'Windows 8.1 ziet terugkeer startknop en maakt startscherm optioneel'

Microsoft is van plan om aan Windows 8.1, ook bekend onder codenaam 'Blue', een optie toe te voegen die de gebruiker na het opstarten direct naar de klassieke desktop stuurt. Daarmee wordt het startscherm van Windows 8 overgeslagen. Ook de startknop komt mogelijk terug.

Dat meldt The Verge op basis van anonieme bronnen. Microsoft zou momenteel in testversies van Windows 8.1 de optie hebben ingebouwd om direct naar de desktop te gaan na het booten of het inloggen. Daarmee wordt het startscherm, dat door sommige Windows 8-gebruikers fel werd bekritiseerd, overgeslagen. Standaard zou de optie zijn uitgeschakeld. Microsoft-watcher Mary Jo Foley meldt verder dat Microsoft zou overwegen om in Windows 8.1 de startknop als optie aan te gaan bieden, maar dat het nog geen uitgemaakte zaak is.

Onder andere in het forum van My Digital Life doken vorige week al geruchten op dat in de laatste testbuilds van Windows 8.1 de optie 'CanSuppressStartScreen' is gevonden in het register. Deze zou de gebruiker de mogelijkheid bieden om niet langer in het startscherm terecht te komen na het opstarten of een login.

Met de optie om in Windows 8.1 direct naar de desktop te gaan, lijkt Microsoft tegemoet te komen aan bezwaren van met name desktopgebruikers die van mening waren dat Windows 8 te sterk op touchscreenbediening en fullscreen-applicaties was gericht.

Update, 14:20: Nieuwe informatie over de mogelijke terugkeer van de startknop toegevoegd.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

16-04-2013 • 13:41

372 Linkedin

Lees meer

Reacties (372)

Wijzig sortering
Ik heb nog nooit het startmenu gebruikt (op zoeken en configuratiescherm na), en ik ben geen computer analfabeet. Ik ben ook verre van een computer expert. Om mijn punt duidelijk te maken even een korte geschiedenis:

Ik kom uit 1976 en kreeg mijn atari 800 xl met ruim 150 spellen op 5,25 inch schijfjes in 1985. Deze was van mij en stond op mijn kamer(belangrijk want ik kon er altijd bij, niet alleen als het van mama mocht ofzo), programmeren in basic was toen heel gewoon.
In 1991 kreeg ik mijn atari mega st2 met 20mb harde schijf. Atari werkte al met windows terwijl msdos nog normaal was. Op de atari maakte ik verschillende folders om zo bestanden te verdelen.
Ik heb in 1993 nog een amiga erbij gekocht als een soort spelcomputer. (end history)

Toen ik in 1997 mijn eerste pc kreeg met windows 95 en een jaar later een nieuwe pc met windows 98, ben ik daar op dezelfde manier mee verder gegaan. Zelf folders maken en daar de bestanden inzetten. Zorgen voor goede bestandsnamen was erg belangrijk, zeker met de komst van napster waarbij de bestandsnamen niet altijd klopten of de muzieknummer van verschillende lengte waren 3m41 en 5m16 bijvoorbeeld. een bestand als 'mjbeatit.mp3' werd bij mij "Michael Jackson - Beat It"
Is niet zoveel werk als je bedenkt dat je het eigenlijk gratis krijgt, ook weet je het altijd te vinden omdat ik het in een folder doe die ik zelf aanwijs. Hoevaak ik wel niet op msn heb gezeten met mensen die mij een 'tof nummer' wilde sturen maar het niet konden vinden maar wel konden afspelen.... verschrikkelijk irritant.
Of in win xp als ik een virus had, ff zoeken welke bestanden er het laatst bijgekomen waren. PC starten in dos en het bestand verwijderen.
Een probleem tegenwoordig is dat die rot-telefoons ;) nu id-tag lezen waardoor je vaak niet eens nummers kan vinden op je telefoon. Bij windows mobile had je windows media player en dan kon je bestanden openen uit een map waardoor hij vervolgens alleen alles uit die map afspeelde. Zo had ik bijvoorbeeld een mapje 80's gemaakt. Sneller dan een playlist maken op je telefoon hoor en ook sneller aan te passen.

Ook met programmas deed ik de snelkoppelingen in 1 folder zodat mijn bureaublad niet helemaal vol stond met dingen, dat achtergrond plaatje wil ik namelijk wel zien. Ik ben in al die jaren de enige die zijn bureaublad leeg heeft. Met al die icoontjes op het bureaublad bij mensen begrijp ik sowieso niet waarom ze tegen metro zijn, het lijkt mij precies hetzelfde.

Mijn windows taakbalk is altijd 2 regels ipv de standaard 1: Dat zorgt onder andere dat rechtsonder bij mij niet volstaat met icoontjes en dat samen met mijn 8 snelkoppelingen linksonder niet gelijk mijn taakbalk vol zit als ik meer als 3 windows open heb.
De meeste snelkoppelingen gaan naar folders waar mijn programmas staan, dankzij makkelijk te veranderen icoontje kan je het zo leuk maken als jij wilt en indelen hoe jij wilt. een snelkoppeling naar mapje spellen en daarin een mapje racegames maken is simpel.

Deze manier van werken is niet normaal simpel en is al jaren hetzelfde. Supermakkelijk te leren en vanuit deze manier van werken kan je een pc leren kennen hoe jij wilt.

De discussie 'makkelijker werken met startmenu' en het 'moeilijke ingewikkelde van metro' is voor mij dan vrijwel zinloos aangezien ik ze niet gebruik. Ook maakt het bij 'mijn' systeem niet uit of je windows 7, 8, 9 of 10 hebt op, het blijft vrijwel identiek.
Wat ik wel vreemd vind is dat ik vrijwel nergens lees dat "mijn" systeem zoals ik het gebruik toegelicht wordt.
Tja, maak het jezelf zo moeilijk als je wilt maar hier heb je toch echt wel in het systeem van windows zelf de keuze. Metro is gewoon een nieuw startmenu en dat is nu eenmaal even wennen en aanpassen.

Dus windows 8.1 zal ook weer dit systeem van mij krijgen en zal net zo goed werken als altijd, die extra metro opties kunnen altijd nog handig zijn. Maar dat zien we wel weer.
Jouw systeem van dingen opslaan en archiveren gebruik ik ook. Beter kan niet! alleen aan een digibeet uitleggen..... Daar begin ik niet aan.

Mijn bureaublad is ook leeg, op een paar mappen na waarin links en snelkoppelingen staan (wel moet ik zeggen dat sinds ik windows 7 gebruik ik wel heel vaak "win toets" + "naar progje" en "enter" gebruik, maar mijn (ons) systeem van beheren, opslaan en archiveren blijft erin.
Eind vorig jaar een nieuwe PC moeten bestellen en de reden om op dat moment voor Windows 8 te kiezen was het meegaan met de tijd en niet binnen de kortste keren 'helemaal vervreemd zijn' van de nog komende versies van Windows (of andere besturingssystemen).

De eerste indruk was niet geweldig. Ik moet eerlijk zeggen dat de Metro interface niet verkeerd oogt, maar wat je, in mijn ogen, niet kunt ontkennen is dat het in de basis toch echt een touch-interface is. Ik heb het dan voornamelijk over de besturing, die voor mij met de muis totaal niet intuitief en eerder 'geknutselt' aanvoelt.

Na enig gebruik ben ik iets milder geworden over Windows 8, maar eerlijk gezegd is het verlaten van Metro het eerste wat ik doe zodra Windows is opgestart (overigens heerlijk snel dat opstarten in W8).
Een klein lijstje met zaken die mij storen:
 • zoals net gezegd. De besturing binnen Metro voelt voor mij niet natuurlijk aan (met de muis)
 • Het zoeken, door gewoon te beginnen met typen vindt ik op zn minst interessant, maar moet naar mijn idee nog beter doorontwikkeld worden. Soms krijg je de melding dat er geen resultaten zijn, terwijl hetgeen je zoekt dan aan de rechterkant als aanklikbare optie komt te staan
 • Ik heb eigenlijk helemaal geen zin om mn tiles netjes in te delen. Ik geef toe dat dit snel te doen is als je het om de zoveel tijd even bijhoudt, maar na installatie van bepaalde programma's krijg ik een hele reeks tegels waar ik helemaal niet op zit te wachten. Voor mij was de ouderwetse Start-indeling een stuk gestructureerder
 • Het idee van informatieve tiles is voor mij ook overbodig. Ik kijk er echt nooit naar. Als ik specifieke informatie zoek of bepaalde updates wil hebben, dan open ik dat betreffende programma wel. Ik kan me overigens voorstellen dat je hier wel aan kunt wennen en zeker als je iemand bent die constant op de hoogte wilt zijn van bv alle social media (on)zin
 • Het switchen tussen de 2 'werelden' matcht voor mij niet lekker. Als je een extensie opent waarvoor je toevallig alleen een App? hebt, dan knalt in een keer die full-screen modus naar voren. Waarvan ik de standaard Reader overigens suuuper irritant vind
 • Er is vast nog wel iets waar ik zo snel niet op kom..
Om een lang verhaal nog net iets langer te maken. Voor een deel is het puur het moeten wennen aan iets nieuws, waardoor je straks (hopelijk) alle voorgaande versies als een beperking gaat zien.

Maar ik denk dat het feit dat Microsoft heeft besloten (of er in ieder geval over nadenkt) om de 'oude stijl' terug te brengen wel degelijk aantoont dat er een (grote) groep gebruikers is die niet gecharmeerd is van de huidige (Metro)vorm en in ieder geval niet de meerwaarde binnen hun gebruik ervaart.
Anoniem: 228112
16 april 2013 21:45
hopen dat ze ook aero glass weer terugbrengen, ziet er wel zo leuk uit en op een desktop mag dat kleine beetje extra load wel op de gpu
Zonder start menu blijft het verschirkkelijk.
De startknop heeft de softwaregigant echter nog niet teruggebracht. Daarvoor kunnen gebruikers uitwijken naar tools als Classic Shell.
Zonder knop ook geen menu.

Goed dat er geluisterd wordt naar de klachten, maar dit voegt weinig toe in mijn ogen. Dit heeft eigenlijk alleen echt veel zin als het startmenu ook terug kan komen.

edit: Ik hoef de startknop niet terug, maar het blijkt dat veel mensen dat wel willen. Je moet soms verder en vooruitgaan, maar uiteindelijk ben je toch afhankelijk van wat je klanten willen.

[Reactie gewijzigd door Hann1BaL op 16 april 2013 16:31]

Ik snap nog steeds niet waarom men der op blijft staan om de start knop terug te willen.

Het nieuwe menu IS de nieuwe startknop. Je kunt praktisch alles vinden via die ingang, start knop is helemaal overbodig geworden. Na een half uurtje mis je die start knop echt niet meer hoor.
Het punt is dat de startknop vrij geforceerd verwijderd is om het mobiele OS te pushen. MS wil overduidelijk dat de consument op de laptop of desktop de Windows 8 leert kennen, zodat ze in de winkel een telefoon of tablet met het niet al te best lopende WP8 te kopen. Ik vind dat echt een heel slechte (voor de consument) reden om je GUI te veranderen.

Ik heb geen uitgebreide ervaring met Windows 8, maar ik wil documenten en snelkoppelingen op de desktop en programma's en recent gebruikte documenten per programma in een startmenu. Wat ik begrijp is dat laatste sowieso niet mogelijk in Windows 8, tenzij je tools als Classic Shell gaat gebruiken.
En het stomme is, in het verleden heeft MS dat ook al gedaan en ook gefaald, alleen toen andersom. De startknop naar mobiele apparaten.

Desktops, tablets, smartphones zijn gewoon te verschillend.
Ja hoor, pin bijvoorbeeld Word aan je taakbalk en dan kan je met je rechtermuisknop alle recent geopende documenten zien.
Per programma dus, niet door elkaar in een startmenu, wel zo overzichtelijk.
In Windows 7 zit dat ook niet door elkaar in het startmenu, gewoon per "gepind" programma in je startmenu. Als ik dus Word veel gebruik staat dat in het "hoofd"startmenu en zit daar rechts naast een pijltje waarmee ik de recente documenten kan laten zien die met Word geopend zijn. Dat het overzichtelijker is, is dus niet waar.

Die functionaliteit die jij noemt zit ook in Windows 7 trouwens.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 17 april 2013 09:04]

@Oxidda : Het is simpelweg een kwestie van smaak. Veel mensen vinden het nieuwe menu gewoon niet plezierig en veel te dominant. Dat jij niet der mening bent moge duidelijk zijn; daar is op zich ook niks mis mee.

Het ging er veel mensen om dat ze die nieuwe interface kregen opgedrongen en dat het de nodige moeite kostte om dat te omzeilen. Microsoft heeft het actief tegen gewerkt dat mensen direct naar het normale bureaublad konden starten en de start knop terug plaatsten die Microsoft er om totaal onzinnige redenen had uit gesloopt.

Daarmee schopten ze veel gebruikers tegen het zere been, die Windows 8 op hun beurt links lieten liggen. Met Windows 8.1 lijken consumenten tenminste de keus te krijgen tussen het nieuwe menu en de traditionele desktop. Alleen stom dat je zelf weer naar die optie moet gaan zoeken om het uit te schakelen.

Maar goed, er is een begin gemaakt. We zullen wel zien hoe Windows 8.1 er uit gaat zien.
Je krijgt niets opgedrongen. Je kan altijd nog Windows 7 gebruiken :-)
@HgnX : Windows 8 zeiker ? Je mag wel een beetje op je vocabulaire letten.

Mijn mening omtrent Windows 8 was altijd erg negatief. Ik heb daar ook regelmatig mijn gal over gespuwd. Als je echter naar mijn recente reacties gaat kijken zie je dat mijn mening toch heel wat gematigder is geworden.

Er zijn blijkbaar zo veel mensen die negatief waren over Windows 8 en Microsofts strategie dat er toch besloten is om aanpassingen door te voeren om zo tegemoet te komen aan haar klanten.

Mensen die een negatieve mening hebben mogen net zo goed voor hun mening uitkomen als diegenen die een positieve mening omtrent Windows 8 hebben. Omdat iets negatief klinkt wil niet zeggen dat die partij daarom geen gelijk of geen recht op spreken heeft.

Ben blij dat er discussies zijn. Zo krijg je (tenminste in dit geval) wat voor elkaar. Een stem zal niet gehoord worden, maar met vele stemmen kun je behoorlijk wat lawaai maken :-)
"Je kunt praktisch alles vinden via die ingang"

Vinden suggereert dat je zoekt. En dat is nou net wat mij zo dwars zit. Ik wil niet zoeken naar een programma of functie en ik wil al helemaal niet mijn huidige scherm er voor moeten verlaten.
Want naar de start gaan is zoveel anders?
Al je zaken staan nu tussen de tiles in plaats van bij de start.

Exact evenveel muiskliks, je klikt ook linksonder voor naar de metro interface te gaan.
En daar staan ipv in een lijst in tegels je programma's.

Ik vind het serieus mierengeneuk over deze nieuwe interface. Ik heb in mijn review van windows 8 ook aangehaald dat je perfect alles kan doen zoals vroeger en zelfs sneller. Dus alle reacties van mensen die het terug willen is gewoon omdat ze niet willen veranderen en vastgeroest zijn. Niet omdat het slechter is.
Ik vind het serieus mierengeneuk over deze nieuwe interface. Ik heb in mijn review van windows 8 ook aangehaald dat je perfect alles kan doen zoals vroeger en zelfs sneller. Dus alle reacties van mensen die het terug willen is gewoon omdat ze niet willen veranderen en vastgeroest zijn. Niet omdat het slechter is.
Wat een ongelooflijk bekrompen instelling heb jij, dat je je niet kunt inleven in de situatie van andere gebruikers. Lang niet voor iedereen is deze nieuwe interface een verbetering.

Er is bv. een groep gebruikers (zeker hier) die veel programma's testen en gebruiken. Bij het oude menu stond alles overzichtelijk in submenu's, waardoor de niet direct nodige items verborgen bleven totdat je een submenu kiest. Bij de nieuwe interface staat alles bij elkaar zonder hierarchie. Als je veel programma's hebt wordt dat uiteindelijk een onoverzichtelijke bende, en moet je zélf tiles gaan rangschikken voor meer gemak.

Verder is het ontbreken van de knop lastig als je Windows in een venster draait, in een VM of via Remote Desktop. Het klikken op een zichtbare startknop is veel makkelijker dan het 'mikken' op een onzichtbare.

En ja, je kunt natuurlijk je programma's zoeken via de shortcut, maar velen gebruik juist Windows vanwege het muisgemak, omdat ze juist *niet* iedere keer naar het toetsenbord willen grijpen. De incidentele 'simpele' gebruiker zal er wellicht niet al te veel last van hebben, maar als je telkens onnodig moet schakelen tussen je muis en toetsenbord kan dat op den duur erg vervelend zijn, en gaan irriteren.

Dus nee, het is je reinste onzin om te stellen dat gebruikers niet willen veranderen omdat ze vastgeroest zijn, er zijn ook genoeg gebruikers voor welke deze verandering allerminst een verbetering is.


//

@huntedjohan hieronder: Jij bent duidelijk geen intensieve gebruiker, anders had jij wel begrepen wat de knelpunten zijn. En ik kraak nergens Windows 8 af, ik benadruk alleen de negatieve aspecten waar veel gebruikers mee kampen. Verder is goed lezen ook een kunst: Als je Windows in een venster hebt draaien zit je startknop niet meer links onderin het *scherm*.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 423265 op 16 april 2013 15:26]

En juist de andere interface is de reden dat met name het bedrijfsleven afhaakt.
En precies hierom onderneemt Microsoft nu actie, want er blijven miljarden weg :)
Het bedrijfsleven zit niet echt te wachten op omscholing van al die duizenden secretaresses, datatypistes, callcenter-medewerksters enzovoorts, puur alleen omdat de leverancier het inzijn botte kop haalt om de interface om te gooien naar iets nieuws. En zoals al eerder was geroepen hier: de klant is koning en die stemt met zijn geld. blijft het geld weg, dan is het product niet goed. Zo simpel is het. En nu wordt de fout hersteld, zodat het bedrijfsleven straks ook kan upgraden. Probleem opgelost. :)
Je loopt ver vooruit op de zaken. Dit is niet meer dan een gerucht die meldt dat de discussie omtrent het weer kunnen inschakelen van die startknop en de oude layout van het startmenu open staat. Het is dus niet definitief!

Daarnaast staat ook allerminst vast dat dit de oorzaak is voor de slechte verkopen. Sterker nog, de dalende verkopen van computers is iets wat al een aantal jaar aan de gang is, ver voordat Windows 8 op de markt kwam. Windows 8 kan hoogstens een extra druppeltje olie op het vuur zijn maar zeer zeker niet de oorzaak. Dat bedrijven nog niet overgaan is nogal wiedes, dat doen ze nooit. Het bedrijfsleven loopt altijd achter wat software betreft wat zo zijn voordelen en ook nadelen heeft (met name nadelen op security vlak).

De tablet verkoop is het enige wat echt slecht is en dat heeft Microsoft geheel aan zichzelf te denken omdat men niet tijdig de producten in de winkels heeft weten te krijgen. Tablets verschijnen nu pas en waren volledig afwezig bij de introductie van Windows 8. Tel daarbij op dat Microsoft ook nog eens z'n partners beconcurreerd met een eigen tablet en je ziet een situatie ontstaan waarbij weinig partijen daar nog trek in hebben.

Het bijscholen van gebruikers is een heel ander verhaal. Dat is iets wat je altijd moet doen wanneer software wijzigt en dan maakt het ook al niet veel meer uit of je nou een kleine of grote wijziging hebt. Het is namelijk in het voordeel van het bedrijf omdat je gebruikers efficiënter gebruik laat maken van de tools die tot hun beschikking staan. Als bedrijf heb je weinig aan de secretaresse die ooit eens wat Office op haar opleiding heeft gehad. Die kent de basis maar niet de specifieke zaken die binnen het bedrijf worden gebruikt. Helaas zijn het vaak de gebruikers die niet willen. Het kost tijd waarvan ze zeggen dat ze die niet hebben om maar eens een veel genoemde reden te noemen. Iets waar de baas op in zou moeten springen overigens. Het is namelijk net zo belangrijk als een cursus "omgaan met boze klanten". Maar ja, IT wordt nog steeds gezien als luxe ondanks dat het inmiddels bittere noodzaak en mission critical is geworden.
Waar velen aan voorbij gaan in hun kritiek over 8 en de daardoor dalende verkoop van pc`s is wat jij zegt, en ook Apple trouwens; de Mac levert daar marktaandeel in door de iPad....
Bij het oude menu stond alles overzichtelijk in submenu's, waardoor de niet direct nodige items verborgen bleven totdat je een submenu kiest.
Bij de het nieuwe startpagina staat alles overzichtelijk in subgrids of kolommen die je zelf naar believen kan aanmaken en zelf indelen waarbij de niet direct nodige item verborgen kunnen blijven tot je naar links scrolt (of <page down>).

Daarnaast kun je op het nieuwe startscherm ook direct (zonder een zoek/run boxje te selecteren) de naam van de app of snelkoppeling intikken die je wilt opstarten.
Bij de het nieuwe startpagina staat alles overzichtelijk in subgrids die je zelf naar believen kan aanmaken en zelf indelen waarbij de niet direct nodige item verborgen kunnen blijven tot je naar links scrolt (of <page down>).
Gebruikers die veel programma's geïnstalleerd hebben willen niet altijd zélf subgrids aanmaken, als dat niet nodig hoeft te zijn. Voor hen zijn het meer handelingen voor minder overzicht.
Daarnaast kun je op het nieuwe startscherm ook direct (zonder een zoek/run boxje te selecteren) de naam van de app of snelkoppeling intikken die je wilt opstarten.
Maar dat schreef ik nou net, het intikken is nou juist niet de bedoeling. Daarvoor schaf je geen muis of touchgestuurde interface aan, waar het ook even makkelijk mee zou moeten kunnen.
submappen of subgrids - als je nu hiertegenwerpt dat een installer die misschien voor je aanmaakt heb je daar je antwoord al, de installers zijn gewoon niet goed, dan wel niet aangepast.

Verder is wat je zelf aandraagd minstens zo subjectief;
Bv "overzichtelijk in submenu's" volgens mij kan je voor iedereen die dat vind iemand vinden die het altijd al hopeloos heeft gevonden.

"Bij de nieuwe interface staat alles bij elkaar zonder hierarchie" Dit is jouw gevoel, maar feitelijk onjuist (http://en.wikipedia.org/wiki/Quadtree)
Dit is dus precies een gewenning.
"Verder is het ontbreken van de knop lastig als je Windows in een venster draait, in een VM of via Remote Desktop. Het klikken op een zichtbare startknop is veel makkelijker dan het 'mikken' op een onzichtbare."
Het herkennen van een knop als zijnde is ook gewenning. De zichtbaarheid is wel een factor met betrekking tot het besef van het bestaan van de functionaliteit maar het gebruik van de functionaliteit zelf is hierdoor niet beperkt - mensen zijn uitstekend in het herkennen van hoeken. Het 'mik probleem' zul me verder moeten uitleggen want ik heb hier nog nooit iets van weer genomen bij gebruikers. Als ik tegen iemand zeg dat ze in de rechter bovenhoek moeten klikken lukt dat doorgaans iedereen. Wanneer ik zeg klik op het kruisje zitten mensen nog weleens eerst vertwijfeld rond te kijken.

Beter betekend verschillende dingen bij verschillende mensen de een vind minder handelingen beter ,de ander leer curve(waar de start positie nogal uit maakt) en dan zijn er nog mensen die waarde aan het uiterlijk stellen etc.

De dingen die je aandraagt hebben te maken met gewenning.
De fout die anderen weer maken is veronderstellen dan anders, nieuwer, altijd beter zou zijn. De crux is: beter alleen is niet genoeg, het moet voldoende 'beter' zijn dat de investering die je maakt om te veranderen het waard is.
'@huntedjohan hieronder: Jij bent duidelijk geen intensieve gebruiker, anders had jij wel begrepen wat de knelpunten zijn.'
Of zijn oplossend vermogen is groter dan die van jouw - het kan allemaal. Wat sowieso klopt is dat het allemaal niet zo simpel te stellen is.

zie ook koelpasta in 'nieuws: 'Windows 8.1 ziet terugkeer startknop en maakt startscherm optioneel''

[Reactie gewijzigd door Mr_Light op 16 april 2013 17:10]

Gebruikers die veel programma's geïnstalleerd hebben willen niet altijd zélf subgrids aanmaken, als dat niet nodig hoeft te zijn. Voor hen zijn het meer handelingen voor minder overzicht.
Gebruikers die veel programma's geïnstalleerd hebben willen niet altijd zélf submenu's aanmaken aanmaken, als dat niet nodig hoeft te zijn. In windows 7 zijn het evenveel handelingen maar heb je juist minder overzicht in het startmenu dan in de windows 8 startpagina.
Maar dat schreef ik nou net, het intikken is nou juist niet de bedoeling. Daarvoor schaf je geen muis of touchgestuurde interface aan, waar het ook even makkelijk mee zou moeten kunnen.
En muis of touch kan dus ook makkelijk in de nieuwe startpagina.

Je kunt bovendien bijvoorbeeld direct je muisscrolwiel gebruiken om naar de juiste app grid te scrollen terwijl het scroll in het oude startmenu erg onhandig werkt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 16 april 2013 16:56]

Ik denk dat ik met 34 programma's tegelijk open (gemiddeld) en zon 60 geïnstalleerd, toch wel een intensieve gebruiker ben. Maar ik ervaar echt niks van wat jij hier zegt. Ik weet niet het het met jouw zit, maar ik moest het oude startmenu ook gewoon zelf rangschikken zodat ik er een beetje aan uit kon, met het start scherm is dat zelfs makkelijker, omdat je nu ook nog eens alles onder categorieën kan zetten, het 'Alle apps' scherm is zelfs nog beter!
Anoniem: 423265
@Loller116 april 2013 16:49
Maar ik ervaar echt niks van wat jij hier zegt.
Gezien jouw posthistory waarin je het altijd voor Microsoft opneemt, verbaast dat me niets :P

Maar intensieve gebruikers die niet bevooroordeeld zijn, zullen veel irritaties beamen. En dan heb ik het nog niet eens over het constante switchen tussen twee totaal verschillende interfaces, waarvan er één nog fullscreen is ook.
Ik weet niet het het met jouw zit, maar ik moest het oude startmenu ook gewoon zelf rangschikken zodat ik er een beetje aan uit kon...
Met het oude startmenu stonden alle submenu's gesorteerd op alfabetische volgorde, de meest gebruikte programma's voor/bovenaan, en werden bovendien de nieuw geïnstalleerde programma's highlighted weergegeven. Dus nee, daar hoefde ik niets aan te rangschikken.
De overzichtelijkheid in submenus is ook aardig flauwekul. Je moest eerst het startmenu openen waarna je een venster kreeg waarin een kort overzicht met wat apps stond. Een overzicht die volledig willekeurig leek (is het niet, is gekoppeld aan dingen als hoe vaak je iets gebruikt, wanneer je voor het laatst dat hebt opgestart en hetgeen je zelf aan dat menu hebt gepinned).

Helemaal onderaan heb je de optie voor alle programma's. Pas als je daar op klikt kom je in het door jou genoemde overzicht met de submenus. Hoe zijn die ingedeeld? Ook bijna compleet willekeurig. Ze staan niet op alfabet, sommige items staan er los in/worden er los in gezet (weg heel je idee van submenus dus) en verder is het vooral een mengelmoesje. In dat mengelmoesje moet je dan maar gaan zoeken naar hetgeen je daarnet geinstalleerd hebt. Dan is het verdomde handig als je weet hoe het heet of sterker nog, wat de naam is van het submenu/losse item die het heeft aangemaakt want dat wil nog wel eens verschillen. Die sortering is iets wat sinds Windows 95 al zo chaotisch is en waar nog nooit verandering in is aangebracht. Het enige wat ze hebben gedaan is sinds XP de optie om nieuw geinstalleerd applicaties een ander kleurtje te geven. Het is dan weer jammer dat iets wat je ruim 3 maanden geleden hebt geinstalleerd dan ook zo'n kleurtje krijgt.

Kortom, je voorbeeld is volledig onjuist. Vanaf Windows 95 zit je met dit probleem en is het niet anders geworden. Niet in het menu van Windows 7 en ook niet in die van Windows 8. Nieuw spul moet je nog altijd zoeken. Het startmenu van Windows 8 heeft 1 heel klein voordeeltje: het is iets slimmer doordat het alleen items waarvan het denkt dat het een applicatie is op het scherm zet. Bij een Office installatie levert je dat dus alleen zaken als Word, Excel op en niet ook nog eens de language options, proofing tools en noem die maar op. Bij iets als Vim is het weer een nadeel: je krijgt een zooi aan Vim executables (vim, gvim, vimdiff, gvimdiff, etc.).
je heb dus nooit windows 8 geprobeerd. klaar. het interface menu in windows 8 is gewoon net zo gerangschikt als in windows 7 maar met grotere icoontjes, en is alles uitgeklapt ipv in windows 7 waar het allemaal in elkaar geschoven zit en dat je pas kan zien wat er onder welk menu iets zit als je het open. alles staat in win 8 gerangschikt op categorie of titel en je zie in 1 oog opslag wat er allemaal in de categorie staat.

en dat het klikken op een zichtbare knop makkelijker is als een onzichtbare knop die op precies dezelfde plek zit is gewoon bullshit, en idd wat boven al gezegt is, mierenneuken om win 8 maar af te kraken. de enige gewenning die een mens heeft is links onderin te gaan met de muis en zonder te kijken op de knop te drukken omdat we weten dat daar de start knop zit.
je heb dus nooit windows 8 geprobeerd. klaar. het interface menu in windows 8 is gewoon net zo gerangschikt als in windows 7 maar met grotere icoontjes, en is alles uitgeklapt ipv in windows 7 waar het allemaal in elkaar geschoven zit en dat je pas kan zien wat er onder welk menu iets zit als je het open. alles staat in win 8 gerangschikt op categorie of titel en je zie in 1 oog opslag wat er allemaal in de categorie staat.

en dat het klikken op een zichtbare knop makkelijker is als een onzichtbare knop die op precies dezelfde plek zit is gewoon bullshit, en idd wat boven al gezegt is, mierenneuken om win 8 maar af te kraken. de enige gewenning die een mens heeft is links onderin te gaan met de muis en zonder te kijken op de knop te drukken omdat we weten dat daar de start knop zit.
Heb je het al eens geprobeert met een dual scherm opstelling ?
Wat een ramp was dat, op één scherm de tiles, op het andere een lege desktop.

Een paar keer opnieuw erop gezet, met en zonder startknop add-on, maar weer terug naar win7
Software wat nog niet aangepast is, maar dat is een kip/ei verhaal natuurlijk.

kortom, net als Vista indertijd, leuk idee, maar nog niet "klaar" en uitgewerkt
( voor mij, en de mijnen ... )
Ik druk altijd op de Windows knop en klik nooit in de hoek, werkt prima.
Maar hoe onrustig is dat in Windows 8? *flits* terug naar Modern-UI. Typen. Maar je wilde een control panel item. Dus moet je eerst naar settings. *flits* terug naar desktop.
Nee, dat werkt heel onrustig en zoals hierboven al vaker geschreven voor noobs (lees: (gemiddeld) onze ouders of grootouders) blijven knipperen met de ogen. An sich werkt het zoeken inderdaad wel, maar wat mij betreft zijn er 2 faals: de categorisering, alle resultaten hadden in 1 view moeten komen, waarin in die ene view eventueel nog een opdeling in categorieën is. Dat scheelt weer een extra klik en de reactie dat je in eerste instantie denkt niet goed te zoeken. Tweede punt is dat er ook een search in de desktop omgeving had moeten zitten. Modern UI is nog niet af, in die zin dat er nog veel te veel applicaties zijn die naar de desktop gaan. Windows Explorer is nog wel de grootste faal, als ik mn moeder foto's van dr camera wil laten kopieren moet ik uitleggen dat het scherm omflitst en ze daarna niet meer zomaar naar het startmenu kan, maar ergens met dr muis in een hoek moet wiebelen en als ze geluk heeft komt er dan een menu'tje naar voren.

Let wel: ik ben erg kritisch over Modern UI (met name omdat het in mijn ogen nog niet af is) maar het onderliggende OS is mijns inziens wel een flinke verbetering tov Win7.
Dus jij hebt de mappen niet zelf hoeven rangschikken in Windows 7? Machtig man.
Want naar de start gaan is zoveel anders?
Al je zaken staan nu tussen de tiles in plaats van bij de start.

Exact evenveel muiskliks, je klikt ook linksonder voor naar de metro interface te gaan.
En daar staan ipv in een lijst in tegels je programma's.
Los gestort en onoverzichtelijk, tenzij je regelmatig opruimt. En je startmenu is ineens full-screen. En als je begint te typen omdat je iets in het control panel wilt, moet je eerst klikken dat je daar wilde zoeken. En dan vind je met regelmaat dingen niet die je wel gevonden had in W7. Want: dezelfde kreet net op een W7 machine gebruikt om naar dát ctrlpnl icon te komen in het start menu.
Ik vind het serieus mierengeneuk over deze nieuwe interface. Ik heb in mijn review van windows 8 ook aangehaald dat je perfect alles kan doen zoals vroeger en zelfs sneller. Dus alle reacties van mensen die het terug willen is gewoon omdat ze niet willen veranderen en vastgeroest zijn. Niet omdat het slechter is.
Dat jij het niet als slechter ervaart maakt niet dat het dat niet voor een ander wel kan zijn. Ik heb het een paar maanden geprobeerd met W8 op m'n werklaptop tot ik het uiteindelijk dusdanig zat was dat ik tóch een start knop geinstalleerd heb.

Metro is leuk voor touchscreens. Voor Tablets is W8 helemaal de bom. Maar voor doodnormale desktops? Nee, sorry, maar nee. Dat is geen mierenneuken, puur alleen omdat jij het er niet mee eens bent.

[Reactie gewijzigd door KnetterGek op 16 april 2013 14:13]

Probeer een Winkey+X. Al je beheer dingetjes zoals Control panel in 1 menu.
win+x is ook via rechtermuisknop in de hoek linksonder. Wat is een startknop nou meer dan een plaatje in die hoek?

Ik kan niet zeggen dat ik de startknop mis. Ik heb meer moeite met instellingen die naar het metro-stijl instellingen menu verhuisd zijn.
Bijvoorbeeld de eigenschappen van de draadloze netwerkverbindingen, zoals public/private network en het lijstje met alle netwerken waarvoor ik instellingen heb. Niets meer van te vinden in het 'Network and Sharing Centre'. En via de nieuwe menu's kan ik de instellingen alleen bewerken als ik erbij ben aangemeld.
Ik begrijp dat instellingen die op zowel de desktop als telefoons gebruikt worden in de nieuwe interface te hebben. Maar waarom er dan instellingen verdwijnen uit de reguliere menu's?

De nieuwe interface vereist nog wat polijstwerk.
Het is consistent, ziet er goed uit en op zijn tijd ook intuïtief.
Maar in de praktijk gebruik ik geen enkele app en gebruik ik de alleen het startscherm, en de charmsbar voor afsluiten en netwerkverbindingen.
Ik vind het een prima interface om snel veel gebruikte onderdelen te kunnen bereiken. Maar de 'standaard' interface bied op een lap- en desktop meer mogelijkheden en die behoud ik liever wel.
Jep raar dat je bij Windows 8 wordt geacht allerlei verstopte sneltoesten/plekken te vinden... Het startmenu in W8 is veel te groot en opdringerig. Neemt heel het scherm in terwijl je even snel een andere programma wilt starten. Dan heb ik het nog niet over het gebruik ervan in RDP sessies die niet volledig scherm staan...
Onoverzichtelijk?

Startmenu was pas onverzichtelijk, dit is veel beter, helemaal omdat je eenvoudig kunt zoeken, Alles in bereik door een paar letters te typen, is geweldig.

EDIT:

Grappig dat ik de mening van mensen die startknop missen moet respecteren, maar dat het andersom niet zo is.....

[Reactie gewijzigd door Oxidda op 16 april 2013 15:32]

Het is niet zo dat zij jouw mening niet hoeven te respecteren, maar op dit moment héb jij blijkbaar wat je wil. Het enige dat velen willen is dat er een optie komt waarmee zij óók kunnen krijgen wat zij willen, maar zodra iemand dat zegt worden ze hier weer verguisd want je mag de interface van windows 8 niet slecht vinden.
Het feit dat KnetterGek de interface onoverzichtelijk vindt (zijn mening) is toch niet respectloos naar jou? Ik snap eigenlijk totaal niet hoe je er bij komt.

Ik ben in ieder geval blij dat er waarschijnlijk toch weer een startmenu optie komt in W8 (na de update van het artikel), misschien dat ik dan toch ook nog eens overstap. Die livetiles zijn gewoon te groot en dat is op een groot scherm gewoon niet handig (mijn mening, je mag het oneens zijn met me), ik wil geen menu dat mijn complete blikveld vult, veel te onrustig en inderdaad, onoverzichtelijk. Dat jij het wel fijn vindt vind ik heel leuk voor je, maar als de keuze er komt kunnen we allemaal happy zijn.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 16 april 2013 16:42]

We zien het aan de moderatie. Beide reacties zijn van prima kwaliteit en zouden beiden best +2 kunnen zijn. Degene die meegaat in het verhaal dat de startknop terug komt krijgt de +2, de ander niet. Juist dat getuigd dat er helemaal niet respectabel wordt omgegaan. Als iemand anders een andere kijk op de zaak heeft en dat goed onderbouwd geeft hem dat evenveel recht op een goede reactiescore als degene die met de stroom mee gaat.

Laten we wel zijn. Dat nieuwe startmenu heeft veel voordelen en is in essentie qua functionaliteit echt niet anders als die van Windows 7 en zelfs Vista. Het is echter de vormgeving die dusdanig anders is dat mensen die de variant in 7 en Vista gewend zijn moeten gaan aanpassen. Dat aanpassen is niet iets wat altijd goed gaat. Dat maakt een voorstander van het nieuwe startmenu dan ook niet anders als de voorstander van het menu in 7/Vista. Het is een persoonlijke voorkeur qua layout en mijns inziens had Microsoft dat ook moeten inzien. Ze hadden eerst die keuze moeten geven en pas daarna in bijv. 9 het menu geheel op de nieuwe wijze moeten doen. Zo laat je mensen langzaamaan wennen.

Dat maakt Windows 8 echter nog steeds niet een aanrader. Het grote probleem is en blijft het feit dat je in 2 werelden zit: die van modern.ui met al z'n beperkingen (vooral op desktop gebied, denk aan dual screen) en de oude omgeving a la 7. Dat zorgt voor een veel grotere verwarring dan het huidige startmenu en ik vraag me een beetje af of mensen nu niet het startmenu en modern.ui met elkaar verwarren. De kritiek lijkt veel meer gericht te zijn op modern.ui dan dat startmenu.

Knettergek z'n kritiek is teveel met oogkleppen op als je het mij vraagt. Hij gaat volledig voorbij aan het feit dat het nieuwe zoeken je een lijst met categorieën oplevert waardoor je op een snelle en makkelijke manier de omvang van de resultaten kunt reduceren. Daardoor is iets vinden een heel stuk eenvoudiger geworden. Tevens heb je doordat je hele scherm wordt gebruikt ook heel veel meer ruimte waardoor je een beter overzicht van je resultaten hebt. Dit geldt met name voor items die een lange naam hebben. Het Windows 7 startmenu is hier veel te smal en ook te kort voor waardoor je erg vaak moet scrollen en soms moet gokken dat je het goede item hebt (het reactieveld hier is ook zo'n verhaal, er zit niet voor niets een vergroot knop bij). Wat hij wel terecht opmerkt is dat je de control panel categorie moet aanklikken om de zoekresultaten van die categorie te zien want die zie je niet in het overzicht. Als je veel in het control panel moet zijn is dat wat hinderlijk maar de winkey+x optie is daar wel een goed alternatief voor.
Vooral in Server 2012 vind ik het echt een onmogelijke optie. Als beheerder werk ik ontzettend veel met remote desktop connections. Vaak ook over trage lijnen (USA, Azie). Hierbij is het soms godsonmogelijk om de start knop of de charms bar naar voren te krijgen en is het bijna onwerkbaar.
Aangezien het vaak windowed is, zijn shortkeys ook vaak waardeloos. Startknop terug + charms bar knop is broodnodig in server 2012.
Windows 8 boeit het me niet zo, daar gebruik ik idd shortkeys.
Op een server zo'n complete opschmuck aan GUI wat Windows doet heb ik eigenlijk nooit begrepen. Er zijn zulke handige beheertools te verkrijgen hier voor die een GUI op de eigenlijke machine overbodig maken. Het beheer kun je dan vanaf andere machines doen. Dit kan ook weer een stukje security toevoegen aan je omgeving.

Het voordeel van Windows Server 2012 is dat je deze als Core kunt installeren. Dan heb je alleen een GUI om de cmd op scherm te toveren zodat je van daaruit weer iets als PowerShell kunt starten (en dat is zelfs te automatiseren) om verder beheer te doen. Tevens kun je door het opzetten van 1 management server alle andere servers hiermee beheren. Kortom, je kunt het als beheerder ook een heel stuk slimmer aanpakken en de beheeromgeving aan jullie eigen workflow aanpassen.

[Reactie gewijzigd door ppl op 16 april 2013 23:17]

Dat kan inderdaad een handige optie zijn (al moet je wel wat beter weten waar je mee bezig bent), maar 2008 kan dat ook al hoor, is niet nieuw in 2012.
Ja met die moderatie ben ik het ook eens. Ik was het me daarstraks al aan het bedenken voor u reageerde. Mensen gebruiken die reactie score precies eerder om aan te geven of ze het ermee eens zijn of niet. Er zou eens moeten gelezen worden wat de scores nu eigenlijk betekenen.

Het is niet omdat je het ermee eens bent dat het +2 krijgt. +2 is voor nuttige bijdragende informatie. +1 voor on-topic.
0 voor iets dat niet relevant is en -1 voor trollen.

Vaak zie je -1 en 0 scores bij mensen met een andere mening. Maar erg eigenlijk.

Deze post zou dus 0 moeten krijgen want ik ben off-topic maar ik troll ook niet.
Hiervoor de respectkaart spelen is mijns inziens vrij ridicuul. Geen/wel startknop is een behoorlijke non-discussie. Het gaat om een vlakje van pixels (waar evengoed geen 'start' hoeft te staan), dat nu omgezet is naar in een hoek pielen met je muis.
Als je het mij vraagt een volslagen debiele designkeuze in een tijd dat desktopschermen met steeds hogere resoluties worden uitgerust.

Nog lachwekkender zijn de argumenten 'shortkeys' en 'zoekfunctie'. Als je daar op rust, kan MS net zo goed al z'n menu's uitbannen of er een totale chaos van maken. Dit hoort niet thuis in de GUI discussie.
Dan moet je dus weten waarnaar je zoekt... kon trouwens ook al in Windows 7. Een schermvullend/vervangend iets is daarvoor niet nodig.
Zoeken werkte in de Windows 7 startknop toch ook gewoon?
Achterlijk commentaar dat niet serieus te nemen is...
Wat moet jij met een metro interface als je de metro-apps brak vindt? De Metro GUI is zelf een metro app en is inderdaad brak. CTRL-Q - typen - ENTER kan in W7 ook al, alleen moet je ipv Control Q op de startknop drukken. Precies even snel dus. En als je in Win7 het klassieke bureaublad zonder Aero gebruiks (wat win8 dus ook niet meer heeft) dan is win7 net zo snel als win8. Er zitten best wat aardige optimalisaties in Win8, maar de GUI is er niet één van. Ik word nerveus van al dat heen en weer geschuif, en ben helemaal niet blij met met plotselinge beeldvullende schermwisselingen. Windows is juist Windows omdat het niet schermvullend hoeft. Jij hebt daar met je ADHD waarschijnlijk niet meer last van dan dat je sowieso al had. Heeft niks met bejaard te maken. Snoterkuiken!
Omdat de metro start menu 10 keer beter is als de oude windows 7 start menu waar bijna alles verstopt in zat.
Muis? Muiskliks? Dit is precies waar het al mis gaat.

Windows-toets, paar letters waarvan je weet dat het genoeg is om het juiste programma te matchen, Enter. Voor mijn part is grafische rendering ervan haast optioneel, bij wijze van spreken.
Anoniem: 463321
@Wilke16 april 2013 16:09
Muis? Muiskliks? Dit is precies waar het al mis gaat.
Hoezo, ik zit heel veel achter de computer en bedien dan alles met de muis alleen. Erg irritant als ik dan het toetsenbord moet gaan gebruiken.
Windows-toets, paar letters waarvan je weet dat het genoeg is om het juiste programma te matchen,
Je zegt het al, waarvan je weet. Ik ken niet van alle programma's de namen, laat staan dat een 'leek' dat doet. Een klik op een herkenbaar pictogram werkt toch stukken duidelijker voor de meesten. Maar als je dat pictogram moet gaan zoeken in de onoverzichtelijke brij op het startscherm wordt je ook niet blij.
Hoezo, ik zit heel veel achter de computer en bedien dan alles met de muis alleen
Het startscherm werkt prima met de muis alleen.
Je kunt prima applicaties open met de muis en je kunt ook prima door je startscherm scrollen met het muiswiel (of eventueel met de horizontale scrollbar pijlen). Je muis scrollwiel is nu dus al veel nuttiger dan in de oude situatie met het oude startmenu.
Verder hoef je voor de meeste apps een keer minder te klikken om ze te openen via de nieuwe startpagina dan met het oude startmenu.
RSI is nog veel irritanter want daar heb je buiten de computer om ook last van. Beste is dan ook om voorzichtig te zijn met muis gebruik en wat meer af te wisselen tussen toetsenbord en muis.
Ik muis nog net zo veel, eerder meer en gemakkelijker met mijn touchmuis.
Maar een toetsenbord is imo niet irritant om te gebruiken, ook in 7 gebruikte ik dat veel, zeg maar altijd om te typen..

En de clou is nu juist dat je dat pictogram ergens neerzet waar jij het weet te vinden, net als je snelkoppelingen op je desktop.
Ik snap dat je niet blij wordt als je zelf een ongeorganiseerd zooitje ervan maakt, maar dat ligt toch echt aan jezelf. ;)

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 17 april 2013 02:07]

Dat is nu nog steeds zo alleen zie je wat anders

Windows toets - > reken -> enter en je hebt de rekenmachine open.
Mijn probleem zit het in feit dat je tussen twee werelden zweeft. Enerzijds heb je een full screen start menu, met af en toe wat apps er tussen. Anderzijds heb je een desktop met een taskbar erin. Een geslaagd evenwicht is het niet

Ik vind het enorm vervelend dat ik ineens een full screen venster krijg omdat ik een command prompt of een word wil opendoen. Als er dan nog eens Metro applicaties openstaan, dan moet ik ze al op twee plaatsen zoeken.

Ik heb geen problemen met veranderingen, maar op een desktop is het allebehalve intuitief!

De integratie is nooit volledig. Delen steken in de "metro" stijl, de andere dan weer niet. Het is gewoon niet leuk om instellingen te wijzigen op een pc, die steken echt overal. En vanaf wanneer je een klik dieper gaat is de "metro" ineens weg en vlieg je naar het control panel.

Neen, de integratie is voor mij niet gelukt. Ze mogen van mij alles doortrekken of niet doortrekken. Maar dit is maar een mengelmoes van niets.
Zelf heb ik een kleine laptop met een goed touchpad en een touchscreen. Windows 8 werkt gewoon subliem op deze combinatie. Daar hebben ze dan ook echt een super goede oplossing voor gemaakt. Wanneer je op een desktop zit met een groot scherm en daar steeds het menu voorbij ziet vliegen en dan weer het klassieke menu dan is het toch wat verwarrend aan het worden. mijn conclusie is dan ook:

Windows 8 is perfect voor:
Laptops met touchpad en/of touch screen
Tablets met dock

Windows 8 is niet perfect voor:
Laptops zonder touchscreen of touchpad
Desktop pc's met name met een groot scherm

Voor de laatste groep is het misschien handig om de blue update direct door te voeren. Ik vind zelf dat het voor de eerste groep onnodig is.
Ik heb juist met kleine laptop het probleem dat als ik mijn touch pad gebruik en ik een te grootte beweging maak dat hij het als jesture ziet. En een te grootte beweging is al heel snel met een klein touchpad zo wil ik nog wel eens naar rechts met mijn cursor maar dan krijg ik het start menu voor geschoteld. (als iemand suggesties of oplossingen heeft om hier vanaf te komen/uit te zetten hou ik mij aanbevolen.)

De startknop gebruik(te) ik al nauwelijks in Windows 7 voor mij is deze discussie dan ook lood om oud ijzer.

//edit ah vet, vorige keren dat ik zocht waren was deze er nog niet: http://superuser.com/ques...stures-on-touchpad-laptop

anyway 'perfect voor' is dus relatief.

[Reactie gewijzigd door Mr_Light op 16 april 2013 16:12]

Ik ben het hier 1000% mee eens.

Als software ontwikkelaar met een 30" scherm vind ik die "twee werelden" echt een ramp. Ik heb Windows 8 geprobeerd maar uiteindelijk alles maar weer weggegooid en Windows 7 geïnstalleerd.

Los daarvan ziet de desktop er op Windows 8 niet uit :)
Windows 8 + Pokki windows button = het snelste uit windows 7 en 8 gecombineerd. Gebruik de hoeken en een geupgrade windows knop, Ziet er bovenop strakker uit. :)

http://www.pokki.com/windows-8-start-menu

[Reactie gewijzigd door Emissia op 16 april 2013 15:14]

oh das wel mooi inderdaad! ziet er gelikt uit. toch wacht ik gewoon op 8.1, t is het zelfde als van windows 98 naar windows ME, kansloos, windows XP sneed meer hou(d)t. ;)

statisch gezien,...
XP...toen kansloos vista, en windows 7 was goed,....
ze doen hier weer het zelfde,...

windows 7 top, windows 8 kansloos,...en Windows 8.1 gaat het goed maken :)

ze zijn af en toe eigenwijs in redmond, maar ik vind dit wel een hele verstandige zet! :) top!

[Reactie gewijzigd door itlee op 16 april 2013 16:12]

"Al je zaken staan nu tussen de tiles in plaats van bij de start."

Ja, en staan dus verspreid over een behoorlijk groot stuk scherm..
Dat is leuk als je een klein scherm met je vinger moet bedienen maar is nogal nutteloos in een keyboard/muis desktop omgeving.

Niet alle veranderingen aan interfaces zijn per se beter.
In dit geval heeft microsoft duidelijk voor een compromis gekozen waardoor de interface minder bruikbaar is voor niet-touchscreens.

En wat is er mis met gewend zijn aan een interface?
Als een interface echt goed werkt dan issie transparant in gebruik.
Als je aan het leren bent is de interface per definitie nog niet helder voor je.
Iedereen die van interface moet wisselen moet dus door een proces heen waarbij ze minder efficient met het apparaat omgaan.
Het is dus heel normaal dat mensen afkeer hebben van nieuwe interfaces.
Wat zou je er bijvoorbeeld van denken als elke autofabrikant een eigen plek had voor het stuur en de pedalen?
En dan elke 2 jaar innoveren door bijvoorbeeld de rem en het gaspedaal om te draaien.
Denk je dat mensen daar niet boos of verdrietig om zouden worden?
En waarom denk je dat dat soort interfaces aan internationale standaarden voldoen?
Je kan gewoon scrollen (down zelfde als rechts, up zelfde als links) en tegelijkertijd de muis bewegen naar waar jij weet dat het programma staat (je hebt de tiles immers zelf ingedeeld). Zodoende kan je, misschien na wat gewenning, heel snel de programma's vinden die je zoekt.

Maargoed, als mensen niet willen dan willen ze niet. Ondertussen geniet ik gewoon van een goede, overzichtelijke, interface. (Die misschien inderdaad nog niet helemaal goed geïntegreerd is qua instellingmenuutjes. Maar mijns inziens hoef je de meeste instellingen niet zo vaak te benaderen.)
Dus alle reacties van mensen die het terug willen is gewoon omdat ze niet willen veranderen en vastgeroest zijn. Niet omdat het slechter is.
Vastgeroest inderdaad. Maar om die reden raad ik mijn vader wèl Windows 7 aan ipv windows 8. Ik weet dat hij Win8 ontzettend verwarrend zal vinden en dat het hem ten minste een jaar en vele uren aan telefoongesprekken met mij zal kosten om Win8 erin te krijgen. Gezien ikzelf ook geen Win8 maar (Ubuntu) Linux gebruik zal ik hem er ook niet echt mee kunnen helpen, en daarmee is zijn enige helpdesk ook nutteloos geworden. Ik zie bovendien ook niet echt het grote voordeel van Win8 tov eerdere Windowsversies.

Kortom; voor mensen als mijn vader is Win8 een enorme stap te ver en onder mijn leiding zal hij daar de komende paar jaar nog niet op overgaan.
grappig, mijn pa en ma zitten beide op Windows 8
En ik hoor totaal geen klagen..
Van de drie computers die mijn vader en zijn vrouw nu thuis hebben is één WinXP, één Win7, en ééntje inderdaad Ubuntu. Nadat ik de programma's en iconen had aangemaakt die ze nodig hebben (Firefox en MS Word, verder niets) kunnen ze met Ubuntu net zo makkelijk overweg als met Win7. Nu ze daar een beetje aan kunnen wennen is de volgende stap denk ik de WinXP overzetten naar Ubuntu.

Maar ik geef ze nog een jaar of twee extra om te wennen. Ik heb geleerd dat er niet te veel veranderingen per jaar moeten zijn. Een nieuwe printer en telefoon is wel genoeg voor een jaar. Dus het komende jaar komt er niets nieuws mijn vaders huis in (ik run mijn vader's "IT-afdeling".. :) )
Tja ik ken het probleem , ik heb voor mijn ouders windows 7 er uit laten zien als windows XP. Daar zijn hele gidsen voor op het internet en ze zijn erg te vreden niet dat ze weten dat ze windows 7 gebruiken :P
Mijn vader heeft een herseninfarct gehad, en kan daardoor geen aandacht meer opbrengen voor dingen. Hij vond Windows 8 fantastisch! Voor het "naar beneden slepen om te sluiten. Alleen werkt dat weer niet in Desktop modus (eigenlijk zou dat wel mooi zijn als het daar net zo werkte).

Die man komt Metro eigenlijk helemaal niet meer uit zo blij is hij er mee. Dus het hoeft niet slecht te zijn, voor sommige mensen werkt het heel lekker. Eerder in Windows XP en 7 durfde hij niks behalve wat internetten. Nu houdt hij zijn mail bij, zit hij op skype, gebruikt de calender, de weer app.

Dus ik moet gewoon toegeven dat voor sommige mensen het gewoon ideaal is, voor anderen wat minder. Ik zou graag gewoon willen opstarten in de desktop. Wat ik nodig heb staat namelijk al in mijn taakbalk :S.

Maar goed ieder zijn eigen.
Apart hoor Kramer65, toen je programma`s en iconen erop gezet had kon hij alles in XP en 7, je gaat zelfs Ubuntu binnenkort zo inrichten zodat hij daarmee overweg kan.
Maar als je het startscreen in W8 met tiles(iconen) volzet van diezelfde programma`s snapt hij er niets meer van in W8, ondanks dat die programma`s helemaal hetzelfde werken als in XP of 7?

Snap je zelf wel hoeveel onzin je hiermee uitkramert?

Net als een eerdere reactie dat zoeken/typen op start naar dingen in het controlpanel moeilijk is?
Op de plek van de startknop rechtsklikken geeft je de mogelijkheid direct je controlpanel te kiezen, dat eigenlijk hetzelfde is als het oude controlpanel (met wat extra`s) maar dat is te moeilijk, ingewikkeld, kan niets meer vinden?
Éen keer uitleggen of uitgelegd krijgen dat je alles direct op het startscreen kan typen (windowstoets gebruiken voor extra gemak, je bent /gaat toch typen) en daarna aanklikt waar je in/naar wil zoeken (in alles wat je aanklikt in de lange lijst onder het zoekbalkje dat zich opent wordt dan naar dat woord gezocht als je iets aanklikt) is inderdaad voor velen een brug te ver.....te ingewikkeld.
Net als zelf je startscreen naar behoefte inrichten heel ingewikkeld schijnt te zijn. Blijkbaar kan men nog net op een programma rechtsklikken om een snelkoppeling te kiezen uit het rijtje opties, als je op "pin op startscreen" óf "pin op taakbalk" kan klikken is het weer rete-ingewikkeld, te veel opties...

Veel van bovenstaande soort "onderbouwde" anti-reacties zijn imo gewoon onzinreacties van mensen die anderen napraten en geen idee hebben of willen hebben van hoe makkelijk 8 eigenlijk werkt.
Sterker nog, de Linux gebruiker, in het algemeen, voelt zich in topics als deze zelfs geroepen om 8 af te kraken zonder verder enige kennis over 8, om Linux te promoten.
Veel reacties geven de wag van A naar B via Timboektoe uitgelegd , om aan te tonen hoe ingewikkeld en onlogisch 8 is.

Terwijl je meestal direct van A naar B kan in 8, maar dat is niet handig toch? ;)

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 17 april 2013 01:41]

Gelukkig trekken wij toch aan het langste eind, zo te horen O-)
Kortzichtig geblaat... Een Mac is hartstikke gebruiksvriendelijk voor mensen die van Apple houden maar voor een wat oudere vader die zelf totaal gewend is aan Windows is Mac OS X een grotere klap dan Windows 8...

Laat ik eerlijk zijn, ik heb niets met het bedrijf Apple (maar ook niet heel veel meer met Microsoft) maar ik heb toch onlangs nog een aantal maanden met een Mac gewerkt en dat werkt op zich best fijn maar als je Windows gewend bent dan kosten een behoorlijk aantal zaken toch gewoon meer tijd omdat je aan het zoeken bent, dan kom je er ook achter dat wat Apple logisch vindt niet perse datgene is wat daadwerkelijk logisch is. Als iets logisch zou zijn zou je nooit hoeven zoeken, zo begrijp ik nog steeds niet waarom je in Mac OS niet gewoon een venster kunt maximaliseren buiten volledig scherm modes (schijnt met een mod weer wel te kunnen geloof ik).

Komt er gewoon op neer dat mensen die Mac gewend zijn Mac OS logisch vinden, mensen die Windows gewend zijn dat logisch vinden en dat er uiteindelijk aan beiden punten zitten die beter en logischer zijn dan bij de ander. Neemt niet weg dat Mac OS moeilijker is om echt te slopen omdat je geen gezeur hebt met drivers enzo, wat op zich voor een dummy wel handig is maar tegelijkertijd draait elke Mac eigenaar die ik ken er ook Windows naast omdat er gewoon een behoorlijke hoeveelheid software is die je niet kunt draaien en dat is voor een dummy dan weer niet zo simpel...

Ik draai nu sinds januari Windows 8, het blijft wel een beetje wennen maar dat is vooral omdat ik in Windows 7 de taakbalk zo liet staan zoals in XP (elk scherm apart met naam in plaats van grote iconen).

In gebruik is er weinig verschil tussen een start menu en Metro, ik drukte altijd al op de windows toets op mijn toetsenbord en dan de naam. Aan de ene kant is het fijn dat het nu groter is met grote icoontjes, aan de andere kant een beetje vreemd dat je ineens een schermvullend menu hebt in plaats van een klein vakje maar het is allemaal alleen cosmetische verandering.

Die apps gebruik ik zelf nog erg weinig omdat het nut ervan erg beperkt is, alleen de messaging app gebruik ik regelmatig. Ik hoop vooral dat Microsoft de apps gaat verbeteren.
Het gaat veel verder dan alleen een uitgebreid start menu. Wat windows zo gigantisch groot heeft gemaakt is de functie die de naam eer aan doet. namelijk diverse windows achter elkaar, langs elkaar, boven elkaar kunnen gebruiken. waardoor je in 1 oog opslag 5 verschillende mappen of internet sites langs elkaar kan draaien.

Dit hele gekloot met die metro interface zorgt ervoor dat je het overzicht met wat je aan het doen bent volledig kwijt raakt.

Voor iedere beetje uitgebreide optie moet je weer terug naar de vertrouwde desktop. Ik vraag me dan af. waarom ingodsnaam de metro interface, bedoelt voor tablets en smartphones, op een desktop pc???

Ik heb al zo vaak geroepen dat opties als delen met facebook, twitter en weet ik het allemaal gewoon in het menu van de rechter muisknop verwerkt had moeten zitten. Daar heb je heel die metro interface niet voor nodig!

De enige echte reden waarom de metro UI door de strot van iedereen geduwd wordt is om te proberen als iedereen straks win 8 heeft ze wellicht gaan denken om ook een tablet en een smartphone met dit systeem te kopen.... je kunt een desktop en een tablet of smartphone helemaal niet met elkaar vergelijken!!! Het blijven 2 verschillende systemen waaraan met 2 verschillende werkwijzen gewerkt wordt. een touch interface met een muis bedienen is een grote fail! Andersom, wat MS eerst heeft geprobeerd met windows Phone is ook een fail! Ik had eigenlijk wel gehoopt dat ze er onderhand achter waren dat die 2 op deze manier niet gelijk getrokken kunnen worden.

Ze moeten de functies gelijk trekken... maar de manier waarop je het systeem bestuurd van elkaar scheiden.

Meeste mensen die er een klein beetje verstand van hebben of bedrijven zullen niet snel overstappen op win8. Het heeft totaal geen functie! 99,9% van de tijd zit je toch in de oude omgeving te werken... met alleen als extra, de irritatie dat je steeds terug moet naar metro omdat je geen startknop meer hebt.

Echt in godsnaam wat heeft microsoft gedacht toen ze met deze ideeen kwamen. die gasten die dit bedenken en goedkeuren verdienen tonnen per jaar. En ze hebben er de ballen verstand van. Onbegrijpelijk!
Koop een Mac voor je vader, je krijgt nooit telefoontjes meer en je vader is helemaal gelukkig...
Klopt, sinds mijn vader een Mac heeft belt ie niet meer. Niet omdat hij geen problemen meer heeft, maar omdat hij iemand anders kent die veel beter de weg wet in OSX _/-\o_
Koop een Mac voor je vader, je krijgt nooit telefoontjes meer en je vader is helemaal gelukkig...
Ik heb zelf een Macbook Pro en ik vraag mij af waarom iedereen er toch zo laaiend over is. Afgezien van het uiterlijk ontwerp, vind ik mijn Ubuntu setup mooier, gebruiksvriendelijker, en vooral vele malen sneller dan mijn Mac Laptop. Zodra Bitwig uit is (een Ableton Alternatief wat ook op Linux zal werken) zal je mij niet meer terugzien op een Apple.
Daarom drukte mijn vader ook op de zwarte Appel aan de voorkant in de winkel om hem aan te zetten "nee meneer die knop zit achterop!"

Vader:"Hoe is dat nu logisch! Die ik thuis heb zit een mooie grote grijze knop aan de voorkant voor aan en uit".
Winkel bediende :"Dat is wennen, Mac is veel beter".

Mijn vader loopt dan al weer gewoon weg, zijn aandachtspanning is zo kort dat het best wel komisch is omdat te zien:P. Zie je zo'n winkelbediende met de mond vol tanden terwijl een mank lopende man van in de laat 40 weg loopt.
Precies, zo denk ik er ook over.

Bovendien, als je op de Windows knop drukt, en vervolgens het startscherm tevoorschijn komt. Kun je gewoon beginnen met het intikken van wat je zoekt.

Bijvoorbeeld configuratie, zodra je conf hebt ingetikt, staat er al meteen een zoekresultaat met configuratie scherm. Dit werkt vaak veel sneller dan via het start menu zaken opzoeken.

Daarnaast kun je hier een overzicht vinden van shortcut keys. Als je de veel gebruikte functies uit je hoofd leert werkt het veel eenvoudiger (veel kon ook al in Windows XP).

Ik support veel klanten met Windows 8 en had alleen in het begin even moeite met het vinden van alles omdat ik gewoon mijn eigen maniertjes had voor het bereiken van bepaalde functies. Nu ik mijn weg weet, vind ik eigenlijk Windows 7 of XP irritant om te supporten, maar nog lang niet zo vreselijk als Mac.

Ik kan niet wachten tot binnenkort mijn Leapmotion controller komt. Volgens mij is Windows 8 dan helemaal geweldig om te gebruiken.
Dus alle reacties van mensen die het terug willen is gewoon omdat ze niet willen veranderen en vastgeroest zijn. Niet omdat het slechter is.

Geef een Excel 2010 user Excel 2003 en ze flippen compleet, exact hetzelfde als de xls 2003 user die verplicht naar xls 2010 moet. Niets met vast roesten te maken, gewoon irritant en een ergenis als je moet zoeken, een omweg als je gestressed bent is gewoon niet prettig. Uberhaupt veel mensen houden niet van zoeken. Iets opnieuw leren terwijl je het al wist, meeste hebben wel wat beters te doen.

9 van de 10 wil niet zoeken die wil gewoon zijn werk doen, this geen speurtocht, als men een hobby wil op dingen uit te zoeken dan gaat men wel gamen..
Niet alleen dat, maar je organisatie met folders van oudsher is weg, dus je krijgt bij een applicatie installatie alle icoontjes darvan naast elkaar in het start menu, en dan heb je heel gauw geen overzicht bij gebruik van veel applicaties.
Daarnaast wordt het menu heel groot en scroll je je het leplazerus om erdoor te komen.
Daarnaast opent elke niet MS app via de oude desktop en spring je daar weer in.

Mijn voorlopige oplossing alles losmaken van het startmenu, en voor veelgebruikte programma's met de hand een snelkoppeling maken op de oude desktop.
Rechter muisknop > unpin from start. Weg zijn de icoontjes die je niet vaak nodig hebt. De iconen groepeer je vervolgens in kolommen. Ik kan de meest gebruikte apps nu makkelijker terug vinden dan in het oude menu.

De rest van je iconen vind je terug met rechter muisknop > all programs of door gewoon de naam te gaan typen.
Inderdaad, al dat gezever heeft te maken dat men geen tijd wilt besteden om de mogelijkheden van Win8 te leren. Hierarchie en groeperen van menu's kun je inderdaad nog steeds maken zoals door s_schimmel is beschreven.
En dat keur jij af? Ik wil ook geen tijd steken in auto onderhoud en nog tal van zaken. Ga jij dat ook af keuren? Wie ben je dat je denkt te bepalen waar mensen hun tijd in moeten steken?

The customer is always right.
Anoniem: 463321
@s_schimmel16 april 2013 16:16
Rechter muisknop > unpin from start. Weg zijn de icoontjes die je niet vaak nodig hebt. De iconen groepeer je vervolgens in kolommen. Ik kan de meest gebruikte apps nu makkelijker terug vinden dan in het oude menu.
Kijk en dat was met het startmenu niet nodig. Daar had je automatisch een hierarchie middels mappen. Minder belangrijke onderdelen van een programma een niveautje lager. Nu komt alles op één hoop.
Waarom moet een gebruiker nu opeens extra tijd gaan besteden aan de herinrichting van het startmenu?
In die mappen stond het exe file één of twee niveautjes lager, en was pas na uitklapeen bereikbaar.
Het is dus maar net wat jij als gemakkelijk definieert.
En het is geen extra tijd, ook in XP, Vista en 7 richt je je pc toch zo in dat hij voor jou optimaal werkt? Wat is daar dan nu extra aan?
Dat je die paar veelgebruikte programma`s niet in een lijstje hebt maar ze standaard pint waar jij het makkelijkst bij kan (desktop, taakbalk of startscreen)?

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 17 april 2013 02:17]

Anoniem: 126717
@swhnld16 april 2013 14:56
Mijn voorlopige oplossing alles losmaken van het startmenu, en voor veelgebruikte programma's met de hand een snelkoppeling maken op de oude desktop.
Het kan makkelijker: http://i71.photobucket.co...DuQues/tc_zps1e83964a.jpg
Dit is de reden dat ik de startknop zelden tot nooit gebruik. Daar staan de meest gebruikte programmas, zelf volledig in te delen, en die knoppen dienen ook als droptarget als ik bijvoorbeeld een jpg niet met Irfanview (default) maar met PS6 wil openen.
Commandline is een toetsaanslag van je vandaan, dus bijvoorbeeld een dosvenster is slechts cmd<enter>.

Ik zou dus probleemloos met Win8.1 kunnen werken, boot direct naar desktop, met TC gestart.
Als je gewoon je programmas die je gebruikt in categorieën zet en netjes ordered daarna worden alle installed programmas aan de achterkant gedropt wat betekend dat je er nooit last van hebt.

Unpinnen van start is nooit echt nodig.

[Reactie gewijzigd door madcow22 op 17 april 2013 02:49]

Vroeger had je MS-DOS, moest je ook intypen wat je wilde doen. Maar ja, dat kon intuïtiever. We kregen MS-Windows voorgeschoteld. Visueel, interactief, bla bla Microsoft Sales verhaal, geen toetsenbord meer nodig, geen typefouten meer ... . Nu zijn we weer terug waar we begonnen, het intypen van namen, bestanden die je weer moet gaan raden.
Ik heb zeer veel programma's, zeer veel standen. Dus toets je wat letters in, krijg je tientallen hits (of niets), dus muis pakken of met het toetsenbord browsen.
Ik vind het allemaal zee doordacht van Microsoft, alleen maar om de sales quota te halen voor dit jaar. Nieuw is niet altijd beter.!!
Daarom ben ik ook een voorstander voor het niet terugbrengen van de startknop.

Enige wat ik wel graag aangepast wil is dat de zoekoptie weer naar Windows7-zoeken gaat. Als je namelijk WIndows Update wilt doen dan kan die niet gevonden worden in Windows 8 met de zoekterm update, maar wel in Windows 7.
Op je startscreen update intoetsen en dan op instellingen klikken? enter.....
(of win+W >update > enter)
wil niet zoeken naar een programma of functie

Hoe doe je dat dan in Windows 7 ?

Ook daar moet je 'zoeken' door de naam van het programma in te typen, of op een door jouzelf neergezetten snelkoppeling te klikken.

Mensen hebben een obssessie voor de startknop (= middel) dat ze het doel (= programma starten) vergeten. In de meeste gevallen is naar de desktop gaan en startknop indrukken een klik extra tov de Windows 8 methode.

Windows 7:
- Druk startknop
- Type naam in
- Klik op gevonden entry

Windows 8:
- Type naam in
- Klik op gevonden entry

Wie snelkoppelingen wil is in Windows 8 juist beter af, want je hebt én tegels, én tradionele snelkoppelingen.
Misschien een vreemde vraag, maar ik heb al 6 jaar niet actief Windows gebruikt, maar heeft W8 niet een soort van Spotlight (OSX) functie? Ik open werkelijk al m'n programma's en documenten etc. via spotlight omdat het retesnel is.

Dat is voor mij echt het beste 'alternatief' voor het startmenu van Windows.
Dat van Spotlight herken ik. Ik heb allemaal icoontjes in mijn Dock staan, maar in de praktijk betekend het dat ik CMD + Space + applicatienaam begin te tikken. Sowieso vind ik het fijner werken om zoveel mogelijk via het toetsenbord te doen.

Onder Windows (in ieder geval in Windows 7) is het op Start of SUPER indrukken, en beginnen met typen. Mits je indexering lekker werkt is dit allemaal erg goed te doen.
Dat werkt inderdaad wel en heeft windows ook iig sinds w7 maar vista had het denk ik ook (weet ik niet 100% zeker). Werkt inderdaad snel tenzij je ook programma's installeert op ext. HDDs die worden niet zo goed geindexeerd. Maar dat is niet het grootste probleem. Het wordt vervelender als je de exacte naaam niet meer weet van dat programma dat je zoekt. Dan zijn die submenus handiger of zie je toevallig de naam staan die je vergeten was. Je zal dat wat je zoekt in ieder geval nooit snel vinden als die in 1 grote platte lijst staat.
Wat betreft de namen van applicaties, ik heb daar over het algemeen geen last van omdat ik in de praktijk enkele applicaties gebruik. Meestal iets van Netbeans of Dreamweaver + Browser + Photoshop.
Ik mis het startmenu weldegelijk. Waar zijn mijn recente items per applicatie? Waarom kan ik niet gewoon een nieuwe instance openen ipv naar een al open app te gaan (shift-click dus)? Waarom vind het startmenu niet gewoon álles ipv het onder te verdelen in meedere categoriën (apps, documents, config settings)? Mensen die niets missen snappen gewoon niet wat er allemaal mogelijk was met het vorige startmenu.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 16 april 2013 14:36]

Recent items zijn er toch gewoon? Kijk maar naar dit voorbeeld.

Ik wil geen nieuwe instantie openen, want tegenwoordig hebben veel programma's allerlei tabbladen (Thunderbird, Firefox/webbrowser) en wil je simpelweg de applicatie weer tevoorschijn halen (al gebruik hier zelf alt+tab voor). De mensen die meer dan één instantie van een applicatie openen, kunnen toch shift+click gebruiken? Ik denk dat Windows wil inspelen op het gros van de mensen die waarschijnlijk maar één keer een applicatie opent.
Anoniem: 463321
@Junketsu16 april 2013 16:27
Recent items zijn er toch gewoon? Kijk maar naar dit voorbeeld.
Dat werkt enkel voor applicaties die je gepind hebt aan je taakbalk. Heb ik bijvoorbeeld Word niet gepind dan kom ik nu dus niet bij mijn recente Word documenten zoals dat in het startmenu wel kon.
Je verliest er context mee, en dat is een drama voor productiviteit en intuïtieve bediening.
Je verliest er context mee, en dat is een drama voor productiviteit en intuïtieve bediening.
Dat is geen argument: het werkt anders zeer productief en intuitief voor tablets en smartphones die o.a. op Android en iOS draaien. Die intuitiviteit blijft bestaan, ook op de desktop.
Het lijkt me gewoon onwil om te veranderen van vastgeroeste gebruikers van het Windows 1.0 bureaublad-metafoor.

Edit: waarom is dit naar -1 gemod? Vanwege een impopulaire eigen mening?

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 16 april 2013 14:39]

En dat is nu juist het probleem. als ik op een tablet bezig ben, creeer ik bijna geen content, ik consumeer vooral. Op mijn desktop maak ik websites, edit video en foto, enzovoort. Voor al dat soort zaken heb ik meerdere tools/programma's nodig waar ik naadloos tussen wil kunnen switchen. Ik wil ook meerdere monitoren volledig kunnen gebruiken voor dit soort taken. En juist dat kun je dus vergeten met het Metro interface (maar datzelfde geldt ook voor IOS en Android).

Het heeft niets met vastroesten te maken (ik gebruik ook wel eens Linux voor bovenstaande taken) maar met workflow, toegankelijkheid en snelheid van werken
@Freeze-Oh en Golden Sample:
Ik creeer ook content, en dat doe ik o.a. ook op Windows 8 (CAD, Excel, mailclient, fotobewerking, websites).
Ik kan gewoon naadloos switchen tussen de tools die allemaal open staan, zonder dat ik constant in het Startscherm beland. Veelgebruikte tools staan gewoon gepinned op de taakbalk. Dus ik snap het probleem niet.
Het Startscherm of Metro-elementen kom je eigenlijk zelfs verrassend weinig tegen.
Juist ja, de taskbar.. maar dat is alleen voor de oude programma's. Windows 8 Apps tonen geen taskbar waardoor je alsnog niet zicht heb op welke apps er open staan (zonder met de muis in de linker hoek te gaan) of het snel openen van apps.

Van mij mogen ze altijd de taskbar tonen!
Maar je kan een app toch naast je desktop zetten? heb je je gebruikte app open én de desktop met taakbalk + honderd vensters open én switchen tussen de openstaande apps door in de linkerbovenhoek de andere openstaande apps te pakken/op je open app te slepen/klikken én switchen tussen desktop 3/4 of app 3/4? met de schuifbalk én de windowstoets voor je startscreen om nog meer apps te openen als je toch wat denkt te missen.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 17 april 2013 02:48]

Verschil is het gebruik, op een Tablet zit je niet zo snel 3d te modelleren met alerhande tools er om heen + documentatie. Als je dan even snel wat wilt openen naast je huidige scherm is het gewoon vervelend als eerst een fullscreen Metro scherm je gezicht in knalt. Dan mag je je daarna weer opnieuw orrienteren op je 3d Model terwijl je in W7 en voorgangers het model zelf in je beeld houd.
Als je dan even snel wat wilt openen naast je huidige scherm is het gewoon vervelend als eerst een fullscreen Metro scherm je gezicht in knalt.
Dat gebeurt in de praktijk verrassend weinig, kan ik je zeggen.
En ja, ik modelleer in 3D, ook in Win8, en ik kan gewoon het model in beeld houden, net als in Win7.
Anoniem: 463321
@Fireshade16 april 2013 16:19
[...]

Dat gebeurt in de praktijk verrassend weinig, kan ik je zeggen.
En ja, ik modelleer in 3D, ook in Win8, en ik kan gewoon het model in beeld houden, net als in Win7.
Dat gebeurt elke keer als je het startscherm opent om een programma te starten. Dat jij dat niet veel doet omdat je continu aan het modelleren bent wil niet zeggen dat anderen er geen last van hebben. Start je vaak programma's dan krijg je dus vaak het startscherm voor je snuffert.
Start je vaak programma's dan krijg je dus vaak het startscherm voor je snuffert.
Hoe vaak per minuut gedurende een werkdag lang start jij een programma op?
Ik vind het heel erg bijzonder dat jij je op twee dingen tegelijk kunt focussen. Als je iets zoekt in het start-menu kijk je constant naar je 3D-model? En als je niet zoekt maar gewoon in een keer typt, leer snel typen en die blauwe flits die het nieuwe start menu dan is is bijna onzichtbaar.
Zelfs als dat waar zou zijn, is er een reden om te veranderen? Dat zou hooguit zo zijn als de oude manier duidelijk slechter is dan de nieuwe.
Zeg jij nu dat mensen met een desktop aan de tablet-interfaces moeten omdat bureaublad-metafoor niet werkt voor tablets? Maar die mensen hebben toch helemaal geen tablet maar een desktop.
Hoezo werkt het bureaublad metafoor slechter op een computer met een muis en keyboard dan het tablet metafoor?
"Het nieuwe menu IS de nieuwe startknop. Je kunt praktisch alles vinden via die ingang, start knop is helemaal overbodig geworden. Na een half uurtje mis je die start knop echt niet meer hoor."

De verkoopcijfers van Windows 8 laten toch duidelijk zien dat het gros van de PC bezitters het totaal niet met jou eens is.
Nee. de verkoopcijfers van Windows 8 laten enkel zien dat er veel pc's met daarop Windows 8 voorgeïnstalleerd zijn uitgeleverd. Ze laten niet zien hoeveel mensen Windows 8 ook daadwerkelijk gebruiken. Ze laten ook niet zien hoeveel van die mensen een downgrade naar Windows 7 hebben uitgevoerd of hun harddisk hebben gewist om Linux of Windows XP te installeren. Is allemaal mogelijk.
Microsoft geeft, ook na aandringen, geen informatie over echte gebruikscijfers. Ze geven enkel de verkoopcijfers. Meerdere computerbladen hebben getracht de werkelijke cijfers los te krijgen bij Micro$oft, echter zonder resultaat.
Als jij denkt dat Microsoft deze aanpassingen maakt omdat Windows 8 zo vreselijk goed verkoopt in de huidige vorm, dan heb je het succes imho toch enigsinds overschat.

Er is volgens mij maar 1 reden waarom deze aanpassingen nu opeens worden doorgevoerd: de verkoopcijfers vallen gewoon vies tegen.

Als je argumentatie tot doel heeft te beweren dat er geen verband bestaat tussen verkoop en gebruik....tja...dat kan ik het daarover alleen maar oneens zijn, ben ik bang.
Ik zou het ok vinden als ze de opties inbouwen voor het startmenu en een knop, als het maar niet opgedrongen worden. Ik ben er nu helemaal aan gewend zoals het nu is en heb geen zin om weer te moeten wennen.
inderdaad en met deze insteek is het optioneel standaard opstarten van het bureaublad een logisch gevolg. :D
Ik snap nog steeds niet waarom men der op blijft staan om de start knop terug te willen.
Omdat het nogal een schizofrene computerervaring oplevert wanneer je *hele scherm* wordt vervangen wanneer je alleen maar een applicatie wil kiezen om te starten.
Het gaat mij niet enkel om de start knop, dat vind ik nog het minste probleem. Ik vind het algeheel slecht werken, vooral die mouse-over menus vind ik verschrikkelijk. Hoe je bijv. bepaalde zaken zoals Wifi daarmee in moet stellen is echt een ramp. En over de looks van de klassieke desktop zal ik dan nog niet eens beginnen.

Met Windows 7 heb ik alles wat ik nodig heb dus waarom upgraden? Ik ben een pro gebruiker ik hoef geen Windows voor dummies.
Ik ben het met je eens dat het functioneel is, echter ben ik persoonlijk toch meer fan van het klassieke menu.

Ik heb als beheerder vaak veel schermen open staan verspreid over meerdere monitoren en vind de klassieke interface echter beter werken in dat geval.

Als ik Windows 8 op mijn tablet draai, zou ik niks anders willen, functioneel en snel,
Voor tablets hebben ze zeker een mooi systeem ontworpen waar andere OS-makers wat van kunnen leren (al heeft microsoft natuurlijk zijn tekortkomingen, maar het is hun 1e tablet, de eerste android en eerste ipad waren ook verschrikkelijk)
ik ben helemaal met jou eens maar wat mij dwars en misschien ander, dat je elke keer naar de desktop moet gaan/gaat om steam en andere programma's te starten.
ze hadden beter de hele desktop weg moeten hallen.
elke keer van metro en desktop wisselen is gewoon erg irritant en dat is ook de reden dat ik start 8 heb geïnstalleerd.
Ik begrijp het nieuwe startscherm wel, maar er zijn een aantal grove fouten gemaakt.
Ze hadden nooit de startknop moeten verwijderen. Ook de Windows Store moet uit 'non touchscreen devices'.
Het is totaal onlogisch om met je muis op plekken te klikken waar geen knoppen zitten. Het is vreemd om je muis rechtsonder in de hoek te houden, waar geen knop zit, en er dan op te klikken.

Ik hoop dat MS een onderscheid gaat maken tussen desktop en tablets.
Daar denk ik toch anders over. Het is een overbodige laag, als ik wat zoek word ik weer terug gestuurd naar de desktop. Dan kan ik net zo goed in de desktop blijven werken, met een startmenu waarbij ik sneller navigeer en bovendien mijn werk in beeld blijft. Daarnaast krijg ik ineens 2 versies te zien van software, vaak heb ik helaas die "voor desktop" nodig. Wat is het nut voor mij? Niets eigenlijk.

Edit:
Waarom word ik omlaag gemod als ik mijn irritatie beschrijf? Beetje jammer.

[Reactie gewijzigd door codex op 16 april 2013 15:19]

Het nieuwe menu is helemaal geen startknop, gewoon een verzameling van "apps" en andere echte programma's zo groot en inefficiënt mogelijk weergegeven.

Ik gebruik Windows 8 met een start-knop, een echte, zoals bij Windows 7 nog het geval was. Gewoon nog steeds hoge productiviteit, zonder allerlei effecten en schermvullende zaken die compleet overbodig zijn. Ik gebruik dan wel de mail-app en calender app bijvoorbeeld, erg handig en mooi dat die gescheiden zijn. Vaak heb ik al zo veel open staan dat ik niet nog even extra mail en een calender op de taakbalk wil hebben staan.

Iedereen zijn ding natuurlijk, feit blijft dat Microsoft het je wel gewoon door de strot probeert te drukken, daar moet je sowieso niet van houden. Nu geven ze tenminste de optie om te wisselen, ben blij dat Microsoft dat nu ook inziet. :)

edit:
Kijk trouwens maar eens hoeveel mensen zelf start knoppen installeren: http://sourceforge.net/projects/classicshell/files/
Loopt gewoon in de 100-duizenden!

[Reactie gewijzigd door wootah op 16 april 2013 15:15]

Anoniem: 30917
@Oxidda16 april 2013 16:56
Ik snap nog steeds niet waarom men der op blijft staan om de start knop terug te willen.

Het nieuwe menu IS de nieuwe startknop. Je kunt praktisch alles vinden via die ingang, start knop is helemaal overbodig geworden. Na een half uurtje mis je die start knop echt niet meer hoor.
Blijkbaar is de ervaring van deze manier van "startmenu" anders genoeg om de gewone gebruiker te laten klagen, of denk je dat ze uit principele overweging iets terug willen wat onmiddellijk en overduidelijk slechter was dan hoe het nu is in W8?

Alleen al dat het hele scherm verschiet, is ergonomisch gezien irritant. En het GAAT juist om die ergonomische details, anders kunnen we net zo goed nog W95 nog gebruiken.
met het nieuwe menu heb ik totaal geen probleem, integendeel: in Windows 95 werd je startscherm soms zo groot als je hele scherm indien je veel programma's had (in Windows7 kan je het met wat prutsen ook vrij groot maken)
ik weet wel dat typen eigenlijk wel sneller gaat, maar van sommige programma's (die ik weinig gebruik) ken ik vaak de exacte naam niet direct en dan is dat alles behalve handig

ik begrijp ook niet dat als ik een 24" dualview opstelling heb, waarom moet ik dan met mijn cursor in de hoeken gaan prutsen? (wat bij dualview ook niet handig is) plaats de knoppen gewoon duidelijk in beeld, dat is voor veel mensen veel duidelijk
dingen verbergen is enkel nuttig op toestellen met een klein scherm zoals gsm's
Helemaal mee eens. De meeste mensen zijn vastgeroest aan de startknop.
De nieuwe metro interface is superhandig en maakt de hele oude Gui eigenlijk overbodig.
Maar ja, het is eng hè, vernieuwing.....
Anoniem: 129146
@Oxidda16 april 2013 14:02
spreek voor jezelf. misschien gebruikt jij je pc alleen maar om wat fart apps uit een store te halen maar ik hoef de modern UI alvast NIET op een pc bedoeld als werkpaard, laat staan een server (hetgeen ze dus ook doen met windows server 2012) Onbegrijpelijk want los daarvan is het een stabiel OS.
Ik weet niet welke editie server 2012 jij hebt maar bij mij installeerd hij standaard zonder GUI. Installeer je de GUI, heb je een elementair menu met ongeveer 90% van wat je nodig hebt. Het echte beheer doe je toch lekker remote via console/addins.
Hoe is de interface van 2012 als RDP-server?

Lijkt me dat in die rol, alles toch draait om de GUI.

Onder 2008R2 werkt dat als vanouds, maar onder 2012 zou dat als Windows 8 werken? Dan heeft w00t_mc wel degelijk een zwaarwegend punt. In een bedrijfsomgeving ga je niet zomaar even 100 users omzetten met bijbehorend (hopelijk tijdelijk) verlies aan productiviteit!

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 16 april 2013 14:25]

Terminal servers? Dan heb je wel degelijk een GUI nodig.

Ik zie het al gebeuren dat ik gebruikers een metro interface 2012 terminal server voorschotel lol.
Anoniem: 114278
@Hann1BaL16 april 2013 16:02
Microsoft zal wel moeten als ze de software in de markt willen houden.

Strategisch gezien een juiste stap dus.

De verkoop van PC's is wereldwijd gedaald met 14% en daar worden / werden de meest verkochte Windows licenties voor aangewend.

Niet alle notebooks gebruiken touch screens.

Daar Windows 8 niet of nauwelijks met Android kan concureren op de tablet en smart phone markt is daar maar een klein percentage voor Windows 8 weggelegd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 16 april 2013 16:03]

maar het blijkt dat veel mensen dat wel willen
Dat komt ook vooral dat veel mensen niet beseffen dat er eigenlijk gewoon nog een startknop, maar dan in een andere hoedanigheid.

Maar goed, Microsoft luister nu naar de groep welke het meeste herrie maakt. Ik vraag me echt af of dat ook echt de grootste groep van gebruikers is, maar het kan nooit slecht zijn om naar de gebruikers te luisteren.

Ik verwacht alleen dat na de release van Windows 8.1 de azijnzeikers wel iets anders vinden om tegenaan te schoppen. Dat is nu eenmaal wat ze het liefste doen. MS lijkt niet voor niets op NS.

[Reactie gewijzigd door Vexxon op 16 april 2013 17:06]

Het oude startmenu lijkt me toch echt nul toegevoegde waarde te hebben tov het nieuwe startscherm.
Voor mij heeft juist het nieuwe startscherm nul toegevoegde waarde. Met dat menu kon je het beter en handiger. Ik heb een tijdje W8 gebruikt maar die malle tegel apps vind ik tegenvallen met als gevolg dat ik vrijwel altijd op de oude desktop zat. En dan is het hinderlijk om telkens naar het startscherm te moeten schakelen.

Kortom, ik ben geupgrade naar Windows 7. Overigens dat Windows 8 sneller is, is ook een fabel. Er is alleen wat geschoven met de volgorde waardoor sommige dingen waarop je eerst even moest wachten nu zijn uitgesteld tot later. De load is hetzelfde, alleen uitgesmeerd over een langere tijd.
pff, ik ken echt NIEMAND die ooit uit zichzelf het start menu opent voor iets anders dan de eerste 5 a 6 programma's die erin staan. Alle andere submenus, alle programmas etc kijkt het gros van de gebruikers nooit naar. Die discussie over het startmenu is volgens mij gewoon aangewakkerd door dezelfde mensen die ook zeikten over de ribbon. Het is heel anders, je was een expert en nu moet je opnieuw leren etc etc.
Anoniem: 463321
@Jazco2nd16 april 2013 16:31
pff, ik ken echt NIEMAND die ooit uit zichzelf het start menu opent voor iets anders dan de eerste 5 a 6 programma's die erin staan. Alle andere submenus, alle programmas etc kijkt het gros van de gebruikers nooit naar.
Precies! Maar al die troep die normaal in submappen ondergebracht is komt nu allemaal op één grote hoop in het startscherm terecht. En dát is gewoon enorm slecht.
Anoniem: 127111
@Hann1BaL16 april 2013 16:46
Er werd en wordt helemaal niet geluisterd naar de klachten. Er wordt met argusogen naar de flink tegenvallende verkoopcijfers gekeken.
Tja een beetje dubbelzijdig. Enerzijds vind ik de nieuwe start menu wel handig (email, weer) anderzijds houdt het snel op.

Ik gebruik de messenger, contacten, browser, berichten, kaarten, nieuws etc etc niet.

Er zijn weinig apps van goed niveau. Ik kan in de e-mail geen nieuwe mappen aanmaken. Veel apps hebben weinig opties.

Ik zit 90% in desktop en 10% in start. Ik zit in start om mails te lezen, het weer eens een paar seconden te bekijken, of een spelletje te selecteren. Voor de rest zit ik in het desktop evironment.
@elmuerte: Waarom jouw comment een -1 waard is begrijp ik niet, zeker ook getuige de vele reacties die jouw stelling onderschrijven.

Ik ben het met je eens. Het gaat er niet om dat de Metro UI misschien wel 'prettig zou kunnen zijn'. Het gaat er ook niet om dat je er langs moet klikken om naar je oude desktop omgeving te kunnen.

Waar het om gaat, is dat je start menu, en de boomstructuur die daarbij hoort, kwijt bent. In plaats daarvan serveert de standaard Win8 UI je met een enorme lap weggegooide real estate ongeacht de app die je opstart. Echt multitasken is nu echt alt-tabben, je kunt je schermruimte niet meer zelfstandig indelen in de standaard UI. En in de 'desktop' kan dat wel, ook in Win8, maar daar ontbreekt dan weer het essentiele onderdeel Start Menu.

Deze aanpassing lijkt op 'luisteren naar feedback' maar eigenlijk is het gewoon een halve oplossing om een totaal onlogische 'overgangs' UI toch nog acceptabel te maken voor de ervaren Windows gebruiker, die de boomstructuur en Start Menu goed kent.

En die halfslachtigheid, is precies de reden dat Win8 totaal niet wil, of gaat lopen. Alleen de nietsvermoedende Windows-voor-dummy gebruiker gaat zonder slag of stoot over bij het aankopen van een nieuw systeem.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 16 april 2013 14:03]

Die boomstructuur van het oude startmenu was anders ook behoorlijk onoverzichtelijk. Er stond allerlei troep tussen. En ja, tuurlijk kan je dat gaan ordenen, maar dat kan ook met Win8. En met Win8 kan je ook titeltjes geven boven een combinatie van appjes. Dus dat is het verschil niet.

Het probleem zit hem erin dat je af en toe het uniforme beeld kwijt bent. Je hebt bijvoorbeeld op twee plekken je multitaskes: links je Win8 apps en onderin je desktop apps. Ook heb je een control panel EN je instellingen. Dat is verwarrend.

Echter, MS moet wel. Het overgrote deel van de mensen gebruikt alleen internet, spelletjes en Office op de computer. Het oude desktop is daarvoor veel te omslachtig. Dus voor de toekomst is Win8 een zegen.
MS moet helemaal niet, ze willen het, omdat ze denken dat de tablet en touch hype doorgetrokken dient te worden naar alle devices inclusief desktop.

Als MS een beetje sense had gehad, was de Metro UI een *optie* geweest en geen verplichting. Dat ze deze stap nu maken onderschrijft mijn stelling. En jij zegt zelf trouwens ook dat je overzicht belemmerd wordt ('het uniforme beeld') en dat je eigenlijk twee interfaces door elkaar aan het gebruiken bent. Waarom toch? Het is niet nodig, we kennen al thema's sinds Windows 95, zelfs in Win 7 kun je nog terug naar old school 95' stijl.

De vraag moet zijn: Waarom sloop je die functionaliteit uit je OS? Omdat je je gebruikers wil dwingen over te stappen op touch. Eigenlijk zegt MS tegen ons gebruikers met een dikke middelvinger achter de rug: 'Kijk, Windows 8, de toekomst, werkt beter met Touch - waarom ga je niet over op een touch device, koop een Nokia want het integreert en synct allemaal lekker, koop daarna een RT device ter vervanging van je desktop'.

Dat de gebruiker niet zo makkelijk mee gaat blijkt wel en is niet meer dan logisch. MS gaat deze strijd dan ook verliezen. De scheurtjes zijn al zichtbaar en een herhaling van Vista zit er gewoon aan te komen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 16 april 2013 15:05]

Het thema van Win 7 is al een hele tijd weg. In mijn vrije tijd kijk ik 99% van de tijd naar mijn Chrome browser. Maar als ik aan de studie zit, gebruik ik allerlei andere programma's, zoals het Adobe pakket en SolidWorks. Ik denk dat dit precies is wat MS heeft gedacht bij Win8: het nieuwe startscherm met touch voor je vrije tijd. De desktopomgeving voor het echte werk of voor oudere programma's. Geen raar idee, toch? Kijk, over de uitwerking kan je je twijfels hebben. Maar deze dingen kunnen worden rechtgezet, zoals in dit artikel ook wordt aangegeven. Je kan maar zoveel doen in de tijd die je hebt.

Een andere reden om het toe te voegen is de enorme userbase van Windows. Win8 lanceren moest MS wel doen, anders was MS vrijwel zeker te laat. Dus 1+1=2

Ik denk overigens niet dat de tablet een hype is. Ik heb zelf een Galaxy Tab 2, een WP7 en een Windows 8 laptop zonder touch. De tablet begin ik nu steeds meer te gebruiken en ik raad ook iedereen aan er eentje te kopen. De potentie van dat ding is enorm. Echter, echte dingen doe ik op mijn laptop. Is dat erg? Nee. Gaat dat veranderen? Ja, zeker. Want wat wil je liever: een tablet met goed toetsenbord of een laptop (met dezelfde specificaties als de tablet). En daar had een Win 7 startknop volgens mij niks aan verandert.
Het is best een raar idee dat de maker van een OS 'aanneemt' dat jij een OS op een bepaalde, strikte manier gaat gebruiken omdat juist Windows een super universeel en breed ingezet OS is, dat door allerlei verschillende gebruikers wordt benut. Een goed OS is 'universeel' en biedt nagenoeg gelijke functionaliteit en productiviteit ongeacht de toepassing die je ervoor hebt.

En juist daarom is het opdringen van Metro de doodssteek voor dit OS. En misschien wil ik juist in mijn vrije tijd wel productief zijn, bijvoorbeeld werken in Reason. Daarvoor zit ik dan dus eigenlijk gewoon op een veredelde Win7 te werken, die mij wel weer geld heeft gekost en een nutteloze toevoeging 'out of the box' heeft, namelijk die voor desktops super omslachtige UI.
Anoniem: 80466
@Vayra16 april 2013 15:20
Waar het om gaat, is dat je start menu, en de boomstructuur die daarbij hoort, kwijt bent
Nee, je bent het niet kwijt. Het is anders.
Windows 8 heeft het startmenu veranderd in een startpagtina die je naar believen ook zelf kan indelen.
Bovendien kun je op dit startscherm naast ook nog met live tiles notificaties krijgen van bijvoorbeeld berichten of emails zonder de betreffende apps te hoeven openen.
Dan ben je toch de boomstructuur kwijt, of niet? En het startmenu ben je toch ook kwijt? Of zijn in jouw beleving pop up menu's tegenwoordig standaard Full screen?

Juist ja. 'Het is anders' is een excuus van de verdediger van een inferieure UI. De verdediger van een superieure UI is er niet, want die hoef je niet te verdedigen.

You get my point?
Anoniem: 80466
@Vayra16 april 2013 23:06
Dan ben je toch de boomstructuur kwijt, of niet?
Je kunt het nieuwe startscherm ook zelf indelen en structureren net zoals je kon met het startmenu.
Daardoor is het startscherm een volwaardige vervanger van het startmenu maar met extra features zoals het ondersteunen van Live tiles.
Dan ben je toch de boomstructuur kwijt, of niet?
Wat vooral grappig is, is dat OS X eigenlijk een soort gelijkwaardige mogelijkheid biedt.

Launchpad ~ Startmenu W8
Het verschil is dat W8 Livetiles biedt voor extra informatie, maar ik denk dat het gros van de gebruikers puur programma's opent via het nieuwe startmenu.

Fullscreenmodus ~ Metro apps
Met het verschil dat Apple desktop programma's in fullscreen modus toelaat waar je tussen kunt swipen (met Trackpad of Magic Mouse) en dit geen speciale 'metro-apps' vereist. Als je er geen behoefte aan hebt, schakel je gewoon weer naar Window-mode.

Het verschil tussen beide is, dat Microsoft er voor gekozen heeft om in 1 update, compleet over te stappen op een nieuwe UX die grotendeels gebaseerd is op Touch gebruik.
Apple kiest ervoor om elementen van hun touch apparaten in OS X toe te voegen, maar zorgt dat deze niet dominant zijn én je ze prima met een muis/trackpad kunt bedienen.

De gedachte van Microsoft is wel te volgen. Ze liepen gewoon achter in de mobiele race en alleen 'bijbenen' is gewoon niet voldoende. Door meteen compleet over te gaan hoopten ze voor te liggen op de rest (wat ze misschien ook wel doen met dingen als Livetiles), maar het gevaar was dat het voor de gebruiker een té grote stap zou zijn.
Veel mensen klagen hier dat iOS en OSX er al jaren hetzelfde uitziet, maar als je goed kijkt worden er steeds subtiele wijzigingen aangebracht waardoor het systeem evolueert en gebruikers rustig kunnen wennen aan nieuwe UX-technieken.

Kortom, zelf ben ik zeer onder de indruk van wat MS met W8 neer heeft gezet, maar ik ben van mening dat ze te grote stappen te snel gezet hebben.
OS X heeft ook geen start menu, en daar hoor je niemand over klagen.
Eén van de eerste dingen die ik aanraadt bij vrienden die overstappen: sleep je applicatiefolder naar de dock, en voila, je hebt een start menu. Het wordt altijd zeer op prijs gesteld...
Doe dat ook voor je download en document folder, en je hebt samen met je veelgebruikte applicaties in datzelfde dock een goed werkende setup die redelijk dichtbij de windows-taakbalk met startmenu komt. Zelf vind ik dit handiger, maar ik ben het gewend en smaken verschillen.

[Reactie gewijzigd door curumir op 16 april 2013 15:48]

OS X heeft ook geen start menu, en daar hoor je niemand over klagen.
Appels en peren... Mijn auto heeft geen muis, moet die dan ook maar weg in Windows 9?
@Dreamvoid : OS X heeft weliswaar geen start-menu, maar de menu's die er in zitten lijken wel erg sterk op die van concurrerende besturingssystemen; je klikt er op en er rolt een menu uit.

Het heet weliswaar geen "start-menu", maar het vervult in grote lijnen dezelfde functie.
Daar is Classic shell dan voor.. maare die skipt het metros scherm ook vanzelf .... Als ze dus het klassieke startmenu niet als optie terugbrengen is de hele skip metromenu functie niks waard.
Ze mogen ook een optie toevoegen om metroapps niet te hoeven gebruiken. Die full screen zooi is maar lastig!
Precies. Die "Metro" interface zou gewoon verwijderbaar moeten zijn in "Start" -> "Configuratiescherm" -> "Programma's en onderdelen" -> "Windows-onderdelen in- of uitschakelen".

De "Start" knop moeten ze gewoon terug brengen. Die heeft Microsoft verwijderd onder het mom van "die wordt toch bijna niet gebruikt", maar feit is wel dat er al ruim 3 miljoen downloads waren van "Start8" (16 januari 2013) terwijl er rond die zelfde tijd (8 januari 2013) zo'n 60 miljoen OEM licenties van Windows 8 aan PC bouwers werden verkocht (waarvan een groot deel nog onverkocht in de winkels staat).

Dat wil zeggen dat halverwege Januari tenminste 5% van de Windows 8 gebruikers het startmenu al hadden terug gebracht d.m.v. "Start8". Tel daar nog een keer de groep mensen bij die dit m.b.v. "Classic Shell" of iets dergelijks gedaan hebben, en je hebt toch een aanzienlijke groep van bijna 10% van de Windows 8 gebruikers.

http://www.neowin.net/new...loads-version-11-launched
http://www.zdnet.com/micr...-sold-to-date-7000009549/

Dat zijn voor mij geen aantallen waarvan ik vind dat die onder het begrip "bijna niet gebruikt" vallen, waardoor ik het geheel onrechtmatig vindt dat Microsoft de Start-knop verwijderd heeft.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 16 april 2013 14:23]

In feite maak jij een vergelijkbare "fout" in je redenatie als Microsoft. Je gebruikt hier cijfers als argument om meningen of gedrag van mensen te verklaren. Iets wat bij benadering best kan, maar in deze zijn mensen die zich wel ergeren maar niets doen, niet inbegrepen.

Microsoft heeft ergens gemeten hoe veel mensen de start-button gebruiken, om vervolgens te besluiten dat dit weinig is. Dat is op zich nog niet zo erg. Maar waarschijnlijk is men vergeten te vragen waarom mensen die start-button "weinig" gebruiken, of zijn ze vergeten te controleren of deze steekproef wel representatief is voor al hun gebruikers.

Het door jouw genoemde percentage van de gebruikers die de functionaliteit hebben teruggebracht, is wat mij betreft niet de essentie van de kwestie. Het zou eerder moeten gaan om het percentage dat de start-button graag terug WIL zien. En dat kun je - hoe vervelend ook - niet meten door klik- of downloadgedrag. Dat percentage ligt naar verwachting veel hoger dan het door jou genoemde getal. Immers, lang niet iedereen die een verandering wenst gaat over tot een daadwerkelijke actie (downloaden in dit geval).

Deze collumn van Joost Steins Bisschop illustreert mooi welk gevaar er zit in gevolgtrekking op basis van getallen, zoals dagelijks - ook hier op Tweakers - in de nieuwsgaring plaatsvindt.

Dit staat allemaal los van het feit dat ik je suggestie dat Metro in het configuratiescherm aan- en uitgezet zou moeten kunnen worden van harte toejuich.
@Smen : Je hebt absoluut gelijk. Ik kan je helaas geen +1 geven (kan geen reacties op mijn reacties modereren) maar het is de gedachte die telt.

Het zal inderdaad zo zijn dat veel meer gebruikers die startknop terug willen zien dan die 5 á 10% die ik zo had uitgerekend.

Hetzelfde geldt voor het aantal verkochte Windows 8 licenties. Microsoft geeft aan dat ze 60 miljoen licenties verkocht hebben. Een groot deel daarvan is bij OEM's (systeembouwers) terecht gekomen. Het merendeel van die licenties is nog steeds niet in gebruik door eindgebruikers, omdat veel systemen nog niet verkocht zijn door de dalende vraag naar computers.

Afgezien daarvan zijn er ook veel mensen na de aanschaf van een Windows 8 PC weer overgestapt op Windows 7, alwaar ze de licentie van hun oude computer recyclen. Toch zal Microsoft dat als een verkochte Windows 8 licentie tellen, hoewel er niemand actief gebruik van maakt.
Ik had liever gezien dat Microsoft ook eens liet zien hoeveel geactiveerde lincenties er zijn.
Zo krijgen we wel een duidelijk beeld hoeveel mensen het daadwerkelijk gebruiken.

Natuurlijk wilt Microsoft een zo hoog mogelijk cijfer laten zien.
@ HgnX: Je realiseert je, dat je met jouw comment meer over jezelf zegt dan over de andere 99% van de mensen in dit draadje?

Je zegt namelijk dat mensen hersenloze volgers moeten zijn/worden die klakkeloos aannemen dat bedrijf X voor jou de juiste keuzes neemt.

Dat mag jij uiteraard vinden of denken, maar uit de reacties hier blijkt juist dat mensen prima in staat zijn een eigen afweging te maken, en zich niets gelegen laten aan de 'mening' of het beleid van bedrijf X, in dit geval MS.

Het maakt jou tegelijkertijd ongelofelijk naief. Realiseer je je wel wat je opgeschreven hebt?

@ TitanFox: klopt inderdaad, heb geedit.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 16 april 2013 17:05]

@Vayra : Ik neem aan dat je "HgnX" bedoelt ? Of was die reactie aan mij gericht ? Misschien handig om vooraf even "@<tweakersnaam>" voor je reactie te zetten, dan weten we voor wie deze bedoeld is :-)
Zelfs als dit zo zou zijn wat je nu beweert, dan nog is het wat het is. Dit product is wel bedoeld namelijk voor die mensen en als dat inhoud dat die mensen geen verandering willen. Dan is dat zo.

Waarom zou je dan als bedrijf zijnde dit die grote groep gebruikers willen opdringen. Ik denk dat we inmiddels hebben gezien dat er een hele grote groep is die geen behoefte heeft aan deze verandering en graag willen dat het bij het oude was gebleven.

Ik ben daarom ook een van de mensen die erg blij is met het nieuws dat de oude start menu mogelijk terug zal keren. Ik kan windows 8 namelijk in de huidige staat gewoon niet aanraden aan iemand anders tenzij ik weet dat die gene het leuk vind om alles opnieuw uit te moeten zoeken en hiermee overweg kan.

Mijn ouders bijvoorbeeld, die wil ik hier gewoon niet mee op scheppen, die gingen al flink in de weerstand op het moment dat ik Windows 7 bij ze had geintroduceerd.

En dan komen hier een heleboel opmerkingen voorbij dat er prima mee te werken is, maar het enige wat ik zie is dat mensen workarounds gaan aanbieden voor dingen die nu in Windows 7 als prettig ervaren worden. Tuurlijk valt er goed te werken met Windows 8 als je er even tijd in steekt en even je weg erin probeert te zoeken. Maar waarom zouden we dit willen?

Ik zelf werk nu ook met Windows 8 op m'n zakelijke laptop sinds de release, maar dat is meer vanwege mijn interesse in de ontwikkelingen, niet omdat ik het zo fijn vind werken. Ik weet me weg er nu goed in te vinden, maar het is nog steeds een verademing als ik thuis achter m'n Windows 7 computer kruip... Dat zegt geneog denk ik.
je kan ze allemaal gewoon verwijderen hoor...
Je hoeft ze toch ook niet te gebruiken? Ik kan alles nog steeds prima via de desktop doen.

Bovendien, als je er enkele moet gebruiken, dan kun je ze ook aan de kant schuiven. Dan gebruiken ze nog maar 1/6 van het scherm.
Anoniem: 80466
@mjl16 april 2013 15:15
Ze mogen ook een optie toevoegen om metroapps niet te hoeven gebruiken
Alsof iemand je dwingt om metro apps te gebruiken.
Je kunt op je startscherm alle gewoon ook alle apps zetten die je vroeger ook in je oude startmenu had staan en al je wilt de metro apps met de live tiles allemaal wegdoen.

Dan verlies je natuurlijk wel die nieuwe functionaliteti maatr kan je nog wel hetzelfde als in windows 7
Dan wachten we toch gewoon op versie 8.2. :p

Daar zullen ze misschien eindelijk de gebruikers de controle over de UI geven die hun betalende klanten daadwerkelijk willen.

Het is te dol voor woorden en de arrogantie ten top dat Microsoft vóór al die honderden miljoenen gebruikers eventjes heeft bepaald dat ze hun computer toch echt helemaal verkeerd gebruiken en dat ze het toch heus allemaal anders moeten gaan doen.

Want Microsoft zegt het. :F
Microsoft heeft hun UI helemaal aangepast en heeft er statistics aan verbonden.

Ze luisteren op één manier dus wel naar hun klanten, 70% gebruikt meestal de volledige modus, dus ze maken dit opnieuw (standaard) mogelijk.

Niet kijken naar wat ze zeggen, maar wat ze doen is in de IT toch de meest duidelijke vorm van communicatie.
Anoniem: 510390
@NicoJuicy16 april 2013 14:54
70% van de gebruikers gebruikt de volledige modus.
Alleen is het wel zo dat 97,2% van de computergebruikers op deze wereldbol windows 8 links laat liggen, en de pc-verkopen sneller kelderen dan de beurs de laatste jaren gedaan heeft.

Consumenten stemmen met hun geld. Vinden ze het niets, kopen ze het niet. De uitspraak van "70% van de gebruikers gebruikt de volledige modus." is een "Wij van WC-eend..." uitspraak.
Het is te dol voor woorden en de arrogantie ten top dat Microsoft vóór al die honderden miljoenen gebruikers eventjes heeft bepaald dat ze hun computer toch echt helemaal verkeerd gebruiken en dat ze het toch heus allemaal anders moeten gaan doen.
Heeft Microsoft ooit anders gedaan?

De user interface van Windows 3.1, NT, XP en al die andere versies was toch ook niet via een democratisch proces tot stand gekomen? Sterker nog, je kunt nu kiezen: Metro of desktop, zo luxe is Windows nog nooit geweest!
Wel je kan kiezen tussen metro en een halve desktop ... Die bovendien nog steeds metro nodig heeft
Afgezien van het start menu, de user interface is in vergelijk met Windows 7/Vista heel anders.. veel minimalistischer en andere kleuren.
Ik denk dat als ze de gebruiker zelf de KEUZE zouden laten (kies zelf welke interface je wilt gebruiken, of je start knop aan of uit gaat en of je een homescreen hebt ja of nee) er veel minder weerstand zou zijn tegen het product.
als je dat doet, gaat iedereen terug naar XP...
als je dat doet, gaat iedereen terug naar XP 7...
Corrected

Het Vista/7 start menu is redelijk gelijk aan die van XP.. dus er is niet direct een reden om terug te gaan naar XP omwille het start menu

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 16 april 2013 13:55]

En?

Als men dat prettiger vind werken. Het is een OS hoor die uitsluitend en alleen is bedoeld om je applicaties te starten.
Bij de introductie van XP kreeg je ook de mogelijkheid om een classic omgeving te kiezen W2000, W98. Hele volksstammen hebben dat gedaan, maar naar verloop van tijd blijkt de gewenning toch toe te slaan en stond de XP interface prominent op de meeste computers.

Microsoft heeft het gesnapt en de klachten ter harte genomen al is het wat laat, laat de gebruiker lekker zelf kiezen wat hij/zij het lekkerste vind werken.

Ik snap die Metro-zeloten toch al niet zo goed, die tegen heug en meug op proberen te vertellen dat het allemaal zo fááántastisch is. Toegegeven, metro went, , maar handig is het niet als je uitsluitend vanuit je desktop werkt.

Ik vind het een begrijpelijke keuze van MS, op zich is Windows 8 een, voor MS begrippen, een goed OS, en met deze versie creeeren ze in ieder geval een keuzevrijheid en ondervangen ze de argumenten om niet over te gaan naar windows 8
Zonder het nieuwe startmenu verschilt Win 8 erg weinig van Win 7 (of eigenlijk alleen in positieve zin). Dus wat dat betreft is het gewoon bullshit om Windows 8 af te kraken op dat punt.
quote: elmuerte
Zonder start menu blijft het verschirkkelijk.
Het zou het meest verstandige zijn als Microsft tijdens de installatie van Windows 8.1 (en toekomstige versies) de klant altijd de keuzemogelijkheid geeft om te kiezen tussen Metro (Tablet) en Start -> Menu (PC).... :Y)

Start->Menu én de desktop zijn voor (velen met) mij nog steeds de meest gebruikte features van Windows ;)

Enkel 'Metro' is (toch) een vloek :P

[Reactie gewijzigd door John Stopman op 16 april 2013 20:51]

Niet zo moeilijk doen, gewoon even wennen en klaar is klara!!
http://startisback.com/

€2,50 en je kan het 2x gebruiken. Dan is W8 ineens gewoon een super snelle W7...
@mkools24 : een upgrade van Windows 7 naar Windows 8 + € 2,50 voor "Start is Back" is nog altijd goedkoper als de upgrade van Windows Vista naar Windows 7.

"Start is Back" (€ 2,50) + Windows 8 Pro Upgrade (€ 56,93) = € 59,43
pricewatch: Microsoft Windows 8 Pro (Upgrade)

Windows 7 Upgrade (Home Premium) = € 100,19
pricewatch: Microsoft Windows 7 Home Premium (NL Upgrade)

Kortom; niet zo miepen alsjeblieft.
@hAl : Fout ! Dan heb je een "ouderwets" startmenu waar JIJ minder mee kan dan met het nieuwe startscherm. Sorry dat ik het zeg, maar ik vind het nogal arrogant dat je der mening bent dat iedereen op exact dezelfde manier met zijn / haar computer omgaat als jij.

Bovendien; waar maak je je druk om ? Jij kunt toch gewoon lekker met je nieuwe menu blijven werken ? Je hebt er helemaal geen last van als anderen liever het "ouderwetse" menu gebruiken.

Het feit dat de voorgaande delen van Windows, MacOS én Linux met soortgelijke "(start-)menu's" werken wil toch wel zeggen dat het helemaal niet zo'n slechte uitvinding is.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 16 april 2013 20:40]

Tuurlijk zijn er hacks voor om dit al te doen bij de eerste deel maar heel fijn dat ze dit nu zelf ook hebben geïmplementeerd. Mijn oma is van windows xp naar W8 gegaan wegens een nieuwe laptop en mocht haar alles opnieuw uitleggen. Jammer van die startscherm
Heb iets dergelijks meegemaakt bij de moeder van een vriendin.

Het enige waarvoor ze haar laptop gebruikt is wat surfen en solitair spelen.
Je moet dat laatste maar eens proberen spelen op windows 8.

Eerst en vooral vinden waar het ergens zit , dan de nodige accounts aanmaken ( .hotmail en dan ook nog een xbox account )
Dan mag je het gaan zoeken in de games en installeren waarna er ergens een tile bijkomt.

Enkele dagen later had ze de nieuws applicatie gevonden , want ze had nu een hotmail account. Dit wilde ze gebruiken om op de vrt nieuws site het nieuws te bekijken.
Je komt in ie , maar melding dat flash niet geïnstalleerd is. ok naar internet explorer en de adobe site, melding dat flash niet geïnstalleerd moet worden want dit is windows 8. Wacht in de desktop mode niet de metro mode !!!

Dan moet jij maar eens proberen uitleggen aan dat mensje waarom ze nu windows 8 nodig had en waarom dit zoveel beter is.
Bij mij werkt het anders:

1. Bij de installatie inloggen met je hotmail account.
2. druk op de windows toets: typ in solitair en open de app
En dat is nu het grote probleem voor heel veel oudere computergebruikers. Ik heb klanten die panisch worden bij de gedachte aan verandering. Laat staan dat ze ineens een outlook.com cq windows acount moeten nemen.
En het even typen van de naam van de app is echt 3 bruggen te ver voor dat soort mensen. Die weten echt niet hoe het heet, of correct gespeld word. En die willen dit helemaal niet doen.
Ik persoonlijk vind het ook niet altijd handig om te moeten typen. En daar gaat het ook nog eens fout. Soms krijg je wel een lijst met waar je mee typt, en in andere omstandigheden moet je exact typen wat je nodig hebt voordat het tevoorschijn komt. (hang me er niet aan op, ik weet niet meer in wat voor hoedanigheid dat precies was.)
Dualscreen werken was een verbazingwekkende ervaring in win8. Werkte voor mij voor geen meter zoals ik het wilde. Maar goed, das een ander verhaal.

Het alleen al terug geven van de keuze aan de klant is wat win8 echt nodig had.
Idd wie heeft er voor die reden nu w8 opgezet. Waarom werkt ze niet gewoon met een ipad of andere tablet , lijkt me veel handiger.
Haar oude laptop was defect gegaan en de verkoper heeft haar een nieuw, veel te duur toestel verkocht( dus met windows 8 ) .
Je moet dat soort gebruikers misschien wel wat dingen uitleggen, maar ook dat duurt niet lang. Ik denk dat ze er makkelijker mee kan werken dan windows xp. Veel grotere knoppen, grotere letters en veel simpeler.

Het enige wat je ze even moet vertellen is hoe het werkt met de muis in de hoeken en waar ze bepaalde zaken kan vinden. Maar dat duurt je ook niet langer dan 5 minuten.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 16 april 2013 13:55]

Het enige wat je ze even moet vertellen is hoe het werkt met de muis in de hoeken en waar ze bepaalde zaken kan vinden. Maar dat duurt je ook niet langer dan 5 minuten.
Dat juist het moeilijkste omdat het erg abstracte en niet voor de hand liggende concepten zijn, vooral voor ouderen (voor doorgewinterde computergebruikers natuurlijk geen probleem).
Als je 2 versies overslaat (en dus 3 versies upgrade), en wees eerlijk, Vista en 7 zijn ook behoorlijk anders dan XP, is het toch best wel logisch dat je haar het opnieuw moet uitleggen, lijkt me niet dat het argument dan echt licht bij het startscherm. :)
Is Blue nou (gratis) te downloaden/updaten voor windows 8 eigenaren, of is dit een hele nieuwe windows versie/betaalde update? Aangezien MS van tactiek wou veranderen qua updaten is me dat niet helemaal duidelijk meer...
Blue is een service pack voor W8. Service Packs zijn altijd gratis, net als de rest van de patches. Enige wat je nodig hebt is de geldige Windows licentie.
Het is nog helemaal niet zeker of de update naar Windows 8.1 gratis wordt en ook kun je niet zeggen dat het een Service Pack betreft. Het is wel waarschijnlijk dat Microsoft geen kosten in rekening brengt, maar zeker is dit nog niet.

[Reactie gewijzigd door Olaf op 16 april 2013 13:59]

Sinds het onmogelijk zal zijn voor ontwikkelaars om na het uitkomen van Blue nog apps die specifiek met de Windows 8 SDK zijn gemaakt te uploaden naar de Store, mag je daar toch wel vanuit gaan. Ik denk niet dat de Blue SDK backwards compatibel is.
Je vergeet alleen dat MS het update stratagie aan het aanpassen is.. Bleu komt als appart OS uit is het laatste wat ik gehoord hebt.. Kan je kopen voor 15 dollar.

Ze gaan dus hetzelfde doen als Apple.. Maar of die stratagie ook voor windows gaat werken vraag ik me af
Het wordt niet gezien als service pack, maar als upgrade. Dus de vraag is dan of het gratis zou zijn.
Niet noodzakelijk. Op het moment zijn de meningen hier nog over verdeeld, maar het huidige idee is, zoals Orian al zegt, dat dit de eerste keer wordt dat MS een nieuwe versie van Windows uitbrengt, wat maar een kleine verandering zal zijn t.o.v. de vorige versie. De prijs zal, naar verwachting, op hetzelfde peil liggen als wat Apple vraag voor de nieuwe versies van z'n OS, dus iets van 20 euro.
Ik denk dat deze upgrade wel gratis verspreid gaat worden omdat Microsoft vast niet wil dat er versplintering ontstaat tussen 8.0 en 8.1. Dit vertraagd de development voor metro apps.
Het lijkt erop dat het gratis update is. Het volgende staat op wikipedia.
"Windows Blue is de codenaam voor een update voor Windows 8. Dit is geen Service Pack, want het zou ook nieuwe functionaliteit doorvoeren.[bron?] De naam waaronder het gepubliceerd wordt is Windows 8.1. Microsoft heeft eerder al gemeld dat ze stoppen met het uitbrengen van Service Packs voor alle producten. Windows Blue zou een combinatie zijn van alle updates die tot dan toe zijn vrijgegeven, maar voegt ook nieuwe opties toe, zoals verbeteringen aan de interface. Zo zou het Startscherm meer formaten van Live-tegels gaan ondersteunen, zoals dat in Windows Phone 8 het geval is. Verder zouden er meer achtergronden voor beschikbaar komen en moeten er ook nieuwe kleuren worden toegevoegd. Van zodra Windows Blue uitkomt, zou Microsoft geen toegang meer geven tot het publiceren van Windows 8-apps in de Windows Store, wat zou wijzen op een gratis update. De update is gepland voor de zomer 2013."
Bron: http://nl.wikipedia.org/w...Windows_Blue_.28NT_6.3.29
Dat Microsoft in een Service Pack geen nieuwe functionaliteit kan doorvoeren klopt m.i. niet. Kijk maar naar Service Pack 2 voor Windows XP, daar zat opeens het beveiligingscentrum in.
In SPs worden enkel nieuwe functies doorgevoerd als dit iets met hardware te maken heeft of met beveiliging, voor de rest niks.
Ik heb de startknop sinds dag 1 dat ik win8 draai niet gemist. Ik zie het metro interface als een fullscreen start menu, alle tiles / apps wat ik niet gebruik zijn er uit.

En wat is het verschil met een startknop of je muis naar links onder bewegen en daar op start klikken. Rechtermuisknop en je hebt al je "configuratie tools" bij de hand.

1x extra klikken om naar de desktop te gaan zie ik niet als een hinder of de-productief. Gezien ik in de live tiles meteen wat updates zie (wat wel fijn is).

Na een keer klikken op de desktop kom ik niet meer in het startmenu, dus de klachten erover kan ik nog steeds niet begrijpen, het komt bij mij steeds meer over dat men het gewoon niet test of gebruikt, maar wel klaagt.

Win8 is veel soepeler en sneller dan 7, taskmanager en transfer menu's zijn veel overzichtelijker en krachtiger / meer opties.
Dat zijn ook de redenen waarom ik ben overgestapt en het een zeker degelijk OS vind.

De optie om te kunnen kiezen hadden ze meteen moeten doen, of auto herkenning bij installatie, geen touchscreen? dan alleen desktop met eventueel start knop/menu. Maar het maakt het er niet minder op dat de keuze er niet was.

Het enige wat ze van mij eruit mogen halen zijn de charm bars. Die storen mij het meest, zit je net met je muis naast de 'x' knop komt die balk in de weg.
Ik vond dat ze met XP het startmenu moest aanpassen, die boomstructuur werkt pas als je alles ging aanpassen. Ieder programma had zijn eigen map nodig met daarin een snelkoppeling voor het programma, handleiding en een deinstallatie :S. Op den duur had ik voor mijn computer 3 lijsten langs elkaar staan en dat werkt niet. Met vista werd die boomstructuur nog onhandiger omdat je een klein vlak kreeg waarin je alles moet in en uitklappen. Maar gelukkig kon je de zoek functie gebruiken.

k ben juist blij met het nieuwe startmenu van win8, alle programma's staan er nog in en deinstallatie snelkoppelingen zijn niet meer nodig.

Wat wel irritant is dat ze bij win8, naast het configuratie menu een extra instellingen menu hebben gemaakt. Dat slaat helemaal nergens op. Dat hadden ze gewoon in het startmenu moeten bouwen, dan hadden we die charm bars niet nodig gehad. Het hele principe van fullscreen metro apps slaat ook al nergens op, maar gelukkig kan je er (nog) voor kiezen om ze niet te installeren. (Alsof je tijdens het skypen niet iets anders wil gaan doen :S )
. (Alsof je tijdens het skypen niet iets anders wil gaan doen )
Dan snap je die toch naar de zijkant.

Hier Skype in snapped view
http://www.xgmedia.com/wp...012/03/Skype_SnapView.jpg

Snapped view is juist een handige feature van Windows 8. bij windows 7 moet je zelf allerlei vage resize actie op windows doen om skype en een andere app naast elkaar in beeld te hebben.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 16 april 2013 15:42]

Met de desktop app van skype heb je gewoon een klein verplaatsbaar vierkantje met het beeld van diegene waarmee je skypt die always on top is. Veel ruimte efficienter dan een gesnapte metro app. Ik draai nu een tijdje windows 8. De metro alleen gebruikt toen het nieuw was. Maar op een desktop heeft het echt geen meerwaarde.

Waar ze zich bij de volgende release van windows eens op mogen focussen is het beter schaalbaar maken van de desktop omgeving, zodat we eindelijk eens monitoren in de mainstream markt krijgen met meer dan 1920*1080 als resolutie. Zou wel eens fijn zijn om een scherm op je bureau te hebben met dezelfde pixeldichtheid of beter dan wat al in mijn telefoon zit, zodat ik niet meer de individuele pixels kan tellen.

Sinds het mainstream worden van breedbeeldschermen heeft de monitor markt feitelijk stil gestaan sinds 2006. Het enige wat een beetje verbeterd is zijn de kijkhoeken manier van backlighting en de kleurechtheid. Meer een evolutie, het wordt weer tijd voor een revolutie. We gebruiken nog steeds lage resoluties (die logisch waren 5 jaar geleden vanwege hardware limitaties.)

Beter grafische kwaliteit en de daarbij benodigde extra rekenkracht zouden ook weer een mooie boost aan de verkoop van desktop PC's geven. Er is weer een echte rede om een vaste PC te gebruiken ipv een laptop of tablet. Omdat je met een dedicated scherm/speakers gewoon een veel betere beleving hebt van bijvoorbeeld een film of een game.

Nu zijn er tablets die gewoon een betere resolutie hebben dan een dedicated monitor!
De iPad heeft een resolutie van 2048x1536, daarbij is een iPad veel kleiner. Zo gek is het niet dat de Desktop markt aan het instorten is. Er vindt geen innovatie plaats.

Een desktop zou dé plek moeten zijn waar je met het meeste gemak en in de beste kwaliteit aan zou kunnen werken, omdat je veel recources tot je besschikking hebt onuitputtelijke energiebron, 4x de ruimte van een laptop behuizing en een speciaal gecreeëerde werkplek. Er is dus zeker bestaansrecht voor een desktop.

Als ik een literatuuronderzoek doe, een artikel schrijf of een spel speel doe ik dat het liefst met veel ruimte, veel screen estate, confortabel toetsenbord en muis, zodat je niet in een verkampte houding zit. En ruimte hebt om veel open te hebben staan. Fullscreen apps? Puhlease! Leuk op een laptop onwerkbaar op een desktop.

Gemiddeld heb ik een tekstvewerker, notepad, powerpoint 10 pdf files, photoshop en een webbrowser met 20+ tabs open staan als ik serieus bezig ben. Als ik dit met alleen fullscreen apps kan doen zonder taakbalk om makkelijk meteen op de app te kunnen klikken die je voor je volgende taak nodig hebt zou moeten doen zou ik gillend gek worden.

Ook tijdens het gamen: steam, het spel, vriendenlijst, chat scherm, mumble en een webbrowser. Conculsie: ook gamen doe je vaak niet als enige taak. Wel fullscreen. (Die steam overlay is echt een geniale oplossing hiervoor).
bij windows 7 moet je zelf allerlei vage resize actie op windows doen om skype en een andere app naast elkaar in beeld te hebben.
Je bedoelt de Windows toets en dan de cursor naar links of naar rechts om het venster te docken? Da's wel vrij vaag ja. :)

Dat blijf ik het mooie vinden aan jou. Of het nou shit is of niet, je blijft Microsoft trouw. Ik kan me de tijd herinneren dat je laaiend blij was met Windows Vista omdat alles organisch en super logisch was.

Mooi dat je dat nu afdoet als vaag.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 125509 op 18 april 2013 23:52]

Het probleem zit hem niet eens in die startknop. Maar dat ze het niet goed getest hebben.
Hoe hadden ze dit niet zien aankomen? Laten ze het testen door mensen die geen kritiek durven te uiten??
Anoniem: 442445
@pim16 april 2013 15:29
Laten ze het testen door mensen die geen kritiek durven te uiten??
Ik denk dat ze het laten testen door mensen die klaar staan voor veranderingen.

En die verder vooruit kijken.

wanneer gebruik jij de fysieke start knop op het scherm nog?
9 van de 10 mensen klikken op de startknop van het toetsenbord en typen wat ze nodig hebben....

Dat kan nu nog steeds, alleen dan krijg je een FS mode.
9 van de 10? Waar komt dat cijfer vandaan? Ik gebruik mijn startknop nog volop zonder te typen. De manier waarop Microsoft het in de W8 naar mijn mening had moeten implementeren was ook vrij simpel: maak dat ding optioneel en zet 'm standaard uit.

Als een derde van de W8 gebruikers een startknop progsel installeert, dan heeft Microsoft toch wel een enorme inschattingsfout gemaakt.
http://betanews.com/2013/...-menu-to-windows-8-maybe/

Toegegeven, er is het één en ander op het gegoochel met de cijfers aan te merken.
Een derde van de Windows gebruikers veranderd ook hun achtergrond (meer zelfs), is het daarom een inschattingsfout dat Microsoft niet meer wallpapers heeft toegevoegd aan Windows?
Anoniem: 88561
@Loller117 april 2013 01:32
Het wegnemen van menu en startknop is functionele verandering. Het veranderen van een achtergrond esthetisch.
Maar bekijk het van een andere kant: MS geeft de optie om de achtergrond aan te passen wat uiteindelijk niets toevoegt buiten wat persoonlijker of subjectief mooier maken. Maar ze geven geen optie om de manier waarop de user het os wil gebruiken aan te passen (terwijl dit voor eerdere versies steeds een veel gevraagde en gebruikte optie was).

Bij elk OS is het gebruikelijk om een tijd lang het oude en nieuwe naast elkaar te zetten met het nieuwe als default en het oude als optie. Dan kan men geleidelijk aanpassen. In voorgaande win versies was het nog steeds mogelijk om een look/feel van de vorige versie te benaderen. In Ubuntu is ook niet onmiddellijk naar unity overgegaan maar was er een transitieperiode.

Wat ik niet goed begrijp is waarom MS per se bepaalde functies uit win8 wou slopen terwijl in vorige versies dit normaal was en zelfs in de beta versie nog aanwezig was. Dat oude dingen soms door onderliggende code heel moeilijk of niet mogelijk zijn, kan ik nog begrijpen maar dat is met win8 tov win7 helemaal niet het geval. En het is nu ook niet de eerste maal dat MS aanpassingen maakt aan de UI dus je zou toch denken dat ze daaruit lessen hadden geleerd en genoeg ervaring met hadden opgedaan...

Let wel dit gaat absoluut niet over het beter of slechter zijn van de modern.ui, enkel om het gemis van de optie naar een vorige UI.
En een draaimolen. Ik hoef niet een compleet overgang van GUI naar een METRO UI met een special effect. Dat is net een Powerpoint presentatie Prezi waar je duizelig van wordt.
Na een week mis je die start knop echt niet meer.
Als je een beetje de hotkeys weet gaat het allemaal super snel.
Ik snap niet wie je downmod, want dat is gewoon waar. Alleen moet je je ook bedenken dat niet iedereen een Tweaker is, buurvrouw Truus met 0 verstand van zaken die overstapt van Windows XP of Vista naar Windows 8 zal waarschijnlijk ontzettend moeten wennen en kent geen hotkeys.

Mijn moeder houdt bij hoog en bij laag vol dat ik haar computer naar de klote help als ik er drie minuten op zit, terwijl ze zelf nog niet eens weer wat CTRL + Z doet. Ze kan niet eens een resolutie veranderen maar als ik het dan moet doen doe ik het altijd verkeerd want zo hoort het niet. En dat laatste is gevaarlijk. Als mensen eenmaal iets gewend zijn willen ze er niet meer vanaf. If it ain't broke don't fix it.

Windows 8 werkt prima voor tablets maar voor desktops heb ik ook mijn twijfels. En ja, ik heb ermee gewerkt. ;)

[Reactie gewijzigd door KoploperMau op 16 april 2013 16:19]

Je hebt volkomen gelijk met wat je zegt.

[quote]Als mensen eenmaal iets gewend zijn willen ze er niet meer vanaf. [/quote[

Ik denk dat dat ook de grootste reden is waarom iedereen dat nieuwe start menu haat. Ik persoonlijk, de tweaker, ben er super tevreden mee en het is heerlijk overzichtelijk. Ik kan me, zoals jij al zegt, goed voor stellen dat minder ervaren mensen niet weten wat ze er mee moeten.

Ik heb laatst enkele nieuwe pc's en laptops gekocht met windows 8 en daar zat overal netjes een boekje bij genaamd "starten met windows 8" waar, naar mijn mening, alles netjes in stond uitgelegd.
@foekie01

Je zegt het zelf al, als mensen iets gewend zijn, willen ze er niet meer vanaf. Mensen die graag Windows 7 gebruiken, stappen dus niet over op Windows 8. En volgend jaar ook niet naar Windows 9. Geen nieuwe Windows dus wellicht ook geen nieuwe Office nodig?

Zie je hoeveel omzet je nu begint mis te lopen? Je verliest trouwe klanten die jarenlang Windows producten hebben gekocht, alleen maar omdat die niet met de nieuwe interface willen werken en je geen optie aanbied om de oude interface te blijven gebruiken.

Het ergste voor Microsoft is misschien nog wel dat veel van die trouwe klanten ook nog eens in de ICT werken, en daarmee net als ondergetekende, totaal niet enthousiast zijn over Windows 8. En als de ICT afdeling niet enthousiast is, wordt het uitstellen van de overstap wel heel erg makkelijk. Of denk je dat argumenten als "de interface is zo drastisch gewijzigd, alle eindgebruikers moeten echt eerst op cursus voordat ze ermee kunnen werken" en "Als we overgaan op Windows 8 verwachten we dat de helpdeskcapaciteit echt drastisch uitgebreid moet worden" geen indruk maken op het management?

Lijkt me duidelijk waarom Microsoft overweegt om de oude interface als optie te gaan aanbieden. Op deze manier verliezen ze op termijn veel teveel trouwe klanten die voorheen bij elke nieuwe versie stonden te trappelen om te upgraden.
Je hebt volledig gelijk met wat je zegt.

Microsoft rekent met windows 8 niet op bedrijfsomgevingen, maar op consumenten.

Het is vrij eenvoudig om windows 8 als windows 7 te laten werken, zonder echte tweaks in register of batch files of wat dan ook. Windows 8 is in een paar klikken net als windows 7, maar dan wel sneller.

Ik vraag me persoonlijk af of die wijziging echt zo drastisch is voor microsoft (omzet)?
Voor een stuk is dit dus de mogelijkheid die al bestond in Windows Server 2012 activeren op Windows 8.1. Enige verschil is dat wss je nu een mooie UI slider zal zien om dit op te zetten, terwijl in WS2012 je het via GPO moest configureren.
Ik weet niet, maar in elke default installatie van WS 2012 die ik heb gedaan wordt je na login meteen op de normale desktop geplaatst. Server Manager start meteen en meer heb je niet nodig om je werk te doen op een server.
PowerShell... Ik gebruik al tijden het startmenu van Windows op 2008 niet meer. Alleen Powershell en daar start ik mijn programma's wel mee op..

en indien nodig met de juiste switches
1 2 3 ... 11

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee