Gsm in België bestaat bijna twintig jaar

Het 2g-netwerk gsm bestaat in België bijna twintig jaar: het eerste netwerk ging op 1 januari 1994 live. Hoewel Nederland een van de initiatiefnemers was voor het maken van de gsm-standaard, ging het eerste netwerk in Nederland pas een half jaar later van start.

Er waren wereldwijd ongeveer rond 35 netwerken live toen Proximus op 1 januari 1994 zijn netwerk live zette. Het wereldwijd eerste gsm-netwerk bestond toen al twee jaar: het Finse Oy Radiolinja Ab was de eerste in januari 1992.

Gsm is de digitale opvolger van de analoge netwerken. Nadeel van die analoge netwerken was dat elk land in Europa een eigen standaard gebruikte, waardoor gebruikers in het buitenland zelden konden bellen. Het Finse Nordic Telecom en de Nederlandse PTT deden daarom in 1982 een voorstel voor een Europese standaard voor mobiele netwerken met digitale technologie.

De naam GSM is ontleend aan de werkgroep die de standaard heeft ontwikkeld, de Group Speciale Mobile. Het gsm-netwerk introduceerde ook de simkaart, die oorspronkelijk de grootte had van een creditcard en met de mini-sim, micro-sim en nano-sim inmiddels drie kleinere varianten heeft gekregen.

Gsm is nog altijd de grootste standaard voor mobiele netwerken ter wereld, al wint vooral 4g de afgelopen jaren snel terrein. De beveiliging op gsm-netwerken is al enige tijd geleden gekraakt en er is geen beveiliging die aanvallers echt buiten de deur kan houden. In Nederland en België is de beveiliging van gsm-netwerken wel redelijk op orde, bleek vrijdag op hackersconferentie CCC uit een kaart van hoe in diverse landen gsm-netwerken beveiligd zijn.

Eerste gsm-telefoon, Nokia 1011

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

28-12-2013 • 09:34

55

Submitter: ByteMeTwice

Reacties (55)

55
47
27
6
0
8
Wijzig sortering
Belgacom was met Proximus de eerste provider in België en er was toen nog geen verwachting dat er bijkomende, private operatoren actief zouden worden. Mobiele nummers kregen toen ook gewoon een 3-cijferig zonenummer mee uit de 07x reeks ipv het viercijferige dat later is gekomen (met 047x voor Proximus, 049x voor Mobistar en 048x voor Orange, later Base), een nummering die vandaag eigenlijk dankzij de nummeroverdraagbaarheid niet meer van toepassing is.
De reeks van 07x naar 047x moet toch vrij snel gegaan zijn, want ik heb een "GSM" sinds 1997 en altijd een 047x nummer gehad. Ik heb trouwens anno 2013 (bijna 2014 :p) nog altijd hetzelfde nummer.

Grappig als ik terugdenk aan die tijd, want in 1997 vroeg iedereen mij waarom ik een GSM nodig had, waarom ik altijd bereikbaar moest zijn en niet weinigen beschouwden mij dan ook als een snob. En kijk nu maar eens. :+
Anoniem: 126717 28 december 2013 09:49
Was NMT ook GSM? Of was dat een voorloper? Dat was het eerste netwerk dat ik gebruikte in '92 of zo.
Nope, NMT (Nordic Mobile Telephone) is één van de voorlopers van GSM, in dit geval in de Scandinavische landen. In Nederland was ATF2 gebaseerd op NMT.

ATF staat overigens voor Autotelefoon.

In Nederland had je pre-GSM vooral ATF1 t/m 3. ATF1 (geintroduceerd in 1980) kon bijvoorbeeld slechts 2500 gebruikers in totaal aan en zat in 3 jaar tijd al vol. ATF3, de laatste versie, is pas in 1997 buiten dienst gesteld en dus onbruikbaar geraakt. Op de frequenties van het oorspronkelijke ATF1 zit nu Kerkradio, de frequenties van ATF2 en 3 zijn volgens mij op dit moment niet meer in gebruik.

Je had pre-GSM ook nog Greenpoint, maar een heel erg groot succes is dat nooit geworden. Dit was bedoeld als goedkoper alternatief voor ATF.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 11:36]

En nog analoog in plaats van het digitale GSM. Met als nadeel dat met een simpele ontvanger meegeluisterd kon worden.

In die tijd woonde ik vlak bij een ATF zendmast, die straalde gewoon in op mijn stereo installatie. Ben je gewoon muziek aan het luisteren komt er een telefoongesprek doorheen...
ATF was analoog, inderdaad, maar Greenpoint (Kermit) was een vroege vorm van DECT en digitaal.
Greenpoint was dan ook niet echt dekkend, alleen bij een aantal pompstations langs de snelweg kon je een Greenpoint toestel gebruiken. Het is in mijn perceptie dan ook nooit echt een succes geworden.
Niet alleen in jouw perceptie... :-)
Klopt, de toenmalige manager van Greenpoint, Henjo Groenewegen, had er niet veel kaas van gegeten. Hij onderhandelde met McDonalds voor opstelpunten/ basisstations bij de restaurants. Maar op de vraag van hen hoeveel hamburgers er dan meer zouden worden verkocht moest hij het antwoord schuldig blijven. :)
Dan heeft die wifi leverancier van McDonalds het beter gedaan :-)
NMT staat voor Northern Mobile Telephone en was vooral in gebruik in Scandinavië, Nederland en Zwitserland.
Dit is een Analoge standaard en valt dus onder de 1G categorie, in Nederland was ATF2 gebaseerd op NMT450 en ATF3 op NMT900. NMT900 heeft het behoorlijk lang uitgehouden (tot 1997) en was in Nederland een intrum netwerk om het gat tussen het vol raken van NMT450 en de introductie van GSM900 te overbruggen.
NMT900 had leuke features zoals handheld telefoons die min of meer in een jas zak konden worden gestopt en ook roaming was hiermee mogelijk tussen andere NMT900 netwerken, je kon je NMT900 telefoon dus ook in Scandinavië en Zwitserland gebruiken.

NMT900 moest uiteindelijk held veld ruimen voor GSM900 omdat deze zo succesvol was waardoor de 900 MHz geheel over gedragen moest worden aan de KPN en Libertel GSM900 netwerken. De NMT900 frequentie space is dus 50/50 naar deze twee partijen over gedragen nadat het netwerk was gesloten.

NMT was een van de eerste echt goed geaccepteerde mobiele standaarden in Nederland.
Voorgangers waren ATF1 wat her eerste automatisch geschakelde mobiele telefoon netwerk was in Nederland, alleen beschikte niet over automatische locatie bepaling waardoor gebruikers meerdere telefoon nummers kreeg en je moest weten in welke zone een gebruiker zich bevind om hem te kunnen bellen. Dit netwerk is in 1980 geïntroduceerd en functioneerde in de 150 MHz band.
Daarnaast is er nog het openbare mobilofoon net dat eind jaren 40 in de vorige eeuw is geïntroduceerd, dit was een auto gebonden netwerk met telefoniste, je stelde je mobile af op het dichts bij zijnde basis station nam dan de hoorn op en een telefoniste schakelde je door naar het gewenste telefoon nummer. Gebeld worden was nog gecompliceerder omdat bekend diende te zijn op welk basis station je staat afgesteld om te kunnen worden gebeld. En o ja de verbinding was halfduplex. Men maakte gebruik van de 80MHz band.
Bijna, want dan had hij Nordic Mobile Telephone moeten schrijven. Nordic en Northern betekenen niet hetzelfde.
Volgens Wikipedia was NMT een analoge standaard die in 1981 in Skandinavië ontwikkeld en gebruikt werd: https://en.wikipedia.org/wiki/Nordic_Mobile_Telephone.
NMT is het oude analoge systeem.
> het eerste netwerk ging op 1 januari 1994 live

Nee dus he.
Dus in 1994 kwam 2G?
Ik dacht dat 2G mobiel internet met GPRS/EDGE was en pas later kwam en dat we het rond deze tijd nog over 1G met WAP hadden.

[Reactie gewijzigd door dinoballz op 23 juli 2024 11:36]

GPRS is geen eigen netwerk/platform zoals GSM dat is, EDGE ook niet, het is een beetje een tussenvorm. GPRS wordt wel eens (officieus) 2.5G genoemd, EDGE 2.75G.

GSM is 2G, 1G is zaken als NMT (en afgeleiden, zoals ATF in NL), HiCap, AMPS en afgeleiden (TACS, ETACS), MobiTex, DataTac, CDPD etv

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 11:36]

Interessant misschien om op te merken, dat men in België met 'gsm' nog steeds het toestel aanduidt, dus een mobiele telefoon.

Niemand beseft het hier echt waarom het fout is, vrij genant soms als Belg :-)
In het zuiden van Nederland wordt de mobiele telefoon ook nog wel gsm genoemd. Het zal waarschijnlijk wel net zo'n verkeerde benaming zijn als "mobieltje".
Waarom zou het fout zijn, omdat een groepje techno-freaks het niet wil accepteren ?
Er zijn diverse 'merken' die zo behandeld zijn, en uiteindelijk een benoeming geworden zijn, ipv merk of handeling

Niet alleen België ziet "gsm" als zelfstandig naamwoord, ook in Nederland word het apparaat wel "mijn GSM" genoemd.
Ik hoor mensen anders nooit 'gsm' zeggen i.t.t. 'mobieltje'. Dat laatste is misschien ook niet het meest elegante woord maar als verkorting van "mobiele telefoon" op zich niet verkeerd. Een mobiele telefoon een 'gsm' noemen, is zoals sobbereng zegt wel een beetje raar, ook voor niet-techneuten. Je noemt je pc immers ook geen internet. Maar ach het moet een naam hebben. Als mensen maar weten wat je bedoelt.
Maar dat compenseren jullie dan weer door het over een microgolfoven te hebben inplaats van de afkorting magnetron te gebruiken (die staat voor een onderdeel dat in de oven wordt gebruikt maar in theorie door een willekeurig ander onderdeel kan worden vervangen dat hetzelfde doet, terwijl microgolf de werking van de oven beschrijft en dus beter klopt).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 11:36]

En de duitsers noemen dat ding Handy.
Jammer dat Nederland nog een half jaartje moest wachten. Nu twintig jaar later is die kloof gelukkig toch (bijna) gedicht.
Anoniem: 398494 28 december 2013 13:38
Geen Snoer Meer
Of Geen Signaal Man, hoorde ik eens zeggen door een Surinamer lol.
Het artikel klopt niet helemaal.

Enige tijd geleden is er bij opgravingen in Noord Nederland een koperleiding gevonden. Dit betekende dat er waarschijnlijk 100 jaar geleden al een telefonienetwerk bestond.
In Duitsland werd er onlangs op veel grotere diepte zelfs glasvezel gevonden. Dit zou inhouden dat ze daar al 200 jaar geleden breedband-verbindingen hadden.

In België zijn ze gaan graven en vonden ze op grote diepte helemaal niets. Hieruit hebben ze geconcludeerd dat men daar 300 jaar geleden al een GSM netwerk had.

:+
Er is nou niet zo heel veel veranderd met de komst van GSM en de mobiele telefoon als het aankomt op privacy. Er is een nieuw medium om afgeluisterd te worden, dat wel.

Maar afluisteren gebeurde ook al decennia via de vaste telefoonlijnen en via de bestaande radioprotocollen. De GSM heeft daar, nogmaals, alleen maar een medium aan toegevoegd.
Bij GSM was expliciet beveiliging ingebouwd tegen afluisteren. Dat die beveiliging nu gekraakt is doet niets af aan het feit dat GSM jarenlang goede privacy bood. Vanzelfsprekend had en heeft de staat de mogelijkheid telefoons af te luisteren... dat gebeurt echter centraal en gaat buiten het GSM-protocol om.

Wat de privacy echter pas echt aantastte is de technologie om via GSM-masten te bepalen waar iemand zich bevindt. Dat was echter geen bedoelde functionaliteit in GSM en is met andere standaarden waarschijnlijk even goed mogelijk.
Wees maar niet bang over die positiebepaling: die is vooralsnog niet meer dan op cell niveau en met een beetje mazzel iets nauwkeuriger als timing advance of round trip time wordt gebruikt. Gezien de grootte van de cellen ben je echt niet heel nauwkeurig te traceren. Dat ze dat in films wel kunnen wil natuurlijk niet zeggen dat het in werkelijkheid wel kan.

De grootste positiebepaling gaat via GPS die mensen zelf aanzetten omdat ze van die leuke apps hebben die daar gebruik van maken.... (en die vervolgens de locatiegegevens naar de app leverancier sturen).
Nee, lees dit maar even:

http://www.burojansen.nl/.../Hfst5.htm#Plaatsbepaling

Iedere mast kent de afstand tot de telefoon. De telefoon naar een andere mast overzetten, nog een keer en je hebt 3 afstanden. Driehoekspeilingkje en hop, men weet tot op 100 meter nauwkeurig waar jij geweest bent.
Dan is de opmerking "1994... The year privacy died" alsnog niet bepaald relevant. Sterker nog, volgens jouw uitleg zou 1994 het tegenovergestelde gebracht hebben.
Dat was daarvoor al. AMPS, NMT, en 27mc waren af te luisteren door gewoon een FM-radiootje aan te passen. PSTN was af te luisteren door gewoon een kabeltje in de grond te steken.
Anoniem: 249065 @Sam1an28 december 2013 18:11
Voordat GSM de standaard werd kon ik met m'n scannertje naar de analoge ATF telefoongesprekken luisteren. Vreselijk gelachen.
Man belt echtgenote, ik moet overwerken, kom wat later thuis.
Zelfde man belt vervolgens met z'n minnares, schatje ik kom eraan.

De privacy van mobiele telefoon gesprekken was aldus voor 1994 nog wat verder te zoeken. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 249065 op 23 juli 2024 11:36]

Anoniem: 239824 @Sam1an29 december 2013 04:54
1994....
The year privacy died
Is dat zo?
Het is inherent aan het systeem (GSM) dat het weet waar je, naja je telefoon dan that is, weet waar je zit.
Wat voor onzin zou het zijn dat als ik jou vanuit e.g. groningen wil bellen en jij staat vier kilometer bij mij vandaan en >alle< gsm palen moeten gaan roeptoeteren om jouw foon te vinden.
Heb je het hele netwerk over de zeik.
Dat 'het systeem' (GSM) weet waar jij bent is niet erg, nogmaals dat is inherent aan het systeem.
Alle data die daaruit voortkomt en mis gebruikt wordt is iets om over na te denken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.