Apple begint met levering nieuwe Mac Pro in Europa

De nieuwe Mac Pro van Apple wordt vanaf deze week geleverd aan klanten die er een hebben besteld, blijkt uit mails die klanten hebben gehad. Het is voor het eerst in een jaar tijd dat Apple Mac Pro's levert in Europa; het vorige model voldeed niet aan een EU-richtlijn.

Gebruikers van de Franse website macgeneration melden dat ze de Mac Pro dinsdag bezorgd krijgen. Wie de Mac Pro vanaf nu bestelt, krijgt hem volgende maand bezorgd, zo blijkt uit de onlinewinkel van Apple. Vanaf halverwege vorige maand kon de Mac Pro al worden besteld, maar geleverd werden ze dus nog niet.

De nieuwe Mac Pro werd in oktober aangekondigd. Het vorige model van Apples professionele workstation werd sinds januari vorig jaar niet meer verkocht in de Europese Unie, omdat het systeem niet voldeed aan een nieuwe EU-richtlijn. Zo heeft de vorige Mac Pro geen beschermende kap voor de ventilator, waardoor gebruikers er met hun vingers verstrikt in zouden kunnen raken als ze de behuizing openden terwijl de Mac Pro aanstaat. Ook zou de elektrische bedrading niet voldoen.

Het nieuwe model voldoet blijkbaar wel aan de regels. Het basismodel van de cilindrische Mac Pro heeft Xeon-quadcore met kloksnelheid van 3,9GHz, 12GB ram en twee FirePro D300-kaarten met elk 2GB vram aan boord. De ssd heeft een capaciteit van 256GB en maakt gebruik van een pci-e-interface, wat de snelheid flink ten goede komt. Volgens Apple zijn de sequentiële leessnelheden 1,2GB/s. Er komen ook configuraties van het werkstation met Xeons met 6, 8 en 12 cores, terwijl het 1866MHz ddr3 ecc-geheugen uit te breiden is tot 64GB en er maximaal 1TB flashopslag ingebouwd wordt. De geheugenbandbreedte bedraagt maximaal 60GB/s en dat zou het dubbele zijn van eerdere Mac Pro's. De Mac Pro is beschikbaar vanaf 3049 euro, hoewel de prijs met diverse duurdere opties kan oplopen tot richting tienduizend euro.

Door Joost Schellevis

Redacteur

13-01-2014 • 08:30

218 Linkedin

Reacties (218)

218
202
109
10
0
40
Wijzig sortering
Best wel apart hoe snel sommige partijen inspringen op het nieuwe design van de MacPro.

Zelfs colocatie is binnenkort geen probleem:

New Mac Pro Hosting and Colocation will be here soon!

[Reactie gewijzigd door Carbon op 13 januari 2014 14:03]

Leuk, maar koste efficiënt is het i.i.g. niet, daarnaast vraag ik me af hoe ze die ethernetkabel er aan de zijkant in krijgen.
Leuk, maar kosten efficiënt is het i.i.g. niet,
Volgens "MacStadium" gebruikt de MacPro oplossing maar 1/6 van de stroom i.v.m. met 1U servers.
daarnaast vraag ik me af hoe ze die ethernetkabel er aan de zijkant in krijgen.
Een cilinder heeft wel twee kopse kanten maar een zijkant? ;)

Zonder gekheid, de oplossing is heel eevoudig: de computer 45' draaien.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 13 januari 2014 15:11]

270 Mac Pro servers per POD in only 12 square feet of Datacenter floor space.
270 Mac Pro's in één rack! :D

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 13 januari 2014 14:17]

Anoniem: 154887
13 januari 2014 11:19
De nieuwe Mac Pro werd in oktober aangekondigd. Het vorige model van Apples professionele workstation werd sinds januari vorig jaar niet meer verkocht in de Europese Unie, omdat het systeem niet voldeed aan een nieuwe EU-richtlijn
Dat is volledig fout! Het mocht enkel niet ingevoerd worden in de EU. Wij hebben er nog 3 gekocht in mei 2013 in een Duitse winkel. Winkeliers mochten nog steeds hun producten verkopen als ze nog stock hadden.

+ De ban op import ging in op 1 maart 2013, niet 1 januari 2013. Is dit nog wel een serieuze nieuwssite?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 154887 op 13 januari 2014 11:31]

Haha, wie heeft het bijschrift in de mouse-over op de pica gemaakt?
Het erge is eigenlijk dat ik er van uitging dat het daadwerkelijk een verkeerde image was... Ik mouseoverde om te kijken wtf het was, en toen stond en puntenslijper... Ik weet niet was een Mac pro is blijkbaar =(... Ik dacht verkeerde resource, een puntenslijper uit de pricewatch ofzo.

Zucht.. maandag... koffie...
Scherp op de vroege maandag _/-\o_
Lol: puntenslijper :Y)
Maar ik vind hem wel mooi, lekker anders!
Puntenslijper,lol.
Haha inderdaad. Ik blijf erbij dat het lijkt op een cheap ikea vuilnis bakje totdat je de deksel open doet.:)
Niet negatief bedoeld, maar hoe verzinnen ze het.:)

[Reactie gewijzigd door Qualixo op 13 januari 2014 10:59]

Ikea heeft ook vierkante vuilnisbakken hoor, net zoals jullie desktops onder de tafel.
t Is en blijft een sterk staaltje engineering, zo veel power in dit volume en met 1 fan luchtgekoeld.. Best knap voor een vuilnisbakje. ;)
Apple moet het hebben van de hardware verkopen, dus echt waar voor je geld zul je niet krijgen. Er moet toch ergens aan verdient worden. Apple zal dus relatief altijd wat duurder zijn.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 13 januari 2014 08:48]

Als je de prijs vergelijkt met wat andere fabrikanten aan te bieden hebben...
http://www.tuaw.com/2013/...-pro-and-a-comparable-di/

http://www.macrumors.com/...-systems-more-affordable/

http://www.futurelooks.co...c-pro-via-pc-diy-cheaper/

Waarom altijd bashen, als je niet weet waar je over spreekt. Ik zou zeggen, start zelf even een firma op, lever iets goedkopers dan de Mac Pro, in hetzelfde formaat.
Good Luck!
Voor de derde keer, ga eens appels met appels en peren met peren vergelijken. Apple schopt met deze computer vooralsnog geen deuk in het pak boter wat bijvoorbeeld HP levert met zijn lijn van workstations. Temeer daar HP bij die workstations de beste service levert die vooralsnog uitgeleverd wordt. Betaal je overigens wel impliciet voor in de aanschafprijs van die workstations.

Deze computer van Apple dien je in mijn optiek niet te beoordelen door de ogen van private consumenten maar louter door de ogen van professionals. Moet nog zien of Apple een service kan leveren die HP al jarenlang levert.

Is geen bashen of zo maar domweg een constatering.
Leer toch even lezen repeP...
Prijzen die de sites vermelden zijn:
a) DIY (zelf in elkaar steken) met vergelijkbare hardware
b) Door HP en Lenovo gelijkaardige workstations
c) DIY

Waar zie jij Appels en Peren???
Och, misschien eens kijken naar de HP Z1 G2? Heb je ook direct een goed scherm :P http://arstechnica.com/in...-the-ultimate-all-in-one/
Dell moet het hebben van de hardware verkopen, dus echt waar voor je geld zul je niet krijgen. Er moet toch ergens aan verdient worden. Dell zal dus relatief altijd wat duurder zijn.

Microsoft moet het hebben van de software verkopen, dus zul je waar voor je geld krijgen. Er hoeft nergens aan verdient worden. Microsoft zal dus relatief altijd wat goedkoper zijn.

Ik zie hem niet...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 147126 op 13 januari 2014 10:37]

In tegenstelling tot bedrijven als DELL, HP & Lenovo. Die halen juist ook nog heel veel inkomsten uit bijvoorbeeld hun app-store. Juist Apple haalt een aardig bedrag (zo'n 7% van hun inkomsten) op met software en dergelijke. Andere pc-makers zijn juist bijna geheel afhankelijk van hun hardwareverkopen. Als er dus een bedrijf is dat zijn hardware goedkoper zou kunnen aanbieden is het Apple wel, omdat die ook nog geld halen uit hun product na de verkoop ervan.

[Reactie gewijzigd door ormagon op 13 januari 2014 08:52]

op de uitgebreide lijn workstations die HP levert verdient HP goed geld, zij het dat je impliciet voor de al jarenlang ongeevenaarde service betaalt.

