Advertorial

Door Tweakers Partners

De domoticamogelijkheden van Philips Hue

20-12-2022 • 12:00

63

De meeste huis-, tuin- en keukengebruikers zullen Philips Hue-lampen inzetten om hun huis van extra sfeerverlichting te voorzien. Daar is op zich natuurlijk niks mis mee, maar de community van Tweakers pakt de zaken graag wat grondiger aan. Dat geldt ook voor Leo Schelvis, op het forum beter bekend als Leejoow, die zich met 32 Hue-lampen een heuse fan van de productlijn mag noemen.

Philips Hue bestond eind oktober precies tien jaar en is in menig huis inmiddels niet meer weg te denken. Het verlichtingssysteem, dat ontworpen is voor huisautomatisering en wordt geproduceerd door Signify, is de laatste tijd flink doorontwikkeld en biedt veel mogelijkheden: van sfeerverlichting voor binnen en buiten, en slimme manieren om wakker te worden, tot het automatisch laten aangaan van verlichting wanneer je niet thuis bent en de extensie van kleur tijdens het gamen, met Hue Play gradient lightstrips. Toch kan het nog veel specifieker worden toegepast, en daar is het huis van Leo Schelvis een mooi voorbeeld van. Tweakers plaatste onlangs een oproep op het forum, waarin we meldden dat we op zoek waren naar een echte Hue-kenner. Leo past goed bij deze omschrijving en heeft gereageerd.

32 Hue-lampen in huis

“De eerste keer dat ik een aantal Hue-spotjes kocht, moet in 2012 of 2013 zijn geweest”, vertelt Leo. “Ik was benieuwd wat er allemaal mee mogelijk was. Het ging in het begin louter om de realisatie van wat sfeerverlichting. Mijn partner en ik vinden het sowieso leuk om een beetje te spelen met gadgets en apps, en te zien waarvoor we het thuis allemaal kunnen gebruiken. Ik ben dan degene die het vervolgens via domotica inregelt, want het moet natuurlijk wel werken.”

Philips Hue

In de jaren die volgden, kwamen er steeds meer Hue-producten in huis. Inmiddels staat de teller op 32 lampen, vijf remotes, een bewegingsmelder en een aantal smart plugs. “Inmiddels hebben we in iedere kamer Hue-lampen; zowel spotjes als wandlampen. We hebben tussendoor weleens lampen van andere merken geprobeerd, maar die waren echt minder goed. Los daarvan merk je het verschil tussen de eerste en de nieuwste generatie Hue-lampen. De latere lampen zijn stukken beter in het weergeven van kleuren. Met name de kleur groen is enorm verbeterd.” Bij de toepassing van 32 lampen tijdens de huidige energiecrisis kun je je afvragen of dit een zuinig systeem is. Leo maakt zich daar weinig zorgen over: “Als deze lampen niet aanwezig waren, hadden we andere lampen gehad. Het is ook niet zo dat ze de hele dag aanstaan. Ik heb nu 200 watt sluipverbruik; dat valt reuze mee. Met de juiste lichtinstellingen kun je ook energie besparen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de dimfunctie. Het gaat mij louter om rustige sfeerverlichting en de handige functies die ermee mogelijk zijn. Ik hoef geen thuisdisco te organiseren.”

Automatische verlichting bij het afgaan van de brandweerpieper

De meeste lampen zijn via tijdroutines ingeregeld en gaan op bepaalde tijden aan en uit. In de gang van het huis van Leo hangt een bewegingsmelder, zodat de lampen automatisch aangaan als er iemand loopt. Veel ingewikkelder zijn de scenes die actief worden wanneer in het holst van de nacht Leo’s pieper afgaat. Leo is namelijk lid van de vrijwillige brandweer. “Ik heb een P2000-ontvanger. Berichten komen binnen via een specifieke code waarin mijn adres is gecodeerd. Wanneer hij afgaat, worden de berichten via audio uitgesproken via mijn slimme speaker. Daarbij moet je denken aan specifieke meldingen en informatie: wat is de prioriteit en om welk adres gaat het? Vervolgens gaat het licht in de slaapkamer gedurende twintig seconden subtiel aan; dat is net lang genoeg voor mij om uit bed te gaan. In de gang en de woonkamer gaat ook het licht aan, tot aan de voordeur.”

Pager Leo

“In de woonkamer zijn er twee varianten mogelijk”, vervolgt Leo. “Bij groen licht gaat het om prioriteit 2 en bij rood licht om prioriteit 1. Groen licht is minder urgent; denk daarbij aan een prullenbakbrandje of meldingen van rookmelders. Bij rood licht staat er negen van de tien keer iets serieus in brand en gaan we er met loeiende sirenes op af.” Het grootste deel van de verlichting gaat automatisch weer uit, behalve in de woonkamer. “Ik vind het fijn om niet in een donker huis thuis te komen.”

Rood Leo

Groen Leo

Automatiseren kun je leren

Hue werkt eenvoudig met de Hue-app, maar Leo’s Home Assistant draait op Odroid, en zijn sdr-ontvanger is aangesloten op een Raspberry pi. Vervolgens zijn alle routines aan elkaar geknoopt met Node Red. Andere, eenvoudigere toepassingen van de verlichting zijn uiteraard ook van de partij. “We hebben een buitenlamp die automatisch aangaat als het donker wordt en om elf uur in de avond weer uitgaat. Daarnaast gaan bepaalde lampen aan als we niet thuis zijn. Onze vijver met goudwindes heeft lampen van een ander merk, maar die gaan via een Hue-smart plug aan als de zon op een bepaalde hoogte staat.”

”Dat is het leuke ervan: het zelf uitvogelen en ermee stoeien, net zolang totdat het werkt.”Als bedankje voor het reageren op de oproep en het geven van dit interview, ontvangt Leo een Hue Play gradient light tube. Deze tube plaats of monteer je onder een tv om zo de verschillende kleuren van je tv-scherm te weerkaatsten op de muur. Je kunt de tube ook draaien, om in alle richtingen van de (woon)kamer kleurrijk licht te laten schijnen. Heeft Leo al een idee hoe hij de tube straks gaat gebruiken? “Ik heb een 65 inch grote QLED-televisie en begreep dat ik de tube met behulp van de Philips Hue HDMI Sync Box zou moeten kunnen aansluiten op de televisie.”

Met deze Sync Box synchroniseren gebruikers hun Hue-lampen met media. Zo reageert de slimme verlichting vervolgens op wat iemand bekijkt of beluistert. Je sluit deze box bijvoorbeeld aan op een streamingapparaat, gameconsole of settopbox, waarna de lampen gelijktijdig met wat er op het tv-scherm gebeurt, dimmen, feller gaan branden of veranderen van kleur. De syncbox is compatibel met 4k, Dolby Vision en HDR10+. Hij werkt met alle Philips Hue White and color ambiance-lampen en -armaturen, met een maximum van tien Philips Hue-lampen. Leo: “Ik moet me er nog even in verdiepen, maar dat is het leuke ervan: het zelf uitvogelen en ermee stoeien, net zolang totdat het werkt.”

Heb je zelf ook ervaring met Philips Hue-lampen en domotica? Laat het ons weten in de comments.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij Philips Hue en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (59)

59
59
19
4
0
38
Wijzig sortering
Hier ook een Hue-fan. Heb ze via een C# plugin in Unity op de Hololens beschikbaar gemaakt :+
Kun je met een gebaar de lampen op afstand bedienen, en had ook een voorbeeldje gemaakt voor proximity-based lighting (lampen lichten op, hoe dichter bij je staat).
Helaas liep ik tegen wat problemen aan bij het updaten naar OpenXR en MRTK en die Hue plugin, maar wellicht is dat inmiddels gefixt en kan ik het uitbreiden met meer functies.
Toch mis ik een paar simpele dingen.

Een delay op acties.

Een fade-out ipv instant.

Uit/thuis op basis van een lijst van MAC addressen op het lokale netwerk.

Android Auto/Apple Car integratie want dan kan ik op weg al lampen aan/uit zetten.
Fade-outs werken wel bij schedules (dus bijvoorbeeld in/uit faden bij zonsondergang/opkomst).


Apple Carplay gaat nooit gebeuren, want Apple laat geen domotica apps toe op het Carplay platform.
Overigens kun je wel gewoon de lampen uit/aan zetten via Siri, ook in de auto.
Dingen handmatig aan/uit moeten zetten is nou juist niet de clou van automatiseren als je het mij vraagt, maar de overige punten zijn imho wel legitiem gemiste items.
Daar ben ik het dus 100% mee eens. Ik vind een draadloze knop aan de muur als schakelaar of rommelen in een app niet automatiseren. Thuis hebben we bij de verbouwing alle knoppen van de muur gehaald en werkt alles -echt- automatisch met behulp van beweging-sensors, aanwezigheid detectie en tijdprogramma's. Ik zou nooit meer terug willen. (Wel op basis van een Homey, dus misschien is dat voor deze thread een beetje valsspelen).

[Reactie gewijzigd door DominoNL op 22 juli 2024 21:38]

Zou je eens wat voorbeelden kunnen geven, wij hebben momenteel ook alle lampen in het huis en buiten hue maar verder dan wat sensors op de gang en wc kom ik eigenlijk niet. Nu loop alles via scenes die we handmatig aanzetten. Graag zou ik veel verder gaan maar echte ideeën heb ik momenteel niet.

Edit: Buiten hebben we wel op zonsondergang lopen en als de tv in de woonkamer aangaat na 20:45 worden de lampen gedimd beneden.
De dag begint altijd met een wekker. Zodra die afgaat wordt iedereen in huis op "wakker" gezet. Dat betekend dat het licht en de verwarming in de woonkamer aangaan en dat de motion-sensoren op alle andere kamers "actief" worden. Als iemand zo'n kamer in loopt gaat het licht aan de verwarming aan, totdat er een tijdje niemand meer bewogen heeft. Verder volgt alle verlichting in huis de zonnestand (circadian lighting). En bijvoorbeeld het zonnescherm gaat op basis van de lichtintensiteit die gemeten wordt door het raam, de kans op regen en/of wind en de temperatuur die het weerbericht geeft en die gemeten wordt in de woonkamer. De afzuiging in de badkamer gaat aan als de luchtvochtigheid in de badkamer stijgt (iemand staat te douchen) en daarmee wordt ook automatisch de verwarming/handdoekenrek aangezet zodat je na het afdrogen je handdoek snel weer droog hebt.

Aan beperkte user-input ontkom je niet, en daarvoor staan er dan in iedere kamer google nest's. Met name wie en wanneer naar bed gaat is (voor mij) met geen enkele zekerheid aan automatisering te hangen, dus dan moet er een "Hey Google, weltrusten" gegeven worden. De Nest herkent dan wie er gaat slapen en hoeveel mensen er nog thuis en wakker zijn. Als iedereen slaapt gaan alle lichten en verwarmingen uit. Is er nog iemand wakker, dan gebeuren er andere dingen op basis van wie er nog wakker is.

Om gelijk op @witchdoc te reageren hieronder; voor een film kijken is het "Hey Google, Bioscoop aan" (dan dimmen de lampen in de woonkamer, rolt het beamerscherm uit en wordt de beamer aangezet) als we met vrienden gezelschapsspelletjes aan de eettafel doen is het "Hey Google, Gamenight" (de lamp boven de eettafel gaat een standje harder en volgt niet meer het circadian ritme), enzovoort. Maar dat zijn inderdaad zaken die af en toe voorkomen. Op een "normale" dag hoef ik alleenmaar mn wekker te zetten en 1x vertellen dat ik ga maffen.

[Reactie gewijzigd door DominoNL op 22 juli 2024 21:38]

Ik heb ook veel geautomatiseerd met Homey maar alles is nog wel met knoppen te bedienen. Voor mezelf, het gezien maar ook voor bezoekers. Ik heb ook een Nest mini aan het plafond hangen. Als er teveel geluid is of de opdracht wordt niet duidelijk genoeg uitgesproken dan verstaat Google de opdracht niet altijd. Daarnaast houd ik er altijd rekening mee dat Homey niet reageert of apps door een update bugs bevatten. Werkt jouw systeem altijd stabiel en betrouwbaar?
Ik heb in ongeveer 3 jaar slechts 2x echte issues gehad. 1x was er een verkeerde update gepushed voor Hue, waarmee alle hue-verbindingen spaak liepen en 1x een issue met de app die van verschillende componenten 1 apparaat maakt (dus bijvoorbeeld 3 peertjes in 1 armatuur), waardoor die niet meer werkte. Verder eigenlijk altijd zonder issues.

Ook mn nest's verstaan eigenlijk altijd goed wat er gezegd wordt en worst case moet ik even de app erbij pakken, maar dat is echt een uitzondering.

Voor gasten (afhankelijk van hoe lang ze blijven etc.) vind ik het juist handig dat je ook die helemaal in je systeem kunt inregelen zodat ook zij eigenlijk vrij snel niet meer doorhebben wat er een automatisering gebeurd.
alles leuk en aardig, maar helaas reageren die motion sensoren ook op katten... en die willen ook 's nachts nog wel eens door de woonkamer struinen.
Wij hebben 4 katten die ook overal rond banjeren. Vandaar dat alle motion-sensoren dus op non-actief gaan op het moment dat iedereen slaapt.

Daarnaast heb ik op veel plekken in plaats van motion-sensors, deur-sensors gepakt. Bij een toiletdeur bijv. is open-en-dicht: aan (plasje doen...) nog een keer open-en-dicht: uit.

@kristofv ; nouja, ja en nee. Kan ik zelf het zonnescherm naar beneden doen als de zon in de woonkamer staat? Zeker, maar is het fijn als dit al gebeurd is voordat de zon zover is? Ja hoor. Kan ik zelf als een gek naar huis racen om het zonnescherm dat mn vrouw heeft uitgerolt in te klappen omdat het zwaar gaat stormen? Tuurlijk, maar ook fijn als je daar niet over na hoeft te denken.

Natuurlijk - dat je niet naar je lichtknopje hoeft te lopen is luiigheid en "omdat het kan", maar er zijn wel degelijk systemen te bedenken die meer dan dat bieden. Daarnaast vind ik je telefoon uit je zak halen om de lampen anders in te stellen meer patser dan dat je er helemaal niet meer aan hoeft te zitten.

[Reactie gewijzigd door DominoNL op 22 juli 2024 21:38]

Ik begrijp het appeal ervan hoor, en ook de praktische toepassingen in sommige gevallen.Volledige automatisatie ben ik veel meer in mee dan voice commands.

Voor mij persoonlijk valt dat in de realiteit allemaal wat tegen, in films lijkt het allemaal veel cooler zo die automatisatie en voice commands. Ik betrap er mijzelf toch altijd op om gewoon de ouderwetse manier te gebruiken daar waar het in principe met voice ook kan.

Allicht eerder een "ik word oud " gevalletje dan iets anders. Kan me best voorstellen dat men over 50 ,jaar denkt van "schakelaars wtf is dat voor verouderde toestand"
Mja en objectief gezien ook een puur interesse project.

Tijdswinst haal je er niet uit, wanneer je de uren en uren die je doorbracht met alles te programmeren en in te stellen mee rekent, integendeel. Netto heb je allicht uren van je leven verloren door het te doen.

Its all nice and fancy maar dergelijke projecten zijn toch vooral patser/interesse/omdat het kan.
Hoe moet ik dat zien met de verwarming automatisch aan op beweging? Bedoel is toch niet efficiënt als iemand alleen iets pakt uit de desbetreffende kamer?
Dat lijkt mij dan weer absoluut vervelend.
Hoe gaat jouw automatiseriung b.v. om met je living, waar je soms donker wilt hebben (film kijken), soms de leeslamp aan wilt hebben (boek lezen) of soms alle verlichting aan wil hebben (als je bezoek hebt).

Lijkt mij dat je zo vaak uitzonderingnen hebt, dat zo'n lichtknop -als backup- toch extreem handig zou zijn.
Dingen handmatig aan/uit moeten zetten is nou juist niet de clou van automatiseren als je het mij vraagt,
Het doel is gebruikersgemak, niet het automatiseren an sich.

En soms is het ook gewoon niet ideaal; wij hebben op de begane grond een woonkamer met een deur naar de gang en een deur naar de achtertuin en open keuken. Voor de woonkamer zou ik al drie sensoren ergens neer moeten hangen om alle entrypoints van de woonkamer af te dekken. En dan zit je ook nog met heit feit dat de eettafel in de woonkamer staat en we moeten ook nog de keuken kunnen schakelen?

En dat nog even los van het feit dat na een bepaalde periode alles ook weer uit moet en dat er hier twee stoorzenders op 0,5c door de woonkamer en keuken rennen...

Daarom ook juist veel Friends Of Hue schakelaars neergezet want die stoorzenders mijn kinderen kunnen die prima gebruiken en mijn ouders ook. Nu kunnen we alle lampen schakelen, in groepen, in (bijna) elke kamer zonder te hoeven rommelen met het trekken van schakeldraad en nieuwe schakelaars. Als ik er fase-, nul-, en aardedraad kan krijgen is het genoeg. Weinig automatisering maar wel gebruikersgemak voor ons.

Maar dan alsnog; juist als wij weg zijn wil ik juist wel een stukje automatisering. Maar dat gaat op basis van geofencing, wat niet eens zo slecht is, maar dan op basis van wiens telefoon? En er is geen uitzondering op te zetten; op basis van geofencind of MAC op alles dagen na 30m alles uit, behalve op donderdag want dan zitten de vorige generatie en volgende generatie elkaar te vermaken.

Overigens heb ik wel gewoon sensoren in de hal en op de overloop, want gebruikersgemak is ook dat je niet met een krat boodschappen naar een schakelaar hoeft te zoeken of met mijn derde hand mijn telefoon uit moet jaszak moet vissen.. Maar ook daar zou geofencing (oid) uitkomst kunnen bieden.
Daar ben ik het niet mee eens. Ik mis de integratie van een afstandsbediening zoals van mijn oudere Klik-Aan-Klik-Uit systeem, waarbij je aanvullend ook nog handmatig per stuk of als groep lampen of schakelaars aan en uit kan zetten. Er is van KAKU ook een Zigbee versie beschikbaar, maar die wordt niet echt in het Hue systeem verwerkt.

Dat lukt gelukkig wel met de 5 Zigbee dimmers die zijn ingebouwd op de plek van oude schakelaars/dimmers. Hiermee kan ik parallel fysieke knoppen bedienen, met een Hue app aansturen en vanuit de Hue bridge door programma's laten besturen.

Ik heb n.l. te maken met de WAF (Wife Acceptance Factor) en ook rekening te houden met uitwonende studerende kinderen die af en toe nog thuis logeren. Die moeten ook blindelings met het Domotica systeem om kunnen gaan zonder een mobiel te moeten bedienen.

Naast een beter geïntegreerde uitgebreide afstandsbediening mis ik nog Smart Plugs voor hoog vermogen met vermogensverbruiksmeting die volledig in Hue integreren. Ik dacht er net een paar te hebben gekocht. Ze zijn in de Hue bridge geintegreerd, maar vermogensmeting wordt niet verwerkt. Ik zou dit willen gebruiken voor monitoring van de wasmachine en de droger. Ik denk dat ik ze weer terug stuur.
(Ik houdt me aanbevolen voor alternatieven die het wel doen).
Je kunt toch gewoon Google Assistant vragen of anders Siri als je in de auto zit?
Ja dat klopt, dat zou ik ook nog wel een keer kunnen proberen. Moet ik wel Google Assitent een keer goed instellen...
Ik gebruik Siri in de auto (carplay) om de verlichting aan te zetten, werkt prima.
Al aan een Geofence gedacht?
Ja, maar kan dat ook met meerdere telefoons? Eventueel in combinatie met de Hue app?

Ik zou het namelijk wel erg vervelend voor mijn vriendin vinden als ineens alle lampen uitgaan als ik ergens buiten de deur moet zijn.
Het is niet zo veilig om tijdens een rit om lamp 38 uit te zetten , laat staan zoeken.
"Hey siri , zet de lampen uit" werkt ook binnen apple carplay .
Tevens kan je een lokatie gerichte automatisering maken.
Leuk dat je je ervaring deelt en te zien wat anderen met het systeem doen. (ook al is het aan advertorial)

Maar een 200 watt sluip verbruik valt mee? Ik heb maar 55 watt en vind dat al te veel. Wellicht toch de moeite om alles een keer na te lopen en het te verminderen.

32 lampen is wel aardig wat maar valt nog mee. ken mensen met meer en dan moet je ook met meerdere bridges gaan werken wat dingen complexer maakt.

Ik heb zelf ook hue. Ben het er mee eens dat die lampen het beste zijn. Hebben ook een lagere minimale helderheid. En hebben meer mogelijke kleuren.

Maar ik vind de opslag capaciteit van de bridge heel erg tegen vallen. Je hebt hem zo vol zitten en dat is niet echt anno 2022.(is al jaren een issue helaas zelfs met de v3 bridge)

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 21:38]

Die 200watt is mijn totale verbruik: vriezer, koelkast, filterpompen, warmtepomp en verlichting samen :)
Maar dat is geen sluik verbruik. Sluik verbruik is alles wat je niet gebruikt ipc uit staat. Dan heb je het over dingen zoals de Koelkast, Hue Bridge, Router ect.
Als je inderdaad je verwarming door middel van warmtepomp nog hebt lopen valt het reuze mee.
Ik bedoel ook de standby van de warmtepomp. De warmtepomp zelf doet helaas wel meer dan 200W als hij werkt :)
Filterpompen van de vijver zijn stiekem ook een redelijke verbruiker.
Ah oké. Bij mij is die 55 watt ook met alles op standby. Koelkast was op dat moment niet aan het koelen en de airco niet aan het verwarmen. Dat doet die ook niet zo vaak.
In dat opzicht moet ik eigenlijk een keer mijn sluik verbruik in kw meten gedurende de nacht dat geeft denk ik een beter beeld. Maar ik denk dat dat nog wel laag is.

Ik let er nu heel erg op dat de apparatuur die ik aanschaf en 24/7 aan moet staan zo zuinig mogelijk is.

Maar ik heb ook een game pc en TV / audio die als ze gebruikt worden veel meer verbruiken dan wat de meeste mensen zullen verbruiken. Echter is dat bewust vanwege de beeldkwaliteit die ik daar voor terug krijg. Dus dan vind ik het minder erg. En door idle zo'n laag verbruik te hebben compenseert dat door de dag heen weer iets.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 21:38]

Mijn gedachte ook! 200 watt een maand lang is 144kwh! Dat is ongeveer mijn verbruik in totaal, en ik kook zelfs op electrisch (en ik heb ook 4 hue lampen, werk thuis, en heb vaak een tv aan staan)
Ik zit op iets van 120 watt. Hue lampen gebruiken iets van 0.3 watt in standby (en dat dan keer 30 in mijn geval is 9 watt). Maar dan heb ik nog 4 Nest camera's, 1 Nest hub max, 2 x Google Home, 4 TP-Link access points, 2 switches, modem, 2x koelkast 1x diepvries en dan nog de grootste verbruiker de WTW.
Wat betreft het sluipverbruik: smaken verschillen maar dit is absurd hoog! Een Nederlands huishouden gebruikt ongeveer 400W, dus 200W sluipverbruik: 200*365*24=1752 kWh tegen b.v. €0,50/kWh = €876 per jaar.

De opslagcapaciteit van de brug is inderdaad beperkt, met name als je er animaties op draait. Daarom heb ik een brug voor woonkamer, slaapkamer tuin en een voor de rest, die rest is eenvoudiger maar heeft vrij veel bewegingssensoren, wat ook resources vreet. Ik zou wat over hebben voor een capabeler bridge!
Anoniem: 111246 20 december 2022 12:22
Hue is idd leuk spul.
Heb mijn beregening erop aangesloten. Een elektrische klep die open gaat bij spanning. Slimme stekker er tussen en gaan.
Hue mag wel custom tijden invoeren, ik vind voor sommige moment 1 minuut te lang dat het licht brand.
De helft kun je helaas niet instellen via de app.
Hier ook super blij met HUE. Wellicht prijzig, maar wel kwalitatief goed spul! Waar mogelijk gebruik ik wel een HUE dimmer ipv lampen/spots zelf slim te maken.

Naast de standaard dingen stel ik de lampen in op groen op de kinderkamer, zodat ze weten dat ze er af mogen :-)

Wat ik mis:
- goed backup functionaliteit (ik weet de reden, maar blijft lastig)
- slimme plug voor buiten (correcte IP rating!)
Bijzonder dat een advertorial van Philips Hue vooral benadrukt dat je voor uitgebreidere domotica-oplossingen vooral niet de functionaliteit van Hue zelf moet hebben.
Wel de lampen, niet de functionaliteit lijkt de boodschap als je verdergaand wil automatiseren dan alleen op vaste tijdstippen/zon/beweging

uit het artikel blijkt overigens niet duidelijk of homeassistant via de Hue Bridge met de lampen communiceert of dat een ZHA oplossing wordt gebruikt
Ik snap je punt, maar tegelijk is het natuurlijk denk ik voor juist mensen op Tweakers best interessant om te weten dat als de standaard dingen die je via Hue zelf kan doen niet genoeg zijn voor jou, je altijd het aan een ander systeem kan hangen. En Signify zal het wel prima vinden, die verkopen de hardware. Uiteraard hebben ze het liefst dat je bij hun eigen app begint, zodat het een kleinere stap is volgende lampen van hun te kopen, tegelijk zullen ze (hopelijk) ook beseffen dat de app van een fabrikant van lampen nooit een volwaardige "smart-home" oplossing kan zijn, en dat het kunnen koppelen dus ook een belangrijk selling point is.
Ik werk in de gehandicapenzorg als domotica medewerker.
Daar hebben we nu alle lampen in een proefwoning op hue draaien.
Voor clienten als ze gaan slapen en wakker worden gaan de lichten langzaam uit en in de morgen langzaam aan.
Ook de gemeenschappelijke woonkamer hangen de lampen en die dimmen we met een dimmer.
We krijgen goeie feedback terug vanuit de zorg dat de clienten meer opgewekt zijn als er overdag meer licht kan zijn op een donkere natte dag.
Over 2 weken gaan we de resultaten analyseren ivm het slaapgedrag van de bewoners.
Mocht dit een succes zijn gaan we dit uitrollen op 73 locaties binnen onze zorg.
Top toepassing! Licht is een onderschatte factor in het persoonlijke welzijn. Zo met deze donkere dagen maakt het een hoop verschil.

Het grote voordeel van Hue is dat het niet alleen kleurtjes doet, maar dus ook licht van warm naar koud kan tonen. Heerlijk om in de donkere tijd van het jaar “Concentrate” er bij te kunnen pakken om een heldere dag zonlicht te simuleren. ‘s Avonds kan het licht dan wel weer in een gezelliger standje.
Beetje jammer van de timing van dit sponsorartikel. Tot en met afgelopen zondag kreeg je 25% korting op je bestelling bij de officiële hue webshop.
Ook hier een blije HUE gebruiker.
Met vrijwel alleen maar HUE verlichting (op een enkel ander "Dom" LED lampje na) is alle verlichting hier "Slim" en geautomatiseerd.
Daarnaast nog een aantal remotes, een aantal HUE / Ledvance (Osram) smartplugs, een Nest thermostaat en Nest HUB en mini bij zoonlief op de kamer.
i.c.m. een HUE Bridge en een Raspberry Pi 4 waar Domoticz op draait, waarbij ook ik veel heb laten automatiseren.

[Reactie gewijzigd door Neo-- op 22 juli 2024 21:38]

Hier ook, nest hub in de keuken, sonos speakers met Google in de kamer en nest speaker op de gang en nog bediening via Homekit. Nu ga ik denk ik wel langzaam alle speakers van Google vervangen door Siri. Google is beter, maar krijg iets teveel gepersonaliseerde reclame :) . Ze kunnen wel zeggen dat het niet is, maar ik spreek soms met mijn vrouw over zaken en krijg ineens reclame. Laatst vroeg ik nog, zullen we eens lekker na een Spa gaan, niets gezocht op wat dan ook (mijn vrouw ook niet) en na 1 dag reclame. En dat is nu al een paar keer voorgekomen.

Dus langzaam gaat alles eruit voor Siri, ben alle commando's aan het proberen via de Iphone en voor de dingen die ik vraag werkt het prima.
Lol, ik zit al aan 42 lampen in mijn huis haha. Ben ik dus schijnbaar ook een Hue nerd :+ het is ook wel heel erg leuk wat je er mee kan.
Inderdaad, heb in de keuken (die wij ook gebruiken voor feestjes, met wat sonos speakers) 10 hue color lampen, blijft leuk ook al zijn wij geen 18 meer :). En de buren vinden gelukkig alles prima, heb het ze gevraagd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.