Testversie opvolger Windows 8 lekt uit

Via een Poolse site is een testversie van de opvolger van Windows 8 online gekomen. De versie, die wordt ontwikkeld onder de codenaam Blue, bevat nieuwe apps in de 'Metro-interface' en de mogelijkheid meerdere 'Metro'-apps naast elkaar te draaien.

Naast de nieuwe 'Metro'-versies van de wekker en calculator is er ook een nieuwe versie van Internet Explorer, versie 11. Bovendien zijn er meer opties om de tegels op het startscherm aan te passen: tegels kunnen net als in Windows Phone 8 kleiner en groter worden gemaakt en de kleur kan per tile worden ingesteld.

Ook zijn in het onscreen toetsenbord cijfers boven de letters toegevoegd, kunnen Metro-apps naast elkaar worden gedraaid en zijn er veel meer kleine tweaks te vinden, zoals meer instellingen die naar de Metro-versie van Instellingen zijn gewijzigd en verdere integratie van webopslagdienst Skydrive. Aan de desktop-modus, door veel mensen nog altijd het meest gebruikt in Windows 8, lijkt weinig tot niets gewijzigd.

Het build-nummer is 9364. De versie is online gezet via een Pools forum en de downloadlinks staan op Pastebin. Blue moet op de opvolger worden van Windows 8, vergelijkbaar met de service packs voor vorige Windows-versies, maar dan voorzien van nieuwe features. Blue zou de codenaam zijn voor niet alleen nieuwe versies van Windows, maar ook van Windows Phone en Skydrive. Microsoft zou net als het zelf doet met Windows Phone en Apple is gaan doen met iOS en OS X jaarlijks grote updates voor zijn besturingssysteem Windows willen uitbrengen.

Windows Blue Windows Blue Windows Blue Windows Blue Windows Blue Windows Blue Windows Blue Windows Blue

Door Arnoud Wokke

Redacteur

25-03-2013 • 07:39

266 Linkedin

Submitter: Jaerie

Lees meer

Reacties (266)

266
234
159
5
1
9
Wijzig sortering
Voor meer schermafbeeldingen van deze recente uitgelekte versie, van wat er voornamelijk veranderd is tussen Windows 8 en de Windows Codename ''Blue''

Klik hier.

Een lijst van veranderingen:

- 2 nieuwe Tile sizes: Zeer klein (zoals op Windows Phone) en Extra Groot (alleen Desktop Tile)
- Verbeterde PC Settings
- Internet Explorer 11
- Nieuwe Debugging tools voor Internet Explorer 11
- Verbeterde OOBE
- Meer persoonlijke aanpassingen, zoals achtergrond kleur en accenten (in startscherm)
- 4 Nieuwe Apps (Alarm, Rekenmachine, Geluidsrecorder en Movie Moments (confidential app))
- Snap is nu standaard 50 / 50, en je kunt hem aanpassen naar wat je wilt, dus ook 10:90 en zo.
- Snap heeft naast 2 schermen, ook mogelijkheid voor 3 (1680x1050 en hoger) en 4 (2560x1600)
- Slide to Shutdown (Zelfde als op Windows Phones)
- Dual Monitor mogelijkheid met apps, waarvan dus 4 Metro apps, of 3 met Desktop
- Slide omhoog voor overzicht van alle apps. (Thx Relief2009)

[Reactie gewijzigd door Rob Jansen op 25 maart 2013 11:15]

Vergeet niet het nieuwe App overzicht door naar beneden te sliden en de nieuwe customize optie in de start-scherm.
Toegevoegd en het is naar boven sliden ;)
Ik heb de nieuwe versie zonet ook even geprobeerd, en je kan ook 4 schermen naast elkaar plaatsen op een scherm met een resolutie van 2560x1440. (Logisch want je hebt evenveel horizontale ruimte)
Daarnaast vind ik dat de verandering de gebruikerservaring beter maken. Het is nu makkelijker om tegelijk met "Desktop" applicaties en "Metro" applicaties te werken. Dit vond ik een groot nadeel aan de vorige versie, het was namelijk moeilijk om zowel op de desktop bezig te zijn als in de nieuwe UI. Dat je tegenwoordig meer applicaties naast elkaar kan gebruiken, maakt de gebruikerservaring, zeker op grote schermen, veel beter.
Windows 8 is echter nog steeds verre van perfect, het voelt nog steeds alsof je met twee verschillende besturingssystemen aan het werken bent, maar deze aanpassingen maken het in ieder geval al eenvoudiger.
Uhm, mijn scherm resolutie is 1600x900 en ik kan ook 3 apps langs elkaar draaien...
Ok, goed dat ze het tenminste mogelijk maken om normaal 2 applicaties naast elkaar te draaien, want dat is wel nogal een pijnlijk gebrek in de metro interface op grotere schermen.

Nu hopen dat ze ook nog 1) de integratie met de desktop aanpassen en verbeteren en 2) dat ze de screen real estate wat beter gaan benutten in metro (ipv alles achter extra kliks te verstoppen terwijl dat helemaal niet nodig was)... spijtig genoeg betwijfel ik@alletwee dat ze het daadwerkelijk gaan doen :(

Trouwens, waaraan is te zien dat dit niet een update voor windows 8 is, maar dat het een opvolger van windows 8 is? Zover ik kan zien zou het net zo makkelijk een update kunnen zijn. Nu begrijp ik dat Windows 7, 6.1 was, windows 8, 6.2 en dat dit 6.3 is en dus windows 9 zou zijn, maar aan de andere kant, als ik kijk naar hoeveel er word geklaagd zou het me niet al te erg verbazen mocht microsoft beslissen met een update te komen ipv een upgrade naar de volgende versie.

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 25 maart 2013 07:48]

Blue moet op de opvolger worden van Windows 8, vergelijkbaar met de service packs voor vorige Windows-versies, maar dan voorzien van nieuwe features.
Zo te zien gaat het dus om een uitbreiding, en niet een nieuwe versie.

EDIT
@hieronder:
Ja ok, het is een nieuwe versie, maar geen grote nieuwe versie zoals 8, 7, vista, xp .... Het gaat om een Service Pack die volgens mij gratis geupdate worden?

[Reactie gewijzigd door Erwin537 op 25 maart 2013 09:00]

Feitelijk wel. Tegenwoordig zie je echter dat de release cycles steeds verder versneld wordt; Mozilla doet het met Firefox, en destijds gingen er ook al geruchten dat Microsoft dit zou gaan doen (Wat naar mijn weten later is bevestigd).

"The word seems to be, whichever it is, that Microsoft is moving away from the big-bang Windows release schedule to which it typically has adhered, and is now attempting to move toward something more like what Apple does, with point releases. I'll be curious if Blue eventually gets a version number, like Windows 8.1 or 8.5 or something."
bron

edit: nog steeds amateurfouten met bb-codes. :'(

[Reactie gewijzigd door -Tom op 25 maart 2013 08:46]

Service Pack... dezelfde blue wordt ook ontwikkeld voor WP8 en RT en van WP8 is al bekend dat hij gratis gaat zijn. Dus verwacht ook dat dit bij WinRT en Win8 het geval zal zijn.

Al heeft Microsoft al eens aangegeven dat ze de weg van Apple willen inslaan. Dus Hotfix Rollup Packs (zoals de net uitgebrachte Enterprise HFR voor win2k8r2 en win7) gratis en soort van service packs waar je 20-30 euro voor moet betalen.
en uit wat leid jij af dat "ze de apple weg willen inslaan" ?
just wondering
Dat was de opmerking die de meneer boven mij maakte...
Laat staan dat er NU al van "Windows 9" gesproken wordt.
Ik bedoel, Windows 8 is op dit moment nog steeds... "te vroeg", veel mensen blijven bij Windows 7, en er is meer negativiteit dan wat anders te vinden over de nieuwste Windows.
Het is te hopen dat deze "gelekte test-versie van Windows 9" eerder een soort Service Pack voor Windows 8 is.
Volgens mij is dit dan wel een nieuwe versie maar kan het gewoon als update geinstalleerd worden
Windows Blue is toch gewoon een soort van service pack voor Windows 8 ? In de screenshot staat ook "Windows 8" vermeldt.

Het is dus eigenlijk geen opvolger (naar mijn mening dan).
50/50 snap functie :)
Ik zou gewoon graag de metro interface hebben met de mogelijkheid tot een start menu app ipv rechts hoveren. Dus gewoon de zoek direct op het start ding.

Daarnaast alle apps in metro starten (dus niks in desktop) waarbij je zelf een optie hebt om ook de metro apps te voorzien van een window zodat je deze naar believen kan indelen.

En een manier om snel te wisselen tussen apps, hoewel dat al redelijk geregeld is.

Als ik dat krijg ben ik 100% tevreden over W8.
Ik blijf het maar moeilijk te begrijpen vinden waarom Microsoft nou niet wat meer doet voor de desktop mode. Ik vind het prima om de interface van apps wat schoner en strakker te maken met de metro interface en vind het ook prima om wat swipe bewegingen toe te voegen. Maar geen start knop? |:(

Zelfs apple heeft launchpad naast de oude interface gehouden. Een desktop is nou eenmaal geen tablet of telefoon, daar doe je andere dingen mee en werk je ook op een andere manier meet (imho).
Inderdaad.
gebruiksvriendelijkheid, NUL..................Laat het aan de gebruiker over hoe hij zijn desktop of tablet wil gebruiken Microsoft!!!
+1, helemaal mee eens. Om die metro meteen geforceerd over je heen te krijgen en alle mooie effecten van Windows 7 te zien verdwijnen was voor mij een reden om fijn bij W7 te blijven.

Zonder aanraakscherm heeft Windows 8 geen meerwaarde.
Het weglaten van een startmenu heeft MS gedaan om mensen meer in aanraking te brengen met de nieuwe metro-stijl (voormalige naam). MS doet dit waarschijnlijk omdat de volgende edities van Windows nog meer richting de tegel-stijl zullen gaan. W8 is vooral een overgangs-OS en dat is ook de reden voor de kritiek: Het systeem hinkt op twee gedachten en dat pakt niet altijd goed uit. Een gebruiker moet eigenlijk twee sets metaforen en twee gebruiksmethoden door elkaar gebruiken, bijvoorbeeld voor het starten / sluiten / schakelen tussen metro-apps c.q. desktop apps.

Voor gebruikers met iets meer computerkennis is deze combi prima te gebruiken en ook casual users kunnen er prima aan wennen, maar het heeft ook z'n nadelen. Zoals de onzichtbare knoppen in de hoeken van het scherm, die voor nieuwe gebruikers alleen maar geleerd kunnen worden door erover te lezen of horen (je kunt het moeilijk op intuïtie leren, terwijl intuïtie één van de hoofdfactoren is bij interface design).

Maar als Microsoft deze stap niet genomen had, zouden we voor altijd bij de oude stijl blijven, zonder enige vernieuwing. En de desktop van W7 heeft naar mijn idee best wat onlogische aspecten, waar we bijna blind voor zijn omdat we het zo gewend zijn. Bijvoorbeeld apps kunnen starten via het bureaublad, het startmenu én de taakbalk. Bijna niemand gebruikt alle drie en deze drie methoden overlappen elkaar te veel (naar mijn mening).

Niet helemaal met je eens dat W8 geen meerwaarde heeft: Het nieuwe startscherm werkt naar mijn idee mooier en duidelijker dan het oude startmenu en bijvoorbeeld de opstarttijd is verlaagd.

Naar mijn idee is W8 zeker niet zonder problemen, maar als stap naar een nieuwe denkwijze vind ik het wel geslaagd, en gedurfd. W9 of 10 zou de nieuwe gedachtegang kunnen vervolmaken.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 25 maart 2013 10:00]

Bijvoorbeeld apps kunnen starten via het bureaublad, het startmenu én de taakbalk. Bijna niemand gebruikt alle drie en deze drie methoden overlappen elkaar te veel (naar mijn mening).
Ik zie niet waarom het bieden van meerdere mogelijkheden slecht is. Geen van de genoemde opties is fout en er is ook geen beste optie. Ik gebruik nog altijd alle bovenstaande opties en zelfs nog meer.

Het grootste probleem van de Metro-interface is het ontbreken van een mappen structuur. Met de hoeveelheid games en kleine applicaties die ik geïnstalleerd heb zou het een scrollfestijn worden.
Dit is ook een van de redenen waarom ik Windows Phone 8 nog altijd het minst aantrekkelijke OS vind. Op zowel mijn tablet als telefoon heb ik mappen op mijn homescreen, om bepaalde apps makkelijk bij elkaar te houden zonder mn homescreen helemaal vol te hebben of te moeten scrollen als een gek.

Daarbij snap ik bepaalde zaken achter de Metro-interface ook niet echt. Aan de ene kant probeert het strak, overzichtelijk en geordend te zijn, maar tegelijkertijd wordt het een drukke boel met allemaal felle kleuren en verschillende formaten van tiles. Dit is voor mij een teken dat men bij Microsoft zelf nog niet duidelijk heeft wat men precies wil.

Ik hoop dat dit meer een servicepack wordt voor Windows 8 dan een echte opvolger, anders blijft Windows 7 nog heel lang mijn primaire OS.
Wat je niet vaak of nooit gebruikt "unpin" je van het startmenu. Je kunt er altijd nog bij door te zoeken of door op het "minnetje" rechts onderin te klikken. Daarnaast kan je bij elkaar horende apps groeperen in kolommen en die kolommen ook een naam geven.
Dit is en blijft nog altijd minder overzichtelijk en gebruiksvriendelijk dan een mappen structuur. In plaats van mappen en eventueel submappen te maken zit je dus met groepen/blokken van tegels. Allemaal leuk en aardig, maar dat blijft een puinhoop.

Voorbeeld: als ik alle games uit mn Steam folder wil plaatsen heb ik niet 1 map met submappen per categorie, maar zo'n 60+ tegels. Programma's omtrent overclocking zijn er ook al snel 20+. Daar wil ik ook graag wat mappen met logs, screenshots, validationlinks etc bij. Dan komen alle programma's en tooltjes m.b.t. programmeren, met verschillende ontwikkelomgevingen (Visual Studio, Eclipse, Dreamweaver, SQL Server) en al diens bijbehorende programma's heb je ook al snel weer 30 dingen. Daar heb ik dan ook graag nog wat (links naar) mappen met code snippets, downloads, projecten enzovoorts.

En dan heb ik alleen pas een paar hoofdcategorieën opgenoemd. Dan heb ik het niet eens gehad over andere games (wat er ook makkelijk 40+ zijn), video programma's, andere random programma's enzovoort. Met Windows 8 zou ik dus één groot beeldvullend veld met 200+ tiles in groepen/rijen moeten maken.
Hoe ziet het er bij mij bij Windows 7 uit? Meest belangrijke apps pinned in de taakbalk, redelijk cleane desktop en Rocketdock met daarin mappen met overige programma's. Programma's die ik weinig gebruik vind ik snel via het Startmenu. Al met al een lekker rustige, geordende desktop en niet een oerwoud van felgekleurde tegels.
Voor een grootverbruiker als jij is het startscherm inderdaad minder ideaal. De meeste mensen kiezen echter voor elke taak één of enkele programma's en installeren minder software en games in totaal. Dan is het plaatsen in mappen onnodig en veroorzaakt het extra clicks en extra hiërarchie.

Maar voor power users heeft het scherm inderdaad zijn nadelen. Ik hoop dat Microsoft in de toekomst een "content consumptie-OS" en een "content-productie-OS" maakt, die behoorlijk van elkaar verschillen. 90% van de gebruikers wil gewoon een grote knop voor de browser, de tekstverwerker, de foto's en nog een handjevol dingen. De eisen en verwachtingen van deze groep zijn totaal anders dan die van contentproducenten en power-users. Dat valt nooit optimaal te verenigen in één OS. Maar voor de overgrote meerderheid kan het startscherm van W8 wel volstaan naar mijn mening.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 25 maart 2013 13:19]

En wat weerhoud jou ervan om die mappen aan te maken en de mappen op het startscherm te pinnen? Windows 8 in iedergeval niet. Jij ziet problemen die er niet zijn. Bovendien tik je net als in Windows 7 gewoon de naam van het programma in en druk op Enter. Ik heb mijn startscherm niet eens ingedeeld naar eigen smaak omdat ik zo werk, net als in Windows 7 trouwens...
Tja, op mijn budget-Android-tablet heb ik meer dan 55 apps. Bij het installeren klaagt Google Play dan ook dat er op het 'huidige' scherm geen plaats meer is (en bied dan geen oplossing, veel iconen ontbreken dan ook gewoon). W8 doet dit naar mijn verwachting beter (al ben ik nog niet zover gekomen met testen) maar ook daar zal het startscherm 'modern style' met zulke aantallen apps niet praktisch zijn.

Het aloude startmenu van W95-W7 is dan zo gek nog niet.
Mijn voornaamste bezwaar aan de modern style is dat je slechts 2 apps naast elkaar kunt zetten, op 75/25, 25/75 of straks 50/50 verdeling. Apps boven en onder elkaar of 66/33 of 33/66 kan niet (misschien met hack) maar 3 apps (33/33/33) of meer kan alleen in de desktop-modus en dus niet met apps uit de Microsoft store, want dat zijn allemaal 'modern' apps.

Ik zal dus vrijwel 100% van de tijd de desktop-modus gebruiken, alleen als je dus een app wilt starten kom je dus in het startscherm, dus de modern-gui en dat steeds switchen is niet handig.

Als de visie van Ms is dat de desktop-modus zal moeten verdwijnen, gaat dat voor mij dus echt niet praktisch zijn. Op de desktop-pc is dat nog wel op te lossen met meerdere schermen maar de notebook wordt gedegradeerd van mobiele productie-tool tot consumptie en entertainment apparaat en dan is een (wireless) gamepad praktischer als een toetsenbord. Windows 8 en opvolgers sturen dus aan op het verdwijnen van notebook en desktop.

edit: De mensen die wel productief moeten zijn migreren naar een thin client welke verbinding maakt met een de cloud, publiek (ms google, ...) of privaat (terminal server, webserver).

Voor thuis is er dan alleen nog de console (x-box) bij het grote scherm aan de muur en de tablet op de bank.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 26 maart 2013 20:33]

Bijvoorbeeld apps kunnen starten via het bureaublad, het startmenu én de taakbalk. Bijna niemand gebruikt alle drie en deze drie methoden overlappen elkaar te veel (naar mijn mening).

Niet helemaal met je eens dat W8 geen meerwaarde heeft: Het nieuwe startscherm werkt naar mijn idee mooier en duidelijker dan het oude startmenu en bijvoorbeeld de opstarttijd is verlaagd.
tja, en hoe is dat slecht dat men 3 mogelijkheden heeft om applicaties te starten, bij mij staan de heel vaak benodigde applicaties in de taakbalk, de wat minder vaak benodigde op mn desktop (welke ik ook gewoon via de 'desktop menu' vanaf de taakbalk kan starten), en de overige gewoon via het startmenu.. Waarbij IMHO het startmenu dus ruk is geworden sinds vista, en ik dus ook classic menu gebruik om de oude XP variant weer terug te hebben (maar wel ook de nieuwe beschikbaar heb).. Hierbij heb ik tenminste keuze om zelf te beslissen waar ik mijn applicaties vandaan start..

Tja, en wat moet ik met nog snellere opstarttijden? oh oh hij start 5 seconden sneller op als mijn huidige windows 7 bak (zonder SSD), die paar keer dat ik opstart maakt me die paar seconden echt niet uit..

En ik vindt dus juist het nieuwe startscherm een ramp om te gebruiken, zeker omdat op w8 je alleen kunt scrollen door met de muis op die miniscule scrollbar te klikken, ipv net zoals met je vinger gewoon ergens op een stuk lege ruimte klikken en slepen, hoe f-ing moeilijk is dat om voor elkaar te krijgen..
Ik weet niet wat voor PC jij hebt maar ik kan gewoon scrollen in het startscherm door mijn muis tegen de rand te bewegen of met het scroll-wieltje.
Ik weet niet wat voor PC jij hebt maar ik kan gewoon scrollen in het startscherm door mijn muis tegen de rand te bewegen of met het scroll-wieltje.
Dat laatste is wel de meest logische keuze ooit; een bladerwieltje dat je van boven naar beneden rolt of andersom waarbij het scherm dan van links naar rechts gaat of andersom. Erg intuïtief 8)7
Waarom zou de richting van het scrollwieltje te maken moeten hebben met de richting waar je op scrollt? Dat het ooit zo is gekomen betekent niet dat het onlogisch is vind ik. Apple is het ook opeens anders gaan doen, zeer intuïtief 8)7
Eens dat dit een overgang OS is. De vraag die mij bezighoudt is of het einddoel (mogelijk te bewonderen in Windows 9) wel een doel is waar mensen op zitten te wachten, en dan met name voor desktopgebruikers.

Ik betwijfel dat. In het beste geval leren mensen te wennen aan deze klunzige metafoor, in het slechtste geval blijft de weerstand er, en blijft men de komende 10 jaar op Windows 7. Ik denk dat Microsoft teveel zich richt op mobiel en tablet-gebruik en een hele grote groep vergeet.

Ik vind de Metro UI klunzig op de desktop zonder touch screen en met muis en toetsenbord. Het kan minder en het werkt minder intuitief. Jazeker is het mogelijk er aan te wennen of er omheen te werken, maar dat lijkt me een bijzonder slecht selling point voor een nieuw OS.
Als het volgende OS van MS volledig in Metro-stijl is dan zal het geen Windows meer heten want dan zijn er geen windows meer. ;)

[Reactie gewijzigd door Fredi op 26 maart 2013 00:28]

Voor gebruikers met iets meer computerkennis is deze combi prima te gebruiken
Niet mee eens. Zelfs een ervaren gebruiker wil consistentie. Hij wil iets kunnen vinden zonder te veel na te denken en het vooral niet onthouden. Dat moet met W8 echter wel. Dit en het feit dat basale dingen gewoon missen (zoals de mogelijkheid om in metro 2 applicatie's 50% om 50% te hebben) en de nieuwe manier van beeldomgang (waardoor veel programma's die beeldopnemen niet meer goed werken) zorgen er voor dat ik niet zal overstappen op W8.
huh, sinds wanneer moet ik nadenken en dingen onthouden om iets in W8 te vinden? ik heb mn start menu (metro interface) gewoon goed ingedeeld, wat ik nooit gebruik uit mn metro gegooid en ik hoef geen seconde na te denken.
sinds ik honderden servers beheer, en niet voor alle server de tijd heb om dit steeds in te stellen.
Ook zitten er verschillende versies in en verschillende talen. sommige applicaties zou ik dus in het frans, engels italliaans of chinees moeten intypen om te kunnen vinden.
Vooral bij chinees is het handig om te kunnen shadowen op een analoge engelse server.
Als je honderden servers beheert, en je hebt geen tijd om iets in te stellen, is het misschien tijd voor een extra werkkracht.
Bovendien kun je gewoon de Engelse naam van een applicatie intikken en hoef je je dus geen zorgen te maken over vertalingen. Als ik notepad intik komt gewoon kladblok naar voren als zoekresultaat.
Wat dat aangaat zijn we wel een stuk opgeschoten sinds dos 6.2.
De naam van het programma intikken om hem te kunnen starten, hmm 8)7
voor een overgangs of is het aardig in the face...

-geen startknop meer.
-niet meer mogelijk om dingen te doen met alleen je muis TB verplicht...
-een space hoggende ribbon
-ander taakbeheer die er niet overzichtelijker op geworden is.
-en dan de in your face metro.


als dit een overgang is weet ik het ook niet meer.

en ik blijft erbij een checkbox in buroblad settings en niemand had deze ''features'' erg gevonden
het is dan ook geen overgang versie waar je de nieuwe features kan uit proberen (MS weet dat het merendeel het allemal uitgezet had) het is gewoon een grote verbouweing van windows die mensen forceerd anders en vaak niet practischer te werken.
tot ze toegeven aan de klant zal het slecht blijven verkopen e zelfs van de verkopen die er gedaan worden via taltops en computers zal een groot deel gewoon weer windows 7 instaleren.

vroeg of laat moeten ze toegeven aan wat de klant wil of die gekken die roepen dat telefoons en tablets de pc vervangen krijgen gelijk haha.
Anoniem: 384643
@geert128 maart 2013 09:09
En jij hebt zeker een tablet?
MS heeft gewoon een OS voor een tablet uitgerolt op Desktops...
Die 3 methodes worden nog steeds meer gebruikt dan die Metro-interface waar je zo weg van bent.
Mensen kunnen maar niet begrijpen dat het oude startmenu eigenlijk hetzelfde is als het nieuwe startscherm.
Wat had je in het startmenu? Juist snelkoppelingen, he die heb je in het nieuwe startscherm ook! Alleen nu kan je het helemaal naar je eigen smaak indelen.
Je hoeft alleen niet meer op die startknop te klikken, want het staat al in beeld. Hoe kan dat niet handig zijn.
Ben je op zoek naar een applicatie? Begin gewoon met typen dan heb je het zo gevonden, mits je het geinstalleerd hebt uiteraard.

Het argument dat het alleen voor touch is, is ook een onzinargument. Het zijn niet meer dan grotere snelkoppelingen. Je kunt er gewoon met je muis op klikken. Sterker nog, 1 keer is genoeg, dubbelklikken is niet nodig.

Het grappige is dat al die mensen die erober lopen te klagen niet kunnen uitleggen wat ze er dan onhandig aan vinden. Het gaat eigenlijk meer om het klagen.
Deze reactie is gewoon copy/paste van je vorige reactie in een ander W8 nieuwsbericht. Is het zo moeilijk om een nieuwe reactie te schrijven.

Je moet begrijpen als ik tweemaal identiek dezelfde reactie lees in een ander nieuwsbericht dat het nogal afgezaagd begint te worden.
Je hebt inderdaad gelijk.

Weet je wat afgezaagd is? Die continue stroom van ongegronde argumenten waarin mensen de Windows 8 interface afzeiken zonder het ook maar echt gebruikt te hebben of te snappen hoe het echt werkt.
Deze copy/paste was daar een reactie op.
Maar je hebt gelijk, dat had ik er minstens bij moeten zetten.
Je moet begrijpen als ik tweemaal identiek dezelfde reactie lees in een ander nieuwsbericht dat het nogal afgezaagd begint te worden.
Dan kun je vrijwel alle reacties onder een artikel over Windows 8 als afgezaagd bestempelen.

[Reactie gewijzigd door Vexxon op 26 maart 2013 11:40]

Anoniem: 384643
@Vexxon28 maart 2013 09:12
@Vexxon

Kan jij door beeldschermen kijken of heb jij buitenaardsekrachten...

Lijkt me sterk..

Niet voor niets gebruiken ITers nog steeds W7.

Startknop weglaten is de grootste FAIL!
dan word windows 7 toch gewoon de nieuwe windows xp die we tot in den eeuwigheid blijven gebruiken. of windows 8 word een soort van vista/ windows ME
Behalve het standaard hibernaten van de kernel waardoor je supersnelle boot-tijden krijgt :)
Wat moet ik met nog snellere boot-tijden als het nu met windows 7 al maar een paar seconden is? die paar keer dat ik echt moet booten zal het me een rotzorg zijn dat ik een 10-20 seconden moet wachten.. Ik zie het nut daar allemaal niet van in..
Ik ben toch wel van mening dat het streefgetal van opstarten uiteindelijk instant moet worden. Het nut daarvan?! Het is gewoon
verdomd makkelijk. Waarom zou je langere opstart tijden willen?
Twee seconden snellere opstarttijd, vind ik niet opwegen tegen de verschrikkelijke metro interface die me opgedrongen wordt. Ik draai SSD, dus Windows 7 start binnen no time op. Windows 8 is misschien een paar seconden sneller, maar zeker ook niet instant.
Het nut van snellere opstarttijden is dat je computer uiteindelijk minder aan hoeft te staan, en dus minder energie verspilt (dat is iets wat iedereen/alles zou moeten doen, want dat is alleen maar goed voor onze aarde :P )

Bijv. als je even wegloopt, dat hij na een minuut op hibernate gaat. Kom je terug, dan zou het ideaal zijn als hij direct weer aangaat (binnen een seconde, zeg maar).
Je hoeft dan je computer eigenlijk nauwelijks meer te herstarten. Mocht dat nodig zijn (ivm een of andere installatie), dan zou je er als gebruiker nauwelijks iets van merken, omdat ie dat ook binnen een seconde doet.
En al je downloads en openstaande verbindingen zijn verbroken...

Als je IRC zou gebruiken mis je hele stukken van de chat en zo zijn er nog wel tientallen toepassingen waarvoor hibernate gewoon dodelijk is.

[Reactie gewijzigd door NBK op 25 maart 2013 17:42]

Dat is nauwelijks meerwaarde. Opstarten doe je hooguit 1 of 2 keer per dag. En een verschil van een paar seconden is dan geen echte winst.
Leuk voor bragging-rights, maar in de werkelijkheid nauwelijks genoeg van belang om over te stappen.
Behalve het standaard hibernaten van de kernel waardoor je supersnelle boot-tijden krijgt :)
O jeetje wat bijzonder is dat, ja daarvoor ga ik meteen Windows 8 hallen |:(

Windows 7 start in 15 seconden op, met mijn SSD, dus dat is niet nodig, en die paar extra FPS ook niet in spellen, en dat nutteloze gedoe van elke keer heen en weer gaan van Metro naar desktop is al helemaal niet handig, daar erg ik me dood aan, zo nee hou het lekker bij Windows 7, en hoop dat Windows 9 wel weer is zo als Windows 7 start knop en menu en GEEN metro, op Desktop.
Behalve het standaard hibernaten van de kernel waardoor je supersnelle boot-tijden krijgt :)
Leuk, maar als ik de PC uit zet moet hij helemaal uit staan. (Misschien wil ik dual-booten naar een ander OS, misschien heb ik updates geïnstalleerd waarvoor hij moet herstarten maar is de werkdag voorbij en is het terug opstarten pas voor morgen/maandag/...Eigenlijk doet de reden er niet toe. Als ik hibernation wil om bij de volgende boot snel aan het werk te kunnen, dan wil ik dat zelf kiezen.

W8 heeft veel verbeteringen, maar het opdringen van Metro vind ik niet goed, evenals het accent op de cloud in Office 2013. Prima dat het kan, maar als ik vertrouwelijke gegevens niet online wil of als ik offline wil kunnen werken op een eiland (2× NL) waar online betekent dat er een G2-signaal is voor je GSM (en dat er vaak ook niet is, zeker niet overal).

W7 bracht ten opzichte van Vista nauwelijks problemen maar vooral verbeteringen. Voor Vista (t.o.v. XP) geldt dat niet, daar overheersten de problemen, ook al zijn vele daarvan later verholpen (en voor sommigen een aantal ook nog niet) en lagen er velen ook niet aan Microsoft. XP was een 'mixed bag', de activatie en WGA veroorzaakten veel problemen, vooral voor mensen van wie de CD zoek was (wel sticker) of die alleen een herstelpartitie hadden op een (gecrashte of door virus verneukte) kapotte HDD. In den beginne voegde XP ook niet veel toe, het belangerijkste, de wireless zero activation kit was aanvankelijk vrijwel alleen relevant voor laptopgebruikers. Door het achterhouden van IE7, DX10, Dot Net Framework 3.0 e.d. werd het verschil uiteindelijk wel relevant.
Het is significant anders omdat alleen de kernel vanuit winterslaap geladen wordt maar de gebruikersruimte altijd vers is.
Even over jou opmerking van "boot-tijden". Het is inderdaad half gebakken engels/nederlands, maar in de algemene zin begrijpt men hier wat er wordt bedoeld. Jouw opmerking is dan ook nutteloos en voegt niks toe.

OT:
Ik hoo dat l mogelijk wordt om in volledige desktopmode te werken, aangezien dit ook mogelijk is in de server editie. Het huidige Windows8 is allesbehalve gebruiksvriendelijk. Ik werk zelf in een computerwinkel en het loopt storm met de downgrade naar windows 7.
Vooral omdat mensen het onhandig vinden om te moeten switchen tussen applicaties.

(simpel voorbeeld:) Daarnaast is zelfs met Skype de webcam standaard op de kop. Geef de mensen de mogelijk heid van beide werelden (zowel metro al desktop omgeving), dan bereikt Mickeysoft het breedste publiek.

Zo lang de support nog loopt van Windows 7 blijf ik daar lekker op doorteren.
Dat komt omdat 99% van de mensen geen eigen mening heeft. En wanneer familie zegt dat W8 slecht werkt iedereen meteen overstapt naar W7.
Maar waarom noemen we die dingen computers inplaats van rekenaars?
En hoe snel is je CVE (centrale verwerkings eenheid)?

En als mijn windows engelstalig is, wissel ik dan van applicatie of gebruik ik de 'switch' functie?

En zo kan ik nog even doorgaan.
Ga je naar de plee, of ga je naar het toilet, of ga je naar de wc (water closet)?
Stuur jij electronische post of stuur je e-mail?
Hebben mensen zeugelingen of hebben mensen babies?
Hebben we het over het Mies Boumanboulevard of heet het De Brede Weg van Mies Bouwman?

Het nederlands, net zoals alle andere moderne talen, barst van de leenwoorden. Je kunt hier woorden vinden uit het engels, het duits, het frans, het spaans, het arabisch, het latijn en het italiaans.
Ik dusr zelfs te beweren dat de meeste woorden in de nederlandse taal hun oorsprong buiten dit gebied hebben dus dat pure mooie nederlands dat jij probeert te beschermen dat bestaat niet eens. Er wordt gewoon eens in de zoveel tijd een balans opgemaakt van wat de nederlandse taal op dit moment is en dat wordt dan als een soort standaard gehanteert.

Leenwoorden (en taal in zn algemeenheid) is een dynamisch systeem.
Leuk dus dat je de taalpurist uithangs maar je zult er weinig aan kunnen veranderen.
Alleen een dode taal kan precies gedefinieerd worden.
@EliteGhost:

Zie hier een voorbeeld waarom dat dus vooral NIET vertaald moet worden naar het Nederlands .....

http://nl.tp-link.com/products/?categoryid=204

Best lastig om een 24 poorts schakelaar uit de 'JetStream' serie aan te schaffen..
Anoniem: 241899
@EliteGhost25 maart 2013 17:29
Jawel hoor, door deze snelle opstarttijden zullen transporteurs sneller hun W8 navigatie op kunnen starten, waardoor pakketjes met W8 DVD's sneller zullen toekomen!

Boot-tijden worden dus echt wel sneller!
Doe normaal, 8 werd tegen mijn zin opgedrongen voor school. In dual boot gezet naast 7 uit verwachting dat 8 maar niets ging zijn.

ondertussen spendeer ik bijna al m'n tijd in 8, enkel voor games ga ik nog naar 7, simpelweg omdat ik nog geen zin had ze naar 8 te brengen.


Dit hele gezeik over de startknop begint tegen te steken. Ja er zijn nog een hoop verbeteringen nodig (persoonlijk zag ik graag een afsluitknop bij metro apps). Er zijn gegronde klachten van mensen in het vakgebied, maar die kom ik hier zelden tegen, of ik vind ze niet terug tussen het start/metro gejoel. Het meeste geklaag is echter afkomstig van mensen die conservatief blijven vasthouden aan hun verouderd beeld van hoe windows er zou moeten uitzien in hun ogen.

Nuja, mensen hebben de neiging conservatief te reageren op verandering...

just my 2 cents
Als je altijd maar vast blijft houden aan het oude omdat het zo goed werkt komt er nooit iets wat veel beter werkt. Alleen maar iets wat zo goed werkt binnen de huidige mogelijkheden.

Ik heb geen probleem met windows 8. Ook zijn er eventueel voldoende dingen beschikbaar om volledig in desktop met startknop te werken.

Ik heb wel respect voor deze actie, zonder een grote verandering, geen grote verbetering.

Alleen zou het MS sieren dat iedereen die een actieve W8 heeft goedkoper of gratis naar de nieuwe interface kan wanneer blijkt dat hier toch grote aanpassingen aan nodig zijn (maar dat zal wel niet gebeuren).
Anoniem: 463321
@Kevinp25 maart 2013 12:28
Als je altijd maar vast blijft houden aan het oude omdat het zo goed werkt komt er nooit iets wat veel beter werkt.
Als er iets komt dat veel beter werkt dan stapt men wel over op dat nieuwe. Met Windows 8 wordt er wel iets anders aangeboden (opgedrongen) maar niet iets dat beter is dan het huidige. Er wordt niet voor niets zoveel geklaagd.
Je schrijft het zelf ook al: "er zijn voldoende dingen beschikbaar om volledig in desktop met startknop te werken."
dat er zoveel geklaagd word is ook deels de schuld van mensen die naar plaatjes kijken, het nooit proberen en wel met een grote bek vooraan staan om windows 8 af te kraken (bedoel hier trouwens niet gelijk jou mee, maar gewoon in het algemeen :P ). ik gebruik het met volle tevredenheid, ik mis mn start knop niet omdat ik geen knop nodig heb voor mn start menu. mn metro is mijn start menu, en heb ik dus eigenlijk altijd binnen hand bereik, als ik software installeer schoon ik alle onnodige optie's vanuit mn interface op en ik heb altijd een opgeruimd en overzichtelijk start menu zonder dat ik daar een knop voor nodig heb.
Bij mijn weten is het enthousiast maken van mensen voor je product nog altijd een onderdeel van het uitbrengen van een nieuw product. Ik zeg niet dat Microsoft tekort geschoten is in de marketing, maar de grote massa is overduidelijk niet enthousiast geraakt voor Windows 8. Om de kritiek dan weg te werpen met de statement dat ze het wel niet geprobeerd zullen hebben vind ik te makkelijk.

Ik hoor ook (op Tweakers.net) veel mensen roepen, ja maar met de volgende [insert ingewikkeld klinkende tweak] kun je ervoor zorgen dat je hier geen last van hebt. Excuse me? Moet ik zelf gaan tweaken om een fijne gebruikerservaring te krijgen? Wat is dit dan voor onzin? Stel dit dan meteen standaard in.

Zelf heb ik het geprobeerd en ik heb zowel positieve en negatieve aspecten ervaren. Persoonlijk vind ik het allemaal er wat mooier en professioneler uitzien. Echter ik krijg altijd het idee dat gewoon niet perfect aansluit op desktops zonder touchscreen. Uiteindelijk heb ik het opgegeven door problemen met de drivers van mijn telefoon.

Overigens: welke clown heeft verzonnen om het sluiten van applicaties te regelen met het selecteren en naar beneden trekken te laten verlopen. Draai dit is gauw terug. Je maakt mij niet wijs dat dit makkelijker is dan op een verdomd kruisje te klikken. En begin nou niet met: het is niet de bedoeling dat je applicaties sluit. Het is mijn OS en ik bepaal lekker zelf wat fijn voor mij werkt. En dit is nog altijd een niet te groot aantal applicaties want dan verlies je overzicht.

Ontopic: er zullen flink wat wijzigingen doorgevoerd moeten worden voordat ik Windows 8 ga overwegen. Deze update brengt deze wijzigingen niet dus ik blijf lekker met Windows 7 werken. Wat mij betreft moeten ze de telefoon/tablet en de desktop versie maar weer opsplitsen.
Als je altijd maar vast blijft houden aan het oude omdat het zo goed werkt komt er nooit iets wat veel beter werkt. Alleen maar iets wat zo goed werkt binnen de huidige mogelijkheden.
...
Ik heb wel respect voor deze actie, zonder een grote verandering, geen grote verbetering.
"stilstand is achteruitgang" lijken velen te denken maar ze vergeten dat niet alle beweging ook voortuiigang inhoud.
en W8 sprint achteruit imho.
Mijns inziens is ermaar één reden te bedenken om die blokkendoos toe te voegen aan Windows8: customer lockin voor windows phone 7/8.

Microsoft heeft behoorlijk de boot gemist betreffende smartphones en probeert klanten via windows 8 naar windows phone 7/8 te trekken.

Maar het voelt net als de laatste CD van David Bowie, leuk voor de liefhebber, maar hij is niet beter dan de vorige.
Ik zou gewoon graag de metro interface hebben met de mogelijkheid tot een start menu app ipv rechts hoveren. Dus gewoon de zoek direct op het start ding.
Misschien begrijp ik je helemaal verkeerd, maar dat kan toch gewoon? Als je op het startscherm begint met typen dan gaat ie zoeken. Dat hoeft niet via de charms bar?
Anoniem: 84766
@BM25 maart 2013 08:54
Dat zoeken werkt ook kut. Als ik bijvoorbeeld zoek op Windows Update, dan zegt ie 0 apps gevonden. Dan moet ik met moeilijk doen om naar Settings te gaan en dan kom ik ook nog in de Metro Windows Update die het 9 van de 10 keer niet doet.
Ik heb sinds enkele dagen windows 8 op mijn pc staan. maar wat een drama. echt waar! alles zit zo onhandig ver weg gestopt je kunt geen "windows" meer gebruiken. dus mijn vraag is... waarom heet het überhaupt nog windows??

als je in de desktop een foto opent. gaat deze weer naar de metro interface. vervolgens moet je links boven in het niets klikken om weer terug naar desktop te gaan.

Sorry hoor het zal aan mij liggen... maar ik snap heel die hype van windows 8 totaal niet! Het is absoluut niet gebruiksvriendelijk, de veel te grote tiles en verborgen knoppen zijn onoverzichtelijk.

Ze hadden het oude windows wat moeten aanpassen/verbeteren en er verder met hun poten vanaf moeten blijven.

Niet veel mensen zitten te wachten op een tablet OS op hun desktop met touch interface.

Ik blijf voorlopig lekker op windows 7 hangen... en met mij een hele hoop mensen
Welke hype? De hype is volgens mij om nogsteeds Windows 8 te boycotten ipv gebruiken.

In mijn omgeving ken ik er maar 1 van ~30 mensen die windows 8 gebruiken. (allemaal 'techies')
Klopt, en zo te zien zal dat ook wel ff zo blijven....
Microsoft gaat volledig langs een hele grote doelgroep heen, de desktop gebruikers. Gebruikers met een 24" of groter.
Die gebruikers zitten niet te wachten op Metro, period.
Touchscreen?, DAT is naar mijn mening een hype, voor portable hardware ok, maar desktop?.... get a life Microsoft..
In mijn omgeving ~100 ken ik geen mensen die een touchscreen desktop 8)7 of een overpriced tablet achtig ding heeft waar je alleen maar een beetje op kan surfen omdat het echte applicaties niet trekken kan.
Als Microsoft wat wil veranderen, breng dan een Service Pack uit voor Win8 waarin je de keuze krijgt.... desktop of Metro.
En ja, ik gebruik een volledig getweakte Win8 desktop. Vindt het niet kunnen dat je eerst een OS volledig moet tweaken/slopen om het naar je hand te zetten zoals JIJ dat wilt.
Anoniem: 463321
@BazerK25 maart 2013 12:33
Niet zo overdrijven. Als je een startknop toevoegt aan Windows 8 kun je Windows 8 precies zo gebruiken als je Windows 7 ook gebruikte. Dat noem ik niet een OS volledig tweaken/slopen.
Er more to it dan alleen die achtelijke startknop.
Dubbelklik op een PDF ==> Metro,
Mail in webbrowser ==> Metro
Etc, etc...
Alles is geintergreerd naar Metro, dat eruit halen heet.... tweaken/slopen.
Dan pas je de instellingen aan voor het default openen van bepaalde bestanden.
Anoniem: 120539
@BazerK25 maart 2013 20:54
Beetje rare stelling.
PDF in W7: onbekend.
Mail in W7: onbekend.
W8 heeft hier (gelukkig) standaard apps voor. Wil je deze niet insralleer je gewoon het door jou gewenste alternatief; de te installeren applicatie zal zelf de bestands-associatie regelen.
Mag ik je een tip geven. Zet er een windows 7 explorer op voor windows 8. Je hebt hier wel wat kennis voor nodig. Maar als je het eenmaal hebt draaien is windows 8 zoveel beter dan windows 7 (dus geen metro meer, ook geen metro apps).

Windows 8 heeft veel integraties (die taskmanager :9~ ) die heerlijk werken, alleen mist het de windows 7 explorer.
Te gek voor woorden, zoals BazerK ook al stelt: als je als een gek moet gaan tweaken om de UI naar je hand te zetten, is het slimmer bij iets te blijven wat gewoon goed werkt....... en, oh ja, er een factor 12 beter uitziet.

Voor een telefoon of tablet zie ik het Metro interface in principe wel zitten, maar niet voor de desktop.

Als MS er zeker van wil zijn dat ik nog eeuwen met Windows 7 blijf werken, of switch naar Apple of Linux, dan moeten ze vooral op deze koers doorgaan! De meeste mensen denken er kennelijk ook zo over, gegeven de slechte acceptatie van Windows 8.
Als MS er zeker van wil zijn dat ik nog eeuwen met Windows 7 blijf werken, of switch naar Apple of Linux,

Als je naar linux gaat moet je nog veel meer tweaken.
Apple is out of the box, met beperkingen en voor jou reeds gemaakte keuzes door Apple. Precies de zaken waarvan je zegt dat je er een hekel aan hebt.
Apple is out of the box, met beperkingen en voor jou reeds gemaakte keuzes door Apple. Precies de zaken waarvan je zegt dat je er een hekel aan hebt.
W8 is niet veel beter, en als het die richting verder gaat, dan kan je inderdaad beter voor OSX kiezen, want die zijn al jaren voor op MS op dat gebeid.
Ja, maar bij Linux hoort dat ook zo, dat is een tweakers OS.
En Apple is beperkter, waar, maar lijkt lijkt keuzes te maken die voor mij ergens op slaan. Metro erbij bieden had gemogen maar laten ze mij de keus niet blijf ik op Windows 7. Ik gebruik een OS om applicaties te starten en daar is niets bij Windows 8 wat ik per se nodig heb, terwijl mijn favoriete manier van werken wordt gesaboteerd.

Windows bood mij de mogelijkheid op een goede basis te beginnen en dan eventueel nog eenvoudig aan te passen wat ik graag anders wil hebben (toch liever XP interface? toch liever geen Aero?), maar nu is er eenzijdig door MS besloten dat ik geen Startmenu en Aero meer zou willen..... Mocht Apple zo iets doen raken ze ook users kwijt en bij Linux gebeurt het regelmatig dat een distro inpopulaire dingen doet... en zijn gebruikers ziet vertrekken.
WIN+D brengt je altijd direct naar de desktop modus. Of met WIN+TAB kan je schakelen tussen openstaande metro applicaties, waar de desktop ook onderdeel van is.
Met WIN+Q open je de zoekbalk voor apps en met WIN+W die van settings. Je kunt zo ook overschakelen nadat je al gezocht hebt.

[Reactie gewijzigd door riezebosch op 25 maart 2013 10:27]

Dan ga je naar het configuratiescherm toe en bij windows update doe je dan rechtermuisknop->pin aan startscherm. Et voilà, windows update staat bij de eerste resultaten. Geld ook voor meerdere applicaties die ze onder settings hangen.

Overigens bedoel jij waarschijnlijk de "optionele updates installeren" als je de non-metro look wilt hebben vanuit de settings zoekresultaten.
Windows 8 is niet voor de desktop. Dat heeft de Microsoft Top besloten, ze willen tablets, smartphones en apps met een Appstore die Microsoft belasting kan heffen.

De desktop moet verdwijnen dus die willen ze afbouwen, alleen dat lukt nog niet goed omdat er nu eenmaal applicaties zijn die de precisie van de muis en veel details op een heel groot scherm nodig hebben. Twee dingen die Modern UI nooit zal kunnen.

Dat het Windows 8 team begonnen is met een betere Windows Desktop zie je terug in sommige details, maar toen besloten is over te stappen naar Modern UI is dat on hold gezet en is de desktop uitgekleed en "touch" vriendelijk (voor zover mogelijk) gemaakt ten nadele van de desktop power user.

Dus voor de Power Desktop heb je Windows 7, OS X en een hele rij aan Linux Desktops...
Ehh Microsoft is in de gelukkige positie 2 kippen met gouden eieren te hebben. Windows en Office. Beide zijn primair voor de desktop, ze zetten nu als alternatief ook in op tablet en smartphone en willen de boel laten aansluiten, vandaar de aanpassingen aan Windows. Hun aandeelhouders zullen hun niet toestaan de kippen met gouden eieren te slachten. Ook is gewoon kantoorwerk de komende jaren nog echt niet op een tablet te doen en dat is toch waar het geld (voor Mictrosoft) verdiend wordt.
"Windows 8 is niet voor de desktop. Dat heeft de Microsoft Top besloten"

Heb je hier een bron voor?
De interface mag toch geen Metro heten?
Klopt, maar tijdens de previewversies heette de user interface nog wel zo en deze naam is blijven plakken bij vele mensen, waaronder journalisten. Vandaar dat Tweakers de naam 'Metro' nog gebruikt in plaats van de 'Modern'-UI.

Waar ik mij een beetje zorgen om maak bij de Blue update, is dat de applicaties (zie screenshot 3) zometeen naast elkaar kunnen draaien met een andere afmeting dan nu mogelijk is. Ik ben zelf een Windows 8 developer en ik ben benieuwd hoe Microsoft dit gaat aanpakken aangezien deze code dus zometeen geen nut meer heeft, of we code moeten herschrijven of ze met een betere oplossing gekomen zijn (fullscreen versie side-by-side draaien).
Windows Blue is/wordt toch een soort abbo-vorm? betaal jaarlijks/maandelijks voor support en udates. Begreep dat het zo iets moest worden. Soort 'always online windows'

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 25 maart 2013 07:53]

Dat is inderdaad het geval bij office 365, daarbij zullen ze een jaarlijks bedrag verlangen om jouw software in orde te houden. Ik heb echter nog niet iets dergelijks over Windows 8 gelezen.

De mogelijkheid bestaat altijd, maar persoonlijk denk ik niet dat ze betaalde updates kunnen verantwoorden tegenover de consument.
Je hebt nu idd naast de gewone office versies ook een 365 versie waarmee je altijd up-to-date bent. Ik vind het wel handig, maar ik snap ook dat mensen bij het oude willen blijven.
Windows Blue is/wordt toch een soort abbo-vorm? betaal jaarlijks/maandelijks voor support en udates.
Als ze dat doen schieten ze zichzelf in de voet volgens mij. Er zijn zat mensen die zo'n abbo niet willen/kunnen betalen, of niet weten dat het er is. Dan heb je in no-time een heleboel Windows machines die niet gepatched zijn met de laatste critical updates, en dat heeft grote gevolgen voor zowel de eigenaren van die machines, als voor de reputatie van Windows.

Microsoft heeft de laatste jaren heel veel geinvesteerd in de veiligheid van Windows (zowel de daadwerkelijke veiligheid als de veiligheidsperceptie), het zou niet slim zijn om dat nu om zeep te helpen met een dergelijk abbo.
Ik denk dat mensen vooral op grote schaal op zoek zullen gaan naar gratis alternatieven. Consumenten willen niet betalen voor software, en al helemaal geen vaste bedragen per maand. De enige reden dat veel consumenten toch windows gebruiken is dat ze niet doorhebben dat ze ervoor betalen bij de aanschaf van hun computer, of dat ze het ergens illegaal gedownload hebben.
Wat ik vooral heel interessant vind is dat je met deze opmerking zonder enige bron toch een aantal mensen in discussie kan brengen. Heb jij voor deze bewering ook een bron? Voor zover de toekomst van Windows zal de tijd het ons leren, maar het lijkt erop dat Microsoft de Blue update gratis gaat uitgeven. ( geen bron, maareen gedachte )
Als dat waar is, stap ik over op een ander OS.
@himlims_ : Dat besturingssystemen vroeg of laat een keer constant online moeten blijven zit er natuurlijk wel aan te komen. Om er een abonnement voor af te moeten sluiten vind ik te ver gaan, zelfs als de aanschafprijs lager wordt.

Ik denk dat abonnementsvormen gewoon een extra beveiliging zijn tegen piraterij. In hoeverre dat zin heeft blijft de vraag; er zijn tenslotte ook illegale versies van Office 2012 te downloaden met een hack / patch.
Als het werkt zoals op windows phone, dan is de kleine variant gewoon een nog kleinere versie van het icoon wat je opgeeft voor de nu kleine variant. De grote variant, die nu niet getoond is trouwens maar dat is dus even groot als 2 brede boven elkaar, zal niet geactiveerd worden. Bij applicaties die dat niet instellen, heb je bijvoorbeeld ook niet de brede variant om in te stellen. Dat zal nu niet anders zijn.
Neen, inderdaad, de officiële naam is veranderd, maar enkel en alleen omdat er een duits bedrijf de naam al claimde. Spijtig genoeg voor MS hebben ze het te lang als Metro bestempeld om de naam nu nog weg te krijgen uit de tech gemeenschap.
Spijtig genoeg voor MS ik denk niet dat iemand bij MS daar wakker van ligt hoor ;)
Misschien bij dat Duitse bedrijf.. maar Metro is een prima naam.
Microsoft heeft het bewust geen fatsoenlijke nieuwe naam gegeven volgens mij, zodat iedereen het alsnog gewoon Metro noemt. Sneaky.
Ik neem aan dat Metro daarom ook de hele tijd tussen quotes staat :)
Microsoft mag het zo niet noemen en mee adverteren. Jij en ik (en Tweakers) mogen best 'Metro' zeggen hoor. Klinkt ook beter dan de alternative benamingen die her en der rondslingeren : )
Vroeger hadden we Big Blue, ofwel IBM. Is geen schim meer van wat het toentertijd was.

Best kans dat MS nu dezelfde kant op gaat. Te veel "vernieuwingen" bij mensen door de strot willen duwen.

Microsoft is groot geworden doordat ze een OS bouwden dat op allerlei hardware draaide. Dat daar later een WHQL programma voor is gekomen was wel een goede zet om het OS betrouwbaarder te maken met die hardware, maar gelukkig is er nog altijd de mogelijkheid niet gecertificeerde hardware en drivers te gebruiken.

Nu komt de "Metro" interface en lijkt het er op dat de consument steeds meer gedwongen gaat worden online en on via de "heilige" cloud te gaan werken. Ik kan alleen maar hopen dat we ook hier de optie blijven houden om zonder permanente verbinding met US-bedrijven (of uit welk ander land dan ook) maar gewoon lokaal te blijven werken.

Behalve paranoide gedachten over vreemde mogendheden is ook betrouwbaarheid van de verbinding daarbij een overweging: Hoe meer schakels waar een verbinding kan worden verbroken, hoe meer kans je hebt dat je niets meer kunt doen. Immers, als Ziggo hier een dag plat zou liggen, kan ik een dag niet werken omdat alles in die heilige cloud moet gebeuren.
Anoniem: 18453
@jpfx25 maart 2013 08:49
Bedoel je de vernieuwingen zoals het over gaan van DOS naar windows, Windows 3.x naar 95 etc. ?
Ja je hebt gelijk, daar is Microsoft echt de boot mee ingegaan :)

Windows 8 is een prima OS, voor de "gewone" gebruiker is Modern-UI een eyecandy feature waarvoor ze gaan.
En voor de wat meer power user, die weet wat hij/zij moet doen om het aan de eisen te laten voldoen. (StartIsBack bv.)
De overstap van Dos naar Windows hebben ze juist goed aangepakt. Men heeft een goede overgangsfase toegepast waardoor de gebruiker lang heeft kunnen wennen aan de nieuwe interpretatie. Immers, W3.x was niet meer dan een grafische schil die draaide OP het aloude dos. Geleidelijk hebben ze dat omgekeerd.

Overigens heeft MS natuurlijk het windows-UI niet bedacht maar (met succes) gekopieerd van Apple.

Mijn bezwaar tegen de metro-interface is overigens het kleinste bezwaar. Ik voel mij meer niet prettig naar de online/cloud verschuiving.
Welke verschuiving? Cloud is een optie en geen verplichting.

Ik heb het gevoel dat types als jij snel aangevallen voelen. Als het je niet bevalt dat er meer vernieuwing komt in Windows blijf dan alsjeblieft op Windows 7.
Ik zie dat er bij jou helaas weinig ruimte is voor mensen met een eigen mening.

Ja, momenteel is cloud een optie. Kijk echter eens om je heen: er is een duidelijke tendens om storage (en programmafunctionaliteit) niet lokaal te organiseren.

Jouw reactie is ongenuanceerd en zonder enige onderbouwing. Wie is hier de trol?
IBM geen schim meer van wat het vroeger was? Ze leggen de accenten misschien op een andere plek maar hun omzet is hoger dan die van MS en ongeveer gelijk aan die van Apple, al maken ze wel minder winst.
Daar heb je gelijk in. Ik doelde echter op de core-business van die tijd.

Je ziet ook bij Microsoft een verschuiving plaatsvinden waardoor ze minder (niet meer?) afhankelijk zijn van hun OS-business.
Ik vind het maar raar dat je zoveel waardering krijgt voor je post.

Als het om smartphones gaat en dat met name om iOS of Android dan schreeuwt men hier moord en brand dat ze niet innoveren als de interface en behuizing bij de volgende release gelijkt blijft. Een veel gehoord geklaag is dat iOS niet innoveert terwijl het OS nog geen 6 jaar oud is en al de nodige veranderingen heeft meegemaakt. Daarentegen heeft Microsoft er toch wel iets langer vastgehouden aan hun concept. Microsoft heeft voor het eerst in versie 95 een startknop geïntroduceerd zoals wij hier met z'n allen kennen. 17 jaar later proberen ze het over een andere boeg te gooien omdat meer en meer tablets de reguliere desktops (b)lijken te vervangen en ook lijkt meer en meer data via de Cloud verlopen. Microsoft heeft duidelijk gekozen voor de toekomst en dat betekend ook dat je soms keuzen moet maken die achteraf misschien niet zo handig lijken. Gelukkig weet Microsoft dit ook en hebben ze tijden verkort voor het uitbrengen van nieuwe versies, zodat ze kunnen bijsturen.

Trouwens het WHQL programma gaat onder Windows 8 nog steeds door. Zie: http://msdn.microsoft.com...ws/hardware/gg463010.aspx
IBM heeft juist verschrikkelijk slim gehandeld. Ze zagen dat hun software minder presteerde dan die van Microsoft en andere leveranciers en kozen er voor om zich volledig op hardware te storten voor die besturingssystemen :)

Dit kun je hier lezen: http://en.wikipedia.org/w...near_disaster_and_rebirth

[Reactie gewijzigd door Vaal op 25 maart 2013 09:26]

Anoniem: 449164
@jpfx25 maart 2013 08:50
http://www.nu.nl/beurs/30...mzet-maar-meer-winst.html

IBM is nog steeds een behoorlijk bedrijf hoor en je moet ze vooral niet onderschatten.
Ik vind de Modern-UI juist een hele verbetering ten opzichte van voorgaande Windows versies. De opnieuw vormgegeven en heringedeelde Windows is meer eigentijds en vereenvoudigd. Toch kan Windows 8 nooit zo succesvol worden als Windows XP en Windows 7 omdat het OS in feite nog niet klaar was/is voor het grote publiek. Microsoft is namelijk 'vergeten' om de simpele basis-functies ook over te zetten naar de Modern-UI, een paar voorbeelden hiervan zijn: de calculator, geluidsrecorder, kladblok, paint, verkenner, (uitgebreide) configuratiescherm etc. etc. "HOE KUN JE NOU DEZE BASIS FUNCTIONALITEITEN NIET AANPASSEN!?"
Hierdoor ontstaat in Windows 8 een tweedeling tussen verschillende interfaces en manieren van besturen. Ook de nieuwe en- verbeterde gebruikservaring komt niet goed uit de verf door deze tweedeling (aan de ene kant de oude Windows en aan de andere kant de nieuwe Windows volgens Microsoft).

De keus van Microsoft om de traditionele dekstop interface toe te voegen snap ik, op deze manier komt de traditionele software niet te vervallen en voorkomt het miljoenen ontevreden klanten (zij kunnen dan hun oude software niet meer gebruiken). Toch had ik als Microsoft ervoor gekozen dat de gebruiker niet zelf de mogelijkheid had om te switchen tussen startscherm en desktop, dit om verwarring te voorkomen. Maar dit was dan alleen mogelijk geweest wanneer Microsoft eerst al haar functies binnen Windows had omgezet naar de nieuwe interface. Naar mijn idee had de desktop omgeving pas moeten openen wanneer ik traditionele software (van derde partijen) die nog niet is omgezet naar de nieuwe interface wilde, openen. Op deze manier heb creeer je geen twee werelden met twee 'bureaubladen'.

Ik neem aan dat de traditionele desktop interface hoort te verdwijnen wanneer de meeste fabrikanten haar applicaties hebben omgevormd naar de Modern-UI. Maar het feit dat Microsoft zélf haar EIGEN besturingssysteem nog niet volledig opnieuw heeft ingericht naar de nieuwe interface baart mij zorgen. Hoe kan Microsoft nou verwachten van andere softwaregiganten dat zij hun software aan gaan passen aan de nieuwe Windows-omgeving als Microsoft zelf nog niet eens haar EIGEN besturingssysteem heeft omgevormd naar de nieuwe Interface?! Maar het meest gebruikte Office-pakket alias MICROSOFT Office (2013) is nog niets eens herontworpen.

Microsoft zou eerst zelf moeten beginnen bij het laten verdwijnen van een tweedelig systeem om zo fabrikant én de consument te overtuigen van hét nieuwe Windows.
Ik zie dat je in ieder geval 1 onderdeel van de nieuwe interface goed overneemt, het volstrekt overbodig gebruik van capitalen.

Windows 8 is onlogisch geworden inderdaad met meerdere omgevingen, uiterlijken en stijlen. En wel of geen ribbonbar.
Maar je hoeft niet over te stappen (tenzij je bedrijf gek geworden is), dus draai gewoon windows 7 of Linux.
Ik ga in ieder geval nooit over op 8 tenzij een tweaker of bedrijf het met een programmatje in een klap weer zoals 7 laat werken.
Classicshell maakt Windows 8 tot op redelijk niveau weer Windows 7. Handig, voor als je Windows 8 door je neusgangen gedrukt krijgt bij een nieuwe machine en niet veel voor Metro voelt. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 25 maart 2013 10:12]

Dat is maar ten dele. Ik bedoel echt dat Metro gewoon verwijderd is, en je gewoon alleen maar de desktop hebt.
Het startmenu boeit me niet zo, dat gebruik ik nu ook zelden. Ik heb Total Commander altijd draaien, en gebruik de Iconen/droptargets die ik daar aangemaakt heb, of ram gewoon enter op een bestand.
Metro in zijn geheel van je systeem verwijderen is meer moeite dan het waard is denk ik. Classicshell boot al keurig naar Desktop maar Metro is een integraal onderdeel van het OS die je er niet zomaar even uit sjort.
Ik heb Total Commander altijd draaien
Mensen die Total Commander gebruiken vinden elke grafische UI maar eng en lastig, die zijn in het DOS tijdperk blijven hangen. Is een keuze.
Anoniem: 80487
@mashell26 maart 2013 15:10
DOS is CLI, Total Commander is GUI based. Waar zie jij gelijkenissen tussen TC en DOS?
Meerdere zelfs:
- Classic Shell
- Start8
- StartisBack
:)
3rd party = wasteofresources.

het is gewoon aan MS zelf om dit toe te voegen.
het kost ze nog geen dag en het makt tientallen miljoenen mensen blij...
En de hele strategie die ze hebben voor de volgende Windows versies halen ze weer onderuit. Nee dat is handig :-)
Snap niet dat mensen de windows 7 start menu terug willen hebben het is de meest afschuwelijk gedrocht van een start menu dat maar te bedenken is. Door dat kleine lijstje met mappen heen als je programma wil openen enigste wat ik daar jaren van gebruikte was de zoek functie.
En die zoekfunctie werkt net zo goed in Metro.
... maar gooit dan wel dat hele startmenu full-screen in je gezicht ;)
Microsoft is namelijk 'vergeten' om de simpele basis-functies ook over te zetten naar de Modern-UI, een paar voorbeelden hiervan zijn: de calculator
Zie je het al voor je? Een full-screen 27" calculator???
Als ik kijk naar de eerste screenshot ben ik verbaasd over de vormgeving. Ik vond windows al enorm versimpeld/versaaid, maar nu ziet Windows Verkenner er nog minder uit met die 3D aero-folders in een 2D-effen omgeving.

Ik had liever gezien dat er meer tijd werd gestoken in Windows 8, ik krijg nu namelijk het idee dat Mircosoft het al weer gehad heeft met Windows 8; en daar kan nog het een en ander gebeuren.

Ik ben wel benieuwd hoe ze aan deze testversie zijn gekomen, je zou verwachten dat het in een afgeschermde omgeving wordt gemaakt.
Dit is gewoon een update voor windows 8 het is dus niet de opvolgen (Windows 9).
Dit de vervanger van de oude service packs en zou dus normaal gratis moeten zijn ...
Sinds afgelopen donderdag werk ik met Windows 8, het meest positieve vind ik juist de vormgeving ! Heerlijk eenvoudig en duidelijk. Het minst positieve ben ik over het ontbreken van de startknop en lastig te kunnen customizen van tiles voor monitore met een hoge res.
Voor dat eerste heb ik overigens deze geinstaleerd , werkt perfect en is goedkoop: startisback.com
Dus jij hebt betaald om de startknop terug te krijgen?

Dat kan ook gratis via http://www.classicshell.net/
Er is een optie voor hoge resolutie dat er meer tiles op een kolom kunnen in het start menu.
Dat heeft niets te maken met dit nieuwsartikel, de vensterranden e.d. zijn al sinds de release preview van win8 zo. Microsoft werkt ook aan win8 want als je dit artikel leest dan lees je dat dit een update wordt voor win8.
Micorsoft had gewoon net als mac os of World of warcraft periodiek voor 5-10% verbetering moeten gaan, ze willen nu het wiel opnieuw uitvinden terwijl het nergens voor nodig is. Jammer dat het zo is gegaan. Er zijn wel degelijk hele goede verbeteringen in windows 8: De nieuwe copy schermpjes en task manager bijvoorbeeld. De metro ui heb ik twee weken geprobeerd en eruit gedonderd met pokki, niet ideal maar het werkt

Ik kan niet wachten tot ik de post op tweakers zie: Microsoft geeft toe met nieuwe update, metro moet een optie zijn

[Reactie gewijzigd door Flaat op 25 maart 2013 08:19]

Ik kan ook niet wachten:)
"Ik kan niet wachten tot ik de post op tweakers zie: Microsoft geeft toe met nieuwe update, metro moet een optie zijn"


Vrees dat ze eigenwijs blijven en niet luisteren naar klanten.
Ze luisteren wel naar klanten, maar tweakers zijn niet de doorsnee klanten. Ze zullen heus wel weten hoeveel gebruikers zijn gestopt met Windows 8 en hoeveel er gebruik maken van applicaties die startmenu's en dergelijke installeren. Als dat niet boven de 10% uitkomt, waar zouden ze zich dan druk om maken?

Ik denk juist dat het nog wel even zal duren hier, maar dat uiteindelijk ook steeds meer tweakers met Windows 8 gaan (of moeten) werken. En de rest switched misschien over naar Linux of OSX. Ik denk niet dat Microsoft daar echt wakker van gaat liggen. Het aandeel zal mogelijk wel een deuk oplopen, maar over een paar jaar trekt dat wel weer bij.
Voor het gemak vergeet je even dat Apple van OS9 naar OS10 ook de boel compleet overhoop heeft gehaald?
Microsoft doet nu gewoon hetzelfde, ineens het roer omgooien. En terecht, de interface die er was is van 1995!

Apple begint met iOS al mensen kwijt te raken omdat de interface van iOS erg gedateerd is (en eigenlijk het design van windows 3.11 hanteert.. folders met statische icoontjes).
Windows 7 werk ik al jaren mee naar tevredenheid, maar Windows 8 is voor mij de motivatie geweest om ook eens een keer Linux te proberen. Draai nu Linux Mint naar zeer tevredenheid. :)
Helemaal mee eens, Linux mint werkt voor mij perfect en forceerd mij niet in een onlogische GUI. Laat staan dat je voor een pro pakket zo'n domme interface moet slikken...
Hier hetzelfde: Met de komst van Vista ben ik overgestapt op Linux. Eerst een paar jaar Ubuntu, daarna Mint, en nu Arch.

Windows gebruik ik sporadisch als ik flink met data moet stoeien: Ik ken niets dat ook maar in de buurt komt van Access.

Windows 7 vind ik trouwens erg prettig werken. Ik ben blij dat Mint ook die truuk heeft dat je windows naar de rand van je scherm kunt slepen om zo de helft van het scherm te gebruiken.
En ook hier over op Mint naar volle tevredenheid _/-\o_
Met Windows 8 heeft M$ zichzelf in zijn voet geschoten. Pas met de opvolger in 2015 zal dit worden rechtgetrokken en ik ga hier absoluut niet op wachten. Mint is top en ziet er beter en mooier uit dan windows8!
win8 heb ik nog wel draaien, maar met classicshell en enkel voor games.
Een rare vraag, maar wat is er anders aan nu dan betreffende naast elkaar draaien van 2 Metro Apps? Misschien heb ik een "Andere" windows 8 dan de rest van de wereld, maar hier kan dat gewoon. Alleen niet op 50/50 scherm verdeling.
Mja je had eerst alleen een 30/70 en nu krijg je daar dus 50/50 bij. Het is wat krom verwoord in het bericht, maar er is dus ook niet veel veranderd.

Wat er ook niet in staat is dat je straks naar beneden kunt swipen voor alle applicaties en het bewerken van de groepen/herindelen van groepen ook wat wordt gewijzigd. Eerst moest je uitzoomen om de groepen aan te maken en te bewerken, maar dat wordt nu dus gewoon een knop onderin (veel logischer).
Bij Windows 8 heb je enkel 30/70 en 70/30. Bij Windows Blue kan je het volledig zelf bepalen (zolang het niet lager dan 30 of hoger dan 70 gaat), dus niet alleen 50/50. Ook is het in Blue mogelijk om 3 of 4 apps langs elkaar te draaien.
Een steeds lelijker wordende interface waarvan steeds duidelijker wordt hoe slecht hij doordacht is voor desktop omgevingen. Nou ja, de consument stemt met zijn portomonee.
Jep inderdaad ze focussen alleen op de consumer-groep, mensen die twitter & ff surfen.

De production groep designers, programmeurs worden verwaarloosd.
En zo heeft MS destijds WordPerfect de nek omgedraaid. Het gaat om de consument, de rest heeft maar te volgen. Het feit dat je de tiles kunt verkleinen komt niet uit de lucht vallen, daar zal wel vraag naar zijn vanuit de gebruiker.

[Reactie gewijzigd door GerCor op 25 maart 2013 10:29]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee