Athom Homey Bridge Review

PeacekeeperNL
28 mei 2023, laatste update op 6 januari 2024, 2.778 views

Athom Homey Bridge

Wil je je huis automatiseren, maar wil je het wel zo eenvoudig mogelijk hebben, dan is de Homey Bridge van Athom wellicht een goede keuze voor jou! Benieuwd naar mijn ervaringen? Lees dan snel verder!

Let op: In deze review wordt verder niet de samenwerking van de Bridge met de Homey Pro toegelicht!

Pluspunten

• Lage instapprijs
  • Goede prijs/kwaliteit
  • Strak design, kleiner dan de eerste generatie Athom Homey
  • Zeer geschikt voor beginners met smarthome, zeer gebruiksvriendelijk
  • Zeer eenvoudige installatie en bediening
  • Wi-Fi, Zigbee, Z-Wave, Bluetooth, 433MHz én Infrarood verbindingsmogelijkheden
  • Goede smarthome integratie van veel platforms

Minpunten

• Abonnement nodig bij meer dan 5 apparaten, wat al snel het geval is
  • Afhankelijk van cloudomgeving (werkende internetverbinding is vereist)
  • Bridge werkt niet lokaal
  • Micro-usb aansluiting voor voeding
  • Minder uitgebreide mogelijkheden dan met Homey Pro

Historie:
• 20230528 - Initiële review
• 20240106 - Update in Repareerbaarheid

Disclaimer: Ik heb deze Athom Homey Bridge gekregen van Athom ten bate van het schrijven van deze review! Deze review is verder niet door Athom gemodereerd, beïnvloed of wat dan ook, en betreft dus volledig mijn ongezouten mening en oordeel!

Benieuwd naar het algemene Homey topic? Deze vind je hier!

Inleiding

De verdeeldheid binnen smarthome ervaar ik zelf geregeld als frustrerend. Elk merk heeft zijn eigen app, en het werkt vaak niet (goed) samen. Zo heb ik een app voor Sonos, Philips Hue, Shelly, Nest en Duux. Een deel hiervan kan ik met Google Assistant bedienen via mijn Nest Hub Max, maar dat werkt lang niet altijd vlekkeloos. Hier komt bijvoorbeeld de Athom Homey Bridge (verder: “Bridge” genoemd) om de hoek kijken.

Enige tijd terug schreef Tweakers al een uitgebreide review van de Bridge. Ik kreeg via Athom de kans om de Bridge uitgebreid te testen, waarvoor nogmaals dank! En als gevolg daarvan publiceer ik vandaag dus nog een uitgebreide gebruikersreview van de Bridge!

Helaas heeft het door persoonlijke omstandigheden een stuk langer geduurd om deze review te schrijven dan ik voor ogen had. Als bijkomstig voordeel heeft dit wel geresulteerd in wat aanvullende ervaringen welke ik in deze review heb kunnen verwerken.

De Bridge is een hub waar veel verschillende smart home protocollen samenkomen, waardoor je veel diverse apparaten centraal vanuit één app op je telefoon of vanaf de computer kan bedienen en kunt automatiseren. Hiervoor zijn ook andere oplossingen zoals met bijvoorbeeld een Raspberry Pi in combinatie met bijvoorbeeld Home Assistant, maar dat kost mogelijk wel meer tijd om op te zetten. Daarnaast is het minder eenvoudig dan de oplossing van Homey.

Dus wil je je huis automatiseren, maar wil je daar niet te veel moeite in steken of veel voor moeten uitzoeken? Dan is de Homey Bridge van Athom wellicht een goede keuze voor jou!

Benieuwd naar mijn ervaringen? Lees dan snel verder!

Ondersteunde protocollen

De Bridge ondersteunt WiFi (uiteraard), daarnaast ondersteunt de Bridge ook Zigbee, Bluetooth, Z-Wave, 433MHz én Infrarood. Matter en Thread horen hier echter niet bij. Mocht dit een vereiste zijn voor jouw smarthome, dan kun je kijken naar de Homey Pro, of andere smarthome oplossingen die hier wel ondersteuning voor bieden. Uiteraard komt dat met een ander prijskaartje dan de Bridge.
Gewoon een strak design

Unboxing

Het leukste aspect van nieuwe producten, althans dat vind ik: het uitpakken! In de doos vind je, naast de Bridge, ook een 5W-stekker met USB-A aansluiting, een USB-A naar Micro-USB kabel en een quick start guide.

De inhoud van de verpakking

Zodra je de Bridge aansluit, licht de ring aan de onderzijde van het apparaat op, beginnend met wit tijdens het opstarten en blauw zodra de Bridge klaar voor set-up is. De ring kleurt groen zodra je de Bridge hebt gekoppeld. Daarna licht de ring in regenboogkleuren op.

LED-ring nog actief

De LED-ring is een accent waar Athom wellicht een beetje om bekend staat, met de klassieke Homey en Homey Pro. Het design van de Bridge is nu wat strakker, minder opvallend en past daardoor goed in menig interieur.

De Bridge valt niet echt op, op de hoek van het tv-meubel

De kleuren van de LED-ring vind ik prachtig wat dat betreft, maar eenmaal op zijn plekje heb ik de kleurenring van de Bridge wel gewoon uitgeschakeld. Enerzijds leidt dat niet meer af, waarmee de Bridge een beetje naar de achtergrond verdwijnt in het interieur. Daarnaast zal dit beslist (iets) minder stroom verbruiken dan het ingeschakeld laten.

LED-ring uitgeschakeld

Ingebruikname
In dit hoofdstuk ga ik er even vanuit dat je een compleet nieuwe gebruiker bent, zoals ik was. Heb je al eens eerder met Homey gewerkt, ga dan gerust door naar het volgende hoofdstuk.

Helaas is de Bridge nog voorzien van een micro-usb aansluiting.

Om de Homey te gebruiken, dien je eerst de Homey app vanuit de app of playstore te installeren. Bij het openen van de app wordt vervolgens je naam en e-mail adres gevraagd, en stel je een wachtwoord in om een account aan te maken.

Daarna kun je een ‘Home’ aanmaken waar je vervolgens je Bridge aan kunt koppelen. Tijdens het opzetten van je huis worden er een aantal vragen gesteld, zoals hoeveel verdiepingen je woning heeft en welke ruimten er allemaal aanwezig zijn.

Vervolgens vraagt Homey om je locatie in te stellen. Dit is handig voor het automatisch starten van Flows wanneer je thuis komt, of bijvoorbeeld het automatisch uitschakelen van je verlichting zodra je naar werk gaat. De eerste inschatting van mijn locatie was vervolgens redelijk accuraat (ongeveer een kilometertje ernaast), maar daarvoor zullen de Google diensten in mijn geval zijn gebruikt… en tja, Google weet allang waar mijn huis woont, en mij bed slaapt…

Dan is het vervolgens dus tijd om de Bridge te gaan verbinden. De app heeft toegang nodig tot je locatie om verbinding te kunnen maken met de Bridge. Vervolgens kun je verbinding maken met je draadloze thuisnetwerk. Vervolgens krijg je de melding dat je Homey Premium 3 maanden gratis krijgt. Daarna kom je op het thuisscherm waar je o.a. uiteindelijk je favoriete apparaten en flows kunt toevoegen, en een tijdlijn wordt weergegeven. In mijn geval wordt hier getoond wanneer ik thuis kom en wanneer ik weg ging.

Je kunt vervolgens apps toevoegen zodat je je verschillende smarthome apparaten kunt koppelen aan Homey. Eenmaal gekoppeld krijg je ongeveer onderstaand scherm met apparaten te zien. In dit geval had ik Premium dus nog niet geactiveerd. Zo zie je dat je alleen gebruik kunt maken van de eerste vijf apparaten welke je hebt toegevoegd.

Gebruik

Dan het belangrijkste aspect van de Bridge, het gebruik ervan! Want hoewel de Bridge een strak design heeft, gaat het er natuurlijk om hoe die in het dagelijks gebruik functioneert. Zoals vermeld heb ik langer gedaan over het schrijven van deze review dan gepland, waardoor ik inmiddels al meerdere maanden gebruik heb kunnen maken van de Bridge.

Athom blinkt uit in het eenvoudig houden van het automatiseren van je huis, zonder dat dit ten koste gaat van de mogelijkheden zoals bijvoorbeeld bij Google Home het geval is. Daarnaast biedt Athom een legio aan verbindingsmogelijkheden van diverse smarthome applicaties.

Zo kun je Philips Hue lampen verbinden, Sonos speakers, werkt het samen met IKEA Tradfri lampen, de welbekende witte schakelaars van Klik-Aan-Klik-Uit. Je kan je tv via infrarood bedienen, Shelly Smart Plugs, Airthings, DoorBird… noem het maar op. De Bridge ondersteunt dus enorm veel verschillende smarthome applicaties, maar niet alles.

Zo werken mijn Duux apparaten niet met de Homey app. Er is wel een app beschikbaar, maar alleen voor Homey Pro. Daarnaast las ik in de reviews dat de Duux integratie te wensen overlaat en de app sinds 2021 niet meer is bijgewerkt op het Homey platform. Zo lijk je dus afhankelijk te zijn van de ontwikkelaar om hun smarthome applicatie te integreren met Homey’s interface.

Wil je weten of jouw smarthome applicaties worden ondersteund op de Bridge alvorens je tot aankoop overgaat? Zoek dan via deze pagina of je applicatie wordt ondersteund. Via deze link heb ik het filter vast op het cloud-platform van de Bridge gezet. Als je de Homey Pro gebruikt, of de Bridge in satelliet-modus, dien je het filter nog even aan te passen voor de Homey Pro!

De automatiseringsmogelijkheden zijn met de flows eindeloos, en het kostte me initieel wel wat moeite om handige flows te bedenken. Uiteindelijk ben ik gaan kijken naar wat ik regelmatig doe op vaste tijdstippen, en of ik dit in een flow kon gieten. Zo heb ik een flow voor als ik ’s avonds thuis kom of ben, dat de verlichting in de woonkamer automatisch aan gaan. Daarnaast gaat de verlichting bij de katten iedere avond automatisch aan zodra het begint te schemeren, ongeacht of ik thuis ben of niet. Wel zo fijn voor de beestjes.

Daarnaast heb ik geautomatiseerd dat de verlichting in de woonkamer automatisch uit gaat als er niemand thuis is. Hoewel het LED-verlichting is, is ieder wattje dat we besparen er één, en mijn partner heeft er een handje van de verlichting vergeten uit te doen als ze ’s ochtends naar werk gaat.

Zodra ik via de Homey app een actie uitvoer, zoals het inschakelen van de Shelly van de tv-kast of het inschakelen van de tv, schat ik dat het ongeveer een halve seconde vertraging heeft. Dit komt vermoedelijk doordat de Homey Bridge werkt via de cloudomgeving van Athom. Dat vind ik wel een nadeel, maar anderzijds is de prijs daar ook naar. Ik verwacht dat dit met een Homey Pro (2023) vlotter/snappier zal zijn, doordat deze lokaal werkt. Wel zit daar een fors hogere prijs aan van 399 euro.

Wat me verder afgelopen maanden in negatieve zin is opgevallen, is de betrouwbaarheid van de Shelly integratie. Ik heb gemerkt dat ik één à twee keer per maand de Shelly-integratie moet ‘repareren’. De Homey app logt dan opnieuw in op Shelly. Het is een paar tellen werk en daarna werkt het weer feilloos, maar ik vind het wel irritant dat als ik de TV aanzet, de Shelly van de tv-kast dan niet automatisch meeschakelt.

Mocht je uiteindelijk toch de overstap maken naar de Homey Pro, hoef je de Bridge nog niet weg te doen. De Bridge kan worden gebruikt als satelliet van de Pro, wat zeker bij grotere woningen erg handig kan zijn, door het beperkte bereik van sommige protocollen. De Bridge fungeert dan als Zigbee- en Z-Wave-repeater.

Daarnaast kan je dan ook infrarood apparatuur aansturen welke in een andere ruimte staat dan waar de Pro staat. In mijn geval stuur ik volgens mij alleen de tv aan en uit middels infrarood, dus zal de toegevoegde waarde van die toepassing voor mij op dit moment nog wel meevallen. Op termijn hopen we wat groter te gaan wonen, en dan gaat het wel relevant worden.

Insights, onderdeel van Homey Premium, zijn niet rechtstreeks via de app te zien, maar in plaats daarvan via de pagina insights.homey.app. Nu heb ik hier nog vrij weinig interessants staan, maar met een aanstaande verhuizing en een woning die ik compleet smart wil maken, zie ik wel de potentie van het bijhouden van verbruiksdata via Shelly Plugs en Shelly Pro.

Homey Premium
De Bridge is goedkoop in aanschaf, maar om gebruik te kunnen maken van alle mogelijkheden, heb je een abonnement op Homey Premium nodig. De eerste drie maanden krijg je (op het moment van schrijven) gratis bij de aanschaf van je Bridge, na de proefperiode wordt er 2,99 euro per maand in rekening gebracht. In mijn geval gaat dit via mijn Google Play tegoed.

De belangrijkste reden om Premium af te sluiten is voor mij het opheffen van de beperking van maximaal vijf apparaten. Deze limiet loop je al zeer snel tegenaan, en ik kan mij eigenlijk niet inbeelden dat iemand die de Bridge gebruikt uit de voeten komt met slechts vijf apparaten.

Daarnaast krijg je toegang tot Homey Insights. Dit houdt in dat van apparaten die informatie, zoals temperatuur, luchtvochtigheid, lichtintensiteit, CO2-waardes, energieverbruik etc. registreren, dit centraal en overzichtelijk op één plek kan worden weergegeven inclusief historische gegevens.

Verder krijg je met Premium toegang tot bepaalde logica en variabelen om te gebruiken in je flows. Omdat ik het zelf niet beter kan zeggen dan hoe Athom het heeft verwoord, pluk ik dit even van de Homey website: Gebruik variabelen zoals getallen, teksten en booleans in combinatie met Flow-kaarten voor Logica om complexe automatiseringen te maken voor een geavanceerd slim huis.

Alleen de eigenaar/hoofdgebruiker van de Bridge hoeft zich te abonneren op Premium. De rest van je huishouden kan dan gebruik maken van Premium. Als je je abonnement opzegt, valt je account bij de eerstvolgende factureringsperiode terug naar de gratis versie. De laatst toegevoegde apparaten (boven de gratis vijf) zullen in dat geval niet meer beschikbaar zijn.

Flows die gebruik maken van apparaten die niet langer bereikbaar zijn daardoor, zullen ook niet meer starten of beschikbaar zijn. De Homey Insights zullen uiteraard ook niet meer toegankelijk zijn. De reeds vergaarde informatie wordt wel nog enige tijd bewaard, zodat je niet alles kwijt bent. Hoe lang de gegevens bewaard blijven na opzeggen, weet ik echter niet.

Repareerbaarheid

Inmiddels schrijf ik alweer enige tijd, indien mogelijk, iets over de repareerbaarheid van een product, enerzijds door de fabrikant, anderzijds door de gebruiker zelf. Ik zal zeker niet elk product welke ik review uit elkaar gaan halen (hoewel het ter lering en vermaak zeker leuk kan zijn), maar ik zal wel kijken of er bijvoorbeeld disassembly-guides beschikbaar zijn (zoals via de site van iFixit) en hoe de verkrijgbaarheid van onderdelen is (op het moment van opstellen van de review).

Hiervoor geldt: Mocht je op- of aanmerkingen hierop hebben, dan hoor ik deze zeer graag in de comments of via een PB! Alleen met jullie feedback kan ik mijn reviews verbeteren!

In het begin, toen ik deze review opstelde, had ik de Bridge nog niet geopend. De Tweakers-review welke ik in de inleiding benoemde bevat enkele afbeeldingen van een geopende Bridge, dus vond ik het niet noodzakelijk.

Tijdens de verhuizing ben ik één van de vier schroeven kwijtgeraakt. Gelukkig niet erg

Omdat ik inmiddels de Bridge niet meer gebruik heb ik kort voor onze verhuizing besloten de Bridge te openen, gewoon ter lering en vermaak. Hiervoor moet je een viertal kleine Torx schroeven verwijderen. Deze zitten onder de rubberen voet verstopt. Zelf heb ik de hele voet verwijderd. Beter was geweest om met een scherp mesje een viertal gaten te maken, omdat de posities van de vier schroeven voelbaar zijn door de voet heen. Alternatief is op die vier punten je schroevendraaier er doorheen te prikken.

De binnenzijde van de Bridge bestaat uit diverse antennes, een grote printplaat, en diverse gesoldeerde componenten. Voor de normale gebruiker is dit praktisch onmogelijk om hier zelf een reparatie aan uit te voeren, indien er iets defect raakt. Een hardcore Tweaker zou deze componenten wel kunnen vervangen middels microsolderen. Maar in mijn opinie is de Bridge niet repareerbaar voor de normale consument.

Nu verwacht ik niet dat er zo snel iets defect zal gaan, als de Bridge gewoon op één vaste positie blijft staan.

Hieronder de overige foto's die ik heb gemaakt. Klik ze aan om ze in vol ornaat te bekijken!

https://tweakers.net/i/HGEXMCKbZHZv8EMkiBzpPy1YtKc=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/eJG7LLACX4zaM0dIpFdpJzIf.jpg?f=fotoalbum_small https://tweakers.net/i/OqQjIVv_cnhUIdW3V918LWkMJ7Y=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/QUZQKzhkLIzfIcbKRG93ThRg.jpg?f=fotoalbum_small https://tweakers.net/i/4TxPoLeKZcpvFWUZGzNJ960si0A=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/jYE5voDdQnegXGvwqJceQkld.jpg?f=fotoalbum_small https://tweakers.net/i/9bg9dFkyYY36lI9Ez0O_tuGWflQ=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/9x9tXx42Y73EIflMPJr5WwJS.jpg?f=fotoalbum_small

Terug naar de inhoudsopgave

De Homey Bridge vind ik een elegant stukje techniek, en een mooie stap richting een complete integratie van de vele verschillende smarthome platformen die er zijn. Met de Bridge kun je je smarthome centraal via één app aansturen en automatiseren, vanuit de cloudomgeving van Athom.

Uiteraard zijn er ook andere oplossingen zoals Home Assistant of Domoticz, waarbij je je eigen hardware voorziet, en alles lokaal draait. Maar de Homey Bridge blinkt wat mij betreft uit in zijn eenvoud en gebruikersgemak. Ook is het mogelijk om de Homey Pro aan te schaffen, als je graag alles lokaal draait. Voordeel daarvan is dat het platform dan ook nog werkt als er een internetstoring is. Maar de Homey Pro komt wel met een stevig prijskaartje.

De Homey Bridge is een goed betaalbaar stukje techniek voor beginners in smarthome, als mensen ontzorgd willen worden, of als je gewoon eenvoudig je thuis wil automatiseren. Daarnaast is het ook mogelijk de Bridge te gebruiken als satelliet voor de Homey Pro, als bijvoorbeeld het draadloze bereik van bepaalde protocollen niet voldoende is.

De Bridge kent een uitgebreid scala aan verbindingsmogelijkheden, en als gebruiker kun je eenvoudig via de app of web omgeving uitgebreide ‘flows’ samenstellen waarmee je regelmatige handelingen eenvoudig automatiseert. Wel nadelig aan de Homey Bridge vind ik dat je een abonnement van drie euro per maand moet afsluiten, wanneer je gebruik wenst te maken van meer dan vijf apparaten. Hier zit je tegenwoordig zeer snel aan.

Afsluiting

Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de Athom Homey Bridge, stel ze gerust hieronder in de comments. Heb je een foutje gespot of heb je aanvullingen op de review? Stuur me dan met liefde een PB'tje!

En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald, hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij.
Terug naar de inhoudsopgave

Heb jij ook een Athom Homey Bridge?