De Consumentenbond roept mobiele providers op om heldere en eerlijke tarieven te berekenen aan consumenten. De organisatie gaat desnoods de politiek aanspreken om afrekenen per seconde in plaats van per minuut bij wet te regelen.
De Consumentenbond doet zijn oproep na een aflevering van Kassa waarin werd aangetoond dat mobiele bellers gemiddeld 60 procent duurder uit zijn als hun provider per minuut afrekent in plaats van per seconde. Enkele aanbieders in Nederland zijn in de loop der tijd stilletjes teruggekeerd naar het afrekenen per minuut. Maandag voerde Vodafone bijvoorbeeld een dergelijke afrekenmethode weer in. KPN en zijn dochters Hi en Telfort deden dit eerder al ten dele.
Kassa noemt het afrekenen per minuut een vorm van moderne diefstal: "U bent namelijk veel sneller door uw belbundel heen dan voorheen en daardoor belt u meer buiten de bundel, tegen een hoger tarief. En men voert over het algemeen meer korte gesprekken, dus het is extra onvoordelig om op hele minuten af te ronden."
Volgens het Ministerie van Economische Zaken kan afrekenen per minuut niet worden verboden, in verband met Europese regelgeving die bepaalt dat de overheid niet in prijsstructuren mag ingrijpen. Wel kan de NMa ingrijpen als er sprake is van prijsafspraken. Aangezien er echter ruime periodes zitten tussen de momenten waarop de verschillende providers naar de oude afrekenmethode zijn teruggekeerd, zou hiervan geen sprake zijn. Frappant is overigens dat Europese regels aanbieders verplichten om na een halve minuut bellen tussen lidstaten per seconde af te rekenen.
"Niemand belt met een stopwatch in zijn hand om te voorkomen dat je voor een telefoongesprek van 1 minuut en 2 seconden 2 minuten moet betalen", stelt de Consumentenbond, die deze vorm van afrekenen niet eerlijk en niet helder vindt. "Consumenten snappen dat niet. Wij vinden dat ze moeten betalen op basis van hun daadwerkelijke verbruik", verduidelijkt Barbara den Uijl, woordvoerster van de Consumentenbond, tegen Tweakers.net. De claim dat Europese regels een blokkade vormen voor regeling bij wet noemt ze 'wel erg snel gezegd'. "Ik snap dat ze niet happig zijn om in te grijpen en dat die regels er zijn om een vrije markt te garanderen, maar er is immers ook regelgeving in Europa die afrekenen per seconde juist wel regelt, zij het tussen landen onderling."
Alvorens naar de politiek te stappen, roept de Consumentenbond de aanbieders op niet alleen open te zijn over de tarieven en wat binnen een belbundel valt, maar ook prijzen te hanteren die voor consumenten te begrijpen zijn.