T-Mobile wil 3g-dekking binnenshuis verbeteren met 900MHz-band

T-Mobile wil dit jaar de dekking van zijn netwerk voor mobiel internet binnenshuis verbeteren door 3g te gebruiken op de 900MHz-band. Tot nu toe zat 3g van T-Mobile op hogere frequentiebanden, waardoor het signaal minder goed in gebouwen doordringt.

T-Mobile logoHet gebruiken van 3g op de 900MHz-band is mogelijk, omdat T-Mobile bij de laatste frequentieveiling frequenties in de 900MHz-band heeft gekocht die volgens de regels ook voor 3g worden ingezet; tot voor kort mochten die frequenties alleen gebruikt worden voor 2g.

Veel telefoons ondersteunen 3g op de 900MHz-band, omdat het in andere landen al wel breed wordt toegepast. Veel providers hebben een voorkeur voor lagere frequenties, omdat er minder masten nodig zijn om een groot gebied te dekken en het signaal beter doordringt in gebouwen. De hoge frequenties zijn meer geschikt om zoveel mogelijk mensen in een klein gebied online toegang te geven.

De 900MHz-frequenties zijn de laagste die T-Mobile heeft. In tegenstelling tot concurrenten KPN, Vodafone en Tele2 kan T-Mobile geen 4g-netwerk op de 800MHz-band opzetten; het is aangewezen op de 1800MHz- en 2600MHz-banden. De provider begint naar eigen zeggen dit najaar met het aanbieden van 4g-diensten aan consumenten.

T-Mobile maakte zijn plan voor het 3g-netwerk op lagere frequenties bekend tijdens de presentatie van de kwartaal- en jaarcijfers. De omzet van T-Mobile Nederland daalde met 5 procent, maar de ebitda, de nettowinst zonder aftrek van diverse kosten, kwam wel 4 procent hoger uit.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

28-02-2013 • 11:04

53 Linkedin

Reacties (53)

53
52
33
2
0
9
Wijzig sortering
Toch vind ik het maar een raar gegeven. We wonen in een uiterst dicht bevolkt land, maar fatsoenlijke dekking geven is iets wat toch moeilijk schijnt te zijn. 4G is allemaal leuk en aardig, maar laat ze eerst eens hun huidige netwerk fatsoenlijk maken! Komt maar al te vaak voor dat ik in de trein het met gprs moet doen, en als je al 3g hebt moet je echt moeilijk lang wachten totdat je content binnen is. Niet in de trein is T-Mobile wel werkbaar.
Je ziet aan het GSM/GPRS netwerk hoe lang het geduurd heeft om dat netwerk goed dekkend te krijgen. Dat netwerk is in Nederland enorm snel en in vergelijking tot omliggende landen heel fijnmazig uitgerold in Nederand. Doordat hier in Nederland op dekking geconcurreerd werd moesten ze steviger uitbouwen dan wat men eerder gecalculeerd had. Ook in dat netwerk zitten nog blind spots.

3G is nu alweer te klein op de drukke punten en kan het netwerkverkeer daar niet aan op de frequentieruimte die beschikbaar is. Vergeet niet dat het oude GSM netwerk in Nederland tot nu toe de best dekkende frequenties gegijzeld had. De slechtst dekkende frequenties zijn aan 3G toebedeeld.

In landen zoals Frankrijk ging dat al snel anders: daar mochten de oude GSM 900 frequenties al snel ook voor 3G gebruikt worden: gevolg een zeer brede goed dekkende 3G uitrol ook in de minder dicht bevolkte gebieden.

Mijn verwachting is dat dit in Nederland aanstaande is op 3G en LTE mits wij onze oude GSM only toestellen massaal willen inruilen voor toestellen die 3G en mogelijk ook 4G/LTE ondersteunen.


Kortom: in Nederland is het een stukje onwil/gebrek aan investeren, maar daarnaast ook een groot deel de onmogelijkheid door de door GSM netwerken gegijzelde frequenties.
Dat was dan ook hard nodig. Iedereen om mij heen is ondertussen overgestapt naar een andere provider...en ik blijf maar door sappelen met m'n anderhalve streepje in hartje utrecht op een 2 studiotje met houten dak...ik kan de 3G antennes vanaf hier zien, maar een fatsoenlijk gesprek voeren dat lukt niet meer tenzij ik op één plekje bij een raam ga staan....zucht! Nog ergens bekend wanneer deze grap gaat plaatsvinden?
Ik wist dat het 3G bereik voor internet slecht was maar dus het 2G voor bellen ook.
Als je een 3G verbinding hebt, dan loopt het spraak verkeer ook over 3G. Pas als je handmatig 3G uitschakelt zul je bellen via 2G en je data over GPRS/EDGE lopen.
Ik zit zelf bij T-Mobile en moet zeggen dat ik met bellen en SMSen altijd perfect bereik heb, zelfs op grote evenementen als Lowlands en ook tijdens oud en nieuw bel ik overal dwars doorheen. Alleen het 3G netwerk van T-Mobile is waardeloos. Ik heb een bundel van 800MB die ik niet eens op krijg omdat ik nergens fatsoenlijk bereik heb.
Ik zit nog ongeveer een jaar vast aan mn abonnement, maar als ze dit niet binnen dat jaar rigoureus verbeterd hebben betaal ik liever wat meer bij KPN.
Bij mij is de ontvangst van T-mobiule binnenshuis echt waardeloos. Gister avond was mijn dochter op bezoek en heeft hetzelfde geconstateerd. Ik heb ook een abo bij vodafone en de ontvangst is perfect. Op mijn werk is het precies hetzelfde. Als T-mobile deze kan verbeteren graag.
Het nadeel is dan wel weer dat de beschikbare snelheid omlaag gaat met een lagere frequentie. Aan de andere kant, het is in ieder geval sneller dan 2G @ 900Mhz

EDIT: Pardon, denkfoutje van mijn kant :)

[Reactie gewijzigd door useruser op 28 februari 2013 11:21]

Dit is niet waar. De snelheid blijft gelijk; ze gebruiken 5 MHz brede blokken op zowel 900 MHz als 2100 MHz dus de te behalen snelheid is precies even hoog!
5Mhz in het 900Mhz spectrum doet er wel 2 keer zo lang over om over gestuurd te worden als 5Mhz in het 1800Mhz spectrum. je kun dus de helft minder pakketten versturen.
Alleen is de kwaliteit van het 900Mhz signaal mogelijk beter waardoor je een hogere modulatie toe zou kunnen passen en op die manier je data bandbreedte wat kan verhogen.

[Reactie gewijzigd door NBK op 28 februari 2013 20:13]

Dat is niet juist. De snelheid wordt puur bepaald door de bandbreedte. 5 MHz bandbreedte in een hoge frequentieband geeft dezelfde snelheid als 5 MHz bandbreedte in een lagere frequentieband.
De snelheid gaat niet omlaag door een lagere frequentie, dat ligt puur aan de bandbreedte die je beschikbaar hebt in dat spectrum en de modulatie technieken die gebruikt worden.

Anders zou LTE in de 800mhz langzamer zijn dan 3g in de 1800mhz band.
De snelheid gaat indirect wel omlaag door de lagere frequentie omdat de palen een groter opervlakte en dus meer mensen gaan bedienen.
Ja, en als de paal 100 km van je huis verwijderd is, is de snelheid nog lager :-)

Nee, je moet uitgaan van dezelfde situaties: dus dezelfde hoeveelheid aangemelde gebruikers. Dan zul je zien dat het puur om de bandbreedte gaat.
Nee het gaat om meer palen en met lagere frequenties moet je de palen verder uit elkaar zetten of je gaat storen.

Algemeen bekend is: lagere frequenties zijn voor coverage, hogere frequenties voor meer gebruikers en meer bandbreedte.
Je hebt een raster. Frequentieplanning heet dat. Dus je gaat sowiezo geen palen naast elkaar zetten die op dezelfde frequentie uitzenden.

Weet jij waar je het over hebt? Frequenties hebben niks met bandbreedte te maken. Ik kan een 5 MHz signaal op 435 MHz uitzenden en dan kan ik dezelfde hoeveelheid data versturen als 5 MHz op 2400 MHz.

Nogmaals: het gaat om bandbreedte, niet om de frequentie.
Het is even de vraag wanneer dit precies moet gebeuren. Volgens mij moeten de providers nog frequenties omwisselen, en hier hebben ze tot eind dit jaar de tijd voor, kan dus nog even duren voordat T-Mobile hieraan kan beginnen omdat nu nog niet alle ruimte die ze nodig hebben beschikbaar is.

Wel hebben ze het lekker makkelijk: ze hebben een sloot aan extra 900 MHz-frequenties binnengekregen waardoor ze die nieuwe ruimte relatief makkelijk en snel voor 3G kunnen inzetten zodra deze beschikbara is. KPN en Vodafone hebben juist kleine stukjes 900 MHz-spectrum moeten inleveren en moeten dus fors snoeien aan 2G op 900 MHz om hetzelfde te kunnen realiseren.

Dat snoeien in 2G op 900 MHz kan natuurlijk langzaamaan wel omdat er zo veel 3G-telefoons zijn dat 2G-capaciteit niet meer nodig is als er ook goeie 3G-dekking binnenshuis is, maar je gooit natuurlijk niet zomaar even je hele frequentieplan om.

KPN en Vodafone hebben natuurlijk heel veel 800 MHz-capaciteit die ook binnenshuis erg goede dekkking geeft zodra ze er LTE op aanbieden, maar dan heb je een 4G-telefoon én 4G-abonnement nodig... en voor het grote publiek zal het toch nog zeker een jaar duren voordat ze dat hebben.

Ik ben dan ook heel benieuwd naar de plannen van KPN en Vodafone op dit gebied en op welke termijn zij 3G900 gaan aanbieden. KPN heeft sowieso al aangekondigd dit te gaan doen, maar Vodafone hult zich in stilzwijgen, ook mbt hun uitrolplannen voor 4G.
Bij kpn heb je voor 4G een apart abbo nodig inderdaad ja, maar wat ik kort geleden vond is dat bij vodafone niet.
Je telefoon kan op 4G dan ga je gewoon op 4G, dit is veel beter dan een apart abbo afsluiten.
Op termijn denk ik dat iedereen 4G kan gebruiken, maar in het begin zullen ze dit wel afschermen denk ik, omdat 4G ook bij lage snelheden (afgeknepen dus) veel sneller aanvoelt.

Overigens zijn er ook aanwijzingen voor dat Vodafone dit wil doen:
Tenslotte krijgen de Red Super-abonnementen een theoretische maximumsnelheid van 42Mbps en kunnen afnemers 4g gebruiken zodra dit beschikbaar komt. Het Red-abonnement ondersteunt 28,8 Mbps en voor Essential is dit 14,4Mbps.
Bron: nieuws: Vodafone gaat extra simkaart aanbieden bij nieuwe Red-abonnementen - update
Ze hebben ook gezegd dat iedereen 4G zou krijgen (via hun webcare) team die dat enkele dagen later doodleuk weer introk. Eerst zien dan geloven :)
dat 2G-capaciteit niet meer nodig is
Ik heb er geen cijfers van (ik hou me aanbevolen) maar volgens mij draaien nog grote percentages users op 2G. Niet alleen mensen met een dumb- of feature phone, maar ook parkeermeters, slimme stroommeters, mobiele pin terminals, GSM gateways voor centrales en alarm installaties enz. draaien allemaal nog op 2G. Ik ben daarom best bang voor de toekomst aangezien ofwel 2G minder dekking en/of capaciteit krijgt in het bandplan, ofwel de 2G techniek geheel wordt afgesloten (waar al eens over is gesproken). Zeker nu er geen verplichte techniek meer wordt geëist binnen een bepaalde band.
Klopt, maar de M2M-toepassingen die je noemt zijn allemaal niet zo data-intensief, dus daar kan best wat bandbreedte voor vrij blijven. Heel veel mensen hebben 3G-telefoons en het lijkt mij wenselijk dat ze niet meer terugvallen op 2G straks. Volgens mij is voor dezelfde voice-capaciteit ook minder bandbreedte nodig op 3G dan op 2G, dus afhankelijk van hoeveel dumbphones er nog zijn (geen idee eigenlijk?) zouden ze wellicht nu of over een (half) jaar al de helft van hun 2G-capaciteit kunnen droppen...
Dat zie je in de Scandinavische landen al. In de 'binnenlanden' van Zweden heb je al vaker betere dekking met 3G dan met 2G. Ze zijn het daar echt aan het afschaffen...
Ga er maar niet vanuit dat 3G op 900MHz in de stad op grote schaal zal worden uitgerold, als je nu bijvoorbeeld kijkt naar welke antennes ze hebben staan voor 2G in Rotterdam dan is 90% daarvan gemaakt voor 1800MHz, oftewel: ze vinden het bereik al goed genoeg en zullen hier echt geen 3G op 900MHz gaan gebruiken want dan moeten ze ook nog eens de antennes gaan veranderen :)

[Reactie gewijzigd door MensionXL op 28 februari 2013 11:12]

Vergeet niet dat het netwerk bepaalt op welke mast je telefoon zit en naartoe 'moet' hoppen. Dit in tegenstelling tot wat veel mensen denken dat het je telefoon is die altijd de sterkste mast pakt.
in CDMA networks a handover (see further down) may be induced in order to reduce the interference to a smaller neighboring cell due to the "near-far" effect even when the phone still has an excellent connection to its current cell
Het is daarom niet ondenkbaar dat er extra 900 MHz masten worden geplaatst in stedelijk gebied en die vervolgens alleen worden gebruikt wanneer dat nodig is (lagere prioriteit). Zo is er ook niet zoveel bandbreedte nodig en kan toch binnenshuis wat betere dekking worden gerealiseerd.
CDMA wordt bijna nergens buiten de VS gebruikt.

Bij GSM en UMTS selecteerd de telefoon de sterkste mast (uit een lijst die de huidige mast uitzend)
Tijdens een telefoontje kan het netwerk wel besluiten om een hand-over te doen naar een zwakere cell als dat de spraakkwaliteit verbeterd. Hiervoor worden ook meetgegevens van de telefoon gebruikt.
China? Bijna geheel CDMA.
Vodafone heeft op redelijk grote schaal antennes vervangen (die heldere witte slick uitziende panelen met 1 grote en 1 kleinere naast elkaar zijn van Vodafone, gespot in heel de provincie Utrecht).

Als T-Mobile LTE1800 gaat toevoegen aan antennes is de kans groot dat ze gewoon die panelen gaan vervangen hoor, gewoon dualband 3G900/LTE1800/GSM1800 ofzo. Ben wel heel benieuwd hoe ze dat precies gaan doen.
Ik heb ze toch echt nog niet gezien en ik woon in utrecht :P, maar niks te klagen over het vodafone bereik verder.
Kijk eens op het dak van het Movares-gebouw in Utrecht. Daar staan ze. Was eerst een 2G-only locatie (900/1800), is nu 3G bijgekomen eind vorig jaar, plus hippe nieuwe spierwitte antennes. Direct naast Utrecht CS (noordkant).
Ik zal er eens op letten het is me denk ik niet opgevallen omdat je niet zo snel na een dak van een gebouw kijkt of uberhoud omhoog :)
Even een inside view: alle (!) antennes worden inderdaad vervangen voor ondersteuning van alle (!) frequentiebanden. In het nieuws lees je dit wel eens terug als netwerk modenisatie of Single RAN.
Anoniem: 502750
28 februari 2013 11:07
eindelijk een provider die niet meteen op naar het volgende gaat maar eerst het een af maakt
Eindelijk een provider? Ik weet niet of jij het nieuws een beetje hebt gevolgd, maar Vodafone kondigde dit als eerst al aan. Daarna volgde KPN ook dat zij het bestaande 3G netwerk zouden verbeteren en gebruik zouden maken van dual channeling voor hogere snelheden op het bestaande 3G netwerk. T-Mobile heeft al die tijd niks gezegd, tot nu dus.

Dus nee, niet eindelijk een provider die het een af maakt.. Maar eindelijk T-Mobile die ook wat doet...
En vorig jaar heeft Vodafone ook nog hun 2G netwerk verbeterd, dus niet gaan piepen eindelijk een provider ze lopen gewoon achter.
Vodafone heeft ook hun 2G netwerk vorig jaar verbeterd en 3G dit jaar ook, verder is tmobile ook bezig met 4G alleen zijn ze het nog niet zo aan testen als KPN.
Prima oplossing, 4G heb ik de komende 2 jaar toch geen behoefte aan, en 3G op 900mhz zou al in sommige gevallen een prima oplossing kunnen zijn. Naar mijn weten is T-Mobile de enige die tot dusver bekend heeft gemaakt op de 900Mhz 3g uit te gaan rollen, KPN en Vodafone hebben het alleen over DC-HSPA+ gehad dat heeft niets te maken met op welke frequentie de dienst aangeboden wordt in tegenstelling wat sommigen hier boven beweren.

Ik vind het een goede stap, dan is Edge is mijn ogen ook niet meer nodig.
KPN heeft het ook aangekondigd, alleen Vodafone nog niet.

EDGE activeren ze nu omdat het een "gratis" nieuwe feature is op de nieuwe 4G-apparatuur. Zo zit het tenminste met KPN; de oude hardware kon het niet aan of alleen tegen bijbetaling, de nieuwe kan het wel, dus waarom niet aanzetten dan?
Wat heeft EDGE met 4G apparatuur te maken????
En dat terwijl ik in Loosduinen (Den Haag) de afgelopen weken al een aantal keren een E in het scherm van mijn T-Mobile telefoon heb zien staan.
Ik had laatst contact met ze over Edge omdat mijn woon werk traject een enorm slechte 3G dekking heeft. En ze hebben me gezegd dat ze aan het testen zijn met Edge, de enige plek waar ik overigens ooit een E heb gezien (met T-Mobile) is bij de TU Delft.
Hier bij mij op stage heb ik ook geen 3G omdat de constructie het tegenhoud. Als ik de loodsdeur openzet hebben we ineens weer deels 3G met half bereik.
De zendmast staat zelfs 10 meter van ons af.
Dit nieuwsbericht maakt mij zeer enthousiast. Gaat de accu van mijn tel eindelijk wat langer mee op het werk.
Anoniem: 137983
28 februari 2013 15:25
Wat een flauwekul. Binnenshuis hebben we allemaal toch WiFi?
Als je op werk bent. Of op school heb je meestal geen wifi?
Flawekul? Zet jij je gsm modem uit als je wifi aan hebt? Dat op moment van wifi aanzetten je 3g data wordt gedeactiveerd betekent nog niet dat je tel niet constant aangemeld blijft op het mobiele netwerk en naar de optimale verbinding zoekt.
Hahaha jou woorden!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee