Onderzoekers hebben een televisietechniek ontwikkeld die gelijktijdig een traditioneel 2d-beeld en een stereoscopisch 3d-beeld toont. Zo zou tegelijk in 3d en in 2d, met en zonder bril, naar de tv gekeken kunnen worden.
De techniek werd ontwikkeld door onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Santa Cruz in Californië en in een prototype tv verwerkt. Met de techniek kunnen kijkers zonder 3d-brilletje gewoon een tweedimensionaal tv-beeld zien. Kijkers met een brilletje op kunnen gelijktijdig een 3d-versie van het beeld zien. Bij de huidige technieken moet gekozen worden tussen 2d en 3d: bij 3d-weergave zien kijkers zonder 3d-bril een onduidelijk beeld met twee over elkaar liggende, 'verschoven' beelden.
Het team van UCSC dat de tv-techniek ontwikkelde, zal hun techniek tijdens SigGraph 2013 op 25 juli tonen; de theorie erachter is inmiddels ook in een vaktijdschrift gepubliceerd. Het principe werkt door zoals gebruikelijk een linker- en rechterframe voor kijkers met 3d-brillen te genereren. Kijkers zonder bril zien echter alleen het linkerframe: het rechterframe wordt door een derde beeld, dat het negatief van het rechterframe is, uitgedoofd.
Het extra frame dat door de techniek gegenereerd wordt, maakte het beeld vooral voor de 2d-kijkers weinig contrastrijk: daarom maakten de onderzoekers het linkerframe helderder en het rechterframe wat donkerder. Het derde frame hoefde daardoor minder felle pixels te compenseren. De onderzoekers maakten voor hun prototype gebruik van een 3d-projector die beelden met 120Hz projecteert. Een tweede projector zorgde voor de negatieve frames.