Gebruikers kunnen processor Mac Pro upgraden

Gebruikers kunnen zelf de processor van de nieuwe Mac Pro een upgrade geven. De processor zit in een gangbare socket, wat het zelf verwijderen van de processor makkelijk maakt. Ook kunnen gebruikers zelf werkgeheugen bijprikken.

Dankzij die keuze kunnen gebruikers de door Apple gebruikte processor, varianten in Intels Xeon-lijn, in de toekomst een upgrade geven naar nieuwere versies, zegt Apple Insider op basis van een teardown van OWC. De goedkoopste versies van de Mac Pro, met prijzen vanaf 3049 euro, hebben een quadcore Intel Xeon E5. Duurdere versies hebben een hexacore E5 of varianten van de X5 met acht of twaalf processorkernen.

Terwijl de cpu in een socket zit en vervangen kan worden, geldt dat niet voor de meegeleverde videokaarten: die zijn ontworpen voor in de behuizing van de Mac Pro. Er kan wel werkgeheugen bijgeprikt worden, maar opslaggeheugen kan door de propriëtaire interface niet van een upgrade worden voorzien. Ook het toevoegen van meerdere harde schijven in de behuizing is niet mogelijk. Dat kan wel via de Thunderbolt-poorten met externe opslag.

Apple bracht de Mac Pro vorige week uit. De desktop heeft een cilinder-vorm en is 25cm hoog. Hij is vooralsnog wel te bestellen, maar Nederlanders krijgen hem volgens Apple pas geleverd in februari.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

28-12-2013 • 10:34

198 Linkedin

Reacties (198)

198
177
101
15
1
46
Wijzig sortering
Opvallende keus van Apple. Normaal is het bij hun apparaten niet mogelijk zelf wat te doen en moet de knip ver open getrokken worden. Mooi om te zien dat je nu dus zelf wel zaken kunt upgraden. Eerlijk gezegd had ik dat niet verwacht met deze Mac Pro vanwege zijn unieke design. Een stap in de goede richting Apple, dat mag ook wel eens gezegd worden!

Edit: Kan wel merken dat ik niet zo'n Apple kenner ben. ;) Ik zat meer met mijn hoofd bij de iMacs. Desalniettemin blijf ik het een goede zet vinden dat ondanks dit unieke design het nog wel mogelijk is de CPU en het geheugen te vervangen. :)

[Reactie gewijzigd door Perkouw op 28 december 2013 10:50]

Eh, nee. De Mac Pro stond er juist om bekend dat vrijwel elk component user upgradeable was; niet alleen de processor en het RAM maar ook de opslag en de videokaart. Met dit nieuwe model gaat Apple dus juist de kant op van niet-upgradeable. De upgrademogelijkheden van de processor en RAM zijn ook nog eens beperkter dan voorheen: vroeger kon je dual CPU's plaatsen en had je 8 geheugenslots. Nu ben je beperkt tot één processor en 4 geheugenslots.

[Reactie gewijzigd door Cocytus op 28 december 2013 10:50]

Apple heeft deze move gedaan om de huidige Mac Pro te bekomen. Moest je nog de mogelijkheid hebben om er 2 CPU's in te zetten of nóg meer RAM dan had de Mac pro niet deze opvallende, compacte vorm kunnen aannemen. Tel daarbij op dat het percentage consumers dat koos (of nog zal kiezen) voor 2 CPU's of 8 repen RAM dermate laag is en het is duidelijk dat ze daarvoor geen compromises gaan maken. Ik geloof niet dat er veel mensen zullen zijn die treuren dat ze geen 2e CPU of meer dan 64GB RAM kunnen bijprikken...

Enne, de opslag (SSD) is bij deze Pro ook user-upgradable, stappen staan zelfs aangegeven in de handleiding.
Bron: http://www.mactrast.com/2...ade-ram-ssds-new-mac-pro/

[Reactie gewijzigd door Terrestraeon op 28 december 2013 11:36]

we hebben het wel over een mac pro...
die heeft sowieso een kleine afzetmarkt, en het toestel is zodanig duur dat niemand het eigenlijk wil weg doen na 3 jaar. De meesten geven hun toestel na 3 jaar een upgrade van ram en hdd en doen er dan nog eens 3 jaar mee.

de move die apple heeft gedaan is puur om de gebruikers sneller te dwingen om een volledig nieuw toestel te kopen...
De Mac Pro is voor de professionele markt, niet voor thuisgebruikers. Deze bedrijven vervangen de hele machine zodra hij te langzaam wordt. Je denk toch niet dat een post-productie huis met CPU upgrades gaat zitten prutsen? Na twee of drie jaar gaan ze gewoon de tweedehands markt op.

Veel bedrijven die de doelgroep zijn voor een Mac Pro laten het vervangmoment niet afhangen van hun huidige model maar van of er een nieuw (en sneller) model is. Veel van de bedrijven die nu een Mac Pro 2013 kopen doen hem weg zodra het 2014 model er is. Let maar op de tweedehands markt voor Mac Pro's, binnen een week nadat er een nieuw model uit is worden tweedehands sites overspoelt met het vorige model.

Voorbeeld: mijn broertje zit in de muziek. In tegenstelling tot videoproductie hoeft hij daar niet het snelste van het snelste voor te hebben (en OpenCL heb je minder aan bij geluid dan bij beeld) maar veel geheugen en CPU cores is wel altijd handig.

Hij heeft voor op lokatie een Mac Mini en voor in de studio een Mac Pro. Hij loopt steevast één model achter omdat hij tweedehands Mac Pro's koopt die de videoproductiebedrijven weg doen omdat er een nieuwer model is. Hij houdt dus nu al de tweedehands sites in de gaten om te upgraden naar het vorige model omdat de videoproductiehuizen nu upgraden naar het laatste model. En denk maar niet dat die kast ooit open gaat om iets te upgraden...

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 28 december 2013 12:41]

Deels heb je zeker gelijk, echter een oud relatie van mij deed het volgende: De goedkoopste Mac Pro's bestellen, en deze dan Inhouse bij aanschaf "tweaken" dmv van het plaatsen van extra of zwaardere cpu's, geheugen en GPU's. Dit bespaarde flink wat in de kosten t.o.v. de premiums die Apple rekende op deze upgrades af fabriek.

Tevens doet geen enkel bedrijf dat ik ken machines afschrijven in een jaar en een nieuwe kopen wanneer het volgende model uit komt (volgens mij is dit belastings c.q. afschrijvings technisch ook niet echt handig, maar daar weet ik niet exact het fijne van). Bij de relaties waar ik voor gewerkt heb worden workstations (Apple, maar ook bijv HP/Dell) normaliter vervangen na zo'n 3 ot 5 jaar (performance afhankelijk).

Bovenstaande relatie waar ik het over had gaat nu dan ook een vervanging traject in met 3 opties (waar het voorheen altijd default Apple was), echter zijn zij nu aan het kijken of de beperkingen die Apple nu oplegt (qua modificaties) aan het nieuwe pro model nog wel opwegen tegen aanschaf van HP of Dell workstations (ze hebben wel het geluk dat hun belangrijkste applicaties niet platform gebonden zijn). Ze zijn ook niet de doelgroep waar design boven functionaliteit gaat, behalve in de directie / management / klant ontvangst / presentatie ruimtes, maar daar staan gewoon imac's / MBP's of MB Airs waar een computer nodig is.
belastingtechnisch mag je dit soort apparaten in NL niet in minder dan 5 jaar afschrijven (MAAR: als je het apparaat verkoopt en de opbrengst verrekent met het nog niet afgeschreven deel, mag je het verschil wel als verliespost meenemen)
Na 3 jaar is een MacPro gewoon afgeschreven hoor als hij zakelijk wordt gebruikt. :-). En na drie jaar ( minder dan 100 euro per maand) schuift hij gewoon door naar het bureau van iemand die op dat moment minder capaciteit nodig heeft. Of je koppelt tegen die tijd één of meer externe kaarten via thunderbolt 2.
Voor de goedkoopste versie... ja...
Voor de echte power stations voor op de professionele markt leg je (excl software) gemakkelijk 6000 euro neer.
Om je een voorbeeld te geven:
overlaatst advies gegeven voor iemand in grafische wereld:
huidige toestand:
dual-cpu 6-core geklokt op 2.66 Ghz
8 GB ram
2 Radeon HD 5770
2 * 1TB hdd
oorspronkelijke aankoopprijs was rond de 6000

simpelweg, beide hdd's vernieuws en in raid gezet als tijdelijke data storage, 500 GB SSD erin en RAM geupgrade naar 64 GB.
Machine draait weer super voor nog geen 1000 euro aan componenten.

De meeste mac pro's die je vindt op 2de hands markten zijn van failliete bedrijven, of bedrijven die failliet zullen gaan. Video en graphische industrie heeft het met de crisis vrij zwaar, iemand die zo onbezonnen kosten doet is niet goed bezig...
dan had de Mac pro niet deze opvallende, compacte vorm kunnen aannemen.
De vraag is of dit wel iets is waar de doelgroep om zit te springen.
Natuurlijk zit de doelgroep er op te wachten. De Mac Pro is back en volledig upgradable. Het design maakt deze krachtpatser ongelooflijk stil wat toch wel voor een beter gebruikservaring zal zorgen bij mensen die er dag in dag uit mee moeten werken. Het design maakt hem zeer mobiel wat ook een heel grote plus is.

Ik zie niet in waarom de doelgroep een grote, luide kast zou willen die ook nog eens dienst kan doen kachel tijdens de warme zomerdagen. ;)

[Reactie gewijzigd door monojack op 29 december 2013 11:36]

Het design maakt deze krachtpatser ongelooflijk stil wat toch wel voor een beter gebruiksgemak zal zorgen bij mensen
De geluidsproductie heeft natuurlijk geen enkele invloed op het gebruikersgemak, alleen op de gebruikerservaring.
Het design maakt hem zeer mobiel wat ook een heel grote plus is.
Lang niet zo mobiel als een laptop, je zult toch met je randapparatuur (scherm) moeten slepen.
Ik zie niet in waarom de doelgroep een grote, luide kast zou willen die ook nog eens dienst kan doen kachel tijdens de warme zomerdagen
Dezelfde hardware in een wat ruimere behuizing zorgt echt niet voor meer warmte ontwikkeling....

Daarnaast, ik zeg niet dat kleiner niet handiger kan zijn, maar zo klein als de huidige, een model iets groter waarbij je nog wel een of twee hdd's kan toevoegen had ook handig, stil en redelijk draagbaar kunnen zijn.
Even "gebruiksgemak" aangepast naar "gebruikservaring". Want daar heb je gelijk in maar dat is dus al 1 groot pluspunt.

Je hebt het over de doelgroep en dan kom je af met een laptop? De doelgroep zit bijvoorbeeld in Hollywood en dan hebben we het niet over mobiel zoals in "ik ga effe op mijn Mac Pro werken in de Starbucks". Men kan nu 4 Mac Pro's vervoeren waar er vroeger maar plaats was voor één. Waarom denk je dat de oude Mac Pro handvaten had? De oude Mac Pro werd geroemd om dit design dat de computer zeer mobiel maakte.

Het kleinere design is enkel een pluspunt voor de doelgroep. Ik zie geen reden waarom de doelgroep zou zeggen. Het is te klein dus kunnen we het niet gebruiken.
Ik heb anders een vrij grote kast die ik amper hoor en echt niet veel warmer wordt in de zomer. Kwestie van de juiste onderdelen kiezen.
En in die kast zitten dezelfde componenten als in de Mac Pro?
Nee maar dat maakt totaal geen verschil. Als ik een moederbord met dezelfde cpu's en gpu plaats als de macpro, zou hij net zo stil zijn.
Dat betwijfel ik ten stelligste!
Zijn die Xeons niet op haswell gemaakt? Nieuwe versies (broadwell) gaan niet passen op een haswell socket ;) Dus in hoeverre je een "nieuwe" cpu erin kunt zetten......
Vorige Mac Pro's kon je heel veel vervangen. Gpu's, HDD's, Geheugen en zelfs de Cpu's als je ver genoeg de kast in ging. En bij de Mac Mini's kan je ook het geheugen + hdd zelf vervangen dus bij de desktops zit dat wel snor. Bij de Air's en Retina's, zoals nightwing hieronder aangeeft, is alles zo dun gemaakt dat het wel vast gesoldeerd moet worden om deze mate van dunheid te krijgen.
Geloof dat het wel mogelijk was om bepaalde componenten te vervangen, zoals extra werkgeheugen. Volgens mij gaat het er in het bericht meer om dat bepaalde componenten niet gewijzigd kunnen worden door de vorm van de Mac pro. Aangezien Apple zelf niet de info naar buiten heeft gebracht zullen ze het ook niet toejuichen. Maar zit er misschien naast.
Inderdaad, werkgeheugen kon uitgebreid worden en ook de hardeschijven konden worden vervangen. De uitbreidbaarheid van de hardeschijven heeft het moeten opgeven en daarvoor is een vervangbare CPU in de plaats gekomen. Op zich houdt dit het landschap wel uniform binnen Apple producten: de opslagcapaciteit is een kenmerkend gegeven van het apparaat.
Wel zorgwekkend dat de MTBF van een hardeschijf lager ligt dan die van een CPU of van werkgeheugen, dat betekent eerder (prijzig) onderhoud.
Volgens de Apple Support site kan de gebruiker zelf het Flash geheugen en het werk geheugen vervangen:

http://support.apple.com/kb/HT6061

http://support.apple.com/kb/HT6054
Er zit geen HD in de Mac Pro.
Ik heb zelf een Mac Pro, maar die kan je gewoon aanpassen als je wilt. Sterker nog, het is zeer makkelijk gemaakt. Mooie schuifsysteem voor je DIMMS, kast kan open met 1 hendel, PCI-e toegankelijk.

Voor het nieuwe systeem hebben ze duidelijk gekozen voor 6x TB 2.0. Niet zo snel als PCI-e 3.0, maar goed, daarom zitten er ook zeer snelle video in, daar heb je die snelheid denk ik alleen voor nodig.
Dat is misschien het enige wat je niet meer kan upgraden, maar verwacht er wel 6 jaar mee voort te kunnen.
Zakelijk gezien is een PC afgeschreven in 3 jaar. Misschien bij dure workstations dat je er een jaartje extra aan plakt, maar dan is de garantie sowieso verlopen en ligt de technologie alweer mijlen verder, 6 jaar vind ik persoonlijk erg knap als je dat met een PC doet.
We hebben het hier over een Mac. Die gaan langer mee dan een gemiddelde PC. (Eigen ervaring)
Ja, want je vervangt eerder je harde schijf dan je CPU. In mijn ogen dus een domme zet van Apple. CPU's gaan niet kapot bij normaal gebruik en harde schijven kunnen sneuvelen. Als je CPU vastgesoldeerd zou hebben gezeten, diende je alleen bij aanschaf al rekening gehouden te moeten hebben met wat je met je Mac Pro gaat doen.
Er zit géén harde schijf in de Mac Pro.
Waarom wordt dit negatief gemod ?

Het is helemaal waar het staat zelfs in het artikel: Ook het toevoegen van meerdere harde schijven in de behuizing is niet mogelijk. Dat kan wel via de Thunderbolt-poorten met externe opslag.

