Spotify ontslaat zes procent van personeel

Spotify gaat ongeveer zes procent van zijn personeel ontslaan. Dat heeft oprichter en directeur Daniel Ek bekendgemaakt. Het gaat in totaal om rond zeshonderd mensen wereldwijd. Volgens Ek heeft Spotify in de afgelopen jaren te veel mensen aangenomen.

Met de stap wil Spotify kosten besparen, zegt Ek. Er werken rond tienduizend mensen bij Spotify, waardoor het getal van zes procent uitkomt op ongeveer zeshonderd mensen. Het is onbekend bij welke afdelingen en in welke landen de ontslagen precies zullen vallen.

Volgens Ek heeft Spotify in het afgelopen jaar veel meer mensen aangenomen dan de groei in omzet rechtvaardigde. Dat was volgens de oprichter toch al niet houdbaar geweest. Bovendien is de economie in de afgelopen tijd verslechterd, wat volgens hem de ontslagen noodzakelijk maakt. De organisatiestructuur verandert met de ontslagen ook, waarbij chief content officer Dawn Ostroff vertrekt. Ze werkte sinds 2018 bij Spotify.

In een lange rij techbedrijven is Spotify het nieuwste dat ontslagen aankondigt. Google deed dat vrijdag. Microsoft maakte onlangs bekend dat tienduizend banen worden geschrapt, wat volgens het bedrijf neerkomt op minder dan vijf procent van het totale personeelsbestand. Ook Amazon ontslaat personeel; hier zullen achttienduizend medewerkers hun baan verliezen. Facebook-moederbedrijf Meta kondigde vorig jaar al aan dat elfduizend banen komen te vervallen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-01-2023 • 14:56

74 Linkedin

Submitter: juliank

Reacties (74)

74
73
51
4
0
6
Wijzig sortering
Zoveelste bedrijf, als je dat allemaal ziet likt het alsof er een soort recessie is.
Het zal een combinatie zijn van, afromen vawege de situatie, maar ook gewoon elkaar "nadoen" omdat het nu wat meer geaccepteerd is (het gebeurt en er is weinig protest verder). Je kan mij niet vertellen dat al deze bedrijven problemen zouden krijgen als ze deze mensen zouden behouden.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 23 januari 2023 15:18]

In het derde kwartaal van 2022 heeft Spotify €228M verlies geleden. Free Cash Flow was nog positief, maar met €35M wel minder dan de €100M een jaar geleden. Ze noemen personeelskosten als belangrijke oorzaak voor de groei in kosten. Als je dan een trend van dalende cijfers wil keren, kan ik me voorstellen dat je daar ook naar kijkt.

https://s29.q4cdn.com/175...der-Deck-FINAL-LOCKED.pdf

[Reactie gewijzigd door marcieking op 23 januari 2023 15:26]

Serieus hoe gaat Spotify ooit dit allemaal terug verdienen? Het is zeer onwaarschijnlijk dat ze ooit een monopolie krijgen en kunnen cashen- Google en Apple gaan niet meer weg.
Ze draaien een omzet rond de 10 miljard, dan is 228miljoen niet zo heel veel. Daarnaast zijn ze ook zo'n 20 miljard waard.
Ze hebben een omzet van 10 miljard en geen winst.
Maar goed we zitten in een tijdperk dat zoiets niet meer uit maakt klaarblijkelijk.
Ergens zijn dat geen slechte cijfers, dat betekend dat een groot deel 'hopelijk' beland bij de artiesten, als ze miljarden winst hadden dan konden we de vraag stellen of de compensatie tav de artiest wel representatief is.
Dat ging prima in de afgelopen jaren toen geld nog 'gratis' was. Maar inmiddels gaat de rente omhoog en willen investeerders resultaten zien, want anders kunnen ze hun geld beter op de bank zetten.
Thoh er zijn toch wel andere factoren die spelen.

Tijdens covid is veel aangeworven omdat alles plots online was. Na covid ging die trend verder door een sterk economisch herstel. Nu, een paar jaar later blijkt dat er toch meer werknemers zijn dan nodig, die dan nog eens zeer goed betaald worden. Grote techbedrijven zouden in normale tijden die mensen kunnen houden als wervingsreserve maar op dit moment is veel onzekerheid.
De stijgende rentes zorgen voor een afkoeling van de markt met mogelijks een (kleine) recessie als gevolg. Afkoeling betekent minder verkopen en minder reclame inkomsten.
Beursgenoteerde bedrijven zijn er voor de aandeelhouders die elk jaar een rendement verwachten. Grote bedrijven gaan dus ontslaan om een deel van dat rendement te vrijwaren.

Aan de andere kant zullen startups mensen ontslaan omdat de toegang tot geld moeilijker wordt en mogelijks hun bedrijfsvoering in gevaar komt door geld tekort.

[Reactie gewijzigd door koekoe op 24 januari 2023 09:20]

Ze apen elkaar ook gewoon na, als de concurrent het doet, dan stijgt ineens het aandeel. Aandeelhouders zijn de baas, dus kun je niet achterblijven.

Over paar maanden veel mensen overspannen, omdat ze het werk "erbij" krijgen. Dan kun je de mensen weer in dienst nemen tegen een lager salaris en andere voorwaarden.

Toen er de afgelopen jaren juist veel mensen werden aangenomen, hoorde je overigens niets in de media.........
Wat? De media stonden bol van artikelen over krapte op de arbeidsmarkt in bijna alle sectoren.
Schiphol op slot, meer vacatures dan werkzoekenden, etc.
Ja maar geen artikel "Microsofft heeft dit jaar 5000 man aangenomen" naar mijn weten.
Volgens een hoogleraar van Stanford is het voornamelijk "copy-cat" gedrag.
https://news.stanford.edu...ent-tech-layoffs-worried/
Dit.

In de grootste multinationals is het meest kinderachtige argument "jamaar zij doen dat ook [wijst naar concurrent]" hét argument bij uitstek.

Ja, corona-extra's... maar hoeveel procent waren dat er reëel?

Copycatgedrag, voor techmultinationals is het niet complexer dan voor pakweg grote farmabedrijven die de prijzen van levensreddende middelen x600% omhoog gooien en het medicijn onbereikbaar maken voor patiënten. Niet omwille van recessie of personeelskost maar omwille van aandeelhouders die wijzen naar concurrent en zeggen "kijk, zij doen het ook, wij mogen niet achter blijven" dat, en absurd hoge bonussen voor al-dan-niet opstappende CEO's.

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 23 januari 2023 17:04]

Deze bedrijven zijn allemaal flink opgeblazen en draaien al tijden op geld dat ze zelf niet hebben.

En als dan de voorspelde explosieve groei tegenvalt krijg je dit soort dingen.
Jij denkt dat Microsoft, Google, Meta en Amazon (nog steeds) op geleend geld draaien? Denk het niet. Al die bedrijven hebben miljarden op de bank, en zo niet, dan is dat gewoon een boekhoudtruc om de belastingaanslag verder omlaag te krijgen.
Nettowinst het afgelopen jaar:
- Microsoft, 70 miljard
- Alphabet, 66 miljard
- Meta, 28 miljard
- Amazon, 11 miljard

Alphabet heeft nog nooit een jaar in de rode cijfers gesloten. De rest alleen in 2012.
En als Spotify explosieve groei krijgt komt het van de gratis versie.
De echte recessie is nog niet begonnen :).
Prijzen zijn afgelopen jaar met 20% gestegen. En natuurlijk is recessie nog niet begonnen 🤡 🌍

We hebben wel allemaal werk, maar 25% heeft moeite met rondkomen....
Het valt wel mee, is voor een deel een gevolg van de hoeveelheid mensen die tijdens Covid zijn aangenomen.
Het lijkt vanwege ontbreken van context, vorig jaar waren veelal dit soort aantallen ook aangenomen.
Het probleem is echter wel dat je een recessie kan krijgen doordat artikelen het doen lijken alsof het recessie is.
Aan de ene kant zou je dat denken. Aan de andere kant, wanneer bedrijven nieuw personeel aannemen, lees je dat meestal niet. Ik heb bijvoorbeeld nooit een aankondiging gezien dat Spotify het personeelsbestand ging uitbreiden. Mensen zijn niet zo dol op goed nieuws.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 23 januari 2023 15:53]

(Big) tech is hard geraakt afgelopen jaar op de beurs. Spotify staat over een jaar gemeten op een koersverlies van rond de 50%. Nu wil dat niet perse iets zeggen over winst of verlies en is dat ook maar een graadmeter, echter wordt dat aangegrepen om op te ruimen waar mogelijk
Dit soort acties kan ook een recessie voorkomen of de impact verminderen. Lullig op microniveau, maar als door dit soort reorganisaties grotere impact voorkomen kan worden dan verzacht het op macroniveau de gevolgen van een recessie. Wachten met ontslagen totdat het echt slecht gaat is funest voor bedrijven. En als er dan een paar grote omvallen heb je een echte recessie.
Tsja, geld lenen is nu een stuk duurder. Na vele jaren lenen met zo goed als geen rente is dat nu niet meer mogelijk. Dus een bedrijf dat geen winst maakt draaiende houden wordt dan een stuk lastiger. Daarom zie je al die tech bedrijven nu terugschalen, die werden flink gefinancierd met goedkope credit.
Ze hebben allemaal teveel mensen aangenomen in de corona periode.

1. Het bijna oneindig "gratis" geld is er niet meer.
2. De hoge vraag naar techproductens tijdens corona is verminderd.

Combinatie van deze twee en teveel mensen aannemen zorgt voor deze ontslaggolf.
Die is er ook.
Helaas merkt 60% van NL dit niet omdat hun salaris direct of indirect uit de gezamelijke pot komt.
Combinatie van op grote schaal personeel aannemen doordat er een terkort aan arbeiders was wereldwijd. Inmiddels koelt alles weer af en zijn vooral de flex werkers die weer weg worden gestuurd.
In Nederland zie je dit ook bij bijvoorbeeld de GGD en binnenkort ga je dit ook zien bij Schiphol en in de Beveiligingsbrance
ja de grootte vraag naar streamingsdiensten tijdens de pandemie en lockdowns hebben een hoop gedaan, maar ja nu die piek weer aan het dalen is kan er niet veel anders dan gereageerd worden
Nu zijn het er 'maar' 600, maar ik vraag mij steeds af waar al die ontwikkelaars in hemelsnaam aan werken.. Iedere paar weken een update van de app met omschrijving 'bugfixes'.. Met de aantallen die de laatste weken voorbijkomen kan ons meerjaren project in een middagje klaar zijn!

(Ik weet het, 9 vrouwen baren geen kind in 1 maand ;))

[Reactie gewijzigd door WaterFire op 23 januari 2023 15:14]

Het verbaast mij ook dat een bedrijf als Spotify blijkbaar 10.000 man personeel heeft, vooral gezien het product wat ze verkopen. De app zelfs is niet bepaald rocket science, verder heb je wat mensen nodig die werken aan de backend, wat server beheerders, wat mensen voor contracting en het onderhouden van de relaties met platenmaatschappijen, en PR/marketing. Ik had het geschat op zo'n 100-150 man voor de core-business. Misschien wat meer als je de helldesk niet uitbesteed.
Verbaasde me net over hetzelfde :), 10k man zeg, voor een app die geautomatiseerd muziek afspeelt? Ik moet echt wat verkeerd doen. Dat ze dan al jaren geen winst draaien, dat kan ik dan wel snappen.
Wie zegt dat het allemaal ontwikkelaars zijn die de laan uit gestuurd gaan worden? :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 januari 2023 15:26]

Er lopen vaak heel veel proefballonnetjes bij zo'n bedrijf, projectjes waar toch mankracht voor geworven wordt, en als het project dan gecancelled wordt (omdat het niet veel oplevert, of gewoon afgelopen is) mogen die mensen dan de laan weer uit. De goeien regelen ze intern wel een overstapje voor, en de slechten ben je mooi kwijt. Daarnaast zal maar een klein deel ontwikkelaar zijn, en zie ik de Chief Content Officer verdwijnen, dus mijn gok is dat er veel Content Managers en Content Development Experts, Content Acquisitioners, Content Creation Leads en Content Quacks verdwijnen. Vergeet niet dat Spotify meer is dan een data-platform, het is een dealtjes-platform, en al die dealtjes moeten gesloten worden, en bijgehouden worden.
Mjah idd, Musk heeft ook heel veel mensen uit Twitter gezet en blijkbaar draait het nog prima (genoeg) ook.
Dam, gaat echt lekker in de tech wereld, durf je toch bijna niet meer in die wereld, of bij z'n grote speler te gaan werken.
Hoezo niet? Bij al dit soort partijen is het salaris er ook naar. Tussen de €150-€250k per jaar als senior developer is daar echt niet gek. Tsja dan wordt er wel verwacht dat je slim met je geld omgaat en wat opzij zet voor mindere tijden.

De tijden van je leven lang voor dezelfde baas werken is echt voorbij. Het wordt eens tijd dat mensen wat ondernemender ingesteld worden. Ja Spotify/Google/Amazon/Microsoft/Meta willen nu van hun personeel af maar dat is allemaal hoog gekwalificeerd personeel met een mooi CV. Die hebben binnen 3 tot 6 maanden wel weer een andere baan. En tot die tijd genoeg geld op de bank om hun leven verder te leven.

Toch zijn er zeker in NL nog heel veel mensen die die ene baan met vast contract willen landen en en dan 4k per maand willen vangen tot hun pensioen. Ook prima, maar het leeuwendeel van de mensen die bij bovenstaande bedrijven werkt zal echt geen nacht minder slapen als ze ontslagen worden.
Oneindige groei in het personeelsbestand is ook niet echt houdbaar, iets wat ze wel leken na te streven. Sinds 2018 per jaar gemiddeld een groei van 1k werknemers. Sjah, als de instroom aan financiële middelen dit niet meer kan onderbouwen dan verdwijnt er weet wat.

Eigenlijk leven zulke bedrijven nog in een soort start-up mentaliteit. Daar kies je als werknemer natuurlijk ook wel voor. Het is verder ook niet onbekend dat Spotify structureel geen winst weet te maken. Dan is sowieso een personeels-groei van 15-25% per jaar vreemd te noemen

[Reactie gewijzigd door eric.1 op 23 januari 2023 19:58]

Dit is allemaal geen nieuw fenomeen, startups hebben vorig jaar in November hun ontslagrondes al gehad.

Veel van deze bedrijven hebben aangeworven op basis van een bepaalde groei en het was dan ook niet abnormaal om een negatieve cashflow te hebben. In een groei economie is dat niet zo bizar, zeker omdat geld geen interest had en je dus risico's durfde te nemen.

Ondertussen kost geld ook al weer geld en zijn de interesten omhoog gegaan. Combineer dat met stijgende prijzen van grondstoffen, energie, hypercompetitive aanwervingsmarkt en vooral een dalende forecast. Investeerders beginnen al hun investeringen onder de loep te nemen en de vraag stellen wat deze bedrijven gaan doen om dit tegen te gaan.

En dan krijg je, of we verhogen de prijzen of we snijden kosten weg. In het geval van spotify is er amper kans om de prijs van producten te verhogen zonder abbonees te verliezen. Aangezien de advertentie markt ook onder druk staat zullen de inkomsten voor de gratis accounts ook onder druk staan.

Dan kan je bijna niet anders dan besparen in posities, vaak gaat het R&D budget naar beneden en hebben ze daar minder mensen nodig. Daarnaast worden alle ondersteunende diensten afgebouwd naar het minimum.

We zijn nog niet aan het laatste van deze berichten, en het is niet enkel bij tech bedrijven. Ford onstlaat ook volk, maar ook bij retailers, supermarkten enz zal het hard gaan.
Klopt inderdaad, met name start/scale-ups in Tech hebben eerder al het mes moeten zetten in het personeelsbestand om niet om te vallen. Het is een ever returning cycle. Zodra de economie weer beter draait op den duur, schreeuwen met name grote techbedrijven weer om gekwalificeerde mensen en gaan de salarissen om dat zo snel mogelijk te regelen ook weer omhoog.

Op een andere manier zie je dat ook bij grote organisaties die non-tech zijn zoals Schiphol. Tijdens de lockdowns moesten veel mensen eruit (en toegegeven, dat waren er ook veel via 3rd parties) maar die hebben nu allemaal wat anders en willen ze "ineens" niet meer tegen het zelfde loon terugkomen, zelfde geldt voor de NS.

Je kunt zo je mening hebben over het bestuur van dat soort clubs die dit "niet aan hebben zien komen" maar het verbaast me niks als je ziet dat met name bij grote non-tech en zeker Nederlandse organisaties, topbestuurder een soort "erebaantje" is voor geflopte of twijfelachtige ex-politici etc. die ergens rustig een puinhoop achter kunnen laten en een paar jaar later plots weer via hun old-boys netwerk elders opduiken aan de bestuurstafel.

Gevolg is dat ze nu betere voorwaarden moeten bieden om nieuwe en deels de zelfde mensen terug te halen.

Hoe lullig het ook is in het hier en nu voor mensen, op den duur is het voor de portemonnee van mensen belangrijk om de inflatie bij te houden.
Op zich met je eens, maar interesten vind ik een vreemd woord. Zullen we het gewoon rentes noemen?
offtopic:
Interesten is in België gewoon een normaal woord. We zitten hier op T.net, niet T.nl :)
Er werken rond de tienduizend man bij spotify…. Wat doet 10.000 man dan, dat klink als ontzettend.
lobbisten, advocaten, juristen. Spotify de app is denk ik maar een klein deel van het bedrijf. Het is zo goed als onmogelijk om iets te doen in america zonder een vermogen uit te geven aan personeel in legal. Al helemaal bij een rechtengevoelig iets als muziek.
Wat voor soort personeel heeft Spotify dan allemaal. 10.000 vind ik echt heel veel voor iets wat Spotify doet.

Lijkt mij dat je zo'n platform met een ontwikkelteam van +- 50 personen ook draaiend kan houden. Dan wellicht nog 200 personeel voor marketing, PR, contact, administratie, etc.

Welke grove onderschatting maak ik hier?
Servermanagement, on site, off site, hardware, office, HR, management, etc.
Ik kijk er niet van op:

nieuws: Spotify heeft 20 procent meer actieve gebruikers, lijdt 228 miljoen e...
Ondanks deze ogenschijnlijk positieve resultaten wist Spotify geen winst te boeken; het afgelopen kwartaal werd er 228 miljoen euro aan operationeel verlies geleden, terwijl er in hetzelfde kwartaal vorig jaar nog 75 miljoen euro winst werd geboekt. Volgens Spotify hebben de teleurstellende cijfers drie oorzaken. Enerzijds zouden personeelskosten aanzienlijk gestegen zijn vanwege recente uitbreidingen. Daarnaast zouden advertenties duurder zijn geworden en zouden wisselkoersen nadelig hebben uitgepakt. Tevens zegt het bedrijf flink te investeren in podcasts en luisterboeken.
Waarschijnlijk hebben ze van alles geprobeerd afgelopen paar maanden en is nu het personeel aan de beurt voor een aderlating...
Stijgende rentes hebben ook een effect gehad op reductie personeel en dit beïnvloedt veel tech bedrijven. Ze moeten hun initiatieven beter spreiden en kan niet alles tegelijkertijd want kapitaal is duurder.

https://www.reuters.com/m...higher-longer-2022-12-14/

Dit wil niet zeggen dat je in recessie bent. Hoewel volgens de oude meetmethode in Q2-2022 in recessie was is het niet zo gerapporteerd.

https://apnews.com/articl...0a122a2f84f0f7b3329ab1c9e

Tevens kan je onder hoge inflatie soms in recessie raken maar volgens de GDP indicator niet.
Ik snap niet waar dit vandaan komt. Volgens mij hebben al die bedrijven een recordwinst door Covid, en dan toch slaan ze allemaal rond de 5% personeel?
Ik adviseer u naar de serie “The Playlist” te kijken. Gaat over dhr. Ek en zijn bedrijf. Ik denk dat de kans groot is dat u gaat overstappen naar Apple Music of Tidal! Muziek meenemen is geen enkel probleem via Songshift bijvoorbeeld.
Vraag me af op basis van welk deel je dit zegt.
Vooral hoe Spotify tot stand is gekomen.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee