Apple voegt automatisch wisselen tussen apparaten toe aan Airpods Pro

Apple heeft een update uitgebracht voor de Airpods Pro, waarmee de oortjes automatisch kunnen wisselen tussen Apple-apparaten. Daarnaast komt met de update ook de beloofde ondersteuning voor Spatial Audio.

De update 3A283 brengt de ondersteuning voor wisselen tussen apparaten als gebruikers iOS 14 op iOS-apparaten en macOS Big Sur op Macs hebben geïnstalleerd, claimt Apple Insider. Apple heeft zelf geen changelog gepost van de update, al heeft het de functies eerder al wel beloofd.

Bij het automatisch wisselen gaan de oortjes automatisch over van een Mac op een iPhone als de gebruiker luistert op de Mac, maar een telefoontje binnenkrijgt op de smartphone. De oortjes kijken naar welk apparaat audio aan het afspelen is en wisselt daarnaar toe. De functie werkt alleen tussen Apple-apparaten.

Met Spatial Audio wordt het mogelijk om audio ergens vandaan te laten klinken. Met de sensors in de Airpods Pro bepaalt de software de oriëntatie en past daardoor het geluid aan als de gebruiker het hoofd draait. Het effect moet een bioscoopervaring imiteren.

De update komt automatisch binnen bij gebruikers van de oortjes. Apple kondigde de Airpods Pro vorig jaar aan. Ze kostten bij release 280 euro, maar inmiddels zijn ze voor minder verkrijgbaar. Tweakers publiceerde vorig jaar een Airpods Pro-review.

Terugkijken: Airpods Pro-review

Door Arnoud Wokke

Redacteur

15-09-2020 • 14:30

50 Linkedin

Reacties (50)

50
43
31
7
0
7
Wijzig sortering
Vanmorgen de film Greyhound gekeken met Spatial Audio, de surround is best indrukwekkend voor earbuds, maar het positioning idee dat het geluid verschuift als je je hoofd draait vond ik dan weer niks. Als ik even naar mijn telefoon keek op mijn bureau links naast me verschuift het geluid naar je rechteroor. Ja, dat werkt, maar ik wil dat niet. Ik wil gewoon het geluid krijgen zoals het hoort, uit beide oortjes gelijk alsof ik in het midden van de geluidsbron zit. Het ondermijnt eigenlijk het immersive surround effect door het te focussen op een single point (mijn iPad Pro recht voor me).

Maar goed, het verschil tussen het oude non-surround geluid en het surround geluid is enorm, echt een verbetering. Hopelijk wel snel ondersteuning door third parties zoals Netflix en Amazon, want nu werkt het alleen voor Apple TV+ en iTunes gekochte content.

Het autoswitchen werkt ook prima. Slechts een kleine seconde vertraging, als je niks hebt spelen op je ene device en iets begint te spelen op een ander device.

Al met al mooie updates, het maakt me ook wat meer geïnteresseerd in de nieuwe over-ears die naar gerucht vanavond worden aangekondigd.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 15 september 2020 14:38]

Gisterenavond ook naar de nieuwste firmware ge-update voor mijn AirPods. Ben zelf zeer tevreden over de Spatial Audio dat het geluid ‘van mijn iPad’ lijkt te komen ongeacht waar ik ‘ben’ met mijn hoofd.

Kan mij wel voorstellen dat het voor sommigen niet fijn is. In iPadOS 14 beta kun je de ‘Volg iDevice’ in ieder geval uitzetten via instellingen.

In instellingen —> Toegankelijkheid —> AirPods staat er onderaan een optie bij het kopje ‘Ruimtelijke Audio/Spatial Audio’ met ‘Volg iPad’. Bij het uitschakelen van die schakelaar blijf je Spatial Audio behouden maar zal het geluid niet van een single point meer komen als het goed is.
Voorlopig werkt het dus alleen met iOS14 (?).
Voor dat switchen tussen bijv iPhone en Mac, moet de Mac dan momenteel al Big Sur draaien?
Yup, zowel de beta van iOS/iPadOS als Big Sur is nodig.

Deze firmware is alvast een voorbereiding voor de massa.
Disney+ werkt het ook al voor, net als Plex als je AC3 audio codec hebt.
Interessant goed punt over hoe dat je uit de beleving haalt, ik ben benieuwd of het een betere ervaring met toegevoegde waarde kan zijn als ze het wegdraai effect minder afstraffen. Ik kan me voorstellen dat je je anders gevangen voelt door het apparaat.
Wellicht een overbodige reactie maar het handmatig forceren van een update van de AirPods is niet mogelijk. De snelste manier om deze update te krijgen is:

1. De AirPods in het oplaaddoosje stoppen;
2. De AirPods / case insteken in de lader;
3. De AirPods pairen met je iPhone of iPad

na een aantal minuten zal de update geïnstalleerd worden.

De spatial audio techniek werkt op de iPad Pro 12.9-inch (3e generatie) en nieuwer, de iPad Pro 11-inch, de iPad Air 3, de iPad (6e generatie), iPad Mini (5e generatie) en op iPhone 7 en nieuwer.

Het automatisch switchen werkt op ieder apparaat welke iOS14, iPadOS 14, tvOS14, watchOS 7 en macOS Big Sur ondersteund.

[Reactie gewijzigd door robcoenen op 15 september 2020 14:39]

Nu ben ik wel heel benieuwd of Apple deze of volgende week ook iOS 14 gaat uitbrengen voor de aankondiging van de nieuwe iPhones.

Edit: morgen dus.

[Reactie gewijzigd door wes- op 15 september 2020 20:02]

Volgens Mark Gurman, doorgaans zeer betrouwbaar, van Bloomberg worden deze maand nog watchOS 7, iOS 14 en iPadOS 14 uitgebracht. De andere updates (macOS, tvOS en de software voor de HomePod) worden op een later moment uitgebracht.
Alleen worden de iPhone's waarschijnlijk *niet* deze maand aangekondigd. ;) Dus als iOS al beschikbaar komt vóór release van de nieuwe iPhone, dan zou dat toch anders zijn dan anders. Ik zou het ook raar vinden als iPadOS, hoewel op papier losgetrokken van iOS, opeens eerder wordt gelanceerd. Daarnaast is WatchOS 7 niet compatible met iOS 13, dus als ze die releasen zonder iOS 14: dan ontstaat er toch een probleem. Dus óf men breekt met traditie en iOS 14 komt gewoon uit voordat de nieuwe iPhone's er liggen, of de release van de nieuwe Watch en/of WatchOS zou ook moeten wachten, maar waarom zou je het dan nu al aankondigen ipv op de iPhone keynote...?

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 15 september 2020 15:25]

Er is eerder al wel een iPhone (de iPhone X bvb) gekomen op een later moment, waardoor er een punt-update werd uitgebracht die ondersteuning voor de nieuwe devices toevoegde. Dus iOS 14 gewoon in september, iOS 14.1 in oktober/november wanneer de nieuwe iPhones in de verkoop gaan (en dat dan ook pre-installed op die devices). Dat is mijn vermoeden.

Net toch iets anders dan paar jaar geleden bij de iPhone X, toen de iPhone 8 wel gewoon in september kwam, maar ook weer niet zó anders.
Ik denk van wel. Ten tijde van de iPhone X launch was deze ook eerder aangekondigd en werd deze uiteindelijk pas in November verkocht.
Maar met het verschil dat toen de iPhone 8 wel direct al uitkwam :)
Ik ga toch gokken dat de iPhone 12 reeks geleverd wordt met iOS 14.1 of i.i.g. dat 14.0 alvorens de iPhone 12 al beschikbaar is. :P
Deze firmware update 3A283 geldt voor zowel de AirPods Pro als de 'reguliere' AirPods (2nd gen.). Wellicht handig om het erbij te vermelden :)
Kan iemand me het nut van Spatial Audio uitleggen? Als ik in de bioscoop zit kijk ik toch altijd recht voor me, voordeel van oordopjes/hoofdtelefoon is toch juist dat je alle kanten op kan kijken zonder dat het geluid anders klinkt lijkt me. Tenzij je met Spatial Audio net zoals bij 5.1 geluid kan horen maar dat begrijp ik hier niet uit.
In welke app kan ik gebruik maken van die Spatial Audio?
Tot nu toe alleen via de apple tv app.
Dat kan je in het menu aanzetten waar je ook onder andere Ruisonderdrukking kan vinden :) Gaat dan vervolgens automatisch volgens mij.
Zo te merken werkt het op mijn iPad eigenlijk met apps die native 5.1 of hoger doorsturen. Dus Appletv+ of disney+ als voorbeeld. Browser (youtube) bv niet.
MIsschien een stomme vraag, maar ik lees dat de updates automatisch geinstalleerd worden. Is dit ook van toepassing wanneer je enkel gebruik maakt van Android devices?
Is geen stomme vraag, maar helaas, je krijgt geen updates via Android. Daarvoor moet je ze verbinden met een Apple apparaat.

Als je er zelf geen hebt kun je op zijn hoogst proberen bij de lokale officiële Apple boer?

[Reactie gewijzigd door Aiii op 15 september 2020 14:46]

Of bij iemand anders met een iPhone. Je hoeft alleen maar 'even' te pairen en ze in de oplaadbare te doen begreep ik. En iOS 14 hebben. En dan een uurtje oud wachten.
Inderdaad geen stomme vraag, de firmware wordt inderdaad alleen vanaf iDevices geupdated op de AirPods.

Ik denk dat het niet onmogelijk is om Spatial audio via Android devices (d.m.v. third party apps) te gebruiken. Echter kost dat natuurlijk tijd (onderzoek van devs en het ontwikkelen zelf).

Er zijn al heel veel extra functionaliteiten geport (Ear detect, veranderen van knop functionaliteit, en uitlezen van de batterij status).

Ben benieuwd of ze er wat van gaan bakken!
Thanks, goed om te weten! Mijn moeder gebruikt een recente ipad, dus ga ik daar eens buurten :)
Je hebt met Android geen voordeel met deze update. De nieuwe functionaliteiten werken alleen met andere Apple apparaten. Je kan er dus ook voor kiezen om helemaal niet te gaan updaten.
Er zitten vaak ook nog wel andere fixes in; ze hebben reeds de volume-issues gefixt op sommige Android devices, connection fixes, BT profiles getweakt en of geüpdatet. Dus al met al, als je de kans hebt om te updaten via een iOS device zal ik het zeker doen :)
Was meer een algemene vraag. Recent de Airpods 2 gekocht. Vind zelf de oortjes zonder rubbertjes het fijnst in mijn oor. Maar nooit bij stilgestaan dat deze apparaten ook updates krijgen voor betere prestaties.
Is er een reden waarom "normale" AirPods de update niet krijgen? Voor zover ik weet hadden die dezelfde chip?
AirPods Pro én AirPods 2 ondersteunen automatisch switchen. Daarin zit idd dezelfde chip. AirPods 1 ondersteunen autoswitchen niet en nee die hebben niet dezelfde chip. En uit ervaring kan ik me voorstellen dat het niet wenselijk is de 1 automatisch te laten switchen; het wisselen van apparaat duurt überhaupt langer.
Het is wel degelijk beschikbaar voor de standaard Airpods:
Apple released new firmware for the AirPods Pro and second generation AirPods on Monday, with build number 3A283 now available to download and install.
Aldus Apple Insider
Hangt er maar vanaf of je de Airpods of 2e generatie Airpods bedoelt met "standaard Airpods".

De eerste generatie, die ook geen ondersteuning heeft voor "hey Siri", krijgt de update niet.

De tweede generatie, met ondersteuning voor Hey Siri (uitgebracht begin 2019) krijgt de update wel, maar heeft niet de nodige sensoren voor spatial audio, dus krijgt enkel de auto-switch functie.

De Airpods Pro krijgt de update met beide functies actief.
Volgens mij hebben ze niet dezelfde chip.
Ze hebben wel degelijk dezelfde chip (H1), daarom hebben ze beide (AirPods Pro en AirPods 2nd gen.) dezelfde firmware versie tegelijkertijd gekregen (3A283).
Volgens dit artikel krijgen de Airpods 2 deze automatische switch naar andere Apple devices ook:
https://www.iculture.nl/nieuws/airpods-2020-nieuwe-functies/

Dus de eerste eerste generatie Airpods niet (jammer, maar het zat er ook niet op toen ik ze kocht).
Omdat Apple begrijpt dat mensen een slechte user-ervaring krijgen als het lang duurt om te wisselen, iets waar dus sprake van zou zijn bij de AirPods 1, alle andere uitvoeringen hebben deze functionaliteit wel.
De eerste airpods zijn niet zo heel oud. Maar dit verhaal hebben we toch eerder gehad maar dan over batterijen?

Een telefoon elke 2 jaar verwisselen vind ik zelf prima. Maar voor oordopjes/Koptelefoons is het heel anders vind ik.
Je hoeft dan ook helemaal niets te wisselen want het apparaat doet nog steeds wat het bij aankoop ook deed, daarbij zijn de AirPods 1 een 4 jaar oud model dus kun je niet meer verwachten dat elke nieuwe functionaliteit ook daarnaar wordt uitgerold, die dingen hebben gewoon technische beperkingen.
Heerlijk, die functionaliteit van de oordopjes. Ik heb er een paar dagen van mogen genieten deze week en het werkt heel fijn. Maar helaas, de oordopjes blijven maar niet goed in mijn oren zitten. Wat ik ook doe en welke dopjes (S,M,L) ik ook neem, de pasformtest blijft falen... Daarom gaan de airpads pro toch maar weer retour.
Voor wie zich afvraagt of je de update hebt gekregen: Settings > Algemeen > Info, daar staan je AirPods (mits connected op dat moment), en daar kun je controleren of de versie op 3A283 staat.

En (zoals anderen al gezegd hebben), deze update geld niet alleen voor de AirPods Pro, maar ook de reguliere AirPods van de 2e generatie.
Geinig, ik heb iOS13.x maar wel deze firmware upgrade

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee