Door Olaf Weijers

Redacteur

Athom Homey Bridge Review

Goedkoop lokkertje naar Pro-smarthome

10-02-2023 • 06:00

227

Singlepage-opmaak

Conclusie

De Homey Bridge is een goedkope manier om kennis te maken met het Homey-smarthomeplatform. De prijs is erg concurrerend met die van andere commercieel verkrijgbare smarthomeplatforms, maar dat gaat wel gepaard met wat beperkingen waarmee je goed bekend moet zijn voordat je voor dit product kiest.

Homey Cloud is, met of zonder Bridge, voor de werking compleet afhankelijk van je internetverbinding. Veel voordelen die de Homey Pro biedt, en die misschien ook een deel van de kracht van het Homey-ecosysteem vormen, zijn ook enkel beschikbaar voor die Homey Pro. Veel Homey-apps ontbreken nog in Homey Cloud, local control op je lokale netwerk is niet mogelijk en geavanceerde functies, zoals advanced flow, ontbreken.

Maakt dat de Bridge en Homey Cloud een mank product? Het ligt er vooral aan waarmee je de Bridge vergelijkt. Als je de platformfuncties van de Bridge naast die van concurrenten zet die ook van internet afhankelijk zijn, zoals Google Home en Amazon Alexa, krijg je toegang tot een uitgebreid automatiseringsplatform. Het Homey-platform behoort absoluut tot de mooiere en uitgebreidere in het smarthomelandschap. Doordat je de cloudvariant tot vijf apparaten gratis kunt gebruiken, ook zonder Bridge, kan Homey Cloud dé uitkomst zijn in situaties waarin het nodig is om maar een paar apparaten of cloudservices met elkaar te laten interacteren. Dat maakt deze cloudomgeving voor de tweaker zeker een veelzijdig stuk gereedschap om in je achterhoofd te houden.

De keerzijde van Homey Cloud en de Bridge is dat je in veel gevallen niet enkel van internet afhankelijk bent, maar ook van verschillende cloudplatforms. Dat maakt de Bridge in onze ogen absoluut niet geschikt als basis voor een serieus smarthome. Daarvoor zul je toch echt een Homey Pro of ander platform moeten hebben dat niet primair afhankelijk is van een (keten van) clouddiensten.

Reacties (227)

227
224
108
5
0
85
Wijzig sortering
Bedankt voor het reviewen van ons nieuwe product, Olaf! :)

Wat al even is genoemd, maar wellicht wel goed om nog even toe te lichten, is dat Homey Bridge natuurlijk zeker niet bedoeld is als vervanger van Homey Pro - daar hebben we immers de nieuwe Homey Pro al voor :). Homey Bridge is bedoeld om een beter alternatief te bieden op gebied van energie-inzicht, automatisering en natuurlijk privacy voor het merendeel van de smart homes die draait op Google Home en evt wat IFTTT.

Is het het beste wat je kunt krijgen om je hele smart home op te baseren? Zeker niet. Dat wint Homey Pro altijd. Is het beter dan aankloten met een ikea hub, ikea app, Google Home en IFTTT? Vaak wel :)

Dat gezegd hebbende - het grote voordeel van een cloud-based systeem is natuurlijk dat je gratis kunt beginnen zonder hardware, om in ieder geval eens te kijken of de App en interfaces je bevallen. Dat is natuurlijk ook een voordeel voor mensen die Homey Pro beogen ;). Dus voel je vrij het eens te proberen via https://homey.app, of door de Homey app te downloaden in de App store. Er is zelfs een HA integratie :)

[Reactie gewijzigd door stefanwitkamp op 23 juli 2024 03:43]

Heel eerlijk gezegd hadden jullie met de witte bollen van Homey een veel beter en aansprekender product. Had die gewoon geüpgraded en was niet begonnen met deze commerciële A-B-C varianten, waarbij je zeker weet dat mensen die eerder Homey gebruikten de A en B variant eigenlijk maar een zwak aftreksel vinden van wat ze hopen te krijgen bij een vernieuwd product.
Ik vind het jammer van het veelbelovende product dat Homey eigenlijk was.
Of mag ik straks mijn mooie witte Homey-bol bij jullie inruilen en kan ik dan tegen bijbetaling van de kosten van deze nieuwe Homey-bridge een Homey-pro van jullie ontvangen?
Hi Harald,

Bedankt voor je reactie. Wat mis je precies in de nieuwe Homey Pro? Want in principe is die qua werking een upgraded versie van de witte bol: locale processing, geen abo nodig, etc.

Hij heeft alleen een nieuw uiterlijk gekregen. Maar dat verandert niet echt iets aan de functionaliteit.

We hebben alleen deze optie óók toegevoegd zodat meer mensen Homey kunnen gebruiken. Ook wanneer ze iets een minder hard-core smart home setup hebben maar eerder 'wat willen spelen'

[Reactie gewijzigd door stefanwitkamp op 23 juli 2024 03:43]

Ik weet wel wat ik mis @stefanwitkamp: dashboards en scenes. En in het algemeen: doorontwikkeling. No offence, maar voor mijn gevoel staat het product al een tijd stil. De UI begint outdated te raken. Advanced flow is een op zich leuke toevoeging, maar vind het zelf de kosten niet waard. Overigens: in de video wordt beweerd dat dat 25 euro extra kost, ik had begrepen dat bij de nieuwe Pro advanced flow standaard inbegrepen is?

Ik kwam van Domoticz af en moet ook toegeven dat ik steeds meer geneigd ben om te switchen richting home assistant. Daar lijkt simpelweg veel meer te gebeuren. Dus dan is het hartstikke leuk dat jullie met een bridge komen, maar daar heb ik niks aan. Zelfde geldt voor de nieuwe Pro versie. Oke, misschien wat sneller dan wat ik nu heb (op zich welkom), maar verder?

Ben wel benieuwd hoe gedegen het marktonderzoek is geweest om te besluiten om een bridge te gaan aanbieden. Of wellicht dat het nauwelijks extra kosten met zich mee bracht aangezien de hardware grotendeels hetzelfde lijkt te zijn (zelfde soort kastje, antenne board ongetwijfeld hetzelfde, alleen het 'brein' is minder intelligent en krachtig). Dat is overigens ook nog een punt: het klinkt alsof de Pro vrijwel hetzelfde is als de bridge, maar dan met een raspberry compute module 4 aan boord als brein. Uitgaande op de specs is dat een module die nog geen 60 euro kost. En toch kost de bridge 69 euro vs de Pro 399 euro? Dat is 330 euro verschil voor ogenschijnlijk een module van 60 euro, waar zit die andere 270 euro dan in?

Ik had als bestaande klant liever gezien dat het R&D budget was gestoken in doorontwikkeling van de software om het on-par te krijgen met de concurrentie. Hardware is leuk en aardig, maar een goede home automation ervaring is alleen voor connectiviteit afhankelijk van de hardware, daarnaast is het toch vooral software wat het verschil gaat maken voor de eindgebruiker.
Gelukkig staan we ook qua software doorontwikkeling niet stil. Zoals je ook in onze Homey Pro blog update van February kan lezen komt de nieuwe Homey Pro met een nieuwe versie van onze mobiele App, met een updated UI, en zo zijn er meer dingen waar we aan werken - die zul je in de toekomst hopelijk gaan zien (wil je zeker zijn dat je ze niet mist dan kun je je voor onze nieuwsbrief inschrijven). Advanced Flow is een goed recent voorbeeld, die inderdaad ook gratis inbegrepen is bij de nieuwe generatie Homey Pro. Foutje in de video inderdaad.

Het prijsverschil tussen Homey Bridge en Homey Pro zit 'm naast een Raspberry Pi compute module ook in de overige hardware (nieuwere en duurdere chipsets voor Zigbee, Z-Wave, carrier board en connectors voor de module, etc.), retail marges, btw en natuurlijk het verdienmodel. Gezien wij niet aan data willen verdienen en Homey Pro geen abonnement bevat, moeten we ergens de R&D uren van betalen natuurlijk ;). Op die manier kunnen we ook daadwerkelijk met een goed team Homey (Pro) blijven verbeteren :).

De blog update vind je overigens hier: https://homey.app/en-us/b...log-homey-pro-early-2023/
Eerlijk antwoord, thanks!
De nieuwe Homey heeft geen speaker toch? Dat is wel een verschil. Ik gebruik hem als gong voor de deurbel, maar ook voor legio mededelingen. Dat de was klaar is, of dat de bak naar buiten moet, of dat ik de ramen moet dichtdoen in de zomer omdat het buiten warmer wordt dan binnen. Dat zou ik wel missen.

Olaf had ook wel mogen zeggen dat de bridge kan functioneren als extended van de Pro, dat is wel een mooie feature. Soms wil een aparaat in de tuin of op zolder niet reageren, daar zou een extended bij kunnen helpen.

Verder wel een leuke review, maar flauw om te zeggen dat het een 'slecht' product is, want want zou de Pro dan onderscheiden van deze bridge? Voor die abo kosten zou je bijna 10 jaar een bridge met abo kunnen gebruiken in plaats van een pro die deze kosten niet heeft. Dus ja, er moet verschil in zitten en dat is dan de noodzaak van de Athom cloud.
Hi Raziel,

De speaker is inderdaad iets dat de nieuwe Homey Pro moet ontberen. Kleine goedmaker: soundboard sounds én text to speech zijn wel mogelijk via Sonos speakers, dus als je die hebt mis je niets.

Daarbij zijn er natuurlijk ook veel verbeteringen in processing power, bereik, nieuwe draadloze chipsets en zit Advanced Flow er direct bij in, voor dezelfde prijs.
Nee, die heb ik niet. Ter voorbereiding op een eventuele nieuwe Homey Pro heb ik wel getest met casten naar één van mijn Nest mini's, maar die vertraging is te groot (in ieder geval voor de deurbel). De meneer van DHL is alweer ingestapt voordat de nest geluid geeft bij wijze van spreken.

Hou ik het voorlopig nog op mijn witte non-pro Homey ;-)
Hoewel ik een order heb staan (voor in onze nieuwe woning), is dit voor mij ook echt een heel groot negatief punt van de nieuwe pro, gebruik de huidige ook als deurbel en ervaar dezelfde vertraging naar een externe speaker. Daarbij is een sonos systeem aanschaffen echt buiten proportie, voor deze functionalieit
Ik zou de speaker ook enorm missen. Voor mij een dealbreaker...
(Stiekem hoop ik op een Homey Pro versie 2024 mét speaker)
Hier ook inderdaad.
Ik ga de speaker ontzettend missen. Maar ik wil m'n Homey uit 2016 wel graag vervangen...
Ik heb en wil geen Sonos speakers. Misschien dat ik mijn Nest mini's kan laten praten. (Maar ik ben gaan houden van de vrouwenstem van Homey. Vooral als ik haar Nederlands laat praten met Engelse instelling)
Ik heb hem ook in pre order maar kijk ook op tegen het speaker gemis.
Ik heb een Nest mini, maar ook daarbij werkt een deurbel veel trager, je moet handmatig de URL ingeven en je hoort eerst een Google cast geluidje.
Daarnaast werkt de soundboard app overigens alleen goed met de nieuwste generatie Sonos.
Ik hoop dat de voordelen van de nieuwe versie hier tegenop wegen (ik ga er wel vanuit) en de apps verbeteren (vast ook wel) maar toch wel een gemis.
Ook hier is de speaker een onwijs gemis. Naast de deurbel zegt Homey hier allerlei waarschuwingen. "De scheurdeur staat al 5 minuten open", "Co2 niveau zit op 2000, ventileer de kamer", "Het slaapkamerraam op de eerste verdieping staat nog open" bij het inschakelen van het alarm, Het gaat over enkele minuten regenen als je de voordeur open maakt om te vertrekken... etc.
Ik heb geen Sonos, en wil ook geen google home of Alexa in huis hebben voor spraak. We hebben wel een Homepod mini, maar helaas is het niet mogelijk die met Siri te laten praten via Homey. Waarschijnlijk houdt ik de oude Homey er maar naast puur voor de spraak, maar ideaal is het niet.

[Reactie gewijzigd door satoer op 23 juli 2024 03:43]

De satellietmodus heb ik vermeld op pagina 5 van de review. Bedankt dat je me nog even correct voorrekent hoe lang het duurt voordat de kosten van de bridge+cloud gelijk zijn aan de aanschaf van de Homey Pro, daar zat een foutje in dat ik heb gecorrigeerd :)

Ik trek nergens in de review de conclusie dat dit een slecht product is. De Bridge werkt prima, is eenvoudig in te stellen en de Homey-cloud is een hele mooie uitgebreide omgeving. Er is alleen een stevige kanttekening te plaatsen bij het bouwen van een smarthome-installatie die zo afhankelijk is van de cloud; Er zijn hele goede argumenten om dat niet te doen. Als dat geen bezwaar voor je is, kun je heel toffe dingen bouwen met het Homey platform, eventueel in combinatie met de Bridge. Wil je een uitgebreide, zorgeloze installatie die 'altijd' werkt? Dan is het beter om toch meteen de Homey Pro te overwegen. Homey-cloud is dan alsnog een hele mooie optie om eens hands-on ervaring met het Homey platform te krijgen en te bepalen of het naar je smaak is voor je de portemonnee trekt.
Los van het ontbreken van de speaker in de nieuwe Homey pro begrijp ik ook dat een migratie van de bestaande Homey pro naar de nieuwe er niet in zit en je niet alleen alle devices opnieuw moet koppelen maar ook de logica opnieuw moet bouwen?

Op die manier staat bij het vervangen van de Homeypro alles weer open voor mij: ik zie dat andere merken ook mooie producten maken en als de overstap niet geruisloos kan en toch een investering kost in migratie dan ben ik niet meer gebonden aan Homey.

Ik zag in de community dat ik niet de enige ben met deze wens, dus hoop dat er nog iets voor verzonnen kan worden :)

De cloudbased Homey oplossing is vast een publiek voor - maar de reden dat ik van Domoticz naar Homey overgestapt ben is de lokale werking van het ding en dat blijft voor mij niet onderhandelbaar.
Er wordt gewerkt aan een migratie van de vorige generatie 'bolletjes' naar de nieuwe generatie Homey Pro. We kunnen nog niet garanderen dat alles in één keer werkt, met name Zigbee is lastig ivm overstap van chipset naar een andere fabrikant, maar veel wel. Zie ook deze update blog die dit noemt (kopje Migration):

https://homey.app/en-us/b...log-homey-pro-early-2023/
Ik denk dat je even een stapje terug moet doen en maar het grote plaatje kijken.

De Homey bridge is een uniek product in het smart home eco systeem. Er is simpelweg niets wat er op lijkt. Het is een uitbreiding op het assortiment in een toch redelijk verzadigde markt.

Bij Athom snappen ze dit natuurlijk maar al te goed waar hun kern ligt elke versie die ze ooit hebben uitgebracht wordt nog prima ondersteund en dat is op zichzelf al een compliment waard.

