Microsoft scherpt hardware-eisen Windows 8.1 aan

Microsoft heeft de hardware-eisen voor Windows 8.1 vrijgegeven aan zijn partners. Systemen met de opvolger van het huidige Windows 8-besturingssysteem moeten bovendien vanaf januari 2014 en 2015 aan strengere eisen voldoen.

Microsoft maakte de nieuwe systeemeisen voor Windows 8.1 bekend tijdens zijn Worldwide Partner Conference. Bovendien deed het bedrijf uit de doeken aan welke eisen systemen moeten voldoen voor Windows-certificatie vanaf januari 2014 en 2015. Vooral interactie met de gebruiker lijkt daarbij centraal te staan: diverse sensors moeten meer mogelijkheden tot communicatie bieden.

Niet alle apparaten met Windows 8.1 dienen over alle features te beschikken, maar fabrikanten die hardware willen toevoegen aan hun apparaten moeten aan Microsofts eisen voldoen om in aanmerking te komen voor certificering. Windows 8.1 heeft onder meer ondersteuning, en dus certificatie-eisen, gekregen voor hybride harde schijven en nfc-hardware. Ook is ondersteuning voor wifi-ac en fingerprintreaders toegevoegd. De verbeterde touchpads met de aanduiding Precision Touchpads worden voor x86-systemen optioneel, maar voor ARM-systemen zijn ze verplicht.

Bovendien eist Microsoft vanaf 1 januari 2014 dat een apparaat met wifi ook bluetooth aan boord heeft. Ook de audio-capaciteiten moeten dan verbeterd zijn, zowel wat de speakers als microfoon betreft. Een systeem moet dan ten minste zes uur video op volle schermresolutie kunnen afspelen op één acculading. De webcams moeten volgend jaar tenminste een 720p-resolutie hebben. In 2015 moeten alle systemen voor beveiligingsdoeleinden bovendien uitgerust zijn met een Trusted Platform Module 2.0.

Door Willem de Moor

Redacteur

13-07-2013 • 13:55

124 Linkedin

Reacties (124)

124
113
65
9
0
23
Wijzig sortering
"Bovendien eist Microsoft vanaf 1 januari 2014 dat een apparaat met wifi ook bluetooth aan boord heeft."

Wat een vreemde eis. Ik kom in ICT aanbestedingstrajecten weleens tegen dat BT niet beschikbaar mag zijn op client devices uit veiligheidsoverwegingen. Zelden welisaar en in dit geval wordt minimaal W7 Pro gevraagd. Hoe gaat MS dan hiermee om? Volstaat het dat BT alleen fysiek aanwezig moet zijn en op disabled wordt gezet naderhand? MS die eisen gaat stellen... Windows 8 is al zo populair.
Anoniem: 22438
@F0nz013 juli 2013 14:43
Het gaat er om dat ze de computer mogen aanprijzen als windows gecertificeerd. Niet dat een computer niet meer geleverd mag worden met windows 8.

In een groot bedrijf wordt zelden de software gedraaid die geleverd wordt bij de computer. Meestal wordt dat onmiddelijk vervangen door een aangepaste image waarop alles ingericht is qua veiligheid voor het bedrijfsnetwerk.
Het apparaat moet ondersteuning bieden voor de eisen, maar dat wil niet zeggen dat het perse aan moet staan. ;) Dus BT mag ook gewoon uitgeschakeld zijn, zolang het er maar fysiek inzit.
maar dat wil niet zeggen dat het perse aan moet staan. ;)
Ja, dat snap ik ook. Moest er nog bijkomen dat MS je veplicht om het op enabled te zetten... Het vereisen van hardwarespecs waavan geen gebuik wordt gemaakt werkt kostprijsverhogend en dat is nu eenmaal onwenselijk in aanbestedingen die voor het grootse gedeelte op prijs worden bepaald. What's next, een parallele poort?
Welke hardware die 80211 biedt heeft tegenwoordig geen bluetooth support? Dit zit allemaal reeds in 1 chip, weglaten van 1 van de 2 is juist duurder omdat je dan opeens meerdere vrijwel iedentieke producten moet voeren.
Kijk hier eens onder "802.11 Wireless LAN Solutions" : http://www.broadcom.com/p...11-Wireless-LAN-Solutions
Wat zou het dan voor nut hebben als men het nooit gebruikt?

En denk maar niet dat er geen mensen zijn die geen bleutooth gebruiken ;)
Tja, Windows en andere dingen zitten vol met functies die veel mensen gewoon niet gebruiken, maar moet het er daarom maar uit worden gelaten?
Tja, Windows en andere dingen zitten vol met functies die veel mensen gewoon niet gebruiken, maar moet het er daarom maar uit worden gelaten?
ja tuurlijk wel! anders vreet het je resources op... |:(
veel mensen gooien wel degelijk veel features eruit zodat het soepel blijft draaien daarom zijn het ook features en niet essentiele onderdelen
Huh? Het is toch normaal dat Microsoft eisen stelt? Dat doen ze al sinds Windows 95, als niet eerder. Toegegeven, die eis van Bluetooth snap ik ook niet zo, maar het is een goed recht van Microsoft om eisen te stellen aan de hardware waarop hun besturingssysteem geïnstalleerd wordt.
Uiteraard, minimale eisen om de gebruikservaring te garanderen in de zin van veiligheid en prestatie. Wel/geen BT valt hier toch niet onder? Hetzelfde geldt voor minimaal 6 uur continu video afspelen op 1 lading. Zelfs voor consumer devices wat aan de hoge kant volgens mij, maar in een zakelijke omgeving is dit een non-issue.
Ik denk dat je die 6 uur moet relativeren.
MS had ook kunnen zeggen "de laptop moet minimaal 12 uur gebruikt kunnen worden onder normale omstandigheden zoals mailen, office, fotobewerking etc.
Dan krijg je een hele discussie over welke programma`s dan precies en hoe zwaar belast.
Dat omzeil je dus allemaal met een heel zware continubelasting van 6 uur video kijken op maximale resolutie, harder kun je de pc haast niet aan het werk zetten als je maar één programma draait.
Draadloos toetsenbord...

Het wordt er nu al standaard ingestopt, maar wil je voorkomen dat fabrikanten me een cheap-ass tablet komen om zo een euro te besparen lijkt het me geen vreemde verplichting. Je stelt een ondergrens.

Als je in een zakelijke omgeving de boel wilt dichttimmeren dan moet je wat meer betalen. We hebben hier ook een dvd-rom/brander op de pc's en je kunt er alles in stoppen wat je wilt, maar je kunt er verder niets mee. Zowel in bios als in Windows staat die uitgeschakeld.
Ik denk dat deze eis is ingegeven door een combinatie van hardwareintegratie en accuduur vereisten. Microsoft wil dat Windows apparaten werken met zoveel mogelijk randappratuur met een maximaal gebruiksgemak.
Bluetooth is hier een belangrijk onderdeel van. gecombineerde wireless + bluetooth modelues bestaan al lang, maar worden navenant niet vaak ingezet. gecombineerde modules maken een fysiek kleinere computer mogelijk die (iets) minder energie verbruikt.

Dit is overigens een hardware vereiste om een stickertje te mogen plakken. Dit weerhoudt hardware vendors niet van computers te maken die hieraan niet voldoen, noch beperkt het sysadmins om maatregelen te nemen om de functionaliteit uit te schakelen.

Overigens is het configureren van bluetooth devices nu al uitgebreid mogelijk dmv GPO. Zo kunnen afzonderlijke bluetooth profielen al dan niet beschikbaar gemaakt worden voor de eindgebruikers. Ook kan het gebruik en/of installatie van bepaalde hardware classes worden beheerd dmv GPO.
In die situatie zal er ook geen WiFi op zitten neem ik aan. Dan heb je dus ook geen BT verplichting.
Mooi dit. Zo stuurt Microsoft aan op een betere gebruikers ervaring voor de consument. Het is alleen nog even afwachten wat er met de prijzen gaat gebeuren van de nieuwe hardware. Dan kan dan wel weer eens in ons nadeel zijn.
Ja hardware is niet gratis natuurlijk, al die eisen doen de prijs stijgen.
Waarom Microsoft zich zo bemoeit met de hardware-eisen is mij dan ook een raadsel.
Een simpele 'aanbevolen hardware schema' zou genoeg moeten zijn.
Waarom Microsoft zich zo bemoeit met de hardware-eisen is mij dan ook een raadsel.
Nou dat lijkt me nogal een open deur.

Als jij hardware gaat leveren waar Windows slecht op draait en waar veel functionaliteit die het OS ondersteund niet mogelijk maakt door het niet in hardware te implementeren dan is dat ook voor Microsoft niet goed.

Mircrosoft zegt hier eigenlijk: "Dit zijn de minimale eisen waaraan de hardware moet voldoen voor een gebruikers ervaring die wij wenselijk achten"

Dat is helemaal niet vreemd en daarbij zij eisen heel redelijk.
Moet ook wel, anders schieten ze zichzelf in de voet.
Ze hebben dan wel de eigen Surface, maar zoals het er nu voor staat is MS heel afhankelijk van alle andere hardware spelers.
Ik vind het helemaal geen open deur.
Linux distro's zeggen toch ook niet: 'je moet dit en dat en dit hebben'.
Het is niets meer dan commerciële belangen van Microsoft.
Net zoals een modulair Windows, dat doen ze ook niet want een basis-Windows zou te weinig opleveren. Dus het draait alleen om geld.
Trouwens wel apart dat Microsoft eerst het met de software probeerde, wat niet meer mocht van de autoriteiten, en ze nu met de hardware hetzelfde spelletje spelen samen met de hardwarefabrikanten.
Oke, en hoeveel gewone gebruikers ken jij die naar de winkel gaan, een laptop/desktop kopen, thuis deze volledig formatteren, Linux instaleren vanaf de CD die ze daar hebben liggen?
Juist, geen een normale gebruiker doet dat (normaal als in iemand die gewoon een pc wilt, niet normaal als in iemand die kennis van computers heeft).

Waarom maken we hier nou zo'n groot probleem van? Het is erg simpel, Microsoft zegt dat je dit en dat moet hebben, als een fabrikant dat heeft doet ie er een mooi stikkertje op en ziet de consument, de persoon die 'gewoon een pc' wilt, dat Windows 8 etc. op die pc zoiezo zeer soepel draait.
Die persoon kan er ook voor kiezen om een goedkopere pc te kopen waar Windows waarschijnlijk ook prima op werkt.
Maar, als Windows op de goedkopere pc vastloopt of op welke manier dan ook traag reageert, als is het maar 1 keer per week bij het openen van, pf, laten we zeggen Mediaplayer, dan is het volgens de gebruiker de schuld van Windows, oftewel Microsoft, want het is tenslotte Windows die traag reageert, de pc is gewoon een pc die heeft daar natuurlijk niks aan te doen |:( .
Hoe stom en kortzichting dit ook klinkt, het is wel zoals de gewone gebruiker erover denkt, aangezien ze Windows 8 zo gigantisch verminkt hebben (metro) met als doel een gemakkelijker systeem voor gemakkijkere gebruikers is dit dus exact binnen die gedachtegang.

En nee, de systeembeheerders en programmeurs hoeven nu niet koste wat het kost ook een 'Microsoft Goedgekeurde' laptop te kopen, maar wij hebben meer kennis om een passende laptop te kiezen voor onze behoeften en gebruik.
"Linux" hoeft dan ook geen support te leveren als jouw exotische hardware niet werkt. Of je gebruikt RedHat, maar die hebben dan weer wel minimale vereisten.
Een WIndows 8 zonder Metro/Modern UI..... of is dat alleen maar een "droom".
Sommig eisen vind ik wel vreemd zoals het aanwezig moeten zijn van een webcam die 720p ondersteund. Op mijn laptop zit ook een webcam en die heb ik precies nul keer gebruikt. Hoe erg wordt mijn ervaring beinvloedt door het feit dat het geen 720p webcam is?
Bluetooth verlpicht, heel leuk alleen dat zit ook op mijn laptop en ik heb het nog nooit gebruikt.
Een forse accu die 6u video kan laten afspelen? voor wat?? Ik heb mijn laptop 90% vd tijd aan de lader en als ik dat niet heb ga ik niet 6u lang video zitten kijken.

Al die zaken drijven de prijs natuurlijk wel op terwijl een deel de functies nooit zal gebruiken.

Dat je als microsoft minimale systeemeisen meegeeft begrijp ik, minimaal processor dit, zoveel geheugen, minimaal een videokaart die zus en zo kan en zoveel hdd ruimte.

Maar al die onzin eromheen gaat mij persoonlijk te ver.

[Reactie gewijzigd door Metro2002 op 13 juli 2013 20:59]

Als Apple dezelfde eisen stelt als ze een nieuw toestel ontwikkelen, maar de eisen gewoonweg niet met de rest van de wereld delen, en hun prijzen daardoor ver over de 1000€ schieten voor hun 'netbook' (MB Air). Dan zegt iedereen dat Apple tenminste 'kwaliteit' levert.

Dit is een vorm van perceptie blijkbaar. Een laptop van Apple mag gerust 1500€ kosten, maar owee als een laptop van Toshiba de 1000€ overschrijdt.
Apple mag van zichzelf natuurlijk eisen wat ze wilt; het is immers hun verticale integratie dat poogt het eigen OS X zo naadloos mogelijk te laten samenwerken met de eigen Mac hardware.

De MacBook Air is absoluut geen Netbook te noemen. De markt voor Netbooks is zelfs grotendeels overgenomen door Tablets. De enige overeenkomst tussen een Netbook en een Ultrabook (zoals de Air) is de overwegende focus op compactheid en lichtgewicht.

Een huidige MacBook Air koop je nieuw voor minder dan € 1000. Dat is de reguliere prijs, nog afgezien van de standaard onderwijskorting of acties.

Een laptop mag zoveel kosten als de fabrikant wilt; de markt bepaalt vervolgens of de prijs / kwaliteit verhouding gerechtvaardigd is. Kennelijk heeft Apple deze verhouding redelijk goed onder de knie.
Omdat je dan een slechte gebruikservaring krijgt, een instabiel systeem. De hardware loopt dan helemaal mank, en rara, wiens schuld is het dan? Microsoft.
Anoniem: 22438
@Loller113 juli 2013 14:38
Ik denk dat je daar gelijk in hebt. Ik hoor zo vaak van mensen die naar een Mac zijn overgestapt:

Oh het is zo fijn, alles draait soepel, geen gedoe meer met dingen die vastslaan en geen virussen etc.

Alleen vergeten die mensen vervolgens dat ze dan hun ervaring van een 2000 euro kostende Mac vergelijken met een laptop van 400 euro waar ze dan ook nog eens illegale versies van software op draaien met allerlei key generators etc, waarvan ze geen idee hebben wat voor virussen ze daarmee geïnstalleerd hebben.

Dat is natuurlijk Apples met peren vergelijken. Mensen zeggen vervolgens dat Apple veel stabieler is dan Windows. En niet, deze Apple is veel stabieler dan mijn Packard Bell TJ65.
Ik denk dat je daar gelijk in hebt. Ik hoor zo vaak van mensen die naar een Mac zijn overgestapt:
Dat schept natuurlijk een vertekend beeld. Mensen vertellen je pas iets als er wat veranderd is. Mensen die bij Windows blijven zullen dat niet elke week tegen je zeggen. In jouw ogen veranderd er dus veel terwijl het tegendeel misschien waar is.
Toch zijn er veel meer mensen die een Windows PC gebruiken dan een Apple computer. Als je de eisen zo hoog maakt dat het serieus veel geld kost om aan die eisen te voldoen dan zullen een heleboel mensen afhaken. Dit is zeker het geval als de noodzaak van zo'n stickertje voor het vloeiend en stabiel draaien van Windows erg discutabel wordt. Als een verkoper moet gaan uitleggen dat een laptop 200 Euro duurder is omdat er een stickertje opzit, en dat dat komt omdat de laptop zonder stickertje maar 5 uur video kan tonen i.p.v. 6, dan zullen veel consumenten gaan voor een laptop zonder stickertje. Die 5 uur is namelijk vaak al twee keer zo lang als dat ze gewend waren.

Uiteindelijk verliest zo'n stickertje zijn waarde naarmate het minder vaak voorkomt op computers. Dat is zeker zo als de computers zonder stickertje niet slechter presteren. Een dure gamelaptop zal namelijk nooit zo'n stickertje krijgen omdat het nooit aan de 6 uur video spelen komt. Mensen willen een systeem dat goed functioneert en in het verleden was het zo dat over het algemeen een computer zonder sticker niet goed presteerde. Als nu blijkt dat dit tegenwoordig anders is, en een computer prima kan presteren zonder dat het in aanmerking komt voor het logo dan gaan mensen twijfelen aan de waarde van zo'n logo. Zeker als straks slechts een klein percentage van de computers een logo heeft dan gaan mensen zich achter hun oren krabben. Het stickertje krijgt dan eenzelfde soort waarde als van een Ultrabook. Het wordt dan een elitaire computer waar lang niet iedereen op zit te wachten.
Wat je dus krijgt is gecertificeerde systemen waarop alles perfect werkt zoals het bedoeld is, naast "budget"systemen waarop 8.1 draait.
Die budgetsystemen voldoen voor 75% van de gebruikers schat ik.

Het is dus wat jij wilt.......

Een optimaal systeem met certificaat, tegen meerprijs want veel betere hardware,
óf
Een systeem dat voldoet voor jouw gebruik, zonder certificaat.

Een certificatiesysteem dat al jaren zo is, er waren al eerder certificaten voor bv XP, Vista en 7, naast dat je vaak ook prima een nieuwere OS versie op een oude pc kon draaien, al deden sommige dingen het dan niet (perfect).
Het nieuwe certificatiesysteem wijkt dus imo weinig af van het al gebruikte, met W8 zijn de functies zodanig uitgebreid dat je zonder die extra hardware geen maximale gebruiksprestaties uit het OS haalt.
Het is leuker dat als je een pc/laptop koopt voor die nieuwe functies, die functies het ook doen zoals bedoeld, iets dat je dus kan zien aan het certificaat.
Het heeft dus niets met elitair te maken of met "niet op zitten te wachten", maar alles met gebruikservaring.

En nog steeds aan jou de keuze of een simpeler systeem voldoet aan jouw gebruik........
Jij gaat er van uit dat een systeem met sticker altijd beter is dan een systeem zonder sticker. Dat was vroeger wel zo maar met name door de eis van 6 uur video af kunnen spelen is dat met deze certificering niet altijd zo. Een sneller systeem verbruikt meer stroom dan een langzaam systeem. De keus is dus aan de gebruiker of hij een heel snel systeem wil hebben of een systeem dat 6 uur kan draaien op een accu lading en dus een sticker krijgt.

Ook schermen met een hogere resolutie vragen over het algemeen wat meer stroom. Verder zal een zwaardere accu langer mee gaan dan een lichtere accu. Je zou dus kunnen concluderen dat een ultra dunne, ultra lichte, 11" laptop met een Core i7 CPU, krachtige videokaart, een scherm resolutie van 2560 x 1440 en een bloedsnelle SSD wellicht geen sticker krijgt omdat hij "maar" 5 uur een 55 minuten video kan afspelen terwijl een trage lompe zware bak met een lage resolutie wel een sticker krijgt omdat die maar liefst 6 uur en 5 minuten video kan afspelen.

Zodra mensen doorkrijgen dat er prima computers te koop zijn met een perfecte gebruikerservaring, maar die toch de sticker missen gaan ze anders aankijken tegen die sticker.
Je snapt het........

Het is dus aan de fabrikant om een zodanig aangepast systeem te ontwerpen dat aan alle eisen voldaan wordt.
Dus als je gigazware hardware gebruikt zal je een gigazware accu in moeten bouwen, en vice versa.
De certificering geeft dus aan dat je die 6 uur haalt, ongeacht wat voor hardware er in zit.
Zo heb je dan inderdaad gecertificeerde simpele systemen die aan de criteria voldoen naast powersystemen met gigarekenkracht en snelheid.
Maar alle systemen zullen alle functies van W8.1 kunnen ondersteunen.
Precies dat wat je verwacht als je iets koopt, namelijk dat alles werkt, of dat nu snel is of wat trager. ;)

Blijft het dus nog steeds jouw keuze om een i7 2560x1440 met bloedsnelle SSD te kopen die je zonder netaansluiting 1,5 uur kan gebruiken.
Of een simpel systeem dat genoeg gebruikstijd heeft maar niet alle functies van 8.1 ondersteund.

Ik heb een telefoon die hardwarematig sterk genoeg is, alleen de batterij (nieuwe) trekt hem maar een halve dag.
Had daar nu een stickertje opgezeten dat hij maar 6 uur meegaat ipv 24 uur dan had hij netjes in het schap blijven liggen.......voor de mensen die graag met opladers zeulen of een af en toe onbruikbare zichzelf uitschakelende telefoon niet erg vinden ;)

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 15 juli 2013 10:26]

Alleen vergeten die mensen vervolgens dat ze dan hun ervaring van een 2000 euro kostende Mac vergelijken met een laptop van 400 euro waar ze dan ook nog eens illegale versies van software op draaien met allerlei key generators etc, waarvan ze geen idee hebben wat voor virussen ze daarmee geïnstalleerd hebben.
Dit klinkt wel heel erg als een gevalletje wishful thinking. Voor velen gaat dit helemaal niet op. OS X is een systeem dat volkomen anders werkt dan Windows en Linux. De mensen die een Mac gebruiker vergelijken hun ervaring dan ook met de logica van beide operating systems en vinden de een beter dan de ander omdat het beter aansluit op hun logica. Het heeft dus helemaal niets te maken met de prijs van een laptop. Je hoort het namelijk ook bij mensen die eenzelfde geprijsde laptop hebben en/of niet aan al die illegale meuk en key generators doen. Mensen die bijv. een machine van de zaak hebben of die keurig netjes er eentje in de winkel hebben gekocht en helemaal niet zo bekwaam zijn in het downloaden van illegale meuk en het gebruik van key generators.

Vergeet hierbij ook niet dat Apple een goede integratie van haar producten en diensten heeft. Iets waar Microsoft inmiddels ook aan werkt. Daarom ook hun bemoeienis. Ze willen een goede werking en gebruiksgemak creeren en dat lukt alleen als je alles van begin tot eind onder controle hebt.

[Reactie gewijzigd door ppl op 13 juli 2013 17:36]

Dat ligt eraan. Als er systemen zijn die wel soepel draaien, is het overduidelijk dat het aan de hardwarekeuze van de fabrikant ligt. Maar het is maar net waarop je inzet: high end, mainstream, budget...? Als ik naar Android kijk heb je zowel high-end tablets als budget tablets. De high-end tablets bewijzen dat het allemaal vloeiend en stabiel werkt, voor wie dat niet de hoogste prioriteit geeft zijn er de "Bart Smit" tablets van <100 euro :)

Het is dus maar net wat voor markt Microsoft wil bestormen. Momenteel dumpen ze de Surface tablets in het onderwijs voor 1/4e van de normale prijs :X
Dat is toch hetzelfde als wat Apple doet? Alleen is er dan maar één producent.
Opzich is het prijstechnisch niet heel ongunstig. Als bepaalde hardware/functionaliteit in alle systemen ingebouwd moet worden zal de prijs snel dalen. Terwijl als het optioneel is vaak niemand als eerste de stap wil maken omdat ze dan duurder zijn dan hun concurrenten zonder dat de gemiddelde consument de meerwaarde er van inziet.
Inderdaad de duurdere prijzen is ook het eerst waar ik aan dacht toen ik het las.
Maar goedkopere simpelere pc's/laptops krijgen dus geen update?
Jawel, dit gaat over eisen naar de fabrikant toe om de Windows stikker op hun laptop te mogen hangen. Alle Windows 8 systemen krijgen de update.
Er is trouwens niks mis met de eisen, goedkope laptops zullen er altijd zijn en dit zal eerder als gevolg hebben dat al die zaken goedkoper worden en in de goedkopere toestellen zullen verschijnen. Niet dat de resolutie van de webcam me veel kan schelen, maar mijn eigen gedacht zegt niks over de mening van alle andere mensen natuurlijk.
"De opvolger van"? Ik dacht dat dit als een service pack gold. Betekent dit dat huidige Windows 8 gebruikers niet over de .1 upgrade kunnen gaan beschikken?
Anoniem: 16328
@Gwaihir13 juli 2013 14:51
Windows 8.1 is gratis beschikbaar voor iedereen met Windows 8, dat is al in eerdere berichtgeving gecommuniceerd. nieuws: Windows 8-update gaat Windows 8.1 heten en wordt gratis
Dat Windows 8.1 gratis is, wil nog niet zeggen dat het niet de opvolger kan zijn van Windows 8. Het is gewone een nieuwe versie.
Oke en voor de mensen die hier over klagen, doet Apple niet exact hetzelfde met zijn eisen voor hardware en zelfs nog een stukje erger?

Mac is super, Mac is goed want het is een platform die geheel door Apple bepaald word en (bijna) niemand hoor je daar over zeuren.

Nu Microsoft ook eisen gaat stellen die de gebruikservaring van gebruikers erg positief kan beïnvloeden gaat men klagen over Big Brother en bepaalde eisen zoals dat bluetooth aanwezig moet zijn.

Let wel dit zijn eisen voor de fabrikant en niet voor de thuisbouwer. Ik neem ook aan dat je gewoon de keuze vrijheid blijft houden die je al hebt/had als thuisbouwer.

[Reactie gewijzigd door Slaiter op 13 juli 2013 14:41]

Apple geeft zijn eigen hardware uit, dit is dus geen vergelijking
Apple heeft zijn inderdaad zijn eigen systeem en dat wordt samengesteld uit hardware afkomstig van diverse fabrikanten. Aan deze hardware stelt Apple diverse eisen en voorwaarden er is dus absoluut een vergelijking mogelijk.

Of je nou een appelboom hebt of een bos met diverse boom soorten. Het zijn en blijven bomen en daarbij is een vergelijking hoe beperkt of uitgebreid dan ook altijd mogelijk.
Er zullen natuurlijk best veel verschillen zijn, maar ze hebben allemaal een stronk, takken, wortels en bladeren en hebben een ecosysteem nodig om te groeien.
Je kunt altijd alles met elkaar vergelijken maar daar gaat het ook niet om. Het gaat erom in hoeverre de vergelijking hout snijdt. In dit geval loopt de vergelijking volledig mank omdat men de verkeerde dingen van Apple met Microsoft aan het vergelijken is. Apple maakt Macs en juist die zijn totaal niet te vergelijken met de door Microsoft gestelde eisen voor Windows 8.1. Apple is namelijk van begin tot eind geheel zelf verantwoordelijk en heeft alles zelf in de greep. Zij hoeven alleen aan leveranciers van de componenten (chips e.d.) eisen te stellen alsmede aan de fabrieken die de spullen maken. Microsoft kan deze eisen alleen stellen voor hun Surface, voor de andere producten niet omdat zij die niet maken. Dat laat Microsoft over aan derden en dus worden er ook hele andere eisen gesteld.

Apple kent echter ook zo'n situatie, namelijk de accessoires voor hun iPods, iPads en iPhones. Daar hebben ze een speciaal programma voor zoals het "made for iPhone" programma. Dat is wel vergelijkbaar met de eisen die Microsoft hier aan fabrikanten van Windows 8.1 hardware stelt. De Mac vergelijken is de verkeerde vergelijking en laat eerder zien dat je geen kaas hebt gegeten van wat er hier nou precies door Microsoft wordt geëist. Overigens zijn Apple en Microsoft niet de enigen hier in. Denk eens aan de Carl Zeiss lenzen. Zelfde verhaal. Bij horloges en pennen zie je hetzelfde, merken die hun merknaam uitlenen onder strikte voorwaarden.
Ja wat als?


Wat als mijn webcam stiekem door de regering niet zichtbaar actief kan wordt gemaakt en ze me in mijn dagelijkse bezigheden opnemen en doorsturen naar Amerika.
Wat als ik pin en de camera neemt mij op en zend dit door naar Amerika om mijn pin gedrag te analyseren.
Wat als al mijn sms-jes, mailtjes en berichten belanden bij de CIA ?
Wat als de CIA mijn documenten, foto's op icloud en skydrive inzien en monitoren?

Allemaal mogelijk en misschien gebeurt dat ook wel en natuurlijk hebben we dan ook recht om ons daar zorgen over te maken. Maar je kan je ook overmatig zorgen gaan maken en overal wat achter gaan zoeken. Ik maak me liever zorgen om zaken waar ik zelf wat aan veranderen. Ik ga me geen zorgen maken om zaken waar het gros over klaagt, maar waar uiteindelijk niemand ook maar het lef voor heeft om er daadwerkelijk wat te doen.
Allemaal mogelijk en misschien gebeurt dat ook wel en natuurlijk hebben we dan ook recht om ons daar zorgen over te maken.
De Nederlandse regeringen in het verleden en Europese Commissie en Parlement hebben allemaal ingestemd na 2001 om uitermate veel betalingsverkeergegevens (dus ook jouw pin meuk) via de welbekende SWIFT database extracten uit te wisselen met elkaar én de VS.

laten we elkaar nou niet voor de gek houden opeens, want 10 jaar terug vonden we dat allemaal nog een heel goed idee.
En naar wat ga je dan overstappen? OS X? Alsof Microsoft de enige was die werd gedwongen mee te werken aan PRISM.
Ubuntu, is Europees.
Ah.
BND en DGSE terrein dus.
Alsof Google en andere us bedrijven geen informatie hebben afgestaan. Daarnaast spioneert Alle grote landen elkaar! Laten wij aub niet naïef zijn om alleen Microsoft te beschuldigen...
Anoniem: 67950
13 juli 2013 14:22
En zijn die eisen met terugwerkende kracht ?
Anoniem: 67950
@Loller113 juli 2013 14:41
Mijn vraag was alleen draait 8.1 (en toekomstige) dan ook op 'oudere' apparatuur...
Het gaat er niet om wat Windows 8.1 nodig heeft om te functioneren. Dit zijn specificaties waaraan systeembouwers minimaal moeten voldoen om een Windows 8.1 certificatie te krijgen.

Je kan Windows 8.1 prima installeren op een systeem dat niet aan al deze eisen voldoet, al zijn daar natuurlijk wel grenzen aan.
Nee, als je het artikel leest zijn het eisen aan ondersteunende hardware. De eisen voor processorsnelheid, geheugen en videokracht worden niet aangescherpt.
wat en geblaat allemaal weer. Lees het artikel is. Het is niet zo dat vingerprint verplicht wordt. ook een aantal nieue functie hoeven niet verplicht aan wezig te zijn . Maar als ze aan wezig zijn, moeten ze aan bepaalde eisen voldoen. Begint hier steeds meer op nu .nl te lijken.
ik zei ook niet dat het al verplicht is maar wel dat het mogelijk verplicht gaat worden of de enige manier is over een paar jaar om in te loggen in je tablet of pc.. in het kader van zogenaamde veiligheid en privacy...
Waarom zou Microsoft zoiets verplichten? Ze verplichten nog niet eens een wachtwoord in te stellen. In het kader van veiligheid doen ze veel moeite om mensen veilige methodes aan te bieden die gemakkelijki genoeg zijn zodat ze veel gebruikt worden, maar ze hebben nog nooit iets verplicht wat veiligheid betreft. Je kan bijna alle veiligheidsfuncties uitschakelen (UAC, wachtwoord, firewall, ...)
Anoniem: 462912
13 juli 2013 17:08
Ook is ondersteuning voor wifi-ac en fingerprintreaders toegevoegd.
Woohoo, zou m'n Microsoft fingerprint-reader het nu ook weer doen? (zonder me op een obscure website te hoeven registreren waar iemand anders maar drivers heeft gemaakt)

Verder vind ik het een interessante richting die Microsoft nu opgaat: Kon je in het begin, als je maar je eigen drivers schreef, de meest halfbakken hardware (en drivers) op de marktbrengen en verkopen aan de gek die 't kocht, gaat Microsoft nu tegen hardwaremakers vertellen dat ze hun werk goed moeten doen. Terwijl ik die laatste zin typ, bedenk ik me dat het wel grappig (en ironisch) zou zijn als hardwaremakers dat ook bij Microsoft zouden doen. Dan zou 't gauw klaar zijn met de software-reus :-)
Hoe dan ook, vraag ik me af in hoeverre deze zet niet een beetje aan de late kant is met de verschuiving naar het mobiele platform. 't Zal me benieuwen hoeveel ik van dit alles zal merken.
En per 2016 mag TPM ook niet meer uitschakelbaar zijn?
als tpm niet meer uitschakelbaar is denk ik dat MS snel een aantal bedrijven achter zich aan heeft in de rechtbank, en dat het veel miljoenen zal kosten om daarna eveneens die optie weer ongedaan te moeten maken wegens concurerntievervalsing
Want?

TPM is een stukje hardware waar je niets mee hoeft te doen, het is een leuk idee om een private key in op te slaan (op een hopelijk volkomen veilige manier).
TPM is door Intel ontwikkeld. Door dit als eis te stellen zullen systemen die gebaseerd zijn op AMD hardware bepaalde certificeringen gaan missen, wat naar mijn mening concurrentievervalsing is. Mogelijk zal AMD dan gedwongen worden om licenties te gaan nemen op Intel's TPM platform, wat de prijs op AMD systemen omhoog kan drijven waardoor klanten nog eerder geneigd zullen zijn om voor Intel te kiezen, wat weer slecht is voor concurrentie.
Dit is B.S. van de bovenste plank. TPM mag dan initieel ontwikkeld zijn door Intel (geen idee of dat zo is), maar wordt nu beheerd door Trusted Computing Group. AMD is daar lid van. Verder is TPM te implementeren als los onderdeel van een bord. Je verhaal slaat dus helemaal nergens op.
Elke Windows Phone 8 heeft ook een TPM chip, Dus heeft idd niets met Intel alleen te maken.
Het is idd niet zozeer om AMD klein te houden, maar wel om bedrijven die geen onderdeel te zijn van de TCG. Maw de amerikaanse markt wat dominanter te maken voor opklimmende Chinese technology. Het blijft IMHO een achterbaks systeem.

Alsook https://www.youtube.com/watch?v=TSyVTkWPg1M
TPM is in sommige landen ook verboden.... Dus hoe je dit kunt eisen is mij een vraag.
TPM chips worden geproduceerd door o.a. Toshiba, Broadcom, STElectronics, ...

Btilocker gebruikt nu ook al die chip. Als die chip er niets is, kan je ook nog bitlocker gebruiken maar dan via omweg.

Moet wel zeggen dat ik er niet op zit te wachten dat dit verplicht wordt. Ook de verplichting van de batterijduur vind ik er beetje over. Ik heb het helemaal niet nodig dat mijn notebook zoveel uur meegaat. Ik zit veel op verplaatsing maar daar is mjin notebook altijd aan de lader. En zwaardere batterij/zuiniger onderdelen zullen de prijzen enkel maar omhoog drijven
jij hebt misschien de luxe om veel aan de lader te zitten , denk er aan dat andere die luxe misschien niet hebben.

ik denk bvb aan studenten die het in een aula willen gebruiken, lang nog niet alle aula's hebben er spanning outlet per zitplaats, en tussen door opladen is ook niet altijd mogelijk.
In 2015 moeten alle systemen voor beveiligingsdoeleinden bovendien uitgerust zijn met een Trusted Platform Module 2.0
Precies, dat vroeg ik mij ook af, dus weg met alle oude systemen? Windows 8.1 gaat dus niet meer geïnstalleerd worden op alle oudere hardware? Vreemd, die instelling maakt geen vrienden, ik heb juist TPM overal uit staan in de BIOS/CMOS. :?
Rare systeemeisen. Waar precies heeft het OS al die dingen voor nodig om te kunnen functioneren?
Het gaat ook niet om het functioneren van het OS als zijnde het product ansich, maar om de totale gebruikers ervaring die de gebruiker heeft met het totaal product.
Welkgedeelte daaraan is dan een "eis"? Microsoft is toch zeker niet degene die dicteert dat ik BT en TPM ga gebruiken :?
Misschien eens de moeite doen om alle reacties te lezen, het is ook niet 10x uitgelegd of zo hoor? :z
Alle reacties, geloof je het zelf?
Hopelijk gaan ze nu ook NFC in hun eigen tablets inbouwen....
Ik zie niets over eisen voor camera's.
De resolutie van de camera's op de huidige Surface tablets is bagger.
"De webcams moeten volgend jaar tenminste een 720p-resolutie hebben"
Dat zou niet eens zo verkeerd zijn.

Bij 'n gemiddeld Skype videogesprek met familie en vrienden kan ik de pixels tellen.

"Nee ik kan vandaag niet zien dat je last hebt van je rechteroog, want die is 1 grote pixel op de video."
De laatste regel zegt toch echt dat het een eis wordt dat camera's 720p kunnen opnemen.
waw hoor, 720p is toch wel een hele megapixel...
ik wist niet eens dat ze nog camera's maakten die dat niet kunnen 8)7

nu videochat toch wat ingeburgerd geraakt vind ik dit niet meer dan normaal
Jaja... En van de NSA moet je ook je bonnetjes opsturen voortaan. Ze willen namelijk ook aanspraak kunnen maken op de garantie als jouw webcam kapot gaat. *zucht*
De verbeterde touchpads met de aanduiding Precision Touchpads worden voor x86-systemen optioneel, maar voor ARM-systemen zijn ze verplicht.
Lees ik hier dat MS er van uitgaat de de x86-systemen standaard uitgerust gaan worden met een muis?
Eerder dat alle desktops wel een stickertje krijgen.. (en dus geen touchpad)
Of desktops zullen niet ARM gebaseerd gaan worden.

Het is maar hoe je het ziet.
Jaja... En van de NSA moet je ook je bonnetjes opsturen voortaan.
Uh.. nee, die halen ze wel op uit de database van de belastingdienst ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee