Mozilla voegt hardwareversnelling voor AV1-videocodec toe aan Firefox 100

Mozilla heeft hardwareversnelling voor de AV1-videocodec toegevoegd aan een interne build van Firefox. Dat blijkt uit een post op het Bugzilla-platform. Uit de releasenotes blijkt dat versie 100 van de browser hardwarematige decodering van de videocodec zal ondersteunen.

Mozilla bleef tot voor kort de boot afhouden wat de ondersteuning van hardwareversnelling voor de AV1-videocodec betreft. Volgens ontwikkelaars van het bedrijf ondersteunde 'slechts 2 procent' van het ecosysteem de hardwarematige decodering en daarom was het volgens hen toen geen prioriteit om deze functie te ondersteunen. Daarop lijken ze nu dus terug te komen.

Om van hardwareversnelling voor de AV1-videocodec gebruik te kunnen maken, moet een computer volgens Microsoft ten minste over een elfdegeneratie-Intel-cpu met geïntegreerde Xe-grafische kaart beschikken. Nvidia RTX 30-grafische kaarten of AMD Radeon RX 6000-kaarten bieden ook ondersteuning. Wat OS betreft ondersteunt enkel Windows vanaf 10 build 1909 hardwareversnelling voor de AV1-videocodec.

Dankzij betere compressie dan bijvoorbeeld vp9 of hevc moet een video 30 tot 40 procent minder bandbreedte kosten zonder dat gebruikers verschil zien. Naast dit voordeel is de nieuwe codec royaltyvrij. De Alliance for Open Media zit achter AV1, waar onder meer Firefox, Google, Netflix, Apple, Facebook, Amazon en Microsoft deel van uitmaken. De specificatie voor de codec kwam in maart 2018 uit. Tweakers heeft een achtergrondartikel geschreven over de strijd rond videocodecs.

AV1

Door Jay Stout

Redacteur

21-03-2022 • 13:11

48

Reacties (48)

48
47
25
2
0
8
Wijzig sortering
Ter info, volgens de release-kalender zal versie 100 beschikbaar komen op 3 mei dit jaar.
Dat is wel mooi nu ook de prijzen van de video kaarten aan het dalen zijn : https://nl.hardware.info/...nt-lager-dan-vorige-maand
Denk dat er nu wel meer mensen een 3000 of 6000 serie nemen.
Zelf zit ik al een tijd te wachten op 3060 (ti). Hoop dat het door zet en dat ik voor de zomervakantie er van kan genieten. Denk niet dat ik voor een Nvidia 4000 serie gaat. Volgens geruchten duurt dat misschien tot september.
"tot september" is geen gerucht, das een feit. Nieuwe nvidia GPU's worden ALTIJD rond die periode aangekondigd (voor de topmodellen). Effectieve beschikbaarheid kan dan nog een tijdje op zich laten wachten. Zoals met de huidige 3000 reeks
Met andere woorden, een 4060 (Ti) moet je zeker niet verwachten voor eind 2022, maar begin tot midden 2023 is realistischer.
ik gok eerder op midden 2024 als die scalpers weer aan de slag gaan :p
Zonder cryptowaanzin, geen scalpers. We zullen zien of dat over 1 jaar weer gebeurt.
Je zou toch verwachten dat alle "programeerbare" videokaarten ondersteuning moeten kunnen krijgen voor alle mogelijke codecs?
Waarom zou je niet een AV1 codec in Cuda cores kunnen implementeren en dan ook bijvoorbeeld op een oude GTX 750 moeten kunnen draaien?
Edit: immers, als ik Ethereum kan minen op een videokaart, waarom zou ik dan ook geen AV1 moeten kunnen decoden?

[Reactie gewijzigd door GarBaGe op 22 juli 2024 14:07]

Hardwarematige decoders werken met een speciaal geprogrammeerde core wat niets te maken heeft met de grafische/CUDA cores op een GPU. Er zijn wel softwarematig programmeerbare cores, FPGAs, te verkrijgen waar je zelf zo’n decoder zou kunnen schrijven, wat bedrijven als Allegro dan ook doen. Je gebruikt daar dan Verilog/VHLD voor in plaats van C++. Video codecs zijn over het algemeen niet efficient op GPU cores, GPU cores zijn goed met simpele en verdeelbare taken.

[Reactie gewijzigd door xfj op 22 juli 2024 14:07]

Het is niet echt een 'strijd'. Eigenlijk is het alleen Google (YouTube) die hierop zwaar inzet. De rest ondersteunt (ook) HEVC. Allen vallen terug op H.264 als dat de enige keuze is, wat goed genoeg is voor het gemiddelde computerscherm.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:07]

Als jij het zegt. Volgens mij ondersteund behalve Apple niemand HEVC uit de doos in z'n browsers.

De browsers die ik heb geven prima audio, maar geen beeld op HEVC opnames van m'n Android telefoon.

https://caniuse.com/hevc
Geloof het of niet, maar Edge ondersteunt het ook! Net een omgekeerde wereld
oude edge wel, chromium based edge niet
Het is ook geen 'strijd' het is gewoon een kwestie van tijd.
Alle grote browsers ondersteunen het, alleen Safari nog niet, maar Safari moet je sowieso niet gebruiken.

AV1 is vrij te gebruiken, en het scheelt nogal of je straks: h264, hevc en vp9 aan moet bieden, of gewoon één klein av1 bestand. Scheelt aan schijfruimte en bandbreedte voor hosts, die schakelen maar al te graag om.
Enneh, 'goed genoeg voor het gemiddelde computerscherm' is subjectief:
2500MB voor een film in h264 kan goed genoeg zijn voor een computerscherm.
1000MB voor diezelfde film in av1 heeft dezelfde kwaliteit, maar de aanbieder maakt dat verschil zeker wel wat uit!
Waarom Safari niet gebruiken? Netflix werkt in mijn ervaring juist het fijnst in Safari qua 4k/HDR
Het is niet echt een 'strijd'. Eigenlijk is het alleen Google (YouTube) die hierop zwaar inzet.
Volgens mij is dit niet helemaal waar. Volgens wikipedia komt AV1 vanuit de Alliance for Open Media waar Amazon, Apple, ARM, Cisco, Facebook, Google, Huawei, Intel, Microsoft, Mozilla, Netflix, Nvidia, Samsung Electronics en Tencent deel van uit maken. Het zou prima kunnen dat het zware werk door Google is verzet, maar er het lijkt er dus wel op dat er vanuit de industrie genoeg ondersteuning voor is.
En daarnaast heb je nog een patenttrol alliantie van patentenhouders die voor AV1 royalties wil vragen. Sisvel genaamd.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 14:07]

En één van de grootste redenen om AV1 te ontwikkelen was juist om van de MPEG-LA royalties/licenties af te zijn. VP9/Webm is namelijk een dure alternatief (kost veel computerkracht om het te encoden).
Maar zij hebben het niet ontwikkelt. ;)
Maat Sisvel vindt dat er patenten van hen gebruikt worden en ze dus recht hebben op royalties

Neem deze video met een grote hand zout, want dit is wel van sisvel zelf vandaan: https://youtu.be/mxISDWq7lVY

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 14:07]

Dat is leuk voor hun dat zij dat vinden. Maar met een patent ontwikkel je nu eenmaal niets, je beschermd er alleen maar iets mee. De post van Gropah gaat over de partijen die de codec ontwikkeld hebben. ;) Of dat er inbreuk is op een patent ga ik niet over.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 14:07]

Het meeste internet gebruik is tegenwoordig op smartphones en tablets. Geen idee of de chips die daar in zitten al klaar zijn voor AV1.
Youtube is dan ook het zwaargewicht als het over video streaming gaat
Gaat dit ook werken op macs met een M1 chip?
Nu werkt de Firefox implementatie van hardwarematige AV1 decode alleen met Linux, binnenkort ook met Windows. De M1 chip heeft verder ook geen AV1 support, de M2 lijkt het wel.

[Reactie gewijzigd door xfj op 22 juli 2024 14:07]

... de M2 wel.
Dat weten we nog niet zeker, want Apple heeft nog geen M2 chip uitgebracht.
Ik hoop het. Ik merk dat op m'n Mac het cpu gebruik als ik een Youtube video aan het kijken ben rond de 60-70% zit en als ik switch naar een andere tab ongeveer de helft dus het zou wel schelen voor batterij gebruik. Maar heb firefox ook wel vaker op 129% zien staan dus cpu gebruik is behoorlijk hoog bij Youtube gebruik
Heb overigens nog geen andere browsers geprobeerd omdat ik de laptop nog niet lang heb en ik echt Mozilla minded ben
Moet je daarvoor ook de "AV1 Video Extension" hebben uit de Microsoft Store, of is ondersteuning in de GPU drivers genoeg?
Bedoel je niet de HEVC codec? Wist niet dat er ook een losse AV1 in de Store stond.

Edit: idd aanwezig: https://www.microsoft.com...eo-extension/9mvzqvxjbq9v

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 22 juli 2024 14:07]

Volgens https://caniuse.com/av1 zou je alleen die extension nodig hebben bij een oudere versie van Edge.
Waarom weer enkel voor Windows?

Op Linux is er VA-API/VDPAU, beide zijn gewoon up-to-date en zouden het aan moeten kunnen.

Mensen klagen steen en been dat hun laptops warm worden bij een meet, dit is mede de oorzaak. Alles wordt softwarematig gedaan.
Hardware acceleration, zeker in browsers, is altijd al wel een beetje een drama geweest op Linux.
Heb het een paar keer geprobeerd op zowel chrome als firefox en heb het nog geen enkele keer goed zien werken.
Bij chrome moet je allemaal flags aanzetten, vervelende is dat die flags constant veranderen of weg gaan. De ene versie bestaan ze wel en de volgende versie zijn ze compleet verdwenen en mag je overnieuw beginnen. Ook vervelend is dat als je het eenmaal werkend hebt en je naar chrome://gpu gaat om te kijken of je gpu gedetecteerd word hij aangeeft van het werkt allemaal goed en je dan vervolgens naar youtube gaat en dan even de media debugger opent en vervolgens ziet dat hij nog steeds over je CPU gaat ondanks dat de codec ondersteund word. Absoluut frustrerend.
Bij firefox was het iets makkelijker om aan te krijgen maar alles ging nog steeds over de CPU, met h.264ify nog een paar keer geprobeerd om alleen h.264 te forceren maar ook die wou niet over de GPU, vp9 idem ditto.
Heb het toen maar op gegeven, mijn cpu is snel zat om het te doen.
Niet alleen op Linux, het is ook tijden een drama geweest op Windows. Het is nog steeds triest, als je meerdere applicaties draait (Godot, Photoshop, Blender, VLC etc) die de gpu nodig hebben dan laten browsers het vaak als eerste afweten.
Red Hat developer Martin Stránský heeft dat maanden geleden al voor de Linux Firefox gebruikers geregeld: https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=1745225
Pfft, dat mag er wel in het artikel bij staan zeg. Dit artikel geeft heel erg de impressie dat het alleen op Windows werkt.
Weet iemand hier of deze nieuwe hardware-support ook werkt onder Linux?
schijnt al in firefix release 98 geregeld te zijn voor Linux.
https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=1745225
Kan je gebruik maken van de Intel Xe decoding als je primaire grafische kaart een aparte kaart is?
Ik verwacht van wel, Intel Quicksync is ook gewoon te gebruiken naast een dedicated GPU.
Wat OS betreft ondersteunt enkel Windows vanaf 10 build 1909 hardware-acceleratie voor de AV1-videocodec.
Windows 98 ondersteund AV1? Whoa!

Die moet ofwel "Windows 10 versie 1909" of "Windows 10 build 18363". En dan nog zou het zelfs "Windows 10 versie 1903" of "Windows 10 build 18362" moeten zijn, welke de eerste versie was met AV1 ondersteuning.
Het zal even duren, maar de adoptie zal waarschijnlijk een sneeuwbal effect opleveren. Hoe meer ondersteuning van hardware en software bij gebruikers, hoe meer content makers de codec gebruiken.

Het is een goede ontwikkeling wat mij betreft. H266 zal vast heel goed zijn, maar het zal moeilijk zijn om tegen gratis te concurreren. Of ze moeten bedrijven als Adobe smeergeld betalen om AV1 niet de standaard codec te maken bij veel van hun video software.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.