Providers hebben geen prijsafspraken gemaakt, hoewel ze bellen per minuut tegelijk hebben ingevoerd. Dat is de conclusie van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Telco's moeten tarieven wel overzichtelijker op hun website zetten.
De telecomproviders besloten begin dit jaar om niet langer per seconde, maar per minuut af te rekenen. Daardoor wordt voor een gesprek van 61 seconden twee minuten afgerekend. Kamerleden hadden een vermoeden dat het invoeren van belkosten per minuut afgesproken werk was, maar de Nederlandse Mededingingsautoriteit kon daarvoor geen aanwijzingen vinden, schrijft minister Van der Hoeven in een brief aan de Tweede Kamer.
Wie een telefoonabonnement afsluit, moet voortaan duidelijker de tarieven voor diverse diensten, zoals bellen, sms'en, internetten en bellen naar 0900-nummers, onder ogen krijgen. De demissionaire minister van Economische Zaken schakelt telecomhandhaver Opta in om de nieuwe regels te handhaven. Daarnaast moeten de diverse tarieven ook na het afsluiten van het abonnement gemakkelijker en overzichtelijker zijn terug te vinden. Volgens de minister hebben veel consumenten moeite met het vinden van de tarieven.
De maatregelen om beltarieven transparanter te maken vloeien voort uit Verbetertraject Tarieftransparantie. "Daarnaast speelde de toenemende aandacht vanuit Europa voor tarieftransparantie mee", schrijft Van der Hoeven. "Het nieuwe regelgevend kader voor de telecomsector, dat in november 2009 is aangenomen, geeft lidstaten grotere bevoegdheden om eisen te stellen aan transparantie."
Het gaat niet alleen om aanbieders van mobiele telefonie, maar ook om aanbieders van vaste telefonie. "Op basis van praktijkonderzoek door de Opta, een scan van de websites van telefonieaanbieders, het bestuderen van ervaringen in andere sectoren en in het buitenland, en gesprekken met aanbieders en gebruikersorganisaties, zijn het College van Opta en ik tot de conclusie gekomen dat de transparantie van tariefinformatie zowel bij vaste als mobiele telefonie tekortschiet."
Daarnaast moeten consumenten meer inzicht krijgen in hun belgedrag, schrijft Van der Hoeven. "Bij de keuze voor een nieuw abonnement is het voor consumenten belangrijk om te weten wat hun gemiddelde belgedrag is. Deze informatie is niet altijd goed inzichtelijk voor de consument via de factuur of via een andere weg."