Microsoft brengt Windows-spelletjes Patience en Mijnenveger uit voor WP8

Microsoft heeft drie klassieke Windows-spelletjes uitgebracht voor Windows Phone. Het gaat om Patience, Mahjong en Mijnenveger. De drie spelletjes zaten lang standaard in Windows, maar komen niet standaard op telefoons met Microsofts besturingssysteem.

Gebruikers kunnen de drie klassieke Windows-spelletjes downloaden uit de Store, zegt Microsoft. Patience, Mahjong en Mijnenveger werken met niet-verwijderbare advertenties onder in beeld en hebben bovendien Xbox Live-achievements, die worden gesynchroniseerd met de versies van de spelletjes voor Windows 8.

De spelletjes zitten al lang in Windows: Patience, ook bekend onder de Engelstalige naam Solitaire, zit sinds 1990 in Windows, Mijnenveger sinds Windows 3.1 in 1992. Mahjong heette toen nog Taipei. De spelletjes waren onderdeel van oudere Windows-versies: ze stonden standaard op de computer na de installatie.

Hoewel het voor het eerst is dat Microsoft de klassieke Windows-spelletjes zelf uitbrengt voor Windows Phone, waren er afgelopen jaren al wel onofficiële versies van de spelletjes te vinden. Ook die staan nog altijd in de Store. Sinds Windows 8 staan de games niet meer standaard op computers, maar kunnen ze gedownload worden vanuit de Windows Store.

Mijnenveger, Minesweeper
Mijnenveger, Minesweeper Mijnenveger, Minesweeper Mijnenveger, Minesweeper

Door Arnoud Wokke

Redacteur

28-12-2013 • 10:05

90 Linkedin

Reacties (90)

90
82
46
3
0
14
Wijzig sortering
Yep, Mahjong is een verslavend spelletje op de Surface 2. Nu dus ook op mijn Windows Phone 8. Gisteravond gelijk gespeeld. Kun je opnieuw Xbox punten halen.
Wat ik niet snap in het bericht is dat ik minesweeper al heel lang op mijn windows phone heb staan! Die is dus al een hele tijd uit!
Inderdaad Mijnenveger staat al zeker een jaar in de WP store.
Ik heb het even nagekeken: Er staan inderdaad deze drie apps in de windows store met als post datum 27-12-2013. Minesweeper stond er al in met de naam: Minesweeper. Er staat nu ook een app van microsoft studios in de store die heet: Microsoft minesweeper. Het zijn voor mij erg vermakelijke kleine spelletjes die al jaren voor snel en kort vermaak hebben gezorgd:) Patience is echter niet alleen Patience, het is een complete sollitaire collectie.

EDIT:

nu ook even gespeeld, de integratie met de Windows 8 versie is erg mooi. Bij het opstarten van de app wordt al gevraagd of ik mijn eerdere savegame van mijn desktop wil gebruiken om verder te gaan. Verder worden natuurlijk de trophys gesynct. Leuk spelletje!

[Reactie gewijzigd door Game_overrr op 28 december 2013 11:24]

YES!

Hier zat ik nou op te wachten!
Watch Dogs laat nog wel even op zich wachten en Borderlands 2 ben ik ondertussen ook wel beu dus ik was bang dat ik niks te doen zou hebben in mijn vrije tijd en zie daar! Microsoft to the resque!


:+
Er stond inderdaad al een tijdje een minesweeper app in de Store. Maar er is een nieuwe versie uitgekomen Bron: http://www.wpcentral.com/...hjong-and-new-minesweeper
Beetje jammer alleen dat ze niet zonder advertenties te krijgen zijn. Zou voor mij een dealbreaker zijn.
In hun eigen games maakt Microsoft enkel reclame voor eigen games of apps. Dat is niet bijzonder gek, aangezien de app in kwestie gratis is.
Diezelfde app is op mij Surface 2 ook gratis en geen reclame. Dus, echt nodig is het niet. Ook jammer dat Mahjong in het Engels is, op de Surface 2 gewoon in het Nederlands
Ew, Nederlands. Nee, doe mij maar gewoon Engels. Bekt en ziet er veel beter uit.
Of nog beter, laat de gebruiker voor store apps een taal kiezen, die niet (per se) samenhangt met de taal van het OS. Zo heb ik op m'n XBOX ook de instellingen op Engels moeten zetten, want Nederlands was geen porum.
Dat zeg ik, graag in het Nederlands, en jij dus liever Engels. Vind ik trouwens zelf super. Zo heb je vaak als eerste de Apps in het Engels, komt er een (talen) update, is het ineens in het Nederlands omdat ik het OS ook in het Nederlands heb. Keuzes, altijd lastig. Ik heb veel Nederlandse Apps in het Nederlands, waarom zou ik dan het OS in het Engels willen hebben?
Sommige mensen hebben een Engels OS, maar willen wel Nederlands-talige apps. Dit kan dus niet met de huidige opzet, tenzij de app alleen in Nederlands is, want apps passen hun taal aan aan het OS. Ik heb het andersom. Ik heb een Nederlands OS, maar ik wil de apps en/of games in het Engels.
Ew, Nederlands. Nee, doe mij maar gewoon Engels. Bekt en ziet er veel beter uit.
Of nog beter, laat de gebruiker voor store apps een taal kiezen, die niet (per se) samenhangt met de taal van het OS. Zo heb ik op m'n XBOX ook de instellingen op Engels moeten zetten, want Nederlands was geen porum.
Mijn Xbox staat op het Engels ingesteld maar sommige dingen zijn nog wel Nederlandstalig, heel vervelend :(
Op zijn minst de keus een klein bedrag te betalen om de ads weg te halen, zou niet mis zijn. Veel iOS apps doen dat ook zo (demo's en 'shareware' hebben reclame). Ik vind zo'n balk namelijk best afbreuk doen op het geheel. Er staat een vrij groot blok in het scherm dat niets met het spel te maken heeft.
En ik weet niet of die banner klikbaar is, anders gaat dat af en toe toch ook wel per ongeluk clicks opleveren (waarna de browser opent, die je dan maar weer snel sluit om terug naar je spel te gaan).
Dit staat allemaal los van wat voor soort advertenties het zijn (al zijn het alleen eigen reclames).

Ik begrijp goed dat dit met gratis apps gedaan wordt, maar bied dan op zijn minst de keus het weg te halen.
Er is alleen een advertentie zichtbaar in het menu, niet tijdens het spelen van Mahjong zelf.
Bij Minesweeper in ieder geval niet, daar zit ook reclame tijdens het spelen onderin. Echter is het gewoon een stilstaande banner (geen animaties) en bestrijkt het ongeveer een derde van de breedte en een zevende van de hoogte van het scherm. Ruim 4x zo klein als de meeste reclame in spellen.
Niet te geloven wat een moeite MS in WP steekt. Op deze manier zie ik echt een schone toekomst voor WIndows Phone.
Ook mijn eerste gedachte, Microsoft doet nu wel heel erg zijn best om een serieus gaming-platform te maken van Windows Phone...
Anoniem: 399299
@dahakon28 december 2013 10:27
Het sarcasme en gaming in het specifiek even nagelaten, WP is inderdaad gewoon stabiel, gebruiksvriendelijk, snel en zuinig. Dit alles in tegenstelling tot Android wat op mijn vorige smartphone draaide. Zelfs op low end toestellen draait het zonder problemen. Microsoft is dus inderdaad op de goede weg.
Dat lees ik steeds vaker. Mensen die van Android naar Windows Phone 8 zijn gegaan, Over het algemeen zeer tevreden en ook niet van plan terug te gaan. Ik lees eigenlijk nooit iets over mensen die de overstap van iPhone naar WP8 hebben gemaakt. De iPhone gebruikers zijn dus trouwe aanhangers.

Windows Phone is even wennen want wat ik ook veel lees is dat men Windows Phone beperkt vindt, maar dan hebben ze de telefoon al een hele dag. Iedereen moet uiteraard zelf weten wat bij hem of haar past.

Gisteravond nog even in de WP8 store gekeken en helaas steekt daar het aantal nutteloze bagger Apps ook de kop op.

Een tijdje terug las ik veel dat men de Nokia toestellen maar lelijk vond. Felle kleuren e.d. Nu vinden velen de Nokia toestellen 'ineens' modern. En eerlijk gezegd, maar wie ben ik, ik zie het verschil niet tussen een Galaxy 2, 3, 4 of Advance.
Hi, ik ben een overstapper van een iPhone 4 naar een HTC 8X. Ik ben niet zo'n trouwe consument en het zou zomaar kunnen dat ik volgend jaar weer switch naar Android.
Windows Phone mist steeds minder apps, maar je ziet in veel gevallen dat er vanuit de developer toch iets minder polijst werk op zit. Het heeft bijvoorbeeld echt maanden geduurd voordat WhatsApp een beetje lekker wilde werken. Inmiddels werkt het prima en zijn er geen klachten meer van mijn kant.
Waar ik vooral achter ben gekomen is dat ik al die "hippe" apps niet nodig heb. Ik gebruik misschien 10-15 apps in een week tijd en de meeste daarvan hebben hun eigen tile en ben ik veel sneller bij dan in de choas van iOS. Fijnste vind ik nog wel de makkelijke scheiding van mailaccounts (werk/prive).
Mwa whatsapp crashed alleen maar nog steeds als je te ver terugrolt in de geschiedenis, start traag, chatgeschiedenis is niet te doorzoeken. Windows phone heeft afgedaan voor mij. Bouwkwaliteit van htc was ook al drama. Oke het was een instapper , de 8s maar toch nog steeds 230 euro ofzo bij introductie. Al die animaties werken vertragend en op zenuwen. Tegeltjes voegen niks toe. Ook vaak slecht gebruik beschikbare scherm oppervlak. Nu een 5s. Maar ook de 3gs die ik had is veel beter dan die htc.
Voor mij voegen de tegels wel wat toe, en wil ik geen ander ouderwets OS meer die dat niet heeft.
Je bedoelt een "ouderwets OS" zoals Android dat interactieve en volledig naar eigen smaak aan te passen widgets gebruikt, in plaats van vierkante tegels die enkel informatie kunnen weergeven en waarvan je enkel de grootte en kleur kan aanpassen?
Juist, en dat vervolgens is veranderd in een chaotische logge wanorde, die er ook nog steeds hetzelfde uitziet op elke telefoon. Het gave van een Windows Phone vind ik de simpele maar toch heel vergaande mogelijkheden mbt personaliseren.
@warhamstr
Het gave van een Windows Phone vind ik de simpele maar toch heel vergaande mogelijkheden mbt personaliseren.
Nou dan moet je al helemaal uit je dak gaan als je Android hebt. Die is namelijk veel verder te personaliseren!!
Dat is het punt: van mij hoeft dat niet, en ik wil een clean interface, en een vaste stijl die doorgetrokken wordt in alles. Mensen die naar niks om geven en veel willen tweaken en personaliseren zijn beter af met Android :)

Met ouderwets doelde ik echter een beetje op iOS, omdat die zo statisch is, maar ik heb begrepen dat het met versie 7 al verbeterd is.
Bij Android kan je eveneens een strakke homescreen ontwerpen hoor, maar als je wil kan je het inderdaad op 1001 manieren personaliseren. Maar ik snap wat je bedoelt hoor, ik wou maar zeggen dat ik de tiles van WP een stap terug vindt in vergelijking met de interactieve widgets van Android. Ik vind het een plus dat ik mijn muziekspeler en agenda kan bedienen vanaf m'n homescreen, zonder de apps te moeten openen.
En ik ben overgestapt van iPhone 3Gs (accu was echt aan zijn einde) naar een HTC 8X. (was destijds het enige WP8 toestel dat T-Mobile beschikbaar had, samen met de HTC 8S). Nokia's 920 moesten nog op de markt komen.

En ja, kun je het namen als WhatsApp echt kwalijk nemen? WP8 heeft natuurlijk een lange tijd een te verwaarlozen marktaandeel gehad. En die 3% in Nederland doet Nederlandse bedrijven ook niet over elkaar struikelen om als eerste een WP8 app te maken.
Op mijn Whatsapp Symbian 60 (N8) had ik de beschikking over meerdere statusregels, die j naar believe kon wijzigen en naar voren halen.
In de WP8 versie kom ik er niet achter waar de statusregels (meervoud) te vinden zijn.
Bestaan ze eigenlijk nog of kun je nu slechts de actuele statusregel bewaren?
Thanks.
Ik heb een weekje het reservetoestel van mijn vrouw gebruikt, een Lumia 920 die ze gekocht had toen haar iphone 4S stuk was. Zij heeft hem zelf enkele weken gebruikt en dan haar iphone laten repareren. Dan heb ik het geprobeerd en hoewel het grotere scherm erg fijn was waren er teveel zaken waar ik niet mee kon leven: Whatsapp, Facebook en Skype berichten die niet doorkwamen of waarvoor je telkens weer de app moest starten om te kijken of er iets nieuw stond. De (lichte) vertraging bij het aanraken van het scherm, niet alle apps die beschikbaar zijn. Het is een geweldig toestel maar was (voor ons dan) komende van iphone gewoon minder handig om mee te werken. Ooit hadden we allebei een HTC Hero en daar moest teveel aan getweakt worden om er vlot mee te werken. Hoe het zit met huidige Android phones weet ik niet maar wij blijven voorlopig bij Apple, al zouden die wel eens een groter scherm mogen uitbrengen.
Dat heeft vooral met instellingen te maken. Hier geen enkel probleem met WhatsApp en Skype (FB heb ik niet). Af en toe, maar dat ligt hoogstwaarschijnlijk aan MS, zijn er problemen met notificaties maar dan lees ik dat Android op dat moment dezelfde problemen heeft. Ik lees dat vaak in de store. Mensen die alles uitzetten om accu te sparen en het dan vreemd vinden dat ze geen berichten krijgen. Een beetje idee van: ik doe mijn deur op slot, en het dan vreemd vinden dat ze de deur zelf weer met een sleutel moeten openmaken.

Dat zeg ik: een dag of een week WP8, en maar klagen zonder een idee te hebben over hoe het OS precies werkt.

Hoe dan ook, ik heb wifi en 3G altijd aanstaan en alle berichten komen zonder vertraging binnen. Ik hoef de app ook helemaal niet te openen. Vanaf dag 1 geen problemen mee gehad.

Die Nokia bezitters, en er zijn nogal wat verschillende toestellen, hebben Nokia Apps op hun telefoons geïnstalleerd. Eerst dacht ik: misschien ligt het daar wel aan. Want vaak waren het Nokia bezitters die klagen. Maar vaak is het ook niet duidelijk welk OS ze precies hebben. Windows 8 of 7.X.

Kortom, bij mij werkt het prima, en wat jij opnoemt zegt mij eigenlijk niks. Maar, bij de Nokia kan ik me dat inderdaad voorstellen. Ligt het dan aan het OS of aan instellingen of Nokia? Geen idee.
Ik heb sinds een paar weken een Nokia 920 nadat ik mijn Galaxy S3 heb weggedaan. Troost je met de gedachten dat ik ook in al mijn apps gewoon notificaties krijg. FB, Skype, WhatsApp. Geen probleem :) Ligt dus niet aan specifiek Nokia toestellen met Win 8.
Nee, maar goed. Nokia heeft nogal wat exclusieve Apps en ik weet niet of één van die Apps invloed heeft op. En verder is het niet duidelijk wie welke instellingen heeft. HTC heeft nauwelijks exclusieve Apps en ik lees de notificatieproblemen vooral bij Nokia. Komt daar bij dat er natuurlijk veel meer Nokia's worden verkocht dan HTC's. Het is gewoon niet direct duidelijk wat de oorzaak is.
Klinken mij allemaal als oudere versies van apps die dingen zijn bijna allemaal opgelost, Whhatsapp vind ik toch !@#$% app dus die bekijk toch maar een keer per dag ofzo.
het is natuurlijk oneerlijk om een 2 jaar(1jaar+) oude android phone te vergelijken met een nieuwere phone die 99% een snellere processor heeft.
Kennelijk een kwestie van driemaal is scheepsrecht. MS heeft het op de mobiele markt diverse malen opnieuw geprobeerd (denk aan de afgeketste samenwerking met Sendo zo ergens rond 2002 waarna Sendo in het Symbiankamp terecht is gekomen en na het faillisement in 2005 nog een rechtszaak tegen MS won), en nu lijkt het eindelijk wat te worden.
Niet te geloven wat een moeite MS in WP steekt. Op deze manier zie ik echt een schone toekomst voor WIndows Phone.
Helaas kan een platform het niet alleen hebben van 1st party support... Het is voor MS minstens zo belangrijk dat 3rd parties software gaan uitbrengen voor WP en Windows RT anders gaan beide platformen het gewoon niet redden.

Ik denk wel dat het goed zal zijn als RT en WP ineen geschoven gaan worden qua app compatibiliteit. In RT is het al zo dat je een app kunt verkleinen naar een kwart van je scherm, op de telefoon zou deze modus gewoon de standaard interface kunnen zijn.
Daarbij heeft WP dus hetzelfde probleem als elk klein OS met weinig marktaandeel. Geen developers die nu vingers er aan branden om daar een App voor te ontwikkelen. De ROI is gewoon te risicovol.

Nu doet Microsoft daar wel wat aan door zelf apps uit te brengen en door 3th party developers een zak met geld voor hun hoofd te houden. Dat helpt wel een beetje.

Maar uit eigen initiatief van 3th party developers zal het echt niet komen hoor.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 29 december 2013 11:41]

Mijnenveger is niet nieuw, die was er ook al voor WP7 :)
Ja klopt, maar das een op zich coole versie met upgrades. Nu zijn er twee versies van Microsoft, waarvan de nieuwste meer het origineel benaderd.
Maar toch speel ik liever op een desktop. Met de 2 muisknoppen die je dan hebt gaat het gewoon een stuk sneller en kan je dus eenvoudiger je tijd scherper stellen.
Om even aan te vullen: er stonden al wel WP7 versies van deze 3 spellen in de store, maar die waren grafisch niet zo sterk als die bij Win8 in de store te vinden zijn. Nu zijn ze dus op beide platformen verkrijgbaar in moderne interface met ook meer opties dan de oude versies. Achievements zaten er al wel in.

Zelf natuurlijk even geprobeert en het zijn prima spellen. Zit leuk in elkaar en speelt lekker weg. Potjes hoeven ook niet lang te duren, dus dat is mooi. Fijn om te zien dat er ook buiten de apps (zoals de gratis Bing apps van laatst) ook weer wat gratis Xbox Live titels verschijnen. De support die MS levert is dan ook uitstekend te noemen.
Gelukkig maar, zonder deze apps zouden er geen andere goede apps zijn in de store! WP8 is echt heel beperkt, en door de wedstrijden die Microsoft voert (zelf al 1x zo'n wedstrijd gewonnen en 2de keer was ik 2de winnaar) worden programmeurs verzameld om zoveel mogelijk apps te maken, wat de kwaliteit ook mag zijn. Microsoft kijkt niet naar kwaliteit tijdens deze programmeerwedstrijden (wat ik heel heel jammer vind).

Ik vind WP8 leuk, maar er ontbreekt heel wat functionaliteit. Kan ik wel aanvaarden voor beginnende gebruikers die niet veel ervaring hebben met een gsm, aangezien het de gsm makkelijker maakt in gebruik. Als programmeur vind ik het leuker om zo veel mogelijke functies te hebben.
Erg overdreven reactie. Er zijn zat prima apps en volgens mij zijn die wedstrijden ergens anders voor bedoelt
Om de windows store te vullen, dat maakt Microsoft tijdens deze wedstrijden ook heel duidelijk.
Nee, om mensen in aanraking te laten komen met WP-development. Dat de eerste apps niet zo heel bijzonder zijn is natuurlijk wel logisch, maar dan is het proces zelf wel duidelijk en is de grootste horde genomen.

Verder zijn er natuurlijk ook wel veel prima apps te downloaden die niet uit wedstrijden komen.
Moet je perse gelijk hebben ofzo? Als ik nu naar de kwaliteit van de apps kijk in de WP store is die toch beduidend lager als die van Android en iPhones. Daarom is het idd heel erg jammer dat MS niet naar de kwaliteit kijkt zoals Shadowser. Ook de WP store staat vol met poep en scheet apps.
Ehm, ik kan hier kijken binnen de Android, iOS en WP stores en kan nou niet echt zeggen dat WP achter loopt. Dat is een fabeltje en gewoon onterecht. Vooral Nederlandse apps verschillen weinig in kwaliteit.
Mijnenveger, dat zat toch al op de mobiele telefoontjes die de Postbank ooit uitdeelde aan klanten die een zeker bedrag hadden overgemaakt op een spaarrekening?
Mijnenveger, dat zat toch al op de mobiele telefoontjes die de Postbank ooit uitdeelde aan klanten die een zeker bedrag hadden overgemaakt op een spaarrekening?
Minesweeper has its origins in the earliest mainframe games of the 1960s and 1970s
Het is dus al wat ouder dan dat ;) En het zat volgens mij sinds 1992 al standaard bij Windows.
Er was wel degelijk al een Microsoft Minesweeper en de rest van Microsoft Studios. Wel tof dat ze alle 3 deze games hebben uitgebracht voor Windows Phone. Ik mis alleen TapTiles nog en dan is de set ongeveer compleet!

Ik vind het eigenlijk jammer dat deze apps niet meer standaard in Windows 8 zitten, het zijn vreselijk vermakelijke games en véél beter dan hun voorgangers uit Windows 7 en eerder.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 28 december 2013 11:28]

"Ik vind het eigenlijk jammer dat deze apps niet meer standaard in Windows 8 zitten, het zijn vreselijk vermakelijke games en véél beter dan hun voorgangers uit Windows 7 en eerder."
Maar ja, hoe krijg je anders mensen in de store ;)

Maar even serieus. Niet iedereen speelt die games, en voor zover ik weet moest je bij Windows 98 in de setup expliciet aanvinken dat je die games wilde installeren (de groep 'Ontspanning' aanvinken)
Beetje vreemd nieuws gezien Microsoft (Studios) al langer een Minesweeper heeft voor WP7(.5) mét XBox achievements en al.
Op mijn WP8 toestel heb ik anders allang Minesweeper :?
Je krijgt reclame omdat je maar moet wennen dat reclame normaal is.

Als op TV or radio de reclameblokken niet verkocht worden gaan ze die weggeven. Beter dat de luisteraar denk dat reclame normaal is, dan dat die plots denkt 'wat veel reclame zeg'.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee