Na een tweede biedingsronde is maandag de frequentieveiling voor mobiel breedband afgesloten. Zowel Ziggo/UPC als KPN legt extra geld op tafel om een minder storingsgevoelig deel van het frequentiespectrum te kunnen gebruiken.
Vorige week werd bekend dat Tele 2, Ziggo 4 - een samenwerking van kabelaars UPC en Ziggo - KPN, Vodafone en T-Mobile frequentieruimte hebben verworven in de 2,6GHz-veiling die het Agentschap Telecom organiseerde. De 2,6GHz-frequenties mogen voor alle netwerktechnieken worden gebruikt, maar het ligt voor de hand dat de vijf bedrijven ze vooral voor wimax of lte zullen gebruiken. Beide 4g-technieken moeten mobiel internet mogelijk maken met snelheden van op termijn enkele honderden megabit per seconde tot, in de nog verdere toekomst, 1Gbps.
Via een aparte toewijzingsbiedronde is maandagochtend de verdeling van de frequentieruimte bepaald. De bedrijven konden hiertoe een bod uitbrengen op het door hen gewenste deel van het spectrum. Om prijsopdrijving te voorkomen, is gekozen voor een opzet waarbij de uiteindelijke winnaar het op een na hoogste bod betaalt.
Uit maandagmiddag door het Agentschap Telecom vrijgegeven informatie blijkt dat alle bedrijven alleen interesse hadden voor gepaard spectrum dat het aanbieden van 4G-diensten over het nieuwe netwerk mogelijk maakt. Zowel Ziggo 4 als KPN legt bovendien extra geld op tafel om het gewenste frequentiedeel in bezit te krijgen. Ziggo 4 betaalt 609.000 euro voor het 2510-2530MHz-gebied, dat met 2630-2650MHz kan worden gepaard; KPN betaalt 709.000 euro extra voor het 2535MHz-2545MHz-deel dat met 2655-2665MHz kan worden gepaard.
UPC-woordvoerder Ronald Sutmuller stelt desgevraagd dat Ziggo/UPC bereid was extra te betalen om zo een 'mooier deel' van het spectrum in handen te krijgen. "Door niet helemaal onderaan of bovenaan in het spectrum te zitten, hopen we minder interferentie te hebben", aldus Sutmuller.
Tele2 en Ziggo 4 hebben ieder 40MHz toegewezen gekregen. KPN en Vodafone krijgen elk 20MHz en T-Mobile krijgt 10MHz. De providers betalen 100.000 euro per blok van 10MHz. De totale veiling heeft 2.627.000 euro opgeleverd. De nieuwe netwerken moeten binnen twee jaar operationeel zijn.