Er zit PCIe Flashopslag in, standaard 256GB en geen harddisk.
flashopslag is gewoon hetzelfde als een solid state drive, dat het een PCIe interface gebruikt ipv sata of sas doet er niet echt toe. externe harddisks zijn toch ook nog altijd harddisks, of ze nu via USB, eSATA of TB gekoppeld zijn...
Het is gewoon een populaire kreet van Apple; "De MacPro geeft geen harddisk!" Nee, maar wel een SSD...net zoals alle fatsoenlijke desktops/workstations/laptops.
Niet helemaal. De kreet is niet door Apple geïntroduceerd. Het geeft gewoon aan dat je zonder SATA of SAS controller direct de flash storage aanspreekt als zijnde een PCI device. Je koppelt het direct aan je PCI-e bus en communiceert direct met de RAID controller die de flash geheugens aanspreekt. Daarom is deze FlashStorage gekoppeld aan de PCI-e zo enorm snel. Sommige zelfs al sneller dan de snelste SATA poorten.

Er is een behoorlijk verschil of je een kaart in een PCI-e slot prikt of dat je een SSD via een SATA kabel koppelt aan je SATA controller. Dat is namelijk exact het verschil waar we het over hebben.
Ja, want je vervangt eerder je harde schijf dan je CPU. In mijn ogen dus een domme zet van Apple. CPU's gaan niet kapot bij normaal gebruik en harde schijven kunnen sneuvelen. Als je CPU vastgesoldeerd zou hebben gezeten, diende je alleen bij aanschaf al rekening gehouden te moeten hebben met wat je met je Mac Pro gaat doen.
Een slimme zet van Apple want het zorgt er voor dat men bij aankoop een bewuste keuze moeten maken over de grote van de interne opslag aangezien het enige alternatief externe opslag is. Standaard zit er alleen intern flash in en uiteraard hoe groter hoe duurder. Gezien de prijs van een MacPro en waar zo'n device het meest voor gebruikt word zal praktisch iedereen minimaal 512GB of 1TB bestellen wat fabricatie makkelijker en voorspelbaarder maakt. Daarnaast verkopen ze op die manier meer externe thunderbolt apparatuur waar weinig concurrentie in is vanwege de hoge chip kosten.

Oftewel goed voor Apple, minder goed voor de consument die gewoon 4x 3TB of een stapel SSDs in z'n vorige generatie Mac Pro kwijt kon. De nieuwe MacPro laat weinig opties over 3rd party componenten waar Apple al dan niet indirect hun handen in heeft.

[Reactie gewijzigd door Sorcerer op 28 december 2013 16:35]

Anoniem: 467661
@Perkouw28 december 2013 11:14
Aan de andere kant ben vind ik het ook goed dat nog even wordt vermeld dat niets veranderd kan worden aan de grafische kaarten of het type en aantal interne harde schijven. Als ik het goed heb kon in de nu oude Mac Pro bijvoorbeeld zonder veel gedoe vier SATA harde schijven worden ingebouwd. Als je nu meer opslag nodig hebt ben je aangewezen op Thunderbolt (iets waar Apple vast al rekening mee heeft gehouden). Of er dus daadwerkelijk een stap in de goede richting is gezet valt wat mij betreft te betwijfelen en dan is het hooguit echt maar een hele kleine. Als je upgradeopties belangrijker vind dan een kleine form factor - wat mij persoonlijk voor een workstation die doorgaans niet verplaatst wordt helemaal niet gek lijkt - is dit in ieder geval een computer die ik zou mijden als de pest.

[Edit voor spelfouten]

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 467661 op 28 december 2013 11:19]

Ja daar hebben ze wel op voorbereid. De nieuwe macpro heeft 6 thunderbold aansluitingen (en ze zijn chainable).

Het enige probleem dat ik zie is dat je geen opgeruimd bureau meer hebt. Toen had je 1 kast met alles erin (en als ik het zelf mag zeggen een mooie kast ook). Nu heb je 1 klein ding, maar alles moet er los bij.

Extra harde schijven bijvoorbeeld moeten extern naast je kast liggen.
Aan de andere kant ben vind ik het ook goed dat nog even wordt vermeld dat niets veranderd kan worden aan de grafische kaarten of het type en aantal interne harde schijven.
Zowel de grafische kaarten als de harde schijf zijn losse onderdelen. Niet dat veel bedrijven het zullen doen maar je zou dus nu het instapmodel kunnen kopen en later mogelijk een zwaardere grafische kaart of een grotere harde schijf er in kunnen stoppen.

Je hebt gelijk dat er maar één harde schijf in kan maar dat lijkt me niet zo'n probleem. Dit zijn professionele machines, alle dataopslag staat sowieso extern op een RAID. 90% van deze machines zal worden uitgerust met het OS en één grote applicatie. Sommigen misschien twee of drie grote applicaties maar dan is het wel afgelopen. De workflow is vaak gesegmenteerd dus editing gebeurt op een andere machine (en vaak door een andere persoon) dan de kleurcorrectie etc.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 28 december 2013 13:38]

Het probleem is alleen dat je voor upgrades vast zit aan apple. Nu is de markt voor die specifieke kaarten al klein dus prijzen hoog. Nu wordt die markt nog kleiner omdat het aantal mensen/bedrijven dat wil upgraden niet groter wordt als je het Macpro 2013 specifiek maakt. Hieruit volgt dus dat apple nog meer gaat vragen voor upgrades, gewoon omdat het kan vanwege de kleine vraag. Goed voor apple maar niet zo goed voor jou
Niet helemaal waar. Het klopt voor een aantal nieuwere producten zoals de retina macbook pro's en macbook air's maar daar zit het zo dicht op elkaar dat ze geen andere keus hebben dan het vast te zetten op het moederbord om zo de ruimte te kunnen besparen.

Echter voor imac's en de non-retina macbook pro's kun je iig het geheugen en HDD's vervangen en geeft Apple zelfs handleidingen vrij om aan te geven hoe je dit doet.

Overigens had ik niet verwacht dat je de CPU van de MacPro zou kunnen vervangen, dus ik vind het zeker een goed ding dat Apple dit mogelijk maakt. Van de videokaart had ik het wel verwacht dat die niet te vervangen is, het blijft een speciale formfactor. De diskspace is via thunderbolt te upgraden/vervangen (booten vanaf thunderbolt) en ik denk dat extra graphics kracht straks via thunderbolt te upgraden is.
Bij de 21" iMac van de huidige generatie, dus de dunne versie, kun je niks meer zelf vervangen. Daar zit het display verlijmd met de behuizing en is aan de achterkant geen toegang tot het geheugen. Alleen bij de 27" is er wel toegang tot het ramgeheugen. Dit worden wel steeds meer wegwerpproducten helaas.
Bij de 27" iMac kan de CPU ook vervangen worden, het feit dat het bij de Mac Pro kan is dus geen unicum.

bron: http://www.ifixit.com/Tea...h+EMC+2639+Teardown/17828

HDD, SSD en zelfs GPU kunnen vervangen worden als je écht wilt. Bij Apple computers moet je echter wat meer werk verrichten dan bij een doorsnee pc om toegang te krijgen tot al die onderdelen. Zo is de verlijming van scherm aan behuizing bij de huidige iMac inderdaad een extra barrière.

[Reactie gewijzigd door Terrestraeon op 28 december 2013 11:32]

Ja, tijdelijk want zodra Intel overstapt op een andere socket ben je sowieso de klos.
Dat heb je met Dell en HP vaak ook, zeker de Small Form Factor behuizingen. Dus daarin is Apple zeker geen uitzondering.
Klopt dat het Intel-eigen is en het dus een nadeel betreft dat gewoon markt-breed is. Echter is het upgraden met een nieuw moederbord en CPU (en waarschijnlijk geheugen) bij een PC natuurlijk een stuk goedkoper dan het kopen van een geheel nieuwe Mac Pro (als die er is; het is niet zo dat Apple consequent is geweest met het vernieuwen van het aanbod van de Mac Pro's).

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 28 december 2013 12:59]

Met elke PC, maar er wordt hier ineens gedaan alsof het een godswonder is.
Je bedoelt dat Apple de vervangbare CPU NIET heeft uitgevonden?! Blasphemy! ;)
Anoniem: 434945
@Perkouw28 december 2013 11:02
De ironie is juist dat de Mac pro goedkoper is dan alle onderdelen los.
Dit is lastig te beoordelen aangezien er geen officiele prijs is vastgesteld voor de mogelijke FireGL kaarten. Deze waren op de eerste besteldag nergens vindbaar als PCI-e uitvoerinf, laat staan als "integrated component" zoals in de Mac Pro.

Ook het moederbord ia niet zomaar los te koop en verder zijn bepaalde andere componenten duurder/goedkoper afhankelijk van garantie, compatibiliteit etc.
Probeer maar eens te googlen naar de prijs van de Intel Xeon E5 2697 v2:

http://ark.intel.com/products/75283/

Natuurlijk krijgt Apple en andere PC-bouwers heel veel korting, door grote inkoop, maar als je alleen kijkt naar de prijs van de CPU los zit je al heel dicht bij de Mac Pro prijs.
Wat heeft een 2697 ermee te maken. Het plaatje op T.net en ook op OCW laat standaard een 1620v2 zien die tray nog geen $250 kost, amper 10% van de online prijzen van een instap Pro.

De CPU die je aanhaalt heeft 12 cores ten opzichte van de instap Mac die maar 4 cores heeft; redelijk vanzelfsprekend stijgt de prijs dus naar hoogten van ongeveer $3500. Dat heeft erg weinig te maken met inkoopbeleid.

Zijdelings: MAX3400 in 'nieuws: Google gaat mogelijk eigen serverchips ontwerpen' over hoeveelheden van afname bij Intel. Hou dan even in je achterhoofd dat Apple vorig jaar nog geen 2 miljoen desktops (dus Intel) heeft verkocht.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 28 december 2013 16:42]

Ik heb in een eerder topic al aangegeven dat de Dell 7610 en de HP Z820, beide met hogere specs nog steeds een stuk goedkoper zijn de Mac pro, en dar is veel meer aan uit te breiden want ze zitten normale kasten.

Ja, als je als consument alle onderdelen los koopt tegen een retailpijs ben je duurder uit, dat is logisch.
Natuurlijk kun je een hp of Dell kopen. Wat alleen jammer is dat je vast zit aan Linux of Windows.

Daarnaast gaan bedrijven die deze machines kopen ze echt niet upgraden door een andere CPU in te stoppen. Na drie jaar zijn ze afgeschreven, waarna je een nieuwe koopt.
Anoniem: 271482
@timonb29 december 2013 12:59
En natuurlijk zit je bij dit apparaat niet vast aan OSX 8)7 En het is net zo makkelijk een hackintosh van die andere systemen te maken als linux of windows op die Mac Pro te knallen. De hoofdzaak van mijn opmerking is dat die Apple qua prijs/specs NIET de goedkoopste op de markt is.

CPU zal je ook niet snel upgraden, maar voor geluidsbewerking zou je best een RME/MOTU DSP willen inzetten met een x aantal optische poorten, zal hier extern moeten.

En of het een succes word zal de tijd zeggen, de "Apple cube" was ook niet bepaald een succes.
Het is een teardown van appleinsider.com, het is dus technisch mogelijk maar dat betekent nog niet dat Apple die upgrades zelf zal aanbieden en/of ondersteunen.
Apple kan niets doen tegen de upgrade, je verliest je garantie "that's it"
maar elke chip die je er op prikt werkt gewoon, want er is niets bijzonders aan de chips zelf.
ik heb het over de CPU.
ik denk niet dat cpu upgrades onder de functies staat, heeft apple in het verleden ook nooit toegestaan..

je verliest dus gewoon je garantie, ook omdat de goedkopere versie een simpelere koeler/voeding heeft..

[Reactie gewijzigd door stewie op 28 december 2013 17:52]

Het is niet zo opvallend eigenlijk. De Mac Pro is een laag volume apparaat. Hij is gemaakt voor een specifieke doelgroep, de professionele markt. Vergeleken met veel andere producten zal hij dus in relatief kleine aantallen verkocht en gemaakt worden. Dan is het dus juist belangrijk dat hij heel modulair is om de kosten voor Build-To-Order laag te houden.

Je ziet dat er eigenlijk maar één model Mac Pro is. De kast, moederbord, voeding etc. zijn allemaal identiek. Alles wat er verschilt tussen de verschillende types is dus modulair en kan verwisseld worden: CPU, GPU's, RAM en SSD worden pas op het laatst in de kast geklikt afhankelijk van het model dat ze produceren.

Zo hoeven ze dus maar één productielijn te hebben voor alle verschillende modellen en kunnen ze hun productie (die bovendien in de VS plaatsvindt en niet in China) dus eenvoudig houden.

Verder heeft het ook voordelen voor garantieafwikkelingen natuurlijk. Veel bedrijven die deze machines kopen zullen een drie-jarig support contract afsluiten waarbij al het garantierisico dus bij Apple ligt. Als één van je GPU's doorbrandt hoeft Apple alleen dat kaartje te vervangen en niet de hele machine.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 28 december 2013 12:08]

Maar het is AppleInsider die het zegt, niet Apple zelf. Dit is wel een heel compact ontwerp dus de vraag is of een processor met een hogere TDP ook mogelijk is. De warmteafvoer capaciteit zal ook grenzen hebben (of hij draait gewoon de hele dag in stofzuiger modus).
Normaal gesproken is het juist wel mogelijk zelf onderdelen te upgraden. Bij de nieuwe Macbook Pros en Airs echter niet meer. Dit komt doordat alles zo klein is, hierdoor heeft Apple besloten om alles op ongebruikelijke wijze aan te pakken (ram zit aan het mobo gesoldeerd, SSD is van een raar klein type het scherm maakt deel uit van de behuizing).

Bij de vorige generatie Macbook Pro's kon de HDD en het RAM wel geupgrade worden door de gebruiker, dit wordt zelfs genoemd in de handleiding. Ook de vorige Mac Pros waren upgradable. De wat oudere iMacs ook.

Overigens blijkt de Mac Pro ook niet duur te zijn:
http://www.futurelooks.co...ter-cheaper-pc-diy-style/
http://www.futurelooks.co...ac-pro-via-pc-diy-cheaper

Op Tweakers is eerder al geconcludeerd dat de Retina Macbook Pros niet duur zijn in vergelijking met 'windows' concurrenten.
Ow er waren wel degelijk Mac Pro/PowerMac modellen voorheen upgraden mogelijk was.
Opvallende keus van Apple. Normaal is het bij hun apparaten niet mogelijk zelf wat te doen en moet de knip ver open getrokken worden.
Dat is natuurlijk omdat de gebruikers aan Apple vastgeklampt zitten en maar al te graag betalen voor een computer die er uitziet als een mooie glimmende vuilnisbak (en nu mogen we dat eindelijk zeggen zonder dat het gelijk een troll is :P)
Mooi om te zien dat je nu dus zelf wel zaken kunt upgraden.
De vraag is wat het verschil is tussen "kunnen upgraden" en "mogen upgraden" volgens Apple zelf ;)
Anoniem: 428562
28 december 2013 11:02
Dat de processor in de Mac pro te verwijderen is wil nog niet zeggen dat als je een ander type processor in je Mac pro stopt hij goed zal werken. Het zou me niet verbazen dat Apple een check heeft in de firmware/EFI op het type processor.

Wanneer je bijv. in een Macbook pro een SSD plaatst die niet officieel van Apple afkomstig is wordt de TRIM ondersteuning uitgeschakeld. Standaard grafische kaarten werken ook niet in Mac.

Apple wil niet dat gebruikers zelf hun apparatuur upgraden want dat levert Apple geen dollars op.
Met de afgelopen zes generaties Mac Pro heeft Apple geen checks ingebouwd in de firmware om CPU's te blokkeren. Wat ik wel heb meegemaakt is dat mijn dual quads in een 2007 Mac Pro niet herkend werden, en het OS instabiel werd. Iemand heeft toen een firmware update gemaakt en deze laat het systeem nu al tijden vlekkeloos draaien.

SSD's zijn gelukkig zo op te lossen met Trim Enabler, maar inderdaad heeft Apple dat standaard niet werkend.

Grafische kaarten zijn tegenwoordig een stuk beter te doen. Zo werkte mijn 660 Ti perfect in een Mac Pro uit 2010 zonder enige aanpassingen, maar je moet hiervoor wel een relatief stock grafische kaart hebben. Een MSI Power Edition (die ik heb) werkt, maar andere soms weer niet.

Apple bouwt haar drivers gelukkig relatief breed en vaak werken hele series als er een soortgelijke chip wordt ingebouwd in een Macbook of iMac. Ik denk niet dat de R7/R9 serie zal werken, maar een 680 is nog steeds een hele nette kaart, en ondersteuning voor de nVidia 700 serie zal ook nog komen.

Apple geeft niets om die paar gebruikers die zelf upgraden (we zijn de minderheid), en de professionele modellen zijn meestal makkelijk upgradebaar. Deze trend is alleen niet meer geldig voor de Macbook Pro Retina, maar met dat industriele ontwerp is het ook niet echt mogelijk.
Vanaf Mountain Lion worden allen CPU's met een herkende id ondersteund:) Heb ik zelf ondervonden. Heeft niets met firmware te maken. Is wel te patchen;)
In jouw geval wellicht wel, in mijn geval niet. Dit is niet onverwacht, gezien ik een nieuwe generatie processor in een oude Mac Pro had gestopt. Dit gaat ver onder OS-niveau en had met de instructieset te maken.

Gelukkig was het goed op te lossen.
Hm nou, als hij een uitgebreidere set heeft is dat geen issue. Ik heb wel eens een te nieuwe cpu gekocht en die paste fysiek gewoon niet. Kwestie van de inkeping in de zijkant die voorkomt dat je een te hoge spanning op een low voltage cpu gooit:)
SSD's zijn gelukkig zo op te lossen met Trim Enabler, maar inderdaad heeft Apple dat standaard niet werkend.
De SATA driver van Apple test op de manufacterer string van SSD's, bevat deze string geen "Apple" dan wordt TRIM ondersteuning uitgezet.

Trim Enabler patcht de SATA driver "Apple" wordt vervangen door een lege string. Hierdoor wordt voor iedere SSD die TRIM aan boord heeft TRIM ondersteuning in het OS aangezet.

Het actief belemmeren van andere SSD leveranciers vind ik iets anders dan "niet werkend"
Ach ja, dat hebben meer fabrikanten hoor, wilde laatst een Wifi AC kaartje in mijn 2 jaar oude HP Notebook stoppen, paste prima, maar booten ho maar, deze wifi kaart staat niet op de HP whitelist van hardware....

In een andere BTO laptop deed hij het weer wel prima.

[Reactie gewijzigd door Navi op 28 december 2013 11:14]

Anoniem: 428562
@Navi28 december 2013 11:30
Lenovo heeft ook een whitelist voor WLAN kaarten in het bios. Soms is het mogelijk de whitelist te patchen.

http://forums.mydigitalli...restrictions-mod-requests
Waarom zou Apple dan instructies op hun site zetten hoe je zelf geheugen en opslag kan vervangen ?
Vervangen is geen probleem zolang je maar officiële Apple reserve onderdelen gebruikt.
Dat verwacht ik inderdaad ook. Ik vind het moeilijk te geloven dat Apple dit zomaar toe zou laten, zo zit Apple gewoon niet in elkaar. Volgens mij is iedereen nu blij met een dode mus. Maar, we gaan het zien.
Dat klopt, alleen CPU's waarvan de id in osx bekend is werken volledig:) Anders heb je maar de helft van de cores;)

Maar goed, een beetje tweaker hackt de support voor een willekeurige andere Intel CPU zo in OSX
Kan het niet zijn dat er in osx geen drivers zitten voor afwijkende hardware?
Ze hebben niet zoals windows 100.000.000 drivers aan boord.
Dat de processor in de Mac pro te verwijderen is wil nog niet zeggen dat als je een ander type processor in je Mac pro stopt hij goed zal werken. Het zou me niet verbazen dat Apple een check heeft in de firmware/EFI op het type processor.
Want dat doen ze in hun andere socketed platforms ook? Nee dus.
Wanneer je bijv. in een Macbook pro een SSD plaatst die niet officieel van Apple afkomstig is wordt de TRIM ondersteuning uitgeschakeld. Standaard grafische kaarten werken ook niet in Mac.
Omdat TRIM implicaties heeft qua dataverlies en ze dat risico niet willen lopen op hardware waarmee ze dat niet zelf getest hebben.
Apple wil niet dat gebruikers zelf hun apparatuur upgraden want dat levert Apple geen dollars op.
Makkelijk gezegd maar niet onderbouwd.


Jongens dit is niet off-topic.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 29 december 2013 17:58]

Het ziet er mooi uit maar ik vraag me af hoe het met de koeling zit van de Mac Pro.
The Verge: I love how quiet the machine is. It's impossible to hear over an external hard drive or ambient air conditioning noise, even under heavy loads. The only sign you'll have that it's cooling itself is the gentle rush of warm air coming out the top of the unit, which makes a surprisingly wide and uniform column of wind.

TechCrunch: This, combined with the unique thermal core Apple has created, makes for an incredibly small, quiet professional workstation machine. In testing, I couldn’t hear it unless I put my ear up close, and even then it’s a relatively quiet hum, not even close to the fracas my Retina MacBook Pro makes when it’s doing heavy lifting. It breathes a light exhaust of air through the top, too, which is actually a nice refresher if you’ve been slaving away in Final Cut Pro all day.

MacWorld: Of course, not having traditional hard drives, PCI expansion cards, honkin’-big PCI-card GPUs (graphics processing units—a.k.a., “video cards”), and the like inside does wonders for internal temperatures. But the new Mac Pro also incorporates what Apple calls a unified thermal core. This is essentially a large, triangular, extruded-aluminum frame in the middle of the new Mac Pro that acts as both the structure for the computer and a central heat sink. The inside of the triangle looks like a traditional heat sink, with thin slats to increase surface area. Coupled directly to each of the three sides of the triangle are, respectively, the Mac Pro’s CPU and each of its two GPUs. The result is a single heat sink that services the entire computer. Apple says the design allows the components to share the core’s thermal efficiency, as it pulls heat away from each of those components and distributes it evenly across the core. Even when working hard, the outside of the Mac Pro’s aluminum case feels only warm, not hot—it won’t heat your office like older models.

The new Mac Pro also contains only a single fan. Located just below the top of the cylinder, this fan sucks air up from vents at the bottom of the computer, and over the thermal core to cool it, and then pushes the now-warm air out the ring at the top of the enclosure. Instead of the wind-tunnel-like noise levels you’d sometimes hear with previous Mac Pro models, the 2013 Mac Pro’s fan is generally very quiet. In fact, in normal use, it’s nearly silent: If you put your ear next to the vent on the top, you hear only a quiet hum. (Apple told us the computer produces only about 12dB of noise at idle, and roughly 17dB under load.)
Ik zou graag dezelfde reviews geupdate willen zien na 6 maanden als de computer zich inmiddels vol heeft gezogen met stof en hoe eenvoudig dat zelf schoon te maken is.
Je veronderstelt dat 'ie zich volzuigt met stof en dat is nog niet zeker. Ik heb (o.a.) een inmiddels 6 jaar oude MacPro die dagelijks gebruikt word en die heb ik aan de binnenkant nog nooit schoon hoeven maken, mijn 2 jaar oude pc daarentegen wel. Hetzelfde geld voor een MacBook Pro vs Thinkpad. Zonder hier een harde conclusie aan te willen verbinden lijkt het er wel op dat Apple in staat is om stof zoveel mogelijk buiten de deur te houden.
Ik weet niet wat je met de oude Mac Pro hebt gedaan, maar ik heb er twee gehad, en beide trokken ze stof aan als een [hier een leuk spreekwoord]. Absolute chaos en troep, omdat ze voorin en achterin open zijn en geen stoffilters hebben.

Dat gezegd, Apple heeft dat waarschijnlijk nu wel opgelost. Sowieso is het ontwerp veel beter om stof buiten te houden.
Dat heeft niets met je Mac Pro te maken. Computers zijn statisch geladen, dus het is volkomen normaal dat ze stof aantrekken van over het halve observeerbare universum.

Het grote verschil is dat je een pc nog *kunt* uitrusten met degelijke stoffilters. Bij een Mac is het maar afwachten wat Apple voor je verzonnen heeft.
Je tilt de kap er zo af (1 knop indrukken geloof ik) en dan kijk je recht op het koelblok. Volgens mij is ie ontzettend makkelijk schoon te maken.
Er is een centrale heatsink die alle componenten koelt met een soort grote fan aan de bovenkant. :)
Dit had ik niet snel verwacht, wel vind ik het vreemd dat het opslaggeheugen niet aangepast kan worden.

Al met al een mooie stap van apple!
Anoniem: 84766
@Domih28 december 2013 11:00
Heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het op PCIe zit. Sata is een standaard waar de communicatie over de bus beschreven is. Drivers en chipsets houden zich hier aan. PCIe heeft geen standaard voor data-opslag dus Apple heeft zelf chips en drivers hier voor ontwikkeld. 1 van de eerste PCIe kaarten daar kun je bijvoorbeeld niet van opstarten.
Wat bedoel je met 'opslaggeheugen'? Zowel de SSD als RAM zijn verwisselbaar.

Mac Pro (Late 2013): Removing and installing flash storage
Mac Pro (Late 2013): Installing or replacing memory

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 28 december 2013 11:39]

Wel weer jammer dat de SSD alleen mSATA kan zijn, terwijl aan het plaatje te zien een SATA SSD makkelijk had gepast. Dan zou je zelf nog kunnen kiezen voor een HDD - wat met mSATA niet mogelijk is.

Het geheugen is ECC, dus even bij de computerboer om de hoek nieuwe geheugenreepjes shoppen is er niet bij. Bij ECC is het uitkijken geblazen, want de compatibility tussen geheugen en mobo kun je gerust "zeer strict" noemen.

Dus ja, technisch kan het, maar handig is anders.
Anoniem: 558882
28 december 2013 11:00
Mooie stap van apple? Dit zou niet meer dan logisch moeten zijn, vooral bij die prijs.
Mooie stap van apple? Dit zou niet meer dan logisch moeten zijn, vooral bij die prijs.
Over het algemeen zijn profesionele workstations niet de categorie aan machines waar je zelf in gaat sleutelen. Niet bij Apple, niet bij Dell, of HP of IBM.

Het zou best leuk zijn als mensen eens zouden stoppen alles met de kortzichtigheid van een tweaker ( no offense ) te bekijken omdat niet alles tweakbaar is. Als je tweakbaar wilt koop je compleet andere hardware dan dit. De doelgroep voor deze machine kijkt echter naar compleet andere aspecten, en ik ken genoeg mensen in die doelgroep die hem direct hebben besteld toen het kon.
Verschil is alleen dat bepaalde workstations ook thuis gebruikt worden. Je kan bijv. via Dell of middels zelfbouw een dikke PC thuis hebben staan. Bij Apple kan dat alleen door voor hun workstation-aanbod te gaan.

Dan kun je wel zeggen dat het gewoon het concept niet is. Maar dat maakt het niet minder een nadeel voor een thuisgebruiker die bereid is zoveel geld uit te geven.
Dell en HP workstations kosten met enige regelmaat 15K, dat is niet iets wat thuis gebruikt gaat worden op een enkele uitzondering na. Verwar een highend business pc nou niet met een workstation, workstations kenmerken zich doorgaans door server class CPU's en memory, alsmede firegl of quadro videokaarten (die heel erg geschikt zijn voor een hoop dingen, maar niet gamen)
Ik heb het iig over systemen die voor eenzelfde doel aangeschaft worden als de Mac Pro...
Grote verschil is nog steeds dat Apple zo niet-standaard mogelijke componenten gebruikt heeft, terwijl Dell, HP en IBM volkomen standaard pc-componenten gebruiken. Alleen de kleine form factors en de koelsystemen zijn soms wat onorthodox, maar verder is alles uitwisselbaar met alles.
Dat het werkgeheugen kan worden uitgebreid, had ik enigszins verwacht. Het is een kleine, eenvoudige upgrade en kan ook eenvoudig worden uitgevoerd bij de iMac, Mac Mini en Macbook pro (non-Retina). De CPU-upgrade is wel een verrassing :)
Dit is dan ook een Mac Pro, het vorige model Mac Pro kon je ook de GPU('s) vervangen en harddisk(s) vervangen en bijplaatsen zelfs.
Dure investering die na 2 a 3 jaar totaal outdated is vanwege de niet te vervangen videokaarten. Een onderdeel die sneller outdated raakt dan welk ander onderdeel in een PC dan ook.
Mijn 27" imac uit 2009 (core i7) heeft een ssd gekregen en blaast anders uitstekend mee.
Hij heeft het over videokaarten
Dus en? In mijn iMacs, heb 3 27" modelletjes zijn ze gewoon verwisselbaar:) zijn standaard formfactor:), net als het ram en de cpu:) en dat in een kick ass machine als de pro ze dat niet zijn omdat ze desktop class zijn in mini formaat, tja, dat is de trade off voor het formaat;) de ssd's, het ram en de cpu zijn prima te vervangen en de videokaarten hoef je voor pro toepassingen helemaal niet te vervangen. Het is geen game machine!
Is geen standaard formfactor naast dat Imacs gewoon voornamelijk laptop parts gebruiken. Leuk voor huis, tuin en keuken gebruik. Niet voor professionele toepassingen die normaal op zware workstations draaien.

Videokaarten zijn JUIST belangrijk voor pro toepassingen. Wat dacht je van 3D modelling software, film bewerking, CAD etc.
Ja en worden niet erg veel opgewaardeerd dus is het een lam argument.

Buiten dat zijn er voor de Mac Pro altijd netjes GPU upgrades aangeboden, veel door derde partijen en voor je piept dat het niet kan, ze zijn net nieuw;) zou je je ook kunnen bedenken dat als derde partijen daar in het verleden aan verdienden ze voor deze Pro's misschien ook gewoon weer upgrades gaan leveren?;)
Die worden JUIST opgewaardeerd. Zoals ik al zei. datis het onderdeel wat het snelste outdated raakt.

Naast dat het huidige design dus niet toestaat een andere kaarten te implementeren. Het koelblok is precies gevormt naar deze kaart. En een andere grafische kaart zou dus niet precies dezelfde chip hoogte,locatie, en andere te koelende componenten hebben.

Voorgaande macpro's waren gewoon net zo;as PC's gebouwd met extensie sloten waarin je zelf kon bepalen wat je er in prikte. Dit is dus nu totaal niet het geval. De 2 kaarten die er nu in zitten zijn nog een gebasseerd op de voorgaande generatie van AMD ook. Binnenkort is de nieuwe er en dan is het in 1 klap al lichtelijk outdated.
Ik ken nogal wat mensen die met grafische workstations werken en ik heb bij hen allen navraag gedaan. In geen enkel geval is er bij hen een videokaart opgewaardeerd! Ik baseer me niet op gebakken lucht ;)

Natuurlijk kan je die kaarten wel upgraden. Het is absolute luchtfietserij als je op dit moment, nou die machines net leverbaar zijn en van een eventuele wens tot upgraden, als die al komt, geen sprake is, te stellen dat er geen leverancier, noch Apple, noch een derde partij met een upgrade komt.
En ik werk ook in de grafische industrie en voor werk meer dan photoshop is het wel gewenst.

Daarnaast kan je ze NIET upgraden. Kijk maar naar de teardowns. De koeler is gemaakt voor nadrukkelijk die print plaats en gpu plaatsing.

Voorgaande macpro's hadden standaard pci express sloten waardoor er upgrades gemaakt konden worden. Waren gewoon eigenlijk PC kaarten met een apart bios. Dit is nu niet het geval. Dit zijn custom boards met een koelblok in het middel die contactpunten heeft voor deze specifieke kaarten. Een andere gpu (formaat, hoogte, die size, tilted of niet tilted geplaast etc, is automatisch een ander formaat. Andere plaatsing van andere te koelen componenten zoals VRM's etc.

Doe die roze bril af en informeer je over hoe dat ding in elkaar zit. Zijn al genoeg teardowns te vinden die elke part tonen en hoe deze gemonteerd zitten.
Ik heb geen roze bril op. Er zijn voor voorgaande Mac Pro's GPU upgrades geleverd en dat kan voor deze ook.

Je pis is een beetje azijnachtig als je denkt dat als iemand het niet met je onzin eens is hij een roze bril op heeft;)
Again, je comments laten nou niet echt zien dat je kennis betreft deze systemen heeft en hoe nadrukkelijk deze macpro in elkaar zit. Kijk even naar de Ifixit teardown. Dan anar hoe de videokaarten gemonteerd zijn en dan erna hoe deze aan het koelblok vastzitten. De contactpunten van het desbetreffende koelblok zijn specifiek voor deze printplaten, gpu hoogtes, gpu formaat en plaatsing gemaakt. Een andere gpu PAST dus niet omdat deze contact punten anders zijn, de gpu een ander formaat en waarschijnlijk ook een andere hoogte heeft. Hoe de hell kan je dan zonder het gehele Macpro koelwerk waar alles op vast zit in de Macpro de videokaart vervangen?

Het verleden is geen garantie voor de toekomst, en al helemaal niet als de voorgaande Macpro van een meer traditioneel PC ontwerp met standaard PCI express sloten naar een volledig custom ontwerp zijn veranderd waarbij er geen speelruimte meer is voor varierende onderdelen.

Drink dit glas azijn maar eens.
Je hebt echt geen idee waar je het over hebt kennelijk en dan is het best zielig dat je enige inhoudelijke reactie onzin is.

Succes met je azijn.
Volgens mij ben je gewoon aan het trollen. Kom anders even met technische feiten waarom het volgens jou wel zou kunnen. en dan met nadruk over deze macpro. Want je bent met niks gekomen om je zogenaamde feit te ondersteunen en je mist compleet de technische kennis ook nog eens.
Beste kerel, je kan gewoon een nieuwe add on kaart ontwikkelen (heeft behoorlijke raakvlakken met mijn oorspronkelijke beroep!) met een andere GPU, probleemloos. Als dat iets is wat je niet weet dan heb je of niet zoveel kennis over electronica of je bent zelf aan het trollen gewoon omdat je graag gelijk hebt.
Zie je het nou echt niet?

Het gaat neit om de add on kaart zozeer. Het gaat om het koelblok waar deze tegenaan moet en die gevormt is voor die specifieke kaart die er NU inzit.

Geen kennis van zaken? Ben afgestudeerd IT-er met 2 HBO studies in me broekzak. Waarbij een deel van mij opleiding industrieel ontwerp was. Met een functionele en een te produceren laptop qua ontwerp,chassis en binnenwerk op me naam heb ik wel wat credibiliteit.

Pak ff een paar grafische kaarten die verschillende van elkaar qua chip familie en kijk naar hoe deze gpu's qua formaat, hoogte, plaatsing etc van elkaar verschillen. Je kan toch ook niet de heatsink van 1 videokaart zomaar op de ander schroeven? Alleen als het koelblok ertussen dus aangepast wordt voor de kaart die er dan in komt dan kan het, mits uberhaupt de koelprestaties van het blok toerijkend zijn dan.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 13 januari 2014 20:59]

A: Een IT'er is afgestudeerd in de weetnietkunde en HBO stelt geen zak voor.

B: Het feit dat er een koelblok zit heeft NIKS te maken met het al dan niet kunnen ontwikkelen van een vervanger.

C: Dat jij jezelf credibel acht is fijn voor je en doet niks af aan het feit dat je uit je nek kletst

D: Je laat in het staartje van je reactie precies zien waar je denkwijze de mist in gaat. Als je dat er zelf niet uit kunt halen snap je zelf niet wat je zegt of zit je klem in een tunnel.
[edit: laat maar, is me kostbare moeite niet vast. Je bent erg over het paard getild dat is in ieder geval duidelijk. Veel plezier in je verdere belevings wereld. Arrogant pubertje in het lichaam van een oude vent.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 13 januari 2014 22:00]

Wel zielig dat je elke keer met onzin komt als je inhoudelijk weerwoord krijgt en als je lik op stuk krijgt waar het je persoonlijk maken van reacties betreft je als een slap pikkie naar binnenfloept.

Als je je zielige veronderstellingen en persoonlijke aanvalstechnieken buiten je posts gehouden had, had je die niet teruggekregen. Ik begrijp best dat als je zelf eigenlijk ook al weet dat je onzin uitkraamt je ego het niet aan kan om bakzeil te halen. Succes met die houding, daar word je vast heeeeeeel gelukkig mee in je leven;)
Volgens mij diegene die geen enkele inhoudelijk stukje informatie heeft gegeven ben jij. Geen enkel stukje informatie om het tegendeel te bewijzen op het feit na dat het bij de oude Macpro ook kon.

Een weerwoord is pas een weerwoord wanneer het ook daadwerkelijk wat inhoud heeft in tegenstelling tot als een klein kind nee schreeuwen met niks extra's. Volgens mij spiegels je Imac scherm teveel want je praat overduidelijk over jezelf.
Ach jongen toch. Ik hoef niks te bewijzen net zoals jij niks hoeft te bewijzen.

Jij beweert dat iets niet kan en ik dat het wel kan. Je hebt geen enkele valide reden aan gegeven waardoor het niet zou kunnen en je maakt er alleen maar een verpiswedstrijd van waar niet uit blijkt dat je ook maar ergens verstand van hebt.

Als er nu een videokaart in zit die zonder iets te slopen er uit kan, kan een derde partij iets ontwerpen, ontwikkelen en realiseren dat er weer in kan. Daar is geen argument tegenin te brengen en hoe meer poep je gooit, hoe meer jij jezelf laat kennen als iemand die inhoudelijk niets te melden heeft.
En ik gaf als tegen argument dat de macpro afstandhouders heeft waartegen het PCB gelegd wordt. Deze afstand houders zijn rpecies gemaakt voor de huidige GPU hoogte. Daarnaast zitten er een aantal contact punten die precies de breedte en ligging van de GPU, memory aanraakt. Een nieuwe kaart betekent een nieuwe GPU, Deze GPU is hoogstwaarschijnlijk vanwege een nieuw ontwerp een ander formaat en heeft een andere dikte. Oftewel die afstandhouders kloppen niet meer.De koel punten die nu opengehouden zijn voor de componenten klopt niet meer. Oftewel het kan niet. Tenzij het koelblok in het midden ook vervangen om zo af te stemmen op de te plaatsen kaart.

Een videokaart fabriekant heeft geen invloed op de GPU hoogte en formaat. Dat ligt bij de chip ontwerper. Deze gaat echt geen rekening houden met of het in een Macpro past. Zie hier in een notendop alle tegenargumenten die ik je heb gegeven. Weerleg het of houd gewoon je mond. Dit herhaal ik alleen maar, want heb dit al tig keer eerder gezegd. Dit is een argument.

Een V12 kan je ook niet in een Toyota Aigo. Kan je wel roepen dat je een fabriekant een V12 met een grotere cilinder inhoud kan maken als vervanging, maar natuurwetten kunnen niet opeens omgebogen worden dat iets wat groter is ine en kleinere ruimte past.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 14 januari 2014 14:19]

Joh, je gaat maar door terwijl je kan weten dat je argumentatie niet klopt, wel leuk:)

Alles wat je aandraagt, is mits de GPU substantieel dikker is, gewoon op te lossen en nog heel eenvoudig ook. Nou komt het mooie, substantieel dikker, bij een volgende generatie? Die kans is niet zo groot en ik denk dat je wel weet waarom ;)

Het heeft dus helemaal niks te maken met een V12 in een Aigo en als je dat vergelijk graag wilt maken.... in een BMW 316 (ca 1000KG aan auto) pas gewoon de motor van een BMW 750i! Dat is geheel toevallig meermaals gedaan en gaat zonder enige aanpassing aan de carrosserie en het motorblok. #hoppa

Je kan zoveel natuurwetten er bij roepen als je wilt maar dat heeft hier helemaal toevallig niets mee te maken. We leven niet meer in het stenen tijdperk waar toenemende rekencapaciteit gepaard gaat exponentieel toenemende temperaturen, die nare groei hebben we zo ongeveer gehad en best aardig onder controle.

Nogmaals, het is dus helemaal niet onwaarschijnlijk cq onmogelijk om een vervangende kaart te ontwikkelen met een nieuwere GPU. Of het geheel goedkoop zal zijn? Tja, de vervangende kaarten voor Mac Pro's en überhaupt in het segment waar het over gaat zijn niet goedkoop;)

Fijn dat we de discussie weer even kunnen voeren op inhoud btw. #hulde
Vriendelijek vriend, schroef van een Geforce 580 voor de lol de koeler eraf en doe dit bij een Geforce 680, hoppa zie het verschil. Die is namelijk enorm. Sterker nog. Bij de AMD 6xxx naar 7xxx serie was de chip die letterlijk 2x zo groot.

Dit zijn feiten en kan je niet weerleggen. Een shim ertussen plaatsen is niet de oplossing. Aangezien je gigantisch veel koel vermogen erdoor verliest. Iets wat misschien bij de wel meest warm wordende componenten in een PC een grote nee is.

Je haal valide punten erbij maar die staan hier los van. Ja chps worden kleiner, maar ook complexer, meer reken eenheden, stream processoren etc. De die sizes van gpu's zijn ondanks de verkleining van het fabricerings proces alleen maar groter geworden met vaak zelfs een factor 2. .

en deze hele discussie alleen maar over een friggin videokaart.
Ja mooi heh:) 'en deze hele discussie alleen maar over een friggin videokaart.'

Dat de chip groter is zegt niks. De dikte zegt wel van alles in deze dus nogmaals, er is veel mogelijk, sterker nog, zeggen dat een upgrade niet kan is gewoon onzin. Een shim hoeft niet, een IC kan gewoon 'hoger' gemonteerd worden:) en voeg daar al die valide argumenten aan toe.

Je weet ergens vast wel dat 'niet mogelijk' onzin is als je iets kunt verwijderen zonder te slopen/solderen. Hoe goed mogelijk is wel degelijk iets waar discussie over mogelijk is en met de argumenten die ik gegeven heb kan je zien dat het goed mogelijk is.
Als je echt kennis van IC's had weet je dat het puur hoger monteren niet zomaar kan (druk, interference, multi layers PCB's. Naast dat chips vooral vaak hoger worden, niet lager.

Het kan wanneer de fabriekant van de GPU specifiek voor de Apple specs een GPU ontwerpt. Good luck with that. Mijn gehele punt sinds het begin van de discussie. Apple heeft specificatie voor zichzelf gemaakt waaraan geen andere GPU's zich aan houden, een bepaalde hoogte, een bepaald formaat, een bepaalde plaatsing, een bepaald stroom verbruik. Allemaal constraints die het zeer lastig maken een custom board te ontwikkelen als niet Apple zijnde, vanwege de kosten, vanwege de limieten.

Heb je al aan dit feit gedacht, dat de komende architectuur van AMD tot 100watt meer stroom nodig heeft en een tot 100watt meer TDP heeft aan warmte om af te voeren? Al ouden dus de chip size verandering geen probleem zijn, al zouden ze precies de gpu kunnen plaatsen op de locatie waar deze contact moet maken op de heatsink etc. Dan nog kan je deze niet gebruiken. Helemaal niet x2.
Ach kom op zeg. Bepaal jij nou wat de kenmerken zijn van iemand met kennis van electonicacomponenten? Serieus?

Het is echt jammer want je diskwalificeert jezelf als serieus gesprekspartner op deze manier.

A: Ik weet waar ik het over heb en je argument van chips die hoger worden is gezien de realiteit, onzin.

B: er hoeft geen GPU specifiek voor Apple ontworpen te worden, die veronderstelling rust op je eerdere incorrecte bewering

De hele rest is flawed logic.

Als je gelijk zou hebben zou ik je dat zeker gunnen, gezien je inspanning en je hebt het alleen niet en elke keer als je vast zit dan komt het er op neer dat ik er geen verstand van heb en verzin je noninformatie om je hypothese te staven. Kom op, je kan echt wel beter dan dit.
serieus, heoveel gpu's heb jij in je handen gehad de laatste jaren? Van heoveel heb jij hiervan de koeling afgehaald. Er is een reden ervoor waarom videokaart bouwers elke kee rhun koelers herontwerpen voor een GPU. en niet zoals jij zegt de chip iets hoger plaatsen zodat de hele produtie lijn van koeling ook voor een nieuwer model gebruikt kan worden.

De chip die van vele gpu's is inderdaad namelijk wat hgoer geworden. Namelijk vanwege de grotere pin layout onder deze chip.


Maar blijf er maar in geloven. Heb wel genoeg van deze discussie gehad.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 16 januari 2014 17:51]

Veel, ik heb de laatste jaren veel GPU's in handen gehad en ik heb verstand van ontwerp, specifiek op het terrein dat hier relevant is:)

Je mag het zat zijn want we worden het niet eens en om te beginnen is je uitspraak 'kan niet' onzin.

[Reactie gewijzigd door bozotheclown op 18 januari 2014 08:39]

"Pro" (extreme workstations) zouden juist videokaarten moeten hebben die superieur zijn aan game videokaarten omdat ze gebruikt gaan worden voor 3D modelling en rendering en andere grafisch zware zaken.
Zie mijn reactie op Rin
Dus?! Alsof wat er nu in zit slappe hap is? En ze zijn net nieuw dus een upgrade, als al gewenst, is nu volkomen irrelevant. Daar komt bij dat ik de mensen die hier blèren dat je niet kunt upgraden, er van verdenk dat ze allen niet mensen zijn die gebruik maken van de toepassingen waar we het over hebben dus alle commentaar is luchtfietserij.
Thunderbolt video kaarten.
Is neit de oplossing. De doorvoersnelheid haalt bij verre niet de doorvoer snelheid van een 16x PCI express slot, niet eens van een 8x. Dus je hebt een enorme bottleneck.
Dit geeft het wel goed weer:
http://tweakers.net/ext/f/8Mnl6boRTeZk0G8lPiuqOoBf/full.png

Wel mooi dat je de processor kan upgraden en deze niet via Apple te hoeven kopen. Natuurlijk wel slechter in vergelijking met de vorige mac pro.
Vraag me ook wel af wat de geluids & warmte productie is als je die 2 grafische kaarten & processor echt eens laat werken.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 28 december 2013 11:19]

Sja, je zou haast een pc willen waarbij je keuze hebt uit 37810934 kasten. Maar dat kan alléén bij Apple niet :)

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 30 december 2013 13:26]

Fijn dat het een socket is - maar als ze doen zoals bepaalde fabrikanten - dan kan je veel blokkeren in vb. firmware!
zoals het gewoon hoort, netjes Apple!
Niet netjes Apple, normaal Apple
Nee, netjes Apple! Hij is nl ook vrij goedkoop als je naar de specs kijkt!

Wil je dit nabouwen dan ben je niet snel goedkoper uit!
Anoniem: 512552
@Daejji29 december 2013 13:09
Ja, koopje. Ik ren meteen naar de winkel en verhoog mijn uurprijs met €50,00!
Kom op zeg...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee