Vernieuwde Mac Pro ligt vanaf donderdag in de winkel

Apple heeft aangekondigd dat de nieuwe Mac Pro vanaf donderdag 19 december te koop is. Het goedkoopste model, dat is voorzien van een 3,7-GHz quadcore Intel Xeon E5-cpu en twee AMD FirePro D300-videokaarten, kost 3049 euro, terwijl een sneller model 1000 euro meer kost.

De nieuwe Mac Pro is opgetrokken uit een 25cm hoge aluminium behuizing en is daarmee aanzienlijk compacter dan vorige modellen. Ook claimt Apple dat het ontwerp zorgt voor een efficiënte airflow ter koeling van het systeem. De Mac Pro met een prijskaartje van 3049 euro heeft een Intel Xeon E5 quadcore-processor met een kloksnelheid van 3,7GHz en een turbo boost van 3,9 GHz. Ook zijn twee AMD FirePro D300-gpu's met elk 2 GB vram aanwezig, inclusief 12GB ecc-ddr3-werkgeheugen en een 256GB ssd.

Een Mac Pro met een prijskaartje van 4049 euro biedt een snellere hexacore Intel Xeon E5-processor die is geklokt op 3,5GHz en een turbo biedt van 3,9GHz. Ook zijn de AMD-gpu's geüpgrade naar FirePro D500-grafische processors met elk 3 GB vram. Het werkgeheugen bedraagt 16GB.

Optioneel levert Apple tegen meerprijs ook Xeon X5-cpu's met acht of twaalf rekenkernen. Ook kan er tot 64GB ram in een Mac Pro worden geplaatst, evenals upgrades naar een AMD FirePro D700 met 6GB vram en ssd's met een opslagcapaciteit tot 1TB.

Apple zal de nieuwe Mac Pro-modellen vanaf donderdag 19 december te koop aanbieden via zijn website, de Apple Store en resellers.

Apple Mac Pro 2013 Apple Mac Pro 2013 Apple Mac Pro 2013 Mac Pro 2013

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

18-12-2013 • 15:19

258 Linkedin

Reacties (258)

258
225
147
17
0
39
Wijzig sortering
Waarom valt iedereen voornamelijk over de prijs? Ja hij is enorm stijl, maar voor dit bedrag krijg je een enorm kleine machine met enorme rekenkracht, de prijzen van deze hardware los komen aardig in de buurt van de machine zelf! Niet alle hardware kan ik vinden in de pricewatch maar met vergelijkbare (iets lager of iets ander type) kom ik alleen al het volgende tegen

Intel Xeon E5-2695 v2: 2020,- (iets lagere type dan de 2997 v2 die standaard erin zit)
AMD FirePro W7000: 687,95 (vergelijkbaar met de AMD D300)
AMD FirePro W8000: 1291,- (vergelijkbaar met de AMD D500)
Sapphire FirePro W9000: 2822,- (vergelijkbaar met de AMD D700)

En dan is het geheugen en alles nog niet eens meegenomen en van de videokaarten zitten er altijd minimaal 2 van in dacht ik.
Die CPU's in de mac pro zijn wel teruggeschroefd (wellicht door het formaat & warmte ontwikkeling) en dan kom je op nog stijlere prijzen eigenlijk..
zie http://architosh.com/2013...0-anyway-we-have-answers/
Ik kan het geheugen niet vinden de Pricewatch. Het instapmodel komt met drie reepjes van 4GB DDR3 ECC 1866. Volgens [url=hhttp://www.memory4less.com/m4l_itemdetail.aspx?itemid=1473932740&partno=708633-B21]deze site[/url] zit je dan richting de $300 ex. BTW per reepje dus $1200 in totaal. De duurste configuratie heeft 64GB (vier reepjes van 16GB) RAM dus dat loopt flink op.

Er zitten inderdaad altijd twee videokaarten in. De grote snelheidswinst ten opzichte van de voorganger haalt deze machine niet dankzij de CPU (die is geloof ik maar 20% sneller) maar dankzij twee GPUs die met OpenCL veel van het zware rekenwerk overnemen van de CPU.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 18 december 2013 16:44]

Zoals altijd...

Deze machine is niet Apple's desktop. Het is niet eerlijk om deze te vergelijken met een zelf-bouw PC. Jouw zelfbouw-PC is goedkoper en sneller voor gamen.

Ja hij heeft een bizar ontwerp. Nee er zit geen SATA op. Ja hij is erg duur.

Dit is een workstation en hij is niet bedoeld voor consumenten. Er zitten een hele boel dingen niet op of in omdat Apple een bepaald idee heeft voor de toekomst van workstations. Dit is niet zoals je gewend bent van deze machines, maar hij is ook niet voor iedereen bedoeld. Het feit dat dit ding een achtste van het formaat van de vorige Mac Pro is, en er nog steeds twee workstation GPU's en maximaal een 12-core CPU in kunnen is een prestatie. Dat maakt hem niet minder duur, maar wel bijzonder.
Buiten het type hardware is een vanaf prijs van 3049,- denk ik reden nummer 1 om dit niet als consumenten desktop te zien maar workstation. Je kan voor dat geld uiteraard met zelfbouw een snellere PC bouwen maar dan zit je weer met garantie en niet iedereen wil/kan dat.

Ben wel benieuwd hoe dit apparaat in elkaar steekt, in ieder geval een ontwerp wat eens afwijkt van de standaard schoenendoos. Alleen dat glossy is voor de werkplek niet echt heel handig.
Check dit fimpje (inmiddels al weer een jaar oud) maar eens uit: http://www.youtube.com/watch?v=IbWOQWw1wkM
Erg mooi om te zien hoe dat ding wordt gebouwd.
Niet overdrijven he, 2 maanden oud ;)
verdraaid gelijk zat er ff jaartje naast ;)
In een enterprise omgeving, waar je dit soort machines wel vaker gebruikt, ben je niet op zoek naar iets bijzonders maar gestandaardiseerd, zodat je eigen IT departement het nodige kan doen als software boer X of Y de volgende dag aankomt met een update waarvoor je een iets ander systeem nodig hebt, dan sta je niet te springen als bedrijf om plots een volledige nieuwe Mac Pro aan te schaffen.
In een enterprise omgeving gebeurt ook heel erg weinig ad-hoc zoals jij het beschrijft. Als enterprise IT afdeling bereid je zaken goed voor en ga je niet van de een op de andere dag even een 'update waarvoor je een iets ander systeem nodig hebt' introduceren.
Het enige probleem wat je aan zou kunnen dragen is dat je zelf waarschijnlijk heel erg weinig aan deze machine kunt veranderen (CPU's vervangen e.d.), maar ook dat is geen valide argument imho.
Extra grote en snelle data opslag toevoegen in de vorm van (SSD) RAID? Dat is iets wat toch in veel workstations relevant is, en hier vrijwel onmogelijk is. En je hebt geen gestylde workstation, om er dan een lelijke stapel externe schijven aan te hangen.

Dan liever een normaal gestylde workstation, waar je gewoon ruimte binnenin hebt.
Extra grote en snelle opslag toevoegen kan met Thunderbolt :)
Als je in een enterprise omgeving werkt moet je ook je workflow delen met andere mensen. Een Shared Storage zoals een SAN is dan ook nodig.
Lokaal grote hoeveelheden storage? Klinkt niet heel erg enterprise imho. Dat word door de backend geregeld en staat, zoals Hennie-M al aangeeft, normaal gesproken op een SAN.
Tegenwoordig heb je meestal voldoende aan een SSD voor je OS en misschien wat tijdelijke, flexibele lokale opslag.
Ik denk ook dat je Apple onderschat als je denkt dat ze geen onderzoek hebben gedaan naar de manier hoe hun producten worden gebruikt.
Want je kan zelf ook geen xeon & FirePro's kopen?
Een workstation die je zelf koopt/installeert, kan je helemaal naar je eigen noden maken.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 18 december 2013 15:26]

Een workstation die je zelf koopt/installeert, kan je helemaal naar je eigen noden maken.
Ik ben nu even te lui om alles weer samen te stellen, maar heb het een poosje geleden gedaan en je zult nog schrikken van de totaal prijs. De componenten voor workstation-class PC's zijn gewoon enorm duur.

Met de Mac Pro van 3 generaties terug ofzo toen die net uitkwam kon ik b.v. absoluut niet zelfbouw het goedkoper krijger. In veel gevallen was de Mac goedkoper! Scheelde niet veel, 100 € ofzo, maar toch.
Het gaat me eigenlijk niet direct om de prijs, maar om de customisation zodat je de perfecte workstation hebt voor je eigen noden.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 18 december 2013 16:52]

Je kan toch nog steeds customizen? Wat wil je nou?
Waarom kom je elke keer weer naar een Apple thread om je gal te spuien?
Als jij lekker wil customizen, dan doe je dat toch lekker. Dat kan toch?
Ik ga gewoon voor een systeem waarvoor Apple zorgt dat het allemaal feilloos gaat werken. Dat scheelt me weer 1 à 2 dagen werken en heb dan al de helft van de machine terugverdiend.
Apple fanboy x)
meer heb ik tegen zo'n mensen niet te zeggen, als je een prefab wilt dan is Apple alsnog de duurste en zeker niet de beste. Je betaalt gewoon voor de naam.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 21 december 2013 13:13]

Toch gezonder om een fan van mooie producten te zijn, dan iemand die op vrijwel alle Apple threads hele betogen in loopt te typen dat er betere producten zijn.
Ja, het goedkoopste model komt al met $1200 aan videokaarten en $300 aan CPU. Voor het duurste model is de CPU ruim vier keer zo duur. En dan natuurlijk ECC geheugen wat een stuk duurder is dan gewoon geheugen. Goedkoop zal het nooit worden.
Ik beweer niet anders. Maar je kan dat niet in een kast stoppen die ook maar in de buurt van het formaat van deze komt. De hoogte is net iets meer dan die van een Firepro, en de diameter is ongeveer twee keer zo veel als een Firepro. Een mITX-systeem is ongeveer vergelijkbaar qua grootte, maar dit systeem propt vier geheugensloten, een Socket 2011 moederbord en een tweetal high-end GPU's in dat formaat. Dat doet geen enkel mITX-systeem.

Als je daar niet om geeft, dan is dit niet het systeem om te kopen. En ik raad ook weinig mensen aan zo'n systeem aan te schaffen, zelfs professionals niet. Maar het is een volledig uniek systeem dat bepaalde voordelen heeft die nergens anders te zien zijn, zelfs als het onzinnig is voor de meeste mensen.
En dit ding hoor je niet, dus je kunt er de hele dag naast werken. Zet maar eens 2 snelle videokaarten in een normale kast. Je wordt gek.
Voor een pro is dit geld er zo uitverdiend.

[Reactie gewijzigd door SoloH op 18 december 2013 20:21]

Ik heb 2x Asus DirectCU 7850, en ze zijn fluisterstil.
Dat zijn mid ranged kaarten en zijn enorm groot.
Maar goed. Als je ernaast wil werken dan heb je zoiets wel nodig, toch?
Ja dat kan je, maar je krijgt het zelf niet in zo een kleine formfactor. Maar als je de gebruikte onderdelen los koopt ben je niet heel veel minder kwijt dan wat Apple ervoor vraagt...
ik vind het wel een geinig ontwerp. Ben wel eens benieuwd naar de effecten van de koeling. Als het daadwerkelijk zo efficiënt is als ze beweren, zie ik dit nog gebruikt worden voor desktop modellen
Als het daadwerkelijk zo efficiënt is als ze beweren
In principe wil je van alle warmte producerende onderdelen alle warmte zowel in de vorm van geleiding als convectie als straling kunnen afvoeren.
Daarnaast wil je voldoende capaciteit om te koelen, dus je wilt voldoende koelribben en een geleidend frame. Wat nou als je alle koelelementen met elkaar verbindt, in plaats van zover mogelijk bijelkaar vandaan plaatst? Zou de warmte door geleiding dan niet sneller verdeeld worden? Het lijkt erop dat je de koelcapaciteit zo kan spreiden. Dat klinkt wel positief, toch? Maar is het afvoeren van deze warmteenergie door convectie daarmee niet minder efficient geworden? Zit er ergens een optimum?
Welke thermodynamicus verlost ons?

[Reactie gewijzigd door mrlammers op 18 december 2013 17:10]

Je was me voor, well said!

Hij is wat duur, maar dan heb je voor professioneel gebruik ook wel echt wat in huis.
Hij is wel te vergelijken met een zelfbouw PC. Want ik bouw mijn workstations zelf..
Je kan niet zomaar een aaname doen dat iedereen alleen maar game zelfbouw pc's maakt,
Tweakers heeft zelfs onder andere workstation BBG's gehad..

Verder vind ik deze mac super mooi en zou ik een trendy design office hebben waar veel klanten over de vloer komen dan zou ik dit apparaat zeker op elk bureautje willen hebben.

Maar zo'n enorme prijs moet echt te rechtvaardigen zijn vooral in deze tijden, voor 2000 heb je een vergelijkbaar zelfbouw machine de rest kun je investeren in mss een paar plugin's voor 3dsmax o.i.d.
O ja?

Met 6 Thunderbolt 2 poorten? En PCI-Express SSD?

Zelfs met de 'standaard' onderdelen achterwege gelaten ga je dit alles voor die prijs moeilijk in 1 kast krijgen. Het feit dat je hem dan ook alleen nog maar uit de doos hoeft te halen en aan te zetten is dan nog niet eens meegenomen.
Apple kennende schroef je een vergelijkbaar systeem in elkaar voor 2k al zal de behuizing wat meer ruimte in beslag nemen (micro-atx).
Probeer het maar eens, met alle componenten het zelfde (dus niet opeens de goedkopere desktop CPU gebruiken) ;) Ben benieuwd.

In vorige topics over precies dit onderwerp was het dikwijls nog verdraait lastig, en als iemand dan goedkoper leek te zijn was weer iets essentieels vergeten.
goedkoopste is 3049 euro: https://www.apple.com/benl/mac-pro/specs/
http://tweakers.net/pricewatch/bestelkosten/524780
- ook Xeon E5 Quad op 3,5-3,9Ghz met 10MB cache
- ook 12GB DDR3 ECC 1866Mhz
- 2x FirePro W7000 4GB, volgens http://architosh.com/2013...0-anyway-we-have-answers/ zijn die D300 firepro's wellicht een lager geklokte versie van die W7000's
- 240GB M500 SSD met security features als power caps (zie ook: CiPHER's Storageblog: SSD betrouwbaarheid)
- mobo met ook 2x gigabit ethernet & ac wifi (& natuurlijk meer andere opties door het grotere formaat)
- goede gold seasonic voeding
- Fractal Design Define Mini µ-atx behuizing (kan je zelf kiezen natuurlijk)

voor 2400~ euro
Het gaat hier om een PCI-E SSD, dus een pricewatch: OCZ RevoDrive X2 PCI-Express SSD 240GB
Revodrive is een eerlijkere vergelijking voor de SSD.

Dat gezegd zijn de W7000 videokaarten iets sneller, dus ik denk dat je om zo'n 2600 euro uit zou komen voor zelfbouw.
Het is natuurlijk maar waar je zelf nood aan hebt natuurlijk, heb je raw speed nodig van je SSD of heb je liever meer veiligheids features zoals bij de M500. :)
En dat is nu net iets wat je kan aanpassen bij zelfbouw.
En zelf bouwen en testen (misschien wil je er wel 10 kopen voor een onderzoekslab) kost vele uren. Uren kosten geld. Mijn uren zijn in ieder geval duur. Dan bestel ik liever voor een beetje meer een geteste bewezen computer die ik uitpak en direct aan het werk zet.
dan zou ik eerder naar een ander merk gaan kijken waar ze deftige garantie geven..

"Je Mac Pro wordt geleverd met 90 dagen gratis telefonische ondersteuning en één jaar beperkte garantie" }:O

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 18 december 2013 20:15]

Zelfs met 400 euro aan extra applecare ben je goedkoper uit. Een goede editor kost 1000 euro per dag op klus. Als je een dag niet inzetbaar bent omdat je een instabiele driver aan het troubleshooten bent heb je het al terug verdiend.
Voor de maxed-out versie is het nog knap lastig. Hier heeft men het ook geprobeerd: http://www.futurelooks.co...tter-cheaper-pc-diy-style
Mja, qua prijs is die laatste zeker een goede prijs, maar die form factor is best belachelijk eigenlijk:
http://cdn2.wccftech.com/...-2013-vs-mac-pro-2012.jpg
6 core Intel Xeon E5 met 12 MB L3-cache en Turbo Boost tot 3,9 GHz
€539

16 GB (4x 4 GB) 1866-MHz DDR3 ECC-geheugen
€119

Twee AMD FirePro D500 grafische processors met elk 3 4 GB GDDR5 VRAM
€2596

Da's €3254...

...en dan moet er nog een moederboard bij, voeding, kast, SSD/HDD, koelers...
Hmm... ik vrees dat je dat niet redt met losse onderdelen idd...
je redt dit wel hoor..
moederbord met 2x gigabit & ac wifi heb je voor 315 euro
goede behuizing aan 85 euro
deftige voeding aan 70 euro
goede M500 ssd aan 125 euro
= 3850 euro
en waar wil je die D500 firepro's halen? die zijn exclusive voor Mac Pro ;)

Als je http://architosh.com/2013...0-anyway-we-have-answers/ checked dan kun je de W8000 nemen en eigenlijk is die nog een stuk sterker dan deze D500's volgens hen.
"Amazon has the W8000 retailing at 1,308.USD. Apple is providing roughly two of these or just about 2,500.USD of GPU value. But because of the strategic decreases as noted above the real value Apple is providing may be much closer to just under 2 grand."
je redt dit wel hoor..
Dat zou mooi zijn. :)
en waar wil je die D500 firepro's halen? die zijn exclusive voor Mac Pro
Check. Voor de prijsstelling ben ik inderdaad uitgegaan van een W8000.
De Firepro D500 is een aangepaste W8000.

Het is zeker dat de D500 gebaseerd is op de Tahiti. Hij heeft een 384-bit bus in plaats van 256-bits en daarmee meer geheugenbandbreedte.
De D500 heeft 1525 Stream Processors in plaats van 1792 en 3 GB Vram GDDR5 in plaats van 4.
Het lijkt slim gekozen door Apple en de prijsstelling is volgens de fora vergelijkbaar.

[Reactie gewijzigd door mrlammers op 19 december 2013 11:21]

Anoniem: 16328
@eL_Jay18 december 2013 15:31
Zelf een systeem samenstellen met 6x Thunderbolt is in elk geval niet mogelijk :P.
Anoniem: 156408
@eL_Jay18 december 2013 16:09
Yup, zit al enkele weken te wachten tot het available in december weg is :-)
OSX is Darwin en Darwin is afgeleid van Unix en niet van Linux.
(zelfs BSD klopt niet ;) Darwin is XNU en XNU is gebaseerd op Mach. En daarbovenop zit de geleende en erg aangepaste POSIX API van BSD. Het is geen BSD en ook niet gebaseerd op BSD. Hooguit wat onderdelen geleend O-) )

@Redsandro:
OSX is van Apple en door Apple ontwikkeld. Gebaseerd op Opensource technology. Is dat andermans gratis software? Daarnaast levert Apple nog een behoorlijk steentje bij aan de opensource community en deelt de ontwikkelingen aan de open source delen van de kernel ook met de community.

[Reactie gewijzigd door 0vestel0 op 18 december 2013 16:03]

Uhm, nee hoor. Check de stamboom van Unix maar. Het is wel zeker afgeleid van onder andere BSD. Waarom denkt iedereen dat het anders is? :?
Het blijft een mooie machine, als ik het geld ervoor (over) had zou hij hier wel komen te staan. Maar voor alleen het ontwerpen van covers/internet etc is het pure overkill.
Die Xeon's zijn inderdaad al heel duur, ik geloof dat er al eens iemand een poging had gedaan om iets gelijkaardige in elkaar te zetten en het scheelde kwa prijs niet heel veel. Maar dat zie ik ook met de rMBp's ze zijn duur maar bij Dell/Hp/etc vind je ze niet echt heel goedkoper of er is ergens anders op bezuinigd door die bedrijven te voordeel van de rmbp.
Dat zal hier precies zo zijn denk ik. De vormfactor is zo ie zo al niet te krijgen, en als je dan maar een 1 tot 200 euro scheelt zullen veel designers/ontwerpers overstag gaan en toch de Mac aanschaffen vanwege het 'wow' effect.

Ik vind dat Apple nog altijd veel doet aan innovatie, niet altijd meer met iets heel nieuws komen maar de producten die ze uitbrengen zijn toch best erg gaaf en altijd een mooie doorontwikkeling of juist een nieuwe lijn componenten.
eerder al 600 euro verschil bij de goedkoopste van 3049 euro.. (SmokingCrop in 'nieuws: Vernieuwde Mac Pro ligt vanaf donderdag in de winkel')
600 euro extra voor een kleine formfactor is best wel veel, niet?

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 18 december 2013 17:09]

Ook de thunderbolt poorten en kun je ook 3 4k schermen aansturen met die configuratie?
Natuurlijk kan het goedkoper, maar vaak bezuinigen bedrijven dan toch ergens op waar Apple dat niet doet.
Ik zie niet in waarom je geen 3x 4k schermen zou kunnen gebruiken met de W7000 firepro kaarten. Ze hebben gewoon display ports & op de website staat er bv het volgende:
"You can now unleash your creativity by tapping into the immense power of the latest AMD GPUs and Accelerated Processors using open standards technology and get lighting fast results when working with your content, in HD, 4K and beyond."

Het enige is idd dat je geen thunderbolt poorten zult hebben & met een grotere behuizing zal zitten (dat laatste vind ik niet direct een negatief punt ivm geluid & koeling & upgrade-ability).

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 18 december 2013 18:04]

Oke, duidelijk! dan ben je inderdaad goedkoper uit om het zelf te knutselen in vergelijking met de goedkoopste.
Toch vind ik het een heel mooi ding en innovatief in de vorm-factor, alles wat ze in dat kleine ding hebben gestoken krijgen niet veel andere voor elkaar, of denken eraan het te doen.
je vergeet de prijs van software (OS, office pakket, audio + video bewerkings pakket)

Windows 8: 85€ voor een OEM licentie
Office 2013: 135€ voor een studenten licentie

Dat is 220€ dat erbij komt.

Kiezen we voor een Windows 8 pro en een normale office 2013 licentie:

126€ + 269€ = 395€

De prijs van support zit er ook niet bij.
Tijd om alles uit te zoeken, te kopen, inéén te knutselen, OS + drivers installeren. Als tweaker doe je dit laatste natuurlijk met plezier :) Maar de mac pro is geen computer voor tweakers maar voor de audio en video professionals

Het OS, en de rest van de software, kan met gemak één van gpu's te gebruiken puur voor berekeningen. (de OpenCL en Grand Central Dispatch API's zijn in combinatie met Objective-C blocks heel makkelijk te implementeren in je applicatie). Hierdoor ga je naar mijn mening in een Windows omgeving minder software hebben die optimaal gebruikt maakt van je hardware. (De Adobe reeks zal dit wel doen, veel andere applicaties zijn tegenwoordig nog altijd single threaded)

De software kost heb je misschien allemaal niet nodig en doe je het via de illegale weg, maar je moet het er wel bij plaatsen als je een correcte vergelijking wil doen.
Wie zegt er dat je Office 2013 moet kopen? :/
en welke support? Ze geven je 90 dagen support via telefoon & 1 jaar garantie.. (wat trouwens 2 jaar moet zijn volgens Europese wetten)

en qua software kan je altijd voor elk OS wat zeggen.. voor hetzelfde geld kan je alles via een linux variant doen en alles met open source programma's..
je moet niet, maar als je een prijsvergelijking wil maken moet je office erbij nemen want bij die mac pro krijg je het apple office pakket (en anderen) erbij

en ivm linux software, ik werk fulltime met linux, voor m'n domein is dit het best mogelijke OS, maar voor het domein waar de mac pro voor bedoeld is totaal niet. Dus is het OS ook belangrijk in de kostprijs

support: wel die 90 dagen
Waarom begint het instapmodel met twee videokaarten? Zo wordt laagste prijs dus onnodig hoog, of worden goedkopere opties mogelijk later aangeboden? Net zoals in de automotive: eerst de zwaarder motoren en na een tijd krachtbronnen met minder kW's.

Edit:
Misschien omdat Apple 4k vanaf het begin beschikbaar wil hebben:
4K performance that’s nothing short of spectacular.

Work pixel-for-pixel in 4K without slowing down, thanks to dual AMD FirePro workstation-class GPUs and the latest Xeon E5 processors in Mac Pro — a merger that delivers the breathtaking capability to run three streams of 4K video at once (or many more streams of HD video). Combine that with the power to drive up to three 4K displays, process effects in real time, and even edit 4K multicam clips, and you have a video editing powerhouse.
http://www.apple.com/mac-pro/performance/
Hhmmm, op de Amerikaanse site is de instap USD 2.999,99 en hier dus EUR 3.049,00. Dat is gewoon USD ~1.000,00 / EUR ~850,00 duurder voor een trip over de Grote Sloot.

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 18 december 2013 17:28]

Dat is gewoon USD ~1.000,00 / EUR ~850,00 duurder voor een trip over de Grote Sloot.
De US prijs is excl. belastingen die 3.049,00 EUR is incl 21% BTW!
Het echte verschil is +/-170 euro.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 18 december 2013 18:47]

Zo'n beetje de hele filmwereld werkt al met 4k, die GPU power heb je wel nodig.
Nog even wat specs die niet zijn genoemd :p :

Afmetingen:
25,1 cm hoog
16,7 cm diameter
5 kilogram gewicht

Ondersteuning schermen:
3 4K monitoren
6 Thunderbolt beeldschermen

Opslag:
256 GB
PCIe-flashopslag
Uitbreidbaar tot 512 GB of 1 TB2

Audio
Gecombineerde optische digitale/analoge geluidsuitvoer (mini-aansluiting)
Minikoptelefoonaansluiting met ondersteuning voor headset
HDMI-poort ondersteunt meerkanaalsaudio-uitvoer
Ingebouwde luidspreker

Poorten/uitbreiding:
4x USB 3.0
6x Thunderbolt 2
2x Gigabit Ethernet
HDMI 1.4 UltraHD

Draadloze voorzieningen:
Draadloze 802.11ac Wi-Fi voorzieningen; Compatibel met IEEE 802.11a/b/g/n
Draadloze Blutetooth 4.0-Technologie

Voeding en omgeving:
Netspanning 100 tot 240 V wisselstroom
freq: 50-60 HZ, enkelfasig
Maximaal continu vermogen 450 Watt
Temp bij gebruik 10 tot 35 graden celcius

Garantie en service:
Wordt geleverd met 90 dagen gratis telefonische ondersteuning en één jaar beperkte garantie.