Service, daar haalt HP veel meer omzet uit dan louter uit de hardware. IBM is wat dat betreft overigens helemaal koploper.
In tegenstelling tot bedrijven als DELL, HP & Lenovo. Die halen juist ook nog heel veel inkomsten uit bijvoorbeeld hun app-store. Juist Apple haalt een aardig bedrag (zo'n 7% van hun inkomsten) op met software en dergelijke. Andere pc-makers zijn juist bijna geheel afhankelijk van hun hardwareverkopen. Als er dus een bedrijf is dat zijn hardware goedkoper zou kunnen aanbieden is het Apple wel, omdat die ook nog geld halen uit hun product na de verkoop ervan.
Jammer dat ze het alleen niet doen.
Alleen blijkt dat als je zelf een vergelijkbaar systeem samensteld je veel duurder uit bent. Je praat dus poep. (Staan wel links elders in deze discussie).
enkel de duurste komt ongeveer hetzelfde uit.. de goedkoopste config van een 3050 euro kan je doen met 2400~ euro en je hebt dan zelf nog een klein beetje sterkere componenten..
Laat maar zien dan...

En dan geen consumententroep erin, netjes met een Xeon, ECC RAM, etc.
Even m'n comment terughalen van het vorige nieuwstopic over release vd mac pro hier op tweakers..

goedkoopste is 3049 euro: https://www.apple.com/benl/mac-pro/specs/
http://tweakers.net/pricewatch/bestelkosten/524780
- ook Xeon E5 Quad op 3,5-3,9Ghz met 10MB cache
- ook 12GB DDR3 ECC 1866Mhz
- 2x FirePro W7000 4GB, volgens http://architosh.com/2013...0-anyway-we-have-answers/ zijn die D300 firepro's wellicht een lager geklokte versie van die W7000's
- 240GB M500 SSD met security features als power caps (zie ook: CiPHER's Storageblog: SSD betrouwbaarheid)
- mobo met ook 2x gigabit ethernet & ac wifi (& natuurlijk meer andere opties door het grotere formaat)
- goede gold seasonic voeding
- Fractal Design Define Mini µ-atx behuizing (kan je zelf kiezen natuurlijk)

voor 2400~ euro
(geen PCI-e SSD, maar een SSD met meer beveiligingsfeatures ipv raw speed)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 13 januari 2014 11:56]

(geen PCI-e SSD, maar een SSD met meer beveiligingsfeatures ipv raw speed)
Tja, maar een Mac Pro koop je voor de raw speed, zeker als je er 4k video op gaat editen. Enige pci-e flash disk in de pricewatch die in de buurt komt is de OCZ RevoDrive X2 PCI-Express SSD 240GB (16GB kleiner dan die in de Mac Pro), en die is langzamer dan de SSD in de Mac Pro ook. (schrijfsnelheid is ong. gelijk, maar leessnelheid is rond de 920 GB/s op de Mac Pro en 740 MB/s op de OCZ). Prijsverschil is bijna €500, dus daar ga je al met je prijs.

Welk mobo heb je gekozen ? Zit daar naast de 2x gbit ook 6x thunderbolt 2 op ? Nogal belangrijk als je gaat video editen, dankzij die 6 thunderbolt 2 poorten kunnen er 6 thunderbolt displays aan die machine (of 3 4k displays).

Alleen met die (minder snelle) SSD al haal je het prijsverschil weg, neem die Thunderbolt 2 poorten erbij en je zit dik over de prijs. Vergeet je ook niet de license voor het OS ?
Zo kan je ook over die Mac beginnen..
http://media2.giga.de/2013/06/Mac-Pro_2013_Mac-Pro_2013.jpg says it all

"DisplayPort™ 1.2 Simultaneously output multiple, independent audio streams and display content at resolutions beyond standard HD (maximum resolution of 4096x2160)."

Qua SSD is het natuurlijk tezien of je baat hebt met die extra snelheid ;)

Jij vergeet hoe makkelijk het is om je eigen PC volledig naar je eigen noden te customizen.
Qua OS ligt het bij iedereen anders natuurlijk. (welk OS & welke prijs etc)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 13 januari 2014 17:11]

Even m'n comment terughalen van het vorige nieuwstopic over release vd mac pro hier op tweakers..
Een paar opmerkingen over je lijstje:

1. Asus X79-Deluxe: Niet geschikt voor een Xeon E5!
2. Crucial 12GB DDR3-1866: Dat is geen ECC DIMM! (thanks SmokingCrop )
3. Waar zijn de Thunderbolt poorten?
4. Kan ik OSX op die hardware installeren?
security features als power caps (zie ook: CiPHER's Storageblog: SSD betrouwbaarheid)
Powercaps hebben helemaal niets met security te maken!

[Reactie gewijzigd door Carbon op 13 januari 2014 17:41]

Er kan wel een Xeon E5 in dat moederbord en het is ook ECC ram. Vraag is alleen of het samen werkt in dat mobo, staat nl. niet bij of het mobo ook ECC ram support. Asus P9X79-E WS werkt iig wel.
Leer eerst eens kijken voor je gaat bashen.

1. http://support.asus.com/c...20http://support.asus.com. (5 seconden op google.. 8)7 )

2. Ben je blind? of heb je alleen maar naar de titel gekeken op tweakers?
http://www.crucial.com/st...CT3K4G3ERSDD8186D&cpe=rss

3. Waarvoor ga je die gebruiken? 4k display -> Displayport 1.2 op de grafische kaarten.

4. Waarom zou je OSX erop willen installeren :P

5. Lees CiPHER's Storageblog: SSD betrouwbaarheid
"Retentie loopt terug wanneer de SSD onverwacht stroom verliest
Als een SSD onverwacht stroom verliest en deze beschikt niet over power-safe capacitors zoals hieronder beschreven, dan kunnen één of meerdere NAND pages permanent beschadigd worden."


PS: Qua ECC RAM zal je idd overmoeten gaan op bv pricewatch: Asus P9X79-E WS en als je dan echt AC wifi nodig hebt, kun je die in een pci-e factor kaartje kopen

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 13 januari 2014 17:19]

"*Intel Xeon Processor Family is designed for servers. Some features may not support when installed on X79 series chipsets. For more details, refer to ASUS support site at http://support.asus.com"

De gebruike X79 chipset ondersteunt geen ECC
2. Ben je blind?
Netetiquette is blijkbaar niet je sterkste punt :)
of heb je alleen maar naar de titel gekeken op tweakers?
http://www.crucial.com/st...4G3ERSDD8186D&cpe=rss
Maat je hebt gelijk, het is wel degelijk ECC geheugen.
3. Waarvoor ga je die gebruiken? 4k display -> Displayport 1.2 op de grafische kaarten.
Thunderbolt RAID?
High-end video capture(Blackmagic Design, Motu,AJA)

Kortom zo'n beetje alles waarvoor je voorheen een PCI-e board nodig had.
4. Waarom zou je OSX erop willen installeren :P
Grapjas :)
5. Lees CiPHER's Storageblog: SSD betrouwbaarheid
Dat gaatover reliability jij had het over security!
Dat verhaal over power-safe capacitors is puur marketing!
Elke SSD heeft een kleine vermogens reserve (in de vorm van één of meerdere condensatoren) om een lopende write volledig af te sluiten.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 13 januari 2014 17:42]

Hoe komt deze post hier terecht?!?!?
Bug?

[Reactie gewijzigd door Carbon op 13 januari 2014 15:01]

je vergeet 'the economy of scale'. Dat gaat misshien niet zo erg op bij dit specifieke product, maar wel bij de meeste andere producten. ik was altijd van mening dat apple overprcied was, maar ik begin op die stelling terug te komen.
Heb je Apple apparatuur in huis? De meeste verkoop halen ze uit de iPhones, iPads etc en ze hebben een heel slim verdien model met iTunes Store, App Store en de losse programma's die ze zelf uitbrengen. Ze verdienen genoeg aan software en zijkanalen.

Als je de MacPro echt ziet dan krab je nog wel even achter je hoofd. Dat ding is bijna net zo groot als je uitgestrekte hand waardoor je hem dus overal mee naar toe kan nemen. Dell, HP en IBM kunnen nog veel leren van Apple hoe je een degelijke workstation bouwt. De muziek/film/design industrie zijn met de MacPro zeer goed voorzien!
En dan moet er nog een 4K beeldscherm bij... :9~
Een 4K-resolutie wordt pas leuk op beeldschermdiagonalen van 24 tot 22 inch. De huidige 27 en 32 inch 4K beeldschermen zijn vlees noch vis. Je kunt ze niet op native resolutie gebruiken en op 200 procent worden beeldelementen belachelijk groot weergegeven. Het is wachten op een nieuwe generatie Cinema Display met een resolutie van 5120x2880 pixels.
Daarnaast schalen vele programma's vaak niet lekker op een 4k scherm wat het nut nogal geweld aan doet...
Och, de Mac Pro zal voornamelijk voor Final Cut Pro gebruikt worden en die is ontworpen om met 4k schermen gebruikt te worden. Het zal in de praktijk voor de meeste mensen dus wel meevallen.
Hoewel de ASUS PQ321Q 31.5-Inch op 3840x2160 ook al voldoet zie ik graag die nieuwe generatie Cinema Display komen. Ik verwacht echter dat het direct schermen van een maatje meer met 7680×4320 pixels zullen worden zodat Apple weer even de kolommen vult en mensen met een gebrek aan de centen voor dat moois de commentaren onder die kolommen kunnen vullen. Maar we gaan het vanzelf zien.
Een ? 'T ding kan er 3 aansturen :9
Moet niet. Als je er al eentje hebt of je hebt 4k niet nodig, dan hoeft het niet.
Mooie specs, maar toch een best prijsje voor zn koker..
Prijzig, maar een PC samenstellen van dat kaliber is duurder. + dan heb je bij lange na niet de finish van de Mac Pro.
Prijzig, maar een PC samenstellen van dat kaliber is duurder. + dan heb je bij lange na niet de finish van de Mac Pro.
uit de reacties bij je gequote artikel.

The “lore” is that Apple stuff is overpriced and *proprietary*, as there is no way to make a like-for-like component build. Throughout the article, Fung states he couldn’t find equivalent parts because of the proprietary nature of the Mac Pro, and therefore had to make compromises. One of the final points in the article was, quote:

“With so many substitute components on the PC DIY side, you can do the work at the same level as someone with the professional stuff, for far less, and have a truly custom system that’s like no one elses. And at the end of the day, no one’s going to know if you created your project on a PC or a Mac, unless you tell them. But you will be pocketing more of your money each month without the higher lease of the top end Mac Pro.”

So Fung’s ultimate point IS that the Mac Pro is overpriced unless you have very specialized needs, but you missed that in your recap of the article.


Over de finish, die is totaal niet belangrijk. Belangrijkste aan een PC is dat hij werkt en het goed doet. (fit for pupose) en het liefste zo goedkoop mogelijk (value for money). looks en of finish staan echt onderaan als je je geld ermee verdient.
De man zijn machine verbruikt 2x zoveel watt als de apple solution, dus genereert ie ook veel meer warmte en heeft hij waarschinnlijk meer koeling nodig en dan nog maar niet over het lawaai te spreken. Mijn laptop is ook veel duurder dan mijn vorige desktop, maar ik ben eindelijk van dat irritante lawaai af.
De Macpro genereerd zeer veel warmte en wordt ook warm door de nu best wel magere koeling. Voor een soortgelijke prijs bouw ik een PC in een iets grotere formfactor (Silverstone fortress 3 mATX case) een soortgelijke PC gebasseerd op de XEON architectuur met 2 iets snellere videokaarten en iets meer verbruik door deze kaarten. Met betere koeling en meer uitbreidings mogelijkheden.
Deze MacPro heb je nog niet kunnen testen, dus hoe je die conclusie kan maken is mij onduidelijk. Maar de maximum continuos power is 450W, ook voor het zwaarste model. Hoe zie jij dat bij een PC met een hexacore en twee zware videokaarten? Het energie verbruik en warmte ontwikkeling van de Mac Minis is relatief laag (de reden waarom ik deze als backup gebruik voor mijn PC workstation tijdens warme zomerdagen) in vergelijking met dergelijke kleine PC oplossingen. Ik verwacht dat je dit ook door kunt trekken naar de nieuwe MacPro, maar durf daar niets over te zweren totdat we daar een degelijke review over zien.

verder is de rechthoekige kast die je aandraagt: 235 x 284 x 487
vs. de cilider kast: 168 x 168 x 251
Die kast die je aangeeft heeft dus een bijna zes maal zo grote inhoud.
Deze videokaarten zijn niet bepaald heel erg high end om eerlijk te zijn. Vrij basic modellen ook nog eens aan de vrm's te zien. Ze draaien in ieder geval sowieso op het randje. Een goed samengestelde pc met alleen het broodnodige zoals deze Macpro doet wonderen. Ik draaide ook een mATX systeem met 2x een Geforce 670gtx die meer stroom trekken dan de Macpro kaarten op een 600watt voeding, waarbij er dan 2 oldskool SATA harddisks zitten en een sloot aan randapparatuur. Zou ik zo 100watt vanaf kunnen halen door te gaan opttimaliseren.

Warmte verbruik is al getoond in reviews en ze draaien in ieder geval vrij warm onder load. De kast heeft een grotere inhoud. Is in het echt niet veel groter. Vierkant tegenover rond, en voornamelijk hoger. Daarintegen kan je er dan wel 4 harddisks inproppen, meer geheugen etc.

Ik wil het alleen relativeren en aankaarten dat de duurzaamheid van dit systeem niet optimaal is in vergelijking met een custom gebouwd systeem
"Over de finish, die is totaal niet belangrijk." Spreek AUB voor jezelf, ik vindt het toch wel prettig als ik opdrachtgevers over de vloer heb dat mijn werkplek er professioneel uitziet!

De Mac Pro is zeker niet voor iedereen de beste keuze, maar om nou de hele "look and feel" van een machine als "niet belangrijk" te bestempelen is wel erg kort door de bocht!
Voor weinig kun je een gewone nette (kast) onder je bureau zetten. Als je klanten graag willen dat jij peperdure machines gebruikt, dan vergeten ze zeker dat dat aan hun doorgerekend wordt.

Wat maakt het nou uit allemaal, gewoon kast netjes onder het bureau, mooi schermpjes op het bureau en daarop dan het werk voor de klanten. Iedereen blij.
Tsja, zo werkt het wel. Hier op mijn stage adres zijn ze vorig jaar naar een nieuw kantoor verhuist. Vele malen groter, industrieel. Sinds die verhuizing hebben ze geen portfolio meer laten zien omdat ze aan het kantoor al zien dat het een prima bedrijf is. Zo werkt het met alles, eerste indrukken.
Ik weet niet, als ik een Mac Pro zou hebben, deze zichtbaar zal "showen". Ben te bang dat ie op een ander tijdstip gejat zou worden.

Voor de max config kan je toch een leuk autootje kopen.
Niettemin, ik zou de Mac(x) Pro graag willen hebben. Maar ik kan hem niet betalen, en als ik hem dan toch zou krijgen gaat ie toch echt uit het zicht.
Zijn conclusie gaat over de duurste Mac Pro. Die is inderdaad niet perse nodig om professioneel te werken.
Maar je kan ook kiezen voor een goedkopere configuratie.

Als je meer value for money krijgt prestatie-gewijs bij de Mac Pro, dan is het toch alsnog een betere deal? En dan is die mooie Finish weldegelijk mooi meegenomen.
En er zijn genoeg bedrijven die wel waarde hechten aan de uitstraling van de werkomgeving.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 254370 op 13 januari 2014 09:13]

Als je het volledige artikel hebt gelezen ging het niet alleen over de duurste maar ook de goedkoopste Mac Pro.
Juist. Maar het gaat ook om de combinatie hardware én software.

Moet je zien wat je aan kosten kwijt bent aan Windows-problemen tov. problemen met een Mac.
looks en of finish staan echt onderaan als je je geld ermee verdient.
Dat klopt deels.

Een computer moet datgene kunnen waarvoor je hem hebt aangeschaft. Een film monteren kan prima op een Dell met 2 Xeon processoren erin. Maar die Dell neemt veel ruimte in, maakt veel geluid (ventilatoren), en verbruikt veel stroom.

Bij Apple zijn het nooit alleen de looks, het uiterlijk is slechts één onderdeel van het totale ontwerp!
Prijzig, maar een PC samenstellen van dat kaliber is duurder.
Dat is omdat ze een clone van de Mac Pro probeerde te maken.

Qua prijs is de Mac Pro ongeveer even duur als een PC versie, beide keuzes hebben zo hun voordelen en nadelen, maar iig niemand kan nu zeggen dat Apple een over prijsde ontwerp heeft nu.
En Dell, HP, ASUS en alle anderen zouden hier eens goed naar moeten kijken als een ontwerp optie.
+ dan heb je bij lange na niet de finish van de Mac Pro.
En ik moet Apple hier mijn complimenten maken het is een heel mooi efficiënt ontwerp, maar dat komt omdat ze geen standaard form factor volgen, wat ze veel vrijheid geven om een efficiënt ontwerp te maken.

Maar aan het einde van de dag is dat belangrijk?, ik denk dat het gebruiks afhankelijk is.

Maar mijn PC staat al jaren naast mijn bureau en het heeft me nooit in de weg gestaan daar, daarnaast gaat mijn voordeel toch uit een PC versie, daar ik dan iets kan upgraden wanneer het nodig is, iets dat tegenwoordig wenselijk is, daar GPUs in verhouding nog steeds jaarlijks echt verbeteren ten opzichte van CPUs.

Ik zie op mijn werk Aker Solutions, waar in mijn divisie, dat bij de offshore ingenieurs die veel tekenen regelmatig video kaarten worden vervangen en door geschoven naar de gene die minder teken, daar de prijs van Pro video kaarten gewoon hoog zijn.
De nieuwe Mac Pro is ook goed te upgraden. Lees deze teardown van iFixit maar eens door! http://www.ifixit.com/Tea...+Late+2013+Teardown/20778

tldr; "Mac Pro Late 2013 Repairability Score: 8 out of 10 (10 is easiest to repair)"
Ja, met Apple® onderdelen wellicht. Je kunt geen gewone PCI-E kaarten er in stoppen, en de SSD is ook geen standaard 2.5/3.5", etc. etc. Het kan, maar dan ben je ook meteen een fortuin kwijt.

Daarnaast wordt er in de video gesproken dat wanneer er één USB/Thunderbold poort stuk zou gaan, dan moet je de hele unit (met alle I/O poorten) vervangen. Hoe kun je zoiets nou 8/10 geven. Als ze met 'repareren' vervangen bedoel dan hebben ze wellicht gelijk.

Ze hebben het over repairability, en dan komen ze met het volgende lijstje:
  • The design is modular and easy to disassemble
  • RAM and SSD upgrades are very easy
  • The fan is easy to access and replace
  • The CPU is user replaceable
En dat krijgt dan een 8/10. Het spijt me maar ifixit's conclusie is naar mijn idee gewoon echt erg slecht. Wat een domme conclusie.
Nou vind ik iFixit scores over algemeen nutteloos maar dit is toch niet zo vreemd? Als op een ATX bordje een slot of poort stuk gaat moet je ook hele bordje vervangen. Modulariteit heeft z'n grenzen anders hadden we nog steeds computers ter grootte van een auto.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 13 januari 2014 12:26]

, en de SSD is ook geen standaard 2.5/3.5", etc. etc.
Dat zijn PCI-e SSD's nooit volgens mij, alleen SATA aangesloten SSD's. Maar dat zijn niet zulke performance monsters als PCI-e SSD's. (nog steeds niet slecht, don't get me wrong, maar niet voldoende voor de toepassingen waar machine's als Mac Pro's voor worden ingezet).
Je kunt geen gewone PCI-E kaarten er in stoppen, en de SSD is ook geen standaard 2.5/3.5", etc. etc.
Apple is blijkbaar van mening dat je CPU/GPU(s)/SSD moet scheiden van de overige periferie.

PC-e SSD i.p.v. interne SATA SSD/HDD
Thunderbolt i.p.v. PCI-e addon boards.
USB3.0, Thunderbolt, Gig ethernet voor storage.
Het kan, maar dan ben je ook meteen een fortuin kwijt.
Klets!

Een 5-bay USB3.0 hardware RAID (zonder drives) heb je al voor minder dan 160 euro, dat is al één drive meer dan wat standaard in de oude MacPro kon.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 13 januari 2014 14:52]

Dat het mogelijk is wil nog niet zeggen dat ook daadwerkelijk mogelijk is want Apple staat niet echt bekend om zijn upgrade support, in tegen stelling van het PC platform.

Dus zolang Apple geen upgrade belooft bestaat het niet in mijn boek.

[Reactie gewijzigd door player-x op 13 januari 2014 11:30]

Dat het mogelijk is wil nog niet zeggen dat ook daadwerkelijk mogelijk is want Apple staat niet echt bekend om zijn upgrade support
Zelf CPU upgraden is in ieder geval geen probleem!

OWC’s Mac Pro 2013 Processor Upgrade Benchmarking
"Dat het mogelijk is wil nog niet zeggen dat ook daadwerkelijk mogelijk is "

Als je eerst de teardown even doorleest voor halsoverkop te gaan "Apple Bashen".
@MasterWindu & Carbon
De CPU en geheugen zijn de enige onderdelen die upgradeable zijn, terwijl de video kaarten veel belangrijkere onderdelen zijn die men zou willen vervangen.

En een opmerking makken over een ontwerpkeuze met de daar uit opvolgende waarschijnlijkheid dat er geen nieuwe videokaarten zullen komen, is geen "Apple Bashen" maar een redelijke conclusie die ik uit het verleden heb getrokken.
En Dell, HP, ASUS en alle anderen zouden hier eens goed naar moeten kijken als een ontwerp optie.

En ik moet Apple hier mijn complimenten maken het is een heel mooi efficiënt ontwerp
Is trouwens wel een zeer aparte manier van "Apple Bashen"

Maar om eerlijk te zijn heb ik een grondige hekel aan Apple, niet hun producten, die vind ik mooi en efficiënt ontworpen, maar de manier waarop het bedrijf zich geraagd, en ook zo als sommige iFans zich meer als kudde iDioten gedragen, hoewel ik moet zeggen dat onder Cook het bedrijf wel een heel stuk normaler is geworden.
Hoezo niet upgraden? Je zou nu het basismodel kunnen kopen met twee D300 kaarten en de kleinste SSD er in en die later kunnen vervangen door twee D700 kaarten en een grotere SSD.

Niet dat ik verwacht dat er veel behoefte is aan grote SSD's. De doelgroep van de Mac Pro zal alle storage op externe RAID's doen en alleen het OS en één of twee applicaties op de ingebouwde SSD doen.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 13 januari 2014 12:01]

Ja, maar zeer waarschijnlijk niet naar een nieuwe generatie.
Upgrade voor PC? Alleen iedere 3 maand je dure hardware ugraden bedoel je. En 40 uur per maand Troubleshooting met het mooie windows 8. O+
De vergelijking met zelfbouw vind ik sowieso niet eerlijk. Hoeveel bedrijven stellen hun eigen pc samen? Je moet mensen betalen die onderzoek doen, onderdelen uitzoeken, assembleren en testen. Daarnaast moet je ook eigen support regelen. Voor ons is dat een hobby, dus ons tijd is gratis.
Ik snap uberhaupt niet waarom mensen de vergelijking maken. Apple is nog nooit een bedrijf geweest wat gaat voor een computer aanbieden waarbij prijs/kwaliteit van componenten optimaal is.

Waarom die vergelijking nog maken? Het antwoord zal namelijk altijd hetzelde zijn:
- Ja, je kunt el cheapo waarschijnlijk gelijkwaardige specs bereiken met goedkopere componenten
- Nee, daarom kun je nog steeds niet de totaalervaring van een Mac evenaren
Kijk eens naar de lijn workstations die HP levert zou ik zeggen. En bedenk daar dan ook eens bij dat de service die HP aan afnemers van die workstations levert al jarenlang ongeevenaard is.
Anoniem: 271482
@Rinzwind13 januari 2014 11:22
Dell Precision 7610 en HP Z820 .
De MacPro is goed uit te breiden, hij is zelfs helemaal uit elkaar te halen.
> http://www.ifixit.com/Tea...+Late+2013+Teardown/20778

Het is een nieuw/gedurfd uiterlijk met goede prestaties, voor 2800,- heb je er al een. Je kan later altijd nog 64GB aan Ram erin prikken en andere zaken sneller maken, al zal dat niet snel nodig zijn. Een PC van hetzelfde kaliber is niet alleen bijna even duur, het is ook nog een vliegtuigmotor die enorm groot en vaak lelijk is waarbij je toch veel problemen zult krijgen. Laat staan ieder virus.

Als je iets niet kan betalen is dat niet direct lelijk of hipster hoor. O+
Wat is er niet functioneel? Hij is klein, demonteerbaar en efficiënt met de ruimte. Behoorlijk functioneel om een snel workstation in zo'n klein kastje te krijgen. Virussen heb je zelden op Mac. En in ieder geval minder dan op Windows.

http://editorial.nl.softo...ls-rond-virussen-voor-mac
Maare... hoe wil Apple dan dat je dit gebrukt (geen OSX gebruiker).. de computer in sleep zetten.. en wakker laten worden m.b.v. toetsenbord ofzo?

Lijkt me idd niet makkelijk om hem aan de achterkant aan te zetten.
De Mac Minis hebben ook al sinds de introductie in 2006 een power button aan de achterkant. Je hebt hem normaal gesproken gewoon nooit nodig. Computer gaat idd vanzelf in sleep en wordt wakker op activiteit op keyboard of muis.

Ik weet eigenlijk niet waar de iMacs hem hebben -- vermoedelijk ook gewoon achterop. Nooit gezien.
Yep, aan de achterkant. Ik gebruik 'm trouwens nooit.
Handig als je een draadloos (lees: BT) toetsenbord en muis hebt. Die werken nml niet als het ding in sleep staat.
Toch wel hoor. Je kan bij je BT apparaten aanvinken dat je mac gewekt kan worden door een BT apparaat; Bij het 'pairen' van je BT keyboard en BT muis staat dat vinkje standaard aan.
Nooit een Mac gebruikt zeker? BT toetsenborden werken zelfs voordat je OS geboot is, én terwijl 'ie sleept.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 13 januari 2014 15:06]

Dus staat ie daarvoor stroom te kachelen. Want de verbinding moet intact blijven. Briljant. En je kunt dan dus ook je toetsenbord niet uitzetten? Of kan ie ook een verbinding opbouwen terwijl ie uitstaat :?
Je merkt er niets van hoor. Zo batterij-zuinig ben ik ze elders nog niet tegengekomen. Je kunt het toetsenbord overigens gewoon uitzetten, er zit een aan/uit-knop aan de zijkant.

Linkje

Mijn gok is dat de volgende versie met BT 4 komt en dat we dus weer een (nóg) langere batterijduur mogen verwachten.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 13 januari 2014 21:49]

Ik had het niet over zo'n Apple toetsenbord, maar gewoon een goed fullsize toetsenbord dat je via BT gebruikt.

Maargoed, leuk dat ze het hebben kunnen oplossen. Blijft toch raar dat een apparaat een uit-knop aan de achterkant heeft. Het lijkt me gewoon dat het er incompleet uitziet. Maar Apple vindt dat saaie kale schijnbaar mooi ofzo.
Oh, met andere BT keyboards heb ik geen ervaring.

Hmm, ik vind van niet. Voor mij (en schijnbaar Apple) is het ontelbaar keer mooier dat er niet allemaal knopjes of lampjes en gaatjes aan de voorkant (/ onder-voorkant hoek) zitten. En eerlijk gezegd leg ik ook vaak direct de vinger op de knop als ik 'm aan wil zetten (dat went heel gemakkelijk aangezien je in feite de hoek vastgrijpt, dat vaak doen en die tast blijft je bij).

Het enige wat ik er minder fijn aan vind is dat als je de 27" hebt, ik de computer zo ver mogelijk naar achteren schuif en je dan (afhankelijk van hoe ver die naar achteren kan) niet zo gemakkelijk bij de knop komt zonder op te staan. Ik vind het echter een prima trade-off als je dan kijkt naar het prachtige design aan de voorkant. Daarbij komt dat ik niet een knop op de voorkant wil die ik indruk en tegelijk de computer wegduw.
ja, in het menu (appeltje > sleep) zet je hem in slaap en door op een toets van je toetsenbord t te drukken wek je het apparaat.

[Reactie gewijzigd door Shark.Bait op 13 januari 2014 09:48]

Of hot corners gebruiken voor sleep. :)
Precies! Ik gebruik dan CMD + hot corner voor sleep zodat-ie niet per ongeluk in slaap valt als de muis langs zweeft :)
Appeltje + Option + Eject op het toetsenbord kan ook om hem te laten slapen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 84766 op 13 januari 2014 09:43]

Als 3 knoppen indrukken een uitdaging voor je is kan je beter geen Mac Pro kopen inderdaad.
Als 3 knoppen indrukken een uitdaging voor je is kan je beter geen Mac Pro kopen inderdaad.
Een uitdaging? Of belachelijk? Waren alle 2-toetsencombinaties uitgeput soms?
Dan moet een 10-toetsencombinatie wel heel stoer zijn! Of misschien wel 11 toetsen? Je laat je neus toch niet ongebruikt...
waarom standaard 3 of 4 knoppen gebruiken als het ook met 2 of zelfs 1 (logitech G-series toetsenborden oa) kan ?
Het gros van de mensen werken op laptops en hebben geen 'handige' 94 shortcut keys met leuk verlicht display.

Ik snap dat een OS dat gebruik maakt van shortcuts van 3 knoppen best eng is, maar slecht nieuws: Windows gebruikt er ook zat.

Waarom Apple en Microsoft ervoor gekozen hebben zal heus een reden hebben. Mischien belangrijke applicaties die ze al reserveren?
Waarom Apple en Microsoft ervoor gekozen hebben zal heus een reden hebben. Mischien belangrijke applicaties die ze al reserveren?
Alle dergelijke combo's zijn short cuts voor power users. Ze zijn allemaal ook te vinden in de menu's.
Anoniem: 118226
@dasiro13 januari 2014 11:04
Op een mac kan je het ook met je muis via het menu doen. Maar gelukkig heeft OSX ook overal short-cuts voor (net als windows trouwens, het is even een kwestie van weten). Short-cuts werken gewoon veel sneller.
ben ik toch weer blij dat ik terug op een pc werk waar je dit soort exotische toetsencombinaties van 3 of soms zelfs 4 toetsen niet meer tegenkomt, op de beroemde ctrl+alt+del na.
Je bent blijkbaar iemand die geen verstand heeft van windows:
Left ALT+left SHIFT+PRINT SCREEN (or PRTSCRN): Turn High Contrast on or off
Left ALT+left SHIFT+NUM LOCK: Turn Mouse Keys on or off
SHIFT five times: Turn Sticky Keys on or off
CTRL+SHIFT with an arrow key: Select a block of text
CTRL+ALT+TAB: Use the arrow keys to switch between open items
CTRL+SHIFT+TAB: Move back through tabs
CTRL+Windows logo key Picture of Windows logo key +TAB: Use the arrow keys to cycle through programs on the taskbar by using Windows Flip 3-D
CTRL+SHIFT+ESC: Open Task Manager
Windows logo key Picture of Windows logo key +SHIFT+M: Restore minimized windows to the desktop
CTRL+Windows logo key Picture of Windows logo key +F: Search for computers (if you are on a network)

etc.

[Reactie gewijzigd door Shark.Bait op 13 januari 2014 12:48]

Ook jij kan het: aan/uit knop indrukken, dan de 's' (da's van 'Sleep') indrukken en hij slaapt. Maar hoe typ jij op een PC een ï of een ä?
voor sleep/wake heb je de aan/uit knop niet nodig.
Bij de iMac is dat ook al jaren zo
En ook al jaren heb je die bij de Mac niet nodig
Jup ik zie het bij mijn collega, die heeft de (voor mij) rechter onderhoek van zijn iMac helemaal bruin van zijn hand die twee keer per dag het aan/uit knopje zoekt.
(Het ding is een jaar oud en in de software ontwikkeling krijg je geen vieze handen)

Terwijl juist een iMac een scherm/pc is die ook aan de achterkant gezien mag worden, maar het ergste is eigenlijk dat het overduidelijk is dat het niet gebruiksvriendelijk is. En toch gaat Apple er mee door. (Ze lossen het nu gewoon op door een zwarte behuizing te gebruiken ;) )
Waarom zet ie dat ding dan zo vaak aan en uit? Met de hardware power button nog maar liefst?
's Ochtends aan, 's avonds uit. Dat is op een kantoor heel normaal toch?

Met de knop aan lijkt me logisch, met de knop uit is makkelijk, dat doe ik met mijn Windows PC ook nog regelmatig.
Voor ik aan de powerknop van een van mijn windowsmachines kom is er echt iets aan de hand.. hybernate voldoet wel, met een efficiente voeding.

Sinds de invoer van de ATX standaard halverwege de jaren 90 is het mogelijk om je machine met een toetsenbord aan te zetten, zeker van een bedrijf wat het moet hebben van gebruiksvriendelijkheid als Apple mag je verwachten dat ze hun zaken op orde hebben.
hybernate voldoet wel, met een efficiente voeding.
De voeding staat af bij hibernation. Je verwart met Sleep (of Hybrid).
[...]

De voeding staat af bij hibernation. Je verwart met Sleep (of Hybrid).
Je kunt het nog sterker zeggen: bij hibernation kun je de stekker en een evt accu eruit trekken en dan werkt de boel bij ontwaken nog steeds gewoon. Doe ik met m'n pc ook altijd: hibernate en vervolgens de stroom eraf met een schakelstekker. Waarom? Omdat IEDERE computer stroom verbruikt terwijl ie HELEMAAL uit is. Een klein beetje, maar alle beetjes helpen.
Niet echt, macs gaan op lock en niet uit. Zelfs op een kantoor.
Hier (60) imacs die toch elke dag uitgezet worden met remote desktop en aangezet worden met de power knop!
Het leek mij in het begin ook onhandig, maar het went snel. Mijn iMac gaat nooit uit, alleen in sleep. Daar heb je geen powerknop voor nodig, voor het uitzetten heb je die trouwens ook niet nodig.
Tip 1 voor je collega: uitzetten doe je via het Apple-menu. Het "geforceerd uitzetten" middels de knop is niet aan te raden.

Tip 2: Automatisch opstarten/wakker worden & slapen/uitzetten/herstarten kun je inplannen middels de schema-functie in Systeemvoorkeuren (Schema of Schedule intypen in Spotlight en dan het systeemvoorkeuren-paneel openen.
Een keer de bezel van de iMac schoonmaken? Ik leun 5 dagen in de week met mijn handen op deze MacBook Pro en na anderhalf jaar nog geen enkele vlek/verkleuring..
Of gewoon je handen wassen zodat je niet zulke vuile klauwen hebt. 8)7
Hier met een Macbook Pro uit 2009 nog geen verkleuring in het aluminium :P
Anoniem: 254370
@Gdzr13 januari 2014 17:30
Dat ga je ook nooit krijgen :+ . Heb een alu MacBook uit 2008 en ook daarop geen verkleuring. Dat lukt je simpelweg niet met aluminium (bij normaal gebruik).
Die smeerkees van een collega die z'n iMac besmeurde moest zeker nodig een keer zijn handen gaan wassen.
Jup ik zie het bij mijn collega, die heeft de (voor mij) rechter onderhoek van zijn iMac helemaal bruin van zijn hand die twee keer per dag het aan/uit knopje zoekt.
(Het ding is een jaar oud en in de software ontwikkeling krijg je geen vieze handen)
Zowel jouw collega als jij zijn duidelijk geen Mac gebruikers!

Een Mac zet je nooit uit, die laat je hooguit sluimeren. Daarvoor hoef je de aan/uitknop niet voor aan te raken. En voor het wekken van een sluimerende Mac ook niet.

Als je besluit je Mac uit te zetten (bijvoorbeeld omdat je 3 weken op vakantie gaat) hoef je daarvoor ook de aan/uitknop niet aan te raken. Om een Mac die uit staat aan te zetten heb je wel de aan/uitknop nodig. En die vind je zonder problemen op de tast, kost je één seconde, met je linkerhand, als je iMac gewoon voor je staat, met het scherm naar je toe.
Een Mac zet je nooit uit, die laat je hooguit sluimeren.
Is dat een wet, staat dat in het handboek? Of is dat iets wat jij verzonnen hebt? Elke gebruiker is vrij zijn Mac zo vaak aan en uit te zetten als deze wil. Mijn Macbook gaat voor transport ook uit en gaat soms zelfs vanzelf uit als deze te lang van de lader is. Ik doe dat gewoon, wat de fanatici daar ook van vinden.
Het is natuurlijk geen wet, het is een zogenaamde "best practice", en het is bedoeld voor mensen die hun Mac (vrijwel) dagelijks gebruiken.

Als anderen hun Mac anders gebruiken: prima. Wat ik aan wil geven, is dat het (in mijn ogen, maar ook in de ogen van vele anderen) beter en efficiënter kan.
Het is een best practice, zeker in zakelijke omgevingen, om stroom verbruikers bij niet gebruik uit te schakelen. Bij mij op kantoor moeten PCs s'nachts bijvoorbeeld gewoon uit.
Een PC die uit staat, maar waarvan de stekker nog wel in het stopcontact zit, verbruikt nog steeds stroom. Niet veel, maar het verbruik is meetbaar.

Een iMac die uit staat, verbruikt ook een heel klein beetje stroom. Een iMac in de sluimerstand verbruikt nauwelijks meer stroom. Dus, tenzij je echt de stekker 's nachts uit het stopcontact haalt, is het beter je iMac te laten sluimeren.
het verschil tussen een heel klein beetje en nauwelijks meer kan een reden zijn om de mac uit te zetten. Maar corporate policy met betrekking tot omgang met apparatuur is een veel sterkere. Uit technische zin is het beter om de sluimerstand juist niet te gebruiken, het RAM continu op spanning houden en refreshen kan de levensduur beperken.
waarom dan? je geeft zelf al aan dat ie meer gebruikt dan wanneer ie helemaal uit is!
Als je goed leest, borft, dan zie je dat een Mac of PC altijd stroom verbruikt, ook als hij "helemaal uit" staat!

Ik heb het even voor je opgezocht. De laatste generatie iMac verbruikt 0,25W als hij uit staat, en 0,93W in de sluimermodus, indien aangesloten op het 230V net.

De beltransformator, die jij in je meterkast hebt hangen, gebruikt 3W in de ruststand, oftewel ruim 3 x zoveel als je Mac in de slaapstand!

Maak je over het stroomverbruik van je iMac dus geen zorgen, laat hem sluimeren, zodat je de dag erop binnen 2 seconden weer aan het werk kunt. Want tijdens het opstarten verbruikt je iMac meer energie dan de hele nacht sluimeren!
kortom, in sluimerstand gebruikt ie bijna 4x zoveel als in standby mode. Mijn PC gebruikt helemaal niets als ie helemaal uit is (ja echt). Zo'n beetje elke ATX voeding heeft op de voeding (aan de achterkant, daar kan je dus makkelijk bij volgens jou) een schakelaar die de verbinding met het net verbreekt. Kortom, dan wordt er niets gebruikt, en dat is dus oneindig veel zuiniger!
Je kunt rekenen!

Hoeveel computers hebben nog een echte fysieke aan-/uitknop? Dat is maar een heel klein deel van alle computers!
Ik snap niet waarom dit een +3 krijgt. Duidelijk een fanboy aan het moderaten. Een hoop mensen willen liever hun PC en ook Mac gewoon uit hebben als ze deze niet gebruiken. Voor dit soort mensen zit de aan/uit knop wel op een gare locatie. Ik zet liever mijn hardware ook gewoon uit.
Wees niet bang, ik sta alweer op +2!

Heb je zelf wel ervaring met een iMac? Je beweegt je linkerhand naar de linkeronderkant van je iMac. Je wijsvinger of middelvinger beweeg je om het scherm heen, naar de achterkant. Je voelt het kuiltje van de aan/uitknop. Je drukt erop. Klaar!

Die knop zit precies op de goede plek. Niet lelijk in het zicht, maar aan de achterkant, uit het zicht, maar perfect bereikbaar als je weet waar hij zit!
Heb zelf een macbook pro gebruikt voor 3 jaar. De powerknop is daarbij hetzelfde en mist nogal wat tactile feedback wat betreft gevoel als je 'm niet ziet.
De powerknop van een iMac is anders, deze is hol, en hij zit altijd op dezelfde plek. Je kunt hem niet missen! Ik gebruik die knop een paar keer per jaar (na vakanties of lange weekends weg of als ik m'n iMac verplaatst heb) en heb nooit problemen deze knop te vinden.

Dus je ervaring met een MBP kun je niet extrapoleren naar een iMac!
De powerknop bij nieuwe MacBooks heeft de eject-button vervangen boven de backspace.
Zowel jouw collega als jij zijn duidelijk geen Mac gebruikers!
Mijn collega gebruikt een Mac maar is geen Mac gebruiker? 8)7

Het hele probleem zit hem erin dat mijn collega (en een ander collega trouwens ook) zijn iMac aan het ende van iedere dag uitschakelt.
(Hoewel de ander collega dat gewoon via het OS doet, dus daar duurt een bruine iMac twee maal zo lang)
En die vind je zonder problemen op de tast, kost je één seconde, met je linkerhand, als je iMac gewoon voor je staat, met het scherm naar je toe.
Dat is het probleem wat ik beschrijf, je moet 'tasten' naar de knop, dat is compleet gebruiksonvriendelijk en veroorzaakt ook die zichtbare vuiligheid.

Als mijn collega het, om uiteenlopende redenen fijn vind om zo met zijn iMac om te gaan dan moet hij dat doen, en daar moet Apple gewoon rekening mee houden. Mijn laptop gaat ook zelden uit, en de power button is niet echt nodig, bijna alles kan met de klep, maar is dat dan genoeg reden om de knop op de achterkant van mijn laptop te plaatsen?
[...]

Mijn laptop gaat ook zelden uit, en de power button is niet echt nodig, bijna alles kan met de klep, maar is dat dan genoeg reden om de knop op de achterkant van mijn laptop te plaatsen?
Omdat je een laptop vervoert je ziet ook niet op een macbook de power knop aan de achterkant? Is namelijk niet bijster handig, een powerknop aan de achterkant van een laptop. Desktop's kan ik best begrijpen een imac ziet er strak uit als je ervoor zit. (Geen usb gaten of wat dan ook in het zicht)
Een iMac is ook maar een 27" laptop die 360graden opengeklapt is op een standaard. (Als je dat met een MacBook doet komt de power button ook op dezelfde plek uit :+ )
Maar Apple is Apple, als ze het wilden hadden ze de power button in het Apple logo kunnen verwerken, maar toch kiezen ze er voor om de knop aan de achter kant te plaatsen.

USB is ook zo iets, mooi dat ze aan de achterkant zitten, maar één of twee aan de zijkant of voorkant zou het gebruiksgemak zo ten goede komen, dat geld voor de Mac Pro, de iMac maar ook de Mac Mini!
Pfoe. Je zal maar voor een uitknop moeten tasten. Doe ik dagelijks op mijn telefoon. Gewoon op de tast. Maar goed, totaal uit den boze natuurlijk. Dat ze die dingen überhaupt nog mogen verkopen, moet eigenlijk niet kunnen.

'Daar moet Apple gewoon rekening mee houden'. Ja ze zullen een beetje rekening gaan houden met mensen die zo'n zwaar leven hebben dat ze al te beroerd zijn om hun computer in te stellen dat deze op kantoor automatisch 's-smorgens aan gaat en aan het einde van de dag via 3 klikken uit kunnen zetten.

Jij koopt altijd nog televisies waarbij de aan/uitknop mooi voorop zit? Is zeker een lange zoektocht geweest in de winkel?
Iemand die op zijn werk een Mac gebruikt, heeft daar doorgaans niet voor gekozen. Het gebruik is hem opgedrongen. Het is dus een Windows gebruiker, die zich niet wil / kan verdiepen hoe hij zijn Mac eventueel beter kan gebruiken.
In dit bedrijf mag je gewoon zelf je PC kiezen/samenstellen, in dit geval zijn er twee designers met een iMac en één designer heeft een Windows PC.

De persoon in kwestie is zeker geen Windows gebruiker, sterker nog, ik denk dat hij zelf eerder vastloop achter Windows dan Windows door hem :P
bij ons krijg je default een linux machine, tenzij je ervoor kiest een mac te gebruiken. Jij doet allemaal aannames en generaliseringen die niet opgaan. Er is geen enkele reden om je Mac niet gewoon uit te zetten aan het eind van de dag, net zoals een normale PC met Windows of Linux.

Persoonlijk vind ik het handig om mijn PC aan te laten, zodat ik niet alle programma's, tunnels en shells opnieuw hoef te starten, maar dat is meer een overweging uit gemak en heeft helemaal niets met "best practice" te maken.

PC's die helemaal uitstaat gebruiken geen stroom, worden niet warm en slijten niet. Verder kunnen ze niet remote aangezet, gehacked, etc worden.
PC's die helemaal uitstaat gebruiken geen stroom, worden niet warm en slijten niet.
Onzin, als de stekker in het stopcontact zit, verbruikt een PC stroom, ook als hij uit staat! Google er maar eens op en verbaas je...
dan is ie niet helemaal uit. Mijn computer heeft een fysieke aan en uitknop, (je weet wel, de schakelaar op de ATX voeding die een Apple niet heeft). Daarmee gaat ie helemaal van het net af!
Ze zijn duidelijk wel Mac gebruikers, immers, ze gebruiken een iMac.

Een Mac kun je, net zoals vrijwel alle andere elektronische apparaten gewoon uit zetten. Wanneer je niet wilt dat het apparaat aan staat 's nachts, bijvoorbeeld. ivm kortsluiting, of energiegebruik dan zet je hem dus uit.

Ben jij wèl een Mac gebruiker?
Iemand die op zijn werk een Mac gebruikt, heeft daar doorgaans niet voor gekozen. Het gebruik is hem opgedrongen. Het is dus een Windows gebruiker, die zich niet wil / kan verdiepen hoe hij zijn Mac eventueel beter kan gebruiken.
Dat lijkt mij wel een erg gemakkelijke conclusie. Er zullen volgens mij voornamelijk Macs gebruikt worden in de grafische wereld (etc) en veel van de grafische mensen hebben zelf ook een voorkeur hiervoor. Dus beweren dat vrijwel iedereen die voor zijn werk op een Mac werkt, hem dit (negatief) is opgedrongen is naar mijn idee een beetje te kort door de bocht.
Een PC of Mac waarvan de stekker in het stopcontact zit, verbruikt stroom. Een Mac in de sluimerstand verbruikt nauwelijks meer stroom dan een Mac die "uit" staat. Dus tenzij je de stekker echt uit het stopcontact haalt als je je Mac niet gebruikt, win je vrijwel niks door je Mac uit te zetten, en kun je beter de sluimerstand gebruiken.
Het beste zou je inderdaad een stekker(blok) met hardwarematige circuit onderbreking (met een aan/uit knopje dus) hebben, zodat je hem echt van het elektriciteitsnet kunt halen. Echter, ik heb mij laten vertellen dat dat niet goed is als je dat vaak/voor langere tijd doet ivm. het moederbord batterijtje.
Het beste zou je inderdaad een stekker(blok) met hardwarematige circuit onderbreking (met een aan/uit knopje dus) hebben, zodat je hem echt van het elektriciteitsnet kunt halen. Echter, ik heb mij laten vertellen dat dat niet goed is als je dat vaak/voor langere tijd doet ivm. het moederbord batterijtje.
Dat klopt beide. Eindconclusie: een iMac kun je beter laten sluimeren dan uitzetten, als je hem de volgende dag weer gebruikt!
Welke achterkant? Het ding is rond. Je zou ook kunnen zeggen dat alle aansluitingen aan de voorkant zitten incl. aan en uit knop?
Jup, lijkt mij ook logisch bij een professionele computer om de aansluitingen aan de voorkant te hebben.
Wie zet ze computer nou nog uit 8)7

[Reactie gewijzigd door Mektheb op 13 januari 2014 08:48]

Juist nu, de energie prijzen zijn behoorlijk hoog.
Mwua het is meer gewoonte, een iMac in sleep mode verbruikt 1,5watt of zo.
Niet iets om van wakker te liggen :)
In 2011-2012 hebben ze blijkbaar 18 miljoen computers verkocht. Als die allemaal 1,5 watt in standby gebruiken heb je het toch over 27 megawatt. Daar kunnen een aantal treinen van rijden :)
Die machines kunnen gewoon sleepen hoor, hoef je hem niet voor uit te zetten
Dat is dan wel weer zo.
Degene die de caption maakte: Een held !

Ik vind apple een snobistisch merk , maar toch... Voor de gein zou ik hier wel eens op willen werken voor een dag. Want hier wordt gelachen om het ontwerp, het ziet er best vet uit. Niet zo mooi als wat anderen in het mod forum doen, maar toch wel beter als de standaard matx kast...

[Reactie gewijzigd door matthewk op 13 januari 2014 08:52]

Case modders maken prachtige krachtpatsers, net zoals die Amerikaanse mega trucks, blinkend en overal chroom, die daar de highway's bevolken.

De Mac Pro heeft dezelfde kracht, maar dan in de vorm van een compacte race bolide.
Nou ik vind een stijlvolle oude buizenradio ombouwen tot een PC niet meteen krachtpatserig maar net heel stijvol :)
Het is een stijlvolle krachtpatser!
Om even op de 3e alinea in te gaan: niemand hier die het over die EU richtlijn heeft.
Was die oude PRO dan echt zo brak en gevaarlijk?

De auteur zegt het mooi; "Het nieuwe model voldoet blijkbaar wel aan de regels. " Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de EU weer goed aan het mieren-voortplanten is.
Ze zijn niet aan het mieren neuken die regels zijn er al jaren maar Apple wou ze een keer aan hun laars lappen, kan je de EU wel de schuld geven maar het is toch echt hun eigen schuld...
Niet helemaal waar. De oude Mac Pro mocht niet meer in Europa verkocht worden, nadat regels *verscherpt* waren. Deze regels hadden betrekking tot bescherming van de ventilatoren aan de binnenkant van de kast. bron.

(en IMHO: Sorry hoor, maar die fans hebben nou ook weer niet zoveel power dat ze je vingers eraf hakken. En aan de binnenkant van een afgesloten kast ook nog. Als je daar al bezig bent terwijl de computer aanstaat, dan ofwel a) weet je waar je mee bezig bent, of b) ben je zo stupide dat een paar extra regeltjes ook weinig gaan helpen.)

Hoe dan ook: de Mac Pro was toch aan een refresh toe. Ze hadden ook een paar fingerguards voor de fannetjes kunnen schroeven, dat was eventueel een goedkopere oplossing geweest dan een compleet redesign. Dus het redesign van de Pro was denk ik niet alleen om de EU gerust te stellen.
Nee, uiteraard niet, het oude model was in de rest van de wereld gewoon nog verkrijgbaar afgelopen jaar. Applke wilde geen redesign alleen voor europa of een redesign met alleen een paar non-features, voor een computer die tegen die tijd vrijwel niet meer verkocht.
dat Apple lak aan een hoop regels heeft is één ding... (b.v. garantie, als dat al niet verbeterd is)

Maar een Fan waar je vingers in verstrengeld kunnen raken? Gevaarlijke bedrading? Of het was echt puin, of het is onzin.
dat Apple lak aan een hoop regels heeft is één ding... (b.v. garantie, als dat al niet verbeterd is)
[OT] Apple (als verkoper) heeft zich altijd aan de Nederlandse consumentenwet gehouden, dat was niet altijd het geval als je Apple apparatuur had gekocht via een wederverkoper (zie Radar uitzending 2012). In dat geval is de wederverkoper verantwoordelijk voor de garantie en niet de fabrikant (zie consuwijzer.nl)

Waar de consumentenbond zich (terecht!) druk over maakte was de onduidelijke informatie op de Apple site.
Maar een Fan waar je vingers in verstrengeld kunnen raken? Gevaarlijke bedrading? Of het was echt puin, of het is onzin.
De MacPro mocht niet meer ingevoerd worden vanwege een EU regelwijziging (IEC 60950-1 om precies te zijn) , bestaande voorraad mocht nog wel verkocht worden, maw er was helemaal geen sprake van een gevaarlijke situatie.

Het probleem was dat de ventilator bladen niet afgeschermt waren met een rooster.
Bij een geopende behuizing is het dus mogelijke om je vingers in de fan te steken.

Geen idee hoe dat bij de huidige PC's is maar ik heb nog nooit een PC gezien waarbij de CPU en/of case-fan aan de binnenkant was voorzien van een rooster.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 13 januari 2014 12:21]

Bovendien is het onmogelijk om jezelf serieus zeer te doen aan die ventilators, daarvoor hebben ze veel te weinig kracht.

Ik dacht overigens dat het te maken had met de mate van giftigheid van de gebruikte materialen, met name de weekmakers in het netsnoer, maar ik kan me vergissen.
Dit product heeft een aantal zeer specifieke doelgroepen, waaronder zeker geen gemiddelde thuisgebruikers.Dit is geen een huis tuin en keuken pctje,en als jij je brood verdient met die machine valt 3500 euro echt nog wel mee gezien de specs
Goedkoop is ie zeker niet maar welke Apple apparaat is dat wel?
De Mac Pro is een fantastisch stukje hardware-design, maar doet me te veel aan mijn oude Apple Cube denken. Die was ook geflopt omdat het ding gewoon veel te duur was om te produceren en deze is ook niet goedkoop te noemen.
Wij zullen het zien ,maar ik denk dat de userbase van dit apparaat zeer klein zal worden mbt de prijs kaart die eraan hangt.
Goedkoop is ie zeker niet maar welke Apple apparaat is dat wel?
iPad?
iPod Shuffle :+
lol, hopelijk was dat om te lachen :P

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 13 januari 2014 10:55]

Kan je je nog herinneren voordat de originele iPad werd aangekondigd, de verwachting was dat ie zo rond de $800-$1000 zou gaan kosten... toen de prijs $499 bleek viel iedereen van z'n stoel.
Toegegeven voor wat het is is hij ook niet erg duur.
Ik heb ook een MacPro en ik gebruik het als uit de hand gelopen hobby en om wellicht er geld mee te verdienen.

De MacPro gaat echt wel aan slaan, net als de vorige MacPro's. De muziek/film/desgin industrie zullen de grootste afnemers zijn en dat zegt al genoeg. Voor wat je krijgt valt het prijskaartje hartstikke mee. Probeer maar is een pc te bouwen met zulke specs (het ontwerp zul je niet vinden).

Wat ik nog kwijt wil is dat iedereen zit te zeiken dat een windows pc goedkoper is, misschien zegt dat al genoeg maar wat je zelden terug leest is dat je op een Mac gewoon windows kan draaien. Zelfs als je op Mac Os X zelf zit, dan krijg je in een scherm je windows omgeving en kan je gewoon full screen als je wilt, wat wil je nog meer?????
en de grote vraag is; wat zou zoiets nou aan litecoins minen? :P

niet fantastisch; FirePro kaarten gaan an sich wel, maar verhoudingsgewijs voor de prijs zijn ze niet beter als "normale" consumenten kaarten

[Reactie gewijzigd door Tubby op 13 januari 2014 08:38]

Ik weet niet of hier misschien een vergelijkbare kaart tussen staat:
https://litecoin.info/Mining_hardware_comparison

Niet dat het rendabel is 8)7
Voor het geld dat je anders een miner kan bouwen met 4 R9 290X GPU's (en dan nog flink wat over houdt)? Haha nee dit is misschien wel de slechtse miner ooit als je naar prijs/prestatie kijkt (specifiek voor het minen dan he!)...

Volgens verschillende sites valt deen D300 ergens tussen een R8 260 en 270, dus met 2 zit je niet eens aan de prestaties van 1 R9 290x, laat staan 4!...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 13 januari 2014 08:59]

Beetje oftopic,

Maar dat klopt , deze middag komt ons moederbord binnen met 4 x gpu en daar kunnen onze R9 290X's in. Deze doen ongeveer 850 khash/s per met onze configuratie. Deze configuratie hebben we zo ingesteld om de levensduur van de kaart te verlengen. Met oudere,snellere configuraties hebben we een kaart verloren |:(
R9 290x moet makkelijk 950 halen zonder stuk te gaan.
Wat ik zelf doe op alle videokaarten is de koelpasta vervangen met iets dat beter geleid zoals coollaboratories liquid ultra.
En ze met een Riser kabel een beetje uit elkaar zetten.
Zo krijg ik 1000khash met een temp van 64 graden (80% fanspeed)
En dat met kaarten met "military grade" components...
Dank je voor de tip, heb je even een pm gestuurd ben benieuwd naar je startup script.
En de CPU? Ik mine met mijn iMac via mijn CPU omdat die +- 80mh/s uitpompt en mijn GPU +- 10mh/s
mijn macbook i7-4650u doet 30mh/s op de gpu en maar 10 mh/s op de cpu. Over het algemeen zijn gpu's veel krachtiger dan cpu's met het berekenen van hashes enzo.
Jongens, ga je eens schamen. Dat is bij lange niet rendabel. Eigenlijk moet je van dat minen wegblijven als je niet meer dan 250 kh/s op scrypt coins kan doen. En absoluut geen SHA-256 coins gaan minen (bitcoin), want dat wordt gedomineerd door ASICs.

Ik denk niet dat het erg bevordelijk is voor de warmteontwikkeling in je laptop en bijbehorende onderdelen.

/OT ik wist niet dat de oude mac pro om die reden niet meer werd uitgeleverd. Ik vraag me af wat precies het probleem is dan. Als ik mijn case open maak, kan ik ook zeker een vinger in de CPU fan steken.

[Reactie gewijzigd door naveci op 13 januari 2014 10:10]

Als er nu een nieuwe richtlijn is die vereist dat elektronische apparatuur die verkocht wordt zijn ventilatoren af moet schermen, dan geldt dat natuurlijk niet voor oude al reeds verkochte producten.

Een VW uit 1930 zal standaard ook geen 3 puntgordels achterin hebben, maar is inmiddels wel verplicht.

[Reactie gewijzigd door drdelta op 13 januari 2014 11:00]

Ja maar een CPU fan niet afgeschermd hebben hebben nog steeds een hoop andere fabrikanten ook niet hoor
Mensen kunnen toch ook voor zichzelf nadenken? je mag aannemen dat iedereen wel kan snappen dat je vingers niet in een draaiende ventilator moet doen en altijd even de stroom eraf haalt als je de computer open wil halen. Vind het richtlijnen van niks.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 14 januari 2014 07:03]

"Mensen kunnen toch ook voor zichzelf nadenken? Je mag aannemen dat iedereen wel kan snappen dat je geen asbest in ovens (meer) moet gebruiken, en altijd bij oude machines controleert of dat nog gebruikt wordt. Oh..."

We hebben toch ook relingen op bruggen? etc. Deze richtlijnen/wetgeving is er om mensen te beschermen, en dat zullen ze zeker ook doen. Bij computer ventilatoren zal het weinig effect hebben, maar ik kan mij heel goed voor stellen dat er andere elektronische apparatuur is waar je écht je vinger niet in een ventilator wilt hebben.

Edit: spelvoutjes.

[Reactie gewijzigd door drdelta op 14 januari 2014 11:51]

Dat heeft niks meer met beschermen van mensen te maken, heb nog werkelijk nooit iemand gezien met zijn vingers tussen een fan van een computer komen vast zitten met rondvliegende vingers in mijn hele leven. Sorry eerst denken dan doen is een betere remedie dan stompzinnigheid.

Als dat bij andere electronica een andere situatie is pas je het per situatie toe.

Indien het om veiligheid ging dan had men wel de regel dat de computer eerst uit moet voordat je de kast open kan doen, iets wat velen nog wel doen en veel gevaarlijker is.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 14 januari 2014 18:46]

-- vinger in de fan--, idd. dat vind ik ook een ongelofelijke droch reden. In dat geval kunnen alle apparaten wel in de ban gaan en iedereen terug naar de stenen tijdperk.
Alhoewel… aan een steen kan je je ook behoorlijk bezeren.
appels en peren vergelijken jij |:(
minen met 30mh/s is gewoon geld verbranderij je verdient er niks mee (wellicht over 10 jaar verdien je 10 euro...)
en het kost meer stroom dan dat het je geld opleverd

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 13 januari 2014 11:33]

je zit bij de verkeerde, vriend….
uhm, ik zat gewoon eens te proberen hoor, kijken hoe dat nou werkte enzo. doe er verder niks mee.
Zeg ik dat mijn bedoeling was om rendabel te zijn?
En de CPU? Ik mine met mijn iMac via mijn CPU omdat die +- 80mh/s uitpompt en mijn GPU +- 10mh/s
Met die aantallen zijn de stroomkosten zeker 100x zo hoog als de waarde van de litecoins die je eraan over houdt :Z

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee