Mobiel bellen duurder geworden door afrekenen per minuut

De kosten voor mobiel bellen in Nederland zijn in februari gestegen omdat providers overstappen van afrekenen per seconde naar afrekenen per minuut. De stijging is opvallend omdat providers in Nederland vooral concurreerden op prijs.

De stijging in kosten voor het bellen via een mobieltje is gemeten in het inflatiecijfer van februari door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens het CBS zijn de nieuwe tariefstructuren van KPN, Vodafone en T-Mobile al zichtbaar in de maandelijkse indexeringscijfers. In februari zouden de kosten voor 'communicatie' 3,9 procent hoger liggen dan in januari, maar het CBS wil niet zeggen hoeveel de kosten voor mobiel bellen exact zijn gestegen. Wel wil de instantie kwijt dat de kostenstijging voor het bellen via de gsm 'een stuk hoger ligt' dan de 3,9 procent en dat dit tegen de trend ingaat van dalende kosten voor communicatie.

De kostenstijging wordt veroorzaakt doordat mobiele providers sinds begin dit jaar bij een aantal abonnementen de belkosten niet langer per seconde afrekenen, maar per minuut. Zo betaalt een klant die 61 seconden belt weer voor twee volle minuten. Het aangepaste afrekenmodel is van toepassing op alle nieuwe abonnementen bij KPN, sim-only-abonnementen van Vodafone en het 'voordeel sim-only'-pakket van T-Mobile, zo schrijft Het Financieel Dagblad. Ook klanten die hun abonnement verlengen, krijgen te maken met het betalen per minuut.

Volgens de zakenkrant zal de gemiddelde beller tot 30 procent meer moeten betalen per maand. KPN geeft toe dat de tarieven in 2010 hoger liggen omdat 'de rek er uit is'. De prijsstijging zou noodzakelijk zijn om de kwaliteit van het mobiele netwerk en de dienstverlening op peil te kunnen houden. T-Mobile stelt ook dat het genoodzaakt is om de prijzen te verhogen door extra investeringen in het netwerk, terwijl Vodafone meent dat niet iedereen duurder uit zal zijn.

Met het afrekenen per minuut stappen de mobiele providers terug op een model dat begin jaren negentig gemeengoed was. Met de komst van nieuwe aanbieders kwam er als gevolg van verhevigde concurrentie op de beltarieven een model waarbij abonnees per seconde konden betalen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

06-03-2010 • 13:17

155

Submitter: Tweade

Lees meer

Reacties (155)

155
150
85
5
0
30
Wijzig sortering
Stel je eens voor dat de supermarkt de groente per kilo afrekent: je hebt 1200 gram en moet voor 2 kilo betalen. Of het benzinestation de benzine per liter: je tankt 39,3 liter en je moet voor 40 liter betalen. Dat zou niemand accepteren. Maar bij het telefoneren moeten we dat maar gewoon vinden. Na het start tarief is dit dus het 'eind tarief'. Ik vind het regelrechte diefstal. Ook is het wel heel toevallig dat de telefoon maatschappijen deze manier van aftroggelen tegelijkertijd invoeren. Dat riekt naar -verboden- prijsafspraken.
Anoniem: 268741 @Obelink6 maart 2010 17:38
Je vergelijking is wel wat oneerlijk... stel ik heb zin in 5 aardappels, dan moet ik in de supermarkt ook gelijk een halve kilo kopen.

Maar deze praktijken slaan nergens op.
Maar dan krijg je ook daadwerkelijk een halve kilo sinaasappels, die je later kunt opeten. In dit geval krijg je niets; bel je 1 minuut en 2 seconden dan betaal je 2 minuten. De overgebleven 58 seconden zijn foetsie, je kan niet op een later tijdstip die alsnog betalen want dan begin je gewoon weer overnieuw. Best een schandalige manier van rekenen.
Maar dan krijg je ook daadwerkelijk een halve kilo sinaasappels, die je later kunt opeten.
Niet echt, net zoals je beltegoed niet oneindig geldig is, is na verloop van tijd die sinaasappel ook niet meer goed.
Dat is rare opmerking. In eerste instantie heb je het wel, dat je het zo lang laat liggen dat het verrot is je eigen schuld. Wat medAgg zegt, je krijgt geen extra btg, dus kan je het ook niet zo lang behouden dat het gaat vervallen.
Het is de hoogste tijd voor een mobiele provider die flat-fee internetverbinding afrekent en VOIP ondersteund. Afrekenen per minuut is inmiddels zo achterhaald als internetten met een 56k modem.
Er is bij mijn weten nog maar één provider over die een crap-free flatfee internetabonnement heeft en dat is Ben. Maar aangezien het moederbedrijf T-Mobile onlangs besloten heeft om VoIP ook expliciet te verbieden zal Ben wel snel volgen. Hopelijk dat de EU snel net-neutrality gaat afdwingen voor alle internetverbindingen.

Saillant detail: LTE is een IP-only netwerk. Spraak over LTE is dus per definitie VoIP...

Enfin, er is te weinig concurrentie op die markt nu. Overname van Orange door T-Mobile had nooit goedgekeurd mogen vormen. Nu lijkt het haast wel een kartel.
Hetzelfde geldt voor KPN en Telfort. Telfort concurreerde in het begin leuk mee, nu het van KPN is hanteren ze dezelfde adders onder het gras.
Iemand ooit van Tringg gehoort? Onbeperkt bellen, smssen, en internetten voor 30 euro per maand. Dat wordt mijn volgende Sim-only abonnement..... Geen gezeik meer met minuten.
Je betaalt wel de hoofdprijs zeg.

En verder:

Kan ik onbeperkt gebruik maken van 3G Internet?
In principe wel. Tringg hanteert echter wel een Fair-Use policy. Dit doen we om misbruik te voorkomen en zorgt ervoor dat we je nog lang blij kunnen maken met onze abonnementen.

Kan ik via mijn laptop internetten met een Tringg simkaart?
Tringg staat alleen het gebruik van mobiele telefoons toe op haar netwerk. Helaas is het niet toegestaan met andere apparaten het mobiele Internet te gebruiken.

En dat durven ze dan onbeperkt te noemen. :/ Dat Tringg Buitenland ziet er vervolgens ook nog bijzonder ongunstig en onhandig uit. Voor mij is deze quatsch meer dan voldoende redenen om geen abonnement te nemen, nog afgezien van die veel te hoge maandkosten.

[Reactie gewijzigd door Fuzzillogic op 24 juli 2024 21:00]

Ik zie ook dat 0900 nummers niet kunnen, hahaha wat wat een grap.

En ik weet trouwens niet hoe ze willen controleren of ik mijn telefoon niet als modem gebruik voor m'm laptop.
Anoniem: 142554 @Vasco846 maart 2010 14:40
Heel simpel je browser geeft een header mee.. tevens ook je resolutie..

Maar goed dat kun je omzeilen als je beetje kunde hebt..
ze mogen helemaal niet in de data kijken. Ze zouden het hooguit kunnen (proberen!) af te leiden uit gebruikspatronen, maar dat kan nooit als bewijs gebruikt worden, zeker niet nu smartphones de kracht en featurures van PC's beginnen te krijgen.
Anoniem: 142554 @Fuzzillogic6 maart 2010 15:10
even kort door de bocht.. wireshark..

ik kan toch de headers lezen. zonder de data te bekijken..
header en de data zelf zijn los van elkaar.. in hoever je header mag lezen is nog de vraag.
na mijn idee mogen ze hier op zoeken of filteren..

5.0 (iPhone; U; CPU iPhone OS 3_0 like Mac OS X; en-us) AppleWebKit/528.18 (KHTML, like Gecko) Version/4.0 Mobile/7A341 Safari/528.16

Mozilla/4.1 (compatible; MSIE 5.0; Symbian OS;Nokiaxx-1/111.11.111)


browser is simpel te filteren iedereen die met firefox surft, kunnen ze er uit knallen.
want ja er is geen firefox voor symbian. (n900 firefox heeft een andere header)

je scherm resolutie.. volgens mij kun je toch echt geen scherm hebben van 1024 op een telefoon...

os tsja ..
Jij hebt het over TCP/IP headers,
sonicred heeft het over iets anders (heet ook geen header).
Bij elke web aanvraag stuurt je browser wat gegevens over zichzelf.
Deze gegevens komen in de payload (en dus niet de header) van TCP pakketjes terecht.
HTTP headers zijn gemakkelijk te spoofen, maar dat is eigelijk niet waar Fuzzyllogic het over heeft denk ik. De headers waar jij het over hebt zijn de http headers en die zijn gewoon data in de IP pakketjes. En van mij mag een ISP enkel de header van die IP pakketjes lezen hoor. De data moet die gewoon doorsturen.

En ik moet iets gemist hebben, want voor zover ik weet moet de schermresolutie expliciet gevraagd worden door de server (bv. met javascript). Die wordt niet standaard meegestuurd. (Als dat wel zo is, dan zou ik het graag weten :) )
Er is een heel mooi progje gratis te downloaden genaamd Proxomitron. Dit is in staat de gehele header te vervangen door iets anders. Werkt als een lokale proxy en werkt met elke browser. Je kunt je browser een BEos-header geven, of IE, of Opera, enz., dat kun je zelf vrij invullen. Proxomitron vervangt dan de browserheader door hetgeen jij hebt opgegeven. Werkt echt, check maar bij de security-sites als o.a. shields up. Heel handig is bijvoorbeeld een Googlebot-header, dan denken alle sites dat je een googlebot bent en heb je op bijvoorbeeld krantensites ineens meer toegang. Probeer het maar eens uit, het bestaat al heel lang.
De HTTP-headers waar je het is gewoon al de payload (data) van het onderliggende TCP/IP-protocol. Bovendien kan in HTTP-headers ook al (gevoelige) data zitten.
Iedere firefox gebruiker kan daar makkelijk om heen:

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/59

:)
Zoals een SSH tunneltje** (SOCKS proxy) opzetten en surfen maar :)

** ssh -D 8080 user@host
vervolgens in firefox: socks proxy op localhost:8080
kunnen ze niet, dus dat soort regels is meestal gewoon loze lulkoek om te zorgen dat mensen het niet doen of niet om support komen zeuren..
Anoniem: 224933 @Fuzzillogic7 maart 2010 14:42
Wie maakt de defenitie wat eeen laptop is of een telefoon. Ik vind mijn telefoon ook gewooon een computer.
Wie maakt de defenitie wat eeen laptop is of een telefoon. Ik vind mijn telefoon ook gewooon een computer.
Het is ook een computer, dat betwist niemand, het is alleen geen laptop.
Ik ben anders een erg tevreden tringg klant. Betaal 30 euro per maand en bel/sms wanneer ik maar wil. Ik had eerst een sim only bij hi voor 25 euro (zonder internet) en zat altijd voer mn bundel heen en betaalde per maand 50E aan telefoonkosten. Daarbij moest ik me inhouden met bellen en smsen.

Nu betaal ik 30E per maand, kan bellen wanneer en hoe lang ik maar wil zonder me druk te maken dat ik ook maar in de buurt kom van de 1250 minuten/smsjes per maand. Daar komt nog bij dat ik ook nog eens internet heb op mn telefoon. Verbruik per dag gemiddeld 10mb (mail lezen, wat dingen opzoeken als ik onderweg ben).

Beperkingen zijn dat je geen mms kan versturen en ondersteunen, niet naar 09xx nummers kan bellen en niet in het buitenland kan bellen.

Afgezien van t laatste heb ik de rest toch nooit nodig, en bellen in het buitenland is mogelijk voor die uitzonderlijke gevallen dat ik op vakantie ben.

Ik ben mega tevreden met tringg.
Geen enkele 3G telecom provider staat btw toe internet te gebruiken anders dan op de telefoon. Bij Vodafone, T-mobile en KPN is het allemaal verboten.

Het is dat ik bij mn contractonderhandeling erachter kwam dat (zo lang je je een beetje aan de fair use policy houdt) dat er iig door Tmobile niet echt actief gecontroleerd wordt. Toen ik mn contract afsloot, beklemtoonde het Tmobile belmeisje me dat ik de tel 'gewoon' als gedeelde internetverbinding met mn laptop kon gebruiken.... :)

Helaas wilde ze me dat niet op papier zetten.....
Ik wil alleen onbeperkt bellen naar het buitenland (eigenlijk maar 1 land, alhoewel ik er nog 3 landen bij kan bedenken, USA, Duitsland en België. Laatste beschouw ik eigenlijk niet eens als buitenland) binnen Nederland kom ik met €4,- per maand toe.
Geenzins onbeperkt. Dat is een veelvuldig genoemde misvatting. Wat krijg je wel? 1250 Belminuten of 1250-smsjes + 1000MB internet. Nog steeds zeer goedkoop, maar niet onbeperkt.
Inderdaad niet onbeperkt.
Maar ik vind 1250 belminuten of 1250 SMSjes per maand best veel.
En 1GB mobiel internet is ook best veel....

ON topic:
Doen echt alle providers hier aan mee?
Ik vind het vreemd dat ze dit doen, dit is toch niet echt klantvriendelijk?
Ik snap wel dat ze zo proberen met hetzelfde te doen, meer te verdienen, maar....

* yannickie111 Is blij dat hij niet zoveel mobiel belt, dat scheelt hem een hoop geld.
Zo onbeperkt is dat niet. In de voorwaarden kun je lezen dat je maximaal 1000 minuten mag bellen. Nog steeds ongelofelijk veel natuurlijk. En 2.5 cnt per minuut is nog steeds goedkoper dan de 6 cent die de Grote 5 aanbieden.
Anoniem: 299488 @harmster7 maart 2010 00:12
Helaas is niets tegenwoordig meer onbeperkt, enigste wat ECT ONBEPERKT us, is ONBEPERKT over bellen, met geen limiet.
Dat is een gegeven, de rest is pure misleiding
dan zal ik als ik jou was is even hier op de forums neuzen er is een topic over tringg en nee het is NIET onbeperkt
Heb nu sinds een 2 maanden Tringg en dat bevalt me uitstekend!!! En Tringg rekent ook gewoon per seconde......
In het begin wat kleine probleempjes gehad maar moet zeggen ben dik tevreden! Een Aanrader!!!

En dat afrekenen per minuut: T-Mobile doet dit zover ik weet al meer dan een jaar ook op bestaande abbo's... Kun je ook makkelijk zelf checken want je gebelde minuten uit je bundel kloppen nooit met je gebelde minuten op je telefoon...

Ben erg blij dat ik van T-mobile af ben...
Ik ben der gelukkig ook vanaf vorige maand vanaf anders woon je gewoon 15 km van de grens en kom je toch elke dag op het duitse net.
En handmatig forceren op een NL netwerk is nog nooit bij je opgekomen..
Dat werkt niet. Er is nl geen bereik. Op de langeweg (N258) heb je 2 km lang T-mobile, dan 3 km lang Base dan 2 km T-mobile, dan 3 km Mobistar, dan 2 km lang T-mobile, dan weer 3 km Base en zo gaat het steeds door. Zelfs al accepteer je dat je met de Belgische provider moet bellen werkt het niet, uiterlijk zodra de verbinding is gemaakt, valt het signaal weg.

Kortom, ook ik ben blij af te zijn van T-mobile. Orange was goed genoeg, T-mobile nooit meer. Vooral ook omdat ze, als je op zegt (schriftelijk, met reden) niet eens schijnen te snappen dat je van ze af wilt, bieden ze je een nieuw abo aan.
Hier ben ik het volkomen mee eens. Ik verwacht veel van de EU regelgeving de komende jaren. Betalen per minuut is achterhaald. Nu is het zo dat de kosten die gemaakt worden voor internet over 3g betaald worden door belminuten. Er gaat hoe dan ook veel veranderen de komende 4 jaar.
Anoniem: 26447 @harlekein6 maart 2010 16:03
Maak dan je borst maar nat want als de ACTA eerdaags hier van kracht gaat worden, trekken honderduizenden weer naar zolder om hun 56K modempje uit de schatkist te halen. :+
Nee hoor, die komt er heus niet. Politici willen ook kunnen blijven downloaden en hebben ook kinderen met computers... ;)
De downloadtax maakt meer kans.
Met het afrekenen per minuut stappen de mobiele providers terug op een model dat begin jaren negentig gemeengoed was.
Terug naar de jaren '90, dat heet nou vooruitgang. 8)7

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 24 juli 2024 21:00]

"De stijging is opvallend omdat providers in Nederland vooral concurreerden op prijs."

Als je bij een prepaid 30cpm betaald voor bellen dan is dat ver van concurrerend. De prijzen voor mobiel bellen ed zouden echt drastisch naar beneden kunnen zonder dat de bedrijven daaraan ten onder gaan. Ze maken op dit moment gewoon schaamteloos veel winst...
prepaid is ook BS, met een sim only abbo ben je sowieso goedkoper uit :P

enige probleem is dat mensen keihard faalen hun belgedrag in te schatten, en €300 over hun abbo heen gaan.. tsja dan maar prepaid.. maar betaal je idd wel meer :P
Nou bij vodafone is een sim-only niet bepaald veel goedkoper (13cpm om precies te zijn) en geen andere provider levert fatsoenlijke 3g snelheden voor een enigsinds redelijke prijs (tmobile en kpn doen het volgens mij wel maar kpn is zowiezo afzetterij van a tot z en bij tmobile zijn de internet abos duurder en de simonly bel/sms even duur dus ook geen voordeel). telfort en hi daarentegen hebben maar 512kbps downstream wat toch echt vrij weinig is (ook al is het heel goedkoop bij telfort met 2.5epm voor inet). en tringg is met onbeperkt bellen/smsen gewoon overgedimensioneerd voor normale gebruikers.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 24 juli 2024 21:00]

ik lees net anders dat tringg maar 1250 minuten of 1250 smsjes is (+1 gb internetverkeer)
Je vergeet alleen dat je voor een abonnement 18 jaar moet zijn, dus de meeste tieners met een mobieltje moeten prepaid bellen, of via hun ouders een abonnement afsluiten.
Sommige mensen bellen en smsen echt héél erg weinig en dan is prepaid weldegelijk goedkoper.
Anoniem: 112442 6 maart 2010 13:29
Wel wil de instantie kwijt dat de kostenstijging voor het bellen via de gsm 'een stuk hoger ligt' dan de 3,9 procent en dat dit tegen de trend ingaat van dalende kosten voor communicatie.
Iets voor de Opta?
Volgens de zakenkrant zal de gemiddelde beller tot 30 procent meer moeten betalen per maand. KPN geeft toe dat de tarieven in 2010 hoger liggen omdat 'de rek er uit is'.
Dat kan ik me voorstellen ze willen uiteindelijk ook naar G4. Maar ik vind het raar dat klanten die geen interesse hebben in G4 mee betalen voor deze dienst op deze manier. Waardoor belkosten hoger worden.

Ik vraag me af hoeveel mensen er naar G4 willen? Ook in het geval dat alle extra kosten door hun gedragen zouden moeten worden?
"Dat kan ik me voorstellen ze willen uiteindelijk ook naar G4. Maar ik vind het raar dat klanten die geen interesse hebben in G4 mee betalen voor deze dienst op deze manier. Waardoor belkosten hoger worden.

Ik vraag me af hoeveel mensen er naar G4 willen? Ook in het geval dat alle extra kosten door hun gedragen zouden moeten worden?"

Het punt is wel dat we op een gegeven moment allemaal wel op 4, 5,6 of 7g zitten. Dat heet vooruitgang, investering in de toekomst etc. Net zoals praktisch niemand 25 jaar geleden ADSL wilde, betaalde we toch al mee via die "hoge" kosten van de vaste telefoonlijn.

Los daarvan is het gewoon een makkelijk argument om te zeggen dat kosten van aanleg gedekt moeten worden. Hogere inkomsten = dekking van meer kosten + meer winst = wat aandeelhouders willen en die zijn de baas.
Anoniem: 112442 @hexeye6 maart 2010 14:01
Net zoals praktisch niemand 25 jaar geleden ADSL wilde, betaalde we toch al mee via die "hoge" kosten van de vaste telefoonlijn.
Voor de gemiddelde consument gold dit misschien. Maar de internet gebruikers gold dit niet.

Ik weet niet meer hoeveel Goldmine, is nu UPC, precies koste was ergens tegen de 100 gulden , in december 1998 geloof ik (vanaf de algemene start), maar het was vele malen duurder dan inbellen via een modem internet c.q. ik betaalde ook aan de hele investering mee. Toch heb ik het genomen puur voor flatrate en de extra snelheid.

Zo vind ik het belachelijk dat er een VDSL tussenstap gemakt wordt i.p.v. direct naar glasvezel tot het eindpunt te gaan. Wat ons als consument IMO op meer kosten jaagt.

Op zich zou ik er geen probleem mee hebben om G3 of G4 te nemen maar dan moet er het een en ander veranderen. (Maar niet in de huidige vorm buiten misschien de vorm van T-Mobile die flatrate binnen Nederland is, maar in het buitenland stervens duur is).

Flatrate zowel nationaal als binnen Europa aangezien ik in Limburg woon is de kans vrij groot dat ik deze dienst ook in België of Duitsland wil gebruiken, omdat deze binnen straal van 50 km ligt. Een straal die me reëel lijkt als leef, werk en recreatie cirkel van een gemiddeld persoon.
En een flatrate prepay internet verbinding, ik heb liever geen abonnement, ook ivm misbruik als het tegoed op is kan ik niet voor meer aansprakelijk zijn (zoals bijvoorbeeld de SMS diensten). Want mobiel internet zal nooit mijn primaire internet verbinding worden ivm security die minder goed te waarborgen is en het zal waarschijnlijk altijd duurder zijn. Daarom wil ik per maand kunnen beslissen of ik het wil gebruiken.

Als ik in de randstad zou wonen zou ik het waarschijnlijk minder belangrijk vinden, maar dan zou het nog steeds handig zijn voor een gemiddelde vakantie binnen Europa.
Dat noemen ze nou economie.
Een bedrijf heeft een dienst of product, en bepaald daarvoor de prijs.
Jij wil dat product of die dienst afnemen, en bepaald voor jezelf of je die prijs acceptabel vindt, zo ja betaal je, zo nee kijk je verder.

Wat het bedrijf doet met het geld wat ze van jou ontvangen is niet jouw zaak.
Het bedrag wat ze vragen voor de dienst of product is ook niet jouw zaak, vind je dat het te duur is kijk je toch verder?

En met geld wat het bedrijf van haar klanten krijgt betalen ze gigantische bonussen, salaris, onderhoud en investeringen.

Dat jij dat belachelijk vind omdat de consument "op kosten gejaagd word" is natuurlijk onzin. Aangezien de consument betaald voor de dienst die ze afnemen, niet voor een technologie die het bedrijf kan inzetten om diezelfde dienst te leveren. Daarnaast is het logisch dat het bedrijf probeert de winst te maximaliseren, en dat gaat altijd ten koste van de consument. Echter heeft de consument altijd de keuze om NIET voor dat bedrijf te kiezen.

En dat was wel weer genoeg economieles voor vandaag.
De volgende keer gaan we verder met hoofdstuk 2; "Wat te doen als je een patent hebt en een ander bedrijf lijkt daarop inbreuk te maken."

Ontopic:
Slechte ontwikkeling voor de consument; ik baal er al van dat de eerste minuut volledig berekend wordt, zeker als je weer eens de voicemail krijgt.
Gelukkig zijn de normale abo's bij Vodafone nog wel per seconde, kan ik iig nog dar verlengen met een Desire of Nexus One. :D
Wat het bedrijf doet met het geld wat ze van jou ontvangen is niet jouw zaak.
Het bedrag wat ze vragen voor de dienst of product is ook niet jouw zaak, vind je dat het te duur is kijk je toch verder?
Wat een rare opmerking. De prijs is indirect wel mijn zaak, via de democratie bestaan er mededingingsautoriteiten die er voor zorgen dat wij consumenten een redelijke prijs betalen.

Zonder deze autoriteiten betaalden we nu veel meer voor internet, mobiel bellen, bier etc

Ik weet niet hoe je er over denkt maar ik ben blij met deze instanties.
Dat jij dat belachelijk vind omdat de consument "op kosten gejaagd word" is natuurlijk onzin.
Ter verduidelijking het gaat over VDSL.

Het is helemaal geen onzin.

KPN heeft een groot belang in Reggefiber waardoor ze hier ook inspraak in hebben.

nieuws: KPN koopt zich in bij glasvezelaanbieder Reggefiber

Dan dit nieuws.

nieuws: KPN zet glasvezel op een zijspoor en zet in op vdsl2 - update

Dan kun je als consument heel veel willen maar KPN heeft hier uiteindelijk de macht in handen. Omdat ze min of meer een monopolie hebben. Omdat KPN dure VDSL apparatuur gaat kopen om deze tussenstap te doen die ze mogelijk/waarschijnlijk niet zouden doen als ze echte concurrenten zouden hebben die wel direct naar glas zouden gaan.
Echter heeft de consument altijd de keuze om NIET voor dat bedrijf te kiezen.
Buiten kabel is KPN indirect de enigste aanbieder van het medium, ik kan met mijn huidige provider dan eerst alleen over gaan naar VDSL en niet direct naar glas. Ik zou daar extra een VDSL modem voor moeten kopen.

Via bedrijven als Ziggo kan ik geen gebruik maken van mijn huidige provider.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 24 juli 2024 21:00]

Tegenwoordig lijkt het er echter op dat in de eerste plaats de bonussen van commissarissen en directie gemaximaliseerd worden, en daarna pas de winst, en dat gaat ten koste van klanten (vooral consumenten want die hebben itt zakelijke klanten helemaal geen marktmacht meer) werknemers (ontslag).

Ik zelf heb al tientallen keren overwogen om Ben en later Orange in te ruilen voor een Belgische provider (met name toen deze overgenomen werden door t-mobile) , vooral omdat ik de GSM vooral gebruikte in België en daarnaast ook veel bellen naar België, maar ik woon net te ver van de grens om thuis bereik te hebben met Base/Proximus/Mobistar en ik bel ook mensen in NL.
O?! En is dat dan voor nieuwe contracten,of ook de oude?
Dan kan ik toch mijn contract ontbinden?
"Het aangepaste afrekenmodel is van toepassing op alle nieuwe abonnementen bij KPN, sim-only-abonnementen van Vodafone en het 'voordeel sim-only'-pakket van T-Mobile, zo schrijft Het Financieel Dagblad. Ook klanten die hun abonnement verlengen, krijgen te maken met het betalen per minuut."

Zou anders wel een mooie reden zijn voor contract ontbinding :P
Het lijkt mij dat inzake van prijsverhogingen die jaarlijks plaatsvinden, ook bestaande contracten op korte termijn zullen worden omgezet. Zal mij niets verbazen dat dit nog niet wordt aangekondigd door de providers om hen eerst de mogelijkheid te bieden alle brieven te drukken en versturen.

Ontbinden van het contract zal dan geen probleem zijn, echter.... naar wie zou men dan moeten als alle providers dit gaan hanteren?
Ik zou het niet erg vinden om mijn contract te ontbinden, dan ben ik namelijk van mijn 2-jarige abonnement af en neem ik weer een 1-jarig abo. Ik zit namelijk nu nog 16 maanden hier aan vast, maar ik wil nu alweer een nieuwe telefoon, en ik kan niet in 1 keer 450 euro missen (HTC Desire).

Als het aan mij ligt neem ik nooit meer een 2-jarig abo.
Had je dat niet beter kunnen bedenken voor je een 2 jarig abonnement afsloot? Waar je overigens een enorme korting op je huidige toestel mee hebt gekregen. Dat je op dat toestel na 8 maanden al bent uitgekeken is toch geen probleem van de provider.
Je kan ook 2 jarige contracten na 1 jaar opzeggen.

Zie oa

http://www.jurofoon.nl/nieuws/weblog.asp?id=3352

en

http://www.sanye.nl/2009/...an-een-abonnement-no-way/

Aangezien de algemene voorwaarden niet echt rechtsgeldig zijn (oid, ben geen jurist).

Wat je natuurlijk wel hebt is dat je waarschijnlijk een grote korting op je mobiel hebt gekregen en dat je kans hebt dat je deze moet afbetalen.
En laat die HTC Desire nu misschien alleen met een 2-jarig abonnement te krijgen zijn. Zit je toch weer met die € 450,- euro.

Ik denk inderdaad zoals Postie al aangeeft, je gewoon mooi bij wijziging van de tarieven en ontbinding van je contract de resterende kosten van je mobiele telefoon kunt betalen. Reken dus maar gerust alsnog op de volle mep voor het mobieltje dat je nu hebt ze zijn natuurlijk niet achterlijk bij de telco's.
Het is voor de nieuwe abbo's en de abbo's die worden verlengd. Dus als je niet verlengd, zou je er voorlopig geen "last" van moeten hebben.
T-Mobile doet dit trouwens voorlopig alleen bij de voordeel sim-only en de verlengingen. Dus als je nog niet hebt verlengd is er ook nog niks aan de hand.
Dit geldt alleen bij verlenging of wellicht bij sommige providers aanpassing van je abonnement. Als ze tussentijds nieuwe voorwaarden voorschotelen krijg je in de regel een mooie brief thuis of andere waarschuwing dat je binnen 4 weken moet opzeggen.

Ik vind dit overigens maar jammer, ik ben altijd iemand van de korte gesprekken ( tussen 1 a 2 minuten) dus het gaat mij hard treffen. Als je vaak langere gesprekken voert maakt het weer een stuk minder uit.
Het lijkt me niet voor de huidige abonnementen te gelden anders had de betreffende provider je op de hoogte moeten stellen. Zoiets gaat over het algemeen pas beginnen op je account als je het aantal belminuten dat je hebt veranderd..(en dus je abbo veranderd).
Anoniem: 324375 6 maart 2010 13:59
Hoezo de rek er uit?

In Oostenrijk op vakantie geweest, daar is het 1000 belminuten voor 9.99 euro! Onzin dus.
Op Europees niveau zal men met dit soort grappen aan komen zetten dankzij dat de EU verplicht providers internationaal internetten/bellen goedkoper te maken. Op zich is het wel een logische ontwikkeling aangezien bedrijven hun geld willen verdienen zij het linksom of rechtsom. Het was eerder naief om te denken dat de regels van de EU in het voordeel van de consument werken, met name omdat juist de perikelen van internationaal verkeer zelden voorkomen tov de dagelijkse telefoontjes die nu verhoogt worden. Nog mooier wordt natuurlijk dat bedrijven zoals T-mobile wereldwijd functioneren en dus op Europees niveau dit zullen toepassen toevallig gezamelijk met andere providers.
Anoniem: 325725 6 maart 2010 13:25
Voor vodafone (abbo's) klopt hier dus geen hout van.
Daar zijn de regels exact hetzelfde: betalen per seconden, behalve de eerste minuut, die betaal je altijd hoe kort je gesprek ook was.

misschien moeten ze voortaan beter de bronnen checken ;)

U betaalt per seconde. Gesprekken korter dan een minuut worden berekend voor een hele minuut
Er staat toch ook:

- alle nieuwe abonnementen bij KPN,
- sim-only-abonnementen van Vodafone
- 'voordeel sim-only'-pakket van T-Mobile

dus inderdaad geen vodafone abbo's.
KPN lijkt zichzelf zo wel uit de markt te prijzen wat betreft abbo's
Anoniem: 112442 @JeanJeremy6 maart 2010 13:34
Je vergeet er een die vrij belangrijk is:
Ook klanten die hun abonnement verlengen, krijgen te maken met het betalen per minuut.
Maar wel álleen als je vervolgens verlengd met een sim only abonnement.

Als je verlengt met een normaal type abonnement betaal je bij Vodafone en T-Mobile nog steeds per seconde (na de eerste minuut).

Voor bestaande abonnementen veranderd zoiezo niets, alleen bij een nieuw contract (verlenging is ook een nieuw contract).
Alleen betaal je bij T-mobile voor belminuten die je niet kunt gebruiken omdat je bijna nergens (in ieder geval niet op de plaatsen waar je zou willlen bellen) bereik hebt.
KPN mag dan een stuk duurder zijn dan T-Mobile maar, met KPN kan ik hier thuis in ieder geval bellen. En waar T-Mobile meestal alleen gprs ontvangst heb heb ik met KPN gewoon 3G ontvangst (hoewel daar ook wel gaten in zitten). Eigenlijk is T-Mobile alleen een serieus alternatief als je niet buiten de Randstad komt.
Hoezo? Als ik wil bellen boeit het mij niet of dat nu over 2G of 3G loopt, ik moet gewoon kunnen bellen. Internet is een ander verhaal, maargoed dat is imo nog steeds niet de hoofdfunctie van een telefoon.
Als ik wil bellen boeit het mij niet of dat nu over 2G of 3G loopt, ik moet gewoon kunnen bellen.
Het loopt ook niet over 2G of 3G, in Nederland loopt bellen over GSM.
JA, en dat werkt dus niet bij T-mobile in verband met gebrek aan dekking.
Het geldt wel degelijk ook voor Vodafone abonnementen. Zie ook de site van Vodafone. Daar staat duidelijk dat je per minuut betaald. Het geldt echter alleen voor nieuwe en hernieuwde contracten.
Betalen per minuut doe je bij Vodafone met de Scherp-simonly abonnementen. Ik had drie jaar geleden een basis sim-only abonnement met betalen per seconde en een gedeelde SMS/gespreksbundel, maar vorig jaar mocht ik niet verlengen voor hetzelfde tarief, ze hebben me toen richting scherp geduwd, waar je afrekent per minuut en je een losse SMS-bundel hebt.
Nou maakt het mij niet schrikbarend veel uit, aangezien ik ook met prepaid toe kan. Ik heb gewoon een schijthekel aan opwaarderen en 30 cent per minuut betalen: die keer dat je wel een keer een uur gaat bellen kost je met prepaid zoveel dat je meteen een kwartaal lang een abonnement van dat geld kunt betalen.
Edit: inmiddels hebben ze de andere abonnementen dus ook aangepast.

[Reactie gewijzigd door _JGC_ op 24 juli 2024 21:00]

Anoniem: 304504 6 maart 2010 13:27
Geldt alleen voor verlengende of nieuwe klanten. Bestaande voorwaarden worden niet gewijzijgd waardoor je dus ook niet kunt opzeggen door je te beroepen op eenzijdige wijziging van de voorwaarden.
Anoniem: 171671 6 maart 2010 13:46
Sinds 2 jaar heb ik een sim-only abonnement bij een van de bekende.
75 minuten 25 sms voor 5 euro per maand daarboven 0,25 per minuut ik betaal zelden meer als die 5 euro.
Ik bel alleen als ik persoonlijk gewin daaruit haal en de rest handel ik liever persoonlijk of per mail af.
Ik vind dan ook dat alles en iedereen met mail bereikbaar moet zijn!
Dan is men ook niet verplicht tegenwoordig om een telefoonnummer te bezitten.
Het is gewoon een kwestie van de persoon om veel te bellen.
Een leverancier voor deze persoonlijke dienst heeft zo ie zo met overheidsbemoeienis te maken, maar de kosten en gebruik is geheel te wijten aan de persoon die het gebruikt.

Dat ze maar eens wat doen aan het beschikbaar stellen van digitale communicatie en het tarief voor onbeperkt gebruik net zoals op het koper en glas netwerk.
Ze hebben nu genoeg tijd gehad om het zaakje winst gevend te maken en hun investering terug verdienen.
Het viel me gelijk op dat na 5 jaar in de US gewoond te hebben alles in Nederland inclusief mobiel bellen vreselijk duur is en nu wordt alles ook nog eens naar boven afgerond.
Alleen is de VS nog veel duurder :P .
Het verschil is dan ook dat we hier in Nederland gewoon een baan of uitkering hebben en tegen ziektekosten verzekerd zijn. In Amerika zouden ze het niet eens kunnen betalen, wat nog meer werkelozen oplevert.

Sorry, maar ik vind het vrij zinloos om de US met NL te vergelijken voor dit soort zaken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.