EU: Nederland heeft op twee na hoogste beltarieven van Europa

Nederland nam in 2008 de derde plek in op de ranglijst van Europese lidstaten wat mobiele tarieven betreft. De gemiddelde prijs per minuut daalde in Europa van 0,14 naar 0,13 euro, maar Nederland zit ver boven dit bedrag.

Malta heeft met 0,24 euro per minuut de hoogste mobiele-telefoniekosten, gevolgd door Luxemburg met 0,21 euro. Nederland volgt op de voet met 0,20 euro en heeft daarmee hogere tarieven dan België, waar de gemiddelde minuutprijs op 0,18 euro ligt. De cijfers blijken uit het vijftiende jaarlijkse rapport over de Europese elektronische communicatiemarkt van de Europese Commissie.

Nederland behaalt deze hoge notering ondanks een sterke daling van de Nederlandse tarieven in 2008 ten opzichte van 2007. Toen nam Nederland, met een beltarief van 0,27 euro, samen met Malta de hoogste positie in. Procentueel gezien daalden de kosten in Finland en Letland overigens meer. In dit laatste land waren de kosten met 0,04 euro de laagste van Europa. In vrijwel alle lidstaten daalden de kosten voor mobiel bellen in 2008 ten opzichte van een jaar eerder, volgens de Europese Commissie door verbeterde concurrentie en effectievere regulatie. Wel zijn de verschillen nog steeds te groot volgens het orgaan, hetgeen de Commissie bij monde van Neelie Kroes opnieuw voor een interne Europese telecommarkt deed pleiten.

"Je betaalt in Nederland voor je handset via je belkosten", zo verklaart Cynthia Heijne, woordvoerster van de Opta, de cijfers. Nederland is volgens haar een van de weinige Europese landen waar je een 'gratis' handset bij je abonnement krijgt. "Het is dus zeer zeker niet zo dat je in Nederland duurder uit bent dan in de ons omringende landen en de concurrentie werkt hier gewoon goed". Volgens Heijne hangen de uitkomsten sterk af van de definities die voor het onderzoek zijn gebruikt, waarbij ze wijst op een onderzoek van de OESO uit augustus 2009. Daaruit bleek dat Nederland juist tot de landen met zeer lage mobiele beltarieven behoorde.

Belkosten EU

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

26-05-2010 • 15:07

150

Reacties (150)

150
148
115
0
0
3
Wijzig sortering
Anoniem: 329067 26 mei 2010 15:09
Baseren ze dit op prepaid bellers of op abbonement bellers ?
Abonnement lijkt me. Prepaid is vaak qua belkosten nog duurder dan abonnement, en vaak betaal je daar wel (voor een deel) voor de telefoon bij aanschaf.

Met gemiddeld bedoelen ze volgens mij het gemiddelde van alle telecomaanbieders per land...

[Reactie gewijzigd door EcoR op 22 juli 2024 16:53]

Anoniem: 19339 @EcoR26 mei 2010 15:20
Volgens mij betaal je bij prepaid juist minder voor een toestel, toch? Omdat het toestel simlocked is voor de provider, en je dus vast zit aan die provider, weten ze dat je toch wel belminuten bij hen afneemt, waardoor ze het toestel makkelijker terugverdienen.
Je vergeet dat je, als je een abonnement afsluit, voor een bepaalde periode gebonden bent aan een provider: of je nu belt met de simkaart die bij je contract hoort of niet, je betaald elke maand een vast bedrag aan je provider. Hierdoor weet een provider dt hij, ongeacht wat je met die simkaart doet, voor een vooraf vastgestelde periode geld van je krijgt.

Bij prepaid kun je besluiten om na een week de simkaart bij het grofvuil te leggen en heb je er verder geen kosten meer aan, en de provider geen inkomsten.

[Reactie gewijzigd door Pixeltje op 22 juli 2024 16:53]

Anoniem: 46304 @Pixeltje26 mei 2010 16:11
Genoeg abonnementstoestellen zijn gelockt, vooral T-Mobile en in mindere mate Vodafone doet dat. Voordeel voor de provider: als je in het buitenland bent kun je er niet een lokale sim indoen.
Genoeg abonnementstoestellen zijn gelockt, vooral T-Mobile en in mindere mate Vodafone doet dat. Voordeel voor de provider: als je in het buitenland bent kun je er niet een lokale sim indoen.
Na een jaar zijn ze verplicht te unlocken. En als je zo vaak in het buitenland bent, dan is het al snel de moeite waard om het hem tegen betaling direct te laten unlocken. Dat spaart je namelijk gewoon geld uit. (of je koop een goedkoop extra toestel voor in het buitenland, zonder simlock)
Nee, na een jaar zijn ze verplicht de unlockcode te geven als jij erom vraagt. Dat is heel wat anders.
Hoewel de providers natuurlijk ook wel weten dat er een levendige unlock markt bestaat. Tot enele jaren geleden kon je Nokia's meestal gewoon via een gratis berekende code unlocken, de sourcecode om die codes te berekenen is op internet gepost, maar de nieuwere toestellen zijn weer niet zo makkeijk te unlocken.
Dat weten wij op T.net, maar de gemiddelde gebruiker zal daar minder vanaf weten (als ze al bekend zijn met unlocken). Het kan natuurlijk ook berekend zijn op basis van het totale aantal belminuten en de hiermee gemaakte kosten (dan neem je het verbruik van de verschillende tarieven per minuut dus ook mee in je berekening). Een beetje onduidelijk allemaal, artikel had iets meer informatie mogen geven.
Af en toe doe we echt alsof de "gewone" gebruiker niet zo slim is.
Maar toch is het stervens druk bij die unlock kraampjes op de markt of die kleine gsm winkeltjes,
Daar kan je voor 10 a 20euro je telefoon laten unlocken.
Die mobieltjes zijn verotte duur als je prepaid neemt. Maar misschien valt het op omdat bij prepaid het bedrag in 1x opgehoest moet worden en bij een abonnement het over een jaar of 2 jaren verspreid wordt waardoor de telefoon goedkoper lijkt. Och misschien heb je toch wel gelijk. Ik dacht dat je trouwens bij prepaid altijd voor de gehele telefoon betaald, niet voor een deel.

Overigens zijn niet alle telefoons gelocked aan een provider. Ik heb zelf een Samsung Star gekocht i.c.m. Vodafone. Tot mijn grote verbazing kon ik er elke kaart in stoppen dat ik maar wilde.
Die mobieltjes zijn verotte duur als je prepaid neemt. Maar misschien valt het op omdat bij prepaid het bedrag in 1x opgehoest moet worden en bij een abonnement het over een jaar of 2 jaren verspreid wordt
Dat dure is natuurlijk sterk afhankelijk van wat de koper er mee wil. ;) Mijn vrouw heeft een simpele prepaid van negen (9) euro en met vijf (5) euro beltegoed. De netto vier (4) euro voor dat ding hoef ik niet per se in twee jaar te betalen. Dat kan wel van mijn tweede hypotheek.
Let op lenen kost geld :+ .

Beetje dubbelzinnig maar ontopic, uiteindelijk betaal je die mobiel wel... het is iig voor de reguliere beller vaak voordeliger om zelf een telefoon aan te schaffen. Kost je wel 400 euro eenmalig, maar dan heb je wel een 500 /500 bundel voor 15 euro :) .
enige goede vergelijking is de SIm only tarieven vergelijken
Anoniem: 112442 @EcoR26 mei 2010 15:37
Prepaid is heel vaak goedkoper dan bellen buiten de bundel.

Het tarief van bijvoorbeeld kruidvat is heel laag. Hier zie je de mobiele abonnement tarieven Rabo Mobiel is goedkoper dan prepaid maar dan moet je al een flinke bundel hebben.
Dat komt omdat wij zo nodig een 'gratis' mobieltje wensen. Dit in tegenstelling tot de rest van de wereld - daar koop je 'm direct.
Ik wil ook liever een "gratis" mobieltje. De rest van de wereld heeft wellicht voldoende aan een ladyphone.

Zoals wellicht bij vele tweakers kosten mijn telefoontjes elke 2 jaar rond de 400-500 euro.
Als ik hiervoor een sim only + internet pakket bij pak dan ben ik duurder uit.


Abonnement (excl. de +/- 80 euro korting als je internet erbij pakt.)
24*20 = 480 + 24*10 = 720 in 2 jaar
Sim-only
24*10 = 240 + 24*10 = 480 + 400/500 = 880/980 per 2 jaar
80% van de gevallen kan het goedkoper door een simonly + telefoon los te kopen
MAAR dat is altijd afhankelijk van de telefoon en de combinatie-acties die bij de retail kanalen verkrijgbaar zijn. Daarlangs ga jij uit van 2jr, waarom? een simonly is/kan zonder contract!

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 16:53]

Bovendien gaat een beetje telefoon makkelijk drie jaar mee. Mag ook wel voor een apparaat van gemiddeld al gauw 350 euro tot soms meer dan 600 euro.

Een maandabonnement van 20 euro incl toestel is trouwens wel erg laag, bel je maar 200 minuutjes zeker?

Dat rapport is trouwens wel interessante kost om eens door te nemen.

[Reactie gewijzigd door BeQuietAndDrive op 22 juli 2024 16:53]

Volgens mij doelde Kwisum dan ook meer op de tweaker die graag een beetje met zijn telefoon speelt en niet pas een nieuwe koopt als de oude kapot is. Als de kosten geen bezwaar zouden zijn zou ik volgens mij elk half jaar wel een nieuw toestel kopen, maar aangezien dat te duur wordt heb ik mijn laatste toestel (hero) met een 1 jarig abo gekocht en dan maar iets bij betaalt zodat ik na een jaartje weer wat anders uit kan zoeken. De ontwikkelingen gaan zo snel, mijn bijna 2 jaar oude touch diamond is in mijn ogen bijna antiek, ik moet er niet aan denken dat ik daar nu nog een jaar mee zou moeten doen.
Anoniem: 46304 @Finraziel26 mei 2010 21:27
Ik "speel" veel met m'n toestel, installeer er allerlei software op en heb geen zin om ieder jaar een nieuw toestel te nemen terwijl ik het oude door en door ken en het oude ook nog steeds voldoet. Vooral niet omdat de nieuwere versies nauwelijks meer kunnen dan het toestel dat ik nu heb. Ik sla wel een paar versies over.
Met veel telefoons gaat het net zo als 15 jaar geleden met PC's: ze zijn veel sneller verouderd dan versleten. Met PC's is dat nu a bijna afgelopen, bij veel bedrijven gaan de PC's nu al 5 jaar mee, en soms langer als men krap zit. En dat kan ook zonder dat het problemen geeft. Bij telefoons begint de ontwikkeling ook al langzaam af te zwakken: een toestel van een jaar geleden kan meestal nog goed meekomen.
Bij een toestel van 3 jaar maak ik in mijn berekening 20 euro winst ;)
Ik kan voor jou ook een berekening maken van 30 euro, maar dan ben je zelfs duurder uit.
Als je hier een 1 jarig abonnement bij neemt, dan ben je wel weer duurder uit, maar dat is logisch.
Ik heb 500 belminuten nodig. Ik weet niet hoe andere mensen dat doen met hun 100 minuutjes maar ik bel ongeveer een half uurtje per dag (soms wat meer, soms wat minder, met 500 minuten kom ik aardig uit). Vind ik niet absurd of zo. Dan krijg je vaak een mooie smartphone zonder extra kosten. Dat is dan ook vaak best een goeie deal, voor 1 jaar. Als je een toestel bij 1 jaar al gratis krijgt dan sluit je natuurlijk niet voor 2 jaar af, wat toch echt veel mensen nog doen hoor.... dat 2e jaar en 3e jaar pak ik dan Sim Only. Ook al moet je soms een tientje of 5 bij leggen, dan nog is 1 jaar + bijleggen en den 2 jaar lang sim only voordeliger dan twee jaar en dan gratis toestel en 1 jaar extra sim only. Scheelt veel geld.

[Reactie gewijzigd door BeQuietAndDrive op 22 juli 2024 16:53]

Dat verschilt enorm per provider en per telefoon dat je bij neemt. daarnaast heb je ook telefoons die je niet eens zonder een abbo kan nemen.
Anoniem: 46304 @MM9926 mei 2010 16:13
Dat zijn meestal gesimlockte en branded toestellen, daar bedank ik voor (tenzij ik ze makkelijk zelf kan unbranden zoals de Nokia E en N series).
Je maakt in je berekening geen verschil tussen 'grootverbruikers' en de kleinere gebruikers. Juist mensen die meer bellen zullen een abbonement nemen, omdat de belminuten goedkoper zijn. Een hoger abbonement zorgt er dan ook weer voor dat je toestel goedkoper wordt, dus heeft het twee voordelen.
Mijn voorbeeld is voor kleinverbruikers, als je hier een 60 euro abonnement aan zou koppelen, dan ben je nog duurder uit.
Het voorbeeld zou een Relax pakket van T-mobile kunnen zijn, maar een Telfort pakket van 20 euro zit er niet ver naast qua uitkomst.

Voor toestellen tot 300 euro is het wel weer verstandig om sim-only te pakken (al zit je daar bij T-mobile wel weer vast aan een abonnement van 1-2 jaar).

Ben benieuwd of iemand een berekening heeft waarbij het verstandig is om high end toestellen los te kopen icm een sim-only en internet pakket...
Anoniem: 112442 @Kiswum26 mei 2010 15:52
Ik wil ook liever een "gratis" mobieltje. De rest van de wereld heeft wellicht voldoende aan een ladyphone.
Nee, in de rest van de wereld kopen ze de telefoons gewoon apart. Met als voordeel dat je veel meer concurrentie hebt. Waardoor de prijs flink kan zakken.

IMO lijkt het gratis telefoon verhaal ideaal, maar is dit onder de streep helemaal niet ideaal.
Volgens mij hangt het van het toestel en het belgedrag af of het uiteindelijk goedkoper is om een gratis toestel te nemen of een lost toestel met sim-only.

Bij hi bijv kon ik bij verlengen een htc hd2 gratis krijgen bij een 2 jarig abbo van 15 euro met internet van 2.50 eerste jaar en 10 euro tweede jaar. Dat is 510 euro totaal. Los toestel is 450 euro volgens de pricewatch. Dat betekent dat je een abbo van 2.50 per maand zou moeten vinden wanneer je zelf het toestel los zou willen kopen.

Wanneer je echter een duur abbonoment neemt bij een relatief goedkope telefoon ben je wel veel goedkoper uit als je het toestel los aanschaft en voor een korting op het abbonement gaat met een sim-only.
Anoniem: 196662 @Kiswum26 mei 2010 15:41
Als je altijd alles opgebruikt. Aangezien je te veel betaalt als je het niet opgebruikt, ga je ook automatisch meer dan nodig of normaal gebruiken.
Zonder langdurig en gepersonaliseerd onderzoek kan je het niet weten maar veel te veel mensen zouden goedkoper uitkomen met een pre-paid.

Om het zelfs zonder cijfertjes uit te leggen, waarom willen kapitalistische bedrijven je zo graag een abbo en (gratis) toestel aanbieden als ze er minder geld op zouden maken? ;)

Volg de wijze woorden van admiraal Ackbar iedereen. Laat je niet in de loeren leggen door de mensen die hun dure apenpakjes en luxewagen moeten betalen.
Er staat gemiddeld, dus ik neem aan van beide?

Dat wat in de tweede alinea staat is wel interessant, dat wij Nederlanders een van de weinigen zijn die nog een gratis telefoon (= handset neem ik aan?) bij je abbonement 'krijgt'. Dat stuwt de prijs natuurlijk wel omhoog.
Anoniem: 46304 @pkopf26 mei 2010 15:27
Ze zouden eigenlijk een onderscheid moeten maken tussen de kosten van abonnementen met toestel, zonder toestel en prepaid. Dat zegt meer dan een gemiddelde over alle bellers.
Zeg het zijn ambtenaren he, niet te veel verwachten ;).
er staat gemiddeld dus ik denk dat je er mag vanuit gaan dat ze een gemiddelde bedoelen :D
Ja want zo een onderzoek op deze manier is behoorlijk waardeloos.
En ja Prepaid is duur van 17 tot 70 cent per/m, maar sim-only is 2 tot 26 cent per min

En abo's met die je samen met een mobieltje neemt kan je niet echt in zo een onderzoek mee nemen
Ze nemen wel van elk land het gemiddelde, waardoor je een redelijk duidelijk beeld krijgt de verhoudingen tussen de EU-landen.
.oisyn Moderator Devschuur® @Framoes26 mei 2010 16:55
Behalve dan dat vrijwel elk ander EU-land geen gratis of goedkoop toestel bij een abo levert. Als je dan wilt vergelijken, dan moet je louter sim-only en prepaid pakken, en niet de abonnementen waar je ook een telefoon bij krijgt, want daar betaal je uiteindelijk ook gewoon zelf voor (net als in andere landen, alleen zit hij daar niet in het abonnementsgeld inbegrepen, en dus krijg je een vertekend beeld)
'vrijwel elk ander land'? Behalve Belgie zou ik geen land weten waar dat zo is. En aangezien het bellen in Belgie goedkoper is dan in NL, klopt dat argument dus niet.
'vrijwel elk ander land'? Behalve Belgie zou ik geen land weten waar dat zo is. En aangezien het bellen in Belgie goedkoper is dan in NL, klopt dat argument dus niet.
Zijn argument is: zelf toestel moeten aanschaffen -> goedkopere belkosten. (want in Nederland wordt het toestel gefinancieerd uit de belkosten). Dat argument gaat dus prima op als het in Belgie goedkoper is om te bellen.

Maar volgens mij bel je in andere landen ook goedkoper, en die hebben wel gesubsidieerde toestellen, dus dan klopt wat jij zegt weer.
Niet als je appels met peren vergelijkt, België is volgens deze lijst goedkoper maar ik kan (ok met maar 15min zoeken) geen abo vinden waar de bel-minuten onder de 15 cent komen.

Misschien is er hier een Belgische tweaker die mij het laagste tarief kan aanwijzen wat de laagst sim-only en prepay abo's zijn ?
Gemiddelde prijs voor prepaid is rond de 30 eurocent per minuut om te bellen, twaalf eurocent voor een SMSje.

(even nagecheckt base.be mobistar.be en proximus.be)
Onzin heb zelf proximus pay as you go en ik betaal 15cent per minuut in belgie en als ik bel naar het uk betaal ik ook 15 cent per minuut (proximus international)
Ze moeten dan ook de gemiddelde prijs die men per land voor een mobieltje betaalt meenemen. Dan is er een betere balans. In Nederland zal het gemiddelde voor een mobieltje dan beduidend lager zijn ("gratis" bij je abbo) dan in landen met de ultralage belkosten.
Rot op met je commentaar. Wat player-x vertelt is precies wat ik dacht toen ik het volgende las:"Je betaalt in Nederland voor je handset via je belkosten". Hierbij is handset een moeilijk woord voor mobiel.

Dat we erg duur zijn is dus een vrij onterechte conclusie. In Malta moet je namelijk ook nog je mobieltje zelf dokken, hier krijg je die er gewoon bij als je een regulier abonnement afsluit.

Als ze nu een sim-only vergelijking hadden gedaan was het nog zinnig geweest, ik ben namelijk zeer tevreden over de 0,027 euro per minuut die ik betaal. Zeer ver beneden het in dit onderzoek berekende 'gemiddelde' (een factor 7.5!), en waarschijnlijk ver beneden de prijzen in vele andere Europese landen..
Precies, besides heb je ook combinatieabo's zoals een iPhone abonnement van T-Mobile. Daar betaal je 1 bedrag voor SMS, Bel en Internet gebruik.
Precies, besides heb je ook combinatieabo's zoals een iPhone abonnement van T-Mobile. Daar betaal je 1 bedrag voor SMS, Bel en Internet gebruik.
en daar tellen de belminuten en de smsjes appart, bij de meeste abo's is het geloof ik zo dat je 1 grote bundel hebt, waarbij 1 smsje je 1 belminuut kost. Bij dat iPhone abo van t-mobile heb je twee apparte tellers.
Niet juist. Sinds een tijdje word het wel degelijk gecombineerd, maar kan je niet precies vertellen hoe.
Moge duidelijk zijn dat dit gemaakt is door een instantie dat geen belang heeft voor of de consument of het bedrijfsleven, dat bovendien het verkopen van toestellen samen met een abbonnement ook in de rest van de EU gebruikelijk is en dat de kans vrij groot is dat er hier gewoon rekening mee wordt gehouden. Waarschijnlijk zijn de mensen die dit rapport hebben opgesteld ook gewoon een stuk slimmer dan jou en voordat je los rondschreeuwt dat Nederland zo duur helemaal niet is zou je eens in het europese buitenland moeten kijken naar prijzen en zul je zien dat die meestal toch een stuk lager liggen.
Je kan toch zelf kijken wat je betaald.
Maandelijkse kosten x Abonnements duur - Toenmalige nieuwwaarde telefoon
Bedrag wat daar uitkomt weer delen door abonnements duur en delen door je minuten.
Ik kom veel veel lager uit dan 5cent per minuut.

Dat is gewoon je gezond verstand gebruiken en niet 1 of ander onderzoek maar als zoete koek innemen.
En jij denkt dat de telefoonwinkels/providers dezelfde prijs betalen als jij doet in de winkel? Trek daar maar rustig een procent of 30 vanaf.
Dan moet je volgende keer even reageren op het artikel en niet op mij.

Uit het artikel:
Nederland is volgens haar een van de weinige Europese landen waar je een 'gratis' handset bij je abonnement krijgt.
In Frankrijk heb je hetzelfde systeem als in Nederland voor mobieltjes. Daar betaalt ook niemand voor een eigen toestel.... Toch is het gemiddelde tarief daar € 0,14. Het argument houdt dus niet echt stand.
Zelfde geldt voor Finland, hoewel die koppelverkoop nog niet zo heel lang (anderhalf jaar meen ik) toegestaan is hier. Als je meer dan 0,06e/minuut betaald heb je gewoon al een duur abonnenment hoor.

Binnen dezelfde operator kan je ook gratis bellen bij bepaalde providers.
Je hebt in nederland genoeg sim only abbonementen, je kan ook die gewoon vergelijken.
Je hebt in nederland genoeg sim only abbonementen, je kan ook die gewoon vergelijken.
Daar gaan we weer: de gemiddelde consument koopt geen sim-only, gemiddeld genomen.
Dat maakt eigenlijk niet uit. Wat wel uitmaakt is dat als je abbo's vergelijkt, je ze allemaal mee moet nemen en je er ALLE kosten bij moet rekenen. Als je er aan voorbij gaat dat je voor je 17 ct/minuut er een telefoon van 600 euro bij krijgt en elke 2 jaar een nieuwe kunt uitzoeken bij verlenging, dan mis je daar wel vrolijk 25 euro per maand - dat is een hele berg met belminuten, dus dat heeft een groot impact op de prijs per minuut van dat abbo.
En zo kun je, als je slecht kijkt naar wat je onderzoekt, tot de suffe conclusie komen dat Malta en Nederland beiden heel, en even, duur zijn.
Inderdaad. Als ik even naar m'n eigen abonnement kijk: eerste jaar 17,25/maand, 2e jaar 34,50. Daarbij kreeg ik een toestel met een PW-waarde van 440 euro (Motorola Milestone), maar een winkelwaarde (BelCompany) van 530 euro. Als je van de BC-prijs uitgaat, betaal ik in 2 jaar slechts 97 euro voor 200 belminuten/maand... Dat is 2,02 cent per minuut! Al ga je uit van de PW-prijs (laagste prijs in de Pricewatch dus), dan nog zit je op ~4 cent per minuut. En dat is dan een abonnement dat qua kosten en wat je krijgt aan de onderkant van de markt zit: grootverbruikers hebben nog veel lagere belkosten :)
hier krijg je die er gewoon bij als je een regulier abonnement afsluit.
Nee, je betaalt er indirect voor via je belkosten. Voor niks gaat de zon op.
Ik denk dat het prepaid is, aan de hand van de grafiek gezien.
Lekker appels met peren vergelijken zeg.
Geef mij liever het modaal inkomen van ieder land t.o.v. de belprijs,dan hebben we tenminste iets om te vergelijken,dit gaat in ieder geval nergens over.
Afgezien van de loonkosten van de administratie, wat maar een klein deel is van de kostprijs (want bijna alles is geautomatiseerd) heeft het modaal inkomen weinig te maken met de kostprijs van de belminuten.

Als ze dat in Finland voor nauwelijks meer dan 4ct kunnen aanbieden dan kan ik me niet voorstellen dat we in Nederland 5 keer zoveel verdienen als in Finland.

Volgens dit staatje verdienen de finnen (bijna) net zoveel als de nederlanders.

http://www.cbs.nl/nl-NL/m...ief/2004/2004-1445-wm.htm
idd, en vergelijk die vier cent van Letland ook met het modale inkomen daar.

Verder vind ik dit ook een raar onderzoek. Ik ben niet een veeleisende beller, betaal hier in NL (sim-only, 250 min voor een tientje) vier cent per minuut (als ik mijn bundel opmaak) en koop eens in de twee jaar een telefoon van acht tientjes, dus mijn kosten inclusief telefoon komen uit op 5,3 cent per minuut. Als ik een telefoon van 400 euro wil die twee jaar meegaat dan ben ik in totaal ongeveer tien cent per minuut kwijt aan pure bel/smskosten.

Dat men meestal de hipste telefoon wil hebben terwijl de oude nog een tijd meegaat en men er voor het gemak ook een data- en mms-abbonement bijneemt en zodoende 35+ euro per maand betaalt voor 250 minuten is leuk en aardig, maar dat zijn voor het grootste deel andere kosten die bij dit onderzoek toch meeberekend zijn.
Helemaal mee eens met het meerekenen van die kosten! Dat klopt idd niet.
Anoniem: 46304 @nutty26 mei 2010 16:31
Dat zegt nog niet alles, sommige landen zijn nu eenmaal moeilijker dekkend te maken dan anderen en in sommige landen is de dekking beter dan in andere: in Frankrijk hoef je in een natuurgebied niet te rekenen op universele dekking, in Nederland heb ik in nationale parken gewoon dekking (zolang ik geen T-Mobile gebruik).
nieuws: Kroes: onvoldoende concurrentie op Europese telecommarkt

Wel enigszins vreemd dat KPN klaagt over de moeilijke concurrentie in Europa maar vervolgens wel mede ertoe bijdraagt -als grootste speler op de Nederlandse markt- dat de Nederlandse tarieven tot de hoogste van Europa behoren.
Concurrentie tussen de telecom bedrijven hangt ook af van de kosten die zij onderling verrekenen. Als Belgacom deze kosten met een winstopslag mag doorberekenen dan is het lastiger voor een concurrent (van belgacom) om winst te maken, want die hebben, zeker in het begin, minder klanten en dus een netto afdracht.

Dus als in belgie het klantentarief (voorbeeld) 40 ct/min is en de prijs tussen de providers onderling is 35ct/min dan is er voor een concurrent van belgacom geen droog brood in te verdienen. Ga vervolgens nog een beetje pesten met vergunningen en dan is het punt van mw Kroes duidelijk.

Tegelijkertijd kan het klantentarief in nederland wel (voorbeeld) 50ct/min zijn. (Want KPN zal hetzelfde geintje proberen te flikken in Nederland (hoge doorberekening).
Hier is inderdaad veel economische literatuur over. Dit worden termination charges genoemd. In 2009 lagen die in Nederland rond de 7cent per minuut voor mobiele telefonie. Met een sim-only abonoment van 10€ per maand voor 300 belminuten is dat een risico voor de aanbieder. Als je alle 300 minuten naar een andere provider zou bellen maakt de aanbieder van jou contract verlies. Gelukkig zijn er ook mensen di on-net en naar het vaste net bellen.
Kroes heeft gelijk. Of eigenlijk, ongelijk, want er bestaat helemaal geen Europese telecommarkt. Of kan jij hier in Nederland een abbo bij een Franse telecomleverancier krijgen? En is dat dat ook nog redelijk concurrerend? Nee dus.
Ik heb al jaren een abo bij een Duitse telecom leverancier (T-mobile) en velen zullen een Vodafone abonnement hebben, ook niet echt Nederlands. De Europese markt wordt zo sterk gedomineerd door die reuzen dat er echt wel sprake is van een Europese markt. En als die er toch niet is dat is mevrouw Kroes de eerste om die Europese markt af te dwingen.
Anoniem: 78739 26 mei 2010 15:11
Hoe kleiner het land hoe hoger de kosten? Schaalprobleem? Malta en Luxemburg zijn ongeveer de kleinste (West-) Europese landen, gevolgd door België en Nederland...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 78739 op 22 juli 2024 16:53]

Lijkt me niet. Ik betaal 3,90 euro per maand en 3,9 cent per minuut in Oostenrijk. En dat is nog niet eens echt het goedkoopste abo; dat was destijds gewoon handig.
En dan is Nederland ook nog eens zo plat als een dubbeltje = makkelijker bereik te creeeren.
Anoniem: 112442 @Abom26 mei 2010 15:42
En het dichtbevolkte land van Europa, als je Monaco e.d. niet meetelt als land, dus relatief weinig masten nodig per abonnee.
Het lijkt me dat de bevolkingsdichtheid een belangrijkere factor in de efficiëntie is.
Meer (mogelijke) personen per zendmast.
Die is in Nederland juist uitermate gunstig...
Wat, bevolkingsdichtheid? En je denkt dat die in Finland (16 bewoners / km2) en Letland (34.4 / km2) zoveel hoger zijn dan Nederland (400.1 / km2)?

Lijkt mij juist dat ze meer gebruikers / zendmast = goedkoper. Of ik begrijp je niet helemaal.
YopY, je geeft het antwoord zelf al, want ja 400.1 per km2 is idd een stuk meer dan Finland en Letland. Je praat langs foobar79 heen, hij zegt toch ook dat de bevolkingsdichtheid een belangrijk factor in efficientie is, aangezien er meer (mogelijke) personen per zendmast kunnen zijn, wat jij dus ook zegt in de laatste zin
t-mobile zou natuurlijk makkelijk zijn netwerken kunnen verbinden. Dan heb je meteen een belbereik dat reikt van Turkije tot in Groot-Brittannië en allicht noch verder. Dat geldt overigens ook voor KPN, Vodafone en de andere reuzen. Eventueel zou er nog een kleine meerprijs kunnen worden gevraagd voor het bellen naar een ander land, maar het zou toch goedkoper kunnen.

En dan zouden we eindelijk ook echt in een grenzeloos Europa wonen. Als ik nog eens bij mijn familie in België ben hoef ik niet steeds meer te roamen en internet vaarwel te zeggen.

Maar ja, dan lopen ze mooi geld mis.
Anoniem: 46304 @bluppfisk26 mei 2010 15:28
En als ze dat doen gaan de binnenlandse tarieven weer omhoog. Nee bedankt.
Anoniem: 196662 @bluppfisk26 mei 2010 15:45
Met makkelijk bedoel je honderden rechtzaken van concurrentievervalsing naar hun hoofd krijgen?
Waarom dat dan? In de EU is er vrij verkeer van goederen en diensten. Het zal me verbazen als het ook maar tot één rechtzaak leidt. Het is gewoon kartelvorming.
Van de 51 landen in europa staat nederland op de 12e plek... Kan dus niet zeggen dat nederland een van de kleinere landjes is. Neem landen als liechtenstein, andorra, vaticaanstad, monaco, ijsland, cyprus en dergelijke.. Kan echt niet puur schaalprobleem zijn.

Zit hem eerder in de 'kosten' van het mobieltje dat wij er altijd bij krijgen maar de meeste andere landen niet hoeven.
Een land als Nederland is plat en dichtbevolkt. Je kunt dus met een enkele antenne best veel mensen bereiken. Een land als Frankrijk daarentegen is groot en dunbevolkt. Met een antenne bereik je dus veel minder mensen. Dus moet je veel meer antennes plaatsen...
Dat is toch onzin wat je zegt, want de belangrijkste providers zitten door heel Europa. Die zouden dan dus veel goedkoper moeten zijn........... 8)7
4 cent per minuut is hier wel echt onvoorstelbaar!
Een beetje sim-only abonnement is goedkoper dan dat.
Kijk maar eens bijvoorbeeld op http://www.simpel.nl.
2.5 cent per minuut betaal je daar dus.

[Reactie gewijzigd door Trasos op 22 juli 2024 16:53]

Anoniem: 58149 @Zirkonium26 mei 2010 15:23
Nee hoor, met mijn sim only abonnement heb ik 250 minuten voor 9,95 p/m. Das omgerekend 3,98 ct/min. Het is exact wat de opta zegt, als je een iPhone er bij wilt is het geen wonder dat je 39,95 o.i.d. per maand betaald, maar dat heeft weinig meer te maken met de reële belkosten.
"Je betaalt in Nederland voor je handset via je belkosten", zo verklaart Cynthia Heijne, woordvoerster van de Opta, de cijfers. Nederland is volgens haar een van de weinige Europese landen waar je een 'gratis' handset bij je abonnement krijgt. "Het is dus zeer zeker niet zo dat je in Nederland duurder uit bent dan in de ons omringende landen en de concurrentie werkt hier gewoon goed".
Nou joh alleen als je een nieuw abo afsluit voor 2 jaar krijg je met geluk een mooi toestel voor een niet al te hoge aboprijs per maand. Tegenwoordig heb je toch minimaal een +35 euro p/m abo nodig wil je een beetje redelijk toestel krijgen. Anders krijg je van die prepaid toestelletjes qua mogelijkheden. 35*24 = 850 euro, weet niet welk toestel je (op de iPhone na) voor deze prijs kunt kopen maar je betaalt dus bijna 2x zoveel voor een toestel. Terwijl dit vroeger gewoon gratis bij een abo van 1 jaar te krijgen was. Wat de opta beweert klopt dus niet helemaal.
Die 35*24 zijn natuurlijk niet alleen de toestelkosten, ze leveren in die tijd nog steeds ook een dienst. Die moet je natuurlijk wel even meerekenen.

Toen ik vorig jaar mijn HTC kocht met Vodafone abbo, bleek het praktisch geen verschil te maken of ik nu een twee of eenjarig abbo nam met daarna hetzelfde abbo als simonly + bijbetaling voor het toestel. De totale kosten waren vrijwel hetzelfde.
Deze berekening gaat natuurlijk niet helemaal op. In die 850 euro zitten ook je belkosten. 35 euro p/m is dus hier in NL gemiddeld 35/0,20=175 minuten. Daar betaal je in de EU gemiddeld 175*0.13=22,75 voor. Dat is een verschil van 12,25. Dan betaal je voor je telefoon dus 24*12,25=294 euro. Dat lijkt me al een stuk realistischer...
We kunnen er dan wel een gratis telefoon bij krijgen, maar ik vergelijk het even met Finland. Een groot, dunbevolkt land waar je dus kennelijk kunt bellen voor 4 cent per minuut.

We betalen teveel.

edit: albert7546 bedankt.

[Reactie gewijzigd door brabbelaar op 22 juli 2024 16:53]

Anoniem: 326943 @brabbelaar26 mei 2010 18:54
0,04 cent per minuut is wel heel erg weinig, Je bedoelt zeker 4 cent per minuut !!
Ik zal dan wel het gemiddelde omlaag trekken, met mijn 2.97cent/minuut.

Dus er moet dan ook iemand zijn 37 cent/minuut belt.... of 20 man die 21 cent betalen.....
Anoniem: 321864 26 mei 2010 15:10
Tja, Ik snap ook niet waarom providers als, Vodafone of t-mobile hetzelfde bedrag aan houden over heel europa, Zal een stuk makkelijker wezen denk ik.
Zo'n handset is natuurlijk wel handig xD

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 321864 op 22 juli 2024 16:53]

Heel simpel. Omdat er geen concurrentie is op telefoniegebied tussen landen. Elk land is dus zijn eigen markt, en dus ontstaan er verschillen in strategie. Als het prijsverschil voor bellen vanuit een ander EU land verdwijnt, dan zal je zien dat de markt er ineens heel anders uit gaat zien.
Volstrekt uit zijn verband gerukt onderzoek. De telecommarkt is ondoorzichtig met al die volledig eerste minuut betalen regelingen en gratis telefoontoestellen. De totale telecomuitgaven van een consument in Nederland zijn juist laag vergeleken met andere Europese landen.

Om een voorbeeld te geven: Nummerbehoud is in Nederland gratis, in Duitsland betaal je daar 25 a 50 euro voor.
Anoniem: 152769 @LaserJet26 mei 2010 15:49
daar komen nog de andere zaken bij die niet meegerekend worden.

Ik betaal vb 34c per belminuut, wat enorm veel is. Ik krijg echter wel gratis onbeperkt SMS en onbeperkt vaste lijnen binnen België gratis bij mijn abo... Op zich bel ik heel duur, maar als je maar een half uurtje per maand belt en 1000 smsjes stuurt ben je met 10€ nog steeds heel goedkoop af.

Nu kan je zeggen dat dit uitzonderingen zijn, maar zowat alle providers bieden hier gratis SMS / gratis bellen naar vaste lijnen / gratis dataverkeer per herlaadbeurt/maand. Zo kàn je gewoon geen vergelijking maken van de betaalde prijs per minuut, want je "vergeet" even de andere voordelen die je erbij krijgt & die het pakket juist wél interessant maken.
Gratis bellen naar vast zie je in Nederland ook wel eens. Nu nog veel mensen leren kennen die nog een vaste lijn hebben...
Anoniem: 46304 @LaserJet26 mei 2010 15:30
Maar is het daar ook voordelig om steeds van provider te switchen, zoals sommigen hier doen? Hier zijn de aanbiedingen voor nieuwe klanten vaak beter dan die voor bestaande die willen verlengen. :(
Als ze nou alleen naar SIM-only abo's hadden gekeken was het allemaal wat transparanter geweest. Abo + GSM deals vind je ook wel buiten NL, dus beetje vreemd dat ze daar geen rekening mee houden.
sim-only buiten de belbundel per minuut 25 cent ;)
binnen de belbundel in 4 cent op zijn goedkoopst.
en "natuurlijk" naar volle minuten afronden.
(bij telfort dan) tijd voor skype om me gsm

en daarnaast, die handset was toch "Gratis", blijk je er dan toch voor te moeten betalen...?! :?, beetje slechte voorlichting in die folders dan. :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.