De brand die in april dit jaar woedde in een netwerklocatie van Vodafone, heeft ervoor gezorgd dat de provider alle gegevens verloor die het volgens de bewaarplicht moet opslaan. Een backup van de gegevens stond in dezelfde ruimte en ging dus ook verloren.
Uit onderzoek van het Agentschap Telecom blijkt dat de database waarin de zogenoemde verkeersgegevens werden opgeslagen, bij de brand in april verloren zijn gegaan. Die brand zorgde voor de grootste netwerkstoring bij een telecomprovider in de afgelopen jaren.
De hardware die werd gebruikt om de verkeersgegevens op te slaan, ging bij de brand verloren door rook- en waterschade. Telecom- en internetproviders zijn verplicht om gedurende een halfjaar tot een jaar bepaalde telecomgegevens op te slaan, zoals informatie over wie wanneer met wie communiceerde. De inhoud van communicatie wordt niet opgeslagen.
Navraag bij Vodafone leert dat de historische verkeersgegevens van alle klanten op die locatie in Rotterdam waren opgeslagen. "Waarom die gegevens allemaal op dezelfde plek waren opgeslagen, is een goede vraag", zegt Jasper Koek, woordvoerder van Vodafone. "Dat is een van de lessen die we hieruit kunnen trekken." Een backup van de verkeersgegevens was in dezelfde ruimte opgesteld, en ging dus ook verloren.
In totaal zijn een jaar aan gegevens over telefoongesprekken en sms'jes verloren gegaan, evenals een halfjaar aan informatie over internetgebruik. In beide gevallen ging het om alle informatie die het bedrijf volgens de wet moet bijhouden: gegevens over telecomverkeer moeten een jaar bewaard blijven, informatie over internetverkeer mag al na een halfjaar worden verwijderd.
De verkeersgegevens worden door de politie en de opsporingsdiensten gebruikt om misdrijven op te lossen en personen op te sporen. Volgens het Agentschap heeft het wegvallen van de gegevens 'geen grote problemen' bij politie en justitie opgeleverd. Vodafone heeft in Nederland 5,3 miljoen mobiele aansluitingen. Of Vodafone een boete heeft gekregen voor het verliezen van de data, is onbekend. Inmiddels zou het bedrijf maatregelen hebben genomen om herhaling te voorkomen.
Uit het onderzoek van het Agentschap Telecom blijkt verder dat er het een en ander schortte aan de risico-analyse van Vodafone. Er was niet genoeg rekening gehouden met externe risico's. Vodafone deelde het pand waarin zijn netwerklocatie was gevestigd met een aantal andere bedrijven, maar had niet onderzocht welke risico's dit met zich meebracht. De brand in april begon in een van de andere bedrijven in hetzelfde pand.