'Toenemend tabletgebruik leidt tot minder pc- en consolegebruik'

Het toenemende gebruik van mobiele apparaten, en dan vooral het gebruik van tablets, leidt tot een aanzienlijke daling in het gebruik van pc's en spelcomputers. Daarnaast kijken meer Nederlanders naar televisieprogramma's via tablet of smartphone.

Dat concludeert de Stichting Kijkonderzoek in zijn halfjaarlijkse Media Standaard Survey. Uit de onderzoeksdata, waarin de gegevens van zesduizend huishoudens zijn verwerkt, blijkt dat de tablet bezig is om een belangrijke rol te veroveren in het internet- en mediagebruik van de Nederlander. Van de ondervraagden ouder dan 13 jaar gaf 18 procent aan dat zij in 2012 een tablet gebruikten om te kunnen internetten, terwijl dit aandeel in 2011 nog op 8 procent lag. Ook het smartphonegebruik liet een aanzienlijke stijging zien. 37 procent gebruikte vorig jaar een dergelijk toestel voor internettoegang, terwijl dat cijfer het jaar daarvoor nog bleef steken op 27 procent.

De opkomst van tablets en smartphones heeft invloed op het gebruik van pc's en spelcomputers. Het pc-gebruik liet tussen 2011 en 2012 een daling zien van 67 naar 60 procent, terwijl het consolegebruik van 7 naar 6 procent terugliep.

Mobiele apparaten worden volgens de Stichting Kijkonderzoek ook steeds vaker ingezet om televisie te kijken. In de afgelopen twee jaar hebben bedrijven als UPC, KPN en Ziggo mobiele apps uitgebracht die het mogelijk maken om televisie te kijken op tablets en smartphones. Inmiddels gebruikt 11 procent van de ondervraagden weleens een tablet om tv te kijken, terwijl de smartphone met een aandeel van 7 procent nog wat achter blijft. 36 procent kijkt echter televisie op de pc of laptop, naar streaming uitzendingen of naar uitgesteld kijken.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

04-03-2013 • 13:23

84 Linkedin

Reacties (84)

84
82
59
2
0
5
Wijzig sortering
op de lange termijn zie ik tablets toch echt pc's niet vervangen.
het probleem met pc's op het moment is gewoon dat ze op een zompleet volwassen punt zijn aangekomen.
als je nu een quad core heb met een rappe ssd (sata3) dan heb je eigenlijk gewoon als je niet gamed geen snellere meer nodig dus zakken de verkopen in.

als gamer heb je meer power nodig dus die zullen vaker updaten maar alsnog kan je tegenwoordig op een pctje van 700 euro aardig gamen waar je 6 jaar geleden voor 900 euro alleen op de laagste instellingen kon gamen.

een videokaartje van 150 euro kan zo goed als ieder spel op max settings spelen waar je 6 jaar geleden een kaart van 350 euro nodig had.

dit komt naar mijn mening door de veel te late update van consoles.
waren die in 2010 geupdate had je nu al games die echt superzwaar waren voor de pc en hadden veel mensen een nieuwe pc nodig.

ik ben dan ook benieuwd hoe dit in een aantal jaar af gaat lopen maar doodgaan zal de pc markt nog lang niet we zijn immers nog lang niet uitontwikkeld en er valt nog superveel prestatie te behalen voor gamen en renderen.
Anoniem: 230001
4 maart 2013 13:26
Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat je vanwege een tablet minder snel een handheld of console gebruikt. De game ervaring is totaal anders. Als je eerst Halo speelde ben je nu toch niet tevreden met Angry Birds?
ik kan me niet voorstellen dat je een FPS vanaf de bank speelt met een controller ipv met een muis en een keyb. Maar toch hoor ik dat vele mensen erbij zweren.

Mijn ouders gebruiken hun desktops/notebooks ook veel minder sinds ze beiden hun eigen ipad hebben. Zelfs de krant wordt nu alleen op de ipad gelezen en niet meer op papier.
Dit is omdat een tablet een makkelijke oplossing bied voor de oudere die toch alleen simpelere taken doen, zoals inderdaad de krant lezen.
Je kan opzoeken wat je wilt, je hebt het letterlijk in je hand.

Voor mensen die meer doen dan korte stukjes tekst schrijven gaat de voorkeur toch vaak over naar een PC of laptop, ook als ze een toetsenbord hebben voor de tablet.
Deze zijn namelijk vaak minder ergonomisch [vanwege de zit positie die je aan neemt] en kleiner dan een 'normaal' toetsenbord.
Een controller is toch echt makkelijker op de bank dan een toetsenbord en muis ;)

Ik vind dit soort berichten een beetje stemmingmakerij, zeker ten opzichte van consoles. Consoles kan je niet vergelijken met tablets. Tablets concurreren daarentegen wel met pc's.

Ik bezit overigens geen tablet. Ik wil er wel een, maar niet om Angry Birds te spelen. Ook op Facebook negeer ik al die spelletjes. Wel heb ik een e-reader, een PC en een console. En een smartphone natuurlijk, deze gebruik ik nu in feite als mini-tablet.
Echter als je Angry Birds speelt heb je wel minder tijd over om Halo te spelen. Er zitten maar 24 uur in een dag, en een deel daarvan is vrij tijd. Als je een deel achter een tablet besteed heb je dus automatisch minder tijd voor de andere apparaten.
Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat je vanwege een tablet minder snel een handheld of console gebruikt. De game ervaring is totaal anders. Als je eerst Halo speelde ben je nu toch niet tevreden met Angry Birds?
Dat niet maar ikzelf als consolegamer zet mijn console ook veel minder op omdat ik inderdaad een tablet heb waar ik al eens een luchtiger spel op speel maar volgens mij is het verminderd consolegebruik ook toe te schrijven aan de inspiratieloze titels van uitgevers tegenwoordig. Zo lijkt het me dat je Halo speelde, maar je niet meer tevreden bent me de zoveelste sequel. Hetzelfde met de Battlefields, Deadspaces, AssassinCreeds,...

Tijd voor nieuwe vette franchises en vette consoles. (hope you're reading this sony, google translate it :) )
Halo is niet een spel voor de grote markt.

Daarnaast zijn er heel veel arcade-achtige spellen die niet veel power nodig hebben. En dan zien bepaalde spellen er nog verdomd goed uit. Need for speed op android is leuk en ziet er ook nog eens mooi uit. Een stapje terug betekent niet dat mensen zich niet vermaken. Doom vond ik in het verleden een mooi spel, zou me vandaag de dag nog prima mee kunnen vermaken. In de loop der tijd is het meer verschoven van speelbaarheid naar een discussie van een schaduwtje in de hoogste resolutie.

Terwijl de consument gemiddeld genomen zijn tijd wil doden.
En als het nou puur om tijdverdrijf gaat? Als je even 10 of 15 minuutjes de tijd wil doden, daar eerder even een handheld erbij pakte en nu even je tablet voor een snel spelletje hier of daar.

Het is geen complete vervanging, maar vervangt wel een deel van de behoefte.
Er zijn ook volwassen spellen voor android en iOS. Dit zijn de beste spellen: http://www.metacritic.com...s?view=detailed&sort=desc.
Dus om direct op je vraag te antwoorden: als je eerst halo speelde ben je nu misschien niet tevreden met Angry Birds, maar wel met N.O.V.A. (3)
Wel weer typisch dat het een kopje IOS krijgt, en dat het kopje android nergens te vinden is.
Ik denk dat de leeftijd een belangrijke factor is. Zo zal de console gebruik bij bijv 6-12 jarige verminderen aangezien er voor hun leeftijd veel leuke spelletjes op een tablet zijn. En oudere zullen minder behoefte aan een tablet hebben om te game. Dit is natuurlijk een voorbeeld. Maar ik denk dat de leeftijd een belangrijke factor is binnen dit wazige onderzoek. Ik neem aan dat devices via inet gecheckt kunnen worden, elke tablet hangt wel aan wifi, consoles veelal niet etc etc.
Kan me voorstellen dat dit in de stijgende lijn zit, lekker mobiel, even aan tafel emails checken & facebooken of andere social media. En daarbij ook (jonge) mensen die met de trent mee willen gaan.

Maar denk niet dat gebruik zodanig drastisch zal toenemen de komende tijd, gamingconsoles spelen nog altijd fijner (neem ik aan) dan een tablet. En veel programma's werken toch net even wat fijner op pc. Net als ik werken op een groot scherm zeer fijn acht met bv programmeren of even snel een foto/video bewerken (voor dat laatste sowieso sterke gpu voor nodig).
Als ik voor mezelf spreek dan merk ik dat ik eigenlijk te weinig mijn desktop PC aanraak en eigenlijk 9/10 keer op de bank met een laptop zit. In het begin nog wel vaker de tablet, maar zodra je wat hobbydingen gaat doen zoals programmeren of productief wil zijn dan is een tablet niet echt handig. Maar inderdaad is een tablet ideaal om gemakkelijk en snel informatie tot je te nemen.

Als laptops en tablets niet zo snel zouden zijn ontwikkeld zoal de laatste jaren dan zat ik waarschijnlijk nog steeds ouderwets avonden in mijn afgesloten kamertje. Laptop/tablet maakt je toch wat 'socialer' aanwezig in de huiskamer.

Tot slot is er ook wat te zeggen voor het stroomgebruik, als aardig wat mensen nu alleen maar zjin tablets aanzet en gebruikt dan scheelt dat toch een stuk t.o.v. een laptop of desktop PC.
Het ligt er maar aan wat je sociaal vindt aan met een scherm voor je neus zitten. Ik denk dat alleen een PC je juist socialer maakt omdat je dan duidelijk afstand kan nemen van je scherm (naar een andere kamer gaan). Het is toch triest hoe het afloopt met die tablets en smartphones: tegenwoordig zit iedereen overal met een schermpje voor z'n neus in plaats van een sociaal gesprek te voeren.
Vergis je er niet in dat heel veel mensen een PC niet krachtig gebruiken.

Mijn ouders bv. gebruikten hun PC puur alleen voor E-mail, Internet, telebankieren af en toe een filmpje via YouTube (vooral oude muziek :P) en wat foto's bekijken via FaceBook e.d.

En wanneer hebben ze hun computer wel nodig? Op hun werk en daar staat er dan ook een, maar thuis.. nee, daar wordt hij niet meer aangeraakt, alleen toevallig van de week nog voor de belastingaangifte, maar het zou me niet verbazen als ook dat volgend jaar via mobiele apps kan.

En hoewel ik geen harde feiten heb, denk ik dat de bovenstaande doelgroep minstens zo groot (al dan niet groter) is als de mensen die krachtige PC apps nodig hebben.
Momenteel is bij ons in huis ook het plan om de PC uit de woonkamer te verbannen en de tablet te gebruiken. Handig om even iets op te zoeken zoals de tvgids, Youtube, of te surfen naar Tweakers bijvoorbeeld.

Ik kan me dus wel vinden in de conclusies van het onderzoek. Ik merk daarbij overigens wel op, dat ik vaak meerdere apparaten tegelijk heb aanstaan (bijv. binnenhalen van updates), maar dat je feitelijk je aandacht toch maar bij 1 van de apparaten hebt.
Een tablet is geen PC. Mensen die een tablet boven een PC stellen hebben dus eigenlijk geen pc nodig. Ze moeten wel oppassen want qua ergonomie is een tablet echt niet best. Alles is te klein om langdurig op te werken. Dat zal de volgende generatie wel worden, de Tablet RSI patiënten.
't Is niet omdat ik op momenten toekom met een tablet dat ik nooit een PC nodig heb.
Wat een kortzichtig antwoord is dat nu...

Als ik naar de bakker ga heb ik geen auto nodig, enkel de fiets. Zal ik mijn auto dan maar verkopen? 8)7
Pc staat voor Personal Computer. Dus eigenlijk vallen tablets en smartphones nog het meeste onder de noemer PC, want daar staat nu wel het meeste persoonlijke informatie op.
PC staat ook voor een bepaald platform, namelijk het Wintel platform (x86/windows)
Is die conclusie wel zo makkelijk te stellen?
Je kan enkel stellen dat mensen meer tablet/mobiel gebruiken, minder PC/console, maar die 2 staan niet zwart-wit zo aan elkaar verbonden. Maar zonder het gebruik zelf te meten weet je nog niet wat nu leid tot wat.

Als mensen de PC gebruikte voor internet, is het nog wel logisch dat dit via mobiel/tablet gaat, maar binnen het game-segment lijkt me het vrij onwaarschijnlijk dat PC/console gamers opeens op de tablet/mobiel gaan gamen, daar zijn die dingen gewoon niet krachtig genoeg voor, laat staan functioneel. Ook al gaat dit hoofdzakelijk om internet/media gebruik, zou een console niet eens mee doen, daar zitten enkel de techies tussen voor media (buiten bluray op PS3), internet zo goed als helemaal niet.

Dat opzicht vind ik het woord 'gebruik' te generiek, een console gebruik je niet om te internetten en een mobiel niet om potje BF3 te spelen, een PC niet om TV te kijken en een tablet niet om te programmeren.

Wel grappig, ik heb nog nooit TV gekeken op mijn mobiel of tablet, kan natuurlijk ook komen omdat Caiway gewoon niets aanbied in welke vorm dan ook buiten standaard TV :D

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 4 maart 2013 13:33]

Ik gebruik mijn pc wel om tv te kijken, net als ik mijn telefoon daar ook voor gebruik.
Waarom? Wellicht omdat Telfort het aanbiedt. Daarnaast als een ander iets wil zien op tv kan ik snel even mijn pc of telefoon pakken om wat anders te kijken.
maarja, grote teksten typen op een tablet (dus zonder extern toetsenbord) is nog steeds ruk, controls voor action-based games is ruk.. Bij mij is de tablet nog altijd een extraatje, maar zal nooit de PC vervangen aangezien ik dat gewoon een stuk fijner vindt om bv te surfen (als je ook veel wil reageren)..
Jullie moeten wel bij blijven hoor! De Surface RT heeft een USB 2.0 aansluiting. Als ik veel tekst moet typen dan loont het de moeite om er even een hubje in te pluggen en daaraan dan een USB toetsenbord en een muis koppelen en hupsakee, je kunt dan typen alsof je met je pc aan het werk bent. Nog een extern schijfje voor opslag erbij? Plug er ook maar in. Werkt als een tierelier!
Ziet het hier ook; uitfaseren van computer en vervangen voor tablet ...
De tablet behandelen als een computer en verwachten dat hij werkt als een laptop
Voor een heleboel simpele taken is de tablet ideaal. Met een tablet kan men sneller iets opzoeken dan met een pc. Zo'n ding start snel op, en is altijd bij de hand. De pc is daarintegen makkelijker te bedienen omdat het een toetsenbord heeft. Hierdoor is de pc alleen nog maar nodig voor taken waarbij men langer dan 5 minuten bezig is, en waarbij dus het gebruiksgemak mee gaat tellen.
Zelf ben ik ook meer op de tablet dan op mijn laptop.
Mijn laptop gebruik ik eigenlijk alleen voor:
-gamen
-Grote teksten typen
-Torrents downloaden

Al het andere (facebooken, surfen, filmpje kijken mail lezen ect) doe ik op de tablet.
Als de windows 8 Pro tablets een groot marktaandeel krijgen zullen ook de bovenste 3 activiteiten vervangen kunnen worden.
Ik gebruik zelfs soms mijn telefoon voor torrents. Kan ik in bed nog even een serie pakken.
offtopic:
Zou er overigens wel voor betalen als dat (mits voor een redelijke prijs) kon. Ik kwam er net pas achter dat van een van de series (die binnenkort in Amerika 7 seizoenen telt en al 6 jaar loopt) sinds kort in Nederland wordt uitgezonden. Natuurlijk volgens het oude model van je moet net op het juiste moment tijd hebben en met Nederlandse ondertiteling. Dat noemt men dus too little, too late.

En dan zijn er nog de series die mogelijk nooit naar Nederland komen of als het gebeurt volledig worden verkracht (ben geen japanofiel, maar zo nu een dan een anime doe ik wel eens, maar die worden te vaak helemaal verkracht omdat men ervan uitgaat dat anime enkel voor kinderen is bedoeld en derhalve voor die doelgroep geschikt moet worden gemaakt, waar in land van oorsprong een serie rustig voor doelgroepen tot in de 30 kan zijn).

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 4 maart 2013 14:02]

Een Tablet is een nieuw product welke een paar jaar geleden niet bestond. Wanneer men in een huishouden een PC / Laptop had en hier een tablet aan toevoegt kunnen er maar een paar dingen gebeuren. Mijn veronderstelling is dat een enkel paar taken daadwerkelijk weggenomen is bij de laptop / PC omdat het zich hiervoor prima ontleent (internetten, muziek afspelen, youtube filmpjes kijken, spelletjes).

Maar er zijn ook taken bijgekomen, welke men voorheen niet tot nauwelijks deed op een PC of Laptop, zoals:
- lezen (boeken, TV gids, Strips)
- bellen (facetime, viber)
- films/tv kijken
- Foto's / filmpjes maken

Dus wat mij betreft kan het onderzoek nog wel uitgebreid worden en een titel krijgen..."Wat kan een tablet allemaal vervangen?"

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee