Microsoft komt met nieuwe invoerapparatuur voor Windows 8

Microsoft heeft een aantal nieuwe toetsenborden en muizen aangekondigd die samen met Windows 8 uit moeten komen. Het opvallendste model is het Wedge Mobile-toetsenbord met een sleeve die ook als tabletstandaard kan dienen.

Het ontwerp van het toetsenbord en muis in de nieuwe Wedge-serie was eerder al uitgelekt, maar nu is de komst van de invoerapparatuur ook bevestigd. Het Wedge-toetsenbord is vooral bedoeld om mee te nemen en te koppelen aan een tablet. Daarom is het toetsenbord compact vormgegeven en wordt het geleverd met een cover die dubbelgeklapt kan worden om zo als standaard voor een tablet te fungeren.

Op het toetsenbord zijn enkele sneltoetsen geplaatst waarmee de Charms-, Search-, Share-, Settings- en Devices-onderdelen van Windows 8 snel benaderd kunnen worden. De functietoetsen zijn nu nog secundair en moeten via een combinatie met de fn-toets benaderd worden. Het keyboard verbindt via bluetooth, werkt op twee aaa-batterijen en moet 79,95 dollar gaan kosten.

Microsoft Wedge Mobile Keyboard Microsoft Wedge Mobile Keyboard Microsoft Wedge Mobile Keyboard Microsoft Wedge Mobile Keyboard Microsoft Wedge Mobile Keyboard

In dezelfde lijn kom Microsoft met de Wedge Touch Mouse waarvan het oppervlak aan de bovenkant aanraakgevoelig is. De muis ondersteunt daarmee verschillende gestures, waaronder scrollen in zowel horizontale als verticale richting. Het apparaatje maakt gebruik van Microsofts BlueTrack-technologie waardoor het op bijna elk oppervlak zou moeten werken. Net als bij het toetsenbord wordt gebruikgemaakt van bluetooth en met een enkele aa-batterij zou 18 maanden gewerkt moeten kunnen worden. De Wedge Touch Mouse heeft een adviesprijs van 69,95 dollar.

Microsoft Wedge Touch Mouse Microsoft Wedge Touch Mouse

Naast de Wedge-serie komt Microsoft met de Sculpt-lijn die bestaat uit nieuwe versies van bestaande producten. Het Sculpt Travel Keyboard is de opvolger van het Bluetooth Mobile Keyboard en bevat net als het Wedge-toetsenbord speciale functietoetsen voor Windows 8. De Sculpt Touch Mouse heeft bovenop een klein oppervlak dat aanraakgevoelig is voor het registreren van gestures. De apparaaten gaan beide 49,95 dollar kosten.

Microsoft Sculpt Touch Mouse Microsoft Sculpt Travel Keyboard

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

30-07-2012 • 11:02

77 Linkedin

Reacties (77)

77
73
41
1
0
17
Wijzig sortering
De Wedge touch Mouse ziet er toch heel erg onergonomisch uit. Dat lijkt me echt verre van fijn werken. De ook wel stijlvolle Arc Touch Mouse ligt wel zeer fijn in de hand en is in mijn ogen een veel beter concept.
Anoniem: 126717
@Hann1BaL30 juli 2012 11:07
De Wedge touch Mouse ziet er toch heel erg onergonomisch uit.
Inderdaad, hij is eigenlijk te klein denk ik. Op Nu.nl staat een foto waarbij hij in de hand gehouden wordt, en ergonomie is ver te zoeken.
Dat ding is veel te hoog achteraan. Bovendien heeft het geen rondingen die mooi in je handpalm passen. Het wordt echt een kwelling om daar mee te werken.
Ik denk dat de hoogte nog wel meevalt, ik dacht dit ook, maar na het zien van die foto zie ik het niet als een probleem.
Of die lekker vast houdt kan ik me alleen niet voorstellen, tegelijkertijd mag je ervan uitgaan dat MS niet zoveel geld pompt in hardware die bagger is, dus we zullen zien. Voorlopig ben ik in ieder geval niet onder de indruk.

Het toetsenbord is grappig verzonnen, als de prijs naar beneden gaat dan zal dit voor mensen nog wel interessant kunnen worden, maar met de huidige adviesprijs is die veel te duur, ook als je een derde eraf trek vind ik de prijs nog veel te hoog.
Quote : "tegelijkertijd mag je ervan uitgaan dat MS niet zoveel geld pompt in hardware die bagger is"

Ik hoop dat je dit sarcastisch bedoelt. Je bent de XBox360 toch niet al vergeten, of wel ? Tot de "Jasper" chipset uitkwam was deze console om te janken. Gelukkig hebben ze de problemen nu vrijwel geheel opgelost maar het heeft wel jaren (en heel wat revisies) moeten duren voordat het zo ver gekomen is.

Daarbij; ik heb de toetsenborden en muizen van Microsoft altijd maar "la la" gevonden. Deze producten waren niet direct slecht maar veel te duur als je kijkt wat je er voor terug krijgt. Logitech levert daar toch beduidend meer waar voor je geld en bovendien betere kwaliteit.

Het nieuwe Microsoft "Wedge" toetsenbord kost US$ 79,95 (€ 65,20). Voor € 25 minder (incl. verzending) krijg je een vergelijkbaar toetsenbord van het merk "Rapoo".

pricewatch: Rapoo E6300 (Zwart)
http://technabob.com/blog...00_bluetooth_keyboard.jpg

Voor diegene die wel graag een numeriek toetsenbord eraan willen hebben kunnen deze pakken :

pricewatch: Rapoo Blade II E9070
http://www.vicomputertilb...mages/big/rap%20e9070.jpg

Kost inclusief verzending € 26,89.
Ik bedoel maar ....
Inderdaad, veel te duur.
Zitten vast gouden contacten onder de toetsen om die prijs te rechtvaardigen. ;)
Daarbij "met drie vingers kan in- en uitgezoomd worden", klinkt niet handig.
Op zo'n klein ding gaat het inderdaad niet werken. Ik denk dat ze beter af kunnen kijken bij Apple, en vooral naar de Magic Trackpad.
Dan kan je ook gaan voor een Touchpad van Logitech. Heb er zelf een en het werkt het heerlijk.
Of gewoon een muis maken.
Laptop muis, of noem het een 'op reis muis'. In die context is het niet meer zo vreemd, sinds in dit formaat ergonomie defacto een kleine rol speelt. Heb er 1 voor mn tablet, gebruik m zelden. Daarnaast was die 15 euro. Ik ga geen 60 euro neer leggen voor een muis momentje 'ff tussen door'.

Rated: O

voor Offtopic }:O

[Reactie gewijzigd door CozNL op 30 juli 2012 17:23]

Anoniem: 144601
@Hann1BaL30 juli 2012 11:07
helaas heeft'ie echter geen scrollwieltje, dat vond ik best wel een gemis, touch is nooit zo fijn om te scrollen
Je weet niet of deze touch anders/beter/slechter scrollt dan een fysiek wieltje.

Daarbij is touch waarschijnlijk minder slijtgevoelig dan een wieltje wat, in sommige gevallen, een redelijk hoge weerstand/klik heeft voordat je x regels/pagina's verder bent.
Ik heb een poos terug een Logitech MX Air muis gehad. Die had ook geen fysiek scroll-wiel maar een aanraakgevoelig gedeelte.

Het is niet nauwkeurig en met de tijd zul je ook merken dat je steeds harder over dat vlak moet wrijven om te laten scrollen. Het slijt dus wel degelijk.

Geef mij maar een gewoon muiswiel.
ongewild scrollen? ik zit met me wijsvinger op de linker muisknop en me middelvinger op de rechter. als ik wil scrollen doe ik dit met mijn wijsvinger? zijn er mensen die 3 vingers boven op de muis hebben liggen? en met de ringvinger de rechter aanklikken?

Met 2 vingers langs de muis heb je naar mijn mening veel meer controle over de beweging.

Daarnaast zit het scrollwieltje altijd te hoog (ver naar achteren) om ergonomisch te kunnen worden gebruikt met de middelvinger. aangezien de wijsvinger korter is past deze dan beterover het muiswieltje

[Reactie gewijzigd door sygys op 30 juli 2012 13:11]

dat is natuurlijk altijd volledig afhankelijk van je eigen voorkeur zelf heb ik 5 vingers op mijn muis en de pink er tussen door langs voor wat meer controlle. duim in de duim houder bij de voor+achter uit knoppen. wijsvinger op de linker knop middelvinger op de middelste/scrolwiel ringvinger op de rechterknop

Als je een plate muis hebt zit men wel meer met 2 vingers er op maar het is natuurlijk ook een kwestie van grotere/kleinere handen
Ja hoor, en vaak ook met 4 vingers, ttz. 3 vingers en duim ;-)
Maar dat zijn dan meer muizen met 3 effectieve knoppen, of 4 in het geval dat de duim ook gebruikt wordt.
Anoniem: 401227
@MAX340030 juli 2012 11:29
dat stel je dan maar in hoeveel hij naar beneden gaat per stukje omlaag van de scroll .. mouse options :)
Het lijkt me eigenlijk dezelfde technologie als de huidige Microsoft touch muis, maar dan in een nieuw design.

Ik heb die touch muis hier liggen. Ik zocht een muis zonder scroll-wiel die makkelijk te ontsmetten is. Maar ik zou ze niemand aanraden. Mooi design, maar je scrolt continu ongewild wanneer je hand in rust op de muis ligt, zeer irritant.
dat is een mening uiteraard, ik zou ze iedereen aanraden. Het scrollen gaat echt intuïtief, de muis is ultracompact maar zeer ergonomisch (gebruik ze zo'n 10u/dag) en verbruikt zeer weinig batterij, ik doe enkele maanden met twee AAA.

Anyway, ik kan me voorstellen dat het afhankelijk is van hoe je je muis vasthoud en gebruikt uiteraard. Ik mis de "touch" als ik met eender welke andere muis werk.
Daarbij is touch waarschijnlijk minder slijtgevoelig dan een wieltje
Het micrometerdunne laagje indiumoxide dat nodig is voor capacitive touch registratie slijt ook prima hoor. Zeker met zweet, papieren poetsdoekjes en andere chemische reinigingsmiddelen ;)
nog nooit last gehad van een kapot scroll wieltje, en ik gebruik het toch best vaak (serious understatement) :P
nog nooit last gehad van een kapot scroll wieltje, en ik gebruik het toch best vaak (serious understatement) :P
werk al 15 jaar met scrollmuis, nog nooit kapot gegaan
Inderdaad, ik heb echt nog nooit een kapot scrollwieltje gehad dus dat is echt een onzin argument. Daarnaast is de feedback van het aantal keer scrollen voor mij onmisbaar in bv games (Battlefield 3: 2 keer naar beneden scrollen is medkit of ammobox bv). Zo'n touchmuis vind ik echt niet prettig, al een keer met zo'n apple muis gewerkt maar dat vond ik dramatisch. Ik hou van feedback en dat geeft touch niet.

Qua ergonomie lijkt me die wedge muis ook niet echt enorm prettig. Vierkant en hoog en kort? Te hoog voor mijn handen. Het toetsenbord ziet er dan wel weer mooi uit maar ik mis een volumeknop (de reden dat ik nog steeds op een antiek logitech internet keyboard werk :P )

[Reactie gewijzigd door Metro2002 op 31 juli 2012 19:38]

Ik begrijp het punt wel. Bij deze muizen heb je het slijtageprobleem namelijk. Wat namelijk best eens voorkomt is dat het scrollwieltje glad wordt, daar heeft Trust wel een handje van. Na 2 jaar intensief gebruik is het scrollwieltje glad aan het worden, zo erg dat ik soms niet meer kan scrollen. Dat probleem heb je met touch niet natuurlijk.

Maar is die Wedge een muis of een touchpad? Zie het niet in het artikel staan (of ik lees er overheen)
Door de gesture support heb je natuurlijk wel gewoon een scroll wiel. Is gewoon een kwestie van je vingen naar beneden of naar boven bewegen over het grijze vlakje. Een beweging die je ook maakt als je een echt wieltje bedient. Alleen heb je nu een 'multi-touch' scroll wiel waarmee als je je duim en wijst vanuit het midden uit tegenover gesteld beweegt je uitzoom en als je duim en wijsvinger naar binnen beweegt juist weer inzoomt. Gewoon drukken op het vlak geeft hetzelfde resultaat als klikken met een wieltje..

Dus het gesture pad geeft juist meer mogelijkheden dan alleen een scrollwiel welke naar boven of beneden kan. Aangezien veel desktop gebruikers nog geen touchscreen displays hebben, kan het touchpad op de muis voor een deel de gestures welke je gewend bent van je telefoon opvangen en daardoor kun je sneller werkt met vooral de metro interface..
Nu ik hem op dat plaatje zie naast toetsenbord ziet het er nog erger uit :S
En dan missen jullie het belangrijkste nieuws uit de blog ... Microsoft Touch Mouse krijgt een update voor Windows 8, waardoor deze als vervanger kan dienen van een touchscreen. Een groot gedeelte van de touch gebaren die je op het scherm kunt maken, zijn ook via de MS Touch Mouse te maken.
De Sculpt Touch Mouse heeft bovenop een klein oppervlak dat aanraakgevoelig is voor het registreren van gestures.
+
In dezelfde lijn kom Microsoft met de Wedge Touch Mouse waarvan het oppervlak aan de bovenkant aanraakgevoelig is. De muis ondersteunt daarmee verschillende gestures, waaronder scrollen
Geen idee of jij dus hetzelfde bedoelt maar deze zin uit het artikel doet bij mij direct al vermoeden dat de muis "een vervanger" is voor gestures die je normaliter op het scherm zou moeten uitvoeren.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 30 juli 2012 11:22]

Anoniem: 80466
@SunnieNL30 juli 2012 11:24
Dat is wel heel relevant omdat veel mensen nu op hun desktop computerschermen geen touchscreen hebben en dus met zo'n muis een groot deel van die functionaliteit kunnen ondervangen.
Anoniem: 247612
30 juli 2012 11:18
Dus die Wedge muis moet je dus nog bewegen ook?

Op het eerste gezicht dacht ik dat het te vergelijken was met een Apple Magic Trackpad http://www.apple.com/magictrackpad/
Eerder als de Magic Mouse dus..

http://www.apple.com/magicmouse/
Beide zijn waarschijnlijk zeer onergonomisch (magic mouse vs wedge). heb de magic mouse uit geprobeerd maar vind hem te plat.

Ben dan ook de MX revolution gewent
Magic Mouse heeft m'n zus, en oh oh wat een kloteding is het. Je voelt nml niet dat je klikt of scrollt. Apple kan dat wel: dingen er simpel uit laten zien, puur om het visuele genot (en het gekwijl van de fanboys). Maar ergonomie? Ergonomie is slechts een schone schijn.

Waarom werkt typen op een touchscreen zo ruk? Juist, omdat je de toetsen niet voelt. Je drukt ze niet in, je voelt niks gebeuren, je moet constant kijken of je wel de juiste plek aanraakt, etc. Dat is met die magic mouse ook zo.

Ik zat bij m'n zus te vogelen om steeds meer met het toetsenbord te doen om dat gedrocht niet aan te hoeven raken, want ik werd er horendol van. Steeds maar die "knoppen" hard proberen in te drukken in hoop een *click* te horen en te voelen, maar noch de muis noch m'n zus vonden dat erg fijn. En ondertussen had het OS al 30 klikken geregistreerd.

Nee, een knop moet een knop zijn, en geen aanraakvlakje.

Zijnootje: m'n inductiekookplaat heeft ook dit soort knoppen, maar daar is het juist erg fijn. Vanwege de hygiëne. Dat zou dan dus het ENIGE voordeel moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 31 juli 2012 01:27]

Het idee dat de cover van het toetsenbord weer de standaard is voor de tablet is erg scherp bedacht maar de Wedge muis ziet er erg onprettig uit. Natuurlijk zullen ze dit onderzocht hebben maar ik zie mezelf het niet uren volhouden met de rare on-erchonomische vorm.
Niet zozeer scherp bedacht. Eerder scherp naar Logitech gekeken.

http://mobile.logitech.co...ipad/tablet-keyboard-ipad
Wat geven dit toetsenbord en deze muis als extra toevoeging aan Windows? Het toetsenbord heeft een standaard voor Surface en extra knoppen. En verder? Ik zou geen reden kunnen bedenken waarom ik deze muis zou gebruiken...
Inderdaad, dat begrijp ik ook niet. Ik had eerder een (multi)touchpad verwacht, zodat je ook daadwerkelijk met Metro kunt werken zoals het is bedoeld (aanraken).
Met dat toetsenbord kunnen ze een bezoek van een Apple advocaat verwachten nog voor ik deze zin getypt heb..
Wat ik heel vreemd vind is dat er bijna nooit rechtszaken zijn tussen Apple en MS. Waarom dit is weet ik niet maar volgens mij zijn er onderling wel wat afspraken gemaakt.

En terecht ook anders zouden ze de helft van de tijd bezig zijn met rechtszaken.

OT: Het toetsenbord is erg stijlvol, vind het alleen jammer van die muis. Die hadden ze wel wat mooier mogen vormgeven. Maarja dat is een kwestie van smaak denk ik.
is dat niet gewoon omdat Microsoft aandelen in Apple heeft? ik meen me te herrineren dat MS ergens rond 1998 Apple van de afgrond heeft gehouden door 175 miljoen in het bedrijf te pompen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Apple_Inc.

het was in 1997 en 150 miljoen dollar.. hiermee zijn ze aandeelhouder geworden..

[Reactie gewijzigd door Denizvdh op 30 juli 2012 11:17]

nee, ze hebben hun patenten cross-licensed
Anoniem: 249623
@Genicus30 juli 2012 11:35
Ja, en ze hebben hun patenten cross-licensed...
De aandelen hebben apple allemaal weer zelf terug gekocht.
Met dat toetsenbord kunnen ze een bezoek van een Apple advocaat verwachten nog voor ik deze zin getypt heb..
Want? De 3 keyboards van Apple in de Pricewatch hebben allemaal een chiclet-layout, zijn gedeeltelijk van brushed metal en expliciet in de kleur wit te verkrijgen.

De 3 kenmerken komen geheel niet overeen met de foto's die nu van de nieuwe Microsoft-keyboards bekend zijn dus zou je kunnen motiveren waarom Apple hierover struikelt?

Ik zou eerder verwachten dat een Logitech of KeySonic zich aangevallen voelt qua design.
Ik denk dat je wat dieper moet graven, Apple heeft vroeger wel degelijk dit soort keyboards gehad.

http://preview.turbosquid...1f-1aca1701412bLarger.jpg

http://thebest-computers....le-wireless-keyboards.jpg

[Reactie gewijzigd door intGod op 30 juli 2012 11:29]

Anoniem: 114616
@intGod30 juli 2012 11:54
Ze kunnen het ook gemakkelijk hebben afgekeken van een Sony Tablet die ook die vorm heeft.
Eh, dat zijn foto's van een chiclet keyboard? :?
Niet vroeger, nu nog :) Dit zijn de keyboards die ze de vandaag nog verkopen hoor.
Naar mijn idee ziet het toetsenbord er toch wel heel anders uit...

Enige gelijkenis die ik zo gauw kan bedenken is de batterij voet?
Het profielaanzicht is niets minder dan een ripoff.

Vlakke, dunne bodem die oploopt met op de kop een ronde buis om de batterijen te huisvesten. Een ontwerp dat enkel door Apple gebruikt werd en een gevolg was van minimalistisch design.

Het is overduidelijk waar MS dat idee vandaan heeft... De vraag is echter of Apple daarvoor ook weer Microsoft moet gaan aanklagen.

De rest van het toetsenbord heeft niets met Apple te maken.

[Reactie gewijzigd door Terrestraeon op 30 juli 2012 11:24]

Volgens mij word dit bij ontelbaar veel draadloze toetsenborden toegepast. De Logitech diNovo Keyboard for Notebooks heeft bijvoorbeeld ook een platte bodem, de batterijen in de opbollende voet..

Het lijkt mij dus niet zo 'overduidelijk' dat ze het van Apple hebben, ze kunnen het net zo goed van Logitech hebben..
.. wat ook meteen een van de kenmerkende punten van het Apple toetsenbord is en het design een van de key selling points is voor Apple. Het is ook een enorme duik richting de minimalistische stijl die Apple al een tijdje voert; de focus op een plat design, de voet, geen opklapbare pootjes meer.. Er zijn partijen aangeklaagd door Apple voor producten die minder op Apple producten lijken.
Hij heeft wel ronde hoeken. :+ O-)
Waarom altijd direct Apple? Ik moest gelijk denken aan de toetsenbord van Rapoo (waar zij een Design award voor gewonnen hebben) Dezelfde kleurstelling en design keuzes zoals de metalen rand + zwarte chicklets zijn ook niet te ontkennen...
http://rapoo.com/images/mk_wmme9070k_productdetails.jpg
In de gevalletjes keyboard; ongeacht of ik nu achter een mini-PC zou zitten of achter een dual-Xeon werkstation: ik zie nog steeds graag een apart keypad, een full-layout en zeker wat extra functietoetsen voor bijvoorbeeld volume, email, etc.

Het zal mijn persoonlijke voorkeur zijn maar hoe mobieler/ergonomischer we kunnen werken, des te vaker ontbreken er basis-functionaliteiten en moet alles maar via shortcuts, gestures, swipes en wat nog meer...
Waarom doet dat Bluetooth keyboard me zo erg denken aan de Nokia SU-W8?
Ik gebruik dat toetsenbord nog regelmatig voor mijn telefoon ;)
Ik vraag me af of die Wedge Touch een beetje goed is voor je pols (bijv. mensen met RSI)
Het ziet er een beetje uit alsof hij heel klein is...
De Microsoft Sculpt Travel Keyboard vind ik er wel echt goed en best ergonomisch uitzien.
Zier er mooi uit, leuk voor de designerds onder ons, maar lijkt me ook verre van prettig werken ondanks de hele hippe "cheese" wedge naam ;-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee