijn simpel: verdubbel het aantal watt en dat zijn grofweg je kosten in euro's per jaar. :)
0,75 kWh * 24h * 365d = 6570 * 0.23 euro = 1511 euro..... verrek, klopt helemaal!
Gedeelde last is halve last. We hebben iets prangendere zaken aan ons hoofd op het moment dan de financiële rekening...
Een vaccin is een prioriteit maar als je werkloos wordt (of er in je inkomen geknipt wordt) door deze situatie dan ga je niet extra elektriciteit beginnen verbruiken.

Als je in één van de getroffen sectoren werkt moet je je centen beginnen tellen.

[Reactie gewijzigd door Borromini op 24 maart 2020 07:47]

Ik denk dat mensen wel snappen dat ze dit niet moeten aanzetten als ze kosten moeten besparen. Voor wiens baan vrij veilig lijkt, zie ik geen reden om het niet aan te zetten als je geen stroom hoeft te besparen

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 24 maart 2020 10:21]

Na het lezen van dit artikel vandaag: https://www.ad.nl/binnenl...philips-claimen~a00e2d01/

Vraag ik me af wat er uiteindelijk met de resultaten van het onderzoek kan gebeuren. Het is een amerikaanse universiteit. Noem me naïef maar als ik lees dat Trump met een wet in de hand beademingsapparatuur wil claimen van Philips, gemaakt in de USA voor andere landen wat er er straks wel een middel uit dit onderzoek komt. Amerika First ?

Vallen de resultaten van het onderzoek straks in het publieke domein ? of kunnen ze door de Amerikaans overheid geclaimd worden ?

Meer dan ooit komt nu in crisis de ware aard van deze Amerikaanse regering naar boven.
Als er een middel werkt, dan gaan ze dat gewoon zelf produceren. Verwacht verder niet dat hier al snel een resultaat van beschikbaar is. De schaarste van IC producten en materiaal zal nog wel even aanhouden, maar dat doet niets af aan het feit dat meedoen gewoon iets helpt
Als er een middel werkt, dan gaan ze dat gewoon zelf produceren. Verwacht verder niet dat hier al snel een resultaat van beschikbaar is.
Ze is de Amerikaanse Universiteit ? Zo ja zie Artikel dat kan dan door de Federale overheid in de USA opgeëist worden met de betreffende wet in de hand. De rest van de wereld pist dan naast de pot.
Zie ook recent artikel Trump die Duits bedrijf wilde opkopen maar vaccin zou dan eerst naar USA gaan. Neem USA first in dit geval heel letterlijk en mag de rest het maar uitzoeken.

Vandaar de vraag zijn de resultaten publiek eigendom, mag iedereen ze bij succes gebruiken of zijn ze alleen voor deze Amerikaanse universiteit beschikbaar.
Hoe gaan ze tegenhouden dat documenten verzonden worden naar waar ze normaal ook gepubliceerd worden? Reken maar van yes dat de onderzoekers ook gewoon alles doorsturen. Of dat nou mag of niet.

En het is maar de vraag of ze in de VS eerder zijn dan in het buitenland. Ze zitten hier ook niet stil

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 24 maart 2020 11:11]

Het is leuk dat je wat roept of denkt hoe het zit.

Ik wil graag weten hoe het echt zit, geen aannames maar feiten wat er met de onderzoeksresultaten gebeurt en voor wie ze echt beschikbaar zijn en of er door de Amerikaanse overheid geen beslag op kan worden gelegd.

In een Crisis zoals nu zien we in dit geval de waarde aard van een amerikaanse overheid die een oude wet wil gebruiken om beademingsapparatuur in beslag te nemen. Met die wet kunnen ze nog veel meer in beslag nemen.
Echt waar hoe moeilijk is het te lezen of ben je na 1 regel gestopt ?
Trump activeerde de wet zelf vorige week maar gaf toen aan die alleen in het uiterste geval te gebruiken.
Ik weet niet of je over begrijpend lezen beschikt daar lijkt het niet op. Trump is diegene die de wet niet gebruikt maar wel diegene die het geactiveerd heeft. Maar ja typisch he eerst iets activeren en dan roepen nee ik hou het tegen.

Maar leg mijn ware aard eens uit schijnbaar begrijp ik die niet ?
Het is een algemeen verordening. Wat hij om wil gooien moet nog bepaald worden. Voor hetzelfde geld wil hij GM een hak zetten en al hun fabrieken die nog draaien in de VS ombouwen tot wat er nodig is.
Voor alsnog heeft hij niks gedaan met philips en is dat alleen maar speculatie.
Zou wel raar zijn als de meest op handel beluste president opeens medische apparatuur gaat ontnemen in een tijd van nood van je eigen bond genoten en dan verwachten dat je na de crisis nog enigszins hoopt op een economisch herstel.
Van alle dingen dat je over trump kan zeggen, want het is een idiot op veel vlakken, is dat doom scenario juist contra aan zijn persoonlijkheid.

Edit: Oh en dat "Amerika first" heb je totaal niet begrepen. Dat is niet Amerika First, Europe Second.
Dat was letterlijk gericht op GM en hun plannen om nagenoeg alle productie naar mexico en china verhuizen. Amerika First betekend "Als jij een bedrijf wil runnen in de VS dan ga als eerste werkgelegenheid bieden aan amerikanen en dan pas in het buitenland.
Het gaat om de 40k werknemers die hun baan kwijt raken en niet om jouw omdat jij hier bent geboren.

[Reactie gewijzigd door Caelestis op 24 maart 2020 23:44]

Ik wacht nog steeds op het antwoord over mijn ware aard.

Trump heeft de wet geactiveerd staat er letterlijk en je draait er nu mooi omheen.

America First, hebben we letterlijk gezien de laatste jaren. Import op EU staal, je weet wel de bondgenoten waar je het over hebt. Oeps Mercedes zou hij voor zorgen dat er geen meer verkocht werd. Allemaal heel presidentieel.

Maar ach vandaag hoorde ik met pasen moet alles weer draaien. Van de USA hoeven we weinig hulp te verwachten. Het kromme is het land waar het Virus vandaan kwam China, levert ons nu al de mondkapjes, grote kans ook andere zaken. Hoe dubbel is dat.
Je ware aard is je verdraait de werkelijkheid om trump te bashen ongeacht wat er werkelijk speelt. Je bent totaal niet in staat objectief te zijn.

In dat wet staat niet "Wij kunnen en zullen alle medische producten van philips ontnemen die bestemd zijn voor het buiten land als wij dat nodig achten"
Dat wet is een algemeen nood verordening en kan van alles bevatten van melk poeder tot hout of fabrieken. Zelfs als zou je de text volledig woord voor woord nemen wordt er nog steeds geen woord gerept over medische producten maar juist staal wat ze nodig had voor een oorlog.

Je bedoelt het hele Volkwagen groep diesel schandaal waar onze oosterburen volledig voor verantwoordelijk zijn?

Punt is hij acht het gebruik van dat wet mogelijk nodig. Anti-trump idioten gaan dan bedenken "wat is het ergste imago schade wat we kunnen aanrichten aan de hand van dat wet?" Ah ik weet het hij jat alle medische producten van onze bond genoten........zelf heeft trump geen word gezegd over philip of überhaupt wat hij met dat wet van plan is.
De verkiezing staat om de hoek. Ben je nou echt zo dom?

Oh ook nog wij hanteren 6 april, passen is 12 april dus trump geeft juist meer tijd dan wij.

[Reactie gewijzigd door Caelestis op 25 maart 2020 11:49]

Trump bashen, feiten zijn toch eenvoudig en spreken voor zich. Trump activeert de wet die beslag kan laten leggen op alles wat in de USA gemaakt wordt en eventueel geëxporteerd kan worden.

Als je de media leest is het trouwens Philips zelf die zorgen heeft dat de Amerikaanse overheid beademingsapparatuur in beslag kan nemen. Maar ja die zullen volgens jou dan ook weer Trump bashen. Misschien kun je je beter de vraag stellen waarom Philips zich daarover zorgen maakt, ze doen dat niet zonder reden ?

Trump bashen is trouwens niet eens nodig dat doet hij zelf al genoeg.

Misschien moet jij ook eens goed nadenken waarom mensen zich afvragen wat Trump met die wet kan doen. Als 1 ding bewezen is, is dat trump totaal onvoorspelbaar is en ja dat kan heel veel kanten op. In dat geval moet je dus ook rekening houden met kanten waar je niet op wil gaan dus inbeslagname apparatuur.

[Reactie gewijzigd door bbob op 25 maart 2020 11:56]

Grappig hoe jij net als Trump zwart wit denkt, of je bent voor of tegen, grijswaarden bestaan niet en schijnbaar ook niet voor jou. Iedere kritiek is meteen anti en typsich trump kopie gedrag je komt met ontwijkende voorbeelden.

De feiten op een rij
Trump heeft de wet geactiveerd.
Trump kan daarmee doen wat hij wil.
Trump is bewezen onvoorspelbaar als president.

Conclusie aangezien Trump totaal onvoorspelbaar is en dus geen uitspraken doet over hoe of wat kan het dus alle kanten op gaan. Als een fabrikant van medische apparatuur daar zorgen over heeft moeten die ergens vandaan komen.

Maar ach Philips zal het ook wel verkeerd zien of volgens jou zwart-wit logica ook wel Trump willen bashen.
Trump is bewezen onvoorspelbaar als president.
En toch denk jij te voorspellen wat hij gaat doen? Beetje hypocriet niet?
Als iemand niet te voorspellen is moet je van worst-case uitgaan, exact die vraag stelt Philips zich ook.

Een opmerking die jij bewust blijft ontwijken. Als philips zich zorgen maakt waarom zouden ze dat doen ?
Wederom je blijft de vraag ontwijken, is philips trump aan het bashen of waarom maakt een fabrikant zich als philips zorgen.
Ik zal je wel even gerust stellen dat Nederland hoe dan ook geen problemen zal ondervinden.
https://www.telegraaf.nl/...p-corona-test-9-mrd-waard
Dit gaat natuurlijk alleen met volledige instemming van de Nederlandse overheid. Dus als trump het zou wagen om apparatuur van Nederland te jatten, dat wij hier doodleuk een stokje steken voor dat overname plannetje.
Je blijft de vraag ontwijken, philips trump aan het bashen of waarom maakt een fabrikant zich als philips zorgen.
Maar idd de overheid regelt op dit moment alles en exact daar maakt Philips zich druk over of ze straks nog naar andere landen kunnen leveren. Maar Philips doet dus maar aan dom geblaat en hoeft zich wat jou betreft, de expert op dit gebied, geen zorgen te maken.
De Philips experts zitten hier in Nederland. In de VS is het nagenoeg enkel productie personeel. Er is nergens een officieel pers bericht van Philips dat dit überhaupt speelt. Of te wel gewoon een werknemer in de VS die namens Philips denkt te mogen praten nadat hij/zij een doom scenario heeft bedacht wat nergens op slaat.
Jij weet dit omdat je bij Philips werkt of omdat je denkt dat het zo is. Zal je uit je droom helpen je lult je iedere keer vast,

https://kfgo.com/2020/03/...ritical-medical-supplies/
"We are worried", Philips spokesman Steve Klink told Reuters on Tuesday, referring to the act.
Als je even op linkedin zoekt naar Steve Klink: https://www.linkedin.com/in/steve-klink-4628384/
Head of Group Press Office and Group Industry Analyst Relations at Royal Philips

Steve's team is responsible for Philips' financial, strategic and crisis communications, as well as industry analyst relations, to protect and enhance Philips’ reputation and grow its mindshare in health technology
Dus voor je weer eens wat uit je duim zuigt en wat aanneemt, onderzoek even iets, dit koste mij minder dan 2 minuten.

Maar je zal wel weer een ander excuus bedenken, triest.
De laatste officiële pers bericht van Steve Klink
https://www.philips.com/a...to-covid-19-pandemic.html
Zijn foto staat ernaast... het lijkt niet eens op die gast in je kfgo link.
Sorry maar je bent echt nog dommer dan ik al dacht.
in de KFGO link staat Steve geciteerd nergens wordt er gezegd dat diegene op de foto Steve is. De foto en wederom even zoeken is van Frans van Houten de ceo/topman van philips, weer ben je dom bezig. In jou logica zou ik dan kunnen stellen zijn foto staat erboven dan komt het artikel namens hem ?

Maar wederom voorspelbaar je ontwijkt de feiten en zoekt een excuus dat is hierboven net als al je ander slappe excuses gewoon weerleg.

KFGO laat een bericht van Reuters zien, mag aannemen dat je weet wie Reuters is. Zo niet eerst je huiswerk doen en zoeken.
Dat bericht lijkt me heel duidelijk.
Daarin wordt een hoge perswoordvoerder van Philips geciteerd die bezorgdheid uit.Dat doet hij uit naam van het bedrijf.

Allemaal feiten die jij op zijn Trumps gewoon probeert te ontkennen of weer iets uit je duim zuigt.

Als je een vent bent geeft je gewoon toe dat je fout zat, helaas denk ik dat je dat niet bent
Zolang het goed gekoeld is zal de slijtage toch wel meevallen?
Het ligt aan je cooling, en je systeem, als je een thin and light hebt is het waarschijnlijk niet zo heel verstandig om voor 100% cpu load te gaan waar door de computer zijn thermische limits bereikt.

Energie rekening... Je stelt zelf in hoeveel cpu het programma mag gebruiken en wanneer het programma mag lopen. Maar heb je een AMD cpu zou ik me geen zorgen maken over de energie rekening... Heb je een intel 9900k@5.1 Ghz) dan maakte de energie rekening toch al niet uit. Om energie te besparen zou je gpu render uit kunnen zetten.

[Reactie gewijzigd door j1b2c3 op 25 maart 2020 08:26]

Het ligt aan je cooling, en je systeem, als je een thin and light hebt is het waarschijnlijk niet zo heel verstandig om voor 100% cpu load te gaan waar door de computer zijn thermische limits bereikt.
Klopt helemaal, even Intel XTU of Ryzen Master downloaden en de power limits wat verlagen en het probleem is opgelost.
Via BOINC kan je zelf een maximale CPU belasting opgeven. Als % van de CPU time of het % van het aantal CPU's. Ik heb zelf een 8 core Rizen. En ik heb hem zo ingesteld dat die 5 tasks tegelijk uitvoert (8 cores). Dan blijft de CPU redelijk koel en zal de slijtage meevallen. De CPU wisselt zelf nu en dan van core.

Als je toch met de PC bezig bent is het extra verbruik niet zoveel. Misschien 10 a 15 watt. Ik laat de PC er niet speciaal voor aanstaan. Dus stel max 10 uur per dag, 15 watt extra,dus 10 * 15/1000 * 365 = 54 kWh extra (~€14). En in de winter hoeft de verwarming wart minder hard te branden. Dus het valt allemaal wel mee.
Hmm dat valt inderdaad wel mee, ja.
De energie rekening valt wel mee, mijn auto verbruikt meer op een dag ;)

Ik heb op dit moment een 2080Ti + 2700x en een 1080Ti + i7- 4771draaien voor folding@home.

En wat de levensduur betreft, die i7 draait inmiddels ruim 3 jaar met heel weinig downtime en is nog prima. Die CPU zijn eerder ecnomisch afgeschreven als dat ik ze fysiek kan afschrijven.
Hmm maar ze zeggen wel dat b.v. videokaarten die gebruikt zijn voor het delven van bitcoins gemiddeld een stuk minder lang meegaan?
Dat zxou kunnen, ik heb geen statistieken, alleen mijn eigen ervaring.

En dat is dat mijn apparatuur tot nog toe in ieder geval niet stuk is gegaan voor ik het sowieso vervang.

Daar moet ik wel bij zeggen dat ik voor dit soort zaken power limieten e.d. iets lager zet als voor gaming dus de CPU en GPU draaien niet 100% van de tijd op de limiet. Mijn 2700X draait bijvoorbeeld normaal all cores 4.2GHz en nu 'slechts' 3.9GHz.
Dat is mooi. Ik doe 10+ jaar met een computer.
Mijn oudste nog (weer) werkende kaart is een 780Ti uit 2013. Ik dacht dat die kapot was, maar bleek dat thermal paste blijkbaar kan vergaan. Vervangen van de paste deed hij het weer en na vervangen van de fan was hij ook weer stil. Die kaart heeft zeker 5 jaar non stop aangestaan voor vanalles en nog wat, F@H, bitcoins, you name it.

Uiteraard was die ventilator wel slijtage door veelvuldig gebruik :)

Maar met gemiddeld 5+ jaar oude hardware zal de prestaties / watt niet altijd goed zijn en moet je je wel afvragen of het nuttig is.
folding@home zit bij mij constant in de wachtrij.. 20tal attempts en nog niks. Hopelijk dat Rosetta@Home wat meer klaar heeft staan. Kan je met Rosetta@Home ook via CureCoin doen zodat je er nog wat mee kan verdienen?
Mij ook, had hem de hele nacht aanstaan. Kom ik mijn bed uit staat er gewoon 0 tasks.
Heeft ie hele nacht niets gedaan. Denk dat er teveel mensen willen meedoen dat ze het niet aankunnen.
Maar weer uninstalled. :/
Heb geduld... er is al enkele keren verteld dat Folding@Home inderdaad overladen wordt met hulp en dat hun servers/netwerk hoogstwaarschijnlijk een upgrade gaan krijgen om iedereen van werk te kunnen voorzien.
Ik kan ook nog steeds geen covid-19 workload kiezen, hoewel deze wel zijn aangekondigd. Inderdaad ook hier issues met servers die geen wu's beschikbaar hebben.
Je moet gewoon any disease kiezen. De coronavirus-projecten zijn momenteel high priority.
Hoe kan je zien met welk project / disease je aan met meerekenen bent? Dit kan ik nergens terugvinden.
Gebruik je de web client? Als je cpu/gpu op 'running' staat (groen icoon) dan zou je het in de rechterhelft van de client moeten zien. Als je nog op ready staat dan niet, dan moet je wachten tot je computer een work unit toegewezen krijgt (heb begrepen dat dit even kan duren ivm de load op de command & control servers)

CPU en GPU zijn wel aparte tabs in de web client. Dus als bijv je CPU running (groen) en je GPU ready (geel) is dan moet je wel even de CPU tab aanklikken.

Als je geen work units binnenkrijgt ivm de load op de servers kan je ook Rosetta@Home proberen (CPU only)
Inderdaad, ik zit nu op project 14328, waarbij nu ook bij staat dat deze tot de lijst projecten behoort welke betrekking hebben op het corona project.

De lijst van corona virus projecten zoals ik ze te zien krijg:

14328 - Coronavirus SARS-CoV-2 main protease in complex with an inhibitor N3 (PDBID: 6lu7)
14329 - Coronavirus SARS-CoV-2 main protease in complex with an inhibitor N3 (PDBID: 6lu7)
14332 - SARS coronavirus spike receptor-binding domain complexed with its receptor ACE2 (PDB: 2ajf)
14333 - SARS-CoV-2 RBD domain in complex with human neutralizing S230 antibody Fab fragment (PDBs: 6nb8, 2ghv) [http://dx.doi.org/10.1016/j.cell.2018.12.028]
14334 - SARS-CoV-2 RBD domain in complex with human neutralizing S230 antibody Fab fragment (PDBs: 6nb8, 2ghv) [http://dx.doi.org/10.1016/j.cell.2018.12.028]
14335 - SARS-CoV-2 RBD domain in complex with human neutralizing S230 antibody Fab fragment (PDBs: 6nb8, 2ghv) [http://dx.doi.org/10.1016/j.cell.2018.12.028]
14336 -SARS-CoV-2 RBD domain in complex with human ACE2 receptor (PDB: 6vsb, 6acg)
14337 - FEP screening of Coronavirus SARS-CoV-2 main protease in complex with potential inhibitors (100_Ligands)
14338 - FEP screening of Coronavirus SARS-CoV-2 main protease in complex with potential inhibitors (100_Ligands)
14339 - FEP screening of potential protease inhibitors in solution (100_Ligands)
14340 - clone of 14332
14341 - clone of 14333
14342 - clone of 14334
14343 - clone of 14335
14344 - clone of 14336
14345 - clone of 14338
14346 - FEP screening of Coronavirus SARS-CoV-2 main protease in complex with potential inhibitors (7 fragment hits)
14347 - FEP screening of protease inhibitors in solution (7 fragment hits)
14348 - FEP screening of protease inhibitors in solution (7 fragment hits)
14349 - FEP screening of protease inhibitors in solution (72_L 1-100)
14350 - FEP screening of protease inhibitors in solution (72_L 101-200)
14351 - FEP screening of protease inhibitors in solution (72_L 201-300)
14352 - FEP screening of protease inhibitors in solution (72_L 301-400)
14600 - FEP screening of protease inhibitors in complex (72_RL 1-100)
14601 - FEP screening of protease inhibitors in complex (72_RL 101-200)
14602 - FEP screening of protease inhibitors in complex (72_RL 201-300)
14603 - FEP screening of protease inhibitors in complex (72_RL 301-400)
14604 - FEP screening of protease inhibitors in complex (72_RL 401-500)
14605 - FEP screening of protease inhibitors in complex (72_RL 501-600)
14606 - FEP screening of protease inhibitors in complex (72_RL 601-700)
14607 - FEP screening of protease inhibitors in complex (72_RL 701-800)
14608 - FEP screening of protease inhibitors in complex (72_RL 801-900)
14609 - FEP screening of protease inhibitors in complex (72_RL 901-1000)
14610 - FEP screening of protease inhibitors in complex (72_RL 1001-1100)
14611 - FEP screening of protease inhibitors in complex (72_RL 1101-1200)
14612 - FEP screening of protease inhibitors in complex (72_RL 1201-1300)
Ik hoop het alvast, er moet meer capaciteit bijkomen.
Curecoin volgens mij niet, Gridcoin dan weer wel. Zie Gridcoin.us voor de uitleg. Verwacht alleen niet dat het je stroomverbruik kan betalen, maar het is wel een leuk project wat misschien ooit iets redelijks waard is (2 jaar geleden was het 20 cent per stuk).
Ik wil best helpen. Ik kan dus op uren/dagen dat mijn pc aanstaat mee helpen of moet dit continu draaien? Heb er verder geen ervaring mee
Ik heb dezelfde vraag. Kun je op en afschalen?

[Reactie gewijzigd door axg op 24 maart 2020 09:35]

Je kunt alles instellen, hoe veel % van je cpu gebruikt wordt wanneer hij het mag doen, je kunt meer en minder instellen en er zit ook een pauze knop op voor als het even niet uitkomt
Je kan instellen hoe zwaar die rekend, en of je het alleen als hij idle is of altijd. Zodra je pc meer kracht nodig heeft voor je eigen toepassingen krijgt dat natuurlijk voorrang.
Hij pakt op waar die gebleven is, in mijn geval draait die overdag en staat die snachts uit zodat ik rustig kan slapen.
Download met virtualbox of zonder? De vraag is meer, waarom zou je Boinc in virtualbox willen draaien? Kan natuurlijk dat daar een hele goede reden voor is, maar krijg hem niet gevonden.
Omdat je dan hard CPU kan verdelen tussen meerdere dingen

Met virtualbox kan je gewoon zeggen ik houd x cores voor rosetta en alles wat ik overhoud blijft bij f@h (ook GPU load heeft cpu kracht nodig). Bijvoorbeeld.
Thx, voor nu kaal der op, zodra het fout gaat herstel ik het dan wel.
Die virtualbox is niet voor Boinc zelf, maar voor de projecten binnen Boinc die soms zelf hun tasks binnen virtualbox willen draaien. Ligt dus aan de projecten die je kiest of je dat nodig hebt. Maar als je de schijfruimte kan missen kan het dus geen kwaad die erbij te nemen.
Thx voor je reactie.
Virtualbox is niet nodig voor Rosetta@Home, die draaien prima vanuit Windows. Sommige projecten als LHC@Home draaien volgens mij in een Linux VM, vandaar de eventuele toevoeging van virtualbox.
Thx voor je reactie.
Ik heb in 3 ESXi kasten nog redelijk wat cpu power over.
Iemand een tip hoe ik dat makkelijk kan "doneren" aan dit project?
Moet ik dan een Windows VM opzetten met flink wat cores en die aanmelden?

Verbruikt t verder SSD ruimte of mem?

Ps nog 30Ghz vrij op een dual Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2620 v4
Nog 40Ghz vrij op een EPYC 7401P
En 25Ghz op een dual Xeon(R) CPU E5645

[Reactie gewijzigd door HellStorm666 op 24 maart 2020 08:29]

Het gebruikt vooral wat geheugen, mijn 3700x doet 16 taken tegelijk (1 per thread) en gebruikt hierbij gemiddeld ongeveer 8 a 9 GB geheugen geloof ik. Qua ruimte op de SSD heb ik niet echt gekeken, dat valt volgens mij heel erg mee.
Het makkelijkste is op elke ESXI machine een Windows VM te draaien en hierop Boinc te installeren.
Afhankelijk van de load die elke ESXI server overheeft kan je meer of minder cores toekennen. Boinc gebruikt vrij veel RAM. Hier draait op een lege testserver (proxmox) een windows VM van 24 cores waarvoor 21GB RAM nodig was.

Wees voorzichtig met het toekennen van teveel resources als het op een productie server gaat draaien.
Vorig weekend een EC2 server gestart met een Tesla V100 GPU en 24 uur laten crunchen. Daar konden mijn laptopje en servertje samen niet tegenop, die hadden eerder 240 uur nodig voor zoveel "punten" bij Folding@Home.
Zulke GPU hosts kosten toch een massa geld? (euros/u)
De spot price is lager. Een p3.2xlarge (dus met één Tesla V100) is doorgaans max 24$/dag. Niet slecht voor iets dat zoveel werk kan doen in een uur.

Spot prijzen zie https://aws.amazon.com/ec2/spot/pricing/
p3.2xlarge $0.9362 per Hour
p3.8xlarge $3.672 per Hour
p3.16xlarge $7.4573 per Hour
Region Ireland heeft ze ook, soms zelfs iets goedkoper meen ik.

Nadeel is dat je spot instances gestopt mogen worden als ze on-demand klanten willen faciliteren.

[Reactie gewijzigd door Barryke op 24 maart 2020 00:44]

Maar 720$ per maand is toch best veel? :)

Verder wel goed hoor dat je meehelpt! :D

[Reactie gewijzigd door davybach op 24 maart 2020 01:56]

Da's best wel betaalbaar. Ik dacht aan het drievoudige als minimumprijs.
Zojuist gedownload en werk binnengehaald op mac pro i7, hij is nu bezig. Geen idee wat het doet, maar succes met rekenen. Alle beetjes helpen, is het niet voor de corona, dan wel voor andere virussen/ziekten.

Ik heb trouwens een stuk of 4 raspberry's liggen te stoffen, zou dat helpen om die in te zetten? of is dat onbegonnen werk?
Voor zover ik weet heeft Rosetta geen werk voor ARM cpu's. Er is ook een BOINC cliënt voor smartphone, helaas zijn hiervoor ook geen taken voor Rosetta.
Ah oke, prima mijn mac draait al op volle toeren :) Mailtjes typen lukt nog steeds dus zit mij tot nu toe niet in de weg, behalve het kabaal van de blowers ;)
Leuk, zal het ook installeren. Is het niet voor dit virus dan wel weer voor een andere variant. Kan mooi nachts draaien denk ik.

Maar misschien ook ff uitleggen wat een vouwstructuur is waar ze naar opzoek zijn. Geen flauw idee namelijk.
Je zou eens naar het zusterproject fold.it kunnen kijken, daar kun je zelf proteines vouwen. Dan krijg je een idee waar je computer mee bezig is.
Leuk initiatief, goed dat er zo veel aandacht voor is. Ik houdt het voor nu even bij team unraid. Wel zo toepasselijk aangezien ik boinc draai vanaf mijn unraid server :)
Draai het hier ook op een unRAID server, maar zit wel in Team DPC! :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee