'Windows 8 krijgt updates voor core-apps nog voor Blue-release'

Microsoft lijkt nog voor de aankomende Blue-update voor Windows 8 een groot aantal meegeleverde core-applicaties een update te gaan geven. Hierdoor krijgt Microsoft de kans om enkele bekritiseerde apps, zoals de Mail- en Photo-apps, te verbeteren.

Volgens WinSupersite blijkt uit de lijst pending updates in het systeemlog dat Microsoft zeker vijftien updates voor bestaande applicaties van Windows 8 vermoedelijk nog deze maand zal gaan uitbrengen. In de lijst met applicaties staan onder andere BingTravel, Camera, Reader, Photos, SkyDrive, Xbox Music en de gebundelde communicatie-apps Mail, Calendar, People en Messaging. De applicaties zouden ook op het Windows RT-platform een update krijgen.

Het Windows Team van Microsoft heeft al toegegeven dat enkele meegeleverde applicaties met Windows 8, zoals de bekritiseerde Mail- en Photo-apps, verbeterd kunnen worden. Microsoft lijkt niet te willen wachten tot de Blue-update, een updateronde voor Windows 8 waar Microsoft nog weinig over heeft losgelaten.

De precieze releasedatum van Blue is nog niet bekend, maar er zijn aanwijzingen dat deze eind van de zomer uit moet komen. In de update zou ook Internet Explorer 11 zijn opwachting maken en Microsoft zou flink hebben gesleuteld aan de zoekfunctionaliteit.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

23-03-2013 • 10:36

152 Linkedin

Reacties (152)

152
137
72
6
1
12
Wijzig sortering
Wat mij het meeste stoort aan windows 8 zijn de bugs op kernel niveau welke ze maar niet oplossen. Talloze mensen (waaronder ook ik) hebben problemen met applicaties die tijdens het afsluiten een of andere exceptie krijgen op kernel level. Daarna blijft de applicatie in een bevroren staat actief, en is het onmogelijk het proces nog te beindigen. De enige oplossing is een volledige herstart, aangezien na gewoon afsluiten, de processen nog actief zijn doordat de kernel gehibernate wordt.
Een aantal voorbeelden van zo'n applicaties zijn de desktop versie van skype, en xfire.

Ook zit het netwerk beheer in windows 8 niet lekker. Wanneer je applicaties gebruikt die virtuele netwerk adapters aanmaken, gaat je netwerk slechter/niet werken. Een voorbeeld is virtualbox. Na installatie mag je iedere keer meer dan een minuut wachten voordat windows 8 je goede adapter gaat gebruiken voor het internet, waardoor je tot die tijd niet op internet komt.

Echter heeft windows 8 ook veel voordelen. De metro interface bevalt me niet geweldig, maar als je de meeste tijd in de desktop omgeving doorbrengt, dan zul je merken dat het snelle opstarten, en de vernieuwde verkenner erg bevallen. Voor mijn idee is wanneer ze deze bugs eens oplossen, er niet veel reden meer om niet over te stappen.
Ik heb zelf windows 8 nu vanaf de release en zoals je zegt het start zeker snel op, ik heb ook een ssd schijf en merk nog echt wel verschil zelfs met starten.
Verder ja de metro interface gebruik ik ook niet echt heb zelfs de meeste apps al verwijderd, ik wil gewoon dat me foto's/muziek en video in de desktop geopend worden en niet steeds de metro.

Ik heb alleen nog maar

Store app
Games app

de rest is allemaal weg aangezien ik in de desktop omgeving wil werken, ik heb alleen nog ingesteld dat pdf mag openen in metro aangezien ik dat toch bijna nooit open maar mijn word 2013 kan dat tegenwoordig ook openen.
De nieuwe verkenner de ribbon interface is best handig in gebruik, dus al bij al werkt het best goed.
Wat ik alleen stom vind is dat je met updates om ze moet toepassen echt moet opnieuw starten om ze te configureren, bij windows 7 kon je ook afsluiten en bij het opstarten de volgende keer gaat die verder dit gaat nu niet beetje apart.
Heb je Ctrl/Alt + delete al geprobeerd in zo`n geval dat hij freezed?
Grote kans dat je gewoon met taakbeheer het proces handmatig af kan sluiten.
Iets dat veel mensen niet meer kennen en in paniek raken als de muis niet meer werkt.
Taakbeheer is gewoon altijd te kiezen met pijltjestoetsen en enter dan

Apart dat jij bij updates altijd moet afsluiten, dat is er juist uitgehaald bij W8, die kun je aan laten staan totdat op patchtuesday de kritieke updates een herstart nodig hebben.
Maar zelfs dan vraagt hij dat en kan je dit overrulen, 8 sluit nooit vanzelf af om dataverlies tegen te gaan.
Niet kritieke updates vragen niet om een herstart.

En dan vraag ik me af wat het grootste probleem is eventueel, ik ben met 1 minuut geherstart en werkbaar, inclusief een tiental kritieke updates die na opstarten geimplementeerd worden als dat voorkomt.
Het is geen XP of 7 waar je 8 minuten op zit te wachten (of langer, ik heb een vriendin waarbij het een kwartier duurde)

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 23 maart 2013 16:09]

Zijn dat bugs die altijd optreden? Want ik gebruik actief de desktopversie van Skype, en bij mij wordt dat process netjes gekilled als ik afsluit. Enige wat open blijft is de Skype Updater Service, maar dat zal vast geen bug zijn.
Alleen de update functie van skype werkt voor geen meter, ik moet toch altijd naar de website en de installer downloaden :P
Skype update via Microsoft Update. :) Vroeg of laat update hij dus wel vanzelf.
Nog nooit skype via windows update gezien bij windows 8 en ik gebruik de desktop versie, maar goed komt denk ik omdat ik er niet op wil wachten en hem dan zelf download.
Het kan best een combinatie zijn met bepaalde drivers, maar ik ben absoluut niet de enige. Zoek maar eens op "inpossible to kill Desktop Skype Windows 8". Het zijn best een aantal, met verschillende pc's. Ik heb gehoord dat ook winamp dit probleem heeft, maar dat kan ik niet bevestigen, want dat gebruik ik niet.

Wanneer echter Microsoft wordt gevraagd om een oplossing, blijft het erg stil, en dat stoort mij enigszins.
Ik kan me niet herinneren dat ik kernel errors heb gezien. Weet je zeker dat er niets mis is met je drivers of de windows installatie zelf? Heb hier op meerdere apparaten van mezelf en op die van mijn ouders Skype draaien en daar hoor ik nooit wat over
Anoniem: 452691
23 maart 2013 10:41
Mijn verwachting is groot als ze de mail app gaan verbeteren.. Nu is het allemaal nogal zoeken (wat ook logisch is met een nieuw OS) maar het mag allemaal wel wat duidelijker en wat meer aanpasbaar naar persoonlijke vormgevingen.
Wat is er mis met de mail App? Ik vind het alleen vervelend dat ik niet (weet hoe ik?) andere mappen dan mijn inbox kan bekijken, maar dat is het wel.
Voor mij als Gmail-gebruiker is bijv. het niet kunnen starren en labelen van berichten een groot gemis in de mail app. Sterker nog: hoe graag ik ook in de Metro UI zou willen blijven voor e-mail, het is simpelweg niet mogelijk zonder diepere integratie met andere e-mail services.
Dat gaat ook nooit lukken omdat gmail dat soort zaken zelf verwerkt. Dat werkt dus alleen via officiële gmail applicaties of de gmail website. Dat is volgens mij niet iets wat zo standaard in de imap zit verwerkt.

Maar het is niet erg om alternatieven te gebruiken. Feit blijft dat voor een doorsnee gebruiker de standaard mail-app prima werkt. Dus voor outlook.com/gmail.com gebruik. Pas als je gebruik maakt van de uitgebreide functionaliteiten van allerlei maildiensten zul je tegen de limiet van de app lopen, maar die is dan ook niet gemaakt voor advanced users. Daar heb je al Outlook 2013 voor.
Waarom werkt het dan met een mail client met fatsoenlijke IMAP ondersteuning wel?
De sterretjes in GMail komen namelijk overeen met het markeren van een mail, en labels komen overeen met folders, en dat is ook hoe IMAP mail clients ermee omgaan, omdat GMail ook gewoon IMAP ondersteunt.

En begrijp ik je nu goed als je zegt dat folders en het markeren van e-mail uitgebreide functionaliteiten noemt? Bijna iedereen die ik ken gebruikt dat, en daar zitten zeker ook niet-techneuten bij.
Anoniem: 120539
@Junketsu23 maart 2013 14:03
Wat functioneel mis is, is dat je niet kunt zoomen in mail, en dat ook mails zoner harde cr's soms niet leesbaar zijn doordat je niet naar de rest van de tekst kunt scrollen.
voor users die om een of andere reden vast zitten aan een exchange 2003 account (werkgever met verouderde serversoftware bijv) is de mail app niet echt bruikbaar, omdat basale functionaliteit zoals "het downloaden van bijlagen" gewoon NIET werkend te krijgen is.

ik hoop dat ze dit punt oplossen, heb op de ms support forums al vele vragen over dit probleem voorbij zien komen... maar helaas enkel vage / nietszeggende antwoorden.
met exchange 2010 kon ik in de mailapp geen folders inklappen wat mijn mailbox gelijk onoverzichtelijk maakt omdat ik alles heb onderverdeeld in projecten en klanten folders. functionaliteit van exchange onder ios en android is zelfs beter. hoe erg sla je dan als microsoft de plank mis?
POP3 ondersteuning in de mail app zou ook handig zijn. POP3 staat in de lijst, maar bij het kiezen krijg je te zien dat het niet ondersteund is.

Nu is POP3 verouderd en zijn er betere alternatieven, desalniettemin is POP3 nog heel veel voorkomend.
Dat POP3 niet standaard ondersteund wordt heeft met meerde zaken te maken. Het makkelijkste antwoord is dat het simpel weg een oud en minder veilig protocol is. Een ander aspect is dat het niet bij het cloud idee past: berichten worden gedownload naar de machine en zijn daarna niet meer op de server. Is weer minder makkelijk synchroniseren naar je eventuele andere Windows 8 devices. Daarnaast zal het ook wel te maken hebben met andere voordelen die het IMAP protocol bied boven POP3, welke dacht echter exact zijn heb ik even niet meer paraat.
Dat POP3 niet standaard ondersteund wordt heeft met meerde zaken te maken. Het makkelijkste antwoord is dat het simpel weg een oud en minder veilig protocol is.
POP3 is net zo onveilig als IMAP. Beiden worden in SSL/TLS verpakt om het veilig te maken.
Een ander aspect is dat het niet bij het cloud idee past: berichten worden gedownload naar de machine en zijn daarna niet meer op de server.
Foute aanname. POP3 is gewoon in te stellen dat na het ophalen het bericht niet van de server wordt verwijders.
Is weer minder makkelijk synchroniseren naar je eventuele andere Windows 8 devices.
POP3 is dan ook geen synchronisatieprotocol.
Daarnaast zal het ook wel te maken hebben met andere voordelen die het IMAP protocol bied boven POP3, welke dacht echter exact zijn heb ik even niet meer paraat.
Leuk en aardig, maar in de praktijk zijn er nog mailproviders (voornamelijk van ISP's en bepaalde webdiensten) die alleen POP3 aanbieden. Als gebruikers dit direct op hun apparaat willen uitlezen, dan moet dit een optie zijn. Niet iedereen wilt zijn mailboxen leeg laten trekken door (bijvoorbeeld) Google.
Inderdaad, de grote providers zoals Ziggo en KPN hebben bijvoorbeeld nog geen alternatief voor pop3.

In mijn ogen vind ik het wel tegenvallen dat de grote providers nog steeds met enkel pop3 werken...
Het is nog even afwachten of dat met deze updates al veranderd gaat worden. Er zijn al meer updates geweest voor de core apps en die brachten ook niet veel vernieuwing (mail kreeg alleen de conversatie-weergave erbij).

Overigens vind ik de mail-app zelf nog wel meevallen. Het doet wat het moet doen en bevat geen onnodige zaken. Al zou ik nog wel wat dingen erbij willen, maar het werkt prima.
De mail app spant wat mij betreft de kroon ivm incomplete muis ondersteuning:

Probeer voor de grap eens een onterecht spam-mailtje met de muis naar de inbox te slepen :o
Mijn verwachting was groot voor überhaupt de release van Windows 8 en genoemde apps. Toen was het een flinke teleurstelling voor mij. Ik verwacht niet dat het met deze nieuwe updates veel beter gaat worden om als hoofdapps te gebruiken. Daarnaast zit ik momenteel weer op Windows 7 wegens de voor mij zeer onhandige inconsistentie tussen Metro (of Modern UI, hoe ze het ook noemen) en de Desktop.
Dat had je veel simpeler kunnen oplossen door een startknop te installeren.

http://www.theregister.co...windows_8_a_start_button/
Je lost het probleem dan niet op. Je werkt er alleen omheen.

Ik begin me er persoonlijk steeds meer aan te ergeren. Zeker op Windows server 2012. Wat een faal is dat OS zeg. Rare bugs in de Core services (DHCP) en alles is zo onlogisch terug te vinden. Als ik men collega's random hoor vloeken ben ik niet de enigste die zich steeds meer vervreemd voelt van Microsoft logica.
Onze beheerder is juist lyrisch over Server 2012. Natuurlijk zitten er her en der bugs in, maar de hele structuur en bijbehorende logica is veel beter doordacht dan voorgaande versies. Hoe langer je met voorgaande versies hebt gewerkt, hoe langer het duurt voor je aan de nieuwe logica gewend bent.
Die bugs zullen er gewoon netjes uitgestreken worden, zoals uiteindelijk bij elk OS.
Microsoft werkt in 2 richtingen: muisgebruikers vs cli/touch gebruikers. Dat is misschien wat enthousiast

Ben je een hardcore cli-gebruiker, dan zul je minder last hebben van de nieuwe opzet, zeker als microsoft de search verder verbetert. (Ik hoop dat systeemopties beter beschikbaar worden gemaakt.) Ben je een touch gebruiker, dan worden swipe mogelijkheden een prettige manier van werken (hoewel de actie voor sluiten veel te groot is). Hopelijk doen ze daar ook nog iets aan.

Ben je een muisgebruiker, dan is de nieuwe interface alles behalve optimaal. In dat geval is een startknop idd niet zo gek omdat je dan veel taken op een beperkte schermlocatie bij de hand hebt.
Overigens scheelt het al om te weten dat een rechtsklik op de oude standaardpositie van de startknop (links onderin) je de belangrijkste commando's meteen geeft en dat je direct kunt typen om apps en instellingen te zoeken.

Maar ben je expliciet op zoek naar de verdwenen startknop omdat je die "mist", dan heb je simpelweg last van het baby duck syndrome. Dan zijn tips als van SED en cartwheel18 heel fijn, blijf je een kind van de jaren '90 en wordt windows 8 voor jou gewoon een opgevoerde windows 7. Dat is ook heel niet slecht.
Ach, je kan het een syndroom noemen. Zie het zelf als comfort, luxe. Zoals de deur meestal op 1 manier opengaat, al eeuwen. Elke auto meestal volgens dezelfde procedures te bedienen is. Bedenk nog maar meer voorbeelden.

Dat is vooral handig. Veel meer manieren om dingen voor elkaar te krijgen, eventueel met on-uitlegbare beperkingen vergroot eerder de chaos en het ongemak.
Classic shell gebruik ik. Geeft de startknop en de mogelijkheid direct naar de desktop te gaan. Is gratis en open source. Het is niet alleen de startknop die je mist in W8 maar gewoon de menustructuur én de submenu structuur. Bij elkaar geeft dat een veel hogere informatiedichtheid dan alleen een blad met grote knoppen. Hoewel ik die ook af en toe gebruik.
Dat had je veel simpeler kunnen oplossen door een startknop te installeren.
Hou nou toch eens op met dat eeuwige gezeur over de "missende" startbutton.
Die heeft niets met de zogenaamde inconsistentie tussen Modern UI en de conventionele desktop te maken.
Veel te veel onwetende/onkundige anti Windows 8 gebruikers komen maar steeds met het suffe argument dat er een startbutton had toegevoegd moeten worden. Als je nog niet ontdekt hebt hoe je zonder die startbutton door Windows 8 kan navigeren, dan had die knop ook niet veel geholpen.
Je weet waarschijnlijk niet eens waar het om gaat, maar je pakt de mogelijkheid meteen aan om te klagen. Kom met wat zinnigs, ipv dat eeuwige domme argument.

-1? kom op, zeg. Argumenteer als je het er niet mee eens bent. Niet stomweg op -1 klikken, mensen.

[Reactie gewijzigd door Poops_McGhee op 24 maart 2013 13:36]

Je beledigt anders zelf ook een grote groep mensen vind ik als je ze wegzet als onwetende/onkundige. Zelf behoor ik niet toe aan beide categorieën en ik wil niemand in hokjes plaatsen. Feit is wel, dat ondanks mijn Linux/OS2 Warp en menig Windows achtergrond ik een afkeer van Windows 8 hebben.

Ga jou niet uitleggen waarom precies want is vooral een gevoel. En over gevoel valt simpelweg niet te twisten. MS heeft een steek laten vallen, dat is mijn mening en ik denk dat er velen precies zo over denken. Mag jij ervan vinden wat jij wil, dat is wel een probleem voor Microsoft. Die wil tenslotte zoveel mogelijk tevreden gebruikers. Wel, de aantallen lopen terug heb ik zo'n idee. Kortom, MS zal hopelijk zich achter de oren krabben en misschien later iets terugbrengen van het superieure muis-OS met de Aero-achtige interface ;)

Beste voorbeeld: "de deurknop". Gebruikelijk druk je die in, naar beneden en opent de deur. Prima systeem, iedereen kent het. Nu word de standaard ineens "deurkruk omhoog". Werkt ook prima, zou je zeggen. Natuurlijk. Maar is het beter?

Waterkraan> koud zit rechts en warm zit links. Geen enkele noodzaak om dat te veranderen, sterker nog; hier was een kraan per abuis verkeerdom aangesloten. Je raad het al; telkens mensen in verwarring.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 24 maart 2013 11:36]

Er zijn genoeg mede tweakers die hier in dit soort discussies niet eens verder komen dan het Startbutton argument. Soms bijgevoegd met het argument dat Modern UI er niet uitziet en onbruikbaar is.
Als je niet verder bent gekomen in het gebruik van Windows 8, dan heb je echt niet genoeg tijd besteed aan de OS en ben je onwetend over de mogelijkheden daarvan. Ook onkundig, want als je de functionaliteiten even tracht te ontdekken, dan bemerk je dat je met een rechtermuistoetsklik heel veel voor elkaar kunt krijgen. Veel overzichtelijker dan die oude startbutton.

Spijt me werkelijk waar, maar als ik jouw motivatie lees, dan zou ik je simpelweg ook in die groep plaatsen. Dit gaat niet over een gevoel en vanuit een "gevoel" concludeer jij dat Microsoft nogal een steek heeft laten vallen. Gerelateerd aan het aantal overstappers, misschien? Daar zijn wel wat meer elementen en factoren die bepalen in welke hoeveelheden dat gebeurd is.

Microsoft heeft een goed product afgeleverd met Windows 8. Punt uit. Of men daar aan kan wennen of niet, dat zegt meer over de gebruiker dan over de OS.
Legio gebruikers kunnen prima zonder die oude startbutton leven. Windows 8 onbruikbaar? Ik dacht het niet.

Het Startbutton verhaal wordt hier te vaak aangegrepen, omdat het waarschijnlijk het enige argument is wat de klagers kennen. Over andere argumenten hebben ze waarschijnlijk te weinig op internet gelezen. Ja, daarmee bedoel ik inderdaad dat ze vaak niets zelf hebben uitgeprobeerd. Niet allemaal, maar de meesten, gelet op de argumenten, zeker wel.

[Reactie gewijzigd door Poops_McGhee op 24 maart 2013 13:42]

Poops, jij mag ervan denken van je wil. Voel me niet geroepen om in den treuren aan jou uit te leggen waarom Win 8 mij niet bevalt. Wat zeker verder gaat dan die lullige startbutton.

Jij zou, als vergevorder Win 8 gebruiker, beter weten dan ik waar de verschillen zitten. Jij hebt er ook je werkwijze op aangepast. Ik niet. Je kan of wil het vb. waterkraan cq. deurknop niet begrijpen. Dat is jouw keus.

Zelf zit ik sinds DOS in de OS-markt, maar je hebt gelijk; ben een totale noob qua OS bediening en zit er uiteraard helemaal naast. Net als al die andere noobs. Je hebt gelijk, MS heeft gelijk en toch...toch gaan ze klanten missen.
Gek he?

Met Gevoel bedoel ik, zal het nog eens uit trachten te leggen: veranderingen in de bediening, die ik niet beter vind maar vooral anders. Wel, laat mij maar lekker door blijven fietsen aan de rechterkant van de weg, zie her voordeel niet van links rijden; capiche ?

[Reactie gewijzigd door Madrox op 25 maart 2013 23:25]

Je bent een fanboy omdat je het logisch vind dat je moet wennen en verdiepen in een OS.

Terwijl het OS-gui intuïtief en gemakkelijk moet zijn voor iedereen.
Nu heeft MS een kanje van een flater begaan door hun OS-gui aan te passen naar het standpunt van 1 kleine groep, die te eenstemmig is.

sommige handelingen zijn voor mij totaal niet logisch (ok ik heb een "twisted mind" )
Ik ken hier ook andere mensen die al maanden met W8 werken en nog steeds moet ik zeggen hoe ze dat specifiek ding moeten vinden, waarom onthouden ze het niet ? omdat het niet logisch is voor hun.
Je bent een fanboy omdat je het logisch vind dat je moet wennen en verdiepen in een OS.
Als dit de beredenering is, prima. I rest my case...... Bij ons thuis heet dat een Tweaker of desnoods Nerd.

Tegen dit niveau kan ik niet op.

[Reactie gewijzigd door Poops_McGhee op 25 maart 2013 20:47]

ik gebruik start8 en dat werkt super goed, ik kom bijna nooit in metro ;)
Ik draai hier ook start8, werkt super en ik kom ook zowat niet meer in Metro :)
... en ik gebruik geen halfgare nagemaakte startmenu's en zit nog altijd niet in de Immersive-UI met m'n muis.
Ik gebruik Metro constant en wil niet meer terug. Zo lang duurt het wennen nou ook weer niet, en je kan toch niet eeuwig tegen verandering blijven vechten.
Mensen kunnen maar niet begrijpen dat het oude startmenu eigenlijk hetzelfde is als het nieuwe startscherm.
Wat had je in het startmenu? Juist snelkoppelingen, he die heb je in het nieuwe startscherm ook! Alleen nu kan je het helemaal naar je eigen smaak indelen.
Je hoeft alleen niet meer op die startknop te klikken, want het staat al in beeld. Hoe kan dat niet handig zijn.
Ben je op zoek naar een applicatie? Begin gewoon met typen dan heb je het zo gevonden, mits je het geinstalleerd hebt uiteraard.

Het argument dat het alleen voor touch is, is ook een onzinargument. Het zijn niet meer dan grotere snelkoppelingen. Je kunt er gewoon met je muis op klikken. Sterker nog, 1 keer is genoeg, dubbelklikken is niet nodig.

Het grappige is dat al die mensen die erober lopen te klagen niet kunnen uitleggen wat ze er dan onhandig aan vinden. Het gaat eigenlijk meer om het klagen.
om maar eens aan te geven waarom het klassieke start menu beter werkt: hogere informatie dichtheid, dus met minder muis meters en bewegingen naar je doel toe (dus efficiënter)

een beetje vergelijkbaar met de nieuwe tweakers lay-out, alleen werd daar wél geluisterd naar gebruikers

maak zelf sinds dag 1 gebruik van Windows 8, maar heb de metro UI altijd een draak gevonden, alle applicaties zijn beperkt, regelmatig wordt je ineens naar een desktop applicatie gestuurd, maar als je deze sluit kom je niet automatisch in metro terug, etc. het is nu gewoon een beta versie, met gebrekkig intrraction design, geen intuïtief gevoel, en geen consistentie in gebruik. terug naar de tekentafel lijkt me dan ook het enige wat ze kunnen doen om Windows 8 te redden, want onder de motorkap is het werkelijk prima.
om maar eens aan te geven waarom het klassieke start menu beter werkt: hogere informatie dichtheid
Hogere informatiedichtheid? Dat is dus al niet waar.
1 blik op het oude startmenu, dus na dat je op de startknop geklikt hebt, hoeveel snelkoppeling zie je dan?
Hoeveel zie je er in het nieuwe startscherm? In mijn huidige indeling zie ik er 44 en dat is naar mijn eigen smaak ingedeeld.
Maar dan heb je dus al op je startknop geklikt in het oude startmenu, dan heb jij dus al muismeters gemaakt. Ik nog geen.
Ik heb 44 van mijn meest gebruikte programma's direct in beeld.
Jij heb er max 10. Je zal dus snel moeten gaan zoeken naar de gewenste applicatie door te typen. In het nieuwe startscherm hoef je dat vrijwel niet te doen.
En als dat wel moet heb ik nog steeds geen startknop aangeklikt.
Dat zijn dus duidelijk minder muismeter of toestaanslagen.
Dus het nieuwe startscherm is vele malen efficienter.
maak zelf sinds dag 1 gebruik van Windows 8, maar heb de metro UI altijd een draak gevonden,
Je maakt er al zolang gebruik van, maar bovenstaande had je blijkbaar nog niet door. Dat is precies wat ik aan wil geven. Mensen zijn zo snel in het afbranden van iets terwijl ze niet echt eens geprobeerd hebben om het te begrijpen.
Alle applicaties zijn beperkt? Noem er eens een paar met voorbeelden van die beprekingen?
het is nu gewoon een beta versie, met gebrekkig intrraction design, geen intuïtief gevoel, en geen consistentie in gebruik. terug naar de tekentafel lijkt me dan ook het enige wat ze kunnen doen om Windows 8 te redden, want onder de motorkap is het werkelijk prima.
Sorry maar iemand die niet kan inzien dat het nieuwe startscherm, wat naar eigen smaak in te delen is, juist veel efficienter is dan het oude startmenu met gebrekkige hoeveelheid snelkoppelingen maakt het niet uit hoe lang ze aan de tekentafel zitten. Sommige mensen zijn nou eenmaal bang voor nieuwe dingen en branden het maar al te graag met de rest van de meute iets af.
dus jij beweert dat zonder je ook maar 1 actie onder neemt , het start menu voor je hebt ?
Nice.
Maar dan heb je dus al op je startknop geklikt in het oude startmenu, dan heb jij dus al muismeters gemaakt. Ik nog geen.
je hebt ergens iets gedaan om aan je draak te komen, maar dat vergeet je mee te rekenen.
Als ik aan de draak wil raken maak ik wel degelijk muismeters en nog erger muis seconden.
ander gezever van W8 fans is "minder muisklikken" ja maar vervangen door "muisseconden".

Al die tegels die je ziet, zijn ofwel veel te groot met icoonen of informatie er in die ik niet direct associeer met de applicatie di ik wil.
het constant flikkeren van het ene scherm full screen naar het andere is irritant.
weg vallen van documenten shortcuts per programme is ook een
domper.
en zoeken op een naam die je niet kent of net niet goed typt, helpt ook geen meter.
"was daar geen SQlserver uttility voor ?" eens kijken is veel gemakkelijker in Win7 dan in W8 waar alles bijna default in 1 immense alfabetische lijst staat en niet per programma gesorteerd. Ok je kan alles ZELF sorteren, maar het OS deed het vroeger voor mij. en ik heb geen zin om op 1000 systemen waarvan ik er op sommige zelden kom steeds alles te moeten instellen naar mijn keuze, zodat ik iets terug vind.

Moet je eens proberen te gebruiken in een Virtuele omgeving, vergezeld van honderden andere systemen, 2000, 2003, 2008 (R2) is in dat opzicht veel consistenter, W8 valt danig uit de boot.
op XP,Vista en XP (2003,2008 2008R2) was het singel muisklik ook in te stellen, echter heb ik dat herhaalde keren geprobeerd, en is het helemaal niet handig.
je hebt ergens iets gedaan om aan je draak te komen, maar dat vergeet je mee te rekenen.
Nee, het is het Startscherm. Dus zodra je je PC opgestart hebt kom je op je Startscherm.
dan meot jij nog naar de startknop geliefde startmenu te openen.
Zit je niet in je startscherm dan beweeg je je muis naar links onder en klik. He dat is dezelfde plek als waar vroeger de startknop zat! Het moet niet gekker worden!
Al die tegels die je ziet, zijn ofwel veel te groot met icoonen of informatie er in die ik niet direct associeer met de applicatie di ik wil.
Noem eens een voorbeeld van dan?
De iconen zijn namelijk gewoon hetzelfde of hebben een kleine makeover gehad.
Verder staat onder vrijwel elke tegel de naam van de applicatie. Ik vraag me echt af of je ooit weleens gekeken hebt naar Windows 8.
De informatie in de tegel associeer je niet met het programma? Dus de laatst ontvangen mail associeer jij niet met een mailapplicatie, waar overigens ook een envelopje opstaat? Geef een seen voorbeeld, want ik kan me er echt niet bij voorstellen.
Vind je ze echt te groot? Goed in de eerstvolgende update zul je nog kleinere tegels kunnen maken, dus dan is dat vast voor je opgelost.
het constant flikkeren van het ene scherm full screen naar het andere is irritant.
Nog nooit gezien.
weg vallen van documenten shortcuts per programme is ook een
domper.
Nog nooit gehad.
en zoeken op een naam die je niet kent of net niet goed typt, helpt ook geen meter.
In dat geval zul je dus ook nooit een programma kunnen vinden in het oude vertrouwde startmenu, die zoekfunctie is namelijk precies hetzelfde. Met het enige verschil dat je destijds eerst op de startknop moest klikken in plaats van direct typen in Windows 8.
Overigens zullen nieuwe programma's altijd direct op je startscherm verschijnen, makkelijk he?
Niet altijd op een handig plek, maar vaak achteraan en dat is inderdaad niet handig.
was daar geen SQlserver uttility voor ?" eens kijken is veel gemakkelijker in Win7 dan in W8 waar alles bijna default in 1 immense alfabetische lijst staat en niet per programma gesorteerd.
Type vanuit je startscherm "SQL" en ik krijg alle applicaties, documenten die iets met SQL te maken hebben en alleen die items en niet die immense lijst die je door moet worstelen.
Ok je kan alles ZELF sorteren, maar het OS deed het vroeger voor mij. en ik heb geen zin om op 1000 systemen waarvan ik er op sommige zelden kom steeds alles te moeten instellen naar mijn keuze, zodat ik iets terug vind.
1000 systemen, ja dat is best veel ja. Goh je zult het wel zwaar hebben. Zeg eens eerlijk op hoeveel werkstations werk je eigenlijk? En het instellen van het startscherm is echt zo gebeurd.
Op een nieuw systeem zul je toch ook je takenbalk opnieuw moeten indelen? Dat is eigenlijk hetzelfde.
Overigens sorteert het systeem nog steeds voor je. Muis rechts, Zoeken en je ziet een aflabetische lijst van applicaties. Veel plezier ermee.
Moet je eens proberen te gebruiken in een Virtuele omgeving, vergezeld van honderden andere systemen, 2000, 2003, 2008 (R2) is .
Toevallig vandaag nog gedaan met een virtuele 2008 R2 machine. Er is inderdaad een verschil in interface, maar als je daar al van in de war blijft kun je misschien maar beter ver weg van een PC blijven, want dan zil je het wel zwaar hebben.

Als ik zo een beetje je reactie doorlees slaan eigenlijk al je argumenten nergens op en is het wel duidelijk dat je je er helemaal niet in verdiept hebt of ook maar een beetje je best gedaan hebt.
Nou succes in de echte wereld waar zo nu en dan weleens iets wil veranderen.

[Reactie gewijzigd door Vexxon op 27 maart 2013 13:55]

Hoe kan het nou efficienter zijn als het je hele beeld in beslag neemt ? Denk dat je efficient in een andere context bedoelt.

Buiten dat, Win 7 heeft al een oplossing ala Metro: Quickmenu's. Heb er drie in mijn taakbalk, met algauw 40 apps, programma's en spellen.

Snel, efficient en "slick", want het staat niet "in your face" te knipperen om aandacht. Nee, het staat klaar voor gebruik, wanneer jij wil en netjes verwerkt in de taakbalk.

Ondertussen kan je genieten van de background images, die om de x-secs langskomen; in volle glorie.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 26 maart 2013 09:48]

Helemaal mee eens! Omdat het compleet anders is betekend het niet dat het slechter is. Het is gewoon het startmenu maar nu overzichtelijker, sneller en met meer functionaliteit, vooral in het zoeken. Ja, niet alles is veel beter, maar ten opzichte van het startmenu van Windows 7 en below is het geweldig!
Helemaal niet waar. Het gaat verder dan die veredelde metro interface. Wat je vergeet te melden is dat dankzei die tegels, genieten van je backgroundimages geen optie is. Als je iets wil wijzigen, komt de tekstregel onderin, altijd. Mag dan geen ernstig iets zijn, het is toch anders. Meer dingen zijn anders. Stellen dat het praktisch hetzelfde is is veels te kort door de bocht.
Ok, ik zal je zeggen wat ik onhandig vind aan Metro. Als je een app wil openen duurt het te lang voordat je hem gevonden hebt. Die tegels staan allemaal door elkaar waardoor het veel te onoverzichtelijk is. De letters die de naam van de app aangeven zijn ook veel te klein. Moest MS die letters groter maken zou het al veel overzichtelijker zijn. En kom nu niet af met het feit dat je de tiles kan groeperen, het blijft onoverzichtelijk.

Het enige wat ik er wel goed aan vind is dat je voor bijv. de mail app minder handelingen nodig hebt om die te openen. Je start je pc op, komt in Metro terecht en klikt op de Mail app en daar staan je mails. Vroeger moest je met Windows 7 eerst je browser openen en dan naar Hotmail surfen. Dat is toch een handeling meer. Zo'n tile behoeft ook maar een muisklik, is veel aangenamer dan steeds te moeten dubbelklikken. Je kan dit op de desktop ook wel instellen, maar het is niet standaard.

Verder vind ik op de desktop de snelkoppelingen heel handig als je in de linker benedenboek op de rechter muisknop klikt. Die gebruik ik heel vaak. Met die snelkoppelingen ben je veel rapper bij je applicatie dan in W7.

Al met al vind ik W8 zo slecht nog niet zolang ik maar in de desktop blijf. SSD-ondersteuning vind ik ook beter, installeren van programma's gaat bij mij een stuk rapper(Samsung 830). Ook openen van programma's gaat rapper. Ik hoop dat MS met de volgende update verbeteringen gaat aanbrengen aan Metro.
Onder Win7 is het een koud kunstje om een directe link naar je mail op de desktop of in een quickmenu te zetten, surfen is echt niet nodig als je dat niet wil ;)
Ik begrijp sowieso dat gedoe rond die startknop niet, toen ik w8 geïnstalleerd had had ik hem nog steeds ... op mijn toetsenbord. En de tablet users hebben hem er ook op zitten met zo'n windows vlaggetje. Je krijgt dan een prachtig, aanpasbaar startmenu te zien compleet met live-tiles om in één oogopslag belangrijke data (mail, agenda, social media) te zien. Wat een vooruitgang! En inderdaad gewoon beginnen te typen en je krijgt de software die je zoekt, ik vind het gewoon briljant werken.
Als Internet Explorer 11 in Windows Blue zit verwerkt, krijgen we dan niet weer dat hele gesodemieter met dat browserkeuzescherm en de EU die de zoveelste boete oplegt vanwege misbruik maken van een (bijna-) monopoliepositie ?
Zijn er mensen met een wacom pen tablet hier onder Win8?

Het is voor mij onmogelijk om in photoshop en indesign mijn werk te verrichten met een pen tablet in windows 8.

Ik hoop dat ze het gebruik van een pen tablet ook gaan verbeteren in het systeem want nu is het echt huilen. Verder kan ik op mijn laptop een paar touchpad gestures niet uitzetten omdat Microsoft blijkbaar forceert dat dit altijd aan moet staan.

Inmiddels zit ik weer vaak thuis te werken omdat die laptop nu gewoon niet lekker werkt onder windows 8. Er is al een petitie gestart om de tablet-ondersteuning te verbeteren. Ik hoop dat microsoft naar de grafische gebruikers luistert.
Er is al een petitie gestart om de tablet-ondersteuning te verbeteren. Ik hoop dat microsoft naar de grafische gebruikers luistert.
Waarom moet Microsoft de tablet-ondersteuning verbeteren? Photoshop o.a. maakt gebruik van WinTab en dat is toch echt een Wacom API. Als je wilt dat de ondersteuning verbeterd wordt moet je toch bij Adobe of bij Wacom aankloppen.

Hier op m'n Asus EP121 tablet werkt m'n Wacom pen prima, maar dan wel in de programma's die de Pen/Ink API van Microsoft ondersteunen (o.a. OneNote, Fresh Paint, Sketchbook Pro).
Helaas is het niet zo simpel en ligt het aan een aantal waarden die zich in de windows registry bevinden. Adobe en Wacom kunnen dat niet veranderen..

Dat is wat ik tot nu toe heb gevonden in verschillende fora tot nu toe.
Als het afhankelijk is van de registry, dan is die API gewoon heel slecht verwerkt in het OS. Je kunt mij niet wijs maken dat het allemaal bij Microsoft ligt. Sure, er is misschien wat meer ondersteuning nodig, maar andere hardware werkt wel prima samen.
Beetje off topic maar ik wil je wel even op weg helpen: Hier een Cintiq gebruiker, en heeft ook behoorlijk wat gezeik gehad het goed werkend in Windows 8 te krijgen. Drag delay's, popup menu's die niet tevoren kwamen, stomme rondjes om de pointer, gezeur in 3D studio max etc etc. En je bent niet de enige met problemen, interessant topic op het Wacom forum:
http://forum.wacom.eu/viewtopic.php?f=2&t=11329

En na veel knoeien heb ik het eindelijk allemaal aan de praat door een verouderde driver te installeren. Ik gebruik nu driver versie 6.1.6-7 regelpaneel en stuurprogramma. Maar als je een Intuos 5 tablet hebt, dan heb je waarschijnlijk pech omdat de oude driver deze geloof ik niet ondersteund. (Weet dit niet zeker overigens, zou het zeker proberen!)
Thanks ik ga eens kijken. Waarschijnlijk zal iemand die de tablet niet veel gebruikt het niet merken maar inderdaad ook ik word helemaal gek van al die rare cirkels, drags, lags etc..
Eh? Wacom tablets werken precies hetzelfde als onder Windows 7 op mijn Windows 8-installatie. Gewoon de nieuwste driver van de Wacom-website installeren en klaar.
Je zou verwachten dat ik dat wel gedaan zou hebben voordat ik er hier over zou posten ;)

Het is vooral in photoshop en indesign dat het slecht werkt omdat je de pen daar anders gebruikt dan in windows alleen. Als ik de oudere drivers installeer werkt de scroll optie niet meer (op pen is dat klikken + slepen)
Excuses, ik bedoelde te zeggen dat het bij wel werkt.

Ik gebruik m'n tablet inderdaad niet intensief en alleen om dingen te tekenen, scrollfunctie gebruik ik bv helemaal niet. Dus het zou goed kunnen dat bij mij ook dezelfde problemen optreden maar dat ik het gewoon niet merk.
Inderdaad. Weet je wat ook echt kut werkt met een Wacom? Office. Alles reageert in slow motion.
kun je dan eindelijk de browser op de achtergrond doen zonder dat de muziek stopt met spelen? Wil gewoon webbased muziek sites kunnen gebruiken zonder dat de muziek stopt. Ben nu grooveshark via XBMC aan t gebruiken zodat die op de achtergrond kan draaien. Maar wil gewoon retro grooveshark in een metro browser gebruiken en het naar de achtergrond kunnen plaatsen, zodat ik wat anders kan doen.

Is echt zo ruk
kun je dan eindelijk de browser op de achtergrond doen zonder dat de muziek stopt met spelen?
Dat zal alleen het geval zijn wanneer IE10M lock-screen functionaliteit krijgt. Het zit namelijk zo: In Windows 8 kunnen alleen lock-screen applicaties achtergrondtaken uitvoeren.
Open die muzieksite gewoon in de normale desktop ie. Zie persoonlijk geen reden om de metro ie te gebruiken maar als jij dat wilt, ga je gang. Muziek speelt dan in ieder geval gewoon op de achtergrond.
Ik ken de situatie niet, maar kun je de browser met je muziek dan niet gewoon aan de zijkant van je scherm zetten? Dus op 1/4 van de breedte met daarnaast de andere app?

Dan zie je meteen wat voor nummer er aan het spelen is

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 maart 2013 17:00]

ben benieuwd of ze kunnen ontwaken uit de windows acht-merrie. beide laptops waar ik op had geupgrade zijn inmiddels weer terug naar 7 en ze moeten wel echt heel wat verbeteren voor ik het weer ns durf te proberen.
Als Microsoft slim is implementeren ze de nodige wijzigingen in de Blue-Release zodat er naar het klassieke bureaublad gestart kan worden, de start knop terug komt en de "metro"-GUI verwijderd kan worden. Op die manier geven ze klanten tenminste de keus, wat de drempel verlaagd om de overstap naar Windows 8 te maken.

Ik zie vooralsnog geen enkele reden om deze "upgrade" door te voeren; ik blijf lekker bij Windows 7.
Ga er maar niet vanuit dat het startmenu wordt weggehaald. Dat is nou eenmaal veranderd en daar moet je maar aan wennen (of je gebruikt andere tools).

Ik snap op dit moment ook het grote probleem van mensen niet om geen windows 8 te gaan gebruiken. Startmenu en knop kan allemaal met allerlei tooltjes worden gewijzigd en het is niet alsof je nu helemaal niet op de desktop kunt werken. Het krijgt volgens mij ook helemaal geen kans en wordt al op voorhand afgebrand, terwijl er naast het nieuwe startmenu helemaal geen grote veranderingen zijn die het werken met windows 8 zoveel anders maken.

Er wordt hier op tweakers (maar ook andere sites) teveel aannames en rare gedachtekronkels gemaakt om maar terug te gaan naar windows 7. Ook praat men elkaar maar na, zoals de lijstjes met dat "goed os, slecht os".
ik heb 2 maanden intensief gewerkt met windows 8 (zzp webdeveloper) en classic shell maakte het werkbaar. ik had veel last van crashes en de charmbar vond ik verschrikkelijk en onlogisch. startscherm heb ik een aantal gebruikt en ben op zoek gegaan naar goeie bruikbare apps die ik niet of nauwelijks kon vinden. de standaard apps zoals mail en kalender waren ook nog eens een stuk minder bruikbaar dan op mn android tablet of ipad.


reden voor mijn downgrade waren uiteindelijk de falende drivers (photoshop gpu rendering werkte niet meer, constant wegvallen van internet verbinding, bluetooth problemen etc etc)

nu ik windows 7 weer terug heb, is er werkelijk niets wat ik mis van windows 8 omdat het voor mij windows 7 gewoon logischer werkt.

van alle windows versies die ik heb gebruikt (incl me en vista) is windows 8 voor mij persoonlijk de slechtste windows versie ooit.

mijn punt is dit: voor desktop gebruik is windows 8 in het meeste gunstige geval geen achteruitgang als je via een omweg windows 7 functionaliteit terug zet. dat kan toch nooit de bedoeling zijn?
@redecal Lag dus niet aan Windows 8 maar aan de gebruikte hardware. Dat kan je Windows 8 moeilijk kwalijk nemen. De rest is gewoon een kwestie van "who moved my cheese". Je probeert vast te houden wat je gewend bent en staat blijbaar niet open voor een meer efficienter gebruik. Je moet juist niets terug zetten. Dat is de grootste fout die velen maken. Een phenomeen dat nu duidelijk in de grote groep Windows gebruikers te zien is. Er is standaard een "start menu", rechtsklik maar eens in de linker onderhoek. Zo te zien wist je niet dat die er is. Zo zijn er meer: start met typen voor hetgeen je wil starten of zoeken. Ook ik heb even moeten wennen en zien wat handig is in Windows 8. Maar stond er wel voor open.
@sake ik ben me ervan bewust dat het voor een gedeelte aan de hardware lag, maar het punt blijft dat voor mijn gevoel dingen half doorgevoerd zijn, een aantal settings zitten in de nieuwe structuur terwijl andere weer in het oude control panel zitten. startscherm met een dual monitor setup laat op 1 scherm startscherm zien en op de andere wallpaper van je desktop? sorry, maar de tijd die ik doorgebracht heb onder windows 8 vond ik het een hoop gedoe waar ik weinig voordelen in zag.

ik heb echt mn best gedaan, want in eerste instantie was mijn sentiment: mooi, ik koop een i7 tablet met win 8 pro die ik in een dock als werk pc gebruik en uit de dock als tablet. dit zou voor mij nog steeds een ideale situatie zijn. totdat ik erachter kwam dat ik windows 8 als desktop onhandiger vind in vergelijking met windows 7 en het als tablet os niet eens een fatsoenlijke mail app heeft die minimaal zo goed is als de tablets die ik heb.

ik had minder moeite om te wennen aan mac osx en ubuntu op mijn testmachines dan aan windows 8.

[Reactie gewijzigd door redecal op 23 maart 2013 14:48]

Ik denk ook dat je te maken hebt gehad met het probleem dat er bij de lancering gewoon geen goede apps waren te krijgen. Ik ben ook vanaf augustus gaan werken met het OS en heb daarbij weinig metro-apps geïnstalleerd. Er zullen zeker apps bij komen die de huidige Microsoft-apps gaan overtreffen, maar dat heeft gewoon ontwikkeltijd nodig. Net als de Microsoft-apps zelf.
Dat kan irritaties opleveren (vragen als "waarom bevat deze app functionaliteit X niet"), maar dat is dan ook het probleem wat je hebt als je net met een nieuw OS gaat werken.
Ik vind het zelf ook jammer dat het zo lang duurt voordat de store mee kan komen met de meegeleverde apps en het zal wel nog langer duren voordat het de apps uit de appstore of play store gaat overtreffen.

Wat overigens niet wil zeggen dat het OS dan meteen brak is.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 maart 2013 16:45]

ik heb het begin januari geinstalleerd en begin maart eraf gegooid.

voor het gebrek aan apps heb ik zeker alle begrip, maar kom op zeg: als zelfs de mail en agenda app niet eens fatsoenlijk zijn bij release, mis je toch wel echt een stuk basis functionaliteit in mijn ogen!

vergeet niet dat het de bedoeling was om Windows 8 / RT direct te laten concurreren met vooral de iPad. nu zijn de Windows 8 / RT tablets over het algemeen duurder, dus dan mag je er als tablet toch wel verwachten dat de basis functies iig minimaal zo goed zijn als bij de concurrentie?

dan naar de desktop ervaring: veel mensen zijn gefrustreerd (waaronder ik) omdat je met windows 8 gedwongen word op een manier te gaan werken die je helemaal niet wil (startscherm / charmbar) zodat tablet en desktop als 1 OS op het zelfde apparaat mogelijk is.

ik weet ook wel dat als ik echt zou willen, ik met windows 8 zou kunnen werken, maar om chris rock te quoten:

you can drive a car with your toes if you want to, but that doesn't make it a good idea!

aan de reacties te zien die iedere keer op windows 8 komen, zijn er in mijn ogen 2 kampen: het ene kamp vind het wel prima en kan er lekker mee werken, chapeau en gefeliciteerd!

het andere kamp (waar ik in zit) zou graag bij installatie aan kunnen geven: startscherm, nah, doe maar lekker classic gui en als ik een metro app wil, mag deze lekker in een window openen ofzo.

het is nu aan microsoft of ze gaan luisteren naar mensen in kamp 2. ik ben ooit begonnen met windows 3.11 en heb altijd elke windows versie daarna gebruikt (ik heb hier zelfs nog een vista bak staan die prima draait) maar met windows 8 zijn ze me straks kwijt. ik heb mezelf laatst hardop horen zeggen dat als ik morgen een nwe laptop zou moeten kopen, het wel eens een macbook zou kunnen worden....

voorlopig aan de verkopen te zien en de reacties van mensen gaat er toch iets niet goed met windows 8. bij microsoft kunnen ze natuurlijk wel lekker vasthouden aan het idee dat de klant zich aan de nieuwe manier van werken met windows moet aanpassen, maar er gaan straks ook klanten een alternatief zoeken (waaronder ik) om gewoon hun werk te blijven doen op de manier die ze zelf prettig vinden.

ik gebruik mijn computer om te werken, niet om alleen maar status-updates, facebookchats, twitterfeeds, weerberichten en foto's van mn zus in een tegel voorbij te zien sliden, faden, knipperen en weet ik veel nog meer en ik heb het idee dat de focus veel te veel op die consumenten smuck gericht is ipv professioneel gebruik. het os mag toch nooit je workflow in de weg gaan zitten? het is een stuk gereedschap wat zo efficient mogelijk moet zijn...
Wat is er dan zo efficient aan Metro? Ik wil in één oogopslag kunnen zien welke programma's ik open heb, welke van mijn vrienden online zijn, hoeveel cpu ik verbruik, wat mijn internet aan het doen is (up/down) en wat de toestand van mijn harddisks is, hoeveel mails ongelezen zijn, hoe warm het buiten is en de hoeveelste we zijn, hoeveel percent batterij ik nog over heb en of mijn wifi-signaal voldoende sterk is. Eén applicatie per scherm is gewoon super onhandig en een zware achteruitgang.

De dingen die ik nu opnoem kan ik allemaal wel werkend krijgen in W8 mits een aantal tools maar die Metro interface waar ik niks mee kan of wil doen blijft dan in het systeem zitten.

Ik hou trouwens wel van een beetje bling, en ben een fan van de glass interface. Op moderne systemen kost dit allemaal geen kracht meer dus waarom de achteruitgang naar een supersaaie look?
Om aero toch te gebruiken zijn programma;s voor. Moet je wel wel weer een programma downloaden en gebruiken dat toch weer geheugen gebruikt. Maar met een moderne computer moet dat tocb geen probleem zijn, denk ik ;)
Ook ik heb even moeten wennen en zien wat handig is in Windows 8. Maar stond er wel voor open.
Dan kun je vast wel aan linux wennen, als je er maar voor open staat.
Inmiddels ben ik een maand of 4 op windows 8 over, en met behulp van één tool classic start menu ben ik helemaal tevreden, en vind ik het (persoonlijk) beter dan windows 7.

Met behulp van een start knop (die ook meteen de metro interface skipped) is windows 8 sneller opgestart dan windows 7, heb je het ribbon menu (waar ik persoonlijk een groot fan van ben) ook in je verkenner, ben je af van dat vreselijk 'glass' overal (uitgezonder je taakbalk helaas), en krijg je nog allerlei andere gemakken mee. Als ik nu op een windows 7 machine werk merk ik toch dat ik mijn windows 8 mis.

Maar: als ik op een pc met windows 8 zonder classic start menu moet werken (bijv. van studiegenoten) wordt ik gek. Op de windows knop op je start menu rammen opent een nieuw scherm (metro) in plaats van je start knop, je moet al je iconen of op je desktop of op je taakbalk zetten als je ze makkelijk wilt starten (vind ik vreselijk, maar ik heb dan ook de 'taakbalk versie van windows7/8 waar alles gestapeld wordt uitgezet) enz enz.

Oftewel: op mijn eigen pc is windows 8 heerlijk, omdat ik kan aanpassen wat ik wil. Op openbare computer (of in ieder geval computers waar ik niet kan aanpassen wat ik wil) heb ik liever 7, al haalt dit het niet bij mijn 'eigen' windows 8.
Aan de ene kant heb je gelijk: het kost inderdaad niet veel moeite om aan Windows 8 te wennen, en als je liever op de desktop modus werkt, dan is dat relatief makkelijk te regelen.

Toch vind ik dat een vreemde logica. Een nieuw OS zou beter, produktiever, en logischer moeten zijn. Een OS moet goed werken en geen gebruikers vervreemden. Nu is het zo dat je moeite moet steken om Windows 8 zo goed te laten werken als Windows 7, en dat lijkt me een bijzonder zwak verkoopargument.
De belangrijkste verandering van Windows 7 naar Windows 8 is dan ook niet zozeer metro. De grootste verandering is dat men van een besturingssysteem voor powerusers is gegaan naar een systeem voor de doorsnee consument. Daardoor is de interface simpeler en overzichtelijker. Dit gaat echter tegen het zere been van de meeste tweakers alhier en dat is natuurlijk erg jammer, maar men verward de voorkeur en persoonlijke ervaring met het toekennen van termen als "slecht" en "waardeloos". Het OS zelf is helemaal niet slecht en je hebt er misschien wat meer aanpassingsvermogen voor nodig dan de vorige evoluties van het OS. Toch werkt het prima als je weet hoe je ermee moet werken en kan nu niet alleen de tweaker ermee omgaan, maar ook je moeder of je oma. Die hadden voorheen toch erg veel moeite met het gebruiken van de PC en daar hoor je nu echt minder klachten van. Een uitleg van een paar minuten is genoeg om ze verder niet meer te horen klagen. Dat terwijl je Windows 7 nog wel uit kunt leggen, maar ze toch altijd nog wel wat klachten zullen hebben.
Grappig. 8 jaar geleden besloten mijn ouders (begin 70 toen) dat ze toch maar eens aan de PC moesten. Dus ik sleutelde er eentje in elkaar met Ubuntu. Dat was toen een stap te ver, voornamelijk omdat de 'senioren' cursus waar ze naar toe gingen wel heel erg specifiek over Windows ging. Vorige maand ging de XP PC dan toch eindelijk stuk en het volk kocht een nieuwe, met Windows 8. Dat ging dus helemaal mis. M'n pa is een aardige doorzetter en heeft vele uren lopen foeteren (en hing regelmatig aan de telefoon). Ben er uiteindelijk maar eens met een nieuw Linux CD-tje langs gegaan en dat was de oplossing. Pa en ma blij, want weer een stabiel en bruikbaar systeem. En bovendien geen gedoe meer met virusscanners en zo....
Je kunt misschien ook, ipv moeite doen om Windows 8 zoveel mogelijk op Windows 7 te laten lijken, ook gewoon even wat (veel minder) moeite doen om te leren werken met Windows 8. Ik zeg maar wat...
@Loller1 : Of je houdt het helemaal simpel en blijft gewoon bij Windows 7.

Windows 8 zonder "Metro" is in feite Windows 7. Waarom zou je dan willen "upgraden" en vervolgens allerhande tools installeren om het Windows 7 uiterlijk terug te krijgen ? Lijkt me niet bepaald een efficiënte indeling van je tijd ...

Jij doet precies hetzelfde als veel van die andere Pro-8 fanaten; zodra iemand zegt dat ze de nieuwe GUI lelijk en / of onpraktisch vinden, zeg jij in al je overtuiging (en een tikje misplaatste arrogantie) dat dit opgelost kan worden door er mee te leren werken. Je snapt gewoon niet waar het om gaat; veel mensen willen die nieuwe GUI simpelweg niet en hebben moeite met de wijze waarop Microsoft je voor het spreekwoordelijke blok zet.

Dat heeft er niks mee te maken of ze capabel zijn om er mee te werken. Het gaat om je eigen perceptie; je vind Windows 8 fijn of hebt er een hekel aan. Daar valt niet over te argumenteren. Jij kunt niet voor andere mensen bepalen wat plezierig werken is. Iedereen heeft daar een eigen opvatting over.

Punt uit.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 24 maart 2013 12:01]

@Martinspire : Het gaat erom dat je op omslachtige wijze al deze verwijderde functionaliteit terug moet halen via programma's van derden. Dan kun je toch net zo goed Windows 7 behouden ?

Door het massale aantal downloads van dit soort software (Start8, Classic Shell e.d.) zou Microsoft zich toch eens achter de oren moeten krabben. Windows 8 verkoopt nog steeds slecht; slechter dan Vista destijds. Veel machines die met Windows 8 worden verkocht worden alsnog naar Windows 7 terug gezet. Dat je een x-aantal licenties verkoopt wil niet zeggen dat al deze gebruikers dit OS ook gebruiken; aangezien Windows 8 bereids op het gros van de nieuwe laptops is geïnstalleerd, heeft de consument in feite geen keus om onder deze licentie uit te komen.

Ik bedoel; ook al zal mijn nieuwe laptop straks van Windows 8 voorzien zijn; nog voordat het systeem de kans krijgt om de 1e keer van de harde schijf op te starten zit m'n Windows 7 dvd al in de drive en wordt het geheel geformatteerd en opnieuw geïnstalleerd. Ze mogen de verkochte licentie dan wel bij het totaal tellen maar mogen mij evengoed niet tot de Windows 8 gebruikers tellen.

Als ze willen dat Win8 beter gaat verkopen zullen ze naar de klant moeten luisteren. Met de kleine groep "pro-8 fanaten" ga je het niet redden. Je ziet eigenlijk hetzelfde als destijds bij Vista; een relatief kleine groep gebruikt het en zijn er zeer over te spreken. De rest bekijkt het van een afstand en wacht wat de volgende Windows versie gaat brengen. Ik mag voor Microsoft hopen dat ze van hun fouten geleerd hebben, maar ik ben er eerlijk gezegd bang voor.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 23 maart 2013 14:17]

Een beter idee is natuurlijk om de pers er eens goed van langs te geven zodat ze ophouden met te schreeuwen dat Windows 8 hopeloos was. Want wat ze gebruiken zijn echt non argumenten. Mensen uit mijn omgeving vertelde me dit (op 15 september 2011, 2 dagen na het verschijnen van de Developer Preview. DEVELOPER! PREVIEW!): Windows 8 is een slecht programma, net een blokkendoos.

Bleek dat hij alleen maar een review had gelezen (zonder screenshots). Ja vast. En zelfs die review moet onzin zijn geweest, want je kan geen ervaring hebben met een OS dat de dag daarvoor is uitgekomen...

En dat is zowat hoe Windows 8, ongegrond, een slecht imago heeft gekregen, gewoon door de pers en van die verstokte Tweakers die niet tegen verandering kunnen.

En wat slechte verkoopcijfers betreft: bronnen. Windows 8 verkoopt beter dan Windows Vista, ja, 8 heeft minder marktaandeel dan Vista had na 5 maanden, maar het is tegen het eind van de maand groter dan OS X. En 8 heeft meer verkopen nodig om dat percentage te halen. Ik weet niet of jij het weet: maar sinds begin 2007 is de hoeveelheid internet gebruikers verdubbeld, laat ik maar zwijgen over devices die het internet gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 23 maart 2013 21:18]

@Loller1 : Dus jij vindt de winst van megacorporaties als Microsoft belangrijker dan persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting ? Ben ik blij dat jij het niet voor het zeggen hebt ...

Bovendien geloof je toch ook niet alles blindelings dat geschreven wordt ?

Het probleem dat ik bij Windows 8 gebruikers zie is dat zij der mening zijn dat iedereen dezelfde (positieve) ervaring zal beleven dan zij zelf, mits ze het maar zouden proberen. Ik vind dat een erg arrogante houding. Iedereen moet lekker zelf weten met welk OS ze werken.

Niet iedere gebruiker is hetzelfde. Voor powerusers en systeembeheerders is de nieuwe interface alleen maar lastig. Waarom denk je dat juist deze groepen niet "upgraden" ?

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 24 maart 2013 10:51]

Wat ik zie gebeuren is dat veel mensen overgaan op laptops en niet meer zozeer desktops. Dat is ook de reden geweest voor Microsoft om een OS te maken die daar zeer op aansluit. Windows 8 met Metro is een geschenk voor mijn Asus x202e. Het werkt zo fantastisch goed samen met een multi-touchpad en een touchscreen. Dat is ook meteen een hekelpunt waarom ik niet overga op mijn Desktop pc. Daar vind ik de Metro interface te groot voor mijn 22"scherm. Dat vind ik er niet mooi uit zien. Het Windows 8 concept met alles gebaseerd op gebruikers en social media is echt geweldig. Het zal ondanks dat metro op een groot scherm er niet echt mooi uit ziet niet lang duren voordat ik overga op mijn desktop. (op de desktop moet ik wel ff een touchpad hebben:))
Het is natuurlijk je eigen keus om niet te willen veranderen en al die extra software te draaien zodat Windows 8 precies zo werkt als 7.
Het is dan wel weer opvallend dat je altijd heel expliciet overal moet benadrukken dat 8 zo slecht is, te pas en te onpas.
In je profiel te zien kun je overal mee overweg, maar niet met 8, daar heb je geen ervaring mee blijkbaar.
En dat terwijl het grotendeels precies zo werkt als 7.....
En als ik eerdere posts lees hoelang je er wel ervaring mee hebt en je zou dit in je profiel zetten als "ervaring met", dan begin ik me weer af te vragen wat jij ervaring noemt? Een vluchtige kennismaking?
Geldt dat ook voor de rest dan?
Of heb je die langdurig gebruikt, getweakt en je eigen gemaakt?

Het is denk ik door dit soort vele posts dat Windows 8 een slechte naam heeft, bang gemaakt door mensen die het even bekeken hebben, vinden dat het anders is dan 7 en persé 7 terug willen, maakt niet uit hoeveel extra software ze daar voor nodig hebben.
Want 7, geheel getweakt naar eigen gebruik en behoefte, en als je weet hoe het werkt, is geweldig.
Elk OS, eender welke makelij, richt je in naar eigen gebruik en behoefte en moet je mee leren werken.
Persoonlijk vind ik 8 geweldig en veel sneller dan 7, ik kan meer met 8 dan met 7, al gebruik ik weinig apps.
De enige software die ik eigenlijk mis, en draai, is Decor8, zodat ik iets meer zeggenschap over het startscherm heb en daar een foto achter kan zetten

Omhoog gemodde posts als dat internet vaak wegvalt en bluetooth problemen geeft, herken ik me niet in.
Misschien doe ik iets fout? Ik gebruik de standaard drivers. ;)
Net zoals ik sommige drivers uit XP en Vista gebruik die gewoon werken, misschien ook wel fout?

Ik denk meer dat de klagers de overhand hebben omdat tevreden gebruikers een beetje moe worden om telkens weer onjuiste feiten en aannames te weerleggen en uit te leggen hoe het wel werkt..
Wat dat betreft heeft degene die het hardst schreeuwt (vaakst post) gelijk, lijkt het, als je topics doorleest en telkens maar weer (onterechte)problemen leest.
Dat mensen op een gegeven moment stoppen met uitleggen hoe het wel werkt lijkt me logisch.
Wil je het niet snappen dan zul je het nooit snappen en waar geen wil is, is geen weg.
Blijven dus de negatieve reacties over.

Tekst in het artikel als "Hierdoor krijgt Microsoft de kans om enkele bekritiseerde apps, zoals de Mail- en Photo-apps, te verbeteren" is imo ook erg tendentieus.
Van wie krijgen ze die kans dan?
Sinds wanneer mag je alleen updaten bij grote releases?
Is zoiets niet inherent aan software? Nooit af, altijd plaats voor verbeteringen en toepassingsuitbreidingen, en iedereen doet dit.
Bijvoorbeeld Apple gaat de userinterface platter maken omdat dat rustiger en overzichtelijker is. Hebben we het dan over een kans?
Of de één na de andere iOS update vanwege de vele fouten, nergens gelezen dat Apple alweer een kans krijgt.
Nee, Apple blijft eerder onfeilbaar....

Heb je cijfers dat Vista het zoveel beter deed dan 8 nu?
Of praat je mensen na?
Of kijk je alleen naar percentages? Die verder nergens aan gerelateerd zijn?
Het aantal internetgebruikers is namelijk sinds Vista meer dan verdubbeld, maar blijf je stug op een percentage hangen dan snap je eea niet maar heb je wel gelijk, het percentage W8 is lager..
Hier heb ik dat ooit eens voorgerekend, waarbij het opvallend is dat mijn natte vingerwerk eigenlijk geheel overeen komt met cijfers van Microsoft en het mindere percentage voor Windows 8.
Conclusie... 8 wordt beter verkocht dan Vista, terwijl er nu geen reden is om over te stappen omdat 7 prima werkt en nog wel even blijft.

Wacht ook vooral niet op Blue, ook daar zal je veel op aan te merken hebben, dat is namelijk ook geen 7.
Bij elke release kun je dus naar hartenlust blijven klagen omdat het iets anders werkt dan 7, waar jij mee vertrouwd bent.
Het wachten voor jou is op een mindcontrolled OS denk ik, al zal dat ook niet vlekkeloos werken als je verkeerde gedachten hebt.
Vrees dus niet, er zal altijd genoeg te klagen overblijven.

Microsoft verplicht je dan ook nergens toe gelukkig.

En vragen klagen staat vrij..... ;)

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 23 maart 2013 15:35]

Teijgetje : De reden dat Windows 8 nog niet in mijn profiel staat is omdat ik deze al een hele poos niet meer heb bijgewerkt. Bovendien heb ik er enkel besturingssystemen in staan die ik ook op mijn eigen hardware geïnstalleerd heb gehad.

Daar ik geen Windows 8 gebruiker ben heb ik de behoefte nog niet gehad om deze wijziging in mijn profiel aan te brengen. Ik twijfel er niet aan dat ik er probleemloos mee kan werken; tenslotte versta ik me ook prima met exotischere besturingssystemen zoals Irix en BeOS.

Een vluchtige kennismaking kan al ruimschoots voldoende zijn. De enige grote wijziging aan Windows 8 is de nieuwe interface. Alles wat daaronder zit is eigenlijk een afgeslankte Windows 7 met hier en daar wat kleine wijzigingen. Ik hoef dus geen uren te investeren om dit systeem te leren. Om het simpel te houden; de nieuwe interface is een belediging voor powerusers (zoals ik). Bovendien bevalt mij de (bijna militante) manier niet waarop Microsoft probeert te voorkomen dat gebruikers de vertrouwde bureaublad omgeving terug zetten.

Wat betreft drivers; vrijwel iedereen heeft wel eens problemen met stuurprogramma's. Het maakt echt geen klap uit of je nou Windows, MacOS of Linux gebruikt. Dat jij op dat vlak geen problemen met Windows 8 ondervindt kan beslist waar zijn. Als mensen exotische of slecht ondersteunde hardware aanschaffen zit de kans er goed in dat er problemen de kop op zullen steken, ongeacht het OS.

Waar klagers over het algemeen over klagen is over het uiterlijk van de nieuwe interface. Dit kun je niet weerleggen omdat het een kwestie van persoonlijke smaak is. De keus is heel simpel; indien je deze GUI lelijk vindt blijf je bij Windows 7. Klaar. Hoeven we verder geen woorden aan vuil te maken. Je mag dan wel enkele seconden besparen tijdens het opstarten, maar denk eerst eens hoe veel tijd je kwijt bent geraakt met het upgraden, bijwerken van de drivers, wegwijs worden in de nieuwe interface en het zoeken (waar nodig) naar nieuwe software en installeren van Windows updates. Die "verloren" tijd heb je voorlopig niet terug verdiend met opstarten ;-)

Zoals ik al eerder zei; Windows 8 wordt misschien meer verkocht, maar dat wil niet zeggen dat het ook gebruik wordt. De meeste nieuwe systemen beschikken over Windows 8. Zelfs als je dat systeem plat gooit en er iets anders op installeert zal Microsoft het zien als bewijs dat Windows 8 populair is. Het is niet persé populair; je komt er gewoon bijna niet onder uit bij aanschaf van een nieuw systeem. Die verkoopaantallen waar Microsoft mee aan komt zetten neem ik sowieso met een korreltje zout.

Maar goed; dat is verder niet onze boterham. Jij bent tevreden met Windows 8 ? Prima, jouw systeem dus jouw feestje. Heb ik geen enkel probleem mee. Accepteer het dan wel dat er (veel) mensen zijn (zoals ik) die jouw fanatisme niet delen.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 24 maart 2013 10:44]

Fanatisme? Wie zijn hier nou precies de fanaten? De win7 gebruikers die geen kans onbenut laten om win8 af te branden of ze het nou wel of niet geprobeerd hebben? Of de win8 gebruikers die na de zoveelste op vrijwel niets gebaseerde negatieve comment bij zichzelf denken: nou, dat valt allemaal wel mee, laat ik maar een comment posten die een wat genuanceerdere kijk op het geheel geeft?

Het is gewoon weer Vista allover. Klagen klagen klagen maar eens een keer je antieke hardware upgraden, dat nooit.
@coffeejunkee : Bwuh ? Antieke hardware upgraden ? Een systeem dat Windows 7 draait zal ook met Windows 8 geen moeite hebben. Die opmerking slaat als een tang op een varken (of als een lul op een drumstel).

Vista was gewoon een draak van een OS door de vele problemen met het geheugenmanagment. Hierdoor liep het systeem traag, zelfs op systemen met veel RAM. Het heeft een hele tijd geduurd voordat Microsoft dit had opgelost. Ik heb zat Vista systemen ge-upgrade naar Windows 7. Ieder systeem is er qua prestaties beduidend op vooruit gegaan.

Ik vond Vista (optisch gezien) een aangenaam systeem om mee te werken. Het glass-schema beviel me goed en ook was ik best wel te spreken over de nieuwe menu's. Het enige dat me niet aanstond was het gene dat onder de "motorkap" zat. Vandaar dat ik ook tot een jaar of 3 terug met XP heb gewerkt en daarna de overstap naar Windows 7 heb gemaakt.

Mensen klagen als iets niet lekker wil werken en als een oplossing te lang op zich laat wachten. Er wordt een bepaalde belevenis geschetst over een nieuw product door de betreffende fabrikant. Als daar vervolgens niet aan voldaan wordt vind ik het normaal dat je daar een opmerking over maakt. Als je als fabrikant zijnde maling hebt aan de feedback van je gebruikers en toch je zin door gaat drammen, ja, dan gaan mensen klagen.

Jij vind het onterecht dat mensen klagen als ze iets niet hebben uitgeprobeerd. Ik vind dat onzin; de eerste indruk is meestal al voldoende. Er is keus genoeg in besturingssystemen die wél over een normaal bureaublad beschikken, dus waarom zou je een hoop tijd verknoeien aan Windows 8 ?

Als je een nieuwe auto gaat kopen en je ziet een oerlelijk model (een Fiat Multipla, Ford Scorpio, Ford Ka) dan ga je toch ook niet eerst een proefrit maken ? Zelfs al rijdt het nóg zo lekker, je wordt gewoon niet serieus genomen. Dan heb ik zoiets van "och, m'n leuke "oude" autootje dat ik nog heb rijdt eigenlijk prima".

Datzelfde effect heb je als andere mensen je met al die bonte kleurtjes zien spelen in Windows 8. Het is wat anders als je een doorsnee gebruiker bent en wat minder handig bent met die apparaten. Dan zul je me echt niet horen. Echter, als je een poweruser bent (zoals ik) en vervolgens beweert dat Windows 8 beter is dan 7, kan ik je niet serieus nemen.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 24 maart 2013 15:45]

Die opmerking slaat uiteraard op het geklaag over Vista. Als je dat wilt vertalen naar win8: klagen klagen klagen maar een keer je manier van werken aanpassen, dat nooit.

Ja, je bent je huidige werkwijze gewend maar dat betekent niet dat er geen betere manier mogelijk is. Trouwens, helemaal voor powerusers is er eigenlijk nauwelijks iets veranderd en heb je vrijwel nooit te maken met metro ui, behalve dat je startmenu nu fullscreen is waardoor je meer programma's snel kunt starten. Ik zou zeker zeggen dat win8 beter is, alleen al door windows verkenner ribbon. Hierdoor kun je veel meer functionaliteit snel bereiken, bijvoorbeeld bestandsextensies tonen: was 6x klikken + scroll, is nu 1 of 2x klikken.

Maar goed, je kunt klagen wat je wilt en we kunnen onszelf lekker in win7 en win8 kampen verdelen maar uiteindelijk is het Microsoft's os en kunnen ze er mee doen wat ze willen.
@coffeejunkee : Nogmaals; dat Windows 8 voor jou een betere manier van werken biedt wil niet zeggen dat dit voor iedereen geldt. Sommige dingen zijn nu eenmaal goed zoals ze zijn. Waarom denk je dat vrijwel ieder bekend OS met een "klassiek" bureaublad werkt ? Voor MacOS geldt dat, voor de meeste Linux distributies en voor de voorgaande delen van Windows.

Microsoft kan zeker doen en laten wat ze willen maar uiteindelik zullen ze zichzelf nog wel tegen komen. Zodra AMD haar GPU drivers op orde heeft stap ik over op Linux Mint. Dan zijn we direct van dat hele gedoe af, want om eerlijk te zijn word ik er een beetje ibbelig van.

Maar goed, ik houd er over op. We worden het toch niet eens.
Helemaal mee eens. Napraten is gewoon erg makkelijk en je merkt dat er nu steeds vaker dergelijke fanboy(-achtige) reacties worden geplaatst waardoor het heel sterk lijkt dat het een slecht OS is. Je kunt het aanpassen naar Windows 7 als je er maar niet aan kunt wennen. Dat is een optie, maar voor een heleboel gebruikers ook weer helemaal niet nodig.
Drivers? Mijn geluidskaart word niet ondersteunt.

De klagers hebben altijd wat te klagen, hoor ik je zeggen. Wel, misschien word het tijd om te accepteren dat de klagers ook wel een beetje gelijk hebben. Mag ieder voor zich uitmaken wat hij ermee doet, lijkt me redelijk, niet dan ?
@Trinitronic : Precies. Ik heb er een gruwelijke hekel aan dat er van die mensen zijn die der mening zijn dat je je niet moet aanstellen en dat je er aan moet wennen. Bovendien zijn ze der mening dat je je mening heus wel bijstelt zodra je eenmaal aan Windows 8 gewend bent. Ik maak zelf wel de afweging of ik ergens aan wil wennen of niet. Het is potverdorie toch mijn eigen laptop ?

Ik mag toch zeker wel mijn mening geven over een bepaald product ? Snap niet waarom mijn negatieve houding tegenover Windows 8 minder waard zou moeten zijn dan de pro-Windows 8 mentaliteit van anderen. Een mening is een mening.

Met bepaalde reacties die er rond gaan krijg je het gevoel alsof Windows 8 gebruikers der mening zijn dat Windows 7 gebruikers te dom zijn om met het nieuwe OS te leren werken. Ze vergeten gewoon dat er verschillende groepen gebruikers zijn; voor powerusers en systeembeheerders is Windows 8 gewoon minder geschikt. Ik zeg niet dat Windows 8 als product per definitie een slecht OS is, maar ik kan er zelf helemaal niks mee.

Ik bedoel; ik ben opgegroeid met DOS, Linux (in de tijd dat de grafische shell amper wat voorstelde), BeOS en Irix. Denk je nou echt dat ik het niet voor elkaar krijg om een paar tegels in de "metro" interface te plakken ? Kom op zeg ...

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 24 maart 2013 12:12]

Mooi dat ze dit al doen voor Windows Blue er is. Eigenlijk verwacht ik nog een update ronden samen met Blue (logisch?). Ik ben zeer benieuwd wat de nieuwe updates gaan toevoegen aan de apps. Persoonlijk heb ik niet echt een probleem met de core apps wat functionaliteit betreft (ben blijkbaar een van de weinigen).

Ik hoop alleszinds dat ze in Blue de optie gaan toevoegen om tiles kleiner te maken, 1/4 van de standaard tiles. Voor de rest vind ik het startmenu goed zoals het is. :) De Windows Store verdient ook een beetje aandacht...

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 23 maart 2013 12:45]

Komt waarschijnlijk omdat je niet een echte breed gebruiker bent. Maar meer een thuis gebruiker.
Als je Windows echt op de werkvloer gebruikt.. nou. Dan piep je vast anders. De standaard apps in Metro missen zoveel functionaliteiten dat je er bijna van omvalt.
Maak ik liever gebruik van de Desktop varianten.
Maar dat is dan toch ook helemaal niet erg? Gebruik je lekker de metro apps als je thuis bent en de desktop apps als je op je werk zit? Dat bewijst toch alleen maar meer dat het een multifunctioneel OS is?
Mooi om te zien dat de Apps gewoon updates blijven krijgen. Iets wat ik op WP7/8 wel mis is dat ze de meeste core apps alleen tijdens grote updates gaan wijzigen en je daardoor lang moet wachten op verbeteringen of toevoegingen. Bij Win 8 heb ik al meerdere keren een update voor diverse core-apps voorbij zien komen en dat is natuurlijk erg fijn.

Op dit moment gebruik ik nog maar weinig Win 8 apps, maar de store wordt zo langzamerhand wel gevuld (al had ik gehoopt dat het toch wel wat sneller zou gaan). Apps van Inrix en NOS bevallen me erg goed. Mijn moeder gebruikt er volgens mij al wel wat meer, maar die heeft dan ook weinig wensen.
Zelf hoop ik op wat betere ondersteuning voor grotere resoluties (waarom dingen verbergen in bv de mail-app als er prima plaats is op mijn scherm) en betere toetsenbord/muis ondersteuning.

Ik hoop verder dat Microsoft naast de core apps ook apps/applicaties als Skype gaat updaten zodat je niet op 30 plekken berichten binnen krijgt (welke worden gemarkeerd als ongelezen) als je even op je telefoon aan het chatten bent.
Klopt dit is wel irritant heb ik skype op me werk aangezet effe en kom ik thuis staan daar de berichten nog als ongelezen.
1 van de stomste dingen die ik vond de metro mail client is hetvolgende: je bent in de desktop omgeving, kiest een bestand -> rechtermuisknop -> send to -> mail client en dan krijg je de melding dat er geen mailclient aanwezig is. WTF kent Windows zijn eigen metro mailclient niet eens?

Over het algemeen is de samenwerking tussen beide omgevingen een ware ramp. Naar mijn mening voelt het vreemd aan en totaal niet gebruiksvriendelijk. Het gebrek aan een bestandsbeheerder in de tegel interface is ook iets waar je op zegt: WTF.
Als je enkel gebruik maakt van de nieuwe interface is het wel intuïtief. Het is dus vooral de samenwerking die ik bekritiseer.
Wat mij betreft komt er een hele grote knop in het configuratiescherm namelijk "Metro of Modern UI On/Off" Voor persoonlijk gebruik blijf ik liever bij W7, hopelijk blijft mijn werklaptop ook nog erg lang op W7.
Na een aantal maanden w8 tevreden te hebben gebruikt, misschien niet als poweruser of tweaker maar meer als gamer of "de normale gebruiker", heb ik een paar puntjes waarvan ik hoop dat het wordt verbeterd:

- Standaard een filmpje kijken, muziekje luister en foto openen, brengt je naar een irritant metro omgeving waar je ook niet zomaar even naar het volgende bestand kan gaan Je zit meteen vast in een "verzameling" van willekeurige bestanden. Als ik expliciet in de desktop omgeving zit, wil ik daar liever ook blijven. Standaard open programma is namelijk een App :/

- Het zoeken in het start menu open niet meteen alle tabs, prima. Maar de enter/tab/spacebar functionaliteit in de interface om te navigeren wijkt hier enigsinds af.

- zoeken naar apps in de appstore is nogal omslachtig. Om eerlijk te zijn heb ik het zoeken nog niet gevonden.

- Het zou mooi zijn als ik een app kon "sluiten" of wegdrukken met escape, alt f4 is wat omslachtig en de windows knop niet erg logisch naar mijn mening

Ik vind het een heerlijke vernieuwing om mee te werken of iig te gebruiken, echter heeft w8 -netals andere OS'en- nog een aantal verbeter puntjes. En voor de mensen die w8 niet leuk vinden, stop met negatieve berichten plaatsen, je hoeft anderen niet te waarschuwen. Laat het ze lekker ontdekken zoals ik heb ontdekt dat ik het _wel_ prettig vind ;)
Mee eens. Voorral het zoeken in de Appstore is een probleem. Ik heb nog steeds niet gevonden hoe. Je kan wel op het startscherm beginnen te typen en dan later kiezen voor 'Zoeken in de Appstore'

En met het sluiten van apps ben ik het ook eens. Maar als je met je muis helemaal naar bovengaat en je sleept het venster dan naar beneden sluit hij de app ook.
Leuk is dit! Ik bemerk wel dat ik van veel mensen lees dat ze niet tevreden zijn met windows 8. Zelf heb ik Windows 8 op een pc (dual screen) ook geïnstalleerd en dan kan ik dat beamen tot een bepaalde hoogte. Ik heb namelijk ook een Surface RT en ik vind het daar dan weer zeer prettig om te 'werken' met W8. Ik concludeer daaruit dat de metro interface van Windows 8 gewoon gemaakt is om te bedienen via touchscreen. De hardware die we in huis hebben (waar W7, etc) op draaide volstaat gewoonweg niet. --Dit is uiteraard heel kort door de bocht, maar het heeft zeker een (groot) aandeel in hoe je W8 ervaart--

Maar goed, nu ontopic: Ik zocht wat op Google achter meer info hierachter en toen kwam ik dit tegen: Dat gaat over deze update's.

"I have already installed it. As it is mentioned in the event viewer, you need to change the account to Local Administrator and then go to Market app. It will then install 15 available updates.
Since I have not been using metro apps, I am not sure what changes have happened.
I needed to change one of the local security policies in order to run the metro apps under admin account though."

Bron: http://winsupersite.com/w...windows-8-apps-set-update
Kan iemand dit bevestigen?

[Reactie gewijzigd door Dimitri.vdv op 23 maart 2013 13:03]

Ik kan bevestigen dat er 15 updates zijn wanneer je deze stappen volgt, maar ik heb geen idee hoe ik kan controleren wat er veranderd is.

@Martinspire hieronder: Juist, dat is zeer goed mogelijk.

[Reactie gewijzigd door RayNbow op 23 maart 2013 18:44]

Maar is dat dan niet gewoon dat je die apps voor een nieuwe account installeert en zijn het dus gewoon de updates van een maand of 3 geleden?
Das mss wel mogelijk... kzou het wel dom vinden :9
De hardware die we in huis hebben (waar W7, etc) op draaide volstaat gewoonweg niet.Welke hardware bedoel je dan monitor ?
Een touchscreen?
W8 is gewoon bruikbaar op oude hardware en zal sneller zijn dan 7 daarop.
En met muis en tobo hier prima te gebruiken.
Is je gebruikservaring slecht omdat je dus niet kan touchen?
En is dat dezelfde gebruikservaring als bij 7, omdat je daar nooit kon touchen?
Want als je gewoon op je RT met 8 overweg kan dan weet je hoe eea werkt nu, dat kan je ook met je muis.
@Extiz: Ik doel op de hardware die we gebruiken om onze pc te besturen. Dit hoeft niet percé een monitor te zijn met touchscreen... Een multiTouch muis of trackpad moeten je denk ik ook al een heel eind vooruit helpen.

De steeds terugkerende gestures die men voorziet in de metro interface zijn gewoon niet handig met een muis. Vb: een Metro-App sluiten: Klikken boven aan je scherm en helemaal naar beneden slepen... Heel natuurlijke beweging om met je vinger te doen maar verdraait moeilijk om dat met de muis te verwezenlijken, toch als je het vergelijkt met: 'gewoon op een kruisje klikken'. En zo zijn er wel meerdere voorbeelden aan te halen.

De besturing van Windows 8 gebeurt het beste met de combinatie van beiden denk ik... Ons old fashioned keyboard met alle touch mogelijkheden er rond. Of dit ideaal is? wel; dat is misschien een andere discussie maar als ze dit implementeren zoals ze dat met de sneltoetsen op onze muizen doen dan zie ik geen reden om daar kritiek op te geven. En zo gaat het toch wel... Nieuwe randapparatuur is al 1 goeie stap die we zelf kunnen nemen om de gebruikerservaring met W8 te verbeteren. Uiteraard heeft Microsoft langs zijn kant ook nog genoeg te doen.

En hier sluit ik me dan aan bij SMGGM die hieronder het volgende zegt:
 • "Als je enkel gebruik maakt van de nieuwe interface is het wel intuïtief. Het is dus vooral de samenwerking die ik bekritiseer." => met de oude omgeving.
En daar ga ik ten volle mee akkoord. Ze moeten om te beginnen een goede, nieuw ontworpen explorer maken die je niet uit de metro interface haalt, die te bedienen is met zowel muis als hand en die geen functionaliteit verliest. Dat is al 1 van de grotere punten die ze ook volledig zelf kunnen verwezenlijken. Ze moeten dan ook een soort bureaublad weten te verwezenlijken in de M-UI.

Vervolgens moeten ze ontwikkelaars aansporen om met hun programma (vb: photoshop) functionaliteit te bieden in de M-UI - Het moet om meer te doen zijn dan enkel het openen van het programma. wat dat geeft immers geen meerwaarde aan de nieuwe UI in vergelijking met de oude.

Ze moeten, ze moeten nog veel maar het nieuwe ontwerp bied wel mooie mogelijkheden, het is nu maar te hopen dat ze het verder uitwerken. ;)
Sorry, mij reactie was op teigeltje en ook jammer dat je het nut van mijn reactie niet ziet. Haalde een "issue" met Win8 aan, geschreven door iemand anders, wat echter precies de vinger "op de zere plek" legt en waarom Win8 zeker niet idemdito als Win 7 werkt.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 25 maart 2013 23:15]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee