Tweaker ontdekt 4g-testnetwerk Vodafone

Tweaker Neeecht heeft ontdekt dat Vodafone in alle stilte zijn 4g-netwerk heeft ingeschakeld. Het 4g-netwerk zit op de 800MHz-band en is bedoeld om 4g te testen voordat het netwerk na de zomer live gaat, zo zegt Vodafone.

Neeecht ontdekte door frequenties te scannen dat het signaal van het 4g-netwerk in Amsterdam al wordt uitgezonden. Het signaal zit in de band tussen 801MHz en 811MHz, vlak onder dat van KPN. Bij een meting enige tijd geleden pikte Neeecht het signaal nog niet op.

Vodafone bevestigt tegenover Tweakers dat het 4g-netwerk is ingeschakeld. "Vodafone is gestart met het bouwen en voorbereiden van het 4g-netwerk", aldus woordvoerder Richard Mes. "De eerste masten zijn klaar voor de 4g-techniek en actief voor testdoeleinden. Het kan dus goed zijn dat een scanprogramma het 4g-signaal van Vodafone oppikt."

Het testen gebeurt nog niet landelijk, zo zegt de provider. "Het testen van het 4G netwerk doen we momenteel in de Randstad." Vodafone heeft al eerder bekendgemaakt dat het 4g-netwerk aan het einde van de zomer toegankelijk moet worden voor consumenten. Dat zal net als bij KPN primair gebeuren op de 800MHz-band, waarop nu dus wordt getest. KPN heeft in grote delen van de Randstad zijn 4g-netwerk al live.

Screenshot frequentiescanner Neeecht met 4g Vodafone Screenshot frequentiescanner Neeecht met 4g Vodafone

Screenshot frequentiescanner Neeecht met 4g Vodafone

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

23-03-2013 • 09:11

73

Submitter: neeecht

Reacties (73)

73
67
30
7
0
7
Wijzig sortering
Ik dacht dat je voor dit soort dingen een dure spectrum analyzer nodig hebt, maar het blijkt dus ook te kunnen met een DVB stick van een tientje :)

http://www.superkuh.com/rtlsdr.html
Edit, maar een complete reactie gegeven, er ontbrak nog wat duidelijke info:
http://gathering.tweakers...message/39970987#39970987
(Dit bericht kan nu ook gewist worden, die van Slurpgeit is voldoende.)

[Reactie gewijzigd door neeecht op 22 juli 2024 22:23]

Wat opvalt dat de gebruikte frequenties volgens bovenstaande grafiek, dicht tegen DVB-T (digitenne) aanzitten. Dit lijkt me nogal storingsgevoelig. Het vermogen van de DVB-T zenders is fors.

Gebruikte frequenties plus vermogen:
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/DVB-T-frequenties

[Reactie gewijzigd door HoppyF op 22 juli 2024 22:23]

Anoniem: 22438 @HoppyF23 maart 2013 09:37
Ik zie in die tabel geen enkele frequentie genoemd voor Nederland. Maar volgens mij is het algemeen bekend dat oude analoge TV kanalen ingezet zouden gaan worden voor 4G netwerken.

Als analoge tv kanalen naast elkaar konden bestaan, dan moet het met digitale technologie helemaal geen probleem zijn.

De 800mhz band heeft als groot voordeel dat het veel beter door muren penetreert dan bijvoorbeeld 2600mhz. Het zal dus voornamelijk goed zijn voor ontvangst van LTE binneshuis.

Ik hoop volgende week of de week erop mijn HTC ONE te ontvangen (via amazon.de) en dan ben ik benieuwd hoe geweldig dat LTE is (welliswaar hier in Portugal maar dat is dezelfde techniek). Ik vrees dat we met name in het begin weinig verschil zullen merken door slechte dekking, en daarnaast doe je op een telefoon natuurlijk niet zo heel veel dat intensief bandbreedte gebruikt. Youtube loopt best vlot via 3G en ach door de data limieten ga je ook niet uren lang youtube filmpjes streamen op je mobiel.

Edit: Dit is een reactie op HoppyF, maar om een of andere manier lijkt het op deze site altijd alsof ik op een ander gereageerd heb. Vind de indeling lastig en inconsequent.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 22438 op 22 juli 2024 22:23]

Volgens mij is het andersom.
Hoe lager de freq hoe verder de rijkwijdte, maar gevoeliger voor bebouwing.

Daarom 2.6 gig voor steden en 800 Mhz voor niet stedelijk gebied (minder zenders nodig).

Dit is de verklaring dat de Iphones 4G ondersteuning hebben in stedelijk gebied, de Iphone kent de 800 Mhz niet voor 4G.

Of zit ik er nu naast?
Volgens mij is het andersom.
Hoe lager de freq hoe verder de rijkwijdte, maar gevoeliger voor bebouwing.

Daarom 2.6 gig voor steden en 800 Mhz voor niet stedelijk gebied (minder zenders nodig).

Dit is de verklaring dat de Iphones 4G ondersteuning hebben in stedelijk gebied, de Iphone kent de 800 Mhz niet voor 4G.

Of zit ik er nu naast?
Je zit er naast.

Een lagere frequentie draagt verder én heeft een beter doordringingsvermogen. Dat is inherent aan de eigenschappen van de verschillende golflengtes en relatief aan het vermogen dat je in de zender moet/kan stoppen.

De operators die een 800MHZ frequentie hebben weten te bemachtigen (zoals KPN en Vodafone) zetten de 1800MHZ en/of 2600MHZ banden in om extra capaciteit te bieden in drukke gebieden, als aanvulling op hun plaatselijke dekking met het standaard 800MHZ netwerk. In steden is het gemakkelijk extra masten te plaatsen op plaatsen waar het extra druk is, zoals stations e.d. Die extra masten zullen dus op 1800MHZ en/of 2600MHZ zitten. Die masten hebben juist minder bereik en minder doordringingsvermogen, en zijn dus vooral geschikt om in relatief kleine cellen met veel gebruikers extra capaciteit te leveren.

Tevens heeft de iPhone5 niet eens ondersteuning voor 2600MHZ, enkel 1800MHZ.

De reden dat een iPhone5 in stedelijk gebied (eigenlijk "drukke gebieden") wellicht wel 4G bereik heeft is omdat die enkel de 1800MHZ band kan gebruiken. Het is dus een beperking die inherent is aan het toestel, en niet aan de voor en nadelen van de beschikbare frequentiebanden. Apple heeft achterwege heeft gelaten meer dan één 4G frequentie te ondersteunen. De frequentieband die Apple wel ondersteunt zul je vooral in drukke gebieden tegenkomen, tenzij je een operator kiest die geen 800MHZ (en/of geen 2600MHZ) frequentie heeft weten te bemachtigen.

[Reactie gewijzigd door houseparty op 22 juli 2024 22:23]

Apple heeft achterwege heeft gelaten meer dan één 4G frequentie te ondersteunen.
Dat klopt dan weer niet helemaal, de in Europa verkochte iPhone 5 ondersteund 2100, 1800, 850 MHz. En zal daarom jammergenoeg alleen LTE ontvangen in grote steden.
Nee, bij lagere frequenties heb je minder vermogen nodig voor hetzelfde bereik. Dus kom je met hetzelfde vermogen met 800Mhz wel door een muurtje en blijft er te weinig over voor 2,6Ghz.

2,6Ghz in de steden is juist ideaal vanwege het kleine bereik. Met een kleine cel kun je hetzelfde aantal devices aan als een grote cel, dus met meer cellen kun je ook meer devices ondersteunen. De iPhone 4G ondersteund niet alle LTE frequenties, dus net niet de frequenties die in Nederland beschikbaar zijn. Dat heeft te maken met het feit dat de wereld in 3 stukken is geknipt qua beschikbare frequenties en harmonizatie is een complexe puzzel
offtopic:
Ale je het lijntje volgt dat aan je reactie vast zit, dan zie je altijd op wie iemand heeft gereageerd. Mooi vind ik het niet, maar consequent is het wel


In ieder geval, ben het laatste jaar tal van verschillende providers af gegaan met 3G internet (aan 't actie hoppen geweest O:) ) en wat een verschillen in kwaliteit. Bij sommige providers had ik echt totaal geen enkel probleem, en bij andere viel het om de haverklap om, dus ik ben best nieuwgierig of de minimale kwaliteit straks met 4G een stuk hoger word... ik hoop het wel :D en mss ook nog een tijdje dat 3G relatief goedkoper zou worden? Ach ja, Gaat nog wel even duren voordat 4G serieus hier in nederland klaar is.
Om, in dit geval, op HoppyF te reageren klik je in zijn post op 'Reageer' . Je hebt dat nu gedaan in de post van vedmuis, waardoor je bericht onder zijn bericht komt te staan
Wat benbi zegt klopt wel, dat heb ik ook vaak. Volgens mij komt het doordat benbi in de post van HoppyF op reageer klikte, vervolgens een lange reaktie schreef en ondertussen veldmuis een korte reaktie gaf op HoppyF. Het effect is dan dat veldmuis als directe reaktie op HoppyF wordt weergegeven en benbi als reaktie op veldmuis.

Kortom, een echte bug. Sorry dat het offtopic is, maar ik wilde dit even kwijt.
Anoniem: 22438 @sus23 maart 2013 11:51
Dat heb ik gedaan, ik weet heus wel hoe ik op een forum moet reageren. Toen ik klikte, stond de boodschap van Veldmuis nog helemaal niet op de pagina. Er suckt iets aan het script op deze pagina waardoor hij ineens de reactie plaatst op berichten die ondertussen verschijnen terwijl jij je bericht nog aan het schrijven bent.
Het zal eerder andersom zijn
In de UK zijn er serieuze problemen met 4G en DVBT.
Ofcom , het Britse Agentschap telecom zegt daarover en ik quote :
UK consumers could be forced to switch to another means of receiving digital television in order to allow the smooth introduction of 4G telephony services.
Link
Dit was in 2011
Later op de BBC in 2012 :
Almost a million UK homes will need to have their TVs fitted with special filters in order to prevent interference from 4G signals
Link

In Nederland word ook het hoogste digitenne kanaal 60 oftewel 786 MHZ gebruikt ( let wel dat is het midden van het gebruikte frequentie gebied , een Digitenne bouquet is 8 MHZ breed en dus is de hoogste frequentie 790 MHZ ) en dat ligt dicht in de buurt van de laagste 4G frequenties, dat gaat ook in Nederland gedonder geven, vergelijkbaar met de UK.
Een oplossing zou kunnen zijn : lager zend vermogen gebruiken op de 4G basis stations en er meer neerzetten maar dat zal niet gebeuren want juist op 800MHZ is het zo mooi dat je zo'n groot gebied met 1 basis station kan bestrijken.
In de UK word volgens het onderzoek de ontvangst van 1 miljoen van de DVBT kijkers door 4G verstoord , dat is eigenlijk best veel.

[Reactie gewijzigd door FX16 op 22 juli 2024 22:23]

Kul reactie. Je kunt frequentiebanden verspillen door ze als scheiding te gebruiken tussen twee andere banden, of je kunt filters installeren. Vroeger, toen er nog weinig gebruikers waren (alleen radio en TV eigenlijk) was de verspilling niet erg, en zo'n filter duur. Nu is het andersom.
Er zit maar 1 MHz tussen de bovenkant van Digitenne kanaal 60 (782-790 MHz) en de onderkant van het 10 MHz blok van Tele2 (791--801 MHz).

Kanaal 60 wordt in Noord-Brabant gebruikt voor de verspreiding van RTL en SBS en in Smilde voor de verspreiding van de publieke omroep (Ned 1,2,3 en RTV Drenthe)
Daar heb je inderdaad een punt, als er bij ons in huis een gsm afgaat/sms krijgt/verstuurt begint het digitenne meteen te storen. Dit is gewoon 3g of gsm netwerk.

Maar we zullen het zien. Ik hoop dat de problemen beperkt blijven
De frequenties van de FM omroepzenders zitten veel dichter bij elkaar. Uit je autoradio komt toch ook geen mengproduct van verschillende radiozenders?
Anoniem: 319464 @veldmuis23 maart 2013 16:13
Dat gebeurt toch regelmatig hoor, dat je wat door elkaar heen hoort. Verder niet echt storend, maar storen doen ze onderling weleens hoor
Voornamelijk als jety het freqentie gebied uitrijd en je radio moet omschakelen kan dat wel eens voorkomen. Of als je een tunnel in rijd.

Daarnaast kreeg ik mijn vorige auto als ik op 538 afstemde op de A4 net voor hoofddorp/schiphol een buitelandse zender te horen.
En tegenwoordig heel vaak storing van mensen met een kleine fm zender in de auto om hun muziek vanaf een mp3 speler naar de radio te sturen.
Zit je een zender te luisteren en je rijd een auto voorbij, heb je in ene andere muziek. Rij je weer verder zit je weer op je vertrouwde zender.
Dat is niet zo verwonderlijk. De vereiste afstand hangt samen met de bandbreedte van het signaal. Je stemt niet op één frequentie af maar op een frequentiegebied, en wat daarvan wordt doorgelaten is een Gaussverdeling of iets wat daar op lijkt.
200Mhz verschil is nogal hoor...
40 ook nog.

[Reactie gewijzigd door skullsplitter op 22 juli 2024 22:23]

Zo gek is dit niet wat ik geschreven heb.
Zie de reactie van Inkjet in 'nieuws: Tweaker ontdekt test 4g-netwerk Vodafone'
De frequenties voor DVB-T en de 800 MHz band zitten inderdaad dicht bij elkaar. In Nederland is dat met name in Drenthe het geval, omdat de DVB-T installatie in Smilde als enige kanaal 60 gebruikt voor digitale omroep (782-790 MHz). Tele2 heeft overigens de frequenties die daar het dichtst bijliggen: 791-801 MHz. Deze situatie is de reden dat men in de 800 MHz band (LTE band 20) voor het omkeren van de mobiele- en basisstationsfrequenties heeft gekozen. Een handset in de kamer geeft meer problemen dan een zendstation op een dak/mast.
Smilde is niet de enige. Bijna heel Noord-Brabant gebruikt K60 voor de verspreiding van RTL en SBS. Je kan dit hier terug vinden.

Het wordt best wel spannend als de basisstations met veel vermogen gaan uitzenden en inderdaad Tele2 op zeg maar "K61" gaat uitzenden.

Je kunt op 2 manieren storing krijgen:
1 Het signaal is gewoon veel te groot en alles raakt overstuurd.
2 De verhouding tussen het Digitenne signaal en het LTE signaal is te groot. Bij de huidige generatie tuners mag het LTE zo'n 35-45 dB sterker zijn wil de boel nog blijven werken. Als het verschil nog groter wordt gaat ook dan de boel onderuit.

Dit geldt natuurlijk voor signalen van basisstations en de devices. Overigens staat er in de zendmachtiging voor LTE dat ze geen storing mogen veroorzaken op primaire services (lees Digitenne) onder de 790 MHz (is de bovenkant van K60). Dit kan je hier zien in de vergunning van Tele2, onder de bijlage hoofdstuk 1. Het vermogen dient zodanig aangepast te worden dat er geen storing wordt veroorzaakt. Overigens staat dit in alle 800 MHZ LTE vergunningen, ook die van Vodafoon en KPN.

[Reactie gewijzigd door Edje_Kroketje op 22 juli 2024 22:23]

Dit maakt allemaal niets uit, DVB-T zal practisch nooit invloed hebben op LTE, hier zijn meerdere redenen voor.

Practisch alle draadloze technieken tegenwoordig gebruiken zeer goede bandfilters. De eisen voor out-of-band power voor de verschillende technieken en frequentiebanden izjn ook zeer strict en liggen op een zeer laag niveau. Hierdoor zit alle signaalsterkte bij DVB-T in de centerfrequentie en de 4MHz daarboven en daaronder. Zodra je 1MHz verder gaat dan is de signaalsterkte meteen zo'n 50dB lager, de signaalsterkte voor DVB-T op een gemiddelde afstand van de mast zakt van -40dBm naar -90dBm (picowatt niveau!).

Daarnaast is het zo dat de signaalsterkte van LTE veel hoger als dat van DVB-T op een normale afstand van de DVB-T en LTE antennes. Bij het gebruik van slechte apparaatuur door Tele2 (die maar net aan de eisen voldoet voor out-of-block zendvermogen), dan zal het eerder zo zijn dat Tele-2's LTE masten gaan storen op de K60 band.

Overigens is hier in Engeland al een keer een onderzoek naar gedaan voordat daar de veiling begon. Deze is hier te lezen.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 22 juli 2024 22:23]

Gelukkig iemand die mij begrijpt! ;)
Feit is dat Digitenne zenders met een behoorlijk groot vermogen uitzenden om ook een redelijk groot gebied te kunnen bereiken.
Dit gebied is groter dat het gebied dat je met een LTE signaal moet afdekken.
De zenders van 4G/LTE (eigenlijk 3.9G...) zullen dus een aanzienlijk lager vermogen hebben dan de Digitenne zenders.
Storing (interferentie) doordat de kanalen redelijk dicht bij elkaar zitten is dus niet ondenkbaar.
Dit alles was te voorkomen geweest door de 1800 of 2600Mhz banden landelijk dekkend te gaan gebruiken maar daar ziet men dus vanaf zoals de laatste dagen bekend is geworden.
Dat is ook wel logisch. Kijk nu waar je goede 3G (1800) en GSM (900) dekking hebt. GSM dekt gewoon beter door de lagere frequentie en het penetreerd beter in gebouwen. Tel uit je winst met 4G LTE op 800 MHz. Overal waar nu GSM bereik is heb (krijg) je ook 4G want het komt vanaf dezelfde masten en frequentie is zelfs nog iets gunstiger. Kijk maar eens wat voor dekking KPN nu al heeft op http://www.coveragechecker.nl/ en schakel heen en weer tussen 3G en 4G ;)
Op Radboud Universiteit en HAN Nijmegen is men ook bezig met tst 4G (2600Mhz) zendmast, alleen dan van Tele2.
Het blijft tot sterk hoeveel verschil er is tussen landen zoals Belgie of Nederland en de USA op vlak van 4g dekking. Hier in de USA hebben zelfs de weinig bevolkte gebieden goede dekking. Wetende dat Belgie en Nederland zo klein zijn, vind ik het straf dat wij zoiets kennen als 'slechte dekking'.
Vergeet niet dat in de USA technologie die onder de 3G standaard valt als 4G in de reclame te koop staat. De echte definitie van de Generaties in mobiele communicatie is dat de versie om hoog gaat als er een nieuwe netwerk technologie/architectuur neer is gezet.

Je krijgt dan het volgende :

1G, Analoge Mobiele netwerken zoals AMPS en NMT
2G, Digitale Mobiele netwerken zoals GSM en CDMA. Ook GPRS en EDGE zijn 2G
Onder politieke druk is EDGE officieel 3G genoemd maar dat is politiek.

3G, WCDMA, HSDPA, HSUPA, HSDPA+, Channel Bounding op HSDPA+
In de USA noemen ze HSDPA+ vaak al 4G omdat dit voor marketing goed uitkomt!

4G, LTE en LTE Advanced zijn 4G Technologie.
ITU is van mening dat LTE niet 4G is omdat dit Politiek goed uit komt. Ze denken dat de consument het dan beter snapt wat het verschil is tussen LTE en LTE Advanced.

En om het voor consumenten wat simpeler te maken komt men met termen als 2G, 2.5G, 3G, 3.5G, 3.9G, 4G enz. Kortweg commercie en Politiek hebben een versie nummer gekaapt om er iets anders van te maken.

En om het nog verwarrender te maken laten telefoons middels verschillende termen de Radio technologie zien die in gebruik is. Ik heb de nodige mensen al gesproken die denken dat de E van EDGE Error betekend en dat de verbinding kapot is omdat de HD film die ze streamde niet meer functioneerde.
Weinig bevolkte gebieden hebben wij hier eigenlijk bijna niet. Daardoor is ons netwerk vooral ingericht op stedelijk gebied, waardoor er veelal gebruik wordt gemaakt van hoge frequenties en cellen met kort bereik. Daardoor zie je dat er in steden optimale dekking is en daarbuiten soms niet. In de USA maken ze dus gebruik van het omgekeerde, omdat daar de verdeling stad-platteland duidelijker is. Daarnaast hebben zij steden met hoogbouw en veel laagbouw. Terwijl wij hier relatief veel hoogbouw hebben op plekken waar je dat in de USA niet ziet (woonwijken) buiten het stadscentrum. Er zit hier veel verschil in de hoogtes waardoor je je netwerk daar op moet aanpassen als operator. Op het platteland kun je dus makkelijk gebruik maken van lage frequenties en een enkele zender. Daar moet je dus niet ineens veel gebruikers krijgen of plots veel hoogbouw krijgen, want dan kan je je netwerk aanpassen.
Verder heb je in een dichtbevolkt gebied veel verschillende zenders die elkaar kunnen gaan storen, die dus eigenlijk te dicht op elkaar zitten. Ik denk dat dat het grootste probleem is in landen als België en Nederland.
Anoniem: 281644 23 maart 2013 16:15
leuk voor vodafone maar sinds dat incident waarbij het datacentrum in Rotterdam in de fik vloog ben ik bij ze weg zodra mijn contract afloopt. Dan maar wat meer betalen voor een abbonement bij KPN..
Wat laat jou geloven dat KPN niet hetzelfde zou overkomen bij een brand? Met het aanbod in Nederland denk ik niet dat je fout (of goed dus eigenlijk) kunt zitten. Elke provider is op de ander aangepast, van prijs tot aanbod.
Anoniem: 281644 @Quipeace23 maart 2013 18:53
Persoonlijk weet ik dat KPN bij dergelijke calamitetien wel uitwijkmogelijkheden heeft en mobiel verkeer kan herrouteren. Dat Vodafone dit destijds niet kon bij de brand in Rotterdan getuigt van onkunde en blijkbaar geeft Vodafone financiele belangen de voorkeur boven een betrouwbaar redundant netwerk
Volgens mij kan elke provider het verkeer herrouteren, de grote vraag is hoe snel dit kan. Ik weet zeker dat KPN in een soortgelijke situatie het niet veel beter zou doen.
Krijg je dat 4g automatisch als je een abonnement hebt bij Vodafone of moet je daarvoor gaan bijbetalen?

;)
Alleen een RED abbo is 4G proof.
Jammer dat het zo enorm duur is.

Het gaat slecht in het mobiele landschap.

Hi & KPN doen aan die stomme toestel-leases.
Vodafone krikt de prijzen gewoon op.
T-mobile is wel goedkoop maar alleen als je een traag abonnement neemt.

Jaren geleden was het zijn van een smartphone-eigenaar een stuk goedkoper :)
Doe niet zo bejaard met je jaren geleden. 'Slimme' telefoons zijn er sinds pak en beet 2007? In het begin betaalde je je daar rot voor, later ging men mensen verleiden internet op je mobiel te gebruiken (om de investeringen te vergoeilijken) met onbeperkt voor 10 euro per maand wat natuurlijk nooit de kosten/investeringen zou dekken.
En nu is men gewoon die goedkope jaren aan het inhalen en vooruit lopen op de te maken investeringen. Misschien dat we daarna weer prijsdalingen zien, maar verwachten doe ik het bijna niet. Er worden minder minuten en SMS verkocht, dus moeten ze toch ergens hun vermogens vandaan halen.
Daar moet je de hoofdprijs voor betalen, Vodafone RED Super.

Kost je het lieve bedrag van 50 euro in de maand, sim only.

Overigens is het verschil in snelheid tussen 3G en 4G veel groter dan Vodafone wil doen geloven, 3G staat op max 28,8 Mbps en 4G op 42 Mbps, maar in de praktijk haal je die 3G snelheid nooit. Waarschijnlijk kom je er zelfs nooit bij in de buurt.

Uiteindelijk zullen alle abonnementen wel 4G krijgen, maar nu betaal je fors om bij de eersten te horen. Overigens is dit 1 van de redenen dat ik op dit moment geen 2 jarig contract wil afsluiten, er is nu in mijn regio nog geen 4G dekking, maar op het moment dat dat er wel is, wil ik wel over kunnen stappen en niet nog een jaar of langer vast zitten aan een 'oud' 3G abonnement.
Iedereen zie ik opmerken dat dit dicht op de 800MHz zit van Digitenne. Er wordt zelfs een Wikipedia-artikel aangehaald die dat niet eens vermeld. Misschien hadden deze mensen geen Digitenne, maar mensen die dat wel hebben weten dat KPN al tijden bezig is om weg te gaan van 800MHz. En dat dit zelfs een wettelijke eis van de overheid is welke volgens mij nog in een artikel hier op Tweakers is vermeld.
Ik heb nog altijd hele grote vraagtekens bij dit hele gebeuren.

Waarschijnlijk spreek ik enkel voor mezelf, maar ik ben klant geweest bij Mobile Vikings (BE) en nu bij Telenet (BE) en nog nooit heb ik een 3G-verbinding tot stand kunnen brengen die langer duurde dan een halve seconde.

Geprobeerd met mijn ASUS Google Nexus 7, Galaxy SII en HTC Desire X. Geen van de drie apparaten heeft ooit, zelfs in gebieden met een zogezegde goede 3G-dekking, deze verbinding kunnen maken.

Echt zeer vreemd vind ik dan die verhalen dat ze nu al zelfs met de opvolger ervan bezig zijn, terwijl de 3G ontvangst belachelijk crappy is...
Wat heeft het verhaal van belgie hiermee te maken? Ze hebben trouwens in belgie een stralingslimiet, dat verklaart de slechte verbinding daaro...
De deking van Proximus is daarentegen wel heel erg goed. Op sommige plaatsen haalt het UMTS-signaal waardes van -4 db, wat heel erg dicht tegen het hoogst haalbare ligt.

In België is de uitrol van de 10 MHz-blokken LTE in de 1800-band al goed bezig. Dankzij de loskoppeling van gebruikte technologie en frequentieband heb je momenteel in België het volgende plaatje:

800 MHz: LTE (2014, na veiling)
900 MHz: GSM / UMTS
1800 MHz: GSM / LTE
2100 MHZ: UMTS
2600 MHz: LTE

Je krijgt dus een mooie mix van technologiën zodat je in de praktijk overal zult kunnen genieten van UMTS/LTE, en waar je indien nodig, kunt terugvallen op een basisfunctionerend GSM-netwerk voor noodgevallen. Het zal voor de providers met de installatie van intelligentere BSC's ook mogelijk zijn de gebruikte technologiën op hun frequenties aan te passen, zonder fysiek iets aan de BTS'en of (e)NodeB's te wijzigen.
Dat zou wel heel vreemd zijn. Ik kan me haast niet voorstellen dat ze het in België zo slecht voor elkaar hebben. Dat de 3g-dekking nog niet landelijk goed dekkend is (NL in mijn geval) ben ik het mee eens, maar altijd een GPRS verbinding is wel heel slecht. Ligt het niet aan je apparaten, abonnement of toch locatie? Heb je in een stad wel 3g?
Ik zit bij mobile vikings en woon dicht bij een stad, en ook ik heb slechte 3G-verbinding. Meestal heb ik 0 blokjes signaal (en dat is net genoeg om data te gebruiken, maar dat zuipt batterij). In de stad zelf heb ik absoluut geen problemen met de verbinding, alleen thuis en in mijn directe omgeving.
Ik heb ook MV en bij mij thuis heb ik makkelijk HSDPA waarmee ik tot 4Mbps kan binnehalen.
In Antwerpen heb ik ook geregeld 3G, maar in Brussel wordt het wat moeilijker. Op mijn bureau heb ik alleen maar EGDE en voel ik mij precies terug in de tijd van inbel-modems.
Daar komt nog eens bij kijken dat oud-monopolist Belgacom/Proximus sowiso al aan de basis een veel beter netwerk heeft dan "kleine" spelers als Mobistar (Orange) of Base (KPN).


Het grote probleem in België voor 3G/4G zijn de veel te strenge stralingsnormen waardoor het amper mogelijk is om 4G uit te rollen in dichtbevolkte gebieden als Brussel. Zo'n regels geven mij in ieder geval het gevoel dat we altijd een beetje achterlopen op de rest van de wereld (en vooral onze Noorderburen).
In Nederland bestaad EDGE geloof ik niet eens. In ieder geval ben ik het nog nooit tegengekomen. Na GPRS komt gelijk 3G, niks ertussen. EDGE zag ik voor het eerst toen in de Duitse grens over ging.

En tsja... stralingsnormen. Er zijn vast mensen die het gevoel hebben dat jullie om die reden voorlopen op Nederland... en ik kan je zeggen, dit zijn niet enkel zweefkezen en aluhoedjes, maar ik ken dus ook techneuten die zich zorgen maken over straling.
In Nederland bestaat EDGE wel degelijk, Vodafone zet het in in gebieden waar de 3G dekking onvoldoende is, maar het 2G signaal wel goed genoeg is.

Zie ook:

nieuws: Vodafone begint met nieuw edge-netwerk in Nederland

Uit eigen ervaring weet ik dat ik bijvoorbeeld op het spoorvak tussen Rotterdam en Roosendaal op sommige stukken EDGE signaal ontving.

[Reactie gewijzigd door wph op 22 juli 2024 22:23]

Rotterdam-Eindhoven mag je zelfs zeggen. Vodafone heeft geen noemenswaardige 3G dekking in Brabant. Zelfs op station Eindhoven is het matig (signaal sterke is wel OK, maar te veel gebruikers per mast).

Ik ben dus ook van mening dat Vodafone hun geld beter had kunnen inzetten om hun bestaande frequenties te gebruiken, in plaats van nog meer nieuwe frequenties te kopen.

[Reactie gewijzigd door MSalters op 22 juli 2024 22:23]

Je hebt weldegelijk EDGE in Nederland, KPN heeft bekend gemaakt dat ze deze Radio Technologie landelijk gaan uitrollen.


En Vodafone heeft ook aan gegeven dat ze EDGE in zetten alleen nooit iets gecommuniceerd over een landelijke dekking. Dus waarschijnlijk zal voorlopig KPN de enige zijn die EDGE landelijk beschikbaar maakt.

http://www.nu.nl/internet...sie-van-gprs-opnieuw.html
Ik heb dezelfde ervaring met Telenet/Mobistar. Slechte dekking. Voor echt goede professionele dekking ben je in BE beter af met Proximus. Zeker in de grootsteden...
Dan weet ik niet waar jij woont, want ik heb met Mobile Vikings wel gewoon 3G waar het hoort.
Hier is een kaartje met de dekking. Uit ervaring weet ik dat de dekking redelijk correct is.

Misschien staat 'alleen 2g netwerken gebruiken' aan op je toestellen. Vergeet ook niet om je APN correct in te stellen :)
Veel hangt af, bij mobistar, of je dit binnen aan het testen bent of buiten. Het signaal van Mobistar is binnen veel gebouwen afschuwelijk. Onderweg naar klanten toe heb ik in 90% van de gevallen altijd dekking. Uiteraard zijn er plaatsen waar dit niet goed komt zoals in de kleinere gemeenten. Waar er wel veel problemen mee zijn is de verbinding te behouden op langere termijn.

/On topic

Tja ze zijn nu aan het testen? en dan? niet dat je als gebruiker hier wat mee bent!
Het zou pas erg zijn dat Vodaphone het niet zou testen... en gewoon life gaat zonder meer. Dat zou pas nieuws zijn.

[Reactie gewijzigd door Royale de Luxe op 22 juli 2024 22:23]

Ik gebruik mijn Option 3G dongle in Bredene met een prepaid van 12€ Mobile Vikings. Werkt perfect. En Bredene is nu niet meteen een metropool. Ook als ik het kaartje in m'n Blackberry stop maakt hij een werkbare 3G verbinding. Ik weet niet wat er fout loopt bij jou.
ik heb juist hetzelfde verhaal meegemaakt!!!!! wat een klote netwerk die van mobistar! enkel edge...en valt helft van de tijd uit. heel soms wat 3g. belachelijk!
ik heb daar toch weinig last van en nu al helemaal nu dat ik een betere gsm heb.
(samsung galaxy SIII mini)
maar in brugge waar ik op school zat had inderdaad maar een crappy 2G verbinding.
maar ik heb het nog niet met m'n nieuwe gsm getest dus weet ik het niet.
maar mijn 3G verbinding is toch veel beter dan wat jij zegt.
De 3G ontvangst is helemaal niet crappy, je moet enkel niet bij Mobile Vikings of Telenet zitten :p Proximus heeft uitstekende 3G-dekking, vervolgens Mobistar, en Base heeft enkel in de grootsteden 3G, en zelfs daar werkt het zeer beperkt.
Hier altijd 3G verbinding... Nooit zonder. (Proximus). Ik vrees dat hier je provider PITA is...
@siiimon, ik ging net reageren: dat mobistar maar direct begint met 4g in te schakelen dan slaan ze kost over. ben je zeker dat ze hier mee bezig zijn? ken je ongeveer de status? toen ik een medewerker aan de lijn kreeg vertelde hij me dat ze de lijnen tegen eind dit jaar upgraden maar twijfel hier aan. wat een bagger netwerk.
Als je het over straling hebt kijk dan ever verder dan alleen de telecom masten. Je led tv, draadloos internet, draadloze telefoon, babyfoon en noem alles maar op wat draadloos is 'straalt' iets uit, vergeet de zon trouwens niet.
Dat bedoel ik ook, er komt gewoon steeds meer bij, als de oude frequenties nu komen te vervallen, maar die blijven ook in gebruik. Vroeg of laat hebben we alle frequenties in gebruik en dan volgens mij kan dat nooit goed gaan.
Tja, we hebben nu al communicate op de 5 Ghz met WiFi, maar het electromagnetisch spectrum is tot 3 miljoen Ghz onschadelijk. We hebben dus nog wel een factor 600.000 ruimte voor groei ;)
Dat mensen bang zijn voor 'straling' komt volgens mij vooral door de 'enge' verhalen die mensen hebben gehoord over radioactieve straling. Dat gedeelte voor straling in radioactieve straling vergeten ze dan even te interpreteren, maar goed. Vergeet dat mensen niet dat veel mensen nog 20 jaar geleden leven. Ik hoorde ze laatst nog spreken over De Koude Oorlog in de VS en over het Ziekenfonds. Terwijl beide, de een iets langer dan de ander, al lang niet meer bestaan. Mensen leven vanuit het verleden, want dat kennen ze en elke verandering (vooruitgang?) is eng.
Bekijk het gewoon positief, kunnen nu lekker met elkaar communiceren en tegen die tijd hebben we wel weer iets nieuws waardoor het niet meer relevant is omdat we het Elektro Magnetisch spectrum niet meer nodig hebben om draadloos te communiceren.

200 Jaar geleden was de Stoom machine ook een goed idee en 100 jaar geleden de Benzine/Diesel motor. Nu lijkt het de electro motor te gaan worden met bergen smerige accu's.
Maar ik heb nog niemand gehoord die wilt stoppen met ademen omdat dit slecht voor hem is.

Iets vergelijkbaars zullen we ook wel zien met mobiele communicatie. Net als vervoer middelen als de auto is het een dagelijks onderdeel van ons leven geworden en daar kan je niet meer om heen. De gehele economie stort in elkaar op het moment dat je mobiele communicatie uit zet van de ene op de andere dag in de wereld.
hoe sneller de mobiele verbinding hoe minder straling..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.