Ik zou mijn orginele Homey nooit in willen ruilen. Het blijft hier tot het einde der dagen een eervol plekje in de woonkamer innemen ook al is de functionaliteit (deels) vervangen door een opvolger.
Ach, misschien ben ik wel gewoon te erg gehecht aan de mooie witte bol met al die functionaliteiten en eerlijk gezegd ook een veel leuker uiterlijk.
Ik houd die bol gewoon zo lang mogelijk up and running en dan zien we later wel of er een alternatief naar binnen moet worden geschoven.
Volgens mij hebben ze die witte bol toch een upgrade gegeven? Beetje rare reactie als je niet eens weet hoe de vork in de steel zit...
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @stefanwitkamp10 februari 2023 09:32
Is het het beste wat je kunt krijgen om je hele smart home op te baseren? Zeker niet. Dat wint Homey Pro altijd.
Vervang Homey Pro door Home Assistant en je hebt gelijk ;)
Altijd dat vergelijken van Homey met Home Assistant... Homey heeft een heleboel interfaces standaard ingebouwd en die werken direct met alle apps. Home Assistant is alleen maar software. Je moet er zelf nog allerlei hardware voor diverse protocollen bij kopen. Ik heb een paar jaar Domoticz gehad met een RPi en allerlei USB-dongles en het was altijd wat. Een hoop tijd kwijt met allerlei geneuzel en als er weer een één of andere update kwam, was het nog maar de vraag of het bleef werken. Toen de boel crashte en zelfs backups niet meer werkten, was ik het zat. Homey gekocht. Wat een verademing! Ik hoef besturingssysteem meer te onderhouden. Homey en apps worden automatisch geupdate en backups in de cloud. Af en toe werkt er ook wel eens iets niet maar het is tot nog toe altijd zonder veel gedoe op te lossen geweest en ik kan simpel en visueel allerlei complexe flows maken. Mijn bolletje blijft hopelijk nog jaren draaien. Het bolletje was ook onderscheidend qua uiterlijk. De nieuwe Homey Pro ziet er erg saai uit en lijkt sterk op de gemiddelde BlueTooth speaker of Alexa. Jammer!
Exact mijn ervaring. Na twee keer een gecrashte PI met Domoticz restoren (wel steeds na een dik jaar, maar restoren werd dan toch vaak opnieuw installeren en configureren) was ik er wel klaar mee. Ik heb nog meer hobbies die aandacht vragen, dus in 2019 een Homey gehaald voor 299 en nooit meer achterom gekeken.

De gedachte om bij de volgende 399 op tafel te moeten leggen stemmen me echter wel weer tot nadenken. Ik vind dat echt te duur voor het gebodene. Ze zouden hem liever voor 199 of 249 aan moeten bieden, dat is voor veel meer mensen overkomelijk als je daar alternatieven tegenover stelt.
Het is niet eerlijk om domoticz ervaring als argument te gebruiken om geen HA te proberen. HA is op alle vlakken beter dan domoticz, ze zijn niet vergelijkbaar.
Ik heb het geprobeerd, zij het een tijdje geleden. Recent nog wel eens gekeken na de aankondiging van de veel te dure Homey Pro, het trok me niet (ik heb de verschillende devices voor de verschillende protocollen niet meer). Homey is gewoon veel simpeler en kan alles wat ik wil, zeker met Advanced flow (maar eigenlijk ook wel zonder).

Homey in gebruik nemen is inschakelen, pairen van je devices, aantal flows maken (kan op de bank met de ipad) en klaar, het werkt gewoon. Ik heb een keer door een domme actie een backup moeten restoren en ook daarna werkte alles gewoon weer, kostte me maximaal een kwartier.

HA aan de praat krijgen kost me gewoon te veel tijd en energie die ik liever in iets anders steek. Aan de ene kant is het leuk om te pielen maar mijn ervaring is dat ik dan een keer goed doe om de boel aan de praat te krijgen en dat ik dan een half jaar later bij een probleem alle kennis weer moet bijspijkeren om het op te lossen.

De Homey is standaard voorzien van vrijwel alle protocollen, dat is voor een oud Domoticz gebruiker als ik toch echt een wel droom. Stel dat de Homey bridge geschikt was om als radio te gebruiken voor HA dan denk ik toch echt wel dat iedere HA voor dat ding in de rij staat.
Homey in gebruik nemen is inschakelen, pairen van je devices, aantal flows maken (kan op de bank met de ipad) en klaar, het werkt gewoon.
Dit is exact hoe het ook werkt in HA. De meeste devices worden zelfs automatisch ontdekt, zeker voor de standaard protocollen als zigbee.
HA aan de praat krijgen kost me gewoon te veel tijd en energie die ik liever in iets anders steek. Aan de ene kant is het leuk om te pielen maar mijn ervaring is dat ik dan een keer goed doe om de boel aan de praat te krijgen en dat ik dan een half jaar later bij een probleem alle kennis weer moet bijspijkeren om het op te lossen.

De Homey is standaard voorzien van vrijwel alle protocollen, dat is voor een oud Domoticz gebruiker als ik toch echt een wel droom. Stel dat de Homey bridge geschikt was om als radio te gebruiken voor HA dan denk ik toch echt wel dat iedere HA voor dat ding in de rij staat.
Ik kan alleen maar zeggen dat HA kilometers voorloopt op domoticz. De meeste domoticz gebruikers zijn daarom inmiddels overgestapt. Voor praktisch alle acties in HA kun je nu de GUI gebruiken, zeker voor automations is dat sterk verbeterd. Mijn HA installatie draait nu 2 jaar zonder crashes, dat was vroeger wel anders. Sinds nabu casa een aantal developers een full time salaris geeft is HA zover vooruit gegaan, het is niet meer te vergelijken met een jaar of 2 geleden.
Altijd dat vergelijken van Homey met Home Assistant... Homey heeft een heleboel interfaces standaard ingebouwd en die werken direct met alle apps. Home Assistant is alleen maar software. Je moet er zelf nog allerlei hardware voor diverse protocollen bij kopen. Ik heb een paar jaar Domoticz gehad met een RPi en allerlei USB-dongles en het was altijd wat. Een hoop tijd kwijt met allerlei geneuzel en als er weer een één of andere update kwam, was het nog maar de vraag of het bleef werken.
Dat vergelijken is niet zo raar, het zijn immers directe concurrenten van elkaar. En ja ik weet het HA is wat technischer maar daar zijn de afgelopen paar jaar enorme stappen gemaakt. Praktisch alles kan nu via de GUI. Overigens is jouw uitspraak 'HA is alleen software' pertinent onjuist. HA heeft inmiddels eigen HW op basis van RPI, de HA yellow en een eigen zigbee/thread/matter USB stick, de HA skyconnect. Dat werkt allemaal out of the box met minimale/geen configuratie.
hi @stefanwitkamp je geeft zelf aan dat er HA intergraties zijn, betekent dit dan, als je deze bridge koopt je die ook aan een eigen HA kunt koppelen als blijkt dat je niet tevreden bent over jullie cloud-oplossing,

kun je deze dan ook losstaand gebruiken in plaats van bijvoorbeeld de bridges van HUE of ikea te vervangen.

ik kan me ergens wel voorstellen dat mensen erachter komen dat ze na enige tijd toch liever iets lokaals willen maar dat de pro vervolgens wel eer een beetje veel van het goede is (tov een raspberry pi met HA erop) de Hue Bridge (iig de v1) kon je bijvoorbeeld zonder Hue account gebruiken als lokaal toegangspunt, dan werkte zaken als google asistant welliswaar niet maar HA kon lampen dan wel aansturen en dan vervolgens ook de koppeling met google (of anderen) maken..

als iets soortgelijks ook met deze bridge kan zit je als koper wel echt gebakken!
Hi i-chat,

Nee, de integratie met HA werkt andersom: de (gratis tot vijf apparaten) Homey dienst kan gelinkt worden aan een HA installatie om deze apparaten binnen de Homey app te krijgen: eenvoudig te bedienen vanaf overal ter wereld (en voor het hele gezin), automatiseren met Homey Flow, integratie met voice assistants etc. Zie ook: https://homey.app/nl-nl/a...assistant/Home-Assistant/

Homey Bridge is als 'antenne-hardware' wel te linken aan een Homey Pro voor lokale processing, maar niet aan andere producten of systemen zoals een RPi met HA. Zoals je wellicht zult begrijpen is een hub met IR, 433MHz, Zigbee, Z-Wave, Wi-Fi en BLE inclusief de firmware (updates), software en interfaces verkopen voor €69 om te koppelen aan een ander systeem niet echt een haalbaar business model. Vandaar dat we voor serieus gebruik ofwel een Homey Premium abonnement aanbieden, of een upgrade naar / combinatie met Homey Pro. Op deze manier zorgen wij er ook voor dat de doorontwikkeling van Homey netjes kan plaatsvinden, zonder met user data trucs te hoeven uithalen of iets dergelijks. Privacy en continuïteit zijn immers ook wat waard :)

[Reactie gewijzigd door stefanwitkamp op 23 juli 2024 03:43]

Als je nu begint met een Bridge kan je dat later alles zo overzetten naar de nieuwe Pro? En hoe zit dat met het abonnement?
Op dit moment kan dat nog niet helaas. Dat is dus wel een keer opnieuw opbouwen (of we moeten in die tussentijd wel een migratie hebben gebouwd, maar daar kan ik geen garanties of timeline op geven nu).

Abo loopt via de Google Play Store of App Store en is simpel maandelijks op te zeggen, dus daar ben je zo vanaf ;)

Homey Bridge kun je dan cadeau doen, óf inzetten als satellite voor beter Zigbee, Z-wave, 433MHz en Infrarood bereik in verdere resp. andere ruimtes
Ik heb nog de 2019 pro.
maar werkt ook alleen via cloud
laats toen provider met netwerk bezig was gemerkt kon niks meer in huis.
Zodra backup van mijn huidige homey over kan naar de nieuwe ga ik deze wel aanschaffen.
De link naar de nieuwe homey pro doet het niet.
Tnx. Gefixt!

Ik had homey.app.pro ipv homey.app/pro staan. My bad.

Hopelijk dat het tot die tijd met Google gelukt is voor de meesten ;)
HomeAssistant haalt dit soort commerciële wegwerpzut aan alle kanten in, en dat is maar goed ook
Dat is wel heel cru gesteld.
Ik ben zelf begonnen met domoticz op een Raspberry Pi, dat was te doen maar een pittige leercurve. Dat was een jaar of 7 geleden. Toen ik het klooien met een Pi zat was en op zoek was naar een stabiele oplossing ben ik overgestapt naar een Homey Pro. Die heb ik al een jaar of 5 nu en dat werkt voortreffelijk. Het is stabiel en zeer eenvoudig om te leren. Ook zit er een mooie app bij waarin je makkelijk flows maakt. Extra handig als je partner ook eens een flow wilt bouwen of aanpassen.

Het grootste manco zit hem in de ondersteuning van producten. Het is fantastisch dat je Zigbee, Zwave en 433 in 1 apparaat hebt zitten. Maar je wilt wel alle apparaten die je koopt kunnen aansturen. En daar komt Home Assistant om de hoek. Als je als developer een app wilt maken om een apparaat te ondersteunen, waarom zou je dat voor Homey doen en niet voor HA? HA heeft een veel grotere community.
Ik heb op dit moment nog steeds mijn Homey Pro, maar ik heb ook HA op een Odroid N2+ draaien. Ik heb mijn hele Zigbee netwerk overgezet naar HA en op dit moment heb ik de twee naast elkaar draaien. In de toekomst ga ik ook mijn Zwave netwerk overzetten naar HA en dan kan ik van de Homey af. Maar op dit moment gaat het prima. HA heeft gewoon een lastige leercurve als je er net mee begint. Je kunt geen betere ondersteuning van 3rd party devices vinden dan bij HA. Maar er is veel werk via HACS nodig en dat is niet altijd gebruiksvriendelijk.

Langzamerhand wordt ik steeds handiger met HA en stap ik meer en meer over. Maar er is absoluut een markt voor de Homey. Ik zou de Homey (wel de Pro) per direct aanraden aan iedereen, omdat het gewoon werkt. HA zou ik alleen aan de enthousiastelingen aanraden.
Misschien terechte punten, behalve dat ik denk dat de mensen die werkelijk aan home automation doen sowieso enthousiastelingen zijn, ik snap de user case van een oma die aan de Home automation geholpen moet worden met een 400 euro kostend apparaat, ik denk alleen niet dat dat realistisch is. De usercase dan he.
Spreek voor jezelf. Ik heb de huidige Homey Pro en ook de nieuwe in bestelling staan.

Ook al ben ik dan oud, 43, ik zie me nog niet als opa...

HomeAssistant schijnt fantastisch te zijn, maar dan moet ik wel een apparaat kopen dat op een centrale plek kan staan of hangen, daarbij de benodigde zenders kopen voor alle protocollen (ik gebruik o.a. zigbee, zwave, 433Mhz, 866Mhz) en dan nog aan de slag gaan met alles installeren, instellen etc.

En dan maar hopen dat alles werkt.

Al die tijd en onzekerheid is mij de 400 Euro wel waard.
Dit,

Maatje van me is best wel een smarthome enthousiast, maar een sleur en pleur oplossing als Homey aanbied is op zich zelf best een mooi product, en (i.m.o) ook helemaal niet slecht geprijst

Als ik na ga dat een
- Raspberry pi + behuizing + micro sd kaart (± 80,-)
- zigbee usb (35,- / 40,-)
- zwave usb (35,- / 40,-)
- infrarood module
- 433 mhz/866mhz module (10,- diy tot 110,- voor een rflink)
klinkt al met al ook nog niet heel goedkoop...

Maar een oplossing als homey pro haalt voor veel mensen het enge weg, ik ga een niet technisch persoon op dat vlak nooit HAS adviseren. zoveel tijd ga ik niet naast ze zitten en zelf onderzoeken hoe je allemaal van die kleine problemen oplost... goed ik heb zelf HAS draaien, maar dat is puur omdat ik het aanklooien erin ook wel wat vindt. maar voor iedereen die zich niet fijn voelt om dagen bezig te zijn met configuratie is de Homey een mooie oplossing
Als ik naar je bedragen kijk kom ik op pakkembeet 250 tot 300 euro uit.
Daarmee is het dus gewoon 100 euro goedkoper en heb je een volledig modulair systeem. Je koopt uiteindelijk alleen de onderdelen die je nodig hebt. Stel dat over 5 jaar de pi niet meer voldoet koop je weer voor 80 euro een nieuwe en je prikt de rest over. Stel dat je Zigbee antenne ermee stopt, vervang je dat onderdeel in plaats van het hele apparaat enzovoorts.
Stel dat er een nieuw protocol ontworpen wordt, dan prik je er gewoon een nieuwe antenne in en klaar.

Je hebt daarmee een systeem dat wel volledig onafhankelijk van internet kan functioneren. (( De Homey heeft hardcoded de Google DNS-servers, dus lokale apparaten die je eventueel via hostnames wil kunnen aansturen kan een gedoe zijn )).
Alle webservices zijn volledig lokaal. Je bent niet afhankelijk van hun cloud-services.

Het systeem is ook nog is volledig modulair.


Daarnaast heb je een systeem waarbij derde partijen ook zonder gedoe modules kunnen aanleveren. Dus ook al ondersteund Home Assistant als organisatie het (nog) niet, kan je het wel gebruiken via derde partijen.
Ook heeft HA een volwaardige mogelijkheid tot een dashboard. Ik kan gewoon 'views' maken hoe ik dat wil, enzovoorts. Homey heeft slechts een (mooie) beheer interface.

Uiteraard is de beheerinterface van HA nog heel erg uit de tijd. Grafisch in elk geval. Technisch/functioneel is hij prima en vele malen flexibeler en uitgebreider dan Homey, maar hij is cosmetisch echt heel beperkt (dan verwoord ik het netjes :) ).
Vroeger moest je effectief altijd nog in yaml-bestanden gaan hacken. Hier zijn ze bij HA echt hele grote stappen in aan het maken (Ik geef toe. Wel wat laat, maar beter laat dan nooit). De huidige status, zover ik ervaar, moet je wel heel exotsche dingen willen doen als je het niet in de GUI kan doen.

Ze hebben hier overigens ook iemand voor aangenomen om het allemaal wat mooier te maken.

De leercurve van HA is wel stijler dan die van Homey. Dat is één ding wat zeker is, maar zeker nu de GUI eigenlijk redelijkerwijs alles wel kan, wordt dat wel een stuk beter,.
De leercurve is 1, het onderhoud is twee. Nu ben ik Home Assistant alleen nog aan het testen, om te zien of ik de overstap vanaf Domoticz wil gaan maken. Maar de hoeveelheid gekloot die er -niet alleen tijdens installatie- nodig is om je spullen te laten draaien is vrij vervelend. Nu haal ik daar nog wel een (klein) beetje lol uit. Maar dat zal voor veel mensen niet gelden.
Gekloot met installatie ??? Je zet de image op een sd kaart, of laad hem in een vm en je wacht 5 minuten. DONE .. ????
Ja dan draait HA.. En dan ben je klaar?
Hangt er vanaf wat je wil natuurlijk. DSMR, grafana, energie dashboard (door dsmr) en zigbee spul heb je in 10 minuten werkent met een conbee II of de eigen uitgebrachte ontvanger. HA heeft in de laatste 2 jaar sprongen gemaakt tov gebruikersgemak, de meeste reacties die ik hier lees gaan over jaren terug toen je echt alles zelf moest uitvogelen ;)
Met Hass bereik je werkelijk niks met alleen een image op een SD te zetten. Wil je een beetje draaien zit je al snel in integraties, Yaml en Hacs te roeren en dan heb ik het nog niet eens over automations waar ze echt eens een UI/UX overhaul van moeten doen.

Of een Zigbee router instellen.. nu het eenmaal draait prima. Maar dit heeft echt (te) veel uitzoek werk gekost. Maja, misschien ben ik niet de doelgroep.
Wanneer is de laatste keer dat je iets toe hebt gevoegt aan HA?? (hass bestaat niet meer). Ik heb mijn test pi4 bij de buren in de meterkast naast hun nas gezet, utp, stroom en zigbee ontvanger er in. Na ong 2 minuten de app op hun tablet opgestart, vond de "host" direct. Ingelogt, en bij inloggen kon ik bijna alle apparaten direct koppelen. Somfy spul werkte direct na 1 druk op hun somfy hub voor het koppelen. Een aantal ikea lampen moesten opnieuw gepaired worden, hun zijn zo technisch als een baksteen, toch na een uitleg van 1 minuut en laten zien hoe het moest hebben ze alles zelf gekoppelt.

Automations?? mijn moeder kan een automation maken in de huidige versie (of 2-3 versies terug ook al prima).

Azijn kan je ook gewoon in de kast laten staan he ;)
ik gebruik beide, homey en HA

Echter de automatisering van HA staat in kinderschoenen tov de advanced flows van Homey, wat gebruikers vriendelijkheid etc...

Als ze nu die functionalitiet van advanced flows, zowel werking als gebruikers vriendelijkheid ook in HA kregen dan zou ik afscheid nemen van mijn Homey.

Nu gebruik ik ze beide en ze zijn ook aan elkaar gekoppeld, sommige devices gekoppeld aan HA en sommige aan Homey, dashboards en aanwezigheids detectie uiteraard door HA en de echte automatisering wordt door Homey gedaan, ze werken heel goed samen vind ik.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @rob3rt10 februari 2023 15:08
Echter de automatisering van HA staat in kinderschoenen tov de advanced flows van Homey,
Daar heb je Node Red voor en ineens verbleekt de Homey wat betreft kracht en mogelijkheden. Er is zoveel meer mogelijk.
node red in HA werkt in mijn ogen voor geen meter, zeker als je het vergelijkt met advanced flows optie in Homey.

De flow GUI in Homey is vele malen beter en logischer maar vooral duidelijker dan node red in ha.

In HA heb ik node red geinstalleerd maar daar kom je simpelweg niet wijs uit, een newbie in Homey kan binnen een paar seconden al uitgebreide en ingewikkelde (werkende) flows maken met de advanced flow optie in Homey, dat gaat dus niet met HA, heb het zo vaak geprobeerd, het werkt gewoonweg niet.

Zodra HA een soort gelijke eenvoudige en duidelijk advanced flow introduceert denk ik dat mijn Homey ook op marktplaats terecht komt, tot die tijd zal ik hem blijven gebruiken voor het maken van mijn automation en zal ik beide naast elkaar gebruiken.

Begrijp me niet verkeerd, ik gebruik HA volop, met tevredenheid, echter alleen op het maken van automation ben ik een voorstander van de advanded flows van Homey.
Inderdaad de interface en setup is veel beter dan HA. Advanceflows steekt met kop en schouders boven nodered uit.
Flinke roze bril op in mijn optiek.

Dat jij @MaltWisky de Pi bij de buren in de meterkast gaat hangen geeft al aan dat HA geen 100% out of the box product betreft.
In mijn geval half jaar terug overgestapt van Domoticz naar HA. En ja met HA is er veel mogelijk, de hardware herkenning is goed.
Maar om HA virtueel op een ESXi server te installeren had wel wat meer stapjes nodig. Inmiddels heeft HA niet alleen een VMDK bestand maar ook een OVA bestand als download beschikbaar. Met het VMDK bestand konden geen snapshots gemaakt worden, met een OVA installatie gelukkig wel.

on topic.
De homey bridge ligt hier inmiddels inmiddels in een lade. Na aanschaf daarvan door familie bleek de installatie geen 1,2 3-tje in het beta platform.
Die mening mag jij hebben natuurlijk!

Je weet de situatie niet waarom ik mijn TEST bak in hun meterkast heb neergezet (voor een halve dag). Maar dit zal ik even toelichten.

Ze hebben ikea producten in huis met ikea's eigen aan/uit knoppen en die reageren af en toe niet. Vaak moesten ze opnieuw gekoppelt worden binnen 15 minuten. Dit vond ik vreemd dus zijn we eerst met ikea in gesprek gegaan, alle aan/uit knoppen zijn omgewisselt cudo's aan ikea! Loste het niet op!

Dus toen heb ik een kale HA installatie bij hun aangeslingert, om te kijken of de knoppen gekoppelt aan HA ook binnen een uur verbinding verloren. Zoals ik al aangaf, ondekte HA alles direct wat open stond op het netwerk en het koppelen was kinderspel. De verbindingen bleven stabiel, geen idee waarom dat niet zo was zonder een hub of HA's eigen stickie, maar het werkt!

Intussen hebben ze een HA Yellow in bestelling en heb ik een oude laptop van ze omgebouwt naar HA, in proxmox, wat met de officele image wederom in 5-10 minuten online was (die images zijn er al jaren overigens!! heel handig). Zodat ze tot de HA Yellow er is hun verlichting normaal kunnen gebruiken.

Trekt dit jou mening over dat HA niet een out of the box product is wat bij? Waarschijnlijk niet, want HA is niet out of the box tenzij je dat besteld op een HA Yellow kit maar die zijn niet officieel volgens mij!

HA virtueel maken was super simpel, maar ik gebruik proxmox. Daar upload ik de vmdk image, maak een vm aan met die image en na 5 minuten kan je inloggen! Usb apparaat koppelen is ook 3-4 klikjes en een restart van de vm kortom ook niet heel lastig. Maar dit is wel na jaren die systemen gebruikt te hebben voor een leek is dit niet te doen denk ik!

Daargelaten, als de HA Yellow aankomt zal ik enkel een nvme erin zetten, ze willen alle instellingen zelf doen. En dat vind ik super stoer van 2 mensen boven de 55!

[Reactie gewijzigd door MaltWisky op 23 juli 2024 03:43]

Oke, Proxmox zit al in de pijplijn om een keer te beoordelen.
VMware draait hier al jaren en als het niet kapot is moet je het niet proberen te repareren.

Gevoelig puntje in jouw reactie, "Super stoer van 2 mensen boven de 55"
@yalerta is inmiddels nog wat verder in jaren (+18 boven dat getal) en voelt zich nog jeudig van geest en je zult bemerken als je in de omstandigheid mag zijn om dat te bereiken dat wat vroeger "oud" leek helemaal niet van toepassing is als je daar zelf bent aangeland. :P
In dezelfde context merk ik op dat HA, met intussen meer dan 40 jaar ervaring in het "computer" gebeuren het geen uitpakken en gaan product is. De verzamelde kennis is echt wel nodig om met alle apparatuur die hier in huis verzameld is er soms ingrepen in de CLI en dergelijke nodig zijn.
Een Ikea setje verlichting goed laten werken is daarbij een fluitje van een cent. (Hue aanschaf was bij de buren misschien een (dure) betrouwbaarder werkende start oplossing geweest)
Maar persoonlijk vind ik HA een geweldig product. Zelfs LinusTechTips op youtube vind het oké.

Dat de HomeyBridge hier in de la is beland komt ook meer door de impuls aanschaf van betreffend familielid die verwachtte een off-line installatie te kunnen draaien. ;(
Zeker niet iets wat goed werkt veranderen!! Eerder een testbak maken en daarmee aankloten tot je de vmware bak wil vervangen/veranderen natuurlijk!!

Is dat een gevoelig puntje? Misschien iets te kort door de bocht van mij hoor! 1 is 57 en kunstenares de andere 64 en werkt in de bouw als inspecteur. Beide nooit een regel geprogrameert, laat staan zomaar even een taak uitvoeren zonder handleiding, al is het maar een lamp koppelen!

Ik denk dat ze even veel profijt hadden gehad als ze de ikea hub hadden gekocht. Echter omdat ze hier wel eens over de vloer komen en zien wat hier allemaal vanuit 1 systeem werkt, willen ze ook hun somfy screens kunnen bedienen en een moestuin bewatering/monitoring systeem aanleggen (ik denk dat ik de technische kant moet doen voor ze haha).

Ik heb Homey en Domoticz geprobeerd en toen (ik denk al weer 4 jaar geleden bijna) vond ik HA al een betere keuze. Misschien ook wel omdat het door Nederlanders ontwikkelt en onderhouden word, samen met natuurlijk nog heel veel andere mensen uit andere landen!
... willen ze ook hun somfy screens kunnen bedienen en een moestuin bewatering/monitoring systeem aanleggen...
HA is inderdaad een uitstekende keuze als er verschillende systemen gekoppeld moeten worden.
De hardware detectie is echt enorm veel verbetert en de apparaten kennis in de community reusachtig al komt daar het "niet uit de doos" werkend om de hoek kijken.
... Misschien ook wel omdat het door Nederlanders ontwikkelt en onderhouden word, samen met natuurlijk nog heel veel andere mensen uit andere landen!
Hmm, het is een knappe prestatie dat HA als product inmiddels wereldwijd geaccepteerd is, ook door apparatuur fabrikanten, zie LinusTechTips filmpje over Linus zijn thuis schakelaars waarvoor de fabrikant geen firmware updates wilde verstrekken.
Maar dat NL hierin een plus is zie ik echter niet.

En het ridicule updaten moeten ze bij HA ook eens herzien, iets met een 1e en 2e ring ofzo.
Linus z'n keuzes zijn op z'n zacht gezegd bijzonder te noemen. Vooral die schakelaars zou ik persoonlijk nooit naar kijken, nog liever een bedraad systeem met een centrale controller bv. Maar hij heeft geld zat dus opzich maakt het niet uit voor hem. En voor ons als kijker is het handig want nu weten we wat niet werkt :D

Ik update eens in de zoveel tijd, soms maanden niet. Lees ook altijd de changelog! geen verassingen nodig haha.
Diverse broadlink spullen
Huawei routers
Met als gevolg dat de broadlink gezien worden binnen de Huawei extension maar niet te configureren als Huawei device.
Dat eeuwige gezien met yaml waarin dan een indent verkeerd zou staan
Nog een hele weg te gaan voordat ik tevreden kan zijn
Ziet de qe3 max cube maar kan er niks mee etc etc..

[Reactie gewijzigd door SED op 23 juli 2024 03:43]

Je mixed twee merken/apparaten en dan is het een probleem in HA ? ok

Als je je yaml niet goed hebt geeft hij dat aan, mooi toch?

Heb je voor je Qe3 apparaat alles wat je gedaan hebt verwijderd en deze intergratie gebruikt:
https://www.home-assistant.io/integrations/maxcube/
Dit is een soort hub voor thermostaatknoppen van dat merk?
Ik mix niks.. binnen het netwerk zitten die apparaten per definitie "gemixt" HA zou toch probleemloos die herkennen stel jij. Dus niet. En uiteraard zitten de juiste integrations erin. Incl de maxcube.
Overigens ziet de config geen fouten in yaml maar werkt het niet.
Die check kijkt eigenlijk alleen of yaml de start voorkomt.

[Reactie gewijzigd door SED op 23 juli 2024 03:43]

Uit jou onderdegordelopmerking op te maken ben jij gewoon enorm achterlijk ;)
Dat denk ik ook niet.

Ik snap waar je op doelt, maar dat is iets waar nu wel grote stappen in worden gemaakt.
Er gaat veel en veel meer in de GUI. Bij de maandelijkse upgrades worden vrijwel altijd de benodigde aanpassingen dan automatisch goed gezet. (als je het (nog) in yaml hebt uiteraard niet)

Ze zijn er uiteraard nog niet hè? Begrijp me niet verkeerd. En ze zijn ook van heel ver gekomen.

Ik heb zelf ongeveer 80 apparaten (inclusief allerlei https, maar vooral Zigbee/Zwave) en heb er eigenlijk geen onderhoud er aan. Het blijft het gewoon doen. (apparaten als thermostaatkranen, schakelaars, lampen, ventilatoren, enz, enz, enz. Ik heb bijvoornbeeld m'n eigen zone-thermostaat gemaakt. Iedere kamer wordt onafhankelijk van elkaar verwarmd in schemas op basis van aanwezigheid enzovoorts)

Nou vind ik het zelf leuk om eens in de zoveel tijd kleine dingetjes verder te optimaliseren te tweaken, maar dat is natuurlijk een ander verhaal. Dat deed ik ook toen ik nog een Homey had.
Wat ook wel eens vermeld mag worden, Homey heeft een enorm goede Nederlandstalige service afdeling. Snelle inhoudelijk goede reactie. Ik was echt verbaasd, want dit ben ik helaas niet meer gewend.

Voor tweakers die houden va klooien met Hardware en Software begrijp ik je voorkeur voor HA, maar voor de rest van de smart home liefhebbers is Homey de een betere aanrader.
De service heb ik geen ervaring mee. Wat ik mee kan herinneren is dat de beleving gematigd was op het forum. De een was lyrisch, de ander absoluut niet.

De community van Homey ervaarde ik zeker als heel goed. Er waren een handje vol typjes die bij iedere kritische vraag ‘Waarom zou je dat willen?’ antwoordde (de fanboys zegmaar) maar die heb je overal. Maar het merendeel was gewoon goed behulpzaam.

Ditzelfde is op het forum van nu HA. Alleen die van HA is vele malen groter. Ik heb wel ervaring met de Discord-kanalen rondom HA, en die ervaar ik ook als heel positief. Ook in het Nederlands, alleen in mindere mate aanwezig.

Ik vind Homey op zich een goed product voor als je primaire simpele dingen wilt. Zodra je complexe zaken wil doen, wordt Homey nodeloos moeilijk en ingewikkeld. Dan is HA echt beter en simpeler. (Het verschilt dus per usecase wat onder aan de streep moeilijker is)

Voor HA hoef je niet te ‘klooien’ met hardware en software. Je kan dat doen als je dat wilt.
Je kan gewoon kant en klare systemen kopen (vrijwel dezelfde ervaring als Homey) of de hardware guide volgen en zelf samenstellen. Daar is dan niks ‘klooien’ aan. Gewoon een handleiding volgen die het gewoon klopt.

De kant en klare systemen zijn inderdaad niet helemaal ‘dom-proof’ dat hebben ze bij Homey inderdaad beter. (Niet sarcastisch)
Bij Homey verbind je met zo’n lokaal access point ding via de app. Bij HA ga je naar de site homeassistant.local (zoals hij zichzelf altijd noemt). Niet moeilijk, wel minder vriendelijk dan wat Homey doet.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @remcov110 februari 2023 09:01
Je hoeft natuurlik niet al die protocollen te ondersteunen. Steeds meer mensen standaardiseren op bijvoorbeeld zigbee en doen zwave de deur uit.

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 juli 2024 03:43]

Ik ben precies andersom bezig. Van zigbee naar zwave. Waarom? omdat m'n buurman een paar wifi-repeaters gekocht heeft en nu de helft van mijn zigbee-apparaten wegdrukt waardoor die het vaak niet meer doen en wij regelmatig op de wc in het donker zitten. :(
Dat het licht uit is lijkt me minder erg als dat de afzuiging niet meer functioneert. }>
Irritant is dat! Ik had dit ook maar dat kwam doordat er (achteraf gezien) een stalen plaat in de deur zat. Als de deur open stond geen probleem, ging hij dicht was het 50/50 xD Nooit een deur van mp kopen haha!
Spreek voor jezelf. Ik heb de huidige Homey Pro en ook de nieuwe in bestelling staan.

Ook al ben ik dan oud, 43, ik zie me nog niet als opa...
Ik heb dezelfde leeftijd, ik leef met je mee :P
HomeAssistant schijnt fantastisch te zijn, maar dan moet ik wel een apparaat kopen dat op een centrale plek kan staan of hangen
Dat moet de Homey Pro toch ook?
Daarbij de benodigde zenders kopen voor alle protocollen (ik gebruik o.a. zigbee, zwave, 433Mhz, 866Mhz) en dan nog aan de slag gaan met alles installeren, instellen etc.
Je hebt wel een heel specifieke use case. De meeste mensen die ik ken en een smarthome hebben, gebruiken een mix van zigbee, zwave en wifi (tuya-achtige oplossingen) om hun smarthome aan te sturen. Jij lijkt alles wat beschikbaar is te gebruiken, ik weet niet of dat nou zo handig is, want je hebt dan wel erg veel mesh-netwerken in je huis.

Maar goed, wat is het probleem hier? Je hebt gespecificeerde smarthome webshops die je alle benodigdheden in 1 doosje opsturen, soms zelfs met HA al voorgeïnstalleerd. Het enige wat je moet doen is de antennes in de usb-poort steken van je Pi of wat je ook gebruikt. Maar HA draait ook op je NAS of je afgedankte computer. Het hoeft er ook niet mooi uit te zien, het staat prima in je meterkast. Dan hoef je alleen die antennes te kopen. Maar al moet je er een Pi bij kopen, je bent zo 100-200 euro goedkoper uit dan met eem Homey. Ik vind dat een hoop geld voor een apparaat waar je qua aanwezigheid niks van zou moeten merken.
En dan maar hopen dat alles werkt.
En juist daar is HA goed in. Ik was stomverbaasd welke apparaten HA allemaal vond toen ik hem aansloot. Dat is de kracht van de grote community: de meest obscure apparaten worden herkend, inclusief alle functies die beschikbaar zijn.

Ineens zag ik mijn printer in HA, kon ik een melding krijgen als het papier bijna op was, als de toner leeg was of de drum vervangen moest worden. De smarttelevisie, chromecasts, smart speakers, alles wordt gevonden. Je hoeft alleen even aan te geven waar het staat, zodat het handig wordt ingedeeld per ruimte. En ook automatiseren is super makkelijk. "Wat moet er gebeuren, wat zijn de voorwaarden en wat moet de trigger zijn?" De gebruiksvriendelijkheid is met de releases in 2022 verder verbeterd.

En dat allemaal zonder een cloudservice, maar gewoon lokaal, dus je hebt je privacy zelf in de hand.
Al die tijd en onzekerheid is mij de 400 Euro wel waard.
Dat is prima, ik snap dat je er blij mee bent, maar je doet nu wel alsof HA gebruiken een enorme moeite is. De grootste moeite met een smarthome is om het werkbaar te houden voor mensen die er niet wonen. Configureren van regels kost tijd, niet het installeren van HA en een paar USB-stekkers aansluiten.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 03:43]

Ik ben er ooit eens aan begonnen om naar te kijken, maar alleen al uitzoeken hoe ik een Pi gereed maak en installeer kost me een paar uur waarschijnlijk, omdat ik er nooit mee gewerkt heb.

Op mijn NAS zou kunnen maar daar is het dan weer lastig de juiste antennes op aan te sluiten (zoeken wat ondersteund wordt etc), plus die staat op een ontoegankelijke plaats wat niet handig is en slecht voor het bereik.

Idem met de hardware voor HA aanschaffen, welke Pi, welke dongles. Dat kost allemaal tijd, en ik weet het dan altijd klaar te spelen dat te kopen wat niet lekker werkt ook al zijn de reviews lovend.

Ik zie ook de beperkingen van Homey, zeker. Ik heb diverse apparaten die niet (goed) werken en zeker op de nieuwe Homey verdwijnen er nog eens een aantal omdat die niet (meer) ondersteund worden door de developers in de community.
Ik ben er ooit eens aan begonnen om naar te kijken, maar alleen al uitzoeken hoe ik een Pi gereed maak en installeer kost me een paar uur waarschijnlijk, omdat ik er nooit mee gewerkt heb.
Daar hoef je zelf ook niet over na te denken. Zoals ik hierboven aangaf, kun je ook een kant-en-klare set kopen waar HA al op staat:
Met de Raspberry Pi Home Assistant kit beschik je over alle benodigdheden om Home Assistant te gebruiken.
We hebben de software alvast voor je op de Sandisk Micro-SD kaart geïnstalleerd. Je hoeft de Raspberry Pi alleen nog te verbinden met jouw slimme apparatuur en Home Assistant naar jouw wens in te richten. Als je dit hebt gedaan kun je op elk moment jouw slimme apparaten beheren of je energieverbruik uitlezen!
Makkelijker kan haast niet.
Op mijn NAS zou kunnen maar daar is het dan weer lastig de juiste antennes op aan te sluiten (zoeken wat ondersteund wordt etc), plus die staat op een ontoegankelijke plaats wat niet handig is en slecht voor het bereik.
De locatie is voor een mesh-netwerk als Z-Wave of Zigbee wellicht helemaal niet zo belangrijk. Een vriend van me heeft het draaien op zijn Synology NAS op zolder en ervaart geen issues met de ontvangst, ondanks 2 betonnen vloeren tussen de zolder en de woonkamer: dat is juist waar mesh-netwerken voor bedoeld zijn, toch?
Idem met de hardware voor HA aanschaffen, welke Pi, welke dongles. Dat kost allemaal tijd, en ik weet het dan altijd klaar te spelen dat te kopen wat niet lekker werkt ook al zijn de reviews lovend.
Als je niet bereid bent het minimale te doen om je erin te verdiepen (op GoT loopt ook een HA-topic waarin de juiste dongels worden besproken die je kunt gebruiken om Zigbee en Zwave te verbinden), is een smarthome natuurlijk sowieso geen verstandige keuze. Want hoe weet jij nou of jouw lampen met Homey samenwerken? Je krijgt het altijd voor elkaar om net de verkeerde lamp te kiezen, ondanks de lovende reviews.
Ik zie ook de beperkingen van Homey, zeker. Ik heb diverse apparaten die niet (goed) werken en zeker op de nieuwe Homey verdwijnen er nog eens een aantal omdat die niet (meer) ondersteund worden door de developers in de community.
Ieder systeem heeft z'n beperkingen :)
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Phusebox10 februari 2023 15:20
Ik ben er ooit eens aan begonnen om naar te kijken, maar alleen al uitzoeken hoe ik een Pi gereed maak en installeer kost me een paar uur waarschijnlijk, omdat ik er nooit mee gewerkt heb.
Sorry maar dit is echt maar een paar minuten werk max. Het staat gewoon stap voor stap uitgelegd. Een paar uur is echt niet aan de orde.
Gok dat het opzetten van duckdns oid langer duurt, want haos opzetten zelf is inderdaad kinder spel
Al die tijd en onzekerheid is mij de 400 Euro wel waard.
Vooral de tijd die het kost.. Deed ik vroeger met liefde maar nu geen tijd meer (over) om te rommelen aan dit soort projecten. Vroeger wel tijd en geen geld, nu andersom.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @procyon10 februari 2023 15:15
Het kost echt niet veel meer tijd. Er zijn enorme stappen gemaakt. Voor het stukje extra tijd die het kost heb je wel een modulair systeem wat je helemaal naar eigen inzicht kan inrichten zonder afhankelijkheid van een enkele commerciële partij.
Hangt helemaal af wat je er mee wilt. Als je 3 lampen hebt en een airco zou ik lekker bij Homey blijven.

Als je hele huis er op moet draaien zou ik Homey direct de deur uit doen, alles wat via de cloud werkt word op een gegeven moment onbereikbaar en dat is dan precies wanneer jij het nodig hebt.

HA op een vlan, alle routers hebben een ups en de nuc waar HA op draaid ook. Als je internet uitvalt doet Homey het dan nog?
Voor zover ik weet draait Homey lokaal.
Doet wat ik wil en werkt gewoon. Aanwezigheid detectie via de unifi app die kijkt of je met wifi verbonden bent op je router verwerken in je automatiseringen, zelf mij lukt dat in 1 keer. Zo relaxed.
Bright is er ook enthousiast over.
https://www.youtube.com/watch?v=uD1_9p-hAG0
Misschien de nieuwere homey pro niet, de rest werkt niet zonder internet. Dat zijn vaak vragen die ik voorbij zie komen namelijk. Kan ook zijn dat ze hem dan vanaf buitenaf willen benaderen ?
De nieuwere Pro is nog niet uit dus die heeft nog niemand. Maar ik zie de noodzaak ook niet om te upgraden. Volgens mij zit er in de Homey ook gewoon een PI met wat sensoren en antennes en meer spierballen is niet nodig denk ik, zal ook weer meer energie verbruiken denk ik (maar wellicht heb ik het mis)
Zou zomaar kunnen, het is de software ook die het hem doet natuurlijk!

Zoals velen hier ook aangeven, en waar ik altijd in mee ga, zolang het werkt niet veranderen!

Zelfs als ik nu voor het eerst ging kijken wat er allemaal is, zou ik niet voor Homey kiezen, puur door de 400 euro! Ik heb dan de mazzel dat ik vanalles "over" had, maar zelfs als ik dat niet heb zou ik voor minder dan 100 euro klaar zijn met HA. Gewoon een nuc met een Conbee II of hun eigen stickie (dan zou het 120 euro worden schat ik dat ding is wat prijzig :P ).

Maarja, ik heb ook alle tijd om dingen uit te zoeken :)
En dan maar hopen dat alles werkt.
Beide producten hebben natuurlijk een grote lijst aan spullen die ondersteund worden. HA heeft wel met kop en schouders een nog grotere lijst.
Of je dat nodig hebt ligt er maar net aan wat je hebt en wil hebben.
maar dan moet ik wel een apparaat kopen dat op een centrale plek kan staan of hangen
Dit geldt natuurlijk voor beide producten.
Voor HA moet je uiteraard meerdere zaken kopen. Naast de centrale hardware, als een pi in een kastje) en de antennes voor de apparatuur die je nodig hebt.
In jouw geval dus zo’n beetje alles. In mijn geval alleen zwave en zigbee.

Als je alles nodig hebt, ben je denk ik ongeveer hetzelfde bedrag nodig. (Volgens mij kan je met HA minder geld kwijt zijn, maar het zal in dezelfde orde van grootte zitten)
Het voordeel van Homey is, is dat alles in één kastje zit. Nadeel hiervan is, is dat als bijvoorbeeld je zigbee-chip er mee stopt dat je effectief het hele ding moet vervangen.
Bij een modulaire oplossing kan je alleen het kapotte onderdeel vervangen.
en dan nog aan de slag gaan met alles installeren, instellen etc
Bij Homey is alles voorgeïnstalleerd. Bij HA moet je een sd-kaartje (of ander medium) beschrijven. Daarna moet je beide helemaal instellen. Daar dat laatste zit dus ook geen verschil in.
‘Hopen dat alles werkt’ geldt natuurlijk voor iedere home automation hub, maar voor Home Assistant nog wel het minst, gezien de zeer grote hoeveelheid ondersteunde apparaten.
Het lijkt wel alsof iedereen hier een fles azijn op z'n bureau heeft staan en als er ook maar iets van smarthome voorbij komt een grote slok neemt, HA zoekt in de comments en dan gewoon de rest vd fles at ofzo ...

Zelfs een "human pressence sensor" die net uitgebracht is en BT ondersteund werkte gewoon binnen een week in HA nadat hij uitgebracht was. Daargelaten dat je een usb BT ontvanger hebt of een esp32 als hub laat functioneren. De laatste optie vind ik zelf wel een enorm gekloot maar dat komt meer door de afstanden hier in huis en het bereik van BT :)
Software engineer hier. Amen, geen zin in te kloten
Terwijl software engineering 9/10 keer aankloten is :P
Precies, dus als hij klaar is met werken, moet alles al werken en wilt hij niet nog eens aankloten denk ik
Niet als je weet wat je doet...
Je noemt direct het grootste probleem: Iedere fabrikant die zijn eigen protocol maakt. Terwijl het zo simpel kan zijn om het "gewoon" allemaal via wifi te regelen. Zie bv. shelly.cloud . Van meterkast tot lamp en alles wat daar tussen ligt, simpelweg via wifi. Geen accounts nodig.
Ook al ben ik dan oud, 43, ik zie me nog niet als opa...
De usecase waar hij naar refereert is eerder iemand van in de 80 oid, snap dus niet echt waarom je je aangesproken voelt? ;)
also:
De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen oma worden is 52, mannen worden gemiddeld op hun 54ste voor het eerst opa.
Je bent dus nog in je puberteit :+

[Reactie gewijzigd door Koffie op 23 juli 2024 03:43]

Zelf werk ik binnen een ICT bedrijf en ikzelf vind codeerlogica leuk om te leren en dus is HA voor mij geen issue ondanks dat het een redelijk stijle helling is, maar ik kan je garanderen dat ik genoeg collega's heb die zeker automatisering van het huis leuk vinden maar simpelweg niet de interesse/tijd hebben om dit volledig te implementeren of bij te houden (erbij bedenkende dat het niet alleen HA updates maar ook simpelweg firmware updates van de IoT apparaten/apps zelf zijn die alles kunnen laten instorten).
Dit zijn grotendeels gewoon jongeren met varierende hoeveelheid apparaten/grootte huis.

Homey Pro is voor zulke mensen gewoon zoveel simpeler en die 400 euro heb je er bij HA ook snel doorheen als je goed wat flows draaiende hebt en een raspberry pi het simpelweg niet meer haalt binnen redelijke tijd :D

Je punt is correct in de grotere hoeveelheid usercases maar er is een meer dan groot genoege markt over voor Homeyzou ik zeggen
Als je als developer een app wilt maken om een apparaat te ondersteunen, waarom zou je dat voor Homey doen en niet voor HA?
Daar komt niet HA maar net Matter kijken. Matter is een breed gedragen communicatiestandaard zodat Homey achtige apps niets moeten doen om een lamp van merk X te ondersteunen en merk X moet zelfs niet weten dat Homey bestaat.

Wat is deze review niet naarboven komt maar wel erg belangrijk is: Deze Homey cloud is geen echte Matter hub en zeker geen Thread border-router. Dus wat mij betreft loop je binnen een maar jaar gewoon vast met deze hub.

Thread border-router is noodzakelijk om Thread verkeer (soort van low power IPv6 wifi van bijv uw wasmachine) met het gewone traditionele IPv4 wifi te verbinden en dat zit enkel in de Homey Pro.

Homey (pro) heeft als voordeel dat ze ook de hardware hub bouwen. Dan kan je natuurlijk veel betere integraties bouwen, trouble shooten etc.
Matter is wel degelijk onderdeel van de Homey Pro roadmap dus daar gaat jouw argument niet helemaal op. Zoals in de review duidelijk is loop je met alleen de Homey Cloud tegen beperkingen aan maar ik zie deze Bridge dan ook alleen als kennismaking met het concept voor beginners. Niet iedereen wil gelijk een deep dive in de materie dus laagdrempelige producten lanceren trekt meer mensen over de streep die anders nooit zouden beginnen aan home automation.
Matter is wel degelijk onderdeel van de Homey Pro roadmap dus daar gaat jouw argument niet helemaal op.
Ik zegt toch “ en dat zit enkel in de Homey Pro.”

Die laagdrempeligheid zit hem enkel in de prijs. Matter en Thread maakt alles juist simpeler, niet complexer dus ik begrijp uw redenering niet want onder die border router functie van de Pro kan je geen thread producten installeren.
Je hebt zeer valide punten.
Maar ik moet persoonlijk nog maar zien of Thread danwel Matter daadwerkelijk gaat brengen wat het beloofd. Uiteraard zitten alle grote spelers er in, maar een paar van die spelers (Apple en Google vooral) hebben er nogal een handje van om dan toch maar 'Google/Apple Thread' te gaan doen. Als in 'het werkt wel met de ander, maar met die van ons net wat beter/lekkerder'.

Misschien ben ik er te pessimistisch in hoor, maar ik moet het allemaal nog maar zien. Ik hoop uiteraard wel dat dit wat meer harmonisering brengt voor de instappers. Al moet ik zeggen dat ik in de praktijk nergens tegen aan loop met Home Assistant installatie.

Ik heb nu een odroid apparaatje met een zigbee stick en een zwave stick. Het is daarmee in de praktijk niet echt relevant welk van de twee protocollen ik gebruik. Dat is, wanneer het is ingesteld volledig abstract geworden.
En wat doet matter dan zo anders dan Zigbee 3.0? In Zigbee 3.0 HA zit ook alle compatibiliteit op de applicatielaag ingebouwd. Met andere woorden, als ik een Zigbee 3.0 HA compatible apparaat hebt, werkt dat naadloos samen met andere apparaten. Matter doet echt niets anders dan dat, en is gewoon weer het nieuwe beloofde protocol. Ja het is op Thread gebasseerd en bluetooth voor de provisioning, maar wat brengt Thread mij zo anders dan Zigbee doet? Het is IP gebasseerd blaten sommige dan.. ja leuk, maar het heeft nog steeds een Thread border router nodig, net zoals je bij Zigbee een Zigbee hub nodig hebt. Met andere woorden veel veranderd het niet. Matter is gewoon bedacht door de grote techbedrijven om hun nieuwe spul aan kunnen verkopen en het feit dat vroeger Zigbee niet altijd compatible was met elkaar. Maar met Zigbee 3.0 HA is dat niet meer het geval.

[Reactie gewijzigd door RooT op 23 juli 2024 03:43]

Kijk, dat vroeg ik me dus ook al af. Het grote probleem met zigbee, en voor zover ik weet ook Matter, is het feit dat beide in de 2.4Ghz band opereren. Met zigbee heb ik slechte ervaringen dankzij buren met wifi-repeaters die zigbee wegdrukken, dus ik switch nu naar z-wave. Maar ik vermoed dat dit met Matter niet veel gaat verbeteren: geen signaal is en blijft geen signaal.
Je geeft het zelf al aan. Zigbee ondersteund geen IP6. Je gaat dus altijd een Zigbee hub nodig hebben om de vertaalslag te maken.

Omdat het IP6 ondersteund zal Thread border router functionaliteit gewoon in elke smart home device aanwezig zijn. (Google Nest, Apple TV, Echo, HomePod Mini, Homey Pro) Geen nood om een nog een aparte Zigbee hub.
Dus het zal meer plug and play zijn.

Het zijn de zelfde antennes en gebruikt de zelfde protocol als wifi maar dan in een low power modus. Dat wil zeggen dat het hele ecosysteem (Netwerk tech, QOS, VPN, firewall, security, NAT, port forwarding) dat we kennen van een lokaal netwerk kan herbruikt worden.

Thread devices zal je dus ook makkelijk via de cloud kunnen beheren. Met Thread gaat uw wasmachine of laadpaal gewoon als een IP device in uw netwerk tevoorschijn komen. Met Zigbee moet je daar nog een laag overzetten.

Een ander voordeel van TCP/IP is dat TCP error checked is. Dus je kan echt een data link opzetten. Tussen een apparaat en een cloud service. Bijvoorbeeld voor een Firmware update.

Het maakt dus niet uit welk apparaat je hebt, zodra je Thread ondersteund kan je gewoon met het internet communiceren.

Met Zigbee zal je altijd een Hub in de buurt nodig hebben om communicatie tussen aparaten mogelijk te maken. Ze kunnen we communiceren met elkaar maar enkel met een directe lijn. Informatie doorgeven gaat wel via een mesh.

Thread combineert dus meer de voordelen van Wifi en Bluetooth. Zigbee is eigenlijk meer een geavanceerde Bluetooth en dat is minder geschikt in grote complexe netwerken.
Dat het IP ondersteund doet niks af aan het feit dat nog steeds een Thread border router nodig is. Net als een Zigbee hub, dus dat veranderd echt gewoon helemaal niets. Beide vereisen een 'gateway'. Bij Zigbee noemen ze dat een hub, bij Thread een 'border router'. Tja geef het maar een naam, in feite zijn het beide gewoon gateways. Een Zigbee hub zit ook al in veel van die smarthome apparaten ingebouwd. En zoals ik al zei is Zigbee 3.0 ook gewoon compatible, of hoe jij het noemt "plug & play".

Je gaat al helemaal de mist in door te beweren dat Thread (of Matter) hetzelfde protocol is als wifi. Het heeft helemaal niets met WiFi te maken, want Thread is een protocol op zichzelf. Wel zit het net als wifi in laag 2 van het OSI model. Het is ook geen 'low power' modus van WiFi, zoals gezegd heeft het niets met WiFi te maken. De enige overeenkomst wat het dan heeft met WiFi is dat Thread dan samenwerkt met de laag daarboven, IP. Zigbee kan dat niet.

Maar waarom zou alles een IP adres moeten krijgen? Wat is daar het voordeel van? Zigbee devices kan je ook prima via de cloud bedienen. De zigbee hub vertaald dan het commando naar het lokale zigbee netwerk. Wat gaat mij het als voordeel bieden dat mijn lamp een IP adres heeft? Het moet dan alsnog via internet binnenkomen op mijn router, die forward het weer naar de Thread border router (of die nu ingebouwd zit doet niet ter zake), en die stuurt het via Thread weer door naar mijn lamp. Bij Zigbee is die data stroom gewoon precies hetzelfde, alleen heeft mijn lamp dan geen IP maar is het een zigbee node in mijn interne netwerk. Wat voor voordeel bied IP mij dan?

Zigbee is ook error checked en daar kan je ook prima een firmware update mee doen. Enige nadeel is dat het wel vrij traag is omdat de MTU van Zigbee vrij laag ligt. Bluetooth low energy is daar beter geschikt voor aangezien de MTU hoger is in te stellen, en dat is ook error checked. Dus dat voordeel zie ik ook al niet.

Nee, ik zie echt totaal geen voordeel van Matter (wat bovenop Thread ligt) ten opzichte van Zigbee. Ze zitten beide in dezelfde frequentieband.

Er zitten volgens mij hele andere belangen achter Matter, voornamelijk gedreven door de grote techbedrijven die een monopolie willen op Home Automation. Maar goed dat is iets voor een andere discussie. Technisch gezien zie ik er in ieder geval geen voordeel in. Alles wat Matter kan of beweert, kan ook met Zigbee (of Z-wave voor mijn part).

Ik ben overigens totaal geen Zigbee fanboy ofzo, heb totaal geen belangen. Ik zie alleen het voordeel van Thread en Matter niet t.o.v. Zigbee. Sterker nog, in principe is Z-wave gewoon het beste protocol in smarthome, maar door bepaalde marketingblunders van de vorige eigenaar (Sigma Designs) van dat protocol is het helaas nooit zo groot geworden.

[Reactie gewijzigd door RooT op 23 juli 2024 03:43]

Tja, het hele internet is IP based, alle apparaten zijn via TCP/IP of UDM verbonden. Waarom dan zigbee of z-wave gebruiken?

De hoofdreden was omdat het zuiniger is, maar thread heeft nu bewezen dat je toch IP based kan werken. Mss kon dat vroeger niet, nu wel.

Alles lijkt wel een conspiracy jasje te hebben. Maar in de praktijk is thread nog meer open en vrij dan Zigbee. En makkelijker te integreren. Je gaat zien dat Thread net zoals Bluetooth en wifi overal gaat ingebakken zitten. Dat is met zigbee of zwave niet gelukt.
Thread en Matter is inderdaad wel een groot gemis op de Bridge. Ik snap niet dat ze daar geen rekening mee gehouden hebben. Maar wellicht komt er wel een upgrade, zelfs als je een nieuwe bridge moet kopen dan ben je alsnog een stuk goedkoper uit dan een Pro.
Zelf gebruik ik sinds een halfjaar nu Home Assistant, eerst op een pi, nu op een HP Prodesk. Ik moet zeggen dat het inderdaad best een leercurve heeft, maar redelijk goed op te pakken moet zijn voor een Tweaker. Als ik ook oude handleidingen bekijk heb ik het idee dat HA wel grote sprongen heeft gemaakt in gebruiksvriendelijkheid.
Ik snap dit helemaal, ik ben zelf software ontwikkelaar maar in mijn vrije tijd wil ik niet bezig zijn met debuggen van een smart home oplossing omdat ik een update heb moeten doen. Dat is het gewoon echt niet waard. Dus als je die uren en frustratie gaat tellen die je kwijt bent aan het klooien dan heb je dat apparaat van €400 snel terug verdiend.
HomeAssistant haalt dit soort commerciële wegwerpzut aan alle kanten in, en dat is maar goed ook
Dat is wel erg kort door de bocht. Ik ben juist naar homey overgestapt omdat ik helemaal gestoord werd van de niet gebruiksvriendelijke manier van configureren van HA. Je moet te vaak in config files duiken om zaken aan het werk te krijgen en je moet je heel vaak in iets verdiepen. Ik was daar gewoon he-le-maal klaar mee.

Ik ben naar homey gegaan voor het gemak. Het werkt out of the box en flows maken is ook serieus leuk. Je hebt amper kennis nodig om te bouwen wat je wilt. Je kan het zo gek niet bedenken of het kan in Homey en zelfs mijn vriendin weet ze te bouwen. (En ze is een typische vrouw met 2 linker handen)

Nadeel: de hoge prijs en kleinere community. HA is goedkoop om te starten en de community is gigantisch. Maar die van Homey groeit ook nog steeds en deze cloud bridge is een leuke start.

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 23 juli 2024 03:43]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Luchtbakker10 februari 2023 09:02
In config files duiken? Hoe lang is jouw ervaring geleden?
In config files duiken? Hoe lang is jouw ervaring geleden?
Een half jaar geleden? Moet eerlijk wezen dat het wel een stuk minder is geworden dan jaren geleden maar dat het vaak nog steeds wel nodig is.
Ik zou nog een kijken als ik jou was. HA heeft echt grote stappen gemaakt en letterlijk alles gaat nu via de GUI, zelfs alle camera's. Alleen ESPHome blijft natuurlijk ESPHome met de yaml-files voor de ESP-bordjes. :)
En ik heb toch niet de minste config: supervised, met 109 devices incl 3 camera's, 24 integrations en 12 add-ons waaronder Zelf-hosted Bitwarden, appdaemon, ESPHome met 8 devices, samba, enz. Ik heb in totaal 487 entities in HA zitten nu.

Dit draait al 3 jaar zonder problemen. Eerst inderdaad veel via de configuration.yaml, maar die is nu nog slechts een fractie van toen. Alles gaat via de GUI tegenwoordig. Ik ben ook, om stroom te besparen, gemigreerd van een dedicated Debian10-systeem naar een VMWare VM op een Windows Server 2019-server die ik ook heb draaien voor DHCP, DNS, files en email. Daar is HA nu aan toegevoegd em draait het nu ook al weer een jaar zonder problemen en is het nog steeds een HA Supported System.
(Tweaker-modus on)
Mijn systeem (in VMWare):
Version core-2023.2.2
Installation Type Home Assistant Supervised
Development false
Supervisor true
Docker true
User root
Virtual Environment false
Python Version 3.10.7
Operating System Family Linux
Operating System Version 5.10.0-21-amd64
CPU Architecture x86_64
Host Operating System Debian GNU/Linux 11 (bullseye)
Update Channel stable
Supervisor Version supervisor-2023.01.1
Agent Version 1.4.1
Docker Version 20.10.21
Disk Total 89.6 GB
Disk Used 24.7 GB
Healthy true
Supported true
Supervisor API ok
Version API ok
Installed Add-ons Terminal & SSH (9.6.1), Glances (0.17.2), File editor (5.5.0), Vaultwarden (Bitwarden) (0.19.0), NGINX Home Assistant SSL proxy (3.2.0), Samba share (10.0.0), Duck DNS (1.15.0), ESPHome (2022.12.8), AppDaemon (0.11.0), Zigbee2mqtt (1.18.1-1), Mosquitto broker (6.1.3), Z-Wave JS (0.1.75)
(Tweaker-modus off)
:)

[Reactie gewijzigd door poktor op 23 juli 2024 03:43]

Ik vraag me dan echt af wat je doet? Heb hier 2 huishoudens op 1 HA draaien en hoef nooit in config files te duiken?
Ik ben fanatiek HA gebruiker, maar de file editor extension is voor mij inderdaad onmisbaar. Misschien komt het ook omdat in HA bijna alles wat je kan verzinnen wel gerealiseerd kan worden. Met een out of the box oplossing is "nee" ook een antwoord.
Typisch hoe verschillend mensen ermee omgaan :) Ik heb de SSH add-on geinstalleerd en samba, zodat ik alles vanaf mijn eigen pc kan doen. Die file-editor heb ik, maar gebruik die eigenlijk nooit meer. Alles gaat via de GUI in Firefox, maar niet de file-editor. Hooguit ESPHome misschien :). Enkel als er iets mis is, gebruik ik Putty om naar de status van de Docker-containers te kijken en af en toe gebruik ik Total Commander om de Appdaemon-dashboards aan te passen. Onlangs nog gedaan na switchen naar ANWB energie. De actuele prijzen kan ik nu op elk moment van de dag op mijn bedienpaneel in de huiskamer zien. :)
Er gaat echt verrassend weinig fout de laatste tijd. Afkloppen maar. :)

[Reactie gewijzigd door poktor op 23 juli 2024 03:43]

Bij mij is het ook een mix hoor. De file editor gebruik ik voor enkele tweaks, als ik meer moet bewerken is dat inderdaad via SSH.
Typische vrouwen hebben twee linkerhanden?

Ik denk dat je kunnen en willen door elkaar haalt....
Ik gebruik nu ruim een jaar Homeassistant en daarvoor 2 jaar een Homey Pro gebruikt.

Homeassistant werkt bij mij sneller, helemaal als het gaat over schakelen van zigbee apparaten. Echter ben ik geen mega geek en heb ik Homeassistant al eens goed verpest met de nodige stress tot gevolg. Dit heb ik bij Homey nooit gehad.

Ook zie ik bij Homeassistant continu op tegen het aanmaken van automations. Helemaal als je Homey gewend bent is werkelijk waar geen enkel onderdeel van het werken met automations makkelijker in Homeassistant.

Nu met de nieuwe Homey Pro kriebelt het wel, eerst maar even de reviews afwachten.

Met Homeassistant kun je meer, de update frequentie is insane, en de vrijheid ongekend. Echter komt dat met een, voor mij flink minpunt, namelijk usability. Om die reden zou ik altijd eerder Homey adviseren.
tip:
combineer ze......

Gebruik HA om vele apartw devices te koppelen en de dashboard
Gebruik Homey voor maken van de flows..

Beide zijn goed te koppelen met elkaar, HA ziet homey via MQTT en er is tegenwoordig ook een (goede) community HA app (naast de officiele van athom) om HA devices, entity, scenes etc te gebruiken in Homey.
Thanks voor de tip! Hoe zit dit qua snelheid en stabiliteit? Ik heb altijd het idee dat ik zo min mogelijk tussenlagen wil hebben of fouten of snelheid te beïnvloeden.

Op het laatste moment was Homey Pro niet super stabiel meer, lampen gingen soms niet meer aan of pas na een paar seconden.
werkt prima, kan niet zeggen of apparaat nu lokaal of via de andere controller wordt bediend.

Stabiel is homey eigenlijk al heel lang, echter het probleem kindje is en blijft het zigbee netwerk van Homey, in de nieuwe Pro gebruiken ze dan ook een andere zigbee chip hiervoor, voor de huidige Pro (bol) zal er weinig meer veranderen, die zit nu eenmaal aan de chip vast.

Dit zou je echter wel kunnen oplossen/ondervangen om je zigbee devices dan in HA onder te brengen met een veel betere zigbee stick, zo is je dekking en response beter en kun je deze ook in Homey gewoon bedienen en gebruiken in je flows.
Vooral een mak van de huidige PRO is het Zigbee gedeelte. Dit is als het goed is in de nieuwe PRO omdat er een nieuwe/beter chip wordt gebruikt.
Eens, ik zie wel dat HA nog een hoop te verbeteren heeft, dit gaat echter razend hard. Wat ze afgelopen jaar toegevoegd hebben is enorm.

op een dag komt er een plug en play oplossing.

Ik heb de early backer versie van Homey, en het begint steeds meer ergenissen te veroorzaken.
Afgelopen weken valt telkens de shelly app om en moet ik devices verwijderen en toevoegen.
Tado is regelmatig onbereikbaar.
- Beide gevallen deden wat ze moesten in HA.

Ik geef het tijd en ik ben helemaal over.
Ik heb de homey (pro) 2016 early adopter jaren gehad. helaas heeft de hardware het groot en deels begeven. Het trok me altijd dat een Nederlands product, focus op privacy en heeft elk protocol gewoon er in zitten. Alles zit er in om alles aan te sturen. zeker toe de advance flows uitkwamen was het super om meest geavanceerde creaties in elkaar te zetten. kwam je daar niet mee uit had je nog homey script waar je in javascript nog verder kan gaan.

Ik heb afgelopen jaar de overstap naar home assistent gemaakt en dat deed flink pijn om even over te gaan. Home assistent is geweldig stukje software maar kwa instellen, yml bestanden moet je echt wel meer technische kennis in huis hebben. en de tijd er voor willen nemen. heeft me flink wat tijd gekost om over te gaan. Dit is niet voor mensen zonder enige kennis van IT.

waarom home assistent voor mij. gebruiker proximity tot verschillende locaties, addons zoals adguard en snelle ontwikkeling en alles eigen hardware die ik makkelijker kan vervangen. Homey Pro raad het iedereen aan die geen zin heeft in hardware, onderzoeken, yml files bewerken maar gewoon automatisering wil doen zonder al te veel gedoe. (koop dat idd wel de pro variant). Iedereen zelfs zonder al te veel kennis kan met homey aan de slag.
Home Assistant mag misschien een boel kunnen, maar het is allesbehalve dan gelikt, duidelijk gemaakt door engineers en niet door/met designers.

Die flow editor van homey ziet er wel gelikt uit en is dan ook appealing voor de doorsnee mens. Ze presenteren zichzelf als een "apple" voor de home automation inclusief dezelfde type prijsstellingen.

Beiden hoef ik niet :')
De flow editor van Homey lijkt heel erg gebaseerd op Node Red, hetgeen in HA prima werkt en erg eenvoudig is om flow in te maken.
Home Assistant mag misschien een boel kunnen, maar het is allesbehalve dan gelikt, duidelijk gemaakt door engineers en niet door/met designers.
Voor engineers is dat dan ook best fijn :) Het hoeft niet allemaal voor iedereen te zijn.

Het argument "het is niet voor iedereen dus je hebt er niks aan" snap ik nooit zo. Er zijn maar weinig produkten die voor iedereen gemaakt zijn. Alles heeft zijn doelgroep.

Ik vind Home Assistant juist te veel richting consumenten gaan de laatste tijd, veel functies worden uitgefaseerd zoals raspberry pi GPIO's. Ik denk dat dat komt doordat ze er nu ook geld mee proberen te verdienen. Want daar moet je aantallen voor hebben.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 03:43]

Ik neem aan dat jij HA niet perfect vind en dat er best ruimte is voor (UI) improvement, uiteindelijk is iedereen daarmee geholpen, van technisch tot oma. Ik ben verre van een digibeet maar de "logica" in HA ontgaat me (plus dat ik er geen tijd voor wil nemen om het te begrijpen).
Ik vind Home Assistant juist te veel richting consumenten gaan de laatste tijd, veel functies worden uitgefaseerd zoals raspberry pi GPIO's. Ik denk dat dat komt doordat ze er nu ook geld mee proberen te verdienen.
Ja dat lijkt me ook dom om dat soort zaken er uit te halen, daar zijn ze juist "groot" door geworden.
Ik neem aan dat jij HA niet perfect vind en dat er best ruimte is voor (UI) improvement, uiteindelijk is iedereen daarmee geholpen, van technisch tot oma.
Het hangt ervanaf wat voor "verbetering" als het zo versimpeld wordt dat oma er mee kan werken, dan zullen veel power features wegvallen en dat is absoluut geen verbetering voor mij. En dat is een beetje wat ze de laatste tijd aan het doen zijn.
Dat was voornamelijk voor veiligheid eruit geript, ik vind het ook jammer omdat mijn backup bak een rpi4 is en die tempsensoren ed via i2c direct in HA kon pompen.

Toevallig vorige week geupdate en toen gelijk een esp8266 ertussen geduwt, esphome erop en alles werkt weer. Wat enorm jammer is, is dat het nu via wifi werkt. Misschien komt er ooit nog een optie om het via usb te doen oid (de verbinding) maar voor nu werkt het prima!
Wat was er dan mis met de veiligheid? Die GPIO kom je niet zomaar bij.

ESPHome vind ik niet fijn werken, regelmatig vallen de sensoren in "Unavailable" dan vallen er 'hapjes' in de grafieken. Vast bedraad werkt altijd.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 03:43]

Dat moet je mij niet vragen, ik heb de changelog toen nagelopen en zag iets in die trent staan als reden.

Vervelend als de boel niet goed online blijft, heb je veel wifi punten in de buurt??

Zelf nooit problemen mee, tenzij ik een testbord opstart die heeft een soort allergie op wifi netwerken zoeken. En dat is 1 bordje van de 90 die online zijn :)
Ik draai Home Assistant via docker op synology en heb een Skyconnect gekocht om zigbee te draaien.. Maar deze krijg je met geen mogelijkheid draaiende in Zigbee2Mqtt. Uren aan besteed en nog niet gelukt. Dat is mij bij Homey nog nooit overkomen.
Dus ja HASS heeft meer mogelijkheden maar het is ook soms wel erg veel gedoe. En Homey flows zijn ongeëvenaard. Node red is een stuk complexer (en lastiger te installeren).
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Tweaqer10 februari 2023 09:03
Node red is helemaal niet lastig te installeren en bovendien een stuk krachtiger.
Misschien keer je firmware updaten want hij draai hier perfect.
Thanks for the tip! Ik duik er dit weekend weer eens in, maar het lijkt iets aan de synology kant, wellicht iets met udev. Draai jij ook de synology+docker variant? Via standaard zigbee app werkt het overigens wel prima, alleen Z2M niet
Draai jij synology met DSM 7.1?
Daar hebben ze de ondersteuning voor usb devices uitgehaald. Als je dan in docker draait kan dat mis gaan. Je docker ziet de stick niet.
Zelf met dockers aan de gang gaan wordt ook niet ondersteund door HA, behalve op heel specifieke versies van Debian.
Het kan werken, maar hoeft niet. Je bent dan op jezelf aangewezen.
Ik draai ook op een synology, maar dan in een Vm. Dat is wel ondersteund en werkt prima.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 23 juli 2024 03:43]

Via Z2M moest ik de waarde van de adapter aangeven.
adapter: ezsp

Maar nu met de multipan is het weer anders.
Dan verander je de port naar. Adapter waarde blijft hetzelfde.

port: tcp://(hostname van de Silicon Labs Multiprotocol addon):9999

core-silabs-multiprotocol is vaak de hostname maar dit kan natuurlijk anders zijn per gebruiker.

[Reactie gewijzigd door Blubkens op 23 juli 2024 03:43]

Tip, koop een 2de hands nuc. I3tje oid is al meer dan genoeg. Zet HAOS er op in een vm (zelf gebruik ik proxmox) en zet een docker vm op. Kost je een uur (ik ben heel onhandig daarmee maar het lukt in een uur :P ). Daarna maak je automatisch om de x (ik heb 3) dagen een backup van je vm naar je synology (die heb je toch al). Zo heb je nooit lange downtime en heb je alles in 1 zuinig apparaat. Nooit gedonder met updates van 3den in dit geval van DSM.

Ben zelf eerder overgestapt, maar heb na de 7.1 update definitief alle vm spullen uit synology getrokken en dat is nu weer een standaard nas.

Heb op de nuc ook nog een mailserver, DB, docker en dsmr vm draaien. Trekt hij prima en gebruikt minder dan de nas. Daardoor heb ik er wel voor gekozen om mijn hdd's in de Synology uit te zetten (de "os" draaid op een ssd raid0 dus die blijven wel aan). Dit zorgt soms voor een minuutje wachttijd maar vaak heb ik er geen last van!
Je bent ervan op de hoogte van Synology sinds DSM7 officieel geen seriële USB apparaten (waaronder dus Zigbee en Z-Wave sticks) meer ondersteunt?
Klopt, ik had al een aparte driver install gedaan waardoor de standaard zigbee app gelukkig wel werkt :) Onder /dev/ worden de usb devices alleen niet geclusterd by-id
HA ook flink hobby met scripjes e.d.
Ook geprobeerd gehad, en 3 jaar domoticz daarvoor gehad.
Ben klaar met prutsen en spelen
Het moet gewoon werken.
Gelukkig is er ook de Homey Pro.
Homey pro 400 euro duur apparaatje om je lampen aan en uit te doen.
Je kunt wel wat meer dan lampen aan en uit doen...

Is er een ander platform dat evenveel of meer kan, en net zo gebruiksvriendelijk en klantenklaar? Volgens mij niet. Ik hou de pro in de gaten.
Ik gebruik HA daar heb je zelf de controle over alles.
Tijd gehad, maar niet 123 alles aan t werk. Niet gebruiks (vriendin) vriendelijk.
Geen 433 of 868 zonder omslachtige extra hw en programmering.

Dus neh... :>
Wel leuk dat je je afgeeft op 433 en 868 ondersteuning. Wat gebruik je wat dat nodig heeft? (intresse!)
Zowat bijna alles in huis, allemaal inbouw puks of insteek blokjes van HW, Smartwares etc. De temp/hum sensors buiten (3x), de schemersensor, ontvangers en zenders (veelal in lichtschakelaars en in de inbouwdozen of centraaldozen). Denk wel 15-20 devices.

Gwn kak als ik dat moet vervangen. Daarbij punt 2.: het werkt nu prima (dus waarom zou ik)...

Een aantal zijn op 868, en ik heb ook 7 rolluiken op Somfy RTS.

Een 433 of 868 puk kost 15-20 euro? Dat is ff wat anders dat allemaal die dure 2.4gz zigbee puks bv.
(t werkt "beter" en je hebt feedback, I know)

Maar: na een aantal jaar kan ik er een verkeerd beeld bij hebben uiteraard :)
Dat zijn er nogal wat ja! En idd als het nu prima werkt zou ik het ook niet gaan vervangen hoor. Heb zelf genoeg dingen hier die eigelijk tijdelijk waren of niet zoals ik had gewild. Maar het werkt dus laat ik het maar zo hangen/staan/liggen haha.

Ik heb zelf een esp8266 met 433 en 868 ontvanger op esphome draaien en dat werkt prima. Al heb ik waar ik hem gebruik enkel houtskeletbouw dus met 1 ontvanger meer dan genoeg signaal ontvangst van het weerstation. Was een paar euro dat spul samen en een half uurtje priegelen om het aan de praat te krijgen, daarna veruit de meeste tijd besteed aan een behuizing maken haha.

Ik weet alleen even niet wat een puk is?
een inbouwpuk :)

kleine zender of ontvanger die je achterin een inbouwdoos kunt frotten
Gebruik je deze ESP8266 met HA? Ik had hiervoor een Pimatic installatie met Homeduino en de 433 mhz zender en ontvanger en dat werkte super (en was eenvoudig). In HA krijg ik het niet aan de praat. Heb nu de Sonoff Bridge geprobeerd en geflashed maar ben er nog niet uit hoe ik nu de KAKU met rolling code goed moet configureren. Ging in Pimatic een stuk eenvoudiger.

Noodzaak is gelukkig bijna weg daar bijna alles door tasmota of zigbee is vervangen maar heb er nog een paar op 433 mhz. Zou leuk zijn als die ook gewoon in HA mee konden draaien zonder een stick van 100€.
Ja werkt prima in HA, mede doordat het Esphome gebruikt natuurlijk.

https://esphome.io/components/remote_receiver.html

Ik heb die gebruikt voor de 433mhz kant en voor de 868mhz kant heb ik wel wat gedonder mee gehad maar uiteindelijke en arduino library weten te gebruiken. Dit heb ik echter uitgezet omdat ik geen 868mhz spul meer heb :P
Dank. Ga ik er ook eens naar kijken.
Als je alleen je lampen aan en uit wil doen, kan je beter de standaard schakelaars in je huis gebruiken. Wil je zo'n beetje alles in je huis automatiseren? Dan is de Homey Pro een goed apparaat daarvoor. Vanuit de doos is hij meteen verbinden met apparaten via Wifi, Z-Wave, Bluetooth, Zigbee, 433mhz (KaKu), infrarood (Matter/Thread komt later). Je hoeft geen code te kunnen schrijven en je hoeft geen software te kunnen installeren (alleen apps, met een enkele klik). Je hebt keuze uit eenvoudige of geavanceerdere flows en wil je toch helemaal los gaan, kan je alsnog code schrijven.

Ben erg benieuwd naar jouw alternatieven, die bovenstaande kunnen, voor €400-? (of als je slim bent koop je een 2ehands 'oude' Homey Pro, voor nog minder, die het zelfde kan)
Beetje flauwe opmerking want als je het product zelf kent weet je dat dit gelul is. Mijn Homey is de oudere eerste versie en zelfs die doet veel meer dan dat. Je kunt lampen aan en uit doen...ja...maar verder gebruik ik hem als energiemonitor, schakel stroomverbruikers en als ik mijn solar omvormer uitlees en veel stroom overschot zie dan starten er ook wat acties...hij houdt temperatuur in het hele huis in de gaten en start desnoods de airconditioning/warmtepomp. En zo zijn er meer zaken die ik nuttig vind en door Homey laat doen i.c.m. keukenapparatuur , audio/video, alarm en rookmelders etc. Alleen lampjes aan en uit doen...tja
Nou heb ik niks met Homey spullen, maar de ondersteuning is, in elk geval historisch, bewonderingswaardig. Ze ondersteunen de eerste versie van de hardware nog steeds volwaardig.

Het is zeker geen wegwerp-apparatuur gebleken.
Volgens mij ondersteuning ze de eerste versie niet volwaardig. Ik heb de eerste versie gekocht, vanwege de killer-feature: spraakbesturing. (En dan zonder de BigTech). En zelfs mij vrouw (die behoorlijk a-technisch is, vondt het geweldig.

Toen ze dat eruit sloopte heb ik Homey in een la geflikkerd en daar ligt hij nog steeds.
Ik had eerst dezelfde reactie toen mijn spraakbesturing verdween want ik gebruikte dat veel, pisnijdig was ik. Omdat er teveel andere zaken aan hingen heb ik hem een tijd lang geen firmware updates gegeven om de spraakbesturing te behouden maar dan krijg je ook de nieuwe functies niet meer en die bleken uiteindelijk toch te interessant. Daarna de upgrades laten komen en tja die spraakbesturing is weg en ook mijn NFC token kan ik niet meer gebruiken maar dit weegt niet op tegen het gemak van de uitbreidingen die ik nu heb. Pak hem gewoon uit de la en upgrade hem, misschien toch leuk om erbij te hebben ...
De enige reden dat ik een smarthome wil is juist de flexibiliteit van spraakbesturing. Alles aan- en uitzetten op bepaalde vaste criteria zie ik niet zitten. Dus nee, die Homey komt de la niet meer uit.
je moet ook niet op vaste criteria iets schakelen maar op omgeving parameters..
Is er iemand thuis (en dit bepaal je door omstandigheden), hoeveel licht is het, wat is de actuele temperatuur, welke apparaten staan aan (of uit), ijn aanwezig etc, wat is het tijdstip of dag deel en naar gelang van dat soort parameters ga je dingen automatiseren/schakelen.

Dan heb je geen knoppen of spraak bediening nodig en dat kan de Homey perfect hoor, zeker met de advanced flow optie, sterker nog de homey is hier veel beter in dan bv homeassitant.
Dat zijn inderdaad parameters waar ik niets mee kan. Het is hier in de tropen warm of heel warm. Ook in de winter of 's nacht (wat het op dit moment bij mij is, het is 28 graden). (Neen, ik heb ook geen aircon). Ik ben gepensioneerd dus afgezien van boodschappen en een vakantiereis ben ik gewoon thuis. Dus apparaten in- uitschakelen afhankelijk van aanwezigheid is volstrekt overbodig. Ik heb ook geen TV en hang daar dan ook niet iedere avond op een vast tijdstip voor.

Mijn behoefte is 'zet nu de feestverlichting aan', 'zet de extra vriezer/koelkast aan (ruim voor het feest)' en na afloop zet de boel uit. En dingen als (wat de Homey perfect deed) "wat is het nieuws uit Nederland".

Voor mij geldt: spraakbesturing is een must.
Daarvoor hebben we op Tweakers de Vraag & Aanbod sectie: waarom verkoop je hem niet aan iemand die daar eens mee aan de slag wil?
Verzendkosten zijn behoorlijk hoog vanuit de Filipijnen naar Nederland en ik heb gemerkt dat het al gauw 2 / 3 maanden kan duren voor een brief arriveert, laat staan een pakket. De koper kan niet even testen dat hij het nog doet.
Ah, vandaar... De Homey markt op de Filipijnen lijkt me ook beperkt, wellicht is er nog iemand met zo;n ding, maar dat is het dan wel... ! Groetjes uit Duitsland (minder warm, wel dichterbij Nederland).
De stembesturing heeft inderdaad nooit op ook maar een enigsinds fatsoenlijke manier gefunctioneerd. Dat is zeker waar. Maar buiten dat wordt hij zo ver ik weet nog volledig ondersteund. (( Dus inderdaad. De spraakbesturing is daar de uitzondering op ))

Uit m'n hoofd kwam de eerste Homey uit in 2016. Dat is meer dan menig ander bedrijf aan ondersteuning geeft. Uiteraard begint nu wel de rek er een beetje uit te komen, maar dan nog. 7 jaar ondersteuning in een zeer veranderende markt is toch echt heel netjes vind ik.
Waarom noem je iets dat al sinds ~ 2016 bestaat en ook nog steeds ondersteund word 'wegwerpzut' ?
Kleine aanvulling:
Nog steeds volwaardig ondersteund wordt. Het is niet zo dat ze alleen nog maar wat beveiligingsupdates doen op de oudste hardware.

Het enige dat het 'wegwerp' kan maken, is het feit dat het niet modulair is. Als je bijvoorbeeld Home Assistant met wat losse USB-antennes hebt, dan kan je, als bijvoorbeeld de Zwave-chip er mee stopt (kan gebeuren), alleen dat onderdeel vervangen, of als er iets nieuws op de markt komt (Thread bijvoorbeeld), dan kan je domweg een nieuwe antenne er in prikken en hoef je niet heel de hub te vervangen als je die nieuwe ondersteuning nodig hebt.

Maar nogmaals. Wegwerpzut vind ik ook veel en veel te kort door de bocht. Commerciële ondersteuning sinds 2016 is een goed voorbeeld aan veel andere bedrijven, van hoe het wel hoort.
De Homey Bridge heeft voor mij het merk Homey voorgoed verpest. Het werd aangekondigd als the next thing, de nieuwe Homey. Pro leek de niche markt in te gaan, Bridge moest het helemaal worden.

Nu anderhalf jaar later is het nog steeds instabiel en kan m'n halve huis nog steeds niet ermee gekoppeld worden.

Op zich zou ik er best voor open hebben gestaan een Pro aan te schaffen, maar mijn vertrouwen zijn ze kwijtgeraakt.

Het kastje kostte maar 70 euro, maar geen haar op m'n hoofd dat ik nu 400 euro ga uitgeven om het echte product te kopen en dan die Bridge weg te mogen gooien. Het zou ze sieren als ze zouden zeggen 'sorry voor het Bridge debacle, je mag voor 200 euro upgraden naar het echte product'.

[Reactie gewijzigd door Ruuddie op 23 juli 2024 03:43]

Op zich kun je Homey Bridge koppelen aan de nieuwe Homey Pro in satellite mode om Zigbee, Z-wave, 433MHz en Infrarood signalen beter in verdere / andere ruimtes te krijgen. Weggooien hoeft dus niet.

Of anders cadeau geven aan iemand die met een iets minder uitgebreide smart home setup uit kan? :)
Niet alle instabiliteit ligt aan Homey. Zoals de review duidelijk uitlegt zit het grootste risico bij connectiviteit.

Ik vind het jammer dat de review van tweakers daar niet dieper op in gaat, maar als ik de review bekijk lijkt er geen sprake te zijn van een instabiel product.
Ik kijk alvast vol ongeduld uit naar de review van Tweakers voor de Homey Pro.
Mijn interesse gaat voornamelijk uit naar de ondersteuning voor de 433MHz-protocol.
Dan kan ik eindelijk die onhandige Somfy handzender in de lade stof laten vangen.
Wil ook een beetje automatiseren; 's ochtend rolgordijnen omhoog, 's avonds omlaag, etc...
Als je rolgordijnen (e.d.) op 433MHz je primaire doel zijn, is dat wel een dure oplossing. Voor een paar tientjes heb je een pi met case, mogelijk heb je er nog één in een kast liggen ofzo, en nog ongeveer 100 euro heb je een 433-antenne. Home Assistant en klaar. Dan ben je voor minder dan de helft van het geld klaar. Mocht je mettertijd willen uitbreiden koop je gewoon de antennes erbij die nodig hebt (Zwave/Zigbee/enz zijn meestal rond de 35-40 euro. Alleen de 433MHz zijn relatief veel geld)

Ik heb zelf overigens geen afstandsbediening bij m'n Somfy-apparaten. Ik heb er overal een zwave-module tussen gezet die de boel aanstuurt (maar ik had dan al een zwave-netwerk).

Mocht je Somfy RTS hebben en je wilt een kant-en-klare oplossing, dan ben je met een https://www.robbshop.nl/klikaanklikuit-smart-bridge KAKU smartbridge voor 130 euro ook helemaal klaar.

Dat je het weet :)
Nou ja... plus een zooi software instellingen, hardware die toch niet lekker samenwerkt met je antennes, zie @OverSoft. Wees eens eerlijk: hoeveel uur ben je bezig geweest met zooi bestellen/uitvogelen? Mag natuurlijk, is ook eerlijk gezegd een hobby.
Dat is een eerlijke vraag en ik zal een eerlijk antwoord geven. Ik geloof best dat ik ook wel geluk heb gehad over de jaren heen.

Toen ik begon met HA, had ik een Homey. In de eerste paar maanden liep ik tegen mijn eerste functionele beperkingen aan met Homey. Dat ik tig flows nodig had (die ik later in HA in enkele automations kon stoppen)
De technische beperkingen liep ik al op de eerste dag tegen aan, omdat ik in m’n firewall hardcoded de Google DNS-servers blokkeerde die Homey ongedocumenteerd(e?) altijd gebruikt, maar dat was natuurlijk wel heel specifiek.
Met HA eigenlijk nooit tegen dat soort dingen aangelopen.

Mijn eerste hardware was een pi2 die ik nog had liggen. Ik kocht ‘op de bonnefooi’ een zwave-stick en zigbee-stick. Ik had de hardware gekozen die toen op de HA-site stond als ‘werkt bevestigd’ (niet naar reviews/ervaringen gezocht) Dus ik denk dat ik een paar uur bezig ben geweest met de hardware-keuze en bestellen.

In die tijd was zwave ondersteuning nog niet heel fijn geregeld, dus dat was toen wel soms een etterig iets.
Ik heb met mijn hardware nooit gehad dat een ander apparaat het niet deed door combinaties.
(Toegegeven: ik heb alleen (Friends of) Hue zigbee apparaten en A-merk z-wave apparaten die het ook probleemloos op Homey deden (qua hardware dus)

Zoals ik al elders schreef is/was de leercurve wel wat hoger. Homey had toen het gemak dat je met wat gesleep in een webinterface leuke dingen kon doen.
Met HA was dat minder vriendelijk. Tegenwoordig al een stuk beter (ze zijn nog niet op het niveau van Homey qua simpliciteit), maar wel 100x flexibeler en uitgebreider.
Honey heeft nu z’n ‘Advanced Flows’ als betaalde update en ze komen nu bijna in de regio (nog niet in de buurt) van de functionaliteit van HA.

Die pi2 performde toen ongeveer gelijk aan Homey, wat body heel fantastisch was (bleek achteraf). Later had ik pi4 gekocht, omdat het toch wel heel traag werd. (Lokale backup maken, image op een nieuw sd-kaartje zetten, backup terugzetten en klaar. Migratie binnen een half uur)
Ditzelfde trucje een paar maanden geleden weer gedaan naar een odroid, omdat die iets robuustere opslag heeft.
Nou heb ik nooit problemen gehad met een sd-kaartje, maar voor het geval.

Ter volledigheid. HA had in die tijd echt wel een leercurve, en je moest best een boel in yaml-bestanden doen. Dat is tegenwoordig niet meer. De GUI is echt heel erg verbeterd over de jaren.
Dank je... eerlijke ervaringen helpen me verder! Samenvattend: Homey gebruikersvriendelijker, HA flexibeler. Maar als ik dit soort dingen zie: https://www.youtube.com/w...IEt5G0_eUyHwnnlkN3bVx79_X. Dan denk ik: laat maar... Ik wacht wel tot HA net zo gebruikersvriendelijk is als Homey, of Homey net zo flexibel en krachtig als HA. Vanwege de enorme community zou ik geneigd zijn in te zetten op HA, maar dat is me nu nog te veel gedoe...
Wat je natuurlijk sowieso kan doen is het installeren op een NAS of een pi die je allicht nog hebt liggen? Of anders in een container of zelfs gewoon op je pc.

Het kan een oud beestje zijn natuurlijk (in geval van een pi). voelt gaat het allemaal wat langzamer, maar dan heb je wel een idee ervan
Je hebt vast één en ander al in huis dat je er op kan aansluiten (“omdat het kan”). Dus iets met een API, weblogin ((televisie, hue hub, enz))
ik heb geen NAS of pi, zou eerlijk gezegd voor geen van beiden een doel hebben. Mijn probleem is niet de kosten van de HW, maar de vereiste tijd investering om met al die spullen om te leren gaan. Ik heb een stuk of 50 Hue dingen "it just works", zoals Paul Hibbert zegt, drie smart things: robo-stofuiger en -maaier, en slimme thermostaat en 2 Amazon Echo's in de slaapkamer en Harmony AB. De Hue spulletjes hebben met iConnectHue een perfecte app, de Echo's een slechte Amazon app en die laatste drie bedien ik met hun eigen app, simpelweg omdat die "goed genoeg" werkt en er geen interactie tussen die drie nodig is. Er zijn wel een paar dingen die me irriteren, zoals het punt dat de Amazon echo's geen animatie op de Hue kunnen starten/stoppen, maar dat zijn kleine dingen. Kloiien "omdat het kan" ... eh nee dank je, er is al zoveel ellende op de wereld, updates b.v.
Die tijd-investering heb je in de praktijk natuurlijk met ieder nieuw product. Als jij nu een situatie hebt voor jou die gewoon werkt, moet je natuurlijk gewoon houden wat je hebt en het daarbij laten.
Als je echter nieuwsgierig bent of je eventueel iets meer zou kunnen, kan je het gratis uitproberen.

Zoals ik al zei kan je prima je bestaande zaken aansluiten op een HA-installatie die je desnoods op je pc erbij doet. Dan heb je in elk geval aan gevoel bij wat het is en of het potentieel echt iets toevoegt voor jou.
Als je naar die brulaap kijkt is niks een goed product tenzij ze hem duizenden dollars toegeven ;)
Veel Home Assistant fans hier! Ik ben net mijn vergelijking van de verschillende platformen aan het afronden, om mijn in de jaren uit de kluiten gegroeide setup op te frissen. Zo'n 40 Zwave devices, 60 ZigBee, 20 433MHz, en tal van wifi en cloud connected diensten (sure petcare kattenluikje, Arlo cameras, Tuyau licht, Roborock stofzuigrobot, Sonos speakers, TV's, oven, zonnepanelen en ga zo maar door. Ik heb onder andere naar Hubitat, HomeSeer, eeDomus, Domoticz, OpenHAB, Homey en Home Assistant gekeken en proefgedraaid, en toch ook wat showstoppers van HA gevonden:
  • Het is erg hobbymatig, veel knippen en plakken van code van andere gebruikers, soms al jaren oud, zover duidelijke bron of updates.
  • Heel vaak (platform) updates (vrijwel wekelijks) die te vaak een bestaande configuratie om zeep helpt, of die afhankelijkheden heeft met andere updates zonder dat zelf af te vangen.
  • Erg steile leer curve voor niet-software developers
  • Beperkte en/of buggy of incomplete hardware en diensten ondersteuning, bijvoorbeeld voor Arlo cameras.
Dus zo groen is het HA gras now ook weer niet, al kwam het hij mij uiteindelijk op de 2e plaats en blijf ik het in de gaten houden.

De Winnaar is overigens JeeDom geworden.

(Edit: Typos en link naar Jeedom toegevoegd)

[Reactie gewijzigd door EgMaf op 23 juli 2024 03:43]

Ik heb nu ongeveer 13 maanden Home Assistant in huis. En daar draaien een hoop apparaten in: van de LG TV, tot verlichting (zigbee), rolluiken (z-wave/somfy), stofzuigrobot (roborock), alarmsysteem (ajax via SIA) en zelfs de boodschappen (picnic).

De TV moest in de eerste maand nog in yaml geconfigureerd worden en dat was even uitzoeken. Maar een of twee maanden later waren LG televisies via de UI toe te voegen en werden ze automatisch gevonden. Nu ziet HA hem dus vanzelf, druk je op toevoegen, bevestig je de link op je televisie en ben je klaar. En zo zit de rest eigenlijk ook in elkaar, want al mijn andere apparaten zijn via de UI toegevoegd. Zelfs de Somfy bridge, waar ik eerst een hard hoofd in had, was automatisch gevonden en zo toegevoegd.

Ik heb die hobbymatige ervaring dan ook helemaal niet. En mijn configuratie is ook nog nooit om zeep geholpen. Elke eerste woensdag van de maand komt er een nieuwe versie uit, daar lees ik de releasenotes van en dan update ik de boel. Het zal vast wel een keer mis gaan bij iemand, zeker een paar jaar terug, maar bij mij nog niet. Je configuratie wordt nu ook gecheckt op compatibiliteit volgens mij voor je update.

JeeDom ken ik niet, maar ik kan geen woord frans dus ik kom er niet uit :+ en als je er gelukkig mee bent dan wens ik je uiteraard alle plezier toe. Maar mocht het toch tekort komen, dan kan ik je van harte aanbevelen om HA te gebruiken. Ik was ook eerst huiverig, maar toen ik het eenmaal op een apparaat had draaien was ik snel om.

Oh en: de ontwikkeling gaat er heel snel. Dat is ook een voordeel. Wat vandaag onhandig gaat, is morgen misschien wel een stuk beter geworden. Of niet, dat kan ook.
Bedankt voor je reactive. Ik heb HA nu een paar maanden parallel lopen, en ik heb o.a. problemen met de integratie van Aqare ZigBee spul, m.n, schakelaars (zowel de kleine knop als de H1 muurschakelaars), en met mijn Arlo camera's kan HA helemaal niets. Voor mij (n=1) zijn dat show-stoppers. Ook mijn Z-Stick 7 doet moeilijk bij het aanleren van nieuwe devices, maar dat ligt misschien aan de Synology DSM waarin HA als VM draait.

JeeDom draait bij mij gewoon in het Engels trouwens. :-)
Het Aqara spul werkt prima met HA, maar je moet wel een goede Zigbee stick gebruiken, aangezien Xiaomi niet de Zigbee standaard volgt.

Ik heb eerst een Silvercrest (Lidl) geroote Zigbee bridge gebruikt, welke absoluut niet om kon gaan met dat Aqara spul, maar nu heb ik HA van mijn NAS gehaald en op een Odroid N2+ met een Conbee 2 stick gezet en nu werkt alles feilloos. Detectie en updates van vrijwel alle Zigbee apparaten werken out of the box zonder problemen.

Haal Home Assistant van je NAS af en gooi em op een dedicated apparaat en het werkt echt ZO veel beter.
Maar juist dat soort dingen : - deze software versie - met deze bridge - en deze hardware - werkt nu: leuk dat het nu werkt maar het "gepruts" totdat het werkt zou mij eerder richting Homey sturen. Dat van dat dedicated apparaat zie ik helemaal zitten: gewoon lekker wat performance hebben spaart gewoon allerlei problemen uit, nu en in de toekomst!
Zo te horen wordt HA in hoog tempo beter ... en heeft dan ook uitgebreidere ondersteuning dan Homey. Anderzijds als dat matter/Thread gebeuren echt werkt kan Homey ook alles. Ik wacht even tot ik beginnelingen in koor hoor roepen hoe eenvoudig en logisch alles bij HA werkt, of hoe bij homey de ondersteuning van zo ongeveer alles via Matter/Thread zo goed werkt, dat je voor de rest niets meer nodig hebt...
Als je 2 minuten googled weet je wat wel en niet werkt met HA, vind die opmerking altijd zo ongegrond. En ja, het is meer hobbymatig tenzij je de HA Yellow koopt! Zelf zou ik dat nooit doen door de rpi4 die erin zit, maar het is een mooi product wat gewoon werkt!

Als je HA nog een kans wil geven buiten je Synology vm situatie: NUC of een "oude" workstation zoals een hp g9. Zo'n ding wat je zelf amper nog kan gebruiken omdat alles traag is, maar wel een mooie quadcore en 8gb ram heeft!
HA hobbymatig noemen, je moet maar durven. Qua schaal is dat ongeveer 100x Jeedom. En dan die als winner noemen, dat is toch wel heel komisch :+
Ik zie een ESP32 en een TI CC2530 zigbee chip (en nog iets van Sillicon Labs), dus misschien mooie hardware om te reflashen naar Tasmota en als gateway te gebruiken.
Aan de prijzige kant voor die hardware ;)
Hangt een beetje af hoe je er naar kijkt. Als je zelf gaat knutselen zeker, maar niet iederen wil dat. Professioneel ontworpen printje, het zit een mooie behuizing, dus dat is m.b.t. de partner soms ook wat waard.

Voor zigbee2mqtt heb je een Raspberry PI oid nodig, De 3A+ kost ook al 30 euro, en dan heb je nog een voeding, Zigbee stick en behuizing nodig.

De SONOFF ZB Bridge is zeker wat goedkoper (ESP8266), maar deze gateway (ESP32) heeft natuurlijk nog naast zigbee een aantal interfaces aan boord.

[Reactie gewijzigd door houthakker op 23 juli 2024 03:43]

Een RPi kan je niet vergelijken met deze hardware. Dat kan een general purpose OS draaien, iets wat de ESP niet kan. En eens, niet iedereen wil zelf knutselen. Maar voor wie het wel wil, dit kan goedkoper.
Valt best mee voor een Zigbee en Zwave controller in één hoor.
Kan iemand mij de usecase in 1-2 regels uitleggen?
Deze bridge zorgt dat je al je smarthome apparaten thuis (mits ondersteund door de Homey cloud) kan aansturen met één app, ook als de apparaten vanuit meerdere ecosystemen komen? (Bijv. zowel je Philips Hue lampen als je automatische gordijnen). De bridge vormt een acces point en de cloud is in feite middleware? Het grote verschil met de Homey pro is dat daar die middleware ook lokaal kan draaien en je er je eigen extensions voor kan inplempen?

Ik moet zeggen dat bij mij home automation niet uit veel meer bestaat dan harde irritante muziek zodra ik mijn wekker uitzet (dat uitzetten ging nog wel eens onbewust). Maar dat kan mijn Echo Dot van 13 euro prima alleen af.
Ja de main usecases komen neer op "ik heb een knop/schakelaar/motionsensor van merk A dat over protocol X draait, en daarmee wil ik graag een lamp/stofzuiger/gordijnrails van merk B over protocol Y besturen".

De cloud is dan inderdaad de middleware met de puck als access point. Veel zal je ook kunnen met een Echo Dot als alles over wifi gaat, maar die houdt snel op als je ook Bluetooth, IR, Zigbee, whatever eraan wilt hangen. IMO is zo'n oplossing vooral nuttig als je merk-agnostisch een 50-tal slimme willekeurige "apparaten" wilt gebruiken, en niet vast wilt zitten aan 1 ecosysteem (i.e. Hue) met alle kuren van dien
Waardeloos dus, deze internet afhankelijke "oplossing", bovendien duur.
Ik heb tientallen devices in mijn huis gekoppeld via Domoticz op een raspberry pi, en dat draait al jaren geweldig, ook als internet uitvalt.
Veel devices / sensoren zijn zelf gebouwd mbv een Wemos boardje van een paar euro
Domoticz is echter wel iets voor echte tweakers, maar daarvoor zit je op tweakers.net

[Reactie gewijzigd door winand op 23 juli 2024 03:43]

Ik zit ook op Tweakers, maar ik wil tweaken als ik tijd&zin heb, niet omdat de laatste upgrade de helft van de APIs niet meer werkt...
>niet omdat de laatste upgrade de helft van de APIs niet meer werkt...

Leg eens uit?
Niets specifieks maar de manier waarop software werkt: een stapel wiebelige steentjes waar constant mensen aan trekken en verbeteren, maar waardoor allerlei dependencies niet meer werken totdat die ook geupdated zijn. Gebeurd in Windows, Kodi, Firefox en zo ongeveer elke software waar mensen bouwsteentjes maken...
Had in de planning om later dit jaar naar Homey Pro te upgraden in mijn nieuwe huis, maar ondertussen is mijn Smartthings-hub van 100 euro zodanig softwarematig doorontwikkeld, dat deze Matter en Tread ondersteund en de meeste apparaten lokaal kan aansturen. De lijst met ondersteunde apparaten neemt ook snel toe zodat je geen device handlers meer hoeft (en kan) gebruiken. Ik maak toch geen hele uitgebreide en complexe flows, dat zou nog de USP van Homey Pro kunnen zijn.
De enige comment die ik zie staan van Smartthings!

Heb zelf ook al ruim een jaar mijn Smartthings hub in gebruik.. Deze is in elke manier een betere optie dan de Homey die hierboven in het review beschreven wordt. Zie zelf ook geen reden om uberhaupt te upgraden naar HA / Homey..

+1 voor Smartthings!
Ik blijf wel mooi bij Home Assistant.

Ja het ziet er allemaal mooi uit, het ziet er mooier en vriendelijker uit. Echter met het aantal devices wat ik nu heb gekoppeld aan HA, zou voor mij de Homey van 69,- niet voldoende zijn. Waardoor ik dan genoodzaakt ben om vervolgens 2,99 per maand te betalen om onbeperkt devices te kunnen koppelen?

Andere oplossing zou dan de Pro zijn, die vervolgens 400,- kost?
Is dat niet een beetje teveel van het goede om devices met elkaar te laten kunnen communiceren?
Ja en die '5 devices' gaan sneller dan je denkt.
Ik dacht ook vooruitlopend op het in de toekomst eens naar die bridge of pro eerst eens met de cloud variant te gaan spelen, om te zien of het wat zou zijn.
Ik snap best dat ze in de gratis variant wat beperken, maar zoals het nu werkt is het volkomen zinloos.

Dacht ik voeg inderdaar om te testen een kleine subset van mijn devices toe; Nest thermostaat, Hue bridge, misschien Sonos...
Nest werkt niet; bij toevoegen via de webapp inloggne in Google, toestemming geven voor bedienen van de thermostaat, gevolgd door vage foutmelding dat er iets verkeerd gaat, maar niet wat...

Hue toevoegen werkt wel; alleen telt hij dus elke afzonderlijke lamp als apart device |:(
Ergens wel logisch omdat je ze ook per lamp kunt bedienen, maar dan is met alleen mijn Ikea-lamp-met-5-GU10-spots in de woonkamer de gratis test al op...
Tot zover het eens uitproberen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.