Het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken gaat binnen anderhalf jaar de huidige gsm-frequenties veilen. Daarbij kunnen providers ook frequenties kopen waaraan geen eisen zijn verbonden en die kunnen worden gebruikt voor innovatie.
De licenties van de huidige gsm-aanbieders, KPN, Vodafone en T-Mobile, lopen af in 2013. Uiterlijk begin 2012 worden de frequenties geveild, schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in een brief aan de Tweede Kamer. Naast de 900 en 1800MHz-freqenties ligt ook ruimte in de 800MHz-band onder de hamer. Die band wordt nu nog gebruikt voor Digitenne van KPN en voor draadloze microfoons. Deze zullen naar lagere frequenties moeten uitwijken.
De frequenties kunnen niet worden verdeeld onder KPN, Vodafone en T-Mobile, zoals nu het geval is, omdat het ministerie ruimte vrijhoudt voor nieuwkomers. Tele2 heeft al aangegeven interesse voor deze frequenties te hebben, net als Ziggo 4, de combinatie van UPC en Ziggo. Zowel Tele2 als Ziggo 4 verwierf frequentieruimte bij de 2,6GHz-veiling, maar vanwege de hoogte van de frequenties is het bereik niet voldoende om een landelijk dekkend netwerk op te tuigen.
Daarnaast wordt een klein deel van de te verdelen frequenties, namelijk 2x5MHz in de 1800MHz-band, vrijgesteld van verplichtingen. Bedrijven die de frequentieruimte bemachtigen, mogen die voor innovatieve toepassingen gebruiken. Andere frequenties kennen een ingebruiknameverplichting; binnen twee jaar moet een netwerk actief zijn. De eis dat binnen enkele jaren een landelijk dekkend netwerk actief moet zijn, is vervallen.
Providers mogen de frequenties gebruiken voor een techniek naar keuze. De meest logische technieken zijn gsm, umts en lte. De 2,6GHz-veiling vond afgelopen april plaats en leverde de overheid een bedrag op van 2,6 miljoen euro.