Razer Stream Controller X heeft 15 lcd-knoppen en kost 180 euro

Razer heeft met de Stream Controller X zijn tweede controller voor streamers onthuld. De X heeft meer lcd-knoppen dan de eerste Stream Controller, maar mist de touchfunctionaliteit, de zes draaiknoppen en de acht functietoetsen. Daarnaast is de X goedkoper.

De Razer Stream Controller X heeft veel weg van Elgato's Stream Deck MK.2, maar is iets kleiner. Razers controller heeft vijftien knoppen met lcd-schermen, zodat gebruikers zien wat de instelbare toetsen doen. Gebruikers kunnen met de toetsen bijvoorbeeld programma's openen, macro's uitvoeren of het volume aanpassen.

Het apparaat is Razers tweede streamcontroller, na de vorig jaar aangekondigde Stream Controller. Die eerste streamcontroller was nog een rebadgede Loupedeck Live. Voor de X heeft Razer weer samengewerkt met Loupedeck, al lijkt de X een volledig nieuw apparaat te zijn. Die eerste controller kost 270 euro; de X kost 180 euro.

De Stream Controller X is meteen te koop en is 111x80,7x30mm groot. Het apparaat weegt 146 gram zonder stand. Die stand plaatst de controller in een hoek van 50 graden en weegt 177 gram. De controller werkt met een USB-C-aansluiting en vereist macOS 10.14 of Windows 10 of nieuwer.

Door Hayte Hugo

Redacteur

14-04-2023 • 09:32

96 Linkedin

Reacties (95)

95
95
45
3
0
46
Wijzig sortering
De Stream Deck (ook genoemd in het artikel, niet te verwarren met Steam Deck) is bijna net zo duur. Dat zijn prijzige knopjes. Ik denk dat de waarde van dit soort producten met name zit in het makkelijk verbinden van knoppen aan functionaliteit d.m.v. de gebruikte software, en niet zozeer in de hardware.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 14 april 2023 09:36]

Ik gebruik een stream deck ook op het werk. Het versneld mijn werk process enorm en komt de productiviteit ten goede. Het is niet goedkoop, maar verdiend zich wel terug over tijd.
Voor livestreaming zou ik niet meer anders willen. Dat is die 150 euro echt wel waard!

Ik denk dat Razer te laat is met het introduceren van dit apparaat. Zeker als het niet concurreert in prijs. Waarom zou je voor dit ding kiezen en niet voor een Stream Deck? De laatste heeft ook nog is een grote community erachter zitten die al veel plugins hebben gemaakt.

Ik kan geen voordelen zien bij het kopen van het nieuwe product van Razer.
Wat is het voordeel van een los apparaat ten opzichte van een toetsenbord en/of muis met programmeerbare extra (marcro) toetsen? Praktisch gezien lijkt me iets wat je al in je handen hebt makkelijker te gebruiken? De LCD schermpjes zijn leuk, maar als je het over productiviteit hebt kun je knoppen binnen no time blind vinden.

Dat het voor jouw geen voordeel heeft als je al een vergelijkbaar apparaat hebt, tsja, dat is een beetje een open deur niet? Je kunt je zoiets bij ieder product wel afvragen, lang niet alle merken/modellen concurreren op prijs of features, en we leven in de wereld van 13 in een dozijn. Vergeet niet hoeveel mensen merkgetrouw zijn, zelfs als het minder functionaliteit heeft of duurder is dan een alternatief. Bovendien als je ziet dat alle randapparatuur weer met z'n eigen software komt, zou ik voor het merk kiezen waar ik de software al van heb, dat scheelt weer een programma dat geladen moet worden bij het opstarten.
Ik heb zelf een Stream deck, gebruik hem niet voor streamen. Wat voor mij een voordeel is is dat je niet alleen macro's eronder kan zetten, maar dat je die macro's ook afhankelijk kan laten zijn van de applicatie waar je op dat moment in werkt. Je kan daar dan ook een plaatje bij zetten zodat je kan onthouden wat die toets ook weer doet. Bovendien zijn er 3rd parties plugins die uitbreidingen toevoegen. Zo kan ik bijv met een toets mijn Domoticz aansturen / een URL aanroepen. Hiervoor gebruikte ik Clavier+ maar daar kon dat niet zo handig mee.
Het voordeel is inderdaad vooral de Stream Deck software en verwante plugins.

Ik heb een tijdje een oude telefoon met StreamDeck / Touchportal / Macro Deck geprobeerd, en het is een enorm gepiel versus de Stream Deck desktop software + hardware / app.
In zowel m`n Logitech gaming software (G915 TKL en G502 LS) en ook m`n Microsoft Keyboard & Mouse center kan ik ook applicatie specifiek dingen instellen en macro's maken en/of functies doen zoals je noemt (URL aanroepen)

Daar heb je echt geen "deck" voor nodig. Ja, je mist de leuke plaatjes, maar komop als je beetje goed bezig bent dat je macro's nodig hebt, dan kan je die heus wel onthouden.
1) Als je heel wat verschillende macros of shortcuts wilt, kan het na een tijd moeilijk zijn om te onthouden wat je waar hebt geplaatst. Maar met dat je zelf icoontjes kunt maken, oa aan de hand van hun online tool waar je een bestand kunt uploaden, op een achtergrond kunt zetten, samen met tekst, kun je veel makkelijker voor jezelf aanduiden welke toets wat doet.

2) Ik had op mijn toetsenbord dat ik per ongeluk macro toetsen induwde tijdens het gamen, iets wat ik op Stream deck niet meemaak.

3) Met macro software op een toetsenbord, moet je voor de meerderheid van zaken zelf eerst een gewone keyboard shortcut instellen, en dan die shortcut ingeven. Als je iemand bent die tientallen macros wilt gebruiken, betekent dat ook tientallen toetsenbord combinaties. En het kan best zijn dat je één ingeeft die al gebruikt wordt voor iets anders zonder dat je het weet. Maar op Stream Deck, omdat de software heel wat plugins heeft voor heel wat software, kun je rechtstreeks functionaliteit in de Stream Deck steken zonder daarvoor een toetsencombinatie in te stellen.

4) Alles wat de rest al heeft bovengehaald.

[Reactie gewijzigd door MGsubbie op 14 april 2023 13:24]

Wat ik zelf handig vindt van die plaatjes, is dat ik soms meerdere "pagina's" met knopjes heb, waardoor een knopje op een andere 'pagina' een andere functie heeft. Het plaatje laat dus dan duidelijk de huidige functie zien.
Ik gebruik de Stream Deck onder andere voor volume control, lampen in m'n kamer, en Spotify. Door de schermpjes achter de knoppen, kan ik zien hoe hoog het volume staat, welk liedje er speelt, etc etc. Dat kan ook met normale macros, maar dan mis ik toch een stuk informatie wat ik met de Stream Deck wel heb.
Je kunt niet alleen icons op het display laten zien, maar ook allerlei live informatie die uit verschillende plug-ins komt. Ik laat CPU+GPU load, clocks, temperatuur, RAM en VRAM gebruik, temperatuur buiten en door het huis heen, weer, tijd+datum in verschillende tijdzones, crypto koersen, de batterijstatus van m'n auto, enz enz enz zien. Het meeste zelfs met live grafiekjes. Bijna de helft daarvan komt uit een Home Assistant plug-in en bijna de andere helft uit een HWiNFO64 plug-in, maar er zijn ook meerdere plug-ins voor specifieke spellen, zoals voor flight simulators. Of voor je Hue lampen. Veel van die plug-ins zijn gewoon gratis op github beschikbaar, ze hoeven niet van Elgato te komen. Er zit dus een vrij goede community om de Stream Deck heen, dat gaat Razer niet zomaar inhalen.
Ik gebruik hem zelfs geheel niet om te streamen. Maar als productiviteits product is het echt super.
Mijn werk (door alle te koppelelen macro's, handelingen etc.) heb ik vrijwel kunnen schonen van repeterende handelingen.
Wat voor 'n repeterende handelingen voer je uit om dit te automatiseren? Ik zoek wat inspiratie, omdat ik er geen weet bij mij
Bijvoorbeeld: Ik heb 1 knop om al mijn desktop applicaties op te starten, ze op de juiste plek op de juiste schermen en op de juiste virtuele desktops te zetten. Dit scheelt me alleen met het opstarten van m'n werk al zo 5 minuten. Dit gebeurd elke werkdag. En dat is nog maar 1 van de dingen :)
Ah ja, dat kan ik me voorstellen.
Ik sluit m'n computer maar 1 x in de 4 weken af of zo, dus geen use case voor mij.

Ik ben wel van de gadgets, maar ik moet altijd wel een goede reden hebben voor mezelf :p
Het ziet er iig wel gaaf uit
Stukken tekst of code heb ik onder bepaalde knoppen gezet. Handelingen die over meerdere acties (normaal interactie met applicaties) heb ik vervangen door 1 knop.

Juist dat je alle normale toetsenbord handelingen en sneltoetsen achter elkaar met eventuele wachttijd (bijvoorbeeld een paar seconden om een refresh uit te voeren of een actie te laten starten) gevolgd door volgende handelingen in 1 knop kunt plaatsen is super.

Daarnaast gebruik ik het ook om video bellen te laten starten en dan direct gekoppeld aan het starten van veelgebruikte verbindingen of personen (per persoon heb ik dus een macro die alle stappen in 1x doet, de Camera selecteert en geluid koppelt).
Kan je iets meer vertellen over Stream deck in gebruik voor het werk?
Zo had ik het nog nooit bekeken en het triggert mijn interesse. :-)
Ik heb custom scripts achter knopjes zitten, maar ook scripts die services pollen en de status tonen op het schermpje.
  • build status polling, click opent laatste of failing build
  • togglen van tunnels en de status ervan
  • energieverbruik in het huis
Al de rest zijn gewone shortcuts en bestaande integraties zoals spotify, Timers, CPU Usage, etc etc (Bar Raiders)

Op zich kan je dat ook allemaal in je dock/statusbalk krijgen, of met notifications, maar dit is gewoon leuker en cleaner.
Er is van MacSparky (aka David Sparks) meerdere podcasts over hoe hij zijn Streamdeck gebruikt. Dit is natuurlijk wel veel Mac-gebaseerd :) (o.a. https://www.relay.fm/mpu/628)

Waar ik het ook veel voor gebruik zijn per "project" een map met knoppen en daar alleen al alle files in of snelkoppelingen naar Jira specifiek voor dat project.
Of wanneer ik Outlook (for Mac) start dat ik makkelijk de mails kan verplaatsen naar bepaalde mappen of acties kan uitvoeren. Kan ik ook allemaal wel met het toetsenbord, maar visueel werkt voor mij handiger.

Daarnaast heb ik ook een aantal "status" widgets van een world clock in tijdzone ET (Amerika), of eentje die aftelt tot mijn volgende afspraak (en daar ook de kleur van veranderd hoe dichter bij de afspraak), of TADO aansturing. Ik kan live op mijn streamdeck zien welke temperatuur het is, en die ook zo aanpassen.
Ik heb daarnaast een knop met mijn veel beluisterde Spotify albums.

(En dan gebruik ik nog lang niet alles).
Hierboven heb ik een voorbeeld gegeven over het opstarten van de PC op m'n werk. Maar je kan veel dingen automatiseren, hier een lijstje waar ik het allemaal voor gebruik:
  • Repetieve tekst inplakken
  • Software opstarten en automatisch verplaatsen naar plekken die je wilt
  • Toetsencombinaties laten uitvoeren met 1 druk op de knop
  • API calls uitvoeren
  • Commandline executen
  • Etc, etc...
ach geef het een jaar, marketing, razer sponsort twitch streamers en dan komt het wel van de grond.
Dit is gewoon om te zorgen dat ze een totaal gamma aan oplossingen kunnen aanbieden.
Ik stream niet en gebruik mijn PC niet voor werk, maar ik gebruik er een (die ik tweedehands heb gekocht.) Zelfs daarvoor is het al fantastisch.
Stream Deck Mk.2 heeft een advies prijs van €170, maar is te vinden in Pricewatch voor €150. Maar Elgato heeft ook andere modellen zoals bv. een XL die 32 knoppen heeft ipv. 15 (adviesprijs €250, maar te krijgen voor €200).

De functionaliteit van zo een device is natuurlijk de knoppen met daaronder een LCD. Maar om dat goed aan te sturen heb je goede software nodig en Elgato maakt die al ruim zes jaar, ik zou zeggen dat die software dus redelijk volwassen is. Er zijn ook veel third parties die iconsets produceren voor verschillende programma's en oplossingen (naast wat je zelf allemaal kan bouwen).

Ik heb zelf geen hoge pet op van Razor, ik krijg via anderen de indruk dat hun hardware niet gebouwd is voor lang gebruik. Ik heb zelf de impressie dat Elagto hardware ook niet de langste duurzaamheid heeft die het zou kunnen hebben, maar in ieder geval beter dan Razor.

Bron:
https://en.wikipedia.org/wiki/Elgato
Knopjes verbinden aan functionaliteit kan ook op allerlei gratis manieren. De waarde zit hem vooral in het hoge gimmick gehalte vanwege de display knopjes waar je fancy icoontjes op kunt zetten.
Echter heb je extra knopjes nodig, sommige keyboards leveren die op hun toetsenbord maar daar zit altijd een premium prijsje aan vast. Je kan ook losse programmeerbare keypads kopen, sommige zelfs zelfbouw met open source software. Deze zijn ook niet goedkoop, maar nog steeds goedkoper dan deze oplossingen. Echter hebben die geen display knopjes en die kan je ervaren als gimmick, maar het enorme voordeel is dat je context 'menus' kan bouwen, dus onder icoontje x zit een andere selectie icoontjes. Dat zou je natuurlijk ook kunnen doen (mits daar gratis software voor is) met een andere oplossing, maar dan moet je de hele menu structuur onthouden en ook nog eens waar je zit in die menu structuur...

Er worden in sommige sets voor bv. Photoshop honderden keys geprogrammeerd met 1000 verschillende iconen... Good luck als je dat met reguliere knoppen wilt doen.

Je kan ook zoiets doen met je smartphone:
https://www.elgato.com/en/stream-deck-mobile
Maar deze is niet gratis en je mist de feedback van een knop indrukken.

Bron:
https://www.sideshowfx.net/photoshop-pro-toolkit-stream-deck
Hoe kun je dat gratis doen? Want sure.. iedereen heeft een toetsenbord, maar sneltoetsen onthouden en programmeren kan, maar is niet practisch, helemaal niet als je tijdens het gamen snel wil switchen bijvoorbeeld, of als je andere dingen aan het doen bent op hetzelfde toetsenbord. Bovendien werken deze dingen reactief en passen aan aan de hand van de context (stream deck tenminste) en werken met mapjes, waardoor je tientallen sneltoetsen beschikbaar hebt per context.

Je zult hoe dan ook external input moeten hebben, dus hoe dan ook hardware.
Er is genoeg software waarmee je macro's kan instellen op een al gekocht toetsenbord, bijv. AutoHotkey.
Corsair biedt deze functionaliteit ook bij hun toetsenborden d.m.v. iCue en zo zijn er wel meer.
Heb zelf hun K95 toetsenbord en deze heeft zelfs dedicated macro keys (links van de esc/tab/caps keys) zodat je niet een al bestaande key hoeft te overschrijven met andere functionaliteit.
Maar succes om iemand tientallen hotkeys te laten onthouden die context-afhankelijk zijn,

Sure, voor sommige mensen is dit niets meer dan een gimmick, maar voor veel mensen is het een ding als dit, of niet.
Het is juist praktisch om dit al op je toetsenbord te hebben, immers als je snel zou willen switchen heb je je handen al op je toetsenbord en hoef je niet naar een ander stuk hardware te switchen om een andere knop in te drukken. Ik weet niet of iCue of AutoHotkey aan herkenning van software doen maar mappenstructuur doen ze volgens mij beide niet. Weet niet hoeveel macro's jij/u in het dagelijks leven gebruikt maar ik heb er maar eentje :P dan is zo'n stream knoppen apparaat totaal overbodig.
maar ik heb er maar eentje :P dan is zo'n stream knoppen apparaat totaal overbodig.
Als jij maar één macrootje gebruikt, dan behoor jij duidelijk niet de doelgroep voor dit soort apparaten :P Natuurlijk is dit product niet voor de massa bedoeld.

Er zijn toepassingen waarin zo'n "regelpaneel" superhandig is, alleen al omdat je sneller bent dan via menu's of dat je niet al teveel key-combo's hoeft te onthouden. Helemaal als dat regelpaneel context-afhankelijk werkt.
Dit is vooral handig als je professioneel bepaalde programma's constant moet gebruiken. Zo had de Loupdeck echt een vlucht genomen vooral bij professionele fotografen en video-editors, dat superhandig is voor routineuze repititieve acties. Ondanks dat "alles" met de keyboard te doen is, zijn meng- en regelpanelen bij computers voor professionals nog steeds een must. M.a.w. je moet erg veel met bepaalde software werken (vaak is dat professionele toepassing), om er baat bij te hebben.
Om eens een voorbeeld te noemen;

Ik werkte in het verleden voor een softwarehuis waar ik voornamelijk werk deed op databases in Azure. Ik werkte voor een aantal verschillende klanten.
Mijn Stream Deck had op de hoofdpagina daarvoor een knop per klant die dan een folder opende waarin knopjes specifiek voor die klant stonden zoals het openen van de folder met bestanden voor die klant, het openen van Edge met het profiel van die klant geselecteerd, het openen van een VPN verbinding met die klant etc.
Daarnaast integratie van Teams dus 1 folder met alle Teams knoppen er in (waarvan Mute en Camera de meest gebruikte).
Een Play/Pauze knop op de home pagina voor mijn Spotify en een Spotify map die de meest gebruikte playlists rechstreeks aan kon zetten.

Al met al is de Stream Deck voor mij echt een uitstekende toevoeging voor mijn werk.
Ik heb een Stream Deck aangekocht desondanks het feit dat mijn toetsenbord macro knoppen heeft... Net omdat ik bleef per ongeluk macros induwen. Ik heb mijn Stream Deck net naast mijn toetsenbord geplaatst, maar met dat die veel rechter staat duw ik nooit per ongeluk daar een knop op in.
Dit is zeker een interessante video over dit topic. Taran van Linus Tech Tips gaat diep in op macros via normale toetsenborden.

[Reactie gewijzigd door Lagonas op 14 april 2023 09:57]

Als je iemand bent die aan het min/maxen is wat hij/zij kan doen met macro's enzo ; is het geen punt om context afhankelijke hotkeys in de tientallen te onthouden.

Ik weet ook uit mijn hoofd alle keybindings van bijvoorbeeld : Mechwarrior online, Star citizen, X4, COD,BF2042, een flink aantal adobe applicaties, Davinci resolve, de windows hotkeys, m`n browser shortcut keys.

Dit is niks anders dan een paar extra's die je 100% zelf instelt en dus ook kan onthouden.
Laten we niet doen alsof mensen niet kunnen leren, en dingen opslaan :)

Ik gebruik mijn bestaande G-software en MS Mouse & keyboard center om in elke app ook andere macro's en functies te gebruiken.
Laten we niet vergeten dat dit ding "Stream deck" heet, het is bedoeld als control panel voor streamers. Dat is altijd context-afhankelijk
Het makkelijke is juist dat je met een Stream Deck applicatie afhankelijk heel makkelijk knoppen meerdere functies kan geven. Ik heb macro's geporbeerd en ook mobiele apps die het zelfde zouden doen maar uiteindelijk is de software inderdaad het geen wat het verschil maakt inclusief de feedback die je krijgt of een actie ook daadwerkelijk in werking is gezet (zoals het plaatsen van een marker).

De intergratie met OBS, GoXLR en vast nog meer software is nog eens een fijne bonus.
Het is echt iets wat je dagelijks moet gebruiken om te waarderen wat het nu allemaal doet en kan, voor ik zo'n ding had keek ik er ook zoals jij naar.
AutoHotkey is alles behalve gebruiksvriendelijk, het is zeker een optie als je het leuk vindt om met dat soort dingen te spelen, maar vergt veel tijd en moeite om goed werkende te krijgen.

iCue zelf hoor ik gemengde verhalen over, maar de software bij veel andere toetsenborden is met macrotoetsen is vaak zeer beperkt, niet onderhouden of soms afwezig waardoor je alleen maar toetsenbord macros kan instellen. Streamdeck software is zeer uitgebreid, relatief gebruiksvriendelijk en wordt actief onderhouden. Dat is dan ook zeker een van de zaken waarom het een populair product is en ook blijft vergeleken met sommige andere concurrerende producten.

Betreffende toetsenborden die al macrotoetsen hebben. Ja, dat is zeker een optie als je een beperkt aantal use cases hebt en/of een goed geheugen. Als het een handvol toetsen betreft, is het nog wel enigszins te onthouden wat elke toets doet, maar op een gegeven moment is het simpelweg handig om een visuele indicator te hebben.

Daarnaast biedt het simpelweg ook extra mogelijkheden qua feedback over bepaalde acties.

Kortom, de combinatie van toegankelijke features en software is wat de Streamdeck een interessant product maakt.

Dit is dan gelijk ook waarom ik dit product van Razer al weinig kans geef. Razer staat er namelijk niet echt bekend om dat ze langdurige support leveren op producten.
iCue heeft het omdat Elgato van Corsair is, wil je een soundboard van je toetsenbord maken, dan heb je alsnog de Elgato software nodig.
Veel mensen hebben nog wel een iPad/Tablet liggen waar weinig mee gebeurt. Met programma's als TouchPortal kan je een heel eind komen.
Interesting, bedankt voor de tip :)
Klopt, heb ik een tijd gebruikt. Maar ik miste toch het blind kunnen indrukken van de toetsen die ik nodig had. Omdat deze apparten nog wel fysieke knoppen bieden kun je ze blind vinden, en dat verhoogt de productiviteit of het zorgt niet dat de concentratie weg is bij een game.
Fysieke knoppen op een tablet moet ook wel te knutselen zijn toch?
Soort van omgekeerde dome-switches op een plaat die je op de tablet kan klikken.

Moet je wel maar net zin in hebben natuurlijk.
Ja uiteraard haha, zijn wel wat oplossingen voor (zo kun je ook 'schoulder triggers' krijgen door middel van iets soortgelijks). Leuk voor de tweaker, maar voor de gemiddelde consument geen optie natuurlijk.
Dat is waar, er is niet voor niks een markt voor dit soort apparaten.
Maar we zitten hier wel op Tweakers.net ;) .
Knopjes verbinden aan functionaliteit kan ook op allerlei gratis manieren.
Waarvoor je meer technisch onderlegd moet zijn. Niet elke gebruiker van dergelijke producten is dat.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 14 april 2023 09:50]

Dat valt reuze mee, er zijn allerlei hotkey en remapper tools beschikbaar, sommige ingewikkelder dan andere.
Dat valt reuze mee, er zijn allerlei hotkey en remapper tools beschikbaar,
Dat er al keuze is, houdt in dat men technisch onderlegd moet zijn om tot de benodigde informatie te komen en om een gewogen keuze te maken. Ook dat wordt weggenomen ('ontzorgd') met het aanschaffen van een dergelijk product.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 14 april 2023 10:30]

Ook dat valt wel mee. Iedereen die in staat is om een Stream Deck te kopen, installeren en gebruiken is ook in staat om te Googlen en programma's te installeren, dat kunnen ze ook vaker dan 1 keer. Als programma 1 niet goed genoeg is kunnen ze programma 2 proberen enz.. Een gewogen keuze is niet nodig aangezien je zonder al teveel moeite (en zonder kosten) gewoon meerdere programma's achter elkaar kunt proberen tot je iets vind dat bij je past. Het kost alleen wat tijd.
Ook dat valt wel mee. Iedereen die in staat is om een Stream Deck te kopen, installeren en gebruiken is ook in staat om te Googlen en programma's te installeren, dat kunnen ze ook vaker dan 1 keer.
Wellicht is het niet enkel kunnen, maar willen. Niet iedereen wil die keuze maken. Een kant-en-klaar product bij de Mediamarkt is voor een groot deel van de populatie een stuk aantrekkelijker dan zelf onderzoek doen.
Het kost alleen wat tijd.
Precies, en voor velen is het het waard om dat af te kopen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 14 april 2023 11:19]

Tuurlijk, mensen zijn lui. Zo kun je allerlei argumenten verzinnen om een Stream Deck te rechtvaardigen afgezien van de enorm hoge gimmick factor. Ik blijf erbij dat dat toch de drijvende factor is achter het succes van de Stream Deck (en nu de komst van deze Razer kloon).

Ik vraag me alleen af waarom iemand deze Razer kloon zou willen kopen. Razer staat nou niet echt bepaald bekend om hun kwaliteit (van zowel hard- als software) en de Stream Deck heeft zich al bewezen. De Razer kloon is niet eens goedkoper.
Maar voordat men bij de keuze komt tot het kopen van een Stream deck; heeft men toch ook onderzoek moeten doen?

Dus je hebt gewoon een non-argment hier.
Ik heb een tijdje HIDMacros gebruikt. Elke keer als mijn numpad dat ik gebruikte los maakte en herverbond, kreeg het een nieuw nummer in Windows, en moest ik alle toetsen opnieuw toewijzen. Het vereiste ook lichte scripting. Met een Stream Deck moet ik nooit zorgen maken dat mijn toetsen ineens niet meer werken.
Ik heb de Elgato Stream deck (15 knoppen). De hardware is inderdaad niet spannend. De software is echter welk erg fijn en erg uitgebreid. Mensen kunnen zelf plugins maken en de store hiervoor is behoorlijk gevuld. Zelfs een Microsoft Teams integratie is er sinds korte tijd, waarmee je kna ophangen, muten, hand opsteken, camera uit/aan/blurren en nog wat functies.

Ik zou echter never never never nooit dit van Razer kopen. Ik heb een Razer Tartarus Pro, Razer Naga Pro, Razer blackwidow lite toetsenbord, Razer Seiren Mini (die niet meer als Razer device wordt herkent door windows..). De software is cht om te janken. Zodra ik het mijzelf kan verantwoorden, ga ik deze apparaten ook vervangen (behalve de Tartarus Pro, daar is gewoon geen echt alternatief voor. Ook Die cyborg verstelbare gamepad is niets, bouwkkwaliteit schijnt niet heel best te zijn).
Ik heb de voorloper van de Tartarus Pro anders nog gehad, de Nostromo: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nostromo_(game_controller) daarnaast heb je de Orbweaver.
Orbweaver was voor mij de voorloper. Top ding. Maar Razer Synapse is gewoon heel slecht
En ik verwarde de Stream controller met de Steam Controller :+
Wat helemaal niet vreemd is, want ik heb al verschillende keren naar Stream Deck gegoogled terwijl ik Steam Deck bedoelde.
Als je zoiets zelf wilt bouwen dan is het duurste onderdeel het OLED scherm.
Als het OLED zou zijn wel, maar StreamDecks hebben net als de Razer LCD schermpjes.
Het is vaak één groot LCD scherm, de knopjes zitten in een plastic frame dat daar overheen zit. Individuele schermpjes per knop is een heel stuk duurder en complexer.

[Reactie gewijzigd door laurxp op 14 april 2023 14:20]

Scherp, dat is inderdaad het geval!
Klopt, dan kom je bij het OLED toetsenbordspul van Art Lebedev uit https://www.artlebedev.com/optimus/ en dat is behoorlijk duur spul (weet je ook meteen waar Apple de TouchBar heeft afgekeken ;))
Ik gebruik em voor gamen, dubbel en dwars waard, zelf icoontjes gemaakt ervoor voor bijvoorbeeld Elite Dangerous en Star Citizen om je landing gear en alle alle dingen erop te hebben.

Met Elite Dangerous zelfs een plugin om informatie van je spel op de Stream deck te zien met bvb hoeveel jumps je nog moet, waar je power in zit (System, Engines of Weapons) en het reageert real time :)
Dat is in een notendop de definitie van het product dat ze hier aanbieden.
Ik heb de stream deck en vind het een heerlijk apparaat, maar er zijn een tal aan plugins voor Stream Deck wat het zo krachtig maak, op mijn stream deck zie ik de status van mijn development pipelines en zie ik mijn notificaties van Discord of mijn telefoon.

Dat het interactieve en dynamische knoppen zijn maakt het het voor mij wel waard. Razer heeft dus naast de hardware ook zeker de software support nodig.
Tsja, als ze het protocol open maken, zou de community zelf wel de software schrijven. Heb je ook gelijk gratis Linux / MacOS support. Maar dan kan de concurrentie het product te makkelijk klonen...
Voor de Elgato stream deck heb je bijvoorbeeld Bitfocus Companion. Een volledig alternatieve (open source) software gericht op de professionele AV-industrie welke ook op Mac/Linux en Raspberry Pi werkt.
Klopt, maar dat maakt gebruik van een third-party library dat het protocol heeft moeten reverse-engineeren. Dat zou er dus na een firmware-update zomaar mee op kunnen houden.

Idealiter zouden ze er een volledig open protocol van kunnen maken, met voor iedereen beschikbare documentatie. Dan kan iedereen onafhankelijk controllers en software maken, die altijd met elkaar samenwerkt. Een beetje zoals bijvoorbeeld toetsenborden en USB flash drives, dus.
Een soort Touch Bar voor Gamers? Doet me ook denken aan Windows Phone met de Live Tiles.
Deze dingen zijn vooral heel populair onder content creators en streamers.
Leuk voor in een vergader ruimte.

Maar snap niet zo goed waarom het (exacte) gewicht gemeld wordt. Zoiets staat meestal op tafel en draag je niet als oorbel.
Omdat het gewicht (samen met de hoek, rubber voetjes en ondergrond natuurlijk) bijdraagt aan hoe stabiel het ding op je bureau staat... het is niet lekker werken als dat ding steeds onder je handen wegschuift :)
Ter vergelijking: Stream Deck Mk2 weegt 145 gram zonder voet, 270 gram met voet van 45 graden.
Ah, thanks. Dat klinkt wel logisch idd.

Alleen komt het met een totaal gewicht van 320 gram dan niet heel stabiel op mij over (iig niet voor mijn motoriek).
programma's openen, macro's uitvoeren of het volume aanpassen kan ik met mijn stem doen, waarom zou ik dan een apart kastje ervoor aanschaffen waarbij ook nog weer eens een extra klik handeling nodig is? Nu hoeven mijn handen de positie niet te verlaten.
M'n microfoon dempen tijdens een conference call will ik nu juist niet doen met m'n stem :)
Als je graag Stream deck functie wil hebben maar niet veel geld voor hebt...
... is er een goedkoop alternatief hiervoor.
- Koop b.v. een Android tablet van 50 Euro.
- Haal app DeckBoard op.
- Installeer ook op je Windows en koppel met je Streamlabs of StreamElements
- stel knoppen in
En dat is het. Niet snel en fancy, maar hee, het heeft ook knoppen en je kan switchen zonder problemen. En ook iets flexibeler want je kan meer of minder knoppen op tablet display zetten.

Zo heb ik zelf mee gedaan en het werkt wel. Wel moet je rekening houden dat bij tablet met oled scherm meer inbrandt doordat knoppen lang onveranderd blijven. LCD scherm is daarom beter hiervoor.
De product hier is gewoon luxe model met echte knoppen en reageert snel.
Dat is echt bijna 1 op 1 een StreamDeck. Zulke dingen vallen en staan bij de software, wat bij StreamDeck juist een groot voordeel is.

Als ik naar Razer software (Synapse) kijk, heb ik daar toch minder vertrouwen in.
Ik gebruik zelf de LoupeDeck Live S, gebruik hem vooral voor het mappen van functies, bijvoorbeeld bij audio of video editing. Ook link ik het met verschillende shell / batch scripts die achtergrond taken kunnen draaien, bijvoorbeeld voor het vertalen van texten.

Moet zeggen dat ik al deze apparaten wel vrij prijzig vind, en tenzij je een goede use-case ervoor hebt het niet per se waard is. De loupedeck ging na de indiegogo omhoog naar 200 euro, en dat zou ik er zeker niet voor over hebbben Gehad.
De Stream Deck is met enige regelmaat voor 100 tot 120 euro te vinden wat ik zelf een prima prijs vind voor de productieve aspecten die ik er zelf uit haal.

https://nl.pepper.com/search?q=stream%20deck Ik gebruik zelf Pepper om dit soort dingen in de gaten te houden, ik had hem niet lang geleden ook via Peppers goedkoop gevonden.
zeker mee eens, 100 tot 120 euro is een goede prijs voor de hardware/software combi.
dank voor de link
Dat is een oud concept! Optimus, met als ontwerper Art Lebedev, had zoiets vijftien jaar geleden al bedacht.

Edit: oeps, achttien jaar geleden al.

[Reactie gewijzigd door Raka op 14 april 2023 12:11]

Als ik toen het geld had, had ik zie zeker gekocht
Is het wellicht een optie om voor zo'n apparaat je oude/vorige smartphone te gebruiken, door er dit soort software op te flashen, bedoel kan aan mij liggen, en weet zo ook niet of dit soort software voor op een oude smartphones überhaupt te vinden is, maar who knows, wellicht zijn er daar talloze van te vinden na wat goed zoekwerk, en maakt zo je oude/vorige smartphone ook nog weer eens handig bruikbaar wanneer je veel met streams werkt, bedoel er zit al een touchscreen op je oude smartphones, plus het ding is ook aan een PC te hangen via een USB kabel, maar kan ook draadloos zijn werk doen, er zit immers ook wifi in je oude phone, en bluetooth, dus daar lijkt me een oude smartphone juist perfect voor te gebruiken, plus ik houd wel van een uitdaging :)
Jup! Dit kan bijvoorbeeld met Deckboard.

Een groot voordeel van deze losse controllers is dat het fysieke knoppen zijn, deze zijn te vinden zonder er naar te hoeven kijken. Met een smartphone is dat een stuk lastiger.
Ah duidelijk, thx, en zit wat in inderdaad, maar dacht kan het op ze'n minst hier eens in de groep gooien, was het eerste wat mij in de kop schoot namelijk, van goh, is dit ook niet prima van een oude smartphones te maken, en dat is dus het geval, dus nogmaals dank :)
Stream Deck heeft ook een app zodat je je telefoon om kan zetten in een stream deck en ook dus dezelfde software kan gebruiken. Alleen als ik de reviews zo lees is de verbinding niet altijd helemaal goed.
Ook prettig om te weten, maar daar zitten momenteel dus nogal wat haken en ogen aan lees ik al wel, wat maakt dat het dus niet altijd helemaal lekker werk, maar desalniettemin ook handig is om te weten, dus ook U mijn denk voor de tip.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee