KPN gaat niet langer één tarief hanteren voor klanten die mobiel internet op hun smartphone willen. Volgens een topman van de provider is het logisch dat veelverbruikers voortaan meer voor hun mobiele internetverbinding gaan betalen.
Later dit jaar gaat KPN daarvoor nieuwe abonnementsvormen hanteren. Dat zei KPN's directeur Consumentenmarkt Robert Bakker tijdens een congres, meldt Telecompaper. Daarbij zullen sommige tarieven lager worden, terwijl andere hoger zullen zijn. Klanten gaan niet, zoals tot enkele jaren geleden, per kB of MB betalen, zo zei Bakker.
De wijzigingen zullen in het vierde kwartaal van kracht worden, zegt woordvoerder Steve Hufton van KPN tegen Tweakers.net. Details over de abonnementen wil hij nog niet kwijt. "We gaan straks eerst onze klanten inlichten voordat we via media concurrenten vertellen wat we gaan doen."
De reden voor de aankomende wijziging is dat een kleine groep gebruikers veel van het netwerk vergt, zo zei de topman. "Je hebt casual consumers, die af en toe mobiel internet gebruiken, zakelijke gebruikers en dan media junkies. Die laatste groep legt een enorm beslag op de capaciteit van het mobiele netwerk, terwijl ze hetzelfde betalen als de casual consumer. Dat betekent dat de casual consumer meebetaalt aan het gebruik van de media-junkie", aldus Bakker op het congres Mobiel Breedband NL.
De introductie van de flatfee-abonnementen voor mobiel internet, waarbij elke klant een tientje betaalt voor het gebruik van het umts- en gprs-netwerk, leidde tot een grote groei van dat mobiele internet in Nederland. Samen met de introductie van meer op internet gerichte smartphones leidde dat tot een verveelvoudiging van zowel het aantal mensen dat van mobiel internet gebruikmaakt als het gemiddelde verbruik per persoon. Tweakers.net vergeleek onlangs nog de mobiele internetabonnementen voor smartphone van diverse providers.
De abonnementen voor mobiel internet op smartphones staan los van de tarieven voor het gebruik van datzelfde mobiele internet op laptops. Daarbij is het al langer gebruikelijk dat klanten voor verschillende abonnementen met diverse snelheden en limieten kunnen kiezen.