Inhoudt van de verpakking:
Mac Pro (duh) netsnoer

Meegeleverde software:
OS X MAVERICK versie 10.9
Iphoto, iMovie, GarageBand, Pages, Numbers, Keynote, Kaarten, iBooks, Safari, Mail, Facetime, Berichten, Agenda, Contacten, Herringenen, Time Machine, Photo Booth, iTunes, Game Center, Voorvertoning, Notities, de Mac App Store, Berichtencentrum, Dicteerfunctie, iCloud, Gatekeeper, Twitter- en facebook integratie.

Leuk hoor!

De Quad-core vanaf €3.049,- /6-core vanaf €4.049


Ik ga van een +3 naar +1? Wat is er aan de hand met de mods lately. Kerstmis stress?

[Reactie gewijzigd door Dr.Root op 18 december 2013 16:26]

Mensen die geinstreseerd zijn in de benchmarks: http://www.geeky-gadgets....arks-revealed-16-12-2013/

Wel slim hoe ze de koelblok door de ronde vormgeving hebben ingedeeld:
http://cdn.macrumors.com/...2013_thermal_core_fan.jpg

All of the components responsible for the heavy lifting in the Mac Pro are arranged around a unique thermal core, a single piece of extruded aluminum serving as a heat sink for the entire machine. The design, which also maximizes airflow, allows the heat sink to maximize heat transfer under a variety of different load conditions, offering better performance than with separate heat sinks for each component.

That thermal core is responsible for the cylindrical design of the new Mac Pro, with the machine being topped a single large vertically mounted fan that draws air up from the bottom and through the thermal core before venting it out through the top. By optimizing fan blade size, shape, and number, Apple has been able to minimize air resistance, increasing efficiency while keeping fan noise to a minimum.



Wat ook nieuw is Thunderbolt 2:


thunderbolt 2

At the physical level, the bandwidth of Thunderbolt 1 and Thunderbolt 2 are identical, and Thunderbolt 1 cabling is thus compatible with Thunderbolt 2 interfaces. At the logical level, Thunderbolt 2 enables channel aggregation, whereby the two previously separate 10 Gbit/s channels can be combined into a single logical 20 Gbit/s channel.

Intel claims Thunderbolt 2 will be able to transfer a 4K video while simultaneously displaying it on a discrete monitor.

Thunderbolt 2 incorporates DisplayPort 1.2 support, which allows for video streaming to a single 4K video monitor or dual QHD monitors. Thunderbolt 2 is backwards compatible, which means that all Thunderbolt cables and connectors are compatible with Thunderbolt 2.

[Reactie gewijzigd door Ntr- op 18 december 2013 15:59]

Dat glossy zwart dat moet ik echt niet hebben. Ik hoop dat je vingerafdrukken er niet blijven opzitten.
tsjonge, het is nogal een hoop geld, maar als je het zelf samen stelt ben je al een heel eind op weg.

- Processor Intel Xeon E5-1620 € 267,25
- 2 x AMD FirePro W7000 € 1.366,-
Waarschijnlijk deze grafische kaart, met de helft aan geheugen tenminste dat claimt Architos.com
- Crucial 12GB DDR3-1866 € 154,77
- Samsung 840 series Pro 256GB € 193,85
- Medio core moederboard Intel DX79SI € 332,75
Dan kom je toch al op een totaal van € 2.314,62

En dan heb je nog niet eens zo'n gelikte en kleine behuizing met 6 x thunderbolt aansluitingen...
Oh en vergeet het netsnoer niet :P

[Reactie gewijzigd door Ikkehans op 18 december 2013 16:41]

Wat je daarnaast vergeet (en andere mensen ook vaak):
- assemblage kosten
- personeelskosten
- transport
- R&D
Je vergeet ook nog andere componenten:
- de voeding
- fans
- daarnaast is er sprake van een SSd op pci basis, dus niet de Evo Pro van Samsung (wat resulteert in hogere kosten).
Het is te halen, maar makkelijk zal het niet zijn.

Apple heeft normaal een marge van 30% (ongeveer). Gezien de kosten (die lager zullen liggen omdat Apple groot inkoopt), te samen met de vier factoren die ik noem, zal de marge van Apple rond dat percentage liggen. Iets wat ik - voor een bedrijf - acceptabel vind. Samsung probeert dat net zo goed, net als andere fabrikanten; een zo'n hoog mogelijke marge. Wanneer men 30% veel vind, kijk naar kleding, daar liggen de marges aanzienlijk hoger: tweemaal de inkoopprijs.

[Reactie gewijzigd door South_Styler op 18 december 2013 17:36]

En wat jij vergeet is dat Apple een stuk minder betaald voor de hardware dan wat jij zou betalen in de winkel voor hetzelfde. Ik weet niet hoeveel winstmarge Apple neemt, maar ik zou er zeker niet van verschieten dat ze hun aankoopprijs x2 doen.
En het besturingssysteem, tegenwoordig gratis maar vertegenwoordigd ook een waarde
Assemblage: kost bij een webshop voor een normale pc misschien € 50.
Persooneelskosten: zit ook verrekend in de prijs van losse onderdelen bij een webshop
Transport: zit eveneens verrekend in de kostprijs van losse onderdelen (een Asus laat ook zijn moederborden niet hier om de hoek maken maar in Azië)
R&D: zit ook altijd verrekend in de kostprijs van een product.

Al deze zaken zijn dus allang meegenomen in de opsomming van Ikkehans. Daarbij zijn die PCIe SSD's niet veel duurder, zie bijvoorbeeld deze prijzen uit juli. Deze Samsung XP941 PCIe SSD's zitten bijvoorbeeld in de Sony Vaio Pro en waren destijds ongeveer 290 euro. Tegenwoordig zal het eerder onder de 250 euro liggen, aangezien de 512GB versie ervan omgerekend slechts 392 euro kost (5% duurder dan een de Samsung 840 Pro 512GB).

De voeding + fans moet je inderdaad nog meerekenen, maar dat is net € 100. Punt blijft dat je een forse meerprijs betaald voor het design en dat upgraden niet mogelijk is, iets wat bij een "normale" pc wel prima kan.
Waarom hebben we deze discussie in 2013 nog? Langs Apple kun je niet de "laagste component prijs" meetlat leggen. Dat heeft Apple nooit gedaan, als sinds zijn bestaan niet. Ik begrijp niet waarom iedereen dat verwachtingspatroon blijft houden en die vergelijking maken.

Je kunt deze oefening tienduizend keer doen, maar het antwoord zal altijd hetzelfde zijn: componenten prijsjagen, zelf in elkaar zetten, en Windows er op pleuren is altijd goedkoper.
Ik denk dat je me verkeerd begrijpt, mogelijk doordat ik het woord webshop noemde. Waar ik op doelde is dat, ook als je een pc zelf samenstelt, er van elke fabrikant van elk onderdeel eenzelfde keten van mensen, kosten en distributie achter zit.

Als ik die pc samenstel met onderdelen van Asus, Corsair, MSI, Intel enzovoorts, dan heeft elk van die bedrijven ook miljoenen of zelfs miljarden gestoken in R&D, hebben ze elke enorme fabrieken en waarschijnlijk duizenden mensen in dienst/ingehuurd zijn (van fabrieksmedewerkers en distributeurs tot supportmedewerkers tot mensen van marketing).
Transportkosten denk ik dat er geen verschil is tussen beide situaties. Apple heeft waarschijnlijk als voordeel dat ze de Mac Pro als 1 geheel kunnen verschepen, als je zelf samenstelt van meerdere fabrikanten zal dit niet mogelijk zijn.

Kortom: alles bij elkaar genomen zal het onder de streep ongeveer op hetzelfde neerkomen qua kosten. Vandaar dat ik de vergelijking tussen een totaalproduct als de Mac Pro en een eigenbouw wel relevant vind. De situaties zijn niet gelijk, maar waar je in het ene geval X hoeveelheid linksom gaat, ga je in het andere geval dezelfde X hoeveelheid rechtsom naar hetzelfde eindpunt.
Die Samsung 840 Pro haalt het natuurlijk niet bij de pci-e ssd van de MacPro....
Je vergeet voor het gemak ook nog:

ECC geheugen
PCIe SSD

Ik vind het helemaal niet een rare prijs eigenlijk...
Ja en vergeet niet dat de geluidsdruk 23 db is, dus fluisterstil. Terwijl je als je zelf bouwt al snel op 60 db komt, en dus een mega veelvoud. Tenzij je alles watergekoeld gaat maken, maar dan heb je een bakbeest en een sloot geld erbij kwijt.
die goedkoopste kost 3049 euro hoor, die dollars worden gewoon omgezet naar euros.. is al snel 600 euro verschil, daar kan je mooi wat extra mee gaan doen.
https://www.apple.com/benl/mac-pro/specs/

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 18 december 2013 16:53]

eh.. ja?
Niet lelijk bedoeld, maar eerlijk gezegd begrijp ik niet helemaal wat je bedoelt.

Ik bedoelde te zeggen dat je zelf kunt gaan zitten bouwen, maar dan ga je (zonder behuizing) al over de € 2300,-
En als je dan toch al serieus geld uitgeeft, betaal dan iets meer, dan heb je je machine nog in een gelikte Apple-verpakking ook. :)

Ik dacht namelijk eerst dat het wel schofterig veel geld is - en het blijft natuurlijk ook een hele sloot - maar als je even een paar basis componentnen op een rijtje zet is het ook nog wel weer te begrijpen.
met 600 euro koop je bijna nog zo'n W7000 hoor.. en een workstation kopen van apple voor de naam is gewoon belachelijk imo.
Als je afkomt met zo iets dan denk ik gewoon dat ze niets van hardware kennen eerlijk gezegd..

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 18 december 2013 17:02]

Mensen die zeggen dat je een computer niet moet kopen om dat de persoon die het gaat gebruiken 'niks van hardware kent', kent blijkbaar niks van productiviteit, user experience en vrije keuze.

Niet alles gaat om specs.

Als iemand meer geld kan verdienen met een Mac Pro om dat het hem/haar een beter 'gevoel' bezorgt, dan koopt zo'n persoon een Mac Pro, en niet jouw idee van een computer.
hoho... en dan nog dat netsnoer. Vlak dat niet uit :)
lol 8)7
daar zeg je het.. waarom zetten ze er zo iets überhaubt bij?
Inderdaad. Er is geen andere manier om zo'n compact gelikt apparaat te maken.
Dit krijg je simpelweg niet met eigen bouw in zo'n kleine behuizing. Dit ding is niet hoger dan en iPad!
Hij zal op de (zakelijke) markt moeten concurreren met o.a. de workstations van HP: http://www8.hp.com/us/en/...orkstations/products.html en dan weet ik het zo net nog niet op deze computer van Apple daar daadwerkelijk enige gaten in kan schieten.
Mooi, zo'n Z820, maar die prijzen beginnen ook al bij $2400, voor een systeem zonder dedicated grafische kaart en 4GB geheugen.
Er zit wel een DVD station in, dat moet ik toegeven....
Vergeet niet dat de customizing bij HP vele malen groter is dan Apple kan leveren, idem dito inzake de service.

Je kunt er één exemplaar uit halen zoals jij doet maar dat heeft niet zo veel zin. Apple komt ten opzichte van HP in het zakelijke segment nog erg veel te kort om een serieuze concurrent te worden.
Ik ben het met je eens, deze prijs is scherp, want je hebt relatief goedkope onderdelen gekozen, de onderdelen in deze Mac Pro zijn toch niet helemaal daarmee te vergelijken.

1. Het geheugen is namelijk ECC geheugen en geen standaard geheugen, dat is aanzienlijk duurder.

2. Er zit geen standaard SSD in, maar een speciaal model dat via PCI-E werkt (niet een Sata SSDtje dus)

3. Er zit een custom designed moederbord in.

De prijs van deze Mac Pro is ontzettend concurrerend ten opzichte van andere Workstations met dezelfde specs.
Je vergeet voeding, garantie, alle componenten aangepast zodat ze strak in elkaar passen, Mac OS X en Apple logo belasting.
Ik vindt het een brute machine maar lelijk als de nacht. Had hem dan mooi aluminium gemaakt zoals de rest.
De nieuwe Mac Pro is opgetrokken uit een 25cm hoge aluminium behuizing en is daarmee aanzienlijk compacter dan vorige modellen.
leuke naam,

ONTOPIC: De Mac Pro is gemaakt van geanodiseerd aluminium
http://nl.wikipedia.org/wiki/Anodiseren
Dit zorgt voor een hard slijtvast resultaat.

PS: Dit hebben ze ook met de iPhone 5(S) (zwart/goud) gedaan.
Ja want de zwarte iPhone 5's zijn zo slijtvast...not
slijtvast ja, krasvast nee..

hoedanook enorm veel power in een erg kleine behuizing!
erg mooie machines imho, al is het wle jammmer dat de instapversie een quadcore is, als je een workstation haalt moet je toch iig 6 en liever 8 of meer cores hebben.

16GB is me oook wat krap 32 standaard had Apple gesierd maarja het is een business. maar het is in elk geval een erg compacte enorm snelle machine in plaats van de enorme bakken die standaard workstations zijn. dan is er nog de pci-e SSD welke enorm snel is, de kleine behuizing dus evt makkelijk te verhuizen, OSX als je daar fan van bent (zelf niet zo maargoed) en dat is toch wel een nette machine.

wil je iets vergelijjkbaars bij dell/hp betaal je ook zo'n soort bedrag.

vraag me wel af of er dingen te updaten/vervangen zijn, wat natuurlijk een enorm nadeel is mits dat niet kan. maar een knap ontwerp dat in elk geval wel.

edit: stiekem hoop ik dat ze ook een consumenten versie releasen, alles hetzelfde maar zonder workstatopn GPU's zou de prijs zo met 1500-2000 kunnen drukken en dan is het voor thuis toch ook wel errug interessant!

[Reactie gewijzigd door freaq op 18 december 2013 17:35]

Waarom vermeld je dan specifiek dat ze het bij de gouden en zwarte hebben toegepast? Ik neem aan omdat die kleurbehandeling 'slijtvast' moet zijn omdat je anders het onderliggende aluminium te zien krijgt. Ik neem aan dat de zilvere/witte iPhone van hetzelfde materiaal is gemaakt?

Slijten is toch ook een vorm van krassen? -edit of andersom

[Reactie gewijzigd door Pepehv op 18 december 2013 21:22]

De Mac Pro moet je gewoon niet in je zak stoppen zonder hoesje. :)
Hij bedoeld natuurlijk alu kleur, niet materiaal
ik denk dat hij de afwerking bedoeld. Eerdere modelen en andere producten zijn niet zwart...
Ik vermoed dat je hem in het echt moet zien. Denk dat het dan behoorlijk bruut is.
Je kan hem kaal schuren. Dan wordt ie echt bruut.
't Is geen verfje dat er op zit, dus kaal schuren gaat hem niet worden.
Het is een uiterst dun laagje dat je heel makkelijk weg schuurt. Verf is zachter, maar dikker.
Hij is van geanodiseerd aluminium. Wacht maar tot je er een in het wild ziet.
Mee eens. Lelijk als de nacht. Lijkt ook net op een koekjestrommel.

Alhoewel ik mij wel kan voorstellen dat de airflow in zo'n unit veel beter is dan een standaardkast. Dus ik begrijp het ontwerp wel weer.

Het lijkt wel alsof Apple de draad weer op begint te pakken. In deze doelgroep gaat het immers om functionaliteit, niet om design. Als een Lada de meest comfortabele en praktische auto was geweest, dan had ik hem ook gewoon gekocht, ondanks dat hij zo lelijk is als de nacht.
hij is van geanodiseerd Aluminium, dus dat hoogglans zal wel meevallen vermoed ik.
de bijgevoegde plaatjes zijn tenslotte renders
Als je 3k neerlegt voor een kastje, kun je ook wel 3 euro neerleggen voor een fibre doekje :p
Gewoon handschoenen aandoen bij het verplaatsen, of er gewoon niet aanzitten :P!
Het lijkt op een prullenbak. Ik denk dat iedereen m omstoot als ze niet in de gaten hebben dat het een Mac pro is.
Met een gewicht van 5 kilo en zo'n laag zwaartepunt denk ik dat je dat ding niet snel omgooit.
Ik heb alle comments hier een + 1 gegeven omdat het wel degenlijk ONTOPIC is.
Een ieder heeft recht op zijn eigen mening. En als je em der uit vind zien als een vuilnisbak, mja zou kunnen.
Persoonlijk vind ik het er geweldig uitzien.
Ik vind allen de prijs van 3049 (het goed koopste model) echt insane hoog.

Als er een zou zijn die niet zoveel zou kosten maar "slechts" 1,5 of 2 het een stuk interessanter zou zijn voor mensen om ook een MAC te kopen.

Ik wel ten minste
3049 hoog ??? Sorry maar afhankelijk van de CPU die is al rond de 500 Euro dan nog niet over de GPU te spreken en de custom build Mainbord..

Nee ik denk dat deze redelijk geprijsd is aan apparatuur met dezelfde specs.
Het is ook niet duur alleen de doelgroep is niet de gemiddelde consument.
Foto en audio bewerking kan prima op een iMac maar serieus video bewerking/3D bewerking is de Mac Pro weer een stuk interessanter.

Ik ga er ook vanuit dat niet iemand een Mac Pro koopt en vervolgens met iMovie of windows moviemaker erop aan de slag gaat. Eerder met programma's als Lightwave/Maya 3D/Smoke/FCP/Motion.

Het zijn veel centjes maar duur is relatief.
Ik denk ook niet dat deze extreem duur geprijsd staat. Als je in de Windows wereld kijkt, moet je ook al naar de meer high-end workstations gaan zoals bv de HP Z6xx of Z8xx reeks. Deze prijzen zijn ook niet van poes en daar zit je met redelijk standaard hardware/behuizing.

Maar deze toestellen, net zoals die Windows workstations, moet je steeds in functie van de taken aanschaffen. Niet persé omdat het mooi of bling bling is. Dit zijn werkpaarden.
(daarom dat het glossy er ook wel af had gemogen, misschien een matte alu koker had netter/professioneler geweest?)
Daar heb je iMacs of Mac mini's voor. Dit is werkpaard voor de video editors en 3D artiesten.
En Apple heeft besloten dat werkpaarden per definitie 2 retedure high-end video kaarten nodig hebben. En dat je anders maar een low-end consumer modelletje moet gebruiken. Getuigd van weinig respect naar je high-end gebruikers.
Mijn workstation heeft 32 cores, 256GB ram, en 8x SSD Raid. En een strontgoedkope videokaart, omdat mijn applicaties helemaal geen baat hebben bij snelle videokaarten. Ik heb wel meerdere PCIex16 slots nodig. Ik kan dus per definitie geen Apple workstation gebruiken, omdat Apple weigert een flexibel werkpaard neer te zetten.
Het punt van deze videokaarten is (in de toekomst, dus nu heb je er nog niet zo gek veel aan) dat de software makers deze processors gaan benutten in hun software. Als Final Cut of software van BlackMagic straks deze kaarten gaan benutten heb je extreem veel snelheids winst. Ik ben zelf geen Mac gebruiker maar door deze hardware te kiezen heeft Apple eindelijk weer iets uitgehaald waarvoor ze alle respect verdienen, namelijk het afdwingen van de markt om een bepaalde techniek als standaard te forceren.
hmmm Blackmagic resolve maakt al gebruik van de GPU! :)
Anoniem: 425446
@AHBdV19 december 2013 16:03
PCIex16 via thunderbolt to (magma) chassis. Kan dus wel... Tsja... Is wel "wat duurder".
Als het je puur gaat om een MAC betaalbaar te kopen, waarom dan meteen inzetten op dit mega werkpaard? Dit apparaat is helemaal niet bedoeld voor de massamarkt.
Want iedereen stoot altijd prullenbakken om? 8)7
Je kan er zelfs wat ingooien ;)
of een iBasket erboven hangen...... :+

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 20 december 2013 14:18]

Normaal ben ik niet zo van die tear-down video's, maar in dit geval ben ik wel benieuwd hoe dat erin hebben geknutseld :9
Te zien in deze video, eigenlijk best wel interesant...

http://m.youtube.com/watc...2Fwatch%3Fv%3DIbWOQWw1wkM
Waarom zit hier nou niet gewoon een i7 in? Is het enige verschil tussen deze Xeon en een i7 niet een extra error-check op je RAM? Dat heeft iemand die hiermee werkt toch niet nodig..?
Dit is niet bedoeld als thuis computer, maar als professioneel werkstation. Als er bij jou thuis een bitje omvalt is dat niet erg. Maar als je bijvoorbeeld professioneel audio of video aan het bewerken bent, dan wil je dat niet.
des te onbegrijpelijker dat de secundaire opslag extern moet gebeuren. kabeltje los = opnieuw beginnen.
Het is gewoon een kwestie van kansberekening. Er is een bepaalde kans dat een bitje omvalt per X gigabyte aan data die er doorheen gaat. Hoe meer data je rondpompt hoe groter de kans dat dit probleem zich dus voor doet. Daarom zie je bij serieuze servers en workstations dat foutcorrectie heel normaal is.

Dit soort workstations worden gebruikt om uren lang 4K video te bewerken. Zij pompen er in een dag meer data doorheen dan ik een hele maand op m'n laptopje. Als je uurtarief dan honderden euro's per uur is voor kleurcorrectie werk in de postproductie dan zijn die kleine meerkosten het dubbel en dwars waard.

Je moet niet vergeten, voor de toepassingen waar de Mac Pro voor bedoeld is telt ieder uur als geld. Een beetje post-productie huis heeft de aanschaf van een Mac Pro die 20% tijdswinst per dag geeft binnen een week terugverdiend. Ik ben er nu niet meer heel erg mee bij betrokken maar toen ik nog regelmatig bij die types over de vloer kwam vervingen ze alle Mac Pro's direct zodra er een nieuw model uit kwam. De investering verdient zich snel genoeg terug.
Je hebt een punt. In hackintosh land nemen ze inderdaad vaak een i7 voor hun MacPro custom builds :
http://www.tonymacx86.com...ember-2013.html#custo_pro
Mooi designer pctje, maar alles behalve een werkstation!
-Upgrades zijn amper mogelijk
-Onhandig te plaatsen, zo een klein ding met een zooi kables aan trekt op niks.
-de grafische kaarten waar ze standaard mee zijn uitgerust zijn ook niet echt wauw.
-Al onze klanten met een werktstation, hebben naast een SSD toch nog min 1TB aan storage meestal in raid in hun werkstation zitten wat hier onmogelijk is of het moet zijn via Thunderbolt
- slechts 12 GB ram ?

Uiteraard zijn upgrades mogelijk maar deze kosten dan weer een arm of een been!
steek heel die zooi toch gewoon in een ATX, BTX case, of maak er een all-in-one werkstation van zoals HP doet.
Het is als je het zo bekijkt een vreemde eend in de bijt, maar als hij voldoet qua specs dan vind ik het een best bruut apparaatje.
-Al onze klanten met een werktstation, hebben naast een SSD toch nog min 1TB aan storage meestal in raid in hun werkstation zitten wat hier onmogelijk is of het moet zijn via Thunderbolt
IP over Thunderbolt2 wordt nu al ondersteunt, grote kans dat we straks Thunderbolt NAS oplossingen gaan zien. Dat is sneller dan 10Gb/s ethernet en 20G FC-AL en snel genoeg om een 4 way RAID 0 SSD volledig te verzadigen.

btw Thunderbolt (externe PCI-e bus) is op zich een goed idee, het enige wat ik minder vindt is de niet vergrendelbare connector.
slechts 12 GB ram ?
Nope max. 64GB (4 16GB DIMMS)

[Reactie gewijzigd door Carbon op 18 december 2013 18:40]

Deze machines zijn praktisch altijd aangesloten op een fileserver, een zogenaamde ingest server. Hier wordt het inladen van bijvoorbeeld filmmateriaal op gedaan. De scratchdisk is meestal extern, zo kun je eenvoudig op verschillende werkstations werken.
Mooi designer pctje, maar alles behalve een werkstation!
-Upgrades zijn amper mogelijk
Ja, want met 6 x Thunderbolt 2, 4 x USB 3.0 en 2 x Gigabit Ethernet kun je inderdaad niks aansluiten :S
-Onhandig te plaatsen, zo een klein ding met een zooi kables aan trekt op niks.
Inderdaad, want dingen die lichter en kleiner zijn, zijn lastiger te plaatsen dan dingen die groot en zwaar zijn :S
-de grafische kaarten waar ze standaard mee zijn uitgerust zijn ook niet echt wauw.
Kan zijn, blijkbaar ben jij heel wat gewend. Je kunt natuurlijk prima een "wauw" kaartje in een PCIe chassis via Thunderbolt aansluiten.
-Al onze klanten met een werktstation, hebben naast een SSD toch nog min 1TB aan storage meestal in raid in hun werkstation zitten wat hier onmogelijk is of het moet zijn via Thunderbolt
RAID vanwege de snelheid of vanwege de beschikbaarheid? Voor snelheid kun je veel beter kiezen voor de 1TB PCIe opslagmogelijkheid. Voor beschikbaarheid sluit je een Pegasus2 systeem aan, inderdaad via Thunderbolt 2. Waarom zou dat in de kast moeten zitten?
- slechts 12 GB ram ?
Standaard wel ja. Uitbreidbaar tot 64 GB.
Uiteraard zijn upgrades mogelijk maar deze kosten dan weer een arm of een been!
steek heel die zooi toch gewoon in een ATX, BTX case, of maak er een all-in-one werkstation van zoals HP doet.
Kijk eerst maar eens tegen welke prijs HP je dezelfde specs kan leveren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee