Ministerie veilt huidige gsm-frequenties binnen anderhalf jaar

Het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken gaat binnen anderhalf jaar de huidige gsm-frequenties veilen. Daarbij kunnen providers ook frequenties kopen waaraan geen eisen zijn verbonden en die kunnen worden gebruikt voor innovatie.

De licenties van de huidige gsm-aanbieders, KPN, Vodafone en T-Mobile, lopen af in 2013. Uiterlijk begin 2012 worden de frequenties geveild, schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in een brief aan de Tweede Kamer. Naast de 900 en 1800MHz-freqenties ligt ook ruimte in de 800MHz-band onder de hamer. Die band wordt nu nog gebruikt voor Digitenne van KPN en voor draadloze microfoons. Deze zullen naar lagere frequenties moeten uitwijken.

De frequenties kunnen niet worden verdeeld onder KPN, Vodafone en T-Mobile, zoals nu het geval is, omdat het ministerie ruimte vrijhoudt voor nieuwkomers. Tele2 heeft al aangegeven interesse voor deze frequenties te hebben, net als Ziggo 4, de combinatie van UPC en Ziggo. Zowel Tele2 als Ziggo 4 verwierf frequentieruimte bij de 2,6GHz-veiling, maar vanwege de hoogte van de frequenties is het bereik niet voldoende om een landelijk dekkend netwerk op te tuigen.

Daarnaast wordt een klein deel van de te verdelen frequenties, namelijk 2x5MHz in de 1800MHz-band, vrijgesteld van verplichtingen. Bedrijven die de frequentieruimte bemachtigen, mogen die voor innovatieve toepassingen gebruiken. Andere frequenties kennen een ingebruiknameverplichting; binnen twee jaar moet een netwerk actief zijn. De eis dat binnen enkele jaren een landelijk dekkend netwerk actief moet zijn, is vervallen.

Providers mogen de frequenties gebruiken voor een techniek naar keuze. De meest logische technieken zijn gsm, umts en lte. De 2,6GHz-veiling vond afgelopen april plaats en leverde de overheid een bedrag op van 2,6 miljoen euro.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

10-12-2010 • 11:05

39 Linkedin

Reacties (39)

39
39
18
0
0
15
Wijzig sortering
Eigenlijk is het toch best een vreemd idee dat je voor veel geld iets "abstracts" als een frequentieband moet kopen...
En waar haalt de staat het idee vandaan dat zij die bezitten?

[Reactie gewijzigd door wartos op 10 december 2010 11:12]

gaat door de ether - toch wel fijn dat de staat bepaald wie wat mag communiceren over welke frequentie. Zou je dat vrij laten .... krijg je een puinhoop
mee eens, sterker nog, zo had het ook gemoeten voor het kpn netwerk, het upc/ziggo/etc netwerk de verschillende fibernetwerken, de gas water en strontbuizen,(riolering), en de verschillende andere infrastructuren. uiteindelijk is het een goede melkkoe inkomstenbron voor de staat waar zelfs winst (budget) mee kan worden verdiend, zodat belastingen om laag kunnen, of publieke uitgaven (kunst, cultuur, zorg, onderwijs, veiligheid etc) omhoog.

echter hebben vorige kabinetten (mede onder druk van oa de vvd) in al hun eigenwijsheid besloten de hele mik te privatiseren. met op heel veel vlakken de nodige ellende tot gevolg.
Nu komt dat geld gewoon van de belastingbetaler of de huishoudens die betalen voor riolering, afvalstoffenheffing etc. Als je dit aanpast dan is er niet opeens meer geld, maar komt het geld via een andere weg bij de eindgebruiker vandaan. Dus of het enig stand houdt? De opmerking van himlins_ houdt wel stand, want in het geval van frequentiebanden zou er anders constante interferentie plaatsvinden. Op deze manier niet. Dan rest nog de vraag of het startbod van de veiling reëel is.
Overheid weet dat de telecom providers daar dik geld mee verdienen. Ze willen gewoon een stuk taart. Waarom? Omdat het kan. Iedereen die kans ziet om ergens geld mee te verdienen zal het niet laten. Anders gooien ze de belastingen omhoog en dan ben jij ook niet blij.
Het feit dat zij de controle op die frequentieband uitoefenen, piraten er van weren. Zoals je al zegt, de overheid bezit ze niet alleen, ze controleert ze. Als je de frequentieband koopt/huurt bij zo'n veiling, weet je dus dat behalve dat jij de enige bent die de band mág gebruiken, misbruikers ervan ook door de overheid aangepakt worden.

En dat is ergens maar goed ook, want anders zou het een bende worden... Neem bijvoorbeeld een radiozender die op 102FM uitzendt, en een bijdehandte lokale piraat/andere radiozender besluit ook op die frequentie uit te gaan zenden en de originele 'vinder' van die band weg te drukken. Ik weet niet of het met GSM ook zo werkt, maar ik kan me voorstellen dat het stevig kan gaan storen anders :P
De regering ontleent dat recht aan de wet: Artikel 3.3 van de Telecomwet om precies te zijn. De telecomwet berust grotendeels op Europese richtlijnen die in nationale wetten moeten worden opgenomen.
Draadloze microfoons moeten maar uitwijken?
Nu geef ik eerlijk toe dat ik daar weinig verstand van heb....maar ik kan me zo voorstellen dat de bestaande microfoons niet 'even' aan te passen zijn.
Ik voorzie dus ook allerlei storingen op de ontvangst als iemand nog even een oude microfoon gebruikt....lekker als je zit te bellen :P
Ik verbaasde me daar ook al over. Echter heb ik even gekeken op de site van AKG en Sennheiser, zover ik het goed begreep kun je gewoon andere kanalen selecteren die wel gebruikt mogen worden.

Overigens heb ik al vaak genoeg meegemaakt dat een draadloze microfoon toch storing ondervind van mobiele telefoons. Als er dan ergens een telefoon afgaat of een sms'je ontvangt hoor je dat met een redelijk specifiek geluid. Het kan echter ook zijn dat in dat geval gewoon de verkeerde frequenties zijn geselecteerd.
Inmiddels worden microfoons geleverd die buiten de 800Mhz band zitten. Wat oudere, maar overigens nog prima bruikbare microfoons als de Sennheiser EW145 G1 zitten echter wel in de 800Mhz range. Die kun je niet zomaar aanpassen.

Ik vraag me af hoelang we deze nog fatsoenlijk kunnen gebruiken.

Edit:
Even opgezocht bij Sennheiser:
Bereich D: 790 bis 822 MHz

Deze wordt dan dus minder breed bruikbaar, maar heeft nog 10Mhz over onder de 800Mhz.

[Reactie gewijzigd door 88Weighed op 10 december 2010 13:43]

Blokken die ze gaan veilen zitten ook in 790MHz helaas.
Meer concurrentie voor de grote drie (KPN, Vodafone en T-Mobile) lijkt me zeer welkom.

Wellicht dat de prijzen wat omlaag kunnen. Ik vind 35 tot 40 euro, wat je nu betaald voor een abo met wat belminuten (300-400 min)), sms-jes en internet veel te duur.

Je zou bijna gaan denken dat er prijsafspraken zijn gemaakt, want volgens mij moet het echt wel goedkoper kunnen.
"...35-40 euro voor 300-400 minuten..."
Volgens mij vergeet je de telefoon van 500 euro die je erbij krijgt in je berekening... ;)
En daar zouden ze allereerst eens iets aan moeten doen.

Als ik een auto op afbetaling koop, dan ben ik duurder uit, dan als ik de auto direct betaal.
Als ik een telefoon op afbetaling koop (via abonnement), dan ben ik goedkoper uit, dan als ik de telefoon los koop.
Er klopt dus iets niet.

Als een telefoon 500 euro kost en een telefoonabonnement bijv 15 euro / maand (inc internet), dan moet het abonnement incl telefoon minimaal 500/24 + 15 = 35 euro / maand kosten.
En zo werkt het dus echt niet.

In de praktijk ben je na 2 jaar abonnement vaak al 100 euro goedkoper geweest...

Als men dat nu eens tegen gaat, dan wordt het een stuk makkelijker om telefoonabonnementen en telefoons te vergelijken.
Hoe kom je er in hemels naam bij dat korting geven verkeerd is?
ik weet niet hoe het met jouw zit maar ik ben niet vies van wat korting.

Een paar jaar terug was het nog wel zoals jij zij, toen was sim-only met een los toestel goedkoper dan een abonnement met "gratis" telefoon.
Je kunt ook gewoon eerst een abonnement uit kiezen en dan puur de abonnementen vergelijken waarna je er een toestel bij probeert te vinden
Ik heb het ook over een sim-only abonnement. Neem ik er een telefoon bij, dan ben ik nog duurder uit.
Duur abbonement.

Zelf heb ik 300 belminuten en 1000 sms voor een prijs van €15,xx.
Die sms bundel zou weg kunnen als ik niet zo vaak over de 100 sms heen zou gaan.
Sim-only abonnementen zijn stukken goedkoper. Je betaald ook voor je (dure) smartphone. Maar de grappen met afronden naar hele minuten, betalen bij het overschrijden van je downloadlimiet , het betalen per minuut voor het afluisteren van je voicemail en de winstmarge van T-Nobile die ergens rond de 25 ligt, geeft wel aan dat er nog genoeg rek in zit.
Tuurlijk kan dat goedkoper, waarschijnlijk gaat dat tegenover de kostprijs zo een kleine 100x over de kop (als onderhoud netwerk e.d. er al af is). Maar daar zit een telefoon bij in (veredelde lening) en een leuke winstmarge.

maar zolang je het blijft afnemen en betalen, waarom zouden ze het dan aanpassen.
vergeet niet dat deze banden tegen het hoogste bod worden verkocht, en dat dit dus tot extra kosten zal leiden voor die bedrijven, kortom zullen die worden doorberekend aan de klant, en heb je dus eerder kans op prijs verhogingen.

prijsafspraken zijn aan de orde van de dag, en bedenk je eens dit,
als jouw baas om personeel schreeuwt en er komen 80 man op af die allemaal willen werken, en die baas heeft 100 man nodig, dat ze dan gaan roepen ja maar ik wil wel minder verdienen dan hij??? tuurlijk niet, maar ook dat zijn 'min of meer' prijsafspraken,
zolang jij je prijzen niet verlaagd heb ik daar ook geen reden toe.

dit zie je ook in de supermarkt wereld, niemand wil het graag en wacht zo lang mogelijk, tot er 1tje zo gek is om het toch te doen vaak een van de kleinere. dan slaan de groten wel terug, maar reken er maar op dat ze er niet blij mee zijn,
Vind die hele veiling maar enorme geldklopperij. Waar is het goed voor?

[Reactie gewijzigd door Pietjebelll op 10 december 2010 11:08]

Je zegt het zelf al, geld ;)
Vroeger zeker wel. Toen ze zich rijk rekenden met de UMTS veiling. De LTE veiling heeft veel minder opgeleverd. Een veiling dient er te zijn want anders moet de overheid op criteria de licenties afgeven en dat is dan weer dubieus.

Ook kan het natuurlijk niet zo zijn dat een licentie onbeperkt afgegeven wordt, dat bevordert de concurrentie niet.
De LTE veiling heeft veel minder opgeleverd.
Het ging in dat geval om kavels in de hogere 2.6 ghz band, die zijn minder aantrekkelijk dan de kavels die nu geveild worden (800, 900 mhz en 1.8 ghz) omdat er meer masten nodig zijn voor gelijke dekking. Daarnaast is dekking binnenshuis een groot probleem hoe hoger de frequentie wordt.

Als je kijkt naar de veiling in bv Duitsland zie je dat vooral de laagste band (800 mhz) erg populair was. Aangezien hier ook al lang en breed bekend was dat de lagere banden onder de hamer zouden gaan worden gok ik erop dat de bieders bij de 2.6 ghz veiling de kat uit de boom gekeken hebben en nu iets harder hun best zullen moeten doen.

Uiteindelijk is het simpel: hoe lager de gekochte frequentie, hoe goedkoper het netwerk uitgerold kan worden en hoe beter de klantervaring.
Dat geld moet hoe dan ook binnen komen bij de overheid. Gaat het niet via een veiling dan via de belastingen. Via de veiling heeft als voordeel dat uiteindelijk alleen de gebruikers van de frequenties er aan mee betalen en niet alle belastingbetalers.
En dat is een voordeel? Uiteindelijk betaalt inderdaad de gebruiker van de dienst. Deze betaald over deze dienst ook al BTW, en dit is uiteindelijk ook gewoon een verkapte belasting.
Nog los van dat ik niet weet waar al dit gedoe nou goed voor is, want het gaat om GSM frequenties, gemiddeld gezien zal iedereen een GSM hebben (sommigen hebben er geen, ik heb er 2, en velen met mij hebben een zakelijke en een prive...). Dus deze belasting hadden we ook wel gewoon in een keer kunnen betalen.
Ik dacht dat dit kabinet ging werken aan het oplossen van bureaucratie en overbodig papierwerk, maar dat lijkt er nog niet echt op.
Overheid verdient het geld ermee, vervolgens gebruiken de providers de frequenties om geld te verdienen aan jou en mij omdat wij willen bellen en internetten met onze telefoons. Ik kan nog verder in de keten naar beneden gaan maar ik denk dat dit een aardig plaatje schetst hoe de economie werkt.
Ik voorzie al problemen als de 800 band wordt verkocht aan een partij buiten KPN. Dan zullen dus alle setop boxen aangepast moeten worden? Want volgens mij scannen die alleen binnen een bepaald bereik. Of zou dit een firmware update worden. Daarnaast de tuners die in tv's en mediacenters aanwezig zijn....

Misschien is het voor KPN verstandig om een kosten baten analyse te maken, voordat ze klanten gaan verliezen op hun digitenne netwerk. Of zouden ze dit toch stiekum hebben ingecalculeerd en straks met een mooie actie komen om iedereen over te lepelen naar Interactieve TV van Swen ;)

Ik wacht geduldig af maar ik denk dat dit nog wel wat voeten in de aarde heeft. Wel een mooie manier voor de overheid om weer wat extra geld in het laatje te krijgen, hopelijk scheelt dat ons weer extra belasting ;)
Alle set-top boxen scannen de hele UHF-band (vanaf ongeveer 470 tot 860 MHz). Alleen de kanalen vanaf 790 MHz zouden wegvallen, en je kunt hier zien dat dat niet zoveel multiplexen betreft, en zeker niet heel Nederland.

Overigens zal KPN dan nog wel een nieuwe kanaalindeling moeten maken, waarschijnlijk (en weer coördineren met buurlanden).

Een andere mogelijkheid is natuurlijk is dat de DVB-H multiplex (voor ontvangst op mobiele telefoons) eraan gaat. Tenminste, ik zie dat nooit als feature op een toestel staan.
DVB-H hoeft geen aparte multiplex te zijn. die kan gewoon in een DVB-T(2) multiplex ;)
Als er nog enige concurrentie was bij deze veilingen, zoals bij de veilingen op de FM band zou dit nog zinvol zijn. Maar aangezien er maar vijf partijen zijn die aan de voorwaarden willen of kunnen voldoen, die bovendien ook op exact vijf banden moeten gaan bieden waarbij band X niet een bijzonder voordeel biedt tegenover band Y, lijkt me nogal zinloos. Geef ze dan gewoon weg.
Er zijn nu al 5 partijen. Bovendien zie ik in de brief niet terug dat er 5 identieke kavels zijn. Sterker nog, Verhagen geeft aan dat grote partijen meer Mhz kunnen kopen. Het lijkt er sterk op dat er geen indeling vooraf in banden is gemaakt.
Anoniem: 140398
10 december 2010 11:22
Iedereen mag dus een nieuw digitennekastje aanschaffen? Of hoeft men slechts de zenders opnieuw te programmeren?
Je hoeft alleen maar (sommige) zenders opnieuw te programmeren (in sommige delen van het land), en dat gaat bij de Digitenne kasjes heel gemakkelijk. Het zou me niet verbazen als KPN dat op afstand weet te forceren, zelfs.

Je kunt hier zien dat de meeste Digitenne multiplexen (en in ieder geval het basisnet met de publieke zenders) onder de 800 MHz zitten. Om even heel precies te zijn: vanaf 790 MHz moeten de zenders worden verwijderd.
Anoniem: 384534
10 december 2010 11:37
We hadden ooit 5 mobiele netwerken, waarom nu niet meer denk je? @den_the_man
Te koop: Stukje ongebakken lucht op 800 MHz.
Reden van verkoop: ligt al even op de plank en zoveel doen we er niet mee.
Anoniem: 326943
10 december 2010 16:01
Met minder netwerken kun je goedkoper mobiel bellen/internetten aanbieden.
De netwerk kosten zijn nu driemaal hoger dan als er maar 1 mobiel net net zou zijn.

1 netwerk waarop meerdere operators hun diensten aan kunnen passen, laat dat ene netwerk financieren door pensioen fondsen die een stabiel rendement van 7% kunnen maken op hun investering. Zijn we met z'n allen veel goedkoper uit, dan al dat commerciële geneuzel

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee