Minister geeft 60GHz-frequentieband vrij voor wireless hd-toepassingen

Het ministerie van Economische Zaken heeft aangekondigd dat het de 60GHz-frequentieband in het Nationaal Frequentieplan zal vrijgeven. Hierdoor kan de band gebruikt worden voor het draadloos versturen van hd-streams.

Het Nationaal Frequentieplan, door het ministerie omschreven als 'een bestemmingsplan voor de ether', wordt door het ministerie van Economische Zaken periodiek aangepast. De naleving van de regels wordt gecontroleerd door het Agentschap Telecom. In de woensdag aangekondigde verruiming van de regels wordt het frequentiegebied van 57GHz tot 66GHz vrijgegeven voor de bestemming 'breedband datasystemen'. Hierdoor kunnen apparaten die bijvoorbeeld een blu-ray-speler draadloos verbinden met een hd-televisie, legaal in Nederland gebruikt worden.

Het ministerie stelt dat het met de verruiming van de regels voor het 60GHz-frequentiegebied inspeelt op marktontwikkelingen in de consumentenelektronica. Diverse fabrikanten hebben producten op stapel staan om hd-videobeelden draadloos naar televisies door te sturen, onder andere op basis van de WirelessHD-specificatie. Ook zijn volgens het ministerie in de toekomst toepassingen denkbaar als het draadloos downloaden van films en games via terminals die bijvoorbeeld bij kiosken en tankstations staan opgesteld.

Economische Zaken heeft ook de regels voor de fm-band deels versoepeld. Zo wordt het mogelijk om een vergunning bij het Agentschap Telecom aan te vragen voor 'evenementenradio'. Een vergunninghouder mag gedurende een beperkte periode met een laagvermogen fm-zender in een klein gebied uitzenden. Het ministerie denkt aan toepassingen als evenementenzenders bij sportmanifestaties en festivals, en bedrijfsradio-toepassingen voor bijvoorbeeld attractieparken.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

03-12-2009 • 20:34

45 Linkedin

Reacties (45)

Wijzig sortering
Economische Zaken heeft ook de regels voor de fm-band deels versoepeld. Zo wordt het mogelijk om een vergunning bij het Agentschap Telecom aan te vragen voor 'evenementenradio'. Een vergunninghouder mag gedurende een beperkte periode met een laagvermogen fm-zender in een klein gebied uitzenden. Het ministerie denkt aan toepassingen als evenementenzenders bij sportmanifestaties en festivals, en bedrijfsradio-toepassingen voor bijvoorbeeld attractieparken.
Zoiets heb je ook in Amerika kwam ik achter toen ik er was afgelopen zomer.
Als je bij een stad aankomt en er is iets te doen of er is een ongeluk of ander verkeers nieuws dan staan er borden langs de weg waarop je dan de aangegeven nieuws frequentie kan zien en op je radio kan opzoeken.
Is wel op AM band dan maar goed het werkt wel.
Dan weet je waarom je dan in de die (aankomende) file staat.
Dat wordt door de Amerikaanse overheid geregeld.

Waar het hier om gaat is meer te vergelijken met de commerciële toepassing die ook in Amerika te vinden is, en dat is dat bijvoorbeeld een toeristische plek uitzend op de FM band met instructies/uitleg wat er te vinden is.

Er zijn parken hier in de buurt waar je met de auto door kan rijden en elk uur begint er een FM uitzending die dan 45 minuten duurt. Je hebt dan als het waren een tourbus begeleider in je auto zitten die je een uitleg geeft. Omdat het een voorbesproken uitleg is, zijn er sync punten opgestelt. Op vele plaatsen kan je "stoppen" om van het uitzicht te genieten (eventueel ook uit de auto stappen) en daarna komt er een series pieptoontjes om aan te duiden dat de tour weer doorgaat. Of je dus wat langzamer rijd of sneller maakt dan niet uit, en je kan op elk moment de radio uitzetten en je eigen route volgen, al is de radio begeleiding wel mooi door alle extra historische informatie.

Een veel oudere manier die je op sommige plekken in Amerika nog steeds kan vinden is die van drive-in theaters (helaas gaan er velen ten onder). Bioscopen waarbij je de auto parkeert op gigantische parkeerplaatsen en vanuit de auto (of eromheen) de film bekijkt en via je auto-radio het geluid ontvangt. Ik ga af en toe zelfs nog steeds naar: http://www.valleydriveins.com/home.html om films te bekijken, en die maakt dan wel gebruik van de AM-band, maar dat is omdat de meeste Drive-Ins zeer oud zijn, en FM-band toen nog geneens bestond, of de FM-apparatuur veel duurder is/was.

De techniek is eigenlijk al oud, er zijn namelijk ook van die persoonlijke zenders die mensen kunnen gebruiken om hun iPod via de auto radio te laten verlopen (al is dat in moderne autos vervangen door een docking station of Line-In). Dit is dus bedoeld om bedrijven ook in Nederland wat meer vrijheid te geven op lokaal niveau. Ik kan me nog goed de 27Mhz hobby herinneren van mijn jeugd in Nederland, en de klachten van de buren dat mijn gespraak over hun radio, TV en andere apparatuur te horen was. Dat was op een wat zwaarder vermogen dan waar ze het hier over hebben :+
Kunnen ze dan niet makkelijker/voordeliger cd'tjes verkopen voor een dollar per stuk ofzo. Lijkt me wat makkelijker en je hebt direct de "pauze" knop.
Dit hebben de festivals van Q-Dance al vaak als ik mij niet vergis, in een straal van zo'n 15-20 km rondom het terein oid.
Q-Dance en zwarte cross weet ik zeker. Pinkpop en lowlands werken samen met 3FM volgens mij.
Het werkt trouwens wel grappig. Je stelt je radio af op de van te voren bekend gemaakte frequentie en zodra er muziek uit je speakers begint te komen weet je dat je in de buurt ben :D
Zwarte Cross klopt niet, hier wordt ook samengewerkt met 3FM.
Ik heb in ieder geval in Eindhoven op StackFM 105.2 (tijdens intro's 2006 en 2007) en op Hacking At Random (augustus 2009) op HAR FM 106.8 zelf over de ether gedraaid, dus ik weet zeker dat evenementenzenders al veel langer lopen. Mogelijk dat de procedure voor vergunningsaanvraag nu versoepeld is.
Ik heb al regelmatig bij het AT een 'evenementenvergunning' aangevraagd, daar is echt niet veel bijzonders aan hoor. Als je maar zorgt dat je 6 maanden van te voren een aanvraag indient bij het Commissariaat voor de Media met de beschrijving van je programmering, en bij het AT (na approval van het CvdM) een frequentie aanvraagt. Elke regio heeft zijn eigen evenmentenfrequentie, bv. Eindhoven 105.2 of Nunspeet 106.8.

Het kan natuurlijk goed zijn dat de kosten voor een evenementenzender verlaagd zijn of compleet vervallen zijn. In dat gevalv verwacht ik ook meer sprieten te ontstaan op bijvoorbeeld universiteitscampussen (iets wat in het buitenland heel normaal is).
neem aan dat er iemand dan wel zendgemachtigde moet zijn of ?
Is het wel gezond om 60Ghz door je huis te hebben vliegen?
Ik heb op het moment een 50Ghz draadloos acces point, maar volgens mij is het echt niet goed om daar langs te slapen...
ik gok 5Ghz .

hoe meer hz hoe minder diep ze de huid kunnen binnen dringen.
hoe meer hz hoe minder diep ze de huid kunnen binnen dringen.
Röntgen staling heeft en een nog veel hogere frequentie. Dit gat door een mens heen, niet alleen de huid.
Rontgen straling is heel iets anders. Daar worden electronen met hoge snelheid afgeschoten. Afhankelijk van de dichtheid worden de electronen meer of minder afgeremd.
Dit is slechts een aanduiding in het spectrum. Het vermogen is wat niet gezond is en o.a. hoofdpijn en dergelijke... kan veroorzaken.

edit

Des te hoger de frequentie, des de sterker de zender moet zijn qua vermogen om hetzelfde bereik te hebben bij een lagere frequentie.

[Reactie gewijzigd door peak op 3 december 2009 21:13]

En dat wil weer zeggen dat je bij kleine afstanden een grotere intensiteit hebt.
Zulke apparaten zijn getest en gecertificeerd voor langdurige blootstelling.
Er zijn natuurlijk eeuwigdurende discussies over de schadelijkheid van GSM&UMTS masten (zo rond de 1-3GHz). Maar in die gevallen is het gewenste bereik enorm en dus ook het vermogen. Of die masten schadelijk zijn, laat ik in het midden ;)

Vergelijk dit WirelessHD met het bereik van Bluetooth oid. Voor een HD signaal is vermogen niet noodzakelijk, een grote bandbreedte is. Vandaar dat een hoge frequentie band daar opties bied.
Daarbij heeft een hoge frequentieband ook veel minder doordringende kracht. Een verbinding tussen jou BluRay-speler en de TV van de buren is dus niet mogelijk omdat de muur het tegenhoud.
Een band van 9 Ghz breedte bied veel perspectieven aangezien een 1080p HD signaal slechts een fractie daarvan nodig zal hebben.
Tot zover alleen maar voordelen.
Een mogelijk nadeel is het gevaar voor storing, het mag absoluut niet zo zijn dat m'n TV-beeld hapert op het moment dat m'n buurman met een grasmaaier aan de slag gaat. Ik hoop dus dat zulke draadloos producten hier goed voor getest worden anders leg ik wel een draadje :D

Wat betreft zendvermogen: Hoogfrequente fotonen hebben meer energie, dus het is logisch dat een hoge frequentie bij dezelfde signaalsterkte meer zendvermogen nodig zal zijn. Toch moet je dit even in perspectief stellen: een gsm heeft bij ~2 GHz het zendvermogen om honderden meters bereik te hebben zo'n 60Ghz transmitter hoeft slechts enkele meters bereik te hebben.
Zulke apparaten zijn getest en gecertificeerd voor langdurige blootstelling.
Waar haal je dit vandaan?

Meestal wordt er getest op kortstondige blootstelling (<1 jaar). Lange duur effecten zelfs bij bijv. GSM zijn onbekend of niet goed in te schatten.

Lees de laatste alinea maar van dit artikel.

http://www.nu.nl/algemeen...orzaakt-geen-tumoren.html

[Reactie gewijzigd door G-bird op 4 december 2009 10:47]

Reken maar op cm of nog minder.
Is het wel gezond om 60Ghz door je huis te hebben vliegen?
Volgens Wikipedia (helaas niet de betrouwbaarste):
...signals in the 57–64 GHz region are subject to a resonance of the oxygen molecule and are severely attenuated.
Dus de resonantie van zuurstof moleculen (geen atomen) vind alleen maar plaats bij deze frequenties en niet zozeer bij andere. Geen idee wat het effect hiervan op de gezondheid is.

De Amerikaanse luchtmacht heeft wel een wapen ontwikkeld met een golflengte van 3 mm (ong. 95-100 GHz), maar dat is niet schadelijk voor de gezondheid.
De Amerikaanse luchtmacht heeft wel een wapen ontwikkeld met een golflengte van 3 mm (ong. 95-100 GHz), maar dat is niet schadelijk voor de gezondheid.
De raketkoppen gehard met uranium waren ook niet schadelijk.

http://www.volkskrant.nl/...heilig_in_magische_kogels

Het leger in de VS mag zeggen wat ze willen, volgens mij zijn ze zelfs in een land als de VS waar je bijna iedereen aan mag klagen nog nooit aangeklaagd.
Wapens die niet schadelijk zijn? Je bedoelt defecte wapens? Uranium is net zoals lood en cadmium een zwaar metaal, en daarom giftig.

De "DU-hype" in de media komt enerzijds doordat teveel mensen zich niet realiseren dat kogels van lood vroeger ook giftig waren, en anderzijds doordat Uranium met kernwapens wordt geassocieerd.
in de wiki staat "less lethal" ;) dus zeker wel schadelijk bij langdurige blootstelling aangezien het watermoleculen warm laat worden.
Is het wel gezond om 60Ghz door je huis te hebben vliegen?
Pas maar op! In veel huizen is zelfs straling van rond de 400-800 THz aanwezig, vooral overdag. En nee, daar slaap je echt niet goed bij.

(moraal van het verhaal: hogere frequentie betekent niet per se schadelijker)

[Reactie gewijzigd door deadinspace op 3 december 2009 22:40]

Daarboven krijg je weer UV en X-ray, dat is dan weer wel schadelijk.
Hoog energetische straling met deze onschuldige radiogolven vergelijken,,

Ik denk aan iets met appels en peren op dit moment :)
klinkt allemaal goed.
60GHz is misschien wel een beetje overkill voor snelheid denk ik.
ik bedoel dan heb je met gemak plek vrij voor een aantal streams met quad-hc@60fps ofzo :P
zal toch nog wel even duren voordat de meerderheid zoiets heeft.
zal tegen de tijd dat mensen het wel gaan hebben anders ook weer lang duren voor het dan wordt vrijgegeven.
Lijkt mij geweldig als er een draadloze standaard komt
alleen nog stekker in je apparaat ne je bent klaar :D
Die 60Ghz zegt helemaal niets over de snelheid, de omvang van de band bepaald de snelheid. In het bericht staat 57 tot 66Ghz, dat is dus 9Ghz. Dat is wel heel veel (als je nagaat dat wireless N iets van 40Mhz bandbreedte nodig heeft voor 300Mbit).
Hoe hoger de frequentie hoe hoger in theorie de snelheid.
Nee. latka heeft redelijk gelijk als hij wijst op het belang van de bandbreedte. De andere factor is het ruisnivo. De resulterende bandbreedte in bits is (fmax - fmin) * log (S/N) S/N is Signal/Noise, de maat voor ruis)
Minister geeft 60GHz-frequentieband vrij voor wireless hd-toepassingen
Ik had liever gezien.

Minister laat onderzoek doen of er gezondheidsrisico's zijn aan zo'n hoge frequenties en wat het zendvermogen en de afstand tot mensen mag zijn als norm vast te leggen.

Ik vind het erg kwalijk dat zo'n hoge frequentie zonder enig onderzoek ingezet wordt.
Wat is "zo'n hoge" frequentie? Zoals eerder gezegd, we worden dagelijks aan nog veel hogere frequenties blootgesteld. En van bepaalde delen van het frequentiespectrum weet men al zeker dat ze niet schadelijk zijn.
Zoals eerder gezegd, we worden dagelijks aan nog veel hogere frequenties blootgesteld. En van bepaalde delen van het frequentiespectrum weet men al zeker dat ze niet schadelijk zijn.
Dagelijks wordt je ook bloot gesteld aan straling. Dat betekend niet dat het niet gevaarlijk is om in een kernreactor te werken.

Het gaat om het vermogen in combinatie met de frequentie niet alleen de frequentie.

Zo mag je in Nederland in de winter de hele dag in de zon liggen zonder dat je kan op huidkanker hebt terwijl in de tropen een uur al te veel kan zijn. Het gaat hier allebei over ultra violette straling frequentie gelijk maar vermogen anders.

Ik snap niet dat er zoveel mensen zijn die klakkeloos aannamen dat iets veilig is.

Asbest was ook veilig totdat de gemeenschap er door bewijzen niet omheen kon dat het onveilig was.

Ik hoopte dat de gemeenschap nu slimmer geworden was, maar helaas.
Nee, stop eens met het verspreiden van mythes.

Rond 1900 was er geen concept van "veilig". Er was een concept van "dodelijk", ja. Dat is direct aantoonbaar. Ook besmettelijke ziektes waren begrepen, en het gevaar van sommige stoffen waarbij de schadelijkheid direct duidelijk is. Bij dat laatste moet je denken aan de honderden doden van smog.

Zaken als asbest? De effecten daarvan waren nauwelijks te onderscheiden van de gevolgen van roken. En zelfs daarvan werd de schadelijkheid pas echt duidelijk in de jaren 1950-1960.

Het probleem voor veiligheidsdeskundigen nu is dat de effecten van al dit soort straling veel en veel kleiner is. Je moet bijvoorbeeld compenseren voor het effect van rokers. Maar als je het effect van roken maar 1% onderschat, dan domineert dat al het hele resultaat van dit soort studies. En het moet via statistich onderzoek; een direct en causaal verband is volledig afwezig.

Nogmaals: dit is geen ioniserende straling. Het veroorzaakt geen chemische veranderingen. De enige twee schadelijke stralingsmechanismes zijn ionisatie en koken. 6 Ghz is dus veilig mits je er geen 100W zender van maakt, of 10W naast je hoofd.
Juist, alsof hij nergens naar gekeken heeft voordat hij wat roept..
Doe mij ook maar een kabel. Toevallig gister een Sony TV bij m'n ouders gezien. Die TV heeft maar 1 echte HDMI kabel ingang, de rest gaat via een los draadloos kastje waar je alles op aan moet sluiten.

En daardoor is het gewoon onmogelijk om te WII-en op die TV omdat er 0,5 seconde vertraging in zit ofzo. Dat kan dan natuurlijk ook aan de implementatie of de gebruikte chips / techniek liggen. Maar kabel blijft altijd mijn voorkeur, zo ook bij netwerken. En dat je dan een kabel ziet daar lig ik echt niet wakker van :)
Staat die tv in game mode? (alle beeldverbeterdingen uit) Dat zorgt voor vertraging!
De naleving van de regels wordt gecontroleerd door het Agentschap Telecom. In de woensdag aangekondigde verruiming van de regels wordt het frequentiegebied van 57GHz tot 66GHz vrijgegeven voor de bestemming 'breedband datasystemen'. Hierdoor kunnen apparaten die bijvoorbeeld een blu-ray-speler draadloos verbinden met een hd-televisie, legaal in Nederland gebruikt worden.
Huh? Is dat nu nog illegaal? Ik weet niet direct in welk frequentie bereik de apparaten werken, maar 2 vrienden van mij hebben afgelopen zomer dezelfde wireless hdmi-adapters (het zijn meer kastjes) gekocht op een beurs in Duitsland... maken die dingen dan al gebruik van dat frequentiebereik waardoor ze dus kans hadden dat de RCD op de deur had kunnen kloppen? De kans lijkt mij dan aanwezig toch? Dat ga ik eens nakijken in welk bereik die dingen werken, dat zou wel grappig zijn :) Beide wonen zelfs in Amersfoort waar het agentschap Telecom ook een kantoor houdt... (het zal allemaal wel meevallen, maar het is weer een leuke babbel voor bij een biertje :) )

Update; blijkbaar werken die dingen in het 5GHz bereik...

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 5 december 2009 04:17]

Ik gok dat de golven de deur niet uitkomen dus het zal niet echt een probleem zijn :P
Nou, ik heb wel eens vaker gehoord van mensen waarbij de RCD kwam aankloppen omdat ze dergelijke zend-apparatuur in huis hadden. Ook dat waren absoluut geen apparaten die een ver zendbereik hadden, maar bedank je bijvoorbeeld eens dat er apparaten bij de buren storen omdat jij het een of ander gebruikt met een licht zendvermogen. Zoals bijvoorbeeld leuke gadgets gekocht in het buitenland waar de regelgeving qua frequentiegebruik e.d. anders zijn. Of zoiets had je vroeger bijvoorbeeld veel met babyfoons, wat in feite gewoon bijna kleine AM en soms zelfs FM radio's waren met een hele licht zendvermogen, ik kon de babyfoon van de buren vroeger ook gewoon op de radio ontvangen...
Hier een linkje naar een artikel over de wireless gigabit alliance:
http://computer.howstuffworks.com/wigig.htm.
Op de derde pagina staat een lijstje met technieken die gebruik gaan maken van die frequentieband en de bitrate:
Wireless gigabit: tot 6Gbps;
Wireless HD: tot 4Gbps;
Wimax: 70Mbps - maar wel over vele kilometers i.p.v. binnen een kamer;
WHDi: 3Gbps, maar binnen een heel huis i.p.v. binnen een kamer;

Ofwel: de 60GHz band gaat komende jaren flink gebruikt worden...
Wat is er mis met een simpel kabeltje? Simpel, goedkoop, veilig en betrouwbaar..
En in de meeste gevallen moet je maar een paar decimeters overbruggen dus dan kan het prima..
lelijke kabel die van je tv afkomt, mobiele toepassingen etc.
Ah heeft Europa al een minister van mobiele toepassingen? Ah de Nederlandse, dan is er reden tot specificatie in de titel. Laat ons vooral de Vlamingen niet vergeten die ook vlot Nederlands lezen en in de doelgroep zitten van Tweakers.net O-)
Boeiende discussie hierboven maar of het allemaal betrekking heeft op het artikel.......

Ik zit me af te vragen wat nou de zin is van het draadloos HD-video kunnen versturen.

Ik gebruik op dit moment Powerline adapters om HD content van mijn PC via een Media center Extender op mijn TV te tonen. Dat werkt prima zonder dat er straling aan te pas komt.

Aangezien de huidige schermen allemaal stroom nodig hebben :) zit er toch al een stroomkabel aan en die gaat naar een stopkontakt.....niet draadloos toch? Het is niet moeilijk om hieroverheen een powerline-signaal te sturen.

Er zijn al produkten om dit te doen, alhoewel het nog HMDI 1.2a is en niet 1.3, maar dat komt vast nog wel. En zoals de test op CNET aangeeft zien de meeste kijkers het verschil niet als je het ze niet aangeeft. Hmmmmmm volgens mij heb ik weer iets gevonden om geld aan uit te geven :-)

[Reactie gewijzigd door HansKeesom op 5 december 2009 18:18]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee