Mac Pro komt in december uit voor 3049 euro

Apple brengt zijn zwarte cilindrische Mac Pro in december uit en het startbedrag van de workstation is 3049 euro. De desktop is een stuk krachtiger, kleiner en zuiniger dan de vorige Mac Pro, die sinds 2010 bescheiden updates kreeg. De nieuwe Mac Pro zou zo stil als een Mac mini zijn.

Het startbedrag van de Mac Pro is 2999 dollar en voor dat bedrag bevat de workstation een Xeon-quadcore met kloksnelheid van 3,7GHz, 12GB ram en twee FirePro D300-kaarten met elk 2GB vram. De ssd heeft een capaciteit van 256GB en maakt gebruik van een pci-e-interface, wat de snelheid flink ten goede komt. Volgens Apple zijn de sequentiële leessnelheden 1,2GB/s. Er komen ook configuraties van het werkstation met Xeons met 6, 8 en 12 cores, terwijl het 1866MHz ddr3 ecc-geheugen uit te breiden is tot 64GB en er maximaal 1TB flashopslag ingebouwd wordt. De geheugenbandbreedte bedraagt maximaal 60GB/s en dat zou het dubbele zijn van eerdere Mac Pro's.

De versie van de nieuwe Mac Pro met Xeon E5 met zes cores en kloksnelheid van 3,5GHz, twee AMD FirePro D500-kaarten met elk 3GB vram, 16GB geheugen en pci-e ssd van 256GB gaat 4049 euro kosten.

Ondanks de krachtige hardware is het werkstation 'zo stil als een Mac mini', claimt Apple. Het verbruik zou ten opzichte van de vorige Mac Pro met 70 procent zijn afgenomen. De afmetingen van het werkstation zijn ook flink teruggebracht. Het nieuwe systeem is 25,1 centimeter hoog, waar de vorige generatie 51,1cm hoog was. Het volume van de behuizing is een achtste van dat van de vorige Mac Pro.

De zwarte cylindrische behuizing noemt Apple een 'thermische core' en de vorm zou voor efficiënte airflow zorgen. In totaal zou de Pro een rekenkracht van 7 teraflops kunnen bieden. De Mac Pro krijgt verder zes Thunderbolt 2-poorten.

Apple Mac Pro 2013 Apple Mac Pro 2013 Apple Mac Pro 2013 Mac Pro 2013

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-10-2013 • 19:55

328 Linkedin

Reacties (328)

328
287
180
17
0
21
Wijzig sortering
...en voor dat bedrag bevat de workstation een Xeon-quadcore met kloksnelheid van 3,7GHz, 12GB ram en twee FirePro D300-kaarten met elk 2GB vram.
Wat is het voordeel om voor een enkele Xeon te gaan tov een veel goedkopere vergelijkbare i7? Als je niet voor twee van die processors gaat, kan je toch net zo goed een consumenten i7 er in drukken?
Ondersteuning voor ECC geheugen is een groot pluspunt tegenover een consumenten I7
Neen, de gewone i7 heeft ook ondersteuning voor ECC. Ik dacht dit ook nog bij mijn lijstje te voegen in reactie hierboven, maar staat gewoon als supported op de website va Intel.
mijn fout dan, ik dacht dat dit exclusief aan de xeon lijn was.
Anoniem: 154887
@satoer22 oktober 2013 20:39
De Xeon is speciaal bedoeld voor workstations, ze zijn bedoeld om intensief gebruikt te worden en zijn in het algemeen iets zuiniger dan een equivalente i7 (beide zijn idd voor de rest bijna gelijk).

Wat veel mensen vergeten is dat de Mac Pro geen gewone desktop is, het is een Pro machine, een workstation voor professionals.
Omdat ze de i7 al leveren in hun relatief veel goedkopere MacMini en een Xeon andere voordelen bied voor mensen die met een MacPro werken dan een i7, zoals bv. de mogelijkheid voor 8 of 12 cores, ECC geheugen, een sloot level 3 cache geheugen, extra instructie sets, etc.
Anoniem: 549556
22 oktober 2013 20:46
Ik kan niet anders dan hieraan terugdenken: http://www.youtube.com/wa...er_embedded&v=AwDOJ7HztXM
Waarom moet ik bij deze Mac Pro direct denken aan deze: http://upload.wikimedia.o...c/c0/PowerMac_G4_Cube.jpg

Dit alles-in-1 concept met thermische convectie hebben ze reeds eerder gedaan. De G4 Cube is nooit een succes geworden, en ik vrees dat de professionele industrie echt niet zit te wachten op zo'n designer all-in-one.

Krachtig zal het beestje wel zijn!
Anoniem: 80487
22 oktober 2013 20:04
Grappig ontwerp. :D Maar die prijs. 8)7 Wie koopt dat nou dan? Weet je wat voor monster je kan bouwen met 3000 dollar/euro?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 22 oktober 2013 20:06]

Daar zeg je het al :) Je gebruikt het woord bouwen.
Deze machine is bedoeld voor mensen in de professionele industrie (die trouwens ook makkelijk workstations van HP en welk ander bedrijf kopen van 3000EUR) gewoon omdat het werkt. Je koopt hem, sluit hem aan en je bent in business. Al je oude software werkt. Klaar. Geen dag kwijt met iets in elkaar zetten en uitzoeken welke driver het beste is.

Voor 95% van de mensen dus niet nodig. Voor 99% van de Tweakers volledig nutteloos, maar voor 99% van de professionele industrie volledig relevant (net als de dure workstations van de concurrentie).

Daarnaast vind ik het gewoon vette computerhardwareporno :)
Kan je vertellen. De video en grafische mensen zitten er op te wachten bij mij op t werk. Zodra die uitkomt worden er 6 nieuwe aangeschaft.
Wel grappig, bij mijn vorige werkgever zit juist de enige relatie die ik bediende die Mac Pro's gebruikt helemaal niet te wachten op deze versie. Het is een mooie machine, maar zoals het eruit ziet zijn alle "doe het zelf" upgrade mogelijkheden (incl Dual CPU) verdwenen, iets waar zij nogal veel gebruik van maakten daar dit in prijs aardig scheelde (goedkoopste model bestellen en zelf upgraden).
Vergeet niet dat hier firepro kaarten in zitten. Die zijn in de regel al een stuk duurder dan consumentenvideokaarten. Pas daarbovenop nog de apple marge toe en zo'n bedrag is vrij realistisch.
Wat een prijs. Die koop je ook echt alleen als je te star bent om naar PC te verhuizen. Lekker een Hackintosh bouwen zou ik zeggen.

En voor de mensen die het design zo mooi vinden: helemaal best, ieder heeft recht op zijn mening. Maar bedenk wel dat je door dit design niets meer zelf kan upgraden ( dus moet je alles van Apple halen=duur) en dat je hierdoor weinig connectiviteit hebt. "Maar je hebt Thunderbolt!" hoor ik je roepen. Allemaal leuk en aardig, maar bedenk wel dat je met Thunderbolt ( wat overigens een standaard van Intel is en niet van Apple) nu maximaal 36 apparaten kan doorlinken.

Dan roepen mensen dus "wauw, wat een design! Dat kan alleen Apple." en vervolgens kopen ze 36 apparaten en proppen ze daar hun bureau mee vol. Ze hadden bij Apple beter het ding wat groter kunnen maken en wat meer uitbreidbaar. Maar ja, dit levert ze meer geld op. Alles met Thunderbolt is ten slotte reteduur. Zelfs de kabels zelf.

Ga maar lekker downmodden jongens, ik heb wel gewoon valide punten :)

[Reactie gewijzigd door 461943 op 22 oktober 2013 20:57]

je redeneert als een tweaker met teveel tijd omhanden. Dit spul is voor mensen die geen tijd hebben om te spelen en gewoon out of the box iets werkends willen met zware grafische mogelijkheden maar ook zonder bloatware willen. Fotografen, video en CGI mensen uit de film en reclame wereld. Die boeit het ook niet als het bureau vol staat met Thunderbolt HDs waar ze hun gerenderde projecten op neer kunnen zetten.

Behalve RAM en HD, wat is er tegenwoordig nog te upgraden? alle mobo's hebben LAN, audio en HD controllers. uitbreidingssloten zijn zo van de vorige eeuw.
Uitbreiden kan ook door middel van hogere kwaliteits LAN of audio-controllers, RAID oplossingen, nieuwe (momenteel onbekende) aansluitmogelijkheden. Ook kan uitbreiden van LAN of audio-mogelijkheden nuttig zijn, denk aan server-toepassingen of DJ-sets.

Apple is al langer bezig om de custimiseerbaarheid van de Pro lijn terug te brengen. Vroeger had de MacBook Pro ook een uitbreidinggslot, maar deze is vervangen door een SD-kaart lezer... Minder aansluitingen, minder ingebouwde devices en nu dus ook minder uitbreidingsmogelijkheden op de Mac Pro. Ook voor professionele toepassingen was dat zeer wenselijk en deze klanten zal Apple nu missen. Blijkbaar was het marktaandeel van deze mensen niet groot genoeg om rekening mee te houden.

Het alternatief, alles mbv Thunderbolt aansluiten, is er natuurlijk maar niet aantrekkelijk omdat dat juist het design weer onderuit haalt met allerlei losse apparaten op je bureau.

Overigens vind ik het design best leuk, maar voor een workstation had dit toch wel wat groter en degelijker gemogen om de uitbreidingsmogelijkheden te behouden.
Uitbreiden kan dankzij Thunderbolt juist een stuk beter dan in de oude Mac Pro. Met 6 Thunderbolt 2-poorten kun je tot 36 apparaten extra aansluiten dankzij daisy chaining. met 20Gbit/s aan bandbreedte per poort. Omdat het in feite PCI-E is, kun je er prima met een behuizing als deze extra uitbreidingen -als videokaarten- aan hangen. Netjes in een 19"-rack that is. In AV-editingrooms zul je daar geen tekort aan hebben ;) Bovendien kun je dan ook nog dezelfde krachtuitbreiding eenvoudig aansluiten op andere workstations, iets wat in het verleden onmogelijk was.

Kijk dit filmpje van Adobe eens, waar een Red Rocket-kaart aan de eerste MacBook Air met Thunderbolt (1) wordt gehangen om 4K-video te editen. Dat je zes van dergelijke kaarten in kan zetten met twee keer zoveel bandbreedte ter beschikking, is ronduit indrukwekkend.

Ook is'ie een stuk stiller en kleiner geworden mede dankzij die behuizing. Nog even los van de goede SSD-setup, videokaarten, de snelheid van het geheugen en de Xeon-CPU's. In mijn ogen echt een enorme vooruitgang ten opzichte van de oude Mac Pro :)
Wat blijft er dan over van het design en de compactheid, als je er een boel meuk aan gaat hangen 8)7
Wat is je punt? :?

Er is vrijwel geen professionele studio te vinden waar niet van 19"-rackapparatuur gebruik wordt gemaakt. Kabels uit je Mac Pro zal je toch houden. Het verschil ziet er dan ook zo uit:

Oud: Mac Pro onder het bureau, kabels naar 19" geluidskaarten.

Nieuw: Mac Pro op of onder het bureau, kabels naar de 19" racks, met de mogelijkheid om relatief eenvoudig de uitbreidingen aan een andere Mac Pro te koppelen wanneer dat nodig is dankzij de draaimogelijkheid van de behuizing.
Ben je wel eens in een studio geweest? :?
Elke fatsoenlijke geluidskaart is extern, alleen al om (bijvoorbeeld) XLR-in-/en outputs te hebben. Van inbouwen is nooit sprake geweest, ook niet bij de oude Mac Pro. Je probeert een probleem te creëren waar geen probleem is, om kritiek te kunnen leveren?
Nu begin je over een studio, alsof die een desgin kast nodig hebben ,,haha. Aub niet zo flauw doen, ik heb het gewoon over praktische bezwaren.
"Uitbreidingssloten zijn zo van de vorige eeuw." Serieus? Ik meen me te herinneren dat alle moederborden die vandaag op de markt zijn uitbreidingssloten hebben. De vorige eeuw is toch al weer 13 jaar geleden.
Ja, dat meen ik serieus. De afgelopen 15 jaar heb ik alleen een grafische kaart in mijn computer gestoken, de rest zat al op het mobo. En als je een nieuwe graka erin wilde steken, dan bleek dat ze een nieuwe bus hadden en je dus ook een ander mobo nodig moet hebben. Dus dan heb je daar ook al niks meer aan. Geldt ook voor andere CPU of beter geheugen overigens.

[Reactie gewijzigd door Shark.Bait op 23 oktober 2013 17:20]

Tja... je kan ook gewoon iets kopen dat wat meer futureproof is. Kost je in het begin wat meer, bespaart je wat meer als je bijvoorbeeld wil upgraden. Trouwens, ik wil toch echt meerdere sloten hebben. Zeker omdat geluidskaarten gewoon nog niet overtroffen worden door onboard geluid, en nu met de opkomst van PCI-E-SSD's, wil ik echt wel meerdere sloten beschikbaar hebben.
Geheugen kan je gerust zelf upgraden. Ook opslag lijk je zelf te gaan kunnen upgraden. (bekijk even de MacPro op de site van Apple)
En 36 apparaten doorlinken lijkt nog niet genoeg? 1 Thunderbold aansluiting geeft me bv. al toegang tot een Promise Pegasus met 12TB geheugen...

Prijs... dat is subjectief en voor iedereen anders ervaren. Daarbij zijn er zat mensen die gewoon een toestel zoeken die ze in de winkel afhalen, uitpakken, opstarten, klaar. Niet iedereen ter wereld is een tweaker.
Ik vind het juist te veel apparaten om door te linken. Uiteindelijk wil je toch juist zoveel mogelijk in je PC hebben en niet ernaast?

Wat betreft prijs: daar heb je zeker een punt mee, maar 3000 Euro? Daarvan kan je drie workstations bouwen die allemaal evenveel kunnen als deze Mac. Zelfs voor Apple is dit overdreven duur.
ik wacht nog steeds dat er hier iemand een config voorstelt met zelfde hardware, in zelfde formfactor (hoogte en breedte, diepte wil ik nog door de vingers kijken)

Volgende kost al meer dan 2000€ (prijzen alternatie)... en dan heb je nog geen case, software, voeding,...
Intel Xeon E5-4603, Corsair 16Gb DDR3-1866, ATI FirePro V5900 x2, Asus SSD 240Gb PCIe.
Qua formfactor ga je al in een case zitten die makkelijk veel dieper is, stukje hoger. En dan vergeten we nog geluidsproductie.


EDIT...
Zucht... Iedereen klaagt over de prijs en dat ze het zelf goedkoper kunnen. Haal ik prijzen op bij Alternate klagen ze dan weer dat Apple volume korting krijgt.

[Reactie gewijzigd door Zavantas op 23 oktober 2013 10:41]

Apple koopt goedkoop in dus die vergelijking is sowieso lastig.

Maar stel, je bent pro videobewerker in premiere. Koop je dan deze pro voor 4000 euro of een 4930k systeem met 16+gb, 2 videokaarten, etc voor rond de 2000 euro?

xeon, ecc, firepro, het heeft voor veel applicaties geen meerwaarde.
Dit is dus bedoeld voor mensen die het wel nodig hebben. Zo kan je alles wel naar beneden halen.
Maar ik denk dat een grote groep van de beoogde doelgroep een aantal dingen niet nodig heeft, maar daar wel voor betaalt, en tegelijkertijd te weinig keuze heeft in hardware voor hun specifieke applicaties.

imho gebruikt Apple z'n positie bij gebruikers die aan OSX vast zitten om bij die gebruikers die wat snellers willen een "one size fits all" oplossing er door te duwen.

Voor 4000 euro koop je een PC met dezelfde snelheid, maar dan INCLUSIEF de adobe software die je nodig hebt, bijv.

Mensen die zeggen dat je voor grafisch werk, 3d, renderen en video ECC nodig hebt die proberen je vaak zo'n systeem te verkopen ;)

[Reactie gewijzigd door maratropa op 23 oktober 2013 00:30]

Als jij een workstation wilt, waarom zou je dan kijken naar grootte of design? Je zet hem toch onder je bureau. Zoals hier al een aantal keren aangehaald is: je wilt een workstation dat het gewoon doet en lekker snel en betrouwbaar is. Dan zou ik persoonlijk weinig zin hebben om meer te gaan betalen voor design. Dat is helemaal het doel van een workstation niet.
Als je dit té duur vind, prima, maar niet iedereen hoeft je mening te delen, dus je hoef echt niet zo door te drammen. Jij bent kennelijk niet de doelgroep voor dit soort producten, maar gezien de populariteit en de prijs die Apple voor deze Mac Pro durf te vragen, zijn er meer dan zat mensen die het wel willen kopen.

Persoonlijk vind ik echt echt geen gezicht (met alle respect) dat je met een reguliere PC Hakintosh draait, dat ziet er gewoon niet uit :') Verder vind ik de prijs van €3000,- echt meevallen, ook al is dat een "vanaf" prijs. Ik werk momenteel op een Dell Precision T5500 dat ruim het dubbele heeft gekost.

Verder is je opmerking dat je voor €3000,- drie van zulke workstation kan bouwen natuurlijk grote onzin, je hebt kennelijk nooit met pro-hardware gewerkt.

[Reactie gewijzigd door BaBy-G op 23 oktober 2013 12:14]

Dit is dan ook een computer gericht en gemaakt voor de professionele gebruiker die:

1. Een computer wilt die goed werkt, betrouwbaar is en totaal niet omkijkt naar uitbreidbaarheid en vaak ook geeneens naar de aanschafprijs. Ik ken geen enkel bedrijf die zelf computers in elkaar zet omdat zij gewoon een kant en klare oplossing willen die een x aantal jaar meegaat. Dat wordt gewoon allemaal uitbesteed. En zie je het al voor je dat een (professioneel) bedrijf een hackintosh bouwt, een OSX update installeert en het gehele systeem vervolgens niet meer werkt?

2. Data, en zeker in professionele tak, wordt niet meer op de pc maar gewoon centraal op een server of NAS opgeslagen. 36 apparaten onder het bureau zal dus wel meevallen.

Ik vind dus niet echt dat je valide punten hebt. Voor de normale gebruiker is een Mac Pro misschien wel overbodig en te duur. Voor het bedrijfsleven zeker niet.
Duur is subjectief begrip en is voor iedereen anders. Ik ben zeker niet rijk, maar ik vind de prijs toch nog meevallen, zeker voor Apple begrippen.
"Voor Apple begrippen" en daar zit het hem in. Ja, het is subjectief, maar de prijs is simpelweg te hoog voor de hardware. Bouw een PC voor hetzelfde geld, maak er een Hackintosh van, en je krijgt simpelweg meer waar voor je geld.
Zoveel zal dat ook weer niet gaan schelen,zeker niet als je het ding ook stil wilt maken.
Voor een thuisgebruiker is een hackintosh nog wel een optie maar voor bedrijven weer niet.
Juist, om over ondersteuning maar te zwijgen. Ik zie dbhuis al bellen naar Apple:
"Ja, we hebben problemen met OSX" Apple: "Welk systeem heeft u?" Dbhuis: "Eeeh, een hele dikke hackintosh, want we vinden €3000 te duur."
Als een gemiddeld bedrijf/personeelslid niet vooruit kan omdat de hardware niet (goed) functioneert kost dat doorgaans al snel flink meer geld kosten (denk aan arbeidsloon van een professional) dan de meerprijs van de Mac Pro t.o.v. hobbyprojecten voor tweakers.
Koop een Define R4, zet er een goede koeler van Noctua in, et voila hij is stil. Dat kost je de wereld niet.
Je kan zeggen wat je wilt over het design en prijs van de nieuwe Mac Pro maar het is toch bijzonder knap te noemen dat Apple enorm krachtige hardware een een relatief gezien kleine behuizing stopt.

Als Apple de beloftes waar maakt die ze gemaakt hebben betreft de Mac Pro is het toch een enorme vooruitgang! En voor we met 'Apple Fanboy' gaan roepen; Nee dat is niet het geval, bezit enkel een iPad.
Knap wil ik het niet noemen, hierboven schreef ik het ook al. Maar er zijn genoeg systemen te vinden/samen te stellen met een kleine form factor die over gelijkwaardige al dan niet beter presterende hardware beschikken.

Gewaagd wil ik dit design dan weer wel noemen.
Als jij een productie systeem met gelijke of betere specs kan bouwen voor een dergelijke of betere prijs in een formfactor van 5.5L mag je hier het lijstje met onderdelen plaatsen. Als je dat niet kan zou ik gewoon je mond houden...

Ik ben geen OSX fan, maar heb hier wel een wat oudere Mac Mini staan (met primair Windows 7) en ik heb toen der tijd heel wat tijd en moeite besteed om een oplossing van een andere leverancier te vinden met betere specs in dezelfde inhoud, warmte en geluidproductie. Wat enigszins in de buurt kwam was zowaar duurder dan de Apple 'oplossing'. Als ik naar claims kijk van tweakers over een HP Z220 SSF met gelijke specs maar veel goedkoper dan kijken zij vast op hele andere sites dan ik nu doe, want ik kom met gelijkwaardige specs ook gewoon rond de €3000 uit. Wat men moedwillig lijkt te vergeten is dat we het over een PCI-e SSD hebben (en geen SATA) en twee zware professional videokaarten.
Kan me maar weinig plekken bedenken die die rekenkracht nodig hebben, maar dat in een small form factor nodig hebben. De combinatie is knap, maar niet ... nuttig of nodig.
Oja en dat met 45W? Zo goed als geluids arm? met de nieuwste Xeon processoren? met een even effectieve airflow? Ik geloof er niet zoveel van, ook nog nergens tegen gekomen.
het geluid moeten we zelf nog ervaren!

Zelf samenstellen zal op lange termijn qua prestatie altijd beter zijn, maar Apple bied de stabiliteit wat vroeger altijd een niveau minder was, hier laten ze zien dat het ook opkrachtpatserniveau kan!

De prijs daar kunnen we allemaal over discussieren, iedereen heeft daar natuurlijk de keuze voor of je ervoor wilt gaan of niet!
Die 45W is idle. De processor alleen al verstookt meer wanneer deze aan het werk gezet wordt, maar dat moge duidelijk zijn. Geluidsarm, daar zijn genoeg oplossingen voor te bedenken. Denk aan van die kleine waterkoeling setjes van bijvoorbeeld Corsair. Eventueel andere fan er op en voilá.

Dat je dergelijke set-ups nergens bent tegen gekomen betekend niet dat deze er niet zijn.
Denk aan van die kleine waterkoeling setjes
dit is een Profesioneel workstation, die dingen gaan soms weg voor 15K. Die gaan nooit weg met een waterkoelsetje.

Echt, jongens, dit is niet een mac voor gamers, of tweakers, maar voor mensen die hele zware rekenpower nodig hebben voor hun werk.
Ik snap je reactie niet helemaal. In mijn reactie geef ik alleen aan dat hardware gekoeld zou kunnen worden met een waterkoeling set zoals bijvoorbeeld die van Corsair om het stil te krijgen. Nergens zeg ik dat bedrijven dergelijke toepassingen hanteren op hun workstations. En verder doel ik toch nergens op een game-bak of zo. :/
Wat is de relevantie van het besturingssysteem in deze ''discussie''? Die link mis ik nu even.
Jij gebruikt computers zonder besturingssysteem?
Nee, maar bestaat er alleen Windows en Mac OSX dan? Dat is het eerste nieuwtje dat ik vandaag heb gehoord.
ik vind 3000 euro goedkoop, maarja, je snap niks van computer hardware zeker?

als je dit zelf ineen moet prutsen, moet je beginnen, een moederbord voor xeon-cpu, met ECC, dan ook ACC-RAM, 2 fireprokaarten, een zeer zware voeding, een PCI-e-SSD kaart, en alles goed laten werken onder linux/windows???

En dan waterkoeling, om toch gekoeld te krijgen, + er is hoe dan ook meer lawaai, groter, waardoor hij niet op het bureau past.

En vergeet OSX maar...
Zeker knap ,maar waarom doen ze dat dan? Welke Pro zit te wachten op een minibehuizing? Ik snap de redenatie niet waarom dit zo compact moet zijn. Heeft in mijn ogen allen maar nadelen. Is niet rackmountable of stapelbaar. Kortom, dit is design boven functie.
Anoniem: 345668
@oxo23 oktober 2013 02:12
Design boven functie? Niet helemaal mee eens. De doelgroep heeft waarschijnlijk behoefte aan een stil, snel en enigszins portable systeem. Rackmountable is alleen snel, niet stil en je kunt hem niet even snel ergens anders neer zetten. Design is ook functie, een lelijk systeem staat in de weg, een mooi systeem kun je overal neer zetten want er is niemand die zich er aan zal storen.

Bovendien; kleiner is goedkoper. Zeker wanneer er hoogwaardige materialen worden gebruikt. Omdat Apple toch alles grootschalig laat produceren, zijn de extra ontwikkelingskosten om het compact te houden verwaarloosbaar. Het materiaal dat je niet gebruikt hoef je ook niet te bewerken en te assembleren, de productie kosten gaan dus flink omlaag. Wat betreft het formaat van de behuizing is het imo de sweet spot.
Wat bijzonder weinig aansluitingen voor een dergelijk bedrag. Ik zie ook maar vier USB poorten (2.0 of 3.0?). Verder een gewaagd ontwerp. Bovendien lijkt het me niet echt makkelijk weg te zetten door zijn rondingen.
Vier USB 3.0 poorten en zes Thunderbolt 2 poorten op het apparaat zelf. Deze kast staat natuurlijk onder je bureau dus een hoop dingen (USB sticks, toetsenbord, muis etc.) zullen mensen in hun monitoren prikken en niet in hun kast.
Dit ding is haast te klein om onder je bureau te zetten...
Gewoon in de la flikkeren :+
Maar wel 6 Thunderbolt poorten, die evt. makkelijk om te vormen zijn tot tientallen USB poorten ;)
Dus 6*$39= $234 erbij als je ook zoveel apparaten aan te sluiten hebt.
Dan moet je inderdaad wel heel veel aansluiten. Waarschijnlijk heb je aan 1 Thunderbolt aansluiting al genoeg.

Daarnaast is dat bedrag ook niks meer vergeleken met die 3k die je ervoor betaalt.
6 Thunderbolt 2 poorten :)
Ja lekker, 36 losse apparaten op je bureau 8)7

"Ja ik koop een Mac vanwege het cleane design" * legt vervolgens zijn bureau vol met 36 apparaten* :+
Anoniem: 62011
@pBook22 oktober 2013 20:16
Ze blijven het pluggen. :+
Niet makkelijk weg te zetten??? Kijk nog eens goed naar de afmetingen...
4 USB 3.0 poorten, 6 Thunderbolt 2, 2 netwerk aansluitingen, HDMI en audio...

Als je commentaar wil geven over een toestel, verdiep je dan misschien ook eerst even in het toestel, voor je snel snel comment geeft.
Niet veel ruimte om zelf mee te klooien
Het is ook niet bedoeld voor tweakers. Het is voor pro's die een machine willen hebben die het gewoon doet. Geen poespas.

EDIT:
Mensen snappen blijkbaar mijn laatste 2 woorden niet. En waarschijnlijk ook de eerste zin niet. Het is niet bedoeld om te modden. Daar gaat het gewoon niet om. Apple is nooit geweest voor de tweaker en zal het ook nooit zijn.

Wat jullie willen is hetzelfde als Microsoft vragen om een tosti-ijzer te maken. Dat doen ze gewoon niet. Apple maakt producten die gewoon afgesloten zijn. Don't like it? Find some place else to be a prick about it. Daarom koop ik ook gewoon geen Apple producten maar schroef ik mijn eigen PC in elkaar.

[Reactie gewijzigd door Ortixx op 23 oktober 2013 12:12]

Wordt toch eens tijd dat Apple een fatsoenlijke desktop maakt voor gebruikers die wel gewoon zelf het één en ander aan hun Mac willen veranderen. Ik zit al vanaf de PowerMac G4 op iets dergelijks te wachten. De Mac mini vind ik een ideaal ding, echter zwaar underpowered. Dan is er verder nog de keuze tussen een All-in-one iMac of een (te) dure Mac Pro. De vorige Mac Pro vond ik veel te groot, deze is veel te duur.

Hoe moeilijk kan het zijn om een betaalbare "Mac Medium" te maken: mini die 2x zo groot is waarin je zelf graphics en opslag naar wens kan plaatsen/upgraden. Denk dat er dan ook veel meer mensen naar Mac hardware over zullen stappen.

De Mac Pro is een fantastisch stukje hardware-design, maar doet me te veel aan mijn oude Apple Cube denken. Die was ook geflopt omdat het ding gewoon veel te duur was om te produceren.
De Mac mini vind ik een ideaal ding, echter zwaar underpowered.
Ik weet natuurlijk niet wat voor werk je doet, maar dat valt tegenwoordig nog wel mee vind ik zelf. Een dual-core i5 of een quad-core i7 vindt ik niet echt 'underpowered'. De grafische kaart is wat zwak, maar dat is met thunderbolt waarschijnlijk op te lossen.
Hoe moeilijk kan het zijn om een betaalbare "Mac Medium" te maken: mini die 2x zo groot is waarin je zelf graphics en opslag naar wens kan plaatsen/upgraden.
Dat is de kunst van verkoop. Je biedt mensen beperkte opties, waardoor ze al gauw geneigd zijn om meer uit te geven voor iets dat ze waarschijnlijk niet nodig hebben. Of ze kunnen met minder ook wel af. Apple maakt geen rotzooi, maar ze bieden jammergenoeg beperkte mogelijkheden waardoor je altijd maar weer moet upgraden naar een model hoger als je net dat beetje meer wil.
dan koop je toch gewoon een HP Z220 (of iets dergelijks), een stuk goedkoper

vooral de uitbreidingsmogelijkheden lijkt mij een probleem
op een workstation is 256GB echt wel weinig, SSD's zijn wel klein, maar toch

[Reactie gewijzigd door catfish op 22 oktober 2013 20:27]

Met 6 Thunderbolt 2 aansluitingen lijkt uitbreiden me geen probleem.
Hoewel ik het met je eens ben dat 256GB aan de kleine kant is, zal je vast kunnen kiezen tijdens het configureren voor een 1TB model. Gezien de doelgroep zullen die echt wel een goede NAS hebben staan die meer dan vlot genoeg is om content aan te leveren waardoor 1TB SSD meer dan voldoende is, de paar uitzonderingen daar gelaten kunnen prima een klein doosje met 1+ 4TB schijven plaatsen op het bureau, genoeg mooie designs in omloop...
Voor Photoshop zou een tweede SSD als scratchdisk toch wel zeer prettig zijn, en Premiere zal er vast ook blij mee zijn.
Dan kan je ook een Promise Pegasus neerzetten. Die gaan hard en sluit je makkelijk aan.
uiteraard... even een exterene schijf van €1000-€2000+ aan je al €3000+ kostende systeempje hangen...

uiteraard, het gaat om zakelijke omgevingen waar je voor continuïteit kiest en dus vaak wel bereid bent om wat meer uit te geven. maar €1000 voor een 4-bay externe schijf is natuurlijk wat veel. tevens was het met het vorige model gewoon mogelijk om die 4 schijven in de kast zelf te plaatsen

[Reactie gewijzigd door Carino op 23 oktober 2013 08:10]

Ja, maar een extern apparaat met 4TB opslag dat harder gaat dan menig SSD (en hij gaat hard), dat is toch wel wat anders dan even wat schijven in je machine pleuren.

En stel dat het niet hard hoeft te gaan, dan ga je voor netwerk opslag.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 23 oktober 2013 22:57]

hoeveel meer thunderbolt 2 poorten wil je hebben?
Nog meer, zodat ik meer dan 36 losse apparaten op mijn bureau kan hebben :+

Wat een domme zet, zo kan je echt niks uitbreiden en word je bureau een troep.
Thunderbolt kan ge-chained worden, dus je kan een Thunderbolt apparaat aan een Thunderbolt apparaat koppelen. Meen iets van 6x achter elkaar.

Bureau wordt er idd wel wat rommelig van.
Joh, 6x6=36.
Wie zegt dat ze niet met een basisstation komen waarop je vervolgens alles draadloos kunt aansluiten?
Oh ja, want draadloos is zo snel... dan is een beetje het hele nut van Thunderbolt weg.
Je miste het puntje "dat ie het gewoon doet".
Ik denk het ook maar net afhankelijk is van:
- welke doelgroep de Mac Pro op gericht is;
- wat heeft een gebruiker er voor over;
- wat wil je ermee doen;

Voor photoshop/beeldbewerking/office bestanden is het natuurlijk overkill.
Maar voor veel video editors/3D editors lijkt het me een uitstekend computer (dan bedoel ik niet voor eenvoudig video werk met maar een paar sporen). Zoals aangekondigd 4K video bewerking in real-time voor professionele doeleindes (bijv. film studio's) dan lijkt het mij een geschikte machine.

En al die specs vergelijkingen kom je ook niet ver want net als bij vorige Mac Pro systemen hebben die een ander architectuur en dat speelt wel een grote rol als het om performance gaat.

En vaak wordt er ook nog gebruik gemaakt van X-San systeem en G-tech schijven.
Je hebt ook SSD's van 3 TB, alleen betaal je je dan helemaal scheel ;)
Dom voorbeeld, zo te zien kunnen Tweakers dit soort bash pics wel waarderen.

Als je 3000 euro neer telt voor een Mac Pro (en nog een paar duizend voor de toebehoren. Schermen, enz.), dan is fatsoenlijke media asset management met optische Thunderbolt toch ook nog wel mogelijk ipv. die losse drives.

[Reactie gewijzigd door Froggle op 22 oktober 2013 23:03]

Het is niet mijn bedoeling om te bashen/trollen. Ik ben zelf al bijn 10 jaar Apple gebruiker. De producten spreken mij altijd wel aan, alleen gaat het de laatste tijd een andere kant op. Daarmee wil ik niet zeggen dat het de verkeerde kant is. Daar komen we vanzelf wel achter na een aantal jaren. De Mac Pro wordt specifiek gekocht om zijn uitbreidingsmogelijkheden. Daarom moeten we nog maar zien wat er van deze 'recycle bin' terecht komt. Het blijft evengoed een futuristisch en innovatief ontwerp.
Grappig, want ik kan mij herinneren dat Apple met dit plaatje pronkte voor hun iMac's...
Anoniem: 463321
@Daan0023 oktober 2013 13:50
Grappig, want ik kan mij herinneren dat Apple met dit plaatje pronkte voor hun iMac's...
Ja, des te lachwekkender is het dat nu deze keuze gemaakt wordt waarbij je weer met allelei randapparatuur komt te zitten.
Vervang die Dell op dat plaatje maar met de MacPro 2013. :+
De Mac veranderd dus in een PC. Hilarisch. De ironie ligt er zo dik op dat je er een lepel in kunt steken.

Dat is nu eenmaal het nadeel van compacte kant-en-klare configuraties; je zult er vanalles aan moeten hangen om vergelijkbare mogelijkheden als een klassieke desktop terug te krijgen.

Zo heb ik het ook met mijn ZBox AD02. Het enige dat je er in kunt prikken is een 2,5" drive en 2x DDR3 geheugen. Een optische drive zit er niet meer in; die moet je dus als USB variant aanschaffen.
Hahaha spot on met die foto.

Van een workstation naar een prullenbak die er voor zorgt dat je bureau vol ligt met allerlei externe rommel. Jobs draait om in zijn graf als ie dat ding ziet.
Dit is iets waarvan ik denk dat Jobs er nooit achter zou staan.
Naast design moet het ook functioneel zijn en dat is het imo niet.

De huidige MacPro's waren juist zo goed omdat naast het design je tal van uitbreidings- en upgrademogelijkheden had.

Natuurlijk kun je met Fibrechannel een hoop doen maar ideaal lijkt het me niet, je moet namelijk heel je infrastructuur van je kantoor aan gaan passen om fiber neer te leggen ipv Cat5/6.

Bedrijven die veel render capaciteit nodig hebben maken gebruik van servers met een Nvidia Grid configuratie die ze inzetten als Renderfarms.
Daarnaast fatclients(Mac of PC kan beide) of thinclients die verbinden naar XenDesktops gehost op servers met Nvidia Grid, dan heb je gelijk een goede thuis/remote werk situatie.

[Reactie gewijzigd door Nosfera7u op 23 oktober 2013 18:59]

Alhoewel ik de nieuwe Mac Pro nog niet in het echt heeft mogen aanschouwen vind ik het ontwerp toch wel wat hebben :Y)

Ik kan overigens geen Xeon CPU's vinden die 12-cores bevatten. Bedoelen ze niet een CPU met 6-cores + Hyper-Threading of een dual CPU set-up met twee CPU's die elk 6-cores bevatten?
Duidelijk! :) De E5-2600 v2 stond namelijk nog niet op de Intel site, waarschijnlijk is deze nog niet gelanceerd.

[Reactie gewijzigd door BaBy-G op 23 oktober 2013 02:01]

Jawel hoor:

http://ark.intel.com/prod...697-v2-30M-Cache-2_70-GHz (prijs 2600 dollar per stuk...)

Standaard zit er deze in: http://ark.intel.com/prod...650-v2-12M-Cache-3_50-GHz (ook al bijna 600 dollar..)

[Reactie gewijzigd door doc op 23 oktober 2013 02:17]

Ik keek gisteren waarschijnlijk verkeerd, waardoor ik de Xeon E5 v2 over het hoofd heb gezien :)

Wat gaat de tijd toch snel, ik heb momenteel 2x Xeon X5675 met ieder 6-cores + HT in mijn workstation zitten. Vandaag de dag proppen ze dat in een enkele CPU met nog veel betere prestaties ook :+
Ben zeer benieuwd hoe de Mac Pro in de realiteit werkt en wat het bedrag in Nederland zou zijn. Vooral de specificaties en het design spreken mij aan.

Update
Hij blijkt 3049 euro te kosten

[Reactie gewijzigd door 12345dan op 22 oktober 2013 20:19]

Maar degene die je wilt hebben kost dan €4.500.
Desalniettemin een geweldige computer voor specifieke toepassingen.
Zeker, het is een geweldige computer. Monster-specs in een compacte verpakking. :)
En voor n derde van de prijs heb je dezelfde specs, maar dan met n goed werkend OS :P
OK ik bijt wel. Geef mij maar een machine met een E5 Xeon, 12GB ECC geheugen, 2 FirePro kaarten, 6 Thunderbolt2 aansluitingen, ondersteuning voor minimaal 3 schermen op 4k resolutie, PCIe SSD, én een Windows 8 Pro license voor 1000 euro inclusief BTW. Met garantie en ondersteuning uiteraard.

Good luck :)
Een derde van de prijs is overdreven, maar voor €2000,- moet je ook een heel eind komen. Zelf bestellen wij voor ons gebruik (CAD applicaties) Dell werkstations, met en E5 Xeon, 8 GB ECC geheugen, 1 nVidia K2000, 256 GB SSD en Windows 8 voor €1500,- . Een tweede videokaart kost €300,- meer en dan hou je nog €200,- euro over voor 4 GB extra geheugen.
Helemaal vergelijken gaat natuurlijk niet want Apple laat veel componenten op maat maken en is zo'n beetje de enige fabrikant is die Thunderbolt aansluitingen levert. En mijn voorbeeld betreft een SATA SSD (prijs is vergelijkbaar met PCIe), een nVidia Quadro (voorkeur van ons CAD software), 3 jaar NBD garantie en een Windows licentie (nodig voor de CAD applicaties) die je bij de Mac Pro nog los bij moet kopen.
Er zullen vast wel gevallen zijn waarbij de Mac Pro een betere keus is, maar voor de meeste bedrijven blijven Dell, HP, Lenovo, etc. betere keuze als je naar de prijs gaat kijken. Dat je makkelijk componenten (geheugen, HDD, etc.) kunt vervangen (wat meestal wat lastiger gaat bij Apple hardware) is daarnaast een grote plus voor de anderen.

[Reactie gewijzigd door Amito op 23 oktober 2013 11:23]

De prijzen die je noemt, zijn die incl BTW? Ik verwacht namelijk van niet aangezien je zakelijk koopt. In dat geval is de Mac Pro een kleine 2500 euro. Dan is jouw Dell workstation qua aanschaf nog steeds goedkoper, maar is het verschil een heel stuk kleiner geworden.

Verder: heb je al eens een Mac Pro geopereerd? In de oude Mac Pro was het wisselen van PCIe kaarten, harddisks, memory en zelfs CPU's zeker niet lastiger dan in een workstation van Dell of Lenovo. In de nieuwe Mac Pro zijn PCIe sloten niet langer aan de orde (maar een Thunderbolt kabel loskoppelen lukt de gemiddelde leek vast nog wel), maar Apple heeft reeds aangegeven dat geheugen en ook de PCIe SSD gewoon door de gebruiker te vervangen is.

Valt me niet tegen voor een apparaat dat fors kleiner is dan een gemiddeld Dell workstation. Ik had persoonlijk verwacht dat Apple veel parts niet user-servicable zou maken.

Daarnaast is het vervangen van memory in Macs waarbij het geheugen niet gesoldeerd zit doorgaans ook een fluitje van een cent.

MacBook Pro: onderkant eraf, klaar.
iMac: klepje voor memory open maken, klaar.
Mac mini: onderkant eraf draaien (no tools required!), klaar.

Ter vergelijking: bij mijn Thinkpad moet ik het keyboard demonteren om bij het RAM slot te kunnen, en bij de HP tower die ik een tijdje terug moest opereren moest ik de halve case ontmantelen (airflow kappen en een berg kabels die in de weg zat) om bij een RAM slot te komen.
waarschijnlijk zal ed rpijs om en nabij de 2999,- euro liggen.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee